Ανοιχτοί (υποτίθεται) σήμερα οι Αρχαιολογικοί χώροι. Στα χαρτιά μόνο...

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017

 


 
Ελεύθερη θα είναι σήμερα 18 Απριλίου η είσοδος του κοινού σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών 2017.

Βέβαια αυτό αφορά περιοχές που είναι στελεχωμένες με αρχαιοφύλακες, σε αντίθεση με την περιοχή μας, όπου η έλλειψη υπαλλήλων κρατούν τα μνημεία κλειστά.

Έτσι λοιπόν όσοι χρειαστούν να επισκεφτούν τον ανανεωμένο πύργο της Κούλιας, ή την αρχαία Ελέα, θα βρουν τις πόρτες κλειστές. Για το κάστρο Παραμυθιάς ή τα βυζαντινά λουτρά, ούτε λόγος να γίνεται.

Το πρόβλημα με τις προσλήψεις προσωπικού στην εφορία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, συμπληρώνει σχεδόν 2 έτη, μηδενίζοντας τις προσπάθειες αφενός των ντόπιων κοινωνιών που προσπαθούν να αναδείξουν τα σημεία ενδιαφέροντος, αφετέρου τα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως του πύργου της Κούλιας

Το θέμα σχολίασε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού Δημήτριος Λώλος, ο οποίος σημειώνει πως οι οποίες προσπάθειες τις δημοτικής αρχής για ανάδειξη των αρχαιοτήτων, στην ουσία μένουν ατελέσφορες αφού οι χώροι δεν είναι επισκέψιμοι. “Βρισκόμαστε σε άψογη συνεργασία με τον προϊστάμενο της εφορίας αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Χουλιάρα Ιωάννη, ωστόσο η αδυναμία του υπ. Πολιτισμού να στελεχώσει την υπηρεσία, δημιουργεί προβλήματα στην επισκεψημοτητα των σημειων αναφοράς του δήμου” σημείωσε ο Δημήτριος Λώλος

Μάλιστα στις 23 Μαρτίου, το θέμα ήρθε και στην Βουλή μετά απο ερώτηση του Βασίλη Γιόγιακα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Με το υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΘ/ΤΔΟΥΦΑ/57563/34017/2899/1071/1-3-2017 εγκρίθηκε η έναρξη διαδικασιών πρόσληψης 1.314 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας επτά μηνών, σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για την κατανομή των θέσεων και των ειδικοτήτων λαμβάνονται υπόψη από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου οι ανάγκες των υπηρεσιών κατόπιν υποβολής σχετικού ερωτήματος σε κάθε μία από αυτές. Στο εν λόγω έγγραφο δεν κατανέμονται θέσεις εποχικού προσωπικού – ημερησίων φυλάκων και νυχτοφυλάκων αρχαιοτήτων – στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, στην ευθύνη της οποίας υπάγονται μεταξύ άλλων το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και οι αρχαιολογικοί χώροι Γιτάνων, Ντόλιανης, Πύργου Ραγίου και Ελέας. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας υπηρετούν σήμερα δύο ημερήσιοι φύλακες αρχαιοτήτων οι οποίοι οριακά καλύπτουν τις απαιτήσεις λειτουργίας του. Οι δε τέσσερις προαναφερθέντες αρχαιολογικοί χώροι – η αποκατάσταση, ανάδειξη και διαμόρφωση των οποίων χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς πόρους – παραμένουν κλειστοί για το κοινό λόγω μη διαθέσιμου φυλακτικού προσωπικού. Σημειώνεται, τέλος, ότι ούτε τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν κατανεμηθεί θέσεις προσωπικού φύλαξης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας παρά το σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η κα Υπουργός: Γιατί δεν απευθύνθηκε ερώτημα προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με σκοπό την καταγραφή των ζητούμενων θέσεων φύλαξης, ενόψει της πρόσληψης εποχικού προσωπικού σε Υπηρεσίες του Υπουργείου, Εάν και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ώστε να ανοίξουν ξανά για το κοινό το συντομότερο δυνατόν οι αρχαιολογικοί χώροι Γιτάνων, Ντόλιανης, Πύργου Ραγίου και Ελέας”

Όσον αφορά την σημερινή ημέρα, η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites) από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο κάθε είδους εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το συμβούλιο αυτό έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες . Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου. Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, η διοίκηση του Ελληνικού ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.


 
Read More »
Ανοιχτοί (υποτίθεται) σήμερα οι Αρχαιολογικοί χώροι. Στα χαρτιά μόνο... Ανοιχτοί (υποτίθεται) σήμερα οι Αρχαιολογικοί χώροι. Στα χαρτιά μόνο... Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Συνελήφθη 26χρονος Αλβανός φυγόποινος στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, για απόπειρα βιασμού

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017Συνελήφθη, χθες (17-04-2017) το πρωί στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας, για καταδικαστική απόφαση και παράνομη είσοδο στη χώρα. 

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, ο 26χρονος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης τεσσάρων ετών και δέκα μηνών καθώς και σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε έτη, για απόπειρα βιασμού. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.


Read More »
Συνελήφθη 26χρονος Αλβανός φυγόποινος στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, για απόπειρα βιασμού Συνελήφθη 26χρονος Αλβανός φυγόποινος στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, για απόπειρα βιασμού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Σύλληψη Πλοιάρχου στην Ηγουμενίτσα που μετέφερε υπεράριθμους από την Κέρκυρα

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017
Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες χθες, από στελέχη της Λιμενικής Αρχή Ηγουμενίτσας, ο Πλοίαρχος του Ε/Γ – Ο/Γ «ΕΛΕΝΗ» Ν.Π 9803, μετά τον κατάπλου του πλοίου στον οικείο λιμένα προερχόμενο από το λιμένα Κέρκυρας, για εκτέλεση πλου με υπεράριθμους επιβάτες.

Συγκεκριμένα, σε καταμέτρηση που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε εξακόσιους είκοσι πέντε (625) επιβάτες αντί των πεντακοσίων ογδόντα τεσσάρων (584) που προβλέπεται από το Πιστοποιητικό Ασφάλειας του πλοίου για τη θερινή περίοδο.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κινήθηκε παράλληλα η διαδικασία επιβολής διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων. 


