Την Δευτέρα το «18o Αντάμωμα Περδικιωτών»

Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018Το Π.ΑΚ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας σας ενημερώνει για την εκδήλωση του «Ανταμώματος των Απανταχού Περδικιωτών» που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018» στην Πέρδικα την Δευτέρα 13-08-2018. Είναι το 18ο αντάμωμα που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, το ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας, την Τοπική Κοινότητα Πέρδικας και τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Πέρδικας στο αμφιθέατρο της Πέρδικας.

Μια παραδοσιακή βραδιά με ηπειρώτικους χορούς και τραγούδια που θα παρουσιαστούν από τα τμήματα του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Πέρδικας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κεραμίτσας και τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Γραικοχωρίου «Ο Άγιος Δημήτριος». Στο φετινό αντάμωμα τα τραγούδια ερμηνεύει ο Μάκης Κιάμος και στο κλαρίνο ο Τάσος Χούσος με την συνοδεία των αυθεντικών μουσικών ερμηνευτών της ηπειρώτικης παράδοσής μας.

Η εκδήλωση αποτελεί θεσμό για την περιοχή που γίνεται για 18η συνεχόμενη χρονιά όπου υποδέχεται και αγκαλιάζει τους ξενιτεμένους με τον καλύτερο τρόπο να ανταμώσουν όλοι μαζί νοσταλγώντας τα παλιά κάτω από τους ήχους και τα βήματα της δημοτικής μας μουσικοχορευτικής μας παράδοσης, που στο τέλος γίνονται ένας κύκλος όπως παλιά.

Ώρα έναρξης 21:30, 
είσοδος ελεύθερη.


Read More »
Την Δευτέρα το «18o Αντάμωμα Περδικιωτών» Την Δευτέρα το «18o Αντάμωμα Περδικιωτών» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018 Rating: 5

Μία θεαματική «βροχή» αστεριών απόψε το βράδυ

Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018

Η πιο θεαματική θερινή -αν όχι ετήσια- βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες, θα κορυφωθούν απόψε το βράδυ, στον ουρανό της Ελλάδας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.
Επειδή, μάλιστα, υπάρχει Νέα Σελήνη στις 11 Αυγούστου, δηλαδή το φεγγάρι θα απουσιάζει από τον ουρανό, ο οποίος θα είναι σκοτεινός, θα είναι ευκολότερο να παρατηρήσει κανείς τα φετινά «πεφταστέρια», που θα ανταμείψουν όσους ξενυχτήσουν για να τα δουν (με αναμενόμενο ρυθμό 60 έως 70 την ώρα).
Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές».
Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ και πέρυσι έφθασαν κατά τόπους έως τα 200 μετέωρα την ώρα.
Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.
Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. 
Μετά τα μεσάνυχτα και όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.
Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. - προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.


 
Read More »
Μία θεαματική «βροχή» αστεριών απόψε το βράδυ Μία θεαματική «βροχή» αστεριών απόψε το βράδυ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018 Rating: 5

Τρεις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018


Στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.

Επίσης, στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.


 
Read More »
Τρεις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Τρεις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018 Rating: 5

Τι έδωσαν το 2017 οι Μητροπόλεις της Ηπείρου σε χρήματα και σε τρόφιμα για τους φτωχούς

Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018

Κατά το 2017 οι πέντε Μητροπόλεις της Ηπείρου (Παραμυθιάς, Ιωαννίνων, Κόνιτσας, Πρέβεζας και Άρτας), διέθεσαν, σύμφωνα με στοιχεία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποΐας, σε χρήμα για το φιλανθρωπικό έργο τους συνολικά 4,455,267.14 ευρώ. 
Ειδικότερα τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά είχε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, που είναι πληθυσμιακά και η μεγαλύτερη και με περισσότερα έσοδα, που πρόσφερε 3.063.198,17 ευρώ. Ακολουθούν η Μητρόπολη Άρτης με 641.632, 42 ευρώ, η Μητρόπολη Πρέβεζας με 445.263,60 ευρώ, η Μητρόπολη Κόνιτσας με 201.597,95 ευρώ και η Μητρόπολη Παραμυθιάς με 103.604 ευρώ
Όσον αφορά στη διανομή δεμάτων τροφίμων η Μητρόπολη Παραμυθιάς δαπάνησε 21.000 ευρώ για την ενίσχυση 600 ατόμων (μοίρασε 12.500 κιλά τρόφιμα). 
Η Μητρόπολη Κόνιτσας δαπάνησε 5.000 ευρώ για την ενίσχυση 300 ατόμων και η Μητρόπολη Ιωαννίνων 4.500 ευρώ ενισχύοντας 722 άτομα. 
Η Εκκλησία βοηθά όσο μπορεί και μάλιστα σε αυτούς τούς δύσκολους καιρούς. 
Σε κάθε τοπική Εκκλησία το πλήρωμα γνωρίζει αυτό το έργο, γιατί το συνδράμει ποικιλοτρόπως και με εθελοντική προσφορά και με οικονομική στήριξη. 
Τώρα, αν λύνονται τα προβλήματα των ανθρώπων μέσω της φιλανθρωπίας είναι ένα ευρύτερο θέμα. 
Η Εκκλησία ενώ δεν προέρχεται από τον κόσμο, εργάζεται στον κόσμο και νοηματοδοτεί τη ζωή των ανθρώπων. 
Οριοθετεί τα θεολογικά πλαίσια μέσα στα οποία θα κινείται ο άνθρωπος, βἀζει πνευματικούς στόχους, αλλά και απαλύνει τις πληγές των ανθρώπων. Είναι φυσικό ότι η Εκκλησία έχει τον δικό της θεολογικό-πνευματικό λόγο και την δική της θεραπευτική πράξη. 
Απευθύνει τον παρηγορητικό, παρακλητικό και ελπιδοφόρο λόγο της σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει και πονά. Ο Χριστός όταν πλησίαζε πονεμένους ανθρώπους, το πρώτο που τους συνιστούσε ήταν το: «θάρσει, τέκνον», «θάρσει, θύγατερ», και τους ζητούσε να έχουν πίστη. 
Οι Πατέρες της Εκκλησίας στα κηρύγματά τους, σε περιστάσεις παρόμοιες με τις δικές μας, ήλεγξαν δριμύτατα εκείνους που πλουτίζουν σε βάρος του λαού, αλλά και τους προέτρεψαν με δύναμη να βοηθούν τους πτωχούς συνανθρώπους τους. 


 
Read More »
Τι έδωσαν το 2017 οι Μητροπόλεις της Ηπείρου σε χρήματα και σε τρόφιμα για τους φτωχούς  Τι έδωσαν το 2017 οι Μητροπόλεις της Ηπείρου σε χρήματα και σε τρόφιμα για τους φτωχούς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018 Rating: 5

Τάξεις υποδοχής σε 18 Δημοτικά Σχολεία της Ηπείρου

Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018Δεκαοκτώ Δημοτικά Σχολεία της Ηπείρου εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας και είναι αυτά που θα αναλάβουν την ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο σχολικό περιβάλλον, κατά τη νέα σχολική χρονιά. Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η υλοποίηση του προγράμματος αποσκοπεί στην μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών από ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, αλλά και στην ομαλή προσαρμογή των προσφυγόπουλων που παραμένουν στην χώρα μας.

Τα σχολεία της Ηπείρου που εντάσσονται πλέον στις ΖΕΠ είναι τα ακόλουθα:

Δημοτικό Σχολείο Καλαμιάς και Νεοχωρίου, στην Άρτα, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας στο Νομό Θεσπρωτίας, Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου, Καλπακίου, 1ο Δημοτικό Κόνιτσας, Δημοτικό Σχολείο Περάματος, 4Ο Δημοτικό Ιωαννίνων, 5ο, 7ο, 9ο, 10ο, 21ο Ιωαννίνων, Δημοτικό Σχολείο Καναλίου, Μύτικα, 1ο Φιλιππιάδας, 1ο και 6ο Πρέβεζας στο Νομό Πρέβεζας.

