https://picasion.com/
https://picasion.com/

Εξιχνιάστηκαν 6 κλοπές δικύκλων

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
Εξιχνιάστηκαν 6 κλοπές δικύκλωνΕξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου έξι (6) περιπτώσεις κλοπής δικύκλων που έγιναν τον Νοέμβριο του 2021 στα Ιωάννινα.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο κατηγορούμενος είχε αφαιρέσει συνολικά (4) μοτοσικλέτες και (2) μοτοποδήλατα έξω από σπίτια όπου ήταν σταθμευμένα.

Όλα τα κλεμμένα δίκυκλα ανευρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Εξιχνιάστηκαν 6 κλοπές δικύκλων Εξιχνιάστηκαν 6 κλοπές δικύκλων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο άτομα με 107 κροτίδες

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
Συνελήφθησαν δύο άτομα με 107 κροτίδεςΣτο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την αποτροπή της παράνομης κατοχής και εμπορίας βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων συνελήφθησαν χθες (20-04-2022) στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν σχετικές δικογραφίες.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος, εντός του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (57) κροτίδες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ιδιοκτήτης καταστήματος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (50) κροτίδες.

Η σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθησαν δύο άτομα με 107 κροτίδες Συνελήφθησαν δύο άτομα με 107 κροτίδες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Ζεσταίνει ο καιρός | Στην Ηγουμενίτσα η υψηλότερη θερμοκρασία σήμερα

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
Ζεσταίνει ο καιρός | Στην Ηγουμενίτσα η υψηλότερη θερμοκρασία σήμεραΟ καιρός σε όλη τη χώρα βελτιώνεται κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις θερμοκρασίες.

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι μέγιστες θερμοκρασίες τη Μεγάλη Πέμπτη 21/04, συγκριτικά με τις μέγιστες της Μεγάλης Τετάρτης 20/04, κυρίως στα κεντρικά και δυτικά τμήματα, με τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες να καταγράφονται στην Ηγουμενίτσα και στην Κωπαΐδα Βοιωτίας με 23,8 °C.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Μεγάλης Πέμπτης 21/04 ήταν οι εξής:
Read More »
Ζεσταίνει ο καιρός | Στην Ηγουμενίτσα η υψηλότερη θερμοκρασία σήμερα Ζεσταίνει ο καιρός | Στην Ηγουμενίτσα η υψηλότερη θερμοκρασία σήμερα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία και φωτογραφίες των κατηγορούμενων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
Ηγουμενίτσα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία και φωτογραφίες των κατηγορούμενων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσηςΔίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες (6) ημεδαπών και (1) αλλοδαπού, κατηγορούμενων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στις απάτες με υπολογιστή σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι συνελήφθησαν την 13-04-2022 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ειδικότερα, πρόκειται για:
  1. τον (επ) ΜΟΣΧΟ (ον) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ αγνώστου πατρός και της Γερασιμούλας, γεν. την 13-05-1997 στο Ναύπλιο Αργολίδας,
  2. τον (επ) ΜΟΣΧΟ (ον) ΒΑΣΙΛΕΙΟ αγνώστου πατρός και της Γερασιμούλας, γεν. την 25-10-2002 στο Άργος Αργολίδας,
  3. τον (επ) ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ (ον) ΧΡΗΣΤΟ του Βασιλείου και της Νίκης, γεν. την 22-03-1974 στο Ναύπλιο Αργολίδας,
  4. τον (επ) ΜΑΓΓΑ (ον) ΓΕΩΡΓΙΟ του Τριαντάφυλλου και της Σταμάτας, γεν. την 12-01-1972 στην Πελέτα Αρκαδίας,
  5. τον (επ) METELLARI (ον) ILIA του MYFIT και της HENA, γεν. την 14-03-1978 στην Αλβανία,
  6. τον (επ) ΜΠΑΣΙΛΑΡΗ (ον) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ αγνώστου πατρός και της Αλεξάνδρας, γεν. την 30-11-1996 στην Αθήνα,
  7. τον (επ) ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ (ον) ΜΙΧΑΗΛ του Πέτρου και της Γιαννούλας, γεννηθείς την 13-11-1971 στη Σπάρτη Λακωνίας,
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2665029640 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, ήτοι μέχρι την 20-10-2022. Πέραν του χρονικού ορίου αυτού, δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία και φωτογραφίες των κατηγορούμενων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης Ηγουμενίτσα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία και φωτογραφίες των κατηγορούμενων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Ανοιχτό το Τελωνείο Αμπελώνα (Πόβλας) για την εξυπηρέτηση των ομογενών

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
Ανοιχτό το Τελωνείο Αμπελώνα (Πόβλας) για την εξυπηρέτηση των ομογενώνΤο Τελωνείο Αμπελώνα (Πόβλας) θα είναι ανοιχτό στις 20,21,22,23/4 και 27,28/4 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 2:30 το απόγευμα για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των χωριών στις επαρχίες Λιβαδειάς και Δίβρης Αγ. Σαράντα που θέλουν να μετακινηθούν λόγω του Πάσχα!

