Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018

DIESEL Avio Double Filtered από την EKO

Ένα τεχνολογικά προηγμένο καύσιμο που εφαρμόζει την τεχνολογία φίλτρων καυσίμων των αεροσκαφών στο Diesel του αυτοκινήτου σας.

Σας εξασφαλίζει:

Μεγαλύτερη επιτάχυνση, μείωση θορύβων και κραδασμών, χάρη στον αυξημένο αριθμό κετανίων.
Μηδενική απώλεια ισχύος του κινητήρα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του και σε όλο το εύρος των στροφών του (σύμφωνα με το τεστ κινητήρα CEC F-98-08 που έχει καθιερωθεί για τους σύγχρονους common rail κινητήρες Diesel).
Εξαιρετικά αποτελέσματα καθαρισμού του κινητήρα, άρα και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.
Πλήρη επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του κινητήρα με 2 γεμίσματα. Με 5 γεμίσματα, πλήρη εξαφάνιση των εσωτερικών εναποθέσεων στα μπεκ.
Aποτελεσματική αντιαφριστική, αντιδιαβρωτική και αντιοξειδωτική προστασία χάρη στα ειδικά τεχνολογικά προηγμένα βελτιωτικά πρόσθετα.

Με το Avio Filter εξασφαλίζετε καθαρότερα καύσιμα!

Το Avio Filter είναι εγκαταστημένο δίπλα στις αντλίες και σας εξασφαλίζει καθαρότητα στα καύσιμα στο επίπεδο καθαρότητας των καυσίμων των αεροσκαφών.
Φιλτράρει αποτελεσματικά τα καύσιμα που βάζετε, επιτυγχάνοντας:
Απομάκρυνση σωματιδίων
Απομάκρυνση σκουριάς και νερού
Απόδοση φιλτραρίσματος καυσίμου 98% Απόδοση και καθαρότητα από τα πρώτα κιόλας γεμίσματα!


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Ιερή Συμφωνία: Εκτός δημοσίου οι κληρικοί - Σε κοινό ταμείο η εκκλησιαστική περιουσία

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018

Σε σφαιρική συμφωνία ως προς τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατέληξαν μετά από τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Πρόκειται για μια συμφωνία 15 σημείων με την οποία τακτοποιούνται εκκρεμότητες δεκαετιών αλλά και θεσμοποιείται ένα νέο πλαίσιο σχέσεων μεταξύ κράτους και Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της σχέσης αυτής, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και όπως απεδέχθη ο Αρχιεπίσκοπος.

Από τη Συμφωνία προκύπτει πως οι περίπου 10.000 κληρικοί και λαϊκοί υπάλληλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν θα συγκαταλέγονται εφεξής στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ο μισθός τους θα καταβάλλεται μέσω της Εκκλησίας και στη βάση επιδότησης από το κράτος. Την ευθύνη της μισθοδοσίας θα την έχει η Εκκλησία, ενώ το ποσό της επιδότησης θα αυξομειώνεται ανάλογα με τα υφιστάμενα μεγέθη της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Πέραν τούτου συμφωνήθηκε η ίδρυση ταμείου της εκκληασιαστικής περιουσίας, το οποίο θα διοικείται από πενταμελές συμβούλιο με δύο μέλη που θα επιλέγονται από την ελληνική κυβέρνηση, δύο μέλη που θα επιλέγονται από την Εκκλησία και ένα πέμπτο μέλος που θα επιλέγονται από κοινού.

Όμως τα κέρδη από τη διαχείριση του Ταμείου θα μοιράζονται σε ίσα μερίδια μεταξύ Εκκλησίας και κράτους. Στο Ταμείο αυτό θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας τα οποία αποτελούν εδώ και δεκαετίες αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία, όσα περιουσιακά στοιχεία εθελοντικά η Εκκλησία της Ελλάδος θα παραχωρήσει σε αυτό το Ταμείο, καθώς και περιουσιακά στοιχεία των ανά τη χώρα Μητροπόλεων, είτε είναι αμφισβητούμενα μέχρι σήμερα, είτε εθελοντικά θα παραχωρηθούν.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Εκκλησία παύει αυτομάτως να έχει οποιαδήποτε διεκδίκηση έναντι του ελληνικού κράτους.

Πρόκειται για ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αυτονόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς αυτό μέχρι στιγμής να αποτελεί πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους. Το μοντέλο δηλαδή που υιοθετείται δεν είναι προφανώς ούτε το λεγόμενο γαλλικό, αλλά ούτε και το λεγόμενο γερμανικό, στο οποίο η μισθοδοσία των ιερέων κάθε θρησκείας στη Γερμανία καταβάλλεται από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές στη βάση ειδικού φόρου-τέλους που καταβάλλουν οι πολίτες, εάν και εφόσον δηλώσουν στη δημοτική αρχή πως ανήκουν επιθυμούν να λατρεύουν συγκεκριμένο δόγμα. Το μοντέλο δηλαδή που υιοθετήθηκε είναι μία ενδιάμεση λύση, όπου το κράτος εξακολουθεί να εγγυάται τη μισθοδοσία των κληρικών της Ελληνικής Εκκλησίας, με τη μορφή επιδόματος.


Το κοινό ανακοινωθέν

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το οποίο διάβασε ο κ. Τσίπρας αναφέρεται ότι "στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του".

Στις προβλέψεις του Κοινού Ανακοινωθέντος Εκκλησίας-Πολιτείας, το οποίο διάβασε ο πρωθυπουργός, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας". "Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση".

"Σήμερα επιχειρούμε να κάνουμε ένα ιστορικό βήμα προς τα μπρος επ' ωφελεία της Πολιτείας και της Εκκλησίας", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η επικείμενη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και ειδικότερα οι αλλαγές που αφορούν στο 'Αρθρο 3, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το διακριτό ρόλο της Eκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους.

«Η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Και προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα», ανέφερε.

