Πρεμιέρα το Σάββατο για την Μικρή Άμμο στα Σύβοτα

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Πρεμιέρα το Σάββατο για την Μικρή Άμμο στα ΣύβοταΠρεμιέρα κάνει το Σάββατο η Μικρή Άμμος- Beach bar.

Μία από τις πολύ όμορφες παραλίες στα Σύβοτα, που τα τελευταία χρόνια έχουν ταυτιστεί με τις ποιοτικές διακοπές και αποτελούν αγαπημένο προορισμό για όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Το Beach bar έχει ετοιμαστεί με σκοπό να χαρίσει όμορφες στιγμές σε Έλληνες και ξένους που θα επιλέξουν και φέτος για τις διακοπές τους την Ήπειρο και τα Σύβοτα.

Η Μικρή Άμμος έχει γίνει σημείο αναφοράς καθώς συνδυάζει την απόλυτη ηρεμία της θάλασσας με την άγρια ομορφιά του βουνού ενώ είναι υποδειγματική η φιλοξενία για όσους την επιλέγουν!

Ανοίγει αυλαία λοιπόν και φέτος με όλα τα υγειονομικά μέτρα για ένα ασφαλές και όμορφο καλοκαίρι.
Read More »
Πρεμιέρα το Σάββατο για την Μικρή Άμμο στα Σύβοτα Πρεμιέρα το Σάββατο για την Μικρή Άμμο στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

26 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
26 τα σημερινά κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 1
ΠΕ Θεσπρωτίας 1
ΠΕ Ιωαννίνων 22
ΠΕ Πρέβεζας 2


Read More »
26 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο 26 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Εκχωρούνται στην επιχειρηματική δράση οι αρμοδιότητες των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Εκχωρούνται στην επιχειρηματική δράση οι αρμοδιότητες των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥΔεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την ομιλία του ο Πρωθυπουργός για τα σχέδια παραπέρα ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα υγείας, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ήδη εκχωρούνται σε ιδιώτη οι αρμοδιότητες των ΚΟΜΥ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Πάτρας. Υπό συζήτηση είναι και η εκχώρηση στα αεροδρόμια όλης της χώρας. Παραχωρείται σε ιδιώτη μια αρμοδιότητα της δημόσιας υγείας στα σύνορα της χώρας, ειδικά σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η απόφαση αυτή σχετίζεται και με τη δημιουργία του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» για τον εμβολιασμό, σε όλη την ΕΕ, το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μεγάλη επιτυχία της. Το “ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό”, δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αποτελεί εργαλείο στήριξης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Αξιοποιείται ως πρόσχημα για τη χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και τις μετακινήσεις, που ήταν πάγιο αίτημα των μεγάλων πολυεθνικών, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών, των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Οδηγεί στη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Όλα αυτά τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει απαντηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το αν ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού και την προστασία απέναντι στις ασυμπτωματικές μολύνσεις. Επιπλέον υπάρχει σοβαρό τμήμα του πληθυσμού για το οποίο δεν υπάρχουν δεδομένα (παιδιά, έγκυες κλπ).

Στην πράξη αφορά την απαλλαγή των κυβερνήσεων σε όλη την ΕΕ απ’ την υποχρέωση λήψης των έστω και περιορισμένων σημερινών μέτρων που εφαρμόζονται στα σύνορα των κρατών (test, πιθανή καραντίνα κλπ), επιδημιολογική επιτήρηση, προστασία προσωπικών δεδομένων κλπ και συνολικά των μέτρων δημόσιας Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει στο συνοριακό σταθμό στο Μαυρομάτι που παραμένει κλειστός.

Επίσης το “ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό” αξιοποιείται ως πρόσχημα για να μη θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας την στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες παραμένουν διασωληνωμένοι και το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα "μιας νόσου". Επίσης η εφαρμογή του “ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού” αποτελεί και επικίνδυνο εργαλείο σε βάρος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Μέσω των πιστοποιητικών, ιατρικά και άλλα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται από βάσεις δεδομένων και μηχανισμούς της ΕΕ, των κρατών - μελών, εργοδοτών και επιχειρηματικών ομίλων, αφού τίποτα δεν διασφαλίζει τους όρους επεξεργασίας τους και τα όρια της αξιοποίησής τους.

Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να μιλάει για επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και να παρουσιάζει ως λύση την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, του κατ' όνομα δημόσιου τομέα. Στη Θεσπρωτία, Κέρκυρα και σε όλη τη χώρα έγινε φανερό ότι η οι ΚΟΜΥ είναι υποστελεχωμένες, ότι τα τεστ, οι ιχνηλατήσεις, η επιδημιολογική επιτήρηση και συνολικά τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι ανεπαρκή ως ανύπαρκτα σε χώρους δουλειάς, σχολεία, σύνορα κλπ. Τώρα όχι μόνο δεν ενισχύεται το προσωπικό (που έτσι και αλλιώς έχει ημερομηνία λήξης) και οι υποδομές, αλλά η ευθύνη παραχωρείται στην επιχειρηματική δράση, όπου και πάλι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν με προσωρινές σχέσεις εργασίας. Και αυτό σε τομέα που απαιτείται ολοκληρωμένη εκπαίδευση, τεχνογνωσία-εμπειρία κλπ.

