Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας: "Ναυτεργάτες εξαναγκάζονται σε απόλυση"

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017

Στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας παρατηρούμε να εξαναγκάζονται ναυτεργάτες σε απόλυση με αιτιολογία αμοιβαία συναινέσει. 

Πρόσφατα εξαπατήθηκε από εταιρεία συνάδελφος η οποία ζήτησε άδεια για ιατρικούς λόγους, απολύθηκε αμοιβαία συναινέσει με προοπτική να επιστρέψει στο πλοίο που εργαζόταν και δεν επαναπροσλήφθηκε. 
Ζητάμε την συνδρομή των Λιμενικών αρχών που πραγματοποιούν τις απολύσεις, να ερωτούν τον ναυτικό και τον αξιωματικό του πλοίου εάν θα επανέλθει ο ναυτικός στο πλοίο και να απολύεται με την πραγματική αιτιολογία, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι λόγω αδείας ή λόγω ασθενείας, γεγονός που διαπιστώνεται μετά από μικρό χρονικό διάστημα όπου ο ίδιος ναυτικός ναυτολογείται στο ίδιο πλοίο. 

Η διενέργεια ελέγχου σε ναυτολόγια πλοίων της γραμμής θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. 

Θεωρούμε βέβαιο ότι με τις ενέργειες σας θα αποτρέψετε παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

Σωματείο Μηχανικών και κατώτερων πληρωμάτων " Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ" 


 
Read More »
Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας: "Ναυτεργάτες εξαναγκάζονται σε απόλυση" Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας: "Ναυτεργάτες εξαναγκάζονται σε απόλυση" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ο Άκης Φατήρας ζωντανά την Παρασκευή, στο Κεντρικόν, στην παραλία του Δρεπάνου

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ο Άκης Φατήρας ζωντανά την Παρασκευή, στο Κεντρικόν, στην παραλία του Δρεπάνου Ηγουμενίτσα: Ο Άκης Φατήρας ζωντανά την Παρασκευή, στο Κεντρικόν, στην παραλία του Δρεπάνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Η φιλοζωική Παραμυθιάς καταγγέλλει για το καταφύγιο αδέσποτων

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017


Οι συνθήκες που ζουν τα ζώα στο ενδιαίτημα (χώρος φιλοξενίας αδέσποτων) που βρίσκεται στο δήμο Σουλίου είναι άθλιες.

Αρχικά δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης περίπου 8 χρόνια. Με κουβάδες και νερό από υδροφόρα οι εθελοντές μεριμνούν καθημερινά τις αδέσποτες ψυχές οι οποίες δεν μπορούν να ζήσουν εκτεθειμένες στους κινδύνους των δρόμων.

Αιτήματα επί αιτημάτων του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας για την παροχή ύδρευσης δεν εισακούστηκαν.

Οι εθελοντές προσπαθούν υπό συνθήκες πρωτόγνωρες να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις αδέσποτες ψυχές.


Επικοινωνούν συνεχώς με τους υπεύθυνους του δημαρχείου με σκοπό να διευθετήσουν το μείζον θέμα της ύδρευσης και της περίφραξης η απάντηση είναι πως ΔΕΝ μπορούν να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα αλλά τον επόμενο μήνα και πάει λέγοντας από μήνα σε μήνα.

Όποιος ενδιαφέρετε να βοηθήσει τα ζώα που φιλοξενούνται εκεί έμπρακτα μπορεί να επικοινωνήσει με το φιλοζωικό σωματείο Θεσπρωτίας και τον πρόεδρο κκ ΚΟΡΠΑ η με την αντιπρόεδρο στην Παραμυθιά κκ ΜΑΡΚΟΥ.

<<Η αγάπη προς τα δημιουργήματα της φύσης δείχνεται έμπρακτα.. Σώζεις ένα αδέσποτο ζω—ο σώζεις μια ζω—η……..ενα γράμμα διαφορά>>


 
Read More »
Η φιλοζωική Παραμυθιάς καταγγέλλει για το καταφύγιο αδέσποτων Η φιλοζωική Παραμυθιάς καταγγέλλει για το καταφύγιο αδέσποτων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Ο Θεσπρωτός ορθοπεδικός Διονύσης Χίσσας χειρούργησε και τη Ντόρα Μπακογιάννη

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017

Ο Θεσπρωτός ορθοπεδικός Διονύσης Χίσσας χειρούργησε με επιτυχία, όπως το συνηθίζει άλλωστε, αφού και ήθος διαθέτει και σύγχρονες ιατρικές μεθόδους εφορμόζει, και τη Ντόρα Μπακογιάννη. 
Η πολιτικός είχε επιπλοκή στο γόνατο, από πρόσφατη επέμβαση σε νοσηλευτικό ίδρυμα και κατέφυγε στην ομάδα της Ορθοπεδικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου Metropolitan, με επικεφαλής τον Διονύση Χίσσα. 
Ο Θεσπρωτός ορθοπεδικός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. 