 
Read More »
Σύλληψη Πλοιάρχου στην Ηγουμενίτσα που μετέφερε υπεράριθμους από την Κέρκυρα Σύλληψη Πλοιάρχου στην Ηγουμενίτσα που μετέφερε υπεράριθμους από την Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων φέρνουν οι αυτοκινητόδρομοι

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017
Νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων της περιφέρειας αλλά και στον τουρισμό, φέρνουν οι αυτοκινητόδρομοι που ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση. Από τη μια η ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου με τις σήραγγες των Τεμπών και από την άλλη, ο νέος αυτοκινητόδρομος από την Κόρινθο στην Πάτρα, αλλάζουν τα δεδομένα και δημιουργούν τα νέα... «προάστια» της Αττικής.

Με τις αποστάσεις να μειώνονται σημαντικά, πόλεις όπως το Αίγιο, η Πάτρα, η Ναύπακτος, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, η Αμφιλοχία, η Λάρισα, η Κατερίνη, τα Ιωάννινα αλλά και η Θεσσαλονίκη, καθώς και οι γύρω περιοχές τους, έρχονται πιο κοντά στην πρωτεύουσα.

Η αλλαγή του χάρτη της Ελλάδας φέρνει ανάπτυξη, τόσο σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων, κυρίως εξοχικών ή δεύτερων κατοικιών όσο και σε ό,τι σχετίζεται με τον τουρισμό. Πόλεις «αποκλεισμένες» λόγω των αποστάσεων αλλά και των κινδύνων που έκρυβαν οι παλαιοί αυτοκινητόδρομοι, τώρα βγαίνουν ξανά στον «αφρό».

Ιδού τα νέα «προάστια» της Αττικής

Οι εκδρομείς του Πάσχα θα διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τη μεγάλη ανατροπή ενώ, επειδή παραδοσιακά θεωρούνται υποψήφιοι επενδυτές σε ακίνητα, θα μπορούν να αντιληφθούν πόσο εύκολο είναι πλέον να ζει κανείς στην πρωτεύουσα και να έχει π.χ. ένα εξοχικό στο Αίγιο ή την Πάτρα ή ακόμη και τις περιοχές πέριξ της Θεσσαλονίκης. Η διεθνής εμπειρία, αλλά και τα ελληνικά δεδομένα δείχνουν ότι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας αυτοκινητόδρομος ο οποίος μικραίνει τις αποστάσεις, τα οφέλη είναι τεράστια. Κυρίως στο real estate και στον τουρισμό παρατηρείται μεγάλη αύξηση της ζήτησης. Ετσι, παράγοντες της κτηματαγοράς και του τουριστικού κλάδου περιμένουν τα επόμενα χρόνια επενδυτική έκρηξη στις περιοχές που ευνοούνται από τους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους.

Η ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου προς τη Βόρεια Ελλάδα, της Ολυμπίας Οδού προς τη Δυτική Ελλάδα και της Ιονίας Οδού προς την Ηπειρο σηματοδοτεί την αλλαγή του αναπτυξιακού τοπίου. Όπως έγινε παλαιότερα με την Εγνατία Οδό, όπου οι αποστάσεις από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Ιωάννινα εκμηδενίστηκαν φέρνοντας χιλιάδες τουρίστες και επενδυτές σε ακίνητα σε νομούς όπως η Ηπειρος, η Κοζάνη κ.λπ.

Πέραν των υποψήφιων Ελλήνων επενδυτών, οι ξένοι κατά κύριο λόγο ζητούν ευκολία πρόσβασης στα μέρη που θέλουν να αγοράσουν εξοχικά. Το πρώτο που κοιτάζουν είναι η ασφάλεια και η ταχύτητα με την οποία θα φτάσουν π.χ. από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο εξοχικό που επέλεξαν ή στις περιοχές που θέλουν να κάνουν διακοπές. Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι εξασφαλίζουν ορισμένες από τις βασικές προϋποθέσεις ώστε πολλές περιοχές να μετατραπούν σε επενδυτικά Ελντοράντο. Διότι είναι διαφορετικό να μπορεί κάποιος να φτάνει στην Πάτρα σε 1 ώρα και 40 λεπτά σε έναν απόλυτα ασφαλή δρόμο και διαφορετικό η απόσταση να διανύεται σε δυόμισι ή τρεις ώρες με πολλούς κινδύνους. Ομοίως και το ασφαλές και ταχύτατο ταξίδι προς τα δυτικά παράλια της χώρας (από Αμφιλοχία μέχρι Σύβοτα).

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η κτηματαγορά στην Ελλάδα βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση. Ελάχιστες αγοραπωλησίες ακινήτων και μεγάλο απόθεμα, τόσο κατοικιών όσο και οικοπέδων. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα και τη μεγάλη μείωση στις τιμές, γεγονός που φέρνει και μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Με το «ξεπάγωμα» της αγοράς ακινήτων εκτιμάται ότι τα νέα «προάστια» της Αττικής, πέριξ των αυτοκινητόδρομων, θα? απογειωθούν προσφέροντας σημαντικά κέρδη στους ιδιοκτήτες. 
Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κτηματαγοράς, οι περιοχές που ευνοούνται από την αλλαγή του χάρτη της χώρας είναι: 
Ηπειρος
Το γεγονός ότι από τη Γέφυρα θα μπορεί κανείς σε 1 με 1,5 ώρα να φτάσει με ασφάλεια στην Αμφιλοχία κι από εκεί να πάει άνετα στη Λευκάδα, την Πρέβεζα και τα δυτικά παράλια μέχρι την Ηγουμενίτσα φέρνει τα επόμενα χρόνια τουριστική έκρηξη και επενδυτές που θα θελήσουν να αγοράσουν οικόπεδα και εξοχικά. Και εκεί υπάρχουν ευκαιρίες αγοράς όπως και στα Ιωάννινα όπου η μέση κατώτερη τιμή για παλαιά διαμερίσματα στην πόλη πωλούνται400 ευρώ/τ.μ. και η μέση ανώτερη τα 900 ευρώ. Αντίστοιχα για τα νεότερα σπίτι οι τιμές είναι 900 ευρώ/τ.μ. και 1.300 ευρώ/τ.μ. 


Αχαΐα
Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού με την παράδοση του 95% του έργου, δίνει τεράστιο «μπόνους» στην παραλιακή ζώνη από το Αίγιο μέχρι την Πάτρα. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν εκπληκτικές παραλίες και πολλά προς πώληση ακίνητα σε τιμές γύρω στα 1.000 ευρώ/τ.μ. για τα νεόδμητα και στα 500 ευρώ/τ.μ. για τα παλαιά. Στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, σύμφωνα με τη RE/MAX, οι κατοικίες άνω των πέντε ετών πωλούνται από 420 ευρώ/τ.μ. η μέση κατώτερη έως 780 ευρώ/τ.μ. η μέση ανώτερη τιμή. Τα νεότερα σπίτι πωλούται 950 και 1.350 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι περιοχές του Ρίο και του Αντιρρίου αναμένεται να αποκτήσουν μεγάλες υπεραξίες και τα παραλιακά οικόπεδα θα κοστίζουν... χρυσάφι σε μερικά χρόνια.

