Αυλαία για το ηρωικό Σούλι, 2 Σεπτέμβρη 1822 - Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019
Αυλαία για το ηρωικό Σούλι, 2 Σεπτέμβρη 1822 - Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
 
Κάστρο της Κιάφας

 
Μένοντες από εφόδια και κυρίως από νερό στο Κάστρο της Κιάφας οι Σουλιώτες, δέχτηκαν να συνθηκολογήσουν με τους Τουρκαλβανούς. Παρά τις παραινέσεις των τουρκαλβανών Ομέρ Βρυώνη, Σελιχτάρ Πόνιου και Αγοβασιάρη να μείνουν και να συμμαχήσουν μαζί τους για λογαριασμό των Τούρκων με αρκετά προνόμια από το Δοβλέτι, δεν δέχτηκαν παρά την επιμονή τους. Ζήτησαν να αναχωρήσουν για τα Επτάνησα, με εγγυήσεις του αρμοστού των Επτανήσων, να επιβιβαστούν σε πλοία με την Ιόνιο σημαία. Οι Τούρκοι συμφώνησαν με τις προτάσεις και υπογράφτηκε στην Πρέβεζα η συνθήκη, στην οικία του πρόξενου Μέγγερ. Η συνθήκη υποχρέωνε τους τουρκαλβανούς να δώσουν όσα μεταφορικά ζώα χρειαζόταν για να μεταφέρουν τις οικογένειες και τα πράγματά τους ως την παραλία της Σπλάντζας (Αμμουδιά). Να πληρώσουν δε, τα ναύλα των πλοίων και να δώσουν Τούρκους ομήρους ως να μπουν στα πλοία.

Προσπάθησαν οι Σουλιώτες να καθυστερήσουν την αναχώρηση από την Κιάφα όσο μπορούσαν, ελπίζοντας μήπως βρέξει και κατάφερναν να έχουν νερό για να μπορούν να αντισταθούν, όμως μάταια. «Πεισθέντες δε εις την απόφασιν της ειμαρμένης απεφάσισαν και δεύτερον ν’ αφήσωσι την φιλτάτην γην της γεννήσεώς των…» γράφει χαρακτηριστικά γι’ αυτό ο Λάμπρος Κουτσονίκας. Έτσι έφυγαν οριστικά από το Σούλι, καταφθάνοντας στην Κεφαλλονιά.

Όλα τελείωσαν για το Σούλι στις 31 Αυγούστου 1822 τα γυναικόπαιδα, μαύρο καραβάνι σε μακριά γραμμή, κατέβηκαν με ψυχικό θρήνο στη Σαμονίβα, στην σκάλα της Τζαβέλλαινας προς τη Γλυκή. Τα βράχια που αγάπησαν με πάθος δε θα τα ξανάβλεπαν πια. Την ίδια μέρα έφτασαν στη Σπλάντζα και μπήκαν στα καράβια.

Στις 2 Σεπτέμβρη παράτησαν την Κιάφα κι οι Σουλιώτες ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο. Έφυγαν οι υπερήφανοι άντρες αφού πήραν μέσα στην ψυχή τους το Σούλι, όλα τα βουνά στα οποία τόσα όνειρα ζύμωσαν και τα οποία με τόσο αίμα πότισαν. Δεν υπάρχει απ’ το Σεπτέμβρη του 1822 τίποτ’ άλλο στο Σούλι από τα στητά βράχια και τον αγέρα που περνάει ανάμεσά τους και ξετυλίγεται στα διάσελα σαν απόηχος της Σουλιώτικης πολεμικής ιαχής:

«Ω ντέρα ω μπούρα… μπι τα… ω τρίμα…».

Έμεινε από τότε και παραμένει πάντα και θάναι εσαεί το Σούλι θρύλος. Θρύλος που θα ζει ανάμεσά μας και θα καλεί τον άνθρωπο σε μεγάλα έργα.

Ο δρόμος της αρετής, της αξιοπρέπειας, της αγάπης, στην ζωή, στην ελευθερία, στον άνθρωπο είναι δύσκολος, αλλά ωραίος και πιο όμορφος από την ίδια την ζωή.

