8 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 59 σε όλη την Ήπειρο

Τρίτη, Απριλίου 06, 2021
8 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 59 σε όλη την ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 2
ΠΕ Θεσπρωτίας 8
ΠΕ Ιωαννίνων 46
ΠΕ Πρέβεζας 3
Read More »
8 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 59 σε όλη την Ήπειρο 8 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 59 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 06, 2021 Rating: 5

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση

Τρίτη, Απριλίου 06, 2021
Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια μετά την ΕπανάστασηΜια μοναδική συλλογή σπάνιας συναισθηματικής και συλλεκτικής αξίας αναδεικνύει τους δύο αιώνες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Κεντρικό σημείο αναφοράς της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση και ξεχωριστό ενθύμιο ιδιαίτερης αισθητικής και συναισθηματικής αξίας αποτελεί η συλλογή των 14 συλλεκτικών νομισμάτων του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά από εισήγηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Τα συλλεκτικά νομίσματα, μοναδικά έργα τέχνης που φέρουν τη σφραγίδα της απαράμιλλης ποιότητας και της υψηλής τεχνικής των διεθνώς βραβευμένων χαρακτών του Εθνικού Νομισματοκοπείου, είναι μια συνέχεια της μεγάλης νομισματικής παράδοσης της χώρας μας και απεικονίζουν ιστορικούς σταθμούς της νεότερης ιστορίας μας και εμβληματικές προσωπικότητες, από κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Φιλοδοξία του Νομισματικού Προγράμματος είναι να κρατηθεί για πάντα ζωντανή στη μνήμη και στην καρδιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων η διακοσιετηρίδα της Επανάστασης, να μάθουν οι νεότερες γενιές τη σύγχρονη ιστορία μας, μέσα από μια νομισματική συλλογή μεγάλης συμβολικής σημασίας, αλλά και να βρει κάθε νόμισμα τη θέση του, ως ενθύμιο της δικής μας συμμετοχής, στα διακοσιοστά γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας.
Η απόκτηση των νομισμάτων συμβάλλει, επίσης, στην υλοποίηση επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Το Νομισματικό Πρόγραμμα είναι το βασικό έσοδο της Επιτροπής, αφού είναι γνωστό ότι δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, και μέσα από αυτό χρηματοδοτούνται δράσεις τα οφέλη των οποίων επιστρέφουν στην κοινωνία.

Τι περιλαμβάνει το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Το Νομισματικό Πρόγραμμα αναδεικνύει τα 200 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας, μέσα από 14 νομίσματα, σε τρεις σειρές:
Η πρώτη σειρά αφορά τα διμεταλλικά νομίσματα και περιλαμβάνει τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού κράτους, τον Φοίνικα του 1828 και τη Δραχμή του 1832, που κυκλοφορούν ξανά.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, οκτώ αργυρά νομίσματα που αναφέρονται στις επεκτάσεις του ελληνικού κράτους και απεικονίζουν τις εμβληματικές προσωπικότητες της κάθε περιοχής της Ελλάδας:
Το πρώτο Ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή.
Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Η Μακεδονία και τα Νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου, με τον Παύλο Μελά.
Η Ήπειρος, με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
Η Θράκη, με τον Γεώργιο Βιζυηνό.
Τα Δωδεκάνησα, με την κυρά της Ρω

Τέλος, το Νομισματικό Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την τρίτη σειρά νομισμάτων, τα τέσσερα χρυσά νομίσματα που αποτυπώνουν χαρακτηριστικές ελληνικές σημαίες και διατίθενται αποκλειστικά ως μέρος της πλήρους κασετίνας, που περιλαμβάνει και τα 14 νομίσματα της συλλογής.

Τα 14 νομίσματα κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό, ενώ οι μήτρες τους θα καταστραφούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παραγωγή του προβλεπόμενου αριθμού για το καθένα από αυτά, προσδίδοντάς τους σπάνια συλλεκτική αξία.

Τα συλλεκτικά νομίσματα διατίθενται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» μέσω του e-shop της στον σύνδεσμό: shop.greece2021.gr
Read More »
Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 06, 2021 Rating: 5

Το Επιμελητήριο ενημερώνει για τα μέτρα που ισχύουν στη Θεσπρωτία

Τρίτη, Απριλίου 06, 2021
Το Επιμελητήριο ενημερώνει για τα μέτρα που ισχύουν στη ΘεσπρωτίαΤο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει για την νέα απόφαση (ΦΕΚ 1308/Β/03.04.2021) που αφορά τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00. Το ΦΕΚ είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (www.e-thesprotias.gr/)

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας βρίσκεται πλέον στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου και ισχύουν τα ακόλουθα:

Μετακινήσεις: 
Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 επιτρέπεται από τις 05:00 έως και τις 21:00 καθημερινά. Ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες μετακινήσεις: δ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου, και ε) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και κατά την Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

Ωράριο λειτουργίας: 
Προαιρετικό από τις 07:00 έως και τις 20:30 με ΕΞΑΙΡΕΣΗ τις επιχειρήσεις τροφίμων με υπηρεσίες διανομής (delivery) που δύνανται να λειτουργούν έως τις 1:00.

