Παιδεία και καταλήψεις -Του Πέτρου Ζήγου

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019

Από την περίοδο της κλασικής αρχαιότητας «παιδεία», με την ευρύτερη έννοια, σήμαινε μόρφωση, εκπαίδευση, πολιτισμό και ανθρωπισμό, ως διακριτικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων έναντι των βαρβάρων. Από τους ελληνιστικούς χρόνους και μετά σήμαινε την εγκύκλιο παιδεία, τη γενική μόρφωση. Αυτή τη σημασία διατηρεί ο όρος έως και σήμερα.
Η παιδεία, αποτελεί σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα της χώρας μας, βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλαση των μαθητών σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
Κοινός σκοπός όλων των παραγόντων της μαθητικής κοινότητας είναι η μόρφωση και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, που βρίσκονται στην εφηβεία, δηλαδή στην πιο κρίσιμη ηλικία της ζωής τους, πράγμα το οποίο οφείλουμε να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, αν θέλουμε να μην προκαλούνται συγκρούσεις και να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι.
Για να για να επιτευχθεί ο προαναφερθείς κοινός σκοπός πρέπει στο σχολείο να υπάρχει ηρεμία, ενότητα, ομοψυχία, αλληλοσεβασμός και κυρίως συνεργασία. Σε κάθε κοινωνική ομάδα υπάρχουν κανόνες και νόμοι τους οποίους οφείλουν όλα τα μέλη της να σέβονται και να εφαρμόζουν για να καταστεί δυνατή η συνύπαρξή τους στα πλαίσια της ομάδας. Στο σχολείο υπάρχουν κανόνες τους οποίους πρέπει όλοι να εφαρμόζουν για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός. Δεν επιτρέπεται κάποιοι γονείς να πηγαίνουν στους διευθυντές των σχολείων και να τους “κουνάνε το δάχτυλο”, επειδή κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Οι διευθυντές είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τους νόμους και τις εγκυκλίους, που τους στέλνει το Υπουργείο Παιδείας. Αν δεν το κάνουν θα ελεγχθούν πειθαρχικά και ίσως ποινικά.
Δεν επιτρέπεται κάποιοι καθηγητές, ευτυχώς ελάχιστοι, να απευθύνουν προς τους μαθητές λέξεις ή φράσεις απαξιωτικού περιεχομένου και ίσως κάποιες φορές υβριστικού περιεχομένου και μάλιστα δημόσια. Αυτό αντίκειται στους παιδαγωγικούς κανόνες και στους κανόνες της ψυχολογίας και της νομικής επιστήμης. Αυτό προφανώς το έχουν διδαχθεί στο πανεπιστήμιο. Σημειωτέον, όμως, ότι οι περισσότεροι καθηγητές είναι άριστοι στη δουλειά τους.
Δεν επιτρέπεται ο μαθητής να έχει την απαίτηση να μπει στην αίθουσα διδασκαλίας με τον καφέ στο χέρι κ.λ.π. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους καθηγητές και τους συμμαθητές του, αδιαφορία, έλλειψη πειθαρχίας και περιφρόνηση και χαλάρωση απέναντι σε κανόνες, αρχές και αξίες.
Ανέφερα ενδεικτικά τα παραπάνω. Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα παραδείγματα ανάρμοστων συμπεριφορών.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών ενδιαφέρεται για τα μαθήματά της και για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που αδιαφορούν και τους βολεύει να επικρατεί “μπάχαλο” στο σχολείο. Η πεποίθηση των ελάχιστων μαθητών ότι μπορούν, χειραγωγώντας το σύνολο των μαθητών, να επιβάλουν τις απαιτήσεις τους, είναι λαθεμένη και κατακριτέα. Δε μπορεί για το παραμικρό να απειλούν με κατάληψη του σχολείου ή να κάνουν κατάληψη, η οποία εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει νομικό έρεισμα.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας χρειάζεται ορισμένες αλλαγές και βελτιώσεις. Αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας από τους λόγους για τους οποίους φουντώνει η παραπαιδεία στη χώρα μας είναι τα προβλήματα που έχει το δημόσιο σχολείο. Η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης επιφέρει συχνές και μερικές φορές δευτερεύουσας σημασίας αλλαγές με αποτέλεσμα να προκαλείται αναστάτωση και σύγχυση στους μαθητές. Οι μαθητές ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο για την παιδεία που συνέταξε η κυβέρνηση και κατέθεσε, μετά από δημόσια διαβούλευση, στη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ άλλων, αυξάνει αντί να μειώνει τον αριθμό των εξετάσεων, ενισχύει τη δράση των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών σχολείων, ευνοεί τη μάθηση με παπαγαλία και στερεί από τους μαθητές τη δυνατότητα απόκτησης πολύτιμων γνώσεων για τη ζωή τους. Επιπρόσθετα, τους φορτώνει με άγχος, τους υποχρεώνει να επιδιώκουν υψηλούς βαθμούς, τους αναγκάζει να παίρνουν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον τους σε μικρότερη ηλικία, έχοντας συγχρόνως λιγότερες επιλογές και δεν προβλέπει την άμεση εφαρμογή του θεσμού διδακτικής στήριξης στα λύκεια. Υπάρχουν, τέλος, προβληματισμοί για τον αδιάβλητο χαρακτήρα της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι διαφωνούντες με αυτό το χαρακτηρίζουν αντιεκπαιδευτικό και ζητούν την απόσυρσή του.
Δεν είναι δυνατόν στο σημερινό άρθρο ν’ αναλύσουμε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου για το λύκειο. Ίσως το κάνουμε σε άλλο άρθρο.
Η λύση των προβλημάτων του σχολείου δεν βρίσκεται στις καταλήψεις και στην ποινικοποίησή τους, άλλος στον ειλικρινή, καλοπροαίρετο και γόνιμο διάλογο και στην ομαλή συνεργασία της πολιτείας και όλων των παραγόντων της μαθητικής κοινότητας, οι οποίοι είναι οι μαθητές, η Διεύθυνση του σχολείου, οι καθηγητές και οι γονείς.
Η λήψη κατασταλτικών μέτρων είναι το έσχατο μέσο. Η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή.

