https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Βελτίωση χώρων στο λιμένα Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023

 Βελτίωση χώρων στο λιμένα Ηγουμενίτσας


Με απόφαση της Ο.Ε. εγκρίθηκε η εκτέλεση του έργου «Εργασίες διαμόρφωσης γραφειακών χώρων, χώρου VTS και κρατητηρίων εντός του κτιρίου Τ2 Λιμένα Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. 

Η υλοποίηση του έργου κρίνεται απαραίτητη καθώς θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών ΥΝΑΝΠ στην Ηγουμενίτσα, στη συμμόρφωση των χώρων κράτησης με την κείμενη νομοθεσία και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Read More »
Βελτίωση χώρων στο λιμένα Ηγουμενίτσας  Βελτίωση χώρων στο λιμένα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Περιφέρειας Ηπείρου: Στο στάδιο υλοποίησης τα έργα για Ιμαρέτ Άρτας, νοσοκομείο Πρέβεζας και Οδοφωτισμό οδικού δικτύου Ηπείρου

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
 Περιφέρειας Ηπείρου:  Στο στάδιο υλοποίησης τα έργα για Ιμαρέτ Άρτας, νοσοκομείο Πρέβεζας και Οδοφωτισμό οδικού δικτύου ΗπείρουΣημαντικά που αφορούν τις οδικές υποδομές, τη δημόσια υγεία και τον πολιτισμό προχωρούν στο τελικό στάδιο για την έναρξη της υλοποίησής τους, μετά τις σημερινές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου. Ειδικότερα:

Οριστικός ανάδοχος για το Ιμαρέτ Άρτας

Η Ο.Ε. ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του έργου « «Αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του» προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ.

 Το έργο – που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- θα κατασκευάσει η εργοληπτική επιχείρηση «Κ/Ξ Γ. Βερονίκης – Π. Κριεμαδης – Β. Κονδύλης & ΣΙΑ».


Οριστικός ανάδοχος για τα
έργα στο Νοσοκομείο Πρέβεζας


Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τα έργα «ανακαίνισης – εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας», τα οποία χρηματοδοτεί από πόρους της με 845.000 ευρώ η Περιφέρεια Ηπείρου.

 Η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση ανέδειξε οριστικό ανάδοχο του έργου την εταιρεία «ΟΡΡΑΟΝ Α.Τ.Ε.»


Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για
τον οδοφωτισμό του οδικού δικτύου

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος προκειμένου να αρχίσει το έργο της αναβάθμισης του Οδοφωτισμού του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου.

 Στη σημερινή της συνεδρίαση η Ο.Ε. κατακύρωσε το διαγωνισμό και το έργο θα υλοποιήσει η εταιρεία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».


Read More »
Περιφέρειας Ηπείρου: Στο στάδιο υλοποίησης τα έργα για Ιμαρέτ Άρτας, νοσοκομείο Πρέβεζας και Οδοφωτισμό οδικού δικτύου Ηπείρου  Περιφέρειας Ηπείρου:  Στο στάδιο υλοποίησης τα έργα για Ιμαρέτ Άρτας, νοσοκομείο Πρέβεζας και Οδοφωτισμό οδικού δικτύου Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Οι εισηγήσεις των κομμάτων επί της παραχώρησης του ΟΛΗΓ

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Οι εισηγήσεις των κομμάτων επί της παραχώρησης του ΟΛΗΓ


Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, υποστήριξε πως η Συμφωνία Παραχώρησης του ΟΛΗΓ ΑΕ “προήλθε μέσα από έναν διαγωνισμό-υπόδειγμα και είναι μια συμφωνία με ιδιαίτερα οφέλη τόσο για το ελληνικό Δημόσιο όσο και για την τοπική κοινωνία”. 

Ο επενδυτής είναι ένα κοινοπρακτικό σχήμα “με αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση λιμένων, διεθνές εκτόπισμα, γνώση του ελληνικού περιβάλλοντος, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αδριατικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης” είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι το τίμημα των 84,2 εκατ. ευρώ “ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς ισοδυναμεί με δώδεκα φορές τον κύκλο εργασιών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και με περισσότερες από πενήντα φορές τα κέρδη, προ φόρων, του Οργανισμού Λιμένα για το 2022”.

 Μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι “το αντάλλαγμα παραχώρησης 3,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων του Οργανισμού, θα καταβάλλεται στο ελληνικό Δημόσιο κάθε χρόνο και για καθέναν χρόνο από τα σαράντα που θα διαρκέσει η συγκεκριμένη συμφωνία, με το 85% του ετησίου αυτού τέλους να καταβάλλεται στους δύο δήμους που φιλοξενούν λιμενικές εγκαταστάσεις του οργανισμού, στον Δήμο της Ηγουμενίτσας και στον Δήμο Φιλιατών”. Επίσης, “περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις σε συγκεκριμένο χρόνο. 

Μεταξύ αυτών η κατασκευή και η λειτουργία της νέας μαρίνας Ηγουμενίτσας, που αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στον τουρισμό σκαφών αναψυχής, τριπλασιάζοντας τις θέσεις ελλιμενισμού, με δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και σαράντα γιοτ άνω των σαράντα μέτρων, μία μαρίνα η οποία έχει ήδη χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί στο βόρειο άκρο του λιμένα της Ηγουμενίτσας”. Απέρριψε το μοντέλο των υπο- παραχωρήσεων λέγοντας ότι “αυτό δεν μπορεί να ισχύει στην περίπτωση του ΟΛΗΓ, ο οποίος δεν έχει αναπτύξει σε τέτοια έκταση διαφορετικές δραστηριότητες”.

Ο κ. Γιόγιακας υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αυτό “σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ένα ορόσημο για την τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας, καθώς ύστερα από αναμονή και πισωγυρίσματα είκοσι χρόνων αποδίδονται για διαχείριση στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, εκτάσεις 26.000 στρεμμάτων, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τις λιμενικές δραστηριότητες”.
 Τα λιμάνια στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα, “θα μπουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης, ανάπτυξη που μεταφράζεται σε αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ηγουμενίτσας, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας”.


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, επέκρινε την Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΗΓ ΑΕ, λέγοντας ότι “το πραγματικό τίμημα είναι στα 74 εκατ. ευρώ, κατά δέκα λιγότερα, από όσα αναφέρει η κυβέρνηση, καθώς τα 10 έως 11 εκατ ευρώ είναι το αποθεματικό του δημόσιου ΟΛΓΗ ΑΕ”.
 Ανέφερε ότι ο ίδιος επενδυτικός όμιλος έχει και την διαχείριση του λιμανιού του Ηρακλείου, κάτι που ελλοχεύει τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών σε θέματα ανταγωνισμού και δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης.

 Ο βουλευτής τόνισε πως “κανένα Υπερταμείο δεν υποχρέωσε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε αυτού του είδους την παραχώρηση στη συγκεκριμένη εταιρεία, παρά μόνο η κυβέρνηση”. Χαρακτήρισε “εντελώς αβάσιμα τα επιχειρήματα ότι θα υπάρξουν αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία, ότι θα αυξηθεί η απασχόληση, η δραστηριότητα στο λιμάνι” όπως και ότι “δεν προβλέπεται καμία ρητή διατύπωση για το μέγεθος ή το είδος των επενδύσεων, ως δέσμευση του επενδυτή”.
 Εστίασε στη δημιουργία νέας μαρίνας, λέγοντας ότι αυτή “δεν προβλέπεται πουθενά ότι θα κατασκευαστεί σε τέσσερα χρόνια”.

 Σχετικά με τις τροποποιήσεις της Σύμβασης Παραχώρησης του ΟΛΘ ΑΕ, ο κ. Γιαννούλης είπε πως εισάγεται ο όρος “fast track” για τη διευκόλυνση κάποιων επενδυτικών πρωτοβουλιών για τα συμφέροντά τους. Καθώς με την εισαγωγή του όρου του ανεξάρτητου μηχανισμού που εισάγεται, “υποκαθίσταται κάθε έννοια δημόσιου ελέγχου λογοδοσίας, ίσως και διαφάνειας, αλλά και τήρησης κανόνων”.


Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Σταύρος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι διαχρονική θέση του κόμματός του είναι “υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας παραχωρήσεων δικαιωμάτων παροχής υπηρεσιών στους λιμένες και της επιχειρηματικότητας, αλλά με παράλληλη την παρουσία ισχυρής δημόσιας λιμενικής διοίκησης” και δήλωσε πως θα καταψηφίσει την Συμφωνία Παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας ΑΕ, ενώ θα τοποθετηθεί με το “παρών” στο Β’ Μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τις τροποποιήσεις της Συμφωνίας Παραχώρησης του ΟΛΘ ΑΕ.

 Ο βουλευτής ανέφερε πως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας “είναι κομβικής σπουδαιότητας, όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τις χώρες της Βαλκανικής, ακόμα και της Μαύρης Θάλασσας και εξυπηρετεί ευαίσθητους εθνικά στόχους”. Αναρωτήθηκε με ποια στοιχεία αποτιμήθηκε η αξία του λιμένα. Διαφώνησε με την καθολική παραχώρηση των λιμένων που, όπως είπε, δεν συναντάται σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος. 
Διαφώνησε με την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ και των Ανταποδοτικών Τελών του ΟΛΓΗ και μεταξύ άλλων συμπλήρωσε πως “η de facto αυτή ιδιωτικοποίηση προκαλεί ανησυχία, καθώς από το 2021 έχει αποψιλωθεί ο μηχανισμός εποπτείας και ελέγχου των λιμανιών.
 Παρατήρησε πως “δεν υπάρχει εθνική στρατηγική ανάπτυξη του λιμενικού μας συστήματος και δεν έχει εκπονηθεί κανένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, βελτίωσή τους όλα αυτά τα χρόνια”.


Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής, χαρακτήρισε “δώρο της κυβέρνησης στο κεφάλαιο” την Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΗΓ ΑΕ, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.
 Ο βουλευτής υποστήριξε πως οι Συμβάσεις αυτές εντάσσονται στην “στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση των μεταφορών και της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων”.

 Χαρακτήρισε την παραχώρηση ως “πώληση του 67% της ΑΕ του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στην εταιρεία Grimaldi”. Τόνισε πως το μοναδικό κριτήριο για το τι έργα, ποιες υποδομές θα υλοποιηθούν, “δεν είναι οι ανάγκες του λαού, αλλά τα κέρδη και τα συμφέροντα για κάθε περιοχή, αλλά και οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, στο πλαίσιο των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών”.

 Προωθούνται νέα προνόμια, όπως η διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και απαγορεύει στους δήμους να επιβάλλουν ανταποδοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Ο κ. Δελής προειδοποίησε για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η παραχώρηση του λιμένα της Ηγουμενίτσας, με απολύσεις εργαζομένων, χειρότερες εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις τιμών εισιτηρίων από και προς Ιταλία και άλλους προορισμούς.

