Nαυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες Δρέπανο, Μακρυγιάλι και Πλαταριά

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023
Nαυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες Δρέπανο, Μακρυγιάλι και ΠλαταριάΗ υπηρεσία της ναυαγοσωστικής κάλυψης θα παρέχεται σε καθημερινή βάση, από έμπειρους ναυαγοσώστες κατέχοντας όλα τα απαραίτητα σωστικά μέσα που θεωρούνται κατάλληλα για την σωστή εκτέλεση των ανωτέρω Υπηρεσιών, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, για τις παραλίες Δρέπανο και Μακρυγιάλι από τις 08:00 μέχρι 20:00 και για την Πλαταριά από 10.00-18.00.
Με ατομική ευθύνη του καθενός, θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες ασφαλούς κολύμβησης για την αποφυγή ατυχημάτων και πνιγμών.
Ευχόμαστε σε όλους καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!

Read More »
Nαυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες Δρέπανο, Μακρυγιάλι και Πλαταριά Nαυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες Δρέπανο, Μακρυγιάλι και Πλαταριά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023 Rating: 5

Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ανοίγει τις πόρτες της σε μαθητές Δημοτικού

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023
Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ανοίγει τις πόρτες της σε μαθητές Δημοτικού


Βοήθησε πολύ ο γλυκός ανοιξιάτικος καιρός την επίσκεψη των μικρών μαθητών και μαθητριών έκτης δημοτικού της σχολής «Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο», στην εταιρεία «Ιχθυοκαλλιέργειες Αργοσαρωνικός», μέλος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), που βρίσκεται στην άκρη ενός πευκοδάσους στη Σαλαμίνα, σε ένα κόλπο με λαμπερή, διαφανή θάλασσα, πλούσια σε βιοποικιλότητα.
Με ένα διασκεδαστικό παιχνίδι χαμένου θησαυρού, τα τριάντα εκτάκια ενημερώθηκαν από το εξειδικευμένο προσωπικό για κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, και έδειξαν εντυπωσιακό ενδιαφέρον με έξυπνες ερωτήσεις. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με ψαρόσουπα, τσιπούρα ψητή και πατατούλες τηγανητές, ένα πραγματικό πικνίκ κάτω από το μεγάλο πεύκο δίπλα στην παραλία. Τα παιδάκια φεύγοντας πήραν μαζί τους ένα κιβώτιο με τσιπούρες που συσκεύασαν μόνα τους, δώρο για τους γονείς φυσικά.
Την πιλοτική πρωτότυπη και ιδιαίτερη εκδήλωση που σχεδίασαν και υλοποίησαν σε συνεργασία η ΕΛΟΠΥ και η «Ιχθυοκαλλιέργειες Αργοσαρωνικός», με όραμα να ενημερώσουν τα παιδάκια και κατ’ επέκταση τους γονείς, για τα ψάρια ελληνικής εκτροφής που μεγαλώνουν στο φυσικό περιβάλλον τους, τη θάλασσα μας, θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε όλη τη χώρα με μικρούς και μεγάλους μαθητές. Εκτός του ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια παράγει φρέσκα, γευστικά, υγιεινά και ποιοτικά ψάρια, προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς και ποιος ξέρει, τα μεγαλύτερα παιδιά μετά την επίσκεψη τους μπορεί να αποφασίσουν να ακολουθήσουν σπουδές προσκείμενες στον κλάδο και μια συναρπαστική επαγγελματική σταδιοδρομία.


Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 20 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC), αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.
Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας.
Παράλληλα, ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, έρευνα, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. Επιπλέον, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.
Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish from Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σχετικά με το Fish from Greece
Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν τη συλλογική σήμανση και την πιστοποίηση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.