Πέτρος Γ. Ζήγος
- Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και
Κηδεμόνων του Α’ Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας
- Μέλος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας
Read More »
Παιδεία και καταλήψεις -Του Πέτρου Ζήγου Παιδεία και καταλήψεις -Του Πέτρου Ζήγου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Περιοδείες του συνδυασμού του Γιάννη Γόγολου στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019

Την πρώτη από τις προγραμματισμένες περιοδείες του πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο Συνδυασμός ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στο Εμπορικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας.
Σύσσωμη η Δημοτική Ομάδα, με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Γιάννη Κ. Γόγολο επισκέφθηκε το κέντρο της πόλης, όπου διένειμε το φυλλάδιο του προγράμματος και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενος επαγγελματίες και πολίτες.
Ακολούθησε περιοδεία το απόγευμα του Σαββάτου στην Κορύτιανη, τον Αγ. Γεώργιο και τον Παραπόταμο.
Την πρωί της Κυριακής συνεχίστηκαν οι επισκέψεις στη Νέα Σελεύκεια, την Πλαταριά , το απόγευμα στο Καρτέρι, την Καταβόθρα, το Ελευθέριο και τους Σπαθαραίους.
" Η ανταπόκριση των συμπολιτών και η αποδοχή των προτεινόμενων ενεργειών από το συνδυασμό για το Δήμο μας, ήταν πράγματι συγκινητική. Η κοινωνία ζητά επιτακτικά μια νέα Δημοτική Αρχή, δραστήρια και αποφασιστική να αλλάξει την πορεία και το μέλλον του Δήμου.
Ξεκινώντας από τα μικρά και αυτονόητα της εξυπηρέτησης των πολιτών και της καθημερινότητας, για να φθάσει στη διαφάνεια των πράξεων και των συναλλαγών της Δημοτικής Αρχής και εν τέλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Με τις περιοδείες μας αυτές, επιζητούμε να κάνουμε γνωστούς τους άξονες και τις μεθόδους που έχουμε επεξεργαστεί για να γίνει το απαραίτητο restart στο Δήμο μας. Επιπλέον, να ενεργοποιήσουμε τη νεολαία να συμμετάσχει στις εκλογές αφενός και αφετέρου να αντιληφθεί πως πρέπει να έχει λόγο στις μέλλουσες αποφάσεις του Δήμου, οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό την αφορούν..." δήλωσε με την ολοκλήρωση των διήμερων περιοδειών ο κ. Γόγολος.
" θα συνεχίσουμε σε κάθε χωριό. Μας το επιβάλει η αγάπη μας για το Δήμο και η διάθεση να απαλλαγούμε από αυτά μου μας κράτησαν πίσω. Δεν μας βαραίνει τίποτε ως συνδυασμό και ως πρόσωπα. Έχουμε πλεονέκτημα στην όρεξη, στο πρόγραμμα και στη μέθοδο. Οι πολίτες θα ανταποδώσουν σε αυτούς που διαχειρίστηκαν τις τύχες του Δήμου τα τελευταία πέντε χρόνια, αυτό που το αντίστοιχο χρονικό διάστημα εισέπραξαν από την απερχόμενη δημοτική αρχή. Την απαξίωση και την αδιαφορία...
Καλώ τους συμπολίτες μας, να είναι σε εγρήγορση και να αντιδράσουν στις γνωστές παλαιοκομματικές μεθόδους που άρχισε ήδη εν όψει της διαφαινόμενης ήττας να υιοθετεί ως πρακτική η απερχόμενη Δημοτική Αρχή .
Οι συμπολίτες δεν δίνουν δεύτερη ευκαιρία σε μιά Δημοτική Αρχή που δεν άφησε θετικό αποτύπωμα σε κανέναν τομέα, όσο κι αν το αναζητήσεις...
Game over λένε ενδεικτικά οι νέοι μας..." συμπλήρωσε ο κ. Γόγολος.

