Ντελαπάρισε το αυτοκίνητο - Τραυματίστηκε ο οδηγός

Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020
Ντελαπάρισε το αυτοκίνητο - Τραυματίστηκε ο οδηγός


Άγιο είχε οδηγός αυτοκινήτου που το απόγευμα της Κυριακής, έχασε τον έλεγχό του, με αποτέλεσμα να πέσει σε γκρεμό και να βρεθεί αναποδογυρισμένο στο επόμενο επίπεδο του δρόμου.

Το ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Σαρακήνικο του Δήμου Πάργας και από αυτό τραυματίστηκε ελαφρά ο οδηγός του ΙΧ, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου για τις πρώτες βοήθειες.

Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Καναλακίου.

Read More »
Ντελαπάρισε το αυτοκίνητο - Τραυματίστηκε ο οδηγός Ντελαπάρισε το αυτοκίνητο - Τραυματίστηκε ο οδηγός Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020 Rating: 5

Σε κατ΄ οίκον καραντίνα νεαρός άνδρας στην Άρτα με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού

Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020
Σε κατ΄ οίκον καραντίνα νεαρός άνδρας στην Άρτα με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού


Την επιβεβαίωση ενός κρούσματος κορωνοϊού στην Άρτα ανακοινώνει σήμερα Κυριακή 12 Ιουλίου η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Συγκεκριμένα θετικός βρέθηκε νεαρός άνδρας, ο οποίος προσήλθε μόνος του για εξέταση στο Νοσοκομείο Άρτας έχοντας παρουσιάσει ελαφρά συμπτωματολογία.
Έχει τεθεί άμεσα σε καραντίνα στην οικία του και παρακολουθείται από την ειδική ομάδα λοιμοξιωλόγων του Νοσοκομείου. 
Σε καραντίνα έχουν ήδη τεθεί όλες οι στενές του επαφές, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω διαδικασία ιχνηλάτησης.
Read More »
Σε κατ΄ οίκον καραντίνα νεαρός άνδρας στην Άρτα με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού Σε κατ΄ οίκον καραντίνα νεαρός άνδρας στην Άρτα με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020 Rating: 5

Ο κομήτης C/2020 F3 την στιγμή που ανατέλλει πάνω από το Φιλιάτι

Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020
Ο κομήτης C/2020 F3 την στιγμή που ανατέλλει πάνω από το Φιλιάτι


Ο κομήτης ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων WISE, στις 27 Μαρτίου 2020. 
Η τροχιά του είναι ιδιαίτερα ελλειπτική και μετά από το πέρασμά του από το περιήλιο η περίοδος περιφοράς του αυξήθηκε από τα 4.500 χρόνια σε 6.800 χρόνια.

Φωτογραφία: Κώστας Τσέκας
Read More »
Ο κομήτης C/2020 F3 την στιγμή που ανατέλλει πάνω από το Φιλιάτι Ο κομήτης C/2020 F3 την στιγμή που ανατέλλει πάνω από το Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020 Rating: 5

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για τη συνάντηση με το Δήμαρχο Σουλίου

Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για τη συνάντηση με το Δήμαρχο Σουλίου


Την Τετάρτη 8 Ιούλη 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση το Δ..Σ του Συλλόγου με το Δήμαρχο Σουλίου για θέματα που αφορούν τους εργαζομένους του Δήμου. 

Παγία θέση του Συλλόγου μας, είναι οι εργαζόμενοι να εργάζονται για τη θέση που προσλήφθηκαν, με βάση τα καθήκοντα που προβλέπονται από την ειδικότητά τους κι όχι σε αλλότρια καθήκοντα. Οποιαδήποτε μετακίνηση προσωπικού για κάλυψη αλλότριων καθηκόντων είναι παράτυπη και αυθαίρετη. Ο μόνος αρμόδιος να κρίνει την καταλληλότητα ή όχι ενός υπαλλήλου στην τέλεση των καθηκόντων του είναι ο γιατρός εργασίας και αυτός θέτει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο δύναται να τελεστεί. 

Αναδείξαμε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις διοικητικές υπηρεσίες και την ανάγκη στελέχωσης αυτών με μόνιμο προσωπικό. Στο προσεχές μέλλον λόγω των συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων αλλά και της κινητικότητας, ο Δήμος Σουλίου κινδυνεύει με κλείσιμο των υπηρεσιών του. Πρέπει άμεσα ο Δήμος να προβεί στη διαμόρφωση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας αναδεικνύοντας τα πραγματικά κενά σε όλες τις υπηρεσίες και να προβεί στη στελέχωση τους με όλους τους νόμιμους τρόπους. 

