Την Κυριακή η 7η γιορτή Μανιταριών στο Πολύδροσο Παραμυθιάς

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Την Κυριακή η 7η γιορτή Μανιταριών στο Πολύδροσο ΠαραμυθιάςΤην ερχομένη Κυριακή 30 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 7η Γιορτή Μανιταριού στο Πολύδροσο Παραμυθιάς.Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί με βόλτα στο Δάσος για συλλογή μανιταριών, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία από εξειδικευμένους συλλέκτες αλλά και θα δοκιμάσουμε μανιταρόσουπα.
Read More »
Την Κυριακή η 7η γιορτή Μανιταριών στο Πολύδροσο Παραμυθιάς Την Κυριακή η 7η γιορτή Μανιταριών στο Πολύδροσο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών


Καλείστε σε μεικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών (δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη) που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (Ελευθερίου Βενιζέλου 8), στις 31 Οκτωβρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 μ.μ. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του ν.4555/2018 και τηρούμενων των μέτρων προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του COVID- 19 ( άρθρο 78 του Ν. 4954/2022) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

1. Έγκριση τεχνικού προγράμματος έτους 2023.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

2. Έγκριση 7ης Αναμόρφωσης τεχνικού προγράμματος & Προϋπολογισμού οικ. έτους 2022.
- Εισηγητές : Αντιδήμαρχοι κ. Κατσάρης Πέτρος & κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

3. Έκθεση Γ΄ τριμήνου του έτους 2022 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

4.Ορισμός εκπροσώπων για Σχολικό Συμβούλιο στο 6 θέσιο Δημ. Σχ. Ασπροκκλησίου - Σαγιάδας .
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

5. Ορισμός εκπροσώπων για Σχολικό Συμβούλιο στο ΓΕΛ Φιλιατών .
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς

6. Έκδοση ψηφίσματος στήριξης εργαζομένων στο Πρόγραμμα << ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ>>.
Εισηγητής: Πρόεδρος ΟΚΠΠΠΑΔΗΦ κα Ευθυμίου -Βρακά Ελένη
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Το κρουαζιερόπλοιο SEVEN SEAS SPLENDOR την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Το κρουαζιερόπλοιο SEVEN SEAS SPLENDOR την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα


Από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας έγινε γνωστό ότι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου αναμένεται να προσεγγίσει το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας το κρουαζιερόπλοιο SEVEN SEAS SPLENDOR.
Το κρουαζιερόπλοιο αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 10:00 το πρωί και να αναχωρήσει στις 18:00 το απόγευμα.
Το πλοίο έχει χωρητικότητα 750 ατόμων, όμως δεν έγινε γνωστός, ο αριθμός επιβαινόντων ή κάποιο πρόγραμμα της εταιρείας για επισκέψεις σε τοπικά αξιοθέατα...
Αν κρίνει κανείς όμως από την απευθείας ανάθεση της μεταφοράς των επιβατών με λεωφορείο σε Γιαννιώτικη εταιρεία, μπορεί να καταλάβει πως οι περισσότεροι επιβάτες θα βρεθούν εκτός Θεσπρωτίας.
Read More »
Το κρουαζιερόπλοιο SEVEN SEAS SPLENDOR την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα Το κρουαζιερόπλοιο SEVEN SEAS SPLENDOR την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο νεαροί για πυροβολισμό στον αέρα, τα ξημερώματα στην παραλιακή

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο νεαροί για πυροβολισμό στον αέρα, τα ξημερώματα στην παραλιακή


