Η Κατερίνα Δήμα, υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στην ΕΡΑ Ιωαννίνων

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Η Κατερίνα Δήμα, υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στην ΕΡΑ ΙωαννίνωνRead More »
Η Κατερίνα Δήμα, υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στην ΕΡΑ Ιωαννίνων Η Κατερίνα Δήμα, υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στην ΕΡΑ Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Δείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα στη Θεσπρωτία καθώς και τους υποψήφιους των κομμάτων

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Δείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα στη Θεσπρωτία καθώς και τους υποψήφιους των κομμάτων


Πατήστε στους ακόλουθους συνδέσμους: (η μορφή των αναδυόμενων αρχείων είναι pdf)
  • εδώ , για να δείτε την απόφαση καθορισμού εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας
  • εδώ , για να δείτε την απόφαση καθορισμού ειδικού εκλογικού τμήματος και καταστήματος ψηφοφορίας ετεροδημοτών
  • εδώ , για να δείτε τη γνωστοποίηση κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων με τους ανακηρυχθέντες υποψηφίους βουλευτές αυτών
  • εδώ , για να δείτε τη γνωστοποίηση των κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων των ετεροδημοτών
Read More »
Δείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα στη Θεσπρωτία καθώς και τους υποψήφιους των κομμάτων Δείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα στη Θεσπρωτία καθώς και τους υποψήφιους των κομμάτων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Στις 18 Μαΐου πρεμιέρα το «Εξοικονομώ για νέους»

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Στις 18 Μαΐου πρεμιέρα το «Εξοικονομώ για νέους»


Σε λειτουργία τίθεται ένα πρόγραμμα στήριξης των νέων, προκειμένου να ανακαινίσουν και αναβαθμίσουν ενεργειακά την κύρια κατοικία τους. Ειδικότερα, την Πέμπτη 18 Μαΐου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://exoikonomoneon.gov.gr του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Το νέο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της κυβέρνησης «Σπίτι μου!» και πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» χωρίζεται σε δύο υποενότητες:
Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.
Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.
Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».
Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη.

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα:
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ».
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:
Υφίσταται νόμιμα.
Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα ανά υποενότητα:
Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ.
Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.
Read More »
Στις 18 Μαΐου πρεμιέρα το «Εξοικονομώ για νέους» Στις 18 Μαΐου πρεμιέρα το «Εξοικονομώ για νέους» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Στο 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας το ΕΠΑΛ Φιλιατών

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Στο 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας το ΕΠΑΛ Φιλιατών


Απονομή διπλώματος στο ΕΠΑΛ Φιλιατών για την συμμετοχή του στο 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. 
Το ψηφιακό έργο που δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ από τον μαθητή της Β’ Τάξης του Τομέα Πληροφορικής Γεώργιο Γραβιώτη είναι μια εικονική περιήγηση στους χώρους του σχολείου. 

Για να το δείτε, πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Read More »
Στο 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας το ΕΠΑΛ Φιλιατών Στο 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας το ΕΠΑΛ Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Στις 3 Ιουνίου τα 10α ΓΙΤΑΝΕΙΑ

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Στις 3 Ιουνίου τα 10α ΓΙΤΑΝΕΙΑ


