Θ. Πιτούλης: Πρέπει να απελευθερωθούν εκτάσεις για αναχώματα στη Βρυσέλλα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Θ. Πιτούλης: Πρέπει να απελευθερωθούν εκτάσεις για αναχώματα στη Βρυσέλλα
Την ανάγκη να απελευθερωθεί ζώνη εβδομήντα τουλάχιστον μέτρων από τις δύο πλευρές της κοίτης του Καλαμά ώστε να γίνουν αναχώματα που θα βάλουν τέλος στα πλημμυρικά φαινόμενα επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως πρόκειται για πρόταση που την έχει καταθέσει πολλές φορές στο παρελθόν όμως για να υλοποιηθεί απαιτεί την συναίνεση των αγροτών της περιοχής κάτι που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.

«Το πρόβλημα στη Βρυσέλλα είναι μόνιμο. Κάθε φορά που εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις η περιοχή πλημμυρίζει. Πρέπει να απελευθερώσουμε μία ζώνη εβδομήντα μέτρων ώστε να κατασκευάσουμε αναχώματα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να απελευθερωθεί η κοίτη του ποταμού αλλά αυτό δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε. Μπορεί να γίνει μόνο με συνεννόηση.. Το έχω πει από το 2011» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας.

Τόνισε επίσης ότι σε άλλα σημεία χρειάζεται εκβάθυνση της κοίτης του Καλαμά κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο και κοστοβόρο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό που επιδιώκεται είναι συντονισμός και παρεμβάσεις ώστε να κρατήσουν όσο το δυνατό λιγότερο τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Read More »
Θ. Πιτούλης: Πρέπει να απελευθερωθούν εκτάσεις για αναχώματα στη Βρυσέλλα Θ. Πιτούλης: Πρέπει να απελευθερωθούν εκτάσεις για αναχώματα στη Βρυσέλλα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Ερώτηση του βουλευτή Ν. Έξαρχου : Για τις επισφαλείς συνθήκες της παιδιατρικής περίθαλψης στην περιφέρεια Ηπείρου

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024

 Ερώτηση του βουλευτή Ν. Έξαρχου : Για τις επισφαλείς συνθήκες της παιδιατρικής περίθαλψης στην περιφέρεια Ηπείρου

Επισφαλείς συνθήκες περίθαλψης των παιδιών έχουν δημιουργηθεί στην Ήπειρο. Οι παιδιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία της Πρέβεζας και Φιλιατών λειτουργούν οριακά λόγω της έλλειψης μόνιμων ειδικευμένων παιδιάτρων και της λήξης των συμβάσεων επικουρικών. Κάποιες εφημερίες καλύπτουν παιδίατροι από τα αντίστοιχα Κέντρα υγείας, αποδυναμώνοντας έτσι και αυτές τις μονάδες υγείας.

 Στην  Άρτα δεν υπάρχουν γιατροί με άλλες απαραίτητες εξειδικεύσεις για παιδιά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παιδιών που χρήζουν εξειδικευμένης παιδιατρικής φροντίδας, απ΄όλα τα παραπάνω νοσοκομεία, να μεταφέρονται στα Γιάννενα, στο ΠΓΝΙ ή στο ΓΝ Χατζηκώστα. Τα δύο αυτά νοσοκομεία εντάσσονται στα νοσοκομεία των 7 πόλεων της χώρας, στα οποία το ΕΚΕΠΥ στέλνει διακομιδές βαρέως πασχόντων παιδιών.

Όμως η Παιδιατρική κλινική του Γ.Ν.Χατζηκώστα Ιωαννίνων, που εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα, έχει σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευμένους παιδιάτρους. Σήμερα υπηρετούν μόνο τρεις μόνιμοι, ένας επικουρικός που θα φύγει και μία παιδίατρος διορισμένη στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας. Επιπλέον υποχρεώνονται από το ΕΚΕΠΥ να δέχονται διακομιδές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένης παρέμβασης να μεταφέρονται στο ΠΓΝΙ την επόμενη μέρα.

Από την άλλη η απουσία συγκροτημένης ομάδας παιδοχειρουργών-παιδοαναισθησιολόγων ακόμη και στο ΠΓΝΙ υποχρεώνει τους γονείς να μετακινούνται ακόμη και για μεσαίας βαρύτητας χειρουργεία σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των παιδιών, αφού χάνεται πολύτιμος χρόνος στις πολλαπλές μετακινήσεις. Ακόμη το ΠΓΝΙ διαθέτει μόνο 1 παιδονευρολόγο, 1 παιδοκαρδιολόγο, 1 παιδοχειρουργό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται εφημεριακά όλες οι ημέρες του μήνα. Τέλος, η παιδιατρική κλινική του ΠΓΝΙ έχει σοβαρότατες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό για την ασφαλή εποπτεία και φροντίδα όλων των παιδιών, ενώ το ιατρείο του παιδιατρικού ΤΕΠ  βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 100 μέτρα από το χώρο του ΤΕΠ, με αποτέλεσμα συχνά να γίνονται διασωληνώσεις παιδιών και στο διάδρομο.

Στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πολλά ΚΥ δεν έχουν παιδίατρο. Χαρακτηριστικά στο δήμο Ιωαννίνων με πληθυσμό 112 χιλ κατοίκων, υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος στο ΚΥ Ιωαννίνων και άλλοι 2 στα ΤΟΜΥ. Το ΚΥ δεν εφημερεύει 24ωρο και δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακο, λόγω και μετακινήσεων  ιατρών του εργαστηριακού κλάδου σε νοσοκομεία της Ηπείρου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Την πρόσληψη όλου του απαραίτητου, μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία όλων των Παιδιατρικών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ της Ηπείρου, την πρόσληψη όλων των αναγκαίων μόνιμων παιδιάτρων και άλλου προσωπικού στα ΚΥ της Ηπείρου και την εξασφάλιση 24ωρης / 7ήμερης λειτουργίας των ΚΥ για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

- Την ασφαλή εφημέρευση της παιδιατρικής κλινικής του ΓΝ «Χατζηκώστα» και τη στελέχωση της με απαραίτητες εξειδικεύσεις, με δεδομένη τη συμμετοχή της στην υποδοχή διακομιδών βαρέων περιστατικών, που στέλνει το ΕΚΕΠΥ, την ενεργοποίηση λειτουργίας της αίθουσας παιδοχειρουργικής μονάδας και παιδοορθοπαιδικής μονάδας με όλο τον εξοπλισμό τους που υπάρχει στο 4ο κτίριο του ΠΓΝΙ, τη  δημιουργία και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων και την ένταξη του παιδιατρικού ΤΕΠ στον χώρο του ΤΕΠ και όχι σε απομακρυσμένο σημείο.

Ο Βουλευτής

Έξαρχος Νίκος


Read More »
Ερώτηση του βουλευτή Ν. Έξαρχου : Για τις επισφαλείς συνθήκες της παιδιατρικής περίθαλψης στην περιφέρεια Ηπείρου Ερώτηση του βουλευτή Ν. Έξαρχου : Για τις επισφαλείς συνθήκες της παιδιατρικής περίθαλψης στην περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

-596- συλλήψεις και -9.567- παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο τριήμερο σε επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη την επικράτεια για την πρόληψη της εγκληματικότητας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
-596- συλλήψεις και -9.567- παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο τριήμερο σε επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη την επικράτεια για την πρόληψη της εγκληματικότητας


Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τριήμερο από 5 έως 7 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά -54.285- άτομα και -40.650- οχήματα, ενώ
προσήχθησαν -1.894- άτομα,
συνελήφθησαν -596- άτομα για διάφορα αδικήματα,
βεβαιώθηκαν -9.567- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., -40- για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και -8- για ηχόμετρα,
ακινητοποιήθηκαν -265- οχήματα, ενώ
κατασχέθηκαν -3-.

Ενδεικτικά, αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν:

· στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου διενεργήθηκαν -2.099- έλεγχοι ατόμων, συνελήφθησαν -6- άτομα και βεβαιώθηκαν -248- παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

· στην περιοχή της Κηφισιάς, όπου διενεργήθηκαν –238– έλεγχοι ατόμων, -52- έλεγχοι οχημάτων, προσήχθησαν -15- άτομα και βεβαιώθηκαν -94- παραβάσεις για Κ.Ο.Κ.

Παράλληλα, ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα στην Πελοπόννησο, σε περιοχές και οικισμούς με αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας και ειδικότερα σε περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ελέγχθηκαν -518- άτομα, προσήχθησαν -48- άτομα, συνελήφθησαν -34- άτομα (-8- για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, -4- για στέρηση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, -14- για ρευματοκλοπή, -1- για ναρκωτικά, -2- για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, -1- για φυγόποινο, -1- για διοικητική απέλαση, -1- για απόπειρα κλοπής και -2- για παράβαση του υγειονομικού κανονισμού), ενώ βεβαιώθηκαν -173- παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Περαιτέρω, διενεργήθηκε πλήθος ελέγχων σε επιχειρήσεις υποδοχής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, καθώς και σε επιχειρήσεις ενεχυροδανειστών και αργυραμοιβών στην Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό σε περιοχές των Δήμων Φλώρινας και Πρέβεζας ελέγχθηκαν -31- άτομα και προσήχθησαν -3-, ενώ σε περιοχές των Δήμων Ηρακλείου και Βοιωτίας ελέγχθηκαν -6- άτομα.

Οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Read More »
-596- συλλήψεις και -9.567- παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο τριήμερο σε επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη την επικράτεια για την πρόληψη της εγκληματικότητας -596- συλλήψεις και -9.567- παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο τριήμερο σε επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη την επικράτεια για την πρόληψη της εγκληματικότητας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά


Ολοσχερώς σχεδόν καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο στο Μέτσοβο από φωτιά που ξέσπασε. Το όχημα βρισκόταν σε στενό πλακόστρωτο δρομάκι, κοντά στο Δημαρχείο όταν ξαφνικά πήρε φωτιά.

Στο σημείο έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής η οποία προχώρησε στην κατάσβεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδύνευσε κανένας ενώ χάρη στην άμεση παρέμβαση δεν απειλήθηκε επέκταση της φωτιάς καθώς σε πολύ μικρή απόσταση υπάρχουν σπίτια.

Για τα αίτια διεξάγεται προανάκριση.
Read More »
Αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά Αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Προβλήματα από την υπερχείλιση του Καλαμά | Φωτογραφίες και βίντεο από drone

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Προβλήματα από την υπερχείλιση του Καλαμά | Φωτογραφίες και βίντεο από drone


Πλημμύρισε για ακόμα μια φορά, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, ο κάμπος της Βρυσέλλας στη Θεσπρωτία.


Ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε "πνίγοντας" κυρίως αγροτικές εκτάσεις στους παραποτάμιους οικισμούς, με αποτέλεσμα να βουλιάξουν στο νερό χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες τριφυλλιού, πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές στις οποίες δεν είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή.


Το πρόβλημα, που εμφανίζεται μετά από έντονες βροχοπτώσεις την τελευταία 20ετία, φέρνει σε απόγνωση τους παραγωγούς οι οποίοι ζητάνε επίμονα να βρεθεί λύση.

Αποκλεισμένη είναι, όπως συνήθως, κατοικία που βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα του ποταμού, στο χωριό Βρυσέλλα.

