Θεσπρωτία: Ασθενής σεισμική δόνηση

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019


Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε 12 λεπτά μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ο σεισμός είχε ένταση 3,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και το επίκεντρο του εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας με το εστιακό βάθος να είναι 10 χιλιόμετρα.
Read More »
Θεσπρωτία: Ασθενής σεισμική δόνηση Θεσπρωτία: Ασθενής σεισμική δόνηση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Π.Ε. Θεσπρωτίας: Μπάλωσε τις τρύπες στον δρόμο Ηγουμενίτσα - Μαυρομάτι

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και προσωπικά του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πιτούλη, για την αποκατάσταση των προβλημάτων στο οδόστρωμα, στον δρόμο Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα - Μαυρομάτι.

Ειδικό όχημα της περιφέρειας, μπάλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, όλες τις τρύπες που υπήρχαν στο οδόστρωμα, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια των οδηγών που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο. 

Read More »
Π.Ε. Θεσπρωτίας: Μπάλωσε τις τρύπες στον δρόμο Ηγουμενίτσα - Μαυρομάτι Π.Ε. Θεσπρωτίας: Μπάλωσε τις τρύπες στον δρόμο Ηγουμενίτσα - Μαυρομάτι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Μάλλον ζω σε άλλον Δήμο!!! - Του Σταύρου Κωστάρα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019«Οι Δημότες του Δήμου Ηγουμενίτσας, βλέπουν τον Δήμο καθαρό, φροντισμένο και ευπρεπή»
Αυτή ακριβώς είναι η φράση με την οποία συνοψίζει ο δήμαρχός μας την εισήγησή του για τον απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2018, την οποία θα παρουσιάσει σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.
Αυτήν ακριβώς την πρόταση χρησιμοποιεί για να αναφερθεί στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον, με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι στον δήμο μας.
Αν εγώ δεν ζω σε άλλον δήμο τότε προφανώς του τα μεταφέρουν λάθος.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ενασχόλησή του με τα ζητήματα του δήμου περιορίζεται στην κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των αντιδημάρχων, στις υπογραφές αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής, με τις οποίες «μοιράζει» χρήματα, και στις υπογραφές δεκάδων ενταλμάτων απευθείας αναθέσεων, χωρίς κανέναν έλεγχο για την διάθεση των χρημάτων.
Αν βέβαια λειτουργούσε αντίστροφα, και προέβαινε σε έλεγχο και εξακρίβωση των όσων πραγματικά ισχύουν, θα ένοιωθε την ίδια απογοήτευση που νιώθει και το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας, όσον αφορά την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
Στην συνέχεια αναφέρει ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε «στον σχεδιασμό, την μελέτη και την δημοπράτηση σημαντικών έργων που στοχεύουν αφενός στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αφετέρου στην προστασία των πολιτών» τονίζοντας ότι «οι επίσημοι πόροι του Δήμου για την υλοποίηση νέων έργων, την συντήρηση των υφιστάμενων, συμπεριλαμβανομένων και των προμηθειών είναι μόλις 490.000,00€,».
Μια ματιά όμως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2018 θα μας πείσει για το ακριβώς αντίθετο. Ενώ τα προϋπολογισθέντα χρήματα, που αφορούσαν επενδύσεις και έργα για το 2018, ήταν συνολικά 5.780.395 ευρώ, τα χρήματα που, εν τέλει, μπόρεσε να διαθέσει ο δήμος για «δημοπράτηση σημαντικών έργων» μέσα στο 2018 ήταν συνολικά 385.548 ευρώ, από τα οποία 33.624 ευρώ αφορούσαν χρηματοδότηση έργων από την Ε.Ε, 76.967 ευρώ αφορούσαν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και 274.957 ευρώ αφορούσαν λοιπές επιχορηγήσεις και επενδύσεις για έργα.
Και μπορεί να υπάρχουν «διεκδικήσεις και χρηματοδοτήσεις από διάφορους πόρους όπως, το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ κα.», όπως αναφέρει στην εισήγησή του ο δήμαρχος, αλλά, όσον αφορά την διάθεσή τους, η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2018 τον διαψεύδει.
Όσον δε αφορά τις «μελέτες εκπονήθηκαν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου» οι οποίες αφορούν «έργα που σήμερα έχουν ήδη δημοπρατηθεί και εκτελούνται είτε ολοκληρώθηκαν κατά το 2018 έως και σήμερα είναι γεγονός ότι αυτά ανέρχονται στο ποσό των 8.076.912,00€», σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το «αισιόδοξο» τεχνικό πρόγραμμα του δήμου το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής αξίας πλέον των 35.000.000 ευρώ! Από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά είναι άγνωστο. Εκλογές έρχονται βέβαια και ουδείς έχασε από το τάξιμο!
Από τα συνολικά 17.829.481 ευρώ που ήταν τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2018 τα 13.557.967 ευρώ αφορούσαν: Κ.Α.Π για μισθοδοσία προσωπικού και λοιπές δαπάνες (5.666.338 ευρώ), προνοιακά επιδόματα (3.306.928 ευρώ), χρήματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές (303.327 ευρώ) εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (1.962.581 ευρώ και δημοτικά τέλη για κολώνες φωτισμού και σκουπίδια (2.318.793 ευρώ). Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούσαν διάφορα έσοδα και αποθεματικά από προηγούμενα έτη.
Σε καμία περίπτωση όμως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 δεν υπάρχουν χρήματα που διεκδίκησε και πήρε ο δήμος για έργα. Πόσο μάλλον που αναφέρεται ποσό ύψους 8.076.912,00 ευρώ το οποίο, για το 2018, δεν προκύπτει από πουθενά.
Υπάρχουν βέβαια και 1.756.286 ευρώ, τα οποία οφείλονται στον Δήμο από μισθώματα αστικών ακινήτων παρελθόντων ετών, από τα οποία ο Δήμος στο τέλος του 2018 έλαβε μόνο 31.345 ευρώ. Το ότι καθυστέρησε να προβεί σε όλες τις ενέργειες που ενδείκνυνται για να λάβει τα χρήματα αυτά είναι άλλο ζήτημα που θα εξετασθεί και αυτό.
Τα ανωτέρω στοιχεία λήφθηκαν από τις καταστάσεις της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου οι οποίες συντάχθηκαν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους και περιλαμβάνουν και τα οικονομικά στοιχεία του 2018 και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Όσον δε αφορά την ένταξη « εκ νέου του Δήμο στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις Δικαστικές Αποφάσεις» υπάρχουν πολλά για να γραφτούν και να ερευνηθούν. Διότι υπάρχουν αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής που εκφεύγουν της νομιμότητας.
Τώρα τι σχέση έχουν οι «ΚΑΠ που το 2018 ανέρχονται 5.171.780,40€» να αναφέρονται ως κατόρθωμα, δεν μπόρεσα να καταλάβω. Τα χρήματα αυτά, ως γνωστόν, δίνονται από την κεντρική κυβέρνηση για μισθούς των υπαλλήλων και λειτουργικά έξοδα και δεν αποτελεί καμία επιτυχία η είσπραξή τους.
Η δε αναφερόμενη «προσπάθεια που κάνουμε προκειμένου να περιοριστούν οι αναθέσεις στο μικρότερο δυνατό ποσοστό, είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ομαδοποιήθηκαν όλες οι εργασίες συντήρησης και επισκευής που αφορούν τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου του Δήμου» το μόνο που μπόρεσα να διαπιστώσω είναι ότι είχε σαν αποτέλεσμα ενώ το 2018 να δαπανηθούν περίπου 91.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό, το 2019 τα χρήματα αυτά να γίνουν περίπου 155.000 (77.696 ευρώ ανά εξάμηνο).Η δε διάθεσή τους δεν γίνεται με την απαραίτητη διαφάνεια.
Για τα αναφερόμενα στις «επιτυχίες» της ΔΕΥΑΗ απαιτείται ξεχωριστό κεφάλαιο. Οι αμαρτίες και τα σφάλματα της «δημοτικής» αυτής επιχείρησης δεν καλύπτονται σε μια παράγραφο.
Πρέπει να καταλάβετε κύριοι της δημοτικής αρχής ότι οι δημότες δεν θέλουν απλούς διαχειριστές χρημάτων και υπογραφείς ενταλμάτων. Για αυτόν τον δήμο, για αυτόν τον τόπο, χρειάζονται άνθρωποι με όραμα για το μέλλον.

Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τον συνδυασμό
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία
Read More »
Μάλλον ζω σε άλλον Δήμο!!! - Του Σταύρου Κωστάρα Μάλλον ζω σε άλλον Δήμο!!! - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόσκληση σε εκδήλωση παρουσίασης του Έργου ECO-FISH

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019


Στα πλαίσια του προγράμματος ECO-FISH, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου Δρ. Ιωάννη Σκούφο, προσκαλεί τις επιχειρήσεις του Νομού που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, στην Τοπική Εκδήλωση / Ημερίδα Ενημέρωσης που διοργανώνει με θέμα:

«ECO-FISH: Οικολογικό αποτύπωμα στη διασυνοριακή θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια στη Σαγιάδα (Ελλάδα) και τη νότια Αλβανία»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πεμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των δράσεων του Έργου και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του από τον επιστημονικό υπεύθυνο Δρ Σκούφο Ιωάννη. Παράλληλα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας κος Ιωάννης Χεκίμογλου θα αναπτύξει τον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να επηρεάσουν τον επιχειρηματικό τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας και την γενικότερη σύνδεσή του με την ικανοποίηση των αναγκών του κλάδου.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόσκληση σε εκδήλωση παρουσίασης του Έργου ECO-FISH Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόσκληση σε εκδήλωση παρουσίασης του Έργου ECO-FISH Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Χαιρετισμός Μάριου Κάτση στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019


Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ,
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί συμπολίτες

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Εύχομαι στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας μια παραγωγική χρονιά με νέες πρωτοβουλίες στήριξης της επιχειρηματικότητας στο νομό μας.

Επιτρέψτε μου όμως να κάνω μια σύντομη αναφορά για το οικονομικό περιβάλλον που βρισκόμαστε και την προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας.

Η χώρα μας είναι εκτός μνημονίων οριστικά από τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από 8 χρόνια ύφεσης και καχεξίας. Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τις επιλογές μας και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Τα δημόσια οικονομικά είναι πλέον υγιή και πλεονασματικά, το χρέος είναι βιώσιμο μετά από σημαντική ρύθμιση του και οι χρηματοδοτικές ανάγκες εξασφαλισμένες.

- Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2018 με ρυθμό 2,2%, ενώ το 2017 είχε σημειώσει αύξηση 1,4%.

- Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 33,5 δις € πετυχαίνοντας ιστορικό ρεκόρ καθώς αυξήθηκαν κατά 6,5 δις € σε σχέση με το 2014.

- Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 18,5% σε σχέση με το 27% του 2014.

- Ο τουρισμός έσπασε το φράγμα των 33 εκατομμυρίων τουριστών το 2018, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για τη χώρα μας.

- Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία από το ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ που αφορούν τη σύσταση των νέων επιχειρήσεων που φανερώνουν ότι τα εγκαίνια πλέον είναι περισσότερα από τα λουκέτα.