Για 10 φορά οι αγώνες Στίβου στις 3 Ιουνίου 2023 στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας για τις κατηγορίες Κ16 , Κ 18 , Ανδρών και Γυναικών που διοργανώνει ο ΓΣ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΙΒΟΣ.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ¨10α ΓΙΤΑΝΕΙΑ ¨
Ο Γ.Σ.ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ,η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ,ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ,το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ συνδιοργανώνουν τους αγώνες στίβου ¨10α ΓΙΤΑΝΕΙΑ¨ και με την υποστήριξη του ΠΑΚΠΠΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 3/6/2023 στο Δημοτικό Στάδιο ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ και ώρα 16:00 με τους παρακάτω όρους:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
Κ16 ,Κ18 ,ΑΝΔΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Α Τ Α:
Κ16 Α΄: 80Μ-150Μ-300Μ-600 Μ-1000Μ-ΜΗΚΟΣ- ΤΕΤΡΑΠΛΟΥΝ
Κ 16 Κ ΄: 80Μ-80 ΕΜΠΟΔΙΑ -150Μ-300Μ-600Μ-1000 Μ -ΜΗΚΟΣ-ΣΦΑΙΡΑ-ΥΨΟΣ -ΤΕΤΡΑΠΛΟΥΝ
Κ 18 Α : 110 ΕΜΠΟΔΙΑ -ΣΦΑΙΡΑ-ΥΨΟΣ -ΜΗΚΟΣ
Κ 18 Κ : ΣΦΑΙΡΑ-ΥΨΟΣ-ΜΗΚΟΣ-ΥΨΟΣ -ΤΡΙΠΛΟΥΝ
ΑΝΔΡΩΝ:100Μ-200Μ-400M-ΜΗΚΟΣ
ΓΥΝΑΙΚΩΝ:100Μ-200Μ-400Μ-ΜΗΚΟΣ-ΤΡΙΠΛΟΥΝ-ΥΨΟΣ -ΣΦΑΙΡΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Στους Αγώνες δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές/τριες, που ανήκουν στη δύναμη των Σωματείων-Μελών του ΣΕΓΑΣ.
Κάθε αθλητής-τρια μπορεί να δηλωθεί και να συμμετάσχει στα αγωνίσματα, όπως ακριβώς προβλέπεται από τις τεχνικές διατάξεις του ΣΕΓΑΣ, για τα διασυλλογικά Πρωταθλήματα 2023 της κατηγορίας τους.
Τα Σωματεία έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος στους αγώνες με απεριόριστο αριθμό Αθλητών –Αθλητριών σε κάθε αγώνισμα.
Δεν δικαιούται συμμετοχής αθλητής – τρια που έχει τιμωρηθεί από τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και για όσο διάστημα διαρκεί η ποινή τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα αγωνιστεί κανένας αθλητής- τρια, αν δεν έχει δελτίο αθλητικής ιδιότητας.
Κ Α Ν Ο Ν Ι Σ Μ Ο Ι: Στους αγώνες θα ισχύσουν οι κανονισμοί στίβου του ΣΕΓΑΣ 2022-23.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
α) Οι δηλώσεις συμμετοχής σύμφωνα με τις συνημμένες καταστάσεις πρέπει να αποστέλλονται στο e- mail της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ segasepirou@yahoo.gr και στο bplatonas@yahoo.gr το αργότερο μέχρι την ΤΕΤΑΡΤΗ 31-5-2023
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής δε θα επιτρέπεται καμία προσθήκη ή αλλαγή.
β) Στις δηλώσεις συμμετοχής των συλλόγων πρέπει να αναγράφονται, το ονοματεπώνυμο των αθλητών – τριών ολογράφως και όπως ΑΚΡΙΒΩΣ αναφέρεται στο δελτίο τους, το έτος γέννησης και ο αριθμός δελτίου εγγραφής στο Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
γ) Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να είναι υπογεγραμμένες από τον πρόεδρο, τον γεν. γραμματέα και να έχουν τη σφραγίδα του σωματείου.
Σε αντίθετη περίπτωση, ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των αθλητών - τριών του σωματείου.
Επίσης ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ αθλητών – τριών να αγωνιστούν εκτός συναγωνισμού σε κανένα αγώνισμα πέραν αυτών που προβλέπουν οι τεχνικές διατάξεις 2022 του ΣΕΓΑΣ ότι έχουν δικαίωμα.
δ) Ο έλεγχος των αθλητών στην αίθουσα κλήσεως, θα πρέπει να έχει τελειώσει, 30΄, πριν την έναρξη εκάστου αγωνίσματος. Απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε παράγοντα ή προπονητή στην αίθουσα κλήσης εκτός από τον επίσημο εκπρόσωπο του συλλόγου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δε δηλώνεται κανένας αθλητής – τρια εάν το δελτίο του δεν έχει εκδοθεί από το Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και βρίσκεται στην κατοχή του σωματείου.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ – ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗΣ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ .
Το πρωτότυπο δελτίο του αθλητή με την ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ πρέπει, να το έχει μαζί του ο εκπρόσωπος του σωματείου στο χώρο των αγώνων και να το δείχνει όταν του ζητηθεί.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ :
Όλα τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν σε τελικές σειρές και θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση .
-Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Τεχνικός Υπεύθυνος των Αγώνων ορίζεται ο Τεχνικός Ανάπτυξης και Τεχνικός Σύμβουλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ κ . Πλάτωνας Βασίλειος .
Υπεύθυνοι εγκατάστασης ορίζεται ο κ. Βιρβίλης Κων/νος προπονητής του Γ.Σ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.
Οργανωτικά υπεύθυνος ορίζεται ο κ. Τσακίρης Γεώργιος Ταμίας του ΓΣ ΠΡΩΤΕΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ .
Ότι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη των αγώνων θα ρυθμίζεται και τον Τεχνικό Υπεύθυνο και από τον Αλυτάρχη των Αγώνων.

