Μάριος Κάτσης: Κρατική ενίσχυση 70€ το στρέμμα στους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε απόφαση με την οποία προχωρά στη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης (de minimis) στους παραγωγούς μανταρινιών στη Θεσπρωτία, ύψους 70€ ανά στρέμμα. Η ενίσχυση αυτή, αφορά τη μειωμένη παραγωγή, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών που έπληξαν την περιοχή το 2018.

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά: Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η κυβέρνηση προχώρησε στη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στους παραγωγούς μανταρινιών στη Θεσπρωτία. Ήδη από τον Ιούνιο του 2018 είχα καταθέσει αναφορά στη Βουλή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της μειωμένης παραγωγής που έπληξε τις καλλιέργειες της περιοχής μας. Με την απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, 9.714 στρέμματα μανταρινιών στη Θεσπρωτία θα αποζημιωθούν με 680.000€ συνολικά. Είναι μια ανάσα στους παραγωγούς του τόπου μας, και μια έμπρακτη στήριξη από την πλευρά μας, στον καθημερινό αγώνα που δίνουν για τον πρωτογενή τομέα. Τα χρήματα θα μοιραστούν αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους χωρίς αποκλεισμούς ή εύνοια σε κάποιους «κολλητούς».

Δικαιούχοι της ενίσχυσης ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας, έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2018, και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα μανταρινιών.

Read More »
Μάριος Κάτσης: Κρατική ενίσχυση 70€ το στρέμμα στους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης: Κρατική ενίσχυση 70€ το στρέμμα στους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Εργασίες φύτευσης και ανάπτυξης πρασίνου

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες ανάπτυξης πρασίνου και φύτευσης καλλωπιστικών ανθοφόρων θάμνων, σε διάφορα σημεία του Δήμου Ηγουμενίτσας, όπως στην Πλατεία Δημαρχείου, στον Πεζόδρομο της 23ης Φεβρουαρίου, στον Πεζόδρομο Πέρδικας, στον Κυκλικό κόμβο της οδού Πάργης, ενώ παρόμοιες εργασίες πραγματοποιούνται και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους αναβαθμίζοντας την εικόνα και την αισθητική του Δήμου και μεγιστοποιώντας τα οφέλη που παρέχει το πράσινο.

Καλούμε όλους του πολίτες να επιδείξουν τον δέοντα σεβασμό προς το πράσινο, ώστε να αποφευχθούν οι βανδαλισμοί και η καταστροφή των φυτών, που παρατηρήθηκαν, σε αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντος και να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν το περιβάλλον και τις ομορφιές του Δήμου μας.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Εργασίες φύτευσης και ανάπτυξης πρασίνου Ηγουμενίτσα: Εργασίες φύτευσης και ανάπτυξης πρασίνου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

6 προσλήψεις ορισμένου χρόνου στον δήμο Σουλίου

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019Την πρόσληψη με επιλογή έξι (6) ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου (2 μήνες) για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών της πυροπροστασίας, ανακοίνωσε ο δήμος Σουλίου για τις εξής κατά αριθμό ατόμων, ειδικότητες, με τα αντίστοιχα τυπικά προσόντα και την αντίστοιχη χρονική περίοδο:
5 θέσεις ΥΕ εργατών/τριών Γενικών καθηκόντων
1 θέση ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων έργων (τσάπας-JCB)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, στο Γραφείο Πρωτοκόλλου (1ος όροφος) του Δήμου Σουλίου, οδός Κ. Καραμανλή 179 Παραμυθιά, από 21 Ιουνίου 2019 ημέρα Παρασκευή μέχρι και 01 Ιουλίου 2019 ημέρα Δευτέρα (πληροφορίες: τηλ. 2666360132 κ. Μαραζόπουλος Αθ.).


 
Read More »
6 προσλήψεις ορισμένου χρόνου στον δήμο Σουλίου 6 προσλήψεις ορισμένου χρόνου στον δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

ΟΣΕ: Προτεραιότητα οι συνδέσεις με λιμάνια και βιομηχανίες

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΣΕ ως διαχειριστής της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής ανέδειξε ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιώργος Κακουλάκης, κατά την ομιλία του στο 3ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών, που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κατά την έναρξη της παρουσίασής του, ο κ. Κακουλάκης σχολίασε πως «δεν αρκεί να μετατίθενται ευθύνες στο Δημόσιο για όλα τα κακώς κείμενα, αλλά θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ο ιδιώτης μέτοχος της εταιρείας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΣΕ, «επί δεκαετίες υπήρξε επιλογή υποβάθμισης στην κατασκευή διαμετακομιστικών κέντρων, στις συνδυασμένες μεταφορές και στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου», παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης αποτελεί την πύλη μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Όπως σημείωσε, η χώρα μας παραμένει ουραγός στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές στην ΕΕ, καταγράφοντας μερίδιο μόλις 1,2% στο σύνολο των εμπορευματικών μεταφορών, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17%.

Η Ελλάδα μέχρι το 2014 διέθετε 494 χλμ. ηλεκτροκινούμενης γραμμής, ενώ σήμερα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΣΕ, έχουμε φτάσει στα 679 χλμ. σημειώνοντας μια αύξηση περίπου 40% μέσα στην περίοδο 2015-2019.

Όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΟΣΕ, το πιο ολοκληρωμένο πρότζεκτ του οργανισμού είναι ο Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός και Σταθμός Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) του Θριασίου Πεδίου, που ολοκληρώθηκε μετά από 30 χρόνια καθυστερήσεων στα τέλη του 2018. Το συγκρότημα ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις και συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ταμείου Συνοχής. Συνολικά δαπανήθηκαν περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Δίνοντας το στίγμα για το πού βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης του ΕΣΣΣΔΙ, ο κ. Κακουλάκης σημείωσε ότι όλα είναι μεν έτοιμα για να περάσει ο διαγωνισμός στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, εκκρεμεί όμως η προσφυγή ενός εκ των συμμετεχόντων στο ΣτΕ.