Δείτε το μέγεθος της ζημιάς, όπως το κατέγραψε η κάμερα drone του thespro.gr:

Read More »
Προβλήματα από την υπερχείλιση του Καλαμά | Φωτογραφίες και βίντεο από drone Προβλήματα από την υπερχείλιση του Καλαμά | Φωτογραφίες και βίντεο από drone Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Συνεργασία υποσχέθηκε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας στον Δήμαρχο Φιλιατών

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Συνεργασία υποσχέθηκε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας στον Δήμαρχο Φιλιατών

Βασίλης Γιόγιακας Βουλευτής Θεσπρωτίας Νέας Δημοκρατίας.” Στο νέο Δήμαρχο Φιλιατών Βασίλη Τσίγκο εύχομαι Καλή Δύναμη και μια θητεία αντάξια της ευδόκιμης υπηρεσίας του και της προσφοράς του στην Ελληνική Αστυνομία. Θα είμαστε στο πλευρό της νέας αυτοδιοικητικής αρχής για να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στο έργο της.”
Read More »
Συνεργασία υποσχέθηκε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας στον Δήμαρχο Φιλιατών Συνεργασία υποσχέθηκε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας στον Δήμαρχο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Σκρέκας: Έρχονται σύντομα μέτρα για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και το βρεφικό γάλα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Σκρέκας: Έρχονται σύντομα μέτρα για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και το βρεφικό γάλα


Στο πρόβλημα της ακρίβειας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επαναλαμβάνοντας πως θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπισή της.

«Έχουμε μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού, αυτό όμως δεν είναι αρκετό», αναγνώρισε ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Σημείωσε πως «ποτέ δεν είπαμε να κοπούν οι προσφορές, είπαμε να μην εκτινάσσονται οι τιμές και μετά γίνονται προσφορές» και υπενθύμισε ότι το υπουργείο επέβαλε μεγάλο πρόστιμο για τις παραπλανητικές εκπτώσεις.

«Μόνο το 2023 έχουμε επιβάλει 13,5 εκατ. πρόστιμα για θέματα κερδοφορίας. Βλέπουμε ότι μετά την επιβολή τους προσαρμόζονται οι κατάλογοι και μειώνονται οι τιμές», είπε σχετικά και παραδέχθηκε πως «αυτά δεν είναι αρκετά, έχουμε μια σειρά νέων μέτρων που θα ανακοινώσουμε σε λίγο και θα δούμε μια σειρά προϊόντων να μειώνεται».

Αναφερόμενος σε προϊόντα όπως τα απορρυπαντικά, τα είδη περιποίησης και το βρεφικό γάλα είπε ότι «φαίνεται πως σε μια σειρά προϊόντων οι τιμές είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλες χώρες. Μελετούμε μέτρα για να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν οι τιμές». «Θα λάβουμε μέτρα που διορθώνουν τις τιμές», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε πως οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το υπουργείο σε κάθε ανατίμηση που κάνουν.

Μιλώντας για το βρεφικό γάλα ανέφερε ότι «όταν το 2011 απελευθερώθηκε η πώλησή του από τα φαρμακεία, είδαμε τις τιμές να μειώνονται, αν και παρέμεναν υψηλές. Φαίνεται ότι εκείνο το άνοιγμα δεν ήταν αρκετό. Οι τέσσερις εταιρείες ερευνώνται, όπως και οι στρεβλώσεις που οδηγούν στην υψηλή τιμή του βρεφικού γάλακτος. Θα συγκρουστούμε και θα πάμε μέχρι τέλους την έρευνα για τη μείωση του βρεφικού γάλακτος».

«Τα μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα και για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και για το βρεφικό γάλα, συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στα ράφια», είπε τέλος ο υπουργός.


Read More »
Σκρέκας: Έρχονται σύντομα μέτρα για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και το βρεφικό γάλα Σκρέκας: Έρχονται σύντομα μέτρα για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και το βρεφικό γάλα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Ο Αντώνης Μπέζας για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Δρέπανο

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Ο Αντώνης Μπέζας για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Δρέπανο


Με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, θάλασσα και λιμνοθάλασσα έγιναν ένα στην παραλία του Δρεπάνου -Μακρυγιαλίου, που παρότι εκπέμπει σήμα κινδύνου εδώ και χρόνια δεν έχει εκτελεστεί κανένα ουσιαστικό έργο για την προστασία της. Η ακτή βρέθηκε κάτω από τα νερά ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων προς το Μακρυγιάλι διακόπηκε λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Σήμερα, συνεργεία του Δήμου “καθαρίζουν” για ακόμη μια φορά…

Τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα της διάβρωσης της ακτής, και λόγω της κλιματικής αλλαγής, εντείνονται με ορατό πλέον τον κίνδυνο η θάλασσα να καταπιεί τα χιλιόμετρα της γραφικής αυτής ακτής της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας. Ίσως, αν δεν είχαν καταστραφεί οι αμμοθίνες, η τοπική πανίδα και η φυσική βλάστηση, το οικοσύστημα να αντιστεκόταν περισσότερο.

Δεν ξέρω αν το έργο “Ανάπλαση περιοχής Δρεπάνου”, με προυπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνεται στα 10 έργα που κατέθεσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του νέου επιχειρησιακού προγράμματος “Ήπειρος”, προβλέπει δράσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης (χρειάζονται ακτομηχανικές, περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες και ειδικές αποτυπώσεις). Τι σημαίνει “ανάπλαση”; Ο προυπολογισμός μου φαίνεται μικρός για τις μηχανικές παρεμβάσεις που χρειάζονται για την προστασία της ακτής αλλά και τη διατήρηση της οικολογικής και τουριστικής της ισορροπίας.