Read More »
Περιοδείες του συνδυασμού του Γιάννη Γόγολου στην Ηγουμενίτσα Περιοδείες του συνδυασμού του Γιάννη Γόγολου στην Ηγουμενίτσα  Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Οι 11 υποψήφιοι των Οριζόντων Ηπείρου στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου και επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος παρουσίασε την Μεγάλη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσα, το πλήρες ψηφοδέλτιο για την περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας.

Σε αυτό μετέχουν οι:
· Ανυφαντής Σπύρος, Ιδιωτικός Υπάλληλος
· Βέτου Άννα, Επιχειρηματίας - Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων
· Βλάχος Σπύρος, Επιχειρηματίας - Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας - Πρέβεζας
· Γκαμπρέλας Δημήτριος, Επιχειρηματίας
· Ζώης Δημήτρης, Εκπαιδευτικός
· Κοσιώρης Ευάγγελος, Εκπαιδευτικός - Διευθυντής ΕΠΑΛ Φιλιατών
· Κοτσώνη Αλέκα, Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Αριάδνη - Εκπαιδευτικός
· Κυβράνογλου Βασιλική, Ελεύθερη Επαγγελματίας
· Μόσχου Μαρία, Εκπαιδευτικός / Δημοσιογράφος - Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών
· Μπαζίνα Αικατερίνη, Ιδιωτική Υπάλληλος
· Τάτση Μάγδα, Ιατρός


Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος είπε μεταξύ των άλλων:

Η παρουσία μου εδώ σήμερα είναι τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική. Όπως ακριβώς κάναμε στην Άρτα έτσι και σήμερα εδώ επιλέξαμε να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση -μαζί με το bonus- του ψηφοδελτίου στη Θεσπρωτία. Θέλω να ευχαριστήσω τον Σπύρο Ανυφαντή γιατί είναι μια βασική εικόνα όσων συστρατεύονται μαζί μας. Άνθρωποι καθαροί που έχουν ως βασικό στόχο τη μεγάλη αλλαγή στην Ήπειρο.

Χωρίς δεύτερη σκέψη βρέθηκε μαζί μας, με πολλούς άλλους, παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Τα έχουμε αντιπαρέλθει όλα και έως σήμερα αριθμούμε 75 υποψηφίους σε όλη την Ήπειρο. Είμαι εξαιρετικά ευτυχισμένος και υπόχρεος απέναντί τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνουν τα συστήματα διαφθοράς και διαπλοκής στην Ήπειρο θα είμαστε δυνατοί, θα είμαστε πρώτοι και θα καταφέρουμε -με αυτή την πρωτιά- να δείξουμε το δρόμο μιας άλλης εποχής στην Ήπειρο η οποία δυστυχώς έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι τελευταία στην ανάπτυξη και πρώτη στην ανεργία.