Αιτωλοακαρνανία
Στις πρώτες πόλεις που κερδίζουν από τους νέους δρόμους είναι η Ναύπακτος, η οποία ήδη μετά τη Γέφυρα παρουσίασε μεγάλη αύξηση του τουρισμού. Στην περιοχή από το Αντίρριο μέχρι την πόλη υπάρχουν πολλές παραλιακές περιοχές και ακίνητα που πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν σπίτια που πωλούνται κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ., αλλά και πολυτελείς βίλες και συγκροτήματα σε τιμές 300-500 χιλιάδες ευρώ. Κερδισμένες επίσης οι περιοχές από το Αντίρριο μέχρι και το Μεσολόγγι, αλλά και το τμήμα μέχρι την Αμφιλοχία που ήρθε πιο κοντά με την Ιόνια Οδό.

Λάρισα και Βόρεια Ελλάδα
Μεγάλη «ανάσα» στην ευρύτερη περιοχή έφεραν οι σήραγγες στα Τέμπη και η παράκαμψη πλέον των επικίνδυνων σημείων. Ετσι, η περιοχή της Θεσσαλίας και της Κατερίνης έρχονται πιο κοντά ενώ μίκρυνε σημαντικά και η απόσταση προς τη Θεσσαλονίκη, επομένως και στη Χαλκιδική. Στη Λάρισα οι κατοικίες άνω των πέντε ετών κοστίζουν 420-880 ευρώ (μέσες κατώτερες και ανώτερες τιμές) και για τα καινούργια 980 - 1.300 ευρώ. Σε γενικές γραμμές, αξίζει να σημειωθεί ότι η κτηματαγορά της επαρχίας παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες. Σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX, sτην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρείται έντονη προτίμηση στα μικρά σπίτια, καθώς οι μισοί αγοραστές επέλεξαν το 2016 ακίνητο είτε μέχρι 50 τ.μ. είτε 51-70 τ.μ. Σχεδόν ένας στους τρεις αγοραστές (32%) επέλεξε την κατηγορία 71-110 τ.μ., ενώ μικρό (5%) ήταν το ενδιαφέρον για τις μεγάλες κατοικίες (άνω των 150 τ.μ.). Τα ποσοστά αυτών που επέλεξαν παλαιές και νέες κατοικίες μοιράζονται σχεδόν ισόποσα, καθώς το 41% των αγοραστών επέλεξε παλαιές κατοικίες (άνω των 25 ετών) και το 46% των αγοραστών ενδιαφέρθηκε για κατοικίες έως 15 ετών. Οι κατοικίες ήταν η δημοφιλέστερη κατηγορία με ποσοστό 87%. Τα επαγγελματικά ακίνητα έφθασαν το 4%, ενώ τα οικόπεδα-αγροτεμάχια κινήθηκαν στο 9%. 
Read More »
Νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων φέρνουν οι αυτοκινητόδρομοι Νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων φέρνουν οι αυτοκινητόδρομοι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Συνέντευξη του Βασίλη Γιόγιακα στην εφημερίδα "Παρασκήνιο"

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017Ο Βασίλης Γιόγιακας είναι βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, καρδιολόγος, άνθρωπος δοτικός, απλός και προσιτός. Όσοι τον γνωρίζουν καλά τον αποκαλούν «από μηχανής θεό», γιατί πολλές φορές η απρόσμενη παρέμβασή του με την ιδιότητα του γιατρού έχει αποβεί σωτήρια σε περιπτώσεις δύσκολες και ξαφνικές.
Παιδί μεταναστών, έχει στερηθεί τους γονείς του μέχρι την ηλικία των έντεκα ετών, ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία δίπλα στους παππούδες του και ξέρει τι θα πει μόχθος. Η ενασχόλησή του με τα κοινά μετράει χρόνια, καθώς η βαθιά επιθυμία του να προσφέρει στον τόπο του που τόσο αγαπά, τον ώθησε εδώ και καιρό στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος και μετέπειτα νομάρχης.

Τη μία στιγμή θα τον βρει κανείς στην Αθήνα ασκώντας τα βουλευτικά του καθήκοντα και την άλλη στην Ηγουμενίτσα ή σε κάποιο από τα χωριά του τόπου του να προσφέρει ως γιατρός, πολιτικός και άνθρωπος. Εμείς τον συναντήσαμε στο καφέ της «Αίγλης» Ζαππείου, κάνοντας μία συζήτηση από καρδιάς, λίγο πριν αναχωρήσει και πάλι για τη Θεσπρωτία. Όποια πέτρα κι αν σηκώσουν εκεί, θα βρουν χαραγμένο το όνομά του. «Ο τόπος μου είναι το οξυγόνο μου, όλη η ζωή μου διαδραματίζεται εκεί. Αγαπώ τόσο πολύ τον τόπο μου, που δεν έχω φύγει ποτέ. Μεγάλωσα, σπούδασα, εργάζομαι, πολιτεύομαι σε αυτό το μέρος», δηλώνει στο «Π» ιδιαίτερα συγκινημένος.
Μπαίνεις πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή το 2015. Τι είναι αυτό που αισθάνεσαι;

Είναι μία ξεχωριστή εμπειρία σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που βιώνει το πολιτικό σύστημα, αλλά πάνω από όλα η ίδια η χώρα, με τεράστια προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά. Αυτό με κάνει να θέλω να προσφέρω όλο και περισσότερο και να βρίσκω λύσεις εκεί που οι άλλοι βαλτώνουν. Αισθάνομαι ότι μπορώ. Οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων σήμερα είναι εξοντωτικές, η κατάθλιψη μαστίζει, χιλιάδες νέοι έχουν φύγει για το εξωτερικό. Οι βουλευτές πρέπει να υπηρετούμε το συμφέρον του λαού, να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στα χείλη του, να παλέψουμε για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμη καλύτερο αύριο.