ΕΠΑΘΛΑ
Στους τρεις (3) πρώτους-ες νικητές – τριες, των όλων των κατηγοριών θα απονεμηθούν μετάλλια και διπλώματα.
-Οι απονομές θα γίνονται μετά το τέλος κάθε αγωνίσματος και οι τρείς (3) πρώτοι νικητές θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο των απονομών έγκαιρα.
Read More »
Στις 3 Ιουνίου τα 10α ΓΙΤΑΝΕΙΑ Στις 3 Ιουνίου τα 10α ΓΙΤΑΝΕΙΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

"Εκατό σκύλοι ενενήντα πέντε κόκαλα" και η αντιμετώπιση της ανεργίας | Του Γιάννη Στάθη

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
"Εκατό σκύλοι ενενήντα πέντε κόκαλα" και η αντιμετώπιση της ανεργίας | Του Γιάννη Στάθη


Γιάννης Στάθης ,Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών
Aρθρο για το περιοδικό Finanve Pro #

Η ιστορία μας διαδραματίζεται σε ένα μικρό νησί στο οποίο οι μόνοι κάτοικοι είναι εκατό σκύλοι. Κάθε μέρα, την ιδία ώρα, ένα αεροπλάνο πετάει πάνω από το νησί και ρίχνει ενενήντα πέντε κόκκαλα. Ήταν ένας πραγματικός παράδεισος για τους σκύλους. Ωστόσο υπήρχε ένα μελανό σημείο : ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΙΑ ΕΜΕΝΑΝ ΝΗΣΤΙΚΑ…
Με το που έγινε το πρόβλημα γνωστό , όπως ήταν "απολύτως φυσιολογικό" , μια ομάδα ειδικών οικονομικών συμβούλων-κοινωνικών επιστημόνων, στάλθηκε στο νησί για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συστήσει" διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και διορθωτικά μέτρα ". Οι κοινωνικοί επιστήμονες εφάρμοσαν προηγμένα μοντέλα στατιστικής παλινδρόμησης* ,συνέλλεξαν μεγάλο όγκο στοιχείων και διαπίστωσαν τα παρακάτω: α) η οστεοαρθρίτιδα στον πληθυσμό των σκύλων συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα προσπάθειας αναζήτησης οστών και β) τα σκυλιά που δεν έβρισκαν κόκαλα ,δεν είχαν σημαντικές δεξιότητες στην αναζήτηση και στην διεκδίκηση κοκάλων!!
Ως «θεραπεία» για το πρόβλημα, μερικοί από τους κοινωνικούς επιστήμονες πρότειναν, ότι οι σκύλοι οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν κόκκαλα , χρειάζονταν μια «γερή» παρακίνηση για να αρχίσουν να διεκδικούν , ενώ άλλοι πρότειναν ότι οι «νηστικοί» σκύλοι έπρεπε να υποστούν ειδική εκπαίδευση προκειμένου να αποκτήσουν αυξημένες δεξιότητες για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της «μάχης» των κοκάλων.
Μια σκληρή διαμάχη ακολούθησε για το ποια από αυτές τις δύο στρατηγικές θα έπρεπε να επιδιωχθεί. Με την πάροδο του χρόνου δοκιμάστηκαν και οι δύο στρατηγικές , ωστόσο και οι δύο απέφεραν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στο να βοηθήσουν τα πέντε «νηστικά» σκυλιά να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν την αναποτελεσματικότητα τους .
Έτσι στην πράξη, μια σειρά από ειδικούς ψυχολόγους και εκπαιδευτές σκύλων κλήθηκαν να εργαστούν επάνω στην ψυχολογία και τις δεξιότητες των «αναποτελεσματικών» σκύλων. Τα σκυλιά ανατέθηκαν σε ειδικούς διαχειριστές περιπτώσεων και υποβλήθηκαν σε αναλυτική αξιολόγηση. Οι σκύλοι «απειλήθηκαν» ότι αν δεν πετύχουν στην εκπαίδευση , θα χάσουν το νυχτερινό τους μπολ με φαγητό που τους το παρέχει η κυβέρνηση. Τέλος πάντων, μετά την εξαντλητική εκπαίδευση στο τρέξιμο και το σκάψιμο τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Κάθε μέρα καθώς τα 100 σκυλιά αναζητούν 95 κόκαλα , διαπιστώθηκε ότι διαφορετικά σκυλιά επέστρεφαν χωρίς κόκαλα. Η σύνθεση του πληθυσμού των «αναποτελεσματικών» σκύλων φαίνεται να «ανακατεύεται» από τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παρά τις μελέτες ,τις προτάσεις , τις εκπαιδεύσεις και τα μέτρα το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ συνολικά. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΕΙΝΟΥΣΑΝ..
Οι σύμβουλοι και οι κοινωνικοί επιστήμονες σε αυτή την παραβολή, προσέγγισαν το πρόβλημα ,όπως οι κοινωνικοί επιστήμονες προσεγγίζουν το πρόβλημα της ανεργίας στις σύγχρονες συζητήσεις για την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας. Εστίασαν την προσοχή τους αποκλειστικά στην διανεμητική διάσταση του προβλήματος και πρότειναν μέτρα που αποσκοπούν στην εξίσωση της δυνατότητας της πρόσβασης του πληθυσμού των σκύλων στα οστά.
Με την προσέγγιση αυτή , ωστόσο, «έχασαν» την ουσία . Ο λόγος για τον οποίο υπήρχε πρόβλημα είναι ότι ενώ ο πληθυσμός στο νησί ήταν εκατό σκυλιά, μόνο ενενήντα πέντε κόκκαλα «έπεφταν» από τον ουρανό κάθε μέρα.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κινήτρων για τους «νηστικούς» σκύλους δεν θα μπορούσε να επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο. Το πρόβλημα διανομής θα είχε λυθεί εάν πέντε επιπλέον κόκκαλα έπεφταν από τον ουρανό κάθε μέρα
Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τις πολιτικές που βασίζονται στην προσέγγιση της έλλειψης θέσεων εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας. Εάν εφαρμοστούν επιτυχείς πολιτικές για την εξάλειψη του χάσματος θέσεων εργασίας της οικονομίας, οι ανισότητες στην κατανομή της ανεργίας θα τείνουν να εξαφανίζονται.
Φυσικά και πρόκειται για μια φανταστική ιστορία , για ένα φανταστικό νησί και οι αγαπημένοι μας σκύλοι ουδέποτε ταλαιπωρήθηκαν. Ωστόσο στην κοινωνία μας και την οικονομία μας η παραπάνω ιστορία είναι απολύτως πραγματική και δυστυχώς ιδιαίτερα επώδυνη…. Μια εξαιρετική ιστορία για το πώς λειτουργεί σήμερα η οικονομία…
Γιάννης Στάθης