"Ο διάλογός μας με την Eκκλησία της Ελλάδας ήταν και είναι πάντα ειλικρινής και θα είναι διαρκής", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

"Ακούμε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις της, και όπως και το σύνολο των κομμάτων και των εκπροσώπων του λαού μας στην Εθνική Αντιπροσωπεία, όλοι μαζί θα λάβουμε υπόψη τις σκέψεις και τις προτάσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του διαλόγου που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει για τη διαδικασία της Αναθεώρησής του", είπε.

"Έχω την αίσθηση ότι σήμερα πράγματι γίνεται ένα ιστορικό βήμα. Όλα τα ιστορικά βήματα προς τα μπρος απαιτούν όραμα και διάθεση να κατανοήσει ο ένας τον άλλον", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός βεβαίως δεν είναι χωρίς δυσκολίες, "αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε και τις προθέσεις κι από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συνάντηση θέλω να πιστεύω εκπέμπει αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, αγάπη και εκπέμπει και την πρόθεση μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον".
Read More »
Ιερή Συμφωνία: Εκτός δημοσίου οι κληρικοί - Σε κοινό ταμείο η εκκλησιαστική περιουσία Ιερή Συμφωνία: Εκτός δημοσίου οι κληρικοί - Σε κοινό ταμείο η εκκλησιαστική περιουσία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Νέα σελίδα για την μετακινούμενη κτηνοτροφία - 4,5 εκατομμύρια για φωτοβολταϊκά

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018

Μία νέα σελίδα ανοίγει για την μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ήπειρο. Πρόκειται για έναν δυναμικό κλάδο της τοπικής παραγωγής και της οικονομίας, ο οποίος αντιμετώπιζε αρκετές δυσκολίες. Δυσκολίες που απορρέουν από την πολύμηνη παραμονή τους σ τις ορεινές περιοχές και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν. Οι συνθήκες αυτές αλλάζουν άρδην, με την έγκριση ενός σημαντικού έργου και των απαιτούμενων πιστώσεων. Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στο εξής θα μπορούν να εγκαταστήσουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά συστήματα, γεγονός που τους επιτρέψει να έχουν ρεύμα!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, υπέγραψε ήδη την απόφαση ένταξης του έργου για την κατασκευή πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι θα στηριχθεί στην πράξη η μετακινούμενη κτηνοτροφία και θα βελτιωθούν οι συνθήκες παραγωγής γεγονός που θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση του κλάδου και στην στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το έργο, για το οποίο έχει υπάρξει πρόταση από την Περιφέρεια Ηπείρου, θα αναπτυχθεί στους Δήμους Δήμους Πωγωνίου, Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου, Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρικών Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Φιλιατών και Σουλίου.
Read More »
Νέα σελίδα για την μετακινούμενη κτηνοτροφία - 4,5 εκατομμύρια για φωτοβολταϊκά Νέα σελίδα για την μετακινούμενη κτηνοτροφία - 4,5 εκατομμύρια για φωτοβολταϊκά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

3,1 εκ. για την μεταφορά μαθητών της Ηπείρου

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018
 
Εγκρίθηκε η πρώτη κατανομή ποσού ύψους 70.000.000,00 ευρώ, στις Περιφέρειες της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2018, για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών έναντι της συνολικής τους δαπάνης για το σχολικό έτος 2018-2019.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Για την Περιφέρεια Ηπείρου εγκρίθηκε ποσό 3,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο κατανέμεται ως εξής:

Π.Ε.ΑΡΤΑΣ 842.300,00
Π.Ε.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 489.600,00
Π.Ε.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1.325.800,00
Π.Ε.ΠΡΕΒΕΖΑΣ 520.500,00
Read More »
3,1 εκ. για την μεταφορά μαθητών της Ηπείρου 3,1 εκ. για την μεταφορά μαθητών της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 18χρονου και 21χρονου εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών ηλικίας 21 και 18 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 
 
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό. 
 
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη 18χρονου και 21χρονου εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα  Σύλληψη 18χρονου και 21χρονου εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

«Arduino in Schools»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα S.T.E.M. στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018


Το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, αποδεχόμενο με ενθουσιασμό την πρόταση - πρόκληση του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Θεσπρωτίας (Ε.Κ.Φ.Ε.), εισάγει στην εκπαίδευση των μαθητών του, μια σύγχρονη προσέγγιση στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην επίλυση των προβλημάτων. Τα Μαθηματικά και η Φυσική, ζωτικές επιστήμες για την κατανόηση της ζωής μας, εμπλέκονται με την Τεχνολογία και την Μηχανική (S.T.E.M – Science, Technology, Engineering, Mathematics,) σε μια βιωματική διαδικασία εκπαίδευσης με τρόπο ελκυστικό, καθώς δίνεται έμφαση στο πειραματικό μέρος.

Ομάδα 18 μαθητών μας από την Β΄ και Γ τάξη, θα εκπαιδευτεί σε μια - ανοιχτού κώδικα- ψηφιακή πλατφόρμα με ονομασία “Arduino” με την βοήθεια της οποίας κάποιος χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματιστή μπορεί εύκολα να την χρησιμοποιήσει και να κατασκευάσει εφαρμογές ρομποτικής και συστήματα αυτοματισμού. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες αφενός για να μην εμποδίζεται η πρωινή εκπαιδευτική διαδικασία και αφετέρου για να γίνεται πλήρης εκμετάλλευση του εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του σχολείου. Τελικός στόχος η κατασκευή 2 διαδραστικών ψηφιακών κατασκευών οι οποίες ευελπιστούμε να παρουσιαστούν σε επόμενη ανακοίνωση.

Βασικός εκπαιδευτής και συμπαραστάτης στην όλη προσπάθεια θα είναι ο εκλεκτός συνάδελφος Φυσικός και υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Θεσπρωτίας κος Νούσης Βασίλειος, τον οποίον και ευχαριστούμε θερμότατα.

