Αμερική εναντίον Κίνας και στην μέση ο Πλανήτης - Του Γιάννη Μιττάκου

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Αμερική εναντίον Κίνας και στην μέση ο Πλανήτης - Του Γιάννη Μιττάκου


Οι Αμερικανοί δια στόματος Trump έκαναν λόγω για ''κινέζικο ιό'' από την άλλη οι Κινέζοι κατηγόρησαν ότι οι Αμερικανοί ευθύνονται για την ιό και την εξάπλωση του. Και οι μεν και οι δε, μιλούν για κατασκευασμένο ιό. Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν φωνές που είτε ισχυρίζονται ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος είτε ότι δεν είναι, προερχόμενος από την φύση.

Όταν με το καλό τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ζούμε, θα πρέπει να αναζητήσουμε το αίτιο όλου αυτού. Κάτι παρόμοιο ισχύει με τα αεροπορικά δυστυχήματα. Πρώτα συμβαίνει το δυστύχημα και αμέσως μόλις καθαρίσει ο χώρος επεμβαίνει η ανάλογη επιτροπή διερεύνησης όπου θα βγάλει το πόρισμα. Με βάση το πόρισμα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες παγκοσμίως ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί.

Προσπαθώντας να βρω τι στοιχεία (αξιόλογα και αξιόπιστα) κυκλοφορούσαν έπεσα σε ένα άρθρο της Jef Akst ερευνήτριας στο έγκυρο περιοδικό Τhescientist. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν το οποίο δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2015 κάνει αναφορά στον Ralph Baric. O Ralph λοιπόν ο οποίος είναι ένας ερευνητής-λοιμωξιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, προχώρησε σε πειράματα προσπαθώντας να κατασκευάσει έναν ιό από την πρωτεΐνη του SHC014 κορωνοϊού ο οποίος βρίσκεται σε ένα είδος νυχτερίδας που ανήκει στις ρινολοφίδες.

Αυτά στο άρθρο, ερευνώντας λοιπόν την ορθότητα του άρθρου αναζήτησα την δημοσίευση της μελέτης. H μελέτη αυτή λοιπόν είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature. Εδώ απλά να αναφέρω για όσους γνωρίζουν το περιοδικό Nature θεωρείται ως το γνωστότερο επιστημονικό περιοδικό στον κόσμο ενώ καθίσταται ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά από το 1869. Στην δημοσίευση που έκαναν λοιπόν, ο Ralph Baric (ήταν co-author), αναφέρει ότι όντως μπόρεσαν να κατασκευάσουν έναν ''ιό χίμαιρα'' από την πρωτεΐνη του SHC014 κορωνοϊού τον οποίο τον καλλιέργησαν σε ποντίκια και το προσομοίωσαν σε ανθρώπινο περιβάλλον. Ο νέος υβριδικός ιός μόλυνε τα ανθρώπινα κύτταρα αποδεικνύοντας ότι ο SHC014 έχει την απαραίτητη δομή ώστε να δεθεί με τους υποδοχείς κλειδιά των κυττάρων και να τους μολύνει. Τα ποντίκια μολύνθηκαν αλλά δεν πέθαναν. Αυτά για το πείραμα.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 17 Οκτωβρίου του 2014 ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά κάθε χρηματοδότηση που σχετίζεται με νέες μελέτες που δημιουργούν πιο θανατηφόρους αλλά και μεταδοτικότερους ιούς. Και εδώ όμως υπάρχει η ειρωνεία της τύχης αν μου επιτρέπεται, όπου στον απόηχο αυτής της μελέτης ο Simon Wain-Hobson λοιμωξιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι αναφέρει τα εξής: ''Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν νέο ιό ο οποίος αναπτύσσεται καλά στα ανθρώπινα κύτταρα. Εάν αυτός ο ιός δραπετεύσει κανένας δεν θα μπορέσει να προβλέψει την έκταση που θα πάρει''. 