Read More »
Ανοιχτό το Τελωνείο Αμπελώνα (Πόβλας) για την εξυπηρέτηση των ομογενών Ανοιχτό το Τελωνείο Αμπελώνα (Πόβλας) για την εξυπηρέτηση των ομογενών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Σαν σήμερα 21.04.1804 | Η τελευταία θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
Σαν σήμερα 21.04.1804 | Η τελευταία θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο


Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, που έπεσαν στον γκρεμό δίπλα από την Ιερά Μονή Σέλτσου στην Κοιλάδα του Αχελώου, είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο τραγικότερο και υπέρτερο ίσως, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Από τους 1400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή που υπήρχε στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65.

Φέτος συμπληρώνονται 216 χρόνια από εκείνο διήμερο της 22-23 Απριλίου του 1804 όταν συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα των 1.400 περίπου Σουλιωτών και Ραδοβιζινών στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας -σημερινές Πηγές Άρτας, ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη. Μέχρι τότε άντεξαν την σκληρή τετράμηνη πολιορκία του Αλή Πασά πού ξεκίνησε στις αρχές του 1804, λίγες μέρες μόνο αφ’ ότου εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες στο Σούλι.

Η Μάχη του Σέλτσου και το Ολοκαύτωμα που ακολούθησε τον Απρίλιο του 1804 ήταν ένα δεύτερο αλλά υπέρτερο Ζάλογγο. Είναι η τραγικότερη σελίδα της ιστορίας των Σουλιωτών αλλά σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Γράφει για το ολοκαύτωμα η Κατερίνα Σχισμένου:
Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή χρονολογείται το 1697 μ.χ. Ανάμεσα στους κτήτορες ήταν και δύο αδέρφια,οι καπεταναίοι της Άρτας, Νίκος και Αποστόλης. Στις 23 Απριλίου 1804 γράφεται σ΄αυτό το μοναστήρι του Σέλτσου μια τραγική και ταυτόχρονα λαμπρή σελίδα ηρωισμού και αυταπάρνησης των Σουλιωτών. Το μέτωπο που έχει ανοίξει μαζί τους πριν δεκαπέντε χρόνια ο Αλής, είναι γραφτό του να κλείσει με τον πιο δραματικό επίλογο πάνω στο σκληρό και τραχύ τοπίο τούτων των βράχων. Λίγο πριν μπουν τα Χριστούγεννα του 1803, αρχίζει το δραματικό χρονικό των 120 περίπου ημερών που απέμειναν για τους Σουλιώτες του Βουργαρελίου. 1148 άντρες, γυναίκες, γέροι, παιδιά παίρνουν το δρόμο της φυγής και της περιπλάνησης σε μέρη που κανείς δεν ήξερε και κανείς δεν μπορούσε να πει αν είναι κι αν δεν είναι δικά τους. Και βαδίζουν κουβαλώντας την αγωνία τους και περπατώντας μέσα στο καταχείμωνο του Δεκέμβρη ανάμεσα σε στενά περάσματα και δύσβατα μέρη, για να φτάσουν ύστερα από τέσσερις μέρες δρόμο στη Βρεστενίτσα και να βρουν καταφύγιο στο μοναστήρι της Παναγίας του Σέλτσου.
Κι στήνουν εκεί τα ταμπούρια τους, ξέροντας όμως πως το δυνατότερο απ’ όλα είναι της ψυχής το ταμπούρι. Γιατί όσα ταμπούρια κι αν στήσεις κι όσα οχυρώματα κι αν ορθώσεις κι όσο κι αν εμπιστεύεσαι τη φύση που σε φιλοξενεί και σε προστατεύει με τους ψηλούς κι απόκρημνους βράχους της, δε θα κρατήσει το μέτωπο, αν μέσα σ’ αυτό δρουν οι λιγόψυχοι κι οι προδότες κι ανοίγουν τις κερκόπορτες στους εχθρούς, που ορκίστηκαν να πατήσουν με κάθε τρόπο και μέσο το φρούριο, γιατί αλλιώς και το δικό τους κεφάλι δε θα στέκει πάνω στους ώμους τους για πολύ. Πριν ακόμη προλάβουν να ανασυνταχτούν, καταφτάνουν κιόλας στις αρχές του Γενάρη τ’ ασκέρια του Αλή, που επειγόταν να ολοκληρώσει το διωγμό και το χαλασμό και του τελευταίου Σουλιώτη. Ήταν πλέον ζήτημα γοήτρου γι’ αυτόν να τελειώνει με το Σούλι για πάντα, γι’ αυτό και δεν είχαν κανένα νόημα οι όρκοι που έδινε και οι συνθήκες που υπέγραφε. Η πρώτη επίθεση της 15ης Γενάρη αποκρούεται.
