Θεσπρωτία: Σημάδια για προορισμούς Φωτός, Χρωμάτων, Ζωής, Ομορφιάς - Του Λεωνίδα Τζάνη

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022Γέννημα θρέμμα Θεσπρωτός και χρειάστηκα αρκετά χρόνια να ξεφύγω από τα στενά όρια της καθημερινότητας, της ρουτίνας. Μερικά χρόνια, για να ανακαλύψω την Φύση, την Θεσπρωτία. Βέβαια το εύρος του ρήματος “ανακαλύπτω”, ειδικά για την Θεσπρωτία, είναι δύσκολο να περιοριστεί σε κάποια όρια και τέλος. Αυτός ο τόπος, το σιγοψιθυρίζω μετά από κάθε περιπέτεια μου, δεν παύει να με εκπλήσσει. Βουνά, χαράδρες δάση. Ανάμεσα τους χωριά, εκκλησιές, όλα γεμάτα με θρύλους κι Ιστορίες και…. Νερά που ξεκινούν από κει ψηλά, σε πηγές γεννιούνται, σε ποτάμια παίρνουν φόρα, περνάν κάτω από γεφύρια, μέσα από φαράγγια και ανταμώνουν στις καταγάλανες δαντελωτές ακτές του Ιονίου.
Η αρχή έγινε από τις παιδικές μου αναμνήσεις μα και επιθυμίες. Αυτές με πήραν από το χέρι, με ανέβασαν ξανά στα βουνά, με περπάτησαν πάλι σε πλαγιές και δάση. Μαζί τους διέσχισα τα ποτάμια και ήταν ο μπούσουλας μου να πλεύσω στο Ιόνιο. Κι όταν αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται ήρθε η λαχτάρα να τα αποτυπώσω, να τα μοιραστώ. Να δείξω στον κόσμο κάποιες Στιγμές . Κάπου εκεί στην προσπάθεια μου να αποτυπώσω αυτήν την αστείρευτη ομορφιά του τοπίου, αντάμωσα και την Φωτογραφία. Συνάμα μέσα από την εικόνα ξεπηδούσαν μυριάδες λέξεις και στην πορεία θέλησα να συλλέξω, να γράψω μερικές για να δείξω κάποιες πτυχές του τοπίου όπου το φως και οι αποχρώσεις του δεν έφταναν για να αποδώσουν απόλυτα την ομορφιά του.
Πέρασε καιρός και αυτή η μικρή τρέλα άρχισε να αποκτά “συνοδοιπόρους” Άτομα που νοερά, αρχικά, με ακολουθούσαν σε αυτές τις περιπέτειες. Είναι τότε που άρχισα να καταλαβαίνω πως η δύναμη της εικόνας και των μικρών μου Στιγμών θα με βοηθούσε στο σκοπό μου
Σκοπό - όνειρο που ξεκίνησε και απ το παράπονο… για το πόσο άγνωστη είναι ακόμα η Θεσπρωτία. Για πολλούς είναι ακόμα ένας επίγειος αχαρτογράφητος παράδεισος και έχει τόσες συγκινήσεις να προσφέρει στον επισκέπτη. Έτσι θέλω μέσα από της Στιγμές που μοιράζομαι να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην ανάδειξη αυτού του τόπου
Ένας “κούκος” μπορεί να φέρει την Άνοιξη; όχι βέβαια υπάρχουν πολλοί που πριν από μένα προσπαθούν για αυτό και άλλοι περισσότεροι που βαδίζουν στην ίδια κατεύθυνση. Να συστήσουν την Θεσπρωτία στον κόσμο . Μα το σημαντικό είναι, τι μπορεί να κάνει και ο καθένας μας τελικά για αυτό.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να απολογηθώ για τον τίτλο αυτού του κειμένου. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν, Σημάδια Ανάπτυξης, μα η λέξη Ανάπτυξη έχει τόσο πολύ ¨κακοποιηθεί” στις μέρες που ζούμε, ώστε μόνο η αναφορά της θα “ξεθώριαζε” κάθε προσπάθεια. Ζώη λοιπόν στην θέση της Ανάπτυξης και…. Σημάδια για να ζωντανέψει αυτός ο τόπος.
Αυτά τα χρόνια που τριγυρνώ η δυσκολία να γνωρίσω πραγματικά την Θεσπρωτία ήταν στην έλλειψη των Σημαδιών, της Πληροφορίας, των Πηγών για τους παραδείσους αυτού του τόπου. Δυσκολευόμουν να τους βρω, πολλές φορές ο κόσμος δεν βοηθούσε, ίσως δεν καταλάβαινε την αξία τους. Δεν μπορούσε να κατανοήσει πώς μια κορυφή βουνού, ένας μικρός καταρράκτης, ένα απόμακρο ξωκλήσι στην άκρη του βράχου, μπορεί να είναι σημαντικό. Μερικές φορές συναντούσα ενδοιασμούς από τους ντόπιους, “φοβία” μην αποκαλυφθεί ο μικρός τους παράδεισος. Κρατώντας τον όμως για τον εαυτό τους, άθελα, στερούσαν από την περιοχή τους την ζωή που θα μπορούσε να εμφυσήσει ο κόσμος που θα ερχόταν σαν επισκέπτης. Απόρροια αυτών είναι το φαινόμενο ακόμα και για όσους ζουν μόνιμα στην Θεσπρωτία να μην ξέρουν πανέμορφα μέρη του τόπου τους, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.
Να τα Σημάδια Ζωής …..η πληροφορία, οι οδηγίες, η πρόσβαση να φτάσει ο κόσμος σε αυτά τα μέρη απίστευτης ομορφιάς.
Μια Ταμπέλα, ένα βέλος κατεύθυνσης, λίγες λέξεις, εικόνες, είναι αρκετές να κάνουμε γνωστό τον τόπο μας. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι άτομα που έχουν ικανότητα να μεταδώσουν αυτά τα Σήματα. Περιπατητές, φυσιολάτρες, φωτογράφοι, αφηγητές. Άνθρωποι που νιώθουν την αύρα που εκπέμπουν αυτές οι ομορφιές και θέλουν να την μεταδώσουν. Να φέρουν συνοδοιπόρους με την ματιά τους, τον λόγο τους. Να ξεναγήσουν, να γνωρίσουν στον κόσμο την Θεσπρωτία 

Όλοι μας μπορούμε ο καθένας με της δικές του δυνάμεις. Βάλτε αυτά τα Σημάδια Ζωής. Τοποθετήστε πινακίδες, καθαρίστε έναν χώρο, χαράξτε ένα μονοπάτι στο δάσος, το ρέμα, μια πορεία για την καταγάλανη ακτή. Προσθέστε σε αυτά “αποχρώσεις” Μύθων, Ιστορίας μα και αναμνήσεων. Κάντε το δικό σας τοπικό παράδεισο να τον επισκεφτεί και να τον αγαπήσει ο κόσμος και εσείς θα εισπράξετε την χαρά ότι προσφέρατε στους επισκέπτες, λίγο από την ομορφιά που σας ανάθρεψε, την Ομορφιά της Θεσπρωτικής Γης.

Σημάδια για προορισμούς Φωτός,Χρωμάτων, Ζωής ....Ομορφιάς. ….κάπου  εκεί ανάμεσα σε βουνά ποτάμια και θάλασσες θα περιφέρομαι κι εγώ  Σε κάθε γωνιά της Θεσπρωτίας, σε αυτόν τον τόπο κάθε φορά να με εκπλήσσει.


Read More »
Θεσπρωτία: Σημάδια για προορισμούς Φωτός, Χρωμάτων, Ζωής, Ομορφιάς - Του Λεωνίδα Τζάνη Θεσπρωτία: Σημάδια για προορισμούς Φωτός, Χρωμάτων, Ζωής, Ομορφιάς - Του Λεωνίδα Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟ (ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ) - ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΒΑΣΙΑΔΗ

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022


Με αφορμή την αναβίωση της παράδοσης του φραγκόσυκου, αναρτάται το αφήγημα του Τάσου Βασιάδη με τίτλο «ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟΟΟ!!» που αποτελεί απόσπασμα από την έκδοση «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗ» των Α.Βασιάδη και Κ. Λώμη.

ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟΟΟ !!!
του Τάσου Βασιάδη

Στην Ηγουμενίτσα, ενδημεί η φραγκοσυκιά σε όλο της το μεγαλείο, σε χωράφια, κήπους, ακρογιαλιές, βουνά, λόφους, ακροποταμιές και όχι σπάνια, σε στέγες εγκαταλελειμμένων σπιτιών.

Πρόκειται για το γνωστό κακτοειδές με μεγάλα παχιά φύλλα που με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσονται σε ξυλώδεις κορμούς και κλαδιά.

Τα αγκάθια της φραγκοσυκιάς φθάνουν πολλές φορές τους δέκα πόντους και αποτελούν φόβο και τρόμο για κάθε περαστικό άνθρωπο ή ζώο.
Στα μικρότερα φύλλα, τα αγκάθια είναι μικρά και εύθραυστα με αποτέλεσμα να μένουν στο δέρμα κάθε απρόσεκτου περαστικού επί μέρες, προκαλώντας πόνους συνεχείς και αφόρητους.