Η Βουλή αποτελεί «φάρο» της Δημοκρατίας. Όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ως αξιωματική αντιπολίτευση αυτήν τη στιγμή, στόχο έχουμε να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, να αναδείξουμε τα τεράστια θέματα που έχουν δημιουργηθεί, να προτείνουμε λειτουργικές λύσεις και να πιέσουμε την κυβέρνηση εκεί που απαιτείται. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Και η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να κυβερνήσει «το καράβι» και να βγάλει τη χώρα από αυτές τις τραγικές συνθήκες.
Πώς αποφάσισες να εκπροσωπήσεις τον τόπο σου στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά έγινε από όταν ήμουν πολύ μικρός. Η επιθυμία μου να προσφέρω στη θεσπρωτική κοινωνία με έκανε να δραστηριοποιηθώ στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου. Έχω εκλεγεί δύο φορές νομαρχιακός σύμβουλος, και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, και μετέπειτα νομάρχης. Οι συμπολίτες μου ήταν αυτοί που με παρακίνησαν να κατέβω υποψήφιος βουλευτής, με τιμούν, με στηρίζουν και εκτιμούν τις προσπάθειες χρόνων που έχουν γίνει. Με τη δύναμή τους και τη δύναμη του Θεού, πιστεύω να μπορώ να τους υπηρετώ για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.
Υπάρχουν άτομα που παραμένουν δίπλα σου από την πρώτη στιγμή που πολιτεύτηκες μέχρι και σήμερα;

Πάρα πολλά. Είναι παιδικοί φίλοι, συνοδοιπόροι, φίλοι που απέκτησα στην πορεία, πραγματικά αδέρφια. Χωρίς αυτούς δεν θα τα είχα καταφέρει. Η αδιάλειπτη στήριξή τους και η αγάπη τους μου δίνουν τη δύναμη να στέκομαι όρθιος. Αυτοί οι άνθρωποι, που παραμένουν σταθερές αξίες στη ζωή μας, σε κάνουν να διαφέρεις από τα αναλώσιμα υλικά της καθημερινότητας.
«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με σένα», λένε όσοι σε γνωρίζουν, αφού μέσα σε λίγη ώρα μπορείς να βρεθείς σε τρία με τέσσερα διαφορετικά σημεία.

Αυτό συμβαίνει εντελώς φυσικά, γιατί πρέπει να συμβεί. Οφείλω να είμαι παρών εκεί που με καλούν, εκεί που με χρειάζονται. Αυτό βέβαια κοστίζει, με την έννοια του προσωπικού χρόνου, εις βάρος της οικογένειας και της ξεκούρασης. Συνειδητά όμως έχω αποφασίσει να προσφέρω και αντίβαρο σε όλο αυτό είναι η αγκαλιά του κόσμου. Ακόμη και η παρουσία μου στα ήθη και έθιμα του τόπου αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις είναι αναγκαία, για να διατηρούμε ενωμένοι τις παραδόσεις και τις αξίες μας.
Είναι αλήθεια ότι απαντάς στο κινητό σου τηλέφωνο όλο το εικοσιτετράωρο;

Το τηλέφωνό μου είναι απαγορευτικό να κλείσει. Απαντάω σε όποιον με καλέσει, οποιαδήποτε στιγμή. Όποιος με χρειάζεται μπορεί να με βρει και ως γιατρό και ως βουλευτή και ως άνθρωπο. Είναι υποχρέωσή μου και γίνεται αβίαστα. Έχω ξεχάσει να ξεκουράζομαι, είναι ελάχιστες οι φορές που έχω πάει διακοπές, ίσως είναι κάτι που μου λείπει, αλλά έτσι όπως έχω μάθει, δεν θα μπορέσω να καθίσω και πάνω από μία ώρα να χαλαρώσω. Είναι βίωμα όλο αυτό. Να μου χαρίζει ο Θεός χρόνια και αντοχές να συνεχίζω έτσι.
Στιγμές που λατρεύεις να απολαμβάνεις;

Λατρεμένη μου στιγμή είναι η ώρα που θα καθίσω στον καναπέ με τη γυναίκα μου Νάνσυ, τον γιο μου Νικόλα και την κόρη μου Λαμπρινή. Επίσης, λατρεύω το καλό φαγητό με φίλους και να περπατώ στις ομορφιές του τόπου μου. Αυτές τις στιγμές μπορεί πραγματικά να αδειάσει το μυαλό μου.

Σε αποκαλούν «από μηχανής θεό», γιατί πολλές είναι οι περιπτώσεις που με την ιδιότητα του γιατρού έχεις σώσει ανθρώπινες ζωές σε απρόσμενες στιγμές της καθημερινότητάς σου.

Πράγματι, έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά σε γάμους, εκδηλώσεις, τοπικά πανηγύρια, ακόμη και μέσα σε αεροπλάνα. Πρόσφατα χρειάστηκε να επέμβω σε ένα καρδιακό επεισόδιο εν ώρα πτήσης. Πήγαινα σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, όταν μέσα στο αεροπλάνο ένας επιβάτης έχασε τις αισθήσεις του παρουσιάζοντας συγκοπτικό επεισόδιο. Αμέσως πετάχτηκα στο μπροστινό κάθισμα και του παρείχα τις πρώτες βοή- θειες, οι οποίες είναι καθοριστικές και αναγκαίες να δοθούν αμέσως. Δευτερόλεπτα δεν μπορείς να περιμένεις προκειμένου να αντιδράσεις. Το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήταν ένας νέος άνθρωπος, που σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν ξέρει τι τύχη θα είχε η εξέλιξη της υγείας του αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή.

Ευτυχώς όμως στάθηκε τυχερός και όλα πήγαν καλά. Ως καρδιολόγος και ως υπεύθυνος άνθρωπος είμαι υποχρεωμένος, ανά πάσα στιγμή, να είμαι δίπλα σε αυτόν που με χρειάζεται. Έχουν συμβεί περιστατικά και μακριά, που η επέμβασή μου ακόμη και από το τηλέφωνο έχει αποβεί σωτήρια. Τα συναισθήματα που νιώθεις όταν σώζεις έναν άνθρωπο δεν μπορούν να τα περιγράψουν οι λέξεις. Πολλούς τους συναντώ στον δρόμο μετά από καιρό και υπάρχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο, νιώθουμε και οι δύο πλευρές ευλογία, ξέρουμε ότι η ζωή τους καθορίστηκε από αντιδράσεις που κάναμε εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.
Ήσουν εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως γιατρός αλλά και ως πολιτικός, πώς βλέπεις το σύστημα Υγείας τη δεδομένη στιγμή στη χώρα;

Το σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, όπως και όλοι οι τομείς στην Ελλάδα σήμερα. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Η απώλεια κρίσιμων πόρων για την υγεία καλύπτεται όσο γίνεται από το φιλότιμο των γιατρών. Υπάρχουν εξαιρετικοί γιατροί, όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις, να αποκτηθούν τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία, να αντικατασταθούν μηχανήματα που είναι παλιά και δεν μπορούν να αντεπεξέλ- θουν, να πλαισιωθούν τα νοσοκομεία με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Παιδί μεταναστών, έχεις στερηθεί τους γονείς σου μέχρι την ηλικία των έντεκα ετών, μεγαλώνοντας με τη γιαγιά και τον παππού.