Αν όχι, το προτεινόμενο έργο πρέπει να συμπληρωθεί και να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του. Το Δρέπανο – Μακρυγιάλι έχει τεράστια οικολογική και αναπτυξιακή σημασία. Χωρίς το Δρέπανο, δεν υπάρχει Ηγουμενίτσα…

Η πολιτική πρέπει να βρίσκει τη “χρυσή τομή” ανάμεσα στα πολλά προβλήματα και στα περιορισμένα χρήματα που υπάρχουν. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τίθενται προτεραιότητες. Οι προηγούμενοι καθόριζαν τις προτεραιότητες με βάση την πρόσκαιρη ψηφοθηρία. Οι τωρινοί;
Read More »
Ο Αντώνης Μπέζας για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Δρέπανο Ο Αντώνης Μπέζας για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Δρέπανο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Πλημμύρισε ο κάμπος της Σκάλας Φιλιατών – Βρυσέλλας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Πλημμύρισε ο κάμπος της Σκάλας Φιλιατών – Βρυσέλλας


Πλημμύρισε για ακόμη μια φορά εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του τελευταίου διημέρου ο κάμπος της Σκάλας Φιλιατών – Βρυσέλλας, στη Θεσπρωτία, αφού ο ποταμός Καλαμάς υπεχείλισε, με αποτέλεσμα να βουλιάξουν στο νερό και πάλι χιλιάδες στρέμματα που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού.
Κάτω από το νερό βρίσκονται καλλιέργειες τριφυλλιού, πορτοκαλιές και λεμονιές στις οποίες δεν είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή.
Κλειστός για τα οχήματα παραμένει από τη νύχτα ο επαρχιακός δρόμος Νεραίδας-Σαγιάδας από το 8 έως το 12χλμ. (Σκάλα Φιλιατών, στο ύψος του Αετού) καθώς το ποτάμι βγήκε στο δρόμο.
Το φαινόμενο, που επαναλαμβάνεται σε κάθε έντονη βροχόπτωση, προκαλεί την αγανάκτηση των αγροτών, οι οποίοι ζητούν να εκπονηθούν μελέτες και να ληφθούν μέτρα, ώστε να μη βλέπουν κάθε χειμώνα τις περιουσίες τους κάτω από τα λασπόνερα.
Read More »
Πλημμύρισε ο κάμπος της Σκάλας Φιλιατών – Βρυσέλλας Πλημμύρισε ο κάμπος της Σκάλας Φιλιατών – Βρυσέλλας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσειςΠρεμιέρα κάνουν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, με προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εμπόρων, μετά από μια σχετικά ικανοποιητική γιορτινή περίοδο, αναμένεται η εκπτωτική περίοδος να δώσει νέα ώθηση στις πωλήσεις και ο τζίρος του φετινού διμήνου, να ξεπεράσει τα περίπου 6 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθυμίζει ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εντατικοί σε όλο το εύρος της αγοράς.

Ο εμπορικός κόσμος, προτρέπει το καταναλωτικό κοινό να εκμεταλλευτεί τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων σε όλες τις κατηγορίες των ειδών, ενώ στις ανακοινώσεις των εμπορικών συλλόγων, προς τους επαγγελματίες υπενθυμίζεται ότι σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Σημειώνεται ότι, ως προγενέστερη τιμή, νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Υπογραμμίζεται δε, ότι, σε περίπτωση ελέγχου πρέπει οι έμποροι να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Read More »
Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη το 2024

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη το 2024


Σχεδόν 90.000 ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και φέτος νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κινηθούν με βάση τα όρια ηλικίας που ήδη έχουν κατοχυρώσει ενώ παράλληλα μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη διάταξη που επιτρέπει την παράλληλη παραμονή στην εργασία και τη συνταξιοδότηση.

Συγκεκριμένα, η διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε μια μερίδα ασφαλισμένων να βγουν στη σύνταξη από τα 55 έτη, δηλαδή έως και 7 χρόνια νωρίτερα πριν το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 62 ετών, ενώ η πλειοψηφία όλων όσοι διατηρούν θεμελιωμένα δικαιώματα από την μεταβατική περίοδο 2015 – 2021 οδηγούνται κοντά στα 62, δηλαδή στα 61 και 2 ή 6 μήνες.

Οι 11 κατηγορίες ασφαλισμένων

Σύμφωνα με την imerisia, οι κατηγορίες που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εκτός από τα γενικά όρια ηλικίας των 62 και 67 εντός του 2024 είναι:

1. Δημόσιο 35ετία (κατοχύρωση το 2010)

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου (άνδρες και γυναίκες) που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2021 τόσο τα 35 έτη ασφάλισης ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών τέκνων ή και στρατού αλλά και τα 58. Έτσι μπορούν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 και 6 μήνες εφόσον αυτό το όριο έχει ήδη συμπληρωθεί ή συμπληρώνετε εντός του 2024.

2. Δημόσιο 36ετία (κατοχύρωση το 2011)

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου (άνδρες και γυναίκες) που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 36ετία με πλήρη σύνταξη, με κατοχύρωση το 2011 οπότε και επιτρέπονται οι εξαγορές πλασματικών ετών, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2021 τόσο τα 36 έτη ασφάλισης ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών σπουδών, τέκνων, στρατού κλπ αλλά και τα 58. Έτσι μπορούν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 και 6 μήνες εφόσον αυτό το όριο έχει ήδη συμπληρωθεί ή συμπληρώνεται εντός του 2024.

3. Δημόσιο 37ετία

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου εφόσον είχε συμπληρωθεί 25ετία έως την 31/12/2010 είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας πλην όμως θα πρέπει η 37ετία να έχει συμπληρωθεί ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών (μόνο στρατού ή τέκνων) έως την 31/12/2021.

