Κ. Χατζηδάκης: Θα επιβάλουμε τη νομιμότητα στις παραλίες και σε όσους επίμονα προσπαθούν να διατηρήσουν το καθεστώς της ανομίας

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Κ. Χατζηδάκης: Θα επιβάλουμε τη νομιμότητα στις παραλίες και σε όσους επίμονα προσπαθούν να διατηρήσουν το καθεστώς της ανομίαςΕπιπλέον 1.312 έλεγχοι σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο 8 -11 Αυγούστου, όπου και διαπιστώθηκαν 413 παραβάσεις από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι έλεγχοι αυτοί, όπως αναφέρεται, έρχονται να προστεθούν στους 918 που διενεργήθηκαν το διάστημα 21 Ιουλίου έως και 7 Αυγούστου, στους οποίους και διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο 8 -11 Αυγούστου είναι κατά 43% περισσότεροι από εκείνους που διενεργήθηκαν το διάστημα 21 Ιουλίου – 7 Αυγούστου και ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 2.230, ενώ οι διαπιστωμένες παραβάσεις σε 749.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:

-Στο διάστημα 8-11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 1.312 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 38 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 44 επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, 90 στη Μαγνησία, 109 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, 138 στην Κρήτη, 191 στην Πελοπόννησο.

-Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 413 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).

-Υπενθυμίζεται πως το διάστημα 21 Ιουλίου – 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, όπου διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις. Επομένως, το διάστημα 21 Ιουλίου – 11 Αυγούστου ο συνολικός αριθμός των ελέγχων ανέρχεται σε 2.230 και ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων σε 749.

-Οι ποινές που επιβάλλονται- ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες. Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Σε όσους επίμονα αμφισβητούν τη βούληση μας να επιβάλουμε τη νομιμότητα στις παραλίες αλλά και σε όσους επίμονα προσπαθούν να διατηρήσουν “από την πίσω πόρτα” το καθεστώς της ανομίας, απαντούμε ότι εξίσου επίμονα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εφαρμογή του νόμου. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα προχωρούμε, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας για τις μισθώσεις των παραλιών».
Read More »
Κ. Χατζηδάκης: Θα επιβάλουμε τη νομιμότητα στις παραλίες και σε όσους επίμονα προσπαθούν να διατηρήσουν το καθεστώς της ανομίας Κ. Χατζηδάκης: Θα επιβάλουμε τη νομιμότητα στις παραλίες και σε όσους επίμονα προσπαθούν να διατηρήσουν το καθεστώς της ανομίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Κεράσοβο: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα των Ναζιστών

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Κεράσοβο: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα των ΝαζιστώνΜε κάθε σεβασμό και Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου τιμήθηκε τη Δευτέρα 14 Αυγούστου η μνήμη των κατοίκων του Κερασόβου που στις 15 Αυγούστου 1944 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Η απάνθρωπη επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς το Κεράσοβο όταν κάηκαν 99 σπίτια και οδηγήθηκαν στο θάνατο 28 συνάνθρωποί μας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν από το Δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου και τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Τζαβέλλας Θεόδωρος.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μερόπη Τζούφη, εκ μέρους του Βουλευτή Ιωαννίνων του Κ.Κ.Ε. κ. Νίκου Έξαρχου ο κ. Δημήτρης Ροσιλόβαρης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιούλα Μητροκώστα, η Α’ Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μαρίκα Γκόνη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόριος Άρμπυρος που σύσσωμοι καταδίκασαν την επίθεση και αναφέρθηκαν στο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η περιοχή από το πέρασμα των ναζιστικών στρατευμάτων.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης για τους 28 συνανθρώπους μας που βρήκαν τραγικό θάνατο από το άνανδρο πέρασμα των ναζιστικών στρατευμάτων.
 Μια μέρα που τα 79 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει δεν έχουν καταφέρει να απαλύνουν τον πόνο, ούτε στο ελάχιστο. 

Ανήμερα το 15αύγουστο του 1944, το Κεράσοβο γνώρισε τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του και βίωσε την απόλυτη φρίκη. Είμαστε εδώ σήμερα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις 28 ψυχές που χάθηκαν εκείνη την μοιραία ημέρα. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να ζητούμε απαντήσεις και το κάνουμε. Η ιστορία των ολοκαυτωμάτων δεν έχει τελειώσει. Θα παραμένει ανοιχτή όσο θα υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να αποτίνουμε φόρο τιμής στις ψυχές που χάθηκαν τόσο απάνθρωπα».

Ιστορικά στοιχεία για την επίθεση παρέθεσε στην ομιλία του ο κ. Δημήτριος Χατζαρόπουλος, εκπρόσωπος του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδος ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης απήγγειλε ποίημα που έχει γράψει για τα Μαρτυρικά χωριά.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και γεύμα με νηστίσιμα εδέσματα.

Read More »
Κεράσοβο: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα των Ναζιστών Κεράσοβο: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα των Ναζιστών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και το Τμήμα Αθλητισμού - Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023» σας ενημερώνουν για τις επόμενες εκδηλώσεις:

· Κυριακή 20-08-2023 και ώρα 21:15 η Dominus Productions παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» στο Δημοτικό σχολείο Γραικοχωρίου με εισιτήριο 10€ προπώληση (βιβλιοπωλείο κ. Μητσέλου) και 12€ ταμείο,

· Παρασκευή 25/08/2023 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εθνικής Αντίστασης παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το ART FESTIVAL στον εξωτερικό χώρο του Πάνθεον με ελεύθερη είσοδο,

· Παρασκευή 01/09/2023 και ώρα 20:00 (η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για τις 30/08 αλλά άλλαξε ημερομηνία) η παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Η Κοκκινοσκουφίτσα» στο Δημοτικό σχολείο Γραικοχωρίου με εισιτήριο 9€ προπώληση (βιβλιοπωλείο κ. Μητσέλου) και 10€ ταμείο.

Read More »
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Φ. Μπελέρης: «Παράνομη η προφυλάκισή μου – Ψεύδεται ο Ράμα»

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Φ. Μπελέρης: «Παράνομη η προφυλάκισή μου – Ψεύδεται ο Ράμα»
Ο προφυλακισμένος εδώ και περίπου τρεις μήνες, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, σε συνέντευξή την οποία παραχώρησε στην ΕΡΤ μέσα από τις φυλακές κατηγόρησε τον Έντι Ράμα πως ψεύδεται όταν λέει ότι είναι θέμα δικαιοσύνης που δεν του δίνουν άδεια να πάει να ορκιστεί, καθώς τη γενική διεύθυνση φυλακών την ελέγχει ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Άφησε να εννοηθεί ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει σχέσεις με την αλβανική μαφία και υπάρχει ένα σχέδιο, ώστε οι ομογενείς εδώ στη Χειμμάρα να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Οι υπηρεσίες εδώ που υπάρχουν, δυσκολεύουν τη ζωή των Ελλήνων επιχειρηματιών, τόσο από την αστυνομία, όσο από την εφορία, όσο και από την πολεοδομία με απώτερο σκοπό και σχέδιο, να εγκαταλείψουν τις περιουσίες, να φύγουν στην Ελλάδα, έτσι οι περιουσίες αυτές να περιέλθουν στα χέρια φίλων του πρωθυπουργού της Αλβανίας, του Έντι Ράμα.

Ο κ. Μπελέρης ευχαρίστησε τους Έλληνες πολιτικούς για ό,τι έχουν κάνει και τη βοήθεια και συμβολή τους και για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που έγινε στη Χειμάρρα. Επίσης είχαμε αντίδραση από τον Αλβανό πρωθυπουργό, μέσω του facebook, ο Έντι Ράμα, τόνισε πως η δικαιοσύνη είναι αμερόληπτη και ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της. Δηλαδή ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι με την αλβανική δικαιοσύνη και θα υπομείνουμε την απόφαση των δικαστών.

Συγκεκριμένα ο Φ. Μπελέρης δήλωσε πως: «Η προφυλάκισή μου είναι παράνομη. Αυτό όμως που είναι εντελώς παράνομο πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η εμπόδισή μου να αναλάβω τα καθήκοντα, η παρεμπόδισή μου να ορκιστώ και αυτό είναι ευθύνη του Αλβανού πρωθυπουργού. Όταν λέει ότι είναι θέμα δικαιοσύνης, ψεύδεται γιατί τη γενική διεύθυνση φυλακών την ελέγχει κύριος Ράμα, άρα θα μπορούσε να μου δώσει άδεια να ορκιστώ. Στόχευση του Αλβανού πρωθυπουργού είναι να μην αναλάβω τα καθήκοντα».

Αργότερα ο Φρέντι Μπελέρης, ως απάντηση στη δήλωση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος σχολιάζοντας τη διαμαρτυρία που έγινε για την αποφυλάκισή του ανέφερε την έκφραση «Το πάπλωμα καίγεται για ψύλλο!» εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ευχαριστώ πρώτα τους ψηφοφόρους μου και μετά τους φίλους μου για την υποστήριξή τους χθες, θέλω να δώσω μια σύντομη απάντηση στον Πρωθυπουργό της χώρας μου, ο οποίος, παρά τις δεσμεύσεις του με φίλους, ανυπομονούσε να ξημερώσει και να δώσει το σχόλιό του για τη χθεσινή διαμαρτυρία στη Χειμάρρα.