Όταν πιάνουν οι ζέστες οι φραγκοσυκιές στολίζονται με τα μυρωδάτα κιτρινοκόκκινα λουλούδια τους που κάνουν τους περαστικούς να ξεχνούν για λίγο τα μπελαλίδικα αγκάθια, και να στέκονται να θαυμάσουν.

Τα λουλούδια υπακούοντας στους προαιώνιους νόμους της φύσης δίνουν σύντομα την θέση τους σε μικρούς αγκαθωτούς πράσινους καρπούς που μεγαλώνουν σιγά - σιγά φθάνοντας το μεσοκαλόκαιρο στο μέγεθος μεγάλου φιρικιού.

Το χρώμα τους γίνεται από πράσινο κίτρινο και στο τέλος ροδοκόκκινο, σημάδι ωρίμανσης. Η σάρκα του ώριμου φραγκόσυκου είναι κίτρινη με πολλά μαύρα σπόρια ανάμεσά της. Η γεύση του είναι θεσπέσια και αναδίδει ένα ξεχωριστό άρωμα.
Ζηλευτά τα ώριμα φραγκόσυκα για τον καθένα, λίγοι όμως τολμούν να τα τρυγήσουν, αφού τα μεγάλα αγκάθια των διπλανών φύλλων προστατεύουν αποτελεσματικά τους καρπούς.

Και τα ίδια φραγκόσυκα όμως περιβάλλονται από πυρόξανθα αγκάθια σε όλη τους την επιφάνεια, έτσι ώστε ο επιπόλαιος που θα τα πιάσει χωρίς προφύλαξη να έχει μπροστά του, μέρες ολόκληρες να το μετανιώνει...

Ακριβώς αυτά τα φραγκόσυκα, βρήκε ένας έξυπνος χωριάτης, να τα εμπορευτεί προκειμένου να βγάλει ένα φτωχό μεροκάματο.

Δεν συγκρατώ στη μνήμη το όνομά του, ούτε το χωριό του. Εχω όμως ολοζώντανη μπροστά μου την φιγούρα του.

Ηταν αδύνατος και καμπούρης με μαύρα μαλλιά και πρόσωπο κατασκαμμένο από ρυτίδες. Φορούσε μονίμως ένα σκούρο παντελόνι με ένα ανοιχτόχρωμο πουκάμισο.
Στα πόδια του είχε ένα ζευγάρι χαρακτηριστικά λαστιχένια παπούτσια, χωρίς κάλτσες.
Στην πλάτη κρατούσε ένα μεγάλο καλάθι που είχε μέσα την πραμάτεια του, ολόφρεσκα φραγκόσυκα, και κομμάτια χασαπόχαρτο, που του χρησίμευε για να τα πιάνει και να τα προσφέρει. Με το δεξί χέρι βαστούσε το καλάθι και με το αριστερό έκανε χωνί στο στόμα του για να φωνάζει δυνατά την πραμάτεια του:

-Φρεσκαμέντοοο!...

Αυτή η λέξη ταυτίστηκε τόσο με τον ίδιο ,ώστε του έμεινε το προσωνύμιο “Φρεσκαμέντος”

Η φωνή του βραχνή, δυνατή και μακρόσυρτη αντιλαλούσε σε όλη την αγορά και τρύπωνε στα σπίτια και τα μαγαζιά.

Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έτρεχαν στο κάλεσμά του, για να γευτούν τα ολόγλυκα φραγκόσυκα.

Εκείνος έπιανε ένα - ένα τους αγκαθωτούς καρπούς με το χασαπόχαρτο και με ένα σουγιά τους έκοβε και τους ξεφλούδιζε επιδέξια προσφέροντάς τους στους πελάτες.
Και αφού πληρώνονταν, προσπαθούσε με την χαρακτηριστική του χωριάτικη κουτοπονηριά να αποφεύγει να δίνει ρέστα, καλύπτοντας την διαφορά με ... φραγκόσυκα!!!.

Μια μέρα πριν απ’ το ’70 έχοντας ξεπουλήσει την πρωινή του πραμάτεια ο Φρεσκαμέντος πήρε το δρόμο προς την Πλαταριά με το άδειο καλάθι του, όπου είχε εντοπίσει μια φορτωμένη φραγκοσυκιά σε ένα παραμελημένο χωράφι.

Πλησιάζοντας στο συγκεκριμένο σημείο μετά από κοπιαστική πεζοπορία κάτω απ’ τον μεσημεριάτικο καλοκαιρινό ήλιο, έφθασε επιτέλους καταϊδρωμένος και σταμάτησε να θαυμάσει την πανέμορφη φραγκοσυκιά που του χαμογελούσε θελκτικά με τα πολυάριθμα κατακόκκινα χαμόγελα των καρπών της που έσταζαν το γλυκό τους σιρόπι από τις άκρες τους.

Χωρίς να χάσει καιρό ο Φρεσκαμέντος γέμισε γρήγορα το καλάθι του, βγήκε στο δημόσιο δρόμο και πήρε την κατεύθυνση της επιστροφής προς την πόλη.

Για μια στιγμή κοντοστάθηκε για να θαυμάσει το τοπίο της γαλήνιας Ηγουμενίτσας όπως καθρεφτίζονταν στη θάλασσα.

Με το ίδιο θέαμα αφαιρέθηκε για μια στιγμή και ο οδηγός που κατέβαινε με το αυτοκίνητό του απ’ την πλευρά της Πλαταριάς.
Κανείς δεν πρόλαβε να αποτρέψει το ατύχημα.
Το κορμί του Φρεσκαμέντου τινάχτηκε άψυχο στον παρακείμενο φράχτη.

Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μαζέψει τα φραγκόσυκα που σκορπίστηκαν στο δρόμο και σε λίγη ώρα έλιωσαν κάτω από τις ρόδες των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Από τότε δεν εμφανίστηκε για πολλά χρόνια, άλλος πλανόδιος φραγκοσυκοπώλης στην αγορά.

Ετσι μαζί με τον αντίλαλο του “φρεσκαμέντο!” έλλειψαν τότε και τα φρεσκοκομμένα φραγκόσυκα από την Ηγουμενίτσα.
Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟ (ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ) - ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΒΑΣΙΑΔΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟ (ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ) - ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΒΑΣΙΑΔΗ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Παρουσίαση του βιβλίου «Το Χωριό μας και η ένωση των τριών» του Ηλία Κάλλη στην Καταβόθρα

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Παρουσίαση του βιβλίου «Το Χωριό μας και η ένωση των τριών» του Ηλία Κάλλη στην Καταβόθρα


«Το Χωριό μας και η ένωση των τριών» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ηλία Θεοδώρου Κάλλη, που παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταβόθρας Θεσπρωτίας και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καταβόθρας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρώην Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας και ο φιλόλογος Γιώργος Καπρινιώτης. 
Το συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος Έλενα Στάμου.
Read More »
Παρουσίαση του βιβλίου «Το Χωριό μας και η ένωση των τριών» του Ηλία Κάλλη στην Καταβόθρα Παρουσίαση του βιβλίου «Το Χωριό μας και η ένωση των τριών» του Ηλία Κάλλη στην Καταβόθρα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Καλλιστεία "Μις Θεσπρωτία" 1953

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Απο την εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ του 1953


Πριν 65 χρόνια, όταν οι αδελφότητες αποδήμων Θεσπρωτών είχαν ενεργά μέλη, έπαιρναν πρωτοβουλίες πρωτότυπες. 
Για παράδειγμα, τότε, με φροντίδα της Αδελφότητας Ραβενιωτών Θεσπρωτίας, οργανώθηκαν καλλιστεία. 
Ναι καλλιστεία, όπου ανακηρύχθηκε η "Μις Θεσπρωτία". 
Εκείνη την περίοδο ήταν της μόδας τα καλλιστεία, με αποτέλεσμα και οι Θεσπρωτοί να μη μείνουν αδιάφοροι μπροστά σ' αυτό το κοινωνικό ρεύμα. 
Πέρα από το ότι ενισχυόταν τονώνονταν οι επαφές, δινόταν και μια κοσμική διάσταση. 
Για την ιστορία να αναφερθεί ότι "Μις Θεσπρωτία" το 1965 ανακηρύχθηκε η δεσποινίδα Μαλβίνα Τσουγιοπούλου... 


