Τη μη λειτουργία των καταστημάτων στο Δρέπανο και φέτος επιδιώκουν οι ΟΛΗΓάρχες

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Τη μη λειτουργία των καταστημάτων στο Δρέπανο και φέτος επιδιώκουν οι ΟΛΗΓάρχες


H διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έχει αποφασίσει με κάθε τρόπο, να καταδικάσει τη νεολαία αλλά και τους παραθεριστές, για ακόμα μία χρονιά, χωρίς τη λειτουργία των καταστημάτων στην παραλία του Δρεπάνου.
Μετά την πρώτη προσφυγή της ΟΛΗΓ στις 22 Φεβρουαρίου, κατά της αρχικής απόφαση του Δήμου Ηγουμενίτσας να προχωρήσει στη δημοπρασία των δύο δημοτικών καταστημάτων (η οποία μαθαίνουμε πως μπήκε στο αρχείο), έρχεται ξανά σήμερα 31 Μάϊου, μία ημέρα πριν την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού και προσφεύγει στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, καταθέτοντας αίτηση αναστολής, κατά της δημοπρασίας του καταστήματος SOHO, ζητώντας την ακύρωσή της.
Υπενθυμίζουμε πως για το συγκεκριμένο κατάστημα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία από την πλευρά του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο ενοικιαστής έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για τη λειτουργία του.
Υποθέτουμε πως το ίδιο θα πράξουν και κατά της δημοπρασίας του καταστήματος Κεντρικό, το οποίο επίσης έχει νέο ενοικιαστή, αφού και σε αυτή την περίπτωση έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.
Εκτός και εάν σε αυτή την περίπτωση σκοντάψουν σε "ισχυρά" συμφέροντα, που τους αναγκάσουν να πράξουν διαφορετικά.
Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή της διοίκησης του ΟΛΗΓ, έρχεται για ακόμα μία φορά να αναδείξει την ανεξήγητα εχθρική στάση και συμπεριφορά της, κατά των συμφερόντων της πόλης της Ηγουμενίτσας και κατά των κατοίκων της.
Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και ορισμένοι, κατά τα άλλα ντόπιοι, έχουν βαλθεί να καταδικάσουν τον τόπο σε οικονομικό μαρασμό, αφού η λειτουργία των δύο καταστημάτων αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, τόσο για την τοπική οικονομία αλλά και για τα ταμεία του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Ως πότε άραγε θα τους ανεχόμαστε και ως πότε κάποιοι θα τους προστατεύουν;

Δείτε ολόκληρη τη νέα προσφυγή της διορισμένης διοίκησης του Λιμανιού:


Read More »
Τη μη λειτουργία των καταστημάτων στο Δρέπανο και φέτος επιδιώκουν οι ΟΛΗΓάρχες Τη μη λειτουργία των καταστημάτων στο Δρέπανο και φέτος επιδιώκουν οι ΟΛΗΓάρχες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος | Δράση Save your hood στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος | Δράση Save your hood στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 5 Ιουνίου η εθελοντική ομάδα του Save your Hood Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιήσει δράση καθαρισμού της παραλίας του Δρεπανου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Read More »
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος | Δράση Save your hood στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος | Δράση Save your hood στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την επίσκεψη της Γιάννα Αγγελοπούλου στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την επίσκεψη της Γιάννα Αγγελοπούλου στην Ηγουμενίτσα


Την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 επισκέφθηκε τον Δήμο μας η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο πλαίσιο του σχεδιασμού των επετειακών δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του 1821 αλλά και για το μέλλον του τόπου. Την κα. Αγγελοπούλου υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Λώλος, προσφέροντας της, ως δώρο ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και το λεύκωμα για τη Θεσπρωτία του Frederic Boissonnas.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το έργο και την προσπάθεια εξωστρέφειας που πραγματοποιεί η Επιτροπή με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση, για τις δράσεις που σχεδιάζονται, καθώς και για τη συνεργασία της Επιτροπής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα με τον Δήμο Ηγουμενίτσας ενώ έγινε επίσης αναφορά και στο ζήτημα της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας.


Στη συνάντηση με την κα. Αγγελοπούλου, συμμετείχαν επίσης και οι Βουλευτές Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, οι Δήμαρχοι Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης και Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κα Σταυρούλα Μπραΐμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλκιβιάδης Λάμπρου, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Χρυσόστομος Χήτος Κιάμος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Δονάτος Μαρτίνης και οι Αντιδήμαρχοι Ηγουμενίτσας κ. Γεράσιμος Φουσέκης και κ. Βασίλειος Γκόλιας.


Στο πρόγραμμα επίσκεψης της κας Αγγελοπούλου είχε συμπεριληφθεί ξενάγησή της στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Λώλο. Την Πρόεδρο υποδέχθηκαν και ενημέρωσαν για τις αθλητικές δραστηριότητες και βραβεύσεις ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Σπύρος Κούρτης, ο προπονητής κ. Κωνσταντίνος Κιτσάτης, η Ολυμπιονίκης κα. Αλεξάνδρα Τσιάβου και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής κ. Απόστολος Γκουντούλας, καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Τσουμάνης και η Πρόεδρος του ΠΑΚΚΠΟ κα. Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» συνοδευόμενη από τον Δήμαρχος έκανε μια σύντομη επίσκεψη στην Πλαταριά, με το πρόγραμμα επισκέψεων να ολοκληρώνεται στα Σύβοτα, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων, με αφορμή την πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παρουσία των Προέδρων της Κοινότητας Συβότων κ. Κωνσταντίνου Βαγγελή και της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτηρίου Μήτση.


