"Ζούγκλα" το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας (30 ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
"Ζούγκλα" το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Παρά τα βαρύγδουπα δελτία τύπου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, πως έχει προβεί σε μια σειρά παρεμβάσεων, σε όλο το μήκος της ζώνης ευθύνης του με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των χώρων αυτών, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής μας, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, όπως τη κατέγραψε σήμερα Πέμπτη 9 Απριλίου, η κάμερα του thespro.gr.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας, από το λιμάνι εξωτερικού μέχρι και το ΤΕΙ, θυμίζει κυριολεκτικά ζούγκλα.

Σε ολόκληρη την παραλία, τα άκοπα χορτάρια συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης και αδιαφορίας. 

Ένας χώρος που είναι η βιτρίνα της πόλης μας και που θα έπρεπε να διατηρείται πάντα καθαρός και περιποιημένος.

Το εκνευριστικό του όλου θέματος είναι, πως ο ΟΛΗΓ έχει σύμβαση με ιδιώτη που θα έπρεπε να φροντίζει το πράσινο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ύψους 18.000€ + ΦΠΑ.

Ακόμα και η ανάπλαση που έγινε στο πάρκο απέναντι από τις τράπεζες, έμεινε ημιτελής, αφού δεν τοποθετήθηκε το προβλεπόμενο γκαζόν στην παιδική χαρά, με όσους μπόμπιρες το επισκέπτονται να είναι αναγκασμένοι να παίζουν στις πέτρες και στο χώμα.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι ΟΛΗΓάρχες να ψάχνουν τρόπους να "εξοντώσουν" όποιον αποκαλύπτει τις πρακτικές τους και ας ασχοληθούν επιτέλους με το αντικείμενό τους.
Read More »
"Ζούγκλα" το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας (30 ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) "Ζούγκλα" το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας (30 ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5

Πανελλήνιες 2020: Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
Πανελλήνιες 2020: Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη


Με βάση τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και με δεδομένη την εν ισχύ αναστολή λειτουργίας των σχολείων από την 11η Μαρτίου 2020, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ' τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων.

Ακολουθούν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις: 

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διαψεύδει πληροφορίες που αναφέρονται σε πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με αυτό το ζήτημα, εν αναμονή των σχετικών εισηγήσεων των ειδικών.

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του κορωνοϊού, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, καθορίζοντας από κοινού τα επόμενα βήματα για την διαχείριση της κρίσης που έχει προκύψει με αφορμή την πανδημία του Covid-19 και τις συνέπειές της στη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της χώρας.
Read More »
Πανελλήνιες 2020: Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη Πανελλήνιες 2020: Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5

Στα 71 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 86 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
Στα 71 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 86 οι νεκροί από τον κορωνοϊό


Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 9 Απριλίου, είναι 71 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.955, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 79 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 16 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τρεις νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 86. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 73 έτη, και πάνω από το 86% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 23 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει 33.664 εργαστηριακά τεστ.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ Οι 16 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 77% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 57% είναι άνδρες ενώ τα 518 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 734 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το 30% είναι μεταξύ 18-39 ετών, 35% αυτών μεταξύ 40 και 59 ετών και ένα 21% είναι 65 ετών και άνω.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σήμερα τέθηκαν και τα κριτήρια που αφορούν τα τεστ αντισωμάτων. «Θέλουμε να είναι αξιόπιστα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού στη χώρα» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος.
Read More »
Στα 71 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 86 οι νεκροί από τον κορωνοϊό Στα 71 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 86 οι νεκροί από τον κορωνοϊό Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5

"Καθαρά" και τα 29 δείγματα από τη Θεσπρωτία - Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 9 Απριλίου)

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
"Καθαρά" και τα 29 δείγματα από τη Θεσπρωτία - Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 9 Απριλίου) 


Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Πέμπτη 9 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής: 

A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό. Πρόκειται για τον ασθενή από τα Ιωάννινα, ο οποίος είναι διασωληνωμένος και παρουσιάζει σταθερή βελτίωση. 
2. Στη ΜΕΘ μεταφέρθηκε σήμερα ο ηλικιωμένος από την Άρτα, αφού η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερά βελτιωμένη. 
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. 
· Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, με την κατάσταση της υγείας του ασθενή να παρουσιάζει βελτίωση. 
· Το δεύτερο περιστατικό αφορά θετικό κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας, με την υγεία του ασθενή να παραμένει σταθερή. 
· Το τρίτο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η κατάσταση της υγείας της είναι βελτιωμένη. 
4. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα έξι (46) νέα δείγματα. Τα τριάντα τρία που αφορούν όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα δέκα τρία αφορούν δείγματα που στάλθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και είναι όλα αρνητικά . 

Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»: 
· Τα δύο δείγματα που στάλθηκαν χθες είναι αρνητικά. 
· Σήμερα στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση. 
· Από το σύνολο των εκατόν δέκα πέντε δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ: 
· Τα δέκα επτά δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση είναι αρνητικά. 
· Σήμερα στάλθηκαν είκοσι νέα δείγματα για εξέταση . 
· Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
· Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. 

Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 
· Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύεται ένα πιθανό περιστατικό SARS-COV-2, του οποίου το αποτέλεσμα δείγματος αναμένεται. 
· Δεν λήφθηκε άλλο δείγμα πιθανού περιστατικού. 
· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, τόσο του ενός που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
· Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020. 

Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: 
· Τα πέντε δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά. 
· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά είκοσι εννέα δείγματα και ήταν όλα αρνητικά. 

Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται είκοσι (20) άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης.
Read More »
"Καθαρά" και τα 29 δείγματα από τη Θεσπρωτία - Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 9 Απριλίου) "Καθαρά" και τα 29 δείγματα από τη Θεσπρωτία - Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 9 Απριλίου) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόπειρα απάτης στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόπειρα απάτης στην Ηγουμενίτσα


Αυξημένη πρέπει να έχουν την προσοχή τους, οι επιχειρηματίες της Ηγουμενίτσας, καθώς από εχτές το πρωί, σπείρα απατεώνων προσπαθεί να τους εξαπατήσει, αποσπώντας τους χρηματικά ποσά.

Ο τρόπος της απάτης είναι γνωστός.

Συγκεκριμένα, εχτές το πρωί, άγνωστος, προσποιούμενος τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Γκόλια, επικοινώνησε με έμπορο της πόλης της Ηγουμενίτσας, ζητώντας του προϊόντα για τις ανάγκες των προνοιακών υπηρεσιών, συνολικής αξίας 600€.

Ο έμπορος αφού αρχικά συμφώνησε για τη συναλλαγή, έλαβε στο email του την απόδειξη της κατάθεσης, στην οποία όμως εμφανιζόταν το ποσό των 6.000€.


Αμέσως επικοινώνησε ξανά μαζί του ο άγνωστος που προσποιούνταν τον Αντιδήμαρχο, λέγοντάς του πως εκ παραδρομής έγινε κατάθεση 6.000€ και όχι 600€, ζητώντας από τον έμπορο να του επιστρέψει τη διαφορά.

Ευτυχώς όμως ο έμπορος κατάλαβε την παγίδα που πήγαιναν να του στήσουν και αφού επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο, κατήγγειλε το συμβάν στην αστυνομία, η οποία και έχει αναλάβει να εντοπίσει τον άγνωστο δράστη.
Read More »
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόπειρα απάτης στην Ηγουμενίτσα ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόπειρα απάτης στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5

Σε Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των καταστημάτων του Δρεπάνου

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
Σε Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των καταστημάτων του Δρεπάνου


Καλείστε να συμμετάσχετε με τηλεδιάσκεψη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει την 13η Απριλίου 2020 ημέρα Μ.Δευτέρα και ώρα 14:00’ για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα: 

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ 
Δημοπράτηση καταστημάτων Δρεπάνου από τον ΟΛΗΓ - Χερσαία Ζώνη. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 


Read More »
Σε Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των καταστημάτων του Δρεπάνου Σε Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των καταστημάτων του Δρεπάνου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5

Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού απαντούν - Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού απαντούν - Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας


Το πιο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί όλους μας, πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας απαντούν σήμερα οι Καθηγητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης και Κωνσταντίνος Κωστίκας. «Ο νέος κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί έτσι απλά. Εάν αποσύρουμε πρώιμα τα δραστικά μέτρα που έχουν ληφθεί, ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 θα εκτοξευθεί. Η ‘στρατηγική εξόδου’ δεν αφορά μόνο μια χώρα. Πρόκειται για μια μαζική επιστημονική και κοινωνική πρόκληση», επισημαίνουν οι δύο καθηγητές..

Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων συνεχίζοντας την εκστρατεία ενημέρωσης δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας.

Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας και πότε θα επανέλθει η ζωή μας στους φυσιολογικούς της ρυθμούς;

Οι στιγμές που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι πρωτόγνωρες. Έχουμε ‘εμπλουτίσει’ το λεξιλόγιό μας με λέξεις και όρους που δεν χρησιμοποιήσουμε πολύ, όπως κοινωνική αποστασιοποίηση, αυτοπεριορισμός, απομόνωση, εγκλεισμός. Βλέπουμε στις τηλεοράσεις σκηνές με άδειους δρόμους και άδειες πλατείες σε πόλεις του κόσμου πολύβουες και γεμάτες κίνηση και ζωντάνια. Πρώτη για μια κρίσιμη ιστορική περίοδο στην οποία, η απάντηση της ανθρωπότητας ήταν παγκόσμια και χωρίς προηγούμενο. Είναι, λοιπόν, λογικό να απευθύνουμε το ερώτημα ‘πότε θα μπορέσουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω;’ Βιαζόμαστε να ‘υποχωρήσει η πλημμυρίδα’ και να αποκατασταθεί η ‘ομαλότητα’.

Είναι σίγουρο ότι η παρούσα στρατηγική που μας διαφυλάσσει δεν μπορεί να διαρκέσει ‘επ’ άπειρον’. Οι επιπτώσεις στον κοινωνικό και τον οικονομικό ιστό θα ήταν καταστροφικές.

Αυτό που χρειάζονται όλες οι χώρες του κόσμου είναι ‘μια στρατηγική εξόδου’ από την κρίση.

Ωστόσο, ο νέος κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί έτσι απλά. Εάν αποσύρουμε πρώιμα τα δραστικά μέτρα που έχουν ληφθεί, ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 θα εκτοξευθεί. Η ‘στρατηγική εξόδου’ δεν αφορά μόνο μια χώρα. Πρόκειται για μια μαζική επιστημονική και κοινωνική πρόκληση.

Ποιοι τρόποι προτείνονται για μια κατά το δυνατόν ασφαλή έξοδο από την κρίση.

Ουσιαστικά, οι ειδήμονες αναγνωρίζουν τρεις τρόπους: τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την ανάπτυξη ικανού βαθμού ανοσίας στο γενικό πληθυσμό καθώς και ορισμένες ‘μόνιμες’ αλλαγές στη συμπεριφορά μας και στην κοινωνία μας. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν μα μειώσουν την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται.

Τι θα προσφέρουν τα εμβόλια;

Τα εμβόλια προσδίδουν στους ανθρώπους ανοσία, έτσι ώστε να μην κολλήσουν τον ιό όταν εκτεθούν σε άτομα που νοσούν. Υπολογίζεται ότι ένα εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, ο ιός δεν θα προκαλεί επιδημικά κύματα. Και αυτή είναι κατά μία έννοια η ‘ανοσία της αγέλης’. Πράγματι, η έρευνα για την παρασκευή εμβολίων προχωρά ταχύτατα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας και θα απαιτηθεί να ισχύσει μια παγκόσμια εμβολιαστική καμπάνια. Το όριο που τίθεται είναι 12 έως 18 μήνες, αν και όλοι εργάζονται και ελπίζουν τα πρώτα εμβόλια να είναι διαθέσιμα νωρίτερα.

