https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

11 προσλήψεις στο νοσοκομείο Φιλιατών

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016Αρχίζει σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα αφορά 4.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης για το δημόσιο Τομέα της Υγείας για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών και έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων.

Για την Θεσπρωτία υπάρχουν συνολικά 11 Θέσεις στο νοσοκομείο ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Οι ακαθάριστες μηνιαίες α̟ποδοχές των ωφελουµένων αντιστοιχούν:
α. για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.087,00 ευρώ,
β. για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 1.032,00 ευρώ,
γ. για την κατηγορία ∆.Ε. έως τα 853,00 ευρώ,
δ. για την κατηγορία Υ.Ε. έως τα 775,00 ευρώ.

Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ορίζεται σε 150€ ή 70€ μηνιαίως ανάλογα με την κατηγορία ενώ προβλέπονται και υπερωρίες τέσσερις (4) νύχτες και δύο (2 ) αργίες ή Κυριακές κατ’ ανώτατο όριο. 
11 προσλήψεις στο νοσοκομείο Φιλιατών 11 προσλήψεις στο νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στην Νεμέρτσικα (Δούσκος) Πωγωνίου

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ο σύλλογος μας θα εξορμήσει στη Νεμέρτσικα με δύο πορείες:

Κακόλακος - πηγες - παλαιόπυργος
Β.Δ.: 2
Ώρες πορείας: 5
Υψ. διαφορά 600μ.
χιλιόμετρα 8

Κακόλακος - πηγές - κορυφή (2200) - παλαιόπυργος
Β.Δ.: 3
Ωρες πορείας 8
Υψ. διαφορά 1200μ.
χιλιόμετρα 13

Αναχώρηση 5.30 από το Πάνθεον.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι θερμοκρασίες ενδέχεται να είναι χαμηλές γ αυτό και απαιτείτε σκούφος, γάντια και ρουχισμός κατάλληλος για χειμερινή ανάβαση, συμπεριλαμβανομένου και γκέτες για την διαδρομή 2 σε περίπτωση χιονόπτωσης.

Λοιπός εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο/αντιανεμικό, μπατόν, νερό 2λιτ, κολατσιό, καπέλο, φακός, σφυρίχτρα {Δεύτερη αλλαξιά ρούχων στο λεωφορείο}

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου στην παλιά μαθητική εστία, 2ος όροφ. αριστερή πτέρυγα, 13/12-15/12 και ώρες 19.00-21.00

*Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

*ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ. 
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στην Νεμέρτσικα (Δούσκος) Πωγωνίου Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στην Νεμέρτσικα (Δούσκος) Πωγωνίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του δημοσιογράφου Αλέξη Αναστασίου

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016Με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του δημοσιογράφου Αλέξη Αναστασίου στις 18 Δεκεμβρίου, βυθιζόμαστε στην ανάμνησή του. 
Και μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνεται η μάχη του, μάχη μιας ολάκερης ζωής, να κρατηθεί αδιάλυτο το όραμά του και να αναδυθεί μέσα από το σκοτάδι φως. 
Προσδοκούσε την ανατολή του ήλιου μιας άλλης προοπτικής, όπου οι άνθρωποι δεν θα βυθίζονται στο βούρκο, αλλά θα παλεύουν για το ορόσημό τους. 
Σκαρφάλωνε σε ψυχικά υψώματα και ανέμενε να δει καθάρια ένα καλύτερο αύριο. 
Εισέπνεε δυναμισμό και ονειρευόταν μια αναγεννημένη και αγωνιζόμενη κοινωνία. 
Ανάσανε και γέμιζαν τα πνευμόνια του ελευθερία. 
Την ελευθερία της σκέψης του, που ποτέ δεν υποτάχθηκε και δεν γνώρισε ζυγό σκλαβιάς...  
Με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του δημοσιογράφου Αλέξη Αναστασίου Με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του δημοσιογράφου Αλέξη Αναστασίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Πέντε χρόνια χωρίς το φιλὀλογο και δημοσιογράφο Σπύρο Τσώνη

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016Πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια χωρίς το φιλόλογο και δημοσιογράφο Σπύρο Τσώνη. 
Ταξίδεψε στον ουρανό το 2011 και όμως μας φαίνεται πως είναι ακόμη ανάμεσά μας, ζωντανός. 
Υπήρξε τόσο πληθωρικός, που είναι δύσκολο να τον σκεπάσει η σκια της λησμονιάς. 
Και θυμόμαστε τον φλογερό πόθο του, που μετεξελίχτηκε σε δημιουργικό αγώνα, να ανατείλει μια καινούργια, πιο ανθρώπινη κοινωνία. 
Η ζωή του ήταν ψήλωμα, δρόμος φωτερός, όλο χρώματα, παραδομένη στης προσφοράς τη λαχτάρα. 
Όσοι τον είχαμε δάσκαλο στο σχολειό, αυτή η λαχτάρα του, φωταγώγησε την καρδιά μας και δεν την αφήνουμε να σβήσει. 
Αυτή η λαχτάρα του, χάραξε και τους ορίζοντές του. 
Κράτησε απαζάρευτη την υπερηφάνειά του, ανεξάντλητα τα σύνορα της ψυχής του, ανυποχώρητο το συναίσθημά του, αδιάλυτο τον εσωτερικό του κόσμο. 
Πέντε χρόνια χωρίς το φιλὀλογο και δημοσιογράφο Σπύρο Τσώνη Πέντε χρόνια χωρίς το φιλὀλογο και δημοσιογράφο Σπύρο Τσώνη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας από τον Αλυκό της Αλβανίας: «Επεκτατικές και αλυτρωτικές οι δηλώσεις Ράμα»

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016


Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο Βασίλης Γιόγιακας στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής μειονότητας «Ομόνοια» και του Δήμου Φοινικαίων στην κεντρική πλατεία του Αλύκου, όπου τιμήθηκε η μνήμη των τεσσάρων νέων του χωριού οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από το καθεστώς Αλία στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ελλάδα το 1990.