 
Read More »
Καλλιστεία "Μις Θεσπρωτία" 1953 Καλλιστεία "Μις Θεσπρωτία" 1953 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Περιήγηση στην αρχαία πόλη της Γιτάνης

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Περιήγηση στην αρχαία πόλη της ΓιτάνηςΗ Αρχαία Γιτάνη ή Γίτανα αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς προορισμούς της Θεσπρωτίας. Κάποτε η Γιτάνη ήταν πρωτεύουσα της Αρχαίας Θεσπρωτίας, η έδρα του κοινού των Θεσπρωτών και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ηπείρου. Η ίδρυσή της χρονολογείται περίπου στο 335-330 π.Χ. και αποτέλεσε για 150 χρόνια,

ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά και οικονομικά κέντρα της περιοχής, μέχρι την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Ο αρχαίος οικισμός περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές του από τον ποταμό Καλαμά, γεγονός που συνετέλεσε σημαντικά στην ανάπτυξή του σαν εμπορικού κέντρου. Από τον πυκνοδομημένο αρχαίο οικισμό σήμερα σώζονται η ακρόπολη, η αγορά, το θέατρο, πολυγωνικά τείχη συνολικής έκτασης 2,5 χιλιομέτρων, κατοικίες και άλλα κτίσματα, όπως επίσης και τμήμα του οδικού δικτύου. Αποτελώντας πλούσια περιοχή σε ευρήματα, η Αρχαία Γιτάνη θεωρείται ιδανικός προορισμός και σίγουρα αξίζει να την επισκεφτεί κανείς! Τέλος, εξωτερικά του χώρου υπάρχει άπλετος χώρος για πάρκινγκ.
Read More »
Περιήγηση στην αρχαία πόλη της Γιτάνης Περιήγηση στην αρχαία πόλη της Γιτάνης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Οι (ξεχασμένες…) φωτιές της Ηπείρου με τους 7 νεκρούς - Πώς ξεκίνησαν από το αλβανικό έδαφος

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Οι (ξεχασμένες…) φωτιές της Ηπείρου με τους 7 νεκρούς - Πώς ξεκίνησαν από το αλβανικό έδαφος

Μιχάλης Στούκας
23-24 Αυγούστου 2000: οι φωτιές ζώνουν ακριτικά χωριά του Πωγωνίου και της Θεσπρωτίας – Πώς έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης

Ο 21ος αιώνας, έχει στιγματιστεί μέχρι τώρα, από τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, που είχε σαν αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, με 63 νεκρούς. Φυσικά, μέσα στα 20 αυτά χρόνια, είχαμε χιλιάδες ακόμα πυρκαγιές που έκαψαν εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Το μιλένιουμ όμως, είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα. Τον Αύγουστο του 2000, 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ακριτικά χωριά της Ηπείρου (νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας), χιλιάδες στρέμματα πράσινου έγιναν στάχτη, άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, ενώ από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Αν ο άνεμος δεν άλλαζε φορά, θα μιλούσαμε για πραγματική εκατόμβη θυμάτων, καθώς η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη, σε περιοχές που δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ το σκοτάδι της νύχτας δεν επέτρεπε σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα να κάνουν ρίψεις νερού.Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, δεν βρήκαμε σχεδόν τίποτα για τις φωτιές του 2000 στην Ήπειρο. Εξαίρεση αποτελεί ένα απόλυτα ακριβές ρεπορτάζ στα «Νέα», της Ματίνας Ηρειώτου (νυν δημοσιογράφου στο «Πρώτο Θέμα» και αρχισυντάκτριας στο protothema. gr). Και του ανταποκριτή της εφημερίδας στα Γιάννενα Γιώργου Κυρούση.

Σκεφτήκαμε λοιπόν, να γράψουμε ένα άρθρο με περισσότερες λεπτομέρειες για τις (ξεχασμένες) φωτιές της Ηπείρου του 2000, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των 7 συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα. Μιλήσαμε με ανθρώπους που έδωσαν μάχη με τις φλόγες και θα παρουσιάσουμε σήμερα για πρώτη φορά σε ελληνικό Μ.Μ.Ε. άγνωστες και συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το τι έγινε στην ελληνοαλβανική μεθόριο τον Αύγουστο του 2000 και αν η Πολιτεία, έστω και μετά την τραγωδία, μερίμνησε για τα πυρόπληκτα χωριά και τους κατοίκους τους.


6 Αυγούστου 2000: Η φωτιά ξεκινά από την Αλβανία

Τον Αύγουστο του 2000, στην εξουσία βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Είχαν προηγηθεί, οι εκλογές θρίλερ της 9ης Απριλίου 2000, που αρχικά φαινόταν ότι τις κερδίζει η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Θυμόμαστε οι μεγαλύτεροι, τους πρόωρους πανηγυρισμούς των Νεοδημοκρατών, που τελικά έδωσαν τη θέση τους αργά το βράδυ στους έξαλλους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του Κώστα Σημίτη, συγκέντρωσε ποσοστό 43,79% και κατέλαβε 158 έδρες στη Βουλή, ενώ η ΝΔ 42,74%, κατέλαβε 125 έδρες Μια μικρή λεπτομέρεια: στην Κυβέρνηση που σχηματίστηκε, Υπουργός Τάξεως ορκίστηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Να θυμίσουμε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάγεται διοικητικά στο (τότε) Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (νυν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη). Οι φωτιές του Αυγούστου 2000 στην Ήπειρο, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησαν από την Αλβανία, στις 6/8.

Για το πώς άρχισαν, υπάρχουν δύο εκδοχές.

Σύμφωνα με την πρώτη, ξεκίνησαν από τα αχούρια του μειονοτικού χωριού Λόγγος, καθώς κάποιοι έκαιγαν χορτάρια εκεί και επεκτάθηκαν σε ελληνικό έδαφος. Να σημειώσουμε εδώ, ότι στα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου και στα χωριά της Β. Ηπείρου, το αχούρι δεν είναι στάβλος αλόγων ή γαϊδάρων, αλλά πρόχειρο οίκημα σε αγροτικές εκτάσεις, που χρησιμεύει ακόμα και για προσωρινή διανομή των ιδιοκτητών τους, προκειμένου να αποφεύγουν τις διαρκείς μετακινήσεις προς τα χωριά τους.

Η δεύτερη εκδοχή, που ακούσαμε από περισσότερους, είναι η εξής.

Στις 6 Αυγούστου 2000, γινόταν πανηγύρι στο μειονοτικό χωριό Σωτήρα της Β. Ηπείρου. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο πανηγύρι μέθυσαν. Υπήρξαν λογομαχίες, καβγάδες και τελικά κάποιοι έβαλαν φωτιά στο χωριό.

Ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί, είναι άγνωστο. Πάντως σίγουρα οι εμπρηστές δεν ήταν κάτοικοι της Σωτήρας. Με επιφύλαξη, γράφουμε ότι ήταν διαμάχη Αλβανών- Βορειοηπειρωτών.Με τη βοήθεια του αέρα, η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε σε ελληνικό έδαφος, συγκεκριμένα στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας (Άη-Λιάς), του χωριού Καστάνιανη (τότε Καστανή). Η τοποθεσία αυτή, βρίσκεται σ’ έναν λόφο, δίπλα στην επαρχιακή οδό Χαραυγής-Καστάνιανης, ακριβώς πάνω στην οριογραμμή Ελλάδας-Αλβανίας.

Παλαιότερα εκεί υπήρξε ξωκλήσι, από το οποίο πλέον έχουν μείνει λιγοστά χαλάσματα. Από εκεί, η φωτιά επεκτάθηκε προς το φυλάκιο της Καστάνιανης, που τότε ήταν επανδρωμένο και άρχισε να απειλεί το χωριό.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που κατέφθασε και, κυρίως, ένα ελικόπτερο που έκανε ρίψεις νερού, πέτυχαν να σβήσουν (έτσι νόμιζαν τουλάχιστον όπως θα δούμε…) τη φωτιά και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα κατευθυνόταν προς τη γειτονική Χαραυγή.Να σημειώσουμε εδώ κάτι πολύ βασικό. Το 2000, η ευρύτερη περιοχή των χωριών του Πωγωνίου, καλυπτόταν από πυκνή, άγρια βλάστηση, ενώ μεταξύ της Καστάνιανης και των συνόρων, υπήρχαν στρώματα από φύλλα δέντρων, στα οποία δεν είχε πατήσει το πόδι του άνθρωπος από τα τέλη του Εμφυλίου Πολέμου. Επρόκειτο λοιπόν για μία «έρπουσα πυρκαγιά», ύπουλη και επικίνδυνη.

Επίσης, παρά τις επανειλημμένες επιχειρήσεις του Στρατού, που εξουδετέρωσε δεκάδες νάρκες και βλήματα, ενθύμια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-1941 και του Εμφυλίου Πολέμου, υπήρχαν, όπως φάνηκε, πάρα πολλά ακόμα άσκαστα βλήματα και νάρκες.

Ενώ λοιπόν η Πυροσβεστική, αρχηγός της οποίας ήταν τότε ο Παναγιώτης Φούρλας, θεωρούσε ότι η φωτιά είχε σβήσει, αυτή σιγόκαιγε κάτω από τα πεσμένα στο έδαφος φύλλα των δέντρων, κυρίως στο αλβανικό έδαφος. Μερικές αναζωπυρώσεις τις επόμενες ημέρες, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Όμως ελάχιστοι φανταζόταν τι θα ακολουθούσε.

