Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών - 225 θέσεις στην Ήπειρο

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018


Ένα νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών παρουσίασαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.

Από το νέο πρόγραμμα, στην Περιφέρεια Ηπείρου θα δημιουργηθούν 225 θέσεις εργασίας.

Το “Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών” σχεδίασαν από κοινού τα Υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος με στόχους: αφενός μεν την εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία, αφετέρου δε την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο με στόχο την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ, απευθύνεται σε 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας 8 μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.

Εκτός από την απασχόληση των ανέργων, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό να αφήσει «καθαρό» κοινωνικό αποτύπωμα:

α) Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (πχ καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων), προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Με την υλοποίηση του προγράμματος, η χώρα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη ενάντια σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο.

β) Οι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στο πεδίο.

Τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε νέες δυνατότητες απασχόλησης, π.χ. δημιουργία φορέα ΚΑλΟ που θα αναλάβει τον καθαρισμό δασικών περιοχών, την αξιοποίηση της βιομάζας και την απόκτηση εισοδήματος από τις δασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες.


 
Read More »
Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών - 225 θέσεις στην Ήπειρο Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών - 225 θέσεις στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ κ. ΘΩΜΑ ΠΙΤΟΥΛΗ

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018


Καλούμαστε σήμερα να παρουσιάσουμε ενώπιων του Περιφερειακού Συμβουλίου απολογισμό πράξεων έργων και γενικότερα της λειτουργίας μας για το 2017.

Συνεχιζόμενης της οικονομικής κρίσης και με την οικονομική δυνατότητά μας περιορισμένη πλέον στο ελάχιστο ερχόμαστε να λογοδοτήσουμε προς υμάς για τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε.

Τα αναλυτικά στοιχεία των υπηρεσιών της Π.Ε Θεσπρωτίας έχουν ενσωματωθεί στα πεπραγμένα των αντίστοιχων διευθύνσεων οπότε και για συντομία χρόνου δεν θα αναφερθώ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και την χρονιά που πέρασε υπήρξαμε αρωγοί σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής μας.

Προς τον Αγροκτηνοτροφικό τομέα προβήκαμε σε πλείστες διανοίξεις, αποκαταστάσεις λόγω βροχοπτώσεων των οδικών δικτύων προς αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και πέρυσι εφαρμόσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα για τη Δακοκτονία.

Προωθήσαμε, όντως με κάποια καθυστέρηση, μεγάλο αριθμό αιτήσεων για αγροτικό εξηλεκτρισμό.

Προχωρήσαμε σε συχνούς και συστηματικούς καθαρισμούς της κοίτης του Καλαμά από τα νεκρά πλατάνια που δημιουργούν τεχνητά φράγματα και βοηθούν να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα.

Συστηματική διαχείριση των θηροφραγμάτων στο φράγμα Ραγίου για αποφυγή ή και ανακούφιση πλημμυρικών φαινομένων.

Για εφέτος προγραμματίζουμε την συνεχόμενη λειτουργία τους για ένα μήνα με ταυτόχρονο καθαρισμό του πυθμένα του ποταμού στο φράγμα από τα φερτά υλικά.

Προβήκαμε σε εκτεταμένη υλοτομία των νεκρών πλατάνων με παράλληλη καύση αυτών. Την περίοδο από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο ανακουφίσαμε τροφοδοτώντας τις κτηνοτροφικές μονάδες του νομού με χιλιάδες τόνους νερό λόγω του ότι όλοι οι ταμιευτήρες είχαν ξεραθεί λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Προωθήσαμε πάνω από σαράντα δρομολόγια των 15 τόνων ανά διήμερο περίπου.

Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας για τρίτη χρονιά ενεργοποιούνται στον κάμπο της Παραμυθιάς για καθαρισμούς και διευθετήσεις των δικαιούχων των αναδασμών.

Με τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας προβήκαμε σε πλείστες παρεμβάσεις αποκαταταστάσεων, καθαρισμών μεταφοράς κλπ στους Τ.Ο.Ε.Β της περιοχής αλλά και σε συνεργασία με τους Δήμους της Θεσπρωτίας όπου μας εζητήθει.

Προβήκαμε σε παρεμβάσεις διευθέτησης της κοίτης του Καλαμά αλλά δυστυχώς η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρίζει ουσιαστικής παρέμβασης τεραστίου προϋπολογισμού.Η Δ/νση Τεχνικών έργων της Π.Ε Θεσπρωτίας συντάσσει σχετική μελέτη για να έχουμε καθαρή εικόνα των απαιτήσεων της παρέμβασης.

Προβήκαμε σε εκτεταμένους καθαρισμούς των ρεμάτων στην περιοχή, αν και είναι εκτός αρμοδιότητας μας, διότι προέχει η προστασία των πολιτών.

Ολοκληρώσαμε μελέτη παρέμβασης στο Εθνικό δίκτυο Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων προϋπολογισμού δεκατριών εκατομμυρίων ευρώ και έχουμε προωθήσει το αίτημα για χρηματοδότηση. Αφορά την είσοδο πόλης Ηγουμενίτσας. Ως έργο προγραμματίζει την αλλαγή των οδεύσεων των έργων κοινής ωφέλειας την οδοσήμανση και οδοφωτισμό καθώς και την κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων οδοποιίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, πεζοδρόμια και παράπλευρους δρόμους εξυπηρέτησης των εξυπηρετουμένων.

Συνδράμαμε ουσιαστικά στην διόρθωση σφαλμάτων του Γενικού Πολεοδομικού του Δήμου Ηγουμενίτσας και με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και την πληρωμή της μελέτης.

Επίσης χρηματοδοτήσαμε την μελέτη για την συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στο πρόγραμμα «ΕΛΛΕΝΑ».

Προχωρήσαμε και είμαστε σε αναμονή παράδοσης την μελέτη κόμβων στην συμβολή της Εθνικής οδού Πλαταριάς-Καρτερίου και προς Σύβοτα.