1. Το blog του Ε.Κ.Φ.Ε. σχετικά με το πρόγραμμα: https://ekfethesp.blogspot.com/2018/11/arduino-in-school.html

2. Ιστοχώρος του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας:

http://3gym-igoum.thesp.sch.gr

3. Κοινωνικό δίκτυο του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας: https://www.facebook.com/3oGymnasioIgoumenitsas

Read More »
«Arduino in Schools»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα S.T.E.M. στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας «Arduino in Schools»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα S.T.E.M. στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018


Μια ξεχωριστή συναυλία μουσικής δωματίου δόθηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου το απόγευμα με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Αρκετοί φίλοι της κλασικής μουσικής βρέθηκαν στο «Πάνθεον» για να παρακολουθήσουν έργα για βιολί και πιάνο των L.v. Beethoven, R.Schumann και J. Brahms.

Τα έργα ερμήνευσαν δύο ιδιαίτερα ταλαντούχοι μουσικοί η Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου (πιάνο) και ο Κώστας Λεοντάρης (βιολί), οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και όπως ήταν αναμενόμενο καταχειροκροτήθηκαν από το ακροατήριο.

Τη συναυλία διοργάνωσε το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας του κ.Λάμπρη, συνεχίζοντας έτσι το θεσμό παρουσίασης συναυλιών κλασικής μουσικής με στόχο την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα και την προώθηση της κλασικής μουσικής στην περιοχή μας.

Read More »
ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Ηγουµενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ»

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018


Το ΚΕΠ Υγείας του Δήµου Ηγουµενίτσας και ο Εκδοτικός Οργανισµός Λιβάνη σε συνεργασία µε το Βιβλιοπωλείο «Μητσέλου» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 12 Νοεµβρίου 2018, στις 18:30, στο Πνευµατικό Κέντρο Ηγουµενίτσας «Πάνθεον».

Για το βιβλίο θα µιλήσουν

· η κα Αικατερίνη Ψαροπούλου, Καθηγήτρια Φυσιολογίας, Τµήµα Βιολογικών Εφαρµογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων και

· η κα Μαρίνα Μπέση, Νηπιαγωγός-Φιλόλογος, Msc στις Επιστήµες Αγωγής, Διευθύντρια Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Νικολέτα Λάµπρου, Νοσηλεύτρια MPH.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/805619563104881/

Ποιος είναι ο Γιώργος Πάξινος;

Ο Γιώργος Παξινός γεννήθηκε το 1944 στην Ιθάκη όπου τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Berkeley, έλαβε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά και μετεκπαιδεύτηκε στο τμήμα ψυχιατρικής του πανεπιστήμιου Yale. Από το 1973 εργάζεται στο πανεπιστήμιο του New South Wales στο Σίδνεϋ και στο Ινστιτούτο Neuroscience Research Australia. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, όπως τα Karolinska, Cambridge, Oxford, Stanford και UCLA. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008), του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016) και του Ιονίου Πανεπιστημίου (2017). Επίσης, είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2012. Διετέλεσε πρόεδρος του Australian Neuroscience Society και του IBRO World Congress of Neuroscience. Έχει λάβει το βραβείο Humboldt της Γερμανίας. Εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009.

Οι νευροεπιστήμονες, όπως και οι γεωγράφοι, χρειάζονται ακριβείς χάρτες και αυστηρή ορολογία για να χαρτογραφήσουν τον εγκέφαλο και να επικοινωνήσουν την έρευνά τους. Ο Γιώργος Παξινός έχει κατασκευάσει τους περισσοτέρους άτλαντες του εγκέφαλου και έχει ανακαλύψει τους περισσοτέρους πυρήνες (περιοχές του εγκέφαλου) από οποιονδήποτε άλλον επιστήμονα. Εκτός από τον εγκέφαλο, χαρτογράφισε και το νωτιαίο μυελό. Ανακάλυψε 91 περιοχές (πυρήνες) στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε πολλές έδωσε ελληνικά ονόματα. Έχει δημοσιεύσει 48 βιβλία. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο εγκέφαλος του αρουραίου σε στερεοταξικές συντεταγμένες», αποτελεί το τρίτο σε αναφορές επιστημονικό βιβλίο όλων των εποχών. Οι περισσότεροι επιστήμονες που ερευνούν τη σχέση μεταξύ εγκέφαλου και ασθενειών (όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια) χρησιμοποιούν τους άτλαντές του.

Read More »
Ηγουµενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ» Ηγουµενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ»

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018


Στα πλαίσια της προσπάθειας του Δήμου Ηγουμενίτσας για συνεχή ενημέρωση σχετικά με την οδική ασφάλεια, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας με την ευγενική χορηγία της «Νέας Οδού» πραγματοποίησε, κατά το χρονικό διάστημα 29-31/10/2018, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας – Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς».

Την 1η μέρα (29/10) το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γ.Ε.Λ. Μαργαριτίου και το παρακολούθησαν μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων Μαργαριτίου, Πλαταριάς, Συβότων και Πέρδικας, ενώ τις επόμενες μέρες (30-31/10) πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και το παρακολούθησαν μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, των Δημοτικών Σχολείων Καστρίου και Παραποτάμου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας.

Συνολικά το πρόγραμμα παρακολούθησαν 151 μαθητές, οι οποίοι ενημερώθηκαν θεωρητικά και πρακτικά για την ανάγκη χρήσης κράνους, την υποχρέωση ύπαρξης άλλων διακριτικών στοιχείων και γενικά για τους κανόνες οδικής ασφάλειας στην χρήση ποδηλάτου.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» Ηγουμενίτσα: Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

ΔΩΔΩΝΗ: Συνεχής στήριξη στην ελληνική κοινωνία

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018

Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, στο πλαίσιο της διαρκούς υλοποίησης δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συνεχίζει να στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε όλη τη χώρα και πρόσφατα προχώρησε στην χορηγία αθλητικού εξοπλισμού για το Δημοτικό Σχολείο Λογγάδων, ενώ ενίσχυσε τη Μητρόπολη Νίκαιας στην Αθήνα, στο έργο της για τη μέριμνα των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Πιο συγκεκριμένα, η χορηγία αθλητικού εξοπλισμού, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες 80 μαθητών, οι οποίοι θα έχουν πλέον την δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς το σχολείο, μέχρι πρότινος, αντιμετώπιζε σημαντικές ελλείψεις σε αθλητικά είδη.

