Η ιστορία του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα...

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Η ιστορία του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα... 


Ο ναός της Ευαγγελίστριας στην Ηγουμενίτσα είναι σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας. Φυσικά και η σημερινή μορφή της, δεν έχει καμία σχέση με την αρχική. 
Η Ηγουμενίτσα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν μικρός συνοικισμός του Γκραικοχωρίου. 
Με κατοίκους βαρκάρηδες και κτηνοτρόφους. Αυτοί, με προσωπική εργασία και δικά τους χρήματα έφτιαξαν μια ξύλινη εκκλησιά περιορισμένων διαστάσεων, στην παλιά παραλία, με κοιμητήριο δίπλα, που την αφιέρωσαν στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. 
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και κυρίως ύστερα από τον εμφύλιο πόλεμο, άνθισε πληθυσμιακά η Ηγουμενίτσα. 



Εκεί, όπου βρισκόταν η παλιά εκκλησιά και το κοιμητήριο και αφού εκχωματώθηκε η παραλία, διαμορφώθηκε το κέντρο της πόλης. 
Ως φυσικό αποτέλεσμα ήταν στη δεκαετία του 1950 να αποφασιστεί η μεταφορά του κοιμητηρίου και η ανέγερση μεγαλύτερου ναού. 
Έτσι στη θέση του κτίστηκε νέα, λιθόκτιστη και κεραμοσκεπής, όταν εφημέριος ήταν ο αείμνηστος π. Περικλής Χόβολος. 
Οι άλλοι εφημέριοι στη συνέχεια, πάντα σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Παραμυθιάς, η οποία παρείχε αμέριστα τη στήριξή της, συνετέλεσαν στην ανάπτυξή της, με χαρακτηριστικά παραδείγματα επί αρχιερατείας του σημερινού Μητροπολίτου Τίτου, χωρίς να σημαίνει ότι όσοι δε μνημονεύονται δεν προσέφεραν τα μέγιστα, τον π. Ιωάννη Σωτηρίου, τον π. Θωμά Παππά, τον π. Ελευθέριο Κωνσταντή κ. ά. 
Το 1994 τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν γραμματόσημο αξίας 150 δρχ. με την απεικόνιση του ναού. 


 
Read More »
Η ιστορία του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα... Η ιστορία του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα... Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε πληρώνεται φέτος στους εργαζομένους

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Δώρο Πάσχα 2024: Πότε πληρώνεται φέτος στους εργαζομένους


Πώς θα το υπολογίσετε

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Δώρο Πάσχα που θα λάβουν όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που εργάστηκαν από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ' τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη, φέτος δηλαδή την 1η Μαΐου, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.

Μπορείτε να το υπολογίσετε εδώ: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.
Read More »
Δώρο Πάσχα 2024: Πότε πληρώνεται φέτος στους εργαζομένους Δώρο Πάσχα 2024: Πότε πληρώνεται φέτος στους εργαζομένους Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Έως τις 15 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Έως τις 15 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»


Έως τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντο και Ενέργειας, συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτό προβλέπεται στην τροποποίηση του Οδηγού του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», το οποίο αρχικά ήταν ανοικτό για υποβολή αιτήσεων, μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο της τροποποίησης προβλέπεται, ακόμη, πως τα απαιτούμενα -κατά περίπτωση- αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/Ενεργειακός Έλεγχος) υποβάλλονται, για όλες τις αιτήσεις, επίσης έως τις 15 Απριλίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).
Read More »
Έως τις 15 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» Έως τις 15 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός -Πού θα κυμαίνεται, από πότε θα ισχύει

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός -Πού θα κυμαίνεται, από πότε θα ισχύει

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατέθεσε την εισήγησή της στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή.

 Υπάρχουν τέσσερα σενάρια για τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα:

Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση του κατώτατου κατά 5%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι θα ανέβει στα 819 ευρώ, δηλαδή 39 ευρώ πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 5,5%, οδηγώντας τον κατώτατο στα 823 ευρώ, δηλαδή 43 ευρώ παραπάνω από σήμερα.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 6%, δηλαδή κατά 47 ευρώ, και αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος από την 1η Απριλίου θα πρέπει να ανέβει στα 827 ευρώ.