Ο διαγωνισμός αφορά τη χρήση και την εκμετάλλευση με υποχρέωση για τον ανάδοχο να εκτελέσει με δαπάνες του τα υπολειπόμενα έργα και εξοπλισμό. Ο προϋπολογισμός των υπολειπόμενων έργων ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κακουλάκη, βάσει του στρατηγικού πλαισίου επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο οργανισμός, κατά την περίοδο 2015-2019, δρομολόγησε την πλήρη σύνδεση του δικτύου με λιμάνια και βιομηχανικές ζώνες.

Αρχικά στα δυο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, σχεδιάζεται η αναβάθμιση με ηλεκτροκίνηση της γραμμής που συνδέει το δίκτυο με τον λιμένα του Νέου Ικονίου στον Πειραιά.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζεται η αναβάθμιση σε μήκος 7 χλμ. της υφιστάμενης σύνδεσης με τον προβλήτα του λιμανιού και, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΣΕ, βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης η σύνδεση σε δεύτερο προβλήτα. Επίσης, στον προγραμματισμό του ΟΣΕ βρίσκονται οι συνδέσεις με τους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Πατρών, Καβάλας, Βόλου, Ηγουμενίτσας.

Ως προς τις συνδέσεις του δικτύου με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) της χώρας, ο κ. Κακουλάκης ενημέρωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες σύνδεσης των διυλιστηρίων της Μότορ Όιλ στους Αγίους Θεοδώρους και των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Βάσει όσων παρουσίασε, έχουν εκπονηθεί οι τεχνικές μελέτες της α’ φάσης για τη σύνδεση των ΒΙ.ΠΕ. 1 και 2 του Βόλου και του λιμένος Βόλου με τη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας – Βόλου.

Στο στάδιο των προκαταρκτικών μελετών βρίσκονται οι συνδέσεις με τις ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης και Κιλκίς. Ακόμη, ο κ. Κακουλάκης αναφέρθηκε στην έγκριση από τον ΟΣΕ της κατασκευής δεύτερης γραμμής ηλεκτροκίνησης Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, η οποία έχει ανατεθεί στην ΕΡΓΟΣΕ και βρίσκεται στο στάδιο ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Read More »
ΟΣΕ: Προτεραιότητα οι συνδέσεις με λιμάνια και βιομηχανίες  ΟΣΕ: Προτεραιότητα οι συνδέσεις με λιμάνια και βιομηχανίες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις για δεκάδες άλλα έργα

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019


Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου έλαβε αποφάσεις για πλήθος άλλων έργων, τα οποία αφορούν τη βελτίωση οδικών και αγροτικών υποδομών, ως και την αποκατάσταση μνημείων. Συγκεκριμένα ανέδειξε προσωρινούς αναδόχους για τα εξής:
· «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού προς Κουκούλι Ζαγορίου», προϋπολογισμού 250.000,00 € Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.
· «Βελτίωση επαρχιακής οδού Κουτσελιό – Ελληνικό – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλατανούσα – Δαφνωτή», προϋπολογισμού 200.000 €. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.
· «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου από Κουτσελιό προς Ελληνικό», προϋπολογισμού 250.000 €. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.
· «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακού οδικού δικτύου Κόμβος Ελληνικού - Ελληνικό», προϋπολογισμού 120.000 €. Ανάδοχος Παναγιώτα Νάστου.
· «Κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση Μεσογέφυρα στον Αώο ποταμό, σύνδεση Μέρτζιανης με Μολυβδοσκέπαστη», προϋπολογισμού 608.000 €. Ανάδοχος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΦΛΗΣ
· «Επανατοποθέτηση – κατασκευή γέφυρας σύνδεσης Μικρής Γότιστας – Σιούτσου με Ε.Ο. Ιωαννίνων –Τρικάλων στον Άραχθο ποταμό» προϋπολογισμού 520.000 €. Ανάδοχος ΑΝΔΡΕΑΣ Π. ΣΕΡΒΕΤΑΣ.
· Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων και αποκατάσταση επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή Ζωτικού Δήμου Δωδώνης- Σύνδεση με περιοχή Σουλίου, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Ανάδοχος ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.
· «Ηλεκτροφωτισμός της 2ης Επαρχιακής οδού Ιωαννίνων – Πραμάντων στον Αυχένα Μηλιές (θέση Ορσίδες)», προϋπολογισμού € 165.000.Ανάδοχος Ηρακλής Ανδρ. Νικολακόπουλος.
· «Ηλεκτροφωτισμός επί της 1ης επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 36.600 €. Ανάδοχος Γ. Μυριούνης.
· «Εργασίες διαγράμμισης στην Ε.Ο. Άρτας - Καρδίτσας», προϋπολογισμού 74.400 €. Ανάδοχος MAYCON Aνώνυμη Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία.
· «Αποκατάσταση οδού πρόσβασης πτηνοτροφικών μονάδων περιοχής Κωστακιών Άρτας», προϋπολογισμού 180.000 €. Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ.
· «Συντήρηση - βελτίωση της επαρχιακής οδού (12) από Άνω Καλεντίνη - Ξηρόκαμπο - Σταυρόβρυση – Γέφυρα Κοράκου - Όρια νομού Καρδίτσας», προϋπολογισμού 176.000 €. Ανάδοχος Παναγιώτης Κάτερος.
· Επέκταση δικτύων ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των πτηνοτροφικών μονάδων του Δήμου Ζίτσας, προϋπολογισμού € 59.460. Ανάδοχος Δημήτριος Φάφας.
· «Επισκευή φράγματος Βοϊδομάτη αρδευτικού έργου Κλειδωνιάς», προϋπολογισμού 30.000 €. Ανάδοχος Γεώργιος Ντάφλης.