Παράλληλα, η ΔΩΔΩΝΗ ενίσχυσε για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες το πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Νικαίας Αττικής κ.κ. Αλεξίου διαθέτοντας πάνω από 8 τόνους γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων ΔΩΔΩΝΗ, τα οποία διατέθηκαν σε κατοίκους της περιοχής που αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.

 
Προάγοντας την ισορροπημένη διατροφή, τον αθλητισμό, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό και μένοντας πιστή στην παραγωγή αγνών, ελληνικών προϊόντων, που φέρουν τη γεύση του καλού, τη γεύση της ΔΩΔΩΝΗ, η εταιρεία υποστηρίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα πρωτοβουλίες φορέων και οργανισμών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πραγματοποίηση του έργου τους.

Υπενθυμίζεται πως την τελευταία πενταετία, η ΔΩΔΩΝΗ έχει διαθέσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μερίδες προϊόντων σε προγράμματα κοινωνικής ευθύνης στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ανταποδίδοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη που λαμβάνει καθημερινά από την τοπική κοινωνία.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης δήλωσε: «Στην ΔΩΔΩΝΗ υλοποιούμε ετησίως ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θέτει στο επίκεντρο τόσο την τοπική κοινωνία, τους ανθρώπους μας, τους παραγωγούς μας, τους καταναλωτές και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, όσο και σε εθνικό επίπεδο, ενισχύοντας τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς να στηρίζουμε όλους τους τοπικούς και μη φορείς και οργανισμούς που έχουμε βοηθήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς η ανιδιοτελής προσφορά και η ουσιαστική συμβολή αποτελούν κυρίαρχες αξίες του DNA μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα τους με όποιον τρόπο μπορούμε, καθώς στη ΔΩΔΩΝΗ είμαστε η γεύση του καλού. Κι αυτή η γεύση, διακατέχει όλες μας τις δραστηριότητες και αποτελεί την ίδια τη φιλοσοφία μας.»

Read More »
ΔΩΔΩΝΗ: Συνεχής στήριξη στην ελληνική κοινωνία ΔΩΔΩΝΗ: Συνεχής στήριξη στην ελληνική κοινωνία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ο οδηγός για το θανατηφόρο

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018


Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ταυτοποιήθηκε ο οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ο οποίος ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση πεζού και εγκατάλειψη.

Υπενθυμίζεται ότι το τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην Εγνατία Οδό, δύο χιλιόμετρα πριν το λιμάνι Ηγουμενίτσας.

Νεκρός ήταν ένας 29χρονος μετανάστης Ιρακινής καταγωγής.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για έναν 34χρονο ημεδαπό.

Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ο οδηγός για το θανατηφόρο Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ο οδηγός για το θανατηφόρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Από τις 7 Νοεμβρίου οι δήμοι στην ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για σημεία δωρεάν πρόσβασης σε Wi-Fi στους δημόσιους χώρους

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018

Στις 7 Νοεμβρίου 2018, στις 13:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την πρόσκληση για το πρόγραμμα WiFi4EU. Η πρόσκληση, η οποία απευθύνεται σε δήμους ή ομάδες δήμων στην ΕΕ, θα είναι ανοικτή έως τις 9 Νοεμβρίου 2018 στις 17:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). 120 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 8 000 δήμους σε ολόκληρη την ΕΕ, έως το 2020. Για την επεξεργασία του πολύ μεγάλου αριθμού αιτήσεων ανά την Ευρώπη, η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι απλή και πλήρως ηλεκτρονική.

Αφού εγγραφούν στην ειδική πύλη WiFi4EU, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για το αξίας 15.000 ευρώ κουπόνι του προγράμματος WiFi4EU, με ένα μόνο κλικ. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από ένας στους πέντε δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία τους στην ειδική διαδικτυακή πύλη WiFi4EU. Όσοι δήμοι δεν έχουν εγγραφεί και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για κουπόνι μπορούν ακόμη να εγγραφούν στη διαδικτυακή πύλη μέχρι την έναρξη της πρόσκλησης στις 7 Νοεμβρίου. 
 
Με το κουπόνι, ο δήμος θα μπορεί να εγκαταστήσει σημείο πρόσβασης Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως δημαρχεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα ή πλατείες. 
Η Επιτροπή επιλέγει σχέδια βάσει της σειράς εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στην προσεχή πρόσκληση, οι πρώτοι 2800 δήμοι θα αποκτήσουν κουπόνι WiFi4EU, ενώ εξασφαλίζεται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ ότι θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια.

Κατά την επόμενη διετία, θα δημοσιευτούν τρεις ακόμη προσκλήσεις WiFi4EU, περίπου μία ανά εξάμηνο. Τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Θα χρηματοδοτηθούν δίκτυα που δεν αναπαράγουν υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν προσφορές παρόμοιας ποιότητας. Ενημερωτικό δελτίο και βίντεο με περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο διαδίκτυο.
Read More »
Από τις 7 Νοεμβρίου οι δήμοι στην ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για σημεία δωρεάν πρόσβασης σε Wi-Fi στους δημόσιους χώρους Από τις 7 Νοεμβρίου οι δήμοι στην ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για σημεία δωρεάν πρόσβασης σε Wi-Fi στους δημόσιους χώρους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Σημαντική ημέρα για το νοσοκομείο Φιλιατών - Επιτέλους αποκτά νέο μαγνητικό τομογράφο

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018
Μάριος Κάτσης: Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας


Μεγάλη μέρα για τις δημόσιες δομές υγείας της Θεσπρωτίας καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του Νομού μας θα αποκτηθεί μαγνητικός τομογράφος ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών της ευρύτερης περιοχής.