Το 2018 έχουμε 13.000 περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν σε σχέση με εκείνες που έκλεισαν, ενώ το 2014 το ισοζύγιο ήταν αρνητικό με κλείσιμο 1.500 επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την Θεσπρωτία τώρα, τηρουμένων των αναλογιών, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σταδιακά. Έχουμε καταβάλει προσπάθειες για να κατευθυνθούν πόροι στην περιφέρεια μας , τόσο στα χρηματοδοτικά εργαλεία των ΟΤΑ για έργα υποδομών όσο και χρηματοδοτικά εργαλεία επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων του ΕπΑΝΕΚ που τυγχάνουν και υψηλής απορροφητικότητας.

- Στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’οίκον» στη Θεσπρωτία εντάχθηκαν όλοι όσοι έκαναν αίτηση και πληρούσαν τις προϋποθέσεις ενώ το ίδιο έγινε με το πρόγραμμα νέων αγροτών.

- Ο τουρισμός των παραλίων κάθε χρόνο ανεβαίνει, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων αλλά και της αναβάθμισης των αεροδρομίων των Ιωαννίνων και του Ακτίου.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν ώστε να τονωθεί η κυκλική οικονομία, η ανάπτυξη και το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας.

Για εμάς η ανάπτυξη της οικονομίας δεν περνά μέσα από την συντριβή της εργασίας αλλά το αντίθετο. Η δίκαιη ανάπτυξη είναι κεντρικός άξονας της πολιτικής μας ώστε μερίδιο να παίρνουν και οι εργαζόμενοι.

Οι επιχειρήσεις για να έχουν τζίρο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουν πελάτες με εισόδημα. Πιστεύουμε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο καθώς θα τονώσει την ενεργό ζήτηση, κάτι με το οποίο συμφωνεί τόσο η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας) και το ΕΒΕΑ.

Ένα παράδειγμα είναι ότι με την παροχή μερίσματος και την επιστροφή των αναδρομικών την περίοδο των Χριστουγέννων τονώθηκε η κίνηση στην αγορά κατά γενική ομολογία.

Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν συμπιεστεί στα χρόνια της κρίσης.

Έτσι λοιπόν παίρνουμε πρωτοβουλίες που μειώνουν φορολογικό βάρος όσο και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

- Έχουμε ψηφίσει μια σειρά θετικών μέτρων, όπως την ακύρωση του αχρείαστου μέτρου περικοπής των συντάξεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους εργαζομένους, αγρότες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022 και την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα έχουμε δεσμευτεί πως δεν θα εφαρμόσουμε ούτε την περικοπή του αφορολόγητου το 2020, εάν όπως ελπίζουμε είμαστε ξανά στην κυβέρνηση του τόπου.

Κλείνοντας, θέλω μόνο να σας ανακοινώσω κάτι τελευταίο. Τον επόμενο μήνα εκτός από την προστασία την Α΄κατοικίας από κόκκινα δάνεια, έρχεται η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση θα φέρει γενναία διαγραφή των προσαυξήσεων που θα φτάνει το 85%, ενώ παράλληλα θα γίνεται επανυπολογισμός και του αρχικού κεφαλαίου με κούρεμα της, προς όφελος του ενδιαφερομένου. Αυτό σημαίνει συνολικά μειώσεις άνω του 50% του συνολικού ποσού που χρωστούν σήμερα.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν ανέφερα όλα τα παραπάνω για να θριαμβολογήσω, όμως πρέπει να αποτυπώνεται η πραγματικότητα ως είναι μακριά από καταστροφολογίες.
Γνωρίζουμε ότι η οικονομία και η εργασία δε βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο που θέλουμε και έχουμε δυσκολίες. Είναι όμως σίγουρα σε καλύτερο σημείο από αυτό που ήταν πριν 4 χρόνια.

Αυτό μας δίνει αισιοδοξία για το 2019, και κίνητρο ώστε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια μας για ένα καλύτερο αύριο. Σε ότι με αφορά, θα είμαι πάντα στη διάθεση σας όπως, άλλωστε μέχρι στιγμής, για να συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία.

Σας εύχομαι καλό και δημιουργικό 2019 και καλές δουλειές.

Σας ευχαριστώ πολύ
Read More »
Χαιρετισμός Μάριου Κάτση στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Χαιρετισμός Μάριου Κάτση στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Διαβάστε τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2018

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019


Σύμφωνα με το άρθρο 217 του Νόμου 3463/2006, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 του Νόμου 3731/2008, καθώς και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 356/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον καθορισμό του χρόνου και του τόπου παρουσίασης του απολογισμού η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει τα πεπραγμένα του έτους 2018.

Η παρουσίαση ανά τομέα:
 
Τομέας Τεχνικών υπηρεσιών και δόμησης

Λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους, τον σχεδιασμό αλλά και τους στόχους που έχουμε θέσει ως Δημοτική Αρχή προχωρήσαμε στον σχεδιασμό, την μελέτη και την δημοπράτηση σημαντικών έργων που στοχεύουν αφενός στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αφετέρου στην προστασία των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημοι πόροι του Δήμου για την υλοποίηση νέων έργων, την συντήρηση των υφιστάμενων, συμπεριλαμβανομένων και των προμήθειών είναι μόλις 490.000,00€, κατά συνέπεια για την υλοποίηση έργων που ξεπερνούν κατά πολύ τους πόρους του Δήμου γίνεται κατανοητό ότι ο Δήμος διεκδίκησε και έλαβε χρηματοδοτήσεις από διάφορους πόρους όπως, το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ κα.

Για την πλειονότητα των έργων οι μελέτες εκπονήθηκαν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου.

Ενδεικτικό του μεγέθους των έργων που σήμερα έχουν ήδη δημοπρατηθεί και εκτελούνται είτε ολοκληρώθηκαν κατά το 2018 έως και σήμερα είναι το γεγονός ότι αυτά ανέρχονται στο ποσό των 8.076.912,00€.

Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, ΠΔΕ ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα, και αναμένεται να δημοπρατηθούν, εντός του 2019, έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.695.198,00€, ενώ έχουν υποβληθεί προτάσεις και αναμένεται η θετική έκβασηγια έργα προϋπολογισμού 9.307.633.60€.

Επειδή όμως θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για να απορροφήσουμε κάθε δυνατή χρηματοδότηση έχουν ήδη συνταχθεί μελέτες από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και είναι έτοιμες για υποβολή, μελέτες για έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.189.182,00€.

Τα παραπάνω ποσά προφανώς δεν χαρίστηκαν στον δήμο αλλά προέκυψαν από την διεκδίκηση και την έγκαιρη ωρίμανση προτάσεων κάτι που ως Δημοτική Αρχή κάνουμε εκ νέου υποβάλλοντας στο αρμόδιο Υπουργείου προτάσεις για να χρηματοδοτηθούν οι προτάσεις προκειμένου να ωριμάσουν έγκαιρα για το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στα πλαίσια λοιπών των έργων δόθηκε μεγάλη έμφαση και στην χρηματοδότηση έργων Αντιπλημμυρικής Θωράκισης με τον Δήμο Ηγουμενίτσας να απορροφά από το τρέχον ΕΣΠΑ 2.689.270,00€ για την διευθυντής ενός ρέματος που έχει δημιουργήσει αρκετά πλημμύρικα φαινόμενα κατά το παρελθόν. Επίσης ο Δήμος μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου έχει υποβάλει προτάσεις 7.000.000,00€ για την διευθέτηση ρεμάτων ενώ και η ΔΕΥΑΗ έχει υποβάλει προτάσεις ύψους 9.000.000,00 για την διευθέτηση όμβριων. Οι εν λόγω προτάσεις προετοιμάστηκαν, και υποβλήθηκαν εξ ολοκλήρου από τις τεχνικές Υπηρεσίες των δύο φορέων καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι ως Δημοτική Αρχή λειτουργούμε με σχέδιο και γνώμονα την προστασία των πολιτών.
 
Οικονομικά
Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας και προκειμένου να υλοποιήσουμε το όραμα και τους στόχους μας με ρεαλισμό σκύψαμε πάνω στην οικονομική κατάσταση του Δήμου. Μέσα από ορθή διαχείριση, περιστολή των δαπανών και ομαδοποίηση των αναγκών καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε σε σημαντική περιστολή δαπανών ενώ μέσω της ένταξης του Δήμου στο πρόγραμμα για ληξιπρόθεσμα καταφέραμε να αποπληρώσουμε τα χρέη του Δήμου καθιστώντας πλέον τον Δήμο μας ως έναν υγιή φορέα που στέκεται στα πόδια του χωρίς τα βάρη του παρελθόντος.

Προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι συνδημότες μας με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του παρελθόντος και αφού ολοκληρώσαμε την αποπληρωμή του πρώτου κύκλου, εντάξαμε εκ νέου τον Δήμο στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις Δικαστικές Αποφάσεις.

Ακολουθήσαμε έτσι μια εμπροσθοβαρή, αναπτυξιακή πολιτική μέσω της οποία ξεφύγαμε από την εσωστρέφεια και την μοιρολατρία ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Το σημαντικότερο ήταν η προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή έργων αλλά και για την ολοκλήρωση των απαραίτητων σχεδιασμών.

Ως Δημοτική αρχή είμαστε περήφανοι που καταφέραμε από τη μία να εξυγιάνουμε τον Δήμο και από την άλλη να υλοποιήσουμε έργα που έχει άμεση ανάγκη ο τόπος μας όπως εκείνα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία με τους ΚΑΠ το 2018 να ανέρχονται 5.171.780,40€.

Παράλληλα προχωρήσαμε σε μισθώσεις αρκετών ακινήτων του Δήμου προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα για το Δήμο τα οποία θα συμβάλουν στην υλοποίηση έργων και δράσεων.

Δεν έχουμε όμως ούτε μαγικά ραβδιά ούτε εύκολες λύσεις. Και επειδή πάντα λέμε την αλήθεια επιτρέψτε μου να παραδεχτώ ότι στο δύσκολο και πολυπαραμετρικό έργο της καταγραφής του συνόλου της ακίνητης περιουσίας δεν κινούμαστε με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσαμε. Παρόλα αυτά με τους λιγοστούς ανθρώπινους πόρους που διαθέτουμε εργαζόμαστε σκληρά για να την ολοκληρώσουμε.

Παράλληλα στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης του Δήμου συνεχίστηκε η προσπάθεια να ομαδοποιηθούν οι δαπάνες και να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Δήμο και τον Δημότη. Ιδιαίτερα μέσω της ομαδοποίησης των δαπανών και έπειτα της διενέργειας διαγωνισμών καταφέραμε μέσω των εκπτώσεων να εξοικονομήσουμε σημαντικά ποσά τα οποία φυσικά επανεπενδύθηκαν σε άλλα έργα.

Ενδεικτικό της προσπάθειας που κάνουμε προκειμένου να περιοριστούν οι αναθέσεις στο μικρότερο δυνατό ποσοστό, είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ομαδοποιήθηκαν όλες οι εργασίες συντήρησης και επισκευής που αφορούν τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου του Δήμου.
 
Τομέας Παιδείας
Ως Δημοτική Αρχή μέσω του ΠΑΚΠΠΟ και των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας του Δήμου μας καταφέραμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που ήταν αναγκαίες στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου μας ενώ μέσα από σωστό προγραμματισμό καταφέραμε να λειτουργήσουμε και νέους παιδικούς σταθμούς αλλά και βρεφικούς προχωρώντας σε νέες προσλήψεις προσωπικού.