Read More »
Οι 11 υποψήφιοι των Οριζόντων Ηπείρου στην Π.Ε. Θεσπρωτίας Οι 11 υποψήφιοι των Οριζόντων Ηπείρου στην Π.Ε. Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Το Αναστάσιμο μήνυμα του Μητροπολίτη

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019


Το χαρμόσυνο καί ἐλπιδοφόρο μήνυμα τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου ἀντηχεῖ σ’ ὁλόκληρον τόν κόσμον. Τό κηρύττουν οἱ ἄγγελοι, τό ὁμολογοῦν οἱ ἄνθρωποι τό συνοδεύουν οἱ γλυκόηχες καμπάνες τῶν Ἐκκλησιῶν καί σάν οὐράνιος ὕμνος ἀντηχεῖ παντοῦ, στον οὐρανό καί στήν γῆ, « Χ ρ ι σ τ ό ς Ἀ ν έ σ τ η ».

Ὁ χαρούμενος αὐτός ὕμνος εἶναι γιά μᾶς τούς χριστανούς ἡ ὁμολογία τῆς πίστεως μας, πού βεβαιώνει ὅτι ὁ Χριστός ἀνεστήθη πραγματικά ἀπό τούς νεκρούς καί «κατέλυσε τῷ θανάτῳ τόν θάνατον». Δηλώνει ὅτι ὁ Ἰησοῦς εἶναι ὁ Κύριος τῆς ζωῆς καί τοῦ θανάτου, ὁ ἐξουσιαστής τῶν πάντων καί ἡ μοναδική ἐλπίς καί σωτηρία τῶν ἀνθρώπων. Ἀκόμη μᾶς πληροφορεῖ , ὅτι καί ἐμεῖς διά τῆς πίστεως, ἔχομεν μετοχήν εἰς τήν ζωήν αὐτοῦ διότι ἡ Ἀνάστασις καί ἀφθαρτοποίησις αὐτοῦ, σημαίνουν ἀνάστασιν καί ἀφθαρτοποίησιν τοῦ ἀνθρωπίνου γένους. Ἄρα μέσα στό φῶς τῆς Ἀναστάσεως Τοῦ Χριστοῦ λουσμένη ἡ ἀνθρώπινη ζωή προβάλλει ἄφθαρτη καί αἰώνια.

Γι’ αὐτό, τό «φαιδρόν τῆς Ἀναστάσεως κήρυγμα» εἶναι ἡ μοναδική ἐλπίς τοῦ ἀνθρωπίνου γένους. Ὅλοι ἀσφαλῶς προσπαθοῦν νά βοηθήσουν τόν ἄνθρωπον, ἀλλά ἡ βοήθεια αὐτή εἶναι μικρή καί πρόσκαιρη καί ἀποβλέπει κυρίως στήν κάλυψι μόνον ὑλικῶν ἀναγκῶν γύρω ἀπό τίς ὁποῖες ὡς ἐπί τό πλεῖστον στρέφονται καί συνωθοῦνται οἱ ἀνθρώπινες ἰδέες καί τά κοινωνικά συστήματα. Κανείς ὅμως δέν μπορεῖ νά ἀπαλλάξη τόν ἄνθρωπον ἀπό τό κράτος τοῦ θανάτου. Κανείς δέν μπορεῖ νά τόν ἐλευθερώση ἀπό τά δεσμά τῆς Ἁμαρτίας πού τόν συνθλίβουν καί τόν ἀποξηραίνουν, κανείς δέν μπορεῖ νά τοῦ χαρίση τήν ἀνάστασιν καί τήν αἰώνια ζωήν, παρά μόνον ὁ Ἀναστάς Χριστός.

Στούς σημερινούς δύσκολους χρόνους ὅπου ὁ κόσμος ἀπό τόσα δεινά μαστίζεται, ἀπό πολέμους, ἀκαταστασίες, μίση, ἀδικίες, καταπιέσεις, δεσμεύσεις τῆς ἀνθρωπίνης ἐλευθερίας, καταρρακώσεις τῶν ἠθικῶν ἀξιῶν, ἐξευτελισμούς τῆς ἀνθρωπίνης ἀξιοπρεπείας καί ὁ ἠθικός θάνατος τείνει νά καλύψη τό πρόσωπον τῆς γῆς, ἀναρίθμητα ἐκατομμύρια ἀνθρώπων διψοῦν τήν λύτρωσιν καί ἀναμένουν τό μήνυμα τῆς Ἀναστάσεως. Ἑκατομμύρια ἀδελφοί μας, ἀσθενεῖς, ,πονεμένοι, φυλακισμένοι, πενθοῦντες ζητοῦν ἐλπίδα καί χαρά. Αὐτή ὅμως τήν ζωντανή ἐλπίδα καί τήν θεϊκή χαρά τούς τήν προσφέρει μόνον ὁ Χριστός μέ την Ἀνάστασίν Του.