Read More »
Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ανοίγει τις πόρτες της σε μαθητές Δημοτικού Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ανοίγει τις πόρτες της σε μαθητές Δημοτικού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023 Rating: 5

Ο συνδυασμός Νταή για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023
Ο συνδυασμός Νταή για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας 


ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ:
ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

Την περασμένη Δευτέρα έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2022, όπου ο κ. Δήμαρχος και οι Πρόεδροι των Δ.Σ. των Ν.Π. του Δήμου Ηγουμενίτσας, ανέλυσαν τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς. Στην πραγματικότητα ακούσαμε μια επανάληψη των όσων ειπώθηκαν στην αντίστοιχη περσινή συνεδρίαση.
Τα συμπεράσματα για την παρούσα Δημοτική Αρχή έχουν ήδη εξαχθεί: ύστερα από εννέα ολόκληρα χρόνια θητείας, έδωσε ότι είχε να δώσει, κούρασε και κουράστηκε. Δεν μπορεί πλέον να οραματιστεί, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει προγράμματα, έργα και δράσεις, τα οποία έπρεπε να είχε υλοποιήσει από τα πρώτα έτη της εξουσίας της.
Στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της θητείας του ο κ. Δήμαρχος, μας είπε ότι διαθέτει «ολοκληρωμένο και στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2020 – 2023», το οποίο μάλιστα διαρθρώνεται σε 4 άξονες. Εμείς λέμε ότι από τώρα θέτουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας με απόλυτη διαφάνεια το πενταετές πρόγραμμά μας, το οποίο διαρθρώνεται σε 6 τομείς, εξειδικεύεται σε κάθε μια από τις Δημοτικές Ενότητες και κάθε έργο – δράση αντιστοιχίζεται σε πηγή χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί προϊόν δυναμικής διαβούλευσης με φορείς και πολίτες, συνεχώς εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται και παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» (www.symmaxia-igoumenitsa.gr).
Ευπρόσδεκτη η ορθολογική οικονομική διαχείριση και ο πλεονασματικός προϋπολογισμός. Εμείς όμως θα εργαστούμε για την άνοδο του ποσοστού εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και για την αύξηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, για μεγάλα και μικρότερα έργα.
Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να αρκείται στην ύπαρξη δομών που χρηματοδοτούνται από διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Σαφώς και θα καταβληθεί προσπάθεια για την πιο αποτελεσματική λειτουργία τους, για την επέκτασή τους και για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Εμείς, όμως σχεδιάζουμε μια πολιτική παροχής εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, με την συνεργασία όλων των αρμόδιων δομών, υπό ενιαίο συντονιστικό κέντρο, ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις.
Καλοδεχούμενη η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου, η λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου Μαζαρακιάς (η οποία οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των καθηγητών), καθώς και η συντήρηση των υποδομών και του εξοπλισμού στα σχολικά κτήρια. Εμείς όμως θα κινηθούμε οργανωμένα για την εξασφάλιση μόνιμης και επαρκούς στέγης, ιδίως για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής, αφού τα περισσότερα εκπαιδευτήρια στεγάζονται σε νοικιασμένους ιδιωτικούς χώρους.
Δεν είμαστε αρνητικοί στη συμμετοχή του Δήμου σε διάφορα διεθνή «Δίκτυα Πόλεων». Εμείς όμως δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε πρωτίστως δίκτυα επαφής και επικοινωνίας με όλους τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, για να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός για την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν μπορεί ο Δήμος να μην συνεργάζεται με την Περιφέρεια, τον ΟΛΗΓ, άλλες κρατικές υπηρεσίες για μεγάλα και μικρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.
Δεν μας ικανοποιούν οι γενικές αναφορές ότι ο Δήμος εκσυγχρονίζεται ψηφιακά, καθώς και να παρουσιάζεται ως επιτυχία η εφαρμογή των υποχρεωτικών μέτρων εξυπηρέτησης του πολίτη που λαμβάνει το κεντρικό κράτος, όταν ο Δήμος λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο απαρχαιωμένο και απολύτως μη φιλικό στο χρήστη διαδικτυακό τόπο (site). Εμείς προγραμματίζουμε την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Δήμου, με διαφάνεια, λογοδοσία και πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής διακυβέρνησης, για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Δεν μας αρκεί το γεγονός ότι η τουριστική προβολή κινείται στο ξεπερασμένο πλέον επίπεδο των εντύπων και της συμμετοχής σε εκθέσεις. Εμείς θα οργανώσουμε διαφημιστικές εκστρατείες, βασισμένες στις πλέον σύγχρονες μεθόδους marketing.
Δεν είναι αρκετό στον κρίσιμο για την καθημερινότητα τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου, να γίνονται τα αυτονόητα και αυτά με μεγάλη δυσκολία. Εμείς μιλάμε για μια πλήρη αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του μηχανισμού αποκομιδής απορριμμάτων, για την ολοκληρωμένη εφαρμογή μεθόδων ανακύκλωσης και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επέκταση των χώρων πρασίνου σε όλη την έκταση του Δήμου.
Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, όσο αντιμετωπίζεται μόνο από την πλευρά των υποδομών, θα παραμένει μια ανοικτή πληγή. Εμείς δεσμευόμαστε να προσεγγίσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα με πνεύμα συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες και σωματεία, καθώς και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που επιτρέπει η νομοθεσία ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.
Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, δεν μπορεί να αποτελούν δύο τομείς χαμηλής προτεραιότητας. Εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικά αγαθά, αλλά και ως μοχλούς ανάπτυξης και υπό αυτό το πρίσμα δεσμευόμαστε για την αποτελεσματική ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, για τη βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, για την αγαστή συνεργασία με τους φορείς, καθώς και για τον ποιοτικό εμπλουτισμό των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, με έμφαση στην ουσιαστική υποστήριξη των τοπικών καλλιτεχνικών σχημάτων, ομάδων, σωματείων και συλλόγων.
Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικές ποιοτικές διαφορές μας, με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής, η οποία είναι κοντόφθαλμη, διαχειριστικού τύπου και αφήνει τις μεγάλες ευκαιρίες αναξιοποίητες. Εμείς εγγυόμαστε το καλύτερο για το μέλλον του Δήμου. Και με τη βοήθεια των συμπολιτών μας, θα το πετύχουμε.