Γεννήθηκα στη Γερμανία και δεκαοκτώ μηνών με έφεραν οι γονείς μου στην Ελλάδα, όμως εκείνοι έπρεπε να επιστρέψουν γιατί οικονομικά δεν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στο χωριό. Πάλεψαν για ένα καλύτερο αύριο και ευτυχώς γρήγορα κατάφεραν να γυρίσουν στον τόπο τους, κρατώντας την οικογένεια δυνατή και ενωμένη. Οι παππούδες μου ήταν τόσο καλοί άνθρωποι και καλοπροαίρετοι, που με μεγάλωσαν με πολλή αγάπη, αναπληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απώλεια των γονέων μου μέχρι τα έντεκα χρόνια μου. Η αδερφή μου γεννήθηκε και τη γνώρισα πολύ μετέπειτα. Ήταν δύσκολα, ακόμη το φως δεν είχε έρθει στην περιοχή μας και ζούσαμε με τα κεριά. Όμως μόνο καλές αναμνήσεις έχω να θυμάμαι, γιατί υπήρχε αγάπη. Οι παππούδες μου συνετέλεσαν σε αυτό που είμαι εγώ σήμερα και τους είμαι ευγνώμων.
Έχεις υπάρξει κτηνοτρόφος;

Τα πρώτα μου βήματα τα έζησα δίπλα στον παππού μου ως κτηνοτρόφος μέσα στα μαντριά. Αυτό μου έδωσε πολλά εφόδια για τη συνέχεια της ζωής μου. Τα ζώα και η γη, η αγνότητα και η εξέλιξη της φύσης είναι μεγάλο σχολείο. Αργότερα, όταν επέστρεψαν οι γονείς μου, βοηθούσα τον πατέρα μου στη δουλειά του ως ναυτικός πράκτορας κι αυτό με έκανε να αποκτήσω πολλές γνωριμίες σε προσωπικό επίπεδο. Πέρασα από πολλά στάδια, συνειδητοποίησα την αξία του μόχθου και έγινα προσγειωμένος άνθρωπος. Στόχευα από μικρός στο διάβασμα, γιατί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω γιατρός, και τα κατάφερα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο εκτάκτως την Μ. Παρασκευή 14/4


 
Read More »
Συνέντευξη του Βασίλη Γιόγιακα στην εφημερίδα "Παρασκήνιο" Συνέντευξη του Βασίλη Γιόγιακα στην εφημερίδα "Παρασκήνιο" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Στα 20,25 εκατ. τα καθαρά κέρδη της Attica (BlueStar, Superfast) το 2016

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017Σε κέρδη παρέμεινε, το 2016, η Attica Group, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Marfin Investment Group (MIG).
Το περσινό έτος, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 20,25 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα σε σύγκριση με τα 33,18 εκατ. της χρήσης του 2015.
Αντίστοιχα, οι Ενοποιημένες Πωλήσεις έφτασαν τα 268,61 εκατ., έναντι 277,63 εκατ. στη χρήση 2015 και τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) τα 70,03 εκατ., έναντι 80,70 εκατ. στη χρήση 2015.
Όπως σημειώνει η διοίκηση, «τα ανωτέρω αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν σε σημαντικό βαθμό τον αντίκτυπο των προσφυγικών ροών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, καθώς και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στις ακτοπλοϊκές μεταφορές».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η εταιρεία συνεχίζει να εξετάζει σχέδια ενίσχυσης του κύκλου εργασιών του Ομίλου, με νέους συνδυασμούς δρομολογίων, καθώς και περαιτέρω ανάπτυξη σε νέες διεθνείς αγορές.
Το έτος 2016 ήταν ένα σημαντικό έτος στη στόχευση για εξωστρέφεια και επέκταση των εργασιών του Ομίλου.
Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, ο Όμιλος σύναψε συμφωνία με μια εκ των κορυφαίων τραπεζών του Μαρόκου, την «BMCE Bank Of Africa Group» (BMCE) για την εκμετάλλευση θαλασσίων γραμμών μεταξύ του Μαρόκου και της Ηπειρωτικής Ευρώπης, μέσω της νεοσυσταθείσας εταιρίας «AFRICA MOROCCO LINKS» (AML).
H AML άρχισε τη δραστηριοποίηση της, στα τέλη Ιουνίου 2016, με τη δρομολόγηση πλοίων στη Γραμμή Tanger Med (Μαρόκο)-Algeciras (Ισπανία) και πρόσφατα ενίσχυσε το στόλο της με την απόκτηση του πλοίου Morocco Star».

Μεταφορικό έργο
Κατά τη διάρκεια του έτους 2016, η Attica Group δραστηριοποιήθηκε, μέσω των θυγατρικών της, στην Αδριατική θάλασσα και στην ελληνική ακτοπλοΐα με 12 ιδιόκτητα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, από τα οποία τα τρία δρομολογήθηκαν στις διεθνείς γραμμές της Αδριατικής και τα εννέα στην Ελληνική Ακτοπλοΐα.
Επίσης, έχει ναυλώσει από το 2015, με μακροχρόνια σύμβαση, το πλοίο Blue Galaxy το οποίο δρομολογεί στη γραμμή Πειραιάς- Κρήτη.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016, το συνολικό μεταφορικό έργο των πλοίων του Ομίλου μειώθηκε κατά 10,2% στους επιβάτες και αυξήθηκε κατά 4,3% στα Ι.Χ. οχήματα και κατά 7,4% στα φορτηγά οχήματα. 
Τα συνολικά δρομολόγια των πλοίων μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το 2015.

