Αλλάζει η νομοθεσία για την παραχώρηση των λιμένων - Παρατείνεται στα 60 χρόνια η διάρκεια των συμβάσεων

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Αλλάζει η νομοθεσία για την παραχώρηση των λιμένων - Παρατείνεται στα 60 χρόνια η διάρκεια των συμβάσεωνΣτην παράταση των συμβάσεων παραχώρησης στα δέκα περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας) προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ).

Βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται παράταση των συμβάσεων παραχώρησης που έχει υπογράψει κάθε οργανισμός λιμένα στα 60 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί και η διάρκεια τυχόν συμβάσεων υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων (π.χ. μαρίνα, κρουαζιέρα, εμπορευματικός σταθμός, κ.α.) που θα υπογραφούν στο πλαίσιο των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «με την προτεινόμενη ρύθμιση προτείνεται η αύξηση της διάρκειας των ανωτέρω Συμβάσεων Κύριας Παραχώρησης στα εξήντα (60) έτη, ώστε οι υποπαραχωρήσεις να δύναται να έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια που να αυξάνει και να μεγιστοποιεί το επενδυτικό ενδιαφέρον».

naftemporiki.gr
Read More »
Αλλάζει η νομοθεσία για την παραχώρηση των λιμένων - Παρατείνεται στα 60 χρόνια η διάρκεια των συμβάσεων Αλλάζει η νομοθεσία για την παραχώρηση των λιμένων - Παρατείνεται στα 60 χρόνια η διάρκεια των συμβάσεων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η αλήθεια για τη φορμόλη στα ψάρια και την αθώωση του καταγγέλλοντος

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Ηγουμενίτσα: Η αλήθεια για τη φορμόλη στα ψάρια και την αθώωση του καταγγέλλοντος"Η δημοσιογραφία στον καιρό των κοινωνικών δικτύων".

Ό,τι δηλώσεις είσαι… 

Είναι μία ιστορική φράση και μια μεγάλη αλήθεια…

Ψαράς ή ιχθυολόγος, επαναστάτης ή «επαναστάτης», γνώστης ή κομπογιαννίτης, αθώος ή ένοχος!
Και στον καιρό των κοινωνικών δικτύων είναι πολύ εύκολο πια να δημιουργήσεις κοινό που θα σε ακολουθεί και θα σε πιστεύει. 
Έτσι απλά.. Χωρίς δεύτερη σκέψη. 
Χωρίς να ρωτήσει, να μάθει, να πληροφορηθεί..
Η έρευνα και η πληροφόρηση είναι καθήκον του δημοσιογράφου. 
Και η δημοσιογραφία δυστυχώς διανύει τον εύκολο δρόμο των κοινωνικών δικτύων. 
Χωρίς να ελέγξει και να διασταυρώσει την πληροφορία, χωρίς να εμβαθύνει... 
Απλά αναπαράγει αναρτήσεις ως είδηση!
Κάπως έτσι φτάσαμε τις μέρες αυτές να διαβάζουμε ακόμη και σε ιστορικές εφημερίδες την "είδηση" για την "αθώωση" ενός "ιχθυολόγου" που εδώ και χρόνια τον κυνηγά το σύμπαν για τις φοβερές και τρομερές αποκαλύψεις που έχει κάνει όταν –μια φορά κι έναν καιρό- εργαζόταν σε μονάδες της Θεσπρωτίας!
Πουθενά δεν διαβάσαμε τους λόγους για τους οποίους είχε παραπεμφθεί στο δικαστήριο, αν πραγματικά έγινε η δίκη και εν τέλει ποιά ήταν τα αδικήματα για το οποία... "απαλλάχθηκε".
Όμως είπαμε.. Ό,τι δηλώσεις είσαι! 
Κάποιες φορές μάλιστα η τζάμπα "επανάσταση", η "κόντρα" στο κατεστημένο εκ του ασφαλούς, το αόρατο "κυνηγητό" από τα παγκόσμια συμφέροντα, αρκούν για να βγουν και αρκετά χρήματα…
Μαύρα, αφορολόγητα μέσω... πρωτότυπου εράνου στα κοινωνικά δίκτυα!

Το παραπάνω άρθρο της καλής συναδέλφου vdella.com, περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο, το πως λογίζεται σήμερα η δημοσιογραφία και μαζί της και η αλήθεια.

Όσο αφορά το θέμα του "ιχθυολόγου" που έχει καταγγείλει τη χρήση φορμόλης στην παραγωγή ψαριών και τη δική που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, τα πράγματα έχουν ως εξής:
Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στην Ηγουμενίτσα εκδικαζόταν, μια μήνυση που κατέθεσε στέλεχος της Ανδρομέδα κατά του "ιχθυολόγου" για απειλή, εκβιασμό και εξύβριση. 
Δεν είχε καμία σχέση με την αγωγή που έχει καταθέσει η εταιρεία εναντίον του. 
Και πολύ περισσότερο, η αθώωση αυτή, δεν δικαιώνει τα λεγόμενά του.
Το δικαστήριο ακυρώθηκε επειδή από αμέλεια δεν είχε επικυρωθεί ένα δικαστικό παράβολο και έτσι οι δικαστές αποφάσισαν για τυπικούς λόγους να ακυρώσουν την δίκη. 

Βγαίνει λοιπόν ο "ιχθυολόγος" με ανάρτηση του στα social media και πανηγυρίζει την αθώωση του. 
Χωρίς φυσικά να διευκρινίζει ποιο ήταν ακριβώς το αδίκημα που αντιμετώπιζε και γιατί επήλθε η αθώωσή του.