Σε δύο συλλήψεις νεαρών ατόμων προχώρησε η υποδιεύθυνση ασφαλείας Ηγουμενίτσας. 
Οι δύο ημεδαποί, τα ξημερώματα του Σαββάτου, έριξαν πυροβολισμό στον αέρα , ενώ επέβαιναν σε αυτοκίνητο, στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας κοντά στην παιδική χαρά, προκαλώντας αναστάτωση σε θαμώνες παρακείμενων καταστημάτων. 
Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθησαν και παραπέμπονται με την κατηγορία της οπλοχρησίας και οπλοκατοχής. 
Σε έρευνα που ακολούθησε στα σπίτια των δύο νεαρών και οικείων τους προσώπων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετικές καραμπίνες και φυσίγγια που ανήκαν σε συγγενή του ενός, καθώς και κυνηγετικά μαχαίρια.
Οι κατηγορούμενοι στους αστυνομικούς ισχυρίστηκαν ότι το όπλο με το οποίο πυροβόλησαν ήταν ρέπλικα με άσφαιρα φυσίγγια το οποίο πέταξαν μετά τον πυροβολισμό καθώς φοβήθηκαν. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο όπλο από το οποίο προήλθε ο πυροβολισμός δεν βρέθηκε από τις μέχρι στιγμής έρευνες.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο νεαροί για πυροβολισμό στον αέρα, τα ξημερώματα στην παραλιακή Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο νεαροί για πυροβολισμό στον αέρα, τα ξημερώματα στην παραλιακή Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Τοποθέτησαν κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων σε Παραμυθιά, Κρυσταλλοπηγή και Γαρδίκι

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Τοποθέτησαν κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων σε Παραμυθιά, Κρυσταλλοπηγή και Γαρδίκι


Ο Δήμος Σουλίου αγκαλιάζει την πρωτοβουλία ανακύλωσης χρησιμοποιημένων ενδυμάτων, υποδημάτων, και λοιπών ειδών, με την ανάπτυξη και τοποθέτηση ενός δικτύου ειδικών μωβ κάδων σε επιλεγμένες θέσεις. Τα είδη που ανακυκλώνονται στο νέο αυτό ρεύμα ανακύκλωσης, είναι είδη ιματισμού (ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ ένδυσης κ.α.), λευκά είδη, (σεντόνια, μαξιλάρια, κουβέρτες κ.α.), παιδικά παιχνίδια από ύφασμα, κλπ.. Οι μωβ κάδοι, δέχονται τα είδη πλυμένα και καθαρά και τοποθετημένα σε σακούλες.

Στο Δήμο Σουλίου έχουν τοποθετηθεί πέντε κάδοι, στα εξής σημεία:
Στην Κοινότητα Κρυσταλλοπηγής, επί της πλατείας Αγίων Θεοδώρων
Στην Κοινότητα Παραμυθιάς, στην περιοχή «Μανόπουλου»
Στην Κοινότητα Παραμυθιάς, στη θέση «Γαλατάς»
Στην Κοινότητα Παραμυθιάς, στο δημοτικό γήπεδο «49 προκρίτων»
Στην Κοινότητα Γαρδικίου, πλησίον του πρώην Δημαρχειακού Μεγάρου.
Μετά από μικρή διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ενώ μέρος του ρουχισμού διατίθεται και για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

Μέσα στους κάδους δεν πρέπει να ρίχνονται απορρίμματα οικιακά, καθώς και υλικά από γυαλί, αλουμίνιο ή πλαστικό.
Ας κάνουμε λοιπόν τη διαφορά, αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία και επιδεικνύοντας αφενός σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και κοινωνική ευαισθησία μέσω της προσφοράς στον συνάνθρωπό μας.
Read More »
Τοποθέτησαν κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων σε Παραμυθιά, Κρυσταλλοπηγή και Γαρδίκι Τοποθέτησαν κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων σε Παραμυθιά, Κρυσταλλοπηγή και Γαρδίκι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Διαδικτυακή συνεδρίαση για το SUPER RALLY 2023 που θα πραγματοποιηθεί στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Διαδικτυακή συνεδρίαση για το SUPER RALLY 2023 που θα πραγματοποιηθεί στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας


Σας ενημερώνουμε ότι το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη HARLEY DAVIDSON διοργανώνουν διαδικτυακή συνάντηση την προσεχή Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 13:00 στον ακόλουθο σύνδεσμο της πλατφόρμας WEBEX:

ή σε συντόμευση

Στην συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας της Λέσχης κος Λεόντιος Λεοντιάδης θα ενημερώσει για τις ενέργειες προετοιμασίας της λέσχης για το SUPER RALLY 2023, την λειτουργία της ιστοσελίδας κρατήσεων και θα επιλύσει απορίες των συμμετεχόντων.
Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε ενεργά στην συνάντηση, να ενημερωθείτε για το γεγονός και να επιλύσετε τις όποιες απορίες σας.
Καθώς η συνάντηση θα στηριχθεί πάνω σε διαλογική συζήτηση μεταξύ του Γ.Γ. και των συμμετεχόντων σχεδόν από την έναρξή της, και αναλόγως της συμμετοχής και των αποριών που θα τεθούν και συζητηθούν ενδεχομένως να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα,
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους με τον Τουρισμό να είναι συνδεδεμένοι με την πλατφόρμα συνάντησης 5 λεπτά πριν την έναρξή της. Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή από τις 12:45.
Για να συμμετέχετε στην συνάντηση, δεν απαιτείται να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή webex στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας αλλά αρκεί αντιγραφή του συνδέσμου κι επικόλληση σε οποιοδήποτε φυλλομετρητή (Browser: Firefix, Chrome κλπ).
Παρακαλούμε κατά την σύνδεσή σας να εισάγετε το όνομά σας και να έχετε το μικρόφωνό σας στην σίγαση. Δεν είναι απαιτούμενο να έχετε ανοιχτή την κάμερά σας.
Η συνάντηση θα καταγραφεί και prtscrn θα χρησιμοποιηθούν για την προβολή της εκδήλωσης σε επόμενο ΔΤ.
Read More »
Διαδικτυακή συνεδρίαση για το SUPER RALLY 2023 που θα πραγματοποιηθεί στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας Διαδικτυακή συνεδρίαση για το SUPER RALLY 2023 που θα πραγματοποιηθεί στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Τετάρτη και Πέμπτη η διανομή ΤΕΒΑ από το Δήμο Φιλιατών

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Τετάρτη και Πέμπτη η διανομή ΤΕΒΑ από το Δήμο Φιλιατών


Ο ΔΗΜΟΣ Φιλιατών ως Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης της Π.Ε. Θεσπρωτίας, ενημερώνει τους πολίτες της, ότι την Τετάρτη 02/11 και Πέμπτη 03/11/2022 & ώρες 11:00 έως 14:00 στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ , ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018-2019 ΜΙS 5029413 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ/FEAD», θα διανείμει τρόφιμα ήτοι : ΧΟΙΡΙΝΟ ΑΝΕΥ ΟΣΤΟΥ ΚΑΙ ΛΑΔΙ σε δικαιούχους οι οποίοι είναι αποκλειστικά οι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD (δηλαδή οι Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) που τροποποίησαν την αίτησή τους, δηλώνοντας ότι επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διανομών ΤΕΒΑ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά τον αριθμό της αίτησης τους, το ΑΜΚΑ και την ταυτότητα.
Σημείο Διανομής: Παλαιό Δημαρχείο Φιλιατών (Ισόγειο, χώρος Κοινωνικού Παντοπωλείου).
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΌ ΤΡΙΤΟ ΑΤΟΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ
Παρακαλείσθε όπως τηρήσετε τα ωράρια διανομής που είναι 11:00 – 13:00
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην γραμματεία του Δήμου τηλ. επικοινωνίας 2664360100 ή στο 2664022324 email info@filiates.gr
Read More »
Τετάρτη και Πέμπτη η διανομή ΤΕΒΑ από το Δήμο Φιλιατών Τετάρτη και Πέμπτη η διανομή ΤΕΒΑ από το Δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα οδήγησης

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Συνελήφθη μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα οδήγησης


Συνελήφθη χθες (28-10-2022) το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας ημεδαπός, διότι οδηγούσε αυτοκίνητο στερούμενος σχετικής άδειας ικανότητας και υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Read More »
Συνελήφθη μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα οδήγησης Συνελήφθη μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα οδήγησης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Επίσκεψη κλιμακίου της Τ.Ε Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Επίσκεψη κλιμακίου της Τ.Ε Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς


Κλιμάκιο της ΤΕ Θεσπρωτίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο(Π.Κ.) Παραμυθιάς με αφορμή τις συζητούμενες μετακινήσεις τους στην ΠΥ Ηγουμενίτσας και κουβέντιασε με τους πυροσβέστες.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και οι πυροσβέστες αφού τόσο η δύναμη όσο και τα τεχνικά μέσα είναι σε οριακή κατάσταση για να καλύψει μια τόσο μεγάλη περιοχή. Άρα και η οποιαδήποτε μετακίνηση πυροσβεστών από το κλιμάκιο θα έχει ως συνέπεια το έργο των πυροσβεστών να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Επίσης, οι πυροσβέστες έθεσαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το ζήτημα ανανέωσης του προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών πενταετούς και επταετούς θητείας, καθώς και όλων των εποχικών πυροσβεστών.

Ακόμη, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Π.Κ. σε σταθμό Δ’ τάξης με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, μέσα πυρόσβεσης, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των πυροσβεστών.

Από την πλευρά του το κλιμάκιο του ΚΚΕ τόνισε, για ακόμα μια φορά, ότι έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, με την ύπαρξη τριών διαφορετικών εργασιακών σχέσεων, όπως μόνιμοι πυροσβέστες, πενταετούς υποχρέωσης και εποχικοί πυροσβέστες.


Επίσης, επισημάνθηκε η ριζική διαφωνία του με τις επιλογές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, για την απαράδεκτη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει παρέμβει επανειλημμένα σε βάθος 20ετίας για την κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, εποχικών και πενταετούς θητείας. Μάλιστα για να μπει οριστικό τέλος σε αυτή την κατάσταση κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή, όπου ζήτησε συγκεκριμένα οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας και οι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα να εντάσσονται αυτοδικαίως στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό χωρίς να απαιτείται νέα κρίση.

Αυτή την τροπολογία την καταψήφισαν τα αστικά κόμματα, γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την αδιαφορία τους όταν πρόκειται για μέτρα που ενισχύουν την πυροπροστασία του λαού μας από επικίνδυνες καταστάσεις που πολύ συχνά έρχεται αντιμέτωπος ειδικότερα κατά την θερινή περίοδο.

Επίσης, τονίστηκε ότι το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με τη συνεχή συρρίκνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τα αποτελέσματα της οποίας φάνηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, Αττική, Ηλεία και αλλού.

Η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να μονιμοποιήσει όλους τους πυροσβέστες, αλλά να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού στην Πυροσβεστική, που να καλύπτει τις ανάγκες για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων.
Read More »
Επίσκεψη κλιμακίου της Τ.Ε Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς Επίσκεψη κλιμακίου της Τ.Ε Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Εγκαινιάστηκε η δανειστική βιβλιοθήκη Ελευθερίου (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Εγκαινιάστηκε η δανειστική βιβλιοθήκη Ελευθερίου (+ΦΩΤΟ)


