Επιστολή Πάσχου προς τον Υπουργό Εργασίας για το εξοντωτικό πρόστιμο στην Ραβενή

Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019
Επιστολή Πάσχου προς τον Υπουργό Εργασίας για το εξοντωτικό πρόστιμο στην Ραβενή
 
 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για ένα σοβαρό θέμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Θεσπρωτίας, συνεπεία ενός αδικαιολόγητου και υπέρογκου προστίμου που επιβλήθηκε σε επιχείρηση εστίασης (καφενείο) σε ακριτικό χωριό της περιοχής. Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο κλιμακίου της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΦΚΑ – ο οποίος μάλιστα διενεργήθηκε μεσάνυχτα – σε καφενείο στο χωρίο Ραβενή, διαπιστώθηκε παράβαση αδήλωτης εργασίας και επεβλήθη χρηματικό πρόστιμο ύψους 21.000 ευρώ.

Εννοείται ότι δεν αντιδρούμε στη διαδικασία και στην εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό παραβάσεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, οι οποίοι πρέπει να συνεχιστούν κανονικά. Επιτρέψτε μας όμως, τοποθετήσουμε τα πράγματα για τον συγκεκριμένο έλεγχο, στη σωστή τους βάση.

Κατ΄ αρχήν αναφερόμαστε σε ένα καφενείο χωριού, που ουσιαστικά ανήκει στην οικεία Αδελφότητα, η οποία – αδυνατώντας να το λειτουργήσει αποτελεσματικά – έχει επινοικιάσει τη χρήση του σε ένα κάτοικο του χωριού, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία ενός καφενείου, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, όπου επιστρέφουν οι απόδημοι για να περάσουν τις διακοπές τους στην ιδιαίτερή τους πατρίδα. Ο συμπατριώτης που έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη, λειτουργεί το καφενείο έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις.

Τα πρόσωπα που βρέθηκαν στην επιχείρηση ήταν συγγενικά, χωρίς να λαμβάνουν οποιοδήποτε χρηματικό αντίτιμο. Αυτοί ήταν οι … «ανασφάλιστοι εργαζόμενοι» που εντόπισε το πόρισμα των ελεγκτών.

Πέραν αυτού του πραγματικού γεγονότος, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση του θέματος. Η Ραβενή Θεσπρωτίας είναι ένα ορεινό ακριτικό χωριό στην οροσειρά της Μουργκάνας, με μεγάλη ιστορία, αλλά σοβαρά προβλήματα τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της ερήμωσης και της εγκατάλειψης της υπαίθρου από μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι αδυνατώντας να βρουν ικανοποιητικές δουλειές, μεταναστεύουν στο εσωτερικό ή και το εξωτερικό. Δεν είναι ούτε Κρήτη ή Σαντορίνη Ρόδος, ούτε Μύκονος.

Η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής, η Αδελφότητα και οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να επιτύχουν το ζωντάνεμα του χωριού, τουλάχιστον την καλοκαιρινή περίοδο, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και δημιουργώντας ευχάριστες συνθήκες διαμονής για τους μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η λειτουργία του καφενείου, το οποίο αποτελεί μια επιχείρηση που λειτουργεί όχι κυρίως για να αποφέρει κέρδη στον ιδιοκτήτη της, αλλά για να προσφέρει υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία.

Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε να ενδιαφερθείτε προσωπικά για το θέμα και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να γίνει αποδεκτή τυχόν ένσταση που θα υποβληθεί για την ακύρωση της απόφασης επιβολής του εξοντωτικού και παράλογου αυτού προστίμου. Πέραν των λόγων αυτών, η απόφαση επιβολής προστίμου ύψους 21.000 ευρώ, αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, η οποία επιβάλλει την λήψη μέτρων ανάλογων με τη βαρύτητα του προβλήματος που επιχειρείται να επιλυθεί. Δηλαδή, ακόμη και αν δεχθούμε ότι οι δύο εθελοντές, συνιστούν περίπτωση αδήλωτης εργασίας, η ποινή που επιβάλλεται δεν έχει καμία σχέση με την ένταση της παρέκκλισης από την τυπική νομιμότητα.

