Άρθρο του δασκάλου Θεοδώρου Μιχάλη για τις εκλογές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Κυριακή, Ιουνίου 12, 2022
Άρθρο του δασκάλου Θεοδώρου Μιχάλη για τις εκλογές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση


15 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Για να μπορεί ο συνδικαλισμός στην εκπαίδευση να συμβάλλει στο ρόλο του εκπαιδευτικού και στην παρεχόμενη παιδεία, πρέπει να υπάρχουν δυο προϋποθέσεις: Ευήκοα ώτα στην πολιτική ηγεσία και ικανή συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
Για τη σημερινή πολιτική ηγεσία θα αναφέρω ότι το γόνατο, είναι δυστυχώς το πιο χρήσιμο εργαλείο συγγραφής νόμων. Η εκπαιδευτική πολιτική βάλτωσε στο βούρκο των επικοινωνιακών τρικ, της έλλειψης οράματος, σχεδίου και του λαϊκισμού.
Η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική. Τα σχολεία που ξέραμε ως μαθητές ή στη μορφή που υπήρχαν, έστω την προηγούμενη δεκαετία, δεν υπάρχουν πια. Πνίγηκαν στο πέλαγος της γραφειοκρατίας. Οι εκπαιδευτικοί σήμερα περισσότερο γράφουν «χαρτιά», «φόρμες» και συμπληρώνουν διαδικτυακές πλατφόρμες, παρά διδάσκουν. Και αυτό χειροτερεύει κάθε έτος. Ο διδακτικός χρόνος πλέον είναι η μειοψηφία. Οι μαθητές κυριολεκτικά αποφοιτούν αγράμματοι. Ο κόσμος βέβαια νομίζει ότι οι μαθητές μαθαίνουν ρομποτική και ξένες γλώσσες από το νηπιαγωγείο. Αλήθεια, σε ποια νηπιαγωγεία ακριβώς; Στα παρακμιακά ισόγεια π.χ. της Ηγουμενίτσας, που δεν θα τα νοίκιαζαν ούτε για γαλατάδικο της γειτονιάς; Και με τι εξοπλισμό; Ούτε χαρτί για φωτοτυπίες δεν υπάρχει! Δεν βαριέσαι, στα «χαρτιά» μπαίνει το τσεκ και στις φόρμες του υπουργείου φαίνεται ότι έγινε upload αρχείου.
Ο εκπ/κός δεν προλαβαίνει να ασκήσει τον παιδαγωγικό του ρόλο (παιδιά μόνα στο διάλειμμα, σχολικός εκφοβισμός, κτλ), αφού τρέχει με «χαρτιά». Υπάρχουν όμως και άλλα. Ο μαθητής υποφέρει από συνεχόμενα δίωρα, χωρίς πλέον διάλειμμα, παγκόσμια πρωτοτυπία, στην πρωτοβάθμια εκπ/ση. Διδάσκουμε Αγγλικά ή Πληροφορική, έτσι, χωρίς να υπάρχει καμία πιστοποίηση. Οι Υπηρεσιακές Μεταβολές, δεν ολοκληρώνονται ποτέ στην ώρα τους και κάθε Χειμώνα περιμένουμε να καλυφθούν τα κενά, που ήταν γνωστά από πέρσι! Εκ/κοί με σοβαρά θέματα υγείας, παραμένουν σε τάξεις. Οι νηπιαγωγοί, κυριολεκτικά δεν μπορούν να πάνε ούτε στην τουαλέτα. Γονείς – ελικόπτερα, «προσγειώνονται» στα σχολεία, χτυπούν και φεύγουν ανενόχλητοι, αφήνοντας σκόνη. Το σύστημα διορισμού, οδηγεί σε πληθωρισμό αμφίβολων μεταπτυχιακών αλλοδαπής, η επετηρίδα ανοίγει μόνο κάθε 3 χρόνια, κ.ά. πολλά.
Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε μια μορφή συνδικαλιστικού μεσαίωνα, που εκφράζεται με δυο όψεις. Στη μία όψη βλέπουμε τη λογική της «παράγκας». Διακινεί δήθεν πρόσβαση σε «πληροφορίες», sms για ευνοϊκές τοποθετήσεις, δήθεν εκδουλεύσεις «κατόπιν ενεργειών μου». Πρακτικές που κλιμακώνονται από ευχές σε γιορτές, περνούν σε αδιάκριτα τηλέφωνα και φτάνουν μέχρι έμμεσες πιέσεις ή και άμεσο εκφοβισμό, παίζοντας με την άγνοια νέων συναδέλφων, τάζοντάς τους συνδικαλιστικά «φύκια» για μεταξωτές κορδέλες. Στην άλλη όψη, είναι η φοβική λογική του «όχι σε όλα» παρουσιάζοντας τις καταστροφές του κλάδου, σε θριάμβους. Όχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία! Αλήθεια, δεν πρέπει να απολογηθούν οι συνδικαλιστές του χτες, που με τις επιλογές τους χάσαμε τον θεσμό του Αιρετού, με ιστορία 100 χρόνων; Όχι στην κακιά Ευρωπαϊκή Ένωση! Ας εξηγήσουν στους χιλιάδες αναπληρωτές ΕΣΠΑ, αν θα εργάζονταν σήμερα.
Απότοκος (ή μήπως σκοπός;) αυτών των πρακτικών, είναι ο εκπαιδευτικός να απέχει εκκωφαντικά από πολιτικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα να δίνει όμως, βροντερό παρόν στην απεργία του περασμένου Οκτώβρη, σε ποσοστό άνω του 80%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία εκπαιδευτικού κόσμου, που δεν εκφράζεται μέσα από τον συνδικαλιστικό μεσαίωνα, αλλά διαθέτει κριτήριο.
Συνάδελφοι, η καλύτερη απάντηση θα είναι η συμμετοχή όλων στις εκλογές, στις 15 Ιουνίου. Ζητώ τη στήριξη στο ψηφοδέλτιό μας, για να δώσουμε φωνή στη δύναμη της σιωπηρής πλειοψηφίας!

