Σε 9 κοινότητες τις επόμενες ημέρες ο Γιάννης Καράγιαννης και ο συνδιασμός ΔΗΜ.Ο.Σ.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Σε 9 κοινότητες τις επόμενες ημέρες ο Γιάννης Καράγιαννης και ο συνδιασμός ΔΗΜ.Ο.Σ.Read More »
Σε 9 κοινότητες τις επόμενες ημέρες ο Γιάννης Καράγιαννης και ο συνδιασμός ΔΗΜ.Ο.Σ. Σε 9 κοινότητες τις επόμενες ημέρες ο Γιάννης Καράγιαννης και ο συνδιασμός ΔΗΜ.Ο.Σ. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Στον Θεσπρωτό ο Εγκνταρ Βιγιάλμπα

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Στον Θεσπρωτό ο Εγκνταρ ΒιγιάλμπαΕνισχύεται με φορ από την Παραγουάη ο σύλλογος της Ηγουμενίτσας.

Ο Εγκνταρ Βιγιάλμπα εντάχθηκε στο ρόστερ του Θεσπρωτού.

 Ο 22χρονος επιθετικός αγωνιζόταν στην 12 de Octubre Football Club, της Παραγουάης, ενώ έχει 
παίξει και στην General Diaz.Read More »
Στον Θεσπρωτό ο Εγκνταρ Βιγιάλμπα Στον Θεσπρωτό ο Εγκνταρ Βιγιάλμπα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Το πρόγραμμα του εορτασμού της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου του θαυματουργού

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Το πρόγραμμα του εορτασμού της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου του θαυματουργού


Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, εορτάζουμε την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου Επισκόπου Ευροίας του θαυματουργού, Πολιούχου και Προστάτη Παραμυθίας και όλης της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, και ώρα 7.00μ.μ, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού θα γίνει ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου, εντός της πόλεως Παραμυθιάς.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, και ώρα 7:00π.μ., θα τελεσθεί όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων 49 Προκρίτων της πόλεως Παραμυθίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. ΑΝΔΡΕΟΥ τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως μας.


Read More »
Το πρόγραμμα του εορτασμού της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου του θαυματουργού Το πρόγραμμα του εορτασμού της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου του θαυματουργού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Δωρεά από το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Δωρεά από το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικόΟ Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το Νοσοκομείο Φιλιατών για την συλλογή σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για την συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται τις προσφορές σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζεστε και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης τους καθημερινά 07:00 – 15:00 .

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΑΓ.ΔΟΝΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ( ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσας
Τηλ.: 2665024245
Φαξ: 2665028888

Email: kf@igoumenitsa.gr
Facebook: https://www.facebook.com/kfIgoumenitsas/
Read More »
Δωρεά από το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό Δωρεά από το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... -13. ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.310.000,00 € ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... -13. ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.310.000,00 € ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ


Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από την Κεντρική Διοίκηση και σταδιακά εφαρμόζεται σε πλήθος φορέων, μεταξύ των οποίων και οι Ο.Τ.Α.. Στόχος είναι πρωτίστως η διευκόλυνση του πολίτη, αλλά και η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών προς αυτόν. Τα ισχνά οικονομικά των Δήμων όμως, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη αυτού του είδους των εφαρμογών, χωρίς τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων. Η Δημοτική Αρχή εκμεταλλεύτηκε ΟΛΕΣ τις ευκαιρίες των προσκλήσεων για χρηματοδότηση που προέκυψαν στη διάρκεια της τετραετίας, προκειμένου να δημιουργήσει την παρακαταθήκη της επόμενης μέρας και σε αυτό τον τομέα.

ΤΟΜΕΑΣ: ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Εκπονήθηκαν μελέτες και τεύχη δημοπράτησης από το μηδέν και υποβλήθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα τέσσερις (4) προτάσεις ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών, με έμφαση στους εξής τομείς:

1. Πολιτική Προστασία – Κοινωνική Μέριμνα - Κυβερνοασφάλεια

Λογισμικό και εξοπλισμός διαχείρισης και παρακολούθησης στόλου οχημάτων Δήμου και προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Κεντρική Πλατφόρμα Διαχείρισης Κρίσεων, Έξυπνης Πόλης και Κεντρικό Λογισμικό Διαχείρισης των επισκέψεων & υπηρεσιών των στελεχών του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Εφαρμογή Ηλεκτρονικού Μητρώου εθελοντών για ενεργοποίησή τους σε έκτακτα συμβάντα και εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνίας εθελοντών και στελεχών.
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα διαχείρισης των συμβάντων και περιουσίας του Δήμου.
Εφαρμογή ενημέρωσης πολιτών για έκτακτα συμβάντα μέσω κινητών τηλεφώνων.
Εφαρμογή Καταγραφής συμβάντων και προσφερόμενων υπηρεσιών από τα στελέχη του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (με χρήση από φορητές συσκευές Android).
Λογισμικό διαχείρισης συσκευών ανίχνευσης πτώσης, κουμπί πανικού και συσκευών εντοπισμού θέσης με αντίστοιχο εξοπλισμό για ηλικιωμένους συμπολίτες μας που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Εφαρμογή οργάνωσης ραντεβού με συγκεκριμένη Υπηρεσία του Δήμου για την αποφυγή συνωστισμού.
Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις.
Σύστημα Καταγραφής Συμβάντων & παρακολούθησης κυκλοφοριακών δεδομένων.

Επιπλέον εξοπλισμός:
Μετεωρολογικός σταθμός.
Video Κάμερες για την προστασία περιαστικών δασών.
Εξοπλισμός Κέντρου ελέγχου καμερών.
Συσκευές θερμομέτρησης στις εισόδους κτιρίων σχολείων.
Φορητές συσκευές (tablet) με λειτουργικό σύστημα Android για τα στελέχη του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

2. Διοικητική Ικανότητα
Ψηφιοποίηση αρχείων του Δήμου.
Λογισμικό τεκμηρίωσης των αρχείων που θα ψηφιοποιούνται.
Λογισμικό διαχείρισης και αναζήτησης των ψηφιοποιημένων εγγράφων για εσωτερική χρήση.

3. Προβολή Τουριστικού, Πολιτιστικού και Εμπορικού Προϊόντος
Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για ξενάγηση σε έξι (6) σημεία ενδιαφέροντος με χρήση εικονικού τοπικού ξεναγού (avatar).
Εφαρμογή εικονικής περιήγησης σε πενήντα (50) σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και δέκα (10) διαδρομές του Δήμου Σουλίου.
Εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης στο εσωτερικό και εξωτερικό σημείων ενδιαφέροντος.
Εφαρμογή προβολής τοπικών επιχειρήσεων σε φορητές συσκευές - Περιλαμβάνεται και η συλλογή και η καταχώρηση στοιχείων από τις επιχειρήσεις.
Εφαρμογή παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων και πανηγυριών σε φορητές συσκευές.
Διαδικτυακή πύλη προβολής του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου και σύνδεση με το διαδικτυακό τόπο.
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα παρουσίασης των σημείων ενδιαφέροντος και των αξιοθέατων του Δήμου Σουλίου.
Ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής αλλά και επαυξημένης πραγματικότητας για ολογραμματική αφήγηση εμπειριών από Μ. Μπότσαρη και Κ. Τζαβέλα και προμήθεια αντίστοιχου εξοπλισμού (μάσκα μεικτής πραγματικότητας MS HOLOLENS 2 και εικονικής πραγματικότητας).
Εφαρμογή και εξοπλισμός εικονικής πραγματικότητας για ξεναγήσεις τουριστών και μαθητών σχετικά με τη συμβολή του Σουλίου και των Σουλιωτών στην επανάσταση του 1821.
Δράσεις προβολής, ερμηνείας περιβάλλοντος και ενημέρωσης επισκεπτών για το δίκτυο περιπατητικών διαδρομών του Δήμου (Εφαρμογή για λειτουργικά συστήματα έξυπνων τηλεφώνων, δίκτυο εγκατεστημένων ασύρματων πομπών τεχνολογίας Bluetooth Low Energy (BLE Beacons) και πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου. Το τελικό σύστημα θα λειτουργεί δίχως την ύπαρξη διαδικτύου (internet)).

Επιπλέον εξοπλισμός:
Σήμανση με χρήση beacon σε 30 σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (προμήθεια και εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού).
Προμήθεια και εγκατάσταση ασύρματου εξοπλισμού (WiFi) σε δέκα (10) σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Publichotspots).
Οθόνες touchscreen.

Read More »
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... -13. ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.310.000,00 € ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... -13. ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.310.000,00 € ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την εταιρεία FREZYDERM για την προσφορά της σε βρεφικά προϊόντα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.


Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου,
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438

Email: kp@igoumenitsa.gr
Facebook: www.facebook.com/kpIgoumenitsas/


Read More »
Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Ενημέρωση για το τμήμα παραδοσιακών χορών Ενηλίκων-Ανηλίκων του Φ.Ο.Π...Παραμυθιάς.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Ενημέρωση για το τμήμα παραδοσιακών χορών Ενηλίκων-Ανηλίκων του Φ.Ο.Π...Παραμυθιάς.

Σας προσκαλούμε να μυηθείτε στον κόσμο των Ελληνικών Παραδοσιακών χορών, να γνωρίσετε την κουλτούρα της περιοχής μας και πάνω από όλα να διασκεδάσετε και να μπείτε κι εσείς στον “κύκλο”, χορεύοντας….

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Την Τετάρτη ,27 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 ,θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του Φ.Ο.Π. μια πρώτη συνάντηση με τον χοροδιδάσκαλο ώστε να κανονιστούν τα τμήματα και οι ώρες.

ΤΜΗΜΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα του χορευτικού των μικρών μας φίλων!
1ο τμήμα: 16:00-17:00
2ο τμήμα: 17:00-18:00

Παρακαλούμε για οποιαδήποτε πληροφορία για τις εγγραφές και για τα μαθήματα καλέστε στο 6944457104(Παπαδοπούλου Μαρία)

Read More »
Ενημέρωση για το τμήμα παραδοσιακών χορών Ενηλίκων-Ανηλίκων του Φ.Ο.Π...Παραμυθιάς. Ενημέρωση για το τμήμα παραδοσιακών χορών Ενηλίκων-Ανηλίκων του Φ.Ο.Π...Παραμυθιάς. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

118.380 τροχονομικοί έλεγχοι και 28.178 παραβάσεις το διάστημα από 17 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
118.380 τροχονομικοί έλεγχοι και 28.178 παραβάσεις το διάστημα από 17 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023


Το 71% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Συγκεκριμένα το διάστημα από 17 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023, διενεργήθηκαν 118.380 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 28.178 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

· 7.979 στην Αττική,

· 4.576 στη Θεσσαλονίκη,

· 2.470 στη Δυτική Ελλάδα,

· 2.283 στην Κρήτη,

· 1.803 στην Κεντρική Μακεδονία,

· 1.482 στη Στερεά Ελλάδα,

· 1.468 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

· 1.385 στην Πελοπόννησο,

· 1.217 στην Ήπειρο,

· 1.087 στη Θεσσαλία,

· 951 στο Νότιο Αιγαίο,

· 579 στα Ιόνια Νησιά,

· 500 στο Βόρειο Αιγαίο και

· 398 στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

· 10.331 για παράνομη στάθμευση,

· 4.801 για υπερβολική ταχύτητα,

· 2.275 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,

· 1.796 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

· 903 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

· 707 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

· 665 για Κ.Τ.Ε.Ο.,

· 447 για ανασφάλιστα οχήματα,

· 422 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

· 251 για παραβίαση σηματοδότη,

· 192 για θορύβους,

· 187 για αντικανονικό προσπέρασμα,

· 172 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,

· 160 για αντικανονικούς ελιγμούς,

· 131 για φθαρμένα ελαστικά,

· 99 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,

· 67 για κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο,

· 63 για καυσαέρια,

· 57 για υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου,

· 48 για απόσπαση προσοχής οδηγού,

· 34 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,

· 28 για παραβίαση προτεραιότητας,

· 25 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,

· 23 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,

· 17 για αντικανονική χρήση φώτων,

· 14 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,

· 8 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο οδού,

· 6 για παραβίαση προτεραιότητας πεζών σε διάβαση και

· 4.249 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 18 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 649 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, ενώ βεβαιώθηκαν 318 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

· 61 για μη χρήση κράνους,

· 30 για υπερβολική ταχύτητα,

· 23 για μέθη,

· 21 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

· 18 για χρήση κινητών τηλεφώνων,

· 18 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

· 13 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,

· 11 για παραβάσεις θορύβων,

· 4 για επίδειξη ικανοτήτων,

· 2 για αυτοσχέδιους αγώνες.

· 2 για αντικανονικούς ελιγμούς και

· 115 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 22 ζεύγη πινακίδων, 84 άδειες κυκλοφορίας, 97 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ μεταφέρθηκαν 16 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.
Read More »
118.380 τροχονομικοί έλεγχοι και 28.178 παραβάσεις το διάστημα από 17 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023 118.380 τροχονομικοί έλεγχοι και 28.178 παραβάσεις το διάστημα από 17 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Τα ελάσματα της Δωδώνης και η διαδρομή τους ως την Unesco

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Τα ελάσματα της Δωδώνης και η διαδρομή τους ως την Unesco
Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα λάβει χώρα επίσημη εκδήλωση για την εγγραφή των χρηστήριων ελασμάτων της Δωδώνης στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

– « Ο κατάλογος της Unesco Μνήμη του Κόσμου»

Κωνσταντίνα Μπενίση, Προϊσταμένη Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού

– «Η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας των μολύβδινων χρηστήριων ελασμάτων στον κατάλογο της UNESCO Μνήμη του Κόσμου»

Δρ Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

– «Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης»

Δρ Ελένη Βασιλείου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

– «Χρησμοδοσία στο μαντείο της Δωδώνης»

καθ. Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΤΑ ΧΡΗΣΤΗΡΙΑ ΕΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης αποτελούν από το Μάιο του 2023 την δεύτερη ελληνική εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου». Ο φάκελος της υποψηφιότητας υποβλήθηκε από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την επιστημονική τεκμηρίωση της υποψηφιότητας, η Διεύθυνση του Υπουργείου συνεργάστηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» του Μουσείου, η οποία είναι αφιερωμένη στο Ιερό της Δωδώνης, εκτίθεται ένα σύνολο εξήντα εφτά (67) ελασμάτων.

Τα μολύβδινα ελάσματα αποτελούν αποτμήματα λίγων εκατοστών, τα οποία κατά κανόνα είναι παλίμψηστα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές. Το μέγεθος των γραμμάτων δεν ξεπερνά το 1-1.5 χιλιοστό. Χρονολογούνται με βάση τη γραφή από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. Ως προς το θέμα τους, τα ερωτήματα διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια ερωτήματα είναι σχετικά λίγα, τίθενται από πόλεις ή από Κοινά και αφορούν συνήθως πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα. Τα περισσότερα ιδιωτικά ερωτήματα τίθενται συνήθως από άνδρες, σπανιότερα από γυναίκες ή ζεύγη, και αφορούν ζητήματα που σε όλες τις εποχές απασχολούν τους ανθρώπους και τους προκαλούν άγχος, όπως θέματα οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας.

Η αξία τους έγκειται στη μοναδικότητα του αυθεντικού, πρωτογενούς υλικού, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, η οποία υποφέρει από την έλλειψη γραπτών πηγών.Read More »
Τα ελάσματα της Δωδώνης και η διαδρομή τους ως την Unesco Τα ελάσματα της Δωδώνης και η διαδρομή τους ως την Unesco Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Τιμούν την θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Τιμούν την θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο


Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τη θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023, στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με ενέργειες του Σουλιώτη, Προέδρου της Κοινότητας Καμαρίνας και επίτιμου μέλους του Ομίλου Αποδοσης Τιμών και Ιστορικης Αναβίωσης “Σουλιώτες” Θεόδωρου Δράκου, ο οποίος υπερβαίνοντας, τις όποιες δυσκολίες, και προσαρμόζοντας, την ημερομηνία τους μία βδομάδα νωρίτερα, από την καθιερωμένη -λόγω των εκλογών- τα διοργανώνει και εφέτος με τη μεγαλοπρέπεια που τους αρμόζει.

Στα Ζαλόγγεια 2023, θα συμμετέχει και φέτος ο Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου.
Read More »
Τιμούν την θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο Τιμούν την θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Ημερίδα για την “Άνοια” στο θεατρο Καρκαμίσι

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Ημερίδα για την “Άνοια” στο θεατρο Καρκαμίσι


Την Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων “Καρκαμίσι”, το ΝΠΔΔ “Αρωγή”σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ “Αρωγή” του Δήμου Σουλίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα την “‘Ανοια”.

Κεντρικός ομιλιτής της ημερίδας ο Νευρολόγος κος Τσιρώνης Χρήστος


Read More »
Ημερίδα για την “Άνοια” στο θεατρο Καρκαμίσι Ημερίδα για την “Άνοια” στο θεατρο Καρκαμίσι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας, περί ζωοκτονίας και της νομοθεσίας περί όπλων

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας, περί ζωοκτονίας και της νομοθεσίας περί όπλων


Συνελήφθη, χθες (24-09-2023) το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράβαση της νομοθεσίας περί ζωοκτονίας και της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, την 23-09-2023 το πρωί σε περιοχή του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, βρέθηκε αιμόφυρτος αλλοδαπός άνδρας, ο οποίος είχε βληθεί από πυροβόλο όπλο (κυνηγετικό) και σε κοντινή απόσταση, ένα νεκρό άλογο, κατόπιν πυροβολισμού.
Ο παθών μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και παραμένει νοσηλευόμενος.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραϊσκάκη, προέκυψε ως δράστης ο ανωτέρω, ο οποίος και συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας.Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας, περί ζωοκτονίας και της νομοθεσίας περί όπλων Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας, περί ζωοκτονίας και της νομοθεσίας περί όπλων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Το πρόγραμμα του συνδυασμού του Βασ. Τζίγκος "Σύγχρονος Δήμος"

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Το πρόγραμμα του συνδυασμού του Βασ. Τζίγκος "Σύγχρονος Δήμος"


Read More »
Το πρόγραμμα του συνδυασμού του Βασ. Τζίγκος "Σύγχρονος Δήμος" Το πρόγραμμα του συνδυασμού του Βασ. Τζίγκος "Σύγχρονος Δήμος" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Στην Κρήτη για το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, η ΘΕΑΤΟ.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Στην Κρήτη για το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, η ΘΕΑΤΟ.Στο 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας που θα πραγματοποιηθεί απο τις 21 Οκτωβρίου ως και τις 27 Οκτωβρίου, συνχιζει το ταξίδι της Θεατό.

Στο 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας θα συμμετέχουν ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις Βρυξέλλες και την Τεργέστη με το πρόγραμμα να ειναι το εξης:


1. ΣΑΒΒΑΤΟ 21 Οκτωβρίου 2023: ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΧΈΡΙ ΤΟΥ, Γιώργου Καπουτζίδη, Ελληνικό θεατρικό εργαστήρι L’ Atelier Theãtral Grec, Βρυξέλλες, σκηνοθεσία Γιάννη Αμπαζή.

2. ΚΥΡΙΑΚΗ 22 Οκτωβρίου 2023: Η ΠΤΕΡΥΓΑ, Θεατρική Ομάδα «Ρωμνιός», Ν. Μάκρη, σκηνοθεσία Ηλία Τσιάρα.

3. ΔΕΥΤΕΡΑ 23 Οκτωβρίου 2023: 12 ΕΝΟΡΚΟΙ, Ρέτζιναλντ Ρουζ (διασκευή)” ΘεαΤΟ”, Παραμυθιά, σκηνοθεσία Γιάννη Δημάκα.

4. ΤΡΙΤΗ 24 Οκτωβρίου 2023: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ AΛΜΠΑ, Φ.Γκαρθία Λόρκα, Θεατρική ομάδα «Η Θεατροφρένεια» Θεσσαλονίκης, σκηνοθεσία Άννας Δήμου.

5. ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Οκτωβρίου 2023: ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ, Αριστοφάνη, Σκηνή Βαρνάβα Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα, σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη.

6. ΠΕΜΠΤΗ 26 Οκτωβρίου 2023: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ, Δημήτρη Θεοδώρου, Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου “Θεατροφρένεια”, σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.

7. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Οκτωβρίου 2023: ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ, Φ.Γκαρθία Λόρκα, Δημοτική Θεατρική ομάδα Λαυρίου «Εξόρυξη» σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα.