 Σχετικά με τις τροποποιήσεις της Σύμβασης του ΟΛΘ ΑΕ, ανέφερε πως “ο νέος ιδιοκτήτης απαίτησε και πήρε “καθαρό” το λιμάνι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπηρετεί τις γενικότερες επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου που μετατρέπουν τη χώρα σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών” ενώ “τα πολυδιαφημισμένα αντισταθμιστικά οφέλη σε δύο κοντινούς δήμους του λιμανιού είναι στάχτη στα μάτια του λαού, καθώς στην ίδια προβλήτα που γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβλέπεται η αξιοποίησή της για τα κρουαζιερόπλοια”.


Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας, ανέφερε πως “είμαστε υπέρ του επιχειρείν, αλλά όχι για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας μας που είναι υψίστου εθνικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια του κράτους”. Ανέφερε πως “ο επενδυτικός όμιλος Grimaldi θέλει να δημιουργήσει μονοπώλιο, παίρνοντας τα δύο κομβικά λιμάνια, Ηρακλείου και Ηγουμενίτσης και όλες τις γραμμές που θα συνδέουν τη Μεγαλόνησο και τις Κυκλάδες”. Χαρακτήρισε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας “φιλέτο και μαγαζί γωνία”. Υποστήριξε ότι ο όμιλος Grimaldi “δεν παίρνει απλά το λιμάνι, παίρνει και τους δορυφόρους του με ό,τι αυτό συνεπάγεται” ενώ υπάρχουν ερωτηματικά και για τις συνθήκες ασφάλειας που εφαρμόζει, καθώς “στα 130 πλοία που έχει αυτή τη στιγμή ο ναπολιτάνικος όμιλος, υπήρχαν και τα γνωστά δυστυχήματα”.


Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ Νικόλας Βρεττός, τάχθηκε κατά της Σύμβασης Παραχώρησης του 67% για τον ΟΛΗΓ ΑΕ, υποστηρίζοντας πως το κόμμα του διαφωνεί και “πολιτικά με την διαδικασία εκχώρησης κάθε σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της πατρίδας” αλλά και “γιατί είναι επιζήμια η συμφωνία αυτή”.
 Χαρακτήρισε “αφήγημα” της κυβέρνησης “τα περί αξιοποίησης της ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας”. Τάχθηκε “κατά των ολικής παραχώρησης συμβάσεων” και υποστήριξε πως ο ανάδοχος, ο όμιλος Grimaldi, αυτή τη στιγμή “είναι ο μοναδικός πελάτης που κάνει χρήση στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ηγουμενίτσας και οι σχετικές δαπάνες της εταιρείας αποτελούν το 60% των εσόδων του ετήσιου τζίρου του λιμανιού”.
 Εκτίμησε πως τα 75 εκατ. ευρώ που δίνει για το 67% του πακέτου των μετοχών αντιστοιχούν σε ένα κόστος λιγότερο του ενός εκατομμυρίου ανά έτος, όταν στα σαράντα έτη θα πλήρωνε περίπου 160 εκατ. ευρώ και κατέληξε λέγοντας ότι “το αφήγημα περί συμφέρουσας και εξαιρετικής πρότασης πιστεύω ότι καταρρέει και στη συνείδηση του λαού”.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Αρετή Παπαϊωάννου, δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, “όχι από κάποια ιδεολογική εμμονή, αλλά γιατί έχουμε εμμονή -εάν έτσι θέλετε- στην προάσπιση της δημόσιας περιουσίας της χώρας”.

 Αναρωτήθηκε γιατί, αφού έχει υπάρξει η συμφωνία της Σύμβασης και του τιμήματος της παραχώρησης με τον όμιλο Grimaldi, χρειάζεται να έρθει αυτό το νομοσχέδιο όπου απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ, τα ανταποδοτικά τέλη αλλά και από τα λιμενικά έξοδα. 
Η βουλευτής υποστήριξε ότι “από την Σύμβαση υπάρχει μόνο η διασφάλιση των κερδών και των απαλλαγών του επενδυτή και όχι η οποιαδήποτε δέσμευση των προτιμητέων επενδύσεων που θα κάνει”. 
Σχετικά με την τροποποιήσεις της Συμφωνίας του ΟΛΘ, είπε ότι “το μόνο που κάνετε είναι να προβλέπετε την ανάπτυξη περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων και άλλων χώρων σε ιδιώτες, χωρίς καμία δικλίδα ασφαλείας ότι η εκμετάλλευση των χώρων αυτών θα γίνεται με την επιφύλαξη του σεβασμού της αρχικής χρήσης και δεν θα είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου”.


Ο ειδικός αγορητής των “Σπαρτιατών” Διονύσης Βαλτογιάννης, ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί η Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΗΓ ΑΕ “αποτελεί μια ακόμη πληγή στην εθνική οικονομία. 
Υποστήριξε ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μία κερδοφόρα δημόσια περιουσία, η οποία μάλιστα θα λάβει επιδότηση ΕΣΠΑ, δεσμεύεται για 39 χρόνια στα χέρια ιδιωτών.
 Ζήτησε να κατατεθεί η σύμβαση παραχώρησης των μετοχών του ΟΛΗΓ και ανέφερε πως “δεν υπάρχει καμία ρήτρα για τις επενδύσεις που πρέπει να πραγματοποιήσει ο ιδιώτης” προσθέτοντας ότι “το πιο εξοργιστικό είναι ότι πουλήσατε τον λιμένα Ηγουμενίτσας στον καλύτερο πελάτη του”.
Read More »
Οι εισηγήσεις των κομμάτων επί της παραχώρησης του ΟΛΗΓ Οι εισηγήσεις των κομμάτων επί της παραχώρησης του ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Η θεση του Δήμου Ηγουμενίτσας για την πώληση του λιμανιού.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Η θεση του Δήμου Ηγουμενίτσας για την πώληση του λιμανιού.Με τον πιο έγκυρο τρόπο, που δεν είναι άλλος από την Ελληνική νομοθεσία, τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες, αποδίδονται για πρώτη φορά στον φυσικό τους δικαιούχο, τον Δήμο Ηγουμενίτσας και τους πολίτες του.

Πιο συγκεκριμένα, αποχαρακτηρίζονται περίπου 6.000 στρέμματα χερσαίας ζώνης και γίνονται δημόσιο κτήμα. Αποδίδονται δηλαδή στον Δήμο μας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Με απλά λόγια αποδίδονται στον Δήμο μας:

Το τμήμα της χερσαίας ζώνης, από το παλιό τελωνείο έως και το Μακρυγιάλι (συμπεριλαμβανομένων και των γηπέδων τένις).

 Ο κεντρικός παραλιακός δρόμος (οδός Αγίων Αποστόλων).

 Τα τμήματα της χερσαίας ζώνης των παραλιακών θαλάσσιων μετώπων Πλαταριάς και Συβότων.

Επίσης :
 Ο χώρος του πάρκινγκ θα διατίθεται δωρεάν στους δημότες και τους επισκέπτες, χωρίς δικαίωμα μεταβολής της χρήσης του χώρου για δωρεάν δημόσια στάθμευση.

 Το 85% από τα τέλη λιμενικών υπηρεσιών, που θα πληρώνει ο Ο.Λ.ΗΓ. στο Ελληνικό Δημόσιο, (ύψους 3,5% επί των ακκαθάριστων εσόδων του Οργανισμού), θα αποδίδονται στον Δήμο.Read More »
Η θεση του Δήμου Ηγουμενίτσας για την πώληση του λιμανιού. Η θεση του Δήμου Ηγουμενίτσας για την πώληση του λιμανιού. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ.... - 8. ΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ1.840.000,00€ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ…

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ.... - 8. ΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ1.840.000,00€ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ…Με δεδομένο ότι, χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα αστικής οδοποιίας δεν προέκυψαν από την κεντρική διοίκηση, για Δήμους του δικού μας πληθυσμιακού μεγέθους, αναγκαστήκαμε να «δράσουμε» μόνοι μας.

ΤΟΜΕΑΣ: ΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Από το έτος 2020 κιόλας, ζητήθηκε από τους προέδρους του συνόλου των κοινοτήτων του Δήμου να αιτηθούν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες σε αποκατάσταση οδοποιίας η/και διάστρωση οδών με σκυρόδεμα ή ασφαλτικά στις κοινότητές τους.
Το σύνολο των αιτημάτων ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητά του, αδειοδοτήθηκε δεόντως από τους κρατικούς φορείς, μελετήθηκαν τα επιμέρους τμήματα και συγκεντρώθηκαν σε μια μελέτη που δημοπρατήθηκε για την εξασφάλιση της διαύγειας της διαδικασίας και μεγαλύτερης έκπτωσης λόγω ανάθεσης με διαγωνιστική διαδικασία.
Έργο αστικής οδοποιίας που αφορά όλες τις κοινότητες του Δήμου, μετράει παρεμβάσεις συνολικού μήκους 12km περίπου, προϋπολογισμού 1.570.000,00€, χρηματοδοτούμενο από ίδιους πόρους, σταδιακά εκπονούμενο για λόγους ταμειακής ροής.


Συμπληρωματικά λειτούργησαν τα όσα στη συνέχεια αναφέρονται. Για να προλάβουμε τους δύσπιστους, η αποκατάσταση της πόλης της Παραμυθιάς δρομολογείται για την περίοδο που θα ακολουθήσει των έργων ύδρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα ράβε-ξήλωνε σε τέτοια έκταση θα αποτελούσαν αντικείμενο μεγαλύτερης συζήτησης για λόγους κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.


Read More »
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ.... - 8. ΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ1.840.000,00€ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ… ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ.... - 8. ΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ1.840.000,00€ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ… Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Παρέμβαση Αλ.Αυλωνίτη κατά τη συζήτηση της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Παρέμβαση Αλ.Αυλωνίτη κατά τη συζήτηση της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Οργανισμού Λιμένος ΗγουμενίτσαςΕύλογες κι ενδιαφέρουσες οι ερωτήσεις του βουλευτή Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρου Αυλωνίτη κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μερικές από αυτές που έθεσε ενόψει της αυριανής ψήφισης του εξόχως σημαντικού, και για την Κέρκυρα, θέματος είναι:

► Πότε θα τεθεί υπόψη του Σώματος η Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, με δεδομένο ότι αύριο οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν την κύρωσή της στην Ολομέλεια; Γιατί δεν την δίνει η κυβέρνηση στα κόμματα και στη δημοσιότητα;

► Τι θα γίνει με το αποθεματικό 11εκ. του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας που θα διαχειριστεί πλέον ο τελευταίος πλειοδότης του διαγωνισμού, Όμιλος Γκριμάλντι;

Έχει ληφθεί υπόψιν πριν την κατάθεση των οικονομικών προσφορών και την τελική κατακύρωση του διαγωνισμού στην επενδύτρια εταιρεία;

► Δεν διαβλέπει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο δημιουργίας μονοπωλιακής κατάστασης, η οποία θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας;

► Εξετάζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Κέρκυρας;

Επί των ερωτημάτων αυτών δεν έλαβε καμία απάντηση από την κυβέρνηση
Read More »
Παρέμβαση Αλ.Αυλωνίτη κατά τη συζήτηση της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Παρέμβαση Αλ.Αυλωνίτη κατά τη συζήτηση της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: Απόδοση χερσαίας ζώνης-Μία μεγάλη νίκη της Δημοτικής Αρχής για τον Δήμο μας!