Ειδικότερα όσο αφορά τους παιδικούς και βρεφικούς το 2018 στις δομές του δήμου φιλοξενήθηκαν 310 νήπια & βρέφη, εκ των όποιων 190 ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αιτήσεις των γονέων για την εγγραφή των τέκνων τους στους Παιδικούς Σταθμούς τακτοποιήθηκαν έτσι ώστε κανένα νήπιο δεν παρέμεινε εκτός εκπαίδευσης.

Μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις στηρίξαμε την λειτουργία του τμήματος του τέως ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα και διεκδικήσαμε την αναβάθμιση του και μετά την συγχώνευση ΤΕΙ Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 
Τομέας Πολιτισμού – Αθλητισμού
Ο Δήμος σταθερός αρωγός του Αθλητισμού προχώρησε σε συνεργασία με τα αθλητικά σωμάτια του Δήμου στην διοργάνωση δράσεων όπως ο Παράκτιος Δρόμος Ηγουμενίτσας, το ILPortoTriathlonκαι στήριξε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Taekwondo ITF Παμπαίδων-Παγκορασίδων, Παίδων-Κορασίδων, με τη συμμετοχή πολλών αθλητών και αθλητριών το οποίο πραγματοποιήθηκε για 1η φορά στην Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για διοργανώσεις και πρωτοβουλίες, που προσέλκυσαν πλήθος κόσμου από την περιοχή μας και όχι μόνο,αναδεικνύοντας τις ομορφιές του τόπου μας.

Παράλληλα μέσω της πρόσληψης ενός Καθηγητή Φυσικής Αγωγής με πλήρες ωράριογια τη λειτουργία 5 τμημάτων (1 πρωινό και 4 απογευματινά) άθλησης γυναικών στην Ηγουμενίτσα και στον Παραπόταμο και2 τμημάτων στο Κ.Α.Π.Η Ηγουμενίτσας.

Ενώ μεγάλη προσπάθεια έγινε για την αποκατάστασηκαισυντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από φθορές χρήσεων (σε προβολείς, αποδυτήρια, εστίες, περιφράξεις κ.α.).

Το 2018 επίσης ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργάνωσε μαζί με φορείς και εθελοντές πλειάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων στις οποίες το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η δωρεάν συμμετοχή.
 
Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής
Η Κοινωνική και Προνομιακή Πολιτική ασκείται από την Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου καθώς και από το ΝΠΔΔ Π.Α.Κ.Κ.ΠΟ μέσω του αντίστοιχου τμήματος. Αμφότεροι εργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασία για όλες τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες απορροφώντας και σε αυτόν τον τομέα κάθε δυνατή χρηματοδότηση.

Μέσα από το Κέντρο Κοινότητα πραγματοποιήθηκε εκτεταμένε αλλά και στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών για θέματα που τους αφορούν.

Επίσης μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείουστηρίχθηκαν οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δράσεις με στόχο την πρόληψη όπου το ΚΕΠ Υγείας το Δήμου μας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας.
 
Τομέας Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηγουμενίτσας, δίνει καθημερινά αγώνα για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου μας.Εργάζεται με τα όσα μέσα διαθέτεισε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υποδομές και εξοπλισμό.

Οι Δημότες του Δήμου Ηγουμενίτσας, βλέπουν τον Δήμο καθαρό, φροντισμένο και ευπρεπή και πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό επιτυγχάνεται με την σκληρή καθημερινή προσπάθεια των εργαζομένων, που έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες λόγω των μειωμένων πόρων.

Με τη συνεχή εποπτεία κάθε εργασίας και με την πρόβλεψη των εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν δίνεται η μάχη της καθημερινότητας και ο αγώνας για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος της πόλης και όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Το 2018 μέσω και του συμμετοχικού προϋπολογισμού ξεκίνησε η διαδικασία της προμήθειας και τοποθέτησης συστήματος υπόγειων κάδων απορριμμάτων (προϋπολογισμός: 74.028,00 ευρώ) και έτσι στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η τοποθέτηση τους ενώ έχει προβλεφθεί στο προϋπολογισμού 2019 και νέα προμήθεια προκειμένου να απομακρυνθούν οι συστοιχίες των κάδων.

Και το 2018 έγινε μεγάλη προσπάθεια από το γραφείο πρασίνου να συντηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα αλλά κυρίως μέσα από την φύτευση νέων.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει και έχει ενταθεί ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης και αφορά την Διαχείριση των Αδέσποτων ζωών αποτελεί μια πραγματικότητα.

Για το 2018 ο Δήμος υλοποίησε Πρόγραμμα Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για κτηνιατρικές υπηρεσίες (τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας, στειρώσεις, εμβολιασμοί κ.α.) αλλά και στην προμήθεια τροφών για τη σίτιση των ζώων.

Επίσης υπογράφηκε και η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» αρχικού προϋπολογισμού 140.000€.

Επιπλέον, δημιουργήσαμε Δημοτικό Κτηνιατρείο στην Πλαταριά (στο χώρο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου) το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2019.
 