Οι χιλιάδες επίλεκτοι στρατιώτες του Αλή χάνουν τη μάχη από τους 500 Σουλιώτες πολεμιστές και επιστρέφουν άπρακτοι στο στρατόπεδό τους, κουβαλώντας τη ντροπή και την οργή της εκδίκησης. Κι αρχίζουν μετά να εφαρμόζουν τα σχέδια του αποκλεισμού και της πολιορκίας, φτιάχνοντας συμμάχους την πείνα, τη δίψα και την απόγνωση των πολιορκημένων. Όταν στις 23 Απριλίου του 1804 εκδηλώνεται η γενική επίθεση, όλα πια έχουν ανατραπεί και το μόνο που απέμεινε ήταν η απόφασή τους να μείνουν και να πεθάνουν όρθιοι στις θέσεις τους, ξέροντας και προβλέποντας πως η ζωή τους θα χαθεί.Τα στίφη ωρύονται απέξω και εκπέμπουν ουρλιάζοντας μέσα στο σάλαγο του πολέμου το φριχτό μήνυμα: «ή οι Σουλιώτες νεκροί όλοι κι αιχμάλωτοι ή κανείς από εσάς ζωντανός».
Και απαντούν απ’ την απέναντι πλευρά με κραυγή κι όρκο οι Σουλιώτισσες: «θάνατος και όχι σκλαβιά». Όταν πια κατηφόριζε ο ήλιος κι έγερνε η μέρα, χτύπαγε ραγισμένη η καρδιά του Παντοκράτορα κι έβγαζαν δάκρυ οι μορφές των ισχνών αγίων που κρέμονταν στους τοίχους της ιεράς μονής της Παναγίας της Σελτσιώτισσας. Τοπίο θανάτου ο Σέλτσος. Κι ο Αλής νικητής. Με την ανανδρία και την προδοσία. Στη χλεύη της ιστορίας οι τζοχανταραίοι του Αλή. Και οι άθλιοι που πήγαν μαζί τους και πρόδωσαν τους δικούς τους. Στην αιώνια δόξα οι Σουλιώτες. Μια μέρα και μια αιωνιότητα η 23η Απριλίου του 1804 για την ασυμβίβαστη πάλη και την ιδέα της τιμής. Το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο είναι η τελευταία πράξη του πρώτου μέρους του δράματος, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία για το γενικό ξεσηκωμό των Ελλήνων και πριν αντηχήσει στα βουνά και στους κάμπους το νέο τους σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος».
Όταν ο Αλής έπαιρνε την εκδίκησή του, οι Σουλιώτες που απέμειναν και ενώθηκαν με τους άλλους ένιωθαν να χτυπάει αλλιώς η καρδιά τους και μια φωνή σαν ατσάλι να βγαίνει καυτή απ’ τα στήθια τους: «δεν τέλειωσαν όλα· μάλλον όλα τώρα αρχίζουν». Όχι γιατί περίμεναν τη δική τους εκδίκηση. Αλλά γιατί έτσι κυλούσε ο τροχός των καιρών τους κι έκανε να λιγοστεύουν οι μέρες της αδίσταχτης τυραννίας και του μεγάλου κακού. Το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο είναι ένας φωτεινός πίνακας καταδίκης και καταγγελίας του κατατρεγμού και της βίας που πέφτει με δριμύτητα πάνω στους ταπεινούς κι ανυπεράσπιστους. Οι τραγικές μορφές των παιδιών και των γυναικών αυτού του ανελέητου διωγμού μένουν χαραγμένες στις κορυφές της συνείδησής μας άλλοτε από εικόνες που επαναλαμβάνονται μπροστά μας με τη μορφή άλλων προσφύγων και πνιγμένων παιδιών και μανάδων. Μα η ιστορία συνεχίζεται και μας θυμίζει πως κανένα ολοκαύτωμα δεν είναι το τελευταίο, αρκεί να τα θυμόμαστε και να ξέρουμε το δρόμο τους.
Πού βρίσκονται- τι μας λένε τι μας δείχνουν τι πρέπει να μας κραυγάζουν και να φωνάζουν. Πώς οι ήρωες δε συνωστίζονται, πώς οι ήρωες πεθαίνουν από και για την ελευθερία και όχι με τη ή στη σκλαβιά. Ο τόπος πρέπει να τιμά τους ήρωες και είναι πάρα πολύ σημαντικό πως αυτός ο μικρός και δύσκολος τόπος έχει ανθρώπους να υποστηρίζουν μια τέτοια μεγάλη και σημαντική προσπάθεια. Η ιστορία πρέπει να συνεχιστεί και να παρουσιαστεί, να τονιστεί και να βγεί από την αφάνεια. Η ελευθερία του Σέλτσου και των ανθρώπων την Ηπείρου δεν είναι τυχαία ούτε συγκυριακή. Αποτελεί μια και μοναδική μορφή αντίστασης κατά την βίας και της υποδούλωσης.
Μακάρι να αποτελέσει μάθημα και σε μας, να διδαχθούμε πως ελληνική επανάσταση και αγώνες δεν έγιναν μόνο στη Ρούμερλη και στο Μοριά αλλά και στην Ήπειρο και μάλιστα σκληροί και δύσκολοι αλλά ένδοξοι που πρέπει να μείνουν στην ιστορία μας.
Read More »
Σαν σήμερα 21.04.1804 | Η τελευταία θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο Σαν σήμερα 21.04.1804 | Η τελευταία θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Ευχές για το Πάσχα από το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022