Στην Αδριατική θάλασσα και ειδικότερα στις γραμμές Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα και Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Μπάρι, ο Όμιλος δραστηριοποιήθηκε με τρία πλοία. 
Στην αγορά αυτή το μεταφορικό έργο των πλοίων Superfast XI, Superfast I και Superfast II (σε κοινοπραξία με την ΑΝΕΚ), μειώθηκε κατά 3,7% στους επιβάτες, κατά 0,8% στα Ι.Χ. οχήματα και κατά 1,3% στα φορτηγά οχήματα. 
Τα δρομολόγια των πλοίων στην Αδριατική αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τη χρήση 2015.Στην ελληνική ακτοπλοΐα και ειδικότερα στις γραμμές Πειραιάς-Κυκλάδες, Πειραιάς-Δωδεκάνησα, Πειραιάς-Κρήτη και Πειραιάς-Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, εκτελώντας συνολικά 1,1% λιγότερα δρομολόγια από το 2015, το μεταφορικό έργο του Ομίλου μειώθηκε κατά 10,8% στους επιβάτες, και αυξήθηκε κατά 5,1% στα Ι.Χ. οχήματα και κατά 11,9% στα φορτηγά οχήματα. 
Στις γραμμές της Κρήτης, τα πλοία του Ομίλου λειτουργούν κοινοπρακτικά με την ΑΝΕΚ.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Στα 20,25 εκατ. τα καθαρά κέρδη της Attica (BlueStar, Superfast) το 2016 Ηγουμενίτσα: Στα 20,25 εκατ. τα καθαρά κέρδη της Attica (BlueStar, Superfast) το 2016 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Η Περιφέρεια Ηπείρου στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση για μια ακόμη χρονιά

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017Μία μόνο συμμετοχή δεν ήταν αρκετή για να γνωρίσουμε όλα τα διαμάντια της Ηπείρου!

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα βρίσκεται στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση» απο τις 18 έως 21 Μαϊου 2017 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου για να μας υπενθυμίσει γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τη Γαστρονομία, τον Τουρισμό & τον Πολιτισμού της υπέροχης Ηπείρου!

Η Ήπειρος εκτείνεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, χώρα Βαλκανική που εισχωρεί βαθιά στα νερά της Μεσογείου. Είναι η πιο ορεινή περιοχή της Ελληνικής Χερσονήσου, βρίσκεται στη ΝΑ άκρη της Ευρώπης και καταλαμβάνει το νότιο τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η οροσειρά της Πίνδου, με την υψηλότερη κορυφή της να φτάνει τα 2.600 μέτρα, αποτελεί φυσικό σύνορο που χωρίζει αλλά και συνδέει την Ήπειρο από τις άλλες περιοχές της χώρας. Βόρεια συνορεύει με την Αλβανία, ανατολικά με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, νότια απλώνεται μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και συνορεύει με την Αιτωλοακαρνανία ενώ δυτικά απλώνεται το Ιόνιο Πέλαγος με τα Επτάνησα. Αποτελείται από τους νομούς Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα, της Άρτας με έδρα την Άρτα, της Πρέβεζας με έδρα την Πρέβεζα και της Θεσπρωτίας με έδρα την Ηγουμενίτσα ενώ πρωτεύουσά της είναι τα Ιωάννινα που βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της. Καταλαμβάνει έκταση 9.203 τετ.χιλ. καλύπτοντας το 6,7% της συνολικής έκτασης της χώρας ενώ ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 336.392 κατοίκους. Η γεωμορφολογία της χαρακτηρίζεται κυρίως από το ορεινό ανάγλυφο και την αφθονία των επιφανειακών υδάτων. Το αποτέλεσμα είναι η ιδιαίτερη αυτή περιοχή να διαθέτει σπάνια ομορφιά πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα.

Ταξίδι στη Γαστρονομία της Ηπείρου

Η Ήπειρος εκτός από την μαγευτική φύση της και την μακραίωνη ιστορία είναι γνωστή και για την γαστρονομία της που αποτελεί αυθεντικό κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσής της. Οι ιδιαιτερότητες που προσφέρουν οι γεύσεις της στους επισκέπτες συνδέονται άμεσα με τις δραστηριότητες των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον, το οποίο συμβάλει στη διατήρηση της γεύσης, του αρώματος, των βιταμινών και των στοιχείων των προϊόντων. Προϊόντα όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που συλλέγονται κάθε μέρα από τα μποστάνια, τα βότανα, το ντόπιο γάλα, το γιαούρτι, το τυρί αλλά και το κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, τα θαλασσινά, τα ψάρια του αλμυρού και του γλυκού νερού αποκτούν μια μοναδική φυσική γεύση που δεν συναντάται αλλού. Έτσι οι γαστριμαργικές εμπειρίες κρύβονται σε δύο μυστικά. Στα αγνά τοπικά προϊόντα της περιοχής που μαγειρεύονται απλά, με βάση τις παραδοσιακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και στο μεράκι των ανθρώπων.

Ταξίδι στον Πολιτισμό της Ηπείρου

Η Ήπειρος με τις ατέλειωτες φυσικές ομορφιές αποτελούσε πάντα ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού. Το ταξίδι στον προορισμό αυτό μοιάζει με παιχνίδι της φαντασίας, καθώς η μακραίωνη ιστορία της, οι μύθοι, οι θρύλοι και οι παραδόσεις της ζωντανεύουν σε κάθε γωνιά της μέσα από αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, μνημεία, αρχαιολογικά, ιστορικά, λαογραφικά και μοντέρνα μουσεία με πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις αλλά και μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, τη μουσική, τη λογοτεχνία και καθημερινές συνήθειες, που έχουν καταστεί κληρονομιά στις νεότερες γενιές και αξίζει να τις θαυμάσει κάθε επισκέπτης.

Εξαιρετικοί αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι όπως το Αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, η Αρχαία Νικόπολη, η Κασσώπη, η Αρχαία Αμβρακία, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, η Αρχαία Γιτάνη, ο Οικισμός Μολοσσών, το Αρχαίο Όρραον, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, η Αρχαία Ελέα, η Αρχαία Φανοτή αλλά και κάστρα όπως το κάστρο των Ιωαννίνων, το κάστρο της Άρτας, το Ενετικό κάστρο της Πάργας, του Παντοκράτορα στην Πρέβεζα και το Σούλι αποτελούν προορισμούς με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον.


 
Read More »
Η Περιφέρεια Ηπείρου στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση για μια ακόμη χρονιά Η Περιφέρεια Ηπείρου στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση για μια ακόμη χρονιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

15% μείωση στην επιβατική κίνηση το Πάσχα, από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017Μείωση της τάξης του 15% σημειώθηκε στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας την Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο. 
Σύμφωνα με αυτά, στους επιβάτες η μείωση ήταν 14,48% , στα ΙΧ – 21,25% και στα λεωφορεία – 4,68%.

ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΙΧ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 3349 914 15
Μ. ΠΕΜΠΤΗ 7583 1782 37
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10386 1706 93
Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 2407 276 18
ΣΥΝΟΛΟ 23725 4678 163
ΜΕΙΩΣΗ -14.48% -21.25% -4.68%
 
Read More »
15% μείωση στην επιβατική κίνηση το Πάσχα, από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα 15% μείωση στην επιβατική κίνηση το Πάσχα, από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Τον αναζητούσαν επί δύο ημέρες αλλά ήταν νεκρός σε τροχαίο - Πρωτοφανής η ολιγωρία των αρχών

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 
Απίστευτη είναι η τραγωδία που ζει μία οικογένεια από το Δροσοχώρι Ιωαννίνων, η οποία έχασε έναν δικό της άνθρωπο σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στην Κέρκυρα... Το τροχαίο έγινε αργά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής και εκείνοι αναζητούσαν τον δικό τους άνθρωπο, ζωντανό μέχρι την Ανάσταση!!!

Μία τραγωδία που αποτυπώνει αν όχι την ανικανότητα την προχειρότητα με την οποία λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, στην προκειμένη περίπτωση η Τροχαία και η Αστυνομία!

Επιφορτισμένη τις ημέρες εκείνες με την ευθύνη φύλαξης του Πρωθυπουργού που βρίσκονταν στο νησί των Φαιάκων, μάλλον πέρασε στα «ψιλά» το θανατηφόρο τροχαίο αλλά και την προσπάθεια μιας οικογένειας να βρει τον δικό της άνθρωπο.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να ταυτοποιήσει τα στοιχεία του νεκρού, αλλά έσπευσε να ανακοινώσει ότι επρόκειτο για έναν 39χρονο από το χωριό του Ποταμιού της Κέρκυρας.. Προφανώς θεώρησαν αυτονόητο ότι ο κάτοχος της μοτοσικλέτας ήταν ο οδηγός, άρα και νεκρός!!!

Το τροχαίο έγινε λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι, την Μεγάλη Παρασκευή, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Κέρκυρας Παλαιοκαστρίτσας, όταν μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με τουριστικό λεωφορείο.

Την ίδια στιγμή, συγγενείς ενός 47χρονου άνδρα από το Δροσοχώρι Ιωαννίνων, τον αναζητούσαν ματαίως. Ο 47χρονος είχε μεταβεί στην Κέρκυρα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, για να περάσει τις μέρες του Πάσχα.

Εκείνο το μεσημέρι είχε δανειστεί τη μοτοσικλέτα συγγενικού προσώπου της συζύγου του για να κάνει μία βόλτα.

Ήταν ο οδηγός που σκοτώθηκε στο τροχαίο.

Ούτε η αστυνομία της Κέρκυρας, ούτε το νοσοκομείο, αλλά ούτε και κανείς άλλος συνέδεσε την εξαφάνιση του 47χρονου που είχε ήδη δοθεί προς δημοσίευση στον τύπο, με το τροχαίο.

Τι κι αν η μοτοσικλέτα ανήκε στον 39χρονο κουνιάδο του νεκρού... Ουδείς μπήκε στον κόπο να ενοχλήσει την οικογένεια!

Οι συγγενείς στην Κέρκυρα έψαχναν απεγνωσμένα, ρωτούσαν τις υπηρεσίες, κοίταζαν σε κάθε χαντάκι να βρουν τον δικό τους άνθρωπο... Το βράδυ της Ανάστασης οι συγγενείς του από τα Γιάννινα ταξίδεψαν προκειμένου να βοηθήσουν στην έρευνα και να βρουν τι απέγινε ο δικός τους άνθρωπος!

Τέλος δόθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν κάποιος επιτέλους παρατήρησε ότι το επώνυμο της συζύγου του εξαφανισμένου ήταν ίδιο με αυτό του ιδιοκτήτη της μοτοσικλέτας που είχε εμπλακεί στο τροχαίο.

Κι έτσι γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας.

Νεκρός δεν ήταν κάποιος 39χρονος από το χωριό του Ποταμιού αλλά ένας 47χρονος από το Δροσοχώρι!

Έτσι γράφτηκε ο επίλογος. Τραγικός! Μόνο που για τις αρχές που υπέβαλλαν σε τέτοια ταλαιπωρία δύο οικογένειες, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία!


 
Read More »
Τον αναζητούσαν επί δύο ημέρες αλλά ήταν νεκρός σε τροχαίο - Πρωτοφανής η ολιγωρία των αρχών Τον αναζητούσαν επί δύο ημέρες αλλά ήταν νεκρός σε τροχαίο - Πρωτοφανής η ολιγωρία των αρχών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Άνοδος της κρουαζιέρας στην Αδριατική θάλασσα

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017
Σύμφωνα με έρευνα από την εταιρεία Risposte Turismo, άνοδος καταγράφηκε στην κίνηση της κρουαζιέρας το 2016, στην Αδριατική Θάλασσα. 
Η έκθεση καλύπτει την κίνηση που αφορά την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο. 
Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος οι επιβάτες κρουαζιέρας ανήλθαν στους 5,1 εκατ., αύξηση κατά 5,5% σε σχέση με το 2015 και τα πλοία που προσέγγισαν τα λιμάνια της Αδριατικής ανήλθαν σε πάνω από 3.700, αύξηση κατά 10,5%, συγκριτικά με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2015. 
Παρά το γεγονός πως το 2016 τα λιμάνια της Ιταλίας εξυπηρέτησαν μόλις 2,3 εκατ. επιβάτες και 843 πλοία, στοιχεία που αντιπροσωπεύουν μείωση της επιβατικής κίνησης (-2,5%) και των πλοίων (-1,4%) σε σχέση με το 2015, τα ιταλικά λιμάνια διατήρησαν την ισχυρή παρουσία τους στον τομέα της κρουαζιέρας στην Αδριατική. 
Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν τα λιμάνια της Κροατίας, ενώ την τρίτη θέση τα λιμάνια της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια που εξυπηρετούν το μεγαλύτερο μέρος της επιβατικής κίνησης της κρουαζιέρας στην Αδριατική, πρώτο αναδεικνύεται το λιμάνι της Βενετίας, το οποίο εκτιμάται ότι προσέλκυσε το περασμένο έτος περίπου το 31,7% του συνόλου της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, ενώ ακολουθούν τα λιμάνια του Ντουμπρόβνικ (Κροατία) και της Κέρκυρας.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε επίσης αύξηση και στη διακίνηση με φέριμποτ και με ιπτάμενα δελφίνια το 2016, με τους επιβάτες να ανέρχονται στους 17,6 εκατ. (αύξηση 3,5% σε σχέση με το 2015), με τις αφίξεις των πλοίων να ανέρχονται σε 83.500 (αύξηση κατά 4,6%).

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με φέριμποτ και με ιπτάμενα δελφίνια, το λιμάνι του Σπλιτ στην Κροατία φαίνεται ότι προσελκύει το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων, ενώ ακολουθούν τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Μπάρι. 