Έρχεται και το κάθε "ΜΜΕ" και όχι απλά αναπαράγει την "είδηση", αλλά κάνει και ολόκληρη ανάλυση, χωρίς να έχει πρώτα πραγματοποιήσει την παραμικρή έρευνα. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιχθυολόγων ΤΕ, ο εν λόγω καταγγέλλων δεν είναι καν ιχθυολόγος και σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται:
"Σας ενημερώνουμε ότι ο εν λόγω δεν είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων, ούτε οποιουδήποτε συλλόγου ιχθυολόγων, καθώς ουδέποτε έλαβε πτυχίο ιχθυολόγου, ενώ οι δηλώσεις του ξεκινούν θέτοντας ως βάση αυτήν ακριβώς την ιδιότητα. Κάθε άλλη δήλωση από εκείνο το σημείο και μετά εμπεριέχει ήδη το στοιχείο του ψεύδους, και της ημιμάθειας".

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, μετά την έκταση που έλαβε το θέμα στα κοινωνικά δίκτυα, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Μια οφειλόμενη απάντηση στα διαδικτυακά μυθεύματα
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, παρατηρείται στα ελληνικά social media αναζωπύρωση μιας παλιάς ιστορίας, η οποία περιέχει πολλές ανακριβείς έως και ψευδείς αναφορές και χαρακτηρίζεται από μεγάλη εμπάθεια.
Κατανοώντας ότι στις μέρες μας η παραπλανητική πληροφόρηση μπορεί να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ορισμένες διευκρινίσεις, κυρίως για την ενημέρωση και την προστασία όσων θέλουν έγκριτα να ενημερωθούν, και καλοπροαίρετα, βρίσκονται να αναπαράγουν υπερβολές και ψέματα διαφόρων δημοσιευμάτων.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:
Η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο περίπου 115.000 τόνους ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, σε 40 χώρες της Ευρώπης και Βορείου Αμερικής, απευθυνόμενη σε περισσότερους από 600 εκατομμύρια καταναλωτές προηγμένων κοινωνιών, που διαθέτουν υψηλό αίσθημα καταναλωτικής συνείδησης.
Για να παραχθούν αυτά τα ψάρια – τα οποία αποτελούν την κορωνίδα της παραγωγής ζωικών προϊόντων της χώρας μας- δεν απαιτούνται χημικά, όπως φορμόλες και αντιβιοτικά. Τα προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, που εξάγονται εδώ και 30 χρόνια, ελέγχονται καθημερινά από όλες τις αρμόδιες αρχές προστασίας της υγείας του καταναλωτή σε όλες τις χώρες προορισμού και έχουν να επιδείξουν άριστο ιστορικό αποτελεσμάτων σε σχέση με την απουσία χημικών καταλοίπων.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι συνολικά η ιχθυοκαλλιέργεια (και ιδιαίτερα η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια) είναι ένας συγκριτικά νέος κλάδος της ζωικής παραγωγής, ο οποίος κτίστηκε από την πρώτη στιγμή σε υγιείς βάσεις πρωτοποριακών επιστημονικών και τεχνικών επιτευγμάτων. Επιπλέον, ελέγχεται από αυστηρή νομοθεσία και εγχώρια και διεθνή πρότυπα καλών πρακτικών, λόγω και του έντονα εξαγωγικού του χαρακτήρα. Ο διεθνής ανταγωνισμός σε χώρες με μεγάλη παράδοση ελέγχων για την προστασία του καταναλωτή και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που παρουσιάζουν τα ψάρια στην διατροφή τους, δεδομένου ότι απαιτούν ειδικές τεχνολογίες παραγωγής, έχουν οχυρώσει και προστατεύσει την παραγωγή ψαριών από ερασιτεχνισμούς, κοντόφθαλμες τακτικές και σκοπιμότητες.

Περνώντας στα πιο ειδικά ζητήματα:
Στο σχετικό υλικό που διακινείται στο διαδίκτυο, σχετικά με τη φορμόλη και την παραφιλολογία περί ασθενειών, αντιβιοτικών και λοιπών ανακριβειών, θα θέλαμε να τονίσουμε και να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι τα όποια κτηνιατρικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται στην Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια είναι εγκεκριμένα και εξονυχιστικά ελεγμένα, χορηγούνται δε πάντα κάτω από αυστηρότατη κτηνιατρική επίβλεψη και έλεγχο. Επιπλέον, ακόμα κι αν σ’ έναν πληθυσμό ψαριών χορηγηθεί κάποιο κτηνιατρικό σκεύασμα, δεν γίνεται αλίευση πριν εξαλειφθούν εντελώς τα ίχνη του. Τηρούνται οι προβλεπόμενοι από την άδεια κυκλοφορίας φαρμακευτικού προϊόντος “χρόνοι αναμονής” που στην ουσία αφορούν ημέρες αναμονής από την τελευταία χορήγηση του κτηνιατρικού σκευάσματος, πριν να αποδεσμευτούν τα ψάρια προς εξαλίευση.
Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή:
χορηγείται μόνο με συνταγή Κτηνιάτρου,
ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές (κατά τόπους Τμήματα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) και
έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμακευτικού προϊόντος από τον ΕΟΦ.