Είναι αλήθεια ότι οι αποφάσεις των “αναμορφωμένων” δικαστηρίων δεν σχολιάζονται, αλλά δεν μπορεί να δηλωθεί ότι αυτά τα δικαστήρια και ο εισαγγελέας είναι ανεξάρτητα από αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, πριν συλληφθεί ένας δικός του, ο πρωθυπουργός το γνώριζε εκ των προτέρων, και τον απέλυσε ή τον απομάκρυνε από την διπλανή του καρέκλα, όλο το κοινό γνωρίζει τις υποθέσεις, πριν συλληφθούν οι δικοί του, ληφθεί άδεια και χρόνος κάντε τις δικαιολογητικές δηλώσεις εκ των προτέρων, η ευθύνη είναι ατομική.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους αιρετούς και τους φίλους τους είναι στη φυλακή σήμερα, αλλά κανένας από αυτούς για εκλογικά εγκλήματα, αλλά για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη σπατάλη δημοσίου χρήματος σε τεράστια κλίμακα, που περιέργως έκαναν χωρίς τον πρωθυπουργό. Γνώση υπουργού, αν και βρισκόταν στην καρέκλα δίπλα τους όταν πετάχτηκαν οι υπογραφές. Είμαι ο μόνος που συνελήφθη για εκλογικά αδικήματα εδώ και 33 χρόνια. Στα 33 χρόνια που ακούμε για εκλογικά εγκλήματα, μόνο ένας Έλληνας έχει συλληφθεί και μόνο ένας Έλληνας που ο Πρωθυπουργός τον χαρακτηρίζει δημόσια ως προσωπικό του εχθρό, κρατείται στη φυλακή.

Όλοι έχουμε ακούσει τις ηχογραφήσεις του φακέλου της Δίβρας και του Δυρραχίου, έφτασαν μέχρι τη Γερμανία, αλλά κανένας από αυτούς που ακούστηκαν δεν συνελήφθη, αλλά προήχθησαν, έστω και υπουργός. Ακόμα και ο Ερντογάν μιλάει για Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Και κατήγγειλε ότι η Αμερική και η Ευρώπη παρενέβησαν στο έργο του Τούρκου δικαστή.

Ακόμα και ο Ερντογάν θεωρείται πρωταθλητής της δημοκρατίας που δεν ανακατεύεται στο δικαστικό σύστημα!! Ακόμα και στη δικτατορία με δικαστικές αποφάσεις οι προκάτοχοί σας καταδίωξαν πολιτικούς αντιπάλους κύριε Πρωθυπουργέ!

Όσο για τα παραθαλάσσια ακίνητα, δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το δάχτυλο, που είναι στραμμένο προς όλους, κ. Πρωθυπουργέ, οι υπάλληλοί σας στο κτηματολόγιο αναγκάζουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες να πουλήσουν τα ακίνητά τους για να τα καταχωρήσουν. Να θυμίσω έναν φίλο μου που απέλυσε 5-6 κτηματολόγους στην Αυλώνα για να μην καταγράψουν την περιουσία του ιδιοκτήτη γιατί την είχε σημαδέψει για στρατηγικές επενδύσεις.

Όσο για την ελευθερία της έκφρασης που άσκησαν χθες οι Χειμαριώτες, δεν μας την δώσατε κύριε Πρωθυπουργέ, αλλά γεννήθηκε μαζί μας και προστατεύτηκε με αίμα. Το να καυχιόμαστε το 2023, όταν ο κομμουνισμός έχει πέσει εδώ και 33 χρόνια, ότι μας αφήνουν να εκφραζόμαστε ελεύθερα, είναι αλαζονεία.

Αρκεί βέβαια να εκφραστούμε και θα περιμένουμε υπομονετικά να πει τον λόγο της η “ανεξάρτητη” από εσάς δικαιοσύνη, αλλά αυτό το θέμα δεν τελειώνει εδώ, στα δικαστήρια του Πρωθυπουργού. Ο κόσμος μίλησε, κύριε Πρωθυπουργέ, αφήστε τον εκλεγμένο να κάνει τη δουλειά του, να σταματήσει η δυσαρέσκεια και να μιλήσουν τα δικαστήρια, χωρίς να τους πείτε ότι “τα στοιχεία πρέπει να υπάρχουν” και ότι “είναι «ανεξάρτητοι”. Η δικαιοσύνη καθυστερεί αλλά ποτέ δεν ξεχνά!!!».
Read More »
Φ. Μπελέρης: «Παράνομη η προφυλάκισή μου – Ψεύδεται ο Ράμα» Φ. Μπελέρης: «Παράνομη η προφυλάκισή μου – Ψεύδεται ο Ράμα» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

«Ξηλώνονται» οι οπαδικοί σύνδεσμοι των ομάδων

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
«Ξηλώνονται» οι οπαδικοί σύνδεσμοι των ομάδωνΟλοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου, για την οπαδική βία μετά τα αιματηρά επεισόδια της περασμένης Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών, αλλά και τη συνολική επανεξέταση του πλέγματος των πολιτικών για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και οι οποίες ακολούθησαν την διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή ιδιοκτητών και εκπροσώπων των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ).

«Οι λέσχες οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο μια, με έδρα τα γραφεία της ΠΑΕ» ξεκαθάρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης ενώ γνωστοποίησε ότι η είσοδος στις θύρες των οργανωμένων οπαδών περιέρχεται στην αρμοδιότητα της αστυνομίας, η οποία και θα μπορεί να πραγματοποιεί, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο, ελέγχους στα γήπεδα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μην απαιτηθεί να ενεργοποιήσει το Κράτος το ύστατο μέτρο που αφορά στον προσωρινό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ οφείλουν και οι ίδιοι να προστατέψουν πρώτα και κύρια τις επενδύσεις τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του για τον άδικο χαμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, έκανε λόγο για εγκληματικές συμμορίες, τόνισε ότι το επίπεδο συνεργασίας με την UEFA είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο, ενώ γνωστοποίησε ότι είναι σε σκέψη η ίδρυση ενός παρατηρητηρίου βίας με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η UEFA να μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως για γεγονότα υψηλού κινδύνου.Σε ότι αφορά την στυγερή δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Διεμήνυσε δε, στο φόντο αιτιάσεων που προέδρου της Κροατίας τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και ούτε η χώρα, ούτε και η δικαιοσύνη της δέχονται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη.

Επιπλέον αναγνώρισε επιχειρησιακή αστοχία της ελληνικής αστυνομίας σε ότι αφορά την οργανωμένη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν που βρέθηκαν στη Νέα Φιλαφέλφια την περασμένη εβδομάδα και δημιούργησαν τα επεισόδια.
Τσέφεριν: «Xρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αναφορικά με το θέμα της οπαδικής βίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν δήλωσε: «Είμαστε εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις».

«Είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου» είπε αναφερόμενος στη βία και στον χουλιγκανισμό.Αναλυτικά όσα είπε:
«Ήταν δύσκολο για εμάς να έρθουμε εδώ. Κι αυτό λόγω των φοβερών επεισοδίων. Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω όλων των φοβερών πραγμάτων που συνέβησαν, της παράλογης βίας. Κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για εγκληματικές πράξεις. Τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε άλλον επειδή φοράει τη φανέλα μιας άλλης ομάδας;
Είναι καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους. Δεν μπορώ να είμαι ευγενής.

Συμφωνούμε με τον κύριο πρωθυπουργό ότι πρέπει να πούμε φτάνει πια. Θα σταματήσει. Η βία και ο χουλιγκανισμός είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης. Από Σκανδιναβία σε Πορτογαλία, σε Τουρκία, παντού.

Πρέπει να συνεργαστούμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολογίζω στην ελληνική κυβέρνηση για να μας βοηθήσουν.
Ζητώ από όλους να μας βοηθήσετε για να εξαφανίσουμε τον καρκίνο όχι μόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά από την κοινωνία. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να στηρίζεται οποιαδήποτε μορφή βίας.
Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τόσο φοβερό. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν είναι μια πολιτική δήλωση. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό πολλές φορές μετά τα γεγονότα. Μιλήσαμε, κάναμε αυτοκριτική. Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε περισσότερα».

Ο κ. Τσεφέριν αναμένεται να δει σήμερα (16.8.2023) το απόγευμα και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύσκεψη Μητσοτάκη με τους «Big 4»

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη και του εκπροσώπου του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της UEFA.