Αυξημένου κινδύνου:
Γενικά οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και η εξυπηρέτηση κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις με ραντεβού. Εξαίρεση ισχύει για τις τράπεζες και ταχυμεταφορές, ΕΛΤΑ κλπ κοινής ωφελείας όπου δεν μπορεί να προγραμματισθεί ραντεβού. Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρων.
Στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του συνημμένου ΦΕΚ (σελ. 15883-15887) αναφέρονται λεπτομερώς οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που αναστέλλεται η λειτουργία τους και οι εξαιρέσεις κατά περίπτωση.

Συνοπτικά:

ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ την λειτουργία τους οι :
Βρεφικοί / Βρεφονηπιακοί σταθμοί
Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπάρ
Εστίαση, εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ-καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering με ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Α) όσες λειτουργούν εντός ξενοδοχείων και για τα οποία ισχύουν ειδικά μέτρα και Β) όσες παρέχουν προϊόντα σε πακέτο (take away), διανομής προϊόντος (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτηση (drive-through) χωρίς όμως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό & τον εξωτερικό χώρο ευθύνης τους.
Παιδότοποι / παιδικές χαρές
Γυμναστήρια
Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο με ΕΞΑΙΡΕΣΗ: μόνο όταν αυτό πραγματοποιείται εντός των ορίων της περιφέρειας της φορολογικής έδρας του πωλητή, κι εφόσον περιλαμβάνεται στην γεωγραφική ισχύ της άδειάς του
Κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπείες με υπεριώδεις κι υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών) κλπ με ΕΞΑΙΡΕΣΗ:
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής (ΚΑΔ 96.02)
Υπηρεσίες διαιτολογίας (ΚΑΔ 96.04.10.01)
Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση (ΚΑΔ 96.04.10.02)
Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής & φροντίδας του σώματος (ΚΑΔ 96.04.10.06)
Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων (ΚΑΔ 96.09.19.08)

Με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 επιπλέον άτομο για κάθε 25τ.μ.
Απόσταση 2 μέτρων
Προσέλευση μόνο κατόπιν ραντεβού
Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο
Ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος plexiglass ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών
Ημερήσια τήρηση καταλόγου ραντεβού
Προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 έως τις 20:30.
Υπηρεσίες πίστας καρτ
Σχολές ερασιτεχνών και επαγγελματιών οδηγών με ΕΞΑΙΡΕΣΗ τις ανάγκες εκπαίδευσης κι εξέτασης (θεωρητικής και πρακτικής) υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών (και για τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας) και έως τις 20:30, τηρούμενων αποστάσεων 1,5 μέτρων και έως 5 εκπαιδευόμενους. Αναστέλλεται και η διενέργεια εξετάσεων (θεωρητικών και πρακτικών) υποψηφίων οδηγών).
Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, καφενεία με τεχνικά-μηχανικά παιχνίδια, ιντερνετ καφέ.
Υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων.
Οι μετακινήσεις με οχήματα ΕΔΧ και ΕΙΧ επιτρέπονται με μέχρι 2 επιβάτες πλέον του οδηγού, με εξαίρεση την επιβίβαση ανηλίκων τέκνων ή ατόμων που χρήζουν βοήθειας από δεύτερο άτομο. Για λοιπές περιπτώσεις συμβουλευτείτε το ΦΕΚ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ με προϋποθέσεις :
Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμικών προϊόντων, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1 άτομο / 25 τ.μ. κύριου χώρου καταστήματος (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι)
Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων & 2 μέτρων στα σουπερ & μινι μάρκετ στην αναμονή ταμείου
Υποχρέωση Ανάρτηση επιγραφής στην είσοδο με τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εκτός του καταστήματος
Υποχρέωση καθημερινής απολύμανσης καλαθιών / καροτσιών
Ωράριο λειτουργίας προαιρετικό από τις 7:00 έως τις 20:30 με ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ανωτέρω επιχειρήσεων που λειτουργούν διανομή προϊόντων delivery και οι οποίες μπορούν να λειτουργούν μόνο ως προς αυτό έως τις 1:00.