Έτσι, μεταξύ άλλων, διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση μεταφοράς οποιασδήποτε ουσίας στον άνθρωπο όπως αυτό περιγράφεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης.
Σε σχέση με τις τροφές: Σε όλες τις μονάδες μας τα ψάρια διατρέφονται με ξηρά τροφή, που περιέχει ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες αυξητικούς παράγοντες και ανεπιθύμητες ουσίες. Η τροφή αυτή είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ κοντά σε σύνθεση με αυτό που θα έτρωγαν τα ψάρια στη φύση. Οι τροφές υπόκεινται επίσης σε επίσημους ελέγχους οι οποίοι διενεργούνται από την αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής) ως προς τα ανωτέρω.
Υπάρχουν επίσης και άλλα μυθεύματα, τα οποία έχουν κατά καιρούς αποδομηθεί με πλήρως τεκμηριωμένες απαντήσεις από ανεξάρτητους και φερέγγυους ακαδημαϊκούς επιστήμονες και φορείς, αλλά και από εκπροσώπους των εταιρειών-μελών μας, που εκπροσωπούν το 80% της Ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι υπερήφανη για το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της: αυτοί οι άνθρωποι, στο πέρασμα του χρόνου, με τις γνώσεις, τη σκληρή δουλειά και το αίσθημα ευθύνης που τους χαρακτηρίζει, την έχουν καταστήσει πρωτοπόρο και καινοτόμο σε διεθνές επίπεδο. Στις εταιρείες του κλάδου μας απασχολείται πλήθος επιστημόνων (Κτηνίατροι, Ιχθυοπαθολόγοι, Βιολόγοι, Ιχθυολόγοι, Περιβαλλοντολόγοι) με μεταπτυχιακές σπουδές και πλούσια πείρα – που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 30 έτη. Κανένας απ’ αυτούς δεν θα θυσίαζε την αξιοπρέπειά του, την επιστημονική του οντότητα αλλά και τον όρκο που έχει δώσει, στον βωμό κάποιου –υποτιθέμενου– αθέμιτου εταιρικού κέρδους.

Είναι πραγματικά λυπηρό, για έναν κλάδο-πρωταθλητή στις εξαγωγές, που έχει το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα απ’ όλες τις δραστηριότητες ζωικής παραγωγής, που δίνει δουλειά σε πολλές χιλιάδες Ελλήνων και ζωή σε πολλές κοινότητες της χώρας μας, να βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοια – αγνώστων κινήτρων – εμπάθεια και χονδροειδή ψέματα.

Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να κρυφτεί: Με γνώμονα την εταιρική ηθική και υπευθυνότητα της ΕΛ.Ο.Π.Υ., οι εταιρείες-μέλη κινούνται με κίνητρα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ευζωία και την ποιότητα των ψαριών, τον σεβασμό στους εργαζομένους και στις τοπικές κοινωνίες – πάνω απ’ όλα όμως, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την ικανοποίηση των καταναλωτών.

Η Οργάνωσή μας, ξεπερνώντας τις τυπικές απαιτήσεις των υφιστάμενων κανονισμών, χρηματοδότησε και καθιέρωσε ένα Ελληνικό, ιδιωτικό, ακόμα πιο αυστηρό σχήμα πιστοποίησης. Τα ψάρια μας, που εξάγονται στις πιο προηγμένες αγορές διεθνώς, υπόκεινται στους πιο σκληρούς και διαρκείς ελέγχους από ένα πλήθος ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και αποτελούν μια από τις πιο ποιοτικές, υγιεινές, προσιτές και πλήρεις τροφές που μπορούμε να βάλουμε σήμερα στο τραπέζι μας.

Οι πιο απαιτητικές αγορές, οι πιο μεγάλοι και οργανωμένοι έμποροι, κορυφαίοι έμποροι λιανικής, εμβληματικές επιχειρήσεις εστίασης και εκατομμύρια συνειδητοποιημένοι καταναλωτές σε όλον το κόσμο εμπιστεύονται και προτιμούν τα ψάρια μας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας, στην προκατάληψη και στην ημιμάθεια.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Η αλήθεια για τη φορμόλη στα ψάρια και την αθώωση του καταγγέλλοντος Ηγουμενίτσα: Η αλήθεια για τη φορμόλη στα ψάρια και την αθώωση του καταγγέλλοντος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Έριξαν φόλες στις εργατικές κατοικίες

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Ηγουμενίτσα: Έριξαν φόλες στις εργατικές κατοικίες


Άγνωστοι έριξαν φόλες στις εργατικές κατοικίες στη Νέα Σελεύκεια χθες το βράδυ. Χάρη στην άμεση επέμβαση εθελοντών και γιατρών γλύτωσε μια σκυλίτσα η οποία ήταν ένα από τα θύματα. 


Σε ανακοίνωσή της η Φιλοζωική δράση εθελοντών Θεσπρωτίας, αναφέρει:

"Φόλες στις Νέες εργατικές κατοικίες.
Αδεσποτούλα που χρόνια φροντίζεσαι από εθελοντές ένα από τα θύματα. Χάρη στην άμεση επέμβαση εθελοντών αλλά και γιατρών η μικρή φαίνεται ότι θα το ξεπεράσει. Στόχος πιστεύουμε είναι τα σκυλιά που αρκετό καιρό τώρα ενοχλούν κάποιους... 
Κάποιους που μάζεψαν υπογραφές και πήγαν στο δήμο απαιτώντας να μαζευτούν. Αυτούς θα καταδείξουμε αυτοί ευθύνονται...
Προσέξτε τα σκυλιά σας όλοι εκεί".