Έτσι ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει το αντίστοιχο όριο ηλικίας που έχει τεθεί με το ν. 4336/2015, δηλαδή το 61ο και 2 μήνες και μπορεί να αποχωρήσει με το εν λόγω όριο εφόσον το συμπλήρωσε ήδη ή θα το συμπληρώσει εντός του 2024.

4. Δημόσιο βαρέα ΟΤΑ

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου (άνδρες και γυναίκες) που ανήκουν στο καθεστώς ασφάλισης των βαρέων του Δημοσίου και απασχολούνται ως μόνιμοι σε ΟΤΑ έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν εντός του 2024 εάν συμπληρώνουν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα :
Εάν έχουν συμπληρώσει συνολικά τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης στα βαρέα των ΟΤΑ μέχρι την 31/12/2012 τότε όριο ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει το 58ο έτος της ηλικίας.
Εάν έχουν συμπληρώσει συνολικά τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης στα βαρέα των ΟΤΑ μετά την 1/1/2013 τότε όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι το 60ο έτος της ηλικίας.

5. Πρόωρες συντάξεις στο Δημόσιο

Οι ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες του Δημοσίου που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με πρόωρη / μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών έως την 31/12/2012 και το όριο ηλικίας ως την 31/12/2022.

Έτσι :
Οι γυναίκες (μόνο) που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 55 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως την 31/12/2022.
Οι γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 56 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως την 31/12/2022.
Οι γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 57 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως την 31/12/2022.
Σε όλες τις περιπτώσεις που το εν λόγω όριο ηλικίας συμπληρώνετε ΜΕΤΑ την 1/1/2023 τότε για τη λήψη πρόωρης / μειωμένης σύνταξης θα πρέπει να συμπληρωθεί το 62ο έτος της ηλικίας.

6. IKA με 7.500 βαρέα ένσημα

Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ πλέον η μοναδική περίπτωση εξόδου ΠΡΙΝ τα γενικά όρια ηλικίας είναι η ασφάλιση στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Στο καθεστώς των ΒΑΕ η κατοχύρωση γίνεται με 7.500 ημέρες ασφάλισης στο καθεστώς των βαρέων και με συμπληρωμένες ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών τις 10.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά.

Έτσι η δυνατότητα εξόδου δίνεται για το 60ο τους έτος για μειωμένη σύνταξη και το 62ο για πλήρη.

Η μείωση στην επιλογή της μειωμένης στα 60 είναι 51 € σε σύγκριση με την αντίστοιχη πλήρη.

7. IKA με 3.600 βαρέα ένσημα

Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ στα βαρέα που κατοχυρώνουν δικαίωμα με 3.600 ημέρες ασφάλισης στο καθεστώς των βαρέων και με συμπληρωμένες ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών τις 4.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά η δυνατότητα εξόδου δίνεται για το 62ο τους έτος για πλήρη σύνταξη.

8. Γυναίκες στο πρ. IKA με 3.600 βαρέα ένσημα

Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ στα βαρέα που κατοχυρώνουν δικαίωμα με 3.600 ημέρες ασφάλισης στο καθεστώς των βαρέων και με συμπληρωμένες ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών τις 4.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά η δυνατότητα εξόδου δίνεται με βάση το έτος θεμελίωσης :

Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες συνολικά και 3.600 ημέρες στα βαρέα το 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 55 με πλήρη σύνταξη.
Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες συνολικά και 3.600 ημέρες στα βαρέα το 2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 56 με πλήρη σύνταξη.
Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες συνολικά και 3.600 ημέρες στα βαρέα το 2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 57 με πλήρη σύνταξη.
Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες συνολικά και 3.600 ημέρες στα βαρέα από την 1/1/2013 κι έπειτα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 62 με πλήρη σύνταξη.
**Στις περιπτώσεις των βαρέων χρειάζεται προσοχή από τους ασφαλισμένους καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί 1.000 βαρέα ένσημα τα τελευταία 17 χρόνια πριν από την αίτηση για σύνταξη.

Γονείς ανηλίκων τέκνων
Μια μεγάλη κατηγορία εξόδου πριν από τα γενικά όρια ηλικίας είναι οι ασφαλισμένοι μισθωτοί που κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως γονείς ανηλίκων στο Δημόσιο, τα ταμεία των ΔΕΚΟ – Τραπεζών και το ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα:

9. Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες με 25ετία

Οι γονείς ανηλίκων (άνδρες και γυναίκες) και οι τρίτεκνοι και άνω ασφαλισμένοι του Δημοσίου και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ασφαλισμένοι στα Ταμεία των ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης στα 50 ή τα 52 ή τα 55 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2024 εφόσον συμπληρώνουν το όριο ηλικίας όπως αυτό ρυθμίστηκε με βάση το ν. 4336/2015.

Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :
Μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) και υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 25ετία και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 50ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθείσες το 1966).
Γονείς (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες (μόνο γυναίκες) υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1964).
Γονείς (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1963).

10. Τρίτεκνοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες με 20ετία

Τρίτεκνες και άνω μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 20ετία μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2024 καθώς το δικαίωμα ασκείται χωρίς όριο ηλικίας.
Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 20ετία και συμπλήρωσαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1964).
Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 20ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1963).

11. IKA, ΔΕΚΟ, Τράπεζες με 5.500 ένσημα και ανήλικο

Οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων ανηλίκων του ΙΚΑ των Ταμείων των ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης έχοντας συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και ταυτόχρονα ανηλικότητα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2024 ανάλογα με το όριο ηλικίας όπως αυτό ρυθμίστηκε με βάση το ν. 4336/2015.

Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :

Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2010 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 55ο έτος τους για πλήρη σύνταξη και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθείσες το 1963).
Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2012 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 55ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθείσες το 1963).
Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2011 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών) και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 52ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη και συμπλήρωσαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2017 (γεννηθείσες το 1965).
Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2010 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 50ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη και συμπλήρωσαν το 50ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθείσες το 1966).
Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2011 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών) και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 57ο έτος τους για πλήρη σύνταξη και συμπλήρωσαν το 57ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθείσες το 1961).

Read More »
Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη το 2024 Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη το 2024 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Οι αθλητές που βραβεύθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ Ηπείρου

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Οι αθλητές που βραβεύθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ Ηπείρου

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημ.Χατζής» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 η ετήσια εκδήλωση της Έ.Α.Σ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου για τη βράβευση σαράντα πέντε (45) αθλητών και αθλητριών που πέτυχαν 1-3 νίκη στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, εννέα (9) αθλητών που συμμετείχαν και αγωνίστηκαν με τις Εθνικές Ομάδες, οι δέκα τρεις (13) προπονητές τους, ενώ υπήρξαν και ειδικές βραβεύσεις σε πρόσωπα που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού στον τόπο μας όπως ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Χρυσοστόμου Ευθύμιος, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος Νικόλαος, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νίκος Ζαχαριάς, καθώς και τον αθλητικό σύλλογο «ΑΓΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην πανελλήνια κατάταξη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής Τσίμαρης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μπέγκας Θωμάς ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Κεντέρης, η αναπληρωτής περιφερειάρχης κα Αγνή Νάκου οι αντιπεριφεριάρχες, Βασίλης Γοργόλης, Γκαρτζονίκας Ηλίας και Λαζάνης Χάρης, και πολλοί εκπρόσωποι αρχών.

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι αθλητές και αθλήτριες

ΠΟΛΙΤΗ ΚΟΡΙΝΑ,ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ,ΣΙΩΖΟΣ ΙΑΣΩΝΑΣ ,ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΡΟΥ ΧΑΡΑ ,ΜΙΤΑ ΑΝΤΡΕΑ, ΠΑΠΠΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ-ΤΡΙΑΔΑ ,ΜΠΕΣΗ ΝΑΤΑΛΙΑ,ΓΩΓΟΥ ΕΛΕΝΗ,ΤΣΑΚΙΡΗ ΜΥΡΣΙΝΗ,ΚΩNΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΛΙΚΗ,ΓΟΓΟΛΟΥ Μ. ,ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΠΙΝΟΥΣΗ Γ. ,ΓΚΑΝΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΒΛΕΤΣΑ ΕΛΕΝΗ ,ΜΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΗΛΙΑΝΑ,ΝΑΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΣΑΜΠΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΙΕΜΟΥ ΜΕΛΙΝΑ, ΜΕΝΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΜΗΤΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ,ΝΕΣΣΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΚΑΤΩΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΙΚΗ, ΜΕΓΑ ΑΓΑΠΗ,

ΓΚΟΝΤΟΡΑ ΚΩΝ/ΝΑ, ΓΚΑΡΤΖΩΝΗ ΕΥΗ, ΣΙΩΜΟΣ ΓΚΙΖΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΣΙΩΜΟΣ ΓΚΙΖΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΡΑΠΤΗ ΖΩΗ, ΜΠΑΛΑΜΑΤΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΖΟΓΛΟΠΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΙΝΤΟΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΟΥ ΟΡΦΕΑΣ, ΡΑΠΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΡΑΠΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΝΤΑΒΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΓΩΓΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ,ΖΑΦΕΙΡΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΚΟΛΙΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ

Οι προπονητές, που βραβεύτηκαν, είναι οι Κώστας Μπάτσος, Θανάσης Τσιγκούλης, Κλαίρη Γιαννοπούλου, Κώστας Μήταρης, Κώστας Λώλης, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ , Σίλα Γέροντα, Δήμητρης Γεωργοπέτρης, Χρύσα Φραγκούλη, Γιάννης Πολίτης, ,Ανδρέας Ρίζος, Σαββίνα Μπέζα και Νούσιας Νικόλαος.
Read More »
Οι αθλητές που βραβεύθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ Ηπείρου Οι αθλητές που βραβεύθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ καταβάλλουν σήμερα επιδόματα ύψους 42.627.078 ευρώ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ καταβάλλουν σήμερα επιδόματα ύψους 42.627.078 ευρώ


Το ποσό των 42.627.078 ευρώ θα καταβληθεί συνολικά σε 40.375 δικαιούχους, από σήμερα 8/01 έως τις 12/01, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

– από τις 8 έως τις 12 Ιανουαρίου 2024, θα καταβληθούν 22.500.000 ευρώ σε 1.030 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ και

– στις 8 Ιανουαρίου 2024, θα καταβληθούν 327.078 ευρώ σε 445 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

– 15 εκατ. ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,

– 4 εκατ. ευρώ σε 10.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης και

– 800.000 ευρώ σε 900 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.


Read More »
e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ καταβάλλουν σήμερα επιδόματα ύψους 42.627.078 ευρώ e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ καταβάλλουν σήμερα επιδόματα ύψους 42.627.078 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Στο μέλλον… η ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό στο Σούλι

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
Στο μέλλον… η ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό στο Σούλι

Λίγους μήνες νωρίτερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρέπεμπε στο τέλος του 2023 τη νομοθετική ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό του Σουλίου. Πριν από μερικές εβδομάδες η ίδια Υπουργός Πολιτισμού παρέπεμπε από τα Ιωάννινα στο πρώτο τρίμηνο του έτους τη νομοθετική ρύθμιση.