Λιανικό Εμπόριο, εφόσον λειτουργούν: α) με την διαδικασία της εξ αποστάσεως αγοράς / προεπιλογής (click away) για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος , β) με την διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού (click inside) για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (οδηγίες εφαρμογής στο πεδίο 25 του Πίνακα της συνημμένης απόφασης).

ΕΞΑΙΡΕΣΗ : α) τα περίπτερα που μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες, και β) οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών ΜΟΝΟ για εξοφλήσεις λογαριασμών – ανανεώσεις υπολοίπων – επισκευές συσκευών που θα λειτουργούν χωρίς ραντεβού.
Προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 έως τις 20:30.
Συνεργεία αυτοκινήτων και Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Ωράριο λειτουργίας έως τις 20:30
Λειτουργία μόνο κατόπιν ραντεβού & υποχρέωση τήρησης σχετικού ημερήσιου καταλόγου
Εως 9 άτομα αναμονή

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Τα πρόστιμα για :
Παραβίαση αναστολής λειτουργίας/κανόνων υγιεινής-απολύμανσης / ορίων πελατών, εκκινούν από τις 2.000€ και μπορούν να ανέλθουν έως και τις 50.000€ αναλόγων των τ.μ. της επιχείρησης
Υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, 1.000€
Παραμονή πελατών σε εσωτερικό - εξωτερικό χώρο επιχειρήσεων take away, 3.000€ για την επιχείρηση και 300€ για τους πελάτες
Μεταφορές, 150€ σε οδηγό και επιβάτες
Την Μη τήρηση καταλόγου ραντεβού κλπ, από 500€ εως 2.000€
Την Μη ανάρτηση ενημέρωσης επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, 300€ έως 600€
Μη χρήση μάσκας, 300€.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Το Επιμελητήριο ενημερώνει για τα μέτρα που ισχύουν στη Θεσπρωτία Το Επιμελητήριο ενημερώνει για τα μέτρα που ισχύουν στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 06, 2021 Rating: 5

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Τρίτη, Απριλίου 06, 2021
Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την υγείαΗ ΕΠΕΚΕ και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουν ξεκινήσει και διοργανώνουν Περιφερειακές διαδικτυακές εκδηλώσεις για την παρουσίαση του Προγράμματος Υγείας και τη διαβούλευσή του με τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Επιτροπές της Ηπείρου συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 7 Απριλίου και ώρα 18.00, δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:

“Με τους Υγειονομικούς, τους ασθενείς & τις τοπικές κοινωνίες σχεδιάζουμε το νέο ΕΣΥ & τη Δημόσια Υγεία στη χώρα»

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι βασικοί άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ για το «ΝΕΟ ΕΣΥ» και θα μιλήσουν οι:
Ανδρέας Ξανθός (Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας),
Πάνος Καλαράς (Συντονιστής Τμήματος Υγείας) και
Σταμάτης Βαρδαρός (Πρώην Γ.Γ. Υπ. Υγείας).

Στην δημόσια αυτή εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, να συζητήσουν και να κάνουν προτάσεις, υγειονομικοί, συνδικαλιστές, φορείς του χώρου της υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι συλλόγων ληπτών υγείας καθώς επίσης και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία της Ηπείρου, μέσα από μια διαδικασία άμεσου διαλόγου, ή υποβολής ερωτήσεων.

Η εκδήλωση-διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί μέσα από την πλατφόρμα επικοινωνίας του Zoom, και θα προβληθεί ζωντανά (live streaming) για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, ή και να υποβάλουν ερωτήσεις, από τις σελίδες των νομαρχιακών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στο Facebook και συγκεκριμένα:
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ιωαννίνων https://www.facebook.com/syrizaioanninon
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Άρτας https://www.facebook.com/syrizaartas/
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεσπρωτίας https://www.facebook.com/syrizathesprotias
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πρέβεζας https://www.facebook.com/syrizaprevezas/
Read More »
Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 06, 2021 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση προσωρινού Α.Μ.Κ.Α. για τον εμβολιασμό;

Τρίτη, Απριλίου 06, 2021
Βασίλης Γιόγιακας: Πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση προσωρινού Α.Μ.Κ.Α. για τον εμβολιασμό;Για το χρόνο έγκρισης των αιτήσεων χορήγησης προσωρινού Α.Μ.Κ.Α. προκειμένου να μπορούν εμβολιαστούν τα άτομα που δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ρωτά ο Βασίλης Γιόγιακας τους Υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρει ότι, ένα μήνα μετά την ψήφιση διάταξης για τη δυνατότητα χορήγησης, κατόπιν αίτησης, προσωρινού Α.Μ.Κ.Α. αποκλειστικά για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, είναι άγνωστο αν έχει ξεκινήσει η χορήγηση προσωρινού Α.Μ.Κ.Α. σε άτομα που ανήκουν στις πληθυσμιακές ομάδες τρέχουσας προτεραιότητας για εμβολιασμό. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τους:
κ. Υπουργό Υγείας
κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: «Έγκριση αιτήσεων χορήγησης προσωρινού Α.Μ.Κ.Α.»

