Έκτακτο: Νεκρός 65χρονος στην Πλακωτή Παραμυθιάς από φωτιά από τζάκι

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Έκτακτο: Νεκρός 65χρονος στην Πλακωτή Παραμυθιάς από φωτιά από τζάκι


Ένας 65χρονος κάτοικος της Πλακωτής Παραμυθιάς βρέθηκε νεκρός μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της πυροσβεστικής η πυρκαγιά προέκυψε από αναμμένο τζάκι και έκαψε ολοσχερώς στη μονοκατοικία που έμενε ο ατυχος 65χρονος ο οποιος είχε κινητικά προβλήματα.

Προανάκριση για το συμβάν διερευνητική υπηρεσία Παραμυθιάς
Read More »
Έκτακτο: Νεκρός 65χρονος στην Πλακωτή Παραμυθιάς από φωτιά από τζάκι Έκτακτο: Νεκρός 65χρονος στην Πλακωτή Παραμυθιάς από φωτιά από τζάκι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Σύλληψη 25χρονου και 30χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Σύλληψη 25χρονου και 30χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών ηλικίας 30 και 25 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 25χρονου και 30χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 25χρονου και 30χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Εγκρίθηκε η μελέτη για την ύδρευση της Παραμυθιάς με προϋπολογισμό 2.762.000€

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Εγκρίθηκε η μελέτη για την ύδρευση της Παραμυθιάς με προϋπολογισμό 2.762.000€


Με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Σουλίου, εγκρίθηκε η μελέτη της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, πολεοδομίας και περιβάλλοντος του δήμου Σουλίου,για την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου της ύδρευσης της Παραμυθιάς καθώς και την αντικατασταση του εσωτερικού δικτύου Παραμυθιάς και Αγίου Δονάτου (Σαμέτια) με προϋπολογισμό 2.762.000€

Η απαιτούμενη δαπάνη προέρχεται από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι ,για την οποία έχει εκδοθεί η αριθ . πρωτ. 1080/219/2020 απόφαση δημάρχου Σουλίου, περί έγκρισης ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης και δέσμευσης της σχετικής πίστωσης για τα έτη
2020 και 2021.

Επίσης με την ίδια απόφαση καθορίζει τον τρόπο εκτέλεσης του έργου και εγκρίνει τη διενέργεια ανοικτής διαδικασίας μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ) για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου

Η ημερομηνία διενέργειας της ανοικτής διαδικασίας θα ανακοινωθεί σύντομα.
Read More »
Εγκρίθηκε η μελέτη για την ύδρευση της Παραμυθιάς με προϋπολογισμό 2.762.000€ Εγκρίθηκε η μελέτη για την ύδρευση της Παραμυθιάς με προϋπολογισμό 2.762.000€ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Σε «αναβρασμό» τα ελληνικά φορτηγά: Αύξησαν τα ναύλα Grimaldi, ATTICA και ΑΝΕΚ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Σε «αναβρασμό» τα ελληνικά φορτηγά: Αύξησαν τα ναύλα Grimaldi, ATTICA και ΑΝΕΚ


Σε «αναβρασμό» βρίσκονται τα ελληνικά φορτηγά και δεκάδες μεταφορικές εταιρείες. Αιτία οι αυξήσεις που επέβαλλαν στο ναυλολόγιο των φορτηγών, από τις αρχές του 2020, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες Grimaldi, ATTICA (BlueStar, Superfast, HSW) και ΑΝΕΚ, τόσο στην Αδριατική, όσο και στην εγχώρια ακτοπλοΐα.

Οι αυξήσεις, όπως αναφέρουν οι εταιρείες, επήλθαν λόγω των ακριβότερων καυσίμων που υποχρεούνται να καταναλώνουν εφεξής και των επενδύσεων που πραγματοποίησαν ή πραγματοποιούν σε scrubbers (συστήματα καθαρισμού καυσαερίου), εξαιτίας των νέων κανόνων του ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός).

Σύμφωνα με τον ΙΜΟ, το ποσοστό του θείου (sulphur) στα νέα καύσιμα υποχρεούται να είναι μειωμένο στα 0,5%, από 3,5% που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Για τις ναυτιλιακές εταιρείες υπάρχουν τρεις επιλογές, προκειμένου να συμμορφωθούν με αυτό τον κανονισμό:

Α) να αρχίσουν να καίνε τα ακριβά καύσιμα VLSFO, με χαμηλό ποσοστό θείου 0,5%,

Β) να εγκαταστήσουν σύστημα καθαρισμού καυσαερίων (scrubber), με το οποίο θα μπορούν να καίνε τα σημερινά φτηνότερα καύσιμα HSFO, με 3,5% ποσοστό θείου,

Γ) να κάνουν μεγάλης έκτασης και ακριβές τροποποιήσεις /μετατροπές στις μηχανές των πλοίων και να αρχίσουν να καίνε υγροποιημένο φυσικό αέριο Liquid Natural Gas (LNG).
Οι ακτοπλοϊκές μετακύλησαν μέρος του κόστους στα φορτηγά

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αποφάσισαν να μετακυλήσουν μέρος του πρόσθετου κόστους στα φορτηγά. Το metaforespress.gr δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τις επιστολές των εταιρειών Grimaldi και ATTICA στις ενδιαφερόμενες εταιρείες σχετικά με τις ανατιμήσεις στο ναυλολόγιο των φορτηγών.