Η Δανειστική βιβλιοθήκη Ελευθερίου είναι πλέον γεγονός και είναι ανοιχτή για όλους!!! 
Είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πάντες και δίνοντας τα φώτα της σε νέους και μεγάλους! 
Από σήμερα και στο εξής, το χωριό μας είναι ακόμη πιο πλούσιο, χάρη σε μια ιδέα που βρήκε ανταπόκριση και πολύτιμη στήριξη από ανθρώπους, που χρόνια τώρα σέβονται και στηρίζουν το χωριό μας. 
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους πίστεψαν και στήριξαν το όραμα μας.
Τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λωλο που είναι δίπλα, με αγάπη για το χωριό μας και εξαρχής στάθηκε αρωγός της προσπάθειας, παρέχοντας έμπρακτη υλικοτεχνική βοήθεια για τις επισκευές και τα κατασκευαστικά αυτού του χώρου, όπως επίσης και πολύτιμη βοήθεια για το στήσιμο της εκδήλωσης και γενικότερα έργα που ομορφαίνουν το χωριό μας και διευκολύνουν την καθημερινότητα των συγχωριανών. 
Επίσης, την Περιφέρεια Ηπείρου για όλη την μέχρι τώρα συνδρομή και στήριξη και κυρίως τον Θανάση Αηδονη για τη λήψη της εξαίρετης αυτής πρωτοβουλία και για την οικονομική ενίσχυση και ανάδειξη του χώρου. 
Νιώθω υπερήφανος για τους συγχωριανούς μου, που αγαπούν αληθινά το Ελευθέρι μας, το τόπο μας και θέλω να ευχαριστήσω για την οικονομική στήριξη έναν - έναν ξεχωριστά τους.. 
Μιχάλη Χριστοδούλου. Ιωάννη Μπόμπη. Σωτήρη χήρα. Μάρκο Θάνο. Βαρβάρα και Αλέξανδρο Κυριάκη. Θωμά, Σπύρο και Παύλο Σταμάτη. Σταύρο Μπότσιο. Θεοφάνη Νάστα. Απόστολο Αποστόλου. Δέσποινα Κασκάνη. 
Χωρίς βεβαια να ξεχνάω τους εθελοντές μας ,τους αφανής ήρωες και κυρίως την κα Μητρου Σταματια για τις ατέλειωτες ώρες που χρειάστηκαν για την βιβλιοθέτηση και την κα Χρηστου Ανδρομαχη για την επίβλεψη και καθαριότητα του χώρου.
Επίσης τον πολιτιστικό σύλλογο Ελευθερίου και τον Σύλλογο Γυναικών Σελλιμές που στηρίζουν διαρκώς το χωριό μας και προβάλλουν και συντηρούν τα ήθη και τα έθιμά μας.
Εύχομαι σε όλους υγεία, χαρά, δημιουργία με αγάπη για τον τόπο και τον συνάνθρωπο μας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ελευθερίου
Δημήτριος Λιοπιάρης
Read More »
Εγκαινιάστηκε η δανειστική βιβλιοθήκη Ελευθερίου (+ΦΩΤΟ) Εγκαινιάστηκε η δανειστική βιβλιοθήκη Ελευθερίου (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Στο "Φως στο Τούνελ" η εξαφάνιση του Χαράλαμπου Κόντου από το Μορφάτι Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Στο "Φως στο Τούνελ" η εξαφάνιση του Χαράλαμπου Κόντου από το Μορφάτι Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Αποκλειστικά στην εκπομπή «Φως Στο Τούνελ» μίλησε ο Αλέξανδρος Κόντος, εμφανώς μετανιωμένος για τον τρόπο που μίλησε στον αδελφό του, Χαράλαμπο, σπρώχνοντάς τον στη φυγή.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κόντος επεσήμανε πως ο 58χρονος αδελφός του, με τον οποίο έμεναν μαζί στο Μορφάτι Θεσπρωτίας, ήταν ένας κοινωνικός άνθρωπος που δεν είχε διαφορές με κανέναν.
«Ο αδελφός μου δεν εργαζόταν τα τελευταία χρόνια. Όταν χάσαμε τη μάνα μας, τον έπιασε μία στενοχώρια.
Κλείστηκε στον εαυτό του και τον πήρε από κάτω. Προσπαθούσε να με βοηθήσει, αλλά εγώ δεν του φέρθηκα καλά, ήμουν κάπως απότομος μαζί του.
Έφυγε από μένα κι ευθύνομαι εγώ γι’ αυτό. Δεν έχει φύγει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Εγώ φοβάμαι για το χειρότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο αδελφός του, κατά τη φυγή του, δεν πήρε ούτε κινητό ούτε την ταυτότητά του.
«Τον Ιούλιο που χάθηκε, δεν πήρε ούτε το κινητό, ούτε την ταυτότητά του μαζί. Τον ψάχναμε μέχρι το πρωί και αμέσως μετά ήρθε και η Ασφάλεια και τον έψαχναν παντού. Δεν βρέθηκε τίποτα, λες και άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Μία βδομάδα διήρκησαν οι έρευνες με drone και σκυλιά. Μου έλεγαν ότι τον σκότωσα εγώ. Το ίδιο πράγμα είναι. Αν έχει κάνει κάτι κακό, θα είναι σαν να τον σκότωσα εγώ με τα λόγια που του είπα. Ήταν βαριά, τον έβρισα χυδαία. Ξέσπαγα σε αυτόν. Ελπίζω να βρεθεί ένας και να μας πει που βρίσκεται, για να ηρεμήσω κι εγώ, γιατί με έχει πάρει η κατηφόρα», σχολίασε ο κ. Κόντος.