Πότε θα υπάρξει φυσική ανοσία στον πληθυσμό;

Είναι αδύνατο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό ήταν καταδικασμένες οι ‘επιλογές’ να αναπτυχθεί η φυσική 'ανοσία της αγέλης'. Δηλαδή να νοσήσει ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ώστε το ποσοστό των ατόμων που αναπτύσσουν αντισώματα κατά του Covid-19 να αυξηθεί. Το τίμημα μιας τέτοιας επιλογής αντανακλάται στο πλήθος των ασθενών που πλημμύρισαν τα νοσοκομεία και οδήγησαν στην υπερπληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι πιο συντηρητικές και συνετές στρατηγικές ‘των μέτρων περιορισμού και αποστασιοποίησης’ μειώνουν τον αριθμό των κρουσμάτων, ‘αδυνατίζουν’ το κύμα της μετάδοσης και επιτρέπουν στο βαθμό του δυνατού τη διαχείριση του αυξημένου αριθμού των νοσούντων που χρειάζονται νοσηλεία. Από τη άλλη η βιασύνη να ‘άρουμε τα μέτρα’ μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερο ή και τρίτο κύμα μετάδοσης του ιού.

Συνεπώς, καθώς δεν είναι βέβαιο ακριβώς πότε πρέπει αρχίσουν να αποκλιμακώνονται οι περιορισμοί, είναι λογικό ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όταν ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού της χώρας μολυνθεί από τον Covid-19 στο λεγόμενο πρώτο κύμα. Σε αυτή την περίπτωση τα νέα κρούσματα θα μπορούσαν να ανιχνευθούν με τη γενίκευση των διαγνωστικών τεστ όσο το δυνατό νωρίτερα, ώστε να ‘μονωθούν’ και να ‘γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών τους, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ποιες είναι οι ‘μόνιμες αλλαγές’ στην καθημερινότητά μας που μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση;

Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στο να κρατηθεί ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα από τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν. Η διενέργεια σε μεγάλη κλίμακα ελέγχων στο γενικό πληθυσμό για την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων και η μόνωσή τους έχει κεντρική θέση για την αποφυγή κορύφωσης της επιδημίας. Ιδιαίτερα χρήσιμη θα είναι επίσης η αξιολόγηση του επιπέδου της ανοσίας του γενικού πληθυσμού που μπορεί να ελεγχθεί με τον προσδιορισμό αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού με μεθόδους που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και σε μεγάλους πληθυσμούς.

Σημαντική βοήθεια θα μας δώσει η ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών κατά του Covid-19. Αυτές είναι σημαντικό να δίνονται νωρίς με την έναρξη των συμπτωμάτων και θα βοηθήσουν στον έλεγχο της μολυσματικότητας των ατόμων αυτών. Επίσης, αναμένονται θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα μειώσουν τις επιπλοκές της νόσου, την ανάγκη εισαγωγής στις ΜΕΘ καθώς και τους θανάτους. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών στα νοσοκομεία, ο αριθμός των κλινών των ΜΕΘ, να διασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και να αυξηθεί ο αριθμός των ‘ δικών μας ανθρώπων’ που υπηρετούν το συνάνθρωπό τους μέσα από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η επιστημονική κοινότητα είναι σίγουρο ότι θα βρει τη λύση και για αυτή την πανδημία. Δικό μας καθήκον είναι να είμαστε υπομονετικοί, ψύχραιμοι και συνετοί. Τι κάνουμε; #μένουμεσπίτι και ‘μένουμε υγιείς’.
Read More »
Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού απαντούν - Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού απαντούν - Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 48χρονου με 20 τόνους ξυλεία

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 48χρονου με 20 τόνους ξυλεία 


Στη σύλληψη ενός 48χρονου ημεδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο λιμάνι εσωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος ως οδηγός Φ/Γ οχήματος, δεν έφερε την προβλεπόμενη άδεια υλοτομίας για την ξυλεία ελαιόδεντρων που μετέφερε, συνολικού βάρους δεκαεννέα χιλιάδες διακόσια πενήντα κιλά (19,250kg).
Το εν λόγω Φ/Γ όχημα είχε φορτωθεί από έναν 63χρονο ημεδαπό ως ασυνόδευτο σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο από το νέο λιμένα Γάιου ν. Παξών με προορισμό το λιμένα Ηγουμενίτσας.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα ξυλείας, ενώ ο 63χρονος συνελήφθη από στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Παξών.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 48χρονου με 20 τόνους ξυλεία Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 48χρονου με 20 τόνους ξυλεία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5

Ανοιχτή επιστολή των λογιστών της Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
Ανοιχτή επιστολή των λογιστών της Θεσπρωτίας


Με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα υγείας ως Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Θεσπρωτίας θα θέλαμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας αλλά και την ανησυχία μας για τις τελευταίες εξελίξεις .