* Η παλινδρόμηση είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη στατιστική τεχνική μοντελοποίησης για την έρευνα της συσχέτισης μεταξύ μίας εξαρτώμενης μεταβλητής και μιας ή περισσότερων ανεξάρτητων μεταβλητών
Πηγές: Bill Mitchell - Modern Monetary Theory Macroeconomic research, teaching and advocacy
Center of full employment and equity / the tale of 100 dogs and 95 bones
Macroeconomics / William Mitchell, L. Randall Wray, Martin Watts
Laboring Below the Line: The New Ethnography of Poverty, Low-Wage Work
Read More »
"Εκατό σκύλοι ενενήντα πέντε κόκαλα" και η αντιμετώπιση της ανεργίας | Του Γιάννη Στάθη "Εκατό σκύλοι ενενήντα πέντε κόκαλα" και η αντιμετώπιση της ανεργίας | Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Τρίτη θέση για τα κορίτσια του ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Τρίτη θέση για τα κορίτσια του ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Final Four K16 γυναικών ΕΣΠΕΔΕ το Σαββατοκύριακο 13-14 Μαΐου στο κλειστό γυμναστήριο Ηγουμενίτσας.
Στόχος της ομάδας ήταν η είσοδος στο Final Four, όπου στον ημιτελικό πραγματοποιήθηκε ένας συγκλονιστικός αγώνας διάρκειας 2 ωρών και 40 λεπτών με τον Φιλαθλητικό Πρεβεζας, ο ΕΡΜΗΣ ηττήθηκε με 3-2 set και πήρε το εισιτήριο για τον μικρο τελικό όπου κατέκτησε την 3η θέση κερδίζοντας τον Α.Γ.Ο.Φιλιππιάδας και έτσι ολοκληρώθηκαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Κ16 γυναικών με απόλυτη επιτυχία… 
Ο Πρόεδρος του ΕΡΜΗ κ. Μπάντιος Άγγελος συγχαίρει τον προπονητή τους Γιάννη Βαμβεσο, τον συνεργάτη του Νέστορα Νίκου και την έφορο του τμήματος Αιμιλία Πέτσιου για όλα όσα προσέφεραν όλη την αγωνιστική σεζόν αλλά φυσικά και όλες τις αθλήτριες που έβαλαν όλη τους την ψυχή και κέρδισαν με την απόδοση τους την αγάπη και τον σεβασμό τόσο των αντιπάλων ομάδων και τις καρδιές όλων όσων σε κάθε αγώνα τους γεμίζανε το γήπεδο μας.
Τα καλύτερα έρχονται…. Συνεχίζουμε
Read More »
Τρίτη θέση για τα κορίτσια του ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας Τρίτη θέση για τα κορίτσια του ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Σύλληψη 25χρονου στην Ηγουμενίτσα με κλεμμένο αμάξι

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Σύλληψη 25χρονου στην Ηγουμενίτσα με κλεμμένο αμάξι


Στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του άρθρου 394 Π.Κ.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε. όχημα με οδηγό τον ανωτέρω, το οποίο αποβιβάστηκε από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο προερχόμενο από λιμένα εξωτερικού, διαπιστώθηκε ότι το όχημα είναι καταχωρημένο ως κλεμμένο.