Η χρόνια απαξίωση της δημόσιας υγείας, τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο οδηγούσε τους συμπολίτες μας είτε στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, με συνέπεια τις μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού, είτε σε ιδιωτικές δομές με οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους.

Η μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2015 ώστε να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας που κατέρρεε, όχι μόνο έπιασε τόπο, αλλά μας έδωσε τη δυνατότητα να περάσουμε στη φάση της ανάπτυξής του.

--> Έπειτα από την αναθεώρηση του οργανισμού του νοσοκομείου Φιλιατών, που έφερε την αύξηση της δυναμικότητας σε κλίνες του Νοσοκομείου από 90 σε 120, την αύξηση των οργανικών θέσεων σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό κατά 15 θέσεις, την αύξηση των οργανικών θέσεων σε μόνιμο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό κατά 30 θέσεις, καθώς και την αύξηση της ετήσιας δαπάνης κατά 856,500€.

-->Έπειτα από τα εγκαίνια του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο, και την ήδη μεγάλη και θετική ανταπόκριση και επισκεψιμότητα των συμπολιτών μας στο νέο αυτό εγχείρημα.

-->Έπειτα από την πρόσφατη λειτουργία της ΤΟΜΥ Ηγουμενίτσας, μιας εντελώς νέας δομής που ήρθε να ενισχύει την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για την έγκριση προμήθειας μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο Φιλιατών, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Μια απόφαση που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στις δομές δημόσιας υγείας στη Θεσπρωτία, που δημιουργήθηκε είτε από διαχρονική αδιαφορία είτε από επιλογή.

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος τον Ιούνιο στα εγκαίνια του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας εξήγγειλε την έναρξη της προσπάθειας για την προμήθεια του μαγνητικού τομογράφου, και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υπέγραψε την απόφαση έγκρισης, καθώς και τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Μίλτο Ζαμπάρα ο οποίος συνέδραμε αποφασιστικά στην όλη προσπάθεια.

Βήμα βήμα προχωράμε στη ανάταξη και ανάπτυξη του δημοσίου συστήματος υγείας ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις κοινωνικές ανάγκες.

Με την απόφαση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ενέκρινε από άποψη σκοπιμότητας την προμήθεια ενός συγκροτήματος μαγνητικού συντονισμού (MRI)-1,5Tesla για την κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Φιλιατών με συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό 900.000€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Read More »
Σημαντική ημέρα για το νοσοκομείο Φιλιατών - Επιτέλους αποκτά νέο μαγνητικό τομογράφο Σημαντική ημέρα για το νοσοκομείο Φιλιατών - Επιτέλους αποκτά νέο μαγνητικό τομογράφο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Ανκόνα: Μπλόκο σε 25 κιλά μαριχουάνα από την Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018


Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με 25 κιλά μαριχουάνας τοποθετημένα σε ειδική κρύπτη κατάφερε να περάσει ένας 40χρονος από την ΠΓΔΜ, ο οποίος επιβιβάστηκε στο πλοίο Cruise Europa με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνα στην Ιταλία.

Όταν έφτασε όμως στην Ιταλία, την ώρα που έβγαινε από το πλοίο, η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με την υπηρεσία τελωνείων σταμάτησαν το όχημα για έλεγχο.

Στην έρευνα συμμετείχε και αστυνομικός σκύλος, ο οποίος κατάφερε και εντόπισε την ειδική κρύπτη στην οποία βρίσκονταν τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τον υπολοχαγό της Ιταλικής Αστυνομίας Οικονομικού Εγκλήματος, Μάρκο Στρούκι, ο οποίος μίλησε στο zougla.gr, η αξία των ναρκωτικών από την πώληση θα ανερχόταν στις 200.000 ευρώ.

Ο 40χρονος συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ τώρα οι Ιταλικές Αρχές, εξετάζουν το πώς ο συλληφθείς κατάφερε και μετέφερε από την Ελλάδα τα ναρκωτικά χωρίς να εντοπιστούν.
Read More »
Ανκόνα: Μπλόκο σε 25 κιλά μαριχουάνα από την Ηγουμενίτσα Ανκόνα: Μπλόκο σε 25 κιλά μαριχουάνα από την Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Η Παραμυθιά, ο Αχέροντας και το Σούλι… πάνε Λονδίνο!!!

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018

Ο Δήμος Σουλίου συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην Διεθνή Επαγγελματική Έκθεση Τουρισμού World Travel Market (WTM) στο Λονδίνο που φέτος μετέχουν 190 χώρες. 
 
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να προβληθεί ο Δήμος Σουλίου ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές του Δήμου, τον πολιτισμό και την παράδοση. 
 
 
 
Ο Δήμος φιλοξενείτε στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου αναδεικνύοντας από κοινού τις εμπλουτισμένες τουριστικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού που παρέχει η Ήπειρος και αποτελούν ένα νέο ποιοτικό και ταυτόχρονα δυναμικό τουριστικό προορισμό για τους Βρετανούς. 
 
Η Δήμαρχος Σουλίου βρίσκετε η ίδια στο Λονδίνο όπου έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες με σκοπό την παρουσίαση του Δήμου και στόχο την συνέχεια να αναλάβουν οι επαγγελματίες του τουρισμού.
 
Read More »
Η Παραμυθιά, ο Αχέροντας και το Σούλι… πάνε Λονδίνο!!! Η Παραμυθιά, ο Αχέροντας και το Σούλι… πάνε Λονδίνο!!! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Ο Σύλλογος υπαλλήλων Π. Ε. Θεσπρωτίας καταδικάζει την συμπεριφορά του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018

Ο Σύλλογος υπαλλήλων Π. Ε. Θεσπρωτίας καταδικάζει την συμπεριφορά του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος αντιμετώπισε με απαξιωτικό-προσβλητικό τρόπο συνάδελφους υπαλλήλους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ε. Θεσπρωτίας για τις απόψεις που εξέφρασαν σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα (12-10-2018) στην Ηγουμενίτσα, που προσπάθησε και να τους εκφοβίσει, επικαλούμενος την ιδιότητά του ως «πειθαρχικός προϊστάμενος».