Το πέτυχε, αγωνιζόμενος σκληρά βήμα προς βήμα. 
Η επιστημονική του πορεία, καταξιώθηκε, αρκετά γρήγορα, γιατί φροντίζει ο ίδιος να πλουτίζει και τον εσωτερικό του κόσμο και τις γνώσεις του, ώστε να γλιστρά ολοένα πλησιέστερα, αν όχι στην τελειότητα αυτή καθ' αυτή, τουλάχιστον στη συνεχή επιδίωξή της. 
Η προοπτική του είναι προσανατολισμένη μόνο προς τα εμπρός, μέσα από μια διαρκώς βαθύτερη εισχώρηση στην ουσία της επιστήμης του, αλλά και του ατόφιου ανθρωπισμού.


 
Read More »
Ο Θεσπρωτός ορθοπεδικός Διονύσης Χίσσας χειρούργησε και τη Ντόρα Μπακογιάννη Ο Θεσπρωτός ορθοπεδικός Διονύσης Χίσσας χειρούργησε και τη Ντόρα Μπακογιάννη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Καταγγελία για προπηλακισμό του προέδρου των εργαζομένων ΟΤΑ από Δημοτικό Σύμβουλο των Φιλιατών

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017

Και η ιστορία συνεχίζεται….

Μετά την άθλια και θρασύδειλη πράξη, του Θ. Τζήμερου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ο οποίος επιτέθηκε και χτύπησε την εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακή σύμβουλο του ΚΚΕ, Αλεξάνδρα Μπαλού, τη σκυτάλη στο δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών πήρε ο δημοτικός σύμβουλος – και στέλεχος της Ν.Δ.- Κώστας Μποροδήμος προπηλακίζοντας τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας, αποκαλώντας τον επανειλημμένα ρουφιάνο, στην προσπάθεια του να διακόψει την τοποθέτηση του προέδρου στο θέμα των συμβασιούχων.

Η Κ.Ο. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την άθλια και θρασύδειλη συμπεριφορά του γνωστού Μποροδήμου , στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καλεί δε τον Δήμαρχο Φιλιατών, άλλα και το Δημοτικό Συμβούλιο, να καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές.Πρόκειται για συμπεριφορές εχθρικές απέναντι στους εργαζόμενους, εχθρικές απέναντι στο λαό που γίνονται κατ’ επανάληψη προκαλώντας αντίστοιχα επεισόδια και εκφράζοντας μίσος απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει πλούσια πείρα, ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε είδους εχθρούς των λαϊκών αγώνων, τους ψευτονταήδες και τους θρασύδειλους, τους χρυσαυγίτες και τις μεταλλάξεις τους.

Η απάντηση σε όλους αυτούς δίνεται με την ισχυροποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να δώσουν αγωνιστική απάντηση για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα , καμία απόλυση. 


 
Read More »
Καταγγελία για προπηλακισμό του προέδρου των εργαζομένων ΟΤΑ από Δημοτικό Σύμβουλο των Φιλιατών Καταγγελία για προπηλακισμό του προέδρου των εργαζομένων ΟΤΑ από Δημοτικό Σύμβουλο των Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

«ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ» ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ι.Ε.Κ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017


Σε μια επαρχιακή πόλη, στην αίθουσα αναμονής του λιμανιού, πέντε άνθρωποι ταξιδεύουν μόνοι. Ένα παιδί με αινιγματικό ρόλο θα ταρακουνήσει για λίγο τις ζωές τους.

Η Αίθουσα αναμονής είναι μια μικρού μήκους ταινία που γυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στην Ηγουμενίτσα.

Στην ταινία συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν οι σπουδαστές του τμήματος Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου & Κινηματογράφου του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας.

Στόχος της ταινίας είναι να έρθουν οι σπουδαστές σε επαφή με την υποκριτική τέχνη στον κινηματογράφο καθώς και να παρουσιάσουν το έργο τους δημόσια.