Εκτός όμως της τυπικής νομιμότητας, υπάρχει και η κοινωνική νομιμοποίηση μιας κατάστασης. Στο εν λόγω περιστατικό, το καφενείο αποτελεί κύτταρο ζωής, επικοινωνίας και δράσης και ως τέτοιο οι κάτοικοι και οι απόδημοι του χωριού το έχουν αγκαλιάσει και το στηρίζουν καθημερινά.

Με πενιχρά κέρδη προσπαθεί ο ιδιοκτήτης να λειτουργήσει το καφενείο, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος. Και αυτή η προσπάθεια χρειάζεται υποστήριξη από τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι συμπεριφορές που εξαντλούν τα όρια της αυστηρότητας στην τήρηση της νομοθεσίας.

Κλείνοντας την παρούσα επιστολή και εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία που δυστυχώς μας δίνει το συγκεκριμένο περιστατικό, θα θέλαμε να θέσουμε και το ευρύτερο πρόβλημα, το οποίο συνίσταται στην ομογενοποιημένη αντιμετώπιση περιπτώσεων αδήλωτης εργασίας, ανεξάρτητα από την περιοχή που λειτουργεί η επιχείρηση ή από τα κέρδη που έχει. Δεν είναι δυνατό δηλαδή, το πρόστιμο να είναι το ίδιο για μια επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη σε ένα τουριστικό θέρετρο, με τζίρο δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με μια μικρή ατομική επιχείρηση που έχει οριακά κέρδη (και όχι πάντοτε) και λειτουργεί σε προβληματικές, παραμεθόριες και ορεινές περιοχές.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, σε τέτοια ζητήματα, προσβλέπουμε στη δική σας παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με δίκαιο κοινωνικά τρόπο.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος
Read More »
Επιστολή Πάσχου προς τον Υπουργό Εργασίας για το εξοντωτικό πρόστιμο στην Ραβενή Επιστολή Πάσχου προς τον Υπουργό Εργασίας για το εξοντωτικό πρόστιμο στην Ραβενή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019 Rating: 5

Πρόστιμο - φωτιά σε καφενείο στη Μουργκάνα

Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019
Πρόστιμο - φωτιά σε καφενείο στη Μουργκάνα 
 

Σε ένα καφενείο, στο χωριό Ραβενή στην Μουργκάνα, κλιμάκιο επιθεωρητών του ΕΦΚΑ έβαλε τέλος στην…. ανασφάλιστη εργασία. Ουσιαστικά εξαντλώντας την αυστηρότητά του και επιβάλλοντας ένα βαρύτατο πρόστιμο, οδηγεί στο λουκέτο το καφενείο το οποίο κρατούσε ζωντανό ένα από τα ορεινά χωριά της Ηπείρου. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι ενώ οργισμένη υπήρξε και η αντίδραση του Δημάρχου Φιλιατών καθώς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο το κλιμάκιο που έκανε σαφάρι στην περιοχή «έριξε» πρόστιμα άνω των εκατό χιλιάδων σε τέσσερις συνολικά επιχειρήσεις εστίασης.

Ο Δήμος Φιλιατών, πολύ περισσότερο τα ορεινά χωριά με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους δεν αποτελούν σίγουρα κάποιον από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας ούτε βέβαια της Ηπείρου.

Ακόμη και η Σαγιάδα, όπου βρίσκεται η μία επιχείρηση που της επιβλήθηκε πρόστιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τους top προορισμούς.

Δύο ακόμη καταστήματα εστίασης στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο βρίσκονται στην κωμόπολη των Φιλιατών και ο επίλογος γράφτηκε στο χωριό Ραβενή!

Εκεί λειτουργεί ένα και μοναδικό καφενείο.

Η ατυχία ήταν πως όταν το κλιμάκιο του ΕΦΚΑ πήγε και παρήγγειλε ουζάκια ο ιδιοκτήτης απουσίαζε. Όπως συνηθίζεται σε πολλά καφενεία τους «πελάτες» εξυπηρέτησε ο αδελφός του που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο καφενείο κάνοντας ολιγοήμερες διακοπές στο χωριό.