Έξυπνος και Ανοιχτός Δήμος
Ο μετασχηματισμός ενός Δήμου μέσα από την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας σε έξυπνο και ανοιχτό απαιτεί αρκετές μεταρρυθμίσεις.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας το 2018 προχώρησε και ολοκλήρωσε τις εσωτερικές αλλαγές όπως η ψηφιοποίηση της εισερχόμενης αλληλογραφίας, η ψηφιοποίηση αρκετών εσωτερικών διαδικασιών αλλά και η εκπαίδευση των υπαλλήλων και από τις αρχές του έτους 2019 πρόκειται να αρχίσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των εγγράφων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επίσης ο Δήμος υιοθέτησε σύστημα διαχείρισης προβλημάτων μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων, ανέπτυξε την νέα ιστοσελίδα ενώ ξεκίνησε την διαδικασία την διάθεση ανοιχτών δεδομένων. Ακόμη, υποβλήθηκε το τεχνικό δελτίο στο ΠΕΠ Ηπείρου για το έργο «Ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών Δήμου Ηγουμενίτσας»
 
Σχεδιασμός και ανάπτυξη

Το 2018 ολοκληρώθηκε και παρελήφθη το Σχέδιο Βιώσιμής Αστικής Κινητικότητα του Δήμου καθώς και το Σχέδιο Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια τα οποία είναι προαπαιτούμενα για την χρηματοδότηση των σχετικών έργων.
Εξωστρέφεια, Συνεργασίες, Βραβεύσεις

Στα πλαίσια της εξωστρέφειας του Δήμου πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο ΚΕΠ Υγείας ενώ Δήμος μας κέρδισε το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση» καθώς και μαζί με τη ΔΕΥΑΗ το έλαβε το βραβείο για το μεγάλο έργο του Βιολογικού που εκτελείται στο παραλιακό τόξο.

Μέσα από τις συνεργασία του Δήμου με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) πραγματοποιήθηκαν δωρεάν προβολές της παραγωγής του ΙΜΕ «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» στον «Εικονικό Κινηματογράφο» (φορητό σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος), ενώ παράλληλα θα υλοποιήθηκαν και εκπαιδευτικές δράσεις τόσο για οργανωμένες σχολικές ομάδες όσο και για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες το Σαββατοκύριακο.
 
Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα

Ο Δήμος υλοποιεί τα ακόλουθα προγράμματα
· Πρόγραμμα ΑDRION - «Inter-Connect»
· «Ανάπτυξη Διασύνδεσης των Βασικών Λιμανιών του Brindisi και της Ηγουμενίτσας» (INTERREG Greece – Italy – «DOCK-ΒΙ»)
· «Αναζωογόνηση της πόλης» (URBACT III)

· ΒRIDGE

Επίσης έχουν υποβληθεί οι ακόλουθες προτάσεις
· Τομέας Εξοικονόμησης Ενέργειας: πρόταση υπεβλήθη στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 και ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετέχει ως Επικεφαλής Εταίρος, με προϋπολογισμό 450.000€.
· Τομέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς:Η πρόταση υπεβλήθη στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 και αφορά υποστήριξη των διασυνοριακών στρατηγικών συνεργασιών μέσα από την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτιστικής διαχείρισης στην περιοχή παρέμβασης του έργου, αναπτύσσοντας ένα νέο μοντέλο προώθησης της κληρονομιάς. Προϋπολογισμός Δήμου Ηγουμενίτσας 190.000€.
· Τομέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού. Η πρόταση ΣΠΟΡΤ ΕΡ (SPORT AIR) υπεβλήθη στο Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας ΑΝΤΡΙΟΝ 2014 – 2020 και σκοπεύει να ενισχύσει και να ενισχύσει τον αθλητικό τουρισμό με την εφαρμογή ολοκληρωμένων δράσεων για τη διατήρηση, την αξιοποίηση και την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
 
ΔΕΥΑΗ
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας ανέπτυξε σημαντικότατες μακρόπνοες δράσεις κατά το 2018 η υλοποίηση των οποίων είτε είναι σε ενέργεια είτε στη φάση της δημοπράτησης, είτε στο στάδιο της ωρίμανσης. Οι δράσεις αυτές εξειδικεύονται σε έργα και μελέτες που θα βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα συμβάλλουν άμεσα στην υποστήριξη και αναβάθμιση του τουριστικού τομέα αλλά με την ολοκλήρωσή τους θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων με τη μείωση του ενεργειακού λειτουργικού κόστους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής του νερού, του πολύτιμου αυτού αγαθού αλλά και των λοιπών υπηρεσιών, μεσοπρόθεσμα, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο σχεδιασμός και η ωρίμανση των αναπτυξιακών έργων της ΔΕΥΑΗ προϋπολογισμού 59.951.697,91 € , ξεφεύγει από τα τοπικά δεδομένα κ περιφερειακά δεδομένα. Έχουν αξιοποιηθεί σε υπέρτατο βαθμό οι πόροι του ΕΣΠΑ (εθνικά τομεακά προγράμματα και ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά τομεακά και διασυνοριακά προγράμματα).
 
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας έναν ακόμα απολογισμό είμαστε περήφανοι που καταφέραμε αρκετά κάτι που και οι πολίτες αναγνωρίζουν. Από την πρώτη μέρα ακολουθήσαμε την δύσκολη οδό, μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού και του πρόσκαιρου εκλογικού οφέλους. Μια πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ταυτότητας και της αξιοπιστίας του Δήμου, την υιοθέτηση καινοτόμων στρατηγικών καθώς την βελτίωσητην ποιότητας ζωής των πολιτών.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Διαβάστε τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2018 Ηγουμενίτσα: Διαβάστε τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2018 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Ρένα Κωτσιου» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι άλλες να απλώνουν ρούχα κι εσύ τριαντάφυλλα»

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019
15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου

Πίσω από κάθε παιδί που παλεύει με τον καρκίνο, υπάρχει μια οικογένεια που ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά και σε αυτή τη δοκιμασία απαιτείται από όλη την κοινωνία, από όλους εμάς, αμέριστη υποστήριξη. Ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας “Ρένα Κώτσιου” προάγει έργα αγάπης, ανθρωπιάς, πολιτισμού και κοινωνικής στράτευσης μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά και την αλληλεγγύη. Ας σταθούμε δίπλα τους και να δώσουμε όλοι το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου “Οι άλλες ν’ απλώνουν ρούχα κι εσύ τριαντάφυλλα” της Χαρούλας Βερίγου – Μπάντιου. Ένα βιβλίο όπως δηλώνει η συγγραφές με διηγήματα τα οποία αποτελούν την συναισθηματική και λεκτική έκφραση της ψυχής γυναικών κυρίως της Θεσπρωτίας.