Δημοπρατήσεις νέων έργων
Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκαν επίσης και οι δημοπρατήσεις των έργων:
«Συντήρηση επ. οδικού δικτύου στο τμήμα 4η Επαρχιακή Οδός- Αχερουσία- Εθν. Οδός 19 Αρχαγγέλου- Νεράιδας και ηλεκτροφωτισμός στη διασταύρωση με την Τ.Κ. Εκκλησιές, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ.
«Επέκταση δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Ματσουκίου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών μονάδων», προϋπολογισμού 46.631 €.
«Προστασία της επαρχιακής οδού (18) στη θέση Βαθύκαμπος από πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού Αράχθου (κατασκευή σαρζανέτ)», προϋπολογισμού 70.000 €.
«Επένδυση τμήματος τάφρου Τ126, δρόμος Πασσά Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 35.000,00 € με Φ.Π.Α.
«Αποκατάσταση οδοποιίας και βελτίωση βατότητας προς κτηνοτροφικές μονάδες στα όρια του Δ.Δ. Μιχαλιτσίου Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 74.400.

Κατακύρωση αποτελεσμάτων διαγωνισμών
Με άλλες αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην κατακύρωση αποτελεσμάτων διαγωνισμών για τα παρακάτω έργα και πλέον αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους:
· «Αποκατάσταση και άρση επικινδυνότητας δημοτικού σχολείου Καρβουναρίου», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Ανάδοχος Νάστου Παναγιώτα
· «Αποκατάσταση οικίας Μπούση στον Ιστορικό χώρο Σουλίου», προϋπολογισμού € 74.000. Ανάδοχος Π. Παπαδημητρίου & ΣΙΑ Ο.Ε.
· «Συντήρηση – αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αλεποχώρι Μπότσαρη», προϋπολογισμού € 37.000. Ανάδοχος Χρήστος Βασιλειάδης.
· «Αποκατάσταση βατότητας οδού και σύνδεση με επαρχιακό δίκτυο στο Μακρύκαμπο Αγνάντων Άρτας», προϋπολογισμού 74.400. Ανάδοχος Γ.Ν. &Θ. ΘΩΜΑΣ Ο.Ε.
· «Εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης επί της Ε.Ο. Άρτας – Γέφυρα Καλογήρου στη διασταύρωση για μουσικό σχολείου και επί της ΕΟ Παραμυθιάς - Γλυκής» προϋπολογισμού 74.400. Ανάδοχος Δημήτρης Τέλης.
· Αποκατάσταση και προστασία πρόσβασης από κατολίσθηση στην περιοχή του Κάστρου της Πάργας έως την παραλία του Βάλτου, προϋπολογισμού 78.000 ευρώ. Ανάδοχος ΑΡΙΑΔΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε.
· «Κατασκευή πλακοσκεπών οχετών στην επαρχιακή οδό Ανθοχώρι-Περιστέρι», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος Κων. Κούγκουλης.
· «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση οδού σύνδεσης Τ.Κ. Ελευθεροχωρίου με την μονάδα Ε.Ε.Α.Σ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου» προϋπολογισμού 247.000 €. Ανάδοχος Δημήτρης Τσομπίκος.
· «Ανακατασκευή τμήματος του κωδωνοστασίου στην Κλειδωνιά Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 15.000. Ανάδοχος ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ.

Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις για δεκάδες άλλα έργα Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις για δεκάδες άλλα έργα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Ανάδοχος για τον δρόμο Πλαταριά - Σύβοτα

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019


Τον προσωρινό ανάδοχο ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου για την οδική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών της Π.Ε. Θεσπρωτίας, ανέδειξε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρόκειται για τη βελτίωση της οδού Πλαταριά- Σύβοτα, με τη δημιουργία δύο κυκλικών κόμβων, δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και οδοφωτισμού αυτής στην περιοχή της Πλαταριάς.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 3.750.000 € και προσωρινή ανάδοχος αναδείχτηκε η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.


 
Read More »
Ανάδοχος για τον δρόμο Πλαταριά - Σύβοτα Ανάδοχος για τον δρόμο Πλαταριά - Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Λαδοχώρι: Σήμερα η λιτανεία προς τιμή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019


Πανήγυρις Παρεκκλησίου Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λαδοχωριου. 


Παρασκευή 28 Ιουνίου, 
Πανηγυρικός Εσπερινός, Αρτοκλασία & Λιτανεία 
Ωρα 20:00 

Σάββατο 29 Ιουνίου, 
Όρθρος & Θεια Λειτουργία 
Ωρα 07:30
Read More »
Λαδοχώρι: Σήμερα η λιτανεία προς τιμή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λαδοχώρι: Σήμερα η λιτανεία προς τιμή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Μ.Κάτσης: «Συνεχίζουμε Μαζί για τη Θεσπρωτία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019Read More »
Μ.Κάτσης: «Συνεχίζουμε Μαζί για τη Θεσπρωτία» (ΒΙΝΤΕΟ) Μ.Κάτσης: «Συνεχίζουμε Μαζί για τη Θεσπρωτία» (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Επεκτάσεις της Ιόνιας Οδού, αεροδρόμιο και λιμάνι Ηγουμενίτσας στο Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019Η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, ο οδικός άξονας Ηγουμενίτσας- Σαγιάδας, η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και η αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Πρέβεζας- Πάργας- Ηγουμενίτσας αποτελούν τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στον τομέα των οδικών υποδομών που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών της χώρας. Το Σχέδιο το οποίο παραδόθηκε στο Υπουργείο Υποδομών έχει τελικό ορίζοντα το 2037 και ενδιάμεσο το 2027 καθώς εντοπίζει και αιτιολογεί τις απαραίτητες μελλοντικές πολιτικές και επενδύσεις σε όλο το φάσμα των υποδομών, δηλαδή των οδικών, των εναέριων, των θαλάσσιων και των σιδηροδρομικών.

Για την Ήπειρο πέρα των προαναφερόμενων οδικών έργων, προβλέπει την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων αλλά και την ολοκλήρωση ενός βασικού δικτύου εμπορευματικών κέντρων με αναφορά στην Ηγουμενίτσα και το λιμάνι.