Read More »
Στο "Φως στο Τούνελ" η εξαφάνιση του Χαράλαμπου Κόντου από το Μορφάτι Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Στο "Φως στο Τούνελ" η εξαφάνιση του Χαράλαμπου Κόντου από το Μορφάτι Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Επιχρωματίζοντας το έπος του ’40 - Ταξίδι στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο με το ψηφιακό έγχρωμο πινέλο του Χρ. Καπλάνη

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Επιχρωματίζοντας το έπος του ’40 - Ταξίδι στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο με το ψηφιακό έγχρωμο πινέλο του Χρ. Καπλάνη
ufgcgxhg

Το αφιέρωμα δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής "Επί του ...Περιστυλίου"  με επιμέλεια του Θοδωρή Τζαλαβρά.

249330224_439145197775699_749546638115772093_n
(Επιστράτευση, 1940)

Χρήστος Καπλάνης: Δίνει χρώμα και ζωή σε παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες ζωντανεύοντας εκπληκτικά το παρελθόν. Όποιος έχει δει τη δημιουργική δουλειά του, μένει έκθαμβος με το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα.

Για τον Ηπειρώτη Χρήστο Καπλάνη ο λόγος τον οποίο εντοπίσαμε τυχαία αναζητώντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο τοίχος του «Past in color Χρώμα στο Παρελθόν» στο Facebook και το αντίστοιχο blog του είναι από τους πλέον επισκέψιμους διαδικτυακούς τόπους. Ειδικά στον πρώτο οι πιστοί ακόλουθοι πλησιάζουν τις 90.000. Έχει καταφέρει, με το μεράκι του επιχρωματισμού και του ζωντανέματος παλιών φωτογραφιών να μαγέψει τόσες χιλιάδες ανθρώπων σε πολλά μέρη του κόσμου. Πως ξεκίνησε όμως αυτό το υπέροχο και συνάμα κοπιαστικό δημιουργικό ταξίδι;

242323754_2573565996122143_2034249143811628946_n
(Ο Θεσπρωτός καλλιτέχνης από το Φοινίκι Φιλιατών, 
Χρήστος Καπλάνης)

Μεγάλωσε στην Αθήνα, σε μια γειτονιά δίπλα από την Ακρόπολη. Σπούδασε Γραφικές και Καλές Τέχνες και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία στο χώρο των Γραφικών Τεχνών. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της διαφήμισης, με δικό του δημιουργικό γραφείο. Τα τελευταία 25 χρόνια όμως ζει και δημιουργεί στον παραδοσιακό οικισμό Φοινικίου στην Θεσπρωτία, απολαμβάνοντας καθημερινά την πανοραμική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Καλαμά.

Πριν αρκετά χρόνια, σε μια επίσκεψη του στο Παρίσι, είχε την ευκαιρία να δει έγχρωμες φωτογραφίες του 1913, από τη συλλογή του Αλμπέρ Καν. Εντυπωσιάστηκε καθώς είδε το παρελθόν να “ζωντανεύει” μπροστά στα μάτια του μου. Αμέσως σκέφτηκε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να δώσει χρώμα και σε δικές μας παλιές φωτογραφίες. Και από τότε έχει επιχρωματίσει πάνω από χίλιες ελληνικές και ξένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

248419209_439151467775072_8642265748882142009_n
(Ο Γιάννης Τσαρούχης με την εικόνα “Παναγία της Νίκης” που ζωγράφισε στο Αλβανικό μέτωπο, 1940-41)

-Τι είναι εκείνο όμως που ελκύει τον Χρήστο Καπλάνη στον επιχρωματισμό;

«Τόσο η έρευνα που προηγείται προς αναζήτηση των αυθεντικών χρωμάτων, όσο και η καλλιτεχνική επεξεργασία σε οδηγούν στο ζωντάνεμα ενός ταξιδιού στο παρελθόν. Ενα όμορφο ταξίδι στο χρόνο».