Αναδείξαμε την ανάγκη της επίσπευσης των διαδικασιών ένταξης του νομικού προσώπου ΑΡΩΓΗ στο Δήμο και την ανάγκη δημιουργίας βρεφικών τμημάτων. 
Επισημάναμε επίσης την άμεση καταβολή των αναδρομικών του ανθυγιεινού επιδόματος σε εργαζόμενους της ΑΡΩΓΗΣ. 

Επίσης στην άμεση καταβολή των υπερωριών, βραδινών και αργιών στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την ύδρευση, διαφορετικά ο Σύλλογος θα κηρύξει απόχη από κάθε υπερωριακή απασχόληση πέραν του ωραρίου. 

Ο κ. Καραγιάννης δεσμεύτηκε για την καταβολή των οικονομικών αξιώσεων που του τέθηκαν καθώς έχουν ήδη εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σχετικά με την ένταξη της ΑΡΩΓΗΣ στο Δήμο, ανέφερε πως η διαδικασία σταμάτησε λόγω κρίσεως κορωνοϊού και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επισπεύσει τις διαδικασίες. 
Για τη δημιουργία βρεφικών τμημάτων ανέφερε πως η εύρεση κατάλληλου χώρου στην Παραμυθιά δεν καρποφόρησε, ενώ η ύπαρξη κατάλληλου χώρου και υποδομών στον Παιδικό Σταθμό Χόϊκας δεν έκανε δυνατή τη λειτουργία βρεφικού τμήματος εκεί, καθώς δε συγκεντρώθηκε ικανός αριθμός αιτήσεων. 
Τέλος για τον ΟΕΥ ανέφερε πως έχει ήδη κάνει το σχεδιασμό του, πως έχει ζητήσει τις προτάσεις των διευθυντών και πως έχει θέσει χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Ιουλίου για την υλοποίησή του. 

Για το Δ.Σ. 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΚΑΜΠΡΕΛΑ ΕΡΙΚΕΤΗ
Read More »
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για τη συνάντηση με το Δήμαρχο Σουλίου Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για τη συνάντηση με το Δήμαρχο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020 Rating: 5

Νέο μέλος στο ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020
Νέο μέλος στο ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας


Νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΗΓ Α.Ε., στη θέση του παραιτηθέντος κ. Αθανάσιου Λιάγκου και για το υπόλοιπο της θητείας αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ισχύοντος Καταστατικού της Εταιρείας, εκλέγεται ο κ. Δημήτριος Κλιάφας του Λάμπρου, ως εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας απαρτίζεται από τους κάτωθι: 
1. Ρεγγίνα Δηλαβέρη του Αναστασίου, κάτοικος Ηγουμενίτσας 
2. Αθανάσιος Προφύρης του Βασιλείου, κάτοικος Ηγουμενίτσας 
3. Στέφανος Πάσχος του Βασιλείου, κάτοικος Ηγουμενίτσας 
4. Δημήτριος Κλιάφας του Λάμπρου, κάτοικος Αθηνών 
5. Δημήτριος Καρώνας του Σωκράτη, κάτοικος Παραπόταμος 
6. Παναγιώτης Τακλάκογλου του Κωνσταντίνου, κάτοικος Ηγουμενίτσας 
7. Χαρίλαος Τσάτσας του Αποστόλου, κάτοικος Ηγουμενίτσας
Read More »
Νέο μέλος στο ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Νέο μέλος στο ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020 Rating: 5

Προβληματισμός για τον συνωστισμό στα πανηγύρια - Σκέψεις για απαγόρευσή τους

Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020
Προβληματισμός για τον συνωστισμό στα πανηγύρια - Σκέψεις για απαγόρευσή τους


Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για τον συνωστισμό που επικρατεί στα πανηγύρια με τις αρχές να ανησυχούν για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που παρουσιάζει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα είναι 263 πανελλαδικά ενώ, την Κυριακή το μεσημέρι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή.

Δεδομένου ότι τα ελεγκτικά κλιμάκια διαπιστώνουν συνεχώς παραβάσεις, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δεν αποκλείεται να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα για τα πανηγύρια ακόμα και να απαγορευτούν εν όψει καλοκαιριού.

Στο ίδιο μήμος κύματος κινείται και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος υποστηρίζει ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο της απαγόρευσης των πανηγυριών στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι έλεγχοι».