Την κύβερνηση εκπροσώπησαν επίσης στη σύσκεψη οι υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Read More »
«Ξηλώνονται» οι οπαδικοί σύνδεσμοι των ομάδων «Ξηλώνονται» οι οπαδικοί σύνδεσμοι των ομάδων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Προειδοποίηση ΕΦΕΤ για κατεψυγμένα σουτζουκάκια – Ζητεί άμεση ανάκληση λόγω σαλμονέλας

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Προειδοποίηση ΕΦΕΤ για κατεψυγμένα σουτζουκάκια – Ζητεί άμεση ανάκληση λόγω σαλμονέλαςΤην άμεση ανάκληση κατεψυγμένων παρασκευασμάτων κρέατος από την εταιρεία με διακριτικό τίτλο «ΚΤΗΜΑ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ» ζήτησε ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2023, προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένων παρασκευασμάτων κρέατος με τα στοιχεία: ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ/ΠΟΛΩΝΙΑ – Α 424 με ημερομηνία ανάλωσης 20-06-24 και ημερομηνία παραγωγής 21-06-23 που παράγονται από την εταιρεία με διακριτικό τίτλο «ΚΤΗΜΑ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ» (ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ).

Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο εργαστήριο της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αποτυπώνεται κατωτέρω), να μην το καταναλώσουν.
Read More »
Προειδοποίηση ΕΦΕΤ για κατεψυγμένα σουτζουκάκια – Ζητεί άμεση ανάκληση λόγω σαλμονέλας Προειδοποίηση ΕΦΕΤ για κατεψυγμένα σουτζουκάκια – Ζητεί άμεση ανάκληση λόγω σαλμονέλας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας


Τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο επισκέφθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα.

Μέσα από μία εκτενή συζήτηση ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά τον Υφυπουργό για τα αγροτικά ζητήματα του Δήμου και τις ανάγκες της περιοχής και στη συνέχεια ο κ. Υφυπουργός του γνωστοποίησε τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα που επίκεινται να ανακοινωθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούν σε έργα οδοποιίας για παραμεθόριες περιοχές, προϋπολογισμού της τάξης των 70.000.000,00 €. Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Υφυπουργό για την εν λόγω πρόταση λύσεων, των ζητημάτων που αναδείχθηκαν από τη συζήτηση, ώστε ο Δήμος να ωριμάσει άμεσα τις σχετικές μελέτες.

Αμφότεροι δεσμεύτηκαν να πορευθούν σε κλίμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης, με κοινό σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις συνέπειές της στην αγροτική παραγωγή.
Read More »
Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Ανακάτεψε την τράπουλα ο Θανάσης!!!

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Ανακάτεψε την τράπουλα ο Θανάσης!!!


Είναι τόσο δυνατή η υποψηφιότητα του γιατρού Θανάση Ντάνη στο Δήμο Σουλίου, όσο οι φήμες λένε;

Κρύβει πράγματι κάποιους άσσους στο μανίκι του, που θα τους φανερώσει τις τελευταίες μέρες κατάθεσης των συνδυασμών;

Ασχέτως πάντως με το εάν ισχύουν τα παραπάνω, αυτό που ήδη έχει φανεί είναι ό,τι πρόκειται για έναν επιτυχημένο επιστήμονα, με όρεξη για δουλειά, ο οποίος κατάφερε να έχει ήδη συσπειρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεξιών στελεχών και ψηφοφόρων, αλλά και προσώπων κύρους άλλων κομματικών καταβολών, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα για το συνδυασμό του, άτομα όλων των ηλικιών, ορισμένα έμπειρα και άλλα νέα, αλλά με πολλές περγαμηνές.

Η παρουσία του Θανάση και του συνδυασμού του, έρχεται κόντρα σε όσους πίστευαν πως η σημερινή δημοτική αρχή θα αγωνιζόταν σχεδόν μόνη στον εκλογικό στίβο.
Read More »
Ανακάτεψε την τράπουλα ο Θανάσης!!! Ανακάτεψε την τράπουλα ο Θανάσης!!! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Δύο νέες δυνατές προσθήκες για το συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου στο Φιλιάτι

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Δύο νέες δυνατές προσθήκες για το συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου στο Φιλιάτι


Την προσθήκη δύο ακόμα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων Φιλιατών, ανακοίνωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Τζίγκος.
Πρόκειται για τον γνωστό καλλιτέχνη κ. Μάκη Μποροδήμο και τον έμπειρο αυτοδιοικητικό κ. Δημήτρη Καψάλη.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζίγκος ανέφερε:
"Με χαρά υποδεχόμαστε στο συνδυασμό μας τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Μάκη Μποροδήμο. Ενώνει και αυτός τις δυνάμεις του για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Δήμο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συμπολιτών μας"

Από την πλευρά του ο κ. Καψάλης δήλωσε για την υποψηφιότητά του:
"Δηλώνω παρών στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο Φιλιατών, στην υπερκομματική προσπάθεια με επικεφαλή τον Βασίλης Τζίγκος - Σύγχρονος Δήμος ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος.
Επιδίωξη μου να συνεχίσω να είμαι ο εκφραστής των προβλημάτων, των εύλογων αιτημάτων και των ανησυχιών σας όπως πράττω επί 17 συναπτά έτη με ρεαλιστική διάθεση, αίσθηση της πραγματικότητας και της αλήθειας.
Ζητώ την στήριξη σας και σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς σκοπιμότητες για έναν τόπο που θέλουμε, έναν τόπο που αγαπάμε και μας αξίζει να ζούμε"!


Read More »
Δύο νέες δυνατές προσθήκες για το συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου στο Φιλιάτι Δύο νέες δυνατές προσθήκες για το συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Την Πέμπτη 17 Αυγούστου τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Πέτρου Κατσάρη

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Την Πέμπτη 17 Αυγούστου τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Πέτρου ΚατσάρηRead More »
Την Πέμπτη 17 Αυγούστου τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Πέτρου Κατσάρη Την Πέμπτη 17 Αυγούστου τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Πέτρου Κατσάρη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον Γ. Λώλο ο Γιώργος Ντάνης

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον Γ. Λώλο ο Γιώργος Ντάνης


Συνεχίζουμε δυνατά, με συνέπεια και στο αύριο!
Καλωσορίζουμε στον συνδυασμό μας «Δύναμη Προοπτικής» τον Γεώργιο Ντάνη του Βασιλείου, υπάλληλο του Εθνικού Κτηματολογίου, υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο.
Έναν δραστήριο νέο, που γνωρίζουμε μέσα από τις παρεμβάσεις και την πολυετή του εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και από τη συμμετοχή του, ως εκπαιδευτής ενηλίκων, σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Πτυχιούχος Μηχανικός Πληροφορικής, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στα αντικείμενα της Πληροφορικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Προαγωγής Υγείας, διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις και πολύπλευρες δεξιότητες.
Ο κ. Ντάνης αγαπά τον τόπο του, στηρίζει την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ενισχύει τον συνδυασμό μας με εντιμότητα και καθαρό πολιτικό λόγο.
Καλή επιτυχία Γιώργο!
Ενισχυμένοι με νέες δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με σταθερότητα και γνώση για την πρόοδο του Δήμου που αγαπάμε!

Read More »
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον Γ. Λώλο ο Γιώργος Ντάνης Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον Γ. Λώλο ο Γιώργος Ντάνης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Κατάθεση επερωτήσεων προς την Περιφέρεια Ηπείρου

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Κατάθεση επερωτήσεων προς την Περιφέρεια Ηπείρου1. Ο «μαύρος αλευρώδης» εντοπίστηκε στην Άρτα το καλοκαίρι του 2018, όπου η προσβολή των καλλιεργειών ήταν ταχύτατη. Στη Δυτική Ελλάδα οι πρώτες αναφορές έγιναν από το 2016. Ο επιβλαβής οργανισμός την ίδια ακριβώς περίοδο εμφανίστηκε και στη Θεσπρωτία, γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και της Σαγιάδας.

Με «μικρή» καθυστέρηση… μόλις πέντε (5) χρόνια (!!!) μετά, μας γνωρίζει η περιφερειακή αρχή ότι ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην παραγωγή εσπεριδοειδών της Π.Ε. Άρτας.

Γιατί δε συζητήθηκαν ποτέ, αν και το ζητήσαμε, μέτρα ενίσχυσης και στήριξης στο πεντάχρονο δυσβάστακτο κόστος αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξή» έχει από μόνη της απαντήσεις για όλα;

Ο Aleurocanthus spiniferus αποτελεί σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών, αλλά μπορεί να βρεθεί σε πάνω από 95 είδη φυτών. Οι παραγωγοί, τόσο στα εσπεριδοειδή, όσο και στους αμπελώνες τρέμουν στη σκέψη της επέκτασής του, γιατί γνωρίζουν ότι σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή (ήδη έχουμε δει το σεληνιακό τοπίο και την αποσπασματική αντιμετώπιση του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια). Πέρα από το περιβαλλοντικό/αισθητικό μέρος η περιοχή μας - κι όχι μόνο - έζησε τη δεκαετία του ’60 την καταστροφική επέλαση της φυλλοξήρας. Μια σκληρή κατάσταση, χωρίς καμία αμυντική δυνατότητα, που εξαφάνισε χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων στην περιοχή μας, ενώ αλλού π.χ. στα Τενάγη των Φιλίππων αφάνισε τεράστιες εκτάσεις, στις παρυφές του Παγγαίου, με φουντουκιές.