Ολοκληρώνουμε την μελέτη οδικής σύνδεσης προς τον Αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων.

Ολοκληρώσαμε την δημιουργία αναχωμάτων ώστε να αποτρέπεται η είσοδος των υδάτων του ποταμού κατά τις πλημμύρες στον αρχαιολογικό χώρο και η παρέμβαση είχε αποτέλεσμα θετικό.

Είμαστε δίπλα ενεργά και συνδράμουμε στα σωματεία, συλλόγους και όπου αλλού συνδιοργανώνοντας δράσεις, εκδηλώσεις και άλλα στα διακριτικά πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.

Συνεχίζουμε την συνεργασία μας με τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας ως εταίροι στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος για την δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή Γκρίκας Δήμου Σουλίου, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση στο όλο εγχείρημα του Βιοτεχνικού Πάρκου.

Σαν περιφέρεια μελετούμε την οδική σύνδεση της Εγνατίας με τον χώρο εγκαταστάσεων του Εμπορευματικού.

Ένα εγχείρημα που μαζί με τον λιμένα Ηγουμενίτσας θα δώσει τεράστια οικονομική ώθηση στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις ως Περιφέρεια για ανάδειξη της περιοχής του Ιστορικού Σουλίου και την ολοκλήρωση - επισκευή της οδοποιίας από Αγία Κυριακή προς Σούλι.

Οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες μας είναι συνεχείς, είτε αυτοί αφορούν το περιβάλλον, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχειρήσεις οχήματα και εν γένει προς όλες τις κατευθύνσεις αρμοδιότητας μας, για την εύρυθμη λειτουργία και την προστασία των πολιτών γενικότερα.

Πάνω και πρώτα από όλα από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου έχουμε βάλει στόχο, την άμεση προτεραιότητα εξυπηρέτησης του πολίτη .

Πολίτης που μετά από χρόνια κρίσης οικονομικής και θεσμών, δεν έχει υπομονή, ειδικότερα με την εν γένει λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Χωρίς να έχουν και μεγάλο άδικο…

Με οδηγό αυτόν τον στόχο εργαζόμαστε ακούραστα με σχέδιο χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς να μας κάνουν να υπαναχωρούμε πολιτικό κόστος ή άλλοι παράγοντες.


Read More »
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ κ. ΘΩΜΑ ΠΙΤΟΥΛΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ κ. ΘΩΜΑ ΠΙΤΟΥΛΗ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

Ο πελαργός "έμβλημα" της Εγνατίας ξαναφώλιασε στη θέση του

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο πελαργός "έμβλημα" της Εγνατίας οδού, όπως τον έχουν ονομάσει, είναι ο μοναδικός σ' όλο το μήκος της, είναι στη θέση του. 
Υπάρχει φωλιά σε στύλο φωτισμού στον κόμβο Νεοχωρίου και δεν παραλείπει να βρίσκεται εκεί την κατάλληλη εποχή, προς τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου, αργότερα έρχεται το ταίρι του, προκαλώντας το θαυμασμό των διερχομένων οδηγών, που μάλιστα πολλοί, παρά την ταχύτητα που έχουν αναπτύξει τα οχήματά τους, σταματούν για να τους φωτογραφήσουν ή να τους βιντεοσκοπήσουν.
Πριν τα γεννητούρια, αρκετές στιγμές λείπει από την κολώνα, προς αναζήτηση τροφής. 
Σ’ αυτή την περίπτωση βλέπει κανείς μόνο τη φωλιά του. 
Όταν γεννηθούν τα μικρά, όμως, κατά το Μάϊο υπολογίζεται, ή ο αρσενικός ή ο θηλυκός προστατεύουν τα μικρά και είναι μόνιμα κάποιος "μεγάλος" στη φωλιά. 
Να σημειωθεί ότι και η "Εγνατία Α. Ε." και ο Φορέας Διαχείρισης των Εκβολών των Στενών Αχέροντα-Καλαμά-Κέρκυρας, φροντίζουν για την ανακαίνιση της φωλιάς του. 


 
Read More »
Ο πελαργός "έμβλημα" της Εγνατίας ξαναφώλιασε στη θέση του Ο πελαργός "έμβλημα" της Εγνατίας ξαναφώλιασε στη θέση του Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 79χρονος μοτοσικλετιστής τράκαρε με φορτηγό

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, επί της νέας παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας, όταν δίκυκλο όχημα που οδηγούσε ένας 79χρονος, συγκρούστηκε με φορτηγό όχημα που οδηγούσε 66χρονος. 

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του 79χρονου, ο οποίος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας για την παροχή πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη. 

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: 79χρονος μοτοσικλετιστής τράκαρε με φορτηγό Ηγουμενίτσα: 79χρονος μοτοσικλετιστής τράκαρε με φορτηγό Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018
Read More »
ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

Δωρεά από τον κ. Ντρίτσο Θωμά, εμπόριο νωπών και παστεριωμένων αυγών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί τον κ. Ντρίτσο Θωμά για την προσφορά των 1160 αυγών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του ( παλιά μαθητική εστία).

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη.


Read More »
Δωρεά από τον κ. Ντρίτσο Θωμά, εμπόριο νωπών και παστεριωμένων αυγών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από τον κ. Ντρίτσο Θωμά, εμπόριο νωπών και παστεριωμένων αυγών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

Κλιμάκιο του Σύριζα Θεσπρωτίας επισκέφτηκε τις μονάδες Υγείας ΤΟΜΥ και ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Σύριζα Θεσπρωτίας επισκέφτηκε τις μονάδες Υγείας ΤΟΜΥ και ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Είδε τις εγκαταστάσεις, συζήτησε με τους εργαζόμενους, άκουσε τα προβλήματα, κατέγραψε τις ελλείψεις.