Το Υπουργείο σε απάντηση που έδωσε στη Βουλή για το ίδιο θέμα δεν παραθέτει κανένα χρονοδιάγραμμα παρά μόνο σημειώνει ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιεί συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς με στόχο να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να προχωρήσει απρόσκοπτα η αποκατάσταση και επανάχρηση των κτιρίων και να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής».

Η επίλυση του ιδιοκτησιακού στο Σούλι αποτελεί προυπόθεση για να προχωρήσουν τα έργα που περιλαμβάνονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.
Read More »
Στο μέλλον… η ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό στο Σούλι Στο μέλλον… η ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό στο Σούλι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατολίσθησεις βράχων από την Λούτσα μέχρι την διασταύρωση Καναλακίου

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατολίσθησεις βράχων από την Λούτσα μέχρι την διασταύρωση Καναλακίου


Κατολισθήσεις βράχων στο εθνικό οδικό δίκτυο από Πρέβεζα προς Ηγουμενίτσα, λόγω καιρικών συνθηκών.

Τμήματα βράχων έχουν πέσει στο οδόστρωμα και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Οι κατολισθήσεις βράχων έχουν σημειωθεί στον δρόμο από την Λούτσα μέχρι και την διασταύρωση Καναλακίου.

Όσοι κινούνται στην περιοχή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Η φωτογραφία από τις κατολισθήσεις είναι του Αντώνη Μαμάκου.


Read More »
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατολίσθησεις βράχων από την Λούτσα μέχρι την διασταύρωση Καναλακίου ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατολίσθησεις βράχων από την Λούτσα μέχρι την διασταύρωση Καναλακίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

100 εκατομμύρια στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου, τα έργα που σχεδιάζονται

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024
100 εκατομμύρια στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου, τα έργα που σχεδιάζονται


Εκατό εκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» θα μοιραστούν κατά τη νέα προγραμματική περίοδο οι τέσσερις μεγάλοι Δήμοι της Ηπείρου. Τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Ηγουμενίτσα και η Πρέβεζα έχουν πλέον εγκεκριμένες από την Διαχειριστική Αρχή τις Στρατηγικές για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα έργα με εκτίμηση προϋπολογισμού.
Ο Δήμος Ιωαννιτών θα χρηματοδοτηθεί με 40 εκατομμύρια για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του ενώ οι Δήμοι Άρτας, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας θα πάρουν από είκοσι εκατομμύρια ο καθένας για τα δικά τους ΒΑΑ.
Τα προγράμματα είναι πλέον εγκεκριμένα και ουσιαστικά ξεκινά η διαδικασία για την ωρίμανση των μελετών ώστε να ενταχθούν σε προσκλήσεις που θα ακολουθήσουν.
Ορισμένα από τα έργα που έχουν σχεδιαστεί για τα επόμενα χρόνια είναι ουσιαστικά και σημαντικά κι άλλα πάλι μπορούν να χαρακτηριστούν πολύ κατώτερα ενός τέτοιου σχεδιασμού.
Ωστόσο οι Δήμοι είναι αυτοί που έκαναν τις επιλογές και προφανώς θα κριθούν για αυτές.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Στα 20 εκατομμύρια ανέρχεται το ποσό που εγκρίνεται για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Η πρόταση που έχει υποβληθεί από το Δήμο ανέρχεται στα 27 εκατομμύρια και θα κληθεί στη νέα προγραμματική περίοδο να επιλέξει τις δράσεις που θα ωριμάσει και θα χρηματοδοτήσει.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανέρχονται σε δέκα και είναι τα ακόλουθα:
-Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού στους τουριστικούς οικισμούς Πλαταριάς, Συβότων και Πέρδικας
-Έργα διευθέτησης ρέματος 5ης Πολεοδομικής Ενότητας
-Δημιουργία παράκτιας διαδρομής για πεζούς και ποδηλάτες μεταξύ Συβότων και Πέρδικας
-Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου στην Πλαταριά
-Δημιουργία αίθουσας προβολών στο ΕΙΝ-Ψηφιακό κέντρο οπτικοακουστικής κληρονομιάς
-Αποκατάσταση- ανάδειξη της «Σπηλιάς του Κύκλωπα»
-Δημιουργία ΣΥΔ-ΑΜΕΑ στο Δήμο Ηγουμενίτσας
-Ολοκλήρωση παρεμβάσεων περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων
-Ανάπτυξη Δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας
-Ανάπλαση περιοχής Δρεπάνου

ΑΡΤΑ
Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αρταίων έχει προυπολογισμό δημόσιας δαπάνης 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα που έχει υποβάλλει ο Δήμος έχει προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων και από το σύνολο των έργων που περιλαμβάνει θα πρέπει να επιλέξει αυτά που θα υποβάλλει προς χρηματοδότηση με την προυπόθεση να μην υπερβαίνουν τα 20 εκατομμύρια.
Τουλάχιστον το 30% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της Στρατηγικής απαιτείται να συμβάλει στις δράσεις για το κλίμα. Ο Δήμος καλείται να επιλέξει τις δράσεις εκείνες που καλύπτουν τη συγκεκριμένη απαίτηση, ώστε αυτές να είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι η συμβολή της συγκεκριμένης στρατηγικής με τον προϋπολογισμό των 30.372.598,00€ υπολογίζεται σε 66%.