Από την πρώτη στιγμή των δύσκολων καταστάσεων που οδηγήθηκε η χώρα μας ο κλάδος των φοροτεχνικών λογιστών αισθανόμενος το χρέος που έχει ,προτίμησε να παραμείνει στα γραφεία ,να συνεχίσει την εξυπηρέτηση και σε όσες περιπτώσεις ήταν εφικτό να υπερβεί εαυτόν . Σταμάτησε για αυτόν να είναι εργασία και το θεώρησε λειτούργημα , βλέποντας το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου να χρειάζεται βοήθεια. Έτσι «δεν μείναμε σπίτι» κατά το σωστό σλόγκαν αλλά «μείναμε γραφείο» για να βοηθήσουμε τους πολίτες και το κράτος .Ως ελάχιστο φόρο τιμής στο ηρωικό ιατρικό προσωπικό της χώρας που σώζει τις ζωές των συμπολιτών μας , εργαζόμαστε πιο σκληρά από ποτέ για να διατηρήσουμε τις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας.

Θεωρήσαμε ότι η προσπάθεια μας αυτή θα εκτιμηθεί και θα μας δοθεί κάθε απαραίτητο εφόδιο από το κράτος ώστε να βγούμε όλοι μαζί από αυτήν την πανδημία που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της. Κατανοήσαμε τις αρχικές ασάφειες των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της ταχύτητας και της σφοδρότητας της επιδημίας .Κατανοήσαμε το σοκ που υπέστησαν οι δομές του κράτους γιατί ακριβώς ήμασταν και οι ίδιοι σοκαρισμένοι.

Όμως σε αυτό ακριβώς το σημείο θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην κατανόηση μας και αναμένουμε την ανταπόδοση της από τους κυβερνόντες για τον δυσανάλογο και άδικο πόλεμο που δεχόμαστε. Τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδοθεί τόσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου , ερμηνευτικές ,διατάξεις ,εγκύκλιοι και δελτία τύπου που για να αφομοιωθούν και να εφαρμοστούν θα χρειαζόταν μήνες διαβάσματος και διαβουλεύσεων από τους επαγγελματίες λογιστές .Οι προθεσμίες υλοποίησης των πολλών νέων υποχρεώσεων είναι συνήθως κάποιες λίγες ημέρες με μια δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας που λέγεται ευθύνη υποβολής. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην ενεργοποιηθεί κάποιο καινούριο μέτρο ,κάποια νέα πλατφόρμα ,κάποια νέα υποχρέωση. Κλείσιμο επιχειρήσεων σε δόσεις μέσα σε κυκλώνα ασαφειών (βλ. delivery),αναστολές συμβάσεων, μειώσεις ενοικίων ,πλατφόρμες απογραφής αντισηπτικών ,αιτήσεις εργαζομένων . Θα έπρεπε να αναφερθεί ως κερασάκι στην τούρτα η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία μας ανακοινώθηκε στις 3 Απριλίου ,έχει διορία την 10η Απριλίου ,προϋποθέτει καταχωρημένα τα άφαντα λόγω κλειστών επιχειρήσεων και καραντίνας τιμολόγια του Α τριμήνου 2020 και έτοιμες φορολογικές δηλώσεις για την χρήση 2019 χωρίς καν να έχουν δημοσιευτεί οι όροι δανεισμού. Όμως το κερασάκι τελικά ήταν η πλατφόρμα απογραφής αυγών, πουλερικών και αμνοεριφίων που μπορεί να χαρακτηριστεί μονάχα ως κακόγουστο αστείο. Ο κόσμος τριγύρω μας νοσεί και πεθαίνει και εμείς να πρέπει να καλούμε πελάτες και να τους υποχρεώνουμε να μετρήσουν πόσα αυγά έχουν στο καλάθι προς πώληση. Αυτοί που αποφασίζουν πρέπει να σταματήσουν να βάζουν εμπόδια και τρικλοποδιές σε αυτούς που υλοποιούν τις δικές τους αποφάσεις.