Η μονάδα ΤΟΜΥ άρχισε να στελεχώνεται με διοικητικό και ιατρικό προσωπικό. Τεχνικοί καταγράφουν τις παρεμβάσεις στις κτηριακές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε το κτήριο να είναι ασφαλές και λειτουργικό. Σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την ολοκλήρωση των προσλήψεων και του υπόλοιπου προσωπικού που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα έχουμε μια δομή που θα παρέχει την προβλεπόμενη πρωτοβάθμια υγεία στους πολίτες, με έμφαση την πρόληψη, την αγωγή υγείας, την οικογενειακή ιατρική, τις δράσεις προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας η ενοποίηση των υπαρχόντων δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΚΥ Ηγουμενίτσας-ΠΕΔΥ) γίνεται ομαλά και τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται από την μετεγκατάσταση, με συνεργασία επιλύονται σταδιακά. Η προσπάθεια από το προσωπικό και τους αρμόδιους είναι διαρκείς. Η βοήθεια και παρέμβαση των κεντρικών προϊστάμενων αρχών (6η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας) όπου χρειαστεί, απαιτείται να είναι άμεση (κυρίως με θεσμικό χαρακτήρα).

Με την ολοκλήρωση των νέων προσλήψεων γιατρών για το ΤΕΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη (παθολόγος, χειρούργος, καρδιολόγος, αναισθησιολόγος, ορθοπεδικός) θα παρέχεται πλήρης υγειονομική κάλυψη στους πολίτες και επιπλέον θα εξυπηρετούνται και επείγοντα περιστατικά (Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, μικρά χειρουργεία, κέντρο τραύματος).

Οι εργασίες για την ομαλή πρόσβαση (κατασκευή δρόμου έναντι παλαιών εργατικών κατοικιών), την σήμανση και την μετακίνηση βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης. Τα σημερινά προβλήματα είναι πρόσκαιρα. Η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους πρέπει να συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς. Το ιατρικό- νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που έβαλε και εξακολουθεί να βάζει πλάτη στην προσπάθεια για να παραμείνει το σύστημα υγείας όρθιο, είναι η εγγύηση για αναβαθμισμένη παροχή υγείας στην περιοχή μας.

Ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη με αποκλειστικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας.

Παπαρούνας Παύλος
Συντονιστής ΝΕ Σύριζα Θεσπρωτίας


Read More »
Κλιμάκιο του Σύριζα Θεσπρωτίας επισκέφτηκε τις μονάδες Υγείας ΤΟΜΥ και ΤΕΠ Ηγουμενίτσας Κλιμάκιο του Σύριζα Θεσπρωτίας επισκέφτηκε τις μονάδες Υγείας ΤΟΜΥ και ΤΕΠ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

«Ψηφιακές Υπηρεσίες στα Μνημεία» στην Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018Μια νέα δράση, στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής για την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, δρομολογείται από την Περιφέρεια Ηπείρου μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 «Ψηφιακές Υπηρεσίες στα Μνημεία».

Η πρόσκληση – συνολικής δημόσιας δαπάνης 300.000 ευρώ - στοχεύει σε ενιαίες ψηφιακές διαδικτυακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων (Νικόπολης, Κασσώπης, Γιτάνων, Δωδώνης και Αμβρακίας), και στην παροχή περισσοτέρων και βελτιωμένων ποιοτικών υπηρεσιών, ώστε οι χώροι να καταστούν περισσότερο ελκυστικοί για τους επισκέπτες.

Η δράση περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων - τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης πολιτιστικών, τουριστικών και άλλων δεδομένων σχετικών με την Διαδρομή, ενός παρατηρητηρίου (dashboard) που θα δίνει στατιστικά δεδομένα, καθώς και εφαρμογών σε κινητές συσκευές προκειμένου να μπορεί να γίνεται η εισαγωγή και επεξεργασία των στοιχείων τόσο από τους τελικούς χρήστες όσο κι από τους διαχειριστές του συστήματος.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (και οι εποπτευόμενοι φορείς αυτού) και η Περιφέρεια Ηπείρου. 
Οι προτάσεις θα υποβληθούν από την 16-04-2018 έως 15-06-2018.


Read More »
«Ψηφιακές Υπηρεσίες στα Μνημεία» στην Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου «Ψηφιακές Υπηρεσίες στα Μνημεία» στην Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

ΑΣΚΗΣΗ “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018” ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018Την Πέμπτη 29/03/2018 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας άσκηση Σεισμού με την Κωδική ονομασία «Σεισίχθων»2018.
Σκοπός της άσκησης είναι η διαπίστωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας του Πυροσβεστικού προσωπικού σε περίπτωση μεγάλου σεισμού καθώς και η διαπίστωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των λοιπών εμπλεκομένων φορέων σε πιθανό περιστατικό σεισμού με εκδήλωση πυρκαγιάς με αντίστοιχες παραμέτρους και συνθήκες. Επίσης είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε το βαθμό ετοιμότητας της σχολικής μας μονάδας σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Στόχος της άσκησης είναι η βέλτιστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην καταπολέμηση κρίσεων με θεμιτό αποτέλεσμα τις λιγότερες δυνατές απώλειες (ανθρωπίνων ζωών, εξοπλισμού, περιουσίας κ.α.). Έτερος στόχος είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του ασκούμενου προσωπικού, ο εντοπισμός λαθών και η εξοικείωση των υπαλλήλων με το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας.
Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε η Πυροσβεστική συμμετείχε με τέσσερα οχήματα και 17 άντρες .
Το σενάριο της άσκησης ήταν ρεαλιστικό. Προέβλεπε μερική κατάρρευση του σχολικού κτιρίου, την εκδήλωση πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο και τον εγκλωβισμό τριών ατόμων .