Ελάτε με αφορμή αυτό το βιβλίο, το γεμάτο από την Ήπειρο μιας άλλης εποχής, να χτίσουμε μια καινούργια γέφυρα, να θυμηθούμε τη γλώσσα και την ιστορία μας. Ελάτε να βοηθήσουμε τα παιδιά με καρκίνο.

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου
Read More »
Ο πολιτιστικός σύλλογος «Ρένα Κωτσιου» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι άλλες να απλώνουν ρούχα κι εσύ τριαντάφυλλα»  Ο πολιτιστικός σύλλογος «Ρένα Κωτσιου» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι άλλες να απλώνουν ρούχα κι εσύ τριαντάφυλλα» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σήμερα ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας προσκαλεί τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους και τα Μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, τους Φορείς και τους Δημότες, στην ειδική δημόσια συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00’ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας - Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, οδός Σουλίου - αρ. 3 , με μοναδικό Θέμα :

«Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής»

(σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 356/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις διατάξεις του άρθρου 217 του Δ.Κ.Κ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 παρ.14 του Ν.3731/2008).

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Δονάτος Ν. Μαρτίνης

Read More »
Ηγουμενίτσα: Σήμερα ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσα: Σήμερα ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκου Πάσχου στην κοπή της πίτας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019