Από τις 21 Αυγούστου, τα μελτέμια, που είναι πασίγνωστα από την αρχαιότητα (οι «ετησίες» των προγόνων μας), συντέλεσαν στην πρόκληση πολλών πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα. Στις 23 Αυγούστου 2000, η φωτιά στην Ήπειρο άρχισε να αναζωπυρώνεται επικίνδυνα.

Οι βόρειοι άνεμοι που φυσούσαν, την οδηγούσαν προς την Καστάνιανη. Κάτοικοι του χωριού, παραθεριστές, πυροσβέστες και εναέρια μέσα, έθεσαν προσωρινά υπό έλεγχο τη φωτιά. Όμως, την επόμενη μέρα, Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000, η πύρινη λαίλαπα ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, 8 μποφόρ κατά την Πυροσβεστική, όχι μόνο αναζωπύρωσαν τη φωτιά, αλλά την έκαναν ανεξέλεγκτη. Το πρώτο χωριό που κινδύνευσε σοβαρά ήταν η Καστάνιανη. Στην περιοχή επιχειρούσαν μόλις 40 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού γινόταν μόνο από δύο ελικόπτερα. Μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, είχε υποχρεώσει την Πυροσβεστική να στείλει και εκεί ισχυρές δυνάμεις, ενώ τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν μπορούσαν, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού, λόγω των ανέμων. Η φωτιά σύντομα επεκτάθηκε και στις περιοχές λίγο έξω από την Καστάνιανη όπου υπήρχαν νάρκες και παλαιά βλήματα, τα οποία έσκαγαν με εκκωφαντικό κρότο, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους κατοίκους. Φυσικά, οι πυροσβέστες ήταν αδύνατο να επιχειρήσουν μέσα σε ναρκοπέδια και η μόνη βοήθεια προερχόταν από τα δύο (ή το ένα, καθώς συχνά το άλλο έφευγε για ρίψεις νερού στη φωτιά στο Ζαγόρι) ελικόπτερο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για τα ελικόπτερα, ήταν ότι στην Αλβανία, πολύ κοντά στα σύνορα, υπάρχουν δύο-τρεις τεχνητές λίμνες και δεν καθυστερούσαν καθόλου τις υδροληψίες. Τελικά, η φωτιά αφού πέρασε ξυστά από τα ακραία, προς την πλευρά των συνόρων, σπίτια της Καστάνιανης, προκαλώντας μικρές ζημιές σε κάποιες αποθήκες, κατευθύνθηκε προς την πλευρά της Θεσπρωτίας. Στο μεταξύ, οι νάρκες και τα παλιά βλήματα που βρίσκονταν στο ύψωμα Άγιος Αθανάσιος, στον επαρχιακό δρόμο Καστάνιανης-Αγίας Μαρίνας, έσκαγαν ταρακουνώντας την περιοχή. Να σημειώσουμε ότι ο Άγιος Αθανάσιος (Αη Θανάσης, από την ομώνυμη εκκλησία), είναι στρατηγικής σημασίας ύψωμα, θέατρο σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.Η φωτιά συνέχισε την καταστροφική πορεία της καίγοντας το εξωκλήσι Παναγιά και μετατρέποντας καταπράσινες περιοχές σε κρανίου τόπο. Είχε αρχίσει να νυχτώνει όταν πλησίασε τα χωριά Αγία Μαρίνα και Κάτω Λάβδανη, οι κάτοικοι των οποίων, ηλικιωμένοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία, βρέθηκαν απροετοίμαστοι καθώς δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη. Κάποιοι συνοριοφύλακες ,στρατιώτες και πυροσβέστες που έφτασαν στο χωριό προσπαθούσαν να τους πείσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αυτό όμως δεν έγινε εφικτό. Έτσι, γύρω στις 9 μ.μ. η φωτιά έφτασε στην Αγία Μαρίνα. Το χωριό, όπως έχουμε αναφέρει στο άρθρο μας για το Πωγώνι (4/1/2020), αποτελούσε συνοικία της Κοσοβίτσας, η οποία αν και είχε αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, δόθηκε στην Αλβανία (1923). Τα σπίτια του βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Την τελευταία στιγμή, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της εγκατέλειψαν το χωριό.

Ωστόσο, ο 80χρονος Χριστόφορος Κυρίτσης και η 78χρονη σύζυγός του, δεν πρόλαβαν να φύγουν και βρέθηκαν νεκροί από τους πυροσβέστες. Την ίδια τραγική κατάληξη, είχε και η 72χρονη Πολυξένη Πρέντζου, η οποία στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τη φωτιά έπεσε σε μια χαράδρα.

Πολλά από τα σπίτια της Αγίας Μαρίνας καταστράφηκαν ενώ τα υπόλοιπα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Στην Αγία Μαρίνα, εκτός από τους τρεις νεκρούς, υπήρξε και μία τραυματισμένη: η Αφροδίτη Γιόμου, που μεταφέρθηκε με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Δυστυχώς η φωτιά δεν σταμάτησε στην Αγία Μαρίνα.

Οι δυνατοί άνεμοι που φυσούσαν ασταμάτητα, είχαν σαν αποτέλεσμα να κατευθυνθεί στην Κάτω Λάβδανη.

Δύο γυναίκες από το χωριό αυτό η Παρασκευή Αλεξίου 75 ετών και η Μαρία Μάντη 72 ετών, βρέθηκαν το μεσημέρι της επόμενης ημέρας νεκρές…

Αργά το βράδυ, η φωτιά έφτασε στη Θεσπρωτία, όπου και εκεί δυστυχώς, είχαμε θύματα. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2000, βρέθηκε νεκρή στο Κάτω Λιθάρι η 80χρονη Ματίνα Παπαγεωργίου, ενώ λίγο νωρίτερα, στο χωριό Ριζό, είχε βρεθεί το απανθρακωμένο πτώμα της 83χρονης Αθανασούλας Μάκου. Εφτά άνθρωποι συνολικά έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική φωτιά της Ηπείρου στις 25 Αυγούστου 2000. Σπίτια και περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ γύρω στα 60.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν. Με το πρώτο φως της επόμενης ημέρας, Παρασκευής 25 Αυγούστου 2000, περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις, έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά. Δυστυχώς για 7 συνανθρώπους μας ήταν πολύ αργά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν σε επιφυλακή για αρκετές ημέρες ακόμα, μέχρι να εκλείψει εντελώς ο κίνδυνος.Τι έφταιξε και θρηνήσαμε 7 νεκρούς στην Ήπειρο;

Η περιοχή που καταστράφηκε από τις φωτιές του 2000, ήταν καταπράσινη, αλλά ιδιαίτερα δύσβατη, καθώς σε πολλά μέρη δεν είχαν πατήσει το πόδι τους άνθρωποι για 50 χρόνια. Το Δασαρχείο Ιωαννίνων, δεν επέτρεπε τη διάνοιξη δρόμων που θα λειτουργούσαν ως αντιπυρικές ζώνες και θα καθυστερούσαν την εξάπλωση της φωτιάς.

Οι νάρκες και τα παλιά βλήματα, καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση των πυροσβεστών στην περιοχή. Η φωτιά υποτιμήθηκε από την αρχή. Θα μπορούσε να κατασβεστεί πλήρως τις προηγούμενες μέρες, όταν σιγόκαιγε κάτω από τα πεσμένα φύλλα των δέντρων. Αλλά και από το μεσημέρι της 24ης Αύγουστου όταν φούντωσε και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ένα ή δύο ελικόπτερα, ήταν αδύνατο να την περιορίσουν. Η φωτιά υποτιμήθηκε από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Όπως βλέπετε και στον απόλυτα διαφωτιστικό χάρτη των «Νέων» που αναδημοσιεύουμε, στις 24 Αυγούστου 2000 καιγόταν σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα. Συνεπώς υπήρχε πρόβλημα με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Ωστόσο, είχε γίνει και λανθασμένος σχεδιασμός στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου. Για άγνωστους λόγους, το ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου «Ιλιούσιν» που τον προηγούμενο χρόνο είχε συμβάλλει αποφασιστικά στην κατάσβεση πολλών πυρκαγιών στη χώρα μας, δεν νοικιάστηκε το καλοκαίρι του 2000, γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν ακατάλληλο για τις φωτιές στη χώρα μας! Επρόκειτο για ένα πραγματικό «εναέριο πυροσβεστικό θηρίο», που με 1-2 ρίψεις νερού, θα έσβηνε τη φωτιά πριν καλά καλά φύγει από τα όρια της Καστάνιανης. Κι αν δεν μπορούσε να κάνει υδροληψίες από τις αλβανικές λίμνες, θα ήταν πολύ εύκολο να γίνει αυτή από τις θεσπρωτικές ακτές. Τέλος, η εκκένωση των χωριών, έγινε καθυστερημένα, αφού είχαν ήδη καεί δύο άνθρωποι στην Αγία Μαρίνα…

Λάθη επί λαθών, από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως (τότε), μέχρι τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων της Ηπείρου…