Αὐτήν τήν χαρά καί τήν ἐλπίδα ἔχοντες καί ἐμεῖς στήν ψυχήν μας ἄς εὐχηθοῦμε, ἡ χάρις τῆς ἁγίας Ἀναστάσεως Τοῦ Κυρίου νά φέρη τήν χαρά καί τήν εἰρήνη σ’ ὁλόκληρον τόν κόσμο, νά κάνη ὅλους τούς ἀνθρώπους νά μονοιάσουν καί μέ εὐγνωμοσύνην πρός τόν Σωτῆρα μας Χριστόν νά ὁμολογήσωμεν ὅλοι τήν Ἀναστασιν Του φωνάζοντες « Χ ρ ι σ τ ό ς Ἀ ν έ σ τ η ».
 
Χρόνια πολλά καί εὐλογημένα.
† Ὁ Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καί Πάργας Τίτος.

Read More »
Το Αναστάσιμο μήνυμα του Μητροπολίτη Το Αναστάσιμο μήνυμα του Μητροπολίτη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Επιφυλακτική η Ε.Ι.Ε.Τ. για τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου που εξαγγέλθηκαν

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019


Με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα για τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου, η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.) απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά και στον υφυπουργό κ. Λευτέρη Κρέτσο.

Η Ε.Ι.Ε.Τ., αφού επισημαίνει ότι δεν προσκλήθηκε ποτέ στον διάλογο που προηγήθηκε της εξαγγελίας των μέτρων στήριξης (όπως και οι άλλες Ενώσεις περιφερειακού, τοπικού και κλαδικού Τύπου), διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης, ενώ διερωτάται γιατί δεν ελήφθησαν υπ' όψιν του Υπουργείου οι προτάσεις που είχαν καταθέσει με σχετικό υπόμνημα οι Ενώσεις.

Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εδώ και 1,5 περίπου χρόνο περιμέναμε την εξαγγελία των μέτρων ενίσχυσης του έντυπου τύπου, που μας είχε υποσχεθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Παρ' ότι δεν κληθήκαμε ποτέ να διατυπώσουμε τις θέσεις μας ως Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (όπως και οι άλλες Ενώσεις Ιδιοκτητών), παρ' ότι ζητήσαμε πολλές φορές συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η πρόσφατη κατάθεση της σχετικής τροπολογίας θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων.

Να τονίσουμε επίσης ότι η Ε.Ι.Ε.Τ., σας είχε αποστείλει εδώ και αρκετό καιρό κοινό υπόμνημα (μαζί με τον ΣΗΠΕ και την ΕΔΙΠΤ), με τις προτάσεις των τριών Ενώσεων για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου, ωστόσο -ως φαίνεται- οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές, με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το σχετικό άρθρο της τροπολογίας που όπως αναφέρεται από το Υπουργείο "διαμορφώνει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου", δεν αποσαφηνίζει το ποια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα θα ληφθούν για την ενίσχυση του περιφερειακού έντυπου τύπου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία "προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, μέσα από προγράμματα που θα καταρτίζονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς και του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανάλογα με την προέλευση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων".

Με βάση τα παραπάνω, αποκρυσταλλωμένη άποψη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων θα έχουμε όταν μας γίνουν γνωστά τα προγράμματα στήριξης, οπότε και θα αποδειχθεί στην πράξη η κυβερνητική βούληση για άμεση και πράγματι αποτελεσματική υλοποίηση.

Για το λόγο αυτό περιμένουμε να μας γίνει γνωστό το περιεχόμενο, οι όροι και τις προϋποθέσεις ένταξης των εφημερίδων στα υπό κατάρτιση προγράμματα, και αναμένουμε να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος της Ε.Ι.Ε.Τ. με τα συναρμόδια υπουργεία.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ.
Ο πρόεδρος: Αντώνης Μουντάκης
Ο γενικός γραμματέας: Γιώργος Αμβροσίου

Read More »
Επιφυλακτική η Ε.Ι.Ε.Τ. για τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου που εξαγγέλθηκαν Επιφυλακτική η Ε.Ι.Ε.Τ. για τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου που εξαγγέλθηκαν Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Παρουσίαση Συνδιασμού «Δύναμη Προοπτικής» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019