Δεν ξέρω ειλικρινά ποιος έχει την ευθύνη για αυτόν τον παγκόσμιο κίνδυνο που μέχρι πρότινος βλέπαμε σε κινηματογραφικές ταινίες. Ελπίζω κάποτε να μάθουμε την αλήθεια, παρόλο που δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος. Είναι ευθύνη όμως των πολιτικών και των κυβερνήσεων να φροντίσουν ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί, όχι για εμάς αλλά για τα παιδιά μας. Την επόμενη φορά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Μιττάκος Ιωάννης
Μέλος της Δημοκρατικής Ευθύνης, Ιχθυολόγος T.E MSc και εκπαιδευτής προσωπικού σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
Read More »
Αμερική εναντίον Κίνας και στην μέση ο Πλανήτης - Του Γιάννη Μιττάκου Αμερική εναντίον Κίνας και στην μέση ο Πλανήτης - Του Γιάννη Μιττάκου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Ξεκίνησε το Cruise Olympia από την Ανκόνα - Πως θα γίνει η αποβίβαση στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Ξεκίνησε το Cruise Olympia από την Ανκόνα - Πως θα γίνει η αποβίβαση στην Ηγουμενίτσα


Στις 22.30 το βράδυ του Σαββάτου και όχι στις 17.30 όπως ήταν  προγραμματισμένο, ξεκίνησε τελικά το πλοίο Cruise Olympia, το οποίο μεταφέρει περίπου 300 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ιταλία, αναμέσά τους και πολλοί φοιτητές, από την Ανκόνα για την Ηγουμενίτσα και τελικά προορισμό το λιμάνι της Πάτρας.

Οι μισοί έχουν δηλώσει πως θα κατεβούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και οι άλλοι μισοί στο λιμάνι της Πάτρας.

Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη 1.30 το μεσημέρι της Κυριακής.

Τον συντονισμό της αποβίβασης και τη μεταφορά των επιβατών που θα κατέβουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, έχει αναλάβει η πολιτική προστασία της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επιβάτες, αφού καταγραφούν τα προσωπικά τους στοιχεία και η διεύθυνση κατοικίας τους,  θα επιβιβάζονται σε ιδιωτικά ΙΧ συγγενών τους, εντός του λιμένα και θα μεταφέρονται στις οικείες τους, όπου θα παραμείνουν υπό αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Όσοι επιβάτες δεν διαθέτουν ιδιωτικό ΙΧ, θα μεταφέρονται στις οικείες τους με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο.

Τον έλεγχο για τη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, έχει αναλάβει η αστυνομική διεύθυνση, η οποία θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για το εάν παραμένουν στις οικίες τους. 

Για την άφιξη των επιβατών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση ο κυβερνητικός βουλευτής Θεσπρωτίας κ. βασίλη Γιόγιακας:
"Για την αυριανή άφιξη του Cruise Europa από την Ανκόνα στην Ηγουμενίτσα έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όπως η εξατομικευμένη συλλογή στοιχείων των επιβατών, η υποχρεωτική παραμονή κάθε ενός επιβάτη σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες και ο δειγματοληπτικός έλεγχος για την τήρηση του περιορισμού από τις αστυνομικές αρχές."
Read More »
Ξεκίνησε το Cruise Olympia από την Ανκόνα - Πως θα γίνει η αποβίβαση στην Ηγουμενίτσα Ξεκίνησε το Cruise Olympia από την Ανκόνα - Πως θα γίνει η αποβίβαση στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Ασύλληπτη τραγωδία στην Ιταλία - 793 νεκροί σε μια μέρα

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Ασύλληπτη τραγωδία στην Ιταλία - 793 νεκροί σε μια μέρα


Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στην γειτονική Ιταλία η οποία μετρά συνολικά 4.825 θανάτους από τον κορωνοϊό.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού είναι 53.578. Οι νεκροί έφτασαν τους 4.825, ενώ 6.072 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 47.021 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 4.032 άνθρωποι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 793 ασθενείς, καταγράφηκαν 6.557 νέα κρούσματα και 923 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 25.515 και οι νεκροί 395. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 6.705 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 715. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 4.617, με 146 νεκρούς.
Read More »
Ασύλληπτη τραγωδία στην Ιταλία - 793 νεκροί σε μια μέρα Ασύλληπτη τραγωδία στην Ιταλία - 793 νεκροί σε μια μέρα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Σοβαρές ζημιές στο ιστορικό κάστρο της Κιάφας στο Σούλι από τον εγκέλαδο (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Σοβαρές ζημιές στο ιστορικό κάστρο της Κιάφας στο Σούλι από τον εγκέλαδο (+ΦΩΤΟ)

Φωτογραφίες Ανδρέας Τόκας

Ζημιές προκάλεσε ο εγκέλαδος σε ένα από τα θρυλικά και ηρωικά καστροχώρια των Σουλιωτών και της ανένταχτης και αυτόνομης Σουλιώτικης Συμπολιτείας κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας.