(*Ο Θεοδώρου Μιχάλης είναι δάσκαλος, υποψήφιος στις εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Θεσπρωτίας, με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συνεργασίας.)
Read More »
Άρθρο του δασκάλου Θεοδώρου Μιχάλη για τις εκλογές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Άρθρο του δασκάλου Θεοδώρου Μιχάλη για τις εκλογές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 12, 2022 Rating: 5

Διακρίσεις ποδοσφαιριστών του Α.Σ Θεσπρωτός

Κυριακή, Ιουνίου 12, 2022
Διακρίσεις ποδοσφαιριστών του Α.Σ Θεσπρωτός 


Η ΠΑΕ Θεσπρωτός εκφράζει τα συγχαρητήρια στον υπεύθυνο και το προπονητικό επιτελείο των τμημάτων υποδομής του Α.Σ. Θεσπρωτός για τις διακρίσεις ποδοσφαιριστών του, μέσα από τις οποίες αποδεικνύεται και η αξιόλογη δουλειά που γίνεται στον ερασιτέχνη σε αγαστή συνεργασία με την ΠΑΕ. Πιο συγκεκριμένα ο Β. Αποστόλου δοκιμάζεται στον Παναθηναϊκό, ο Η. Γρηγορίου στον ΠΑΟΚ ενώ παράλληλα βρίσκεται στην προεπιλογή Εθνικών ομάδων μαζί με τους Α. Νικολάου, Κ. Φούκα, Ε. Αθανασίου, Θ. Νούση, και Γ. Προκοπίου.

Ευχόμαστε σε όλους καλές επιτυχίες!
Read More »
Διακρίσεις ποδοσφαιριστών του Α.Σ Θεσπρωτός Διακρίσεις ποδοσφαιριστών του Α.Σ Θεσπρωτός Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 12, 2022 Rating: 5

Χωρίς τη νόμιμη απαρτία αποφάσεις του ΔΣ της ΟΛΗΓ;

Κυριακή, Ιουνίου 12, 2022
Χωρίς τη νόμιμη απαρτία αποφάσεις του ΔΣ της ΟΛΗΓ;


Με απόφαση της στις 25 Φεβρουαρίου 2022, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Αρ.Απόφασης 368/2022), ακύρωσε διαγωνισμό του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Δείτε τον ΕΔΩ), που αφορούσε τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων των πλοίων που πιάνουν στο λιμάνι. 

Στις 28 Μαρτίου 2022, ο ΟΛΗΓ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης 368/2022 που έλαβε η ΑΕΠΠ στις 25 Φεβρουαρίου 2022 (η προσφυγή αυτή συζητήθηκε στις 3 Μαΐου στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, χωρίς ακόμα να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση).

Η ΑΕΠΠ η οποία απαρτίζεται από δικαστικούς, στην απόφαση της 368/2022 ακυρώνει μια σειρά όρων του σχετικού διαγωνισμού.
Μεταξύ άλλων, η διακήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και σύμφωνα με την απόφαση της ΑΕΠΠ, πρέπει να ακυρωθεί, καθώς δεν ήταν σύννομη η απόφαση του Δ.Σ. που την ενέκρινε.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΕΠΠ, το Δ.Σ. του ΟΛΗΓ που έλαβε την απόφαση δεν τελούσε υπό νόμιμη απαρτία.