Η πολιτική εμπορευματοποίησης και ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης είναι η πολιτική που εφάρμοσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και είχαν σαν αποτέλεσμα αφενός την ανύπαρκτη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ανύπαρκτες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, τους χιλιάδες αποκλεισμένους ασθενείς από την περίθαλψή. Αυτή είναι η αιτία που θυσιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι στην πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προέβαλε ως δήθεν λύση των σοβαρών προβλημάτων της περίθαλψης του λαού την ίδια την αιτία που τα δημιουργεί και τα διογκώνει!

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν σωστά πολιτικά συμπεράσματα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να εντείνουν τον αγώνα τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ενάντια στα μέτρα περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να διεκδικηθούν οι προτάσεις των υγειονομικών και του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Τώρα, χωρίς καθυστέρηση, χρειάζεται να δυναμώσει η μαζική οργανωμένη πάλη του λαού για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με επαρκή εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, με δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών σε όλους. Σε ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Παλεύουμε για:
· Διατήρηση των μέτρων διαγνωστικής δομικασίας και παραπέρα ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και δημόσιας υγείας στα σύνορα της χώρας με ευθύνη του κράτους.
· Θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επιτάχυνση μαζικών εμβολιασμών με κάθε διαθέσιμο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
· Μέτρα προστασίας εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία.
· Να ανοίξει ο συνοριακός σταθμός στο Μαυρομάτι με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Read More »
Εκχωρούνται στην επιχειρηματική δράση οι αρμοδιότητες των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ Εκχωρούνται στην επιχειρηματική δράση οι αρμοδιότητες των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Την αντικατάσταση του ΕΟΔΥ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με ιδιωτικές ΚΟΜΥ, φέρνει ο Μ Κάτσης στη Βουλή

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Την αντικατάσταση του ΕΟΔΥ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με ιδιωτικές ΚΟΜΥ, φέρνει ο Μ Κάτσης στη ΒουλήΜε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Υγείας και προστασίας του Πολίτη, ο Μάριος Κάτσης ζητά απαντήσεις για την αιφνιδιαστική αντικατάσταση της Κινητής Μονάδας Υγείας του ΕΟΔΥ από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα έχει πλέον την ευθύνη της διενέργειας ελέγχων covid-19, και της καταχώρησης των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν. Ο βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

«Η κυβέρνηση αποφάσισε εντελώς απροειδοποίητα, να παραδώσει την επιδημιολογική επιτήρηση σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, σε μια ιδιωτική επιχείρηση, αντικαθιστώντας την ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ που μέχρι πρότινος βρισκόταν εκεί. Την εξέλιξη αυτή, οι τοπικές αρχές και οι Θεσπρωτοί την έμαθαν από τα ΜΜΕ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, πράγμα που από μόνο του δημιουργεί αλγεινή εντύπωση.

Με την Ερώτηση μου στη Βουλή, ζητάω από τους αρμόδιους Υπουργούς να μου απαντήσουν για ποιο λόγο έγινε αυτή η αντικατάσταση, με ποιόν τρόπο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση, πόσο θα κοστίσει στο Δημόσιο, αν έγινε κατόπιν συνεννόησης με κάποια από τις τοπικές αρχές, πως θα εξασφαλίζεται πλέον η ορθή επιδημιολογική επιτήρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, και τι θα γίνει απογίνει η ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ που αντικαταστάθηκε. Επίσης ζητάω να μου κατατεθεί η σύμβαση με την εταιρεία, καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων των αρμοδίων δημοσίων φορέων και οργάνων, στις οποίες υπήρξε η εισήγηση για την αντικατάσταση της ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Θεωρώ ότι αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να παίζει ούτε με τη Δημόσια Υγεία ούτε με το δημόσιο χρήμα, και να ανακοινώνει απλά αποφάσεις που δεν ξέρουμε ούτε πως πάρθηκαν, ούτε ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν. Η κίνηση λόγω καλοκαιριού θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας. Υπάρχει άραγε οργανωμένο και ενιαίο σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης της Θεσπρωτίας, ή έχουν αφεθεί όλα στην τύχη τους, και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε δουλειές και δουλίτσες με χορηγό το δημόσιο ταμείο;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και της ΑΚΕ όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς τους κ.κ Υπουργούς:
· Υγείας
· Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Μεγάλα ερωτηματικά από την αντικατάσταση της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, με ιδιωτική εταιρεία, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας»

Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας έχει προκαλέσει η είδηση πως απομακρύνεται από το λιμάνι της πόλης η Κινητή Μονάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, για να πάρει τη θέση της ιδιωτική εταιρεία που πλέον θα έχει την ευθύνη της διενέργειας ελέγχων covid-19, και της καταχώρησης των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν.

Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη, ήρθε χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των τοπικών αρχών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου τα οποία δεν έχουν διαψευσθεί. Όπως είναι φυσικό, η πλήρης άγνοια σχετικά με την ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει τον κρίσιμο ρόλο της επιδημιολογικής επιτήρησης, σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιμάνια της χώρας μας, με αυξημένη μάλιστα κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως είναι αυτό της Ηγουμενίτσας, σε συνδυασμό με την αναιτιολόγητη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί, έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και στους εργαζομένους στο λιμάνι, και έχουν εγείρει μεγάλα ερωτηματικά που απαιτούν άμεσες απαντήσεις.

Επειδή παρά τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ούτε για το πώς επιλέχθηκε η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία, ούτε για τους όρους της σύμβασης, ούτε για το κόστος που θα πληρώσει το Δημόσιο, ούτε για τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ούτε και για το πώς εξασφαλίζεται η ορθή επιδημιολογική επιτήρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, της κύριας δηλαδή δυτικής πύλης εισόδου και εξόδου της χώρας μας από και προς την Ιταλία και την ΕΕ

Επειδή η τοπική κοινωνία αγνοεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, τη σκοπιμότητα της αντικατάστασης της Κινητής Μονάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με ιδιωτική εταιρεία

Επειδή σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτή η αντικατάσταση έγινε χωρίς καμία συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, που έχουν πρωτογενή εικόνα των αναγκών και των προβλημάτων σε σχέση με τον έλεγχο της πανδημίας

Επειδή είναι άγνωστο το που και το πως θα παρέχει πλέον υπηρεσίες η ΚΟΜΥ που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στο λιμάνι, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν υπάρχει οργανωμένο και ενιαίο σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης της Θεσπρωτίας

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Με ποια διαδικασία επιλέχθηκε η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία που θα έχει πλέον την ευθύνη της διενέργειας ελέγχων covid-19 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, και της καταχώρησης των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν;
Ποιο είναι το κόστος για το Δημόσιο, και με ποιους όρους της σύμβασης εξασφαλίζεται η ορθή επιδημιολογική επιτήρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας;
Υπήρξε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές για την αντικατάσταση της ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ που βρίσκονταν στο λιμάνι, με ιδιωτική εταιρεία;
Ποια ανάγκη εξυπηρετεί αυτή η αντικατάσταση στον ευρύτερο σχεδιασμό της επιδημιολογικής επιτήρησης της Θεσπρωτίας;
Που και πως θα παρέχει πλέον τις υπηρεσίες της η ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας;

Επίσης, καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να καταθέσουν εντός της προθεσμίας, που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής:
Το πλήρες κείμενο της σύμβασης μεταξύ του αρμοδίου δημόσιου φορέα και της εν λόγω εταιρείας, βάση της οποίας η τελευταία θα έχει την ευθύνη της διενέργειας ελέγχων covid-19, και της καταχώρησης των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν, όσον αφορά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων των αρμοδίων δημοσίων φορέων και οργάνων, στις οποίες υπήρξε η εισήγηση για αντικατάσταση της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ που βρίσκονταν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με ιδιωτική εταιρεία.

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής
Κάτσης Μάριος
Read More »
Την αντικατάσταση του ΕΟΔΥ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με ιδιωτικές ΚΟΜΥ, φέρνει ο Μ Κάτσης στη Βουλή Την αντικατάσταση του ΕΟΔΥ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με ιδιωτικές ΚΟΜΥ, φέρνει ο Μ Κάτσης στη Βουλή Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων & επιχειρήσεων μαζικής εστίασης

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων & επιχειρήσεων μαζικής εστίασηςΤο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι χθες, Τετάρτη 02 Ιουνίου 2021 και ώρα 17:30, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα:

«COVID 19 - Καλές πρακτικές στην Μαζική Εστίαση»

«Ειδικά Πρωτόκολλα Υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19» (Α.Π. 1881-ΦΕΚ 2084/Β/2020 & Α.Π. 6632-ΦΕΚ 1632/Β/2021)

Εισηγήτρια της τηλεδιάσκεψης ήταν η κα Δρ. Παρηγορίδη Ιωάννα-Ευπραξία (Διδάκτωρ και Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με εκπαιδευτική παρουσία και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Εκπαιδεύτρια μητρώων ΕΦΕΤ στην υγιεινή και την ασφάλεια τροφίμων για τις ελεγκτικές αρχές της χώρας αλλά και το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων, Επικεφαλής επιθεωρήτρια ISO 22000 (υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων) & ISO 9001 (ποιότητας))

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κος Α. Πάσχος, ενώ με το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε διαλογική συζήτηση και η εισηγήτρια απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων των συμμετεχόντων.