Η πρόταση με τίτλο «Δημιουργία έξυπνου τουριστικού προορισμού», αφορά αφενός στην ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας προβολής και ανάδειξης του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Ηγουμενίτσας με χρήση καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικής και αφετέρου στη δημιουργία αίθουσας εικονικής πραγματικότητας και παρουσιάστηκε από τους Αντιδημάρχους Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κα Χριστίνα Τζέλλου και Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας κ. Ελευθέριο Κώστα.

Πρόκειται για μια πρόταση με θετικό πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό πρόσημο, καθώς μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου της περιοχής και στην προσέλκυση επισκεπτών στον τόπο μας.
Read More »
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την επίσκεψη της Γιάννα Αγγελοπούλου στην Ηγουμενίτσα Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την επίσκεψη της Γιάννα Αγγελοπούλου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Συνάντηση Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας και Φλώρινας

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Συνάντηση Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας και ΦλώριναςΠραγματοποιήθηκε σήμερα, 31 Μαΐου 2021 στην Θεσσαλονίκη συνάντηση των Προεδρείων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας και Φλώρινας, με την επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κυρία Αντωνίου Μαρία. 
Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το αίτημά μας για την επέκταση και στο αστυνομικό προσωπικό των Διευθύνσεων μας του επιδόματος παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, ένα ζήτημα που και η κυρία Αντωνίου κατά το παρελθόν είχε αναδείξει ως βουλευτής της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα πλαίσια του προβλεπόμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας σχετική επερώτηση στη Βουλή, υπερτονίζοντας την καταφανέστατη αδικία που υφίστανται όσοι συνάδελφοί μας υπηρετούν στην Ελληνοαλβανική μεθόριο. 
Παράλληλα μεταφέραμε την απογοήτευση των συναδέλφων μας οι οποίοι , ειδικά την τελευταία διετία, έχουν επιφορτιστεί σχεδόν τα πάντα ,ενώ στον αντίποδα από πλευράς της κυβέρνησης δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις δεσμεύσεις της .
Η κυρία Αντωνίου, αφού άκουσε όσα τεκμηριωμένα και διεξοδικά της επισημάνθηκαν, δεσμεύθηκε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της , θα προωθήσει αυτά τα ζητήματα και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.


ΓΙΑ ΤΑ Δ.Σ.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
ΝΑΚΟΣ Βασίλειος

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ανέστης 

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  
ΣΠΥΡΙΔΗΣ Ιωάννης 

ΚΕΡΚΥΡΑΣ 
ΜΠΟΖΙΚΗΣ Νικόλαος 

ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ  Ιωάννης
Read More »
Συνάντηση Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας και Φλώρινας Συνάντηση Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας και Φλώρινας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

28ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE: 30/7-8/8, Δρέπανο Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
28ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE: 30/7-8/8, Δρέπανο ΘεσπρωτίαςΤο πιο σίγουρο «εμβόλιο» ενάντια στον εγκλεισμό! Μετά από μήνες λοκντάουν, απαγορεύσεων, πανδημίας, κυβερνητικών επιθέσεων και καταστολής. Το φετινό κάμπινγκ δεν θα είναι απλά μια ακόμα διοργάνωση που μετράει 28 χρόνια. Αλλά μια ανάσα ζωής, χαράς και ελευθερίας.

Δίπλα στην θάλασσα. Στην πανέμορφη Θεσπρωτία. Στο κάμπινγκ «Δρέπανος» (www.drepano.gr). Από την Παρασκευή 30 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 8 Αυγούστου. Με φτηνές τιμές για διαμονή, ομαδική μετάβαση με δικά μας λεωφορεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συλλογική διατροφή και οινοποσία. Σε χώρο διαμορφωμένο ώστε να είμαστε σε συνεχή επαφή με την φύση.

Ασφαλώς και με όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα απαιτούν οι περιστάσεις την περίοδο που θα γίνει το κάμπινγκ. Με συζητήσεις, εργαστήρια, συναυλίες, πάρτυ, εκδρομές, προβολές ταινιών, παιδικό στέκι κα.

Κόστος συμμετοχής: Διαμονή 9 βράδια και οργανωμένη μετακίνηση
από Αθήνα: 120 ευρώ
από Θεσσαλονίκη 110 ευρώ

Για όσους/ες ταξιδέψουν μόνοι τους: 8,50 ευρώ/μέρα

Μείνετε συντονισμένοι στο www.campingyre.gr, στο www.antinazizone.gr και στο facebook Camping YRE για όλες τις λεπτομέρειες.

Τηλ. επικοινωνίας: 6976436302 (Αθήνα), 6977646995 (Θεσσαλονίκη), 6973322182 (Βόλος).
Read More »
28ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE: 30/7-8/8, Δρέπανο Θεσπρωτίας 28ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE: 30/7-8/8, Δρέπανο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Μόλις 10 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Μόλις 10 τα σημερινά κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 2
ΠΕ Θεσπρωτίας 0
ΠΕ Ιωαννίνων 7
ΠΕ Πρέβεζας 1


Read More »
Μόλις 10 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο Μόλις 10 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Δικογραφία για βιασμό 11χρονου κοριτσιού

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Δικογραφία για βιασμό 11χρονου κοριτσιούΣτην εισαγγελία διαβιβάστηκε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από την αστυνομία δικογραφία για βιασμό ανήλικου κοριτσιού σε χωριό της Πρέβεζας.