Αρνητική έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι αυτά συνέβησαν ενώπιον του τοπικού Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Προξενεί επίσης αλγεινή εντύπωση η στάση όλων των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι συντόνιζαν τη συζήτηση (προέδρευε ο τοπικός γραμματέας). Ουδείς εκ του προεδρείου δεν τόλμησε να προβεί έστω και στην παραμικρή αυτονόητη προσπάθεια αποτροπής, κανένας δε βρήκε το θάρρος έκφρασης έστω και υποτυπώδους αποδοκιμασίας, αλλά και ούτε είχε την στοιχειώδη ευγένεια για μια λέξη συγγνώμης προς τους συναδέλφους, οι οποίοι προσκλήθηκαν απ’ τον ίδιο τον Βουλευτή προκειμένου να συνεισφέρουν στον διάλογο με τις απόψεις τους.

Φάνηκε πλέον καθαρά ότι τέτοιες συσκέψεις γίνονται μόνο για το «θεαθήναι» και η διακηρυσσόμενη δημοκρατία τους είναι το λιγότερο άνευ περιεχομένου, όταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι συνάδελφοι που βιώνουν και γνωρίζουν εν «τοις πράγμασι» τα σχετικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου τολμήσουν να μιλήσουν ελεύθερα.

Ηγουμενίτσα 05 - 11 - 2018
Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος 
Παύλος Αλεξίου
Η Γραμματέας
Χρυσούλα Σαρμπάνη

Read More »
Ο Σύλλογος υπαλλήλων Π. Ε. Θεσπρωτίας καταδικάζει την συμπεριφορά του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Ο Σύλλογος υπαλλήλων Π. Ε. Θεσπρωτίας καταδικάζει την συμπεριφορά του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ!

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018- Ο Θεσπρωτός πρ. Υπουργός μιλάει στον «Π.Λ.» για τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας, την εκτέλεση Κατσίφα, τους λάθος χειρισμούς του ελληνικού υπ. Εξωτερικών, την εθνική Μειονότητα, αλλά και το «Τσάμικο»
- «Ενημέρωσα τον Κυρ. Μητσοτάκη για το τεταμένο κλίμα στη Βορ. Ήπειρο…»

«Συζητήσεις με την Αλβανία μπορούμε να έχουμε μόνο όταν η ίδια αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν κράτος δικαίου. Όταν πάψει να θέτει θέμα Τσαμουριάς, όταν σταματήσει να ισχυρίζεται ότι οι χιλιάδες Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν καταπιεσμένη μειονότητα, και κυρίως, όταν δώσει δείγματα γραφής ότι σέβεται τις συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα της ελληνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο».
Τα παραπάνω τονίζει ο πρ. βουλευτής Θεσπρωτίας και Υπουργός Αντώνης Μπέζας σε μία αποκαλυπτική συνέντευξή του στον «Π.Λ.». Σχολιάζει επίσης την εν ψυχρώ εκτέλεση του 35χρονου Βορειοηπειρώτη Κ. Κατσίφα, τις προκλητικές δηλώσεις Ράμα, την ανεπαρκή αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αλλά και το «Τσάμικο», ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί εκτενώς, ιδρύοντας μάλιστα και Σύλλογο Απογόνων Θυμάτων των Τσάμηδων.

Η συνέντευξη
• Κ. Μπέζα, οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στη Βόρειο Ήπειρο αμαυρώθηκαν από την εκτέλεση του 35χονου Κων/νου Κατσίφα από την αλβανική Αστυνομία. Πώς σχολιάζετε την όλη υπόθεση αλλά και τις δηλώσεις που έκανε ο Έντι Ράμα;
Το γεγονός της απώλειας ενός νέου ανθρώπου είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Έχουμε ένα ακόμη θύμα στο πλαίσιο μιας κρατικής πολιτικής προώθησης της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας». Ακόμη και αν υιοθετηθούν οι ισχυρισμοί της αλβανικής Αστυνομίας, σε περιστατικά με μεμονωμένα άτομα όπως το συγκεκριμένο, θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί πρακτικές διαπραγμάτευσης, ακινητοποίησης και αφοπλισμού. Η δουλειά των ειδικών δυνάμεων είναι να εξουδετερώνουν και όχι να σκοτώνουν… Δεν είχαμε τακτικό στρατό σε πόλεμο αλλά αστυνομική επιχείρηση.
Απαράδεκτες ήταν επίσης και οι δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι. Αποτελούν ξεκάθαρη προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και χειραγώγησης της όποιας διαδικασίας διαλεύκανσης. Ποιος δικαστικός λειτουργός στην Αλβανία, που δεν είναι κανονική ευρωπαϊκή χώρα, θα αναδείξει την αλήθεια, αν αυτή είναι διαφορετική από αυτή που ισχυρίστηκε ότι είναι, λίγες μόνο ώρες μετά το περιστατικό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της;