Ευχές για το Πάσχα από το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη ΓιόγιακαRead More »
Ευχές για το Πάσχα από το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα Ευχές για το Πάσχα από το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Ευχές από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριο Κάτση

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022

Ευχές από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριο ΚάτσηRead More »
Ευχές από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριο Κάτση Ευχές από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριο Κάτση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

219 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Διψήφιος στη Θεσπρωτία

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
219 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Διψήφιος στη ΘεσπρωτίαΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 39
ΠΕ Θεσπρωτίας 18
ΠΕ Ιωαννίνων 105
ΠΕ Πρέβεζας 57

Read More »
219 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Διψήφιος στη Θεσπρωτία 219 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Διψήφιος στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Κατέληξε ο 56χρονος που είχε αυτοπυρποληθεί

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
Κατέληξε ο 56χρονος που είχε αυτοπυρποληθεί


Παρά την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι γιατροί στο νοσοκομείο Φιλιατών δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον 56χρονο που είχε αυτοπυρποληθεί.

Ο 56χρονος από χωριό του Δήμου Σουλίου περιέλουσε τον εαυτό του με βενζίνη και στη συνέχεια έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατα εγκαύματα.

Ο αδελφός του, που είχε σπεύσει να τον βοηθήσει υπέστη επίσης τραυματισμούς και είχε μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας.

Στο Νοσοκομείο Φιλιατών ο 56χρονος, χειρουργήθηκε και διασωληνώθηκε, όμως αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης έφυγε από τη ζωή.
Read More »
Κατέληξε ο 56χρονος που είχε αυτοπυρποληθεί Κατέληξε ο 56χρονος που είχε αυτοπυρποληθεί Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Δωρεά από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
Δωρεά από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου ΗγουμενίτσαςΟ Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την μεγάλη προσφορά σε νωπά κοτόπουλα καθώς και τυροκομικά προϊόντα στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής) ,
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438
Read More »
Δωρεά από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Ιδρύθηκε Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
Ιδρύθηκε Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Θεσπρωτίας


Ολοκληρώθηκαν με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου οι αρχαιρεσίες του νεοϊδρυθέντος Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Θεσπρωτίας.