Με το Άρθρο 248 του Ν.4782/2021 (ΦΕΚ 36 Α’/9-3-2021) παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) να αιτείται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr τη χορήγηση προσωρινού Α.Μ.Κ.Α., αποκλειστικά για τον προγραμματισμό της διενέργειας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού. Παρέχεται επίσης εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μετανάστευσης και Ασύλου για τον καθορισμό με κοινή απόφαση των ειδικότερων κατηγοριών δικαιούμενων προσώπων, του χρόνου απενεργοποίησης του προσωρινού Α.Μ.Κ.Α. και κάθε άλλης συναφούς λεπτομέρειας.

Περίπου ένα μήνα μετά την ψήφιση της παραπάνω διάταξης είναι άγνωστο εάν έχει ξεκινήσει η χορήγηση προσωρινού Α.Μ.Κ.Α., ενώ καταγράφονται διαμαρτυρίες ατόμων - κυρίως Ελλήνων ομογενών συνταξιούχων - που ανήκουν στις πληθυσμιακές ομάδες τρέχουσας προτεραιότητας ότι δεν έχουν ακόμα προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους αν και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Έχει ξεκινήσει η χορήγηση προσωρινού Α.Μ.Κ.Α. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 248 του .4872/2021 και, αν όχι, πότε αναμένεται,
Εάν ήδη χορηγείται προσωρινό Α.Μ.Κ.Α., ποιο είναι το μέσο διάστημα αναμονής, από την υποβολή της σχετικής αίτησης μέχρι τη χορήγησή του, εφ’ όσον εγκριθεί η αίτηση.
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση προσωρινού Α.Μ.Κ.Α. για τον εμβολιασμό; Βασίλης Γιόγιακας: Πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση προσωρινού Α.Μ.Κ.Α. για τον εμβολιασμό; Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 06, 2021 Rating: 5

94 παραβάσεις για μάσκες και άσκοπη μετακίνηση

Τρίτη, Απριλίου 06, 2021
94 παραβάσεις για μάσκες και άσκοπη μετακίνησηΣτο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (05-04-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (94) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

(72) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
16 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
11 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
26 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
19 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(22) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
16 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
94 παραβάσεις για μάσκες και άσκοπη μετακίνηση 94 παραβάσεις για μάσκες και άσκοπη μετακίνηση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 06, 2021 Rating: 5

Η επέκταση του νεκροταφείου Φιλιατών...

Τρίτη, Απριλίου 06, 2021
Η επέκταση του νεκροταφείου Φιλιατών...


Με ένα λιτό δελτίο τύπου το οποίο περιείχε μόνο τον τίτλο και δύο φωτογραφίες, ο Δήμος Φιλιατών μας ενημέρωσε πως ξεκίνησαν οι εργασίες για τη "Διαμόρφωση και επέκταση του νεκροταφείου στην Αγία Τριάδα Φιλιατών".


Έτσι απλά. 
Ένας τίτλος και δύο φωτογραφίες...
Χωρίς καμία άλλη πληροφορία, όπως τον εργολάβο που εκτελεί τις εργασίες αλλά και εάν έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Οι οποίες δεν είναι και λίγες, όπως διαπιστώσαμε με το ρεπορτάζ μας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ίδρυση νέων κοιμητηρίων ή η επέκταση των παλαιών εκτελείται σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του Α.Ν.582/1968.

Η επέκταση των νεκροταφείων επιτρέπεται, εφόσον από ειδική μελέτη προκύπτει η αδυναμία εξασφάλισης κατάλληλου για το σκοπό αυτόν άλλου χώρου και μετά από εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας και υδρογεωτεχνικής μελέτης, καθώς και πολλών άλλων δικαιολογητικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 26882/5769/30-09/23-10-1998 κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Υγείας και Πρόνοιας με τίτλο «Καθορισμός δικαιολογητικών και διαδικασίας για τη μείωση των αποστάσεων των ιδρυομένων ή επεκτεινομένων κοιμητηρίων» (Δ΄ 838), με την οποία προβλέπεται ότι για την ίδρυση νέου ή την επέκταση υπάρχοντος κοιμητηρίου, ως και για την έγκριση ή επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου πλησίον αυτού, ο ενδιαφερόμενος Ο.Τ.Α. ή η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, αν αυτή κινεί τη διαδικασία, υποβάλλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο πλήρη φάκελο με τα προβλεπόμενα στην εν λόγω Κ.Υ.Α., δικαιολογητικά.