Τι έγινε μετά την πυρκαγιά

Στη 1 π.μ. της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2000, έφτασε στα Γιάννενα κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας Δ. Αποστολάκη, Γεωργίας Ε. Αργύρη (που εκλεγόταν στον νομό Ιωαννίνων) και Παιδείας (!) Φ. Πετσάλνικο. Ο αείμνηστος Φίλιππος Πετσάλνικος ήταν έμπειρος πολιτικός. Αλλά ποια ακριβώς ήταν η σχέση του, ως Υφυπουργός Παιδείας με τις πυρκαγιές; Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων, ενώ τις επόμενες μέρες, επισκέφτηκαν τα πυρόπληκτα χωριά όσοι πολιτικοί δεν τα είχαν επισκεφθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που έδωσε εντολές για το τι πρέπει να γίνει πολλοί υπουργοί, ανάμεσα τους και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής κ.ά. Πραγματικά, διατέθηκαν αρκετά χρήματα για την περιοχή. Στην Αγία Μαρίνα, φτιάχτηκαν καινούργια σπίτια, συγκεντρωμένα σε μία έκταση και το ένα κοντά στο άλλο. Ωστόσο, στον νέο αυτό οικισμό, εγκαταστάθηκαν ελάχιστα άτομα. Άλλοι, πήραν τις αποζημιώσεις και έφτιαξαν τα νέα σπίτια τους στις θέσεις των παλιών! Δόθηκαν χρήματα σε κατοίκους της Καστάνιανης, της Αγίας Μαρίνας, της Κάτω Λάβδανης και των χωριών της Θεσπρωτίας, για επισκευές σε σπίτια και βοηθητικούς χώρους που είχαν καταστραφεί.

Πριν λίγα χρόνια, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, έδωσε εντολή και κατασκευάστηκε ο δρόμος-αντιπυρική ζώνη κοντά στα σύνορα, που δεν επέτρεπε τα προηγούμενα το δασαρχείο να γίνει. Τέλος, ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος που οδηγεί στο Κεφαλόβρυσο και από εκεί στις πανέμορφες θεσπρωτικές ακτές.

Η μεταπτυχιακή εργασία της Δασολόγου/Περιβαλλοντολόγου Ελένης Β. Καψοπούλου, που έγινε στο ΕΜΠ τον Μάρτιο του 2015, αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της στις φωτιές του 2000 στο Πωγώνι. Σ’ αυτήν (σελ. 86), διαβάζουμε ότι κάηκαν συνολικά 58.950 στρέμματα. 33.000 στρέμματα, ήταν δάση δρυός (βελανιδιάς), 1.3000 στρέμματα χορτολιβαδικές εκτάσεις, 7.350 στρέμματα θαμνώδεις εκτάσεις, 800 στρέμματα, δάσους τραχείας πεύκης, 15.000 στρέμματα μεικτών δάσους δρυός-γαύρου (φυλλοβόλου δέντρου με κοντό κορμό και μυτερά οδοντωτά φύλλα) και 1.500 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Ευτυχώς η φύση έκανε το θαύμα της τα καμένα δάση σε μικρό χρονικό διάστημα αναγεννήθηκαν και σήμερα, οι καμένες εκτάσεις το 2000, είναι καταπράσινες και πανέμορφες!

Ποιοι ήταν υπεύθυνοι για τους 7 νεκρούς; - Παραιτήθηκε κανείς;

Να επισημάνουμε αρχικά, ότι το άρθρο αυτό γράφτηκε στο μεγαλύτερο μέρος του πριν τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια. Άλλωστε ανάλογοι συσχετισμοί και συμψηφισμοί, είναι πολύ μακριά από τη φιλοσοφία μας. Παρά τους 7 νεκρούς τις τεράστιες καταστροφές και τα 60.000 στρέμματα καμένων δασών, κανείς δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί.

Η τότε Υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε την επόμενη μέρα στη Βουλή ότι «δεν δεχόμαστε την κριτική της ΝΔ ότι ολιγώρησε η κυβέρνησε»… Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δεν απέπεμψε την αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη, αν και το 1999, με το φιάσκο Οτσαλάν τρεις υπουργοί (Θ. Πάγκαλος, Α. Παπαδόπουλος, Φ. Πετσάλνικος), υποχρεώθηκαν σε παραίτηση. Ούτε ο κύριος Χρυσοχοΐδης παραιτήθηκε, καθώς έφερε ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στην Ήπειρο. Ακόμα και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Π. Φούρλας, παρέμεινε στη θέση του. Ο γιός του άτυχου ζεύγους Κυρίτση που έχασε τη ζωή του στην Αγία Μαρίνα, Μιχαήλ Κυρίτσης, κατέθεσε στις 21/9/2000 μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (παραθέτουμε το σχετικό άρθρο του «Ριζοσπάστη» της 22/9/2000.

«Με τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν επτά άτομα στο χωριό Αγία Μαρίνα στην περιοχή Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων, θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη.
Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Μιχ. Κυρίτσης, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Αν. Φούσα, και ζητάει να ερευνηθούν οι αιτίες που επεκτάθηκε η φωτιά, να εντοπιστούν οι ένοχοι και να εξεταστεί αν ανακύπτει θέμα ποινικών ευθυνών των αρμόδιων κρατικών οργάνων, καθώς και αν τέλεσαν το αδίκημα της κατά συρροή ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Ο Μ. Κυρίτσης επιρρίπτει ευθύνες για εγκληματική αδράνεια, αμέλεια και παραλείψεις στην πολιτεία. Από την πυρκαγιά κάηκαν ζωντανοί, στις 24 Αυγούστου, οι υπερήλικες γονείς του και πέντε άλλα άτομα.

Στη μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλεται σωρεία παραλείψεων του κρατικού μηχανισμού και ότι, αν και ειδοποιήθηκαν έγκαιρα τα αρμόδια όργανα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη στρατιωτική δύναμη του φυλακίου, οι αρχές δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν ή να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Ο μηνυτής καταγγέλλει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη Βόρειο Ηπειρο στις 6 Αυγούστου και για 18 μέρες κατέκαιγε την περιοχή, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε και στη χώρα μας. Επίσης, αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δε φρόντισαν να εκκενώσουν τα χωριά για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές».

Κανείς όμως δεν τιμωρήθηκε…

Η μονή Μακρ(υ)αλέξη

Στην περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς (κοντά στην Κάτω Λάβδανη), βρίσκεται η ιστορική μονή Μακρ(υ)αλέξη. Οικοδομήθηκε, στην αρχική της μορφή, το 1068! Αν και όλα γύρω της κάηκαν, η μονή έμεινε αλώβητη… Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πριν από 40 περίπου χρόνια, όταν φωτιά που απείλησε τη μονή, έσβησε από μια ξαφνική νυχτερινή μπόρα, που ξέσπασε μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αν σκεφτούμε και την ιταλική οβίδα που έπεσε στην Αγία Τράπεζα του ναού της Αγίας Τριάδας στην Καστάνιανη χωρίς να εκραγεί, τότε μάλλον κάποιος εκεί ψηλά νοιάζεται για τα χωριά αυτά και τα προσέχει…
Τα στοιχεία του άρθρου προέρχονται από αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων των πυρκαγιών και το εξαιρετικό ρεπορτάζ της Ματίνας Ηρειώτου και του Γιώργου Κυρούση, στα «Νέα» της 26/8/2000.
Ευχαριστούμε θερμά την δασολόγο-περιβαλλοντολόγο , κυρία Ελένη Β. Καψοπούλου που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία από τη μεταπτυχιακή της εργασία, καθώς και για τις πρόσθετες πληροφορίες που μας έδωσε.
Read More »
Οι (ξεχασμένες…) φωτιές της Ηπείρου με τους 7 νεκρούς - Πώς ξεκίνησαν από το αλβανικό έδαφος Οι (ξεχασμένες…) φωτιές της Ηπείρου με τους 7 νεκρούς - Πώς ξεκίνησαν από το αλβανικό έδαφος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

ΕΙΝΗ: Τραγική η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. – ΚΥ Φιλιατών

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
ΕΙΝΗ: Τραγική η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. – ΚΥ Φιλιατών


Η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. – ΚΥ Φιλιατών αποτυπώθηκε στη Γενική Συνέλευση των ιατρών του Νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε στις 15-7-2022 εν μέσω καλοκαιριού και με τα κρούσματα covid να αυξάνονται συνεχώς,
Στο Νοσοκομείο Φιλιατών καταγράφονται σωρεία προβλημάτων και όπως όλα τα νοσοκομεία και αυτό δουλεύει με το φιλότιμο και τις αντοχές των εργαζομένων