Ο λόγος για το Κάστρο της Κιάφας, στο οποίο προκλήθηκαν ζημιές με αποκολλήσεις πετρών από όλα σχεδόν τα τοιχώματα.

Στο σημείο αναμένονται τις επόμενες ημέρες συνεργεία της εφορείας αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για να εκτιμήσουν την ζημιά και για να εξεταστούν οι εργασίες αποκατάστασης του
 


Read More »
Σοβαρές ζημιές στο ιστορικό κάστρο της Κιάφας στο Σούλι από τον εγκέλαδο (+ΦΩΤΟ) Σοβαρές ζημιές στο ιστορικό κάστρο της Κιάφας στο Σούλι από τον εγκέλαδο (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Ένα νέο δείγμα από το νοσ. Φιλίατών - Η σημερινή εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Ένα νέο δείγμα από το νοσ. Φιλίατών - Η σημερινή εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου


Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Σάββατο 21 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ :

Tα δύο (2) περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνομένα, σε σταθερή κατάσταση.
Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
Δεν υπάρχουν απαντήσεις για άλλα θετικά δείγματα.

2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Σήμερα 21/3/2020 στάλθηκαν δύο (2) νέα δείγματα για έλεγχο.
Δεν υπάρχουν απαντήσεις για θετικά δείγματα από τις προηγούμενεςημέρες .

3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Τα σαράντα τρία (43) άτομα του υγειονομικού προσωπικού, που είχαν έρθει σε επαφή με το θετικό κρούσμα που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, παραμένουν σε περιορισμό στο σπίτι τους και θα παρακολουθούνται για επτά ημέρες .Από την ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας βρέθηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με 45 άτομα τα οποία είναι σε καραντίνα στην οικία τους .
Αναμένονται απαντήσεις από επτά (7) δείγματα, τέσσερα που ελήφθησαν στις 19/3/2020 και τρία στις 20/3/2020.

4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου , ο οποίος είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η Διοίκηση και η Επιτροπή Λοιμώξεων έθεσε σε κατ΄οίκον περιορισμό δεκατρείς (13) διαπιστωμένες ασυμπτωματικές επαφές του ανωτέρω θετικού κρούσματος (10 υγειονομικούς και τρείς υπαλλήλους), υψηλού και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΕΟΔΥ, οι οποίοι παρακολουθούνται καθημερινά .
Αναμένονται τα αποτελέσματα ενός υπόπτου κρούσματος που νοσηλεύεται από τις προηγούμενες ημέρες σε απομονωμένο θάλαμο.
Με εντολή της διοίκησης απολυμάνθηκαν άμεσα όλοι οι χώροι του Νοσοκομείου από συνεργεία του Δήμου Πρέβεζας και από υγειονομικό συνεργείο του Νοσοκομείου όλοι οι χώροι που διακινείτο το θετικό κρούσμα .
Το νοσοκομείο παραμένει σε κανονική λειτουργία .

5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Ένα (1) νέο δείγμα στάλθηκε σήμερα για έλεγχο
Από τα τρία (3) δείγματα των προηγούμενων ημερών το ένα είναι αρνητικό και αναμένονται απαντήσεις για τα άλλα δύο.
Read More »
Ένα νέο δείγμα από το νοσ. Φιλίατών - Η σημερινή εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου Ένα νέο δείγμα από το νοσ. Φιλίατών - Η σημερινή εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Δείτε πως κατέγραψε τον σεισμό, κάμερα οικίας στην Παραμυθιά

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Δείτε πως κατέγραψε τον σεισμό, κάμερα οικίας στην ΠαραμυθιάRead More »
Δείτε πως κατέγραψε τον σεισμό, κάμερα οικίας στην Παραμυθιά Δείτε πως κατέγραψε τον σεισμό, κάμερα οικίας στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, στην παραλιακή οδό της Ηγουμενίτσας, έξω από τα γηπεδάκια του τένις.

Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε όταν ο οδηγός του οχήματος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχασε τον έλεγχό του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε δέντρο.