Οι αυξήσεις στα πλοία του ομίλου Grimaldi στην Αδριατική τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, μέσω της εφαρμογής του επίναυλου «Environmental Sulphur Surcharge IMO 2020», ο οποίος διαμορφώθηκε στα 8 ευρώ ανά μέτρο στα δρομολόγια Ανκόνα – Πάτρα, Βενετία – Πάτρα, Βενετία – Ηγουμενίτσα και στα 5 ευρώ στα δρομολόγια Πάτρα – Μπάρι, Πάτρα – Μπρίντιζι και Ηγουμενίτσα – Μπρίντιζι.

Η επιστολή του ομίλου Grimaldi στις συνεργαζόμενες εταιρείες

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες αυξήσεις εφάρμοσε ο όμιλος Grimaldi και σε άλλα δρομολόγια που δραστηριοποιείται στη Σαρδηνία και μεταξύ Ιταλίας με Ισπανία, Μαρόκο, Τυνησία και Μάλτα.

Αντίστοιχα, αυξήσεις εφάρμοσε στην Αδριατική και η κοινοπραξία της ATTICA (μέσω της SuperFast) με την ANEK.

Από την 1η Ιανουαρίου, το νέο ναυλολόγιο των φορτηγών αναπροσαρμόστηκε κατά μέσο όρο 10% στις τιμές φορτηγού του ισχύοντος ναυλολογίου και ορίστηκε νέο ποσό επίναυλου καυσίμων, ανά κατηγορία οχημάτων και ανά διαδρομή από και προς Ελλάδα / Ιταλία, σύμφωνα με τα παρακάτω:

-Γραμμή Μπάρι: 3 ευρώ ανά μέτρο, όπως ορίζεται η αντίστοιχη κατηγορία οχήματος.
-Γραμμή Ανκόνα: 7 ευρώ ανά μέτρο, όπως ορίζεται η αντίστοιχη κατηγορία οχήματος.
-Γραμμή Βενετία: 6,5 ευρώ ανά μέτρο, όπως ορίζεται η αντίστοιχη κατηγορία οχήματος.

Η επιστολή της ATTICA στις συνεργαζόμενες εταιρείες

Ο όμιλος της ATTICA (BlueStar, Superfast, HSW), όπως και η ΑΝΕΚ προχώρησαν σε αυξήσεις και στο ναυλολόγιο των φορτηγών στο εγχώριο δίκτυο.

Οι αυξήσεις της Attica τέθηκαν σε ισχύ στις 11 Ιανουαρίου. H επιβάρυνση και ανά περιπτώσεις στις Κυκλάδες είναι 11 ευρώ, στα Δωδεκάνησα 31 ευρώ, στις Σποράδες 10 ευρώ και στην Κρήτη 17 ευρώ.

Αντίστοιχα, ο επίναυλος καυσίμων της ΑΝΕΚ για το Ηράκλειο καθορίστηκε στα 19 ευρώ και στα Χανιά 15 ευρώ.

Το metaforespress.gr απηύθυνε σχετική ερώτηση στην Minoan Lines, δίχως να λάβει απάντηση.

Τι υποστηρίζουν στελέχη του ΣΕΕΝ
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στο κόστος καυσίμων», σημείωσαν στελέχη του ΣΕΕΝ στην ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου, η συνολική επιβάρυνση από τις υφιστάμενες ανατιμήσεις στις τιμές των «παλαιών» καυσίμων, αλλά και από τις τιμές των νέων καυσίμων υπολογίζεται στα 60 – 65 εκατ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου.

Αντιδράσεις φορτηγών
Τα νέα ναύλα έχουν προκαλέσει την αντίδραση αρκετών ομοσπονδιών και σωματείων ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης. Τα ΦΔΧ κάνουν λόγο για υπέρογκες αυξήσεις, τις οποίες καλούνται να απορροφήσουν.
Επιστολές διαμαρτυρίας έχουν σταλθεί στα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κίνδυνος ανατιμήσεων
Η εφαρμογή των νέων τιμών, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών, ενδέχεται να συμπαρασύρει το μεταφορικό κόστος των προϊόντων και συνεπακόλουθα, τις τιμές των προϊόντων. Ήδη, το ζήτημα που έχει ανακύψει απασχολεί συνδέσμους βιομηχανίας και τροφίμων.
Read More »
Σε «αναβρασμό» τα ελληνικά φορτηγά: Αύξησαν τα ναύλα Grimaldi, ATTICA και ΑΝΕΚ Σε «αναβρασμό» τα ελληνικά φορτηγά: Αύξησαν τα ναύλα Grimaldi, ATTICA και ΑΝΕΚ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Προσπάθειες για την αναστύλωση του ιστορικού τοξωτού πολυκάμαρου γεφυριού της Γλυκής

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Προσπάθειες για την αναστύλωση του ιστορικού τοξωτού πολυκάμαρου γεφυριού της Γλυκής 


Ένα φιλόδοξο όραμα προσπαθεί να πάρει σάρκα και οστά. Ο λόγος για την αναστύλωση του ιστορικού τοξωτού πολυκάμαρου γεφυριού της Γλυκής γνωστό και ως παλαιογέφυρο.