Το τέταρτο σενάριο θέτει τον πήχη της αύξησης στο 6,5%. Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος θα ανέβει στα 831 ευρώ, δηλαδή 51 ευρώ παραπάνω από σήμερα.

Οι προτάσεις των φορέων

Από την πλευρά των εργοδοτών, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και ο ΣΕΒ προτείνουν αύξηση της τάξης του 4% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 811,2 ευρώ, πρόταση αντίστοιχη με αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι έμποροι από την πλευρά τους (ΕΣΕΕ) κατέθεσαν πρόταση αύξησης 3,5% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε αυτή την περίπτωση στα 807,30 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε πρόταση για αύξηση 5%-την μεγαλύτερη μεταξύ των φορέων - η οποία θα διαμόρφωνε τον κατώτατο μισθό στα 819 ευρώ.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2024 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή η αύξηση δεν θα πρέπει να υπολείπεται του πληθωρισμού του 2023.

Η πρόταση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 908 ευρώ μηνιαίως, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μην μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος.
Read More »
Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός -Πού θα κυμαίνεται, από πότε θα ισχύει Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός -Πού θα κυμαίνεται, από πότε θα ισχύει Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Βροχή οι αγωγές και τα εξώδικα..

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Βροχή οι αγωγές και τα εξώδικα..


Σοβαρούς τριγμούς εξακολουθεί να προκαλεί η υπόθεση της μαζικής αποστολής email σε αποδήμους από το γραφείο της ευρωβουλευτή Άννας Ασημακοπούλου.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι πέφτουν βροχή τα εξώδικα και οι αγωγές.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται τις τελευταίες ώρες, μόνο από ένα δικηγορικό γραφείο της Αθήνας ετοιμάζονται 100 αγωγές για να σταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έχει λάβει δέκα εξώδικα από άτομα που πήραν email της, ενώ έχει γίνει και μία αγωγή εναντίον της.

Η ίδια έχει παραδώσει όλο το αρχείο της στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η οποία βρισκόταν επί τέσσερις ώρες στο υπουργείο Εσωτερικών

Επόμενος σταθμός της Αρχής φαίνεται ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία, με τον πήχη τον προσδοκιών να μην είναι ψηλά, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, ο πρώην γραμματέας αποδήμων, που έστειλε στην κα Ασημακοπούλου τα email που πήρε από το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Στο στόχαστρο έχει μπει και η Νίκη Κεραμέως, με την αντιπολίτευση να έχει ήδη ζητήσει να συσταθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να κληθεί η υπουργός, η οποία «έχει την πολιτική ευθύνη».

Πηγή epiruspost.gr 
Read More »
Βροχή οι αγωγές και τα εξώδικα.. Βροχή οι αγωγές και τα εξώδικα.. Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Οι προτάσεις της Δ.Κ. Παραμυθιάς για το τεχνικό πρόγραμμα

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Οι προτάσεις της Δ.Κ. Παραμυθιάς για το τεχνικό πρόγραμμα


Τις προτάσεις για συμπεριληφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Σουλίου, αποφάσισε ομοφωνία η ΔΚ Παραμυθιάς στην τελευταία συνεδρίαση της.

Πιο συγκεκριμένα:

Πάρκινγκ

Εξασφάλιση αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας Μπάμπα Ευης για τη δημιουργία πάρκινκ, καθώς και διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου.

Δημιουργία πάρκινκ στην ιδιοκτησία του Δήμου πάνω από το κέντρο υγείας, από οικία Ζωή Μπρέστα έως οικ. Μπρέστα Σταύρου.

Διανοίξεις Διαμορφώσεις ΟδώνΔιάνοιξη διαμόρφωση δρόμου από οικία Βαρούχα-Γκόρλα-Τσαμάτου.
Διάνοιξη διαμόρφωση δρόμου από Πυροσβεστική- Άγιο Νικόλαο.
Διάνοιξη διαμόρφωση δρόμου προς Κούλια.
Διάνοιξη διαμόρφωση δρόμου κάτω από οικ. Κωλέτση μέχρι οικ. Κώστα Ντάφλου.