Η καταγγελία έγινε στην Αστυνομία στις 25 Μαΐου, από την μητέρα του 11χρονου κοριτσιού.

Στρέφεται κατά συγκεκριμένου άνδρα, γνωστού της οικογένειας και σύμφωνα με αυτή η αποτρόπαια πράξη φέρεται να τελέστηκε πριν από ένα μήνα.

Μετά την καταγγελία της μητέρας το κοριτσάκι εξετάστηκε από ιατροδικαστή και γυναικολόγο και η έκθεσή τους διαβιβάστηκε στις ανακριτικές αρχές.

Η Αστυνομία ολοκλήρωσε την δικογραφία και την διαβίβασε στην εισαγγελία προκειμένου να συνεχιστεί περαιτέρω η έρευνα.

Λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου δεν προχώρησε στη λήψη του άνδρα εναντίον του οποίου στρέφεται η μητέρα ως υπαίτιου για τον βιασμό της κόρης της.
Read More »
Δικογραφία για βιασμό 11χρονου κοριτσιού Δικογραφία για βιασμό 11χρονου κοριτσιού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Νέο αίτημα Πάσχου για την επαναλειτουργία του Τελωνίου Μαυροματίου

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Νέο αίτημα Πάσχου για την επαναλειτουργία του Τελωνίου ΜαυροματίουΑξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί
Σε συνέχεια των αρ. πρ. 1912/17.05.2021, 3413/15.09.2020 & 2659/21.07.2020 αιτημάτων μας για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου, επανερχόμαστε καθώς η οικονομική καταστροφή που επιφέρει η αναστολή του στον νομό μας, επιτάσσει την άμεση ενεργοποίησή μας για επανεξέταση και λήψη απόφασης λειτουργίας του.
Σας ενημερώνουμε ότι στα όρια του Ν. Θεσπρωτίας υφίσταται μεγάλη εμπορευματική κίνηση, ενισχυόμενη από την λειτουργία του Λιμένα Ηγουμενίτσας, που όμως λόγω της αναστολής λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου, αυτή εξυπηρετείται μέσω των άλλων δύο προσβάσεων στην γείτονα χώρα, των Τελωνείων της Κακαβιάς στα Ιωάννινα και της Κρυσταλλοπηγής στην Καστοριά.
Λάβετε παράλληλα υπόψη σας, ότι η εμπορευματική και τουριστική κίνηση της Νότιας Αλβανίας, εξυπηρετούνταν προ των περιορισμών από το Τελωνείο Μαυροματίου, ιδιαίτερα λόγω εγγύτητας προς τις περιοχές των Αγίων Σαράντα και Χιμάρας, και η σημερινή υποχρέωση κίνησης μέσω των άλλων δύο διόδων που προαναφέρθηκαν, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λόγω της μεγάλης απόστασης και φυσικά του αυξημένου κόστους.
Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του, ουσιαστικά από τον Μάρτιο του 2020, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί τεράστια οικονομική καταστροφή στην τοπική ακριτική επιχειρηματική κοινότητα, δεδομένου ότι ο εφοδιασμός της νότιας Αλβανίας σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιείται μέσω των επιχειρήσεων του νομού μας.
Παράλληλα, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το παράδοξο της συνέχισης αναστολής λειτουργίας του, την στιγμή που ο Νομός Θεσπρωτίας βάσει και των τελευταίων στοιχείων οδεύει προς τον πράσινο χρωματισμό στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, σε αντίθεση με τις άλλες δύο διόδους.

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί
Σας παρακαλούμε να εξετάσετε εσπευσμένα το αίτημά μας για την άμεση κατεπείγουσα λήψη απόφασης επαναλειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών στον νομό Θεσπρωτίας.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος
Read More »
Νέο αίτημα Πάσχου για την επαναλειτουργία του Τελωνίου Μαυροματίου Νέο αίτημα Πάσχου για την επαναλειτουργία του Τελωνίου Μαυροματίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Συνεχίζονται και τον Ιούνιο τα καθημερινά rapid test στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Συνεχίζονται και τον Ιούνιο τα καθημερινά rapid test στην ΗγουμενίτσαΟ Δήμος Ηγουμενίτσας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνεχίζουν τους δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 σε πεζούς, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας του πληθυσμού.

Τα τεστ θα πραγματοποιούνται καθημερινά, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου έως και την Παρασκευή 4 Ιουνίου, 10:00 έως 14:00, στην πλατεία Δημαρχείου, στην Ηγουμενίτσα.

Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους, τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του τηλεφώνου στον οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

Τα τεστ θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Τέλος, γνωστοποιούμε ότι την εβδομάδα 24-28 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 459 rapid test και ήταν όλα αρνητικά.

* Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών τα τεστ θα πραγματοποιηθούν μπροστά από την αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Συνεχίζονται και τον Ιούνιο τα καθημερινά rapid test στην Ηγουμενίτσα Συνεχίζονται και τον Ιούνιο τα καθημερινά rapid test στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας την Τετάρτη

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας την ΤετάρτηΚαλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη (σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19) στις 2 Ιουνίου 2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00’ για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω ένα και μοναδικό θέμα :

ΘΕΜΑ
Έγκριση απολογισμού - ισολογισμού και οικονομικών καταστάσεων χρήσεως 01/01/2019 έως 31/12/2019 του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητές: α) Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.
β) Ανθίππη Λουκά – Προϊσταμένη Δ/νσης Οικονομ. Υπηρ.
γ) Εκπρόσωπος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Επίσης καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη (σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19) στις 2 Ιουνίου 2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00’ με τα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Έκφραση γνώμης επί της ίδρυσης πρότυπου ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα.
-Εισηγήτρια: Τσώτου Βασιλική – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Αναμόρφωση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2021.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Διόρθωση του υπ’ αριθμ. 274/2021 βεβαιωτικού καταλόγου και σύνταξη νέου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Έγκριση εκμίσθωσης των τριών αδιάθετων ακινήτων (καταστημάτων) ιδιοκτησίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, που βρίσκονται στις Εργατικές Κατοικίες στην Κοινότητα Νέας Σελεύκειας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Έγκριση χορήγησης παράτασης για ένα (1) έτος της σύμβασης για τη συλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Επί αιτήματος Δημοτικών Συμβούλων σχετικά με την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέας Σελεύκειας για ανάκληση χωροθέτησης πράσινου σημείου Δήμου Ηγουμενίτσας στην έκταση 4ων στρεμμάτων του τεμαχίου 416 αγροκτήματος Νέας Σελεύκειας συνολικού εμβαδού 24,686 στρεμμάτων.
Εισηγητές:
α) ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία κ. Ιωάννης Γόγολος,
β) ο επικεφαλής της παράταξης Αλλαγή Πορείας κ. Θωμάς Δημητρίου.

ΘΕΜΑ 7ο
Αποδοχή των όρων χρηματοδότησης ύψους 329.070,00 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, καθώς και εξουσιοδότηση του Δημάρχου ως νόμιμου εκπροσώπου του Δήμου για τις περαιτέρω ενέργειες.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Έγκριση απόφασης ΕΠΖ για παραχώρηση θέσης στάθμευσης οχήματος ΑΜΕΑ επί του οδοστρώματος της οδού Κύπρου 72 στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Έγκριση μεταβίβασης αδιάνοιχτου-προβλεπόμενου δρόμου με αριθμ. τεμ. 577 της συμπληρωματικής διανομής Σκορπιώνας έτους 1963 λόγω απώλειας της κοινοχρηστίας του.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Χορήγηση 8ετους παράτασης σε δικαιούχο οικοπέδου της κοινότητας Φασκομηλιάς, για εκπλήρωση υποχρεώσεων εκποίησης οικοπέδου, στο πλαίσιο του άρθρου 12 του Ν.4368/2016.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Συγκρότηση επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο
Ορισμός εκπροσώπων για τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου συμβουλίου Επιθεώρησης Θεάτρων – Κινηματογράφων κλπ Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΔΟΝΑΤΟΣ
Read More »
Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας την Τετάρτη Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας την Τετάρτη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Επιστολή των λογιστών της Ηπείρου προς τον Υπουργό Οικονομικών

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Επιστολή των λογιστών της Ηπείρου προς τον Υπουργό ΟικονομικώνΠρος
Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Σταϊκούρα Χρήστο

Υπ’ όψιν
Του κ. Πρωθυπουργού
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
Του Υφυπουργού Οικονομικών
κ. Βεσυρόπουλου Απόστολου
Του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση
Στους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς εκπροσώπους μας:
ΠΟΦΕΕ, Ο.Ε.Ε., ΓΣΕΒΕΕ, Κ.Ε.Ε.Ε., ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΑΡΤΑΣ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ-ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΟΕΒΕ

και στους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων:
Τασούλα Κ., Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Αμυρά Γ. Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καλογιάννη Σ. Προέδρου της Διαρκούς Οικονομικής επιτροπής της Βουλής, Κεφάλα Μ., Τζούφη Α. Βουλευτές του Νομού Άρτας: Στύλιο Γ., Γεροβασίλη Ο., Γκόγκα Χ., Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας: Γιαννάκη Σ., Μπάρκα Κ., Βουλευτές του Νομού Θεσπρωτίας: Γιόγιακας Β., Κάτσης Μ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα : Προθεσμία Υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων 2021 – Άδεια και Ασθένεια Λογιστή Φοροτεχνικού - Ηλεκτρονικά Βιβλία

Διανύουμε τον 15ο μήνα της πανδημίας ως άνθρωποι αλλά και ως επαγγελματίες Λογιστές/Φοροτέχνες. Προφανώς, όλοι θεωρούμε ότι αυτές οι δύο ιδιότητες- η ανθρώπινη και η επαγγελματική/ εργασιακή- έπρεπε να ισορροπούν, ειδικά σε αυτή την έκτακτη, παγκόσμια δυστοπική συγκυρία, σε ένα λεπτό σχοινί, μεταξύ ωρών εργασίας, υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης.