Το πρωί της Παρασκευής, ομάδα μελετητών που έχουν αναλάβει την μελέτη και για την αναστύλωση του γεφυριού της Πλάκας, βρέθηκε στην Γλυκή με στόχο την συλλογή στοιχείων για την εκπόνηση της μελέτης, μετά από πρωτοβουλία του συνταξιούχου πολιτικού μηχανικού και πρώην αυτοδιοικητικού Γεώργιου Κοντοδήμα, ο οποίος και συντονίζει τις προσπάθειες.

Παρόντες και οι πρόεδροι των Τ.Κ Γλυκής και Βουβοποτάμου, Παναγιώτης Παππάς και Νικόλαος Τζάκος, τις κοινότητες των οποίων ένωνε και ελπίσουμε να ξαναενώσει το ιστορικό γεφύρι της Γλυκής.

Μιλώντας στην paramythia-online.gr, ο οραματιστής του έργου κ. Γεώργιος Κοντοδήμας, έκανε λόγο για ένα τόσο αναπτυξιακό όσο και πρακτικό έργο και τόνισε την σημασία της σύμπραξης των δήμων Σουλίου και Πάργας για την υλοποίηση του.

Δείτε στην φωτογραφία που ακολουθεί την τελική μορφή του γεφυριού, σε περίπτωση που υλοποιηθεί η αναστήλωση του, ενώ περισσότερα σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα μπορέσετε να διαβάσετε σε άρθρο που θα ακολουθήσει.


Read More »
Προσπάθειες για την αναστύλωση του ιστορικού τοξωτού πολυκάμαρου γεφυριού της Γλυκής Προσπάθειες για την αναστύλωση του ιστορικού τοξωτού πολυκάμαρου γεφυριού της Γλυκής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Περί τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Σουλίου - Του Χρήστου Ζήγου

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Περί τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Σουλίου - Του Χρήστου Ζήγου


Ο Δήμος Σουλίου με έδρα την Παραμυθιά συμπεριλαμβάνει τα καλύτερα μέρη της ορεινής Θεσπρωτίας με τουριστικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Τα σημαντικότερα είναι:

1) Στη Γλυκή ο ποταμός Αχέρων με τις πηγές, τη Σκάλα της Τζαβέλαινας και τις πύλες του Άδη γνωστά από τη μυθολογία. Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας έχει συγκεκριμένη πρόταση για τη σωστή αξιοποίηση του ποταμού και διαχείριση των επισκεπτών κατά τους μήνες αιχμής Ιούλιο και Αύγουστο.
2) Το Σούλι με τους ιστορικούς οικισμούς με τα πετρόχτιστα σπίτια των οπλαρχηγών, το Κούγκι και το κάστρο και την ένδοξη ιστορία τους. (Ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις την τελευταία Κυριακή του Μαΐου).
3) Την πόλη της Παραμυθιάς με τα βυζαντινά λουτρά, το αξιόλογο ιστορικό αρχείο που είναι επισκέψιμο στο παλιό Διοικητήριο. Το κάστρο του Άη –Δονάτου, τον πύργο της Κούλιας κλπ. Μεγάλο μέρος της πόλης διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα αρχοντόσπιτα και τα καλντερίμια της.
4) Τα στενά του Καλαμά με τους νερόμυλους και τα υπέροχες διαδρομές στους παρακαλάμιους οικισμούς Πλακωτή, Μενίνα κτλ.
5) Τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα όμορφα χωριά που διατηρούν το ηπειρώτικο στοιχείο και τα έθιμα όπως είναι το Πολύδροσο, η Οσδίνα, η Αμπελιά, η Τσουρίλα και πολλά άλλα.
6) Τον μητροπολιτικό ναό εντός του οποίου φυλάσσετε μέρος των λειψάνων του Αγίου Δονάτου προστάτη της Παραμυθιάς. Το μοναστήρι των Παγανιών κοντά στην Πετροβίτσα και το μοναστήρι της Μίχλας μετά το Πολύδροσο ,την βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στην Παραμυθιά.
7) Η Ελαία από τις αρχαιότερες πόλης της Θεσπρωτίας και η αρχαία Φωτική.
8) Το βουνό γκορίλα με υψόμετρο 1658 μ. που προσφέρετε για ορειβασία –αναρρίχηση και πεζοπορία και Mountain bike. Επίσης στον γκορίλα θα μαζέψετε τσάι, ρίγανη, αρωματικά φυτά και βότανα. Τα βουνά της Παραμυθιάς είναι πλούσιος κυνηγότοπος με αγριογούρουνα λαγούς, πέρδικες, μπεκάτσες κτλ και προσελκύουν πολλούς κυνηγούς.
9) Δραστηριότητες ψυχαγωγίας και δράσεις στη φύση όπως κανό –καγιάκ στα ποτάμια, ιππασία στον ιππικό όμιλο και στο κέντρο ιππασίας στην ποταμιά και ανεμοπτερισό.
10) Τοπική ηπειρώτικη κουζίνα με βιολογικά κρέατα ελευθέρας βοσκής θα βρείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής επίσης και τοπικά προϊόντα, φέτα, κεφαλοτύρι, μέλι, ελιές, λάδι, αμύγδαλα, καρύδια, κρασί, τσίπουρο κτλ.
11) Σύγχρονα τουριστικά καταλύματα με όλες τις ανέσεις στην Παραμυθιά , στη Γλυκή και σε πολλά χωριά , να καλύψουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού πελάτη προσφέροντας οικογενειακή φιλοξενία.
12) Για την ψυχαγωγία σας έχει τα καλύτερα κέντρα διασκέδασης για κοινωνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μπάρ disco και στα χωριά τα καλύτερα πανηγύρια με τοπικά δημοτικά και λαϊκά συγκροτήματα με αποκορύφωμα την εμποροπανήγυρη ΛΑΜΠΟΒΟ την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πλήρες τουριστικό προϊόν και για τις 4 εποχές και για όλα τα γούστα.