Επιπρόσθετα, εντός του ανωτέρω οχήματος εντοπίστηκαν πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες είναι καταχωρημένες σε βάση δεδομένων με αιτία αναζήτησης “αντικείμενο με σκοπό την κατάσχεση”.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα και οι πινακίδες.
Read More »
Σύλληψη 25χρονου στην Ηγουμενίτσα με κλεμμένο αμάξι Σύλληψη 25χρονου στην Ηγουμενίτσα με κλεμμένο αμάξι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Μαζί, διεκδικήσαμε και πετύχαμε, για τον τόπο μας (BINTEO)

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Βασίλης Γιόγιακας: Μαζί, διεκδικήσαμε και πετύχαμε, για τον τόπο μας (BINTEO)Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Μαζί, διεκδικήσαμε και πετύχαμε, για τον τόπο μας (BINTEO) Βασίλης Γιόγιακας: Μαζί, διεκδικήσαμε και πετύχαμε, για τον τόπο μας (BINTEO) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Κοινό ψήφισμα των εργαζόμενων στους Δήμους της Ηπείρου

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Κοινό ψήφισμα των εργαζόμενων στους Δήμους της Ηπείρου


Εδώ και αρκετό καιρό, οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Ηπείρου παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες καθαριότητας στις οποίες δουλεύουμε είναι υποστελεχωμένες, μισο-ιδιωτικοποιημένες και ο λαός μας πληρώνει τα σκουπίδια που πετάει για χρυσάφι, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.
Στα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ της περιοχής, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες, με διάθεση – μετακίνηση προσωπικού από τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων της περιοχής, μετά την απαράδεκτη υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δημάρχων – ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας Ηπείρου.
Η ανάγκη να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ είναι δεδομένη, και οι πρώτοι που πληρώνουν την τετραετή -σε κάποιες περιπτώσεις – καθυστέρηση της Περιφέρειας Ηπείρου να παραδώσει το έργο είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, όλα αυτά τα χρόνια σφύριζαν κλέφτικα, δεν διαμαρτυρήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για την καθυστέρηση του έργου, αντίθετα άφηναν τα ανταποδοτικά να «φουσκώνουν» εξαιτίας των πολύωρων μεταφορών σκουπιδιών μέχρι τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με ΣΔΙΤ, αποφέροντας τεράστια κέρδη στον επιχειρηματικό όμιλο (ΤΕΡΝΑ) που έχει αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία της.
Είναι υποκριτικό, μετά από τόσα χρόνια που τα μηχανήματα των ΣΜΑ και τα οχήματα χορτάριαζαν, ξαφνικά οι Δημοτικές Αρχές να θυμούνται τους ΣΜΑ σε βάρος των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων. Η δοκιμαστική λειτουργία είναι ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου. Η κανονική λειτουργία είναι ευθύνη του ΦΟΔΣΑ. Κανένας από τους δύο δεν προσλαμβάνει προσωπικό, γιατί και οι δύο συμφωνούν ότι η υπηρεσία πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες μετά τη δοκιμαστική λειτουργία.
Όλοι οι Δήμαρχοι της Ηπείρου αντί να ζητήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους Δήμους τους και το ΦΟΔΣΑ, διαθέτουν προσωπικό από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες τους για τη λειτουργία των ΣΜΑ, διευκολύνοντας στην πράξη την Περιφέρεια να παραδώσει το έργο στον ΦΟΔΣΑ, με ξεκάθαρη την πρόθεση στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί. Οι δημοτικές αρχές δεν προβληματίζονται καν από το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν υπογράψει βεβαιώσεις αδυναμίας της αποκομιδής για να δώσουν την υπηρεσία σε εργολάβους και παρόλα αυτά βεβαιώνουν ότι έχουν προσωπικό για να το διαθέσουν στους ΣΜΑ
Το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων όπως περιγράφεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων αλλά και μετά και το νόμο 5037/2023 (ΦΕΚ Α’ 78/28.03.2023) που οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων – απορριμμάτων, είναι : ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες άρα ακόμα περισσότερα χαράτσια για τις ΜΕΒΑ και τους καφέ κάδους, για τα Πράσινα Σημεία, για τα Κέντρα Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής Στην Πηγή, τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποιήσης Υλικών. Σα να μην έφταναν αυτά προωθούν την καύση είτε των αποβλήτων, είτε του υπολείμματος, ώστε εμείς και τα παιδιά μας να αναπνέουμε τον καρκίνο για να βγάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκατομμύρια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός θα ανεβαίνει μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, οι εργασιακές σχέσεις θα χειροτερεύουν μπροστά στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και θύματα… όπως πάντα η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία μας.