Τα Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, που παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο και υπέβαλαν σχετικό αίτημα στο Φορέα, θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων & επιχειρήσεων μαζικής εστίασης Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων & επιχειρήσεων μαζικής εστίασης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Ηλίας Βεζδρεβάνης | Βιβλιοπαρουσίαση έργων του Θεσπρωτού Δημήτριου Σαφίκου

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Ηλίας Βεζδρεβάνης | Βιβλιοπαρουσίαση έργων του Θεσπρωτού Δημήτριου ΣαφίκουΠρόσφατα, ύστερα από μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην Πρόεδρο της Αδελφότητας Λίστας, τον κ. ΔΗΜ. ΣΑΦΙΚΟ, έλαβα το Συγγραφικό του έργο αποτελούμενο από δύο Βιβλία. Πρόκειται για το “Λίστα: Οκτώ Γενιές”, 1100 Σελίδων και το “Εκεί ψηλά στην Μουργκάνα”, 334 Σελίδων.
Παρά το γεγονός ότι αυτά τα δύο βιβλία εκδόθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια (το 2004 το πρώτο και το 2009 το δεύτερο) έλαβα γνώση της έκδοσης αυτών μόλις τώρα καθ’ όσον δεν είδα καμιά παρουσίαση αυτών τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο.

Και κάνω αυτήν την επισήμανση όχι τόσο για τον όγκο τους, όσο για την ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ του πρώτου βιβλίου και την ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ του δεύτερου.
Εθεώρησα χρέος μου να κάνω μια σύντομη παρουσίαση όσο είναι δυνατόν αυτών των δύο βιβλίων. Και το κάνω όχι για να βοηθήσω στην κυκλοφορία αυτών, αφού το μεν πρώτο “εξαντλήθηκε” και δεν υπάρχει πρόθεση επανέκδοσης και το δεύτερο διανεμήθηκε ΔΩΡΕΑΝ σε σχετική εκδήλωση από τον Συγγραφέα.

Αναφέρομαι πρώτα στο Βιβλίο: “Λίστα: Οκτώ Γενιές” και σημειώνω πρωτίστως ότι το πόνημα αυτό είναι ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ. Με μια ιδιαίτερα κοπιαστική έρευνα, που διήρκεσε τουλάχιστον πέντε χρόνια και με μια ξεχωριστή ευαισθησία για το χωριό και τους συγχωριανούς του – ΟΠΟΥ ΓΗΣ -, ο Συγγραφέας κ. ΔΗΜ. ΣΑΦΙΚΟΣ, έφθασε στην υλοποίηση του ονείρου του.

Με βασικό οδηγό το Δημοτολόγιο της Λίστας το Αρχείο της Αδελφότητας, τις πληροφορίες Λιστινών, τα ταξίδια στους τόπους διαμονής των συγχωριανών του καθώς και την υπέρμετρη χρήση των τηλεφώνων σ’ όλο τον πλανήτη (… με την ανάλογη … δαπάνη!) ο κ. Σαφίκος ολοκλήρωσε το έργο του “ΛΙΣΤΑ: Οκτώ Γενιές” και το παρέδωσε στην Αδελφότητα, που με ομόφωνη απόφαση το εξέδωσε με δαπάνες της.

Το έργο αυτό είναι ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ. Κάθε Λιστινή Οικογένεια (φάρα) παρουσιάζεται σε οκτώ γενιές με Σχέδιο γραμμικής διακλάδωσης των γενεών, ώστε να προκύπτει εμφαντικά το σχέδιο του Οικογενειακού Δέντρου κάθε Λιστινής Οικογένειας.

Και είναι πρωτότυπο αυτό το έργο καθ’ όσον όσο μπορώ να γνωρίζω δεν υπήρξε στον τόπο μας παρόμοια πλήρης και επιμελημένη εργασία, όπως παρουσιάζει ο κ. Σαφίκος ΟΛΕΣ τις Οικογένειες της Λίστας σε “βάθος” 250 χρόνων!

Ένα τεράστιο “Οικογενειακό Δέντρο”, κοινής Οικογένειας, που ιδιαίτερα με εντυπωσίασε, ήταν αυτό που είδα το 1966 στην “Λέσχη – Γραφείο” της Ελληνικής Κοινότητας στην Σεβαστούπολη της Νότιας Ρωσίας. Πρόκειται για το “ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΔΕΝΔΡΟ” της οικογένειας ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, που έφυγε από την Ανδρίτσαινα – Ηλείας για να σωθεί από τους Τούρκους μετά τα “Ορλωφικά” το 1770 και αρχίζει με την οικογενειακή γενιά του 1670. Και… φυσικά συνεχίζεται η προσθήκη “κλωναριών”!)


