https://picasion.com/
https://picasion.com/

Θεσπρωτία: Νεκροταφείο πλατανιών ο Καλαμάς (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015

Θεσπρωτία: Νεκροταφείο πλατανιών ο Καλαμάς (+ΒΙΝΤΕΟ)Χιλιάδες νεκρά πλατάνια, θύματα της νόσου του μεταχρωματικού έλκους, συναντά κανείς στη Θεσπρωτία και δη στον ποταμό Καλαμά.
Η νόσος που «εισήχθη» στη Θεσπρωτία από την Πελοπόννησο, μέσω μηχανημάτων, όπως εκτιμάται, που εργάστηκαν στην κατασκευή της Εγνατίας οδού, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των κατοίκων για μια οικολογική καταστροφή άνευ προηγουμένου.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Ιωαννίνων ο Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος, ερευνητής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Δασικών Οικοσυστημάτων κ. Παναγιώτης Τσόπελας «σε μερικά χρόνια ο ποταμός Καλαμάς θα έχει καταστραφεί πλήρως, δε θα υπάρχουν πλατάνια».
Ο κ. Τσόπελας χαρακτήρισε τον Καλαμά «νεκροταφείο πλατάνων», ενώ επεσήμανε ότι πλέον εστίες μόλυνσης έχουν εντοπιστεί και στον Αχέροντα και στον Άραχθο.
 
Ο μύκητας Ceratocystis platani, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Τσόπελα, έφτασε στην Ευρώπη από την Αμερική μαζί με τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια του β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εισβάλλει στα αγγεία του δέντρου, εκλύει κάποιες τοξίνες και ο πλάτανος πεθαίνει. Σε κάθε εστία προσβολής, η ασθένεια διαδίδεται στα διπλανά δέντρα με την επαφή των ριζών τους.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται κυρίως με ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο μύκητας μεταδίδεται με μολυσμένα αλυσοπρίονα, μπουλντόζες κι εκσκαφείς, καθώς και μέσω μεταφοράς μολυσμένων κορμών.

Η υλοτομία νεκρών προσβεβλημένων δένδρων έχει αποτέλεσμα τη μόλυνση των αλυσοπρίονων και στη συνέχεια υγιών δένδρων. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της ασθένειας με τα καυσόξυλα από μολυσμένα δέντρα.

Θεραπεία για τα προσβεβλημένα δέντρα δεν υπάρχει ενώ οι επιστήμονες ρίχνουν το βάρος στην πρόληψη της διάδοσης της νόσου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, συνιστώντας απολύμανση των αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων, αποφυγή της υλοτομίας κορμών και κόψιμο των υγιών πλατάνων που βρίσκονται γύρω σε προσβεβλημένα, ώστε να μην υπάρχει «χώρος» να μεταδοθεί η νόσος. 

Για το ίδιο θέμα και στην ίδια εκπομπή της ΕΡΑ Ιωαννίνων και τη δημοσιογράφο κα Βάσω Γκόρου, μίλησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης.

 
Read More »
Θεσπρωτία: Νεκροταφείο πλατανιών ο Καλαμάς (+ΒΙΝΤΕΟ) Θεσπρωτία: Νεκροταφείο πλατανιών ο Καλαμάς (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015 Rating: 5

Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015
Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου


Στη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου κάθισε η «μπίλια» των κυβερνητικών σχεδιασμών. Προηγήθηκε πλήθος εισηγήσεων προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος είδε το σενάριο του αιτήματος για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης να επιτείνει παρά να επιλύει το πρόβλημα της ακυβερνησίας, δεδομένης της ακλόνητης στάσης των διαφωνούντων στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε με διάγγελμα την παραίτηση του ίδιου και της κυβέρνησης. 

«Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού όλα όσα έπραξα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό με την με την ψήφο του να αποφανθεί αν ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στην εντολή που είχε πάρει.
Read More »
Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015 Rating: 5

Πέρδικα Ηγουμενίτσας: Κανένας σεβασμός στο περιβάλλον

Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015
Πέρδικα  Ηγουμενίτσας: Κανένας σεβασμός στο περιβάλλον


Δεν έχουν περάσει παρά μερικά χρόνια, από τον ξεσηκωμό των Περδικιωτών, ενάντια στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από το χωριό τους.

Κύρια αιτιολογία, ήταν η προστασία του περιβάλλοντος από τη μόλυνση του φυσικού αερίου.

Με αυτή τους την αντίθεση διατράνωναν την ευαισθησία τους και την εικόνα τους ως πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση.

Η πραγματικότητα όμως, η οποία φαίνεται από φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης, τουλάχιστον για μια μερίδα από αυτούς, είναι πολύ διαφορετική.


Κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής, έχουν μετατρέψει το φυσικό περιβάλλον του χωριού τους σε κανονική χωματερή.

Δίπλα στον δρόμο και λίγο πριν φτάσεις στο χωριό, ασυνείδητοι πολίτες πετάνε τα σκουπίδια και τα μπάζα τους σε μία λακκιά.

Τι και εάν στο σημείο, έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο Ηγουμενίτσας πινακίδα, με την οποία ενημερώνει πως απαγορεύεται η ρίψη μπαζών και σκουπιδιών.