Τα προβλήματα είναι σοβαρά και αφορούν επισφαλή εφημέρευση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ξεπέρασε προ πολλού ,πρίν την πανδημία τις "κόκκινες γραμμές " ασφαλούς καθημερινής εφημέρευσης καθώς:
Εφημερεύουν εδώ και 3χρόνια χωρίς ακτινολόγο, χωρίς αναισθησιολόγο τον τελευταίο χρόνο και χωρίς μικροβιολόγο τα τελευταία δύο χρόνια ,πάνω απο 6 φορές το μήνα με ότι αυτό συνεπάγεται για ασθενείς και ιατρούς .
Η έλλειψη ιατρών είναι μεγάλη, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 21 καθώς υπηρετούν 34 γιατροί ΕΣΥ και 13 επικουρικοί –covid . Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τις οι επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις και τις ελλείψεις ειδικευομένων
Η προμήθεια εδώ και χρόνια Μαγνητικού Τομογράφου ο οποίος παραμένει ανενεργός, λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού ιατρών, χειριστών, νοσηλευτών, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρώτα αγοράζονται μηχανήματα και μετά ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ πρόβλεψη για το ανάλογο προσωπικό
Το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς φαρμακοποιό λόγω αναστολής, δεν νοείται νοσοκομείο χωρίς φαρμακοποιό!
Τα δύο ασθενοφόρα που υπήρχαν για το νοσοκομείο από δωρεά παραχωρήθηκαν από 2ετίαςστο κέντρο του ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας λόγω βλάβης τριών από τα πέντε ασθενοφόρα τους. Απαραίτητη είναι η ενίσχυση του στόλου ΕΚΑΒ με προσλήψεις ιατρών για τις επείγουσες διακομιδές.
Εδώ και ενάμιση χρόνο ξεκίνησε την λειτουργία της η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Νοσοκομείο – ΚΥ Φιλιατών με το υφιστάμενο προσωπικό, επιβαρύνοντας τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου και χωρίς να εξασφαλιστεί απαιτούμενη χρηματοδότηση. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι στήριξαν και στηρίζουν την λειτουργία της ΜΑΦ με κάθε τρόπο, χωρίς να έχουν απαιτήσεις ή να θέσουν προϋποθέσεις(εξειδικευμένο προσωπικό). Ταυτόχρονα στήθηκαν και λειτουργούν μέχρι και σήμερα η Μονάδα Λοιμωδών, τα επείγοντα και κλινική υπόπτων περιστατικών Covid-19.(ελλιπές προσωπικό)

Όλα αυτά οδήγησαν τους γιατρούς να προκηρύξουν 3ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας με την κάλυψη της ΕΙΝΗ.

Ζητάμε το αυτονόητο
Άμεση πρόσληψη μόνιμων ιατρών να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις
Μονιμοποίηση των επικουρικών
Να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου με τις αναγκαίες προσλήψεις για το συγκεκριμένο τμήμα.
Επιστροφή των ανεμβολίαστων ιατρών ,νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων με μέτρα ΜΑΠ. και rapid-test.
Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσλήψεις ιατρών για τις επείγουσες διακομιδές

Καλούμε την διοίκηση του Νοσοκομείου, την 6η ΥΠΕ, και το Υπουργείο Υγείας να επιληφθούν του θέματος να λάβουν υπόψιν τα προβλήματα και να δώσουν λύσεις ώστε να συνεχίσει να επιτελεί στο ακέραιο τον κοινωνικό του ρόλο το μοναδικό (άγονο) νοσοκομείο στον Νομό Θεσπρωτίας.
Καλούμε επίσης όλους τους φορείς και την κοινωνία της Θεσπρωτίας να σταθούν δίπλα μας ,αρωγοί στην προσπάθεια ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου.

ΕΙΝΗ
Read More »
ΕΙΝΗ: Τραγική η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. – ΚΥ Φιλιατών ΕΙΝΗ: Τραγική η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. – ΚΥ Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Τη διακοπή των χωματουργικών εργασιών την τουριστική περίοδο στο λιμάνι ζητάει η ομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Τη διακοπή των χωματουργικών εργασιών την τουριστική περίοδο στο λιμάνι ζητάει η ομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων 


Τα ΔΣ των παραπάνω σωματείων διαμαρτύρονται για τις χωματουργικές εργασίες που πραγματοποιούνται κατά την τρίμηνη θερινή τουριστική περίοδο στo Δήμο Ηγουμενίτσας .

Προκαλούν έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση , σκόνη , όχληση και αντιαισθητική εικόνα τόσο στους επισκέπτες τουρίστες όσο και στην τοπική κοινωνία .

Παρακαλούμε να προβλέπεται στην προκήρυξη και στις συμβάσεις με τους εργολάβους να διακόπτονται τέτοιου είδους εργασίες το τρίμηνο της τουριστικής περιόδου όπως εφαρμόζεται και σε άλλες τουριστικές περιοχές .

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΖΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Read More »
Τη διακοπή των χωματουργικών εργασιών την τουριστική περίοδο στο λιμάνι ζητάει η ομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων Τη διακοπή των χωματουργικών εργασιών την τουριστική περίοδο στο λιμάνι ζητάει η ομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσπρωτία

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσπρωτία


Αναβάλλεται σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσπρωτία, που είχε προγραμματιστεί για Πέμπτη και Παρασκευή.

Οι εξελίξεις με τις καταστροφικές πυρκαγιές αναγκάζουν τον Πρωθυπουργό να παραμείνει στην Αθήνα, για να μπορεί να συντονίζει από κοντά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς.

Read More »
Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσπρωτία Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: Με σεβασμό στα δικαιώματα και την αυτονομία του ατόμου οι αλλαγές στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Β. Γιόγιακας: Με σεβασμό στα δικαιώματα και την αυτονομία του ατόμου οι αλλαγές στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή


Οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιφρουρούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα όπως αυτά της μητρότητας, της δημιουργίας οικογένειας και της αυτοδιάθεσης, υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές ρυθμίσεις οι οποίες διευρύνουν την ελευθερία επιλογής όπως η δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, πέρα από ιατρικούς, και χωρίς τη συναίνεση του συζύγου ή του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης, η ανανέωση της διάρκειας κρυοσυντήρησης χωρίς ανώτατο χρονικό όριο και η επιλογή των δοτών και των δοτριών για τη διατήρηση της ανωνυμίας τους ή όχι. Σχετικά με την επέκταση του ορίου ηλικίας, από τα 50 στα 54 χρόνια, μέχρι το οποίο μπορεί μια γυναίκα μπορεί να δοκιμάσει να τεκνοποιήσει με ιατρική υποβοήθηση ο Β. Γιόγιακας σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτραπεί μόνο ύστερα από άδεια της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η οποία λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία της υγείας του ατόμου. Επεσήμανε επίσης την καινοτομία της ίδρυσης και λειτουργία μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης για οροθετικά άτομα και την ενίσχυση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ανθρώπινους πόρους και πηγές χρηματοδότησης.
«Πιστεύουμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η χώρα μας θα διατηρήσει την θέση της μεταξύ των πιο προχωρημένων νομοθεσιών διεθνώς στο πεδίο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με σεβασμό στην προσωπική αυτονομία του ατόμου. Και στο δικαίωμά του να έχει περισσότερες ελευθερίες επιλογής. Ειδικά όταν πρόκειται για επιλογές ζωής, όπως η μητρότητα.», υπογράμμισε ο βουλευτής Θεσπρωτίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα μας θεωρήθηκε ένα από τα πιο προοδευτικά και πρωτοποριακά στην Ευρώπη.
Και - από τη σκοπιά των επιλογών που έδινε στις ενδιαφερόμενες – από τα πιο φιλικά και ελκυστικά.
Το νομοσχέδιο που συζητούμε έρχεται να ενισχύσει την «επιτρεπτικότητα» - όπως λέγεται – του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου.
Να ενισχύσει το φιλελεύθερο χαρακτήρα του, εγγυώμενο βασικά ατομικά δικαιώματα.
Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας, τις επιστημονικές εξελίξεις στον κλάδο της ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή αλλά και κοινωνικές και οικονομικές τάσεις της εποχής μας.
Και έρχεται να ενισχύσει το προοδευτικό, κοινωνικό χαρακτήρα των υφιστάμενων ρυθμίσεων δίνοντας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας.
Ενισχύοντας το δικαίωμα της αυτοκτησίας, της αυτοδιάθεσης του σώματος.
Και περιφρουρώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα της μητρότητας και της δημιουργίας οικογένειας αλλά και αυτό της προστασίας της υγείας.
Η φιλοσοφία των βελτιώσεων στην εθνική νομοθεσία για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συνοψίζεται στη φράση «το σώμα μου μού ανήκει».
Δεν είναι τόσο η συμβολή στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, ούτε οι πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού με όχημα την υποβοηθούμενη παραγωγή.
Και τα δύο είναι δευτερογενή αποτελέσματα, τα οφέλη των οποίων χωρούν αρκετή συζήτηση.