Read More »
Ηγουμενίτσα: Έριξαν φόλες στις εργατικές κατοικίες Ηγουμενίτσα: Έριξαν φόλες στις εργατικές κατοικίες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Αυστηρή προειδοποίηση της δημοτικής αρχής Σουλίου για την εγκατάλειψη ζώων

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Αυστηρή προειδοποίηση της δημοτικής αρχής Σουλίου για την εγκατάλειψη ζώων


Η Επιτροπή Παρακολούθησης και Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Σουλίου , σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις , σωματεία και εθελοντές καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης ( φροντίδα , μέριμνα και τον εμβολιασμό των αδέσποτων ζωών ) , της προοπτικής βελτίωσης και της σωστής πληροφόρησης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ,

Σας κάνουμε γνωστό ότι έχει διαπιστωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αδέσποτων ζώων είναι δεσποζόμενα ζώα που τα έχουν εγκαταλείψει οι μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους.

Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να τηρήσουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 5 του Ν. 4039/2012 μεταξύ άλλων, υποχρεώσεις τους , και ειδικότερα :
να μεριμνούν για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου τους, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας
να δηλώνουν μέσα σε πέντε ημέρες την απώλεια του ζώου τους σε κτηνίατρο,
να τηρούν τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνούν για την κτηνιατρική εξέταση του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου
να μην εγκαταλείπουν το ζώο τους,
να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας,
να μεριμνούν για τη στείρωση τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.
Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.
Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».
Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνηση του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτόν έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του.
Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς (με σκοπό να αποτραπούν φαινόμενα εγκατάλειψης ζώου) ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο (με σκοπό την αποτροπή παράνομου σκοπού).

Η παράβαση των ανωτέρω υποχρεώσεων των ιδιοκτητών του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς επισύρει ,σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του Ν. 4039/2012, ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ .
Read More »
Αυστηρή προειδοποίηση της δημοτικής αρχής Σουλίου για την εγκατάλειψη ζώων Αυστηρή προειδοποίηση της δημοτικής αρχής Σουλίου για την εγκατάλειψη ζώων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Μαρίνα 340 θέσεων στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Μαρίνα 340 θέσεων στο λιμάνι Ηγουμενίτσας


Ένα φιλόδοξο και σημαντικό έργο αναμένεται να προστεθεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο οσονούπω αναμένεται να πάρει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Πρόκειται για την μαρίνα που σχεδιάζει ο ΟΛΗΓ.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά η μαρίνα θα είναι 340 θέσεων για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής μήκους από 10 μέχρι 25 μέτρων.

Το έργο περιλαμβάνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΛΗΓ για την ανάπτυξη δικτύων μαρίνων και τουριστικών καταφυγίων από την Σαγιάδα μέχρι τα Σύβοτα.

Οι σχετικές μελέτες είχαν κατατεθεί στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Τουρισμού από το 2018 και ακολούθησαν οι γνωμοδοτήσεις όλων των εμπλεκομένων.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημαντικό έργο το οποίο ωστόσο είναι άγνωστο αν θα κατασκευάσει τελικά ο ΟΛΗΓ ή θα πάρει προίκα τις αδειοδοτήσεις ο ιδιώτης επενδυτής του λιμανιού.
Read More »
Μαρίνα 340 θέσεων στο λιμάνι Ηγουμενίτσας Μαρίνα 340 θέσεων στο λιμάνι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Η μάχη του Κεφαλόβρυσου και ο ηρωικός θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Η μάχη του Κεφαλόβρυσου και ο ηρωικός θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη


Το τολμηρό σχέδιο του Μάρκου Μπότσαρη για χτύπημα εναντίον του πασά της Σκόδρας Μουσταή - Η νυχτερινή έφοδος και η κατατρόπωση των Τουρκαλβανών - Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη και η ταφή του στο Μεσολόγγι - Ποιος ήταν ο γενναίος Σουλιώτης οπλαρχηγός
Ένας από τους πιο σημαντικούς και ηρωικούς οπλαρχηγούς του 1821, ήταν αναμφίβολα ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης. Ο πρόωρος θάνατός του, ήταν βαρύτατο πλήγμα για τον Αγώνα. Στο σημερινό μας άρθρο, θα ασχοληθούμε με τη μάχη του Κεφαλόβρυσου (9 Αυγούστου 1823), στην οποία έχασε τη ζωή του ο γενναίος Σουλιώτης οπλαρχηγός και στη συνέχεια θα αναφερθούμε εκτενέστερα στη ζωή και τη δράση του.

Ο Μάρκος Μπότσαρης αρχιστράτηγος της Δυτικής Ελλάδας

Μετά την καταστροφική για τους Έλληνες μάχη στο Πέτα (4 Ιουλίου 1822), ο Μάκρος Μπότσαρης ακολούθησε τον Μαυροκορδάτο στο Μεσολόγγι. Αν και το ηθικό του λαού και του στρατού ήταν πεσμένο, ο Σουλιώτης οπλαρχηγός κατάφερε να αναδιοργανώσει το στράτευμα και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις τουρκικές επιθέσεις.


Δυστυχώς, μετά τη σωτηρία του Μεσολογγίου, άρχισαν ξανά οι διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων οπλαρχηγών. Ο καθένας ήθελε να γίνει στρατηγός, ενώ η Κυβέρνηση μοίραζε αφειδώς τα αξιώματα και τους βαθμούς, “έτσι που να βρίσκει κανείς στην περιφέρεια περισσότερους αξιωματικούς παρά στρατιώτες”, γράφει χαρακτηριστικά ο αείμνηστος Σ. Καργάκος.