Ευτυχώς λειτούργησαν οι αερόσακοι του οχήματος και δεν τραυματίστηκε κανένας.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος θα διενεργήσει το Τμήμα Τροχαίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Read More »
Τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας Τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Σοβαρές ζημιές στο δημοτικό σχολείο Γλυκής από τον σεισμό (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Σοβαρές ζημιές στο δημοτικό σχολείο Γλυκής από τον σεισμό (+ΦΩΤΟ)


Σοβαρές ρωγμές στο ήδη επιβαρυμένο κτήριο του δημοτικού σχολείου Γλυκής, άφησε ο εγκέλαδος των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ρωγμές έχουν σημειωθεί σχεδόν σε κάθε τοίχο του σχολείου, ενώ στη σημείο βρέθηκε το συντονιστικό της πολιτικής προστασίας και μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης και ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος.

Στο σημείο αναμένεται και συνεργείο της ΤΑΣ Κοζάνης για αξιολόγηση ενώ το απόγευμα θα βρεθεί κλιμάκιο του υπουργείου εσωτερικών για να πραγματοποιήσει ελέγχους στατικής επάρκειας.

Δείτε φωτογραφίες

Read More »
Σοβαρές ζημιές στο δημοτικό σχολείο Γλυκής από τον σεισμό (+ΦΩΤΟ) Σοβαρές ζημιές στο δημοτικό σχολείο Γλυκής από τον σεισμό (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Παγώνουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί λόγω κορωνοϊού

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Παγώνουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί λόγω κορωνοϊού


«Παγώνει» η διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών στις παρούσες συνθήκες. Αυτό προκύπτει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στο εξηκοστό άρθρο που αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων:

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου, είναι δυνατή:

α) η αναβολή διενέργειας δημόσιων διαγωνισμών,
β) η παράταση της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών, στις περιπτώσεις που έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας,
γ) η αναστολή κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάθεσης ή εκτέλεσης αυτών και
δ) η χορήγηση παράτασης κάθε είδους συμβατικών προθεσμιών, για χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται με την οικεία απόφαση.
Read More »
Παγώνουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί λόγω κορωνοϊού Παγώνουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί λόγω κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Η «μόλυνση» της οικονομίας από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊου - Του Γιάννη Στάθη*

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Η «μόλυνση» της οικονομίας από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊου - Του Γιάννη Στάθη*


«Οι συνέπειες από την ύφεση την οποία προκαλεί η παγκόσμια κρίση, θα είναι σημαντικές για όλους. Όλοι, ανεξαιρέτως θα πληγούν οικονομικά από αυτήν. Τα ερωτήματα είναι τεράστια όσον αφορά την επόμενη μέρα. Και το κυριότερο ερώτημα , είναι με ποιον τρόπο θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση και θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη στο πολύ άμεσο μέλλον.»

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως, όταν θα έχει τελειώσει ο εφιάλτης της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού τίποτε δεν θα είναι ίδιο όπως ήταν πριν. Η ελπίδα μας είναι ότι , αργά ή γρήγορα η επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο και οι συνέπειες δεν θα είναι καταστροφικές.

Όταν ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή θα έχει περιοριστεί , μοιραία η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις οικονομικές επιπτώσεις. Προφανώς δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια και την εξέλιξη της επιδημίας. Οι άμεσες αρνητικές συνέπειες είναι πολλές . Οι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, οι οποίες έχουν ήδη χαθεί , η «περιπέτεια» την οποία υφίστανται και θα υποστούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι νοσούν από τον ιό, όπως και οι ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές, τις οποίες καταγράφουν οι διεθνείς χρηματαγορές και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας.

Ένα κείμενο , με προβληματισμούς και σκέψεις μοιάζει πολύ αδύναμο για να περιγράψει και να εξερευνήσει τα «αχαρτογράφητα ύδατα » στα οποία καλούμαστε να πλοηγηθούμε όλοι μας. Μόνον ερωτήματα και προβληματισμούς μπορεί να διατυπώσει. Πολύ δύσκολα ερωτήματα, τα οποία μάλλον θα αργήσουν να απαντηθούν.

Δεν υπάρχει καμία ασφαλής πρόβλεψη παρά μονό υποθετικά σενάρια. Σενάρια δυσμενή και σενάρια λιγότερο απαισιόδοξα… Ο συθέμελος κλονισμός της οικονομίας είναι αναμφισβήτητος και σε περίπτωση που οι σημερινές συνθήκες επεκταθούν χρονικά , πέραν των επόμενων τριών μηνών, τότε η βλάβη σε μεγάλο βαθμό θα είναι μη αναστρέψιμη .