Μονοδρομήσεις ΟδωνΜονοδρόμηση δρόμου από «μασούτη», μόνο άνοδο.
Μονοδρόμηση δρόμου από « Διεθνές», μόνο κάθοδος

ΑναπλάσειςΑνάπλαση πλατείας Παραμυθιώτη
Ανάπλαση κόμβου στην τοποθεσία «Μασούτης»
Ανάπλαση κόμβου στον « Γαλατά»
Ανάπλαση Πεζοδρομίου επί της οδού Κ. Καραμανλή.
Ανάπλαση πεζόδρομου απέναντι από οικ. Βασίλη Σπυρόπουλου έως στάση ρολογιού, οικ. Μόσχου.

Ανάγκες ΣχολείωνΤοποθέτηση κυγκλιδωμάτων στα σχολεία Νηπιαγωγείο και Παιδικός Σταθμός Παραμυθιάς.

Παιδικές ΧαρέςΣυντήρηση και αδειοδότηση παιδικής χαράς Παραμυθιάς
Συντήρηση και αδειοδότηση παιδικής χαράς Αγίου Δονάτου.
Συντήρηση και αδειοδότηση παιδικής χαράς στο Κάστρο

Διαγραμμίσεις οδώνΔιαγραμμίσεις όλων των διαβάσεων της πόλης Παραμυθιάς.
Χρωματισμός θέσεων ΑΜΕΑκαι θέσεων για μηχανές.
Χρωματισμός θέσεων ΑΜΕΑ στο παρκινγκ στη λαική αγορά και στα ΤΕΑ.
Δημιουργία θέσεων ΑΜΕΑ στο πακινγκ κάτω από το « corte « στη λαική και στα ΤΕΑ.
Τοποθέτηση φαναριού στο μικροβιολογικό εργαστήριο Μπάρμπα.

ΎδρευσηΣχεδιασμός και διατήρηση του παλιού συστήματος ύδρευσης στον Άγιο Δονάτο και σε όλη την πόλη Παραμυθιάς .

Αντιπυρική προστασίαΔημιουργία αντιπυρικής ζώνης στο δάσος Παραμυθιάς.

ΦωτισμόςΦωτισμός ρολογιού της Πόλης

Φωτισμός Κούλιας

Αντικατάσταση βραχιόνιων από « Μασούτη»- σχολείο Βούλγαρη και Αστυνομία,

Καθαριότητα Δημιουργία πράσινου σημείου για εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων.
Read More »
Οι προτάσεις της Δ.Κ. Παραμυθιάς για το τεχνικό πρόγραμμα Οι προτάσεις της Δ.Κ. Παραμυθιάς για το τεχνικό πρόγραμμα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Ιαματικός τουρισμός: Πώς μπορεί να φέρει χιλιάδες επιπλέον τουρίστες

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Ιαματικός τουρισμός: Πώς μπορεί να φέρει χιλιάδες επιπλέον τουρίστες


Ο ιαματικός τουρισμός εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη παγκοσμίως και φαίνεται να αποτελεί πλέον ιδιαίτερο κλάδο υψηλού επιπέδου, με σημαντικό παράγοντας ανάπτυξης τη χρησιμοποίηση ιαματικών φυσικών πόρων ή του θαλασσινού νερού.

Μάλιστα εκτιμάται ότι το 2025 ο ιαματικός τουρισμός αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο ενώ τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού υπολογίζονται μεταξύ 45,5 δισ. και 72 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 15% – 25%. Περίπου 14 εκατ. διασυνοριακοί ασθενείς σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800 – 6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις και την ενδονοσοκομειακή παραμονή.

Η Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να αποτελέσει τον «πρωταγωνιστή» στον ιαματικό τουρισμό, καθώς και στη δημιουργία μονάδων ιαματικής ιατρικής με δεδομένο το μοναδικό βιοκλίμα της και τον συνδυασμό της θάλασσας με τις ιαματικές πηγές.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, συνολικά έχουν καταμετρηθεί πάνω από 750 ιαματικές πηγές, από τις οποίες είναι αξιοποιημένες και επισκέψιμες περίπου οι 150-180.

Ωστόσο από αυτές μόνο 82 είναι αναγνωρισμένες ως αξιοποιημένες, αλλά μόλις 15 διαθέτουν σήμα λειτουργίας, σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής. Την ίδια στιγμή, από τις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, σύμφωνα με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, η πλειονότητα ανήκει σε δήμους, κάποιες στο Δημόσιο και λίγες σε ιδιώτες.

