Επιστολή - απάντηση των ιχθυοκαλλιεργητών σε επενδυτή για ασφαλτικά και δεξαμενές καυσίμων στην Σαγιάδα

Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017


Προς
κ. Αχιλλέα Μαντζούκη
Αγίων Αποστόλων 5-7
Ηγουμενίτσα

Σας ενημερώνουμε ότι τα διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και της ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε. συνήλθαν από κοινού στις 17.7.17 για να συζητήσουν επί των δυο επιστολών που τους απευθύνατε στις 22.2.2017 & στις 26.6.2017, σχετικά με την εγκατάσταση της μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών γαλακτωμάτων της επιχείρησης σας στη θέση "Μαντήλα" της Λωρίδας Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, στο κέντρο δηλαδή της Υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία.

Επί των ζητημάτων που τίθενται στις ανωτέρω επιστολές σας, η απάντηση μας είναι η εξής:

Για μια ακόμη φορά, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούμε την εγκατάσταση της ασύμβατης προς τις ιχθυοκαλλιέργειες επένδυσης σας στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται εντός της σχεδιαζόμενης Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Θεσπρωτίας.

Οι φορείς τους οποίους εκπροσωπούμε δεν έχουν καμία εκ του νόμου αρμοδιότητα να υποδεικνύουν ή να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση της επένδυσης σας.


Επί 16 χρόνια προσπαθείτε να υλοποιήσετε μιαν επένδυση για την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως κοινωνική συναίνεση ούτε άλλωστε καθ´ οιονδήποτε τρόπο αναγνώριση ή αποδοχή της αναγκαιότητας ή της σκοπιμότητάς της. Εσφαλμένα, λοιπόν, αναφέρετε στην επιστολή σας ότι οι φορείς μιλούν για την αναγκαιότητά της. Να σας υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι:

α) Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε αρνητικά για τη χωροθέτηση της μονάδας σας στην ως άνω περιοχή.

β) Ο Δήμος Σαγιάδας (τότε), ο Δήμος Κερκυραίων, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας, ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας, ο Σ.Ε.Θ., το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, η ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας, η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας κατέθεσαν ενστάσεις κατά της εγκατάστασης της επένδυσης σας στην εν λόγω περιοχή.

γ) Όλα τα πολιτικά κόμματα και οι παρατάξεις καθώς και οι βουλευτές του Νόμου (πρώην και νυν) έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους κατά της ανωτέρω επένδυσης.

Εάν επιθυμείτε επαναχωροθέτηση της μονάδας σας στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, δίπλα στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόσφορη εναλλακτική λύση και γι’ αυτό θα πρέπει να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση της. Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών και η ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε. δεν έχουν καμία αρμοδιότητα επί του ζητήματος αυτού για τους λόγους που προεκτάθηκαν.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι όταν ζητήσατε να εγκατασταθείτε στην θέση «Μαντήλα» είχαν ήδη αδειοδοτηθεί στην ίδια θαλάσσια περιοχή οι ακόλουθες πέντε μονάδες :
 • Η SEA FARM IONIAN AE σε απόσταση 180 μέτρων,
 • Η ΕΝΑΛΙΟΣ ΙΟΝΙΟΥ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε. σε απόσταση 900 μέτρων,
 • Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑ Α.Ε. σε απόσταση 500 μέτρων,
 • Η ΕΡΙΝΟΣ Α.Ε. σε απόσταση 600 μέτρων,
 • Η ΛΩΡΙΔΑ Α.Ε. (πρώην Ευθυμίου) σε απόσταση 900 μέτρων από τις προτεινόμενες λιμενικές εγκαταστάσεις σας.

Τις μονάδες αυτές, οι οποίες λειτουργούσαν και όταν εκδόθηκε η 45805/2910/25.10.11 ΑΕΠΟ, σεις προσπαθείτε επίμονα να εκδιώξετε με ανεδαφικές, άδικες και αστήρικτες καταγγελίες που ο κλάδος μας είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει αρραγής και ενωμένος.

Επειδή η απάντηση αυτή σας κοινοποιείται δια του τύπου - μιας και στην πρώτη επιστολή σας αναγράφετε διεύθυνση αλλά εκεί όσο και να ψάξαμε δεν σας βρήκαμε, και στην δεύτερη δεν υπάρχει διεύθυνση - θα θέλαμε να γνωρίσουμε σε όσους την διαβάσουν και τα παρακάτω :

Η Ιχθυοκαλλιέργεια για την Θεσπρωτία είναι ένας οικονομικός πνεύμονας. Δίνει μόνιμη δουλειά και απασχόληση σε τετρακόσια άτομα και σε άλλα τόσα εποχιακά και περιφερειακά. Παράγονται 10.000 τόνοι τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί και άλλα είδη. Πραγματοποιείται κύκλος εργασιών περίπου 50.000.000 ευρώ το χρόνο.

Με την σχεδιαζόμενη ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας θα χωροθετηθούν νέες μονάδες ώστε να εισέλθουν και νέοι επιχειρηματίες στον κλάδο. Πιστεύουμε ότι με την υλοποίηση της ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας η απασχόληση στην ιχθυοκαλλιέργεια θα αυξηθεί σημαντικά όπως και ο κύκλος εργασιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία.