Συνδυασμός «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης»
Read More »
Ο συνδυασμός Νταή για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας Ο συνδυασμός Νταή για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023 Rating: 5

Δείτε τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023
Δείτε τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής ΗγουμενίτσαςRead More »
Δείτε τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας Δείτε τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023 Rating: 5

Συνάντηση αποστράτων του Λιμενικού με το νέο Περιφερειακό Διοικητή

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023
Συνάντηση αποστράτων του Λιμενικού με το νέο Περιφερειακό Διοικητή 


Το προεδρείο του Συλλόγου Αποστράτων Στελεχών Λιμενικού Σώματος ΒΔ Ελλάδος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον νέο Δ/τη της 3ης ΠΕΔΙΛΣ, Αρχιπλοίαρχο ΛΣ ΤΙΦΤΙΚΙΔΗ Παύλο. Αντάλλαξαν απόψεις για θέματα του ΛΣ του χθες και του σήμερα. Του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Read More »
Συνάντηση αποστράτων του Λιμενικού με το νέο Περιφερειακό Διοικητή Συνάντηση αποστράτων του Λιμενικού με το νέο Περιφερειακό Διοικητή Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό 18χρονου | Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό 18χρονου | Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην Καλλιθέα Παραμυθιάς με κατεύθυνση προς την Ε.Ο Ηγουμενίτσας Ιωαννίνων, όταν ΙΧΕ όχημα που οδηγούσε 83χρονος, υπό συνθήκες που διερευνώνται, συγκρούστηκε με δίκυκλο που οδηγούσε ένας 18χρονος .
Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε και διακόμισε τον 18χρονο οδηγό του δικύκλου αρχικά στο νοσοκομείο Φιλιατών και στη συνέχεια λόγω των σοβαρών τραυμάτων του στο εφημερεύον νοσοκομείο στα Ιωάννινα, όπου ο νεαρός τραυματίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Τα ακριβή αίτια του τροχαίου ατυχήματος ερευνά το Τμήμα Τροχαίας Παραμυθιάς
Read More »
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό 18χρονου | Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό 18χρονου | Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023 Rating: 5

Μήνυμα Μ.Κάτση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023
Μήνυμα Μ.Κάτση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων


Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν την απαιτητική δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, γεμάτοι όνειρα για τη ζωή τους και το επαγγελματικό τους μέλλον. Έφτασαν μέχρι εδώ έχοντας εργαστεί σκληρά για την προετοιμασία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια και όλοι μας οφείλουμε να τους συγχαρούμε ήδη για αυτό. Όπως και τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς τους που με την υλική, πνευματική και ηθική υποστήριξη που τους παρέχουν, έχουν όλοι συμβάλλει στο να έχουμε μια νέα γενιά με υψηλό επίπεδο γνώσεων στη χώρα μας.
Αυτά τα παιδιά που σήμερα ξεκινούν το όμορφο ταξίδι της ενήλικης ζωής τους, είναι το μέλλον μας. Ως Πολιτεία οφείλουμε να τους ακούμε, να συναισθανόμαστε τις αγωνίες τους και να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να τους διασφαλίζουμε μόνιμα ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, για να ανθίσουν οι τεράστιες δυνατότητές τους και όχι ανασφάλειας, αβεβαιότητας και αποκλεισμών. Μέσα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα ισότητας και ποιότητας που θα σέβεται τους κόπους και τις προσδοκίες τους και όχι ένα σύστημα που δίνει ευκαιρίες μόνο σε λίγους αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολλών.
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία στη δοκιμασία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες. Τους προτρέπω να μπουν στη δοκιμασία με τόλμη, αποφασιστικότητα και συγκέντρωση, τις λίγες αυτές μέρες που διαρκεί, πριν έρθει το καλοκαίρι που θα βάλουν μπρος τα όνειρά τους και θα αρχίσουν να παίρνουν ολοένα και περισσότερο τη ζωή τους στα χέρια τους. Να ξέρουν πάντα ότι, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι νέες ευκαιρίες και προκλήσεις δεν σταματούν ποτέ στη ζωή. Να ξέρουν ακόμα ότι εμείς οι μεγαλύτεροι τους έχουμε ανάγκη, τη νέα γενιά, τις προοδευτικές της ιδέες και τη δυναμική της!
Δύναμη, αισιοδοξία και καλή επιτυχία παιδιά!
Read More »
Μήνυμα Μ.Κάτση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων Μήνυμα Μ.Κάτση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023 Rating: 5

Μήνυμα Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023
Μήνυμα Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων


Αγαπητές μαθήτριες, Αγαπητοί μαθητές,
Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σας εύχομαι από καρδιάς να εκπληρώσετε τους στόχους σας και να κατακτήσετε το μέλλον που σας ανήκει. Οι εξετάσεις αυτές, αποτελούν μια πρόκληση και μια ευκαιρία, από τις πολλές που θα συναντήσετε μπροστά σας.
Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, με ψυχραιμία και σθένος, διεκδικήστε το αύριο και ανοίξτε τους δικούς σας ορίζοντες.
Σύμμαχοι και αρωγοί σας, οι οικογένειες, οι εκπαιδευτικοί σας και όλοι εμείς που σας εμπιστευόμαστε!
Καλή επιτυχία!
Read More »
Μήνυμα Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων Μήνυμα Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023 Rating: 5

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023
Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος


Έφυγε σε ηλικία 84 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, βουλευτής, υπουργός και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της οικογένειάς του στο Twitter.
«Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη», αναφέρει η οικογένειά του στη σχετική ανακοίνωση.
Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938 και ήταν γιος του Αντιπτέραρχου της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου που διετέλεσε Υπαρχηγός ΓΕΑ. Από την πλευρά του πατέρα του ήταν ανιψιός του Αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Θησέα Παγκάλου και εγγονός του ομώνυμου στρατηγού και δικτάτορα Θεόδωρου Δ. Πάγκαλου.
Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύχθηκε το 1973 διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 (Πάνθεον-Σορβόννη).
Από το 1969 έως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση.
Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, συμμετέχοντας σε διάφορες φοιτητικές ομάδες. Υπήρξε μέλος της ομάδας που προχώρησε στην αναγραφή του συνθήματος «1 1 4» σε τοίχους δημοσίων κτηρίων (που εν συνεχεία καθιερώθηκε ως κυρίαρχο στις φοιτητικές διαδηλώσεις της δεκαετίας του 1960).Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης», που μετονομάστηκε σε Νεολαία «Γρηγόρης Λαμπράκης», καθώς και της αριστερής οργάνωσης «Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών».
Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Επίσης σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί και στο ΚΚΕ. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Εξελέγη Βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα.