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023

    ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: Απόδοση χερσαίας ζώνης-Μία μεγάλη νίκη της Δημοτικής Αρχής για τον Δήμο μας!             


Με τον πιο έγκυρο τρόπο, που δεν είναι άλλος από την Ελληνική νομοθεσία, τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες, αποδίδονται για πρώτη φορά στον φυσικό τους δικαιούχο, τον Δήμο Ηγουμενίτσας και τους πολίτες του.

Πιο συγκεκριμένα, αποχαρακτηρίζονται περίπου 6.000 στρέμματα χερσαίας ζώνης και γίνονται δημόσιο κτήμα. Αποδίδονται δηλαδή στον Δήμο μας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Με απλά λόγια αποδίδονται στον Δήμο μας:

ü Το τμήμα της χερσαίας ζώνης, από το παλιό τελωνείο έως και το Μακρυγιάλι (συμπεριλαμβανομένων και των γηπέδων τένις).

ü Ο κεντρικός παραλιακός δρόμος (οδός Αγίων Αποστόλων).

ü Τα τμήματα της χερσαίας ζώνης των παραλιακών θαλάσσιων μετώπων Πλαταριάς και Συβότων.

Επίσης :

ü Ο χώρος του παρκινγκ θα διατίθεται δωρεάν στους δημότες και τους επισκέπτες, χωρίς δικαίωμα μεταβολής της χρήσης του χώρου για δωρεάν δημόσια στάθμευση.

ü Το 85% από τα τέλη λιμενικών υπηρεσιών, που θα πληρώνει ο Ο.Λ.ΗΓ. στο Ελληνικό Δημόσιο, (ύψους 3,5% επί των ακαθάριστων εσόδων του Οργανισμού), θα αποδίδονται στον Δήμο.

Η διαδικασία δεν ήταν ούτε απλή ούτε εύκολη.

ü Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε θέσαμε ως προτεραιότητα να λυθεί οριστικά το ζήτημα της χερσαίας ζώνης. Με αδιάλειπτες πρωτοβουλίες αναδείξαμε το εν λόγω ζήτημα, μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις και συζητήσεις με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, θέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο παρέμενε αμετάβλητο ανεξαρτήτως Κυβέρνησης, ανεξαρτήτως διοίκησης της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. και ανεξαρτήτως οιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης.

ü Θέσαμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων, ενώ με δική μας πρωτοβουλία συντονίσαμε τις απαιτούμενες ενέργειες και με τους Δήμους τους οποίους το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολούσε.

ü Συνεργαστήκαμε αλλά και συγκρουστήκαμε, όπου το απαιτούσαν τα συμφέροντα του Δήμου, με όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το ποιος βρισκόταν στην Κυβέρνηση.

ü Ξεπεράσαμε γραφειοκρατικά εμπόδια και πάνω από όλα δεν κρυφτήκαμε πίσω από τις ευθύνες μας.

Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής δικαίωσε την Δημοτική μας Αρχή, αίροντας ένα πρόβλημα που αποτελούσε τροχοπέδη για την περιοχή μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα, τους Αρμόδιους φορείς και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας, ώστε να εξαλειφθεί οριστικά ένα πρόβλημα που επί σειρά ετών ταλάνιζε την τοπική μας κοινωνία.

Συνεχίζουμε δυναμικά με τους επόμενους προς υλοποίηση στόχους μας, που είναι:

ü Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από την Ηγουμενίτσα έως το Μαυρομάτι.

ü Η εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση της περιφερειακής οδού της πόλης της Ηγουμενίτσας, καθότι οι μελέτες ολοκληρώνονται έως το τέλος του έτους.


Read More »
ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: Απόδοση χερσαίας ζώνης-Μία μεγάλη νίκη της Δημοτικής Αρχής για τον Δήμο μας! ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: Απόδοση χερσαίας ζώνης-Μία μεγάλη νίκη της Δημοτικής Αρχής για τον Δήμο μας! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Βελόπουλος: Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι δρόμοι πρέπει να είναι κρατικά

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Βελόπουλος: Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι δρόμοι πρέπει να είναι κρατικά


«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σε αντίθετη γραμμή με αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ήθελε να τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι δρόμοι, το νερό και το ρεύμα να είναι κρατικά» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για την Κύρωση της Συμφωνίας Παραχώρησηης του ΟΛΓΗ ΑΕ και τις τροποποιήσεις στην Συμφωνία του ΟΛΘ ΑΕ.

Ο κ. Βελόπουλος καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «κάνει τα πάντα για να μην είναι ελληνικά τα ελληνικά λιμάνια» και σε αντιδιαστολή ανέφερε πως από «το λιμάνι του Ρότερνταμ, το Αμβούργο κερδίζουν 300 δις ευρώ από τη μεταφορά προϊόντων, από τα κοντέϊνερ». Υποστήριξε πως με την πώληση του λιμένα της Ηγουμενίτσας, που ενώνει Ασία και Δυτ. Ευρώπη, αποδομείται το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επιτέθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό λέγοντας πως ακόμα και στην εφημερίδα «Καθημερινή υπήρξε πρωτοσέλιδο σχόλιο με τίτλο «Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη» όπου ο κ. Μητσοτάκης αποκαλείται άτομο μεθυσμένο από την εξουσία, άτομο το οποίο πάσχει από φιλαυτία και αλαζονεία, άτομο που έχει ως δόγμα το «φίμωτρο» και είναι γυάλινος και χάρτινος και αποτεφρωμένος».

Του καταλόγισε πως «στις δυσχερέστερες στιγμές της πολιτείας του, τις σφραγισμένες από τις δικές τους επιλογές, βρίσκει πληθώρα ευφάνταστων υπερασπιστών, ποικίλης ιδεολογικής προέλευσης».

 Χθες, είπε ο κ. Βελόπουλος «άκουγα τον Πρωθυπουργό στο Ισραήλ να μιλά για τον άξονα Ελλάδας-Ισραήλ, που εμείς τον είχαμε προτείνει, να του λέει ο κος Νετανιάχου για τα συστήματα πυρόσβεσης με τεχνητή νοημοσύνη και κος Μητσοτάκης γελώντας είπε ελάτε να τα δοκιμάσετε στην Ελλάδα αφού καιγόμαστε! Και αυτό δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης». 

Πρόσθεσε πως «ο Πρωθυπουργός, θέλει να κάνει την Ελλάδα μπαταρία της Ευρώπης, εγκαθιστώντας 26.000 ανεμογεννήτριες. Όταν την ίδια ώρα η Γερμανική ενεργειακή RWE, ξεκίνησε την αποσυναρμολόγηση του αιολικού πάρκου, για να επεκτείνει ένα λιγνιτωρυχείο, στην δυτική περιοχή της Ρηνανίας Βεστφαλίας» Και όταν επίσης, «το αμερικανικό περιοδικό TEXAS MONTHLY λέει ότι η περιοχή Sweetwater του Τέξας έχει πλημμυρίσει από πτερύγια ανεμογεννητριών. Η εταιρεία GLOBAL FIBERGLASS SOLUTIONS με έδρα την Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση ανακύκλωσης πτερυγίων»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής; Λύσης, επίσης ανέφερε πως « βλέπω ότι κάποιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες παρέλαβαν πλεονασματικά ταμεία και τώρα παραδίνουν ελλείμματα. Εμείς λέμε ότι σε αυτούς θα έπρεπε να απαγορεύεται δια νόμου να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Εννοείται ότι το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τα κόμματα στις εθνικές εκλογές»

Ο κ. Βελόπουλςος σχολίασε ότι τα θέματα της επικαιρότητας είναι «ο κ. Κασσελάκης, το κόμμα των Σπαρτιατών με τις γραφικότητες και τις παλινδρομήσεις του και οι οι ταυτότητες και η αντιμετώπισή τους με γραφικό τρόπο, την ώρα που η Ελλάδα οδηγείται στην λαιμητόμο με την Χάγη».

 Με την Χάγη, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης «έρχεται ο κατακερματισμός της χώρας» και πρόσθεσε πως « η κυβέρνηση μιλάει με τον Φιντάν στην Τουρκία. Αποφασίζει και κλείνει τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στην Ρόδο και την Κω! Ανοιξε τζαμιά σε νησιά»


Ο κ. Βελόπουλος επέκρινε, επίσης όπως είπε «την αγάπη του πρωθυπουργού με τους ΛΟΑΤΚΙ « λέγοντας «ας κάνει ό,τι θέλει ο καθένας στο κρεβάτι του, αλλά να έχουν τα ομόφυλα ζευγάρια δικαίωμα τεκνοθεσίας δεν θα το επιτρέψουμε».


Read More »
Βελόπουλος: Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι δρόμοι πρέπει να είναι κρατικά Βελόπουλος: Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι δρόμοι πρέπει να είναι κρατικά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

8.500 φωτιστικά θα αντικατασταθούν στους δρόμους της Ηπείρου

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
8.500 φωτιστικά θα αντικατασταθούν στους δρόμους της ΗπείρουΑντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος προκειμένου να αρχίσει το έργο της αναβάθμισης του Οδοφωτισμού του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας κατακύρωσε το διαγωνισμό και το έργο θα υλοποιήσει η εταιρεία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».

Το αντικείμενο του έργου αφορά στον σχεδιασμό, χρηματοδότηση, προμήθεια/εγκατάσταση, αναβάθμιση υφιστάμενου δικτύου (8.500 φωτιστικών σημάτων) και τεχνική διαχείριση (ήτοι: συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση) του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων τηλεδιαχείρισης, ελέγχου και συνοδευτικών έργων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας του Έργου, που θα καταβληθούν στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης κατά την περίοδο μετά την έναρξη λειτουργίας των υποδομών, έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία, σε Ευρώ 8.038.831,00 χωρίς Φ.Π.Α.

Το έργο γίνεται μέσω ΣΔΙΤ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον Αύγουστο του 2019.
Read More »
8.500 φωτιστικά θα αντικατασταθούν στους δρόμους της Ηπείρου 8.500 φωτιστικά θα αντικατασταθούν στους δρόμους της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

«Έκλεισε» τμήμα του παραλιακού πάρκινγκ πριν ακόμη κυρωθεί η σύμβαση για το λιμάνι!

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
«Έκλεισε» τμήμα του παραλιακού πάρκινγκ πριν ακόμη κυρωθεί η σύμβαση για το λιμάνι!Πριν ακόμη κυρωθεί από την Βουλή η σύμβαση για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η πόλη πήρε την πρώτη γεύση της ιδιωτικοποίησης!

Άγνωστο με ποια εντολή και με ποια απόφαση, έκλεισε τμήμα του πάρκινγκ στην παραλιακή και απαγορεύθηκε η στάθμευση.

Δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με αποτέλεσμα όλοι να βρεθούν προ εκπλήξεως.

Είναι άγνωστο αν η εντολή δόθηκε από τον όμιλο Γκριμάλντι που είναι το νέο «αφεντικό» του λιμανιού ή αν πρόκειται για απόφαση που έλαβε η Διοίκηση του ΟΛΗΓ. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που μιλούν για καθεστωτικές αντιλήψεις πριν ακόμη μπουν οι υπογραφές.