Το πρώτα θύματα στην οικονομία σήμερα είναι εταιρείες και οι χρηματαγορές, για τους εξής λόγους : είτε επειδή δεν υφίσταται καταναλωτικό ενδιαφέρον από τους πελάτες τους είτε δεν έχουν δυνατότητα να παράγουν. Ο αεροπορικές μεταφορές , ο τουρισμός , η ακτοπλοΐα , η παιδεία , το εμπόριο, ο κατασκευαστικός κλάδος είναι κλάδοι οι οποίοι πλήττονται άμεσα και σφοδρότατα. Η ανασφάλεια , οι δυσοίωνες προβλέψεις , ο φόβος και η απροσδιόριστη διάρκεια , οδηγούν τις αγορές χρήματος ,εμπορευμάτων και τίτλων σε κάθετη πτώση. Το μέγεθος των ζημιών είναι απροσδιόριστο , με δεδομένο ότι διανύουμε το αρχικό στάδιο.

Η οικονομία σήμερα βρίσκεται αναμφισβήτητα σε κατάσταση σοκ. Τα προϋπολογισμένα έσοδα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, αποτελούν παρελθόν, και όταν ξαναλειτουργήσουν, όσες θα είναι σε θέση, είναι πραγματικά άγνωστο αν θα υφίσταται ακόμη αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Εκτίμηση μας είναι ότι, στο ορατό μέλλον , η καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού θα έχει αλλάξει δραματικά ,με συνέπεια να μην υπάρχει αντικείμενο για πολλές επιχειρήσεις..

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί ο χρόνος ομαλοποίησης και ανάκαμψης της αγοράς του τουρισμού, της εστίασης, της λιανικής, των υπηρεσιών, των αυτοκινήτων ,της κτηματαγοράς. 

Η νέα κρίση βρίσκει δυστυχώς τη χώρα μας εξουθενωμένη και αποδυναμωμένη μετά από δέκα χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας .Το ζήτημα προφανώς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την Ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές τράπεζες. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόβλημα σαφώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Θα ήταν πολύ σημαντικό να αντιληφθεί η Ευρώπη, ότι οι άτολμες αποφάσεις και τα λάθη της προηγούμενης δεκαετίας , τα οποία χωρίς αμφιβολία έχουν σημαντική συμμετοχή και επίδραση στην τραγική σημερινή εικόνα. Ενδεικτικά αναφέρω την εμμονική στάση για διαρκή λιτότητα και πλεονάσματα , η οποία «διέλυσε» συστήματα υγείας , τα οποία σήμερα προφανώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ρολό τους. Η Ιταλία δυστυχώς , θα είναι για πολλά χρόνια το παράδειγμα προς αποφυγήν των εμμονικών επιλογών της Ενωμένης Ευρώπης.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο SSM, οφείλουν να αναλάβουν σοβαρές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και να δώσουν λύσεις . Η αξιολόγηση των πρώτων χρηματοοικονομικών δράσεων είναι πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας , δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρξει απόφαση, για ρεαλιστική διαχείριση των δανείων και των χρεών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ληφθούν θα πρέπει να δίνουν λύσεις επί της ουσίας. Για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα πρέπει να αναληφθούν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες από το κράτος και τον τραπεζικό τομέα. Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση με μεθόδους όπως , «μακιγιαρίσματα των οικονομικών μεγεθών», με «τηλεφωνικές όχλησης» , με το «κρύψιμο του προβλήματος κάτω από χαλί» , την κατά το δοκούν χρήση της στατιστικής και την «μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον και σε άλλους» , έχει ως αποτέλεσμα , για μια ακόμη φορά ,την απασφάλιση μιας χρηματοοικονομικής βόμβας, την οποία πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να «εξουδετερώσουμε». 

Οι συνέπειες από την ύφεση την οποία προκαλεί η παγκόσμια κρίση, θα είναι σημαντικές για όλους. Όλοι, ανεξαιρέτως θα πληγούν οικονομικά από αυτήν. Τα ερωτήματα είναι τεράστια όσον αφορά την επόμενη μέρα. Και το κυριότερο ερώτημα , είναι με ποιον τρόπο θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση και θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη στο πολύ άμεσο μέλλον.

Είναι μια δύσκολη άσκηση και η θέση των κυβερνήσεων θα γίνει δυσκολότερη όταν ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή θα έχει περιοριστεί, οπότε οι οικονομικές συνέπειες θα βρεθούν την κορυφή του ενδιαφέροντος και του προβληματισμού των πολιτών.