Ο κ. Σαφίκος διέθεσε πολύτιμο χρόνο, πραγματοποίησε ερευνητικά ταξίδια, “φόρτωσε” με ΥΨΗΛΟΥΣ λογαριασμούς τα τηλεφωνά του με υπομονή, καρτερικότητα, ευγένια και μεγαλοκαρδία κατόρθωσε να φθάσει στον σκοπό του, στον στόχο του, στο τέλος αυτής της μεγάλης προσπάθειας.
Θεωρώ ότι αυτό το πόνημα είναι έργο ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ, ΣΠΑΝΙΟ και ΣΠΟΥΔΑΙΟ. Και δίδω αυτούς τους χαρακτηρισμούς οδηγούμενος από ένα γεγονός. Αυτό το γεγονός είναι το ακόλουθο. Όταν το 1991 – 1992 ήμουν Περιφερειάρχης και Πρόεδρος των “Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων” (ΜΟΠ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ δέχτηκα την επίσκεψη ενός Πανεπιστημιακού Καθηγητή, που μου έθεσε ένα αίτημα λέγοντας ” Η ομάδα μου και εγώ θέλουμε να ερευνήσουμε και να σχεδιάσουμε το ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΕΝΤΡΟ όλων των οικογενειών του Χ Δήμου. Μπορούμε να ελπίζουμε σε μια οικονομική βοήθεια, όπως πράττετε και για άλλους Πανεπιστημιακούς για διάφορες ερευνητικές προσπάθειες. Θα είναι ένα ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ, ΣΠΑΝΙΟ και ΣΠΟΥΔΑΙΟ έργο”. Απάντησα αμέσως θετικά και στην πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης ελήφθη η απόφαση να χρηματοδοτήσουμε με ένα σεβαστό ποσό αυτήν την ερευνητική προσπάθεια.

…Ύστερα από τρείς μήνες ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής με επισκέφτηκε και αφού με ευχαρίστησε, μου εδήλωσε ότι δυστυχώς η επιστημονική του ομάδα διελύθη δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας αυτή την έρευνα.”

…Αυτό που δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας ένας Πανεπιστημιακός με την Επιστημονική ομάδα του και με εξασφαλισμένη την δαπάνη, επέτυχε ο κ. Σαφίκος με συμπαραστάτες ολίγους συγχωριανούς και τις οικονομίες της οικογενειάς του.

Περιορίζομαι στο να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΑΦΙΚΟ για την πνευματική του δημιουργία και να τον προβάλλω ως παράδειγμα προς μίμηση. Και λέγω “περιορίζομαι” διότι αν είχα θεσμικό ρόλο θα επιβράβευα αυτήν την πνευματική προσφορά με απόφαση του θεσμικού οργάνου και Ειδική Τιμητική Πλακέττα σε δημόσια πολιτιστική εκδήλωση.

…Και έρχομαι στο δεύτερο βιβλίο του κ. ΔΗΜ ΣΑΦΙΚΟΥ που έχει τον τίτλο: “Εκεί ψηλά στη Μουργκάνα”.

Με ψυχισμό τοπολατρείας αναφέρεται ο Συγγραφέας στο χωριό του -ΛΙΣΤΑ- και στους Λιστινούς των δύο προηγούμενων αιώνων με τα βιώματα τους, τις δραστηριότητες τους και την ανθρώπινη διαδρομή τους.

Και εδώ ταιριάζει αυτό, που έχω γράψει σ’ άλλη Βιβλιοπαρουσίαση ότι ο κ. Σαφίκος κινήθηκε, σαν εργατική μέλισσα που πηγαίνει σε κάθε λουλούδι και αφού πάρει το νέκταρ το μεταφέρει στην κυψέλη. Αυτό έπραξε ο κ. Σαφίκος επισκέφτηκε όλες τις “πηγές” πληροφοριών και συγκέντρωσε ότι αφορούσε το χωριό του και τους συγχωριανούς του. Η αναφορά σ’ όσα καταγράφονται είναι δύσκολη. Για αυτό σημειώνω επιγραμματικά:
1. Κείμενα διαπρεπών Λιστινών λογίων (Χρ. Παπασταύρου, Φάνη Μούλιου, Αναστασίου Ε. Παναγιώτου, Τάσιου Γιώτη).
2. Γεωγραφική περιγραφή της Λίστας και αναφορά στα ήθη, έθιμα επαγγέλματα και γενικώς στην κοινωνική Ζωή των ανθρώπων του χωριού σ’ όλες τις εκφάνσεις.
3. Αναφορές γεγονότων, που σημάδεψαν το χωριό με πρώτο την μετανάστευση, που ερήμωσε το χωριό, την δράση της Αδελφότητας Λίστας, που λειτουργεί από το 1904 και διάφορα ιστορικά γεγονότα στα οποία ενεπλάκησαν Λιστινοί.

