Θεσπρωτία: Βίρες (Βίρα της Αράπας) - Του Λεωνίδα Τζάνη

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2019


Βίρες, Οβίρες, Κολυμπήθρες, Βόθνες, ονομασίες για ένα φυσικό φαινόμενο που βρίσκεται καλά κρυμμένο στον "κόρφο" των βουνών της Ηπείρου. Κοιλώματα νερού, μέσα σε ρέματα που χαράζουν μικρά φαράγγια σχηματίζοντας καταρράκτες που σμιλεύουν με την σειρά τους την πέτρα, φτιάχνοντας αυτές τις σμαραγδένιες λεκάνες κρυστάλλινων νερών. Βίρες, τόπος συνάντησης του νερού με την πέτρα, του μύθου με την πραγματικότητα. Τοποθεσίες όμως που  η “αντάρα της λήθης” τις κάλυψε ή μάλλον τις σκεπάσαμε όλοι εμείς που αφήσαμε αυτούς τους παραμυθένιους τόπους για την καλύτερη .. τάχα… ζωή της πόλης, που κυνηγήσαμε το ΠΟΛΥ χωρίς να καταλάβουμε ότι το ΛΙΓΟ  είναι αυτό που μας γεμίζει πραγματικά. Αυτήν την αντάρα προσπαθώ να διαλύσω,  ανακαλύπτοντας   αυτά τα ονειρεμένα μέρη. Να τα θυμηθούν ξανά εκείνα τα παιδιά που βουτούσαν στα νερά τους και  τώρα είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Να τα πρωτογνωρίσουμε και όλοι εμείς που βρισκόμαστε λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα και αγνοούμε την ύπαρξή τους.
 Στην αναζήτηση λοιπόν… και δεν μου ξέφυγε μια ανάρτηση που είχε γίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την Βίρα της Αράπας στην Κοκκινιά Φιλιατών. Μια αράδα λέξεις και μια φωτογραφία  ήταν αρκετά να μου κεντρίσουν το ενδιαφέρον …..δεν έχασα χρόνο και με την πρώτη ευκαιρία βρισκόμουν στο Σημείο.
Μετά τον “Μαυροβιρό”, τις “Βόθνες”, ήταν η σειρά για άλλη μια από τις βίρες άγριας ομορφιάς της Θεσπρωτίας. Την Βίρα της Αράπας στην μικρή χαράδρα που σχηματίζεται ανάμεσα στο Bουνό του Μαλουνιού και της Βελαντίλας (Καμάρας), με ένα ρυάκι να ελίσσεται ανάμεσα, και πολλές φορές κάτω, από τεράστιες πέτρες,σχηματίζοντας, εκεί μέσα, τις  μικρές βίρες. Για μερικές δεκάδες μέτρα απαράμιλλης ομορφιάς, χάνεσαι σε ένα τοπίο αποκομμένο από τον έξω κόσμο, βγαλμένο από τα παραμύθια, με το κελάρυσμα των νερών να αντηχεί στους βράχους. Ήχος που με τους  απαλούς  του τόνους, αναπλάθει τις μελωδίες των νεράιδων αναμεμειγμένες με το τραγούδι όλων νιων και των  λυγερών που λούζονταν σε αυτά τα κρυστάλλινα νερά. 
Λόγια εικόνες που καλύπτουν πολύ λίγο από το αυτό που πραγματικά βιώνει κάποιος εκεί μέσα. Θαρρώ όμως είναι αρκετά για  να δώσετε λίγο χρόνο στο ανήσυχο, ατίθασο κομμάτι της ψυχή σας και να βρεθείτε σε μία βίρα ομορφιάς της Θεσπρωτίας. Όσο για μένα έχω βάλει ένα ακόμα Σημάδι Ζωής στην λίστα μου, παρακινώντας και όλους εσάς να ρωτήσετε, να μάθετε, να βρείτε τις δικές Βίρες, τις αναμνήσεις των προγόνων σας, τα δικά σας Σημάδια Ζώης και να τα κάνετε γνωστά σε όλους εμάς."...Όσο για μένα έχω βάλει ένα ακόμα Σημάδι Ζωής στην λίστα μου, παρακινώντας και όλους εσάς να ρωτήσετε, να μάθετε, να βρείτε τις δικές Βίρες, τις αναμνήσεις των προγόνων σας, τα δικά σας Σημάδια Ζώης και να τα κάνετε γνωστά σε όλους εμάς."