Οι εκπαιδευτικοί που θα απασχοληθούν, θα στελεχώσουν τις Τάξεις Υποδοχής με κύριο αντικείμενο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα, ώστε να διευκολύνεται η ομαλή προσαρμογή και η παραμονή στο εκπαιδευτικό σύστημα των μαθητών/τριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, των μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, καθώς και των προσφυγοπαίδων.

Για την εκπαίδευση των μαθητών/τριών που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας διαμορφώνεται στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ένα ευέλικτο σχήμα θεσμικής και διδακτικής παρέμβασης, το οποίο επιτρέπει στη σχολική μονάδα, αφού σταθμίσει τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών/τριών αυτών και τις δυνατότητές της, να επιλέξει εκείνο το σχήμα που μπορεί να τους παρέχει επιπλέον διδακτική υποστήριξη, με σκοπό να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν και να ενταχθούν πλήρως στις κανονικές τάξεις στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι.


 
Read More »
Τάξεις υποδοχής σε 18 Δημοτικά Σχολεία της Ηπείρου Τάξεις υποδοχής σε 18 Δημοτικά Σχολεία της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συζήτηση την Δευτέρα για τον αναδασμό του κάμπου Μαργαριτίου

Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018


Η επιτροπή για τον αναδασμό του κάμπου Μαργαριτίου και η Περιφέρεια Ηπείρου, καλούν τους ιδιοκτήτες - κτηματίες, για ενημέρωση - συζήτηση για τον αναδασμό του κάμπου Μαργαριτίου, την Δευτέρα 13 Αυγούστου και ώρα 11:00 στο πρώην Δημαρχείο Μαργαριτίου


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Συζήτηση την Δευτέρα για τον αναδασμό του κάμπου Μαργαριτίου Ηγουμενίτσα: Συζήτηση την Δευτέρα για τον αναδασμό του κάμπου Μαργαριτίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018 Rating: 5

Ελεύθερη Έκφραση Εικαστικών Θεσπρωτίας, με εκθεση στην Γλυκή, μέχρι τις 16 Αυγούστου

Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018


Η ομάδα «Ελεύθερη Έκφραση Εικαστικών με έδρα Θεσπρωτία” διοργανώνει έκθεση, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή – την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει πίνακες, γλυπτά, αερογραφίες, πυρογραφίες σε ξύλο και ποικίλων ειδών άλλα καλλιτεχνήματα.

Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να μας επισκεφθείτε στο περίπτερο πληροφόρησης του «Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας”, στη Γλυκή Διάρκεια από 8 έως και 16 Αυγούστου Ωράριο από από 18 μμ έως 23 μμ το απόγευμα Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6938833290 Ιστοσελίδα https://www.facebook.com/groups/1094607363896686/ E-mail : skokkoris15@gmail.com Υπεύθυνος Σέργιος Κόκκορης


 
Read More »
Ελεύθερη Έκφραση Εικαστικών Θεσπρωτίας, με εκθεση στην Γλυκή, μέχρι τις 16 Αυγούστου Ελεύθερη Έκφραση Εικαστικών Θεσπρωτίας, με εκθεση στην Γλυκή, μέχρι τις 16 Αυγούστου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018 Rating: 5

Η Γλυκή Θεσπρωτίας απο ψηλά (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018

Λάζαρος Τσάτσος - Epirustravel eu - Drone Flights
Read More »
Η Γλυκή Θεσπρωτίας απο ψηλά (ΒΙΝΤΕΟ) Η Γλυκή Θεσπρωτίας απο ψηλά (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018 Rating: 5

Σελίδες