Η ταινία πρόκειται να ταξιδέψει ανά την Ελλάδα σε διάφορα φεστιβάλ ταινιών και σε ανεξάρτητες προβολές.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτές και σκηνοθέτες της ταινίας είναι ο Κωνσταντίνος Θάνος και η Σοφία Κάσσαρη.

Η παραγωγή είναι του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ηγουμενίτσας και της Citron stories.

Η πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:00, στο πλαίσιο της 1ης φωτογραφικής έκθεσης των σπουδαστών της ειδικότητας Τέχνη Φωτογραφίας του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, στο πνευματικό κέντρο Πάνθεον του Δήμου Ηγουμενίτσας. 


 
Read More »
«ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ» ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ι.Ε.Κ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ «ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ» ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ι.Ε.Κ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Σε διαγωνισμό το κυλικείο του Νοσοκομείου Φιλιατών

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017


Το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών προκηρύσσει Δημόσιο ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές, για την ανάδειξη αναδόχου εκμετάλλευσης του κυλικείου του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Φιλιατών. 
Δικαίωμα συμμετοχής : Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν : 
(α) Φυσικά ή νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή συνεταιρισμοί. 
(β) Ενώσεις προμηθευτών που υποβάλλουν κοινή προσφορά, εφόσον πληρούν τους όρους. (γ) Κοινοπραξίες προμηθευτών. 
Εγγυήσεις : όπως αναλυτικά αναφέρονται στη Διακήρυξη αριθμ. 28/2017. 
Διάρκεια μίσθωσης : εννέα (9) έτη, με δυνατότητα επέκτασης ενός (1) ακόμη έτους,. 


Ελάχιστο προσφερόμενο μηνιαίο μίσθωμα : χίλια επτακόσια Ευρώ (1.700,00 €). 
Κριτήριο κατακύρωσης : Το μεγαλύτερο προσφερόμενο μηνιαίο μίσθωμα 
Χρόνος ισχύος προσφορών : έξι (6) μήνες από την επομένη της διενέργειας του διαγωνισμού. 
Γλώσσα : Ελληνική. 
Ημερομηνία, ώρα και τόπος αποσφράγισης των προσφορών : 12-07-2017 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:30, στο Γραφείο Προμηθειών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Φιλιατών, Ταχ. Διεύθυνση : Π. Μπέμπη 10, 46300 Φιλιάτες. 
Προσφορές που κατατίθενται μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα είναι εκπρόθεσμες και  επιστρέφονται.Read More »
Σε διαγωνισμό το κυλικείο του Νοσοκομείου Φιλιατών Σε διαγωνισμό το κυλικείο του Νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Παράταση πώλησης προϊόντων απαλλασσόμενων από ΕΦΚ σε χερσαία σύνορα, ζητάει ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017Να παραταθεί η διαδικασία πώλησης προϊόντων απαλλαγμένων από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στα χερσαία σύνορα έως τις 30/6/2018, ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μ΄ επικεφαλής το βουλευτή Θεσπρωτίας, Μάριο Κάτση.

Η τροπολογία Κάτση έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τρομοκρατία και τη συνυπογράφουν η Αναστασία Γκαρά (Έβρου), ο Κώστας Μορφίδης (Καβάλας), ο Θεόδωρος Παραστατίδης (Κιλκίς), ο Δημήτρης Ρίζος (Έβρου) ο Κωνσταντίνος Σέλτσας (Φλώρινας), ο Γιάννης Στέφος (Ιωαννίνων).


Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εκλέγονται σε ακριτικές περιοχές, είναι ότι στις ελληνική μεθόριο δημιουργούνται συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, εξαιτίας των όμορων χωρών, όπου τα επίπεδα φορολογίας είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Οι βουλευτές εξηγούν πως αν δεν υπάρξει αναστολή κινδυνεύουν άμεσα 800 με 864 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και μάλιστα σε ακριτικές περιοχές, όπου η ανεργία ξεπερνά το 40%. Επισημαίνουν, δε, πως αυτό θα σήμαινε απώλεια δημόσιων εσόδων της τάξης των 100 εκ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και σε όρους προστιθέμενης αξίας απώλειες, 54 έως 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σημειώνοντας πως αυτή η διαδικασία δεν προκαλεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.