Ο βουλευτής Θεσπρωτίας καταδίκασε γι’ άλλη μια φορά τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα σημειώνοντας ότι «δεν είναι μόνο ανιστόρητες και επιπόλαιες, αλλά εκφράζουν και αλυτρωτικές, επεκτατικές βλέψεις που δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτός ο αλυτρωτισμός φαίνεται δυστυχώς ότι δεν είναι συγκυριακός, έχει βαθιές ρίζες και θα επιμείνει, όπως μαρτυρά και η απαράδεκτη απεικόνιση χάρτη της “Μεγάλης Αλβανίας” στα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας της γειτονικής χώρας». Βασίλης Γιόγιακας από τον Αλυκό της Αλβανίας: «Επεκτατικές και αλυτρωτικές οι δηλώσεις Ράμα» Βασίλης Γιόγιακας από τον Αλυκό της Αλβανίας: «Επεκτατικές και αλυτρωτικές οι δηλώσεις Ράμα» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Ολοκληρώθηκε το Α΄ Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για τη Θεσπρωτία

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016


Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες του Α΄ Διεθνούς Αρχαιολογικού και Ιστορικού Συνεδρίου για τη Θεσπρωτία, που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας από την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο Συνέδριο, το οποίο παρακολούθησε με ενδιαφέρον το κοινό της Θεσπρωτίας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 52 ανακοινώσεις διακεκριμένων ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Έγινε προσπάθεια να καλυφθούν με πληρότητα θέματα από την απώτερη προϊστορία έως τους νεότερους χρόνους, που άπτονται της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας της Θεσπρωτίας. Μέσα από τις ανακοινώσεις και τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε, παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα και τα πορίσματα των ερευνών, αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και τέθηκαν ερωτήματα, τα οποία αναμένεται να ανατροφοδοτήσουν τον επιστημονικό διάλογο.

Κατά την εναρκτήρια τελετή, τιμήθηκαν ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Ακαδημαϊκός και επί σειρά ετών Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηπείρου, και ο Θεσπρωτός καθηγητής Αρχαιολογίας Αντώνης Ζώης. Παράλληλα, στον ημιώροφο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας εγκαινιάσθηκε η περιοδική έκθεση «Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία», που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο μέχρι τις 8 Μαρτίου 2017.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες της σε όλους εκείνους που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά της και συνέβαλαν τα μέγιστα -με την ηθική και υλική υποστήριξή τους- στην επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου:
 • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
 • Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
 • Δήμο Ηγουμενίτσας
 • Δήμο Σουλίου
 • Δήμο Φιλιατών
 • Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας
 • Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
 • ΤΕΙ Ηπείρου-Παράρτημα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας
 • Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας.

Επιπλέον, ευχαριστεί θερμά τον κ. Ελευθέριο Μουσελίμη για την παραχώρηση διαφόρων εκδόσεων για τη Θεσπρωτία του αείμνηστου δασκάλου Σπύρου Μουσελίμη, προκειμένου να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και να διανεμηθούν δωρεάν στους συνέδρους.

Επίσης, για την υλοποίηση της περιοδικής έκθεσης «Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία», εκφράζει δημοσίως τις θερμές ευχαριστίες της για την παραχώρηση των φορητών εικόνων, των ιερών κειμηλίων και των χειρογράφων στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης και στην Ιερά Μονή Γηρομερίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται τέλος στον κ. Γιώργο Μαλαμίδη για τη φωτογραφική τεκμηρίωση των αντικειμένων και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών για τη συνδρομή του στη συντήρηση των εκθεμάτων.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς
ΑρχαιολόγοςΟλοκληρώθηκε το Α΄ Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για τη Θεσπρωτία Ολοκληρώθηκε το Α΄ Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για τη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Εξιχνιάστηκαν τρεις κλοπές - διαρρήξεις και μία απόπειρα κλοπής σε οικίες

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις κλοπές – διαρρήξεις και μία απόπειρα κλοπής σε οικίες, που έλαβαν χώρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές σε βάρος 31χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε και προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι ο 31χρονος εμπλέκεται στις παρακάτω υποθέσεις κλοπών:
Την 28-11-2016 στο Πέραμα Ιωαννίνων, αφού παραβίασε με αιχμηρό αντικείμενο πόρτα σπιτιού, εισήλθε στο εσωτερικό και αφαίρεσε διάφορα χρυσαφικά.
Την 02-12-2016, στη Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων, αφού παραβίασε με αιχμηρό αντικείμενο παράθυρο κουζίνας, εισήλθε στο εσωτερικό του σπιτιού και ερεύνησε τους χώρους, χωρίς να αφαιρέσει κάτι.
Την 08-12-2016 στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ιωαννίνων, αφού παραβίασε με διαρρηκτικό εργαλείο παράθυρο σπιτιού, αφαίρεσε από το εσωτερικό διάφορα κοσμήματα και τρεις χρυσές λίρες.
Την 08-12-2016, στα Ιωάννινα, αφού διέρρηξε σπίτι, αφαίρεσε από το εσωτερικό, ηλεκτρικές συσκευές, χρηματικό ποσό και κοσμήματα.

Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Εξιχνιάστηκαν τρεις κλοπές - διαρρήξεις και μία απόπειρα κλοπής σε οικίες Εξιχνιάστηκαν τρεις κλοπές - διαρρήξεις και μία απόπειρα κλοπής σε οικίες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη 44χρονος ημεδαπός στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, τρείς μη νόμιμους μετανάστες

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016Συνελήφθη, χθες (11-12-2016) το απόγευμα στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 44χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 44χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός προωθούσε στην ενδοχώρα, τρείς αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 47, 20 και 24 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.
Συνελήφθη 44χρονος ημεδαπός στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, τρείς μη νόμιμους μετανάστες Συνελήφθη 44χρονος ημεδαπός στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, τρείς μη νόμιμους μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Εντοπίστηκαν σε δασώδη περιοχή πέντε σάκοι με 99 κιλά κάνναβης

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016


Στo πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας καταπολέμησης της εισαγωγής στη χώρα και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή στον Άγιο Κοσμά Πωγωνίου Ιωαννίνων, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν χθες (11-12-2016) το βράδυ στην ανωτέρω περιοχή, πέντε σάκοι, οι οποίοι περιείχαν πενήντα δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (98.800) γραμμαρίων.

Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν ενώ ενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
Εντοπίστηκαν σε δασώδη περιοχή πέντε σάκοι με 99 κιλά κάνναβης Εντοπίστηκαν σε δασώδη περιοχή πέντε σάκοι με 99 κιλά κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016


 
Συνεδριάζει στην Παραμυθιά την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 8.30΄, η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης, στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης: 
1. Σύνταξη σχεδίου προϋπολογισμού Δήμου Σουλίου ,οικ. έτους 2017
2. Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης του προϋπολογισμού οικ. έτους 2016.
3. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και κατάρτιση όρων ανοικτού διαγωνισμού προμήθειας τροφίμων, για το έτος 2017.
4. Απευθείας ανάθεση του έργου: «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ».
5. Απευθείας ανάθεση του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δ.Ε ΣΟΥΛΙΟΥ ».
6. Απευθείας ανάθεση του έργου: « ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ Τ.Κ ΚΑΡΥΩΤΙΟΥ».
7. Απευθείας ανάθεση του έργου: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΗΜ.ΣΧ. Τ.Κ ΦΡΟΣΥΝΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΚΟΥΛΙΩΝ ».
8. Διάθεση πίστωσης για : «Προμήθεια αντλιών Δ.Ε Παραμυθιάς ».
9. Διάθεση πίστωσης για : «Προμήθειαυλικών ύδρευσης, άρδευσης κλπ Δ.Ε Παραμυθιάς».
10. Διάθεση πίστωσης για : «Ανταλλακτικά μεταφορικών μέσων (ΚΗΥ 9901)».
11. Διάθεση πίστωσης για : «Προμήθεια ελαστικών μεταφορικών μέσων Δ.Ε Παραμυθιάς (ΚΗΥ 3889)».
12. Διάθεση πίστωσης για : «Προμήθεια ελαστικών μεταφορικών μέσων Δ.Ε Παραμυθιάς (ΚΗΙ 9237)».
13. Απόδοση λογαριασμού και απαλλαγή υπολόγου εντάλματος προπληρωμής.
14. Διάθεση πιστώσεων.Συνεδριάζει την Τετάρτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Τετάρτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση του Ν.Π.Δ.Δ ΑΡΩΓΗ

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016Σας παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχιακό Μέγαρο – οδός Κ. Καραμανλή 179 - Παραμυθιά), την 15η Δεκεμβρίου 2016 , ημέρα Πέμπτη και ώρα 08:30 π. μ., με θέμα ημερήσιας Διάταξης:

Θέμα μονο: «Κατάρτιση και έγκριση σχεδίου προϋπολογισμού οικ. έτους 2017» 
Δήμος Σουλίου: Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση του Ν.Π.Δ.Δ ΑΡΩΓΗ Δήμος Σουλίου: Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση του Ν.Π.Δ.Δ ΑΡΩΓΗ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Επαναληπτική δημοπρασία εκμίσθωσης του «Ξενώνα» στο Σούλι

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016

Η Δήμαρχος Σουλίου, προκηρύσσει φανερή , πλειοδοτική και προφορική επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση του ακινήτου : «Ξενώνας» Δ.Ε Σουλίου .


Αντικείμενο της δημοπρασίας είναι η εκμίσθωση προς εκμετάλλευση του «ΞΕΝΩΝΑ» της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου , που βρίσκεται στην Τ.Κ Σαμονίδας και αποτελείται από τα εξής μέρη :

α) τον ξενώνα στον 1ο όροφο ,συνολικού εμβαδού 102,75 τ.μ , που αποτελείται από τρία (3) δίκλινα δωμάτια ,αποθήκη και ανεξάρτητο WC.

β) το ισόγειο κατάστημα , συνολικού εμβαδού 102,75 τ.μ ,που αποτελείται από κύριο χώρο εστίασης, κουζίνα και WC .

Η εκμίσθωση του παραπάνω Ξενώνα θα γίνει ενιαία ,ως σύνολο, κτίριο (ξενώνας και κατάστημα) και περιφραγμένος αύλειος χώρος αυτού και όχι μεμονωμένα.

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε έξι (06) χρόνια και η οποία αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της μίσθωσης και λήγει μετά την παρέλευση του παραπάνω διαστήματος.