Αυτή λοιπόν η ενίσχυση ατομικών δικαιωμάτων, η ενίσχυση της ελευθερίας επιλογής είναι φανερή σε διάφορες διατάξεις.
Είναι, για παράδειγμα, φανερή στη δυνατότητα της κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού, πέρα από ιατρικούς, και για κοινωνικούς λόγους.
Έτσι οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν τα ωάρια τους για να τα χρησιμοποιήσουν όταν επιλέξουν να τεκνοποιήσουν, αντί να καταφύγουν σε γενετικό υλικό από άλλη δότρια γιατί λόγω ηλικίας είναι πολύ πιο δύσκολο ή και αδύνατο να γονιμοποιηθούν τα δικά τους.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας φθίνει με ολοένα πιο γοργούς ρυθμούς όσο περνά ο χρόνος.
Και ότι με την εξέλιξη των τεχνικών κρυοσυντήρησης περιορίζεται δραστικά η φθορά των ωαρίων και διατηρείται η λειτουργικότητά τους.
Γι’ αυτό και προβλέπεται στο εξής η δυνατότητα ανανέωσης της διάρκειας κρυοσυντήρησης κάθε πέντε χρόνια, χωρίς ανώτατο όριο ανανέωσης.

Η επιλογή της κρυοσυντήρησης για κοινωνικούς λόγους συνδυάζεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι με μια άλλη σημαντική αλλαγή:
επιτρέπεται να προχωρήσει η γυναίκα στη συντήρηση ωαρίων χωρίς τη συναίνεση του συζύγου ή του συντρόφου της, αν πρόκειται για σύμφωνο συμβίωσης.
Τα οποία μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα, αντί να καταστραφούν, σε περίπτωση διαζυγίου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης.
Και εδώ δίνεται η δυνατότητα στη γυναίκα να αξιοποιήσει μελλοντικά το δικό της γενετικό υλικό που έχει συλλεχθεί σε προγενέστερη περίοδο, επομένως οι πιθανότητες αυτό να γονιμοποιηθεί είναι αυξημένες.

Μια άλλη, προοδευτική τροποποίηση είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής ανωνυμίας των δοτών γενετικού υλικού και η πρόβλεψη μιας πιο ευέλικτης ρύθμισης με τρεις επιλογές:
την ανωνυμία, την πλήρη επωνυμία – και τα δύο με επιλογή του δότη - και τη σχετική επωνυμία.
Σε αυτή την τελευταία είναι το παιδί που θα μπορεί με την ενηλικίωσή του να λάβει γνώση των προσωπικών στοιχείων του δότη.
Είναι μια επιλογή που δικαιολογείται από την πρόοδο της εξατομικευμένης ιατρικής στην οποία έχει ιδιαίτερη σημασία ο βιολογικός παράγοντας και το γενετικό προφίλ των ασθενών.
Παράλληλα, με διατήρηση της ανωνυμίας ως επιλογής του δότη, δεν αποτρέπεται η προσέλκυση ικανού αριθμού δοτών και δοτριών.

Έγινε πολύς λόγος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την επέκταση του ορίου ηλικίας, από τα 50 στα 54 χρόνια, μέχρι το οποίο μπορεί μια γυναίκα μπορεί να δοκιμάσει να τεκνοποιήσει με ιατρική υποβοήθηση.
Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι για τις ηλικίες μετά τα 50 αυτό μπορεί να επιτραπεί μόνο ύστερα από άδεια της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Έχουμε, δηλαδή, μια θεσμική ασφαλιστική δικλείδα με την οποία η επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη διασφαλίζει ότι δεν εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγείας του ενδιαφερόμενου ατόμου.

Για λόγους χρόνου θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ακόμα σημεία, από τα πολλά ενδιαφέροντα του νομοσχεδίου:
Το ένα είναι η ίδρυση και λειτουργία μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης με ειδικό εργαστήριο όπου τα οροθετικά άτομα θα μπορούν να υποβληθούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, εφ’ όσον πληρούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις για θεραπεία.
Το δεύτερο είναι η ενίσχυση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ανθρώπινους πόρους και η δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερες πηγές χρηματοδότησης.
Με τη στελέχωση της γραμματείας της Αρχής, με τη δυνατότητα να δέχεται δωρεές από ιδιώτες - εκτός των μονάδων εξωσωματικής και κρυοσυντήρησης - και να λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.
Η υποστήριξη του έργου των ανεξάρτητων Αρχών είναι άλλωστε αναγκαία για τη θεσμική ενδυνάμωση της δημοκρατίας μας.

Πιστεύουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με αυτό το νομοσχέδιο η χώρα μας θα διατηρήσει την θέση της μεταξύ των πιο προχωρημένων νομοθεσιών διεθνώς στο πεδίο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Με σεβασμό στην προσωπική αυτονομία του ατόμου.
Και στο δικαίωμά του να έχει περισσότερες ελευθερίες επιλογής.
Ειδικά όταν πρόκειται για επιλογές ζωής, όπως η μητρότητα.
Read More »
Β. Γιόγιακας: Με σεβασμό στα δικαιώματα και την αυτονομία του ατόμου οι αλλαγές στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή Β. Γιόγιακας: Με σεβασμό στα δικαιώματα και την αυτονομία του ατόμου οι αλλαγές στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Μουσική εβδομάδα από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Μουσική εβδομάδα από το Δήμο Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022», σας ενημερώνουν για την έναρξη και τις εκδηλώσεις της «ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ», η οποία επιστρέφει δυναμικά:

-Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022
«ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» Έναρξη
ΡΟΚ βραδιά από τους AMERICAN GARAGE στα πλατάνια Ηγουμενίτσας στις 21:15 με ελεύθερη είσοδο.

-Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022
«ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» (1η ημέρα)
3η συνάντηση Φιλαρμονικών
Συμμετέχουν η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και η Μπαντίνα του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας, στα πλατάνια Ηγουμενίτσας στις 21:15 με ελεύθερη είσοδο.

-Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022
«ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» (2η ημέρα)
3η συνάντηση Φιλαρμονικών, με την παρουσία της Φιλαρμονικής Σκουφά Άρτας και της Φιλαρμονικής Μεσολογγίου, στα πλατάνια Ηγουμενίτσας, στις 21:15 με ελεύθερη είσοδο.

-Σάββατο 23 Ιουλίου 2022
«ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» (3η ημέρα)
3η συνάντηση Φιλαρμονικών με την παρουσία της Φιλαρμονικής των Κυνοπιαστών Κέρκυρας και της Φιλαρμονικής του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας, στα πλατάνια Ηγουμενίτσας, στις 21:15 με ελεύθερη είσοδο.


Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου
Read More »
Μουσική εβδομάδα από το Δήμο Ηγουμενίτσας Μουσική εβδομάδα από το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Αλλαγές στις έδρες των Δημοτικών Συμβουλίων - Η εικόνα στην Ήπειρο

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Αλλαγές στις έδρες των Δημοτικών Συμβουλίων - Η εικόνα στην Ήπειρο


Ανακατατάξεις και μάλιστα αρκετές έρχονται στα Δημοτικά Συμβούλια της Ηπείρου με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής με τα οποία θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.
Ο αριθμός των εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια είναι συνάρτηση του μόνιμου πληθυσμού αλλά και των αλλαγών που έφερε ο νέος νόμος που έχει ψηφιστεί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο Δήμος Ιωαννιτών αν και με περισσότερο πληθυσμό θα έχει έξι έδρες λιγότερες στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από τους 45 δημοτικούς συμβούλους που απαρτίζουν σήμερα το σώμα στο επόμενο θα βρίσκονται στα έδρανα 39 όπως και για όλους τους δήμους με πληθυσμό μεταξύ 100 και 150 χιλιάδων κατοίκων.
Ο Δήμος με τον μικρότερο αριθμό δημοτικών συμβούλων στην Ήπειρο θα είναι του Ζαγορίου καθώς θα εκλεγούν 15 αντί των 17.
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων από τους 27 Δημοτικούς Συμβούλους που διαθέτει σήμερα θα βρεθεί με 19 .
Με 19 Δημοτικούς Συμβούλους επίσης θα λειτουργήσουν οι Δήμοι Δωδώνης, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου, Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Σουλίου και Φιλιατών.

Με 25 μέλη στα Δημοτικά Συμβούλια θα βρεθούν οι Δήμοι Ζίτσας, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού, Πάργας αλλά και Ηγουμενίτσας.

Τέλος οι Δήμοι Αρταίων και Πρέβεζας θα διαθέτουν από 29 μέλη στα Δημοτικά Συμβούλια.
Read More »
Αλλαγές στις έδρες των Δημοτικών Συμβουλίων - Η εικόνα στην Ήπειρο Αλλαγές στις έδρες των Δημοτικών Συμβουλίων - Η εικόνα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας προς τιμήν του Δημήτρη Μητροπάνου

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας προς τιμήν του Δημήτρη Μητροπάνου


Με πολύ μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η συναυλία που διοργάνωσε ο σύλλογός μας τη Δευτέρα 18 Ιουλίου προς τιμήν του Δημήτρη Μητροπάνου, στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη μεγάλη αυτή συναυλία με τίτλο «πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία» ,ξεχώρισε η παρουσία δεκάδων παιδιών που άκουσαν για πρώτη φορά τραγούδια του Δ. Μητροπάνου ,που η κληρονομιά του παραμένει μια σχολή από μόνη της, με κύριες αξίες την καθαρότητα, την ευθύτητα και τη τιμιότητα.

