Βασίλης Γιόγιακας: «Να προχωρήσει η ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες»

Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018


Δεκατέσσερις οργανωμένες θαλάσσιες εκτάσεις για τη χωροθέτηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας θα έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα όσα απάντησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Γιόγιακα με θέμα την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που εκκρεμούν για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι, επτά χρόνια μετά την έγκριση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΠΧΣΑΑΥ), δεν έχει εκδοθεί ούτε ένα Π.Δ. για τη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ αν και οι σχετικές μελέτες στην πλειονότητά τους έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πριν 4-6 χρόνια. Η καθυστέρηση αυτή, σημείωσε ο κ. Γιόγιακας, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές του κλάδου και ενώ η προθεσμία θεσμοθέτησης των ΠΟΑΥ - η οποία με νομική ρύθμιση παρατάθηκε για μία τριετία - λήγει τον Νοέμβριο του 2019. Ζήτησε να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η μελέτη για την ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας καθώς πρόκειται για μια ώριμη μελέτη και αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από τη χωροθέτησή της για τη Θεσπρωτία και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό ήδη από τα πρώτα δύο χρόνια όπως ο διπλασιασμός της αδειοδοτημένης παραγωγής και του τζίρου καθώς και η δημιουργία 200 θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σταθάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι 5 συγκεκριμένες μελέτες Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την αποστολή σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ άλλες 9 μελέτες έχουν «υψηλό βαθμό ωρίμανσης», δίχως ωστόσο να έχει ενημέρωση εάν στις τελευταίες συμπεριλαμβάνεται η μελέτη για την ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτίμησε ότι τα Προεδρικά Διατάγματα για τα παραπάνω σχέδια ΠΟΑΥ θα έχουν εκδοθεί μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας ενώ συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κυρίου Γιόγιακα σχετικά με τα αίτια της καθυστέρησης της διαδικασίας μέχρι σήμερα, κυρίως της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ 


 
 
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: «Να προχωρήσει η ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» Βασίλης Γιόγιακας: «Να προχωρήσει η ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018 Rating: 5

9η Γιορτή Πουλιών στο Έλος Καλοδικίου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018


Ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας, οργάνωσε την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου μια όμορφη εκδήλωση για μαθητές δημοτικών σχολείων στο Έλος Καλοδικίου με αφορμή την 9η Γιορτή Πουλιών!

Εκεί οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να δουν και να καταγράψουν τα διάφορα είδη πουλιών που ζουν στο έλος!!!

Στο νότιο άκρο του Νομού Θεσπρωτίας, στα όρια με το Νομό Πρέβεζας και σε οροπέδιο που δημιουργήθηκε σε υψόμετρο 100μ. περίπου μεταξύ των βουνών της Πάργας δυτικά και της οροσειράς του Μαργαριτίου ανατολικά, δημιουργήθηκε η λιμναία έκταση που αποτελεί το Έλος Καλοδικίου. Η στάθμη των νερών του έλους, καθώς και η φυσιογνωμία του εξαιτίας της βλάστησης μεταβάλλονται μεταξύ των εποχών του έτους.

Το έλος Καλοδίκι είναι ένας από τους σημαντικούς και ιδιαίτερους υγροτόπους στην Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους – γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία.

Η σημαντικότητα του έγκειται τόσο στην ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί λόγω της γεωγραφικής του θέσης (βρίσκεται στη δυτική μεταναστευτική οδό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικτύου μεταναστευτικών σταθμών των πουλιών στην Δυτική Ελλάδα), όσο και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του (έλος γλυκού νερού, πλούσια βλάστηση με νούφαρα, κλπ.). Την εποχή της ανθοφορίας των νούφαρων (Nymphea alba), αρχές καλοκαιριού, η όψη του έλους είναι μοναδική.

Το Έλος Καλοδικίου είναι Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Special Area of Conservation- SAC), συμπεριλαμβανομένη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR2120002. Μαζί με άλλους υγρότοπους της ευρύτερης περιοχής έχει χαρακτηριστεί επίσης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Special Protected Area-SPA) με κωδικό GR2120006. Τέλος, σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς των Ν. 1650/1986 και 3937/2011, το Έλος Καλοδικίου έχει χαρακτηριστεί ως "Περιοχή προστασίας της φύσης" λόγω της μεγάλης οικολογικής και βιολογικής του αξίας.
Στέργιος Παλπάνης


 
 
Read More »
9η Γιορτή Πουλιών στο Έλος Καλοδικίου (+ΒΙΝΤΕΟ) 9η Γιορτή Πουλιών στο Έλος Καλοδικίου (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018 Rating: 5

Ιδρύονται καταδυτικά πάρκα στα Σύβοτα και στην Πάργα

Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018

Ιδρύονται καταδυτικά πάρκα στα Σύβοτα και στην Πάργα, με στόχο να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ήδη μεγάλη τουριστική κίνηση στις περιοχές αυτές, αλλά και η οικονομία. 
Το έργο βρίσκεται στη φάση διενέργειας ηλεκτρονικού ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού και θα γίνει στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Tactical Tourism»,του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Albania 2014-2020". 
Τα καταδυτικά πάρκα θα χαρακτηριστούν θαλάσσιες περιοχές με τον αντίστοιχο πυθμένα. Το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας του κάθε πάρκου δεν θα είναι μεγαλύτερο από δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος πυθμένα εντός των ορίων του Πάρκου δεν θα υπερβαίνει τα 50 μέτρα. 
Θα οριοθετηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών ναυτικών μιλίων από κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους. 
Στην περιοχή των πάρκων θα επιτρέπεται η πόντιση πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγημάτων ή άλλων τεχνητών κατασκευών για τη βελτίωση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ή της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου. 
Παράλληλα θα απαγορεύονται κάθε μορφή αλιείας, η συλλογή της πανίδας και η συλλογή της χλωρίδας (παρά μόνο για ερευνητικούς σκοπούς), κάθε αθλητική ή άλλη θαλάσσια δραστηριότητα, καθώς και δραστηριότητες που παρακωλύουν τις καταδύσεις ή τη διαχείριση των πάρκων. 