Θα προηγηθεί τριήμερο προφεστιβαλικών θεατρικών δρώμενων από τις από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2023 σε ανοιχτό δημόσιο χώρο – στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας – ενώ το περίπτερο του Φεστιβάλ της Ιεράπετρας θα ανοίξει στις 13 Οκτωβρίου 2023.


Read More »
Στην Κρήτη για το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, η ΘΕΑΤΟ. Στην Κρήτη για το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, η ΘΕΑΤΟ. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Άρτα: Βρέθηκε βαριά τραυματισμένος από όπλο στις όχθες του Αχελώου δίπλα στο νεκρό άλογό του

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Άρτα: Βρέθηκε βαριά τραυματισμένος από όπλο στις όχθες του Αχελώου δίπλα στο νεκρό άλογό του

Στο νοσοκομείο Άρτας νοσηλεύεται με βαριά τραύματα 69χρονος αλλοδαπός που χθες το απόγευμα βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στις όχθες του Αχελώου στο Μεσόπυργο. Δίπλα του κείτονταν νεκρό το άλογό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρει τραύματα από κυνηγετικό όπλο και οι έρευνες της αστυνομίας – χωρίς να αποκλείουν την εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας – εστιάζουν σε κυνηγετικό ατύχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα στην περιοχή θεάθηκε ομάδα κυνηγών.


Ο τραυματισθείς- αλβανικής καταγωγής – που περιγράφεται ως φιλήσυχος άνθρωπος, είναι εγκατεστημένος από χρόνια στην περιοχή του Μεσόπυργου Άρτας και δουλεύει ως εργάτης γης.
Read More »
Άρτα: Βρέθηκε βαριά τραυματισμένος από όπλο στις όχθες του Αχελώου δίπλα στο νεκρό άλογό του Άρτα: Βρέθηκε βαριά τραυματισμένος από όπλο στις όχθες του Αχελώου δίπλα στο νεκρό άλογό του Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Προτάσεις του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Προτάσεις του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα από το Δήμο ΗγουμενίτσαςΟ υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας με τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους Σπύρο Χριστόγλου (Ηγουμενίτσας), Βαγγέλη Μέλλο (Πέρδικας), Άρη Γκοργκόλη (Συβότων) και Σπύρο Ανυφαντή (Παραποτάμου) και τους υποψήφιους Συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας Ευδοξία Γιαννακού, Κωνσταντίνο Κατσιμάνη και Νίκο Φουσέκη, συναντήθηκαν στην Πέρδικα με ελαιοπαραγωγούς και συζήτησαν μαζί τους για τα ζητήματα σχετικά με την καλλιέργεια της ελιάς και τη διάθεση του λαδιού και γενικά τον πρωτογενή τομέα.

Κατά τη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι βασικές προτάσεις του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα από το Δήμο Ηγουμενίτσας.

-Άμεση καταγραφή όλων των γεωργικών γαιών που βρίσκονται στο Δήμο Ηγουμενίτσας και δημιουργία Δημοτικού Γεωργικού Μητρώου, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η καταγραφή αυτή δεν θα περιλαμβάνει μόνο την έκταση αλλά και την πραγματική χρήση και την κατάσταση που αυτές βρίσκονται (βοσκότοποι, καλλιεργήσιμα χωράφια, ελαιώνες).

Η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, θα αποτελέσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, σημαντικό εργαλείο για την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για θέματα φυτοπροστασίας, χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, δράσεων που αφορούν την αγροτική επιχειρηματικότητα κλπ.

-Εκμετάλλευση της "σχολάζουσας" δημοτικής περιουσίας με άμεση δημοπράτηση των εκτάσεων που θα καταγραφούν και είναι ανεκμετάλλευτες σε κτηνοτρόφους- αγρότες, για πολυετή μίσθωση, με ταυτόχρονη εποπτεία για την καλή τους χρήση.

-Συγκρότηση συνεργείων για την εκμετάλλευση- καλλιέργεια των εκτάσεων που τελικά θα παραμείνουν στο Δήμο. Ο Δήμος θα μπορούσε για παράδειγμα να τροφοδοτεί με το ελαιόλαδο που θα παράγεται προνοιακές δομές όπως γηροκομεία, το κοινωνικό παντοπωλείο ή απευθείας ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

-Διανοίξεις και βελτιώσεις αγροτικών δρόμων πρόσβασης σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

-Συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς για επιμορφωτικά σεμινάρια και διαλέξεις στους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα (με αυτοχρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση από τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα)

-Δημιουργία κατάλληλου χώρου στο Δήμο Ηγουμενίτσας για την πραγματοποίηση αυτών των σεμιναρίων- διαλέξεων.

-Συνεργασία με Πανεπιστήμια και ιδιωτικούς φορείς για δημιουργία Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης ή Ονομασίας Προέλευσης (πρωτογενή ή μεταποιημένα, όπως το ελαιόλαδο ή τα αρωματικά φυτά).Read More »
Προτάσεις του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα από το Δήμο Ηγουμενίτσας Προτάσεις του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα από το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

3η βραδιά γευσιγνωσίας στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
3η βραδιά γευσιγνωσίας στην Ηγουμενίτσα    Read More »
3η βραδιά γευσιγνωσίας στην Ηγουμενίτσα 3η βραδιά γευσιγνωσίας στην Ηγουμενίτσα    Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Έναρξη μαθημάτων σύγχρονου-μοντέρνου χορού στον Φ.Ο.Π.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Έναρξη μαθημάτων σύγχρονου-μοντέρνου χορού στον Φ.Ο.Π.


Ο χορός είναι μία ευχάριστη μορφή εκγύμνασης και έχει πλάκα!!

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΤΡΙΤΗ 17 - 10 - 23
Ύστερα από μια πλούσια πρώτη χρονιά μαθημάτων με 3 συμμετοχές σε παραστάσεις και επιδείξεις της πόλη μας,
τα μαθήματα χορού συνεχίζονται και απευθύνονται σε όλα τα παιδιά 6 έως 16 ετών ,
με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία.

Η δασκάλα χορού, Αθηνά Δεληγεωργοπούλου,
είναι απόφοιτη της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών με ειδικότητες στην ορχηστική (μουσικοκινητική αγωγή, σύγχρονο χορό, ορθοσωμία, θεατρικό παιχνίδι) και τον ελληνικό παραδοσιακό χορό & Απόφοιτη Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών : Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης , Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/κης.
Από το 2004 ασχολείται με τη μελέτη της κίνησης του σώματος, τη βελτίωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του, την ενδυνάμωση των μυών, την ευλυγισία, την αποφυγή των τραυματισμών αλλά και την ελευθερία της κίνησης. Από το 2011 διδάσκει ως συντονίστρια φυσικής κατάστασης, δασκάλα χορού και χορογράφος.


ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ
17:00-17:50 (1°τμήμα)
18:00-18:50 (2° τμήμα)
19:00-19:50 (3° τμήμα)
20:00-20:50 (4° τμήμα)

Τα τμήματα θα δημιουργηθούν βάση ηλικιών και συμμετοχών

Πληροφορίες και εγγραφές
Στα γραφεία του Φ.Ο.Π κάθε:
Δευτέρα 09:00-11:00
Τετάρτη 18:00-20:00

Τηλεφωνικά: Ελευθερία Ντάφλου: κιν. 6941614905
Read More »
Έναρξη μαθημάτων σύγχρονου-μοντέρνου χορού στον Φ.Ο.Π. Έναρξη μαθημάτων σύγχρονου-μοντέρνου χορού στον Φ.Ο.Π. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Ναπολέων Τσάνης: Γιατί ζητάω την ψήφο σας

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Ναπολέων Τσάνης: Γιατί ζητάω την ψήφο σας


Η επιλογή της Ηγουμενίτσας και γενικότερα της Θεσπρωτίας για την επένδυσή μας και τον επαναπατρισμό μας, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα αγάπης για τον τόπο καταγωγής μου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η στρατηγική θέση της πόλης μας και η αναπτυξιακή τροχιά που δίνεται με το λιμάνι, την Εγνατία και το φυσικό της περιβάλλον.
Ως γονέας τεσσάρων παιδιών και υπεύθυνος για την ευημερία των εργαζομένων μου δεν αγωνιώ μόνο για το σήμερα, αλλά για το μέλλον της πόλης και για την αναπτυξιακή της πορεία, όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και κοινωνικά.
Η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής όλων μας ατομικά, αλλά κυριότερα σαν κοινωνία, είναι το σημαντικότερο θέμα που με απασχολεί καθώς αυτό φέρνει θετικά αποτελέσματα και στην επαγγελματική μας ζωή.
Η άφιξη ιδιωτικού ενδιαφέροντος στο Λιμάνι, η απόδοση της Χερσαίας Ζώνης - 6000 Στρεμμάτων - στη διαχείριση του Δήμου, καθώς και η αλλαγή του φορέα διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 φέρνουν νέες προκλήσεις για το αύριο του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Επενδυτικές Μελέτες για την Ορθολογική Διαχείριση περιοχών Natura του Δήμου μας, οι οποίες είχαν απορριφθεί στο παρελθόν λόγω λανθασμένων αντιλήψεων, αλλά και για μικροπολιτικούς λόγους, μπορούν τώρα να επικαιροποιηθούν και να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Μελέτες, οι οποίες έχουν εκπονηθεί και θα έχουν ως αποτέλεσμα μια συμβατή ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής και τουρισμού καθιστούν τους επισκέπτες άξιους να απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον και να ενημερώνονται για την αξία της περιοχής.
Η στενή συνεργασία του Δήμου με τον Όμιλο GRIMALDI καθώς και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός από το Δήμο της μελλοντικής Διαχείρισης της Χερσαίας Ζώνης αποτελούν θέματα μείζονος σημασίας που πρέπει να τα διαχειριστούμε με κύριο γνώμονα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Έχοντας ασχοληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου καριέρας με τέτοιου είδους μελέτες, έργα και επενδύσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της κατάστασης, αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση σας ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Δύναμη Προοπτικής» του νυν Δημάρχου Ιωάννη Λώλου, γιατί ξέρω ότι απαρτίζεται από μια ομάδα ανθρώπων που σχεδιάζουν, διεκδικούν και υλοποιούν με την πεποίθηση ο καθένας ό,τι «ΜΠΟΡΩ»!