Τα 16 έργα που έχει προτείνει ο Δήμος Αρταίων είναι:
-Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτιρίων
-Εκσυγχρονισμός του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά LED
-Εγκατάσταση φωτιστικών LED στην πόλη της Άρτας
-Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο δίκτυο οδοφωτισμού της περιφερειακής οδού στον αστικό της πόλης της Άρτας.
-Πολιτιστική Διαδρομή σύνδεσης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων
-Αποκατάσταση Βυζαντινού μνημείου Παρηγορήτισσας
-Βελτίωση προσβασιμότητας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Γενικό Νοσοκομείο
-Δημιουργία παιδικής χαράς ΑΜΕΑ
-Ανάπλαση πλατειών Σκουφά και Κιλκίς
-Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή φωτεινών σηματοδοτών και επείγουσες εργασίες βελτίωσης της ασφάλειας επί της εθνικής οδού εντός της πόλης της Άρτας
-Δράσεις ανάδειξης τουριστικού και πολιτιστικού προιόντος
-Κέντρο επιχειρηματικότητας και απασχόλησης και ενίσχυση των επιχειρήσεων του τομέα του τουρισμού
-Διαμόρφωση χώρων πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης
-Αντιπυρική προστασία στο λόφο Περάνθης
-Ανάπτυξη φωτοβολταικών συστημάτων για μείωση κατανάλωσης ενέργειας
-Έργο εφαρμογής σχεδίου αστικής κινητικότητας

ΠΡΕΒΕΖΑ
Στα 20 εκατομμύρια ανέρχονται οι εγκεκριμένες πιστώσεις και για τον Δήμο Πρέβεζας. Το πρόγραμμα που έχει υποβάλλει περιλαμβάνει έργα συνολικού προυπολογισμού 17,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά περιλαμβάνονται 26 έργα. Πρόκειται για τα ακόλουθα:
-Διαμόρφωση τάφρου Αγίου Ανδρέα
-Διασύνδεση, δικτύωση και ανάδειξη των τοπόσημων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων διαδρομών
-Προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη των Κάστρων Αγίου Γεωργίου, Παντοκράτορα και Ρηνιάσσας καθώς και των Φρουρίων Λασκάρας
-Ψηφιοποίηση ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της πόλης
-Ανάπλαση οδών Λεωφόρου Ειρήνης, Ιωαννίνων και Σπηλιάδου
-Προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη της παλιάς πόλης της Πρέβεζας
-Αναπλάσεις οδών περιμετρικά των σχολικών κτιρίων
-Ανάπλαση παραλιακού μετώπου
-Επέκταση και εκσυγχρονισμός δικτύων ομβρίων
-Ανάδειξη και διασύνδεση των βιοτόπων με επίκεντρο τον υγροβιότοπο του Αμβρακικού
-Σχέδια ενίσχυσης και εμπλουτισμού της ταυτότητας του Δήμου και ολοκληρωμένης διαχείρισης, τοποθέτησης και προώθησής της ως ελκυστικού προορισμού
-Διοργάνωση τοπικών φεστιβάλ και εβδομάδας αλιείας
-Προγράμματα κατάρτισης για την προώθηση τουριστικών προιόντων και επαγγελμάτων
-Δράσεις στήριξης επιχειρήσεων του τουρισμού
-Δράσεις υποστήριξης της εκκόλαψης και επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων και συνεργατικών σχηματισμών με έμφαση τους τομείς της μπλε και πράσινης οικονομίας
-Υποστήριξη συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων μεταξύ επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων
-Αξιοποίηση εφαρμογών γεωγραφικών συστημάτων
-Ανάπτυξη υπηρεσιών φροντίδας και πρόνοιας με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής
-Διαχείρισης οχημάτων με ηλεκτρονικό σύστημα
-Συντήρηση, αναβάθμιση και ανάδειξη υποδομών και υπηρεσιών του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
-Αναπλάσεις και παρεμβάσεις προσβασιμόητας σε σχολικά κτίρια και σχολικές αυλές
-Δράσεις κατάρτισης και δια βίου μάθησης
-Υλοποίηση προγραμμάτων για ενήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας
-Χάραξη και ανάδειξη περιηγητικών μονοπατιών
-Κατασκευή πίστας skate
-Στήριξη και ανάπτυξη καινοτόμων συνεργατικών σχηματικών και συστάδων επιχειρήσεων στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών ξεκινά με διασφαλισμένους πόρους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση που έχει υποβληθεί ανέρχεται στα 58 εκατομμύρια και ο Δήμος δύναται να επιλέξει τις πράξεις που θα υποβάλλει προς χρηματοδότηση.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανέρχονται σε 18 και πρόκειται για τα ακόλουθα
-Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικές μονάδες
-Ανάπτυξης έξυπνης πλατφόρμας τοπικής αυτοδιοίκησης
-Δημιουργία ποδηλατόδρομου Μάτσικα- Περάματος
-Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου
-Ανακατασκευή και ανάδειξη οθωμανικού λουτρού στο Κάστρο
-Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί
-Βελτίωση αστικής κινητικότητας
-Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και μετατροπή τους σε πράσινους «αστικούς χώρους»
-Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου
-Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης σε Κέντρο Προβολής πολιτιστικής κληρονομιάς
-Βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Χατζή
-Δημιουργία πολιτιστικής ποδηλατικής διαδρομής στο Νησί
-Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και χώρων στάθμευσης ποδηλάτων
-Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου σε κτίρια του Δήμου
-Αποκατάσταση και ανάδειξη περιοχής Κυρά Φροσύνης και σπηλαίου Διονυσίου Φιλοσόφου
-Ανάδειξη περιοχής εισόδου σπηλαίου πυρατιδαποθήκης
-Ενίσχυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων και επαγγελμάτων σε κλάδους τοπικής οικονομικής δραστηριότητας
-Ανάπλαση Ακτής Μιαούλη στην παραλίμνια περιοχή
Read More »
100 εκατομμύρια στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου, τα έργα που σχεδιάζονται 100 εκατομμύρια στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου, τα έργα που σχεδιάζονται Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Σελίδες