Το Σάββατο 20 Απριλίου παρουσιάστηκε στην Ηγουμενίτσα, ο Συνδυασμός «Δύναμη Προοπτικής» του Υποψηφίου Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου, στον ασφυκτικά κατάμεστο χώρο του Πνευματικού Κέντρου «ΠΑΝΘΕΟΝ. 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο βουλευτής Ν.Δ. Θεσπρωτίας κος Βασίλειος Γιόγιακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κος Θωμάς Πιτούλης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κος Αλκιβιάδης Λάμπρου, ο Δήμαρχος Φιλιατών κος Σπύρος Παππάς, η Δήμαρχος Σουλίου κα Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση, ο Δήμαρχος Πάργας κος Αντώνιος Νάστας, ο πρώην Υπουργός κος Αντώνιος Μπέζας, ο πρώην Βουλευτής κος Ηλίας Βεζδρεβάνης, Περιφερειακοί & Δημοτικοί Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι Οργανισμών και Τραπεζών, Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Συνεταιρισμών Σωματείων και Συλλόγων και Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 


Ο κ. Λώλος αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στο πολυδιάστατο έργο του, μίλησε για τους άξονες του προγράμματος της νέας του θητείας και στη συνέχεια παρουσίασε τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους του Συνδυασμού του:
 


Γκίκας Μιχαήλ 
Αγρότης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ηγ/τσας, Πρώην Αντινομάρχης
Γκόλιας  Βασίλειος
Δημοτικός Σύμβουλος, ελεύθερος επαγγελματίας, με σπουδές στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Γουρνάρης Μιχαήλ 
Δημοτικός Σύμβουλος, Επιχειρηματίας Τουριστικών Επιχειρήσεων
Γρηγορίου Γιάννης 
Ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο του τουρισμού
Δήμα Ισμήνη 
Εφοριακός Υπάλληλος, πρώην Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταριάς και πρώην Αντιπρόεδρος ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας
Ζεϊμπέκογλου Δέσποινα (Πιπίνα)
Βοηθός βρεφονηπιοκόμου, επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού
Κολιού Χρυσάνθη
Οικιακά
Κοσιώρης Αντώνης
Ελ. Επαγγελματίας
Κώνστα Ειρήνη
Ελ. Επαγγελματίας στον χώρο των εκδηλώσεων
Κώστας Ελευθέριος 
Ελ. Επαγγελματίας, Α' Αντιπρόεδρος Επμελητηρίου Θεσπρωτίας,Πρώην Αντιδήμαρχος Πρόνοιας
Λώλης Ηλίας 
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πρώην Αντιδήμαρχος και πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λαδοχωρίου
Μαρτίνης Δονάτος 
Κτηνίατρος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηγ/τσας, Πρώην Αντιδήμαρχος και Πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ
Μήτσης Σωτήριος 
Κτηματομεσίτης, Αντιδήμαρχος Διοικητικού, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Ηγ/τσας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Συβότων
Μπότσου Αναστασία
Δικηγόρος και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια από το Κέντρο Κατάρτισης ADR – ODR International Θεσσαλονίκης.
Ντάνης Γεώργιος
Ελεύθερος επαγγελματίας,  Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Πάκος Δημήτριος
Αστυνομικός - Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Πέρδικας, Πτυχιούχος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας-Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής
Παπαφιλίππου Γιάννης
Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων και επί σειρά ετών Διευθυντικό Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
Παππάς Σταύρος
Πολιτικός Μηχανικός
Παργανάς Παναγιώτης 
Οδηγός - Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Θεσπρωτίας
Παρθενίου Όλγα
Αρχιτέκτων Μηχανικός με επαγγελματική δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και στον τομέα του τουρισμού
Ρέβης Κωνσταντίνος 
Επιχειρηματίας στον τομέα του Τουρισμού, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσπρωτίας, Γραμματέας του Συλλόγου Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων Νομού Θεσπρωτίας, μέλος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και πρόεδρος της ΚΑ.Ε. ΠΡΩΤΕΑΣ Ηγουμενίτσας. 
Σιώζος Σωτήρης
Ελεύθερος Επαγγελματίας
Τζέλλου Χριστίνα 
Νηπιαγωγός, μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας
Τζώρτζης Απόστολος
Αγρότης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας
Τζώρτζη Βαλεντίνα
Πολιτικός Μηχανικός
Τσακίρης Ηλίας 
Επιχειρηματίας, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Τσαμπούκογλου Σπύρος
Μηχανικός Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτηρίων, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας
Τσάνης Ναπολέων
Μοριακός βιολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος  πρότυπης μονάδας
Τσουμάνης Κωνστανίνος 
Τοπογράφος Μηχανικός, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας
Τσώνης Γιώργος 
Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας και πρώην Αντινομάρχης Θεσπρωτίας
Τσώτου Νικολάου Βασιλική
Μαθηματικός, Γραμματέας του Συλλόγου Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας, Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής, Υπεύθυνη ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Φουσέκης Γεράσιμος 
Ελεύθερος Επαγγελματίας, Πρόεδρος του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγ/τσας
Χαρίσης Θεόδωρος 
Απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνταξιούχος εφοριακός,  επί σειρά ετών Διευθυντής Δ.Ο.Υ. Παραμυθιάς και Ηγουμενίτσας  και Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Ν. Θεσπρωτίας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας:
Βέρμπης
Γιώργος
Υπάλληλος και  μέλος του Δ.Σ. του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας. Μέλος του Δ.Σ. και  μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Βιβρβίλης
Κωνσταντίνος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Αντιπρόεδρος του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγ/τσας, Προπονητής στην ομάδα Στίβου του Γυμναστικού Συλλόγου ΠΡΩΤΕΑΣ Ηγουμενίτσας
Γόγολος
Δημήτριος
Ιδιωτικός Υπάλληλος -Χειριστής μηχανημάτων
Ζήσης
Σταύρος
Αστυνομικός, Απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας 
 Κιτσάτης
Κωνσταντίνος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής,  Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας, Προπονητής Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας
Λιόντου
Κλεοπάτρα
Δημόσιος Υπάλληλος
Παλπάνης
Στέργιος
Δάσκαλος
Σωτηρίου
Χριστίνα
Ελεύθερος Επαγγελματίας στον χώρο του τουρισμού
Τσολακίδης
Γιώργος
Ελεύθερος Επαγγελματίας
Read More »
Ηγουμενίτσα: Παρουσίαση Συνδιασμού «Δύναμη Προοπτικής» (+ΒΙΝΤΕΟ) Ηγουμενίτσα: Παρουσίαση Συνδιασμού «Δύναμη Προοπτικής» (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Διατροφικές Διαταραχές: H μάστιγα της εποχής