Υπόθεση Οτζαλάν

Παραμένει ασαφής η ανάμιξη, στις αρχές του 1999, του Πάγκαλου, ως τότε υπουργού Εξωτερικών, στην υπόθεση του Κούρδου Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ιδρυτή ηγέτη του PKK, ο οποίος κατέφυγε στην Ελλάδα ενώ καταδιωκόταν από την Τουρκία.
Ο Οτζαλάν μεταφέρθηκε, με την έγκριση του Πάγκαλου, στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας και συνοδευόταν από τον αξιωματικό της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος αργότερα δέχτηκε προφορικές εντολές αμφισβητούμενης προέλευσης να πετάξει τον Οτζαλάν έξω από την πρεσβεία.
Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι οι εντολές αυτές προέρχονταν από τον Πάγκαλο, αν και ο ίδιος το αρνείται. Επίσης, ο Πάγκαλος παρείχε διαβεβαιώσεις στον Έλληνα πρέσβη της Κένυας ότι είχε εξασφαλίσει δίοδο για τον Οτζαλάν προς την Ολλανδία σε συνεργασία με τις κενυάτικες αρχές, οι οποίες όμως παρέλαβαν τον Οτζαλάν από την ελληνική πρεσβεία και τον οδήγησαν σε άγνωστη κατεύθυνση, σε μια επιχείρηση ενορχηστρωμένη κρυφά από την ΜΙΤ με την βοήθεια της CIA.
Ο Πάγκαλος δέχτηκε κριτική και για το γεγονός ότι δεν εξασφαλίστηκαν εγγυήσεις από τους Κενυάτες για την ασφαλή μεταφορά του Οτζαλάν στην Ολλανδία αλλά ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι απουσίαζε τρεις μέρες από την Αθήνα και δεν παρακολουθούσε την υπόθεση. Με την σύλληψη του Οτζαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, προκλήθηκε πολιτική κρίση στην Ελλάδα που οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών, συμπεριλαμβανομένου και του Πάγκαλου.


Πολιτική δράση μετά το 2004

Τον Μάρτιο του 2004 επανεκλέγεται Βουλευτής Αττικής. Ορίστηκε υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετέχει στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 στις εκλογές, ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στους δύο ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε και κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.

Αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012.


«Μαζί τα φάγαμε»

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2010 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής, είπε τη φράση που έμελλε να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από όλες τις κομματικές παρατάξεις, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.
«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής”».
Το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε» αναλύει περαιτέρω το σκεπτικό του: «Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα... Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους...Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω». Συνεχίζει παρακάτω λέγοντας: «Η πλειοψηφία των βουλευτών της Αριστεράς όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων. Όλα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις...Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές...».
Απαντώντας στην φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ε, δεν τα φάγαμε μαζί. Κάποιοι τα φάγανε από τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα και κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν με μισθούς των 700 και 500 ευρώ». Ο Άδωνις Γεωργιάδης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε: «Η φράση του Θόδωρου Πάγκαλου "όλοι μαζί τα φάγαμε" θα ήταν τέλεια και πιο ακριβής, αν έλεγε "όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά όχι το ίδιο"». Κριτική άσκησε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος λέγοντας: «Τη μία μέρα δηλώνουν "μαζί τα φάγαμε" και την άλλη μέρα υποδεικνύουν στο λαό την εξαφάνιση όποιου αντιστέκεται. Αυτή είναι η αλήθεια».


Η δήλωση του Κώστα Σημίτη
Σε συλλυπητήρια δήλωση αναφορικά με τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου προέβη ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Το τελευταίο «αντίο» από τον Γιώργο Α. Παπανδρέου
«Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς της αριστεράς και του σοσιαλιστικού κινήματος. Η ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναλυτική και συνθετική δυνατότητά του και τον πλούτο των γνώσεων του, τον καθιστούσαν στέλεχος αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Συνεργαστήκαμε συστηματικά με τον Θόδωρο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτίμησα τη θέληση και τον πατριωτισμό του. Τον Θόδωρο Πάγκαλο τον εκτιμούσες ακόμη και όταν διαφωνούσες ριζικά με τις απόψεις του. Όσοι τον γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του θα έχουμε πάντα στη σκέψη μας τον πνευματώδη λόγο του. Καλό ταξίδι φίλε Θόδωρε».