Read More »
Ναπολέων Τσάνης: Γιατί ζητάω την ψήφο σας Ναπολέων Τσάνης: Γιατί ζητάω την ψήφο σας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟ (ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ) - ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΒΑΣΙΑΔΗ

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟ (ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ) - ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΒΑΣΙΑΔΗΜε αφορμή την αναβίωση της παράδοσης του φραγκόσυκου, αναρτάται το αφήγημα του Τάσου Βασιάδη με τίτλο «ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟΟΟ!!» που αποτελεί απόσπασμα από την έκδοση «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗ» των Α.Βασιάδη και Κ. Λώμη.

ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟΟΟ !!!
του Τάσου Βασιάδη
Στην Ηγουμενίτσα, ενδημεί η φραγκοσυκιά σε όλο της το μεγαλείο, σε χωράφια, κήπους, ακρογιαλιές, βουνά, λόφους, ακροποταμιές και όχι σπάνια, σε στέγες εγκαταλελειμμένων σπιτιών.

Πρόκειται για το γνωστό κακτοειδές με μεγάλα παχιά φύλλα που με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσονται σε ξυλώδεις κορμούς και κλαδιά.

Τα αγκάθια της φραγκοσυκιάς φθάνουν πολλές φορές τους δέκα πόντους και αποτελούν φόβο και τρόμο για κάθε περαστικό άνθρωπο ή ζώο.
Στα μικρότερα φύλλα, τα αγκάθια είναι μικρά και εύθραυστα με αποτέλεσμα να μένουν στο δέρμα κάθε απρόσεκτου περαστικού επί μέρες, προκαλώντας πόνους συνεχείς και αφόρητους.

Όταν πιάνουν οι ζέστες οι φραγκοσυκιές στολίζονται με τα μυρωδάτα κιτρινοκόκκινα λουλούδια τους που κάνουν τους περαστικούς να ξεχνούν για λίγο τα μπελαλίδικα αγκάθια, και να στέκονται να θαυμάσουν.

Τα λουλούδια υπακούοντας στους προαιώνιους νόμους της φύσης δίνουν σύντομα την θέση τους σε μικρούς αγκαθωτούς πράσινους καρπούς που μεγαλώνουν σιγά - σιγά φθάνοντας το μεσοκαλόκαιρο στο μέγεθος μεγάλου φιρικιού.

Το χρώμα τους γίνεται από πράσινο κίτρινο και στο τέλος ροδοκόκκινο, σημάδι ωρίμανσης. Η σάρκα του ώριμου φραγκόσυκου είναι κίτρινη με πολλά μαύρα σπόρια ανάμεσά της. Η γεύση του είναι θεσπέσια και αναδίδει ένα ξεχωριστό άρωμα.
Ζηλευτά τα ώριμα φραγκόσυκα για τον καθένα, λίγοι όμως τολμούν να τα τρυγήσουν, αφού τα μεγάλα αγκάθια των διπλανών φύλλων προστατεύουν αποτελεσματικά τους καρπούς.

Και τα ίδια φραγκόσυκα όμως περιβάλλονται από πυρόξανθα αγκάθια σε όλη τους την επιφάνεια, έτσι ώστε ο επιπόλαιος που θα τα πιάσει χωρίς προφύλαξη να έχει μπροστά του, μέρες ολόκληρες να το μετανιώνει...

Ακριβώς αυτά τα φραγκόσυκα, βρήκε ένας έξυπνος χωριάτης, να τα εμπορευτεί προκειμένου να βγάλει ένα φτωχό μεροκάματο.

Δεν συγκρατώ στη μνήμη το όνομά του, ούτε το χωριό του. Εχω όμως ολοζώντανη μπροστά μου την φιγούρα του.

Ηταν αδύνατος και καμπούρης με μαύρα μαλλιά και πρόσωπο κατασκαμμένο από ρυτίδες. Φορούσε μονίμως ένα σκούρο παντελόνι με ένα ανοιχτόχρωμο πουκάμισο.
Στα πόδια του είχε ένα ζευγάρι χαρακτηριστικά λαστιχένια παπούτσια, χωρίς κάλτσες.
Στην πλάτη κρατούσε ένα μεγάλο καλάθι που είχε μέσα την πραμάτεια του, ολόφρεσκα φραγκόσυκα, και κομμάτια χασαπόχαρτο, που του χρησίμευε για να τα πιάνει και να τα προσφέρει. Με το δεξί χέρι βαστούσε το καλάθι και με το αριστερό έκανε χωνί στο στόμα του για να φωνάζει δυνατά την πραμάτεια του:

-Φρεσκαμέντοοο!...

Αυτή η λέξη ταυτίστηκε τόσο με τον ίδιο ,ώστε του έμεινε το προσωνύμιο “Φρεσκαμέντος”

Η φωνή του βραχνή, δυνατή και μακρόσυρτη αντιλαλούσε σε όλη την αγορά και τρύπωνε στα σπίτια και τα μαγαζιά.

Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έτρεχαν στο κάλεσμά του, για να γευτούν τα ολόγλυκα φραγκόσυκα.

Εκείνος έπιανε ένα - ένα τους αγκαθωτούς καρπούς με το χασαπόχαρτο και με ένα σουγιά τους έκοβε και τους ξεφλούδιζε επιδέξια προσφέροντάς τους στους πελάτες.
Και αφού πληρώνονταν, προσπαθούσε με την χαρακτηριστική του χωριάτικη κουτοπονηριά να αποφεύγει να δίνει ρέστα, καλύπτοντας την διαφορά με ... φραγκόσυκα!!!.

Μια μέρα πριν απ’ το ’70 έχοντας ξεπουλήσει την πρωινή του πραμάτεια ο Φρεσκαμέντος πήρε το δρόμο προς την Πλαταριά με το άδειο καλάθι του, όπου είχε εντοπίσει μια φορτωμένη φραγκοσυκιά σε ένα παραμελημένο χωράφι.

Πλησιάζοντας στο συγκεκριμένο σημείο μετά από κοπιαστική πεζοπορία κάτω απ’ τον μεσημεριάτικο καλοκαιρινό ήλιο, έφθασε επιτέλους καταϊδρωμένος και σταμάτησε να θαυμάσει την πανέμορφη φραγκοσυκιά που του χαμογελούσε θελκτικά με τα πολυάριθμα κατακόκκινα χαμόγελα των καρπών της που έσταζαν το γλυκό τους σιρόπι από τις άκρες τους.

Χωρίς να χάσει καιρό ο Φρεσκαμέντος γέμισε γρήγορα το καλάθι του, βγήκε στο δημόσιο δρόμο και πήρε την κατεύθυνση της επιστροφής προς την πόλη.

Για μια στιγμή κοντοστάθηκε για να θαυμάσει το τοπίο της γαλήνιας Ηγουμενίτσας όπως καθρεφτίζονταν στη θάλασσα.

Με το ίδιο θέαμα αφαιρέθηκε για μια στιγμή και ο οδηγός που κατέβαινε με το αυτοκίνητό του απ’ την πλευρά της Πλαταριάς.
Κανείς δεν πρόλαβε να αποτρέψει το ατύχημα.
Το κορμί του Φρεσκαμέντου τινάχτηκε άψυχο στον παρακείμενο φράχτη.

Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μαζέψει τα φραγκόσυκα που σκορπίστηκαν στο δρόμο και σε λίγη ώρα έλιωσαν κάτω από τις ρόδες των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Από τότε δεν εμφανίστηκε για πολλά χρόνια, άλλος πλανόδιος φραγκοσυκοπώλης στην αγορά.

Ετσι μαζί με τον αντίλαλο του “φρεσκαμέντο!” έλλειψαν τότε και τα φρεσκοκομμένα φραγκόσυκα από την Ηγουμενίτσα.
Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟ (ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ) - ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΒΑΣΙΑΔΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΑΜΕΝΤΟ (ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ) - ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΒΑΣΙΑΔΗ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Παρουσίαση Προγράμματος και Υποψηφίων Π.Ε. Θεσπρωτίας της Παράταξης Ήπειρος ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις» τη Δευτέρα 25/9»

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Παρουσίαση Προγράμματος και Υποψηφίων Π.Ε. Θεσπρωτίας της Παράταξης Ήπειρος ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις» τη Δευτέρα 25/9»Η παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις» θα κάνει παρουσίαση του προγράμματός της και των υποψηφίων της Π.Ε. Θεσπρωτίας την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στην Ηγουμενίτσα.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης θα κάνει την παρουσίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον (Εθ. Αντίστασης, Ηγουμενίτσα) στις 19:30. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.Read More »
Παρουσίαση Προγράμματος και Υποψηφίων Π.Ε. Θεσπρωτίας της Παράταξης Ήπειρος ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις» τη Δευτέρα 25/9» Παρουσίαση Προγράμματος και Υποψηφίων Π.Ε. Θεσπρωτίας της Παράταξης Ήπειρος ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις» τη Δευτέρα 25/9» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Το πρώτο σπασμένο τζάμι | Γράφει η Ροζίτα Τσώνη

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Το πρώτο σπασμένο τζάμι | Γράφει η Ροζίτα Τσώνη