Γέμισε με κόσμο η πλατεία δημαρχείου ,σε μια μαγική βραδιά, γεμάτη με τραγούδια του αξέχαστου ερμηνευτή.

‘Ηταν μια συναυλία, απ αυτές που συζητιούνται για πολύ καιρό. Ήταν εκεί άνθρωποι που μεγάλωσαν με τα τραγούδια αυτά. Ηταν εκεί εργαζόμενοι ,λαϊκοί άνθρωποι που κάθε φορά ανατριχιάζουν με τα κομμάτια του.

Ένα μαγικό συναπάντημα γενεών.

Κρατάμε αυτή τη βραδιά στη μνήμη μας καθώς επίσης και την χαρακτηριστική τοποθέτηση του Δημήτρη Μητροπάνου ,που είχε πεί : « Μπορεί κάποιοι να με λένε και γραφικό για τις επιλογές μου. Αυτοί, όμως, τι είναι; Εγώ μπορεί να είμαι γραφικός, αυτοί, όμως, είναι δουλοπρεπείς, γλείφτες. Δεν με νοιάζουν, ούτε με αφορούν. . Εχω την αξιοπρέπειά μου, που λείπει απ' αυτούς που σκύβουν το κεφάλι και κλίνουν το "βολεύομαι" σε όλες τις πτώσεις».

Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συναυλία, ευχαριστούμε τους μουσικούς της ορχήστρας που χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές στο κοινό, ερμηνεύοντας με τον μοναδικό τους τρόπο τραγούδια που έχουν μείνει ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου. Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον συνάδελφο Ανδρέα Κωστούλα που φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Δ. Μητροπάνου.

Το πολιτιστικό γίγνεσθαι ,έχει συνέχεια με την εικαστική έκθεση που θα λάβει χώρα στο ΠΑΝΘΕΟΝ από τις 26ως 31/07/2022. Θα είμαστε και πάλι όλοι εκει.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΕΓΓΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ
Read More »
Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας προς τιμήν του Δημήτρη Μητροπάνου Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας προς τιμήν του Δημήτρη Μητροπάνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

3η συνάντηση φιλαρμονικών στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
3η συνάντηση φιλαρμονικών στην Ηγουμενίτσα


Η φιλαρμονική μας στα πλαίσια του πολιτιστικού καλοκαιριού 2022 του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας και με αφορμή τα 62 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας διοργανώνει την 3η συνάντηση φιλαρμονικών από 21/7/2022 έως 23/7/2022 και ώρα έναρξης 21:15 στην θέση πλατάνια Ηγουμενίτσας .
Και τις τρεις μέρες οι φιλαρμονικές θα παρελάσουν στην παραλιακή οδό και θα καταλήγουν στον χώρο των εκδηλώσεων όπου θα δίνουν συναυλία.

Μια μεγάλη μουσική γιορτή για τον τόπο μας στην οποία μας κάνουν την τιμή να παρευρίσκονται :
1. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
2. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΥ «ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ»
3. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ»
4. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Χορηγοί επικοινωνίας:
Thesprotikoiantilaloi.gr
ART TV
Thesprotia24.gr
Θεσπρωτικός Παλμός
Τhesprotikoiantilaloi.gr
Read More »
3η συνάντηση φιλαρμονικών στην Ηγουμενίτσα 3η συνάντηση φιλαρμονικών στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

6 έδρες λιγότερες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου - Χάνει 1 η Θεσπρωτία

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
6 έδρες λιγότερες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου - Χάνει 1 η ΘεσπρωτίαΈξι έδρες λιγότερες θα έχει το νέο Περιφερειακό Συμβουλίου Ηπείρου. 
Η απογραφή ήρθε για να επιβεβαιώσει όσα ήδη προβλεπόταν στον εκλογικό νόμο του 2021 για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Έτσι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου από τις 51 έδρες που έχει σήμερα θα περιοριστεί στις 45.
Οι τρεις από αυτές τις έδρες χάνονται από τα Ιωάννινα και από μια από τους υπόλοιπους τρεις νομούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Νόμο, η κατανομή των εδρών αποσυνδέεται από τον αριθμό των ψηφισάντων και «μέτρο για τον υπολογισμό των εδρών των περιφερειακών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτελεί το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού της περιφέρειας δια του αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου κάθε περιφέρειας.
Από το πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού κάθε εκλογικής περιφέρειας δια του εκλογικού μέτρου προκύπτουν οι έδρες των περιφερειακών της συμβούλων».
Για την Ήπειρο, με βάση την απογραφή του 2021, το μέτρο αυτό υπολογίζεται σε 7101, το οποίο διαιρεί τον πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας και δίνει 22 έδρες στα Ιωάννινα (έναντι 25 σήμερα), 9 έδρες στην Άρτα (έναντι 10 σήμερα), 6 έδρες στη Θεσπρωτία (έναντι 7 σήμερα) και τέλος, 8 έδρες στην Πρέβεζα (έναντι 9 σήμερα).
Read More »
6 έδρες λιγότερες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου - Χάνει 1 η Θεσπρωτία 6 έδρες λιγότερες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου - Χάνει 1 η Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Ανακοίνωση του Συλλόγου Πρόνοιας του Νοσοκομείου Φιλιατών "ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ"

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Ανακοίνωση του Συλλόγου Πρόνοιας του Νοσοκομείου Φιλιατών "ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ"


Τελευταία ακούγοντας σχόλια γιατί δεν τελούνται μυστήρια στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά και για να μην διαστρεβλώνεται η αλήθεια σαν πρόεδρος του Συλλόγου, δηλώνουμε οτι ποτέ δεν αρνηθήκαμε την παραχώρηση της εκκλησίας και του χώρου για την τέλεση μυστήριον και αυτό γινόταν από της ιδρύσεως της εκκλησίας το 1946, μέχρι τώρα τα μυστήρια τα εκτελούσαν χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι την συνταξιοδότηση τους οι Ιερείς της πόλης ο Ζυλης Παύλος και ο Σπυρίδων Κωνσταντίνος.
Κάποιοι πολίτες θέλοντας να τελέσουν μυστήριο, Γάμο η Βάπτιση, απευθύνθηκαν στον νέο Ιερέα της πόλης όποιος αρνήθηκε να τέλεση μυστήριο στον Άγιο Κοσμά με την Δικαιολογία οτι είναι Ιδιωτική Εκκλησία .
Ποτέ δεν αρνούμαστε να ανοίξουμε την εκκλησία σε κανέναν. Η εκκλησία δεν είναι ιδιωτική και δεν ανήκει σε κάποιων ιδιώτη. Ανήκει στους Φιλιαταιους όπως ανήκε απο ιδρύσεως της όλα αυτά τα χρόνια. 
Και τα πενιχρά έσοδα που έχει τα διαθέτη για της ανάγκες του Νοσοκομείου και για ανάγκες απόρων ασθενών. 
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνον.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ"
Read More »
Ανακοίνωση του Συλλόγου Πρόνοιας του Νοσοκομείου Φιλιατών "ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ" Ανακοίνωση του Συλλόγου Πρόνοιας του Νοσοκομείου Φιλιατών "ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Ο Δήμος Σουλίου για την εξέλιξη του προγράμματος βελτιώσεων – ασφαλτοστρώσεων δημοτικών δρόμων

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022
Ο Δήμος Σουλίου για την εξέλιξη του προγράμματος βελτιώσεων – ασφαλτοστρώσεων δημοτικών δρόμων


Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου με τίτλο: «Βελτιώσεις – Ασφαλτοστρώσεις του Δήμου Σουλίου», προϋπολογισμού 1.570.000,00€, που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτοστρώσεων στις Κοινότητες της Δ.Ε. Σουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το εν λόγω έργο αφορά σε παρεμβάσεις τσιμεντοστρώσεων και ασφαλτοστρώσεων και στις 32 Κοινότητες του Δήμου. Μετά την ολοκλήρωση των τσιμεντοστρώσεων συνολικού μήκους 5.000m που αφορούν 25 από τις Κοινότητες του Δήμου, ακολούθησαν οι ασφαλτοστρώσεις οδών στις Κοινότητες της Δ.Ε. Σουλίου.

Από σήμερα και για το προσεχές διάστημα οι εργασίες ασφαλτοστρώσεων θα συνεχιστούν στη Δ.Ε. Αχέροντα και συγκεκριμένα στις Κοινότητες Γλυκής, Χόικας, Γαρδικίου και Σκανδάλου, όπου το συνολικό μήκος των προς αποκατάσταση οδών ανέρχεται σε 3.100m περίπου.

Ακολουθεί ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από την υλοποίηση του εν λόγω έργου.


Read More »
Ο Δήμος Σουλίου για την εξέλιξη του προγράμματος βελτιώσεων – ασφαλτοστρώσεων δημοτικών δρόμων Ο Δήμος Σουλίου για την εξέλιξη του προγράμματος βελτιώσεων – ασφαλτοστρώσεων δημοτικών δρόμων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Σελίδες