Επισκέψεις του Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα και του Δημάρχου Φιλιατών Σπύρο Παππά την Κυριακή του Πάσχα

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2015
Επισκέψεις του Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα και του Δημάρχου Φιλιατών Σπύρο Παππά την Κυριακή του Πάσχα

 
 
Ανήμερα της εορτής του Πάσχα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας, πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων μαζί με τον δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά, τους αντιδημάρχους Φιλιατών Παύλο Μπέλλο και Ράνια Παππά και την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βούλα Καίσαρη.
 
Ο κ. Γιόγιακας αντάλλαξε ευχές με το νοσηλευτικό προσωπικό και ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους ασθενείς του νοσοκομείου Φιλιατών.
 
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι υπηρετούν στην ακριτική περιοχή.
 
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές κατά την επίσκεψη στο Γηροκομείο της περιοχής όπου άκουσε και αντάλλαξε ευχές με τους υπερήλικες συμπατριώτες μας.
 
Τελευταίος σταθμός των επισκέψεων του βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλη Γιόγιακα,  του δημάρχου και των αντιδημάρχων Φιλιατών και της προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, ήταν το 628 Τάγμα Πεζικού. 
 
Στο Στρατόπεδο ο κ. Γιόγιακας αντάλλαξε ευχές με τους στρατευμένους νέους της πατρίδας μας, τσουγκρίζοντας αυγά όπως επιβάλλει το έθιμο του Πάσχα.
Read More »
Επισκέψεις του Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα και του Δημάρχου Φιλιατών Σπύρο Παππά την Κυριακή του Πάσχα Επισκέψεις του Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα και του Δημάρχου Φιλιατών Σπύρο Παππά την Κυριακή του Πάσχα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2015 Rating: 5

Αναβίωσε και φέτος το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2015
Αναβίωσε και φέτος το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Στη Θεσπρωτία, στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα το μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα, που έχει ρίζες στις αρχές του 18ου αιώνα. Αμέσως μετά την θεία λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο, κάτοικοι και συγγενείς νεκρών, πηγαίνουν με οργανοπαίχτες πάνω από τους τάφους. Οι συγγενείς του νεκρού, παραγγέλνουν το αγαπημένο τραγούδι του όσο ήταν στη ζωή, να ακουστεί πάνω από τον τάφο του. Με κλαρίνα, ντέφια, λαούτα και ακορντεόν, σπάει η νεκρική σιωπή και γιορτάζουν τη Λαμπρή, με τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν.Στη συνέχεια, όλοι όσοι βρίσκονται στο νεκροταφείο, στήνουν γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και το έθιμο, συνεχίζεται από γενιά σε γενιά καθώς εκεί, βρίσκονται και τα παιδιά του χωριού.

Αυτή ακριβώς η μετάβαση από την λύπη στην χαρά είναι που κάνει το έθιμο ακόμα πιο ιδιαίτερο.


Δείτε στο βίντεο του Ράδιο Ηγουμενίτσα που ακολουθεί τις συγκινητικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο νεκροταφείο του Γηρομερίου, καθώς και δηλώσεις του Προέδρου της Κοινότητας κ. Γρηγόρη Λελε και του Δημάρχου Φιλιατών κ. Σπύρο Παππά.

Read More »
Αναβίωσε και φέτος το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Αναβίωσε και φέτος το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2015 Rating: 5

Σελίδες