Υπάρχει μία θεωρία που αφορά τη συμπεριφορά μας σε σχέση με τον δημόσιο χώρο και τα κοινά αγαθά: η θεωρία των σπασμένων παραθύρων. Ένα κτήριο μπορεί να παραμένει επί χρόνια σε μία σταθερή κατάσταση μέχρι τη στιγμή που θα σπάσει το πρώτο τζάμι. Αν γίνει η αρχή την επόμενη μέρα θα έχουν σπάσει όλα τα τζάμια του κτηρίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει κάθε είδος βανδαλισμού. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή αισθητική υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα αλλά και αίτιο αστικής και κοινωνικής εν τέλει αποδιοργάνωσης. Έχω λάβει μέρος πολλές φορές σε συζήτησης περί έλλειψης σεβασμού των δημόσιων χώρων. Πολύς λόγος περί ευθυνών: ατομικών, θεσμικών, πολιτικών. Και βέβαια πάντα η συζήτηση καταλήγει σε γενικεύσεις του τύπου: «δεν έχουμε παιδεία», «έχει χαθεί κάθε έλεγχος», «η νεολαία πάει από το κακό στο χειρότερο» και άλλα τέτοια τετριμμένα. Η πραγματικότητα όμως είναι μία. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται, άνθρωποι παραβατικοι ή στην καλύτερη περίπτωση απερίσκεπτοι. Το ζήτημα είναι, ποιους μηχανισμούς διαθέτει η κοινότητα για να διαφυλάξει τα κοινά αγαθά.Μια άλλη αναλογία που αναδεικνύει την σύγκρουση μεταξύ ατομικού συμφέροντος και κοινού καλού είναι η λεγόμενη «τραγωδία των κοινών» σύμφωνα με την οποία αν δεν υπάρχει ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση ενός κοινού αγαθού (όπως οι κοινόχρηστοι χώροι, οι παιδικές χαρές κοκ) το σύστημα είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει. Ωστόσο, η οικονομολόγος Όστρομ απέδειξε ότι με την κατάλληλη οργάνωση, η αυτοδιαχείριση ενός κοινού πόρου από τα μέλη μιας ομάδας - κοινότητας με κανόνες που θεσπίζονται, τροποποιούνται κι επιτηρούνται με τη συμμετοχή των μελών, μπορεί να αποτελέσει την βέλτιστη επιλογή στην αειφόρο διαχείριση του πόρου.
Αν ο δήμος μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει ως μια κοινότητα ανθρώπων με κοινούς στόχους και αλληλεγγύη, με κανόνες που ισχύουν για όλους κι όχι επιλεκτικά, με προτεραιοποιηση των αναγκών κι όχι ευκαιριακές μικροπολιτικές, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε μία αλλαγή προς το καλύτερο. Αν για κάθε τζάμι που σπάει σπεύδουμε να το αλλάξουμε αντί να το κοιτάμε μοιρολατρικά («φταίει το ζαβό το ριζικό μας, φταίει ο Θεός που μας μισεί…») τότε θα πάψουμε να αγανακτούμε με το ρημαγμένο Τσιπουρίκι, τον ανολοκλήρωτο ποδηλατοδρόμο, τους λακουβιασμένους δρόμους, το μισοτελειωμένο ΕΙΝ και τους βρώμικους κάδους.
Αν λοιπόν η αισθητική υποβάθμιση οδηγεί σταδιακά σε αποδιοργάνωση, αντιστρόφως, αν φροντίσουμε την πόλη μας θα παραχθεί προστιθέμενη αξία όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μας. Μία δημοτική αρχή άλλης φιλοσοφίας θα έχει τους πολίτες σύμμαχους στο πλευρό της που θα σέβονται και θα προσέχουν ότι καινούριο γίνεται. Γιατί μόνο όταν νιώθεις ότι ανήκεις σε μία κοινότητα που επικρατεί ο σεβασμός (ο οποίος -σημειωτέων- πρέπει να ξεκινάει από πάνω) κι ότι δεν σε κοροϊδεύουν για το προσωπικό τους όφελος μπορείς να λειτουργήσεις συλλογικά και να συνεισφέρεις για το κοινό καλό.

Ροζίτα Τσώνη
Φυσικός, MEd Eιδικής Αγωγής
Διδάκτωρ Επιστήμης των Δεδομένων
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ηγουμενίτσας
με το συνδυασμό του Παν. Νταή,
«Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης»
Read More »
Το πρώτο σπασμένο τζάμι | Γράφει η Ροζίτα Τσώνη Το πρώτο σπασμένο τζάμι | Γράφει η Ροζίτα Τσώνη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»


Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια λειτουργίας του εκλογικού κέντρου του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, στο κέντρο της Ηγουμενίτσας και το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα έως τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. 
Τον καθιερωμένο αγιασμό ετέλεσαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηρομερίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Ντελής, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλης μας Πατέρας Ελευθέριος Κωνσταντής, επικουρούμενοι από τους ιερείς και διακόνους του Ναού, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας, να τελέσουν την θρησκευτική τελετή. Για εμάς η ουσιαστική συνεργασία με τους επίσημους θρησκευτικούς και εκκλησιαστικούς θεσμούς, αποτελεί βασικό στοιχείο του προγράμματός μας, για την υλοποίηση κοινών δράσεων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και του θρησκευτικού τουρισμού.


Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ο επικεφαλής του Συνδυασμού Παναγιώτης Νταής, αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικρατήσει ένα ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, χωρίς προσωπικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες δεν πρέπει να έχουν θέση στην αυτοδιοίκηση. 
Ανέλυσε τον προγραμματισμό των δράσεων του Συνδυασμού για το επόμενο διάστημα, αναλύοντας το περίγραμμα και το περιεχόμενο των περιοδειών και επισκέψεων και επικεντρώθηκε στην ανάγκη σύγκρισης των προγραμμάτων των υποψηφίων συνδυασμών, γιατί αυτό αποτελεί το πλέον ασφαλές κριτήριο για την τελική απόφαση των ψηφοφόρων.


Ακολούθησε περιοδεία των υποψηφίων του Συνδυασμού στο εμπορικό κέντρο (πεζόδρομος, Πλατεία Δημαρχείου, οδός Κύπρου, παραλιακή λεωφόρος Εθνικής Αντίστασης) όπου διανεμήθηκε το φυλλάδιο με το πρόγραμμα του Συνδυασμού, το οποίο φυσικά περιγράφεται με λεπτομέρεια στην ιστοσελίδα του Συνδυασμού (www.symmaxia-igoumenitsa.gr). 
Επισημαίνεται τέλος, ότι για το Συνδυασμό μας η ανάπτυξη, μέσω έργων και δράσεων ανάπλασης, των περιοχών αυτών, σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Read More »
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Τμήμα ραπτικής από τον τον πολιτιστικό σύλλογο "Ρένα Κώτσιου"

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Τμήμα ραπτικής από τον τον πολιτιστικό σύλλογο "Ρένα Κώτσιου"Η ραπτική είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που όποιος το κατέχει μπορεί να δημιουργήσει αμέτρητα χειροποίητα, χρηστικά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα!
Τα μαθήματα παραδίδονται από πολύ έμπειρη μοδίστρα και απευθύνονται κυρίως σε αρχάριους.
Ξεκινήσαμε ήδη! Κάθε Σάββατο απόγευμα!
1ο Τμήμα: 5:00 μμ-6:30 μμ
2ο Τμήμα: 6:30 μμ- 8:00 μμ
Σας περιμένουμε!
Read More »
Τμήμα ραπτικής από τον τον πολιτιστικό σύλλογο "Ρένα Κώτσιου" Τμήμα ραπτικής από τον τον πολιτιστικό σύλλογο "Ρένα Κώτσιου" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Ο Δήμος Πωγωνίου, διοργανώνει τον 4ο Αγώνα Δρόμου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ»

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Ο Δήμος Πωγωνίου, διοργανώνει τον 4ο Αγώνα Δρόμου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ»Ο Δήμος Πωγωνίου, στα πλαίσια εορτασμού του ιστορικού «ΟΧΙ», διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Οκτωβρίου 2023, τον 4ο Αγώνα Δρόμου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ», ο οποίος περιλαμβάνει:
• Αγώνα Δρόμου 21 χλμ.
• Αγώνα Δρόμου 9 χλμ.
• Αγώνα Δρόμου Vertical 4,2 χλμ.
• Παιδικό Αγώνα 1.000μ
Ο Δρόμος της Νίκης θα σηματοδοτήσει για 4η φορά την επίσημη έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ», οι οποίες ξεκινούν από τις ημερομηνίες των αγώνων δρόμου και κορυφώνονται την ιστορική ημέρα της 28ης Οκτωβρίου.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Η αθλητική δοκιμασία των δρομέων στην ιστορική περιοχή του Καλπακίου, δίνοντας το κίνητρο στους συμμετέχοντες αλλά και στους επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορική περιοχή, η οποία έχει συνδεθεί με τους νικηφόρους αγώνες του έθνους μας κατά το έπος του ΄40.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων:
1. Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023
Αγώνας Vertical 4,2 χλμ με την ονομασία «Μαχητής». Ο εν λόγω αγώνας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και πρόκειται για μια δυνατή ασφάλτινη διαδρομή η οποία ξεκινά από το Δημαρχείο (Καλπάκι) κατευθύνεται στο ιστορικό Ύψωμα Μαχητής, στο οποίο δεσπόζει το Μνημείο του Έλληνα Πολεμιστή του έπους του ΄40, στο σημείο αυτό γίνεται αναστροφή και οι δρομείς θα τερματίζουν στο Δημαρχείο.
Ώρα εκκίνησης 17:00μμ
Στην πλατεία του Καλπακίου (Δημαρχείο) θα λειτουργεί η γραμματεία για την παραλαβή των συμμετοχών, από 16:00μμ έως 16:45μμ,
2. Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023
Ώρες εκκίνησης:
ΑΓΩΝΑΣ 21χλμ: 09:30
ΑΓΩΝΑΣ 9χλμ: 09:35
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1000μ: 09:40
ΕΚΚΙΝΗΣΗ – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Δημαρχείο Δήμου Πωγωνίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού Καλπακίου.
3. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.myadventure.gr/eggrafes-4oy-dromoy-tis-nikis-2023/
Η εγγραφή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την πλήρη αποδοχή των κανονισμών της Διοργάνωσης και της ατομικής ευθύνης.
Καταληκτική Προθεσμία Εγγραφών: έως και 16 20:00 Οκτωβρίου 2023 .
Όριο συμμετοχών: 300 δρομείς για τους αγώνες 21 και 9 χλμ και 60 δρομείς για τον αγώνα 4,2χλμ
Σημαντική παρατήρηση: Λόγω του συγκεκριμένου αριθμού θέσεων και της Δωρεάν συμμετοχής, παρακαλούμε να υποβάλλετε με υπευθυνότητα τη φόρμα εγγραφής για τη συμμετοχή σας στους αγώνες, έτσι ώστε η γραμματεία να προγραμματίσει τον αριθμό bib και τo chip χρονομέτρησης του κάθε συμμετέχοντα χωρίς κενά και απώλειες.
4. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Η γραμματεία του αγώνα θα λειτουργεί στον χώρο της εκκίνησης και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους το Σάββατο 21 Οκτωβρίου από 16:00μμ μέχρι 16:45μμ και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου από 08:00πμ έως τις 08.45πμ. Εκεί θα μπορούν να εναποθέσουν σε φυλασσόμενο, από εθελοντές, χώρο τα ρούχα που θα χρειαστούν για να αλλάξουν μετά τον τερματισμό τους (drop bag). Για την περίπτωση που θα πραγματοποιηθεί διανομή των συμμετοχών σε ημερομηνίες πριν των αγώνων θα σας αποσταλεί ενημέρωση στο προσωπικό σας email.
5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον αγώνα είναι οι δρομείς να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δρομείς κάτω των 18 ετών, θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο με υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα τους.
6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ : Και οι τρεις αγώνες ξεκινούν από το Δημαρχείο του Δήμου Πωγωνίου στο χωριό Καλπάκι, θα διέλθουν από ιστορικούς χώρους που αποτέλεσαν την γραμμή άμυνας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την αναχαίτιση των αντιστοίχων Ιταλικών Δυνάμεων (ποταμός Καλαμάς,, πρόποδες Υψώματος «ΜΑΧΗΤΗΣ», Μονή «Βελλάς», κ.α), επίσης η διαδρομή των 21 χλμ θα διέλθει εντός του χωριού Παρακάλαμος και πλησίον των χωριών Δολιανά, Αρετή και Βροντισμένη) . Οι διαδρομές είναι σε ασφάλτινο δρόμο με ελάχιστες και χαμηλές υψομετρικές διαφορές.
7. ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ:
Αγώνας 4,2χλμ: Νερό στο 2,1χλμ
Αγώνας 9χλμ: Νερό στο 4,5 χλμ.
Αγώνας 21χλμ: Νερό στο 5ο χλμ, νερό και ισοτονικό στο 10ο χλμ, νερό και μπανάνα στο 15ο χλμ, νερό και ΒΙΚΟΣ κόλα στο 18ο χλμ.
Νερό, μπανάνα, σοκολατούχο γάλα, μπάρα δημητριακών και τοπικά εδέσματα για όλους τους αθλητές στον τερματισμό.
8. ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν σημεία ελέγχου.
9. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του. Η απόφαση της επιτροπής ενστάσεων, που απαρτίζεται από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα, τα μέλη της τεχνικής επιτροπής και τους υπεύθυνους σταθμάρχες στη ζώνη ευθύνης των οποίων καταγράφηκε το συμβάν, εκδίδεται το αργότερο μέχρι την ώρα των απονομών και είναι τελεσίδικη.
10. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΕΠΑΘΛΑ – ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ:
Μετάλλιο και αναμνηστικό t-shirt Finisher θα δοθεί σε όλους τους δρομείς που θα συμμετάσχουν, ενώ ξεχωριστή διάκριση θα λάβουν οι τρεις πρώτοι νικητές όλων των κατηγοριών.
ΑΓΩΝΑΣ VERTICAL 4,2χλμ
α) Γενική Κατηγορία Ανδρών
β) Γενική Κατηγορία Γυναικών
ΑΓΩΝΑΣ 9 χλμ
α) Γενική Κατηγορία Ανδρών
β) Γενική Κατηγορία Γυναικών
γ) έως 39 ετών (ανδρών και γυναικών)
δ) 40 – 49 ετών (ανδρών και γυναικών)
ε) 50 – 59 (ανδρών και γυναικών)
στ) 60 ετών και άνω (ανδρών και γυναικών)