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι εργαζόμενοι των Δήμων λάστιχο για να διευκολυνθούν τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις.
Απαιτούμε την αλλαγή του ΟΕΥ του ΦΟΔΣΑ ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα στάδια επεξεργασίας απορριμμάτων για τα οποία έχει ευθύνη ο ΦΟΔΣΑ
Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τόσο στο ΦΟΔΣΑ όσο και σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου και να σταματήσει η διάθεση και μετακίνηση προσωπικού από τους Δήμους προς το ΦΟΔΣΑ.
Απαιτούμε από την ΚΕΔΕ αλλά και την ΠΕΔ Ηπείρου, να πάρουν δραστικά μέτρα και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Θεωρούμε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα πρέπει να τεθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους δήμους, με έμφαση στο ζήτημα της υποστελέχωσης όλων των υπηρεσιών, στις σχεδόν μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, της ομηρίας των χιλιάδων συμβασιούχων και της ανάγκης να μονιμοποιηθούν όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Δεν τρέφουμε φυσικά αυταπάτες καθώς, όπως φάνηκε και από προηγούμενες συνεδριάσεις, η πλειοψηφία των δημάρχων μόνο με τα λόγια υποστηρίζει τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ στην πράξη τόσα χρόνια, μαζί με όλες τις κυβερνήσεις, έχουν απαξιώσει τις υπηρεσίες των δήμων, τις έχουν αφήσει χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου αυτό να το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για ιδιωτικοποιήσεις και εργολαβίες.
Είναι απαράδεκτη και κατάπτυστη η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ ο οποίος, στη συνεδρίαση του ΔΣ της, στις 3 Μαΐου, χαρακτήρισε τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με συμβάσεις COVID, ως ρουσφέτια των δημάρχων.
Αντιμετωπίζουν δηλαδή τους εργαζόμενους συμβασιούχους, ειδικά αυτούς που κλήθηκαν μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό που έχει απομείνει στους δήμους να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας, απαξιωτικά και με πελατειακή αντίληψη που, αφού πρώτα τους ξεζούμισαν τώρα θέλουν να τους πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες στην ανεργία. Αλλά και για τους υπόλοιπους συμβασιούχους εργαζόμενους η αντιμετώπιση είναι ίδια!
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε επίσης στην ίδια συνεδρίαση να πάρει θέση και υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, …αν αυτές συμφέρουν, όπως υποστήριξε! Αλλά ποιον άραγε συμφέρουν; Τους δημότες που θα απολαμβάνουν χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και κυρίως θα τις «χρυσοπληρώνουν» με ακόμα μεγαλύτερο χαράτσι δημοτικών τελών, τους συναδέλφους που θα χάσουν τη δουλειά τους, αυτούς που θα απομείνουν με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας ή τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις συμφέρουν μόνο τους εργολάβους και τους επιχειρηματικούς ομίλους;

ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΛΕΜΕ:ΟΧΙ, στις ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση των σκουπιδιών. Όλα τα στάδια διαχείρισης απορριμμάτων να περάσουν στον πλήρη έλεγχο, τη λειτουργία και τη διαχείριση των δήμων ή των διαδημοτικών Νομικών Προσώπων
– Κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.Ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω των σταθμών μεταφόρτωσης
Οι Δήμοι να υλοποιήσουν άμεσα -και να απαιτήσουν χρηματοδότηση- προγράμματα μείωσης του όγκου των αποβλήτων, προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση.
Διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και εξασφάλιση όλων, χωρίς εκπτώσεις, των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας μας.
Ουσιαστική αναβάθμιση των Υπηρεσιών Καθαριότητας, μαζί και των άλλων Υπηρεσιών των δήμων, σε υποδομές, εξοπλισμό, έμψυχο δυναμικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα άλλα «οικονομικά εργαλεία». Το κόστος που συνεπάγεται ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, να καλυφθεί με κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα προκύψουν από την πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου.
Επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.
Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων
Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Α’ Βαθμού Ν. Πρέβεζας
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Άρτας
Read More »
Κοινό ψήφισμα των εργαζόμενων στους Δήμους της Ηπείρου Κοινό ψήφισμα των εργαζόμενων στους Δήμους της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Μ.Κάτσης για B.Γιόγιακα: «Η μεγαλειώδης συγκέντρωση προκάλεσε πανικό και επιστράτευσε τα ψέματα»