Και τον μεζέ για να συνοδεύσει τα ουζάκια πρόσφερε η πεθερά του ιδιοκτήτη.

Αυτά από μόνα τους ήταν αρκετά! Το κλιμάκιο του ΕΦΚΑ αποφασίζοντας να βάλει φρένο στην ανασφάλιστη εργασία ολοκλήρωσε την επίσκεψη επιβάλλοντας ένα βαρύτατο πρόστιμο το ύψος του οποίου ανέρχεται στις 21 χιλιάδες.

Φυσικά ο ιδιοκτήτης το μόνο που σκέφτεται πλέον είναι το κλείσιμο του καφενείου καθώς τα χρήματα για το πρόστιμο ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα μιας τριετίας.

Όσο για τον αδερφό του που έκανε τις διακοπές στο χωριό είναι μακροχρόνια άνεργος και τώρα κινδυνεύει να χάσει τα επιδόματα.
Read More »
Πρόστιμο - φωτιά σε καφενείο στη Μουργκάνα Πρόστιμο - φωτιά σε καφενείο στη Μουργκάνα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019 Rating: 5

Πιστοποίηση Αγγλικών ενηλίκων σε 10 εβδομάδες

Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019
Πιστοποίηση Αγγλικών ενηλίκων σε 10 εβδομάδες
 
 

Αποκτήστε τα μόρια της αγγλικής γλώσσας εύκολα! Όλοι πλέον μπορούν!!! Δέκα εβδομάδες αρκούν!!!
Πίνακες Εκπαιδευτικών; Αξιολογήσεις; Μόρια; Γνώση; Δημόσιοι υπάλληλοι; Ελεύθεροι επαγγελματίες; Άνεργοι; Φοιτητές; Μαθητές; Παρέχουμε πτυχίο αγγλικών (σε οποιοδήποτε επίπεδο: Β2, Γ1, Γ2) αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ. Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην εξεταστική διαδικασία με εγγυημένη απόκτηση γνώσεων.
Έναρξη νέου σεμιναρίου: 18 Σεπτεμβρίου 2019 με εξετάσεις πιστοποίησης: 24 Νοεμβρίου 2019.
 Οι εγγραφές ξεκίνησαν... Κλείστε το ραντεβού σας για ενημέρωση!!!
Για περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής στο site: http://www.meleti.edu.gr
 Τηλ επικοινωνίας: 2665025146, 6942228698.
 Δ/νση: Σαμουήλ 5, Ηγουμενίτσα.
Read More »
Πιστοποίηση Αγγλικών ενηλίκων σε 10 εβδομάδες Πιστοποίηση Αγγλικών ενηλίκων σε 10 εβδομάδες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 20χρονης στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019
Σύλληψη 20χρονης στην Ηγουμενίτσα


 
Στη σύλληψη μιας 20χρονης αλλοδαπής προέβησαν, πρωινές ώρες εχτές, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι η ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 20χρονης στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 20χρονης στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019 Rating: 5

Ομιλία Κάτση, στο ν/σ για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού Χαρακτήρα

Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019
Ομιλία Κάτση, στο ν/σ για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού Χαρακτήρα
 
 
κ. Υπουργοί

κ.κ συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο στο οποίο καλούμαστε σήμερα να τοποθετηθούμε, αφορά ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας αλλά και του μέλλοντος. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας μαζί με την Κλιματική Αλλαγή είναι τα 2 οικουμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η οποία καλείται να δράσει, ουσιαστικά απέναντι στον ίδιο τον κακό εαυτό της.

Στην σύγχρονο ψηφιακό κόσμο και στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τεράστιες μάζες πληθυσμού κάνουν χρήση της τεχνολογίας με αποτέλεσμα να αφήνουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα. Tα προσωπικά δεδομένα πολιτών συλλέγονται , επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται για προσωποποιημένες και στοχευμένες δράσεις χωρίς να το γνωρίζουν οι πολίτες, καθιστώντας έτσι την ιδιωτική ζωή βορρά σε μεγάλα συμφέροντα.