Επιπλέον, μόλις ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) η τεχνική μελέτη χαρακτηρισμού πηλών και ηφαιστειακών λίθων για ιαματική χρήση. Αναλύθηκαν 99 περιοχές ανά την επικράτεια, ενώ τα σημεία παρατήρησης ανέρχονται σε 514. Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, η Αγία Τριάδα Μεσολογγίου και η λουτρο-πηλοθεραπεία των Λουτρών Κυλλήνης αποτελούν τις επίσημες ανακηρυγμένες περιοχές για πηλοθεραπεία. Αναμένεται επίσης, η κατάθεση της αίτησης αναγνώρισης του πηλού Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών προς το Υπουργείο Τουρισμού και την Επιτροπή Προστασίας των Ιαματικών Φυσικών Πόρων. Από την ΕΑΓΜΕ έχει ήδη παραδοθεί στον δήμο η σχετική υδρογεωλογική μελέτη αναγνώρισης του πηλού Σαγιάδας με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης καλύπτοντας όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις τόσο ποιοτικά, μικροβιολογικά όσο και ποσοτικά.

Οι επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό

Η Ελλάδα διαθέτει κάποια κέντρα ιαματικού τουρισμού, αλλά όχι σύγχρονα Health Resorts, τα οποία είναι δημοφιλή σε τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης και μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για ακόμα περισσότερους επισκέπτες, ακόμα και από το εξωτερικό.

Συνήθως γύρω από τις ιαματικές πηγές αναπτύσσεται αξιοσημείωτη τουριστική δραστηριότητα, με ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ., η οποία, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στην πληθώρα των ιαματικών πηγών που διαθέτει η χώρα.

Πέρα από τα διάσημα Καμένα Βούρλα, τα Λουτρά της Αιδηψού, του Καϊάφα, αλλά και τα εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, Λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία, οι υπόλοιπες ιαματικές πηγές είτε έχουν εγκαταλειφθεί, όπως π.χ. η επένδυση του Πλατύστομου στη Λαμία, η οποία γνώρισε δόξες πριν κάποια χρόνια και τώρα γίνεται ξανά προσπάθεια να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της, είτε δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ όσο θα έπρεπε.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Therme Βalotesti στο Βουκουρέστι, μια αυστριακή επένδυση 60 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στην Ρουμανική πρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα κέντρο που έχει κατορθώσει να είναι το μεγαλύτερο spa στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και να προσελκύει καθημερινά χιλιάδες άτομα, τόσο Ρουμάνους, όσο και επισκέπτες από ξένες χώρες.
Τι σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Επενδυτική κινητικότητα σε σχέση με τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας παρατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αξιοποίησής τους. Το Ξενία Κύθνου, μαζί με τις ιαματικές πηγές, μετά από πολλές προσπάθειες πωλήθηκε σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί μια σημαντική επένδυση στην περιοχής.

Στη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, ο Όμιλος Μήτση, ο οποίος πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου, πρόκειται να πραγματοποιήσει μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το project περιλαμβάνει την αποκατάσταση των εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων «Ράδιον» και «Θρόνιον», την αποκατάσταση των υδροθεραπευτηρίων «Ιπποκράτης» και «Ασκληπιός», τη συντήρηση του χώρου πρασίνου και των πεζοδρόμων, τη διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης, τη διαμόρφωση περιμετρικού κυκλοφοριακού δακτυλίου οδών ήπιας κυκλοφορίας, τη διατήρηση των λειτουργικών προδιαγραφών του ξενοδοχείου «Γαλήνη».