Η επαναληπτική δημοπρασία θα διεξαχθεί την 15η Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00π.μ έως 11.00π.μ στο Δημοτικό κατάστημα Παραμυθιάς.


Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς (κατώτερο μηνιαίο μίσθωμα) ορίζεται το ποσό των 55,00 ΕΥΡΩ μηνιαίως.

Με τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν

εγγύηση συμμετοχής που ανέρχεται στο ποσό των 5,50 ΕΥΡΩ καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζει η διακήρυξη (αριθ. πρωτ. 6782/2016) .

Πληροφορίες ,ως προς τα δικαιολογητικά συμμετοχής και για την παραλαβή της αναλυτικής διακήρυξης, παρέχονται στο Δήμο Σουλίου , καθημερινά και ώρες 08:00 – 14:00, Διεύθυνση K. Καραμανλή (Παραμυθιά).Επαναληπτική δημοπρασία εκμίσθωσης του «Ξενώνα» στο Σούλι Επαναληπτική δημοπρασία εκμίσθωσης του «Ξενώνα» στο Σούλι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Ο Άγιος Σπυρίδωνας, το ιερο Σκήνωμα και η μεταφορά του από την Παραμυθιά στην Κέκρυρα

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016


 
1456... Τρία χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, ένας πρεσβύτερος, κερκυραϊκής καταγωγής, ο πάτερ Γεώργιος Καλοχαιρέτης, έκρυψε το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, μέσα σ’ ένα καλάθι και αφού τα σκέπασε με χόρτα, τα φυγάδευσε από την τουρκεμένη Κωνσταντινούπολη. Ο λόγος... ο φόβος των Τούρκων και το μίσος σε κάθε τι Χριστιανικό.

Ο Γεώργιος Καλοχαιρέρης με επιμονή και πάθος και αφού διάσχισε την μισή Ελλάδα, φτάνει στη Παραμυθιά που τα χρόνια εκείνα ήταν μεγάλο Θρησκευτικό κέντρο. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο πως μερικά χρόνια αργότερα (το 1500), μεταφέρθηκε στη Παραμυθιά η έδρα της Επισκοπής από την Επισκοπή Βουθρωτού της Βορείου Ηπείρου και έτσι όλο αυτό το μεγάλο τμήμα της Ηπείρου, άνηκε διοικητικά στη Μητρόπολη Παραμυθιάς.

Πλούσια θρησκευτικά περιοχή η Παραμυθιά και έδρα του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού, το σκήνωμα του οποίου βρέθηκε στην Κέρκυρα και στο κάστρο της Κασσιόπης, πριν μεταφερθεί στην Βενετία. Η Παραμυθιά ειναι και έδρα του Αγίου Αναστάσιου που αλλαξοπίστησε τον γιο του Πασά της Παραμυθιάς που αργότερα σαν Δανιήλ ίδρυσε την Παναγία της Μυρτιδιώτισσα στην Κέρκυρα. Έδρα επίσης επίσης του Διάδοχου Φωτικής τα συγγράμματα του οποίου διδάσκονται ακόμα και σήμερα στις θεολογικές σχόλες της χώρας.

Σε αυτή την περιοχή και στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Παραμυθίας που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας και που θα έπρεπε να γίνει μνημείο Unesco, εναποτέθηκαν τα ιερά σκηνώματα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας. Τα ιερά Σκηνώματα, λατρεύτηκαν από τον τοπικό λαό και κλήρο, παρά τον φόβο της τρομοκρατίας και του ανθελληνισμού που επικρατούσε σε όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας. Άλλωστε την Παραμυθιά την είχαν επιλέξει οι Οθωμανοί ως διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με ότι αυτό και αν σημαίνει. Αυτος ήταν και ο λόγος που μερικά χρόνια μετά, οι συνθήκες επέβαλαν για λόγους ασφαλείας την μεταφορά τους στην Κέρκυρα.

Τα ιερά λείψανα, που τοποθετήθηκαν αρχικά στο ναό του Αγίου Αθανασίου, τα κληρονόμησαν οι τρεις γιοί του Καλοχαιρέτη, Μάρκος, Λουκάς και Φίλιππος (έτσι συνηθιζόταν τότε στην Ενετική Κέρκυρα). Το μερίδιο του ο Μάρκος, το σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, το δώρισε το 1483 στο λαό της Κέρκυρας.

Οι κληρονόμοι του λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνα προσπάθησαν να μεταφέρουν το άγιο λείψανο εκτός της Κέρκυρας αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των Κερκυραίων και εγκατέλειψαν το σχέδιο τους. Εν τέλει μεταβίβασαν τα δικαιώματα τους στην κόρη του Φιλίππου, Ασημίνα. Το λείψανο πέρασε τελικά στην ιδιοκτησία της οικογένειας Βούλγαρη, ως προίκα της Ασημίνας, όταν παντρεύτηκε το Σταματέλλο Βούλγαρη το 1520. Από τότε και για τέσσερις αιώνες έως το 1925, βρισκόταν στην κυριότητα της οικογένειας. Αρχικά και μέχρι το 1528 το λείψανο μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Καμπιέλο. Το 1528 ο Σταματέλλος Βούλγαρης το μετέφερε στο ναό, που έχτισε η οικογένεια προς τιμήν του Αγίου στο προάστιο του Σαρόκκου (Αγίου Ρόκκου).