Και όλοι αυτοί οι καπετάνιοι για να συντηρήσουν τον βαθμό τους και τους άνδρες τους, εκμεταλλεύονταν στυγνά τους ντόπιους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συντηρήσουν με αξιοπρέπεια ούτε τους εαυτούς τους, πόσο μάλλον τους περιφερόμενους άτακτους πολεμιστές.

Η κυβέρνηση μπροστά στις δυσκολίες αυτές και αναγνωρίζοντας την πολεμική αξία του Μάρκου Μπότσαρη, ο οποίος είχε διακριθεί κυρίως σε μάχες εναντίον του Χουρσίτ Πασά (λεπτομέρειες θα αναφέρουμε στη συνέχεια), αλλά και θέλοντας να τον προσεταιριστεί, ως αντίβαρο του Κολοκοτρώνη και του Ανδρούτσου, του έστειλε δίπλωμα αρχιστρατηγίας με εξουσία σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Αυτό όμως, εξόργισε τους Στερεοελλαδίτες οπλαρχηγούς που βρίσκονταν σε διαμάχη με τους Σουλιώτες. Τότε, ο Μάρκος Μπότσαρης έδωσε ένα απίστευτο δείγμα απλότητας και μετριοφροσύνης. “... έδωσε μόνον εις τον (Κίτσο) Τζαβέλα και τους περί αυτόν τα διπλώματα, αυτός δε το εδικόν του το έσχισε ενώπιον όλων των οπλαρχηγών, ειπών, ότι όποιος είναι άξιος μεθαύριον λαμβάνει το δίπλωμα ενώπιον του εχθρού”, όπως γράφει ο Λάμπρος Κουτσονίκας.


Το “μεθαύριον” (ή “αύριον” κατά άλλες πηγές), ήταν κυριολεκτικό. Ο ικανός πασάς της Σκόδρας Μουσταής, είχε συγκεντρώσει αξιόμαχη δύναμη 10.000 εμπειροπόλεμων Αλβανών και είχε φτάσει μέσω της κοιλάδας του Αχελώου στο Καρπενήσι, στην καρδιά δηλαδή της ορεινής Ρούμελης. Πολλοί προέρχονταν από τη Σκόδρα που φημιζόταν για τους πολεμιστές της, ενώ άλλοι άνδρες του Μουσταή, ήταν Μιρδίτες. Επρόκειτο για πολεμικό φύλο της Βόρειας Αλβανίας. Στο θρήσκευμα ήταν καθολικοί, ενώ αποτελούσαν στο παρελθόν τον πυρήνα του στρατού του Γ. Καστριώτη (Σκεντέρμπεη). Είχαν κοινά σημεία στη συμπεριφορά με τους Μανιάτες και τιμούσαν την μπέσα και τη φιλοξενία.

Ο Μάρκος Μπότσαρης, αποφάσισε να χτυπήσει τον Μουσταή αιφνιδιαστικά στο Καρπενήσι, πριν προλάβει να κινηθεί σε άλλη περιοχή. Σύμφωνα με το σχέδιό του, η επίθεση θα γινόταν τη νύχτα της 9ης Αυγούστου 1823.


Η μάχη του Κεφαλόβρυσου - Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη

Το σχέδιό του, προέβλεπε επίσης τα εξής: ο ίδιος θα ξεκινούσε από τα πεδινά και ενώ θα χτυπούσε κατά μέτωπο τον Μουσταή, οι άλλοι οπλαρχηγοί, ερχόμενοι από τα βουνά, θα τον χτυπούσαν στα νώτα. Δυστυχώς, την ώρα που είχε συμφωνηθεί, μόνο ο Κίτσος Τζαβέλας με τους άνδρες του εμφανίστηκαν για να συνδράμουν τον Μάρκο Μπότσαρη. Οι άλλοι οπλαρχηγοί, ίσως και για λόγους αντιζηλίας, δεν πήγαν ποτέ.

Όμως ο Μπότσαρης δεν πτοήθηκε και δεν παραιτήθηκε από το σχέδιό του. Αποφάσισε να χτυπήσει την εμπροσθοφυλακή του Μουσταή, που υπό τον Τζελαλεδίν μπέη είχε στρατοπεδεύσει χαμηλότερα από το Καρπενήσι, στο Κεφαλόβρυσο και ανατολικότερα προς τον Άη Δημήτρη, όπου βρισκόταν η θέση Πλατάνια Ήδη, στις 8 Αυγούστου, ο Τούσιας Μπότσαρης, ο Κουτσονίκας και ο Μπαϊρακτάρης, συνέλεξαν πληροφορίες από το εχθρικό στρατόπεδο. Πέντε ώρες μετά τη δύση του Ήλιου στις 9 Αυγούστου, ο Μάρκος Μπότσαρης ξεκίνησε την επίθεση. Ας δούμε πώς περιγράφει τα γεγονότα ο Γκίσταβ Χέρτσβεργ: “Είτα (έπειτα) δε μετά των 350 Σουλιωτών αυτού, επέπεσε μετ’ ανήκουστου τόλμης επί το εχθρικόν στρατόπεδον. Επειδή οι Μιδρίται κατελήφθησαν εν τω ύπνω υπό της απροσδοκήτου επιθέσεως, παρήχθη εν αρχή ολεθρία τις σύγχυσις και οι Σουλιώται μεταξύ των καθολικών (στο θρήσκευμα) πολεμίων αυτών φοβεράν εποίησαν σφαγήν”.