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019


Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Πάνθεον» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου , η ομιλία με θέμα «Διατροφικές Διαταραχές: η μάστιγα της εποχής» που διοργανώθηκε από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διατροφικών Διαταραχών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ).

Τις Διατροφικές Διαταραχές ανέλυσε ο κ. Ιωάννης Σουπιός, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αντιπρόεδρος του ΙΔΜΕ ενώ ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πρόεδρος του ΙΔΜΕ και η κα Μαργαρίτα-Αγγελική Σχινά, Ψυχολόγος και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διαταραχών αναφέρθηκαν στα Μυστικά Ελέγχου της Πείνας και της Διατροφής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτυσας κ. Ιωάννης Λώλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δονάτος Μαρτίνης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτριος Πάκος και ο Αντιπρόεδρος του ΠΑΚΠΠΟ κ. Κωνσταντίνος Βιρβίλης, η Δημοτική Σύμβουλος κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη.

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση των ομιλητών με τους παρευρισκόμενους ενώ ο κ. Ζουμπανέας δώρισε δεκάδες αντίτυπα του βιβλίου του «THIN… positive”.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας θα συνεχίσει να τονίζει την αξία της πρόληψης και να προάγει την υγεία μέσα από τις ενημερωτικές ομιλίες που διοργανώνει με στόχο την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών των πολιτών.

Read More »
Διατροφικές Διαταραχές: H μάστιγα της εποχής Διατροφικές Διαταραχές: H μάστιγα της εποχής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα και άλλα θέματα

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, ενημερώνει ότι υλοποιήθηκε η ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Πνευματικά δικαιώματα & επιχειρήσεις: Συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της νομοθεσίας», με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κο Γεώργιο Καββαθά, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα.

Ο κος Γ. Καββαθάς, αφού παρουσίασε το ιστορικό των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, σκιαγράφησε την τρέχουσα κατάσταση, αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ και στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου πολλαπλών απαιτήσεων από εταιρείες είσπραξης δικαιωμάτων.

Η ΓΣΕΒΕΕ αναγνωρίζοντας την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων στους δημιουργούς, με γνώμονα πάντα τις δυνατότητες της εκάστοτε επιχείρησης, προτείνει τη δημιουργία ενός και μόνο φορέα αρμόδιου για την είσπραξη των δικαιωμάτων.