Εδώ κάπου ίσως τελείωσε η 1η πράξη για τους Σουλιώτες… Όμως συνεχίστηκε με μεγάλες ακόμη θυσίες για την απελευθέρωση ολόκληρης της ελεύθερης σήμερα Ελλάδας ως τους πολέμους του 1912-13 και ακόμη το 1940-41. Έδωσαν πάντα το παρόν προσθέτοντας σελίδες γραμμένες δυστυχώς με αίμα και δεν ξαναγύρισαν πια στο Σούλι. Ωστόσο από κάπου μας κοιτάζουν, βλέπω το χαμόγελό τους και την καθαρή ματιά τους.

Ας σταθούμε με γνώση, με σύνεση και σεβασμό απέναντι στην ιστορία χιλιετηρίδων, που μοιραία πήραμε την σκυτάλη της και πρέπει να την παραδώσουμε, χωρίς να γίνουμε οσφυοκάμπτες.

Ας μην επιτρέψουμε να την φιμώσει ο δόλος είτε η αφέλεια!


Λάμπρου Κουτσονίκα Γενική ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως
Νίκος Γ. Ζιάγκος (εκ Ποπόβου) βιβλ. Μάρκος Μπότσαρης

Read More »
Αυλαία για το ηρωικό Σούλι, 2 Σεπτέμβρη 1822 - Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Αυλαία για το ηρωικό Σούλι, 2 Σεπτέμβρη 1822 - Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019 Rating: 5

Ένα απέραντο αφοδευτήριο το κέντρο πληροφόρησης Αχέροντα (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019
Ένα απέραντο αφοδευτήριο το κέντρο πληροφόρησης Αχέροντα (+ΦΩΤΟ)
Σε ένα απέραντο αφοδευτήριο έχει μετατραπεί, το κέντρο πληροφόρησης Αχέροντα που βρίσκεται στην Γλυκή και ακριβώς δίπλα από την παιδική χαρά.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους προς τη Δημοτική Αρχή αλλά και την αστυνομία, το φαινόμενο εξακολουθεί να συνεχίζει και κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύση.

Πέρα από τη δυσφήμιση που γίνεται σε έναν από τους πιο επισκέψιμους τουριστικούς προορισμούς της Θεσπρωτίας, εγκυμονούν και σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Ελπίζουμε να ενδιαφερθεί κάποιος άμεσα.

Read More »
Ένα απέραντο αφοδευτήριο το κέντρο πληροφόρησης Αχέροντα (+ΦΩΤΟ) Ένα απέραντο αφοδευτήριο το κέντρο πληροφόρησης Αχέροντα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019 Rating: 5

Σύλληψη ημεδαπού στην Πλαταριά για ηχορύπανση

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019
Σύλληψη ημεδαπού στην Πλαταριά για ηχορύπανση 
 

Συνελήφθη, εχτές (01-09-2019) μετά τα μεσάνυκτα στην Πλαταριά Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας, ένας 47χρονος ημεδαπός, ως υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για ηχορύπανση.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 47χρονο, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ειδική συσκευή ηχομέτρησης στο καταστήματά του, λειτουργούσε μουσική παραβιάζοντας τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.

Read More »
Σύλληψη ημεδαπού στην Πλαταριά για ηχορύπανση Σύλληψη ημεδαπού στην Πλαταριά για ηχορύπανση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019 Rating: 5

Ενημέρωση για το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα ζητεί ο Β. Γιόγιακας

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019
Ενημέρωση για το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα ζητεί ο Β. Γιόγιακας
 

Ενημέρωση για τις προθέσεις των Πρυτανικών Αρχών ως προς τη λειτουργία του νέου Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με επιστολή του προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Νόμου 4559/2018 είναι αμφίβολο αν έχει δρομολογηθεί έστω μια πρόσληψη μέλους Δ.Ε.Π. - από τις θέσεις που είχαν κατανεμηθεί το τελευταίο 6μηνο για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - και ενώ οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις υποδείκνυαν την ανάγκη να καλυφθούν κατά προτεραιότητα τα μη αυτοδύναμα Τμήματα όπως αυτό στην Ηγουμενίτσα. Χαρακτηρίζει δε «εξαιρετικά αμφίβολη» τη λειτουργία του νέου Τμήματος από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 λόγω του χρόνου που συνήθως απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων μελών Δ.Ε.Π., σημειώνοντας ότι το υφιστάμενο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου έχει μόλις 4 μέλη Δ.Ε.Π.. Ως εκ τούτου ο κ. Γιόγιακας ζητεί να πληροφορηθεί και για το αν υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων διδακτικού προσωπικού του νέου Τμήματος.