Σωστά έχει επισημανθεί από νωρίς η απουσία αποτελεσματικών φυσικών εχθρών στην Ευρώπη και η αδυναμία αντιμετώπισης με κλασσικά εντομοκτόνα [οι ψεκασμοί από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, απλά δίνουν λίγο χρόνο στους παραγωγούς.

Εφόσον, στα μέτρα αντιμετώπισης, αφού δεν υπάρχουν αποτελεσματικά ιθαγενή ωφέλιμα έντομα, προκρίνεται η χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, η αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, φύλλα, καρποί, άνθη από μολυσμένα δένδρα), το κλάδεμα και η καύση προσβεβλημένων κλαδιών, ποια είναι ως σήμερα η παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου;

Η χιλιοειπωμένη αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να γίνει συστηματικός έλεγχος και καταγραφή με άδειες ή υποστελεχωμένες τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας (ΔΑΟΚ) και των δήμων.

Παρά τις φιλότιμες πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και Θεσπρωτίας, ώστε να βρεθεί αντίδοτο. Σήμερα, σε ποια επίπεδα βρίσκεται η προσβολή της καλλιεργούμενης έκτασης;

Που βρίσκεται το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο σπεύδει αργά, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο από το 2021 και εκτελείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο;

Η εισαγωγή και η εξαπόλυση παρασιτοειδών, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες περιοχές (Ιαπωνία, Μεξικό, στη Φλόριντα, στο Τέξας, στη Μινεσότα των ΗΠΑ).

Οι επεμβάσεις με ωφέλιμα έντομα από τη Χαβάη (ΗΠΑ), δεν απέδωσε αρχικά, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν καλύτεροι θηρευτές στο Βιετνάμ και την Ιαπωνία (Νήσος Γκουάμ). Μήπως κάποιοι είναι ακατάλληλοι, γιατί επιτίθενται και στα ωφέλιμα έντομα;

Ζητάμε άμεσα τη χαρτογράφηση των προσβεβλημένων περιοχών. Την εισαγωγή των παρασιτοειδών, με την ταυτόχρονη διατήρηση και αναπαραγωγή τους σε θερμοκήπια καραντίνας και την πειραματική έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα παρασιτοειδή βλάπτουν άλλα ωφέλιμα είδη, καθώς επίσης και την εξαπόλυση των παρασιτοειδών στους τόπους προσβολής, με συνεχή παρακολούθηση κι αξιολόγηση.

Αβίαστα, προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα.

Θα ενισχύσουν το πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση;

Θα απευθυνθούμε στα εργαστήρια που υπάρχουν στα πανεπιστήμια στη χώρα, να αξιοποιηθούν τυχόν αποτελέσματα από πειράματα και μελέτες τους;

Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται θωράκιση και οι αγρότες μας ουσιαστική στήριξη. Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι ανατιμήσεις σε λιπάσματα και αγροτοεφόδια έχουν φέρει σε αδιέξοδο τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα. Ο «αλευρώδης» καταστρέφει δέντρα και σοδειές, προκαλεί οικονομική ασφυξία στους αγρότες, τους βάζει στη μέγγενη.

Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί ο τρόπος να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών της περιοχής και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα, γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολική καταστροφή.

Λησμονεί η περιφερειακή αρχή και η κυβέρνηση να μας πει σχετικά με την αποζημίωση, ότι δεν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ αποζημίωση για το συγκεκριμένο μύκητα. Γιατί «είναι δευτερογενές αίτιο, απ’ αυτά που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ».

Μας τάζουν αποζημιώσεις από άλλες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις. Ποιός και πότε θα αλλάξει τον αναχρονιστικό, μη λειτουργικό κανονισμό του ΕΛΓΑ;

2. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην ακτογραμμή της Περιφέρειας Ηπείρου και τι μέτρα έχετε πάρει σχετικά, μετά την ανάπτυξη και τις καταγγελίες του «Κινήματος για ελεύθερες παραλίες» σε όλη τη χώρα για τις τυχόν καταπατήσεις των παραλιών μας από κέντρα εστίασης, άφρονες ιδιώτες ή ξενοδοχειακές μονάδες;

Έχει διενεργηθεί έλεγχος στην καλοκαιρινή περίοδο του 2023 για ρύπους πλοίων, σκαφών (στόλος αλιευτικών, ιδιωτικά, τουριστικά), αλλά και κτιριακών εγκαταστάσεων και οικισμών που γειτνιάζουν στις ακτές μας (γαλάζιες και μη);

Έχετε εντοπίσει αυθαίρετες χωματερές κατά μήκος της ακτογραμμής και έχουν αποκατασταθεί παλιότερες που είχαν δημοσιοποιηθεί;

3. Η μείωση για δεύτερη χρονιά του αριθμού των εισακτέων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναμφίβολα δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στις Σχολές και στα Γιάννενα. Το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με αναφορά στις πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργούνται. Υπολογίζει τις απώλειες σε 2.000 φοιτητές τα δύο τελευταία χρόνια. Η συρρίκνωση του φοιτητικού πληθυσμού στα Ιωάννινα και στην υπόλοιπη Ήπειρο, γράφει στην ούγια της υποβάθμιση, απαξίωση και εξαφάνιση τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθιστά πιο αδύναμο τον συνδετικό κρίκο του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, επισημαίνει, ότι το ζήτημα ενώ θα έπρεπε, δεν έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Θα συμπληρώσουμε μόνο ότι εκτός από τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην πόλη των Ιωαννίνων θα πρέπει να σκεφτούμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι οι φοιτητές (συνωστισμός επιβατών, ακριβό αντίτιμο, ανάγκη περισσότερων και συχνότερων δρομολογίων, ανανέωση στόλου, κ.α.). Ποια είναι η θέση σας για τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησαν οι ΕΒΕ και το Υπουργείο; Πότε θα έρθει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή θα αναληφθεί εκ μέρους σας πρωτοβουλία για Ανοιχτή Σύσκεψη και κινητοποίηση των τοπικών φορέων;Με εκτίμηση, Ζώης Γαλατάς,
Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου,
επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης - Αγωνιστικό Μέτωπο στην Ήπειρο»

Read More »
Κατάθεση επερωτήσεων προς την Περιφέρεια Ηπείρου Κατάθεση επερωτήσεων προς την Περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Για την "παρέμβαση" στην έκταση «πρώην κτηνιατρείο» στην Παραμυθιά

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Για την "παρέμβαση" στην έκταση «πρώην κτηνιατρείο» στην Παραμυθιά

Περί «ολυμπιακών» αναπλάσεων…

Όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες λαμβάνουν χώρα κάθε 4 χρόνια έτσι και οι αναπλάσεις στον πολύπαθο δήμο μας εμφανίζονται λίγο πριν κάθε προεκλογική περίοδο… Τελευταία παρέμβαση ανάπλασης (προσπάθεια) είναι η έναρξη εργασιών από την Τοπική Κοινότητα Παραμυθιάς στην έκταση «πρώην κτηνιατρείο». Και επειδή η υπόθεση θυμίζει την περιβόητη ανάπλαση της Πλατείας Παραμυθιώτη (το γεφύρι της Άρτας τελείωσε κάποτε, η πλατεία αυτή όχι) οφείλουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις ˙ επισημάνσεις και προτάσεις που κατέθεσε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός μας σύμβουλος Ηλίας- Δημήτρης Χρήστου.

1. Ήμασταν η πρώτη παράταξη που από την πρώτη στιγμή που η έκταση παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια για την διαμόρφωσή της σε parking, διαφωνήσαμε με την παρέμβαση αυτή και αντιπρότειναμε την κατασκευή ενός χώρου mini ποδοσφαίρου 5Χ5 και εν γένει αναψυχής που τόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά και όχι μόνο, της πόλης μας. Τότε η Δημοτική Αρχή μας απάντησε ότι ΘΑ (!) ερευνήσει το θέμα παρότι η παραχώρηση από την Περιφέρεια είναι αποκλειστικά για parking. Τα παραπάνω είναι βιντεοσκοπημένα από την σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου («ώρα του Δημάρχου») και αφορούν παρέμβαση του απερχόμενου επικεφαλής μας Ηλία Κουτσή.

2. Η Δημοτική Αρχή από τότε που της παραχωρήθηκε η έκταση δεν έχει κάνει καμία ενέργεια εκτός από το αρχικό καθάρισμα του χώρου από την έντονη βλάστηση και κάποιες μικροπαρεμβάσεις ως προς το ανάγλυφο. Άρα η κωλυσιεργία και η αδράνεια της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι δεδομένη. Ούτε parking το έκανε, ούτε χώρο άθλησης, ούτε τίποτα… Μάλιστα η προχειρότητα της πρώτης παρέμβασης είχε σαν αποτέλεσμα την ξήρανση ενός έλατου που υπήρχε ζωντανό στο χώρο και τώρα στέκει ξερό!