 
Read More »
Παράταση πώλησης προϊόντων απαλλασσόμενων από ΕΦΚ σε χερσαία σύνορα, ζητάει ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης  Παράταση πώλησης προϊόντων απαλλασσόμενων από ΕΦΚ σε χερσαία σύνορα, ζητάει ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Προσφορά ανακατασκευασμένων υπολογιστών από τον Ο.Λ.ΗΓ στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017Οι μαθητές και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 9/θέσιου Δημοτικού Γραικοχωρίου θέλουν να ευχαριστήσουν τον Ο.ΛΗ.Γ Α.Ε. για την προσφορά 5 ( πέντε) Η/Υ ( ανακατασκευασμένων) προκειμένου για την εύρυθμη και στοιχειώδη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Ο Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε. άμεσα ανταποκρίθηκε στο βασικό και ουσιώδες, για τη λειτουργία του σχολείου, αίτημα της μονάδας αναγνωρίζοντας την ανάγκη οι μαθητές-τριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και τη χρήση τους.

Ευχόμαστε η προθυμία του Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε. να βρει μιμητές στην προσπάθεια που το σχολείο μας καταβάλλει για την αναδιάρθρωση των υποδομών του σχολείου μας.

Ο Διευθυντής του Σχολείου
Νικολάου Δημήτριος


 
Read More »
Προσφορά ανακατασκευασμένων υπολογιστών από τον Ο.Λ.ΗΓ στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου Προσφορά ανακατασκευασμένων υπολογιστών από τον Ο.Λ.ΗΓ στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Έκθεση PORTaRT με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017


Την Τετάρτη 21 Ιουνίου έως και την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενεί στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση PORTaRT με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού, 31 εικαστικών από την Ήπειρο.
Με διαφορετικό ύφος, θεματολογία, τεχνικές και υλικά, κάθε καλλιτέχνης καταθέτει τη δική του πρόταση και σηματοδοτεί μέσα από το έργο του την έναρξη μίας προσωπικής επικοινωνίας τόσο με την τοπική κοινωνία όσο και κάθε έναν Θεσπρωτό ξεχωριστά που θα θελήσει να σταθεί με διερευνητική ματιά απέναντι στην έκθεση. 


Την ίδια στιγμή, μέσα από τις αρμονικές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τα έργα που εκτίθενται, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναν ευρύτερο διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία στην Ήπειρο.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 19.00, στην Αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση και συζήτηση με τους δημιουργούς.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.
Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς
Αρχαιολόγος
Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας : 
Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-15.00 / Δευτέρα: κλειστό
Πληροφορίες: T.: +30 26650 28539, 21417 / F.: +30 2665 0 25133 / 
e-mail: amig@culture.gr & efathe@culture.gr
website:www.igoumenitsamuseum.gr


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Έκθεση PORTaRT με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού Ηγουμενίτσα: Έκθεση PORTaRT με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Χρειάζονται ρυθμίσεις στα ΑΕΙ; - Του Παντελή Κυπριανού

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις». Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διοίκηση, τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.

Το μέρος για την έρευνα καταρτίζεται σε συνεννόηση με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, κάτι σπάνιο, που μαρτυρά τη διάθεση του υπουργείου. Εδώ θα εστιάσω στα άλλα σημεία για να δω αν χρειάζονται και αν είναι θετικές.

Δύο διαπιστώσεις που εξηγούν τα πάθη και τη δυσχέρεια εκσυγχρονισμού των ΑΕΙ. Οι αλλαγές είναι συνήθως ετεροχρονισμένες, έπειτα από κρίσεις. Προβλήματα χρονίζουν και προκαλούν αρρυθμίες. Γιατί; Είτε γιατί κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε είτε για να απαξιώσουμε τον πολιτικό αντίπαλο. Χρειάζονται σήμερα αλλαγές; Οχι, απαντούν κάποιοι.

Δημοσιογράφος γράφει στο «Βήμα»: «Γνωρίζει επίσης (ο κ. Γαβρόγλου) την πλήρη ακινησία και οπισθοδρόμηση που είχε φέρει στα πανεπιστήμια ο νόμος πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ τον απαρνήθηκε.

