Ριζικές Αλλαγές, Καλύτερη Υγεία για Όλους - Του Β. Γιόγιακα

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019Το σημερινό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας έχει φτάσει τα όριά του. Σε αυτό συμφωνούν και οι πολίτες και οι επαγγελματίες υγείας. Χρειάζεται, λοιπόν, συνολικές και ριζικές αλλαγές, όχι «μερεμέτια». Σκοπός πρέπει να είναι, στο τέλος της ημέρας, όλοι να έχουν την ίδια πρόσβαση σε σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με τους περιορισμούς ασφαλώς που θέτουν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και οι μειωμένοι προϋπολογισμοί. Να δημιουργηθεί, επιτέλους, ένα σύστημα «ασθενοκεντρικό» που βάζει, δηλαδή, πάνω απ’ όλα τον ασθενή και τις ανάγκες του και στο οποίο δίνεται προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους, τους άπορους, τους μακροχρόνια ανέργους, τους ανασφάλιστους, τους χρονίως πάσχοντες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μια ριζική αλλαγή στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και ταμπού του παρελθόντος. Για παράδειγμα, ο δημόσιος χαρακτήρας ενός συστήματος Υγείας δε σημαίνει απαραίτητα αποκλειστική παροχή των υπηρεσιών υγείας από το Κράτος. Σημαίνει και ότι το κράτος θέτει τους κανόνες, χρηματοδοτεί και ελέγχει υπηρεσίες υγείας στις οποίες όλοι έχουν πρόσβαση αλλά μπορεί να παρέχονται και από ιδιώτες, εφ όσον υπάρχει και τηρείται ένα αυστηρό πλαίσιο διαπίστευσης και πιστοποίησης της ποιότητας των υπηρεσιών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη δυνατότητα αγοράς αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τον ασθενή από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους ίδιους, στην περίπτωση που αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο.

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις με τις οποίες επιχειρείται η υπέρβαση αγκυλώσεων του παρελθόντος στην Υγεία. Είναι η διοικητική ενοποίηση και διασύνδεση δημοσίων νοσοκομείων και κλινικών με σκοπό να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των ασθενών και να μειωθεί το κόστος με την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Είναι επίσης η βελτίωση της αποδοτικότητας των νοσοκομείων, με την αξιοποίηση των τεχνολογικών πληροφορικής και την εισαγωγή σύγχρονων, επαγγελματικών μεθόδων διοίκησης. Η αξιοποίηση της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων για τη βελτίωση της διάγνωσης και της περίθαλψης των ασθενών. Ακόμη, ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης με τη γενίκευση των διαφόρων πρωτοκόλλων υγείας και τη χρήση ατομικών και οικογενειακών ηλεκτρονικών φακέλων υγείας.

Δίνουμε προτεραιότητα όχι στις προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά στις προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις που κατατάσσουν τη χώρα μας πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ασφαλώς οι προτάσεις και τα σχέδια θα κριθούν από την εφαρμογή τους. Είναι σημαντικό να πείσουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι μόνο με δραστικές αλλαγές θα φτιάξουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας προς όφελος πρώτα απ’ όλα των πολιτών. Ένα σύστημα στο οποίο τα λεφτά του φορολογούμενου θα πιάνουν τόπο.

Έχουμε επίγνωση ότι μικρότερες ή μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία έμειναν στη μέση γιατί τελικά αποδείχθηκε ότι μικρότερα και μεγαλύτερα συμφέροντα είχαν τον τρόπο να τις σταματήσουν. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να μας εμπνεύσει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Μεγάλου Αλέξανδρου, ο οποίος έδειξε πώς «ότι δε λύνεται, κόβεται».

* Ο Β. Γιόγιακας είναι ιατρός καρδιολόγος, υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας


Read More »
Ριζικές Αλλαγές, Καλύτερη Υγεία για Όλους - Του Β. Γιόγιακα Ριζικές Αλλαγές, Καλύτερη Υγεία για Όλους - Του Β. Γιόγιακα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019 Rating: 5

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - Ποντάρει πολλά στην υποψηφιότητα του Γ. Παπαγιάννη ο Κ. Μητσοτάκης

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019


Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να σηματοδοτήσει την ανανέωση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Θεσπρωτίας μέσα από την υποψηφιότητα του νεαρού δικηγόρου, Γιάννη Παπαγιάννη. 
Από τα πρώτα 24ωρα του προεκλογικού του αγώνα διεφάνη στη Θεσπρωτία η μεγάλη αποδοχή που συναντά η υποψηφιότητά του από την κομματική βάση της Ν.Δ. Καθημερινά ο υποψήφιος βουλευτής δεν προλαβαίνει να συναντά μέλη και στελέχη του κόμματος, που του εκφράζουν την πολιτική τους στήριξη, ενώ θετικό είναι το κλίμα και στις περιοδείες που πραγματοποιεί στην Ηγουμενίτσα και στους δήμους Σουλίου και Φιλιατών. 
Ο Γ. Παπαγιάννης βάζει ψηλά τον πήχη και ζητά στήριξη για να κάνει πράξη την υπέρβαση και μέσω της εκλογής του να φέρει αέρα ανανέωσης στο κόμμα της Ν.Δ. στη Θεσπρωτία. 
Άλλωστε, γι' αυτό και τον επέλεξε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης.