249022224_439147287775490_1232746266317361569_n
(Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Κορυτσά. Νοέμβριος 1940)

-Γιατί να δούμε έγχρωμα τα… ασπρόμαυρα;

«Το χρώμα σε μια μαυρόασπρη φωτογραφία πολλαπλασιάζει τη συγκίνηση, φέρνει πιο κοντά την εικόνα στη σύγχρονη οπτική και τη κάνει πιο κατανοητή αναδεικνύοντας τις λεπτομέρειες εκείνες τις οποίες σε ένα γκρίζο φόντο δύσκολα διακρίνεις. Τη συγκίνηση εκείνης της στιγμής. Μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά στο γεγονός. Η απόσταση μικραίνει και γίνονται ευδιάκριτα περισσότερα πράγματα. Αυτό βοηθά στον εμπλουτισμό της γνώσης για την περίοδο που τραβήχτηκε η φωτογραφία και ανοίγει νέες προοπτικές σε επίπεδο ιστορικής εκτίμησης. Για τις ιστορικές φωτογραφίες (φωτογραφίες τεκμηρίωσης) η αξία τους είναι το πάγωμα της στιγμής. Η απαθανάτιση του στιγμιαίου γεγονότος. Είναι επίσης πλήθος πληροφοριών. Ενας καλός παρατηρητής μπορεί να αναγνώσει πάνω από χίλιες λέξεις σε μια πλούσια εικόνα. Συνήθως όμως, ξεχνάμε ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα».

ghfdd

-Πόσο δύσκολο είναι να επιχρωματίσεις μια ασπρόμαυρη φωτογραφία;

«Ο επιχρωματισμός μιας φωτογραφίας μπορεί να φαίνεται απλός, αλλά στη ουσία δεν είναι. Χρειάζεται γνώση της ψηφιακής τεχνολογίας, εικαστική παιδεία και πολλές ώρες εργασίας. Και κάτι ακόμη. Οπως σε όλα, υπάρχει καλός και κακός επιχρωματισμός. Αυτό που χαρακτηρίζει έναν καλό είναι η ποιότητα στη λεπτομέρεια και η σωστή χρωματική απόδοση των αντικειμένων. Οι γνώσεις ζωγραφικής βοηθούν αρκετά.Η δε επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων προϋποθέτει πολλή έρευνα. Αν και μιλάμε για ψηφιακή τεχνολογία, όλα είναι εν τέλει χειροποίητα και θέμα προσωπικού γούστου, σε αυτή τη λεπτομέρεια. Σήμερα υπάρχουν προγράμματα επιχρωματισμού, τα οποία όμως είναι αναξιόπιστα. Εγώ κάνω τον επιχρωματισμό στο “χέρι”, χρησιμοποιώντας ψηφιακά πινέλα και ψηφιακά χρώματα σε πολλά επίπεδα. Βλέπω τη μαυρόασπρη φωτογραφία ως προσχέδιο σε ζωγραφικό καμβά, τον οποίο καλούμαι να ζωγραφίσω.

yttuiuiu

-Ποια είναι η παλιότερη φωτογραφία στην οποία έχετε δώσει χρώμα;

Η Ακρόπολη, φωτογραφισμένη από τον Paul Baron des Granges, το 1869. Δεν μου παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες, διότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτή τη περιοχή και γνώριζα τα χρώματα από πρώτο χέρι.

-Πού βρίσκετε τις φωτογραφίες που «επεξεργάζεστε» δημιουργικά;

«Εκεί, έξω, υπάρχει άφθονο υλικό. Οι ψηφιακές συλλογές αποκτούν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον. Το σημαντικό είναι η διαδικασία της επιλογής, η οποία είναι χρονοβόρα και επίπονη. Οι φωτογραφίες που λαμβάνω από φίλους είναι εκατοντάδες. Ομως, μετά από αξιολόγηση, ελάχιστες αξιοποιούνται». Και όταν λέμε φίλους, υπάρχουν και εκείνοι που παρακολουθούν τη δουλειά του. Όπως ο Αμερικανός Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ, που έσπευσε να τού γράψει: «Κύριε Καπλάνη, κάνατε μια απίστευτη δουλειά με το χρωματισμό. Δεν έχω δει ποτέ καλύτερη δουλειά! », ήταν το σχόλιό του στον επιχρωματισμό εικόνων του μαιτρ από την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘50 (παράδειγμα, η Μύκονος του 1955). Οι επιχρωματισμένες φώτο που δημοσιεύουμε από το έπος του `40 και που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσει αποδεικνύουν την αριστοτεχνική δουλειά που κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Το αφιέρωμα δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής "Επί του ...Περιστυλίου"  με επιμέλεια του Θοδωρή Τζαλαβρά.
Read More »
Επιχρωματίζοντας το έπος του ’40 - Ταξίδι στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο με το ψηφιακό έγχρωμο πινέλο του Χρ. Καπλάνη Επιχρωματίζοντας το έπος του ’40 - Ταξίδι στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο με το ψηφιακό έγχρωμο πινέλο του Χρ. Καπλάνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Ο Βασίλης Γιόγιακας σε εκδήλωση μνήμης στους Βουλιαράτες για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Ο Βασίλης Γιόγιακας σε εκδήλωση μνήμης στους Βουλιαράτες για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία


Στην επίσημη Τελετή Μνήμης προς Τιμήν των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών στην Αλβανία κατά τον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο βρέθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κων/νο Τασούλα. 
Η τελετή, διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία σε συνεργασία με τις Αρχές της Δημοκρατίας της Αλβανίας, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 12:45 (τοπική ώρα) στο Ιστορικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.

«Οι Βουλιαράτες είναι ένας τόπος μνήμης που έχει συνδεθεί με το έπος του ’40-’41. Εδώ λειτουργούσε πεδινό νοσοκομείο του ελληνικού στρατού και εδώ γινόταν η ταφή όσων Ελλήνων στρατιωτών υπέκυπταν στα τραύματά τους. Με την παρουσία μας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους χιλιάδες πεσόντες και αγνοούμενους αξιωματικούς και οπλίτες, η θυσία των οποίων οδήγησε στην πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά του Άξονα, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας στην κατακτημένη Ευρώπη», δήλωσε εν όψει της αυριανής τελετής ο Βασίλης Γιόγιακας.
Read More »
Ο Βασίλης Γιόγιακας σε εκδήλωση μνήμης στους Βουλιαράτες για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία Ο Βασίλης Γιόγιακας σε εκδήλωση μνήμης στους Βουλιαράτες για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Σύλληψη 18χρονου και δύο 32χρονων στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
Σύλληψη 18χρονου και δύο 32χρονων στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 18χρονου και δύο 32χρονων αλλοδαπών προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι οι δύο 32χρονοι ως οδηγός και συνοδηγός ΙΧΕ αυτοκινήτου μετέφεραν από κοινού τον 18χρονο ο οποίος εντοπίστηκε κρυμμένος σε χώρο πίσω από τα καθίσματα του ΙΧΕ και στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ΙΧΕ όχημα, το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων δολαρίων Η.Π.Α. (2.500,00 $) και δύο συσκευές κινητών τηλεφώνων.
Read More »
Σύλληψη 18χρονου και δύο 32χρονων στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 18χρονου και δύο 32χρονων στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

12χρονος από τους Παξούς μεταφέρθηκε στο Φιλιάτι μετά από τροχαίο

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022
12χρονος από τους Παξούς μεταφέρθηκε στο Φιλιάτι μετά από τροχαίο


Τροχαίο ατύχημα έλαβε χώρα, πρωινές ώρες χθες, στην παραλιακή οδό Γαΐου Παξών, όταν Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό 47χρονη, κινούμενη προς τον Λιμένα Γαΐου, τραυμάτισε 12χρονο αλλοδαπό, ο οποίος διερχόταν πεζός.

Στο σημείο κατέφθασε ασθενοφόρο όχημα, με τον ιατρό του Κέντρου Υγείας Παξών να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον 12χρονο. Εν συνεχεία, κρίθηκε αναγκαία η άμεση διακομιδή του ανήλικου σε νοσοκομείο, ενώ ο ανήλικος 12χρονος τραυματίστηκε στην ποδοκνήμη στο ύψος του αστραγάλου. 

Ο τραυματίας διεκομίσθη με το ιδιωτικό σκάφος «PAXOS EXPRES» Λ.Π. 820 στον λιμένα «ΑΡΡΙΛΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ», ενώ με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Φιλιατών.

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Παξών.
Read More »
12χρονος από τους Παξούς μεταφέρθηκε στο Φιλιάτι μετά από τροχαίο 12χρονος από τους Παξούς μεταφέρθηκε στο Φιλιάτι μετά από τροχαίο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Σελίδες