Μέχρι τότε… ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών ..και μένουμε σπίτι .

*Ο Γιάννης Στάθης εργάσθηκε ως ανώτατο στέλεχος στον τραπεζικό τομέα. Είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών.
Read More »
Η «μόλυνση» της οικονομίας από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊου - Του Γιάννη Στάθη* Η «μόλυνση» της οικονομίας από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊου - Του Γιάννη Στάθη* Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Στους 13 οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Στους 13 οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού στην Ελλάδα


Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας λόγω του κορωνοϊού, καθώς από 10, που γνωρίζαμε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πρόκειται, κατά πληροφορίες, για έναν 84χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας, έναν ακόμη άνδρα στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και μία 94χρονη γυναίκα στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» της Αθήνας.

Όλοι τους είχαν υποκείμενα νοσήματα.
Read More »
Στους 13 οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού στην Ελλάδα Στους 13 οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Αφαίρεση των στεφανιών από τις μπασκέτες στο 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Αφαίρεση των στεφανιών από τις μπασκέτες στο 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ηγουμενίτσας


Μπράβο στην πρωτοβουλία του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ηγουμενίτσας να αφαιρεθούν τα στεφάνια από τις μπασκέτες του προαύλιου χώρου του σχολείου.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΠΙΤΙ!
ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!
Read More »
Αφαίρεση των στεφανιών από τις μπασκέτες στο 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ηγουμενίτσας Αφαίρεση των στεφανιών από τις μπασκέτες στο 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η αστυνομία για τη σύλληψη του διαρρήκτη

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Ηγουμενίτσα: Η αστυνομία για τη σύλληψη του διαρρήκτη


Εξιχνιάστηκαν άμεσα, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, διαδοχικές υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών, που έγιναν προχθές το βράδυ σε καταστήματα στην πόλη της Ηγουμενίτσας. 

Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (20-03-2020) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές κατ΄ εξακολούθηση τελεσμένες και σε απόπειρα. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος βραδινές ώρες της 19/20-03-2020 διέπραξε στην πόλη της Ηγουμενίτσας τις παρακάτω διαρρήξεις - κλοπές: 

· διέρρηξε καφενείο, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό, αλκοολούχα ποτά και τρόφιμα, 

· διέρρηξε βιβλιοπωλείο, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό από την ταμειακή μηχανή, 

· αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να διαρρήξει σούπερ μάρκετ και κομμωτήριο. 

Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου κατασχέθηκαν προκειμένου να αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Η αστυνομία για τη σύλληψη του διαρρήκτη Ηγουμενίτσα: Η αστυνομία για τη σύλληψη του διαρρήκτη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Καταγράφουν τις ζημιές στον Αχέροντα, σε Γλυκή, Ποταμιά, Χόικα και Γαρδίκι (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Καταγράφουν τις ζημιές στον Αχέροντα, σε Γλυκή, Ποταμιά, Χόικα και Γαρδίκι


Σε Γλυκή, Ποταμιά, Χόικα και Γαρδίκι, σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές στον δήμο Σουλίου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


Συνεργεία του δήμου Σουλίου βρίσκονται από το πρωί στις 4 κοινότητες και καταγράφουν τις ζημιές ενώ το απόγευμα σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, αναμένεται κλιμάκιο του υπουργείου εσωτερικών και του ΤΑΣ Κοζάνης για να πραγματοποιήσει ελέγχους στατικής επάρκειας σε μια σειρά από κτήρια.


Οι ζημιές εντός του δήμου Σουλίου επικεντρώνονται, σε παλιά κτήρια, σε βιτρίνες άλλα και προιόντα καταστημάτων, σε πεζοδρόμια άλλα και στο οδικό δίκτυο από πτώσεις βράχων.

Εντωμεταξύ, στο Καναλάκι οπου και έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες ζημιές, πραγματοποιηθηκε το πρωί η συνεδρίαση του συντονιστικού, παρουσία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του διευθυντή της πολιτικής προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργου, των δημάρχων Πάργας και Σουλίου Νίκου Ζαχαριά και Γιάννη Καραγιάννη, παραγόντων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.