Read More »
Θεσπρωτία: Βίρες (Βίρα της Αράπας) - Του Λεωνίδα Τζάνη Θεσπρωτία: Βίρες (Βίρα της Αράπας) - Του Λεωνίδα Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 10, 2019 Rating: 5

Νέο αίμα - Του Σταύρου Κωστάρα

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2019Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες νέων, όχι απαραίτητα στην ηλικία, οι οποίοι πλαισιώνουν τους συνδυασμούς που θα αναδείξουν την νέα Δημοτική Αρχή!
Υπάρχουν βέβαια και μερικοί περιστασιακοί, οι οποίοι, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βρίσκονται σε «χειμερία νάρκη», και μπαίνουν μόνο όταν βλέπουν φως στο τούνελ! Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα παραμένουν αφανείς, χωρίς καμία συμμετοχή στα κοινά, αναμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να «τρυπώσουν»!  Αυτοί συνήθως αποσκοπούν μόνο στο προσωπικό τους όφελος και η μόνη προτεραιότητά τους είναι η τσέπη τους.
Δεν έχω δα και την μεγαλύτερη εμπειρία στα κοινά, και σίγουρα υπάρχουν πολλοί με μεγαλύτερη εμπειρία για να παραθέσουν συμβουλές. Τα 9 χρόνια όμως που ασχολούμαι το κάνω διαρκώς, απ’ όποια θέση κι αν βρίσκομαι. Είτε απ’ αυτήν του απλού πολίτη, είτε από κάποια θέση που οι συμπολίτες μου εμπιστεύτηκαν. Με συνοδεύει όμως και η εμπειρία 28 ετών στις ένοπλες δυνάμεις, έχοντας ασκήσει διοίκηση και εργαστεί σε ποικίλες θέσεις ευθύνης.
Στους «νέους» λοιπόν θα πω τα παρακάτω:
- Στην προεκλογική εκστρατεία προσέξτε ποιους εμπιστεύεστε και με ποιους θα συνεργαστείτε!
- Να έχετε υπόψη ότι οι πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και οι εκλογές είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει.
- Η απαξίωση που βλέπουμε καθημερινά για τους πολιτικούς, και για την πολιτική γενικότερα, θα σας ακουμπήσει και θα σας επηρεάσει. Θα υπάρξουν αντιπαλότητες και προστριβές με φίλους και συγγενείς και, πολλές φορές, πλήρης αδιαφορία από αρκετούς πολίτες.
- Κάθε μας πράξη και λέξη θα τίθεται σε αυστηρή κριτική. Όποιος εκτίθεται στην κρίση των συμπολιτών του θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις.  
- Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή. Οι ιδέες και οι απόψεις που έχουμε, όσον αφορά τις αλλαγές που θέλουμε να επέλθουν στην μικρή κοινωνία που ζούμε, δεν αρκούν από μόνες τους να κάνουν την διαφορά. Χρειάζεται επιπλέον πολύ δουλειά, ασταμάτητη ενασχόληση, διαρκής ενημέρωση και γνώσεις οι οποίες απαιτούνται να αντιμετωπισθούν πολλά ζητήματα.
- Η άσκηση διοίκησης από τους πολιτικούς, κακώς εννοούμενη γενικότερα στην πατρίδα μας όπου πολιτική και διοίκηση αναμειγνύονται με λάθος τρόπο,  είναι ουτοπική για όσους δεν διαθέτουν μακροχρόνια εμπειρία στο αντικείμενο αυτό.
- Οι μηχανισμοί της δημόσιας διοίκησης συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς και  παραμένουν σε κατάσταση η οποία δεν μπορεί να αποδώσει σε ένα σύγχρονο περιβάλλον το οποίο αλλάζει διαρκώς.
Ευχή και ελπίδα μου είναι, μαζί με το ενδιαφέρον που δείχνουν νέοι άνθρωποι για την πολιτική και για τα δρώμενα στον τόπο μας, να αυξηθεί και η συμμετοχή των πολιτών, τόσο στις κάλπες, όσο και εκ των υστέρων.
Καλές απόκριες!

Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
           με τον συνδυασμό
         Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία
Read More »
Νέο αίμα - Του Σταύρου Κωστάρα  Νέο αίμα - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 10, 2019 Rating: 5

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2019

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
•Δευτέρα (11-03-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
•Τρίτη (12-03-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
•Τετάρτη (13-03-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
•Πέμπτη (14-03-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
•Παρασκευή (15-03-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
•Κυριακή (17-03-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί – Γλυκή.

Read More »
Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 10, 2019 Rating: 5

Μαστιλίτσα: Η αρχαιότερη οχυρωμένη εγκατάσταση του Θεσπρωτικού χώρου

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2019
Ο λόφος της Μαστιλίτσας δεσπόζει στην πεδιάδα του Κάτω Καλαμά μεταξύ του όρμου Σαγιάδας και του βουνού «Μαυρονόρος», εξασφαλίζοντας τον έλεγχο όλης της περιοχής και άμεση εποπτεία μεγάλου τμήματος των θαλάσσιων δρόμων του βόρειου Ιονίου.

Ο οχυρωμένος οικισμός καταλαμβάνει την κορυφή του υψώματος και αποτελεί την αρχαιότερη οχυρωμένη εγκατάσταση του θεσπρωτικού χώρου, δεδομένου ότι η ίδρυσή του τοποθετείται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Η οχύρωση έχει συνολική περίμετρο περίπου 670 μ. και είναι κατασκευασμένη κατά το αμελές ψευδοϊσόδομο σύστημα. Διασώζονται τρεις πύλες: μία στη νότια πλευρά του λόφου, όπου και το καλύτερα διατηρημένο τμήμα των τειχών, μία στη δυτική πλευρά προσανατολισμένη προς τη θάλασσα και μία στην ανατολική προς την κατεύθυνση του κάμπου. Στο εσωτερικό της οχύρωσης σώζονται θεμελιώσεις κτιρίων, διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, πηγάδια και αποχετευτικοί αγωγοί λαξευμένοι στο φυσικό βράχο.

Λίγα μέτρα χαμηλότερα, στα ανατολικά του τειχισμένου οικισμού, έχει αποκαλυφθεί κτίριο διαστάσεων 13,50 x 9,50 μ., που αποτελείται από ένα κεντρικό χώρο, γύρω από τον οποίο σχηματίζονται τέσσερις στενόμακρες πτέρυγες. Η θέση του κτιρίου εκτός των τειχών, η επιμελημένη τοιχοποιία και η αρχιτεκτονική δομή του, καθώς και τα πλούσια ευρήματα από το εσωτερικό του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κτίριο λατρευτικού χαρακτήρα. H περίοδος χρήσης του τοποθετείται από τους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι και την ελληνιστική περίοδο.

Την ίδια εποχή χρονολογούνται και οι κιβωτιόσχημοι τάφοι που έχουν ανασκαφεί στους βορειοανατολικούς πρόποδες του λόφου, ενώ στις παρυφές του και δίπλα, σχεδόν, στις σύγχρονες εκβολές του Καλαμά έχει ερευνηθεί ρωμαϊκή έπαυλη (αγροικία), η οποία κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και φαίνεται ότι επέζησε ως και τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Αποτελείται από μία κεντρική υπαίθρια αυλή που γειτνιάζει με μεγάλους αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους, όπως ένα μαγειρείο με κεντρική ορθογώνια εστία, καθώς και επίσημα δωμάτια με ψηφιδωτά ή πλακόστρωτα δάπεδα.

Πρόσβαση: Ο λόφος της Μαστιλίτσας βρίσκεται 14 χλμ. ΒΔ της Ηγουμενίτσας. Μέσω της επαρχιακής οδού Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας ο επισκέπτης φτάνει στον οικισμό του Ραγίου όπου στρίβει αριστερά στον αγροτικό δρόμο, περνά τη μικρή γέφυρα του Καλαμά και φτάνει στους πρόποδες του λόφου. Δεν υπάρχει δρόμος προς την κορυφή όπου βρίσκεται ο οχυρωμένος οικισμός. 
 Read More »
Μαστιλίτσα: Η αρχαιότερη οχυρωμένη εγκατάσταση του Θεσπρωτικού χώρου Μαστιλίτσα: Η αρχαιότερη οχυρωμένη εγκατάσταση του Θεσπρωτικού χώρου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 10, 2019 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες