Τελικά θέλουμε να σώσουμε το Δρέπανο;

Τρίτη, Απριλίου 19, 2022
Τελικά θέλουμε να σώσουμε το Δρέπανο;


Συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από μία αναβολή στο δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας, η αίτηση της μισθώτριας του δημοτικού καταστήματος Κεντρικό στην παραλία του Δρεπάνου, με την οποία ζητείται η άδεια για την κατασκευή πισίνας 200 τ.μ.

Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να ελέγξουμε εάν είναι επιτρεπτό από τη νομοθεσία η κατασκευή πισίνας, πάνω κυριολεκτικά στο κύμα και σε περιοχή natura, αλλά θα το εξετάσουμε από πολιτική σκοπιά και με τις πολιτικές του προεκτάσεις.

Θα απευθυνθούμε σε όλη την παράταξη του κ. Λώλου, αλλά κυρίως στον ίδιο.

Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής, πριν από μόλις 2 μήνες, συγκαλέσατε ευρεία σύσκεψη φορέων, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα εκείνες τις ημέρες και κατέδειξαν την άμεση ανάγκη προστασίας της ακτής Δρεπάνου – Μακρυγυαλίου.

Σε αυτή τη σύσκεψη, το σύνολο των παρευρισκόμενων συμφώνησαν πως θα πρέπει επιτέλους να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση στο παραλιακό στολίδι της πόλης, εάν θέλουμε να το χαίρονται και οι επόμενες γενιές.

Για το λόγω αυτό, θα απαιτούσαν από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, να περιορίσει τις άδειες για καντίνες, οι οποίες παρά τη μικρή τους παρέμβαση, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη διάβρωση της παραλίας και του αναχώματος που κρατάει τη θάλασσα μακριά από τη λιμνοθάλασσα.

Κάτι φυσικά που δεν έγινε και από ότι μαθαίνουμε ο ΟΛΗΓ έχει χωροθετήσει 13 θέσεις για τοποθέτηση καντινών τη φετινή τουριστική περίοδο.

Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος, ανέφερε πως μόνο για τη μελέτη προστασίας του Δρεπάνου, απαιτούνται 100.000€.

Φαντάζει επομένως εντελώς παράλογο, από τη μία να λέμε πως ενδιαφερόμαστε για τη διάβρωση της παραλίας και από την άλλη να δίνουμε άδεια για να μπει μπουλντόζα και να σκάψει πάνω στο ανάχωμα, για την κατασκευή πισίνας από έναν ιδιώτη.Η εισήγηση που παρέλαβε το δημοτικό συμβούλιο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Τσουμάνη, περιοριζόταν μόνο στην αναφορά της νομοθεσίας και συνοδευόταν από ένα πρόχειρο σχέδιο, όπου φαίνεται η θέση που θα κατασκευαστεί η πισίνα, χωρίς να αναφέρονται σημαντικές πληροφορίες, όπως πχ το βάθος το οποίο θα σκαφτεί η παραλία.

Ακούσαμε από τον αντιδήμαρχο, πως είναι μια κατ' αρχήν απόφαση, ώστε να μην μπει τζάμπα σε έξοδα ο ιδιώτης, ώστε να λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις .

Μόνο που ξεχνάτε πως έχετε εκλεγεί από τους πολίτες της Ηγουμενίτσας, για να εξυπηρετείτε τα συμφέροντά τους.

Ακούσαμε επίσης πως η πισίνα θα χρησιμοποιείται για αθλοπαιδίες και για να μπορούν να κολυμπούν με ασφάλεια τα μικρά παιδιά. Στην παραλία του Δρεπάνου. Στην πιο ασφαλή και οικογενειακή παραλία σχεδόν όλου του Ιονίου. 

Δεν χρειάζεται να παριστάνουμε τους στρουθοκάμηλους. Σκοπός της κατασκευής της πισίνας είναι για να χρησιμοποιηθεί ως ντεκόρ στις δεξιώσεις γάμου που λαμβάνουν χώρα στο συγκεκριμένο κατάστημα (αλήθεια αυτό επιτρέπεται μεταμεσονύχτιες ώρες σε περιοχή natura;).

Είναι σίγουρο πως με την προσθήκη πισίνας 200 τ.μ. θα ανέβει η αξία του μισθώματος κάνοντάς το ανταγωνιστικότερο όμοιων επιχειρήσεων. Θα ζητηθεί από τη δημοτική αρχή αντίστοιχη αύξηση και στο ετήσιο μίσθωμα;

Σκεφτήκατε αγαπητοί πως δημιουργείτε τετελεσμένα και πως μπορεί να ανοίξετε τους ασκούς του Αιόλου (και τις ορέξεις των ιδιωτών) και να δείτε ξαφνικά παρόμοιες αιτήσεις και από το κάμπινγκ αλλά ακόμα και από το έτερο δημοτικό κατάστημα στο Δρέπανο;

Ως εδώ!!!
Δεν γίνεται στον βωμό των εξυπηρετήσεων, ακόμα και της ανάπτυξης (της τσέπης του ιδιώτη), να υπονομεύεται το μέλλον των παιδιών μας.
Read More »
Τελικά θέλουμε να σώσουμε το Δρέπανο; Τελικά θέλουμε να σώσουμε το Δρέπανο; Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 19, 2022 Rating: 5

Ανταλλαγή ευχών με τους ωφελούμενους στις δομές τρίτης ηλικίας

Τρίτη, Απριλίου 19, 2022
Ανταλλαγή ευχών με τους ωφελούμενους στις δομές τρίτης ηλικίαςΤις δομές Τρίτης Ηλικίας του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας, επισκέφθηκε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές για καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με τους ωφελούμενους, τα μέλη και το προσωπικό των ΚΗΦΗ Πέρδικας, Πλαταριάς και ΚΑΠΗ Ηγουμενίτσας.

Η κα Ζεϊμπέκογλου ευχήθηκε υγεία και του χρόνου να υπάρχει δυνατότητα για λειτουργία χωρίς τις δεσμεύσεις που επέβαλε ο κορονοϊός. Εξέφρασε δε την πλήρη συμπαράσταση της προς το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι συγκεκριμένες δομές. Κατά την επίσκεψη μοιράσθηκαν πασχαλινές λαμπάδες και τσουρέκια ενώ τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αποφυγής του κορωνοϊού.

Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου
Read More »
Ανταλλαγή ευχών με τους ωφελούμενους στις δομές τρίτης ηλικίας Ανταλλαγή ευχών με τους ωφελούμενους στις δομές τρίτης ηλικίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 19, 2022 Rating: 5

Ευχές από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Τρίτη, Απριλίου 19, 2022

 Ευχές από το Επιμελητήριο ΘεσπρωτίαςRead More »
Ευχές από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας  Ευχές από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 19, 2022 Rating: 5

HMS REGULUS: Το Ναυάγιο των Συβότων Ένας Θησαυρός ξεχασμένος εδώ και 70 χρόνια (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Απριλίου 19, 2022
HMS REGULUS: Το Ναυάγιο των Συβότων
Ένας Θησαυρός ξεχασμένος εδώ και 70 χρόνια (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα άγνωστο (στο ευρύ κοινό) ναυάγιο, βρίσκεται στο βυθό ανοιχτά των Συβότων, για το οποίο πολύ λίγοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. 
Το ναυάγιο αφορά το ναρκαλιευτικό HMS Regulus του Βρετανικού Βασιλικού ναυτικού. 
Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω αναλυτικά την ιστορία του, αλλά και τον άνθρωπο που ευθύνεται για την ανακάλυψη του.

Το HMS REGULUS

Μέρος του συμμαχικού 8ου στόλου, είχε ξεκινήσει τις επιχειρήσεις στα νερά της Μεσογείου από τον Νοέμβριο του 1944 και έχοντας ολοκληρώσει όλες τις ασκήσεις επιτυχώς, τον Ιανουάριο του 1945 με προπορευόμενο το ναρκαλιευτικό HMS Regulus ως Σκάφος Διοίκησης αναλαμβάνει το έργο της εύρεσης και περισυλλογής ναρκών στο ναρκοθετημένο Νότιο στενό της Κέρκυρας, ανοιχτά των Θεσπρωτικών ακτών. 
Μοναδικός σκοπός τους η αποκατάσταση της ναυσιπλοïας και η σύνδεση με το έως τότε αποκλεισμένο νησί των Φαιάκων.

Το HMS REGULUS (κλάσης Algerine 1944) ναυπηγημένο στον Καναδά με κυβερνήτη τον Roger W. D. Thomson ηγείται της αποστολής. 
Στα σινιάλα του πλοίου το λατινικό motto “In primus pro patria” που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "πρώτα από όλα η πατρίδα".

Την 12η Ιανουαρίου και πλέοντας με προσωπικό ασφαλείας, μετά τις 13:30 και έχοντας εντοπίσει και εξουδετερώσει πλήθος ναρκών, ο πλοίαρχος του HMS Regulus νομίζοντας ότι πλέει σε ασφαλή ύδατα, προσκρούει με την προπέλα σε νάρκη, με αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια της πρόωσης του πλοίου και την ακινητοποίηση του με κλίση 11 μοιρών. 
Το HMS Regulus την ώρα της βύθισής του

Από την έκρηξη, τραυματίζεται θανάσιμα μόνο ο θερμαστής Robert Smith ο οποίος βρισκόταν στον χώρο του μηχανοστασίου κατά την πρόσκρουση.
Το μικρότερο ναρκαλιευτικό ΒΥΜS 2026 προσεγγίζει πρώτο στο σημείο και από κοινού αποφασίζεται και ξεκινά η ρυμούλκηση του Regulus. 
Η πρυμναία όμως κατακάθιση του πλοίου και η αυξανόμενη κλίση του πλοίου αναγκάζει τον πλοίαρχο να δώσει διαταγή εγκατάλειψης. 
Τα σχοινιά ρυμούλκησης λύνονται και το HMS Regulus εγκαταλείπεται. 
Η κλίση πλέον φτάνει τις 70 μοίρες και ύστερα από λίγη ώρα η πρύμνη του ακουμπά στον βυθό, σε βάθος 64ων μέτρων.
Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΗΚΑΣ


58 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2003 ο καπετάν Ζήκας από την Ηγουμενίτσα λαμβάνει μια τυχαία, περίεργη απεικόνιση στο όργανο του σκάφους του και παρότι δύσκολο για εκείνη την εποχή αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για πλοίο. 

Ειδοποιεί την Λιμενική Αρχή και αφού τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες ύστερα από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2004 με πρωτοβουλία του καπετάν Ζήκα, εκδίδεται η απαραίτητη άδεια κατάδυσης. 
Η UFR team ηγούμενη από τον Βασίλη Μεντόγιαννη, καταδύεται στο μέχρι τότε άγνωστο ναυάγιο. 

Ύστερα από μία εβδομάδα καταδύσεων, εργασιών επιφανείας και επίπονης προσπάθειας λόγω θολότητας, καιρού, ρευμάτων και βάθους, o Βασίλης Μεντόγιαννης τραβά τις πρώτες φωτογραφίες και βίντεο και ταυτοποιεί κατόπιν μελετών που ακολούθησαν το ναυάγιο του HMS Regulus. 

 

Περισσότερες πληροφορίες: www.wreckdiving.gr/wreck/regulus
hellenicmarines.files.wordpress.com/
Read More »
HMS REGULUS: Το Ναυάγιο των Συβότων Ένας Θησαυρός ξεχασμένος εδώ και 70 χρόνια (+ΒΙΝΤΕΟ) HMS REGULUS: Το Ναυάγιο των Συβότων Ένας Θησαυρός ξεχασμένος εδώ και 70 χρόνια (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 19, 2022 Rating: 5

Μοίρασαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο οικοτροφείο Δουραχάνης

Τρίτη, Απριλίου 19, 2022
Μοίρασαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο οικοτροφείο Δουραχάνης


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συλλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και προϊόντων οικιακής χρήσης από το Σύλλογο γονέων του Δημοτικού Σχολείου Νέας Σελεύκειας, για το οικοτροφείο Δουραχάνης Ιωαννίνων.
Στο πλαίσιο της πασχαλινής φιλανθρωπικής δράσης, ο Σύλλογος γονέων του Δημοτικού σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων του Γυμνασίου Νέας Σελεύκειας ,το ΚΔΑΠ ΚΥΨΈΛΗ και τα παιδιά, διακόσμησαν πασχαλινές λαμπάδες για όλα τα παιδιά και το προσωπικό του οικοτροφείου Δουραχάνης.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους εσάς που ανταποκριθήκατε και στηρίξατε από το υστέρημα σας την φιλανθρωπική δράση μας .
Πολλά Συγχαρητήρια στο ΚΔΑΠ ΚΥΨΈΛΗ για την καλή οργάνωση του εργαστηρίου πασχαλινής λαμπάδας για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου.
Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη προς:
 Τον Συλλόγο υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας
 Το Ταξιδιωτικό γραφείο του κ. Κώτση
Την κ.Έφη Θεοδώρου "Hademade by Felice"
Τα Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης,Ξένος, Express market και Economy market.
Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή του Γυμνασίου Νέας Σελεύκειας κ.Μπουτάση , την Διευθύντρια κ.Κυβράνογλου
και τον δάσκαλο του Δημοτικού σχολείου μας κ.Μαντζιούκα και φυσικά τον πρόεδρο της κοινότητας Νέας Σελεύκειας για την συνοδεία και την στήριξή τους!
Η τεράστια προσφορά και η ανθρωπιά όλων εσάς, μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε όλοι μαζί το έργο μας .
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με υγεία και αγάπη στις οικογένειές σας.
Read More »
Μοίρασαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο οικοτροφείο Δουραχάνης Μοίρασαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο οικοτροφείο Δουραχάνης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 19, 2022 Rating: 5

Σελίδες