3. Σε καμία περίπτωση δεν διαφωνούμε με πιθανές παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν την έκταση σε χώρο άθλησης και αναψυχής. Άρα καταρχήν, η παρέμβαση της Τοπικής Κοινότητας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αν έχει στόχο να πιέσει την Δημοτική Αρχή. Όμως να μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι για να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις απαιτούνται μελέτες, συνεδριάσεις οργάνων (Δημοτικού Συμβουλίου, Επιτροπής Ποιότητας Ζωής), χρήματα που πρέπει να διαθέσει ο Δήμος είτε από ίδια κεφάλαια είτε από κάποιο πρόγραμμα και πάνω από όλα αγώνας των κατοίκων ώστε οι παρεμβάσεις να είναι σύγχρονες, ασφαλείς και ολοκληρωμένες. Άρα η διεκδίκηση πρέπει να είναι συνεχής και επίμονη ώστε να μην αποκτήσουμε μία ακόμη πλατεία Παραμυθιώτη…

Εν κατακλείδι, ως Λαϊκή Συσπείρωση δώσαμε, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε η έκταση αυτή να γίνει ένα κύτταρο άθλησης και αναψυχής για την πόλη μας. Στην κατεύθυνση αυτή στηρίζουμε κάθε ειλικρινή προσπάθεια προώθησης αυτού του πάνδημου αιτήματος,Για την "παρέμβαση" στην έκταση «πρώην κτηνιατρείο» στην Παραμυθιά
 και στον αγώνα αυτό θα είμαστε παρόντες και την επόμενη μέρα είτε από τη θέση της Δημοτικής Αρχής είτε από αυτή της αντιπολίτευσης!

Η στήριξη στην Λαϊκή Συσπείρωση και η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της (για το Δήμο και την Περιφέρεια) αποτελεί εγγύηση διεκδίκησης και κατάκτησης έργων υποδομής που συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Δυστυχώς το 2023 παλεύουμε για το αυτονόητο!

Θεόδωρος Μπρέστας
Υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου
Λαϊκή Συσπείρωση
Read More »
Για την "παρέμβαση" στην έκταση «πρώην κτηνιατρείο» στην Παραμυθιά Για την "παρέμβαση" στην έκταση «πρώην κτηνιατρείο» στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Σύβοτα: Βίντεο με τη στιγμή που βεγγαλικά τραυματίζουν ανήλικο παιδί σε κατάστημα

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Σύβοτα: Βίντεο με τη στιγμή που βεγγαλικά τραυματίζουν ανήλικο παιδί σε κατάστημαΡεσιτάλ ασυνειδησίας στα Σύβοτα με ένα ανήλικο παιδί να τραυματίζεται από βεγγαλικά. Στιγμές πανικού με τους θαμώνες καταστήματος να κρύβονται κάτω από τα τραπέζια…

Χθες βράδυ (14-08-2023) 63χρονος πυροδότησε 16 βεγγαλικά μπροστά από ταβέρνα της περιοχής με αποτέλεσμα μια από τις βολίδες να τραυματισει ελαφρα ενα ανηλικο αγορι που βρισκοταν σε διπλανο καταστημα στα Σύβοτα.

Ο ανηλικος μεταφερθηκε σε ιδιωτικο ιατρειο για την παροχη πρωτων βοηθειων. Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Συβότων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, αναζητείται ο 63χρονος στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Αυτοπτης μαρτυρας ανέφερε στο newsit.gr: «Κάποιος πέταξε πυροτεχνήματα και πετάχτηκαν παντού κοντά μας. Μάθαμε ότι χτύπησε και ένα παιδάκι. Δεν ξέρω πώς έγινε, δεν κατάλαβα τρώγαμε και ξαφνικά πετάχτηκαν. Καθίσαμε κάτω απο τα τραπέζια απο τον φόβο μας».


Read More »
Σύβοτα: Βίντεο με τη στιγμή που βεγγαλικά τραυματίζουν ανήλικο παιδί σε κατάστημα Σύβοτα: Βίντεο με τη στιγμή που βεγγαλικά τραυματίζουν ανήλικο παιδί σε κατάστημα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

«Ηγουμενίτσα», «Πειραιάς» και «Ολυμπιακό Στάδιο» – Αυτά έψαχναν στη Google οι Κροάτες του τάγματος εφόδου!

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
«Ηγουμενίτσα», «Πειραιάς» και «Ολυμπιακό Στάδιο» – Αυτά έψαχναν στη Google οι Κροάτες του τάγματος εφόδου!Τι δείχνουν τα κινητά τους - Οργάνωσαν και προετοίμασαν χωρίς σχέδιο διαφυγής την καταδρομική επίθεση που οδήγησε στη δολοφονία του Μιχάλη


Συνεχώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δράση του τάγματος εφόδου των Κροατών που ταξίδεψε ανενόχλητο από το Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, έχοντας οργανώσει και σχεδιάσει την καταδρομική επίθεση που θα εξαπέλυαν στη Νέα Φιλαδέλφεια μαζί με Έλληνες συνεργούς τους.

Μετά την καταδρομική επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ που οδήγησε στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή και τις συλλήψεις που έγιναν, στο «μικροσκόπιο» μπήκαν τα κινητά τηλέφωνα των 105 προφυλακισμένων κατηγορούμενων.


Με βάση τις πρώτες πληροφορίες από την επεξεργασία των δεδομένων από κάποιες συσκευές (στις οποίες περιλαμβάνονται φωτογραφίες και το ιστορικό αναζήτησης στην εφαρμογή GPS Google maps», φαίνεται πως το τάγμα εφόδου δεν είχε προετοιμάσει σχέδιο διαφυγής.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το Star, οι αναζητήσεις στα κινητά τηλέφωνα των Κροατών είναι πολλές, τόσο πριν, όσο και μετά την δολοφονική επίθεση -κυρίως τότε- και πως οι λέξεις που πατούσαν περισσότερο στη μηχανή αναζήτησης της Google, ήταν «Ηγουμενίτσα», «Πειραιάς» και «Ολυμπιακό Στάδιο».

Οι ελληνικές αρχές ερευνούν τις διαδρομές που έκαναν οι νεοναζιστές χούλιγκαν, καθώς θυμίζουμε ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες, εντοπίστηκαν στην Ηγουμενίτσα να προσπαθούν να διαφύγουν.

Την ίδια στιγμή, εξετάζονται και αναλύονται όλα τα πλάνα από το βιντεοληπτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί και από κινητά και από τις κάμερες ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθεί και να αναγνωριστεί ο δολοφόνος του 29χρονου Μιχάλη, ο άνθρωπος που του κατάφερε τη μοιραία μαχαιριά στο δεξί μπράτσο.

Ωστόσο, όπως ανέφερε το Mega, αυτό είναι και πολύπλοκο και δύσκολο να γίνει, καθώς το οπτικοακουστικό υλικό που έχει ληφθεί δεν δείχνει καθαρά τα πρόσωπα, μιας και είναι αρκετά σκοτεινά.

Σε μια άλλη αποκάλυψη (του CNN), της ανάλυσης του υλικού, το οποίο ξεκινά στις 23:08:07 και περιγράφεται λεπτομερώς μέχρι και η στιγμή που διαπιστώνεται ο θάνατος του 29χρονου, υπάρχει αναλυτική περιγραφή στη δικογραφία από τους αστυνομικούς, των όσων συνέβησαν.

Επίσης, βάσει αυτών, προκύπτει ότι στις 23:08:01 το τάγμα εφόδου καταδίωξε οπαδούς της ΑΕΚ μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Κατσουρής και τότε δέχθηκε το δολοφονικό χτύπημα στο μπράτσο, αλλά δεν προκύπτει κάποια καταγραφή σε πλάνο του αρχικού σημείου, όπου και χτυπήθηκε ο 29χρονος.