Δηλαδή:
 • απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, 
 • σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, 
 • βεβαίωση περί μη ύπαρξης δεσμεύσεων από απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, 
 • υδρογεωτεχνική μελέτη, 
 • εγκεκριμένη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, 
 • ΜΠΕ, 
 • ειδική τεχνική μελέτη, περιλαμβάνουσα χάρτες, φωτογραφίες, και τεχνική έκθεση, όπου «περιγράφονται ο περιβάλλων το κοιμητήριο χώρος (ιδιαίτερα πρέπει να περιγραφούν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον), 
 • το νομικό καθεστώς δόμησης (εντός σχεδίου, ΖΟΕ, εκτός σχεδίου κλπ.) 
 • οι οικιστικές συγκεντρώσεις, 
 • οι χρήσεις γης, 
 • οι κλίσεις εδάφους, 
 • οι αποστάσεις από φρέατα και πηγές, 
 • οι χρήσεις των επιφανειακών και υπόγειων νερών, 
 • τα χαρακτηριστικά του κοιμητηρίου (έκταση, δυναμικότητα κ.λ.π.) 
 • η κοκκομετρία και η περατότητα των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών, 
 • τα πιθανά προβλήματα επικινδυνότητας των γεωλογικών σχηματισμών, 
 • οι δυνατότητες ηλεκτροδότησης, 
 • η δυνατότητα υδροδότησης και τηλεφωνικής σύνδεσης, 
 • η περιγραφή αποχετευτικού συστήματος, 
 • ο τρόπος διάθεσης και διαχείρισης απορριμμάτων, 
 • οι αποστάσεις από νοσηλευτικά ιδρύματα, 
 • οι επικρατούντες άνεμοι και κάθε άλλη σχετική πληροφορία η οποία θα διευκόλυνε το Περιφερειακό συμβούλιο στη λήψη της απόφασης (άρθρο 2 παρ. Α εδ. 7α).
Η προβλεπόμενη από το άρθρο 1, παρ.2 του νόμου του Α.Ν.582/1968, επιτροπή, γνωματεύει για τη θέση, την έκταση, τη φύση του εδάφους και την εκπλήρωση γενικά των υπόλοιπων όρων, που ορίζονται από την παρούσα διάταξη, καθώς και για κάθε θέμα που αναφέρεται στην ίδρυση ή την επέκταση των κοιμητηρίων… 

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, ασκούν έλεγχο στα κοιμητήρια που λειτουργούν, για την διαπίστωση της εφαρμογής των όρων της παρούσης καθώς και των άλλων υγειονομικών διατάξεων, με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας (άρθρο 2). 

Κοιμητήρια, που ιδρύονται ή επεκτείνονται, πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 250 μ. από το άκρο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και 100 μ. από μεμονωμένες κατοικίες. 

Επίσης πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μ. από φρέατα και 50 μ. από πηγές πόσιμου νερού και οπωσδήποτε να μη δημιουργούν κίνδυνο ρυπάνσεως ή μολύνσεως του υδροφόρου ορίζοντα, που τροφοδοτεί τα φρέατα ή τις πηγές. 

Επίσης τα κοιμητήρια πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1.500 μ. από νοσοκομεία ή κλινικές. Η απόσταση αυτή μπορεί να περιορισθεί μέχρι 500 μ., σε περίπτωση που τα κοιμητήρια δεν φαίνονται απ’ ευθείας από τα νοσοκομεία ή τις κλινικές, ούτε ο κύριος δρόμος που οδηγεί σ’ αυτά (κοιμητήρια) περνά μπροστά από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.


Η απόσταση του κοιμητηρίου Φιλιατών από το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, είναι μόλις 260 μέτρα.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλες οι παραπάνω αδειοδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί από τη δημοτική αρχή Φιλιατών, τις οποίες περιμένουμε και να δώσει στη δημοσιότητα.
Read More »
Η επέκταση του νεκροταφείου Φιλιατών... Η επέκταση του νεκροταφείου Φιλιατών... Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 06, 2021 Rating: 5

Σελίδες