Όπως αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, «η Ελλάδα αποκτά επιτέλους Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, αποκτά ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υπηρετεί τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της χώρας μας. Πλέον, όλες οι υποδομές που ωριμάζουν, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται στη χώρα, υπακούουν στις ανάγκες των πολιτών και όχι σε μικροπολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες». Επίσης, δεσμεύεται ότι «στη νέα περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τις εκλογές, το ΕΣΣΜ θα κυρωθεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Το προτεινόμενο στο ΕΣΣΜ σενάριο (πέραν δηλαδή των παρεμβάσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προγραμματιστεί) περιλαμβάνει συνολικά για την χώρα 25 ήπια μέτρα (10 στις οδικές μεταφορές, 5 στις θαλάσσιες, 5 στην εφοδιαστική αλυσίδα, 4 στις σιδηροδρομικές μεταφορές και 1 στις εναέριες μεταφορές) καθώς και 41 μέτρα υποδομής (20 στις οδικές μεταφορές, 8 στις θαλάσσιες, 1 στην εφοδιαστική αλυσίδα, 9 στις σιδηροδρομικές μεταφορές και 3 στις εναέριες μεταφορές)

Το έργο, που διαθέτει ήδη εγκεκριμένη και ανηρτημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την αναδιάρθρωση της χώρας, υπό την οικονομική διαχείριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ως προς τη μεθοδολογία ανάπτυξης του ΕΣΣΜ, αρχικά έγινε αποτύπωση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης. Ακολούθησαν ο προσδιορισμός και η αξιολόγηση μέτρων και βάσει αυτής αναπτύχθηκαν στρατηγικές και σενάρια. Τέλος, τα σενάρια αξιολογήθηκαν και επελέγη το βέλτιστο. Τα κριτήρια αξιολόγησης των σεναρίων ήταν η προκαταρκτική ανάλυσης Κόστους-Οφέλους και η πολυκριτηριακή ανάλυση με χρήση ποσοτικών και ποιοτικών κριτήριων.

Επισημαίνεται ότι για την εφαρμογή του Σχεδίου επιβάλλεται ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας και ανάλυση εναλλακτικών λύσεων για κάθε μέτρο, προκειμένου να καθοριστούν λεπτομερώς τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του και οι ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές του.

Παράλληλα με το Εθνικό Σχέδιο δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύστημα παρακολούθησης της εφαρμογής του με βάση το μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε όλη η προεργασία των δύο ετών για την εκπόνησή του. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται τεκμηριωμένη αποτύπωση της εξέλιξης εφαρμογής του σχεδίου, θα τεκμηριώνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης Μελετών και Έργων και θα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. Επίσης, εκπαιδεύτηκε προσωπικό του Υπουργείου προκειμένου να αποτελέσει την ομάδα παρακολούθησης του ΕΣΣΜ.
Read More »
Επεκτάσεις της Ιόνιας Οδού, αεροδρόμιο και λιμάνι Ηγουμενίτσας στο Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών Επεκτάσεις της Ιόνιας Οδού, αεροδρόμιο και λιμάνι Ηγουμενίτσας στο Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Οι εκλογές στην Ήπειρο από το 1974 - Τα κόμματα, τα πρόσωπα, οι έδρες

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019

Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου. Εν μέσω θέρους οι Έλληνες οδηγούνται στις κάλπες ύστερα από την κόπωση που επέφεραν οι τετραπλές κάλπες του Μαΐου. Ήδη το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει αν και οι πολίτες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν την αναμέτρηση χωρίς τα… μίση και τα πάθη του παρελθόντος. Το διάστημα άλλωστε που μεσολάβησε από το 2011, όταν η Ελλάδα έμπαινε στο μνημόνιο άλλαξε πολλά στη χώρα και στη ζωή των πολιτών. Η οικονομική κρίση επηρέασε και τον λαό και τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα.

Σε λίγες μέρες οι πολίτες καλούνται στις κάλπες. Για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση και μαζί τους βουλευτές της Ηπείρου.

Αφορμή λοιπόν για μία μικρή ιστορική διαδρομή..

1974

Στις 17ης Νοεμβρίου 1974, διεξάγονται οι πρώτες εκλογές μετά τη Δικτατορία. Νικήτρια αναδεικνύεται η ΝΔ με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επιτυγχάνοντας ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μοναδικό στην ελληνική πολιτική ιστορία αριθμό ψήφων.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Η Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα. Η Ενωμένη Αριστερά ήταν συνασπισμός αριστερών κομμάτων.

Στην Ήπειρο εκλέγονται δώδεκα βουλευτές. Στην Άρτα από τη Νέα Δημοκρατία εκλέχθηκαν βουλευτές ο Αθανάσιος Κονταξής και ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και από την ΕΔΗΚ ο Δημήτρης Ρίζος.

Στη Θεσπρωτία εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Ευστράτιος Αθανασάκος και ο Νικόλαος Αθανασίου.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Βασίλης Δερδεμέζης, ο Ελευθέριος Καλογιάννης, ο Χρήστος Ιωάννου και με την ΕΔΗΚ ο Γιώργος Μυλωνάς.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κωνσταντίνος Κωνοφάγος και ο Χριστόφος Τσαντούλας.

1977

Οι εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή κερδήθηκαν από τον ίδιο με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρότι παρουσίασε μείωση στις ψήφους, κυρίως λόγω του φιλοβασιλικού κόμματος Εθνική Παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Στ. Στεφανόπουλου και Σπύρου Θεοτόκη.

Η ΕΔΗΚ είναι το διάδοχο κόμμα της Ένωσης Κέντρου – ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Είναι οι εκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ κάνει ανατροπή στο Νομό Άρτας και κερδίζει τις δύο από τις τρεις έδρες. Βουλευτές στο Νομό αναδεικνύονται ο Αθανάσιος Κονταξής με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέξανδρος Λιαροκάπης και Δημήτρης Τσοβόλας με το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγονται ο Φώτης Πιτούλης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αχιλλέας Κολιούσης με το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Παναγιώτης Πανούρης και ο Χρήστος Ιωάννου με τη Νέα Δημοκρατία και ο Κάρολος Παπούλιας και Γιώργος Μωραίτης με το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία ο Αναστάσιος Μπάλκος και με το ΠΑΣΟΚ ο Καλλίμαχος Παπαχρήστος.

1981

Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Γ. Ράλλη κερδήθηκαν από τον Α. Παπανδρέου, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ με σύνθημα την «Αλλαγή».