Την ίδια ώρα που η Ηγουμενίτσα αναζητούσε απαντήσεις, στη Βουλή συζητήθηκε η σύμβαση για την παραχώρηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας να μιλά για άνεμο ανάπτυξης που θα φυσήξει στη Θεσπρωτία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγείρουν σοβαρά ζητήματα για την πώληση χωρίς ουσιαστικά να αναλαμβάνει καμία δέσμευση ο Ιταλικός Όμιλος για νέες επενδύσεις στην περιοχή.
Read More »
«Έκλεισε» τμήμα του παραλιακού πάρκινγκ πριν ακόμη κυρωθεί η σύμβαση για το λιμάνι! «Έκλεισε» τμήμα του παραλιακού πάρκινγκ πριν ακόμη κυρωθεί η σύμβαση για το λιμάνι! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Κρατά αποστάσεις, διατηρεί επιφυλάξεις..

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Κρατά αποστάσεις, διατηρεί επιφυλάξεις..Αποστάσεις παίρνει ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης από τους πανηγυρισμούς για την κύρωση της σύμβασης πώλησης του λιμανιού Ηγουμενίτσας.

Κρατά και επιφυλάξεις για τον… άνεμο ανάπτυξης που πολλοί βλέπουν ότι θα φυσήξει στην περιοχή.

Το σφράγισμα τμήματος του πάρκινγκ άλλωστε πριν καλά καλά κυρωθεί η σύμβαση τον κάνει να κρατά μικρό καλάθι.

Μέχρι στιγμής άλλωστε οι Ιταλοί επενδυτές δεν έχουν καμία επαφή με τους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας παρά μόνο με την διορισμένη διοίκηση του ΟΛΗΓ.

Δικαίως λοιπόν ο αντιπεριφερειάρχης παρακολουθεί με προβληματισμό όλα όσα αλλάζουν..
Read More »
Κρατά αποστάσεις, διατηρεί επιφυλάξεις.. Κρατά αποστάσεις, διατηρεί επιφυλάξεις.. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς την έχουμε ανάγκη | Γράφει η Μαρία Σπυριδώνου

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς την έχουμε ανάγκη | Γράφει η Μαρία Σπυριδώνου


« Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους απογόνους μας, αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Μια φράση που τα λέει όλα. Μια φράση που θα έπρεπε να μας κάνει να νιώθουμε ένοχοι απέναντι στις επόμενες γενιές.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι απλά πολυσέλιδες νομοθεσίες που δεν εφαρμόζονται σχεδόν ποτέ. Είναι η συμπεριφορά μας στην καθημερινότητα. Η συλλογή και η ανακύκλωση των απορριμμάτων, οι καθαρές θάλασσες κι ακρογιαλιές, η βιώσιμη ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα με πράσινο πρόσημο, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), η πυροπροστασία και γενικότερα η προστασία από φυσικές καταστροφές, είναι ορισμένες παράμετροι της προστασίας του περιβάλλοντος.
Κάθε καλοκαίρι βιώνουμε τον ίδιο εφιάλτη. Τα χωριά μας και η πρωτεύουσα του Νομού μας μετατρέπονται σε τεράστιους σκουπιδότοπους. Πέραν της αντιαισθητικής εικόνας που δημιουργούν σε οποιονδήποτε επισκέπτη, αποτελούν κυρίως εστία μικροβίων και μολύνσεων. Επιπλέον, οι υπερχειλισμένοι κάδοι οδηγούν σε ρύπανση του εδάφους αφού τα σκουπίδια παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας, παράλληλα, έντονη δυσωδία.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τον «Συνδυασμό Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση. Η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης και η προώθηση της ορθής λειτουργίας του συστήματος ανακύκλωσης μας εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τοποθετηθεί ειδικό μηχάνημα ανακύκλωσης συγκεκριμένων υλικών με αντάλλαγμα χρηματικό αντίτιμο.
Η αύξηση του αριθμού των απορριμματοφόρων οχημάτων κρίνεται επιβεβλημένη εφόσον όπως φαίνεται δεν επαρκούν. Επίσης η προμήθεια απορριμματοφόρων με δυνατότητα κίνησης σε μικρότερους δρόμους. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίζουμε περισσότερα οχήματα και αντίστοιχα να πραγματοποιήσουμε προσλήψεις προσωπικού ώστε να είναι αποτελεσματικότερη και διαρκής η διαδικασία συλλογής των απορριμμάτων. Συναφές με το παραπάνω είναι και το ζήτημα της απόρριψης μπάζων σε χωριά και γκρεμούς. Πέραν της επικινδυνότητας αυτής της δραστηριότητας για την ανθρώπινη ζωή, η ρύπανση του περιβάλλοντος, νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Γιατί να μην έχει ο ίδιος ο Δήμος κάδους που να εξυπηρετούν άμεσα και γρήγορα τους πολίτες;
Επιπλέον, η καθαριότητα των δρόμων και οδών αποτελούν ένα μείζον θέμα. Στα πλάνα μας είναι, σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς, αφενός να υπάρχει προσωπικό με αρμοδιότητα την συλλογή των σκουπιδιών από τους δρόμους και αφετέρου η δημιουργία ειδικών σημείων στις οδούς ,ώστε να μπορούν οι διερχόμενοι οδηγοί να σταματούν για να πετάξουν τα σκουπίδια τους και όχι να ανοίγουν απλά το παράθυρό τους. Η καθαριότητα, κυρίες και κύριοι, είναι δείγμα πολιτισμού.
Ένας ακόμα ιδιαίτερος στόχος μας είναι να προωθήσουμε ουσιαστικά την πράσινη ενέργεια. Η λειτουργία των βασικών κτιρίων του Δήμου με φωτοβολταϊκά πάνελ είναι ένας φιλόδοξος μα όχι αδύνατος στόχος μας προκειμένου να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην αποσυμφόρηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
Τέλος, τα πρόσφατα γεγονότα με τις πυρκαγιές μας έχουν συγκλονίσει όλους. Η μη τήρηση αντιπυρικών ζωνών και η αδιαφορία για την καθαριότητα περιοχών που θα ήταν ευάλωτες σε περίπτωση φωτιάς είναι πολύ σοβαρά ζητήματα. Οι Δήμοι όλης της χώρας χρηματοδοτούνται για να υλοποιούν προγράμματα καθαριότητας και αυτά ακριβώς τα κονδύλια σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο για να προστατεύσουμε όχι μόνον το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων. Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς την έχουμε ανάγκη.

Read More »
Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς την έχουμε ανάγκη | Γράφει η Μαρία Σπυριδώνου Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς την έχουμε ανάγκη | Γράφει η Μαρία Σπυριδώνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Σε άδεια έδρανα η κύρωση της σύμβασης για το λιμάνι

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Σε άδεια έδρανα η κύρωση της σύμβασης για το λιμάνι


Σε άδεια έδρανα έγινε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης για την κύρωση της σύμβασης πώλησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις δέκα το πρωί και για αρκετές ώρες παρών ήταν μόνο ένας από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ λίγο μετά τη μία το μεσημέρι προστέθηκε κι ένας δεύτερος… Από το σύνολο αυτών που διαθέτει το κυβερνόν κόμμα!

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας που περνά σε ιδιώτη.. Όμως οι βουλευτές έλαμψαν με την απουσία τους!

Όσο για κείνους που διάβασαν την σύμβαση των 500 σελίδων…
Θα το μάθουμε σε λίγα χρόνια που θα ανακαλύψουν ότι ήταν… αδιάβαστοι!

Μέχρι και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εγκατέλειψε την Ολομέλεια της Βουλής πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και κυρωθεί η σύμβαση για την παραχώρηση του ΟΛΗΓ.

Η Ολομέλεια είναι σχήμα λόγου καθώς οι παρόντες βουλευτές ήταν ελάχιστοι. Την υπεράσπιση της σύμβασης και της πώλησης του λιμανιού ανέλαβε σχεδόν αποκλειστικά ο γαλάζιος βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας!!!

Όσο για τον αρμόδιο υπουργό είπε ότι η σύμβαση είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα και τον Έλληνα φορολογούμενο, θα φέρει σημαντικές επενδύσεις τις οποίες ανέβασε στα 35 εκατομμύρια και επανέλαβε την παραχώρηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης.

Και αφού φύσηξε αναπτυξιακός αέρας στη Βουλή ο κ. Βαρβιτσιώτης αποχώρησε καθώς θα προείχαν σημαντικότερες υποχρεώσεις.

Ο μόνος που έμεινε μέχρι τέλους και πιστός στον άνεμο ανάπτυξης ήταν ο Βασίλης Γιόγιακας!
Read More »
Σε άδεια έδρανα η κύρωση της σύμβασης για το λιμάνι Σε άδεια έδρανα η κύρωση της σύμβασης για το λιμάνι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Διακομιδή 27χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Διακομιδή 27χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διακομίστηκε 27χρονη η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας προς τον λιμένα Ηγουμενίτσας, με ναυαγοσωστικό σκάφος
Read More »
Διακομιδή 27χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή 27χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Γιατί οι νέοι δεν συμμετέχουν στα κοινά σήμερα | Της Χριστίνας Ευαγγελου

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Γιατί οι νέοι δεν συμμετέχουν στα κοινά σήμερα | Της Χριστίνας Ευαγγελου


Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας εμφανίζει σημάδια α-πολιτικοποίησης και αποφυγής ενασχόλησης των νέων ανθρώπων με υποθέσεις που αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δυστυχώς εγκλωβίζει τον καθημερινό μέσο πολίτη στα προβλήματα του στενού του περίγυρου μη δίνοντάς του την ευχέρεια, τη δυνατότητα και την πολυτέλεια να ασχοληθεί με πράγματα και υποθέσεις που αφορούν όλους.
Τα προβλήματα που ο σύγχρονος πολίτης αντιμετωπίζει είναι πολλά. Τα περισσότερα είναι ίσως ψευδεπίγραφα και ανούσια δεν παύουν όμως να απασχολούν και να δημιουργούν αγωνίες και προβληματισμούς σε πολλούς.
Οι σπουδές και ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός είναι γεγονός πως απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής και της ενέργειας των νέων προκειμένου να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή. Αν σε αυτή την πραγματικότητα προσθέσει κανείς και τα ερεθίσματα που προσφέρει στους νέους η κοινωνία μας φαίνεται να δίνεται απάντηση στο κομμάτι του πληθυσμού που εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αποστροφής προς τα κοινά.
Η επιβολή λανθασμένων προτύπων και ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, αποπροσανατολίζουν το πιο ζωντανό, το πιο δημιουργικό και το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας υποβαθμίζοντας σίγουρα τις ικανότητές και τις δυνατότητές τους.
Πολλοί ισχυρίζονται πως οι νέοι άνθρωποι αποστρέφονται την πολιτική, ρίχνοντας νερό στο μύλο της μη συμμετοχής μετατρέποντας την νεολαία σε απλό θεατή των εξελίξεων. Είναι αυτοί που δεν θέλουν την πολιτική και κοινωνική συμμετοχή της νεολαίας, γιατί πολύ απλά ξέρουν ότι μ αυτό τον τρόπο το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, αφοπλίζεται. Είναι οι δυνάμεις της συντήρησης που θέλουν τη νεολαία στο περιθώριο των εξελίξεων, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα προοδευτικής αλλαγής.
Οι νέοι πρέπει να παρεμβαίνουν μέσα στο σχολείο για να επιδιώκουν καλύτερες συνθήκες και βελτίωση των υποδομών. Πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός των μαθητικών κοινοτήτων θεωρώντας ότι ο εκφυλισμός των θεσμών πολιτικής συμμετοχής των μαθητών αναστέλλει κάθε δυνατότητα μαζικής παρέμβασης στο σχολείο. Τα μαθητικά συμβούλια, πρέπει να είναι έκφραση δημοκρατικής συμμετοχής και να παρεμβαίνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι νέοι σήμερα έχουν οικολογικό ενδιαφέρον περισσότερο από κάθε άλλη γενιά. Οι οικολογικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποιούν την κοινωνία και δίνουν το μήνυμα της πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής.
Για τους νέους ο πολιτισμός είναι η απάντηση απέναντι στη σύγχρονη εποχή της σύγχυσης και της κοινωνικής απομόνωσης..
Οι νέοι πρέπει να συμμετέχουν σε εθελοντικά κινήματα επιδεικνύοντας κοινωνική υπευθυνότητα και προσωπική ολοκλήρωση.
Μια από τις πτυχές της δραστηριοποίησης των νέων είναι σίγουρα η εμπλοκή τους και στις υποθέσεις που αφορούν στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και είναι λογικό το ενδιαφέρον τους για τα κοινά να μπορεί να αναπτυχθεί στους χώρους και στις γειτονιές που μεγαλώνουν, που πηγαίνουν σχολείο, που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που μπορεί η συγκεκριμένη τοπική κοινωνία να τους προσφέρει. Οι πρωταρχικές τους ανάγκες εκεί διαπιστώνονται και εκεί πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η ανάγκη για σωστά και ανθρώπινα σχολεία, για αθλητικές εγκαταστάσεις, για χώρους πρασίνου, για πολιτιστικές και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις εμφανίζονται εκεί που ο νέος μεγαλώνει, εκεί που ο νέος πάει σχολείο και αργότερα εκεί που ο νέος θα πάρει το πρώτο του μεροκάματο.
Η νεολαία είναι αυτή που έχει τη δύναμη και τα προσόντα ώστε να επέμβει δυναμικά στον τρόπο εξέλιξης της κοινωνίας και να θέσει αποτελεσματικούς στόχους, βγάζοντας την παρούσα κατάσταση από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
Ο κυριότερος παράγοντας της απέχθειας των νέων προς τα κοινά θεωρείται το κλίμα της εποχής. Ένα κλίμα με πρωταγωνιστές την ατιμωρησία, την αδικία και την αναξιοκρατία. Την ανηθικότητα και την υποκρισία των πολιτικών.
Η έλλειψη πολιτικής διαπαιδαγώγησης από τους κατάλληλους φορείς όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο και η κοινωνία καθώς και η ανευθυνότητα και η ανωριμότητα των πολιτών μπορεί να οδηγήσει στην αποστροφή των νέων ως προς την ενασχόληση με τα κοινά. Η πολιτική είναι η τέχνη του «άρχειν» και «άρχεσθαι», αλλά και η δυνατότητα να μετέχει κανείς αποτελεσματικά στα κοινά. Σε περίπτωση που τα άτομα δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν αυτή την ευθύνη, γίνονται έρμαια της όποιας εξουσίας.
Η ιδιοτέλεια, όπου ο άνθρωπος προτάσσει το ατομικό του συμφέρον και από το «εμείς» περνάμε στο «εγώ», με αρωγό το καταναλωτικό πρότυπο που προβάλλεται στους ανθρώπους, ενώ το χρήμα αναδύεται σε μοναδική αξία. Επομένως ο άνθρωπος αδιαφορεί για τον συνάνθρωπό του, την πολιτεία, την ηθικότητα των σκοπών και των μέσων. Το ατομικό συμφέρον κυριαρχεί, ενώ ο άνθρωπος αλλοτριώνεται, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τον κοινωνικό χαρακτήρα της ανθρώπινης ύπαρξης. Καταντά ατομιστής και αδιάφορος για τα κοινά.
Επιπρόσθετα, η απολιτική σκέψη προβάλλεται σαν τάση εποχής. Αυτό ξεκινά από την έντονη αμφισβήτηση της κομματικοποίησης που οδηγεί στο φανατισμό και καταλήγει στην πλήρη πολιτική αδιαφορία.
Αδιαμφισβήτητα, η επικράτηση ιδεολογικής σύγχυσης λόγω της παρουσίας πολλών ιδεολογικων ρευμάτων, αποτελεί μονόδρομο για τον μηδενισμό, αρνητισμό και την αδιαφορία για τα κοινά κυρίως από τους νέους.
Οι πολιτικοί δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται τη θέση τους για την ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων και στο τέλος να απογοητεύουν το λαό τους, αντιλαμβανόμενοι ότι η νεολαία χρειάζεται στο πλάι της ανθρώπους που θα μεριμνήσουν γι΄αυτή και θα της δώσουν το δικαίωμα να εξελιχθεί.
Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η «μόδα» και οι προσταγές της με πιστούς ακόλουθους τους νέους που έχουν την κακιά συνήθεια πλέον να ακολουθούν τη μάζα χωρίς όμως να έχουν την πραγματική επίγνωση των ενεργειών τους, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ιδεολογική σύγχυση και ένας ιδεολογικός αποπροσανατολισμός των κομμάτων μιας και κάποια από αυτά καλούνται να αντιμετωπίσουν και το θέμα της επιβίωσης τους με αποτέλεσμα να αναζητούν καινούριους ψηφοφόρους κάθε φορά.
Ένα αδιάφορο για τα κοινά άτομο, αρνείται την πολιτική του υπόσταση και την κοινωνική του ευθύνη με αποτέλεσμα να αλλοτριώνεται, τορπιλίζοντας τη δημοκρατία και ευνοώντας τον καιροσκοπισμό και τη δημαγωγία.
Η έλλειψη προβληματισμού, η παθητική στάση και η αδιαφορία καταστρατηγεί κάθε έννοια υπευθυνότητας και ελευθερίας του πολίτη οδηγώντας την κοινωνία σε εκφυλισμό.
Εξαφανίζεται ο διάλογος και ο έλεγχος . Ο λαός δε συμμετέχει στα κοινά, παρά μόνο παίρνοντας μέρος στις εκλογές, ενώ η κοινωνική ηγεσία από την ώρα που δεν ελέγχεται σταματά να είναι εκφραστής της συλλογικής βούλησης.
Έτσι, ένα άτομο για να θελήσει να έχει ενεργό παρουσία στην πολιτική ζωή, θα πρέπει να αντιληφθεί την ύπαρξη ηθικής και αξιών. Είναι απαραίτητο να αισθανθεί ότι ζει σε ένα κράτος δικαίου, το οποίο θα του παρέχει ασφάλεια και κυρίως θα τον αντιμετωπίζει ισότιμα.
Η ενεργός συμμετοχή των νέων στις αποφάσεις και τις ενέργειες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι ουσιώδους σημασίας αν πρόκειται να κτίσουμε πιο δημοκρατικές, συμμετοχικές και ευημερούσες κοινωνίες. Η συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή κάθε κοινότητας είναι κάτι παραπάνω από το εκλέγειν ή το εκλέγεσθαι, παρόλο που και αυτά είναι σημαντικά στοιχεία. Η συμμετοχή και η ιδιότητα του ενεργού πολίτη αφορά στο να έχεις το δικαίωμα, τα μέσα, το χώρο και την ευκαιρία και όπου χρειάζεται την υποστήριξη για να συμμετέχεις και να επηρεάζεις τις αποφάσεις και να συμμετέχεις σε ενέργειες και δραστηριότητες ώστε να συνεισφέρεις στην οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας.
Μια πρώτη λύση είναι η πολιτική διαπαιδαγώγηση μέσα από την οικογένεια αλλά και το σχολείο. Δίνοντας στο μάθημα της πολιτικής παιδείας το σεβασμό που χρειάζεται, αλλά και στους μαθητές εναύσματα για πρωτοβουλίες και καλλιέργεια ηθικών αξιών, μπορεί κάλλιστα να ωθήσει τους μαθητές στην ανάπτυξη της πολιτικής σκέψης. Έχοντας τέτοιες βάσεις, είναι πιο εύκολο σε ένα νέο στην πορεία προς την ενηλικίωση, αλλά και στα πρώτα βήματα της ενήλικης ζωής, να συνειδητοποιήσει πως η αδιαφορία του για τα πολιτικά δρώμενα ζημιώνει πρώτιστα τον ίδιο. Έτσι, αν όσο μεγαλώνει ένας νέος ενημερώνεται ορθά από τους φορείς της πολιτείας που συναντά για την αξία της δημοκρατίας, αλλά και για το ότι όντας ενεργός πολιτικά μπορεί να δείξει στην πολιτεία τα προβλήματα που τον απασχολούν, όπως η ανεργία και η παιδεία.
Μια δεύτερη λύση, είναι ο καθορισμός από την πολιτεία μιας ατζέντας για τη νεολαία, ει δυνατόν και από την ίδια τη νεολαία. Αν η πολιτεία δώσει το χώρο στους νέους να μιλήσουν, να παρέμβουν και να δράσουν και στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες της για τους νέους, τότε η ελληνική κοινωνία θα έχει μόνο συμφέρον.
Εν κατακλείδι, η νεανική αποχή από τα κοινά και την πολιτική μπορεί να εξαλειφθεί μέσα από την δράση της πολιτείας, ώστε οι νέοι να νιώσουν επιτέλους πως έχουν φωνή μέσα στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Read More »
Γιατί οι νέοι δεν συμμετέχουν στα κοινά σήμερα | Της Χριστίνας Ευαγγελου Γιατί οι νέοι δεν συμμετέχουν στα κοινά σήμερα | Της Χριστίνας Ευαγγελου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Εναρκτήρια οργανωτική συνάντηση του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ»

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Εναρκτήρια οργανωτική συνάντηση του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ»


Πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Angellika Pallas στην Ηγουμενίτσα, η εναρκτήρια οργανωτική συνάντηση του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ», κατά την οποία παρουσιάστηκε η σχετική νομοθεσία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες στους υποψηφίους.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Δημιουργήσαμε έναν Συνδυασμό άξιων και «καθαρών» ανθρώπων, με προσόντα και έξωθεν καλή μαρτυρία, χωρίς εξαρτήσεις ή προσωπικά συμφέροντα, έναν πολυσυλλεκτικό, ενωτικό και πραγματικά ανεξάρτητο Συνδυασμό και τον δημιουργήσαμε χωρίς να διαθέτουμε μηχανισμό εξουσίας και χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και παραινέσεις. Ανήκουμε σε κόμματα, όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι κομματικός βραχίονας αλλά βάθρο της Δημοκρατίας και βασικός μοχλός στήριξης της κοινωνίας.