…Το βιβλίο “Εκεί ψηλά στην Μουργκάνα” είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο 334 σελίδων και δεν είναι δυνατόν να παρουσιασθεί με επάρκεια σ’ αυτό το σημείωμα για αυτό θα κλείσουμε με μια φράση, που είναι η εξής: Το πόνημα του κ. Σαφίκου ” Εκεί ψηλά στην Μουργκάνα” είναι μια πνευματική δημιουργία, που αφορά τα ΠΑΝΤΑ για την ΛΙΣΤΑ και τους ΛΙΣΤΙΝΟΥΣ.

Κύριε Δημήτρη Σαφίκο δέξου τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και για τα δύο βιβλία, που ήδη επήραν ξεχωριστή θέση στην Θεσπρωτική Γραμματεία.

ΗΛΙΑ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
Read More »
Ηλίας Βεζδρεβάνης | Βιβλιοπαρουσίαση έργων του Θεσπρωτού Δημήτριου Σαφίκου Ηλίας Βεζδρεβάνης | Βιβλιοπαρουσίαση έργων του Θεσπρωτού Δημήτριου Σαφίκου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Συμμετοχή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Συμμετοχή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας σε Πανελλήνιους διαγωνισμούςΤο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, πιστό στους στόχους και τις στρατηγικές, που έχει θέσει τα τελευταία χρόνια συμμετείχε και φέτος, με τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης στους παρακάτω πανελλήνιους διαγωνισμούς:

Πρώτον, στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικής Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού 2021, που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Δεύτερον,στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικών δημοτικού, «Αριστοτέλης» 2021.

Οι ετήσιοι αυτοί διαγωνισμοί έχουν ως στόχο τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο. Σε αυτούς πήραν μέρος στην πρώτη φάση, με μεγάλη προθυμία οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ μετά από επιλογή θα υπάρξει και δεύτερη φάση, με βάση την αξιολόγηση των γραπτών των μαθητών, όπου θα δοθούν βραβεία και έπαινοι των πρωτευσάντων μαθητών σε πανελλήνια κλίμακα.

Τρίτον, στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας Ελλάδος.

Η συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μας σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποσκοπεί στο να μπορέσουν οι ίδιοι οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να ξεπεράσουν το στάδιο της απλής παράθεσης γνώσεων και να οδηγηθούν συστηματικά στον Μαθηματικό και Φυσικό εγγραμματισμό τους, ο οποίος ορίζεται ως η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να εντάσσει την επιστήμη των Μαθηματικών και της Φυσικής στην καθημερινότητα, να αναπτύσσει τεκμηριωμένες κρίσεις πάνω σε προβλήματα που τίθενται εμπρός του και να χρησιμοποιεί τη μαθηματική γνώση και τη γνώση των Φυσικών Επιστημών, για να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις ανάγκες της καθημερινής ζωής του ως σκεπτόμενος, δημιουργικός και ενεργός πολίτης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο μαθητής έρχεται σε επαφή με την επιστημονική γνώση, αλλά ταυτόχρονα αποκτά και την ικανότητα να χρησιμοποιεί αυτήν τη γνώση, προκειμένου να αναγνωρίζει την επιστημονική φύση των προβλημάτων της καθημερινότητάς του, να εξηγεί φαινόμενα με αμιγώς επιστημονικό τρόπο και, φυσικά, να οδηγείται σε συμπεράσματα σχετικά με τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά βασισμένα, ωστόσο, σε επιστημονικές αρχές και τεκμήρια. Η συνεχιζόμενη συμμετοχή μας άλλωστε, στους παραπάνω διαγωνισμούς υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει το σχολείο μας στην εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην καθημερινή ζωή, σε αντιδιαστολή προς την απλή αναπαραγωγή της γνώσης, την οποία υποστήριζε η παραδοσιακή παιδαγωγική και σχολική πρακτική.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα τμήματα της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας, κ.κ. ,Θεολόγου Στέφανο,Κωνσταντάκου Γεωργία ,Κατέρη Δήμητρα και Βασιλείου Βασιλική, γιατί με τη στάση τους και τη βοήθειά τους, οδήγησαν τα παιδιά με επιτυχία στους διαγωνισμούς αυτούς. Επίσης θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε Θεσπρωτίας κ. Νούση Βασίλειο για την αμέριστη επιστημονική και καθοδηγητική υποστήριξη που προσέφερε στο σχολείο μας.