Read More »
«Ηγουμενίτσα», «Πειραιάς» και «Ολυμπιακό Στάδιο» – Αυτά έψαχναν στη Google οι Κροάτες του τάγματος εφόδου! «Ηγουμενίτσα», «Πειραιάς» και «Ολυμπιακό Στάδιο» – Αυτά έψαχναν στη Google οι Κροάτες του τάγματος εφόδου! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Βασίλης Τζίγκος: Ο άριστος | Γράφει ο Γιώργος Τσούκαλης

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Βασίλης Τζίγκος: Ο άριστος | Γράφει ο Γιώργος Τσούκαλης


Ο Βασίλης Τζίγκος είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Γεννήθηκε στον Αμπελώνα (Πόβλα) Φιλιατών Θεσπρωτίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Φιλιατών και στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.
Το 1980 κατατάχθηκε στο Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων και μετά την έξοδό του υπηρέτησε στο Δ’ Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών, στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών και στην Τροχαία Καισαριανής.
Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησε το 1983, κατόπιν εξετάσεων, στη Σχολή Αρχιφυλάκων και μετά την αποφοίτησή του υπηρέτησε στις Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης και στην Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων Προσώπων. Δεν σταμάτησε όμως εκεί.
Το 1986, και πάλι κατόπιν εξετάσεων, εισήλθε στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1989 και υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες των Α.Δ. Θεσπρωτίας και Α.Δ. Κερκύρας.
Εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ σε θέματα Διαχείρισης Κρίσεων Ομηρίας το 2001 και σε θέματα Περιπολίας Συνόρων το 2003, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σε διάφορα θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.
Το 2011 έγινε αστυνομικός διευθυντής και τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε βοηθός του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής.
Το 2014 πηρε τον βαθμό του ταξιάρχου και τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής ως διοικητής.
Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε κι έτσι το 2016 προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας ως προϊστάμενος των Κλάδων Τάξης.
Το 2017 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντιστρατήγου. Η καριέρα δεν σταμάτησε σε αυτό το χρονικό σημείο κι έτσι το 2018 προσελήφθη στην Τράπεζα της Ελλάδος ως σύμβουλος της Διοίκησης σε θέματα ασφαλείας, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι το 2022.
Επιτυχημένος οικογενειάρχης, παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Καλλιρρόη Ζώγα, είναι πατέρας δύο παιδιών, του Θανάση (οικονομολόγος) και της Δήμητρας (πτυχιούχος προσχολικής αγωγής).
Διατηρώντας δεσμούς με τη γενέθλια γη, την οποία επισκέπτεται τακτικότατα, κατεβαίνει ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές και καλεί τους συμπατριώτες του να συμπορευθούν τους επόμενους μήνες σε έναν όμορφο αγώνα δίνοντας τη μάχη στις εκλογές του Οκτώβρη και με το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών να συνεργαστούν όλοι μαζί για την πρόοδο του τόπου, γιατί, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ο Δήμος Φιλιατών δεν πρέπει να χάσει άλλες ευκαιρίες.
Read More »
Βασίλης Τζίγκος: Ο άριστος | Γράφει ο Γιώργος Τσούκαλης Βασίλης Τζίγκος: Ο άριστος | Γράφει ο Γιώργος Τσούκαλης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Παραμυθιάς για το επιτυχημένο Camp Music Project

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Παραμυθιάς για το επιτυχημένο Camp Music Project


Το Δ.Σ του συλλόγου και η διοργανώτρια ομάδα του C.M.P εκφράζει τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους εσάς για την πολύτιμη συνεισφορά σας.

Είστε συνοδοιπόροι στο όραμα μας να φτάσουμε την Παραμυθιά ακόμη πιο ψηλά και φέτος φτάσαμε ένα βήμα πιο κοντά καθώς η εκδήλωση μας προβλήθηκε σε διαφορά μέρη του πλανήτη.

Η ομαδική δουλειά και συνεργασία κάνουν θαύματα και η φετινή διοργάνωση το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο.

Ο στόχος να ψυχαγωγήσουμε τους παρευρισκόμενους και να προβάλουμε τον τόπο μας μέσω της μουσικής και νέων, καινοτόμων ιδεών, εστιάζοντας στους νέους ανθρώπους επετεύχθη για ακόμα μια χρονιά.

Ευχαριστούμε ακόμα μια φορά για την τεράστια στήριξη και ανανεώνουμε το ραντεβού για τις επόμενες δράσεις που θα έρθουν σύντομα.


Το Δ.Σ του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Παραμυθιάς.
Η Διοργανώτρια ομάδα του Camp Music Project.Read More »
Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Παραμυθιάς για το επιτυχημένο Camp Music Project Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Παραμυθιάς για το επιτυχημένο Camp Music Project Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Πτήσεις με αερόστατα στον κόλπο της Ηγουμενίτσας από τον Σύλλογο Λαδοχωρίου “Αγιος Γεώργιος”

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Πτήσεις με αερόστατα στον κόλπο της Ηγουμενίτσας από τον Σύλλογο Λαδοχωρίου “Αγιος Γεώργιος”


Ο Πολιτιστικός σύλλογος Λαδοχωρίου “Αγιος Γεώργιος” στα πλαίσια ανάδειξης της περιοχής μας, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις διοργανώνει πτήσεις με αερόστατατα στο κόλπο της Ηγουμενίτσας.

Η πόλη μας αποτελεί μια περιοχή με μοναδικό φυσικό τοπίο, το οποίο μπορεί να “συστηθεί” σε επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω των πτήσεων με αερόστατο ( κόλπος της Ηγουμενίτσας, Δρέπανο, Μακρυγιάλλι, Αγιονήσι, Πρασούδι, Αρχαία του Λαδοχωρίου κ.α.)
Η “παρθενική” πτήση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου 2023 στην περιοχή του πάρκου πλησίον του παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου Λαδοχωρίου (περιοχή γωνιά).
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα ζήσει την εμπειρία μέσα απο το αερόστατο.


Χορηγός επικοινωνίας thespro.gr
Read More »
Πτήσεις με αερόστατα στον κόλπο της Ηγουμενίτσας από τον Σύλλογο Λαδοχωρίου “Αγιος Γεώργιος” Πτήσεις με αερόστατα στον κόλπο της Ηγουμενίτσας από τον Σύλλογο Λαδοχωρίου “Αγιος Γεώργιος” Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Τα "Μαντζούνια" στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Τα "Μαντζούνια" στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

Read More »
Τα "Μαντζούνια" στην Πέρδικα Θεσπρωτίας Τα "Μαντζούνια" στην Πέρδικα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Ο Γιώργος Ματρακούκας υποψήφιος με το συνδυασμό του Αντώνη Μπέζα

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Ο Γιώργος Ματρακούκας υποψήφιος με το συνδυασμό του Αντώνη Μπέζα


Άοκνος, με πάθος και αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση. Η παρουσία του στα θρησκευτικά και πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας συνεχής, γι’ αυτό και αναγνωρισμένη.
Γιώργο, σε ευχαριστώ που βρίσκεσαι στην “πρώτη γραμμή” της προσπάθειας. Η εμπειρία, η παιδεία και η διάθεσή σου να προσφέρεις και να συνεργαστείς είναι πολύτιμες για το όραμα ενός Δήμου σύγχρονου, που θα πορεύεται στο μέλλον με αγάπη για τον πολιτισμό, με ανάπτυξη και με ποιότητας ζωής για όλους χωρίς εξαιρέσεις!
️”Πάμε μαζί κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες” ΕΛΥΤΗΣ
Read More »
Ο Γιώργος Ματρακούκας υποψήφιος με το συνδυασμό του Αντώνη Μπέζα Ο Γιώργος Ματρακούκας υποψήφιος με το συνδυασμό του Αντώνη Μπέζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό από κατάστημα με σκάφη στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Ζητείται προσωπικό από κατάστημα με σκάφη στην Ηγουμενίτσα


Από  κατάστημα με σκάφη στην Ηγουμενίτσα, ζητείται προσωπικό για άμεση πρόσληψη (ΤΕΧΝΙΤΗΣ).
Προσφέρεται ικανοποιητικός μισθός και σταθερή εργασία.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα:
2665027207 & 6932787789
Και στο email: marjimarine@gmail.com

Read More »
Ζητείται προσωπικό από κατάστημα με σκάφη στην Ηγουμενίτσα Ζητείται προσωπικό από κατάστημα με σκάφη στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς Παργανάς

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς ΠαργανάςΤο φροντιστήριο Μαθηματικών ΠΑΡΓΑΝΑΣ ΛΟΥΚΑΣ ξεκινησε τη λειτουργία του στο κεντρικότερο σημείο της Ηγουμενίτσας, στην πλατεία Δημαρχειου. 
Δημιουργησαμε ενα ευχάριστο περιβάλλον διδασκαλιας, σε εναν ολικα ανακαινισμενο χώρο, για μαθητές ολων των τάξεων της δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης.
Ο Παργανας Λουκας, πτυχιούχος μαθηματικός της Σχολης Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με διδακτική εμπειρία 17 ετών, αναλαμβάνει προσωπικά σε ολιγομελή τμήματα τη διδασκαλία των μαθηματικών σε μαθητές Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ. 
Εγγυόμαστε τη σωστη διδασκαλία των μαθηματικών με υπομονή και επιμονή καθως επίσης και τη σωστη προετοιμασία των μαθητων για τις απαιτητικές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Έναρξη εγγραφών 21 Αυγούστου.
Καθημερινα 9:00-13:00 και 17:30-20:00

Ελευθεριας 1 Πλατεία Δημαρχειου Ηγουμενίτσα
Εναρξη μαθημάτων 4 Σεπτεμβρίου
Τηλεφωνα επικοινωνίας 2665103203 και 6948785203.
Read More »
Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς Παργανάς Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς Παργανάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό


Ανώνυμη εμπορική εταιρεία με έδρα την Ηγουμενίτσα αναζητά να προσλάβει για την στελέχωση των τμημάτων της τις παρακάτω ειδικότητες: 
1) Βοηθό λογιστή 
2) Γραμματειακή υποστήριξη με γνώση η/υ 
3) Οδηγός Γ´ κατηγορίας θέσεις μόνιμης απασχόλησης και ικανοποιητικές απολαβές. 