Για την «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη» στα Καμένα Βούρλα, μετά από διαγωνιστική διαδικασία ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η INMO PARCK INVEST S.A., η οποία προσέφερε περίπου 11 εκατ. ευρώ για την αγορά ενός μέρους της περιοχής και την 50ετή μίσθωση της υπόλοιπης έκτασης ενώ θα υλοποιήσει τα επόμενα έτη σημαντικές επενδύσεις, αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του ακινήτου, του παραλιακού μετώπου και των ιαματικών πηγών, με τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, κατοικιών, μαρίνας, εγκαταστάσεων ευεξίας και καταστημάτων.
Read More »
Ιαματικός τουρισμός: Πώς μπορεί να φέρει χιλιάδες επιπλέον τουρίστες Ιαματικός τουρισμός: Πώς μπορεί να φέρει χιλιάδες επιπλέον τουρίστες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Επίσκεψη στον επιβλητικό και αγέρωχο Πύργο Ραγίου

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Επίσκεψη στον επιβλητικό και αγέρωχο Πύργο Ραγίου

Ο Πύργος Ραγίου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας και είναι χτισμένος πάνω σε λόφο ύψους 85 μέτρων στο μέσο του κάμπου Ραγίου - Κεστρίνης. 
 
Πρόκειται για ένα μικρό, καθαρά στρατιωτικού χαρακτήρα, φρούριο έκτασης τριών μόλις στρεμμάτων που περιβάλλεται από ισχυρό ισοδομικό στο μεγαλύτερο τμήμα του τείχος, το οποίο ενισχύεται από ορθογώνιους οχυρωματικούς πύργους... 
 
Χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί την αρχαιότερη σωζόμενη οχύρωση του θεσπρωτικού χώρου. 
 
Αργότερα κατά τον 19ο αιώνα κατά την Οθωμανική περίοδο χτίστηκε και ο Πύργος που δεσπόζει από μακρία, ενώ ο χώρος κατοικήθηκε συστηματικά, όπως υποδεικνύει ο μεγάλος αριθμός περιβόλων και τοίχων από ξερολιθιά. 
 
Ο Πύργος ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της «κούλιας», που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο κατά την Οθωμανική περίοδο.
Read More »
Επίσκεψη στον επιβλητικό και αγέρωχο Πύργο Ραγίου Επίσκεψη στον επιβλητικό και αγέρωχο Πύργο Ραγίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Αρχαία Φωτική | 2.500 δηνάρια ποινή το 2ο αι. μ.Χ, για παράνομη ταφή

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Αρχαία Φωτική | 2.500 δηνάρια ποινή το 2ο αι. μ.Χ, για παράνομη ταφή


Μαρμάρινος επιτύμβιος βωμός από τη Φωτική, 2ος-3ος αι. μ.Χ. φέρει δίγλωσση επιγραφή, στα λατινικά και ελληνικά.

Η επιγραφή μας πληροφορεί ότι τον τάφο ανέγειραν οι συγγενείς για τον σκλάβο – οικονόμο (;) Tychicus (Τυχικό) και για τους ίδιους. Εάν κάποιος τοποθετήσει άλλον νεκρό μέσα στον τάφο, προβλέπεται η ποινή των 2.500 δηναρίων τα οποία θα κατατεθούν στο θησαυροφυλάκιο-ταμείο.

Απειλητικές – αποτρεπτικές εκφράσεις για την προστασία οικογενειακών τάφων από μη νόμιμους χρήστες ήταν συνήθεις στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους, ενώ η παραβίαση είχε και νομικές συνέπειες για τις οποίες μεριμνούσε η ίδια η πόλη.

Για τη Φωτική γνωρίζουμε ότι εκείνη την περίοδο λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο της περιοχής, γεγονός που ενισχύεται από την συγκεκριμένη επιγραφή.

Το δίγλωσσο κείμενο στο ρωμαϊκό αυτό επιτύμβιο μνημείο, εάν δεν υποδεικνύει την ελληνική καταγωγή του νεκρού ή κάποιου μέλους της οικογένειας, απηχεί σαφώς τις πολιτισμικές επιδράσεις που δέχθηκαν οι Ρωμαίοι κατά την μακρά συμβίωσή τους με τον ελληνικό πληθυσμό στην περιοχή.

Σήμερα ο επιτύμβιος βωμός εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας, στην Αίθουσα 1, Ενότητα Ι: «Αρχαιολογική – Ιστορική αναδρομή».