Ωστόσο το 1537,κατά τη διάρκεια της πρώτης πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Τούρκους, το σκήνωμα μεταφέρθηκε για ασφάλεια στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Παλαιό Φρούριο και επέστρεψε μετά τη λύση της πολιορκίας. Το 1577 αποφασίστηκε η κατεδάφιση του ναού, καθώς έπρεπε να επεκταθούν τα τείχη. Το λείψανο μεταφέρθηκε προσωρινά και πάλι στο ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων στη Γαρίτσα, μέχρι και το 1589, οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του σημερινού ναού, η ολοκλήρωση του οποίου έγινε περίπου το 1594, και παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα. Το 1967 ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος της Κέρκυρας αναγνωρίστηκε επισήμως ως ίδιον Ν.Π.Δ.Δ με Προεδρικό Διάταγμα, υπό την επωνυμία «Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας».

Διαβάστε εδω τα πάντα για τον Άγιο Σπυρίδωνα και επισκεφθείτε εικονικά τον Ι.Ν της Κέρκυρας οπου φυλάσσεται το Ιερό Σκηνωμά τουΟ Άγιος Σπυρίδωνας, το ιερο Σκήνωμα και η μεταφορά του από την Παραμυθιά στην Κέκρυρα Ο Άγιος Σπυρίδωνας, το ιερο Σκήνωμα και η μεταφορά του από την Παραμυθιά στην Κέκρυρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

5 Θεσπρωτοί συμμετέχουν σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016Σας προσκαλούμε στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής "Ελεύθερη Έκφραση Εικαστικών", που θα πραγματοποιηθεί με χορηγία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στο Πνευματικό Κέντρο Αγίας Σοφίας 3, υπέρ του Παπάφειου Ιδρύματος από 17 έως 21 Δεκέμβρη 2016.

Ώρες λειτουργίας από 11-00 π.μ. έως 22.00 μ.μ.

θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.
Εγκαίνια 17 Δεκέμβρη και ώρα 6 μ.μ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6971838167 - 6938833290 

Οι συμμετέχοντες από Θεσπρωτία είναι: Σέργιος Κόκκορης, Κυρίτση Λαμπρινή, Ισαίογλου Γιώργος, Ναταλία Λίκοβιτς, Βίκυ Παντέλογλου.
 
Από Πρέβεζα: Κώστας Πιέτας, Κώστας Καλέντζης.
Διοργανωτές Κόκκορης Σέργιος και Αμπελίδου Θεοδώρα 
5 Θεσπρωτοί συμμετέχουν σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη 5 Θεσπρωτοί συμμετέχουν σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ολοκληρώθηκε ο Τοπικός διαγωνισμός πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 10-12-2016 ο Τοπικός διαγωνισμός πειραμάτων Φυσικών Επιστημών που διοργάνωσε το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας. 
 
Ο τοπικός διαγωνισμός αποτελεί την πρώτη φάση της 15ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών - EUSO 2017. 
 
Σκοπός του ήταν η επιλογή μιας ομάδας μαθητών που θα εκπροσωπήσει την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη. 
 
Στον τοπικό διαγωνισμό συμμετείχαν 5 ομάδες μαθητών: δύο από το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, μία από το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας και μία από το ΓΕΛ Μαργαριτίου. 
 
Οι ομάδες εξετάστηκαν διαδοχικά σε πειραματικές δραστηριότητες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. 
 
Πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τους/τις μαθητές/τριες: Γεώργιο Θεοχάρη, Ζάρρου Βικτωρία και Κοτσίνα Βασιλική, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, ενώ την 3η και 4η θέση κατέλαβαν αντίστοιχα οι ομάδες του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας (Β' ομάδα) και του ΓΕΛ Μαργαριτίου.
 
Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας θέλει να συγχαρεί όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμός και ιδιαιτέρως την ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας που κατέλαβε την 1η θέση. 
 
Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους καθηγητές: κ. Ιωάννου Γεώργιο, Μακρυγεωργάκη Μαρία, Μπακάλη Ανίτα, Παπαευθυμίου Βασιλική και Τσουμέτη Χρήστο για τη βοήθηεια που προσέφεραν στη διοργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού.Η ομάδα 2ου ΓΕΛ Ηγ/τσας που κατάλαβε τη 2η θέσηΗ ομάδα ΓΕΛ Μαργαριτίου που κατάλαβε την 4η θέσηΗ ομάδα 1ου ΓΕΛ Ηγ/τσας που κατάλαβε την 3η θέση


Η ομάδα 1ου ΓΕΛ Ηγ/τσας που κατάλαβε την 1η θέση


Βασίλης Νούσης
Υπ. ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας
Θεσπρωτία: Ολοκληρώθηκε ο Τοπικός διαγωνισμός πειραμάτων Φυσικών Επιστημών Θεσπρωτία: Ολοκληρώθηκε ο Τοπικός διαγωνισμός πειραμάτων Φυσικών Επιστημών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του Αλέξη Αναστασίου

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016

Στις 18 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Κυριακή, στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Γραικοχωρίου, τελούμε το ετήσιο μνημόσυνο του συζύγου, πατρός, παππού και αδελφού, Αναστασίου Αλέξανδρου του Ευαγγέλου, από την Κρυόβρυση.
 