Και προσπάθησαν να τον αλλάξουν τόσο η κυρία Γιαννάκου, όσο (κυρίως) η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία μάλιστα έβαλε τις βάσεις με διακομματική συναίνεση ενός πραγματικά εξωστρεφούς ελληνικού Πανεπιστημίου». Κείμενο ανιστόρητο, που αγνοεί ακόμη ότι η κ. Γιαννάκου άσκησε έντονη κριτική στον νόμο Διαμαντοπούλου. Αλλοι υπέρμαχοι της ίδιας άποψης είναι πιο προσεκτικοί. Κάνουν λόγο για «βεβιασμένη νομοθέτηση».

Αλλαγές χρειάζονται. Ο νόμος Διαμαντοπούλου, νεκροζώντανος από τη μέρα που ψηφίστηκε, τροποποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, έγινε αγνώριστος. Επασχε σε πλείστα σημεία: ο ρόλος των Συμβουλίων Ιδρύματος ασαφής, η σύνθεση των πρυτανικών αρχών δυσλειτουργική, η σύνθεση και ο ρόλος της Συγκλήτου προβληματικοί. Πού πρέπει να εδράζονται οι ρυθμίσεις ώστε να αποβούν θετικές;

Σε αρχές αντλημένες και από τη διεθνή εμπειρία. Αρχές λειτουργικές βασισμένες σε αξίες και σε υλοποιήσιμους στόχους. Ενδεικτικά. Πρέπει να συμμετέχουν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διοίκηση;

Η απάντηση οφείλει να είναι σε επίπεδο αρχών. Οχι σύμφωνα με τα γούστα μας όπως προτείνει, σύμφωνα με την «Καθημερινή», συνάδελφος συνταγματολόγος: «Υπάρχει σοβαρό θεσμικό πρόβλημα με τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα. Ειδικά ο φοιτητικός συνδικαλισμός κάνει μεγάλη ζημιά».

Διεθνής εμπειρία. Δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο, συνυπάρχουμε με άλλους, μαθαίνουμε από αυτούς. Ομως προσοχή. Ούτε άκριτοι μιμητές ούτε επιλέγουμε ό,τι βολεύει.

Στις χώρες του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) οι φοιτητές συμμετέχουν στη διοίκηση σε ποσοστό 10 με 15%. Από το 2001 η Ενωση Ευρωπαίων Φοιτητών (συμμετέχουν φοιτητές από παντού πλην ημών), συνεργάζεται αγαστά με την Ενωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Θα στερηθούν το δικαίωμα συμμετοχής οι Ελληνες γιατί δεν συμμετέχουν;

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι ενδεδειγμένες; Οι πολέμιοι εστιάζουν σε τέσσερα σημεία: Κυρίως στις διατάξεις για τα μεταπτυχιακά που βάζουν όρια στα δίδακτρα και στις αμοιβές των καθηγητών, στη συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση, στο άσυλο και τον τρόπο εκλογής των αντιπρυτάνεων. Μιλάνε για υπερ-παρεμβατισμό και κατάλυση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ.

Αξιολογώ τις ρυθμίσεις με γνώμονα τους στόχους του νομοσχεδίου: προάγουν τη δημοκρατία και την ακαδημαϊκότητα; Είναι διοικητικά αλυσιτελείς; Συμβάλλουν στη διεθνοποίηση των ΑΕΙ;


■ Δημοκρατία – ακαδημαϊκότητα. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημοκρατία-ακαδημαϊκότητα. Με τον όρο δημοκρατία νοούνται δύο πράγματα. Να αποφασίζει ο θεσμός για τον εαυτό του, τα μέλη του να μετέχουν στις αποφάσεις.

Η Σύγκλητος αναγορεύεται ξανά στο κεντρικό όργανο λήψης των αποφάσεων, συναπαρτίζεται από τους εκπρόσωπους όλης της κοινότητας. Τα ΑΕΙ καλούνται να καταρτίσουν οργανισμούς και εσωτερικούς κανονισμούς. Ορισμένοι, όπως η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρούν ότι το νομοσχέδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, πλήττει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Θαρρώ ότι αναφέρονται κυρίως στις ρυθμίσεις στα μεταπτυχιακά και το πλαφόν στις πρόσθετες απολαβές των καθηγητών. Μπορούν τα μεταπτυχιακά να λειτουργήσουν ως έχουν σήμερα; Δεν θα έπρεπε ΑΕΙ και πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν προτάσεις;

Στο δίπτυχο δημοκρατία – ακαδημαϊκότητα το νομοσχέδιο εντοπίζει προβλήματα, προτείνει λύσεις. Από τη σκοπιά αυτή συνιστά πρόοδο. Διατυπώνω δύο προβληματισμούς. Η συμμετοχή των φοιτητών είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, Κάποιες ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά (ποσοστό υποτρόφων, συμμετοχή καθηγητών από τα ιδρύματα) θα μπορούσαν να είναι πιο ευέλικτες ώστε να μην πληγούν προγράμματα με μικρό αριθμό φοιτητών.