Read More »
Αρχαία Φωτική | 2.500 δηνάρια ποινή το 2ο αι. μ.Χ, για παράνομη ταφή Αρχαία Φωτική | 2.500 δηνάρια ποινή το 2ο αι. μ.Χ, για παράνομη ταφή Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Φιλιάτες, το παλιό σινεμά…

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Φιλιάτες, το παλιό σινεμά…


Από τις Φιλιατιώτικες αναμνήσεις του Πολ Μαντέλου


Προχθές είδα στην τηλεόραση, σε ένα ελληνικό κανάλι, 5-6 παλιές ελληνικές ταινίες της παλιάς εποχής, χωρίς διαφημίσεις. Είδα το “Γαρύφαλλο στ’ αυτί”, “Το σοφεράκι”, “Η Γκόλφω και ο Τάσος”. 
Πότε γελούσα, πότε έκλαιγα. 
Θυμήθηκα τότε που ήμουν νεαρός, στο Φιλιάτι, κάναμε το παν να βρούμε 2 δραχμές να πάμε στο σινεμά του Δάλλα, να δούμε τα έργα αυτά. 
Όμως ας τα πάρω από την αρχή. 
Η οικογένεια Δάλλα είχε έρθει στο Φιλιάτι από το χωριό Αράχωβα. 
Τρία αγόρια, ο Σταύρος, ο Δονάτος, ο Γρηγόρης και η Σοφία. 
Είχαν στην επάνω πλατεία το ιστορικό εστιατόριο που άφησε εποχή για το καλό και φθηνό φαγητό. 
Ένα από τα αδέλφια, ο Δονάτος (Αηδόνης), δεν αρκούνταν στις δουλειές του εστιατορίου, είχε άλλες ιδέες που αργότερα τον δικαιώσανε. 
Στον κήπο του εστιατορίου έφτιαξε τον καλοκαιρινό σινεμά και έφερνε ταινίες ελληνικές, καουμπόικες και πάσης φύσεως. 
Ο κόσμος, που δεν είχε με τι να διασκεδάσει τότε, αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή και ομαδικά πηγαίναμε να δούμε τις ταινίες. 
Επίσης νοίκιασε το μεγάλο καφενείο του Σπύρο Κώτση στην κάτω πλατεία και πρόβαλλε εκεί ταινίες και το χειμώνα. 
Θυμάμαι με συγκίνηση, όταν τέλειωνε η ταινία και φεύγαμε για τα σπίτια μας, όλο μιλάγαμε για την ταινία που είδαμε ενθουσιασμένοι, και την άλλη μέρα όλοι πάλι γι΄ αυτό μιλούσανε. 
Η ταινία “Η Γκόλφω και ο Τάσος”, παιζότανε, θυμάμαι, κάθε βράδυ για ενάμιση μήνα συνεχώς. Γριές που δεν έβγαιναν απ’ το σπίτι τους, πηγαίνανε να δουν το έργο αυτό, ακόμα και άρρωστοι απ’ το νοσοκομείο. 
Όλα αυτά ήρθαν στη μνήμη μου με συγκίνηση και κατάλαβα ότι ο Αηδόνης Δάλλας πρόσφερε πολλά. 
Αργότερα άνοιξε κινηματογράφους στην Ηγουμενίτσα, στη Σαγιάδα, στην Παραμυθιά, στη Νέα Σελεύκεια, στο Καστρί, στο Κανελλάκι, στην Πάργα και στην Κέρκυρα και για χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Κινηματογράφων Δυτικής Ελλάδας και μέλος στο Συμβούλιο κινηματογραφιστών-αιθουσαρχών Ελλάδας. 
Άνθρωποι προοδευτικοί που παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και δίνουν γέλιο και χαρά στον κόσμο, πρέπει να τους το αναγνωρίζουμε. Χάρη στο Δάλλα είδαμε όλα αυτά τα αριστουργήματα. 
Οι μεγαλύτεροι διασκεδάζανε με τις ελληνικές ταινίες και η νεολαία μορφωνότανε και επηρεαζότανε από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου που γυριζότανε εκείνες τις εποχές από μεγάλους σκηνοθέτες και εμείς είχαμε τη δυνατότητα να τα βλέπουμε στο Φιλιάτι, χάρη στο Δονάτο. Τώρα που γράφω τα λίγα αυτά λόγια, το μυαλό μου ταξιδεύει στην εποχή εκείνη, που με 5 φράγκα στην τσέπη ήμουνα ευτυχισμένος στο Φιλιάτι μας!