Η σύζυγος
Τα παιδιά, Τα εγγόνια
Τα αδέρφια, Οι λοιποί συγγενείς
Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του Αλέξη Αναστασίου Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του Αλέξη Αναστασίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 18:00, ΑΙΘΟΥΣΑ «ΠΑΝΘΕΟΝ»
Ο Σύλλογος ατόμων με αναπηρία «Στοργή», οι εκδόσεις Φίλντισι και η συγγραφές Χαρούλα Βερίγου Μπάντιου παρουσιάζουν το βιβλίο «Αύριο νυχτώνει φθινόπωρο».
Την ευθύνη για το μουσικό μέρος έχει το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας με το σχήμα «TRIO TENORO».
Τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη του Συλλόγου ατόμων με αναπηρία «Στοργή»

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 16:00, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Χριστουγεννιάτικη γιορτή με παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα από τους μαθητές και καθηγητές του ωδείου για τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου Ηγουμενίτσας.

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016,
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
Η παιδική Χορωδία του ωδείου και οι μαθητές του τμήματος φωνητικής θα τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα στην Πλατεία Δημαρχείου και θα δημιουργήσουν ένα γιορτινό κλίμα για όλα τα παιδιά της πόλης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016, ΩΡΑ 20:00, Ε.Ι.Ν.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
Στη μαθητική Εστία θα πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από τους μαθητές και καθηγητές του ωδείου. Ο σκοπός της συναυλίας θα είναι φιλανθρωπικός. Ελάτε να δώσουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα αγάπης και αισιοδοξίας και να προσφέρουμε από το δικό μας περίσσευμα διάφορα είδη που δεν χρειαζόμαστε αλλά που άλλοι συμπολίτες μας τα έχουν ανάγκη. Από το πρωί της Παρασκευής (11:00-18:00) θα είμαστε στο χώρο του Ε.Ι.Ν. και θα δεχόμαστε βιβλία, παιχνίδια και τρόφιμα.

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων.

Ακολουθεί Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τα Μουσικά Σύνολα & την Παιδική Χορωδία του ωδείου.
Σε συνδιοργάνωση με το ΠΑΚΠΠΟ & το Δήμο Ηγουμενίτσας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

Μαθητές και καθηγητές του ωδείου θα πλαισιώσουν τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Πέρδικα με Χριστουγεννιάτικο μουσικό πρόγραμμα.
ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Αλλάζει "ΜΟΤΙΒΟ" ο πεζόδρομος της Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016


Αλλάζει "ΜΟΤΙΒΟ" ο πεζόδρομος της Ηγουμενίτσας Αλλάζει "ΜΟΤΙΒΟ" ο πεζόδρομος της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ανοιχτή εκδήλωση του Κέντρου Λογοθεραπείας Κυπριτζόγλου Σπυριδούλα

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016
Ηγουμενίτσα: Ανοιχτή εκδήλωση του Κέντρου Λογοθεραπείας Κυπριτζόγλου Σπυριδούλα Ηγουμενίτσα: Ανοιχτή εκδήλωση του Κέντρου Λογοθεραπείας Κυπριτζόγλου Σπυριδούλα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

12 Δεκεμβρίου 1803 - Αποφράδα ημέρα για τους Σουλιώτες

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016
Γράφει ο Χρήστος Καπερώνης


Αποφράδα ημέρα για τους Σουλιώτες η 12η Δεκεμβρίου του 1803.Ημέρα-απαρχή της Μεγάλης Εξόδου των υπερήφανων Αετών του Σουλίου που σφραγίστηκε με την Μεγάλη Θυσία τους στο μοναστήρι του Σέλτσου της Βρεστενίτσας (Πηγες -΄Αρτας) τον Απρίλιο του 1804. Προτιμησαν να πεθάνουν λεύτεροι παρα να ζήσουν στη σκλαβιά. Ετσι δίδαξαν στις επομενες γενιές την αρετή της Ελευθερίας. Την Μνήμη των δεινών και της θυσίας των οφείλουμε να την διατηρήσουμε σαν άσβεστη φλόγα ιστορικής παρακαταθήκης παραδίδοντάς την και εμείς στην επόμενη γενιά.
Να μήν τους αφήσουμε στη λήθη! Χρέος δικό μας ακατάλυτο, η θύμησή τους.Σ'αυτούς τους Ήρωες αφιερώνονται και τα παρακάτω λόγια του του μεγάλου λογοτέχνη και ζωγράφου μας, του Φώτη Κόντογλου "Οι λαοί που ζούνε με πόνο και με πίστη τυπώνουνε πιο βαθειά τον χαραχτήρα τους στον σκληρό βράχο της ζωής, και σφραγίζουνται με μια σφραγίδα που δεν σβήνει από τις συμφορές κι από τις αβάσταχτες καταδρομές, αλλά γίνεται πιο άσβηστη. Με μια τέτοια σφραγίδα είναι σφραγισμένη η Ρωμιοσύνη. Τα έθνη που εξαγοράζουνε κάθε ώρα τη ζωή τους με αίμα και μ' αγωνία, πλουτίζουνται με πνευματικές χάρες, που δεν τις γνωρίζουνε οι καλοπερασμένοι λαοί. Αυτοί απομένουνε φτωχοί από πνευματικούς θησαυρούς και από ανθρωπιά, γιατί η καλοπέραση κάνει χοντροειδή τον μέσα άνθρωπο».