Οι πυροσβέστες έδρασαν με ταχύτητα και απόλυτο συντονισμό για την αντιμετώπιση του υποτιθέμενου κινδύνου.
Οι διασώστες παράλληλα με την κατάσβεση προέβηκαν στον απεγκλωβισμό των ατόμων χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση κατάλληλες τεχνικές : την κεκλιμένη μέθοδος με χρήση του συρματόσχοινου από το Πυροσβεστικό όχημα, μέθοδος με ολκωτή κλίμακα και φορείο καθώς και το ειδικό βραχιονοφόρο όχημα.
Το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας απέδειξε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, την ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό του.
H Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσπρωτίας έδειξε ότι δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες υπηρεσίες που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες. Αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας.
Το διδακτικό προσωπικό και ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ευχόμαστε σε όλους τους Πυροσβέστες καλή αντιπυρική περίοδο. 
ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΥΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


 
 
Read More »
ΑΣΚΗΣΗ “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018” ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) ΑΣΚΗΣΗ “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018” ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: Χωρίς ορατή λύση η στέρηση συντάξεων λόγω οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών (+BINTEO)

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος τη ρύθμιση για όσες και όσους δε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, θανάτου ή/και αναπηρίας λόγω ασφαλιστικών οφειλών, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το απαιτούμενο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ή έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας σημείωσε ότι για τον ίδιο λόγο που δε λαμβάνουν σύνταξη, δηλαδή τις οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, πολίτες με σοβαρή αναπηρία ή και μηδενικό εισόδημα αποκλείονται από την καταβολή προνοιακών επιδομάτων ή από παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας επεσήμανε ότι πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων που την περίοδο της οικονομικής ύφεσης δεν μπόρεσαν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές λόγω είτε ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης, είτε σοβαρών προβλημάτων υγείας που τους κατέστησαν ανίκανους για εργασία.

Ζήτησε επίσης από τον Υφυπουργό Εργασίας να τοποθετηθεί επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από το Συνήγορο του Πολίτη και επαγγελματικές ενώσεις γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως η χορήγηση σύνταξης με υπολογισμό του ταμειακά ενήμερου ασφαλιστικού χρόνου και η διαγραφή του χρόνου για τον οποίο οφείλονται εισφορές καθώς και η μη στέρηση επιδομάτων αναπηρίας και ανασφάλιστων υπερηλίκων όταν ο μοναδικός λόγος είναι η οφειλή ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Πετρόπουλος συμφώνησε ότι δεν πρέπει να στερούνται των προνοιακών παροχών όσες και όσοι πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις αλλά έχουν ασφαλιστικές οφειλές και υπογράμμισε ότι δρομολογείται λύση για τη διαγραφή οφειλών ασφαλισμένων του ΟΓΑ με σοβαρή αναπηρία που είχαν ενταχθεί στον πρώην ΟΓΑ όταν ήταν προνοιακός φορέας, με σκοπό να μπορούν στο εξής να λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.

Ως προς τη χορήγηση σύνταξης σε άτομα που, ενώ έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το απαιτούμενο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία «προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές» και «με όρους πραγματικής εξέτασης της κάθε περίπτωσης» ώστε να μη γενικευθεί το φαινόμενο απονομής σύνταξης αναλογικά με το χρόνο για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.


 
 
Read More »
Β. Γιόγιακας: Χωρίς ορατή λύση η στέρηση συντάξεων λόγω οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών (+BINTEO) Β. Γιόγιακας: Χωρίς ορατή λύση η στέρηση συντάξεων λόγω οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών (+BINTEO) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

Ερώτηση Κάτση για την εξίσωση των αδειών αναπληρωτών – μόνιμων εκπαιδευτικών

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων – Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης για την εξίσωση των αδειών αναπληρωτών – μόνιμων εκπαιδευτικών Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: Εξίσωση αδειών αναπληρωτών – μόνιμων εκπαιδευτικών

Τα τελευταία χρόνια, μείζον πρόβλημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης – αλλά και προμετωπίδα των αιτημάτων των εκπαιδευτικών – αποτελεί η αναγκαιότητα πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων της χώρας σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Κατ’ έτος, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ξεπερνά συνολικά τις 22.000 θέσεις.

Ενδεικτικό των ελλείψεων που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία της χώρας, είναι ότι ενώ στην οκταετία 2010-2017 αποχώρησαν 13.000 εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στη θέση τους προσελήφθησαν μόνο 2.000 συνάδελφοί τους. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου κατά την ίδια 8ετία 2010-2017 υπήρξαν συνολικά 19.522 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, χωρίς και αυτοί να αντικατασταθούν.

Την αναγκαιότητα διορισμών στα σχολεία της χώρας έχουν αναγνωρίσει όλες οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας από το 2015 και μετά, σε αντίθεση με προγενέστερες περιόδους, όταν οι εκπαιδευτικοί στοχοποιούνταν ως κλάδος ο οποίος έπρεπε να συρρικνωθεί προκειμένου να υπάρξει η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, όπως την «οραματίζονταν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με κύριο εκφραστή αυτής της ιδεοληψίας τον σημερινό αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα, οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατ΄ επανάληψη χαρακτηρίσει τον χώρο της Παιδείας – όπως και αυτόν της Υγείας – ως τους κατεξοχήν τομείς του Δημοσίου όπου επείγουν οι προσλήψεις σε προσωπικό, δεσμευόμενες, ότι η λήξη της επιτροπείας θα δώσει την δυνατότητα κάλυψης αυτής της ανάγκης.

Έως ότου όμως υπάρξουν οι απαραίτητοι διορισμοί, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί – μολονότι συμμετέχουν ισότιμα με τους μόνιμους συναδέλφους τους σε όλες τις υποχρεώσεις που απαιτούνται στο δημόσιο σχολείο – εν τούτοις βιώνουν, στην επαγγελματική καθημερινότητά τους, μια σειρά από διακρίσεις εξαιτίας του διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για αυτούς.

Έτσι, για παράδειγμα, οι ημέρες άδειας που προβλέπονται για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς είναι: 56 ημέρες άδεια κύησης και 63 ημέρες άδεια λοχείας, συνολικά δηλαδή 119 ημέρες ενώ οι μόνιμες εκπαιδευτικοί δικαιούνται δυο μήνες άδειας κύησης και τρεις μήνες άδεια λοχείας, δηλαδή συνολικά 150 ημέρες.