Για να γίνει κατανοητό ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την δημοκρατία αλλά και την ανθρώπινη ελευθερία από έναν ψηφιακό ολοκληρωτισμό ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόβλημα:

Οι μεγάλοι κολοσσοί της τεχνολογίας (G.A.F.A.M.) επιδιώκουν ένα αρρύθμιστο τοπίο στα big data ή μια πολύ χαλαρή εποπτεία με το πρόσχημα- τυράκι της δωρεάν διάθεσης καινοτόμων τεχνολογιών. Την ίδια στιγμή, η φάκα είναι ότι, ο χρήστης-καταναλωτής των δωρεάν εφαρμογών καθίσταται, μέσω της εξόρυξης προσωπικών δεδομένων, ο ίδιος το τελικό εμπορεύσιμο προϊόν. Οι βάσεις δεδομένων, προσωπικών ή μη, αποτελούν το μεγαλύτερο άυλο κεφάλαιο των εταιριών αυτών, που τους αποφέρει τεράστια κέρδη μεγαλύτερα και από το ΑΕΠ πολλών ανεπτυγμένων χωρών.

Μεγάλες εταιρείες, μέσω αλγορίθμων, αναλύουν καθημερινές συνήθειες, ομαδοποιούν χρήστες με βάση το ψυχολογικό ή το καταναλωτικό τους προφίλ ή ακόμα και τα πολιτικά πιστεύω τους. Έτσι π.χ. τράπεζες ξέρουν ποιος είναι κατάλληλος δανειολήπτης ή μη , ασφαλιστικές εταιρείες να ξέρουν ποιός είναι ασφαλίσιμος πελάτης παραβιάζοντας το ιατρικό απόρρητο ή ακόμα πολιτικοί οργανισμοί κανονίζουν καμπάνιες μέσω στοχευμένης διαφήμισης στα social media συσχετίζοντας τα like και τα ενδιαφέροντα των χρηστών με συγκεκριμένου περιεχομένου διαφήμιση. Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica είναι ακόμα νωπό όταν προσωπικά δεδομένα 87εκ χρηστών του Facebook «διέρρευσαν» προς τη συγκεκριμένη εταιρεία πολιτικών συμβούλων. Nα σημειωθεί πως η Cambridge Analytica το 2015 είχε αναλάβει τη στρατηγική επικοινωνίας στην προεκλογική καμπάνια του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ αλλά και την καμπάνια του Brexit ονόματι Leave.EU.

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό το σκάνδαλο έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην εκλογή Trump και στην επικράτηση του Brexit.

Παρένθεση: Πιθανότατα οι ιθύνοντες της ΝΔ από εκεί να εμπνεύστηκαν όταν στις προηγούμενες εκλογές έτρεξαν μια γιγαντιαία διαδικτυακή καμπάνια στα social media αξίας εκατομμυρίων €, απορίας άξιο για ένα κόμμα που χρωστά 280εκ. στις τράπεζες και στη ΔΕΗ. Κλείνει η παρένθεση.

Είναι προφανές, ότι αν όποιος έχει την ισχύ να επηρεάζει την ροή των δεδομένων και μάλιστα με αυτοματοποιημένο τρόπο, μπορεί να επηρεάζει και τις συμπεριφορές των κοινωνιών τότε μιλάμε για μια δομική απειλή στην έννοια της δημοκρατίας.

Η Ε.Ε. αναγνωρίζοντας αυτό τον κίνδυνο, επέβαλλε ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, το γνωστό GDPR, επιβάλλοντας έτσι εμμέσως κανόνες και στις HΠΑ και την Κίνα, πού επιθυμούν μια πιο ασύδοτη κατάσταση προς όφελος της κερδοφορίας του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας.

Με το παρόν σχέδιο νόμου, ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η Οδηγία της Ε.Ε. η 680/2016 που ισχύει ήδη στην χώρα μας ως Κανονισμός. Ειπώθηκαν πολλά για την απειλή του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου αλλά και για την κατεπείγουσα διαδικασία. Έχετε αντιγράψει το Γερμανικό εφαρμοστικό νόμο, αδιαφορώντας για τις νομικές προσαρμογές που απαιτούνται στο εθνικό δίκαιο και προσπαθώντας να δείξετε αποφασιστικοί φέρνετε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που δίχασε μέχρι και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, πολύ πρόχειρα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Θα συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του πλαισίου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και προφανώς θα συμφωνήσουμε ότι η ύπαρξη του πλαισίου είναι προϋπόθεση για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Το είχαμε επισημάνει εξ’ άλλου και στις Προγραμματικές Δηλώσεις.