Το κλαδικό Σωματείο χαιρετίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα ενός ισχυρού κλαδικού σωματείου που να συντονίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Οι νέοι και νέες από μικρά και μεγάλα επισιτιστικά καταστήματα που οργανώθηκαν στο Σωματείο τους το τελευταίο διάστημα, κόντρα στην ηττοπάθεια και στην αδιαφορία, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο μέλλον που ετοιμάζουν στην εργαζόμενη νεολαία, φέρνει αποτελέσματα στη δύσκολη και γεμάτη εμπόδια πορεία για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί άμεσα, για να οργανωθεί χωρίς χρονοτριβή ο αγώνας που μας ενώνει όλους ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέσης εργασίας με στόχο την διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας, την αγωνιστική επίλυση των εργασιακών προβλημάτων, τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων κάθε εργαζόμενου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Μπαίνουμε μπροστά στην προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την 1η Μαη Κυριακή 10:00 πμ στην πλατεία δημαρχείου.
Read More »
Ιδρύθηκε Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Θεσπρωτίας Ιδρύθηκε Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ - Αφήγημα του Τάσου Βασιάδη

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ - Αφήγημα του Τάσου Βασιάδη

(Απόσπασμα από την εκδοση ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗ των Α.Βασιάδη και Κ. Λώμη)

   
Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και ιδιαίτερα την Μεγάλη Πέμπτη, έρχεται στην θύμηση ο παπά Περικλής Χόβολος.

Η όλη παρουσία του έδενε απόλυτα με την συγκίνηση που προκαλούσε η αφήγηση Των Παθών με την ανάγνωση Των 12 Ευαγγελίων.

Ο παπα Περικλής έψελνε με μια μοναδική ευαισθησία το "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου..."

Ισχνός με κάτασπρα γένια λύγιζε κυριολεκτικά κάτω από το βάρος του σταυρού καθώς τον περιέφερε στο Ναό.

Κάθε τόσο σταματούσε και βογκούσε προκαλώντας έντονη συγκίνηση στο εκκλησίασμα καθώς έδινε την εντύπωση πως πραγματικά υπέφερε και ο ίδιος από την αναπαράσταση Του Θείου Πάθους.

Άνθρωπος σπινθηροβόλος αλλά και καλόκαρδος ο παπά Περικλής ήταν περιζήτητος στις συναναστροφές και άφησε την φήμη του μοναδικού ιερέα που μπορούσε χάρις στο πνεύμα του να διακωμωδεί ατιμώρητα τον ιδιόρρυθμο Μητροπολίτη Τίτο .

Μεγαλόσωμος και ιδιαίτερα ευτραφής ο Δεσπότης φαίνεται ότι παρουσίαζε κάποιες υπογλυκαιμικές κρίσεις.

Έτσι όταν έβγαινε στο Άγιο Βήμα για να ιερουργήσει, μετά από λίγο επέστρεφε στο Ιερό και σωριάζονταν σε μια πολυθρόνα κάθιδρος και μισολιποθυμισμένος.

Ο παπά Περικλής έχοντας προφανώς γνώση του προβλήματος, τον περίμενε με μια μεγάλη σοκολάτα που του την έβαζε αμέσως στο στόμα.

Ο παπά Περικλής σε μιά από τις θρησκευτικές περιφορές στην Ηγουμενίτσα του 1960.
Εκτός από τα γνωστά πρόσωπα της ηγουμενιτσιώτικης κοινωνίας της εποχής, αναγνωρίζονται ο Μητροπολίτης Τίτος Ματθαιάκης και ο Αρχιμανδρίτης Τίτος Καράντζαλης, μετέπειτα Μητροπολίτης Σουδαν.
Μετά από λίγο ο Δεσπότης συνέρχονταν.
Η όλη σκηνή όμως φαίνονταν ιδιαίτερα κωμική για όσους παρευρίσκονταν στο Ιερό και την παρακολουθούσαν.

Κάποτε σε μία κληρικολαϊκή συναναστροφή ο μακαριστός πια Τίτος εκδήλωσε την επιθυμία να προμηθευτεί ένα τενεκέ λάδι, προσδοκώντας προφανώς ότι κάποιος από τους παρευρισκόμενους θα φιλοτιμούνταν να του το προσφέρει.

Ο παπά Περικλής τότε του λέει:
- Πολύ καλό λάδι Σεβασμιότατε , έχει ο Χονδρόπουλος…, και μετά από σύντομη σιγή συμπληρώνει:
- Και θα σου το αφήσει σε πολύ καλή τιμή..! Κόκαλο ο Δεσπότης …

Εκείνο που έκανε μεγάλη εντύπωση στην παιδική μας εκτίμηση ήταν η μνήμη του Παπα Περικλή που τον βοηθούσε να θυμάται με το μικρό όνομα όλους τους ενορίτες της μοναδικής εκκλησίας στην Ηγουμενίτσα.