■ Διοίκηση Το νομοσχέδιο αναγορεύει τη Σύγκλητο σε κυρίαρχο σώμα, επαναφέρει το Πρυτανικό Συμβούλιο ως εκτελεστικό όργανο, με πρόσθετες αρμοδιότητες, καταργεί το Συμβούλιο Ιδρύματος και εισάγει ένα νέο θεσμό, το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας (ΑΣΑΕΕΕ) με στόχο συμπράξεις ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων σε επίπεδο περιφέρειας και τη χάραξη στρατηγικής στην έρευνα. Εκτός από τα ΑΣΑΕΕΕ προτείνεται η εκλογή των αντιπρυτάνεων σε χωριστά ψηφοδέλτια.

Η κριτική εδώ είναι περιορισμένη και αναμενόμενη. Εντοπίζεται στην εκλογή των αντιπρυτάνεων και λιγότερο στο ΑΣΑΕΕΕ. Πρόκειται για νεωτερισμούς που θέλουν χρόνο για να φανεί αν είναι πετυχημένοι.

Μένω στη «φιλοσοφία» τους. Στόχος είναι η συνεργασία καθηγητών διαφορετικών προσανατολισμών και οι συμπράξεις ΑΕΙ σε περιφερειακό επίπεδό. Αν πετύχουν -πράγμα που εξαρτάται από μας- θα αλλάξουν μια κουλτούρα μη συνεργασίας και έτσι θα συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

■ Διεθνοποίηση. Το νομοσχέδιο θίγει δύο καίρια ζητήματα φέρνοντας εγγύτερα τα ελληνικά ΑΕΙ με αυτά του ΕΧΑΕ και του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας (ΕΧΕ). Κατά πρώτον, με τη συνεργασία με ΑΕΙ της αλλοδαπής σε επίπεδο μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Κατά δεύτερον, με την τόνωση της «κοινωνική διάστασης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεμελιώδη στόχο του ΕΧΑΕ.

Στο πρώτο ζήτημα έγιναν τελευταία βήματα. Στο δεύτερο ελάχιστα. Μηδαμινή παραμένει η πρόνοια για τους φοιτητές. Τα άρθρα περί δανείων στον νόμο Διαμαντοπούλου έμειναν ανενεργά. Ευτυχώς τελευταία δόθηκαν υποτροφίες σε νέους ερευνητές και φέτος, ύστερα από χρόνια, υποτροφίες από το ΙΚΥ, σε προπτυχιακούς.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει μέριμνα ώστε τα δίδακτρα (τέλη εγγραφής) να είναι λογικά και να δίνονται υποτροφίες. Θα ήταν καλύτερο να έχουμε τυπικά τέλη, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτό απαιτεί γενναιόδωρη κρατική συνδρομή.

Το νομοσχέδιο κινείται και εδώ στη σωστή κατεύθυνση. Προσθέτω ότι το κράτος οφείλει να επενδύσει στην εκπαίδευση και, σε συνέργεια με τα ΑΕΙ, να συνδράμουν τους φοιτητές χωρίς να μετακυλίει ο ένας στον άλλο την ευθύνη.

Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο θίγει ζητήματα που κρύβαμε κάτω από τα χαλί, όπως τα μεταπτυχιακά, προτείνει ρυθμίσεις. Πολλές κυρίως σε θέματα δημοκρατικής λειτουργίας και διοίκησης είναι εύστοχες, άλλες θα κριθούν στην πράξη, άλλες, όπως οι υποτροφίες και η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών, μπορούν να γίνουν πιο ευέλικτες ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τι χρειάζεται; Αυτιά ανοιχτά στον διάλογο.

*καθηγητής Ιστορίας, πρώην αναπληρωτής πρύτανη Ακαδημαϊκών Πανεπιστημίου Πατρών


 
Read More »
Χρειάζονται ρυθμίσεις στα ΑΕΙ; - Του Παντελή Κυπριανού Χρειάζονται ρυθμίσεις στα ΑΕΙ; - Του Παντελή Κυπριανού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Έκτακτες επισκευαστικές εργασίες στο Μουσείο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017


Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω έκτακτων επισκευαστικών εργασιών και για την ασφάλεια των επισκεπτών, η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα παραμείνει κλειστή κατά το προσεχές διάστημα. 