Είναι οι πρώτες εκλογές μετά την ένταξη στην ΕΟΚ. Αξιοσημείωτο είναι ότι σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση, μόνο τρία κόμματα κατάφεραν να μπουν στην Βουλή.

Στις εκλογές της... αλλαγής, στο Νομό Άρτας εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ μόνο ο Δημήτρης Τσοβόλας και με τη Νέα Δημοκρατία ο Λευτέρης Παπαδημητρίου και ο Αθανάσιος Κονταξής.

Στη Θεσπρωτία εκλέγεται ο Αχιλλέας Κολιούσης με το ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Ελευθέριος Καλογιάννης με τη Νέα Δημοκρατία. Με το ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκαν ο Κάρολος Παπούλιας, ο Γιώργος Μωραίτης και ο Θεμιστοκλής Λούλης.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέχθηκαν ο Αναστάσιος Μπάλκος Αναστάσιος με τη Νέα Δημοκρατία και Κατηνιώτης Σπυρίδων με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

1985

Οι Βουλευτικές εκλογές του 1985 έγιναν στις 2 Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,82%, έλαβε 161 από τις 300 έδρες της Βουλής και συνέχισε να κυβερνά (από το 1981).

Της Νέας Δημοκρατίας ηγήθηκε στις εκλογές ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε διαδεχθεί τον Ευάγγελο Αβέρωφ ως αρχηγός του κόμματος την 1 Σεπτεμβρίου του 1984.
Είναι οι πρώτες εκλογές του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Το ΚΚΕ-Εσωτερικού με τον Λ. Κύρκο εισέρχεται στη Βουλή.

Στην Άρτα εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Αλέξανδρος Λιαροκάπης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Λευτέρης Παπαδημητρίου.

Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ ο Αχιλλέας Κολιούσης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Ηλίας Βεζδρεβάνης.

Στο Νομό Ιωαννίνων το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τέσσερις έδρες κι αφήνει μόνο μία στη Νέα Δημοκρατία την οποία κερδίζει ο Ελευθέριος Καλογιάννης. Με το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύονται βουλευτές ο Κάρολος Παπούλιας, ο Λευτέρης Γκλίναβος, ο Γιώργος Μωραίτης και ο Θεμιστοκλής Λούλης.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγονται ο Σπύρος Κατηνιώτης με το ΠΑΣΟΚ και ο Αναστάσιος Μπάλκος με τη Νέα Δημοκρατία.

1989 - Ιούνιος

Οι εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου κερδήθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η ΝΔ με 44,3% των ψήφων κατέλαβε 145 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 39,1% 125 έδρες, ο Συνασπισμός με 13,1% 28 έδρες και από 1 έδρα κατέλαβαν η ΔΗΑΝΑ με 1% και ο ανεξάρτητος Μουσουλμάνος με 0,5%.

Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της δίνης του σκανδάλου Κοσκωτά και στην Ελλάδα οδηγούμαστε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό. Στην συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τον Συνασπισμό.

Στο Νομό Άρτας εκλέγονται βουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Αθανάσιος Κονταξής και με το ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Οικονομίδης.

Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγονται ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Ανέστης Λώρας, ο Θεόδωρος Γεωργιάδης και ο Ιωάννης Αβέρωφ, με το ΠΑΣΟΚ ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Μωραίτης και με τον Συνασπισμό ο Κώστας Ρήγας.

Στην Πρέβεζα εκλέγονται ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ και η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία.

1989 - Νοέμβριος

Αποτυχία της ΝΔ να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σχηματισμός Οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Ξ. Ζολώτα.
Στην οικουμενική κυβέρνηση συμμετέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Στο Νομό Άρτας αναδεικνύονται στη Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου και με το ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Οικονομίδης.

Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγονται ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Λευτέρης Καλογιάννης, ο Γιάννης Αβέρωφ και ο Ανέστης Λώρας με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Μωραίτης.

Στην Πρέβεζα εκλέγεται η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία και ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ.

1990

Η αρχική ιδέα που οδήγησε στον σχηματισμό της οικουμενικής κυβέρνησης ήταν να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 1990, οπότε το κοινοβούλιο θα έπρεπε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συγκεκριμένη ιδέα υλοποιήθηκε εν μέρει, δεδομένου ότι η Βουλή δεν μπορούσε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για κοινό υποψήφιο.

Οι πρόωρες εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 που διεξήχθησαν όταν ολοκλήρωσε το έργο της η Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξ. Ζολώτα κερδήθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη που σχημάτισε κυβέρνηση στις 11 Απριλίου.

Οριστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ. Επικράτηση ανεξάρτητων βουλευτών σε πέντε νομούς. Ο Κ. Καραμανλής εκλέγεται δεύτερη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η αναμέτρηση αυτή φέρνει στη Βουλή από το Νομό Άρτας, τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Λευτέρη Παπαδημητρίου με τη Νέα Δημοκρατία και τον Πάνο Οικονομίδη με το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Θωμάς Κούρτης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Λευτέρης Καλογιάννης και ο Θεόδωρος Γεωργιάδης, με το ΠΑΣΟΚ ο Κάρολος Παπούλιας και ο Λευτέρης Γκλίναβος και με το Συνασπισμό ο Κώστας Ρήγας.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία και ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ.

1993

Οι πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 που προκλήθηκαν από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο κερδήθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου που σχημάτισε την τρίτη και τελευταία κυβέρνησή του στις 13 Οκτωβρίου.

Οι εκλογές έγιναν με τον Εκλογικό Νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή ενισχυμένη αναλογική με τις ρήτρες του +1 και του 3%.

Μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και η τελευταία του Α. Παπανδρέου. Η Πολιτική Άνοιξη αναδεικνύεται τρίτο κόμμα στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΝ μένει εκτός Βουλής.

Στην Άρτα, εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Οικονομίδης και ο Θεόδωρος Κολιοπάνος και με τη Νέα Δημοκρατία ο Θανάσης Κονταξής.

Στη Θεσπρωτία εκλέγεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Μωραίτης, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Ευάγγελος Αργύρης και ο Ευάγγελος Μαλέσιος και με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Χαραλαμπόπουλος και ο Αντώνης Φούσας.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τσυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.