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Μ.Κάτσης για B.Γιόγιακα: «Η μεγαλειώδης συγκέντρωση προκάλεσε πανικό και επιστράτευσε τα ψέματα»


Η μεγαλειώδης συγκέντρωση του κόσμου όλων των αποχρώσεων, στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ηγουμενίτσα είναι φανερό ότι προκάλεσε μεγάλο πανικό στον κ. Γιόγιακα προσωπικά. 
Τον κατανοώ: Δεν είναι λίγο να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου.
Η χθεσινή ανακοίνωσή του είναι γεμάτη από το μόνο πολιτικό προσόν που διαθέτει: Ψέμα και εξαπάτηση. 
Ας συγκρίνει κανείς την ανακοίνωσή του με το παρακάτω βίντεο όπου τον διαψεύδουν τόσο οι Υπουργοί της κυβέρνησης που στήριζε με παλαμάκια αλλά και ο ίδιος του ο εαυτός! 
Αυτός που ξέχασε να πει για τη Θεσπρωτία δεν ήταν ο Α.Τσίπρας που μίλησε εκτενώς, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης που δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα τοπικά ζητήματα στην ομιλία του στην Παραμυθιά, λες και δεν μας βλέπει καν! 
Ο κ. Μητσοτάκης έχει «γραμμένο» τον κ. Γιόγιακα και κατ’επέκταση όλους τους Θεσπρωτούς και αυτό το καταλάβαμε πολύ καλά την 4ετία που πέρασε.
Εάν ο κύριος Γιόγιακας πίστευε αυτά που έγραψε θα ερχόταν σε debate να μας τα πει δημόσια, αλλά δεν τόλμησε.
Σε λίγες μέρες ο Θεσπρωτικός λαός θα ξεμπερδεύει με το ψέμα και την ανικανότητα και θα δώσει ισχυρή εντολή για ισχυρή και αποτελεσματική εκπροσώπηση του νομού με όραμα τη δίκαιη ανάπτυξη για όλες/ους!

Read More »
Μ.Κάτσης για B.Γιόγιακα: «Η μεγαλειώδης συγκέντρωση προκάλεσε πανικό και επιστράτευσε τα ψέματα» Μ.Κάτσης για B.Γιόγιακα: «Η μεγαλειώδης συγκέντρωση προκάλεσε πανικό και επιστράτευσε τα ψέματα» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό 28χρονου στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό 28χρονου στην ΗγουμενίτσαΤροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, επί της οδού Αγ. Αποστόλων Ηγουμενίτσας, όταν δίκυκλο όχημα με οδηγό έναν 28χρονο ημεδαπό, συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. όχημα, το οποίο προπορευόταν, με οδηγό 60χρονο ημεδαπό.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του 28χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά, στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας - Φιλιατών, για περαιτέρω εξετάσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό 28χρονου στην Ηγουμενίτσα Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό 28χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαΐου 16, 2023
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Ηγουμενίτσα