Αποστολή βιογραφικών 
Τηλ. Επικοινωνίας 2665027571
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Ποιοι θα επιδοτηθούν – Τα ποσοστά

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Ποιοι θα επιδοτηθούν – Τα ποσοστά
Αντίστροφη μέτρηση για το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» με την πλατφόρμα να αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο αρχικός προϋπολογισμός του προέβλεπε 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό ενδέχεται να αυξηθεί με έξτρα κονδύλια από το RePowerEu που μπορεί να φτάσουν και τα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, τον περασμένο Οκτώβριο, θα ενισχύονται έργα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης έως 100.000 ευρώ και στον κλάδο του Τουρισμού με ύψος επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η μονάδα δεν θα ξεπερνά σε δυναμικότητα τις 100 κλίνες. Στα ποσά δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ο οποίος δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.

Τα ποσοστά ενίσχυσης

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα είναι 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 50% για τις μικρές και μικρομεσαίες. Επίσης για τις υποστηρικτικές δαπάνες (De Minimis), η επιδότηση θα είναι 40% για όλες τις επιχειρήσεις. Θα προβλέπεται επίσης και καταβολή προκαταβολής έως και το 40% της δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Στις επιλέξιμες δαπάνες, ενδεικτικά, θα περιλαμβάνονται οι επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού κελύφους (θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης κ.λπ.), του συστήματος φωτισμού (αντικατάσταση με νέας τεχνολογίας ή εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης της κατανάλωσης κ.ά.). Επίσης θα επιχορηγούνται η αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας ή των συστημάτων αερισμού, η ενίσχυση της θερμομόνωσης δικτύων διανομής, η αντικατάσταση τερματικών μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, η εγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ηλιοθερμικά, φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας με γεωεναλλάκτες), μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ.

Επίσης θα χρηματοδοτούνται οι υπηρεσίες ενεργειακού ελεγκτή και επιθεωρητή για την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), συμβούλου παρακολούθησης και διαχείρισης, η ανάπτυξη και πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και η εκπόνηση μελετών και ερευνών για την υλοποίηση της έκθεσης αποτελεσμάτων του ενεργειακού ελέγχου.

Ωστόσο, οι επιλέξιμες επιχορηγούμενες δαπάνες για τις συμβουλευτικές, υποστηρικτικές εργασίες στο σύνολό τους δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 7% του επιλέξιμου συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και σε κάθε περίπτωση τις 30.000 ευρώ. Η τελική επιλεξιμότητα των δαπανών θα συνδέεται άμεσα με την κάλυψη του ενεργειακού στόχου, ο οποίος αφορά την αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας των υποδομών (βάσει των ΠΕΑ) τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές κλάσεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη, ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση.

Δεν θα θεωρείται επιλέξιμο επενδυτικό σχέδιο του οποίου οι δαπάνες θα έχουν πραγματοποιηθεί πριν από τον χρόνο έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών. Επίσης, εργασίες που έχουν ξεκινήσει πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης θα έχουν ως αποτέλεσμα την απόρριψή της για το σύνολο της πρότασης. Η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της επενδυτικής πρότασης.
Read More »
Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Ποιοι θα επιδοτηθούν – Τα ποσοστά Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Ποιοι θα επιδοτηθούν – Τα ποσοστά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Μηνά

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα ΜηνάΤο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει από την Πέμπτη 17 Αυγούστου έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023, στον Εκθεσιακό Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», έκθεση ζωγραφικής με έργα του Κώστα Μηνά.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 18:00 έως 22:00.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μελέντη, Ιστορικός Τέχνης.

Η επίσημη έναρξη της έκθεσης θα γίνει την Πέμπτη 17 Αυγούστου και ώρα 20:00.

Για τον καλλιτέχνη και το έργο του θα μιλήσει η Μαρία Μελέντη, Ιστορικός Τέχνης και η Αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Ζήδρου. Θα ακολουθήσει μια σύντομη μουσική εκδήλωση με την σοπράνο Ελεάνα Βάσιου και την πιανίστρια Γεωργία Αναστάση σε ένα πρόγραμμα με άριες από γνωστές όπερες.

Ο Κώστας Μηνάς γεννήθηκε στη νότια Κέρκυρα (Νεοχωράκι Αργυράδων). Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τους Δημήτρη Μυταρά, Ζαχαρία Αρβανίτη, Άγγελο Αντωνόπουλο.

Σπούδασε επίσης αγιογραφία στην Αθωνιάδα Σχολή.

Έχει πραγματοποιήσει τέσσερεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε τρεις δυαδικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Έχει διδάξει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Σάββατο, ένα παραμύθι» της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας.
Read More »
Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Μηνά Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Μηνά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Μαγικές στιγμές στην Πάργα… Βούλιαξε η «πριγκίπισσα» του Ιονίου

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Μαγικές στιγμές στην Πάργα… Βούλιαξε η «πριγκίπισσα» του ΙονίουΜαγική η βραδιά του Δεκαπενταύγουστου στην πανέμορφη Πάργα. Η πριγκίπισσα του Ιονίου φόρεσε τα γιορτινά της και προσέφερε μοναδικές και αξέχαστες στιγμές σε ντόπιους και χιλιάδες επισκέπτες.

Η κωμόπολη βούλιαξε κυριολεκτικά από επισκέπτες που απόλαυσαν τα Παργινά ή Κανάρεια, τις εκδηλώσεις που έχουν ιστορικό αλλά και θρησκευτικό χαρακτήρα.Αφετηρία το Νησάκι της Παναγιάς και αποκορύφωμα το λιμανάκι της Πάργας.

Εκεί όπου αναβιώνει η «βαρκαρόλα» ένα έθιμο το οποίο αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών και των Ιερών Κειμηλίων στην ελεύθερη πόλη της Πάργας, αφού σύμφωνα με την ιστορία της πόλης, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή, όταν αυτή πουλήθηκε από τους Άγγλους στον Αλή Πασά το 1819.

Σειρές από πλεούμενα στολισμένες με ενετικά φανάρια, έφτασαν στο λιμάνι, όπου πλήθος κόσμου τους υποδέχεται.

Χιλιάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό προσφέροντας μοναδικό θέαμα σε όλους.
Read More »
Μαγικές στιγμές στην Πάργα… Βούλιαξε η «πριγκίπισσα» του Ιονίου Μαγικές στιγμές στην Πάργα… Βούλιαξε η «πριγκίπισσα» του Ιονίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

ΑΑΔΕ: Μηδενικές μία στις δύο φορολογικές δηλώσεις - Επιστροφή για πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
ΑΑΔΕ: Μηδενικές μία στις δύο φορολογικές δηλώσεις - Επιστροφή για πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Το 91% των υπόχρεων έχει ήδη προσέλθει στο «ραντεβού» με την εφορία περίπου δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ εκκρεμούν ακόμα 600.000 δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι στιγμής το 35% των φορολογούμενων έχει λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό. Όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο τέλος του μηνός και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (Αυγούστου και Ιουλίου).

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 δόσεις με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή έκπτωσης 3% έχει χαθεί για όσους δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Τα στοιχείαΑπό τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.945.364 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων.
Το 48,16% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 5.942.844 δηλώσεων οι 2.862.072 είναι μηδενικές.
Για το 16,27% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 353 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.085.757 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 674.360 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 161 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Το 35,57% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.101.984 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.453 ευρώ.
Read More »
ΑΑΔΕ: Μηδενικές μία στις δύο φορολογικές δηλώσεις - Επιστροφή για πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες ΑΑΔΕ: Μηδενικές μία στις δύο φορολογικές δηλώσεις - Επιστροφή για πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Συναγερμός για αναζωπύρωση του πληθωρισμού - Εκρηκτικό μείγμα οι αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Συναγερμός για αναζωπύρωση του πληθωρισμού - Εκρηκτικό μείγμα οι αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα


Σημάδια αναζωπύρωσης καταγράφει ο πληθωρισμός έπειτα από αρκετούς μήνες επιβράδυνσης. 
Με την ακρίβεια στα τρόφιμα να καλπάζει και τις πιέσεις για ανατιμήσεις να γίνονται ολοένα και εντονότερες, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός.
Read More »
Συναγερμός για αναζωπύρωση του πληθωρισμού - Εκρηκτικό μείγμα οι αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα Συναγερμός για αναζωπύρωση του πληθωρισμού - Εκρηκτικό μείγμα οι αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Στο 13ο Πανελλήνιο φεστιβάλ θεάτρου στο Δίστομο η ΘΕΑΤΟ Με την παράσταση "12 ΕΝΟΡΚΟΙ" του Γιάννη Δημάκα

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Στο 13ο Πανελλήνιο φεστιβάλ θεάτρου στο Δίστομο η ΘΕΑΤΟ
Με την παράσταση "12 ΕΝΟΡΚΟΙ" του Γιάννη Δημάκα

Η ΘΕΑΤΟ επιλέχθηκε και συμμετέχει στο 13ο Πανελλήνιο φεστιβάλ θεάτρου στο Δίστομο.