Οι "ευαίσθητοι" αυτοί πολίτες αδιαφορούν και μολύνουν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον, με την εικόνα αυτή, να την αντικρίζουν καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες που επιλέγουν τις παραλίες της Πέρδικας για τα μπάνια τους και τις διακοπές τους.

Καλό θα ήταν να έβγαινε και τώρα ένα ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης του χωριού, που θα καταδικάζει αυτή τη συνεχόμενη νοοτροπία των συγχωριανών τους.

Read More »
Πέρδικα Ηγουμενίτσας: Κανένας σεβασμός στο περιβάλλον Πέρδικα  Ηγουμενίτσας: Κανένας σεβασμός στο περιβάλλον Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015 Rating: 5

Εντοπίστηκε φυτεία με 238 δενδρύλλια κάνναβης (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015
Εντοπίστηκε φυτεία με 238 δενδρύλλια κάνναβης (+ΦΩΤΟ)


Εντοπίστηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, σε ορεινή και δασώδη περιοχή στους Χιονάδες Ιωαννίνων, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, φυτεία αποτελούμενη από διακόσια τριάντα οκτώ (238) δενδρύλλια κάνναβης.

 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών για την καταπολέμηση της κατοχής - διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εξερεύνησης στην παραπάνω περιοχή, φυτεία αποτελούμενη από (238) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (0,15) έως (2,40) μέτρα, τα οποία χθες (19-08-2015) εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

 
Ενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
Read More »
Εντοπίστηκε φυτεία με 238 δενδρύλλια κάνναβης (+ΦΩΤΟ) Εντοπίστηκε φυτεία με 238 δενδρύλλια κάνναβης (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015 Rating: 5

Άγρια συμπλοκή στην παραλία εξ αιτίας του σκύλου

Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015
Άγρια συμπλοκή στην παραλία εξ αιτίας του σκύλου


Σε άγριο ξυλοδαρμό κατέληξε το επεισόδιο μεταξύ δύο τουριστών στην Κυανή Ακτή, με αφορμή την παρουσία σκύλου στην παραλία.

Ένας από τους παραθεριστές αντέδρασε όταν διαπίστωσε ότι άλλος λουόμενος είχε καταφτάσει έχοντας μαζί του, τον σκύλο του.

Παρά τις συστάσεις να τον απομακρύνει, την ώρα μάλιστα που βρίσκονταν και άλλοι στην παραλία, εκτός από ενήλικες και μικρά παιδιά που σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά φοβόντουσαν από την παρουσία του ζώου, αυτό δεν έγινε.

Ακολούθησε λογομαχία ανάμεσα σε λουόμενο και τον ιδιοκτήτη του σκύλου που αρνιόνταν να απομακρύνει το ζώο από την παραλία και την θάλασσα, ενώ δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες άλλων που βρίσκονταν στην ακτή.

Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό που έφτασε στο σημείο και ζήτησε την απομάκρυνση του ζώου από την παραλία.

Το γεγονός αυτό εξόργισε καθώς φαίνεται τον ιδιοκτήτη του σκύλου, ενώ ο διαπληκτισμός του με τον άλλο λουόμενο δεν είχε σταματήσει και κουβέντα την κουβέντα πιάστηκαν στα χέρια, καταφέροντας χτυπήματα ο ένας στον άλλον.

Τελικά επενέβησαν τόσο οι άντρες του Λιμενικού όσο και άλλοι λουόμενοι και χώρισαν με δυσκολία τους δύο άντρες.
 
Read More »
Άγρια συμπλοκή στην παραλία εξ αιτίας του σκύλου  Άγρια συμπλοκή στην παραλία εξ αιτίας του σκύλου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015 Rating: 5

Γνωρίστε τα μαγευτικά Σύβοτα από ψηλά (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015
Γνωρίστε τα μαγευτικά Σύβοτα από ψηλά (ΒΙΝΤΕΟ)


Read More »
Γνωρίστε τα μαγευτικά Σύβοτα από ψηλά (ΒΙΝΤΕΟ) Γνωρίστε τα μαγευτικά Σύβοτα από ψηλά (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015 Rating: 5

Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Φιλιατών

Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015
Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Φιλιατών


Καλείστε να προσέλθετε σε δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα την 20η του μήνα Αυγούστου του έτους 2015 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87):

1.Έγκριση Δαπανών και έγκριση διάθεσης πίστωσης

2.Έγκριση χορήγησης άδειας χρήσης μουσικών οργάνων της JASKELEVICIUTE VIJOLE

στην Τ.Κ Σαγιάδας

3.Έγκριση δαπάνης - διάθεσης πίστωσης και ανάθεση της μελέτης: «Μελέτη ασφαλτόστρωσης δρόμου Κεφαλοχώρι-Κοσυβάτικα»

4.Έγκριση δαπάνης-διάθεσης πίστωσης και ανάθεση της μελέτης: «Τοπογραφική αποτύπωση αγροτικών δρόμων κάμπου Αετού-Παλαιοκκλησίου

5.Έγκριση δαπάνης-διάθεσης πίστωσης και ανάθεση της μελέτης: «Μελέτη πράξης αναλογισμού οδών(μεταξύ των Ο.Τ 12 και 87 καθώς και (μεταξύ των Ο.Τ. 85,87 Β και 86)στο τ.δ Φιλιατών

6.Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού


Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής
Σπυρίδων Παππάς
Read More »
Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Φιλιατών Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015 Rating: 5