1996

Οι βουλευτικές εκλογές του 1996 έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου. Το ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη που είχε διαδεχτεί στις 22 Ιανουαρίου τον άρρωστο Α. Παπανδρέου, κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 41,49%, έλαβε 162 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε την δεύτερη κατά σειρά κυβέρνηση.

Της ΝΔ ηγήθηκε στις εκλογές ο Μ. Έβερτ, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1993 Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Είσοδος του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή υπό την ηγεσία του Δ. Τσοβόλα.

Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Κολιοπάνος και ο Δημήτρης Κοσσυβάκης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Αθανάσιος Κονταξής.

Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Μαλέσιος, ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Κάρολος Παπούλιας, με τη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Φούσας και με το ΚΚΕ ο Αποστόλης Τασούλας.

Στην Πρέβεζα εκλέγεται ο Δημήτρης Ντούσκας με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.

2000

Οι βουλευτικές εκλογές του 2000 έγιναν στις 9 Απριλίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 43,79%, έλαβε 158 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε την τρίτη του κατά σειρά κυβέρνηση.

Της ΝΔ ηγήθηκε στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1996 Μ. Έβερτ.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990.

Εκλογική βραδιά θρίλερ με οριακή νίκη ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή.

Αποτυχία του ΔΗΚΚΙ να μπει στην Βουλή.

Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Κολιοπάνος και ο Δημήτρης Κοσσυβάκης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Καραμπίνας.

Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Μπέζας με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης, ο Βαγγέλης Μαλέσιος και ο Κάρολος Παπούλιας και με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Γιάννης Τσεκούρας με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.

2004

Οι βουλευτικές εκλογές του 2004 έγιναν στις 7 Μαρτίου. Η ΝΔ με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,4%, έλαβε 165 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε κυβέρνηση τερματίζοντας την ενδεκάχρονη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Του ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε στις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ως αρχηγός του κόμματος τον Φεβρουάριο.

Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990, ενισχυμένης αναλογικής, που ψηφίστηκε το 1990.
Οι εκλογές έγιναν εν μέσω ολυμπιακής προετοιμασίας.

Στο Νομό Άρτας εκλέγονται βουλευτές ο Κώστας Καραμπίνας και ο Γιώργος Παπαγεωργίου με τη Νέα Δημοκρατία και ο Θεόδωρος Κολιοπάνος με το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Αντώνης Μπέζας.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέχθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία ο Σταύρος Καλογιάννης, ο Κώστας Τασούλας και ο Αντώνης Φούσας και με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης και Μιχάλης Παντούλας.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Δημήτρης Τσαντούλας με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος με το ΠΑΣΟΚ.

2007

Οι βουλευτικές εκλογές του 2007 διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες (από το σύνολο των 300) στη Βουλή.

ΟΙ εκλογές έγιναν με νωπές τις μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Είσοδος του ΛΑΟΣ και του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή.

Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Παπασιώζος και ο Γιώργος Παπαγεωργίου και με το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσιρώνης.

Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέχθηκε ο Αντώνης Μπέζας.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης, με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Μιχάλης Παντούλας και με το ΚΚΕ ο Κώστας Αλυσανδράκης.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος με το ΠΑΣΟΚ.

2009

Οι βουλευτικές εκλογές του 2009 στην Ελλάδα διεξήχθηκαν πρόωρα, κατόπιν αιφνίδιας διάλυσης της Βουλής.
Έγιναν με τον τελευταίο εκλογικό νόμο 3231/2004, βάσει του οποίου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 50 έδρες.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, με 43,9% και 160 από τις 300 βουλευτικές έδρες, και σχηματισμός από τον ίδιο κυβέρνησης.

Αυξημένη η βουλευτική δύναμη του ΛΑ.Ο.Σ.

Ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσιρώνης και ο Παύλος Στασινός, ο οποίος στην πορεία παραιτήθηκε και κατέλαβε τη θέση του ο Χρήστος Γκόγκας και με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Παπασιώζος.

Στη Θεσπρωτία εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Κατσούρας. Στην πορεία της θητείας του ανεξαρτητοποιήθηκε.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Παντούλας, ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Θανάσης Οικονόμου και με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία.

2012- Μάιος

Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου την Κυριακή 6 Μαΐου. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν σημαντική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερο κόμμα), μικρή άνοδο του ΚΚΕ, σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία παρόλα αυτά αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα, και είσοδο στη Βουλή των κομμάτων Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ΝΔ καταλαμβάνει, σε επτακομματική πλέον Βουλή, την πρώτη θέση με 18,85% και 108 έδρες, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,78% και 52 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σημαντική μείωση των ποσοστών του με 13,18% και 41 έδρες.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,11% και 19 έδρες.
Επιπρόσθετα, εκτός Βουλής έμειναν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93%, ο ΛΑΟΣ με 2,90% (ο οποίος είχε παρουσία στην προηγούμενη βουλή) και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,55%.

Στην Άρτα εκλέγονται βουλευτές, με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Στύλιος, με τον ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη και με το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόγκας.

Στη Θεσπρωτία εκλέγεται ο Αντώνης Μπέζας με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης με τη Νέα Δημοκρατία, ο Χρήστος Μαντάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κασσής με το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Έξαρχος με το ΚΚΕ.

Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βασίλης Ιωάννου με το ΠΑΣΟΚ.

2012- Ιούνιος

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 διεξήχθησαν στις 17 Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου επειδή στις προηγούμενες εκλογές τον Μάιο του ίδιου έτους δεν έγινε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της βουλής.

Στις εκλογές του Ιουνίου πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 29,7% και το 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%.

Τα υπόλοιπα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές είχαν ποσοστά μικρότερα του 8% και είναι τα: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Αριστερά και Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Μετά τις εκλογές τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συγκρότησαν την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Οι εκλογές έγιναν χωρίς σταυρό προτίμησης.

Στο Νομό Άρτας τις βουλευτικές έδρες κερδίζουν ο Γιώργος Στύλιος με τη Νέα Δημοκρατία, η Όλγα Γεροβασίλη με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρήστος Γκόγκας με το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νομό Θεσπρωτίας τη μονοεδρική κερδίζει ο Αντώνης Μπέζας.

Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Τασούλας, ο Σταύρος Καλογιάννης και η Άννα Ασημακοπούλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Μαντάς και με το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Κασσής.

Στην Πρέβεζα εκλέγεται ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Μπάρκας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιανουάριος 2015

Ο πολιτικός χάρτης στην Ελλάδα αλλάζει. Είναι "πρώτη φορά Αριστερά". Και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στην Ήπειρο, όπου κερδίζει και τις περισσότερες έδρες.

Στο Νομό Ιωαννίνων, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις τέσσερις από τις πέντε έδρες, και εκλέγονται οι Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Καραγιάννης, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία την μία έδρα κερδίζει ο Κώστας Τασούλας.

Στο Νομό Άρτας, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει δύο βουλευτές, την Όλγα Γεροβασίλη και τον Βασίλη Τσίρκα και η Νέα Δημοκρατία τον Γιώργο Στύλιο.

Στο Νομό Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία μοιράζονται τις δύο έδρες κι εκλέγονται ο Μάριος Κάτσης και ο Βασίλης Γιόγιακας.

Τα δύο πρώτα κόμματα μοιράστηκαν τις έδρες και στο Νομό Πρέβεζας, με τον Κώστα Μπάρκα να εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέργιο Γιαννάκη με τη Νέα Δημοκρατία.

Σεπτέμβριος 2015

Η χώρα οδηγείται στις κάλπες μετά από ένα καυτό καλοκαίρι που είχε φέρει το κλείσιμο των τραπεζών, το capital control και το δημοψήφισμα. Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε αρχηγό και οδηγείται στις εκλογές υπό τον Ευάγγελο Μειμαράκη.

Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν διαφοροποιείται από κείνο του Ιανουαρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και μαζί κερδίζει τέσσερις έδρες στο Νομό Ιωαννίνων. Εκλέγονται οι Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Καραγιάννης ενώ από τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται και πάλι στη Βουλή ο Κώστας Τασούλας.

Η εικόνα και στους άλλους τρεις νομούς της Ηπείρου –Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία- παραμένει ίδια με του Γενάρη.

Ιούλιος 2019… 
Κρίνονται οι πολιτικές, τα πολιτικά κόμματα και τα πρόσωπα.
Read More »
Οι εκλογές στην Ήπειρο από το 1974 - Τα κόμματα, τα πρόσωπα, οι έδρες Οι εκλογές στην Ήπειρο από το 1974 - Τα κόμματα, τα πρόσωπα, οι έδρες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Προειδοποίηση του Δήμου Ηγουμενίτσας για την παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019


Χρήση κοινόχρηστου χώρου 2019
ΣΧΕΤ : η αρίθ. 125/2015 Κανονιστική Απόφαση Δ.Σ.

Στον ανωτέρω κανονισμό χρήσης κοινόχρηστων χώρων, προβλέπεται αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε Δημοτική και Τοπική Κοινότητα. Επίσης οριοθετούνται οι κοινόχρηστοι χώροι που παραχωρούνται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα σας.

Όσοι προτίθεστε να προβείτε στην χρήση κοινόχρηστου χώρου έτους 2019, για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών αναγκών εξυπηρέτησης πελατών στο κατάστημά σας υγειονομικού ενδιαφέροντος, ή κάνετε χρήση αυθαίρετα, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, παρακαλείστε μέσα σε (10) δέκα μέρες από την παραλαβή του εγγράφου, να προσέλθετε στις σχετικές υπηρεσίες του Δήμου για την χορήγηση της σχετικής άδειας.

Τέλος χωρίς νέα ειδοποίηση, σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης, ο Δήμος θα κάνει χρήση του άρθρου 21 παρ. 5 του κανονισμού, καθώς και του άρθρου 55 του ν. 4483/2017, επιβάλλοντας σας πρόστιμο, ενώ ταυτόχρονα με την συνδρομή της Αστυνομίας, θα προβεί στην αφαίρεση των αυθαιρέτων τοποθετημένων αντικειμένων και θα σας επιβληθεί ειδικό πρόστιμο για έξοδα αφαίρεσης - μεταφοράς και αποθήκευσης των αντικειμένων.

Read More »
Προειδοποίηση του Δήμου Ηγουμενίτσας για την παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων Προειδοποίηση του Δήμου Ηγουμενίτσας για την παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Ευχαριστίες στον σύλλογο γονέων-κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019Θερμές ευχαριστίες προς τον σύλλογο γονέων/κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για την άριστη συνεργασία το σχολικό έτος που πέρασε. 
Ευχαριστούμε θερμά την διοίκηση αλλά και όλα τα μέλη του Δ.Σ για την αμέριστη βοήθεια τους, όπως την συν διοργάνωση εκδηλώσεων, την πρωτοβουλία και οικονομική βοήθεια για καλλωπισμό αύλειου χώρου, τα αναμνηστικά αποφοίτησης και τόσα άλλα. 
Η αγάπη τους για το σχολείο μας αλλά και η διάθεση συνεργασίας, όχι μόνο της Διοίκησης του συλλόγου, αλλά και όλων των γονέων, μας δίνουν την δύναμη να ελπίζουμε ότι πολλά προβλήματα θα βρίσκουν τη λύση τους, πάντα με γνώμονα το καλό και την πρόοδο των μαθητών μας.

Τους ευχαριστούμε για όλα!


 
Read More »
Ευχαριστίες στον σύλλογο γονέων-κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας Ευχαριστίες στον σύλλογο γονέων-κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Έγκριση δύο έργων για το Δήμο Ηγουμενίτσας στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 η Επιτροπή Παρακολούθησης του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 που συνεδρίασε στο Μπεράτι της Αλβανίας, ενέκρινε την υλοποίηση 19 καινούριων έργων.

Η επιτυχία για τον Δήμο Ηγουμενίτσας είναι διπλή, καθώς εγκρίθηκαν δύο έργα, ένα στον Άξονα 1 στο οποίο είναι επικεφαλής και ένα στον Άξονα 2 ως εταίρος.