Εκτός αυτού, για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς δεν προβλέπεται άδεια επαπειλούμενης κύησης, όπως προβλέπεται για τις μόνιμες. Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δικαιούνται τετράμηνη άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών (Ν. 4075/2012, άρθρο 50 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 4144/2013, και Φ.351.5/43/67822/Δ1 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ) σε αντίθεση με το γονέα μόνιμο εκπαιδευτικό που δικαιούνται άδεια εννέα ( 9 ) μηνών με αποδοχές, μέχρι το παιδί του να συμπληρώσει το τέταρτο έτος τις ηλικίας του (παρ.2 του αρθρ.53 του Υ.Κ).

Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σε ό,τι αφορά στη γονική άδεια των άρθρων 50 και 51 του ν.4075/2012, αυτή δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας – κατά την έννοια της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 και του άρθρου 3 του ν.3848/2010 – για ενδεχόμενη μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ, καθώς το Υπουργείο Παιδείας απεύθυνε ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, από το οποίο όμως έλαβε αρνητική, αν και μη δεσμευτική, γνωμοδότηση σε αντίθεση με τη σχετική, ευνοϊκή ως προς το θέμα, γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Επίσης, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας δεν αναγνωρίζεται το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22.08.2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., περί αδειών εκπαιδευτικών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Αναφορικά με τις αποδοχές για τις αναρρωτικές άδειες των εκπαιδευτικών, ισχύει ότι για τις τρεις πρώτες μέρες της άδειας καταβάλλεται από το δημόσιο το μισό των αποδοχών που δικαιούται ο εκπαιδευτικός ενώ από τον ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούται τίποτε. Για το διάστημα από την 4η μέχρι την 15η ημέρα παίρνει αποδοχές 12 ημερών αφαιρούμενης της επιδότησης του ΕΟΠΥΥ που αναλογεί στο διάστημα αυτό, ενώ για το διάστημα από την 16η ημέρα και μετά, μόνο την επιδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Σε αντίθεση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι αναπληρωτές δεν δικαιούνται καμία ημέρα άδειας σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών τους. Οι μόνιμοι εκπ/κοί έχουν δικαίωμα άδειας απουσίας με αποδοχές τριών (3) εργασίμων ημερών σε περίπτωση θανάτου συζύγου τους ή και συγγενούς έως και β΄ βαθμού (πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 50 του Υ.Κ) ενώ οι αναπληρωτές άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές, σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ετών 2002 και 2003.

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που πάσχουν οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα, που απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο (παράγραφος 2 του άρθρου 50 του Υ.Κ και παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4075/12) ενώ οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται επίσης έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες μέρες το χρόνο επιπλέον κανονική άδεια, από τις οποίες, όμως, οι έντεκα (11) με αποδοχές και οι έντεκα (11) χωρίς αποδοχές ( άρθρο 21 του Π.Δ 410/30-08-1988.)

Επειδή ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι πολύ μεγάλος – φέτος φθάνει τις 22.000 και αποτελεί το 47% των ελαστικά εργαζομένων στο δημόσιο τομέα – και με δεδομένο ότι εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν προϋπηρεσία πολλών ετών, που αγγίζει ακόμα και τα 15 χρόνια

Επειδή οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, έχουν – όλα αυτά τα χρόνια, και ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης – στηρίξει με πολλαπλούς τρόπους τη δημόσια εκπαίδευση, ειδικά στα νησιά και στην υπόλοιπη περιφέρεια, βιώνοντας καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και συνεχούς μετακίνησης κάθε χρόνο, σε όλη τη χώρα, έχοντας εγκαταλείψει σπίτια και οικογένειες

Επειδή οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν το αντίστοιχο ωράριο, τις ίδιες υποχρεώσεις και επιτελούν το ίδιο έργο με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση Επειδή λόγω των προαναφερθέντων, είναι δίκαιο το αίτημα εξίσωσης αναπληρωτών και μονίμων σε εργασιακά ζητήματα (άδειες, πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα, κ.ά.).

Eπειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετώντας τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατέδειξε την πρόθεσή της να ενοποιήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανεξαρτήτως του φορέα όπου εργάζονται ή του είδους της σχέσης εργασίας τους

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: – Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν και σε ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθενται να προβούν, ώστε να υπάρξει εξίσωσηαναπληρωτών και μονίμων, αναφορικά με το καθεστώς χορήγησης πάσης φύσεως αδειών;


 
Read More »
Ερώτηση Κάτση για την εξίσωση των αδειών αναπληρωτών – μόνιμων εκπαιδευτικών Ερώτηση Κάτση για την εξίσωση των αδειών αναπληρωτών – μόνιμων εκπαιδευτικών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

10 μορφές εναλλακτικού τουρισμού και η εφαρμογή τους στην Θεσπρωτία - Γράφει ο Χρήστος Γκορέζης

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018


Με το πέρασμα των ετών, οι εξειδίκευση των τουριστικών πακέτων, έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή επικαιροποιήση των μορφών τουρισμού με ναυαρχίδα βέβαια τον εναλλακτικό τουρισμού, που χωρίζεται σε 10 βασικά είδη.

Από τα 10 αυτά είδη, εφαρμογή στην Θεσπρωτία έχουν μόλις τα 7 ενώ τα υπόλοιπα ή δεν υπάρχουν καν στον χάρτη ή αρχίζουν να αναπτύσσονται σιγά σιγά, αν και ο συνδυασμός όσον το δυνατών περισσότερων από αυτά, μπορούν να δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική τουριστική αγορά.