Αλλά κ. Υπουργέ ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν μιλάμε για τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων Πολιτών και πως η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει τη διαφάνεια εις το διηνεκές. Γιατί όταν εξαγγέλλετε ως κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το g cloud όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι βάσεις δεδομένων του Κράτους, τις ψηφιακές αστυνομικές ταυτότητες αλλά και τα ψηφιακά ιατρικά βιβλιάρια πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το παρόν πλαίσιο διασφαλίζει την κυβερνο-ασφάλεια και την μη διαρροή των προσωπικών δεδομένων προς μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με απώτερο σκοπό το data mining.

Έρχομαι πιο συγκεκριμένα στα άρθρα του νομοσχεδίου που με βάση το προηγούμενο σκεπτικό μας προκαλούν επιφυλάξεις :

Στο άρθρο 22, εισάγεται μια σειρά εξαιρέσεων στους κανονισμούς του Γενικού Κανονισμού, εφόσον η επεξεργασία των δεδομένων επιβάλλεται για «το κοινό καλό». Αυτό μπορεί να λάβει πολλές ερμηνείες.

Ποιος το αποφασίζει αυτό κ. Υπουργέ πότε συντρέχουν οι λόγοι δημοσίας τάξης ή εθνικής ασφάλειας; Πως προστατεύεται ο πολίτης και το δικαίωμα του στη προσωπική ζωή και την ιδιωτικότητα από τόσο αόριστες διατάξεις που κάλλιστα μπορούν να διολισθήσουν σε πανοπτικό ολοκληρωτισμό όπως ένα «κράτος big brother;»

Στα άρθρα 24 και 25, που επιτρέπουν κατ’ εξαίρεση του Κανονισμού, την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υπάρχει πρόβλημα και οι νομοτεχνικές που φέρατε δεν είναι ουσίας αλλά αλλαγή διατύπωσης.

Υπάρχει θέμα με την έννοια της συγκατάθεσης του υποκειμένου. Για παράδειγμα, πώς κρίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να υποτεθεί ότι το υποκείμενο των δεδομένων θα αντιτασσόταν στην επεξεργασία εάν γνώριζε τον άλλο σκοπό;

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει ότι εδώ γίνεται λόγος για εικαζόμενη συγκατάθεση ή µη αντίθεση του υποκειμένου των δεδομένων, τη στιγμή που στον Κανονισµό αναφέρεται ότι η συγκατάθεση του υποκειμένου πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ρητή.

Όπως είπε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλος υπάρχει ένα πρόβλημα με τη διάκριση σε δημόσιους και ιδιωτικούς Φορείς, που δεν υπάρχει ούτε στην Οδηγία, ούτε στον Κανονισμό.

Πάμε παρακάτω: Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με το αρ. 17 που αφορούν την λειτουργία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όπου έχουμε το ανήκουστο, να εκφυλίζεται μια Ανεξάρτητη Αρχή σε μονοπρόσωπο όργανο που δια του Προέδρου θα καταλήγει σε αποφάσεις. Κατά τη γνώμη μου είναι μείζον ζήτημα αυτό: Πρόκειται για άλλο ένα κρούσμα Ορμπανοποίησης που από την αρχή μας έδειξε η νέα κυβέρνηση. Θέλετε να παρακάμπτεται κατά το δοκούν η Ανεξάρτητη Αρχή ώστε μέσω του «από εσάς τοποθετημένου» Προέδρου να παίρνονται αποφάσεις fast track αδιαφανώς; Που είναι η νομοτεχνική για τα κωλύματα εκλογής όπως κάνατε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως δεσμευτήκατε;

Τέλος στα άρθρα 27, 29 ,46 και 49 έχουμε σοβαρές ενστάσεις. Τα άρθρα προβλέπουν τις μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων των εργαζομένων και για την επιτήρηση των χώρων εργασίας. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται οι συμβάσεις εργασίας ιδεοληπτικά, σαν να διαπραγματεύονται οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες επί ίσοις όροις. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να υπογράφουν εκβιαστικά να τους παρακολουθούν οι εργοδότες με κάμερες στο χώρο εργασίας ή να μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα (δακτυλικά αποτυπώματα, αναγνώριση προσώπου,γεωεντοπισμός κλπ).