12η Δεκεμβρίου 1803- Η συνθήκη της παράδοσης του Σουλίου:
Μαύρη μέρα ξημέρωσε για το Σούλι .Σαν σήμερα πριν από 203 ακριβώς χρόνια το Μαρτυρικό Σούλι μετά από σκληρή πολιορκία του Αλή πασά αναγκάζεται να υπογράψει συμφωνία με τον τύραννο κάτω από το βάρος των δεινών και της πείνας που επέφερε ο ολοσχερής αποκλεισμός του.. Δεν άντεχαν άλλο πλέον. Οι καπεταναίοι του Σουλίου με επικεφαλής τους Φώτο Τζαβέλα και Νότη Μπότσαρη , βάζουν με βαριά καρδιά την υπογραφή τους σε μια συμφωνία που ο πανούργος Αλή πασάς δεν θα την σεβαστεί ποτέ.Έτσι η Μεγάλη Έξοδος για τους Σουλιώτες αρχίζει .Με δάκρυα και πόνο εγκαταλείπουν για πρώτη φορά τις πατρογονικές εστίες, παίρνοντας τα υπάρχοντά τους ο καθένας , ότι μπορούσε και μαζί με τις οικογένειές τους ,αρχίζουν το μεγάλο ταξίδι. Πίσω τους όμως άφηναν την ψυχή τους να φυλάει καραούλι στο Σούλι .Άφηναν τους τάφους των προγόνων με τον όρκο ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψουν πίσω. Άφησαν όμως και στο Κούγκι τον μπουρλοτιέρη τους τον καλόγηρο Σαμουήλ, για να επιδώσει τα διαπιστευτήρια τους στους Τουρκαλβανούς που έφτασαν.Δεν γνώριζαν όμως τι τους επεφύλασσε ακόμη η μαύρη μοίρα τους. Αν την γώριζαν…. δεν θα έφευγαν ποτέ από το Σούλι γιατί ο τύραννος, άλλα είχε κατά νου….

16η Δεκεμβρίου του 1803. Δίνεται το σύνθημα για την Μεγάλη Έξοδο:

Ενα τμήμα περίπου 1.500 ανδρών με επικεφαλής τους Φώτο Τζαβέλα, Δήμο Δράκο και Τζίμα Ζέρβα, κίνησαν κατά την Πάργα που ήταν υπό Ρωσικό έλεγχο ελπίζοντας στην προστασία των Ευρωπαίων. Καθ’ οδόν καταδιώχθηκαν από τους Τουρκαλβανούς αλλά τελικά έφτασαν στην Πάργα με ασφάλεια και από εκεί πέρασαν στην Κέρκυρα όπου την κατείχαν ήδη οι Ρώσοι. Το 1807 θα περιέλθει στους ΓάλουςΤο δεύτερο τμήμα 800 περίπου νοματαίων με επικεφαλής τον Κουτσονίκα και Κίτσο Μπότσαρη χτυπήθηκε την ίδια κιόλας μέρα 16 Δεκεμβρίου αφού ο Αλής αθέτησε την συμφωνία .

Τους επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στο Ζάλογγο όπου έγινε σφοδρότατη μάχη, αποδεκατίστηκαν και ακολούθησε η θυσία των γυναικών με τον επικό χορό του Ζαλόγγου. Χέρι –χέρι εξήντα[60] ηρωικές Σουλιώτισσες ασπαζόμενες τα παιδιά τους και ρίχνοντας τα στον γκρεμό, τα ακλουθούσαν μία μία. Ένας άφθαστος ηρωισμός που έφτασε στα πέρατα της οικουμένης.Οι ορδές του Αλή Πασά αφού εξόντωσαν τους Σουλιώτες από τα περισσότερα χωριά τους, στις 23 Δεκεμβρίου 1803 στράφηκαν στη Ρηνιάσα, ένα μικρό χωριό μεταξύ Πρέβεζας και Άρτας. Εκεί είχαν καταφύγει μετά τη συνθηκολόγηση είκοσι εφτά σουλιώτικες οικογένειες χωρίς αρχηγό και ως επί το πλείστον γυναικόπαιδα. Όμως το εχθρικό λεφούσι που τις έζωσε βρήκε μια μόνη αντίσταση. Μια ηρωίδα Σουλιώτισσα, τη Δέσπω Σέχου-Μπότση γυναίκα του Γιωργάκη Μπότση που σκοτώθηκε στο Σούλι.Μετά τη συνθηκολόγηση, η Δέσπω, πήρε τη φαμίλια της και τ’ άρματά της και τράβηξε κι’ αυτή τον δρόμο του ξεριζωμού.. Σαν έφτασαν στη Ρηνιάσα κατέφυγαν σε ένα παλιό πύργο που βρισκόταν στην άκρη του χωριού τον πύργο του Δημουλά, όπως τον έλεγαν. Εκεί η Δέσπω αποφάσισε ν’ αντισταθεί. Οι Τουρκαλβανοί προσπαθούν να παραβιάσουν την εξώπορτα, οι γυναίκες αντιστέκονται με τα λιγοστά όπλα.. Σε λίγο όμως ένα άνοιγμα του μαντρότοιχου τους αφήνει και μπαίνουν στον αυλόγυρο.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να τους ρίχνουν. Αυτοί ορμούν με κραυγές μα πριν προλάβουν να τις πιάσουν ζωντανές, όπως ήλπιζαν, μια φοβερή λάμψη κι’ ένας κρότος τρομερός αντήχησε ολόγυρα. Όλα έγιναν ερείπια που τους καταπλάκωσαν. Τι είχε γίνει. Η Δέσπω αφού αντιστάθηκε ως την τελευταία στιγμή, σύναξε γύρω τις κόρες, νύφες κι εγγόνια. Έριξε κάτω όσο μπαρούτι τους είχε απομείνει κι αφού έστειλε από μακριά χαιρετισμό στο Σούλι, έβαλε φωτιά και ανατινάχθηκαν μαζί με τους Τουρκαλβανούς .Το τρίτο τμήμα με επικεφαλής τον Νότη Μπότσαρη έφτασε στο Βουργαρέλι τόπος γνώριμός τους ,για να εγκατασταθούν . Όταν όμως έμαθαν τα γεγονότα του Ζαλόγγου και της Ρηνιάσας, κατάλαβαν ότι έρχεται η σειρά τους. Εκεί έφτασε και ο Κίτσος Μπότσαρης [διασωθείς από το δεύτερο τμήμα].Έτσι όλη η φάλαγγα αποτελούμενη από 1.148 νοματαίους όπως αναφέρει ο Πουκεβίλ και τα λιγοστά υπάρχοντα τους, κίνησε μέσα στο καταχείμωνο για τη Βρεσθενίτσα , [σημερινές Πηγές ,Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη] με σκοπό να διέλθουν την γέφυρα Κοράκου και από εκεί στο αρματολίκι των Αγράφων. Εκεί όμως συνάντησαν την άρνηση των κλεφταρματωλών των Αγράφων φοβούμενοι και αυτοί αντίποινα του Αλή πασά. Έτσι παρέμειναν στην Βρεσθενίτσα .Εν τω μεταξύ έμαθαν ότι ο Αλής στέλνει στρατεύματα εναντίον τους . Διάλεξαν τότε ως έσχατη λύση να αμυνθούν σ την Ιερά Μονή Σέλτσου, που απέχει 5 χιλιομ. από τις Πηγές. Είναι χτισμένη στο φρύδι του φαραγγιού της Γκούρας του Αχελώου, φύσει και θέσει οχυρά , απροσπέλαστη, αλλά συνάμα και αόρατη παγίδα για τους ηρωικούς Σουλιώτες, αφού απεδείχθη εκ των πραγμάτων ότι δεν υπήρχε δίοδος διαφυγής .