Ειδικότερα, στον Άξονα 1 εγκρίθηκε το έργο με τίτλο «Use of IoT-enabled and Smart Grid-ready Building Management Systems for Efficient Energy Saving in Public Buildings» και ακρωνύμιο «TARGET», προϋπολογισμού 1.148.679,00€. Το έργο αφορά στη χρήση προηγμένων (IoT-enabled και Smart Grid-ready) συστημάτων ελέγχου κτιρίων (BMS) για την εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης για κτίρια του δημοσίου τομέα, με εφαρμογή των παραπάνω τεχνολογιών στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Στον Άξονα 2 εγκρίθηκε προς υλοποίηση το έργο με τίτλο «Support stakeholders tackle strategic innovation in tourism in peripheral, remote &sparsely populated areas with resilient heritage offers and place based investments in the Cultural and Creative Industries» και ακρωνύμιο “SMARTiMONY”, προϋπολογισμού 695.846,42€. Το έργο αφορά στην ενίσχυση των διασυνοριακών στρατηγικών συνεργασιών για την προώθηση καινοτόμων πρακτικών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουριστικού προϊόντος στην διασυνοριακή περιοχή, μέσα από την υλοποίηση ενός «Πολιτιστικού Βιωματικού Διαδρόμου» (Experiential Heritage Corridor) ως μία πολυ-αισθητηριακή τουριστική εμπειρία με τη χρήση της τεχνολογίας πολυμέσων στην περιοχή παρέμβασης του έργου. Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον του Δήμου Ηγουμενίτσας για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και του Δήμου γενικότερα.


Read More »
Έγκριση δύο έργων για το Δήμο Ηγουμενίτσας στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 Έγκριση δύο έργων για το Δήμο Ηγουμενίτσας στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 2ο αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019


Τα σχολεία κλείνουν και όπως πέρσι έτσι και φέτος η ΚΝΕ διοργανώνει το μεγάλο ποδοσφαιρικό event του καλοκαιριού στη Θεσπρωτία. Το 2ο τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 θα πραγματοποιηθεί 28 Ιούνη 2019 στο δημοτικό στάδιο Ηγουμενίτσας στις 5 μ.μ. 
 
Μια διοργάνωση αλλά και πολιτική εκδήλωση που έχει αγκαλιαστεί πλατιά, με τη συμμετοχή δεκάδων αθλητών αλλά και μελών γραμματειών, διαιτητών κ.ά.

Το σύνθημα του φετινού τουρνουά είναι «Βγάλε κόκκινη κάρτα στους φασίστες, βάλε γκολ στο σύστημα που τους γεννά ». Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχουν στο χώρο περίπτερα της ΚΝΕ και θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την ΚΝΕ.

Read More »
Ηγουμενίτσα: 2ο αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 Ηγουμενίτσα: 2ο αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Πως από βαλτώδη περιοχή τα Σύβοτα μεταπολεμικά, έγιναν διεθνής τουριστικός προορισμός

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019


Διαφημίζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα Σύβοτα ως ιδανικός τουριστικός προορισμός. Και είναι και μάλιστα κοσμοπολίτικος. 
 Τα μεταπολεμικά χρόνια, όμως, ήταν μια βαλτώδης περιοχή, που κάποιοι, μετά τη φυγή των Μουσουλμάνων "Τσάμηδων" έπαιρναν κλήρους και αρνούνταν να τους δεχτούν, γιατί τους ενοχλούσαν τα "κουνούπια" και δεν έβλεπαν καμία δυνοτότητα ανάπτυξης. 
Οι διορατικοί, όμως, που κατάλαβαν τον πλούτο του χωριού δίπλα στη θάλασσα, και τους κλήρους δέχτηκαν και άρχισαν να κτίζουν κατοικίες και αργότερα ενοικιαζόμενα, ενώ έγιναν μεγάλα ξενοδοχεία και αξιοποιήθηκαν οι παραλίες. 
Τα Σύβοτα, όπως και η υπόλοιπη Θεσπρωτία περιήλθαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 - 1913, ενώ το 1933 αναφέρεται σε έκθεση του επάρχου Θυάμιδος ως μια από τις αμιγείς μουσουλμανικές κοινότητες. 
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1940, εμφανιζόταν ως μικτό χωριό με μεγάλη μουσουλμανική πλειοψηφία.
Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου υπέστη καταστροφές από ομάδες Τσάμηδων ενόπλων, που πολεμούσαν στο πλευρό του ιταλικού στρατού. 
 
Βέβαια, τα Σύβοτα, έχουν μακραίωνη ιστορία. 
 Στα νερά της ευρύτερης περιοχής, το 433 π.Χ. έγινε η Ναυμαχία των Συβότων, μεταξύ των Κορινθίων και Κερκυραίων, στο πλαίσιο του Πελοποννησιακού πολέμου. 
Ο οικισμός, επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν Βώλια ενώ το 1927 μετονομάστηκε σε Μούρτο, ονομασία που διατηρήθηκε μέχρι το1940, όταν, το χωριό έλαβε το σημερινό του όνομα. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το λιμάνι των Συβότων χρησιμοποιήθηκε ως οθωμανική ναυτική βάση. 
Τον Ιούνιο του 1822, δύναμη 500 επαναστατών υπό την αρχηγία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, επιτέθηκε στο λιμάνι αιχμαλωτίζοντας 150 Οθωμανούς, οι οποίοι στάλθηκαν ως αιχμάλωτοι στην Πελοπόννησο. 
Ύστερα από απαίτηση Άγγλων αξιωματικών από τα γειτονικά Επτάνησα, οι επαναστάτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και να αποβιβαστούν στην Σπλάντζα κοντά στο Φανάρι, σε απόσταση 7 ωρών από το Σούλι. 
Read More »
Πως από βαλτώδη περιοχή τα Σύβοτα μεταπολεμικά, έγιναν διεθνής τουριστικός προορισμός  Πως από βαλτώδη περιοχή τα Σύβοτα μεταπολεμικά, έγιναν διεθνής τουριστικός προορισμός Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019 Rating: 5

Σελίδες