Σ.Σ. Οι πρώτες κινηματογραφικές προβολές στο Φιλιάτι έγιναν προπολεμικά από τον αείμνηστο Βαβουριώτη Νικόλα Πάντο- που είχε έρθει από την Αμερική εγκαταστάθηκε στο Φιλιάτι και είχε κινηματογραφική μηχανή. Ο χώρος προβολών ήταν στο καφενείο ¨το ΝΕΟΝ¨ όπου σήμερα το πνευματικό κέντρο της εκκλησίας (Φιλιάτες 1936 ¨Στο καφενείο «το ΝΕΟΝ» θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία από την κηδεία του Ελευθέριου Βενιζέλου¨. από την εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ)
Read More »
Φιλιάτες, το παλιό σινεμά… Φιλιάτες, το παλιό σινεμά… Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Στον αγώνα αξιολόγησης για τη στελέχωση των Εθνικών ομάδων, δύο αθλητές του ΔΝΟΗ

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Στον αγώνα αξιολόγησης για τη στελέχωση των Εθνικών ομάδων, δύο αθλητές του ΔΝΟΗ


Στον 2ο αγώνα αξιολόγησης του 2024, στα πλαίσια της διαδικασίας στελέχωσης των Εθνικών ομάδων, στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά βρέθηκε ο ΔΝΟΗ το Σαβ/κο 16-17 Μαρτίου με συμμετοχή περίπου 200 αθλητών κ αθλητριών από όλη την Ελλάδα.
Ο ΔΝΟΗ συμμετείχε με 2 αθλητές-τριες όπου με την εξαιρετική τους παρουσία κατέλαβαν τις εξής θέσεις:
Ντάνη Εριλία 1η θέση στον τελικό Β του 1Χ Νεανίδων
Βρακάς Σταύρος 6η θέση στον τελικό C του 1Χ Εφήβων
Την αποστολή συνόδευσε ο προπονητής του ομίλου Κιτσάτης Κων/νος και ο Έφορος Κωπηλασίας Ντάνης Γιώργος.
Θερμά Συγχαρητήρια σε όλους !!!!
Read More »
Στον αγώνα αξιολόγησης για τη στελέχωση των Εθνικών ομάδων, δύο αθλητές του ΔΝΟΗ Στον αγώνα αξιολόγησης για τη στελέχωση των Εθνικών ομάδων, δύο αθλητές του ΔΝΟΗ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Ηγουμενίτσας


O Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία και Δωρεά Μυελού των Οστών , την Κυριακή 31 Μαρτίου από τις 10:00 - 14:00.

Εθελοντική Αιμοδοσία
Χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα αυξάνονται. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη από τη δική μας εθελοντική προσφορά για να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Ανάμεσά τους τραυματίες, ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα, έγκυες με επιπλοκές κατά τον τοκετό και πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία).

Μη μένεις θεατής, γίνε κι εσύ εθελοντής αιμοδότης!
Read More »
Εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Ηγουμενίτσας Εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό για καφετέρια στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Ζητείται προσωπικό για καφετέρια στην Ηγουμενίτσα



Ζητείται προσωπικό για καφετέρια στις θέσεις κουζίνας/λάντζας και σέρβις. 

Για πληροφορίες καλέστε στο 6988860633
Read More »
Ζητείται προσωπικό για καφετέρια στην Ηγουμενίτσα Ζητείται προσωπικό για καφετέρια στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Αγώνας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα για τον ΕΡΜΗ

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024
Αγώνας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα για τον ΕΡΜΗ


Όλοι μαζί την Κυριακή στις 15:00 για τον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος Β Εθνικής ΕΣΠΕΔΕ. 
Σε περίπτωση νίκης η ομάδα μας στέφεται πρωταθλήτρια συμπληρώνοντας 3 νίκες στα μεταξύ μας παιχνίδια.
Το Δ.Σ., οι προπονητές, και οι αθλητές του ΕΡΜΗ καλούν όλη την ΠΟΛΗ στον 1ο Μεγάλο Τελικό για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Β’ Εθνικής…
Ελάτε να στηρίξετε την ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ, την ΚΥΡΙΑΚΗ 24/3, ώρα 15:00….
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ….
Read More »
Αγώνας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα για τον ΕΡΜΗ Αγώνας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα για τον ΕΡΜΗ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Σελίδες