Για τους επαγγελματίες του κλάδο μας οι ώρες εργασίες καθ΄όλο αυτό το χρονικό διάστημα του ενός και πλέον έτους υπήρξαν- και παραμένουν- ατελείωτες κυριολεκτικά. Οι ίδιοι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα, με περίπου 1350 εγκυκλίους και αποφάσεις, Νομοθεσία - ΠΝΠ 23 και πληθώρα δελτίων Τύπου, να έχουν εκδοθεί. Συνυπολογίζοντας και τις ερμηνευτικές διατάξεις των παραπάνω είναι ευνόητο ότι οι εργατοώρες που απαιτούνται από τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που εργάζονται στον λογιστικό/ φοροτεχνικό κλάδο είναι πρωτόγνωρα υπερβολικές. Πρέπει να σημειωθεί από μέρους μας εμφατικά ότι όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε καθημερινά και μετ’ επιτάσεως να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να μην νοσήσουμε και μείνουν οι υποχρεώσεις των εταιρειών που εξυπηρετούμε (συνεργαζόμαστε) «στον αέρα». Γιατί, ατυχώς, δεν προβλέπεται απολύτως καμία παράταση υποχρεώσεων φορολογουμένων σε περίπτωση ασθένειας του λογιστή τους (με μοναδική εξαίρεση εάν οι λογιστές/ φοροτέχνες νοσήσουν από κορωνοϊό ΚΑΙ νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο). Σταθμίσαμε λοιπόν την ανθρωπιά, την εργασιακή ηθική και τον επαγγελματισμό μας ψηλότερα και από την οικογένειά μας ακόμα, τα παιδιά μας και εμάς τους ίδιους. Θέσαμε πάνω απ’ όλα αυτό που θεωρήσαμε ως καθήκον μας, ώστε να εξακολουθήσουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ, να στηρίζουμε έμπρακτα και στο πεδίο, την παραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Τελικά, το ελληνικό κράτος και την κοινωνία στο σύνολό τους.

Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας νομοθέτησε χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσής, όπως: αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού επιστημόνων, επιστρεπτέες 1-2-3-4-5-6 & 7, προγράμματα περιφερειών, Τεπίχ ΙΙ, ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων σε δύο φάσεις, επιδότηση τόκων 1 & 2, πρόγραμμα Γέφυρα 1 & 2, μειώσεις μισθωμάτων από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζεται, πρόγραμμα Συνεργασία, προγράμματα για θερμάστρες εξωτερικών χώρων και eshops, ψηφιακή μέριμνα, άδειες ειδικού σκοπού, τηλεργασία, στήριξη εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, μέτρα στήριξης εργαζομένων στον τουρισμό , θέατρο, πολιτισμό- και πολλά ακόμα χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλα τα ανωτέρω υλοποιήθηκαν από τον κλάδο των λογιστών / φοροτεχνικών.

Αν ο κλάδος των λογιστών/ φοροτεχνικών «κατέβαζε ρολά», αν δεν ξεπερνούσαν εαυτούς οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε αυτόν, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ούτε το δημόσιο εν γένει, ούτε καν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης να φτάσουν έγκαιρα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Είναι πασιφανές ότι το (λογικό) χρονικό κενό για να ολοκληρωθούν αυτές οι νέες εργασίες, ο κλάδος των λογιστών/φοροτεχνικών επωμίστηκε (στην πλειονότητά τους αφιλοκερδώς) δυσανάλογο, δυσβάστακτο εργασιακό βάρος, σεβόμενος της ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των καταστάσεων. Η κυβέρνηση νομοθετούσε και αποφάσιζε και οι λογιστές υλοποιούσαν όλα τα μέτρα στήριξης.

Είναι η ώρα για την πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των λογιστών/φοροτεχνικών και να δώσει το δικαίωμα στον λογιστή/φοροτεχνικό να μπορεί να ασθενήσει, να δώσει το δικαίωμα στην γυναίκα λογίστρια/φοροτεχνικό να εγκυμονήσει! Είναι δικαίωμα μας και είναι υποχρέωση σας να θεσμοθετήσατε εδώ και τώρα την επαγγελματική προστασία μας απέναντι στους πελάτες μας. Και μαζί, την προστασία των Ελλήνων πολιτών/ φορολογούμενων έναντι προστίμων και ποινών που θα επιβληθούν τελικά αδίκως, για καθυστερήσεις που οφείλονται όχι σε πονηρία ή προσπάθεια φοροδιαφυγής αλλά στις έκτακτες συνθήκες που εξακολουθεί να διαμορφώνει η πανδημία.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2021 όπως προσφάτως θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 31 Ν. 4797/2021 παραμένει παρόμοιος με το 2020. Πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη ότι ως κλάδος θα είμαστε μέχρι τον Αύγουστο, 18 ολόκληρους μήνες στις επάλξεις χωρίς μία μέρα ξεκούρασης, με εργασιακό βίο που εκτός των καθημερινών έχει επί της ουσίας επεκταθεί τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε μία πλατφόρμα που λήγει ή να προλάβουμε μια προθεσμία που εκπνέει. Ζητούμε από τούδε και στο εξής ο μήνας Αύγουστος να είναι κενός από καταληκτικές ημερομηνίες και υποχρεώσεις τόσο για Φορολογούμενους όσο και για Φοροτεχνικούς -Λογιστές.

Ζητούμε να εφαρμόζεται το εύλογο διάστημα των 5 μηνών υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων κάθε χρόνο. Ειδικά για φέτος με τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν σε συνδυασμό με την καθυστερημένη λειτουργία της πλατφόρμας για τις δηλώσεις είναι αδύνατο να είμαστε συνεπείς έως 27/8/2021. Θεωρούμε επιβεβλημένο και ηθικά σωστό απέναντι στο κλάδο μας η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να οριστεί από σήμερα η 30/09/2021.