 
Read More »
Ιδρύονται καταδυτικά πάρκα στα Σύβοτα και στην Πάργα Ιδρύονται καταδυτικά πάρκα στα Σύβοτα και στην Πάργα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 21χρονου και 24χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών ηλικίας 21 και 24 ετών αντίστοιχα προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Σύλληψη 21χρονου και 24χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 21χρονου και 24χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018 Rating: 5

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Σαγιάδα

Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018

Στο σημείο που προβλέπεται να εγκατασταθεί η μονάδα ασφαλτικών και πετρελαιοειδών, μια ανάσα από τα σύνορα και ανάμεσα στις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, ενημερώθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία επισκέφθηκε την Σαγιάδα. Κι ήταν αυτή η πρώτη επίσκεψη αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα στα χρόνια που λειτουργούν οι μονάδες, οι οποίες σήμερα αποτελούν τον πιο ισχυρό πυρήνα της οικονομικής ζωής στην Ήπειρο. Ωστόσο από το 2000, 18 ολόκληρα χρόνια οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται και οι τοπικοί φορείς υποχρεώθηκαν σε έναν τιτάνιο δικαστικό αγώνα για να αποτρέψουν την εγκατάσταση της μονάδας ασφαλτικών.

Η υπόθεση της αδειοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης, που θα αλλάξει για πάντα την εικόνα της περιοχής, εκκρεμεί για μία ακόμη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εν αναμονή της απόφασης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών, ενημέρωσε την Υφυπουργό διεξοδικά για το ιστορικό αλλά και για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν.

Και η ενημέρωση αυτή έγινε στο πεδίο… Λίγα μέτρα από τα σύνορα, ανάμεσα στις μονάδες της Λωρίδας.

Η Υφυπουργός δεν έκρυψε την έκπληξή της ενώ εμφανίστηκε εντυπωσιασμένη από την συμβολή της ιχθυοκαλλιέργειας στην οικονομία της χώρας και της Ηπείρου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Γιάννης Χεκίμογλου αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξαγωγική δυναμική του κλάδου η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.Η υδατοκαλλιέργεια στη Θεσπρωτία ανέρχεται σε 12.000 τόνους ετησίως οι οποίοι στο σύνολό τους εξάγονται. Αποτέλεσμα είναι να εισρέουν 60 εκατομμύρια ευρώ στην εθνική οικονομία.

Στις 28 μονάδες και τους δύο ιχθυογεννητικούς σταθμούς απασχολούνται σε μόνιμη βάση 400 εργαζόμενοι.

Η κ. Τελιγιορίδου, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Μάριο Κάτση, ξεναγήθηκε στην πρώτη υπό κατασκευή μονάδα γαριδοκαλλιέργειας στη χώρα, επένδυση ελληνοαυστραλών ομογενών ύψους 12,6 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα δημιουργήσει 60 μόνιμες θέσεις εργασίας αλλά και έναν νέο παραγωγικό κλάδο στην περιοχή.

Η ίδια έκανε γνωστό ότι μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την θεσμοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στην Πιερία θα ακολουθήσει αυτή της Θεσπρωτίας που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ίδρυσης νέων και επέκτασης υφιστάμενων μονάδων.

Πριν την επίσκεψη η Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.Στη συνέχεια είχε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς και το Δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά, όπου άκουσε τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Το ζωικό κεφάλαιο της Θεσπρωτίας ανέρχεται στα 220.000 αιγοπρόβατα και στις 28.000 βοοειδή. Οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι αιρετοί, έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα της κτηνοτροφίας με την υπουργό να σημειώνει ότι έχει δοθεί εντολή εντατικοποίησης των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων προϊόντων και κυρίως αιγοπρόβειου γάλακτος που πλήττουν τόσο τους παραγωγούς όσο και την Ελληνική φέτα ενώ προανήγγειλε και την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να θεσπιστούν αυστηρότερα πρόστιμα στους παραβάτες.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τις βοσκήσιμες γαίες.


 
Read More »
Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Σαγιάδα Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018 Rating: 5

Από τον Γεώργιο Λένη, η πρώτη επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον δήμο Σουλίου

Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018


Με φυλλάδια που κυκλοφορήσαν το πρωί της Παρασκευής στην Παραμυθιά, ο ιατρός Γεώργιος Λένης, ανακοινώνει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Διαβάστε το φυλλάδιο:


 
Read More »
Από τον Γεώργιο Λένη, η πρώτη επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον δήμο Σουλίου Από τον Γεώργιο Λένη, η πρώτη επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, επί της νέας παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας, όταν Ι.Χ.Ε όχημα που οδηγούσε ένας 36χρονος , συγκρούστηκε με δίκυκλο όχημα με οδηγό έναν 33χρονο . 

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του οδηγού του δικύκλου, ο οποίος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, για παροχή πρώτων βοηθειών από όπου και εξήλθε μετά τις προληπτικές εξετάσεις . 

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.


 
Read More »
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 19χρονου εχτές στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018

Στη σύλληψη ενός 19χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρωινές ώρες εχτές, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό. 

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Σύλληψη 19χρονου εχτές στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 19χρονου εχτές στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018 Rating: 5

Σελίδες