Πολύ σημαντικό ρόλο, έπαιξε το γεγονός “ότι το ένδυμα, η οπλοφορία, το ανάστημα και η διάλεκτος των Αλβανών δεν διέφερε ποσώς των Σουλιωτών” (ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ). Οι Σουλιώτες, μετά από μια αρχική χρήση των πυροβόλων όπλων, όρμησαν με γυμνά γιαταγάνια εναντίον των εχθρών, οι οποίοι βρισκόμενοι σε σύγχυση,χτυπούσαν ο ένας τον άλλον. Πολλοί τράπηκαν σε φυγή. Μόνο λίγοι εμπειροπόλεμοι της σωματοφυλακής παρέμειναν στις θέσεις τους. Κατέφυγαν σε μια μάντρα που είχε ύψος όσο περίπου ένας άνθρωπος, πίσω από την οποία βρισκόταν η σκηνή του Τζελαλεδίν και αμύνονταν σθεναρά. Ο Μάρκος Μπότσαρης, αν και ελαφρά τραυματισμένος στο ισχίο, επιτέθηκε εναντίον όσων αμύνονταν στην μάντρα και έτρεψε κι αυτούς σε φυγή. Στην προσπάθεια του όμως να αναρριχηθεί στον μαντρότοιχο, για να δει πού βρισκόταν η σκηνή του Τζελαλεδίν, δέχθηκε ένα βόλι στο μέτωπο, πάνω από το δεξί μάτι και έχασε τη ζωή τους. Γράφει χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Σπηλιάδης:

“Αλλά βολή θανατηφόρος εκ μέρους των εχθρών καλύπτει τον Μπότζαρην με την αθανασία”.

Οι άνδρες του που αντιλήφθηκαν τον θάνατό του, δεν ενημέρωσαν τους υπόλοιπους και συνέχισαν να πολεμούν. Όμως πληγώθηκε βαριά και ο σαλπιγητής τους και, καθώς κόντευε να ξημερώσει, υποχώρησαν με τάξη. Το άψυχο κορμί του Μάρκου Μπότσαρη, πήρε στους ώμους του ο ξάδελφός του Τούσιας, ενώ και οι άλλοι τραυματίες μεταφέρθηκαν από τους συμπολεμιστές τους στο Μικρό Χωριό (Μικροχώρι), έχοντας σαν λεία 690 ντουφέκια, 1.000 πιστόλες, δύο σημαίες, πολλά άλογα και μουλάρια και διάφορα άλλα είδη.

Σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Τρικούπη, σκοτώθηκαν 36 Έλληνες και τραυματίστηκαν 20. Οι Τουρκαλβανοί, έπαθαν πανωλεθρία καθώς σκοτώθηκαν 800 άνδρες τους. Δυστυχώς, η μεγάλη αυτή επιτυχία, σκιάστηκε από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.

Ο ενταφιασμός του Μάρκου Μπότσαρη

Όπως αναφέραμε, η σορός του Μάρκου Μπότσαρη μεταφέρθηκε στο Μικροχώρι από τον ξάδελφο του Τούσια.

Εκεί, παραδόθηκε στον αδελφό του Κώστα. Σύμφωνα με παράδοση της οικογένειας Μπότσαρη: “Το πτώμα του Μάρκου Μπότσαρη μετεφέρθη υπό των συντρόφων του εις την Μονή της Παναγίας εις Προυσόν και εναπετέθη εις το “κελί της Παναγίας”. Εκεί ήλθεν ο Γ. Καραϊσκάκης, νοσηλευόμενος κατ’ εκείνην την εποχήν εις την Μονήν, και ασπασθείς τον νεκρόν ένδακρυς ηυχήθη: “Άμποτε να πάω κι εγώ από τέτοιο θάνατο αδελφέ Μάρκο”.

Στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι και τοποθετήθηκε στο σπίτι του έπαρχου Μεταξά. Από εκεί, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, όπου τον συνόδευσαν όλοι οι κάτοικοι του Μεσολογγίου μέσα σε κλίμα ανείπωτης θλίψης και οδυρμού.


Ποιος ήταν ο Μάρκος Μπότσαρης;

Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε το 1790 στο Σούλι και ήταν γιος του Κίτσου Μπότσαρη και της Χριστίνας Παπαζώτου Γιώτη. Κατά τον Χ. Περραιβό, η οικογένεια Μπότσαρη καταγόταν από τη Δράγανη της Παραμυθιάς. Τα παιδικά του χρόνια, τα πέρασε στο Σούλι. Πιθανότατα, διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα, από τον ιερομόναχο Σαμουήλ, γνωστό από την ανατίναξή του στο Κούγκι. Ο Ματθαίος Παρανίκας γράφει ότι συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Μονοδενδρίου στο Ζαγόρι, αυτό όμως δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο. Φαίνεται ότι το 1803, η οικογένεια Μπότσαρη εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα. Το 1807, όταν οι Γάλλοι κατέλαβαν τα Επτάνησα, ο Μάρκος Μπότσαρης εντάχθηκε στο Σύνταγμα Ηπειρωτών και Πελοποννησίων που ιδρύθηκε από τη γαλλική διοίκηση. Στην Κέρκυρα, θεωρείται πιθανό ότι βελτίωσε τις γραμματικές του γνώσεις.

Το 1820, διαπραγματεύτηκε τους όρους της συμφωνίας των Σουλιωτών με τον Αλή πασά και στις 12 Δεκεμβρίου 1820 το Σούλι ήταν ελεύθερο. Ο Μπότσαρης ορίστηκε τότε αρχιστράτηγος των σουλιωτικών δυνάμεων και έδωσε λαμπρά δείγματα των στρατιωτικών και οργανωτικών του ικανοτήτων, στις συγκρούσεις του με τον οθωμανικό στρατό.