Το Σάββατο 19/8/23 στο υπαίθριο θέατρο στον μαρτυρικό λόφο του Διστόμου θα δοθεί η παράσταση “12 ΕΝΟΡΚΟΙ” σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δημάκα.

Η συμμετοχή μας στο εν λόγω φεστιβάλ εκτός της χαράς που μας προσφέρει που θα ταξιδέψουμε το έργο και τον τόπο μας, δημιουργεί ιδιαίτερη συγκίνηση αφού δύο μαρτυρικοι τόποι – το Δίστομο και η Παραμυθια- θα συναντηθούν με αφορμή τον πολιτισμό και το θέατρο .

“Συνεχίζουμε με δύναμη και ήθος να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά : τέχνη και θέατρο και ευχαριστούμε τον τόπο μας για την στήριξη του” αναφέρει η ΘΕΑΤΟ σε σχόλιο της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Read More »
Στο 13ο Πανελλήνιο φεστιβάλ θεάτρου στο Δίστομο η ΘΕΑΤΟ Με την παράσταση "12 ΕΝΟΡΚΟΙ" του Γιάννη Δημάκα Στο 13ο Πανελλήνιο φεστιβάλ θεάτρου στο Δίστομο η ΘΕΑΤΟ Με την παράσταση "12 ΕΝΟΡΚΟΙ" του Γιάννη Δημάκα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Τέχνη, προπαγάνδα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Γραφει ο Θ. Χοβολος Mε αφορμή την θεματική ενότητα της Αλωνιάδας για τις ΑΠΕ

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023
Τέχνη, προπαγάνδα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Γραφει ο Θ. Χοβολος
Mε αφορμή την θεματική ενότητα της Αλωνιάδας για τις ΑΠΕΤι δουλειά έχουν η παραδοσιακή μας μουσική, οι αθλητικοί αγώνες, το ερασιτεχνικό θέατρο, η νεανική ηλεκτρονική μουσική και οι γκλαμούρ καλλιτέχνες με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ; Όλα αυτά χώρεσαν στην 8η Αλωνιάδα που διοργανώνει η «Ένωση Απόδημων Σεβαστού» που είχε σαν κύρια θεματολογία τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το γεγονός προκάλεσε σοβαρά έναν πλατύ δημοκρατικό κόσμο που βλέπει όλο και πιο καθαρά ότι η νέα ηλιακή και αιολική βιομηχανία που επελαύνει, όχι μόνο δεν έχει καμία οικολογική διάσταση αλλά αποτελεί μια νέου τύπου περιβαλλοντική καταστροφή. Μια περιβαλλοντική καταστροφή ανάλογη της κλασικής βιομηχανικής εποχής που οδήγησε στη μαζική κατανάλωση αλλά αυτή τη φορά χωρίς κανένα όφελος για τον εργαζόμενο, ο οποίος λεηλατείται πληρώνοντας πανάκριβα κάθε μορφή ενέργειας, «πράσινης» ή μη.

Οι διοργανωτές ξεπέρασαν με ευκολία τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ανά την Ελλάδα για τον τρόπο εγκατάστασης των ΑΠΕ και κυρίως προκλητικά παρέβλεψαν την καθολική αντίθεση στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα ιστορικά όρη του Σουλίου.

Αντί να οργανωθεί μια ουσιαστική παρέμβαση στο μέγα θέμα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία, αρκέστηκαν σε μια διαφήμιση ενταγμένη στον πόλεμο προπαγάνδας που γίνεται σε όλα τα επίπεδα για την κερδοφορία μιας ομάδας «μεγαλοεπιχειρηματιών» που μετριούνται στα χέρια του ενός χεριού. Και φυσικά η διαφήμιση πρέπει να έχει λίγο απ΄ όλα για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση και την ισχυρότερη πειθώ.

Και εδώ η Τέχνη έχει τον πρώτο λόγο, εμφανιζόμενη αποστασιοποιημένη από την κοινωνική πραγματικότητα και έτσι αρνούμενη την πραγματική της φύση.

Η κύρια μέρα που ήταν αφιερωμένη στη συγκεκριμένη θεματολογία ήταν η Παρασκευή 11 Αυγούστου που ήταν προγραμματισμένη εκδρομή παιδιών σε μονάδες με ΑΠΕ. Εκδρομή που λόγο έλλειψης συμμετοχής ναυάγησε αλλά στην οποία τα παιδιά θα είχαν την ευκαιρία να «θαυμάσουν» κατάμαυρα πάνελ σε χωράφια που έπρεπε να είναι πράσινα από τις καλλιέργειες για την διατροφή του ανθρώπου. Χωράφια που θα πέφτουν τόνοι ζιζανιοκτόνων για να μην καταπιούν τα χόρτα τα πάνελ, τα οποία είναι άγνωστο τι θα απογίνουν μετά τη σύντομη ζωή τους μιας και δεν ανακυκλώνονται, παρά το ότι εμπεριέχουν τοξικά μέταλλα. Θα έβλεπαν οι παιδικές ψυχές τη νέα εκτατική «βιομηχανική» υποδομή της χώρας που αναπληρώνει την παραγωγική αποσάθρωση και κανένας δεν θα τους έλεγε για τις επιπτώσεις στην οικογένειά τους και για το τι κόσμο τους στρώνει η γενιά μας.

Αυτή την ξεχωριστή μέρα βρήκαν οι διοργανωτές να την κλείσουν μ΄ ένα ασυνάρτητο εικοσάλεπτο μάθημα για τις ΑΠΕ και τα οφέλη τους, πριν από μια … θεατρική παράσταση!

Η ιστορική ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του τόπου, η ΘΕΑΤΟ, παρουσίασε τη φετινή της παραγωγή συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην διαφημιστική καμπάνια των ΑΠΕ, προσδοκώντας σε κάποια χρηματική ανταλλαγή.

Μια θεατρική ομάδα που ξεκίνησε τη ζωή της με μια θεατρική τριλογία που μέσα από θαυμαστά κείμενα περιέγραφε το παρελθόν το παρών και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, που εν μέσω του αντιπολεμικού κινήματος για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσκλαβία έπαιζε ένα από τα πιο γνωστά αντιπολεμικά θεατρικά έργα, που ο κινηματογραφικός της πειραματισμός οδήγησε σε μια ταινία για το δράμα της μετανάστευσης στον τόπο μας, που σε όλες τις δράσεις της από το θεατρικό έργο μέχρι τα κείμενά στα εκλεπτυσμένα προγράμματα των παραστάσεων (που έχουμε χρόνια να δούμε) και τις γενικότερες παρουσιάσεις της, είχε σαν μέγιστο γνώμονα το κοινωνικό κριτήριο, σήμερα εμφανίζεται αποστασιοποιημένη από αυτή την τακτική και διαθέσιμη να εξυπηρετήσει διάφορους καιροσκοπισμούς.

Και αν για τους επαγγελματίες της Τέχνης που προσβλέπουν στο βιοποριστικό κέρδος από την δουλειά τους, μπορεί να γίνει κατανοητή μια τέτοια συμπεριφορά, ποια αναγκαιότητα κάνει μια ελεύθερη από τέτοιους καταναγκασμούς ερασιτεχνική ομάδα να αποστασιοποιείται από την κοινωνία και τις αγωνίες της;

Τί έννοια έχει να ανεβάζεις έργα που υπερασπίζονται το δικαίωμα της μειοψηφίας να εκφράζουν τα επιχειρήματά τους και να πείθουν για το δίκαιο, όταν περιφρονείς κοινωνικές αντιδράσεις ολόκληρων πληθυσμών; Γιατί δεν θα μπορούσε η παράσταση να παιχτεί μια άλλη φορά στον ίδιο χώρο αλλά έξω από αυτή τη θλιβερή φιέστα;

Προφανώς η νόσος του ελιτισμού, από τις συχνότερες νόσους μαζί με τον ναρκισσισμό που προσβάλουν το ερασιτεχνικό θέατρο, έχει παρεισφρήσει και σε τούτη την θεατρική ομάδα και δυστυχώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει ικανή εσωτερική αντίσταση να την αποτρέψει.

Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιηθεί και θα περιοριστεί.


Θεόδωρος Χόβολος
Ιδρυτικό – Ιστορικό πρώην μέλος της «ΘΕΑΤΟ»Read More »
Τέχνη, προπαγάνδα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Γραφει ο Θ. Χοβολος Mε αφορμή την θεματική ενότητα της Αλωνιάδας για τις ΑΠΕ Τέχνη, προπαγάνδα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Γραφει ο Θ. Χοβολος Mε αφορμή την θεματική ενότητα της Αλωνιάδας για τις ΑΠΕ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Σελίδες