Read More »
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - Ποντάρει πολλά στην υποψηφιότητα του Γ. Παπαγιάννη ο Κ. Μητσοτάκης  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - Ποντάρει πολλά στην υποψηφιότητα του Γ. Παπαγιάννη ο Κ. Μητσοτάκης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019 Rating: 5

Αλέκος Πάσχος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ: Πάμε με αξιώσεις για την μία έδρα της Θεσπρωτίας - Ηχητικό

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019


Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή του Νίκου Υποφάντη και του Νίκου Ανδρίτσου, βρέθηκε ο Υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Αλέκος Πάσχος.

Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί, τι είπε μεταξύ άλλων ο Αλέκος Πάσχος για την απόφασή του να συμμετέχει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς και για την διεκδίκηση της μιας έδρας της Θεσπρωτίας:


 
 
Read More »
Αλέκος Πάσχος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ: Πάμε με αξιώσεις για την μία έδρα της Θεσπρωτίας - Ηχητικό Αλέκος Πάσχος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ: Πάμε με αξιώσεις για την μία έδρα της Θεσπρωτίας - Ηχητικό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019 Rating: 5

Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019


Καλείστε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηγουμενίτσας η οποία θα γίνει την 24η Ιουνίου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 μ.μ. στο γραφείο Δημάρχου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας για τη συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:

Θέμα 1ο
Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2019.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 2ο
Έγκριση της αριθ. πρωτ. 1104/13.6.2019 μελέτης του Νομικού Προσώπου ΠΑΚΠΠΟ, καθορισμός των όρων διενέργειας του διαγωνισμού με τίτλο: «Προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες των δομών του Νομικού Προσώπου ΠΑΚΠΠΟ», έτους 2019 και συγκρότηση επιτροπής διενέργειας αυτού.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 3ο
Επί αιτήματος – καταγγελίας και υπαναχώρησης του κ. Δημητρίου Γενάδη και της κα. Μαρίας Τζιβανίδου.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 4ο
Έγκριση της αριθ. 2/2019 μελέτης, καθορισμός των όρων και συγκρότηση επιτροπής του συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια «γραφικής ύλης, υλικών μηχανογράφησης, εκτυπώσεων – φωτοτυπιών και λοιπών ειδών γραφείου».
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 5ο
Έγκριση μελέτης και τρόπος ανάθεσης του έργου με τίτλο: «Εργασίες επισκευής και συντήρησης Δημοτικού Σταδίου Ηγουμενίτσας, Δήμου Ηγουμενίτσας, Ν. Θεσπρωτίας».
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 6ο
Έγκριση πρακτικού διαπραγμάτευσης του έργου με τίτλο: «Ηλεκτροφωτισμός Δημοτικού Σταδίου Ηγουμενίτσας, Δήμου Ηγουμενίτσας, Ν. Θεσπρωτίας».
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 7ο
Έγκριση του πρακτικού V της Επιτροπής Διενέργειας του ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο: «Ναυαγοσωστική κάλυψη πολυσύχναστων παραλιών Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2019» και κατακύρωση του αποτελέσματος του εν λόγω διαγωνισμού.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα - Αντιδήμαρχος
Read More »
Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019 Rating: 5

Έφυγε από τη ζωή, ένας αγωνιστής της ζωής

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019Έφυγε σε ηλικία 70 ετών, το βράδυ της Κυριακής ο Δημήτρης Αθανασίου, ένας πραγματικός αγωνιστής της ζωής.

Με καταγωγή από τη Πέστιανη Ηγουμενίτσας, μεγάλωσε μόνος του τα δύο αγαπημένα του παιδιά, τον Θωμά και την Ελένη και δεν το έβαλε κάτω ακόμα και όταν διαγνώστηκε με καρκίνο τον οποία και νίκησε.

Τον τελευταίο χρόνο έδινε άνιση μάχη με τη νόσο του πάρκισον την οποία όμως δεν κατάφερε να κερδίσει.

Ευτύχισε πριν κλείσει τα μάτια, να δει το μονάκριβο εγγόνι του, της αγαπημένης του κόρης, της Ελενίτσας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεσθεί το απόγευμα της Δευτέρας, στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Γραικοχωρίου.

Να είναι ελαφρύ το Θεσπρωτικό χώμα που θα τον σκεπάσει.

Καλό ταξίδι θείε Μήτσο.Read More »
Έφυγε από τη ζωή, ένας αγωνιστής της ζωής Έφυγε από τη ζωή, ένας αγωνιστής της ζωής Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019 Rating: 5

Σελίδες