Με την έναρξη της Επανάστασης του 1821, διέθεσε όλες του τις δυνάμεις για τον Αγώνα. Στις 3 Ιουλίου 1821, νίκησε στο Κομπότι της Άρτας ισχυρή τουρκική δύναμη που κατευθυνόταν από την Ήπειρο στην Πελοπόννησο, ενώ λίγο αργότερα μαζί με τον Λάμπρο Ζάρμπα και 350 άνδρες, συνέτριψε σώμα 1.500 Τουρκαλβανών κοντά στο χωριό Δερβίζιανα. Οι νίκες του αυτές τον καθιέρωσαν ως ηγετική προσωπικότητα πανελληνίου κύρους.

Πήρε μέρος στη μάχη του Πέτα, όπου παρέμεινε ως το τέλος πολεμώντας γενναία. Στη συνέχεια, όπως αναφέραμε, οργάνωσε με επιτυχία την άμυνα του Μεσολογγίου και αν δεν έχανε τη ζωή του στο Κεφαλόβρυσο, θα πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Επανάσταση.

Ο θάνατός του συγκλόνισε όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Ευρωπαϊκές εφημερίδες, έγραψαν εκτενή άρθρα για την ηρωική δράση και τον θάνατο του Σουλιώτη οπλαρχηγού. Η μορφή του ενέπνευσε ποιητές, θεατρικούς συγγραφείς και άλλους καλλιτέχνες. Παραθέτουμε το πρώτο πεντάστιχο από την ωδή που του αφιέρωσε ο Διονύσιος Σολωμός και άλλοτε διδασκόταν στα σχολεία.

Ο τίτλος της είναι “Εις τον Μάρκο Μπότσαρη”.

“Η Δόξα δεξιά συντροφεύει
τον άντρα που τρέχει με κόπους
της Φήμης τους δύσβατους τόπους,
και ο Φθόνος τού στέκει ζερβιά,
με μάτια με χείλη πικρά...”

Ποιήματα για τον Μάρκο Μπότσαρη, έγραψαν επίσης οι Κάλβος, Παλαμάς και Βαλαωρίτης. Ο Παύλος Καρρέρ συνέθεσε ένα μελόδραμα, ενώ οι Ι. Ζαμπέλιος, Α. Σούτσος και Θ. Αλκαίος έγραψαν θεατρικά έργα.

Ο Ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Oliver Bell Bunce, έγραψε το 1859 το θεατρικό έργο “Marco Bozzaris, the Grecian Hero” (“Μάρκος Μπότσαρης, ο Έλληνας Ήρωας”), που μετέφρασε στα ελληνικά ο καθηγητής Βύρων Ραΐζης. Παραθέτουμε τρεις χαρακτηριστικούς στίχους από αυτό. Λέει ο Μάρκος Μπότσαρης στη γυναίκα του:

“... Ελλάδα, Ελλάδα! Πότε θα πάψουν κάποτε οι συμφορές σου; Η δύναμη σου, η αρχαία σου δύναμη πότε θα εγερθεί;

Στο μνήμα του Μάρκου Μπότσαρη στον “Κήπο των Ηρώων” στο Μεσολόγγι, υπάρχει μια σύνθεση του φιλέλληνα Γάλλου γλύπτη Νταβίντ ντ’ Ανζέ (1789-1856).


Αναπαριστά μια κοπέλα, η οποία συμβολίζει τη μικρή και αδύναμη Ελλάδα που γέρνει στο μνήμα, προσπαθώντας να συλλαβίσει το όνομα ενός ήρωά της. Το έργο αυτό στάλθηκε στην Αθήνα το 1834 και το 1837 τοποθετήθηκε στο μνήμα του Μάρκου Μπότσαρη. Λέγεται ότι ο ντ’ Ανζέ χρησιμοποίησε ως μοντέλο για τη σύνθεση αυτή, μια 17χρονη κοπέλα που πουλούσε λουλούδια στα νυχτερινά κέντρα του Παρισιού!

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη, ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για την Επανάσταση του 1821. Εκτός από τις αναμφισβήτητες πολεμικές του αρετές, θα μπορούσε σίγουρα να παίξει και ενωτικό ρόλο, καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Μάρκος Μπότσαρης υπήρξε... και λεξικογράφος. Το 1809, όταν βρισκόταν στην Κέρκυρα, μετά από παρότρυνση του Γάλλου διπλωμάτη Φρανσουά Πουκεβίλ, έγραψε ένα Λεξικό που είχε τον τίτλο “Λεξικόν της Ρομαϊκοίς και Αρβανητηκοίς Απλοίς”.

Στη σύνταξη του Λεξικού, τον βοήθησαν ο πατέρας του Κίτσος, ο θείος του Νότης Μπότσαρης και ο πεθερός του Χρηστάκης Καλογήρου. Στο χειρόγραφο του Μπότσαρη, περιλαμβάνεται και ένα είδος ελληνοαλβανικής μεθόδου άνευ διδασκάλου, με ελληνοαλβανικούς διαλόγους.

Είναι γραμμένο με ελληνικά γράμματα, μερικά από τα οποία είναι ιδιόμορφα και δυσανάγνωστα. Το Λεξικό βασίζεται στα αρβανίτικα που μιλιούνταν στο Σούλι και επανεκδόθηκε το 1980, από την Ακαδημία Αθηνών με τον τίτλο “ΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ”, με επιμέλεια του Τίτου Γιοχάλα.