Ο Διευθυντής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας

Γεώργιος Κύλλας
Read More »
Συμμετοχή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς Συμμετοχή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Παραμυθιά - Μεσοπόταμος, σε αναζήτηση λύσης

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Παραμυθιά - Μεσοπόταμος, σε αναζήτηση λύσης


Στο μέλλον παραπέμπεται η ολοκλήρωση της μελέτης για τον οδικό άξονα Παραμυθιάς Μεσοποτάμου, όπως προκύπτει από απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου σε σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε την επικαιρότητα όταν η Οικονομική Επιτροπή έλαβε την απόφαση για λύση της σύμβασης χωρίς έκτοτε να έχει υπάρξει τίποτα νεότερο.

Για το ίδιο ζήτημα είχε καταθέσει ερωτήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Λύση, η οποία σήμερα δημοσιοποιεί τις… απαντήσεις που έλαβε..

Απαντήσεις που είναι η εξής μία! Αυτή του Περιφερειάρχη Ηπείρου την οποία διαβίβασε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι η λύση της σύμβασης για την συγκεκριμένη μελέτη που μετρούσε αρκετά χρόνια έγινε για λόγους δημόσιου συμφέροντος.

«Ο λόγος που κατέστη υποχρεωτική για την Περιφέρεια Ηπείρου την εν λόγω απόφαση- η οποία βάσει της σύμβασης ήταν δικαίωμά της- εστιάζεται σε τρεις παραμέτρους: α) υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους του αναδόχου μελετητικού σχήματος στην ολοκλήρωση της μελέτης β) προέκυψε κενό στο μελετητικό σχήμα εξ αιτίας θανάτου βασικού εταίρου και γ) η μελέτη για το τμήμα της νέας χάραξης- την οποία ζητούσαν οι κάτοικοι της περιοχής- όπως επισημάνθηκε από το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, δεν μπορούσε να εκπονηθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας μελέτης, καθώς συνιστά αλλαγή συμβατικού αντικειμένου» αναφέρεται.

Στην ίδια απάντηση σημειώνεται ότι η Περιφέρεια διερευνά τις πλέον οικονομικές και ταχύτερες λύσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη και να αναζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του έργου.
Read More »
Παραμυθιά - Μεσοπόταμος, σε αναζήτηση λύσης Παραμυθιά - Μεσοπόταμος, σε αναζήτηση λύσης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Τα Γίτανα «αποκαλύπτονται» στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Τα Γίτανα «αποκαλύπτονται» στο Μέγαρο ΜουσικήςΤα Αρχαία Γίτανα παίρνουν σειρά και αποκαλύπτονται μέσα από το Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για μία ακόμη διαδικτυακή διάλεξη του κύκλου «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου».

Η εκδήλωση- αφιέρωμα στα Αρχαία Γίτανα θα μεταδοθεί την Τρίτη 8 Ιουνίου σε δωρεάν #livestreaming μέσω του site https://bit.ly/3bYbekk, της σελίδας του Μεγάρου στο

Facebook και στο κανάλι του YouTube.

Το θέατρο των Γιτάνων οικοδομήθηκε σε μια πλεονεκτική θέση, έξω από τα τείχη, δίπλα στον πλωτό κατά την αρχαιότητα ποταμό Θύαμι και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα δημόσια οικοδομήματα, καθώς εξυπηρετούσε, πέραν της διδασκαλίας αρχαίου δράματος, πολιτικές συγκεντρώσεις των Ηπειρωτών. Η ανασκαφή του ξεκίνησε το 1996 και συνεχίστηκε έως το 2017. Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου, το οποίο παρουσίαζε σοβαρά δομικά προβλήματα, εκπονήθηκαν εξειδικευμένες μελέτες στερέωσης και αποκατάστασής του. Το έργο της αποκατάστασης του θεάτρου εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των τριών κεντρικών κερκίδων του κοίλου, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά, ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2020.

Ομιλητές:
Γιάννης Χουλιαράς, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.
Γεωργία Πλιάκου, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Τις διαλέξεις συντονίζει ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ
Read More »
Τα Γίτανα «αποκαλύπτονται» στο Μέγαρο Μουσικής Τα Γίτανα «αποκαλύπτονται» στο Μέγαρο Μουσικής Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Έρευνες για την ανίχνευση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιοποίηση του φυτοπλαγκτού σε Αμβρακικό και Θεσπρωτία