Μη ξεχνάτε πως το 90% των επιχειρήσεων αυτής της χώρας έχει εξουσιοδοτήσει εξωτερικό λογιστή φοροτεχνικό και δεν διαθέτει οργανωμένο εσωτερικό λογιστήριο .Μην ξεχνάτε πως μπροστά στην τρομακτική πανδημία που πλήττεται ο πλανήτης βρισκόμαστε και εμείς και οι οικογένειες μας. Θέλουμε να βάλουμε πλάτη δηλώνουμε όμως ανήμποροι να αναλάβουμε όλο το βάρος των επιπλέον μέτρων κοινωνικής πρόνοιας μαζί με τις ήδη δυσβάσταχτες επαγγελματικές μας υποχρεώσεις.

Έτσι ζητάμε :
• Την νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές .Σήμερα ο επαγγελματίας λογιστής ακόμη και στην περίπτωση θανάτου του έχει προθεσμίες που λήγουν .
• Την διεκπεραίωση διαδικαστικών εργασιών από τις δημόσιες υπηρεσίες ή ΚΕΠ με ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητας τους .Οι δημόσιες υπηρεσίες αντί να ενεργοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό μπροστά στην υγειονομική αυτή κρίση ,έκλεισαν για το κοινό και υπολειτουργούν (κατεβασμένα τηλέφωνα ,έλλειψη email κτλ) με αποτέλεσμα όλη η υλοποίηση των κρατικών προγραμμάτων αλλά και η υφιστάμενες εργασίες να γίνεται από τα λογιστικά γραφεία που απεγνωσμένα πλέον λειτουργούν εώς και 18 ώρες ημερησίως για να ανταπεξέλθουν. Οι λογιστές δεν είναι δημόσιες υπηρεσίες.
• Την αυτόματη άντληση στοιχείων μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν αντί να δημιουργούνται συνεχώς πλατφόρμες καταχώρησης των ίδιων συνεχώς στοιχείων.
• Την άμεση παράταση κάθε προθεσμίας που λήγει μέσα στα χρονικά περιθώρια της πανελλαδικής καραντίνας και περισσότερο αυτών που η υποβολή τους προϋποθέτει συνωστισμό στα γραφεία μας, παραλαβή και καταχώρηση τιμολογίων (ενδεικτικά περιοδικές ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι κτλ). Σύμφωνα με τα δελτία τύπου του υπουργείου πολιτικής προστασίας ο covid-19 παραμένει ενεργός στο χαρτί για ημέρες ίσως και εβδομάδες. Ο κάθε επαγγελματίας πρέπει να έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένεια του και φυσικά να κλείσει την επιχείρησή του για να τα
• Την διαβούλευση με εκπροσώπους του κλάδου μας πριν την εφαρμογή νόμων για να επιλυθούν οι ασάφειες στην πηγή τους. Ενδεικτικά στην εφαρμογή του Εργάνη για την αναστολή συμβάσεων δεν ήξερε κανείς ποιες επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες να υποβάλλουν επί μια εβδομάδα.
• Να καταργηθούν πλατφόρμες που είναι αδιανόητο να λειτουργούν μέσα σε μια παγκόσμια πανδημία και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας πέρα. Δεν είναι καιροί για καψόνια (μέτρημα αυγών ,κατσικιών, μασκών και αντισηπτικών).
• Να αποτραπεί κάθε συνωστισμός στα λογιστικά γραφεία ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε αιτία εξάπλωσης της θανατηφόρας νόσου στην περιοχή του.
• Την άμεση επανεξέταση του ζητήματος για άνοιγμα πλατφόρμων αποζημιώσεων ή υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Μπορεί φέτος τις γιορτές να απαγορεύεται το γλέντι , το σούβλισμα και ο εκκλησιασμός όμως οι αργίες, οι εορταστική περίοδος και το Πάσχα δεν αναβλήθηκε .Θα θεωρηθεί ως ξεκάθαρος εμπαιγμός προς τον κλάδο μας πόσο μάλλον όταν έχει δημοσιευτεί ότι δεν πρόκειται καμία επιχείρηση να πάρει χρήματα πριν τις γιορτές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο κλάδος των λογιστών θέλει να σταθεί δίπλα στο κράτος και στους πολίτες όπως το κάνει χρόνια τώρα, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική πρόνοια.