Το κοινό, ωστόσο, θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την περιοδική εικαστική έκθεση PORTaRT που θα φιλοξενείται από την Τετάρτη 21 Ιουνίου έως και την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

Η είσοδος στην περιοδική έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς
Αρχαιολόγος 


 
Read More »
Έκτακτες επισκευαστικές εργασίες στο Μουσείο Ηγουμενίτσας Έκτακτες επισκευαστικές εργασίες στο Μουσείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Η πικρή ιστορία του ταμειακού ελλείμματος των 4.7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής - Του Πέτρου Μίντζα

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017Επανέρχομαι για πολλοστή φορά στο μείζον θέμα του ταμειακού ελλείμματος των

4,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών, το οποίο σημάδεψε την περιοχή μας, την πόλη μας, αλλά και της ψυχές των κατοίκων γενικότερα.

Υπενθυμίζω λοιπόν σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ή μνήμη χρυσόψαρου, ότι σύμφωνα με τα πορίσματα των Ορκωτών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι διενήργησαν το 2011 οικονομικό έλεγχο στο Δήμο Φιλιατών, υπάρχει ταμειακό έλλειμμα που πλησιάζει τα πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι λίγοι οι Δημότες που υποψιάζονται ότι η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του Δήμου είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι εκκρεμεί ακόμη ο διαχειριστικός έλεγχος (νομιμότητα των δαπανών).

Το ποσό των 4, 7 εκατομμυρίων ευρώ που λείπει από το ταμείο χωρίς μέχρι σήμερα να βρεθούν οι τελικοί αποδέκτες, είναι αστρονομικό για τα οικονομικά δεδομένα του μικρού και φτωχού Δήμου Φιλιατών.

Η υπόθεση έφτασε πριν έξι (6) χρόνια στον Εισαγγελέα και με απόφασή του επιβλήθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, στον Δήμαρχο εκείνης της περιόδου (2002-2010) και σε δύο Αντιδημάρχους, καθώς και στην υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.


Η ανάκριση κράτησε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και με την περαίωσή της, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον του πρώην Δημάρχου, δύο Αντιδημάρχων

(οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή) και της ταμία, για υπεξαίρεση στην υπηρεσία ιδιαίτερα μεγάλου χρηματικού ποσού, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για απιστία στην υπηρεσία, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Η εκδίκασης της υπόθεσης του ελλείμματος στο Δήμο Φιλιατών, θυμίζει, σήριαλ δίχως τέλος, καθώς ο βασικός κατηγορούμενος πρ. Δήμαρχος και η συγκατηγορούμενή του, έχουν πάρει μέχρι τώρα δύο φορές αναβολή.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, η δίκη αναβλήθηκε για ένα χρόνο, γιατί απουσίαζε λόγω ασθένειας η πρώην ταμίας του Δήμου.

Αξιόπιστες μαρτυρίες λένε ότι, η ιατρική βεβαίωση που χορηγήθηκε στην ασθενή (;) και στην οποία βασίστηκε η αναβολή της δίκης, την υπέγραψε γιατρός ο οποίος ήταν βοηθός του πρ. Δημάρχου στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Φιλιατών, στην οποία εργαζόταν ο πρ. δημοτικός άρχοντας μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2016 που τέθηκε σε αργία, με απόφαση που υπέγραψε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο πρώην Δήμαρχος, τέθηκε σε δυνητική αργία τον περασμένο Νοέμβριο για ένα τουλάχιστον χρόνο, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμεί ακόμη σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για το έλλειμμα των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της κακοδιαχείρισης στο Δήμο Φιλιατών την περίοδο 2002-2010, έχει και η Νέα Δημοκρατία, της οποίας τυγχάνει ακόμη και σήμερα πρωτοκλασάτο στέλεχος ο πρ. Δημοτικός άρχοντας.