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Έρευνες για την ανίχνευση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιοποίηση του φυτοπλαγκτού σε Αμβρακικό και ΘεσπρωτίαΣτις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού και της Θεσπρωτίας θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ερευνήτρια της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να αξιολογήσει τα τοπικά είδη θαλάσσιου φυτοπλαγκτού για την παραγωγή απαραίτητων λιπαρών οξέων για μελλοντική αξιοποίηση και συμπληρώματα διατροφής. 
Η νέα αυτή ερευνητική δράση έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από αντίστοιχες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή αναδεικνύοντας την σπουδαιότητα του Αμβρακικού Κόλπου.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με τα αλιεύματα του Αμβρακικού (και συγκεκριμένα την σαρδέλα, την γαρίδα και την κουτσομούρα) εντοπίστηκαν πρωτεΐνες, οι οποίες σχετίζονται μεταξύ άλλων με την καλή λειτουργία της όρασης, του καρδιακού μυ, του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος (αναστέλλοντας τη δράση ιών όπως της γρίπης) αλλά και με το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει 1.003 πρωτεΐνες εκ των οποίων οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτήν και οι 56 εξ αυτών έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.
Στη γαρίδα του Αμβρακικού απομονώθηκαν 347 πρωτεΐνες από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτήν και οι 22 εξ αυτών διαθέτουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά καθώς και ινσουλίνη , ενώ πλούσια σε πρωτεϊνικό περιεχόμενο αποδείχθηκε και η κουτσομούρα στην οποία εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν 575 πρωτεΐνες. 
Αν και το στο φυτοπλαγκτόν του Αμβρακικού διαπιστωθούν αξιοποιήσιμα στοιχεία (όπως εκείνα της σπιρουλίνας) θα μιλάμε για μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο των δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή.
Read More »
Έρευνες για την ανίχνευση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιοποίηση του φυτοπλαγκτού σε Αμβρακικό και Θεσπρωτία Έρευνες για την ανίχνευση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιοποίηση του φυτοπλαγκτού σε Αμβρακικό και Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για τον κοινωνικό τουρισμό των συνταξιούχων

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για τον κοινωνικό τουρισμό των συνταξιούχων


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ ζητά συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για τον Κοινωνικό-Θεραπευτικό τουρισμό των συνταξιούχων. Η ΣΕΑ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις «παρακρατήσεις που γίνονται γι’ αυτό το σκοπό στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ», που σωρευτικά ξεπερνούν τα 40 εκ. ευρώ, και «πρέπει να τους αποδοθούν για το σκοπό αυτό».

Στο υπόμνημα (24.5.2021) πρός τον Χ. Θεοχάρη, το οποίο κοινοποιείται και στην υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, η ΣΕΑ αναφέρει τα εξής:

«κ. Υπουργέ,
Μέσα στις μεγάλες που δέχθηκαν οι συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία περικοπές στο σύνολο των παροχών τους, είναι και οι πληρωμένες παροχές που αφορούν τα προγράμματα του κοινωνικού θεραπευτικού – τουρισμού, την λουτροθεραπεία κλπ.
Την περσινή χρονιά πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Διευθυντή του Γραφείου σας καθώς και άλλους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού, για τα ζητήματα του Κοινωνικού – Θεραπευτικού Τουρισμού των συνταξιούχων. Σε αυτή μας την συνάντηση μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, καταλήξαμε ότι το ζήτημα αυτό θα μελετηθεί από μεριάς του Υπουργείου και θα μας δοθούν συγκεκριμένα οι θέσεις σας. Όμως με τα προβλήματα της πανδημίας τα όποια προγράμματα εκπονήθηκαν από το υπουργείο δεν έγινε δυνατό να αξιοποιηθούν από τους συνταξιούχους. Επειδή ο καιρός των διακοπών και τα προγράμματα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ανέργων, επαγγελματιών, αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων καταρτίζονται, θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε συνάντηση μαζί σας για να σας εκθέσουμε τις θέσεις μας για τον κοινωνικό – θεραπευτικό τουρισμό των συνταξιούχων, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτοί άμεσα στα προγράμματα αυτά.
Πέραν των άλλων, θέλουμε να σας κάνουμε για μια ακόμη φορά γνωστό ότι από τις παρακρατήσεις που γίνονται γι’ αυτό το σκοπό στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, φέτος έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό που ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια, χρήματα που πρέπει να τους αποδοθούν για το σκοπό αυτό».

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος 
Τάκης Πετσίνης
Ο Γεν. γραμματέας
Δώρης Δήμας
Read More »
Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για τον κοινωνικό τουρισμό των συνταξιούχων Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για τον κοινωνικό τουρισμό των συνταξιούχων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Ζητούνται δύο άτομα για εργασία σε ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021
Ζητούνται δύο άτομα για εργασία σε ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα


Ζητείται υπάλληλος για νυχτερινή βάρδια (για Ρεπό)στη reception του ξενοδοχείου. 
Ζητείται καμαριέρα πρωινής βάρδιας (για ρεπό)στο ξενοδοχείο. 
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6946103753.
Read More »
Ζητούνται δύο άτομα για εργασία σε ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα Ζητούνται δύο άτομα για εργασία σε ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021 Rating: 5

Σελίδες