Η ΓΣΕΒΕΕ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της κος Γ. Καββαθάς, παραμένει έμπρακτα στο πλευρό των επιχειρήσεων, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα νομικής κάλυψης όσων επιχειρήσεων εμπλακούν σε δικαστικές διαμάχες με τις εταιρείες είσπραξης δικαιωμάτων.

Με το πέρας της εκδήλωσης ο κος Γ. Καββαθάς αφού αναφέρθηκε στην μακροχρόνια και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, παρέδωσε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κο Αλέκο Πάσχο αναμνηστικό για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και την ασημένια καρφίτσα πέτου με το οικόσημό της.


Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα και άλλα θέματα Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα και άλλα θέματα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Δωρεά από τον Φούρνο Πανταζής στο ψήσιμο των πασχαλινών εδεσμάτων για τους δικαιούχους

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το Φούρνο Πανταζής για την γενναιόδωρη προσφορά του στο ψήσιμο πασχαλινών εδεσμάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου.

Read More »
Δωρεά από τον Φούρνο Πανταζής στο ψήσιμο των πασχαλινών εδεσμάτων για τους δικαιούχους Δωρεά από τον Φούρνο Πανταζής στο ψήσιμο των πασχαλινών εδεσμάτων για τους δικαιούχους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Εκδήλωση του ΚΗΦΗ Πέρδικας

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019Σε συνέχεια της πρώτης Πανελλήνιας δράσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΗΦΗ Ελλάδος με θέμα «πλέκοντας την αλληλεγγύη», διοργάνωσε την δεύτερη δράση της με θέμα «τετράδια, μολύβια, αγάπη και χρώματα». 
Το ΚΗΦΗ Πέρδικας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Πέρδικας ανταποκρίθηκαν και σε αυτή την πρόσκληση του Συλλόγου με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Πέρδικας όλα τα σχολικά είδη που ζητήθηκαν.

Το ΚΗΦΗ Πέρδικας θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους γονείς και τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα προσδοκώντας σε επόμενες συνεργασίες από κοινού που ως στόχο θα έχουν την διαγενεακή σύνδεση .
Read More »
Εκδήλωση του ΚΗΦΗ Πέρδικας Εκδήλωση του ΚΗΦΗ Πέρδικας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Για τον Δήμο Φιλιατών μιλάω…. - Του Βασίλη Βουτσή

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019


Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ
Απαξίωση ή καταστροφή ;

Για τον Δήμο Φιλιατών μιλάω…. Εχουν απαξιωθεί τα πάντα.
1. Το αρδευτικό της σκάλας δεν λειτουργεί.
2. Ο αναδασμός του Κάμπου Φιλιατών δεν γίνεται εδώ και 10 χρόνια.
3. Το τυροκομείο κλειστό.
4. Οι κτηνοτρόφοι στο έλεος των Βιομηχ. Γάλακτος.
5. Τα χωριά της ενδοχώρας σβήνουν και κάποια απλώς δεν έχουν κατοίκους.
6. Οι Αθλητικοί Σύλλογοι ουσιαστικά έκλεισαν.
7. Το κλειστό γήπεδο Φιλιατών, απλώς είναι <ΚΛΕΙΣΤΟΝ>
8. Οι διέξοδοι της Νεολαίας ανύπαρκτες.
9. Κάποια κεντρική προβολή του τόπου ή των προϊόντων του τόπου μας δεν υπάρχει.
10 Ο τουρισμός ανύπαρκτος, οι ξενώνες κλειστοί.
11 Ούτε ένα , μα ούτε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα δεν υποβλήθηκε ποτέ.
12 Η τράπεζα αίματος έκλεισε (οι 50 φιάλες της απλώς δόθηκαν σε ημέτερους).


Η απαξίωση απλώς προηγείται της καταστροφής.

Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο των Δημοτικών Αρχών για την τελική καταστροφή του τόπου.

Είναι προφανές : Χωρίς αγάπη, όρεξη για δουλειά, μυαλό και προοπτική, ο Τόπος μας θα καταστραφεί.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜE ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ;

ΜΑΖΙ για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ.
Read More »
Για τον Δήμο Φιλιατών μιλάω…. - Του Βασίλη Βουτσή  Για τον Δήμο Φιλιατών μιλάω…. - Του Βασίλη Βουτσή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 23, 2019 Rating: 5

Σελίδες