Σκοπίμως δεν αναφέραμε το καινοτόμο εγχείρημα, της εκτός covid εποχής, των ηλεκτρονικών βιβλίων, διότι μόνο αυτό είναι μία κατηγορία από μόνο του, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά και την σημασία του αλλά και την προσπάθεια που χρειάζεται για την υλοποίηση του. Σε κάθε περίπτωση όμως ,ζητούμε να είστε συνεπείς στις δεσμεύσεις σας ότι η εφαρμογή δε θα εφαρμοστεί όσο υπάρχει η πανδημία . Επιπλέον θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση η εφαρμογή myDATA να είναι έτοιμη και λειτουργική καθώς και οποιαδήποτε ηλεκτρονική ενέργεια που διενεργείται μέσα σε αυτή να πραγματοποιείται μόνο από πιστοποιημένο Λογιστή-Φοροτεχνικό.

Μαζί με το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, δώσαμε και εμείς μία τεράστια μάχη για να μπορεί να σταθεί όρθια η οικονομία της χώρας. Κατ’ επέκταση συνεσφέραμε τα μάλλα στην ορθή λειτουργία του κράτους και, φυσικά, του τομέα της Υγείας.

Ζητάμε το αυτονόητο μετά από 15 μήνες κοινωνικής και εθνικής προσφοράς με όλο μας το είναι και την ψυχή, το δικαίωμα στην ξεκούραση, το δικαίωμα της ηθικής επιβράβευσης..

Περιμένουμε την θέση σας κύριε Υπουργέ και επίσης περιμένουμε την θέση των φορέων μας Ο.Ε.Ε. , Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Κ.Ε.Ε.Ε., των Επιμελητηρίων της Ηπείρου και των βουλευτών της Περιφέρειάς μας.

Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε τα αυτονόητα.
Ήρθε η ώρα να μας παράσχετε τα αυτονόητα.

Εκ των ΔΣ
ΕΦΕΕ Ιωαννίνων
ΕΦΕΕ Άρτας-Φιλιππιάδας
ΕΛΦΕΕ Θεσπρωτίας
ΣΕΕΛΦΟ Πρέβεζας
Read More »
Επιστολή των λογιστών της Ηπείρου προς τον Υπουργό Οικονομικών Επιστολή των λογιστών της Ηπείρου προς τον Υπουργό Οικονομικών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Η προδημοσίευση για την εγκατάσταση νέων γεωργών στην Ήπειρο

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Η προδημοσίευση για την εγκατάσταση νέων γεωργών στην ΉπειροEκδόθηκε η Προδημοσίευση (Τελικό κείμενο) για την 3η Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση Νέων γεωργών” του ΠΑΑ 201 -2021 .

Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση το ΟΣΔΕ που υποβάλλεται το 2021

Read More »
Η προδημοσίευση για την εγκατάσταση νέων γεωργών στην Ήπειρο Η προδημοσίευση για την εγκατάσταση νέων γεωργών στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Συναντήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους της Αλβανικής Αστυνομίας

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Συναντήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους της Αλβανικής ΑστυνομίαςΕπίσημες συναντήσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν την 26 και 27 Μαΐου 2021 σε Γιάννενα και Κορυτσά, μεταξύ των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθυντών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας.

Κατά τις συναντήσεις, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως στους τομείς της διακίνησης ναρκωτικών, της εμπορίας όπλων, της παράνομης μετανάστευσης, των κλοπών αντικειμένων πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, των ζωοκλοπών καθώς και των παραβάσεων περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Πιο αναλυτικά, την πρώτη μέρα η συνάντηση έγινε στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς Ιωαννίνων, μεταξύ του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου, Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Δούβαλη με τους ομολόγους του, Γενικό Διευθυντή Αστυνομίας Περιφέρειας Αργυροκάστρου Fatmir Hoxha και Γενικό Διευθυντή Αστυνομίας Περιφέρειας Αυλώνας Artion Duka .

Οι τρεις Αξιωματούχοι συνοδευόταν από αντιπροσωπείες Αξιωματικών, οι όποιοι προΐστανται ή εποπτεύουν Υπηρεσίες και περιοχές που εμπίπτουν στο πεδίο της αστυνομικής συνεργασίας των δυο χωρών και συγκεκριμένα:
από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Μουσελίμης και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ιωάννης Παππάς,
από την πλευρά της Αλβανικής Αστυνομίας συμμετείχαν ο Διευθυντής Συνόρων Περιφέρειας Αργυροκάστρου Arben Joco και ο Διευθυντής Συνόρων Περιφέρειας Αυλώνας Luigi Vathi.

Τη δεύτερη μέρα, στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στην Κορυτσά, συμμετείχαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Θωμάς Νέστορας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, Αστυνομικός Διευθυντής Θωμάς Ζήκας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομίας Κορυτσάς κ. Ferdinand Mara, ο Διευθυντής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Κορυτσάς Andon Marko, ο Διοικητής Ασφαλείας και Εγκληματολογικών Ερευνών Ilir Proda, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομίας Κορυτσάς Hamdi Fjora και ο Διοικητής Συνοριακής Φύλαξης στην Καπεστίτσα Κορυτσάς Emiliano Resulaj.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών των δύο χωρών, σημειώθηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και ενδυνάμωσής της και τονίστηκε η εποικοδομητική σχέση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στα σύνορα των δύο χωρών.