Τι πραγματικά ισχύει στην Θεσπρωτία:

Αγροτουρισμός – Τουρισμός Υπαίθρου

Ο αγροτουρισμός, με την ευρύτερη έννοια του «τουρισμού υπαίθρου», είναι μια ήπια και μικρής κλίμακας μορφή τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας που αναπτύσσεται σε αγροτικες, μη τουριστικά κορεσμένες περιοχές της υπαίθρου. Προσδιορίζεται από τη διαμονή σε αγροκτήματα ή σε καταλύματα παραδοσιακού χαρακτήρα και μικρής δυναμικότητας, καθώς και από μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων αναψυχής στην ύπαιθρο που συνδέονται είτε με την γεωργική / κτηνοτροφική παραγωγή, την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα και τα πολιτισμικά στοιχεία του αγροτικού χώρου, είτε με υπαίθριες δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού κ.α.

Στη Θεσπρωτία συνέβη το παράδοξο του να πέσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο οι επενδύσεις στην ουσία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή κατοικιών, ενώ ως κατάλυμα αγροτουρισμού, εμφανιζόταν μόνο στα χαρτιά. Έτσι μπορεί ορισμένοι να κέρδισαν τις κατοικίες τους ωστόσο έχασαν μια καλή ευκαιρία για μικρότερη κατοικία η οποία όμως θα συνοδευόταν από μια μικρή τουριστική μονάδα και απο ένα ενδιαφέρον μοντέλο τουρισμού.

Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, προκειμένου η αγροτουριστική προσφορά να μην περιορίζεται στην απλή παροχή καταλύματος, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των «αγροτουριστικών» προορισμών της Ελλάδας, απαιτείται η παροχή δυνατοτήτων πραγματοποίησης βιωματικών εμπειριών αλλα και ο συνδυασμός με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός κάτι που σημαίνει πως εξαρτάσαι άμεσα από το γενικότερο περιβάλλον, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, με την σημερινή εικόνα της Θεσπρωτίας.

Πολιτιστικός / Αρχαιολογικός τουρισμός

Αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική μορφή τουρισμού, αφού το πολιτιστικό κίνητρο ήταν και παραμένει ένας από τους κυριότερους λόγους ταξιδιών για τους τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αρχαιολογικός τουρισμός ως υποκατηγορία του πολιτιστικού έχει ως κύριο αντικείμενο την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, μουσεία κλπ..

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο συνδυασμός του αρχαιολογικού πλούτου και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους πόλους προσέλκυσης τουριστών στη χώρα και ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.

Αυτό όμως δεν ισχύει για την Θεσπρωτία, καθώς μόνο το αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας είναι σταθερά ενεργό, λειτουργικό και επισκέψιμο. Τα άλλα πολύ σημαντικά μνημεία της περιοχής, είτε είναι εγκαταλειμμένα είτε δεν είναι επισκέψιμα. Ο σημαντικότερος λόγος για την εικόνα αυτή, είναι η αδυναμία της εφορίας αρχαιοτήτων να εκτελεί τα καθήκοντα της, μια αδυναμία που δεν οφείλεται σε αυτήν αλλά στα κουτσουρεμένα κονδύλια του υπουργείου πολιτισμού και στην υποστελέχωση της υπηρεσίας. Ενδεικτικό είναι πως για την Παραμυθιά, όπου είναι η περιοχή του νομού με τα περισσότερα συγκεντρωμένα μνημεία που ανήκουν στην εφορία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, υπάρχει μόλις 1 Αρχαιοφύλακας

Αποτέλεσμα της πλημμελούς λειτουργιάς, είναι να έχουν παρατηρηθεί ακόμα και ζώα εντός των περιφραγμένων αρχαιολογικών χώρων, ενώ η αυστηρότητα ορισμένων υπαλλήλων της εφορίας αρχαιοτήτων, εξαντλείται σε ορισμένα αστεία θέμα, όπως στο να μην υπάρχει ψυγείο με νερό στον καύσωνα του Αυγούστου, σε αρχαιολογικό χώρο όπου πραγματοποιούταν συναυλία, και έτσι αντι να προσφέρουν στον πολιτιστικό τουρισμό, δημιουργούν πρόβλημα κυρίως από την πλήρη άγνοια περί πολιτιστικού τουρισμού.

Δραστηριοτήτων στην φύση

Δεν έχει αυστηρά φυσιολατρικό προσανατολισμό, αν και ολες οι ενέργειες πραγματοποιούνται στην φύση, με μια σειρά κυρίως απο αθλήματα, όπως Caving, Kayak, Parapente, Rafting, River trekking, Wind surfing, Αναρρίχηση, Θαλάσσιο σκι, Θαλασσοθεραπεία, Ιππασία, Ιστιοπλοΐα, Καταδύσεις, Ορεινό τρέξιμο, Πεζοπορία-Ορειβασία, Ποδηλασία βουνού, Υποβρύχιο ψάρεμα.

Στην περίπτωση αυτή η Θεσπρωτία αποδεικνύει την δύναμη των συλλογικοτήτων και των ιδιωτών, αφού ο νομός βρίσκεται σε κάλο επίπεδο αν και παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και την προβολή.

Σε Σύβοτα, Πέρδικα και Ηγουμενίτσα, υπάρχει ικανοποιητική προώθηση σε ότι έχει να κάνει την χρήση δραστηριοτήτων στην θάλασσα, ωστοσο και εδώ υπάρχουν μεγάλα κενα στον καταδυτικό τουρισμό.

Στα εκτός θάλασσας και με ναυαρχίδα τον Αχέροντα και τα όρη της Παραμυθιάς, η Θεσπρωτία μπορεί να καλύψει και τους πιο αιτητικούς επισκέπτες, ενώ δεν είναι τυχαίο πως αρκετά συχνά στην περιοχή βρίσκονται μεγάλα Ευρωπαϊκά clubs δραστηριοτήτων στην φύση.