«Είναι αλήθεια ότι πλέον αρχίζουμε να πιεζόμαστε επιδημιολογικά, έχουμε μία μεγάλη εισροή εισαγόμενων κρουσμάτων παρά τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και βεβαίως έχουμε και τα κρούσματα τα σποραδικά τα οποία οφείλονται στη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Είναι η ώρα αυτή τη στιγμή για πολύ μεγάλη πειθαρχία κυρίως από πλευράς πολιτών. Κρατάτε τις αποστάσεις από τους γύρω σας. Εάν έχουμε συγκεντρώσεις και συνωστισμούς, εάν έχουμε φαινόμενα υπερμετάδοσης τότε παίζουμε με τη φωτιά», είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάσης, είπε ότι «τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο.... εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα». Μάλιστα, τόνισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, εξελίσσονται εστίες διάδοσης του κορωνοϊού, για αυτό και θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Ο κ. Παπαθανάσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα πανηγύρια εάν δεν τηρούνται τα μέτρα και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολος ο πλήρης έλεγχος της εφαρμογής τους.

Σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από την Κέρκυρα, ο οποίος είπε ότι θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη στους επιχειρηματίες, εάν χρειαστεί. Εξειδικεύοντας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί τα στοιχεία από τους τζίρους των επιχειρήσεων τον Ιούλιο για να δει τι επιπλέον μέτρα στήριξης θα λάβει.

Για τις μειώσεις ενοικίων σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά κι εργαζόμενους που δεν είναι σε αναστολή και έχουν εξαιρεθεί από το «πακέτο» μειώσεων Ιουλίου, ο κ. Παπαθανάσης παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών και σε αυτά που θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Read More »
Προβληματισμός για τον συνωστισμό στα πανηγύρια - Σκέψεις για απαγόρευσή τους Προβληματισμός για τον συνωστισμό στα πανηγύρια - Σκέψεις για απαγόρευσή τους Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020 Rating: 5

Πετώντας πάνω από την Πλαταριά Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020
Πετώντας πάνω από την Πλαταριά Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)
Περίπου 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ηγουμενίτσας βρίσκεται η Πλαταριά Θεσπρωτίας, ένας παραλιακός οικισμός χτισμένος ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια.

Σύμφωνα με το epirustravel.eu, η Πλαταριά είναι γνωστή για τα φρέσκα χταπόδια και ψάρια στις τοπικές της ταβέρνες, ενώ εκτιμάται πως στη θέση του σημερινού οικισμού των 961 κατοίκων, βρισκόταν η αρχαία Καλαμίνη ή Καλαμωνία.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες.

Για την ονομασία της Πλαταριάς υπάρχουν δύο εκδοχές. Βάσει της πρώτης εκδοχής, ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της ύπαρξης του κάμπου (πλατύ μέρος, άρα Πλαταριά).

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η Πλαταριά ονομάστηκε έτσι λόγω ενός μεγάλου πλατάνου, ένα μικρό τμήμα του οποίου διατηρείται και σήμερα.

Στο χωριό λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο και Δανειστική Βιβλιοθήκη, υπό την εποπτεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταριάς.

Η περιοχή διαθέτει επίσης ενοικιαζόμενα καταλύματα και κάμπιγκ.

Με πληροφορίες από epirustravel.eu, wikipedia
Πλάνα: Λάζαρος Τσάτσος

Read More »
Πετώντας πάνω από την Πλαταριά Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Πετώντας πάνω από την Πλαταριά Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Το Γεφύρι του Γκούμου - Του Λεωνίδα Τζάνη

Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020

   Γενάρης μήνας στην αίθουσα της  Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών(1)  και απέναντι μου έχω τον Σπύρο Μαντά τον άνθρωπο  που έχει ταυτιστεί με τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου. Προσπαθώ να "κρατηθώ" απ τον λόγο του, ακούγοντας την ήρεμη φωνή του να "διαβώ" μαζί του τα πέτρινα γεφύρια του τόπου μου, . Κάθε του λέξη με περνά από τις  καμάρες τους τους θρύλους, της όχθες των ποταμών που ένωναν.

“...κράτησα την ζωή μου διαβαίνοντας πέτρινα Γεφύρια..”  Σπύρος Μαντάς 

  Ακολουθώ την συμβουλή του εδώ και μερικά χρόνια, μα θέλησα τώρα να κρατήσω την ζωή και αυτού του τόπου με αυτά τα πέτρινα Γεφύρια. Άλλωστε ήταν αυτά που κρατούσαν την επικοινωνία, την ζωή, μεταξύ των χωριών γεφυρώνοντας νόστους, χαρές και λύπες. Τώρα πια μπορεί  να είναι ξεχασμένα  στο "μένος" του χρόνου και την αδιαφορία όλων μας, μα με πείσμα στέκουν και είναι ακόμα μια φορά έτοιμα να γεφυρώσουν παρελθόν, παρόν και μέλλον.