• Μερικά ΜΜΕ στην Ελλάδα αλλά και κάποιοι πολιτικοί παράγοντες έσπευσαν να υιοθετήσουν την άποψη ότι ο 35χρονος ομογενής ήταν διακινητής ναρκωτικών, ακροδεξιός και εθνικιστής, ρίχνοντας έτσι σκιές στο θάνατό του αλλά και στις αντιδράσεις που υπάρχουν στη χώρα μας κυρίως από τις Bορειοηπειρωτικές οργανώσεις. Ποια είναι η άποψή σας;
Είναι λυπηρό το φαινόμενο. Όποιος βλέπει πίσω από τις διαρροές και τις δηλώσεις, καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου και τα μέσα επικοινωνίας που την εκφράζουν. Από αμηχανία έως δυσφορία… Αυτό το «περί διακινητή ναρκωτικών», που είναι και προσβολή στη μνήμη του αδικοχαμένου παλικαριού, δεν το επικαλέστηκε ούτε η αλβανική πλευρά, που μίλησε για «τρελό εξτρεμιστή». Είναι δυνατόν να το επικαλούμαστε εμείς;
Κοιτάξτε, κύριε Αγόρη. Ο Κωστής Παλαμάς είχε πει ότι «δεν ζει χωρίς πατρίδα η ανθρώπινη ψυχή». Η αγάπη για την πατρίδα δεν είναι φασισμός, ούτε εθνικισμός. Είναι αγνός πατριωτισμός. Και ο αγνός πατριωτισμός δεν είναι το «έσχατο καταφύγιο των καθαρμάτων», όπως ισχυρίζονται κάποιοι ψευτοδιεθνιστές, αλλά πηγάζει απευθείας από την ψυχή και εκφράζεται με την αξιοπρέπεια και την αγάπη για την ελευθερία. Το πρόβλημα δεν είναι ο πατριωτισμός αλλά ο εθνομηδενισμός.
Απέναντι στις απαράδεκτες για χώρα δικαίου μεθοδεύσεις της αλβανικής πλευράς, αυτή την ώρα που μιλάμε η σορός του Κωνσταντίνου δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην οικογένειά του ενώ σχηματίζουν εναντίον του δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή, εμείς θα έπρεπε να έχουμε ομοψυχία. Δεν την έχουμε όμως. Αυτά που ζητούνται είναι ο σεβασμός των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών εκεί που υπάρχουν. Τίποτα περισσότερο. Όσοι είναι αγνοί πατριώτες, ούτε «αυγά του φιδιού» εκκολάπτουν, ούτε άλλες διεκδικήσεις προετοιμάζουν. Δεν θα μας κλείσουν όμως το στόμα γιατί απαιτούμε τα αυτονόητα!

• Παρά όμως αυτή την προκλητική στάση της Αλβανίας, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ν.Δ. μέσω του εκπροσώπου τύπου της κράτησαν μία μάλλον… χαλαρή στάση! Μήπως έπρεπε να είμαστε πιο δυναμικοί στην αντίδρασή μας;
Η ΝΔ αντέδρασε, από τη θέση της Αντιπολίτευσης, από την πρώτη στιγμή. Εγώ σας καταθέτω την προσωπική μου άποψη. Επειδή το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά σε μέλος της Μειονότητας και επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει ακόμη και μέσω διεθνών οργανισμών, σεβασμό στο νεκρό και δίκαιη, αδιάβλητη και εμπεριστατωμένη δικαστική διερεύνηση με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Ο κ. Τσίπρας, που είναι παράλληλα και υπουργός Εξωτερικών, έπρεπε ήδη να έχει τηλεφωνήσει στον αλβανό ομόλογό του, αφού ο κ. Ράμα από την πρώτη ημέρα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα και να ελέγξει, όπως ανέφερα πριν, τις διαδικασίες έρευνας. Είναι δυνατόν να γίνεται χειρισμός στο επίπεδο της πρεσβευτού μας στην Αλβανία; Όταν ετέθη για πρώτη φορά το θέμα του γκρεμίσματος των μειονοτικών περιουσιών στη Βόρειο Ήπειρο, ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε ο ίδιος στον Έντι Ράμα και όταν αργότερα τον συνάντησε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, του ξεκαθάρισε πως «ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ» και πως «οι εθνικιστικές κορώνες των Τσάμηδων είναι απαράδεκτες». Οι καθαρές κουβέντες βοηθούν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

• Από κει και πέρα, υπάρχουν βέβαια τα θέματα της ελληνικής Μειονότητας, τα οποία ήλθαν πάλι στη επιφάνεια με το συγκεκριμένο γεγονός. Γνωρίζετε την κατάσταση που υπάρχει;
Παρακολουθώ εδώ και χρόνια τα θέματα της εθνικής Μειονότητας, όχι με λόγια, αλλά προσπαθώντας να έχω αποτελέσματα. Θυμίζω το άνοιγμα του τελωνείου Μαυροματίου, την κατασκευή με ελληνική χρηματοδότηση του οδικού άξονα Μαυρομάτι - Άγιοι Σαράντα, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους ομογενείς μας.
Ενημέρωσα και στην τελευταία συνάντηση που είχα μαζί του, λίγες ημέρες πριν το γεγονός, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι είναι πολύς καιρός που υπάρχει τεταμένο κλίμα στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Στο βεβαρημένο παρελθόν έχουν προστεθεί οι καθημερινοί εκβιασμοί, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ελληνικής καταγωγής, οι προσβολές κατά της σημαίας, οι ανιστόρητες διεκδικήσεις των Τσάμηδων, οι συνεχείς εποικισμοί, οι προκλήσεις με ανθελληνικά σχολικά βιβλία, οι προσπάθειες σφετερισμού των ελληνικών περιουσιών, η παράνομη παρακράτηση χώρων λατρείας, η ανυπαρξία αξιόπιστης απογραφής και γενικά η επιμονή της αλβανικής κυβέρνησης να μην αποδίδει στη μειονότητα τα δικαιώματά της.
Πριν μερικούς μήνες, ο κ. Κοτζιάς άνοιξε από το πουθενά θέμα «διευθετήσεων» με την Αλβανία. Γιατί; Ότι συζητήσεις υπάρχουν πρέπει να σταματήσουν. Συζητήσεις με την Αλβανία μπορούμε να έχουμε μόνο όταν η ίδια αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν κράτος δικαίου. Όταν πάψει να θέτει θέμα Τσαμουριάς, όταν σταματήσει να ισχυρίζεται ότι οι χιλιάδες Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν καταπιεσμένη μειονότητα, και κυρίως, όταν δώσει δείγματα γραφής ότι σέβεται τις συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα της ελληνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο.