Για το είδος αυτό τουρισμού στην Θεσπρωτία, μπορούμε να γράψουμε ατέλειωτες σελίδες, αρκεί όμως να σημειωθεί πως είναι το είδος τουρισμού με τα μεγαλύτερα, άμεσα και καθαρά έσοδα, για τους επαγγελματίες του αντικειμένου.Γαστρονομικός τουρισμός

Ο γαστρονομικός τουρισμός προσδιορίζεται από την επαφή και γνωριμία των επισκεπτών με την τοπική / παραδοσιακή κουζίνα και μέσω αυτής με τοπικές παραδόσεις, τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, γεωργικές δραστηριότητες κλπ. Προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μιας περιοχής αποτελεί η προσφορά αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα που παράγονται από τοπικές πρώτες ύλες, προϊόντα βιολογικής παραγωγής, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Και εδώ όμως συμβαίνει το παράδοξο του να υπάρχουν στην Θεσπρωτία εξαιρετικά προϊόντα, χωρίς ωστόσο να τα προβάλουμε και χωρίς να τα χρησιμοποιούμε στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Την ιδια στιγμή έχουμε ξεχάσει την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής η οποία τείνει να εξαφανιστεί, χωρίς να έχει υπάρξει καμιά σοβαρή προσπάθεια για την καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών και τεχνικών παρασκευής, έστω και για λαογραφικούς λογους.

Και όλα αυτά, όταν ο Γαστρονομικός τουρισμός τείνει να εξελιχτεί σε μια από τις ποιοτικότερες μορφές τουρισμού στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη οικονομική απόδοση και τους ποιοτικότερους τουρίστες.

Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα με σκοπό την ένταξη του γαστρονομικού τουρισμού στον χάρτη της Θεσπρωτίας, ενώ σύντομα αναμένουμε τις πρώτες πρωτοβουλίες, φυσικά από ιδιώτες…

Θρησκευτικός τουρισμός

Οι επισκέψεις σε θρησκευτικούς και λατρευτικούς χώρους (βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία / εκκλησίες και μοναστήρια) αποτελούν μια διαδεδομένη μορφή δραστηριότητας στην Ελλάδα, καθώς σε πολλές περιοχές εντοπίζονται θρησκευτικά μνημεία που αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες πιστούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο.

5 Άγιους μετρά η τοπική αγιολογία της Θεσπρωτίας. Ωστόσο με εξαίρεση τον Άγιο Δονάτο, δε εχει υπάρξει καμιά άλλη περίπτωση που έχει ενταχτεί στην κατηγορία θρησκευτικού τουρισμού. Θα ήταν σώφρον όμως να προωθηθεί ιδιαιτέρως μαζί με τον Αγ. Δονάτο, και ο Αγ. Διάδοχος Φωτικής, ο όποιος είναι γνωστότατος στην πανεπιστημιακή θεολογική κοινότητα, καθώς τα συγγράμματα του διδάσκονται ακόμα και σήμερα.

Ταυτόχρονα μια σειρά από καταπληκτικά θρησκευτικά μνημεία, παραμένουν απαξιωμένα και δεν αξιοποιούνται τουριστικά αν και το 35% των τουριστικών γραφείων της χώρας, ασχολούνται εντόνως με τον θρησκευτικό τουρισμό, στέλνοντας περισσότερες από 3 εκδρομές ανά μήνα σε διαφόρους προορισμούς στην Ελλάδα.

Αιτία για την κατάσταση αυτή, είναι η αδυναμία της Μητρόπολης Παραμυθιάς, να αντιληφτεί τον θρησκευτικό τουρισμό, με την πλήρη απραξία που παρατηρείται, να φανερώνει το παραπάνω. Λαμπρή εξαίρεση, η Μονή Γηρομερίου και ο Ηγούμενος Αρχ. Μεθόδιος, που μόνος τους πολεμά να βάλει την Θεσπρωτία στον χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού.

Οικοτουρισμός

Ο οικοτουρισμός αποτελεί μια μορφή τουρισμού η οποία συνδέεται με διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας στη φύση («τουρισμός φύσης» ή «φυσιολατρικός τουρισμός»). Αναπτύσσεται σε οικολογικά αξιόλογες και επί το πλείστον περιοχές θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής προστασίας (π.χ. περιοχές Natura) και εμπεριέχει δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα (πχ. τουρισμός παρατήρησης των οικοσυστημάτων).

Ο οικοτουρισμός συμπληρώνεται από ορισμένες άλλες μορφές τουρισμού όπως ο επιστημονικός τουρισμός, ο περιηγητικός/ πεζοπορικός τουρισμός και ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων (τουρισμός περιπέτειας) που δεν συμβάλουν εξ ορισμού απαραίτητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στο φυσικό περιβάλλον και εν μέρει έχουν έντονο το στοιχείο της περιπέτειας.

Στην Θεσπρωτία υπάρχουν 17 περιοχές σε 7 κατηγορίες, ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 (Όρη Παραμυθιάς, Εκβολές δελτα Καλαμά, Έλος Καοδικι, Λίμνη Λιμνοπούλα, Στενά Καλαμά, Υγρότοπος εκβολών Καλαμά & νήσος Πρασούδι, Λίμνη Πρόντανη με έλη Μαργαριτόυ & Καρτερίου, Στενά Παρακαλάμου, Στενά Καλαμά & στενά Αχέροντα, Όρη Τσαμαντά, Φιλιατών, Φρμακοβούνι και Μεγάλη Ράχη)

Με εξαίρεση την παρουσία μεμονωμένων φυσιολατρών, δεν παρατηρείται καμιά δραστηριότητα με επιστημονικό ενδιαφέρον, σε αντίθεση με συνδυαζόμενες μορφές τουρισμού και κυρίως των υπαίθριων δραστηριοτήτων .

Ο μοναδικός φορέας που προβάλει τους οικολογικούς προορισμούς της Θεσπρωτίας, είναι ο φορέας Αχέροντα, Καλαμά και Κέρκυρας (όπως είναι η νέα του ονομασία με την προσθήκη της Κέρκυρας) και θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο κομμάτι της προβολής, ο φορέας κάνει καταπληκτική δουλειά.