Πηγές: 
“ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ”, τ. ΙΒ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
“ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ, τ.7, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΑΡΑΝΤΟΣ Ι.ΚΑΡΓΑΚΟΣ, “Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821”, Γ’ ΜΕΡΟΣ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ, “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ”, ΤΟΜΟΣ ΤΡΙΤΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ-Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ
ΓΟΥΣΤΑΥΟΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΧΕΡΤΣΒΕΡΓ, “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΠΕΙΡΟΣ (Α’ Έκδοση 1916).
Read More »
Η μάχη του Κεφαλόβρυσου και ο ηρωικός θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη Η μάχη του Κεφαλόβρυσου και ο ηρωικός θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία το καθιερωμένο ετήσιο γλέντι του ΚΚΕ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία το καθιερωμένο ετήσιο γλέντι του ΚΚΕ


Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι 9 Φλεβάρη 2020 στο κέντρο “ANDREOU PALACE” στην πόλη της Ηγουμενίτσας με επιτυχία το καθιερωμένο ετήσιο γλέντι της Κομματικής Οργάνωσης Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε η Ελένη Μπέλλου μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Ακολούθησε συνέχεια χορός και γλέντι με ζωντανή μουσική.

Διακινήθηκε επίσης λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα, προσφορά καταστηματαρχών της πόλης μας, τους οποίους η Κ.Ο. Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ ευχαριστεί θερμά όλους για τις προσφορές τους.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία το καθιερωμένο ετήσιο γλέντι του ΚΚΕ Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία το καθιερωμένο ετήσιο γλέντι του ΚΚΕ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα


Η νέα χρονιά σηματοδοτείται από την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Έτσι λοιπόν και ο σύλλογός μας έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας δημιουργικής και πετυχημένης χρονιάς! 

Φέτος η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με έναν διαφορετικό τρόπο, μέλη του συλλόγου μας μαζί με τα χορευτικά μας τμήματα, συγκεντρωθήκαμε σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο, με νόστιμα φαγητά και άψογη εξυπηρέτηση. 

Η καταπληκτική ορχήστρα του Χρήστου Μαρτίνη, όχι μόνο μας διασκέδασε αλλά και μας ταξίδεψε σε όλα τα μέρη της Ελλάδος, από τη Θράκη ως την Κρήτη και από την Ήπειρο ως τον Πόντο. 

Η πίστα ήταν συνεχώς γεμάτη και οι χορευτές μας ανταποκρίθηκαν σε όλα τ’ ακούσματα, αποδεικνύοντας ότι τα δύο αυτά χρόνια διδασκαλίας έμαθαν και αφομοίωσαν πολλά. 

Αξιέπαινα ήταν και τα «παιδιά μας» όπου η παρουσία τους ήταν εμφανής στην πίστα. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν και ευχόμαστε υγεία, αγάπη και χαρά σε όλους!
Read More »
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου


Παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στο Δημαρχιακό Κατάστημα Παραμυθιάς στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου , στις 12 Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9.00΄, για συζήτηση και λήψη απόφασης, στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :
  • Καθορισμός όρων διενέργειας ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «Κατασκευή στίβου και αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα γηπέδου 49 Προκρίτων Παραμυθιάς».
  • Kατάρτιση όρων διαγωνισμού της προμήθειας : «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΞΥΛΙΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ (ΠΑΡΚΕ) ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ» – Συγκρότηση Επιτροπών Διαγωνισμού.
  • Έκδοση εντάλματος προπληρωμής για κάλυψη δαπάνης ηλεκτροδότησης (προσωρινή παροχή) .
  • Αποδοχή δωρεάν παραχώρησης προκατασκευασμένου οικίσκου (κοντέινερ) από το Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε .
  • Παροχή εντολής παράστασης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας και ορισμός μάρτυρα .

Ο Δήμαρχος , ως Πρόεδρος της Ο.Ε
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα Τρίτη στα Σύβοτα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα Τρίτη στα Σύβοτα


Αγαπητοί μας πελάτες,

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.


Προσοχή :
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα Τρίτη στα Σύβοτα Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα Τρίτη στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ο Κώστας Τουρνάς Live στο ENVY

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
Ηγουμενίτσα: Ο Κώστας Τουρνάς Live στο ENVYΟ μεγάλος συνθέτης και ερμηνευτής θα είναι ξανά κοντά μας, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.
Ο Κώστας Τουρνάς και όλες οι μεγάλες επιτυχίες του αγαπημένου μουσικού, σε μια μοναδική live βραδιά.
Τραγούδια…από αυτά που “μιλούν” στην καρδιά μας, στην πιο ερωτική μέρα του χρόνου!
Μόνο στο NV Cafe - Bar - Resto!
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2665028272
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ο Κώστας Τουρνάς Live στο ENVY Ηγουμενίτσα: Ο Κώστας Τουρνάς Live στο ENVY Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΩΛΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ EΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΩΛΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ EΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Επιθυμητά προσόντα :
Καλή γνώση των προϊόντων της πληροφορικής 
Ευχάριστη προσωπικότητα - πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας
Άτομο ευγενικό, πρόθυμο και υπεύθυνο

Παράδοση Βιογραφικών
Στο Κατάστημα, οδός Κύπρου 47, στην Ηγουμενίτσα
Στο email: diktis@gmail.com

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ :
Άριστο περιβάλλον εργασίας
Συνεχής Εκπαίδευση
Bonus βάσει αποτελεσμάτων
Read More »
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΩΛΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ EΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΩΛΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ EΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Σελίδες