Το τουριστικό προϊόν της Παραμυθιάς πρέπει να στηριχθεί και να προβληθεί σωστά διότι είναι ίσης αξίας με τις άλλες ορεινές περιοχές της Ηπείρου που αναπτύχθηκαν τουριστικά.

Ο τουρίστας που θα κάνει διακοπές στον Δήμο Σουλίου θα απολαύσει τα πλεονεκτήματα των ορεινών διακοπών και με ημερήσιες εξορμήσεις, θα ξεναγηθεί σε όλη την Ήπειρο από τις παραλίες του Ιονίου με τα καθαρότερα νερά ως το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια και τα Γιάννενα.

Τα τουριστικά καταλύματα (εκτός των ξενοδοχείων) του Δήμου Σουλίου είναι περίπου 20 οικογενειακές επιχειρήσεις με σύνολο δωματίων 110 και σύνολο κλινών 220 επίσης άλλες 10 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό και την ψυχαγωγία.

Επίσης η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ στην οποία έχω την τιμή να είμαι Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων της,έχει συμβάλλει στην ίδρυση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ « Ο ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ », με πρωτοβουλία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ μας έχει γίνει στο παρελθόν 1 συνέλευση στην Γλυκή για την σύνταξη του καταστατικού,και έχει βοηθήσει οικονομικά για τα αρχικά έξοδα έγκρισης του καταστατικού.

Ο νέος Σύλλογος θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη με σωστές προτάσεις και πρωτοβουλίες για την ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αξιοποιώντας τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Αγαπητοί συνάδελφοι ζείτε σε έναν ευλογημένο τόπο και δραστηριοποιείστε στον ευαίσθητο επαγγελματικό κλάδο του τουρισμού .Θα πρέπει να οργανώσετε ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις σας να ανεβάσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να περιποιείται άψογα τους πελάτες σας.

Οι επισκέπτες και οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για πληροφορίες να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα:

• ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ :2666-0-24155
• ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ( ΚΕΠ) :2666-0-29031
• ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ : 2666-0-22712
• ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ : 2666-0-22222
• ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 2666-0-22377
• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ( Φ.Ο.Π.): 2666-0-23483
• ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :2666-0-31139
• ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ :2665-0-21478
• ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ :6974202327
• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ : 6973230516
• ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΛΙΟΥ –ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΥΛΙΟΥ 2666-0-24613
• ΚΤΕΛ: 2666-0-22311

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς και καλή σεζόν.

*Ο Χρήστος Ζήγος είναι, Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ. Για επικοινωνία : 6932029995 Info@holiday-zigos.gr
Read More »
Περί τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Σουλίου - Του Χρήστου Ζήγου Περί τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Σουλίου - Του Χρήστου Ζήγου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

ΟΑΕΔ: Τα 12 επιδόματα που χορηγεί και τα ποσά τους

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
ΟΑΕΔ: Τα 12 επιδόματα που χορηγεί και τα ποσά τους Πέρα από το τακτικό επίδομα ανεργίας, λοιπόν, ο ΟΑΕΔ χορηγεί μέχρι σήμερα πολλά επιδόματα σε ανέργους της χώρας, αλλά και σε εργαζομένους.