Ίσως όμως και να το ήξεραν .Ίσως εν γνώσει τους κλείστηκαν εκεί για ένα τετράμηνο μέχρι τις 23 Απριλίου του 1804 περιμένοντας την λύτρωση της αθανασίας , με έναν ηρωικό θάνατο. Άλλωστε δεν είχαν και άλλη λύση . ..Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκεί παραμονής των έτυχαν φροντίδας και ανεφοδιασμού των κατοίκων της Βρεστενίτσας αλλά και των γύρω χωριών των Ραδοβιζίων και των χωριών της Αργιθέας. Διακόσιοι [ 200] Ραδοβιζινοί συντάχθηκαν στο πλευρό τους , και πολέμησαν μέχρις εσχάτων. Γνώριζαν πλέον, ότι δεν θα ξαναπατήσουν τα Άγια χώματα του Σουλίου ούτε τους πατρογονικούς τάφους θα προσκυνήσουν, αλλά και ούτε καν δικό τους τάφο θα γευτούν ποτέ... Από αυτούς σώθηκαν μόνο 40{κατ άλλους 80]. Διακόσια πενήντα[250 ] γυναικόπαιδα έγραψαν το δικό τους Έπος, πέφτοντας στον γκρεμό που έχασκε πάνω από τον Αχελώο ποταμό, για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Ανείπωτη θυσία ….

¨Ένα νέο Ζάλογγο….
«Ύστερα από νικηφόρο, αλλά άπελπιν αγώνα, κατά ασυγκρίτως υπερτέρων δυνάμεων, χίλιοι Σουλιώτες και Ραδοβιζινοί πίπτουν ηρωϊκώς στις 23 Απριλίου 1804, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Από τους υπερχιλίους μαχητές άνδρας και γυναίκας, εσώθησαν μόνον 80 με τον Κίτσο. Εκεί εχάθη το άνθος του Σουλίου.» αναφέρει ο ιστορικός. Ο δε Πουκεβίλ γράφει. ‘’Δεν χωρεί ιστορικού νους ότι στο Σέλτσο μέσα σε μια μέρα, χάθηκαν τρεις γενεές Μποτσαραίων’’

Όταν οι υπόλοιποι Σουλιώτες μετά από 15 χρόνια, το 1820 θα ξαναπατούσαν στο Σούλι, αυτοί θα έλειπαν από το προσκλητήριο …Είχαν μείνει για πάντα στο Σέλτσο ξεχασμένοι και αγνοούμενοι της ιστορίας . Παρών θα είναι μόνο ο Μάρκος Μπότσαρης που έζησε 13χρονος την τραγωδία του Σέλτσου, και ο Νότης Μπότσαρης , άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους Για δεκαετίες, η θυσία τους θα μείνει απρόσιτη από τις γραφίδες της ιστορίας και τα αδιάκριτα μάτια των κατά καιρούς εθνοαποδομιστών και των αντιρρησιών της- Ρεπούση ,Ψιμούλη ,Κουλούρη και Σια…

Έτσι κορυφώθηκε και έληξε το δράμα της Εξόδου από το Σούλι, διακόσια χρόνια πριν σαν σήμερα.Ως ελάχιστη ένδειξη Τιμής και Δόξας στη Θυσία τους αυτή, ας είναι και το παραπάνω Ενθύμημα- αφιέρωμα με το Χρονικό των γεγονότων και της θυσίας των Σουλιωτών που επακολούθησε της Φυγής .Χρέος όλων μας , να τιμούμε την μνήμη τους, και να μην τους ξεχάσουμε ΠΟΤΕ....12 Δεκεμβρίου 1803 - Αποφράδα ημέρα για τους Σουλιώτες 12 Δεκεμβρίου 1803 - Αποφράδα ημέρα για τους Σουλιώτες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2016 Rating: 5