 
Read More »
Άνοδος της κρουαζιέρας στην Αδριατική θάλασσα Άνοδος της κρουαζιέρας στην Αδριατική θάλασσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Αναβίωσε και φέτος το μοναδικό ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017
Ενα συγκινητικό έθιμο αναβίωσε σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα, που χάνεται στα βάθη των χρόνων και έχει τις ρίζες του στις αρχές του 18ου αιώνα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο, κάτοικοι φίλοι και συγγενείς νεκρών πήγαν και φέτος πάνω απο τους τάφους τους.

Η έντονη βροχόπτωση που επικρατούσε στην περιοχή δεν εμπόδισε πλήθος κόσμου να παραβρεθεί και στη φετινή αναβίωση του εθίμου. Οι συγγενείς των νεκρών παρήγγειλαν τα αγαπημένα τραγούδια τους όσο ήταν εν ζωή και σε κάθε μνήμα ακούστηκε και το αντίστοιχο τραγούδι με τη συνοδεία οργάνων.

Με αυτό το μοναδικό εθιμοτυπικό και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, κάτοικοι συγγενείς και φίλοι έσπασαν τη νεκρική σιωπή, αναπόλησαν στιγμές του παρελθόντος και με τους ήχους του κλαρίνου σε ηπειρώτικα τραγούδια γιόρτασαν την Ανάσταση με τους δικούς τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται στη ζωή. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί έξω απο το νεκροταφείο ,ενώ το γλέντι συνεχίστηκε πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια του χωριού.

Πηγή: epirus-tv-news


 
 
Read More »
Θεσπρωτία: Αναβίωσε και φέτος το μοναδικό ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι (+ΒΙΝΤΕΟ) Θεσπρωτία: Αναβίωσε και φέτος το μοναδικό ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ο Πέτρος Ίμβριος ζωντανά στο ENVY stage

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ο Πέτρος Ίμβριος ζωντανά στο ENVY stage Ηγουμενίτσα: Ο Πέτρος Ίμβριος ζωντανά στο ENVY stage Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Εξόρμηση στα Τζουμέρκα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας - ΕΟΣΗ το διήμερο 30/4 - 1/5 θα εξορμήσει στα Τζουμέρκα.
Η διανυκτέρευση θα γίνει στο ορειβατικό καταφύγιο Καταρράκτη που βρίσκεται σε υψόμετρο 1650μ.
Την Κυριακή 30/4 θα πραγματοποιηθεί πορεία 2 ωρών προς το καταφύγιο όπου και διανυκτέρευση.

Την Δευτέρα 1η Μαίου θα γίνουν δύο πορείες:
1η: Καταφύγιο - λιβάδι
Β.Δ. 1

2η: Καταφύγιο - κορυφή Καταφίδι 2393μ.
Β.Δ. 2 ή 5
Θα ακολουθήσει κατάβαση στο χωριό .

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αμέσως μετά την άφιξη μας στο χωριό Καταρράκτης θα ακολουθήσει πορεία προς το καταφύγιο στην οποία θα πρέπει να μεταφέρετε τον εξοπλισμό διανυκτέρευσης (στρώμα κάριματ, υπνόσακος, προσωπικά είδη)

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο αντιανεμικό, νερό 2λίτρα, κολατσιό, μπατόν, σφυρίχτρα, φακός, καπέλο και ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή.
Για την διανυκτέρευση θα χρειαστείτε πετσέτες υπνόσακο και στρώμα κάριματ.

Δηλώσεις συμμετοχής από Τρίτη 18/4 εως Παρασκευή 21/4 στα γραφεία του συλλόγου (Παλιά μαθητική Εστία, 2ος όροφος από αριστερη σκάλα) και ώρες 19.00-21.00.
Πληροφορίες: 2665.400.802 τις ίδιες ημέρες και ώρες.

Αποστάσεις: Ηγουμενίτσα - Καταρράκτης: 125χλμ (2.5 ώρες περίπου με λεωφορείο)

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ


 
Read More »
Εξόρμηση στα Τζουμέρκα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας Εξόρμηση στα Τζουμέρκα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017
ΚΑΜΕΡΑ-ΜΟΝΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΑΚΑΣ
http://www.sivotanews.com


Read More »
ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ) ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Πωλείται διαμέρισμα στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας σε τιμή ευκαιρίας

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017Πωλείται στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας διαμέρισμα στο στάδιο των επιχρισμάτων ανεξάρτητες - ηλιόλουστες – πανοραμικές εμβαδού 80τμ και τιμή αντίστοιχα 35.000 € . 
Τηλ. Επικ. 690 980 3062 


 
Read More »
Πωλείται διαμέρισμα στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας σε τιμή ευκαιρίας Πωλείται διαμέρισμα στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας σε τιμή ευκαιρίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Ζητούνται υπάλληλοι για τουριστική μονάδα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017


Η τουριστική μονάδα karvouno villas στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, αναζητάει προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, για τη τουριστική σεζόν του 2017.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν βιογραφικό στο email: info@karvounovillas.gr


 
Read More »
Ζητούνται υπάλληλοι για τουριστική μονάδα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Ζητούνται υπάλληλοι για τουριστική μονάδα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Έπιπλα Γεωργίου: Δείτε το νέο φυλλάδιο με τις προσφορές μας

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017Read More »
Έπιπλα Γεωργίου: Δείτε το νέο φυλλάδιο με τις προσφορές μας Έπιπλα Γεωργίου: Δείτε το νέο φυλλάδιο με τις προσφορές μας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

2 προσλήψεις εποχικών στο Δήμο Φιλιατών

Τρίτη, Απριλίου 18, 2017Ο Δήμος Φιλιατών ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόμων για την υλοποίηση του Υποέργου της Πράξης «Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Φιλιατών» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» – Άξονας Προτεραιότητας 5 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ», ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ- ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ» στο Δήμο Φιλιατών, που εδρεύει στους Φιλιάτες Νομού Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων:
  • 1 ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
  • 1 ΔΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.5 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: 
Δήμος Φιλιατών, Ελευθερίου Βενιζέλου 8, ΤΚ 46300 Φιλιάτες Νομού Θεσπρωτίας, απευθύνοντάς την στο Γραφείο Προσωπικού υπόψη κας Αμαλίας Μάνου ή κας Στέλλας Παπαδημητρίου (τηλ. επικοινωνίας: 2664360164, 165 & 100). 

Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.


Read More »
2 προσλήψεις εποχικών στο Δήμο Φιλιατών 2 προσλήψεις εποχικών στο Δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Σελίδες