Έναν Συνδυασμό, με 65% νέα πρόσωπα που ασχολούνται για πρώτη φορά με την Αυτοδιοίκηση, 32% υποψήφιους κάτω των σαράντα ετών και 44% υποψήφιες γυναίκες.

Τον δημιουργήσαμε από την αρχή, γιατί πιστέψαμε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην Ηγουμενίτσα, ότι πρέπει να σταματήσουμε την παρακμή και ότι πρέπει να φτιάξουμε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο με ανάπτυξη, ευημερία και ποιότητα ζωής για όλους χωρίς εξαιρέσεις, που να αξίζει να ζουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά μας.


Την προηγούμενη περίοδο υπήρξε έντονος ανταγωνισμός για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Αυτό είναι φυσιολογικό και θεμιτό. Δεν είναι φυσιολογικό όμως να υπάρχουν «κτυπήματα κάτω από τη μέση». Να γίνονται δηλαδή πελατειακές και ψηφοθηρικές διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής, να ασκούνται αφόρητες πιέσεις, να χρησιμοποιούνται πρακτικές που δε συνάδουν με την πολιτική διαδικασία και να δίνονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για να επηρεαστούν συγκεκριμένοι άνθρωποι. Πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση και η ευθύνη ανήκει σε αυτούς που την προκάλεσαν.

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ας αναμετρηθούμε αποκλειστικά με βάση τις απόψεις, το έργο, την εμπειρία, τις θέσεις μας για τα τοπικά ζητήματα, τις ικανότητες, τα προσόντα των υποψηφίων μας και την αποτελεσματικότητά μας. Ας κινηθούμε κρατώντας όρια ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού και διασφαλίζοντας ένα ήπιο πολιτικό κλίμα. Γιατί υπάρχει και η επόμενη ημέρα για την Ηγουμενίτσα που μας χρειάζεται όλους».
Read More »
Εναρκτήρια οργανωτική συνάντηση του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» Εναρκτήρια οργανωτική συνάντηση του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Στο συνδυασμό Νταή ο παιδίατρος Θωμάς Ντούρος

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Στο συνδυασμό Νταή ο παιδίατρος Θωμάς Ντούρος


Η συμμετοχή του Θωμά Ντούρου στο Συνδυασμό «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης" μας δίνει ιδιαίτερη χαρά, γιατί πρόκειται για μια προσωπικότητα με μεγάλη προσφορά στην τοπική κοινωνία.
Ο Θωμάς Ντούρος, παιδίατρος, υπηρετεί με αφοσίωση το δημόσιο σύστημα υγείας εδώ και δεκαετίες. Έχει προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως ιατρικός λειτουργός, σε πολλές οικογένειες της περιοχής. Παράλληλα, έχει ενεργή πολιτική και κοινωνική δράση. 
Το κυριότερο βέβαια είναι ότι με τις ιδέες, την γνώση και την εμπειρία που διαθέτει θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια του Συνδυασμού μας και στην κατάρτιση ενός προοδευτικού κοινωνικού προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την επιτυχία.
Θωμά καλωσόρισες, καλή δύναμη και καλό αγώνα.
Read More »
Στο συνδυασμό Νταή ο παιδίατρος Θωμάς Ντούρος Στο συνδυασμό Νταή ο παιδίατρος Θωμάς Ντούρος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για διάπραξη διαδοχικών κλοπών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός για διάπραξη διαδοχικών κλοπών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών


Εξιχνιάσθηκαν 3 διαρρήξεις καταστημάτων και μία κλοπή μοτοσυκλέτας

Συνελήφθη χθες (05-09-2023) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προχθές το απόγευμα (04-09-2023) ο κατηγορούμενος αφαίρεσε αρχικά μοτοσυκλέτα από χώρο στάθμευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και στη συνέχεια διέρρηξε διαδοχικά τρία καταστήματα (δύο ανθοπωλεία και πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών), από όπου αφαίρεσε συνολικά το χρηματικό ποσό των 323 ευρώ και διάφορα αντικείμενα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στην πόλη των Ιωαννίνων με την κλεμμένη μοτοσυκλέτα, η οποία κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη, ενώ κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 57,70 ευρώ και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για τυχόν συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες πράξεις συνεχίζεται.

Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για διάπραξη διαδοχικών κλοπών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών Συνελήφθη ημεδαπός για διάπραξη διαδοχικών κλοπών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για απόπειρα κλοπής σε αποθήκη.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για απόπειρα κλοπής σε αποθήκη.


Συνελήφθησαν χθες (05-09-2023) το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας δύο ημεδαποί, που κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι λίγο πριν είχαν παραβιάσει με κατσαβίδι μεταλλική πόρτα αποθήκης, όπου βρίσκεται αντλιοστάσιο, δίχως να αφαιρέσουν οτιδήποτε.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε το κατσαβίδι, ενώ με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Read More »
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για απόπειρα κλοπής σε αποθήκη. Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για απόπειρα κλοπής σε αποθήκη. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Άλκηστη Γιαννοπούλου μας συστήνεται

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Άλκηστη Γιαννοπούλου μας συστήνεται

 
Γεννήθηκα στα Ιωάννινα και μεγάλωσα στην Παραμυθιά.
Προέρχομαι από μια τετραμελή οικογένεια. Ο πατέρας μου, Χριστόδουλος Γιαννόπουλος, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης. Η μητέρα μου, Ελένη Γιαννοπούλου – Τσελίκου, είναι συνταξιούχος δημοτική υπάλληλος, προϊσταμένη του δήμου Παραμυθιάς για αρκετά χρόνια. Ο αδερφός μου, Άγγελος Γιαννόπουλος, είναι φαρμακοποιός στην Παραμυθιά.
Ολοκλήρωσα την Α΄ βάθμια και Β΄ βάθμια εκπαίδευσή μου στην Παραμυθιά ως αριστούχος μαθήτρια. Παίρνοντας μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις πέτυχα στη σχολή Οδοντιατρικής του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησα από το Α.Π.Θ. με ¨λείαν καλώς¨.
Ύστερα από πρόταση που μου έγινε μετά την αποφοίτησή μου, εργάστηκα για κάποιο χρονικό διάστημα στα ιδιωτικά ιατρεία καθηγητών μου παρακολουθώντας παράλληλα τις κλινικές της Γναθοπροσωπικής χειρουργικής και της Παιδοδοντίας.
Από το 2000 – 2015 εργαζόμουν ως ελεύθερη επαγγελματίας στην Παραμυθιά και στη συνέχεια στην Ηγουμενίτσα ανήκοντας ταυτόχρονα στο ιατρικό δυναμικό του πρώην Ι.Κ.Α. Το 2015 εντάχθηκα στο Ε.Σ.Υ. και εργάζομαι στο Κ.Υ. Ηγουμενίτσας, έχοντας πλέον το βαθμό της Διευθύντριας. Παράλληλα, όταν υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες, καλύπτω και το Οδοντιατρικό Τμήμα του Γ.Ν. Φιλιατών.
Έχω παρακολουθήσει πλήθος επιστημονικών συνεδρίων, συμποσίων και ημερίδων εστιάζοντας κυρίως στην Παιδοδοντία, την Αισθητική Οδοντιατρική , την Πρόληψη και τελευταία στη Δημόσια Υγεία. Σε δύο από αυτά έχω συμμετάσχει παρουσιάζοντας δύο δικές μου ερευνητικές εργασίες.
Συμμετείχα στο διδακτικό προσωπικό του Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας ( τμήμα βοηθών οδοντιάτρου ), είμαι μέλος της επιτροπής ελέγχου για τη χορήγηση βεβαίωσης έναρξης λειτουργείας Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και μέλος της επιτροπής διαχείρισης αποβλήτων του Κ.Υ. Ηγουμενίτσας.
Το 2018 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ¨Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας¨ της σχολής Επιστημών Υγείας και της σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Frederick Κύπρου και έλαβα το αντίστοιχο μεταπτυχιακό δίπλωμα επιπέδου Master.
Ως υπέρμαχος της πρόληψης γενικότερα και της προληπτικής οδοντιατρικής ειδικότερα, έχω διεκπεραιώσει εθελοντικά για αρκετά χρόνια τα προγράμματα Προληπτικής Οδοντιατρικής του Ι.Κ.Α. στο ν. Θεσπρωτίας επισκεπτόμενη τα σχολεία, εξετάζοντας τα παιδιά και οργανώνοντας ομιλίες σε γονείς σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Επίσης έχω συμμετάσχει ως εθελόντρια σε πρόγραμμα Πρόληψης του Χαμόγελου του Παιδιού, έχω επισκεφτεί τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας για να κάνω οδοντοστοματολογικό έλεγχο στα παιδιά και συμμετείχα σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας ( ΚΕΠ Υγείας ) με θέμα: ¨Φροντίζουμε για την Υγεία των Παιδιών μας¨.
Από το 2020 έως σήμερα είμαι συντονίστρια Αγωγής Υγείας του Κ.Υ. Ηγουμενίτσας.
Πρόσφατα, κατόπιν σχετικής προκήρυξης και αξιολόγησης, μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα της Συντονίστριας Οδοντιάτρου της 6ης ΥΠΕ. Πρόκειται για μια θέση υψηλής ευθύνης και πολλών αρμοδιοτήτων, καθώς στη περιοχή ευθύνης μου ανήκουν τα οδοντιατρεία όλων των Κέντρων Υγείας της Ηπείρου, της Ανατολικής Στερεάς, των Ιονίων Νήσων και της Πελοποννήσου.
Κατοικώ στην Ηγουμενίτσα από το 2005 και είμαι παντρεμένη με τον Σπυρίδωνα Δρίμτζια, δημοτικό υπάλληλο του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια είναι ένας εξαιρετικός σύζυγος και πατέρας. Έχουμε αποκτήσει δύο δίδυμα αγόρια, τον Ανδριανό - Σταύρο και τον Ορφέα – Χρήστο, τα οποία θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερό μου επίτευγμα.
Η διάθεση για προσφορά είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου, ενισχύθηκε όμως από τη στιγμή που έγινα μητέρα. Θεωρώ ότι ο κάθε πολίτης άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο μπορεί να συμβάλλει στο να δημιουργήσουμε γύρω μας ένα καλύτερο περιβάλλον ( φυσικό, κοινωνικό, πολιτισμικό ) για εμάς και τα παιδιά μας.
Read More »
Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Άλκηστη Γιαννοπούλου μας συστήνεται Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Άλκηστη Γιαννοπούλου μας συστήνεται Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Αναγκαιότητα η επαναφορά της αστυνομικής αρμοδιότητας στον αιγιαλό και την παραλία στο Λιμενικό | Γράφει ο Σταμάτης Ράπτης

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Αναγκαιότητα η επαναφορά της αστυνομικής αρμοδιότητας στον αιγιαλό και την παραλία στο Λιμενικό | Γράφει ο Σταμάτης Ράπτης


Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις πολιτών, σε όλη τη χώρα, ενάντια στην αυθαίρετη κατάληψη του αιγιαλού – παραλίας με ομπρέλες και ξαπλώστρες από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, πολύ ορθά επισημάνθηκε από μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης ότι ένας από τους λόγους που οδήγησε σε αυτή την αναστάτωση, που εκφράζεται με την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των πολιτών, είναι και η σύγχυση που δημιουργείται με την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την επιβολή του νόμου.
Σχετικά με τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών, υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 26 του Ν. 4597/2019 (A' 35/28-02-2019) επεκτάθηκε η τοπική αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με την άσκηση γενικής αστυνόμευσης και προανακριτικών καθηκόντων, στον αιγιαλό και στην παραλία. Με τον τρόπο αυτόν, διασφαλίστηκε η ενιαία άσκηση αστυνόμευσης στους ανωτέρω χώρους από το Λιμενικό Σώμα, λαμβανομένου υπόψη ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 29 του N. 2971/2001 (Α' 285) «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις», το Λιμενικό Σώμα μέχρι τότε είχε την αρμοδιότητα επιβολής μόνο διοικητικών κυρώσεων, για αυθαίρετα έργα, κατασκευές και επεμβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία.
Ομως, το έτος 2020, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και με αντιφατικά επιχειρήματα, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος, με τη διάταξη του άρθρου 15 του Ν. 4676/2020 (Α' 67/19-3-20), αφαιρέθηκε από το Λιμενικό Σώμα η αρμοδιότητα της αστυνόμευσης στον αιγιαλό και την παραλία. Η αφαίρεση της αρμοδιότητας από το Λιμενικό Σώμα και η ανάθεσή της στην Ελληνική Αστυνομία συνάντησε τη δικαιολογημένη αντίθεση της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδικαλιστικών φορέων της, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) που, με τεκμηριωμένη τοποθέτησή τους, αντέκρουσαν τα αντιφατικά επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης του σχεδίου νόμου, επισημαίνοντας παράλληλα και τις ελλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πλέον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας στα γήπεδα, όπως πρόσφατα έγινε γνωστό, η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίζεται και με τον έλεγχο της εισόδου των οργανωμένων φιλάθλων στα γήπεδα, με το έργο της να γίνεται ακόμη βαρύτερο και δυσκολότερο, αν λάβει κανείς υπόψη και το ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί. Ο θαλάσσιος χώρος όπου το Λιμενικό Σώμα ασκεί τις αστυνομικές του αρμοδιότητες, όπως προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 444/1970 (Α' 39), περιλαμβάνει ολόκληρη τη θαλάσσια έκταση της χώρας, που εκτείνεται μέχρι του σημείου επαφής του υγρού στοιχείου με την ξηρά. Ωστόσο, το σημείο επαφής του υγρού στοιχείου με την ξηρά είναι ένα όριο μη σταθερό, το οποίο μεταβάλλεται με βάση τη γεωμορφολογία του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες και, επομένως, δεν είναι εφικτή σε κάθε περίπτωση η ευκρινής διάκρισή του. Ομως η ζώνη ξηράς, που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2971/2001, ορίζεται ως αιγιαλός.
Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συνάφεια των δραστηριοτήτων που ασκούνται στον θαλάσσιο χώρο, λόγω της φυσικής γειτνίασης, με εκείνες που ασκούνται στον αιγιαλό και την παραλία και σχετίζονται με το αντικείμενο του Λιμενικού Σώματος, αφού με ειδικότερες διατάξεις έχουν ανατεθεί στο Λιμενικό Σώμα ο έλεγχος ταχύπλοων σκαφών, τζετ σκι, θαλάσσιων μέσων αναψυχής και των επιχειρήσεων εκμίσθωσης, ναυαγοσωστών και των αντιστοίχων σχολών, λουτρικών εγκαταστάσεων, ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, ερασιτεχνικής αλιείας, αποεπιβίβασης επιβατών τουριστικών σκαφών, διαπίστωσης αυθαίρετων έργων, κατασκευών και επεμβάσεων κ.ά. Παράλληλα, πολλά αδικήματα, που τελούνται ή έχουν αρχή τέλεσης στη θάλασσα, παράγουν το αξιόποινο αποτέλεσμα στην παραλία.
Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι για τους παραπάνω λόγους, με γνώμονα τις υφιστάμενες αρμοδιότητες που ήδη ασκούνταν στους χώρους αυτούς από το Λιμενικό Σώμα, καθώς και από την ανάγκη συγκέντρωσης του συνόλου των αστυνομικών αρμοδιοτήτων σε έναν διοικητικό φορέα με σκοπό την αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης, το 2019 επεκτάθηκε η αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος στον αιγιαλό, που αποτελεί φυσική συνέχεια της θάλασσας προς την ξηρά και βρέχεται από αυτήν, καθώς και στην παραλία, όπως οι έννοιες των όρων αυτών καθορίζονται στο Ν. 2971/2001.
Η αστυνομική αρμοδιότητα στον αιγιαλό και την παραλία αφαιρέθηκε από το Λιμενικό Σώμα, όπως προαναφέρθηκε, με τη διάταξη του άρθρου 15 του Ν. 4676/2020 (Α' 67/19-3-20). Το Λιμενικό Σώμα, στο χρονικό διάστημα που διατήρησε την αστυνομική αρμοδιότητα στον αιγιαλό και την παραλία, ανταποκρίθηκε επαρκέστατα στην αστυνόμευση των εν λόγω χώρων. Βεβαιώθηκε μεγάλος αριθμός παραβάσεων, κυρίως για παράνομη απλή χρήση χώρων, με την αυθαίρετη ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων και τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και σχηματίσθηκαν σχετικές δικογραφίες. Επίσης, ελέγχθηκαν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ύπαρξη συμβάσεων με τους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή την Κτηματική Υπηρεσία, για την εκμετάλλευση χώρων του αιγιαλού και της παραλίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη βεβαίωση προστίμων στους παραβάτες από τις Λιμενικές Αρχές, αλλά και την επίσπευση της σύναψης των σχετικών συμβάσεων και την καταβολή των αναλογούντων τελών.
Ηταν η πρώτη φορά που μια αστυνομική αρχή είχε το σύνολο των αρμοδιοτήτων στους ανωτέρω χώρους και όχι αποσπασματικά, παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες. Επίσης, ο πολίτης μπορούσε πλέον να απευθύνεται σε μια μόνο αρχή (Λιμενική Αρχή) για τα προβλήματα που ανέκυπταν είτε στη θάλασσα είτε στον αιγιαλό και την παραλία, ενώ μέχρι τότε π.χ. για μια κλοπή πορτοφολιού ή μια εξύβριση ένα-δύο μέτρα από τη θάλασσα, η ίδια Λιμενική Αρχή δήλωνε αναρμόδια να επιληφθεί, με αποτέλεσμα να πρέπει ο πολίτης να «ανακαλύψει» το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, για να αναφέρει το πρόβλημά του. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, πιθανότατα, αν δεν είχε αφαιρεθεί η εν λόγω αρμοδιότητα από το Λιμενικό Σώμα, να είχε αποφευχθεί και η πρόσφατη κοινωνική αναστάτωση, που προκλήθηκε μετά την παράνομη κατάληψη του αιγιαλού – παραλίας, με ομπρέλες και ξαπλώστρες από επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης, και εκδηλώθηκε με μεγάλες κινητοποιήσεις πολιτών για τη διεκδίκηση της ανεμπόδιστης χρήσης του.
Σήμερα, στους χερσαίους χώρους των άφρακτων λιμένων, που δεν αποτελούν χερσαίες ζώνες λιμένων, η αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος περιορίζεται πλέον μόνο στην αποεπιβίβαση επιβατών και φορτοεκφόρτωση οχημάτων, ενώ ακόμα και για τη βεβαίωση μιας παράβασης παράνομης στάθμευσης, σε όχημα που είναι σταθμευμένο σε χώρο του λιμένα και εμποδίζει την προσέγγιση π.χ. επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου, θα πρέπει να κληθεί, για να επιληφθεί το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα. Επίσης, η αφαίρεση της αρμοδιότητας από το Λιμενικό Σώμα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και στην αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Ενδεικτικά, όταν το Λιμενικό Σώμα εντοπίζει πρόσφυγες, μετανάστες, καθώς και διακινητές τους στον θαλάσσιο χώρο, επιλαμβάνεται αρμοδίως, ασκώντας την αστυνομική του αρμοδιότητα, ενώ, όταν αυτοί εντοπίζονται στον αιγιαλό και την παραλία, δεν έχει πλέον την κατά τόπον αρμοδιότητα και θα πρέπει τουλάχιστον, έστω και τυπικά, να κληθεί η Ελληνική Αστυνομία, που ήδη και αυτή σηκώνει μεγάλο βάρος της διαχείρισης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, καθώς και τις επιπτώσεις της στις τοπικές κοινωνίες.
Εν κατακλείδι, τα όργανα του Λιμενικού Σώματος, για να ασκήσουν αποτελεσματικά και με το απαιτούμενο κύρος όλες τις ανωτέρω υπηρεσιακές δραστηριότητες, θα πρέπει να έχουν την αστυνομική αρμοδιότητα στους άμεσα γειτνιάζοντες με το θαλάσσιο στοιχείο χώρους της ξηράς, όπως ο αιγιαλός και η παραλία, που άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν αποτελούν ευρείας έκτασης τμήμα της ξηράς, παρά μόνο μια στενή λωρίδα της, που μπορεί να αστυνομεύσει το Λιμενικό Σώμα. Επισημαίνεται ότι το Λιμενικό Σώμα, μεταξύ άλλων, διαθέτει ικανό αριθμό ανδρών ειδικών δυνάμεων, πολύ καλά εκπαιδευμένων, που υπηρετούν στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ), με εκπαίδευση που προσομοιάζει με αυτή των σχηματισμών της ΕΛ.ΑΣ., των οποίων η αποστολή συνίσταται κυρίως σε επιχειρήσεις πρόληψης και καταστολής του ειδικού ή οργανωμένου εγκλήματος, προστασίας ατόμων, πλοίων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, δίωξης ναρκωτικών, αρχαιοκαπηλίας, διακίνησης παράνομων ειδών και λαθρεμπορίου, συλλήψεις, συνοδεία και μεταγωγές ατόμων επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια κ.ά.
Σχετική επίδειξη των δυνατοτήτων ομάδας των εν λόγω σχηματισμών, που στέφθηκε με επιτυχία, έγινε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη ΔΕΘ, το 2021 και το 2022, με κύρια σενάρια των ασκήσεων τη σύλληψη επικίνδυνου κακοποιού σε όχημα εν κινήσει, τη σύλληψη τρομοκράτη εντός οικίας, καθώς και διάσωση ομήρων και εξουδετέρωση τρομοκρατών εντός κτιρίου. Επιπλέον, το Λιμενικό Σώμα διαθέτει τα κατάλληλα επιχειρησιακά μέσα, όπως σύγχρονα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη για την καταδίωξη στη θάλασσα αλλά και κατάλληλα χερσαία μέσα (οχήματα και δίκυκλα) για τη συνέχεια της καταδίωξης και στην ξηρά, ενώ η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της κατά τόπον αρμοδιότητας, δεν διαθέτει, όπως είναι φυσικό, περιπολικά σκάφη (διαθέτει ορισμένα μικρά για την αστυνόμευση των εσωτερικών υδάτων/λιμνών) για τη συνέχιση της καταδίωξης από τον αιγιαλό και την παραλία προς τη θάλασσα, όταν απαιτείται από τη φύση και την εξέλιξη του περιστατικού.
Αποτελεί επομένως απόλυτη αναγκαιότητα η επαναφορά της αστυνομικής αρμοδιότητας στον αιγιαλό και την παραλία στο Λιμενικό Σώμα και η συγκέντρωση του συνόλου των αρμοδιοτήτων σε έναν και μόνο διοικητικό φορέα, με σκοπό την αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης ως προς την άσκησή τους, σε συνδυασμό πάντα βέβαια και με την περαιτέρω ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με προσωπικό. Αλλωστε, προς επίρρωση όλων των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι ο ιδρυτής του Λιμενικού Σώματος, Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη σύσταση του Σώματος, το 1919, είχε αναθέσει την αστυνομική αρμοδιότητα στον αιγιαλό - παραλία στο Λιμενικό Σώμα.

*Ναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.), επίτιμος αρχηγός Λιμενικού Σώματος
Read More »
Αναγκαιότητα η επαναφορά της αστυνομικής αρμοδιότητας στον αιγιαλό και την παραλία στο Λιμενικό | Γράφει ο Σταμάτης Ράπτης Αναγκαιότητα η επαναφορά της αστυνομικής αρμοδιότητας στον αιγιαλό και την παραλία στο Λιμενικό | Γράφει ο Σταμάτης Ράπτης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο beach volley στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο beach volley στην Ηγουμενίτσα


Με μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του νέου γηπέδου beach volley στην Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για ένα γήπεδο που συμπληρώνει την αλυσίδα αθλητικών χώρων στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας, αφού δίπλα βρίσκονται το κλειστό γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Τσιάβου», γήπεδο ποδοσφαίρου, καθώς και το γήπεδο 7Χ7, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Το νέο γήπεδο είναι ολυμπιακών προδιαγραφών και διαθέτει πιστοποίηση από την Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης για τη διεξαγωγή αγώνων. Παραδίδεται δε στο κοινό της Ηγουμενίτσας, ευελπιστώντας να δημιουργήσει αθλητική κουλτούρα και στο άθλημα του beach volley.


Με αφορμή τα εγκαίνια του γηπέδου διοργανώθηκε τριήμερο τουρνουά beach volley «1st open 3on3 beach volleyball tournament» στο οποίο συμμετείχαν 15 ομάδες και 46 αθλητές συνολικά. Επίσης βραβεύτηκαν αθλητές της πόλης που διακρίθηκαν σε περιφερειακούς και πανελλήνιους αγώνες.


Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου Ηγουμενίτσας, το ΔΣ του Συλλόγου Πετοσφαίρισης «Ερμής» Ηγουμενίτσας, καθώς και αθλητές beach volley. Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αθλητικό Σύλλογο Πετοσφαίρισης «Ερμής» για το σοβαρό του έργο όλα αυτά τα χρόνια καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στο αθλητικό τριήμερο του τουρνουά, μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής:
«Κάθε φορά που εγκαινιάζουμε ένα νέο αθλητικό χώρο, είμαστε πραγματικά περήφανοι γιατί αισθανόμαστε ότι επιτελείται ο ρόλος και οι εξαγγελίες μας για την αναβάθμιση των συνοικιών μας, την ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού στον Δήμο μας και την προαγωγή του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή μας. Η πόλη μας απέκτησε μία ακόμη αθλητική υποδομή, η οποία έλειπε από την πόλη μας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, διότι ανήκει στις υποδομές εκείνες που αφορούν στο πιο σημαντικό και πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας, τις νέες και τους νέους μας. Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε με έργα μεγάλα και μικρότερα, να κάνουμε πράξη όσα ο Δήμος μας αξίζει!»

Το έργο κατασκευάστηκε από την εταιρία Αναστάσιος Λιάνος.
Read More »
Εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο beach volley στην Ηγουμενίτσα Εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο beach volley στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Στο συνδυασμό Μπέζα ο λογιστής Αντώνης Διαμάντης

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Στο συνδυασμό Μπέζα ο λογιστής Αντώνης Διαμάντης


Αντώνη, σε ευχαριστώ που είσαι μαζί μας. Απλός, ευχάριστος, πρόσχαρος και αληθινός. Συμμετέχεις στην προσπάθεια για την αλλαγή στο Δήμο μας, με το ίδιο πάθος που έχεις για το αγαπημένο σου άθλημα το ποδόσφαιρο.
Με ορθολογική σκέψη και εμπειρία χρόνων από το επάγγελμα σου, μας βοηθάς για το μεγάλο άλμα της Ηγουμενίτσας στο μέλλον!

Read More »
Στο συνδυασμό Μπέζα ο λογιστής Αντώνης Διαμάντης Στο συνδυασμό Μπέζα ο λογιστής Αντώνης Διαμάντης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ 23ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ 23ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣάββατο 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:30 !!!

Με απεριόριστη χαρά & συγκίνηση το Δ.Σ σας καλεί στο 23ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ του Συλλόγου μας !

4 χρόνια ήταν πολλά χωρίς το μεγαλύτερο & ιστορικότερο Πανηγύρι των Αθηνών, στην Καρδιά της πόλης…

Με ένα από τα καλύτερα σχήματα που μπορεί να δημιουργηθεί:

• Πέτρο – Λούκας ΧΑΛΚΙΑΣ
• Αντώνης ΚΥΡΙΤΣΗΣ
• Γιάννης ΚΑΨΑΛΗΣ
• Μάκης ΤΣΙΚΟΣ
• Κώστας ΑΝΤΩΝΙΟΥ
• Γιώργος ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ


 

Read More »
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ 23ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ 23ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Αποχαιρέτα την παραλιακή Θεσπρωτία που χάνεις | Της Άννας Στεργίου

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023
Αποχαιρέτα την παραλιακή Θεσπρωτία που χάνεις | Της Άννας Στεργίου


Αποχαιρέτα την παραλιακή Θεσπρωτία, που χάνεις, παραφράζοντας τον ποιητή…
Σε όλες τις δύσκολες εποχές τα λιμάνια και η ναυτιλία ήταν το ισχυρό ατού της χώρας, που συνέβαλαν ακόμη και στην απελευθέρωσή της. Η υπόθεση πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κατά 67% διαφέρει αισθητά από την υπόθεση του λιμανιού της Cosco, όπου οι Κινέζοι πήραν κομμάτι από τα πολλά και μεγάλα λιμάνια του Πειραιά.
Οι αιτιάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φταίει για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΗΓ στον όμιλο επιχειρήσεων Γκριμάλντι έπεσαν για ακόμη μία φορά στο κενό. Σε αντίστοιχη περίπτωση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν παραχωρήθηκε, μολονότι υπήρχε σχετική δέσμευση προς τους δανειστές για την πώληση περιφερειακών λιμανιών την περίοδο πρωθυπουργίας Σαμαρά.
Ως τις 3 Φεβρουαρίου 2062 με την παρούσα σύμβαση, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και με δικαίωμα παράτασης ο νομός Θεσπρωτίας χάνει οριστικά το παραλιακό του μέτωπο, αντί ν΄ ακολουθηθεί έστω η λογική των υποπαραχωρήσεων. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το λιμάνι της Σαγιάδας, τα λιμανάκια των Συβότων και της Πλαταριάς περνούν για δεκαετίες υπό τον έλεγχο του ομίλου Γκριμάλντι, μολονότι ανήκουν σε παραμεθόριο περιοχή.
Η κυβέρνηση χρυσώνει μόνο το χάπι κατόπιν πιέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης αφήνοντας ελεύθερη τη χερσαία ζώνη και δωρεάν τον χώρο του πάρκινγκ με προβλέψεις για επενδύσεις αλλά γενικά κι αόριστα και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το παρόν νομοσχέδιο δίνει δικαίωμα εκμετάλλευσης κι αξιοποίησης της κινητής κι ακίνητης περιουσίας, ακόμη και για βιομηχανική χρήση μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας κι όχι μόνο για εμπορικές δραστηριότητες ενώ αφήνει παραθυράκια για το θέμα της παραγωγής απορριμμάτων εντός του ΟΛΗΓ. Πρόκειται για μία αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, με πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στον λαό της Θεσπρωτίας αλλά και μόνιμες έριδες με την ίδια την εταιρεία.
Αφήνει, δε, μετέωρους τους εργαζόμενους με τις αοριστίες περί αύξησης των θέσεων απασχόλησης ενώ αφήνει ερωτηματικά ως προς τη χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς ο ΟΛΗΓ δύναται να παίρνει τραπεζικά δάνεια αλλά χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση πτώχευσης.
Γενικές κι αόριστες κι οι υποχρεώσεις περί δημιουργίας μαρίνας, αφού δεν γνωρίζουμε που, πως, πότε και καθρεφτάκια για ιθαγενείς σε ό, τι αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη των δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται γενικά σε τέτοιου είδους συμβάσεις. Ίσα – ίσα δημιουργούνται και ζητήματα ανταγωνισμού μεταξύ του ομίλου Γκριμάλντι κι άλλων ναυτιλιακών εταιρειών.
Με τη σύμβαση που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που έκανε ήταν να καταδικάσει για δεκαετίες ολόκληρες τον ήδη ρημαγμένο νομό Θεσπρωτίας βάζοντας μόνο ως δικλείδα το άρθρο 25 για δικαίωμα πρόωρης καταγγελίας.
Ένα νομοσχέδιο για κλάματα με φοροαπαλλαγές για τον όμιλο Γκριμάλντι, που φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη – Πλακιωτάκη – Γιόγιακα κι εσχάτως και την υπογραφή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Νομοσχέδιο, το οποίο δίνει έναντι πινακίου φακής όλες τις λιμενικές υποδομές του νομού και χωρίς η πόλη να παίρνει καν σιδηροδρομική σύνδεση ή έστω νέες εκπαιδευτικές υποδομές για ν΄ αναπτυχθεί, αντί να φθίνει διαρκώς αναπτυξιακά, κάτι που φάνηκε από την πληθυσμιακή κατάρρευση του νομού στις διπλές εκλογές του 2023.
Η εταιρεία κάνει τη δουλειά της αλλά η κυβέρνηση δείχνει με τον πιο επαίσχυντο τρόπο πως εκείνοι που συνέταξαν το κείμενο δεν είχαν την παραμικρή σκέψη για το συμφέρον του λαού της Θεσπρωτίας. Η κυβέρνηση κι ο τοπικός βουλευτής πανηγυρίζουν την αποικιοκρατική σύμβαση. Δυστυχώς ο λαός της Θεσπρωτίας γρήγορα θ΄ αντιληφθεί ότι του πούλησαν προεκλογικά φύκια για μεταξωτές κορδέλες αλλά πλέον είναι αργά.

*Η Άννα Στεργίου ήταν υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις διπλές εκλογές του 2023
Read More »
Αποχαιρέτα την παραλιακή Θεσπρωτία που χάνεις | Της Άννας Στεργίου Αποχαιρέτα την παραλιακή Θεσπρωτία που χάνεις | Της Άννας Στεργίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Σελίδες