Η απόφαση της ΑΕΠΠ διευκρινίζει μεταξύ άλλων (Δείτε την ολόκληρη ΕΔΩ) για το συγκεκριμένο θέμα της απαρτίας:  
".... η απαρτία ανάγεται στον ακέραιο αριθμό του ημίσεος των μελών πλέον ενός και επομένως, επί επταμελούς ΔΣ, όπως εν προκειμένω, σε 4 μέλη
Η λήψη απόφασης χωρίς να υπάρχει νόμιμη σύνθεση του Δ.Σ. ή χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις περί απαρτίας και πλειοψηφίας έχει ως συνέπεια την απόλυτη ακυρότητα της απόφασης.....
... ουδόλως αναιρείται ότι προϋπόθεση λήψης κάθε απόφασης του είναι η νόμιμη και καταστατική απαρτία, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει παρουσία επί της λήψης της κάθε απόφασης, της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ, δεδομένου άλλωστε, ότι δεν είναι εφαρμοστέες διατάξεις ειδικής νομοθεσίας, όπως περί ΟΤΑ, κατά τις οποίες η παρουσία στην έναρξη συνεδρίασης, επιφέρει απαρτία και ως προς κάθε τυχόν λαμβανόμενη στο πλαίσιο της συνεδρίασης απόφασης, ακόμη και μετά από αποχή ή αποχώρηση του αρχικώς παρισταμένου. Συνεπώς, για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης απαιτείτο η συμμετοχή τουλάχιστον 4 μελών, ενώ εν προκειμένω το ως άνω μέλος δεν μετείχε τυχόν, μειοψηφώντας, αλλά απείχε της ψηφοφορίας, ήτοι δεν μετείχε καθόλου στη σύνθεση επί της συγκεκριμένης απόφασης και ούτως, δεν προσμετράτο στην απαρτία, ...
....Συνεπώς, κατ’ αποδοχή των σχετικών ισχυρισμών της προσφυγής, η Απόφαση ΔΣ 368/2021, ήτοι η απόφαση έγκρισης των όρων της νυν διακήρυξης και διαδικασίας είναι άκυρη, ως και ομοίως ακυρωτέα τυγχάνει και η δι’ αυτής εγκριθείσα διακήρυξη, λόγω μη νομίμου ερείσματος και άκυρης πράξης έγκρισης αυτής..."

Με απλά λόγια, στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν αρχικά παρόντες οι 4 από το 7μελές ΔΣ. 
Όμως δήλωσε αποχή 1 ακόμα άτομο και συγκεκριμένα το μέλος Δημήτριος Κλιάφας. 
Άρα παρόντες ήταν 3 και επομένως δεν υπήρχε απαρτία.


Αν και λίγη αξία έχει, θα πρέπει να σημειώσουμε πως το μέλος  Δημήτριος Καρώνας (1 από τους 3 που παρέμειναν) ψήφισε αρνητικά επί της εισήγησης. 
Θετικά ψήφισαν μόνο η πρόεδρος Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Διευθύνων Σύμβουλος Θανάσης Πορφύρης.
Επομένως η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. δέχθηκε ως νόμιμη, μια απόφαση του σώματος, το οποίο όμως δεν είχε απαρτία και άρα η απόφαση είναι ΑΚΥΡΗ, σύμφωνα πάντα με τις παρατηρήσεις της ΑΕΠΠ.

Και δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις που ανακαλύψαμε, με μια γρήγορη ματιά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο.
Θα περιμένουμε και την απόφαση του ΣτΕ και θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία από την έρευνά μας, η οποία είναι σε εξέλιξη, τα οποία θα είναι και αξιοποιήσιμα για κάθε χρήση...
Read More »
Χωρίς τη νόμιμη απαρτία αποφάσεις του ΔΣ της ΟΛΗΓ; Χωρίς τη νόμιμη απαρτία αποφάσεις του ΔΣ της ΟΛΗΓ; Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 12, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 61χρονος παρέσυρε με το ΙΧ 30χρονη πεζή

Κυριακή, Ιουνίου 12, 2022
Ηγουμενίτσα: 61χρονος παρέσυρε με το ΙΧ 30χρονη πεζή


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, βραδινές ώρες του Σαββάτου, επί της οδού Εθν. Αντίστασης Ηγουμενίτσας, όταν Ε.Ι.Χ. όχημα που οδηγούσε 61χρονος παρέσυρε 30χρονη αλλοδαπή πεζή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.

Η τραυματίας αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για περαιτέρω εξετάσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: 61χρονος παρέσυρε με το ΙΧ 30χρονη πεζή Ηγουμενίτσα: 61χρονος παρέσυρε με το ΙΧ 30χρονη πεζή Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 12, 2022 Rating: 5

Σελίδες