Τουρισμός υγείας και ευεξίας

Ο τουρισμός υγείας («θεραπευτικός τουρισμός») έχει καθιερωθεί ως μορφή επίσκεψης ή διακοπών σε συνδυασμό με την παροχή ενός ευρύτερου φάσματος ιατρικών υπηρεσιών και την ευεξία. Οι κύριες εκφάνσεις του τουρισμού υγείας μπορούν να διακριθούν στον «ιατρικό τουρισμό» που απευθύνεται σε επισκέπτες και τουρίστες που μπορεί να είναι ασθενείς ή που θέλουν να κάνουν ιατρικούς ελέγχους και που κάνουν χρήση συνήθως εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας, καθώς και στον «τουρισμό ευεξίας» που απευθύνεται σε τουρίστες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες βελτίωσης ή διατήρησης της υγείας τους (SPA, θαλασσοθεραπεία, υδροθεραπεία κλπ.). Στην τελευταία κατηγορία εντάσσεται και ο παραδοσιακός «ιαματικός τουρισμός» (θερμαλισμός).

Στην Θεσπρωτία, επένδυση έχει γίνει μόνο για τα ιαματικά λουτρά Σαγιάδας τα οποία όμως γρήγορα απαξιώθηκαν.

Στον αντίποδα μονωμένες ιατρικές επιχειρήσεις, προσελκύουν πελάτες από γειτονικούς νομούς και κυρίως για οδοντιατρικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα η κρίση είχε ως αποτέλεσμα σε μικρές πόλεις όπως η Παραμυθιά, να έχουν ανοίξει ιατρικές επιχειρήσεις σχεδόν με κάθε ιατρικό αντικείμενο, ωστόσο αυτό είχε αποτέλεσμα μόνο στην εισροή ντόπιων επισκεπτών (οι οποίοι όμως πριν πήγαιναν Ηγουμενίτσα ή Γιάννινα). Η εμπειρία έχει δήξει πως για να ενταχτούν παρόμοια ιατρεία στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού, απαιτείται η κοινοπραξία (όπως και στην κατηγορία δραστηριοτήτων στην φύση) και η δημιουργία πολυιατρείων ή κλινικών, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα.

Συμπέρασμα

Από τα 10 βασικά είδη του εναλλακτικού τουρισμού, τα 7 έχουν κάποια εφαρμογή στην Θεσπρωτία, ενώ τα υπόλοιπα 3 (Οινοτουρισμός, Εκπαιδευτικός τουρισμός και Αρχιτεκτονικός τουρισμός), απλά δεν υπάρχουν.

Η Θεσπρωτία στον εναλλακτικό τουρισμό, έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Έχει την ευτυχία να βρει έτοιμα αυτά που οι άλλοι κατασκευάζουν και πουλάνε (τεχνικές λίμνες, τεχνικά δάση κλπ).

Και στον εναλλακτικό τουρισμό την λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι ιδιώτες και οι φορείς, ωστόσο απαιτείται η στήριξη της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας.

Η εμπειρία έχει δείξει πως μικρές κοινοπραξίες ιδιωτών στο τουριστικό προϊόν, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, κατι που δεν βλέπουμε σε κανένα σημείο της Θεσπρωτίας και κυρίως στον Αχέροντα με την υπερσυγκέντρωση επιχειρηματιών με κοινό αντικείμενο στον εναλλακτικό τουρισμό .


Read More »
10 μορφές εναλλακτικού τουρισμού και η εφαρμογή τους στην Θεσπρωτία - Γράφει ο Χρήστος Γκορέζης 10 μορφές εναλλακτικού τουρισμού και η εφαρμογή τους στην Θεσπρωτία - Γράφει ο Χρήστος Γκορέζης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση για τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί στα εγκαίνια των Προνοιακών Δομών του Δήμου Ηγουμενίτσας, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00 στις εγκαταστάσεις των δομών (κτήριο πρώην μαθητικής Εστίας).Read More »
Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση για τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση για τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

"Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ" Το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018

Τα Πάθη του Κυρίου μας μέσα από το λόγο, τους ψαλμούς και την μουσική.

Ομιλία από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γηρομερίου Αρχιμανδρίτη ΜΕΘΟΔΙΟ ΝΤΕΛΗ

Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας από την Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Ηγουμενίτσας, υπό την Διδασκαλία του Πρωτοψάλτη Αναστάσιου Δηλαβέρη

Ας αφήσουμε τις μελωδίες και τα κείμενα να μιλήσουν, συμβολικά και κατανυκτικά σε μια περιδιάβαση του Θείου Πάθους.

Συγγραφή-Επιμέλεια Κειμένων: Γεώργιος Ματρακούκας

Αφηγητές: Χαλματζή Ελένη, Βρύση Ελένη, Βέρμπη Ντίνα, ,Δόσης Βασίλειος, Παππάς Ευάγγελος, Γεώργιος Ματρακούκας , Ντάγκα Έφη, Λαμπρινη Γεωργίου


Read More »
"Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ" Το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα "Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ"  Το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

Συναυλία θρησκευτικής μουσικής από την Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών

Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018


Με Πίστη και Κατάνυξη, παρουσιάζουμε το Θείο Πάθος μέσα από Μουσικά Θέματα που έχουν γραφτεί για αυτό το σκοπό... αλλά και με την περιγραφή των γεγονότων της Μ. Εβδομάδας, μέσα από την απαγγελία Ιερών Κειμένων και Ψαλμών!!!
Σάββατο του Λαζάρου 31/3/2018, και ώρα 20:00.
ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.

Διδασκαλία - Διεύθυνση Μπάντας: Κωνσταντίνος Δέλλης
Aφήγηση Ιερών Κειμένων: κα. Μαίρη Σόρογκα (Φιλόλογος)
Απόδοση Ψαλμών: κος. Παναγιώτης Μητροπάνος.


 
Read More »
Συναυλία θρησκευτικής μουσικής από την Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών Συναυλία θρησκευτικής μουσικής από την Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

Σελίδες