Κλείνοντας,

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων είναι ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες τις με γνώμονα το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, χωρίς ταυτόχρονα να θίγονται άλλα δικαιώματα που αφορούν την ελεύθερη έκφραση και ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μπορεί και πρέπει να γίνει με ισχυρούς κανόνες, που θα ρυθμίζουν επαρκώς το τοπίο για να αποφευχθεί η ασυδοσία της αγοράς. Έτσι μόνο το ψηφιακό κεφάλαιο θα αποτελέσει πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής λογοδοσίας.

Σας ευχαριστώ.

Read More »
Ομιλία Κάτση, στο ν/σ για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού Χαρακτήρα Ομιλία Κάτση, στο ν/σ για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού Χαρακτήρα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019 Rating: 5

O Θεσπρωτός Ηλίας Κ. Βεζδρεβάνης μεταξύ των πρώτων στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ

Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019
O Θεσπρωτός Ηλίας Κ. Βεζδρεβάνης μεταξύ των πρώτων στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ
 
 

Ο 18χρονος Ηλίας Κ. Βεζδρεβάνης, ένας ευφυέστατος, μελετηρός και συγκροτημένος έφηβος, με ωριμότητα και προσανατολισμό στη ζωή του και με πολλά όνειρα, πέτυχε, μεταξύ των πρώτων, στο τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι εγγονός από υιό, τον καταξιωμένο γιατρό Κωστή Βεζδρεβάνη του πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας Ηλία Βεζδρεβάνη, ο οποίος, φυσικά, είναι περιχαρής, που δικαιώθηκαν οι αγώνες και οι προσδοκίες του εγγονού του.

Πέρα από αυτό, όμως, καθόλου τυχαία, υπάρχει ένα ολόκληρο ιστορικό, που συνδέει την οικογένεια του Ηλία Βεζδρεβάνη με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην ουσία τη συνδέει με τη μόρφωση και την προσφορά στην κοινωνία. Η αφετηρία αυτού του ιστορικού είναι 54 χρόνια πίσω.

Το 1965 ο Ηλίας Κ. Βεζδρεβάνης εγγράφεται στο 4ο έτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου ως πτυχιούχος των Πολιτικών Επιστημών του Παντείου. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1985, ο Κωστής Η. Βεζδρεβάνης εισάγεται στην Ιατρική του Αριστοτελείου. Το 1991 ο Βασίλης Η. Βεζδρεβάνης στην Ιατρική του Αριστοτελείου. Το 2015 η Στέλλα Κ. Βεζδρεβάνη στην Πληροφορική του Αριστοτελείου. Το 2017 η Ελευθερία Κ. Βεζδρεβάνη στην Κτηνιατρική του Αριστοτελείου.

Και τώρα και πάλι επιτυχία του γιου του γιατρού Κωνσταντίνου Βεζδρεβάνη, ο οποίος, όπως και η μητέρα του, επίσης γιατρός Ξανθούλα Αχτσελίδου, τον βοήθησαν καθοριστικά με διάφορους τρόπους, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα οφείλεται πρωτίστως στην προσπάθεια του ίδιου.

Πραγματικά, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, δεν μπορεί κανείς να μην αφήσει το θαυμασμό του και τα συγχαρητήριά του να κυλήσουν και να ξεχειλίσουν αυθόρμητα και ειλικρινά, και για το τελευταίο επίτευγμα και για όλα τα προηγούμενα. Όταν η παιδεία αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων, τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε παρά μόνο σ’ ένα καλύτερο μέλλον.
Read More »
O Θεσπρωτός Ηλίας Κ. Βεζδρεβάνης μεταξύ των πρώτων στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ O Θεσπρωτός Ηλίας Κ. Βεζδρεβάνης μεταξύ των πρώτων στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2019 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.