Read More »
Καταγράφουν τις ζημιές στον Αχέροντα, σε Γλυκή, Ποταμιά, Χόικα και Γαρδίκι (+ΦΩΤΟ) Καταγράφουν τις ζημιές στον Αχέροντα, σε Γλυκή, Ποταμιά, Χόικα και Γαρδίκι (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

ΛΕΚΚΑΣ: Ο Σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς - Τρεις ελαφρά τραυματίες

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
ΛΕΚΚΑΣ: Ο Σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς - Τρεις ελαφρά τραυματίες


Οι μεγαλύτερες ζημιές σε δεκάδες κατοικίες από τονν σεισμό των 5,6 ρίχτερ έχουν καταγραφεί στο Σκοτεινό στο Καναλάκι, την Γλυκή, την Ποταμιά, την Κυψέλη και την Σκαφιδωτή.Επίσης υπάρχουν τρεις ολύ ελαφρά τραυματίες.

Στην περιοχή βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Αλ.Καχριμάνης και ο Δημ.Μαυρογιώργος.

«Είμαστε πάνω στην κορύφωση του φαινομένου. Μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με τον σημερινό σεισμό στην περιοχή της Πάργας. 

«Από το ρήγμα της Παραμυθιάς» «Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοί» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης της Πάργας. 
Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ηπειρο, όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς.
Read More »
ΛΕΚΚΑΣ: Ο Σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς - Τρεις ελαφρά τραυματίες ΛΕΚΚΑΣ: Ο Σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς - Τρεις ελαφρά τραυματίες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Πτώσεις βράχων στην επαρχιακή οδό Γλυκής - Παραμυθιάς

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Πτώσεις βράχων στην επαρχιακή οδό Γλυκής - Παραμυθιάς


Πτώσεις βράχων στην επαρχιακή οδο Γλυκής Παραμυθιάς στο ύψος της Χόικας. 


Στο σημείο βρίσκονται άντρες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παραμυθιάς
Read More »
Πτώσεις βράχων στην επαρχιακή οδό Γλυκής - Παραμυθιάς Πτώσεις βράχων στην επαρχιακή οδό Γλυκής - Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Οι πρώτες φωτογραφίες από τις ζημιές στο Καναλάκι

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Οι πρώτες φωτογραφίες από τις ζημιές στο Καναλάκι 


 

Read More »
Οι πρώτες φωτογραφίες από τις ζημιές στο Καναλάκι Οι πρώτες φωτογραφίες από τις ζημιές στο Καναλάκι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Ζημιές στο Καναλάκι και διακοπή ρεύματος προκάλεσε ο σεισμός των 5,6 ρίχτερ

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
Ζημιές στο Καναλάκι και διακοπή ρεύματος προκάλεσε ο σεισμός των 5,6 ρίχτερ


Επί ποδός βρίσκονται η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και ομάδες εθελοντών μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 5,6 ρίχτερ που σημειώθηκε με επίκεντρο 14 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Πάργας.

Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή είναι ανάστατοι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην περιοχή του Καναλακίου έχει σημειωθεί διακοπή ρεύματος ενώ φαίνεται ότι έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια χωρίς μέχρι τώρα να είναι ακριβής η έκτασή τους.

Βράχια έχουν πέσει στον δρόμο, κοντά στην Καστροσυκιά.
Read More »
Ζημιές στο Καναλάκι και διακοπή ρεύματος προκάλεσε ο σεισμός των 5,6 ρίχτερ Ζημιές στο Καναλάκι και διακοπή ρεύματος προκάλεσε ο σεισμός των 5,6 ρίχτερ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήστε

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήστε


Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος - ερευνητής Δρ., Γεράσιμος Χουλιάρας, σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Πάργα.

"Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. 

Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήστε!", έγραψε ο κ. Χουλιάρας πριν λίγο στο facebook.
Read More »
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήστε ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήστε Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Θεσπρωτία

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020
ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Θεσπρωτία 


Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 2.49 τα ξημερώματα του Σαββάτου, με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα από την Πάργα και την Χόικα Θεσπρωτίας.

Η πρώτη εκτίμηση του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών, κάνει λόγω για ένταση της τάξεων των 5.6 ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Η ισχυρή δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους ολόκληρης της Ηπείρου που πετάχθηκαν από τα κρεβάτια τους

Στις 11.38 είχε σημειωθεί μία ακόμα σεισμική δόνηση με το ίδιο επίκεντρο και ένταση 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ
Read More »
ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Θεσπρωτία ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Σελίδες