Κατά την Θεία Μετάληψη ανακοίνωνε με πάλλουσα φωνή που ακούγονταν σε όλο το εκκλησίασμα, τονίζοντας τις λέξεις μία μία:

-Μεταλαμβάνει ο δούλος Του Θεού....και συμπλήρωνε με το όνομα του μωρού, νέου, γέρου, άντρα ή γυναίκας που ήταν μπροστά του, συνεχίζοντας:
-Εις Το Ονομα Του Πατρός και Του Υιού και Του Αγίου Πνεύματος…

Και ήταν μια ιδιαίτερα εκστασιακή η μυσταγωγία να κοινωνεί κάποιος Των Αχράντων Μυστηρίων από την βιβλική μορφή του Παπα Περικλή.

Οι ονομαστικές γιορτές είχαν μια ιδιαίτερη επισημότητα καθώς ο Παπα Περικλής επισκεπτόταν μετά την πρωινή λειτουργία, τα σπίτια των εορταζόντων και "σήκωνε" το Υψωμα με την συνοδεία του Μιχάλη Κόρου του Καντηλανάφτη.

Και δεν ξεχνούσε ούτε ένα σπίτι....

Την ίδια επισημότητα έπαιρνε η παραμονή των Θεοφανίων καθώς ο παπάς γύριζε στα σπίτια και ράντιζε με αγιασμό όλους τους χώρους.

Με τα τόσα πολλά χρόνια που έζησε στην Ηγουμενίτσα ο παπά Περικλής Χόβολος αν και ξενόφερτος είχε πολιτογραφηθεί Ηγουμενιτσιώτης.

Ζούσε μόνος, στο δεύτερο πάτωμα μιας από τις πολυκατοικίες του μοναδικού τότε συνοικισμού της Ηγουμενίτσας.

Αρκούνταν στα ελάχιστα.
Το λιτό του φαγητό το μοιράζονταν με τις κότες της αυλής που μαζεύονταν κάτω από το παλιό ξύλινο μπαλκόνι του.

Τα σάπια από τις βροχές ξύλινα κάγκελα δεν άντεξαν ένα πρωί το μικρό βάρος του.

Ο παπά Περικλής έπεσε με το κεφάλι και ξεψύχησε ανάμεσα στις τρομαγμένες κότες.

Φωτογραφικό ντοκουμέντο από την κηδεία του παπά Περικλή το 1962.
Το σκήνωμα του ιερέα συνοδεύει άγημα στρατού ενώ τιμητικά την σορό σηκώνουν διαδοχικά γνωστά πρόσωπα της Ηγουμενίτσας
Η γαλήνια καλοσυνάτη του μορφή καλωσορίζει τον επισκέπτη μέσα από τη φωτογραφία που βρίσκεται στο μνήμα του, μπροστά στην είσοδο του νεκροταφείου Ηγουμενίτσας.
Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ - Αφήγημα του Τάσου Βασιάδη ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ - Αφήγημα του Τάσου Βασιάδη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γιρομέρι Φιλιατών (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022
Θεσπρωτία: Το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γιρομέρι Φιλιατών (+ΒΙΝΤΕΟ)
Στη Θεσπρωτία, στο χωριό Γιρομέρι Φιλιατών αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα το μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα, που έχει ρίζες στις αρχές του 18ου αιώνα. 
Αμέσως μετά την θεία λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο, κάτοικοι και συγγενείς νεκρών, πηγαίνουν με οργανοπαίχτες πάνω από τους τάφους. 
Οι συγγενείς του νεκρού, παραγγέλνουν το αγαπημένο τραγούδι του όσο ήταν στη ζωή, να ακουστεί πάνω από τον τάφο του. 
Με κλαρίνα, ντέφια, λαούτα και ακορντεόν, σπάει η νεκρική σιωπή και γιορτάζουν τη Λαμπρή, με τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν. 
Στη συνέχεια, όλοι όσοι βρίσκονται στο νεκροταφείο, στήνουν γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και το έθιμο, συνεχίζεται από γενιά σε γενιά καθώς εκεί, βρίσκονται και τα παιδιά του χωριού. 
Αυτή ακριβώς η μετάβαση από την λύπη στην χαρά είναι που κάνει το έθιμο ακόμα πιο ιδιαίτερο. 

 
Read More »
Θεσπρωτία: Το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γιρομέρι Φιλιατών (+ΒΙΝΤΕΟ) Θεσπρωτία: Το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γιρομέρι Φιλιατών (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5