Για «εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης», έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος
«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πορεύτηκε από πολύ νέος μέσα στην Ιστορία. Εισήλθε στο τοπίο της Mεταπολίτευσης έχοντας ήδη συσσωρεύσει γνώσεις, ακαδημαϊκούς τίτλους και πολιτικές εμπειρίες κυρίως από τον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Ταίριαζε στον στρόβιλο του ΠΑΣΟΚ.
Υπό την αιγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου ο Θεόδωρος Πάγκαλος ταυτίστηκε με τη μαχητική και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψη ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαρκούς και σκληρής διαπραγμάτευσης. Αυτό το έκανε με το δικό του δυναμικό προσωπικό ύφος γνωρίζοντας όμως καλά τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τα όρια που τίθενται.
Συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες στιγμές όλων των κυβερνητικών περιόδων του ΠΑΣΟΚ και με ιστορικές επιτυχίες όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνδέθηκε και με στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες όπως τα Ίμια και η υπόθεση Οτσαλάν. Δεν του έλειψαν ούτε οι προκλήσεις ούτε οι εμπειρίες. Και στην επώδυνη περίοδο της οικονομικής κρίσης και των αντιδημοφιλών αποφάσεων στάθηκε ακλόνητος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Συνυπήρξαμε ως υπουργοί πολλών κυβερνήσεων, τελικά ως αντιπρόεδροι δυο κυβερνήσεων της περιόδου της κρίσης. Συμπλεύσαμε και διαφωνήσαμε σε εκτιμήσεις και επιμέρους χειρισμούς. Έχω την αίσθηση ότι γνώρισα καλά τον πολύπτυχο, αντιφατικό και γοητευτικό Θόδωρο Πάγκαλο, αυτήν την εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης και όχι μόνο του κομματικού του χώρου και τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο. Τα συλλυπητήρια μου στην Χριστίνα, τα παιδιά του, όλους τους δικούς του ανθρώπους».


Η συλλυπητήρια δήλωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού
«Αποχαιρετούμε ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Μαχητής της δημοκρατίας ως ενεργό στέλεχος στον αντιδικτατορικό αγώνα, τιμήθηκε από τους συμπολίτες μας με την ανάδειξή του ως βουλευτή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και διετέλεσε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα υπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του.
Τον διακρίνουμε για το κοφτερό μυαλό και την ουσιαστική του σκέψη.
Η Κυβέρνηση απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Read More »
Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023 Rating: 5

Γαλάζιες εξορμήσεις στην Ήπειρο και περιοδεία Μητσοτάκη

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023
Γαλάζιες εξορμήσεις στην Ήπειρο και περιοδεία Μητσοτάκη

Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει ρυθμούς. Μέχρι τη νέα κάλπη του Ιουνίου άπαντες έχουν τεθεί σε εγρήγορση με μοναδικό στόχο να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.
Στο πλαίσιο αυτό τίθεται σε εφαρμογή το δοκιμασμένο από πολλές δεκαετίες σχέδιο «πόρτα- πόρτα» που στην προκειμένη περίπτωση ερμηνεύεται σε περιοχή- περιοχή και νομό- νομό.
Περιοδείες κλιμακίων λοιπόν, στοχευμένες αλλά και περιοδείες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Στις 8 και 9 Ιουνίου θα περιοδεύσει το πρώτο «γαλάζιο» κλιμάκιο στην Ήπειρο. Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Τασούλας και Άννα Ασημακοπούλου θα βρεθούν το διήμερο αυτό στους Νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.
Επαφές, συναντήσεις, ομιλίες και περιοδείες θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά τους.
Στις 16 Ιουνίου άλλο κλιμάκιο με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη θα βρεθεί στο Νομό Ιωαννίνων, όπου αναμένεται να έχει επαφές και συναντήσεις και εκτός πόλης, όπως στην Κόνιτσα και το Μέτσοβο.
Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το κλιμάκιο στελεχών που θα περιοδεύσει στο Νομό Άρτας.
Στο ενδιάμεσο και με πιθανότερη ημερομηνία την 12η Ιουνίου θα βρεθεί και πάλι στα Γιάννινα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πέραν των άλλων θα πραγματοποιήσει και ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση.
Read More »
Γαλάζιες εξορμήσεις στην Ήπειρο και περιοδεία Μητσοτάκη Γαλάζιες εξορμήσεις στην Ήπειρο και περιοδεία Μητσοτάκη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023 Rating: 5

Σελίδες