Ζούμε ημέρες που θα αποτυπωθούν στην ιστορία ως ένα από τα πιο μελανά κομμάτια αυτής και μοναδικό μας όπλο πρέπει και θα γίνει η σύμπνοια και η αλληλεγγύη. Θα έχετε την αμέριστη στήριξή μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές αρκεί μονάχα να μας σεβαστείτε .

Εκ του Δ.Σ. της Ε.Φ.Λ.Ε.Ε.Θ.
Read More »
Ανοιχτή επιστολή των λογιστών της Θεσπρωτίας Ανοιχτή επιστολή των λογιστών της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5

Ο Θεσπρωτός που ίδρυσε την ομάδα της Ίντερ

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
Ο Θεσπρωτός που ίδρυσε την ομάδα της Ίντερ

 
Μια εκ των κορυφαίων δυνάμεων του Ιταλικού ποδοσφαίρου, με διεθνείς περγαμηνές και άλλες τόσες και περισσότερες εγχώριες, είναι η Ίντερ.

Η ιστορική αυτή ομάδα του Μιλάνου, ιδρύθηκε στις 9 Μαρτίου του 1908 από τις σάρκες της μεγάλης Μίλαν, όταν μια ομάδα παραγόντων, αποχώρησε από το σύλλογο δημιουργώντας την «Ιντερνατσιονάλε» (Διεθνής), όπως είναι το πλήρες όνομα της. 

Παράγοντες και οπαδοί της ομάδας πίστευαν, ότι η Μίλαν διατηρούσε πολλούς Ιταλούς στις τάξεις της και θέλησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα με διεθνή χαρακτήρα, εξ ου και το όνομα της. 

Έκτοτε, το ποδοσφαιρικό Μιλάνο ζει και αναπνέει για τις κόντρες των δύο αιώνιων αντιπάλων της πόλης.


Αυτός που ηγήθηκε της παρέας των οπαδών της Μίλαν να εγκαταλείψουν την ομάδα και να φτιάξουν μια άλλη, ήταν ο Ελληνοβενετσιάνος επιχειρηματίας Γιάννης Παραμυθιώτης, με καταγωγή την Παραμυθιά Θεσπρωτίας. 

Τη νέα ομάδα την είπαν Internazionalle, δηλαδή «Διεθνή» και της έδωσαν το γαλάζιο και το μαύρο χρώμα. 
Γι' αυτό οι οπαδοί της αποκαλούνται νερατζούρι (nerazzurri, μαυρογαλάζιοι).

Ο Γιάννης (Giovanni) Παραμυθιώτης ήταν Πρόεδρος του συλλόγου από το 1908-1909.


Γεννήθηκε στη Βενετία αλλά πέθανε το 1936 στις ΗΠΑ και προερχόταν από μια μεγάλη οικογένεια Θεσπρωτών εμπόρων και τραπεζιτών.

Η οικογένειά του,  άφησε την Παραμυθιά, αρχικά για το νησί της Κέρκυρας τον 18ο αιώνα, οπότε και υιοθέτησαν το επώνυμο Παραμυθιώτης, θέλοντας να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη της πόλης καταγωγής του, πριν φτάσουν τελικά στη Βενετία.
Read More »
Ο Θεσπρωτός που ίδρυσε την ομάδα της Ίντερ Ο Θεσπρωτός που ίδρυσε την ομάδα της Ίντερ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5

Σελίδες