Συνολικά τα επιδόματα που χορηγεί ο Οργανισμός είναι δώδεκα.
Τα 12 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ και τα ανάλογα ποσά είναι:
 1. Βασικό επίδομα ανεργίας: 399,25 ευρώ (+10% προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος οικογένειας).Για να χορηγηθεί απαιτείται καταγγελία σύμβασης (απόλυση) και συγκεκριμένος αριθμός ημερών ασφάλισης.
 2. Επίδομα Μακροχρονίως Ανέργων: 200 ευρώ. Το δικαιούνται όσοι παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι , λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ).
 3. Ειδικό εποχικό βοήθημα-Οικοδόμοι: 752,21 ευρώ
 4. Ειδικό εποχικό βοήθημα-Σμυριδεργάτη: 1016,50 ευρώ
 5. Ειδικό εποχικό βοήθημα- Δασεργάτες, Καπνεργάτες, Ναυπ/κη Ζώνη: 711,55 ευρώ
 6. Ειδικό εποχικό βοήθημα Μουσικοί, Τραγουδιστές, Ηθοποιοί,Τουριστικά: 508,25 ευρώ
 7. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: 239,5 ευρώ. Το συγκεκριμένο επίδομα δικαιούνται ασφαλισμένοι, που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Για να λάβουν το ειδικό βοήθημα θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τρεις μήνες, να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν πρέπει υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π).Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Ισχύει εισοδηματικό κριτήριο (9.977,99€ το 2013 και 10.271,46€ για το 2014).
 8. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας: 207,61 ευρώ. Το συγκεκριμένο επίδομα δικαιούνται ασφαλισμένοι, που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Για να λάβουν το ειδικό βοήθημα θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τρεις μήνες, να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν πρέπει υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π).Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Ισχύει εισοδηματικό κριτήριο (9.977,99€ το 2013 και 10.271,46€ για το 2014).
 9. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας (Αποφυλακισθέντες): Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 10. Ειδική παροχή μητρότητας: 650 ευρώ. Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας 6 μηνών αφού πρώτα πάρουν τους 3,5 μήνες αδείας μετά τον τοκετό ή τη μετατρέψουν σε μειωμένο ωράριο εργασίας, δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ το νομοθετημένο μισθό των 650 ευρώ μηνιαίως. Την ειδική άδεια των 6 μηνών δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας, η και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες.Η ασφαλισμένη μπορεί, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής. Επίσης, μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη.
 11. Ειδικό βοήθημα επίσχεσης εργασίας: 239,55 ευρώ. Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη. Επίσης, το επίδομα αυτά χορηγείται σε μισθωτούς που προχωρούν σε επίσχεση εργασίας για οποιοδήποτε λόγο (άρθρο 325 Α.Κ.).
 12. Επίδομα Σε Νέους Από 20-29 Ετών: 367 ευρώ. Καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 – 29 ετών, εφ» όσον παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο και ανέρχεται σε 73,37 ευρώ τον μήνα για πέντε μήνες (367 ευρώ σύνολο).
Read More »
ΟΑΕΔ: Τα 12 επιδόματα που χορηγεί και τα ποσά τους ΟΑΕΔ: Τα 12 επιδόματα που χορηγεί και τα ποσά τους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ηγουμενίτσας


Καλείστε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηγουμενίτσας η οποία θα γίνει την 4η Φεβρουαρίου 2020 ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00 μ.μ. στο γραφείο Δημάρχου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας για τη συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:

Θέμα 1ο 
Κατάρτιση Σχεδίου Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2020.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 2ο 
Έκθεση εσόδων – εξόδων Δ’ τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού έτους 2019.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 3ο 
Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2020.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 4ο 
Εξειδικεύσεις πιστώσεων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τρέχοντος οικονομικού έτους.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 5ο 
Παροχή εντολής και πληρεξουσιότητας για παράσταση ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 6ο 
Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου: «Κατασκευή υπαίθριου θεάτρου Δήμου Ηγουμενίτσας».
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 7ο 
Έγκριση Πρακτικού Ι της Επιτροπής Διαγωνισμού και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του ανοικτού διαγωνισμού για την «προμήθεια υλικών έργων υποδομής για τις ανάγκες των ΔΕ Ηγουμενίτσας και Παραποτάμου του Δήμου Ηγουμενίτσας για το έτος 2020».
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 8ο 
Ορισμός επιτροπής παραλαβής φυσικού εδάφους του έργου: «Έργα διευθέτησης ρέματος Λάκκας».
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 9ο 
Έγκριση διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων απορριμμάτων, έγκριση της μελέτης, καθορισμός των όρων και συγκρότηση επιτροπής του διαγωνισμού.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 10ο 
Έγκριση διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα του Δήμου Ηγουμενίτσας, έγκριση της μελέτης, καθορισμός των όρων και συγκρότηση επιτροπής του διαγωνισμού.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 11ο 
Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Κατασκευή Δημαρχιακού Μεγάρου (πρώην Δήμου Μαργαριτίου)».
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 12ο 
Έγκριση του πρακτικού ΙI και κατακύρωση του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου: «Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Γραικοχωρίου».
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 13ο 
Έγκριση του πρακτικού ΙI και κατακύρωση του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου: «Κατασκευή πλατείας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης».
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 14ο 
Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας του κ. Δημάρχου.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 15ο 
Έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας στη θέση «Εικόνισμα – Τσιπουρίκι» του Δήμου Ηγουμενίτσας για χρήση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 16ο 
Έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας για την εκμίσθωση Δημοτικής έκτασης εμβαδού Ε=600,00 τ.μ. στην Τ.Κ. Πλαταριάς του Δήμου Ηγουμενίτσας για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 17ο 
Επί αιτήματος Ελένη ΣΤΑΥΡΟΥ του Νικολάου για εξώδικο συμβιβασμό και καθορισμό ή μη ποσού αποζημίωσης του, λόγω πτώσης δέντρου στο Ι.Χ. όχημά της.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 18ο 
Επί αιτήματος Σπυρίδων ΚΑΤΕΡΗ του Κωνσταντίνου για εξώδικο συμβιβασμό και καθορισμό ή μη ποσού αποζημίωσης του, λόγω πτώσης δέντρου στο Ι.Χ. όχημά του.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 19ο 
Επί αιτήματος Φωτεινής ΚΑΤΣΙΟΥ του Βύρωνα για εξώδικο συμβιβασμό και καθορισμό ή μη ποσού αποζημίωσης του, λόγω πτώσης του Ι.Χ. οχήματός της σε λακκούβα.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 20ο 
Διορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για την υπεράσπιση των κ. Ιωάννη Λώλου του Σπυρίδωνα, Δήμαρχου και κ. Λάμπρου ΝΙΚΟΛΑΟΥ του Χρήστου πρώην Διευθυντή Τ.Υ. & Δόμησης Δήμου Ηγουμενίτσας, σε ποινική υπόθεσή τους ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 21ο 
Ανάκληση της με αριθμό 261/2018 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την αίτηση περί καθορισμού τιμής μονάδος αποζημιώσεως με εξώδικο συμβιβασμό της ιδιοκτήτριας: Αλεξάνδρας ΚΟΥΚΙΑ του Παναγιώτη και λήψη νέας για το ίδιο θέμα, χωρίς παραπομπή στο Δημοτικό συμβούλιο λόγω νομοθετικής τροποποίησης του ορίου αρμοδιότητας εξώδικων συμβιβασμών του άρθρου 3 παρ.1 εδ. ιβ) του Ν.4623/2019.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 22ο 
Επί αιτήσεως Απόστολου ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ του Γεωργίου για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Συβότων Δήμου Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία του.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 23ο 
Επί αιτήσεως Αικατερίνης ΒΡΑΝΗ του Γρηγορίου για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Συβότων Δήμου Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία της.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 24ο 
Επί αιτήσεως Ανδρέα ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Μιχαήλ για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Συβότων Δήμου Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία του.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 25ο 
Επί αιτήσεως Ειρήνης - Ελισάβετ ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Παναγιώτη για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Συβότων Δήμου Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία της.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 26ο 
Επί αιτήσεως Ελένης ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Μιχαήλ για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Συβότων Δήμου Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία της.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 27ο 
Επί αιτήσεως Μιχαήλ ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Παναγιώτη για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Συβότων Δήμου Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία του.
Εισηγητής: - Δήμαρχος
Read More »
Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Επίσκεψη του 4ου Δημοτικού σχολείου στη λιμνοθάλασσα Βατάτσα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Επίσκεψη του 4ου Δημοτικού σχολείου στη λιμνοθάλασσα Βατάτσα


Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 το τμήμα της Έ τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε τη λιμνοθάλασσα Βατάτσα στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται από το σχολείο τους με θέμα: "Φυσικό περιβάλλον, οικοσύστημα, απειλούμενα είδη και προστατευόμενες περιοχές". 

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από το προσωπικό του φορέα Διαχείρισης για τα σπάνια είδη ορνιθοπανίδας της περιοχής μας με φωτογραφικό υλικό και με παρατήρηση στο πεδίο με τα τηλεσκόπια και κιάλια του φορέα έχοντας την δυνατότητα να παρατηρήσουν πολλά σπάνια είδη όπως φλαμίνγκο, ερωδιοί, βουτηχτάρια, ψαλίδες, πρασινοκέφαλες, κορμοράνους κλπ. 

Τέλος μοιράστηκε στα παιδιά το παιδικό τεύχος "Platalea".


Read More »
Επίσκεψη του 4ου Δημοτικού σχολείου στη λιμνοθάλασσα Βατάτσα Επίσκεψη του 4ου Δημοτικού σχολείου στη λιμνοθάλασσα Βατάτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης της Φωτογραφικής Ομάδας Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης της Φωτογραφικής Ομάδας Ηγουμενίτσας


Με μεγάλη επιτυχία έλαβαν μέρος τα εγκαίνια της έκθεσης ''5 +1 κλίκ μαζί''.
Η έκθεση της φωτογραφικής ομάδας του εργαστηρίου ''Αβγό'' θα παραμείνει στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης μας έως και της 3 Μαρτίου. 
Φυσικά το παρόν έδωσε και η Φωτογραφική Ομάδα Ηγουμενίτσας. 

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους για τις πολύ όμορφες δημιουργίες τους.

Στην φώτο οι δημιουργοί με τα εκθέματα τους. 
Από δεξιά η Ελένη Γρηγορία Χριστοδουλίδη, η Αφροδίτη Σπυρίδωνος, ο Γιώργος Λαχανίδης, η Sharon Nicholls και ο Φώτης Ζάγκας.
Read More »
Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης της Φωτογραφικής Ομάδας Ηγουμενίτσας Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης της Φωτογραφικής Ομάδας Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

O σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ για την καταβολή των δεδουλευμένων στην βοήθεια στο σπίτι δήμου Σουλίου

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
O σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ για την καταβολή των δεδουλευμένων στην βοήθεια στο σπίτι δήμου Σουλίου


Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας απέστειλε το υπ΄αριθ. Πρωτ. 14/18-1-2020 έγγραφο – εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου με ΘΕΜΑ: « Την άμεση καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του βοήθεια στο σπίτι του δήμου Σουλίου Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας απέστειλε το υπ΄αριθ. Πρωτ. 14/18-1-2020 έγγραφο – εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου με ΘΕΜΑ : « Την άμεση καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του βοήθεια στο σπίτι του δήμου Σουλίου »

Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου παραβρεθήκαμε και θέσαμε το θέμα ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο και την δημοτική αρχή να πάρουν την πολιτική απόφαση ώστε να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα που το διάστημα αυτό έχει πλέον αγγίξει τους δυο μήνες.