ΑΓΩΝΑΣ 21χλμ
α) Γενική Κατηγορία Ανδρών
β) Γενική Κατηγορία Γυναικών
γ) έως 39 ετών (ανδρών και γυναικών)
δ) 40 – 49 ετών (ανδρών και γυναικών)
ε) 50 – 59 (ανδρών και γυναικών)
στ) 60 ετών και άνω (ανδρών και γυναικών)
Οι τρεις πρώτοι δρομείς των γενικών κατηγοριών δεν θα βραβευθούν επιπρόσθετα στις ηλικιακές τους κατηγορίες.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ διακρίσεις θα απονεμηθούν στους πρώτους τρείς δρομείς (ξεχωριστά στους άνδρες και γυναίκες) που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας στους δύο αγώνες δρόμου (21 και 9χλμ). Οι δρομείς της εν λόγω κατηγορίας θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουν, στην ηλεκτρονική δήλωση που θα καταθέσουν, ότι ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
11. ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η διοργάνωση αναλαμβάνει να επιτηρήσει τη διαδρομή του αγώνα με όργανα της Αστυνομίας και εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στους αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη. Σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό ασφάλειας και οι κριτές υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Άρνηση συμμόρφωσης σημαίνει αποκλεισμός. Θα υπάρχει δυνατότητα ιατρικής φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αθλητών. Εφόσον γιατρός του αγώνα γνωματεύσει ότι κάποιος αθλητής βρίσκεται σε κακή κατάσταση και αδυνατεί να συνεχίσει, τότε ο αθλητής υποχρεούται να παραδώσει τον αριθμό του και να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτού.
12. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ – ΑΝΑΒΟΛΗ: Σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τη διαδρομή ή και να αναβάλλει για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την εκκίνηση των αγώνων, με γνώμονα πάντα την σωματική ακεραιότητα των αθλητών.
13. ΠΟΙΝΕΣ: Όλες οι παρακάτω παραβάσεις επιφέρουν την ποινή του αποκλεισμού: Μη εμφάνιση ή αλλοίωση αριθμού συμμετοχής, ρίψη απορριμμάτων, παρεμπόδιση άλλου αθλητή ή αντιαθλητική συμπεριφορά, μη συμμόρφωση με οδηγίες κριτών, αγένεια – ανάρμοστη συμπεριφορά προς την οργανωτική επιτροπή, κριτές, εθελοντές κλπ., μη παρουσία σε σταθμό ελέγχου, άρνηση εξέτασης από γιατρό της οργάνωσης αν αυτό κριθεί απαραίτητο οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα.
14. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η διοργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν από την σωματική τους δοκιμασία και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από ιατρό. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους.
15. ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένου κατά μήκος της διαδρομής. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Απόρριψη υλικών συσκευασίας σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επιφέρει την ποινή αποκλεισμού του αθλητή. Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σωστής κατεύθυνσης. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παραπάνω και να υπακούσουν σε τυχόν υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις των κριτών, επιφέρει την ποινή του αποκλεισμού.
16. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
H διοργάνωση θα διεξαχθεί με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο το οποίο θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής, όπως αυτοί ορίζονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού..
17. ΠΩΣ NΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ: μέσω της ΕΟ Κοζάνης-Ιωαννίνων (Ε020) (33χλμ).
18. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ: Ευάγγελος Τσίμαρης, Τεχνικός Διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής (τηλ.6908383781).

Read More »
Ο Δήμος Πωγωνίου, διοργανώνει τον 4ο Αγώνα Δρόμου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» Ο Δήμος Πωγωνίου, διοργανώνει τον 4ο Αγώνα Δρόμου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Πέταξαν σκουπίδια με σύριγγες και χρησιμοποιημένο μικροβιολογικό υλικό στο γήπεδο Καστρίου

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Πέταξαν σκουπίδια με σύριγγες και χρησιμοποιημένο μικροβιολογικό υλικό στο γήπεδο Καστρίου


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ύστερα από τη σημερινή εικόνα ντροπής στο γήπεδο Καστρίου, όπου άγνωστοι πέταξαν σκουπίδια με σύριγγες και χρησιμοποιημένο μικροβιολογικό υλικό,  εκφράζει τον αποτροπιασμό και τον προβληματισμό του για τις ενέργειες κάποιων, που σκόπιμα επιδιώκουν να αμαυρώσουν την εικόνα των υποδομών του, προβαίνοντας σε βανδαλισμούς αθλητικών χώρων, που χρησιμοποιούνται κυρίως από παιδιά.
Καταδικάζουμε την εν λόγω αντικοινωνική, ανεύθυνη και παράνομη πράξη και γνωρίζουμε στους δράστες πως καμία φθορά, ζημία ή έκνομη συμπεριφορά δεν θα γίνεται ανεκτή.
Read More »
Πέταξαν σκουπίδια με σύριγγες και χρησιμοποιημένο μικροβιολογικό υλικό στο γήπεδο Καστρίου Πέταξαν σκουπίδια με σύριγγες και χρησιμοποιημένο μικροβιολογικό υλικό στο γήπεδο Καστρίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότηταςΜε τον τρόπο αυτό οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν ψηφιακά τα ραντεβού τους, με τη διαθεσιμότητα να ξεκινά από την Τρίτη 26/9/23, για την έκδοση νέου τύπου ταυτοτήτων ή την αντικατάστασή τους λόγω μεταβολής των στοιχείων, λήξης ισχύος, φθοράς ή παλαιότητας σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ: Β’5619) των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από τη γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η είσοδος των πολιτών γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Βήμα-βήμα η διαδικασία μέσω τη πλατφόρμας μέσω για το ραντεβού
Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει στην αίτησή του, Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθεί με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου. Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το ραντεβού τρίτος, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη για να εξυπηρετηθεί.

 Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επαλήθευση του email που δήλωσε ο ενδιαφερόμενος. Ακολούθως, λαμβάνει στο επιβεβαιωμένο email τις βασικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης που έχει επιλέξει.

 Το αίτημα προγραμματισμού του ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί ή να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο οκτώ (8) ώρες πριν. Είκοσι-τέσσερις (24) ώρες πριν και δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στο email που έχει δηλώσει.

Διευκρινίζεται ότι διατηρείται χρονική απόσταση, μεταξύ των ραντεβού των ενδιαφερομένων για την ίδια Αρχή Έκδοσης δελτίων ταυτότητας, ικανή για να ολοκληρωθεί ένα ραντεβού πριν ξεκινήσει ένα επόμενο. Οι ώρες και οι ημέρες των διαθέσιμων ραντεβού μπορούν να μεταβληθούν, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμούς στο ωράριο και τη διαθεσιμότητα της Αρχής Έκδοσης, ανά χρονικά διαστήματα και ανά θέση εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την περίπτωση απώλειας ή κλοπής του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια Αρχή Έκδοσης, βάσει της διεύθυνσης μόνιμης ή προσωρινής διαμονής του στην Ελλάδα και να ζητήσει τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση νέου δελτίου.

Συχνές ερωτήσεις

Σε ποια ηλικία πρέπει να εκδώσω δελτίο ταυτότητας;

Υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με δελτίο ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Η υποχρέωση εφοδιασμού με δελτίο ταυτότητας των ατόμων που συμπλήρωσαν το 12ο έτος της ηλικίας τους, ανήκει στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες αυτών.
Πού μπορώ να απευθυνθώ για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς μου;

Δελτία ταυτότητας εκδίδονται:

α) Για τις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

β) Για την υπόλοιπη Χώρα στην Υποδιεύθυνση ή το Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

Όπου δεν λειτουργούν τέτοιες Υπηρεσίες, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από το Αστυνομικό Τμήμα που ασκεί αρμοδιότητες ασφαλείας στον τόπο κατοικίας του ενδιαφερόμενου και σε περίπτωση που δεν υφίσταται ούτε αυτό, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας που εδρεύει στην εν λόγω περιοχή.
Ποιες ώρες μπορώ να προσέλθω στην αρμόδια Αρχή για να αιτηθώ την έκδοση της νέας μου ταυτότητας (ID1);

Το ωράριο λειτουργίας είναι κοινό για όλες τις Αρχές έκδοσης της Επικράτειας και έχει ως εξής:

Τα γραφεία ταυτοτήτων λειτουργούν καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες (07:00-14:30 τη θερινή περίοδο 01/04-30/09 και 07:30-15:00 τη χειμερινή περίοδο 01/10-31/03), με εξαίρεση την Τετάρτη που λειτουργούν από 14:00 έως 20:30, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που εργάζονται. Επίσης, κάθε Σάββατο από 08:30 έως 13:00 εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους μαθητές.