Μεγάλο μερίδιο πολιτικών ευθυνών έχουν και προσωπικά οι Βουλευτές (ο πρώην και ο νυν) της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τα τοπικά κομματικά επιτελεία της, που παρείχαν το 2006 κάθε δυνατή στήριξη στον πρώην Δήμαρχο για να εκλεγεί για μία ακόμη τετραετία, παρόλο που είχαν διαφανεί οι πρώτες ενδείξεις για φαινόμενα κακοδιαχείρισης (σκάνδαλο 8-80) στο Δήμο Φιλιατών.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι στη Θεσπρωτία, αφήνουν να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται οι διαδοχικές αναβολές της δίκης, να είναι μέρος σχεδίου προκειμένου η υπόθεση να παραγραφεί, συνδέοντας μάλιστα αυτή τους την εκτίμηση με το γεγονός πως η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλιατών, δείχνει πλήρη αδιαφορία και δεν ασκεί καμία πίεση για να λάβει τέλος η πολύκροτη υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στο ταμείο του Δήμου.

Οι Δημότες διερωτούνται, γιατί άραγε η σημερινή Δημοτική Αρχή σιωπά εκκωφαντικά και προσπαθεί να πνίξει την υπόθεση;

Γιατί άραγε όταν κάποιος ευαισθητοποιημένος Δημότης επισημαίνει δημόσια στη Δημοτική Αρχή, ότι έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στους Δημότες να προασπίζεται τα συμφέροντά τους, οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής χάνουν την ψυχραιμία τους και κρυπτόμενοι πίσω από το γραφείο τύπου του Δήμου, τον στοχοποιούν και του κάνουν και ένα περιποιημένο λασπόλουτρο;

Είναι προφανές γιατί η Δημοτική Αρχή ενοχλείται και αντιδρά με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, όταν εγκαλείται δημόσια για την πλήρη αδιαφορία και την αμεριμνησία της, για ένα τόσο σοβαρό θέμα διαφθοράς που μας αφορά όλους μας και το οποίο συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά ολόκληρο το πανελλήνιο.

Διότι, ο νυν Δήμαρχος Φιλιατών την περίοδο 2002-2004 ήταν το δεξί χέρι (Αντιδήμαρχος-Αναπληρωτής Δήμαρχος) του Δημάρχου εκείνης της περιόδου, και η πλειονότητα των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξής του, ήταν την αμαρτωλή οχταετία (2002-2010) στενοί συνεργάτες του ομοϊδεάτη τους πρ. Δημάρχου, ο οποίος διώκεται για δύο κακουργηματικές πράξεις.

Η Δημοτική Αρχή, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι οι περισσότεροι Δημότες έχουν φτάσει στα όριά τους και διερωτούνται, πότε επιτέλους θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου και να λογοδοτήσουν οι φερόμενοι ως κύριοι υπαίτιοι, για το μεγάλο «πάρτι» που είχε στηθεί στο Δήμο Φιλιατών την αμαρτωλή περίοδο 2002-2010.

Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος-εξοργισμένος και απαιτεί να μάθει που πήγαν τόσα εκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να αποφανθεί τάχιστα η δικαιοσύνη, αν τα χρήματα

(4. 700.000 €) που λείπουν από το ταμείο του Δήμου και καλούμαστε να πληρώσουμε τώρα εμείς με τις υπέρογκες αυξήσεις που μας επέβαλλαν τόσο στα δημοτικά τέλη (200%) όσο και στα τέλη ύδρευσης (60%), τα καταχράστηκαν οι παραπεφθέντες

κατηγορούμενοι ή έβγαλαν φτερά και πέταξαν μέσα από τα χρηματοκιβώτια.

Αν η Δημοτική Αρχή, δεν ορίσει δικηγόρο που να είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ανάλογης επαγγελματικής εμπειρίας, για να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής (και όχι ουδέτερος παρατηρητής) στη δίκη που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου, δικαίως οι Δημότες θα της καταλογίσουν τεράστιες ευθύνες για συγκάλυψη-κουκούλωμα οικονομικών ατασθαλιών.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω με έμφαση, πως αυτοί που παρείχαν κάθε δυνατή στήριξη και είχαν αγαστή συνεργασία με αυτούς που κατακρεούργησαν και ασέλγησαν στο Δήμο Φιλιατών, δεν δικαιούνται να ομιλούν και να κουνάν το δάχτυλο στους Δημότες.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Πέτρος Μίντζας  


 
Read More »
Η πικρή ιστορία του ταμειακού ελλείμματος των 4.7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής - Του Πέτρου Μίντζα Η πικρή ιστορία του ταμειακού ελλείμματος των 4.7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Σελίδες