Οι συναντήσεις και οι επαφές μεταξύ στελεχών των αστυνομιών των δύο χωρών θα συνεχιστούν, στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων στο πεδίο της αστυνομικής συνεργασίας για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών.
Read More »
Συναντήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους της Αλβανικής Αστυνομίας Συναντήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους της Αλβανικής Αστυνομίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Αφιέρωμα της Πανηπειρωτικής σε λογοτέχνες και εικαστικούς

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Αφιέρωμα της Πανηπειρωτικής σε λογοτέχνες και εικαστικούςH Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος φορέας της ηπειρώτικης αποδημίας, προετοιμάζει εντατικά το μεγάλο αφιέρωμα «Ηπειρώτες Εικαστικοί και Λογοτέχνες», αναβαθμίζοντας τη σχέση της και την προβολή του τόσο σημαντικού, πλούσιου και πολυποίκιλου καλλιτεχνικού δυναμικού.

Η διοργάνωση του αφιερώματος επικαιροποιεί και συνθέτει με τρόπο δημιουργικό και πρωτότυπο, παλαιότερες, σημαντικές διοργανώσεις της ΠΣΕ, αυτοτελώς αφιερωμένες σε εικαστικούς και λογοτέχνες, που συμπεριλάμβαναν, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλες εικαστικές εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, το 1997 και το 2008 καθώς και σειρά λογοτεχνικών παρουσιάσεων, στην Παλαιά Βουλή και αλλού.

Το Αφιέρωμα «Ηπειρώτες Εικαστικοί, Λογοτέχνες και Ποιητές» θα διοργανωθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση αναπτύσσεται το διαδικτυακό αφιέρωμα που θα δημοσιοποιηθεί από το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου) και θα διαρκέσει ως το τέλος της χρονιάς. Κορύφωση αποτελεί η διά ζώσης διοργάνωση του αφιερώματος, με ένα τετραήμερο κύκλο εκδηλώσεων το φθινόπωρο στο Ζάππειο Μέγαρο, που θα συμπεριλαμβάνει μια εκτεταμένη εικαστική έκθεση, σειρά λογοτεχνικών παρουσιάσεων, συζητήσεις καθώς και ένα ελλειπτικό, παράλληλο πρόγραμμα με μουσικά, ποιητικά αναλόγια και προβολές. Οι οριστικές ημερομηνίες του αφιερώματος στο Ζάππειο θα οριστικοποιηθούν έγκαιρα.

Στο Αφιέρωμα συμμετέχουν Ηπειρώτες δημιουργοί όλων των γενεών – εικαστικοί απόφοιτοι Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και λογοτέχνες, ποιητές που έχουν εκδώσει τουλάχιστον ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή μία ποιητική συλλογή. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων διαρκώς εμπλουτίζεται, συμπεριλαμβάνοντας ήδη 120 εικαστικούς και 80 λογοτέχνες και ποιητές, επιβεβαιώνοντας την έκταση του αφιερώματος. Η πλήρης και οριστική διαμόρφωση των συμμετοχών θα δημοσιοποιηθεί έως τις 15 Ιουνίου.

Πολύτιμη είναι η συνεργασία και η συμμετοχή σειράς Μουσείων, Πινακοθηκών της Ηπείρου, ανάμεσά τους η Πινακοθήκη Αβέρωφ (Μέτσοβο),η Πινακοθήκη Μόραλη (Άρτα), η Πινακοθήκη Μαλάμου (Ζίτσα),το Μουσείο Βρέλλη (Μπιζάνι),το Μουσείο Παπαγιάννη (Ελληνικό Ιωαννίνων), Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης, όπως, επίσης, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων. Καθοριστική είναι η ενεργοποίηση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων μελών της ΠΣΕ, Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ομοσπονδιών για την επιτυχία της διοργάνωσης και την ανάδειξη της ιδιαίτερης σχέσης των καλλιτεχνών με τους τόπους τους.

H ΠΣΕ, διοργανώνοντας το αφιέρωμα διευρυμένης κλίμακας που φιλοδοξεί να πάρει διακεκριμένη θέση στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας, προσελκύοντας τους απόδημους Ηπειρώτες, τους φίλους της Ηπείρου και των Tεχνών, προσδοκά στη συνεργασία σειράς φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου και της Αττικής, όπως επίσης στη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Η διοργάνωση του αφιερώματος πέμπει ένα μήνυμα ανάτασης και ελπίδας, πολύτιμο στην περίοδο που διανύουμε και υποσχετικό για το μέλλον.

Για πληροφορίες καλέστε στα τηλ.2103243822 και 2103241137, η επικοινωνήστε στο email: info@panepirotiki.com, με τη Γραμματεία της ΠΣΕ.
Read More »
Αφιέρωμα της Πανηπειρωτικής σε λογοτέχνες και εικαστικούς Αφιέρωμα της Πανηπειρωτικής σε λογοτέχνες και εικαστικούς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε Σούλι, Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Σύβοτα

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε Σούλι, Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Σύβοτα


Το Σούλι επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τα 218 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σουλίου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Ιστορικό Χώρο του Σουλίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παραμυθιάς – Φιλιατών – Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Στύλιος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλειος Γιόγιακας, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Σουλίου, Γιάννης Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Φιλιατών, Σπυρίδων Παππάς, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, κ.α. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών.
«Σήμερα, τιμήσαμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος του Σουλίου, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, και τους προεπαναστατικούς αγώνες των Σουλιωτών. Αλλά και μετέπειτα, στην Επανάσταση, αυτός εδώ ο τόπος ανέδειξε ηγετικές μορφές, όπως ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Κίτσος Τζαβέλας. Στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση αναδεικνύουμε την ιστορία μας και, μέσα από αναπτυξιακές δράσεις που αφήνουν αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, όπως οι δράσεις που μας έχουν προτείνει οι Δήμοι της περιοχής, σχεδιάζουμε τον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας» ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Επιτροπής.

Επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μετέβη στην Ηγουμενίτσα. Στο Δημαρχείο, συναντήθηκε με τους τρεις Δημάρχους των Δήμων του Νομού Θεσπρωτίας, το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, Γιάννη Λώλο, το Δήμαρχο Φιλιατών, Σπυρίδωνα Παππά και το Δήμαρχο Σουλίου, Γιάννη Καραγιάννη, με τους οποίους συζήτησε για τις επετειακές δράσεις που σχεδιάζουν για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, αλλά και για το μέλλον του τόπου. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές, Βασίλειος Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αλκιβιάδης Λάμπρου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, Σταυρούλα Μπραΐμη και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Χρυσόστομος Χητός-Κιάμος.


Ο Δήμος της Ηγουμενίτσας συμμετέχει στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση με μία σημαντική πρόταση με θετικό πολιτιστικό και οικονομικό πρόσημο. Πρόκειται για το σχέδιο «δημιουργίας ενός έξυπνου τουριστικού προορισμού», μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, που στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου της περιοχής και στην ευρύτερη προσέλκυση επισκεπτών στον τόπο. Παράλληλα, ο Δήμος Σουλίου τιμά τα 200 χρόνια, προβάλλοντας τη συμβολή του τόπου στον Αγώνα, μέσα από τη δημιουργία μιας εφαρμογής εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Τέλος, η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσα από το «Μουσείο ψηφιακών περιηγήσεων Ηπείρου» θα αναδείξει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του συνόλου της Περιφέρειας, μέσω της χρήσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, καθώς αποσκοπεί και στην τουριστική προώθηση της περιοχής. Σημειώνεται ότι και οι τρεις αυτές προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο υποβολής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών για να λάβουν χρηματοδότηση.
«Μέσα από τη συζήτηση που είχαμε σήμερα είδαμε ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην Περιφέρεια, μέσα από την αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι της περιοχής έκαναν προτάσεις για επετειακές δράσεις που αναδεικνύουν την ιστορία, επενδύουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και έχουν αντίκτυπο σε όλη την τοπική κοινωνία» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, μετά το πέρας της συνάντησης. «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική κουβέντα για τη συνεργασία μας με την Επιτροπή. Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε ως στόχο να βάλουμε το Δήμο μας σε αναπτυξιακή τροχιά, είτε αυτό αφορά τη δημιουργία υποδομών, είτε την ανάπτυξη του τουρισμού, είτε την ανάδειξη του περιβάλλοντος, την παιδεία, κ.ο.κ. Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση εργαζόμαστε» τόνισε, από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το Δημοτικό Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας, ένα αθλητικό κέντρο που επιτελεί μοναδικό έργο στην περιοχή, καθώς προσφέρει, εδώ και πολλά χρόνια, σε εκατοντάδες νέες και νέους, τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα μυστικά της κωπηλασίας, μέσα από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του και τους έμπειρους προπονητές του. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στο κέντρο από τον πρόεδρο του Ομίλου, Σπύρο Κούρτη, παρουσία της Ολυμπιονίκη κωπηλασίας Αλεξάνδρας Τσιάβου, του Παγκόσμιου Πρωταθλητή κωπηλασίας, Απόστολου Γκουντούλα, και του προπονητή κωπηλασίας Κώστα Κιτσάτη. Η πρόεδρος της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να μιλήσει με παιδιά που αθλούνται στο κέντρο, τα οποία συμβούλεψε να μην υποχωρούν στα όνειρά τους και να μην σταματούν ποτέ να προσπαθούν και να παλεύουν για όλα όσα θέλουν να πετύχουν.


«Μας εκπλήξατε, δώσατε μια άλλη διάσταση στην επέτειο»
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε, επίσης, την Πλαταριά και, στη συνέχεια, τα Σύβοτα, όπου, παρουσία εκπροσώπων τουριστικών επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και καινοτόμων επιχειρήσεων, όπως μια πρότυπη μονάδα εκτροφής γαρίδας και ένα σύγχρονο οινοποιείο, έγινε αναλυτική παρουσίαση της πρότασης του Δήμου Ηγουμενίτσας που θα υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Κυκλικής Οικονομίας Χριστίνα Τζέλλου.
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση αποτελεί μια ευκαιρία «να αναδείξουμε πτυχές της ιστορίας των δύο αιώνων της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον», ενώ υπογράμμισε πως ακριβώς αυτό φιλοδοξεί να κάνει η επετειακή δράση του Δήμου για την ανάδειξη της Ηγουμενίτσας ως έξυπνου τουριστικού προορισμού. «Μας εκπλήξατε, εμείς περιμέναμε μόνο γιορτές και χορούς και εσείς στην Επιτροπή δώσατε μια άλλη διάσταση στο επετειακό έτος, τονίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη στο παρόν και στο μέλλον», ανέφερε η κυρία Τζέλλου.
Read More »
Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε Σούλι, Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Σύβοτα Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε Σούλι, Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021 Rating: 5

Σελίδες