• Πράγματι, γενικά είναι πολλά τα προβλήματα της χώρας μας με τη γείτονα. Το λεγόμενο «Τσάμικο» παραμένει ένα απ’ τα κυριότερα. Εσείς έχετε ιδρύσει Σύλλογο Απογόνων Θυμάτων των Τσάμηδων. Γιατί προχωρήσατε σε μια τέτοια πρωτοβουλία;
Το ζήτημα είναι ότι οι διεκδικήσεις των Τσάμηδων δεν αποτελούν ενέργειες κάποιων γραφικών και περιθωριακών στοιχείων. Οι αλυτρωτικές απόψεις για τη «Μεγάλη Αλβανία» αποτελούν εδώ και χρόνια επίσημες κυβερνητικές θέσεις και δεσπόζουσα, θα την ονόμαζα, ιδεολογία στους πνευματικούς θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα. Από το 1994 η αλβανική Βουλή έχει καθιερώσει την 27η Ιουνίου σαν ημέρα γενοκτονίας των Τσάμηδων, ενώ το αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού έχει χρηματοδοτήσει μνημείο για την υποτιθέμενη θηριωδία των Ελλήνων στην περιοχή του Μουρσίου. Γι΄αυτό δημιουργήσαμε το Σύλλογο. Γιατί η ιστορική αλήθεια είναι διαφορετική από την προπαγάνδα του αλβανικού εθνικισμού. Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον αλβανικό εθνικισμό έναν ελληνικό εθνικισμό. Αυτό που θέλουμε, σαν απόγονοι θυμάτων εκείνης της εποχής, είναι να προβάλλουμε και να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια.

• Ο κ. Κοτζιάς, όμως, όταν ήταν υπουργός και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι θέμα Τσάμηδων δεν υφίσταται και ότι δεν συζητείται με την Αλβανία…
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς, ο απελθών υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε στη διαπραγμάτευση με την Αλβανία, αυτή που θα τελείωνε πριν πάει για καλοκαιρινές διακοπές, έναν απαράδεκτο συμψηφισμό. Την εξίσωση του επίσημου αλβανικού αλυτρωτισμού περί Τσαμουριάς με τον υποτιθέμενο ελληνικό αλυτρωτισμό για τη Βόρεια Ήπειρο. Είναι απορίας άξιο πώς η σημερινή κυβέρνηση δέχεται ότι το όνομα «Βόρειος Μακεδονία» δεν είναι αλυτρωτικό αλλά περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό και από την άλλη δέχθηκε, στη διαπραγμάτευση Κοτζιά, ότι ο όρος Βόρειος Ήπειρος σηματοδοτεί αλυτρωτισμό και πρέπει να εγκαταλειφθεί από την Ελλάδα. Για τη Βόρεια Ήπειρο όμως υπάρχει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν σκέφθηκε να απεμπολήσει και βεβαίως υπάρχει η ελληνική Μειονότητα που είναι αναγνωρισμένη από το ίδιο το αλβανικό Σύνταγμα. Για τους Τσάμηδες, τι υπάρχει στην Ελλάδα;

• Επί της ουσίας όμως, η άποψή σας για τις διεκδικήσεις τους, ποια είναι; Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ισχυρισμοί τους;
Εντελώς επιγραμματικά, θα σας έλεγα ότι η ελληνική απάντηση πρέπει να κινείται σε τρείς κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει γενοκτονία των Τσάμηδων από τους Έλληνες και δεν μπορεί να ζητάει η αλβανική πλευρά «δικαίωμα στη μνήμη». Είναι τεκμηριωμένο ότι σαν συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων δημιούργησαν πολιτοφυλακή και τοπική κυβέρνηση και επιχείρησαν οι ίδιοι την εκκαθάριση του χριστιανικού πληθυσμού με στόχο την ενσωμάτωση περιοχών της Ηπείρου στην Αλβανία. Δεν υπάρχει, επίσης, με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία, «δικαίωμα στην περιουσία», δηλαδή δυνατότητα διεκδίκησης των δημευθέντων περιουσιών τους. Καταδικάσθηκαν από το Δικαστήριο Δοσίλογων των Ιωαννίνων και επειδή η κινητοποίηση της τσάμικης κοινότητας υπέρ των Γερμανών και των Ιταλών κατακτητών ήταν γενικευμένη, αποχώρησαν από την Ελλάδα εκούσια και με διοικητικές πράξεις τους αφαιρέθηκε μαζικά η ελληνική ιθαγένεια και δημεύθηκαν οι περιουσίες τους. Τέλος, άρση του εμπολέμου πρέπει να γίνει αρχικά από την αλβανική πλευρά με ακύρωση της απόφασης της αλβανικής Βουλής του 1939, που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και όχι από την ελληνική πλευρά, που στην πράξη έχει κάνει άρση από το 1987.

• Τελειώνω με μία προσωπική ερώτηση. Eκλογές πλησιάζουν, η Θεσπρωτία είναι πλέον διεδρική Περιφερειακή Ενότητα, τι θα κάνετε; Θα διεκδικήσετε με τη Ν.Δ. τη μία έδρα;
Κανείς μας δεν πρέπει να λείπει από αυτή τη μάχη που θα δοθεί σε λίγους μήνες. Θα είναι μια μάχη κυρίως αξιακή και όχι μόνο πολιτική. Ανάμεσα στο λαϊκισμό και την υπευθυνότητα, ανάμεσα στην ανικανότητα και την αποτελεσματικότητα, ανάμεσα στο ψέμα και τον κυνισμό που έφεραν την πατρίδα σε τραγική κατάσταση και την αλήθεια που είναι η μόνη ελπίδα για να σωθεί. Είπα στον πρόεδρο, τον κ. Μητσοτάκη, στην πρόσφατη συνάντηση μαζί του ότι εγώ θέλω να είμαι στην πρώτη γραμμή. Από εκεί και πέρα η ΝΔ είναι ένα συντεταγμένο κόμμα και έχει διαδικασίες. 
Read More »
ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ! ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Σελίδες