Θεωρούμε λοιπόν καταστροφική για την ιχθυοκαλλιέργεια στη Θεσπρωτία την εγκατάσταση της μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών γαλακτωμάτων στην θέση ‘Μαντήλα’ της Λωρίδας Σαγιάδας και έτσι την αντιμετωπίζουμε.

Ηγουμενίτσα 19-7-2017

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσ/τιας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε. 


 
Read More »
Επιστολή - απάντηση των ιχθυοκαλλιεργητών σε επενδυτή για ασφαλτικά και δεξαμενές καυσίμων στην Σαγιάδα Επιστολή - απάντηση των ιχθυοκαλλιεργητών σε επενδυτή για ασφαλτικά και δεξαμενές καυσίμων στην Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017 Rating: 5

Τραυματισμός μέλους πληρώματος θαλαμηγού στην Πάργα

Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017


Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πάργας απογευματινές ώρες χθες για περιστατικό τραυματισμού από ηλεκτροπληξία 23χρονου μέλους πληρώματος της Θ/Γ ΄΄HAKUNA MATATA΄΄ σημαίας νήσων Μάρσαλ η οποία βρισκόταν αγκυροβολημένη στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της νησίδας Παναγίας Πάργας. 


Στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, μετέφερε τον 23χρονο στην ακτή όπου παρελήφθη και διεκομίσθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Φιλιατών. 

Διενεργείται προανάκριση από το Β' Λιμενικό Τμήμα Πάργας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Τραυματισμός μέλους πληρώματος θαλαμηγού στην Πάργα Τραυματισμός μέλους πληρώματος θαλαμηγού στην Πάργα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός, χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά, στο Μαυρομάτι, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017Βαρύς οπλισμός, χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, στην περιοχή του Μαυροματίου Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, χθες (06-08-2017) το βράδυ στην περιοχή του Μαυροματίου Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εντοπίστηκε ομάδα τριών ατόμων να κινούνται πεζή και να μεταφέρουν ταξιδιωτικούς σάκους, με κατεύθυνση προς το εσωτερικό της χώρας.

Κατά την επιχείρηση ακινητοποίησής τους, οι δράστες απέρριψαν στο έδαφος τους σάκους και τράπηκαν σε φυγή προς το αλβανικό έδαφος. Ακολούθησε καταδίωξη, πλην όμως εκμεταλλευόμενοι το δασώδες και το δύσβατο της περιοχής, διέφυγαν της σύλληψης.


Από το σημείο περισυλλέχθηκαν τρεις ταξιδιωτικοί σάκοι, οι οποίοι περιείχαν:
 • τρία πολεμικά τυφέκια (Kalashnikov), με επτά γεμιστήρες
 • έντεκα χειροβομβίδες, αμυντικού τύπου
 • τριάντα τρεις πυροκροτητές
 • πέντε πλακίδια εκρηκτικής ύλης TNT, βάρους (1005) γραμμαρίων
 • ένα κυτίο με δέκα πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων
 • (1593) φυσίγγια διαμετρήματος (7,62 * 39 mm)

Τα όπλα κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. 


 
Read More »
Θεσπρωτία: Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός, χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά, στο Μαυρομάτι, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (+ΦΩΤΟ) Θεσπρωτία: Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός, χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά, στο Μαυρομάτι, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017 Rating: 5

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα το πρωί της Κυριακής στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, επί της οδού Αγ. Αποστόλων στην Ηγουμενίτσα, όταν δίκυκλη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε 20χρονος, προσέκρουσε στο πίσω μέρος φορτηγού οχήματος, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο δεξιό τμήμα της ανωτέρω οδού. 


Από την πρόσκρουση προκλήθηκε ο τραυματισμός του 20χρονου, ο οποίος αρχικά διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ και στους δύο οδηγούς έγινε μέτρηση αλκοομέτρησης.


 
Read More »
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα το πρωί της Κυριακής στην Ηγουμενίτσα Σοβαρό τροχαίο ατύχημα το πρωί της Κυριακής στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο

Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017


Συμμετέχοντας στον εορτασμό για την Πανσέληνο του Αυγούστου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας φιλοξενεί εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και τον αρχαιολογικό χώρο Ελέας, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

«Παραμύθια…στο φως του φεγγαριού». Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών με συνοδεία κιθάρας. Αφήγηση: Μαρία Μαχαίρα ~ Κιθάρα: Αντώνης Καρασταμάτης

Ώρα έναρξης: 21.00 / Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, παρακαλείσθε για την έγκαιρη προσέλευση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Θεσπρωτίας «Στοργή».

Τη βραδιά της εκδήλωσης η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 20.00 μέχρι τις 23.00.Αρχαιολογικός Χώρος Ελέας

Μουσική εκδήλωση με τη Φιλαρμονική Γαστουρίου Κέρκυρας «Ομόνοια».

Ώρα έναρξης: 21.00

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δ. Σουλίου.

Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοιχτός για το κοινό από τις 19.00 έως την έναρξη της εκδήλωσης (υπεύθυνος αρχαιολόγος κ. Πέτρος Πέτσιος).

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σας ενημερώνουμε ότι η αρχικά προγραμματισμένη, για την ίδια ημέρα, μουσική εκδήλωση με τη Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών στον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Ραγίου, ματαιώνεται λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων. 


 
Read More »
Θεσπρωτία: Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο Θεσπρωτία: Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017 Rating: 5

Σελίδες