Όσο και αν προσπάθησε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ηγουμενίτσα να αναδείξει τις διαφορές με την ΝΔ για να ενισχύει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην μονοεδρική Θεσπρωτία πλάθοντας το γνωστό αφήγημα της «προοδευτικής» κυβέρνησης, οι διαφορές αυτές δεν είναι ικανές να κρύψουν τη στρατηγική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα γεγονότα όμως διαλύουν αυτή την ψεύτικη διαχωριστική γραμμή:Για το ξεπούλημα του λιμανιού από την ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει ότι η πώληση του λιμανιού ολοκληρώθηκε μεν από την Ν.Δ. αλλά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο ράφι του ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Δεν μπορεί να κρύψει την στρατηγική τους συμπόρευση στο στόχο να γίνει το λιμάνι και γενικότερα η χώρα μας κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας για να στηριχτούν οι στόχοι του κεφαλαίου. Δεν μπορεί να κρύψει τη στρατηγική τους συμπόρευση απέναντι στο ΝΑΤΟ μετατρέποντας το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων και «μαγνήτη» αντιποίνων.
Στους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν μπορεί να κρύψει ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ έχουν ως κορώνα στο κεφάλι τους την ΚΑΠ της ΕΕ που στόχο έχει την συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια και γι΄αυτό η κάθε αναθεώρηση της όπως και η τελευταία βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τις τροπολογίες και προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ, οι οποίες στήριζαν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών – κτηνοτρόφων. Και επειδή οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν τρώνε κουτόχορτο, όταν ακούνε για επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ από το ΣΥΡΙΖΑ φυσάνε και το γιαούρτι.
Για ττην παιδεία δεν μπορεί να κρύψει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντιμετωπίζουν τους μαθητές σαν αριθμούς, που θα καλύπτουν κενές θέσεις στα ΑΕΙ ανάλογα με τα «θέλω» των επιχειρήσεων και το πορτοφόλι των οικογενειών τους. Η ΝΔ επέβαλε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα που μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, προτείνει διαφορετικό “κόφτη” με μόλις 10 επιλογές στο μηχανογραφικό! Μίλησε για τα Πανεπιστήμια και για το κλείσιμο του Πανεπιστημιακού Τμήματος της μετάφρασης και διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα όμως δεν ανέφερε κουβέντα για τις ανάγκες των φοιτητών που δεν μπορούν να σπουδάσουν, για το γεγονός ότι χρυσοπληρώνουν τη σίτιση, τη στέγαση, για την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, για την αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Για τις υποκλοπές δεν μπορεί να κρύψει την στρατηγική σύμπλευση με την ΝΔ στο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που δεν εξαιρεί κανέναν από τις παρακολουθήσεις, έγιναν 100.000 υποκλοπές σε βάρος του λαό τα τελευταία 10 χρόνια. Ούτε λέξη δεν μας είπε ο κ. Τσίπρας για τις υποκλοπές στο ΚΚΕ, που ξεκίνησαν το 2016, επί κυβέρνησής του, και συνεχίστηκαν μέχρι και πρόσφατα.
Για τη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορεί να κρύψει την στρατηγική συμπόρευση με την ΝΔ για τα 350 προαπαιτούμενα που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων που προορίζονται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και για νέα μέτρα λεηλασίας του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος που απαιτούνται για την αποπληρωμή του δανείου.
Για τους πλειστηριασμούς δεν μπορεί να κρύψει την στρατηγική σύμπλευση με την ΝΔ στο αντιλαϊκό πλαίσιο που σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών και διαμορφώνει το έδαφος για να εμφανίζονται οι διάφοροι “Πάτσηδες”. Εξ άλλου είναι γνωστή η φράση του Αλέξη Τσίπρα ”Σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί”.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωρεί παραπέρα η ΝΔ θυμίζουμε ότι ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κάτσης ήταν αυτός που εισηγήθηκε τη σχετική οδηγία της ΕΕ για τον διαχωρισμό των τραίνων από τις γραμμές που οδήγησε στο να δοθεί το «φιλέτο» σε ιδιώτες με τα γνωστά επακόλουθα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ως κυβέρνηση εγκαινίασε το πρώτο νοσοκομείο ΑΕ στη Σαντορίνη συμπορευόμενος με την ΝΔ στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των νοσοκομείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε «στο κλαρί» του Υπερταμείου τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις διαχείρισης νερού (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ).
Ο κ. Τσίπρας, για να αθωώσει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που και ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί, έφτασε στο σημείο να στρέψει τα βέλη του ενάντια στην “οικογενειοκρατία” και έκανε κριτική στον Κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι χρησιμοποιεί το κρατικό αεροπλάνο για την προεκλογική του δραστηριότητα.
Η στρατηγική συμπόρευση με την ΝΔ έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση να έχει ψηφίσει το 50% των αντιλαϊκών νόμων της ΝΔ. Αυτή η στρατηγική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για μια ανάπτυξη με κίνητρο το κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι υπεύθυνη και για την ερήμωση των χωριών μας στην οποία αναφέρθηκε. Είναι υπεύθυνη για την χαμοζωή που ζουν οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις μεταφορές, στον τουρισμό – επισιτισμό, στα εμπορικά καταστήματα, σε άλλους κλάδους και για τους οποίους ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει.
Τέλος για το ποιος θα πανηγυρίσει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να του υπενθυμίσουμε τα πανηγύρια που γίνανε μετά την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015. Όπως και το πόσο γρήγορα αυτό το ΟΧΙ μετατράπηκε σε ΝΑΙ, που οδήγησε στην ψήφιση του 3ου μνημονίου από κοινού με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ.
Οι αριστεροί, προοδευτικοί άνθρωποι, οι ριζοσπάστες του νομού μας, ο κόσμος έχει νιώσει βαθιά απογοήτευση και θυμώνει με αυτούς που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Ο κόσμος όλος που δεν θέλει να ξαναζήσει μια “μούφα” προοδευτική κυβέρνηση ήρθε η ώρα στις 21 Μάη με δυνατό ΚΚΕ, να κάνει τη διαφορά. Γιατί όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του.
Read More »
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Ηγουμενίτσα Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Σελίδες