Κατά την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης είπε χαρακτηριστικά “δεν θα βάλω τα χέρια μου στον ντορβά. Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος, είναι παράνομο αυτό που ζητάτε”.
Το θέμα τελικά δεν μπήκε σε ψηφοφορία στο σώμα αν και από την πλευρά μας ζητήθηκε.
Και θέτουμε τα εξής ερωτήματα προς την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο:
Α) Είναι παράνομο να παρθεί πολίτικη απόφαση ώστε να πληρώνονται κάθε μήνα οι εργαζόμενοι που προσφέρουν ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους στον δήμο και στους δημότες;
Β) Γιατί ο δήμαρχος δεν έθεσε το θέμα προς ψήφιση στο δημοτικού συμβούλιο;
Γ) Ποτέ λέει την αλήθεια ο δήμαρχος ; Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ή σε οφ δε ρεκορντ συζητήσεις μετά το δημοτικό συμβούλιο;

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι πάνω από νόμους. Η δημοτική αρχή οφείλει να γνωρίζει ότι η αξιοπρέπεια των εργαζομένων είναι άμεσα συνυφασμένη με την καταβολή των δεδουλευμένων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Οι Εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνίζονται και διεκδικούν:
• Την άμεση καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση και αυτοί και οι οικογένειές τους.
• Την υλοποίηση της δέσμευσης της σημερινής κυβέρνησης για οριστική τακτοποίηση όλων των εργαζομένων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

ΤΟ ΔΣ
Read More »
O σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ για την καταβολή των δεδουλευμένων στην βοήθεια στο σπίτι δήμου Σουλίου O σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ για την καταβολή των δεδουλευμένων στην βοήθεια στο σπίτι δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Η μυστική μελέτη αξιοποίησης των λιμανιών

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Η μυστική μελέτη αξιοποίησης των λιμανιών


Δύο διαφορετικά μοντέλα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, προκρίνονται για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τους Οργανισμούς Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου, οι οποίοι έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των αντίστοιχων λιμανιών έως το 2042. 
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών. 
Οι πρώτοι διαγωνισμοί επιδιώκεται να προκηρυχθούν μέχρι το καλοκαίρι και σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα ακολουθήσουν Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο πιθανότατα με το ίδιο μοντέλο. 
Για το πρώτο λιμάνι έχει εκδηλωθεί εντονότατο ενδιαφέρον από αμερικανικά συμφέροντα, ενώ για τα άλλα δύο υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον τόσο αμερικανικών εταιρειών κρουαζιέρας όσο και του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι. 
Αμέσως μετά προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τα λιμάνια της Καβάλας και του Βόλου, και σε τρίτη φάση των υπολοίπων.

Το ανταποδοτικό τέλος
Οι ιδιωτικοποιήσεις των δέκα λιμανιών προϋποθέτουν τροποποίηση σε όσα νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για το ανταποδοτικό τέλος που θα πληρώνει κάθε ιδιώτης είτε στον υπερκείμενο δημόσιο Οργανισμό Λιμένος, αν προχωρήσει με υποπαραχώρηση, είτε στο Δημόσιο, εάν πουληθεί η πλειοψηφία των μετοχών. Οι αλλαγές θα γίνουν άμεσα με το νομοσχέδιο που βγάζει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας. Η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης (που προέβλεπε μόνο υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων και όχι πωλήσεις Οργανισμών Λιμένων, όπως συνέβη με ΟΛΠ και ΟΛΘ) ανέφερε πως εκτός από το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβάλει ο επενδυτής, θα πλήρωνε για την υποπαραχώρηση και πάρα πολύ υψηλό ετήσιο αντισταθμιστικό τέλος στον οικείο Οργανισμό Λιμένος επί των ακαθάριστων εισπράξεων. Ενα τέτοιο τέλος θεωρείται απαγορευτικό για την είσοδο οποιουδήποτε επενδυτή σε λιμάνια τόσο μικρού μεγέθους, όπου η επίτευξη καθαρής κερδοφορίας αποτελεί στοίχημα.

Το πράσινο φως για την άμεση έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και υποπαραχωρήσεων, έδωσαν την Παρασκευή στο ΤΑΙΠΕΔ οι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούνται από τα πλέον ώριμα για μια «νέα γενιά» ιδιωτικοποιήσεων, καθώς εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές, ειδικά για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, του Ηρακλείου, αλλά και της Καβάλας και του Βόλου.

Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα η ομάδα «Ποσειδών», που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των λιμανιών, έχει ανατάξει πλήρως τα οικονομικά των λιμένων, παρά την τοποθέτηση, διαχρονικά, κομματικά επιλεγμένων διοικήσεων, γεγονός που πιστώνεται στην τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η αρμόδια διεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις ΟΛΠ και ΟΛΘ. 
Να σημειωθεί πως πολλοί από τους παραπάνω οργανισμούς έχουν στη δικαιοδοσία τους και άλλους γειτνιάζοντες λιμένες μικρότερης σημασίας, όπως και μαρίνες ή και αλιευτικά καταφύγια. Για παράδειγμα, στην Ηγουμενίτσα υπάγονται τρεις μαρίνες. Ετσι η είσοδος επενδυτών που θα αναλάβουν την υποχρέωση να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίζουν και αυτές τις υποδομές κρίνεται συμφέρουσα λύση για το Δημόσιο, τουλάχιστον όπου το κύριο αντικείμενο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επενδυτές ώστε να αναλάβουν και αυτές τις υποχρεώσεις.

Οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Ναυτιλίας και Οικονομικών, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ, έχουν στη διάθεσή τους και τις μελέτες αξιολόγησης των δέκα επιμέρους λιμανιών που ολοκλήρωσαν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, όπου μεταξύ άλλων προτείνονται συγκεκριμένα διαγωνιστικά μοντέλα και εκτιμώνται τα μελλοντικά τους έσοδα.

Προτάσεις αξιοποίησης
Με βάση την παρουσίαση αυτών των μελετών που έχει στη διάθεσή της η «Κ», οι προτάσεις των συμβούλων για τα δέκα λιμάνια έχουν ως εξής: 
Για την Αλεξανδρούπολη προκρίνεται ξεκάθαρα η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος. 
Για την Καβάλα προκρίνεται είτε η υποπαραχώρηση της χρήσης του προβλήτα «Φίλιππος Β΄» είτε και η πώληση πλειοψηφίας μετοχών του οργανισμού. Σημειώνεται πως η πρόταση αυτή αντανακλά το υφιστάμενο επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Ετσι, απαιτείται περαιτέρω βολιδοσκόπηση των δυνητικών επενδυτών. 
Για το Λαύριο προκρίνεται η επιμέρους παραχώρηση της δραστηριότητας της κρουαζιέρας. 
Για την Ηγουμενίτσα πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος. 
Για την Κέρκυρα η υποπαραχώρηση της δραστηριότητας της κρουαζιέρας.
 Για τον Βόλο ισχύει ό,τι και για την Καβάλα (υποπαραχώρηση δραστηριότητας γενικού φορτίου), αν και αναφέρεται επενδυτικό ενδιαφέρον για πλειοψηφία. 
Για το Ηράκλειο προτείνεται είτε η παραχώρηση της κρουαζιέρας είτε η πώληση μετοχών με παράλληλη όμως επιστροφή του παλιού βενετσιάνικου λιμένα στο Δημόσιο. 
Για την Πάτρα δεν προτείνεται αξιοποίηση στην τρέχουσα συγκυρία, να αναφέρεται, πάντως, η προοπτική υποπαραχώρησης του νότιου νέου λιμένα. 
Για την Ελευσίνα επίσης δεν προτείνεται αξιοποίηση στην τρέχουσα συγκυρία αλλά αναφέρεται ως σενάριο η υποπαραχώρηση της δραστηριότητας του γενικού φορτίου. Για τη Ραφήνα, ομοίως κρίνεται άκαιρη η αξιοποίηση, αλλά αναφέρεται ως προοπτική η υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων της ακτοπλοΐας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Δίνουν υπεραξία οι τρεις μαρίνες

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας έχει σχεδόν αποκλειστικές δραστηριότητες την επιβατηγό ναυτιλία (πύλη εισόδου-εξόδου των γραμμών με την Ιταλία) και την κρουαζιέρα. Ελέγχει όμως και τρεις γειτνιάζουσες μαρίνες. 
Ο ιταλικός όμιλος Grimaldi έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα που αφορά τις γραμμές της Ιταλίας, καθώς είναι ένα από τα βασικά λιμάνια που χρησιμοποιεί. 
Παραμένει άγνωστο, όμως, κατά πόσον θα ήθελε να αναλάβει και την κρουαζιέρα ή τις μαρίνες. 
Ετσι αν και το μοντέλο που προκρίνεται μιλά για πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, μένει να εξακριβωθεί ποιοι άλλοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν.

Ο συνδυασμός
Ενα σενάριο που συζητείται, πάντως, σε ορισμένους κύκλους είναι η δυνατότητα του επενδυτή που θα πάρει την πλειοψηφία των μετοχών της Ηγουμενίτσας να προβεί αυτός σε υποπαραχωρήσεις της κρουαζιέρας και των μαρίνων. 
Η εκτίμηση που έχει γίνει για τα έσοδα της Ηγουμενίτσας από όλες τις δραστηριότητες βλέπει μια αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα (χρήση 2018) των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ προς τα επίπεδα των 9 εκατομμυρίων με ορίζοντα το 2048.

Σύνδεση με Ιταλία
Ετησίως, διακινούνται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά, από και προς λιμένες εσωτερικού και εξωτερικού. Κύριες συνδέσεις είναι οι ιταλικοί λιμένες (Μπάρι, Μπρίντιζι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη και Ραβένα), καθώς και η Κέρκυρα. 
Το λιμάνι αποτελεί επίσης αναγνωρισμένο κόμβο του Θαλάσσιου Διαδρόμου (MoS) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Read More »
Η μυστική μελέτη αξιοποίησης των λιμανιών Η μυστική μελέτη αξιοποίησης των λιμανιών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου έκοψε την πίτα της (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020
Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου έκοψε την πίτα της (ΒΙΝΤΕΟ)Read More »
Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου έκοψε την πίτα της (ΒΙΝΤΕΟ) Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου έκοψε την πίτα της (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Σελίδες