Προτού, μεταβείτε στην Αρχή έκδοσης, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει την επίσκεψή σας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως περιγράφεται στην επόμενη ερώτηση.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες της ερώτησης 8.
Τι χρειάζεται να κάνω προτού μεταβώ στην αρμόδια Αρχή για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς μου;

Για τη διευκόλυνσή σας και την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας σας, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει την επίσκεψή σας στην Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας.

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα συνδεθείτε με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί TAXISnet).

Αναζητήστε την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής σας διαμονής και επιλέξτε την ημέρα και την ώρα που επιθυμείτε να μεταβείτε σε αυτήν για την υποβολή της αίτησής σας.

Μέσω της ίδιας πλατφόρμας, μπορείτε να αλλάξετε την ημέρα και ώρα του ραντεβού σας ή να το ακυρώσετε.

Για την υπενθύμιση του ραντεβού σας, θα λάβετε αυτόματο μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, μία ημέρα καθώς και δύο (2) ώρες, νωρίτερα της προγραμματισμένης επίσκεψής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του δελτίου ταυτότητας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε απευθείας με την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας (βρείτε τα τηλέφωνα των Υπηρεσιών εδώ), ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να σας κλείσει ραντεβού το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης στην Αρχή έκδοσης λόγω προβλήματος υγείας παρακαλούμε δείτε την ερώτηση 21.

Μπορώ να προγραμματίσω ραντεβού για κάποιο άλλο πρόσωπο;
Ναι, μπορείτε να προγραμματίσετε ραντεβού και για λογαριασμό άλλου προσώπου.

Σε αυτήν την περίπτωση θα συνδεθείτε στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους δικούς σας κωδικούς TAXISnet, αλλά όταν θα σας ζητηθεί, θα συμπληρώσετε τα στοιχεία του προσώπου το οποίο επιθυμεί την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπάλληλος της Αρχής έκδοσης θα γνωρίζει ποιοι έχουν ραντεβού κάθε στιγμή και θα μπορεί να τους ενημερώσει εάν για κάποιο λόγο χρειαστεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.

Σε περιπτώσεις απώλειας/κλοπής δεν χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας (ID1);
Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας, θα υποβάλλετε αυτοπροσώπως στην Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής σας διαμονής, τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή.

Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας στις Αρχές έκδοσης, είτε μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο, ο οποίος θα αναρτήσει τη φωτογραφία σας στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο φωτογράφος θα σας δώσει έναν κωδικάριθμο, τον οποίο στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής myPhoto θα πρέπει να αντιστοιχίσετε με το ΑΦΜ σας. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.

Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης, να αναζητήσει και να ανακτήσει τη φωτογραφία σας.

β) Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα σας χορηγηθεί από την Αρχή έκδοσης.

Βάσει της αιτήσεώς σας, θα πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των απαραίτητων, για την έκδοση του δελτίου, στοιχείων δημοτολογίου. Η αίτηση θα εκτυπωθεί και θα σας ζητηθεί να υπογράψετε.

γ) Αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, η οποία θα σας χορηγηθεί από την Αρχή έκδοσης.

Η αίτηση συμπληρώνεται από την αρμόδια Αρχή έκδοσης, με βάση τα στοιχεία σας, όπως αυτά προκύπτουν από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό του Δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε εγγεγραμμένος.

Αφού την υπογράψετε ηλεκτρονικά (με ψηφιακή υπογραφή επί ειδικού εξοπλισμού), θα εκτυπωθεί και θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε το ακριβές των στοιχείων που περιέχει και να την υπογράψετε και χειρόγραφα.

δ) Ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ.

Για την έκδοση κάθε δελτίου απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1894] – «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη»), το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης – προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του.

Εάν είστε πολύτεκνος (ιδιότητα η οποία πρέπει να προκύπτει από σχετικό αποδεικτικό, π.χ. βιβλιάριο πολυτέκνων), το παράβολο που θα πρέπει να πληρώσετε είναι το μισό, 5 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1895] – «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη (πολυτέκνων)».

Επιπλέον, στην αίτηση έκδοσης επικολλάται το προβλεπόμενο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 0,50 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [2043] – «Η αίτηση (καρτέλα) για την έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα υπηκόου (Ένσημο ΕΛ.ΑΣ.)».

Για την έκδοση όλων των ανωτέρω παραβόλων πρέπει να συνδεθείτε με την υπηρεσία e-Παράβολο.

Σε περίπτωση έκδοσης λάθος παραβόλου, μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των χρημάτων σας.

ε) Παλαιού τύπου δελτίο ταυτότητας

Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας απαιτείται να προσκομίσετε και να παραδώσετε το παλαιό δελτίο ταυτότητας (μπλε δελτίο).
Πρόκειται να βγάλω ταυτότητα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;

Θα χρειαστείτε όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην ερώτηση 6 και επιπλέον ένας μάρτυρας για να βεβαιώσει τα στοιχεία σας. O μάρτυρας μπορεί να είναι οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο, το οποίο θα έχει στην κατοχή του ταυτοποιητικό έγγραφο σε ισχύ.

Εάν η αίτηση έκδοσης αφορά σε ανήλικο, τότε ως μάρτυρας μπορεί να παραστεί μόνο ένας από τους δύο γονείς ή εκείνος/η που ασκεί την επιμέλεια ή επιτροπεία του. Σε περίπτωση επιμέλειας ή επιτροπείας θα πρέπει να επιδειχθούν τα νόμιμα έγγραφα που αποδεικνύουν την επιμέλεια ή επιτροπεία του ανήλικου.
Έχασα/μου έκλεψαν την ταυτότητά μου. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

Εάν χάσατε την ταυτότητά σας, θα πρέπει να δηλώσετε άμεσα την απώλειά της στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή (εάν βρίσκεστε στην χώρα) ή ελληνική Προξενική Αρχή (εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό). Επίσης, μπορείτε να δηλώσετε την απώλεια και ηλεκτρονικά.

Εάν πέσατε θύμα κλοπής, η καταγγελία πρέπει να γίνει αυτοπροσώπως στην τοπική Αστυνομική Αρχή (ελληνική ή αλλοδαπή εάν βρίσκεστε στη χώρα ή στο εξωτερικό, αντίστοιχα).

Σε κάθε περίπτωση, το δελτίο σας θα ακυρωθεί και θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση νέου.

Ακόμη και αν βρείτε τη χαμένη σας ταυτότητα, μην την χρησιμοποιήσετε καθώς οιαδήποτε ενέργεια με αυτήν δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά παραδώστε την στην πλησιέστερη αστυνομική Αρχή.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας (βρείτε τα τηλέφωνα των Υπηρεσιών εδώ), ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να σας κλείσει ραντεβού το συντομότερο δυνατό.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση δελτίου ταυτότητας σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, φθοράς ή μεταβολής στοιχείων; (Αφορά και τους 2 τύπους ταυτοτήτων, παλαιού τύπου-μπλε δελτίο και νέου τύπου-ID1).

α) Έκδοση λόγω Απώλειας/Κλοπής

Εάν χάσατε ή σας έκλεψαν την ταυτότητά σας, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6), συμπεριλαμβανομένου του μάρτυρα.

– Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες απώλειας, για τις περιπτώσεις απώλειας.

– Πρόσφατη βεβαίωση Ελληνικής Αρχής (Αστυνομικής ή Προξενικής), για τις περιπτώσεις κλοπής.

– Επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1889] – «Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας»), μόνο για τις περιπτώσεις απώλειας.

β) Έκδοση λόγω φθοράς

Εάν η ταυτότητά σας έχει φθαρεί, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6), συμπεριλαμβανομένου του μάρτυρα.

– Το δελτίο ταυτότητας που έχει φθαρεί.

– Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες φθοράς.

– Επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1889] – «Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας»).

γ) Έκδοση λόγω μεταβολής οποιουδήποτε στοιχείου ταυτότητας

Εάν έχει επέλθει μεταβολή οποιουδήποτε στοιχείου της ταυτότητάς σας, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 του Ν.Δ. 127/ 69, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6).

– Το δελτίο ταυτότητας που έχετε στην κατοχή σας.

– Αντίγραφο της σχετικής πράξης της Αρχής ακύρωσης (π.χ. λόγω αλλαγής επωνύμου, υιοθεσίας, λύσης ή ακύρωσης αυτής, αναγνώρισης, αποκήρυξης ή νομιμοποίησης τέκνου και σε οποιαδήποτε άλλη από το νόμο οριζόμενη περίπτωση).

Για την έκδοση όλων των ανωτέρω παραβόλων θα πρέπει να συνδεθείτε με την υπηρεσία e-Παράβολο.

Σε περίπτωση έκδοσης λάθος παραβόλου, μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των χρημάτων σας.
Έχω ταυτότητα παλαιού τύπου, η οποία εκδόθηκε πολύ πρόσφατα. Μπορώ να την αλλάξω με νέου τύπου δελτίο;

Εάν επιθυμείτε να αντικαταστήσετε την παλαιά ταυτότητά σας με δελτίο νέου τύπου, μπορείτε να το κάνετε ανεξαρτήτως του πόσο πρόσφατη είναι.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης, πλην του μάρτυρα.

– Το παλαιό δελτίο ταυτότητας, το οποίο θα το επιδείξετε κατά την αίτησή σας και θα το παραδώσετε στην Αρχή έκδοσης μόλις παραλάβετε το νέο σας έγγραφο.
Χρειάζεται να γνωρίζω κάτι άλλο για τη διαδικασία έκδοσης του δελτίου μου;

α) Το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό σας, θα αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες, με μεταγραφή σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛ.Ο.Τ. 743.