 Έτσι κίνησα για το Πόποβο (Αγία Κυριακή), να ανταμώσω το γεφύρι στην είσοδο του χωρίου. Του Γκούμου το γεφύρι κρατούσε την ζωή στο Πόποβο καθώς από κει περνούσε η στράτα για να φτάσεις στο χωριό. Θέλησα κι εγώ λοιπόν να γνωρίσω αυτόν το τόπο, διαβαίνοντας πρώτα  το γεφύρι του, ακολουθώντας τα χνάρια χιλιάδων Ποποβιτών, ανάμεσα τους και ενός άλλου Σπύρου. Γιατί αν ο Σπύρος Μαντάς μου μαθαίνει τα γεφύρια, ο Σπύρος Μουσελίμης μου έμαθε την Θεσπρωτία και καθώς βρέθηκα πλάι στο γεφύρι, τα λόγια του ακολούθησα και κατέβηκα κάτω στο ρέμα. Έσκυψα και αφουγκράστηκα τους ήχους, ανάμεσα στο κελάρυσμα του νερού, το θρόισμα των δέντρων, θαρρώ πως άκουσα και γω τον ρυθμικό τον ήχο, ακριβώς όπως μου τον είχε “περιγράψει” “…στο λάκκο….ξεκάλτσωτες γυναίκες πλένουν  μ’ αλισίβια και σαργιά στρώματα, σαγίσματα, ρουτιά, σεγκούνια Ακούονται αν και τοσο αλλάργα, οι χτύποι από τα κοπανίσματα “γκουμ…γκουμ” ……” (2)  Γκουμ ..Γκουμ.. το ρέμα πήρε  όνομά του και σκυφτός ακόμα πλάι του στρέφω το βλέμμα στο γεφύρι.  Στιγμή με την στιγμή κρατώ την ματιά μου πάνω του, θέλοντας να ανταποδώσω με φως και χρώμα λίγο από αυτό που σαν διαβάτης τους απλόχερα μου δίνουν τα γεφύρια .......Ζωή.

(1): Παρακολουθήστε την διάλεξη από τον ιστότοπο του Σπύρου Μαντά: Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων εδώ (2): Απόσπασμα απο το βιβλίο του Σπύρου Μουσελίμη  "Το Πόποβο"Στιγμή με την στιγμή κρατώ την ματιά μου πάνω του, θέλοντας να ανταποδώσω με φως και χρώμα λίγο από αυτό που σαν διαβάτης τους απλόχερα μου δίνουν τα γεφύρια .......Ζωή.5 σχόλια:


Αγαπητε Κυριε Τζανη καλησπερα σας.Διαβασα την αφιερωση σας για το Μονοτοξο Πετρινο Γεφυρι του ΠΟΠΟΒΙΤΙΚΟΥ Ποταμου ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΠΟΒΟ και νυν ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ -ΗΠΕΙΡΟΥ.
Γεννηθηκα και μεγαλωσα στο Ιστορικο Ελληνορθοδοξο Χωριο ΠΟΠΟΒΟ ,Μοναδικο στην Θεσπρωτια με αυτην την φυσικη αμφιθεατρικη του θεση ,κτισμενο αναμεσα απο τα βουνα ΚΟΥΡΙΛΑ, ΣΠΑΘΕΣ,ΚΑΝΤΑ,ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΟΥ,ΚΟΕΝΑ Και το Καταθηκι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΠΟΒΙΤΙΣΣΑΣ,που στεκουν γυρω του σαν φυλακες Αγγελοι.
--Γεννηθηκα πριν (6) δεκαετιες και το μονον ονομα του Ποταμου και του Γεφυριου που εχω ακουσει απο τους Αειμνηστους Παππουδες και Γονεις μου ηταν ''ΤΟ ΠΟΠΟΒΙΤΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ '' και το '' ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΠΟΠΟΒΙΤΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ '' και ΟΧΙ του γκουμου.Δεν γνωριζω ποιος η ποιοι το εχουν βαπτισει με αυτο το απεχθες ονομα και τι σκοπιμοτητες ειχαν και συνεχιζουν να εχουν. ΤΟΣΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ''ΠΟΠΟΒΟ '' ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΟΠΩΣ '' το δευτερο ψηλοτερο βουνο της Θεσπρωτιας ονομαζεται ''Κουριλας και οχι κοριλας η γκοριλας, ,Ο ποταμος ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΠΟΒΟ ,συγκεντρωνοντας τα βροχινα νερα απο της πλαγιες των περιξ του χωριου βουνων και απο τις φυσικες πηγες του Καλοερακι και τα μεταφερει στον Ποτααμο Καλαμα, ονομαζεται ''Ποποβιτικος Ποταμος καθως και το Γεφυρι του Ποποβιτικου Ποταμου''
Το Μονοτοξο Πετρινο Γεφυρι κτισθηκε τα Βυζαντινα χρονια με δαπανες των Ποποβιτων κι ενα δωρητη απο καποιο χωριο της Περιοχης Ντουσκαρας η Λακκας Σουλι και μαλιστα υστερα απο καποια μεγαλη πλημμυρα που ειχε σαν αποτελεσμα να πνιγουν ατομα που διασχιζαν τον Ποποβιτικο Ποταμο στην περιοχη Βαρκα η Χαγια πριν το Δερβενι η Αρεντα.Μετα απ αυτο το πολυνεκρο δυστυχημα της εποχης εκεινης παρθηκε αποφαση να κατασκευασθει το Γεφυρι αυτο που υπαρχει σημερα και επελεξαν το πιο στενο σημειο του ποταμου.
Το Γεφυρι του Ποποβιτικου Ποταμου δεν εξυπηρετουσε μονον τους Ποποβιτες αλλα και ολους τους κατοικους των χωριων Κορυστιανη,Κουκουλιους,Πετουσι,Πραδαλας,Ζωτικο,Ζαραβουτσι,Βαλαντιας ,με λιγα λογια τους κατοικους των χωριων του ΣΟΥΛΙΟΥ,ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙ,ΝΤΟΥΣΚΑΡΑΣ ακομη και ολων των κατοικων και Κερατζιδων που εκαναν χρηση του δρομου Παραμυθιας-Γιαννενα.
Για να διελθεις απο το Μονοτοξο Πετρινο Γεφυρι του Ποποβιτικου Ποταμου ,υπηρχε Πλακοστρωτος δρομος με Σκαλοπατια (Γαιδουροσκαλα οπως στην Σκαλα της Παραμυθιας)
και σσυνεχιζες προς την Βρυσης της Παναγιας,Δημοτικο Σχολειο και εβγαινε προς του Βαναρου και την Ραχη του Κιτσιου.
Οταν εγω ειμουν παιδι στον Ποποβιτικο ποταμο τα καλοκαιρια μαζι με αλλα παιδια ''καναμε μπανιο στις πετρινες ''Βιρες η Γουρνες'' του ποταμου που ετρεχε πεντακαθαρο νερο.
Ακομη θυμαμε που τους μηνες Μαιο και Ιουνιο το ποταμι κατακλυζοτανε απο τις γυναικες του χωριου ,οι οποιες επλεναν τα χονδρα ρουχα του σπιτιου των ( Χασιες,Βελεντσες,στρωσιδια κ.λ.π.) και ακομη και τα μαλλια προβατων προκειμενου να τα φτιαξουν κλωστη και στη συνεχεια υφασματα ( Καλτσερα,φλοκατες,καπες κ.λ.π.).
Οσο αναφορα τα αναφερομενα στο βιβλιο του Σπυρο Μουσελιμη για το ονομα τοσο του ποταμου οσο και του Γεφυριου,θα αποφυγω να το σχολιασω καθ οτι εμπιπτει σε διαφορετικες Ιστορικοπολιτιστικες προσεγγισεις των πραγματικων γεγονοτων του τοπου μας.
Υ.Σ. Δεν ειμαι Ιστορικος ουτε Συγγραφεας, ειμαι ενας ΠΟΠΟΒΙΤΗΣ που εχω ακουσματα απο τους Γεννητορες μου που εζησα κοντα τους και γνωριζω προσωπα και πραγματα καθως και σκοπιμοτητες αλλοιωσης των πραγματικων - αληθηνων γεγονοτων και των ονοματων του χωριου μας.Read More »
Θεσπρωτία: Το Γεφύρι του Γκούμου - Του Λεωνίδα Τζάνη Θεσπρωτία: Το Γεφύρι του Γκούμου - Του Λεωνίδα Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020 Rating: 5

Σελίδες