Προς:
κο Τριαντάφυλλο Αλμπάνη
Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κοιν.:
κα Κεραμέως Νίκη
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

2 Σεπτεμβρίου 2019
Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Ως γνωστόν με τον άρθρο 3 του Ν. Ν.4559/2018 ιδρύθηκε Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας. Στη σχετική διάταξη η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω Τμήματος καθορίζεται το αργότερο από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου που εκδίδεται έως τις 30 Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Προβλέπεται επίσης (άρθρο 18 του Ν.4559/2018) η στελέχωσή του νέου Τμήματος έως τη συμπλήρωση των 8 μελών Δ.Ε.Π.. Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου έχει μόλις 4 μέλη Δ.Ε.Π. τα οποία σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο έχουν ενταχθεί στο νεοϊδρυθέν Τμήμα.

Έναν και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του Νόμου είναι αμφίβολο αν έχει δρομολογηθεί έστω μια πρόσληψη μέλους Δ.Ε.Π, από τις θέσεις που είχαν κατανεμηθεί το τελευταίο 6μηνο για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ενώ οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις υποδείκνυαν την ανάγκη να καλυφθούν κατά προτεραιότητα τα μη αυτοδύναμα Τμήματα, όπως αυτό στην Ηγουμενίτσα. Λαμβανομένου υπόψη του χρόνου που συνήθως απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρωσης τέτοιων θέσεων, η λειτουργία του νέου Τμήματος από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη, ακόμα και αν η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίσει τη λειτουργία του νέου Τμήματος έως τις 30 Απριλίου του 2020.

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω σάς ζητώ να προγραμματίσουμε το συντομότερο δυνατό συνάντηση στην οποία θα μου δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθώ για τις προθέσεις των Πρυτανικών Αρχών ως προς την απόφαση λειτουργίας του νέου Τμήματος στην Ηγουμενίτσα καθώς και για το σχεδιασμό πλήρωσης των αναγκαίων θέσεων διδακτικού προσωπικού του Τμήματος στην Ηγουμενίτσα.

Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη διάθεση συνεργασίας σας.

Με εκτίμηση,
Βασίλειος Γιόγιακας  
Βουλευτής Θεσπρωτίας
Read More »
Ενημέρωση για το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα ζητεί ο Β. Γιόγιακας Ενημέρωση για το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα ζητεί ο Β. Γιόγιακας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 22χρονου στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019
Σύλληψη 22χρονου στην Ηγουμενίτσα
 
 
Στη σύλληψη ενός 22χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες εχτές, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 22χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 22χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019 Rating: 5

Συνοδικός για την περίοδο 2019-2020 ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019
Συνοδικός για την περίοδο 2019-2020 ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος
Στη σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 163ης Συνοδικής Περιόδου, για το διάστημα από 1.9.2019 έως 31.8.2020, συμμετέχει και ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος. 
Τρίτος στην τάξη, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη νέα σύνθεσή της, συνέρχεται, πρώτη φορά για το καινούργιο εκκλησιαστικό έτος, από την Τρίτη 3 έως και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
Στις εργασίες της θα λάβει μέρος ο κ. Τίτος.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Πρόεδρος: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Μέλη οι Μητροπολίτες:
Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος
Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος
Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος
Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος
Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος
Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος
Παροναξίας κ. Καλλίνικος
Φωκίδος κ. Θεόκτιστος
Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος
Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

Αρχιγραμματέας: Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης.
Read More »
Συνοδικός για την περίοδο 2019-2020 ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος Συνοδικός για την περίοδο 2019-2020 ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019 Rating: 5

Σελίδες