Εάν επιθυμείτε κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία, να αναγραφεί με τρόπο διαφορετικό του προτύπου ΕΛΟΤ 743, θα πρέπει να προσκομίσετε ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει η εν λόγω διαφορά.

β) Εφόσον επιθυμείτε να αναγραφεί επί του δελτίου η ομάδα και το RHESUS του αίματός σας, θα πρέπει να προσκομίσετε βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία να αναγράφεται αυτή.

Η αναγραφή του εν λόγω στοιχείου, δεν είναι υποχρεωτική.

γ) Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για έκδοση νέου δελτίου, ο αρμόδιος υπάλληλος θα σας ζητήσει να σας δακτυλοσκοπήσει.

Η δακτυλοσκόπηση, η οποία γίνεται με ειδικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αφορά τη λήψη δύο (2) δακτυλικών αποτυπωμάτων και συγκεκριμένα των δεικτών των δύο χεριών σας.

Σε περίπτωση μόνιμης ή προσωρινής αδυναμίας λήψης δακτυλικού αποτυπώματος δείκτη, λαμβάνεται κατά σειρά αποτύπωμα του αντίχειρα, μέσου ή παράμεσου του ιδίου χεριού, ενώ στην περίπτωση μονόχειρα λαμβάνεται αποτύπωμα και δεύτερου δακτύλου από το υπάρχον χέρι, με την ίδια ως άνω σειρά.

Η μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, πέραν των περιπτώσεων εμφανούς ακρωτηριασμού, αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει την υπογραφή ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση που βεβαιώνεται.

Επισημαίνεται ότι εάν είναι προσωρινώς αδύνατη η λήψη των δακτυλικών σας αποτυπωμάτων, τότε η διάρκεια του δελτίου σας θα είναι περιορισμένη (ισχύς 12 μηνών), αντί 10 ετών που ισχύει για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

δ) Εφόσον πρόκειται για έκδοση δελτίου σε πρόσωπο, η επιμέλεια του οποίου ασκείται σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή το οποίο τελεί σε επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση, τότε θα πρέπει να προσκομιστεί και η σχετική απόφαση καθορισμού επιμέλειας ή ορισμού επιτρόπου ή δικαστικού συμπαραστάτη.

ε) Οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι αντίστοιχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, που εξέρχονται από την ενεργό υπηρεσία ή την πολεμική διαθεσιμότητα, συνυποβάλλουν με την αίτησή τους και την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν.Δ.127/1969 βεβαίωση.

στ) Η αίτησή σας για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας, παίρνει αυτόματα έναν μοναδικό αριθμό, τον Αριθμό Αίτησης. Με αυτό τον αριθμό θα μπορείτε να απευθύνετε οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την αίτησή σας καθώς και να παραλάβετε το δελτίο σας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αίτησης, θα σας αποσταλεί σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Αριθμό Αίτησης και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (Αρχή Έκδοσης, κλπ.)
Πόσο καιρό χρειάζεται για να εκδοθεί το νέο δελτίο ταυτότητας (ID1);

Όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα εκτυπώνονται με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας στη Διεύθυνση Διαβατηρίων & Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με έδρα στην Καισαριανή Αττικής.

Ο χρόνος ο οποίος θα απαιτείται από την ημέρα που θα καταθέσετε την αίτησή σας στο Τμήμα της περιοχής σας μέχρι την παραλαβή του νέου σας δελτίου, κυμαίνεται στις 7 ημέρες.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε έγκαιρα την υποβολή της αίτησής σας στην αρμόδια Αρχή.

Η ταυτότητά μου καταστράφηκε σε φυσική καταστροφή. Ποια παράβολα χρειάζονται σε αυτήν την περίπτωση;
Όταν η φθορά ή η απώλεια του δελτίου σας οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας (σεισμό, πυρκαγιά, ναυάγιο, πλημμύρα κλπ.), το δελτίο ταυτότητας εκδίδεται αφού προηγουμένως προσκομιστεί επιβεβαιωτικό έγγραφο του συμβάντος ή υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να καταβάλλεται μόνο το παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1894] – «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη»).
Διαμένω μόνιμα στο εξωτερικό. Πού μπορώ να υποβάλλω αίτηση για έκδοση νέου δελτίου;

Αυτήν τη στιγμή δεν υφίσταται τεχνική δυνατότητα υποβολής αίτησης έκδοσης νέου δελτίου ταυτότητας στις ελληνικές προξενικές Αρχές.

Ως εκ τούτου, η αίτηση για έκδοση νέου δελτίου μπορεί να γίνει μόνο στις Αρχές έκδοσης που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Εφόσον πρόκειται να επισκεφθείτε τη χώρα, μπορείτε να προγραμματίσετε την υποβολή αίτησης έκδοσης νέου δελτίου στην αρμόδια Αρχή της περιοχής όπου θα διαμείνετε κατά την παραμονή σας εδώ (ξενοδοχείο, συγγενικό/φιλικό σπίτι κλπ).
Είμαι εγγεγραμμένος σε ελληνικό δήμο, αλλά διαμένω σε άλλη περιοχή. Επίσης, η διεύθυνση κατοικίας που φαίνεται στην φορολογική μου δήλωση έχει αλλάξει πρόσφατα. Πού πρέπει να απευθυνθώ για την έκδοση του νέου μου δελτίου;

Την αίτηση για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς σας, θα την υποβάλλετε στην Αρχή μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας στη χώρα, ανεξαρτήτως του δήμου στον οποίο είστε εγγεγραμμένος/η ή της διεύθυνσης που εμφαίνεται στη φορολογική σας δήλωση.

Τη διεύθυνση κατοικίας σας (μόνιμης ή προσωρινής) θα την αναγράψετε στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλετε κατά την αίτηση έκδοσης της νέας σας ταυτότητας, πλην όμως έχοντας υπόψη τις κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση δήλωσης ψευδών γεγονότων.
Μπορεί να παραλάβει κάποιος τρίτος για λογαριασμό μου το δελτίο ταυτότητάς μου;

Όχι. Το δελτίο ταυτότητας είναι αυστηρά προσωπικό έγγραφο και παραδίδεται από την αρμόδια Αρχή μόνο στον ίδιο τον κάτοχό του.
Μπορώ να ζητήσω να σταλεί το νέο δελτίο στο σπίτι μου με ταχυδρομείο;

Όχι. Το δελτίο ταυτότητας μπορεί να σας παραδοθεί μόνο ιδιοχείρως, από την ίδια Αρχή στην οποία υποβάλλατε την αίτησή σας.

Η νέα σας ταυτότητα αποκτά ισχύ και εμφαίνεται ως ενεργή μόλις σας επιδοθεί, ανεξαρτήτως του πότε εκτυπώθηκε.

Θα ενημερωθούν άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή φορείς για την αλλαγή της ταυτότητάς μου;
Μόλις σας επιδοθεί η νέα σας ταυτότητα θα ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αυτόματα όλες οι υπηρεσίες και φορείς που διασυνδέονται με αυτό, όπως ΑΑΔΕ, GOV.GR WALLET, κλπ.
Θα πρέπει να προγραμματίσω νέο ραντεβού για να παραλάβω την ταυτότητά μου;

Όχι. Όταν το νέο σας δελτίο έχει επιστραφεί εκτυπωμένο στην Αρχή έκδοσης, θα ενημερωθείτε με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού σας.

Εάν η επίσκεψή σας είχε προγραμματιστεί τηλεφωνικά απευθείας από την Αρχή έκδοσης, αρμόδιος υπάλληλος θα σας ενημερώσει (είτε ηλεκτρονικά αν κατά την αίτησή σας δηλώσατε ηλεκτρονική διεύθυνση είτε τηλεφωνικά) για τις ημέρες και ώρες που μπορείτε να προσέλθετε για την παραλαβή του δελτίου σας.

Για την παραλαβή ή για οτιδήποτε θέλετε να ρωτήσετε αναφορικά με το δελτίο σας, παρακαλούμε όπως έχετε διαθέσιμο τον Αριθμό Αίτησής σας, ο οποίος θα σας δοθεί από τον αρμόδιο υπάλληλο μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης έκδοσης.

Υπέβαλλα αίτηση για έκδοση νέου δελτίου, αλλά η Αρχή έκδοσης με ενημέρωσε ότι η ταυτότητα δεν εκτυπώθηκε λόγω ακατάλληλης φωτογραφίας. Τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Εάν ενημερωθείτε ότι η ταυτότητά σας δεν εκτυπώθηκε λόγω ακατάλληλης φωτογραφίας, εφόσον αυτό οφείλεται σε υπαιτιότητα της Υπηρεσίας λόγω κακή λήψης, μπορείτε να ζητήσετε απευθείας από την Αρχή έκδοσης τον προγραμματισμό νέου ραντεβού το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, δεν θα απαιτηθεί η έκδοση νέου παραβόλου 10 ευρώ.

Εφόσον η ακατάλληλη φωτογραφία οφείλεται σε υπαιτιότητα επαγγελματία φωτογράφου, θα μπορείτε να επαναπρογραμματίσετε το ραντεβού σας από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν απαιτείται η έκδοση νέου παράβολου 10 ευρώ.
Συγγενής μου είναι κατάκοιτος/η και δεν μπορεί να μετακινηθεί για να εκδώσει νέα ταυτότητα. Τι μπορώ να κάνω;

Για τα άτομα τα οποία βεβαιωμένα δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τις Αρχές έκδοσης (κατάκοιτοι, κρατούμενοι φυλακών κλπ.), έχει προβλεφθεί η λειτουργία φορητών σταθμών που μπορούν να μεταβούν στο χώρο που βρίσκεται το ενδιαφερόμενο άτομο.

Για να προγραμματίσετε ραντεβού για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να προηγηθεί απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική Αρχή έκδοσης, προκειμένου ο αρμόδιος υπάλληλος να σας ενημερώσει σχετικά με την ημέρα και ώρα μετάβασής του στο χώρο σας.
Θα μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό με τη νέα μου ταυτότητα;

Το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας, πληροί όλα τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο στις χώρες της ΕΕ ή/και της ζώνης SCHENGEN. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ ή/και SCHENGEN) στις οποίες επιτρέπεται η είσοδος υπηκόων της ΕΕ μόνο με χρήση ταυτότητας αντί διαβατηρίου (π.χ. Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία).


Read More »
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Σελίδες