Αγαπητά μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αγαπητοί συνάδελφοι στο Δ.Σ.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Φίλες και φίλοι
Σας ευχαριστούμε πολύ, γιατί με τη σημερινή σας παρουσία στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας, αποδεικνύετε για ακόμη μια φορά την διαρκή στήριξή σας στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και στη γενικότερη δραστηριότητά του.
Είμαστε στην αρχή ενός νέου Έτους,
Ενός έτους εξελίξεων, και μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμου για τη μελλοντική πορεία της χώρας, αφού για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχει πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας από τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς θεσμούς.
Η εξέλιξη αυτή, δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς και εφησυχασμούς, αλλά επιβάλλει εγρήγορση και ετοιμότητα από όλους.
Κατ’ αρχήν από την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και η διοχέτευση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές ανάγκες.
Με την ίδια όμως βαρύτητα, θα πρέπει να ασχοληθεί η Πολιτεία και με το θέμα της ανάπτυξης της χώρας, γιατί χωρίς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η όποια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, θα είναι πρόσκαιρη και ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης παραμένει στην επιφάνεια.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται στο προσκήνιο η επιχειρηματικότητα, την οποία εκπροσωπούμε ως Επιμελητήρια και ειδικότερα, η μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά, αλλά ταυτόχρονα και την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους, ότι υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη, με σταθερή αύξηση του παραγόμενου προϊόντος, των εισοδημάτων και της απασχόλησης, χωρίς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν γίνεται.
Για το λόγο αυτό, απαιτείται η λήψη μέτρων ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τα υπέρμετρα φορολογικά βάρη και τις βαριές ασφαλιστικές εισφορές.
Χρειάζεται, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την εφαρμογή μιας σωστής πολιτικής κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, καθώς και σταθερότητα στο φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο, για να μπορούν να προβούν σε επενδύσεις.
Είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την αγορά, η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Χωρίς υγιείς τράπεζες και χωρίς νέες πιστώσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη  και ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.
Χρειάζονται δραστικές λύσεις, γιατί όσο συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση, κάθε προσπάθεια θα είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη.
Είναι επίσης αναγκαία, η αξιοποίηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που προορίζονται για τις επιχειρήσεις, με απλές, διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες.
Είναι τέλος επιθυμητή, η απλοποίηση των διαδικασιών παροχής των κάθε είδους αδειοδοτήσεων από το κράτος, ώστε να μην σπαταλάται ανούσια χρόνος σε ατέρμονες επαφές με τη δημόσια διοίκηση. 
Φίλες και φίλοι, αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και δύσκολα, όχι όμως ακατόρθωτα, αν υπάρχει πολιτική βούληση, σταθερότητα και σωστός σχεδιασμός.
Η επιχειρηματική κοινότητα είναι εδώ, παρακολουθεί τις εξελίξεις και παρεμβαίνει όπου επιβάλλεται, προκειμένου να ελέγξει, να προτείνει και να συνδράμει.
Δεν τα περιμένουμε όμως όλα από τους άλλους.
Με τις δυνατότητες που μας έχουν χορηγηθεί, έχουμε πραγματοποιήσει πολλά και σχεδιάζουμε την υλοποίηση, ακόμη περισσότερων δράσεων υποστήριξης των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη χρονιά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, ανέπτυξε μια έντονη δραστηριότητα, τα κυριότερα σημεία της οποίας ήταν τα εξής:
Ιδρύσαμε σε συνεργασία με το Ελληνο-Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Παράρτημα στην Θεσπρωτία, φιλοξενώντας το στους χώρους του Επιμελητηρίου μας.
Προβάλαμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας σε εκθεσιακές δράσεις όπως στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ATHNES TOURISM EXPO 2018 στην Αθήνα και ταυτόχρονα, δώσαμε βήμα σε όποιες επιχειρήσεις επιθυμούσαν να προβληθούν μέσω του περιπτέρου μας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην Διεθνή Έκθεση FOOD EXPO 2018 στην Αθήνα.
Διοργανώσαμε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, συνεργαζόμενοι με δυναμικούς φορείς όπως :
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων,
Με την Περιφέρεια Ηπείρου και την «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», για την παρουσίαση του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»,
Με την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για την παρουσίαση των προγραμμάτων του ΕΠΑνΕΚ: «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός», «Ψηφιακό Βήμα»,  «Ψηφιακό Άλμα»,
Και στις αρχές του έτους για τα προγράμματα «Επιχειρούμε Έξω» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»,
Με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κο Φώτη Κουρμούση, για την «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων & Ελευθέρων Επαγγελματιών»,
Με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου, για την Δράση του Π.Ε.Π Ήπειρος 2014 - 2020: Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (e-Business),
Με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πιστοποιήσεων και το Διαβαλκανικό Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για τον Νέο Κανονισμό για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων «GDPR»,
Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την παρουσίαση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»,
Με το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ Παράρτημα Ηπείρου, για την υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων σε ζητήματα ΕΦΕΤ και Τεχνικών Ασφαλείας,
Αλλά, και με τα στελέχη του φορέα μας για την παρουσίαση των αλλαγών σε Επιμελητήριο και ΓΕΜΗ λόγω της νέας Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.
Συμμετέχουμε σε δύο διακρατικά έργα στα προγράμματα, ADRION για την σύνδεση του Λιμένα Ηγουμενίτσας με την τοπική επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με 4 λιμάνια στην περιοχή της Αδριατικής και Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020, για την δημιουργία υποδομής καταγραφής περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας του νομού μας. 
Συμμετέχουμε, στον νεοσύστατο θεσμό του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου, για τον συντονισμό της δράσης των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Ηπείρου, του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος.
Αλλά, και για το νέο έτος προγραμματίζουμε μια σειρά δράσεων:
Για την ενίσχυση της Εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας, θα συμμετέχουμε στις εκθεσιακές δράσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου, ξεκινώντας ήδη με την συμμετοχή μας στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΒΙΤ στο Μιλάνο που ξεκινά σήμερα, δίνοντας βήμα προβολής στις επιχειρήσεις μας.
Την δημιουργία ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού Επιμελητηρίου, που θα παρέχει υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικές υπηρεσίες στα μέλη μας, αλλά και θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείο προβολής της τοπικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στο Εμπορικό Τμήμα.
Ήδη έχουμε υποβάλει την πρότασή μας στην πρόσκληση 64 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Την Δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και εύκολα ελεγχόμενου, στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου, για την ανάπτυξη του Εμπορικού τμήματος της Θεσπρωτίας, επιδιώκοντας την ανταποδοτική λειτουργία του τουρισμού, των οδικών αξόνων, του σύγχρονου Λιμένα Ηγουμενίτσας και της Κρουαζιέρας.
Θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε επιμορφωτικά σεμινάρια κι ενημερωτικές εκδηλώσεις.
Και φυσικά, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:
Την βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος
Την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας,
Μια ενιαία Εθνική πολιτική για την μεταποίηση,
Παρεμβάσεις για αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση και μείωση της γραφειοκρατίας,
Την αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας,
Και τέλος, να προχωρήσουν ο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Το 2019, θα πρέπει να είναι έτος δράσης και όχι παράλυσης.
 Κι εμείς θα είμαστε εδώ και φέτος.
Να στηρίζουμε καθημερινά τις προσπάθειες των μελών μας και να μεταφέρουμε την φωνή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συνεργάτες.
Τίποτα από όλα αυτά που ακούσατε δεν θα μπορούσε να γίνει ή δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί, αν δεν έχουμε άριστη συνεργασία με όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Αν τα στελέχη του Επιμελητηρίου δεν εργάζονται με επαγγελματισμό, οργάνωση αλλά και αυταπάρνηση όταν χρειαστεί, για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους.
Αλλά κυρίως, αν δεν έχουμε ουσιαστική υποστήριξη από τη βάση του επιχειρηματικού κόσμου.
Στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να λέμε, ότι όλες αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν, και εκπληρώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χάριν στα μέλη μας, τα επαγγελματικά μας στελέχη, και τα μέλη του Δ.Σ.
Θέλω να απευθύνω δημόσια, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα, θέλω να διαβεβαιώσω όλους εσάς, ότι και τη νέα χρονιά θα εργαστούμε μεθοδικά για να υποστηρίξουμε ουσιαστικά, με πράξεις και όχι με λόγια, όλες τις επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας που αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση
Εύχομαι σε εσάς και τις οικογένειές σας καλή χρονιά με Υγεία, Ευτυχία και Επιτυχίες.
Read More »
Η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκου Πάσχου στην κοπή της πίτας Η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκου Πάσχου στην κοπή της πίτας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

ΒΙΑ για τη ΒΙΑ - Του Λεωνίδα Ταφέκη

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019


Με αφορμή το σοβαρό περιστατικό άσκησης βίας, εναντίον διευθυντή σχολικού συγκροτήματος που συνέβη στην Ηγουμενίτσα, στις 7 Φλεβάρη του 2018, επιθυμώ να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας εκφράζοντας τις παρακάτω σκέψεις.

Η βία από τι φαίνεται δεν μας ξεχνά, όσο και την σιχτιρίζουμε. Η ελληνική πολιτεία και κοινωνία, λόγω της ανεκτικότητας και της διαχρονικής ανοχής στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ωμότητας των φαινομένων βίας, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με συμβάντα άσκησης βίας για την βία.

Μια βία πολυεπίπεδη που διαχέεται και εκδηλώνεται πλέον σε όλο τον κοινωνικό ιστό έχοντας διαπεράσει όλους τους οικογενειακούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς φραγμούς που περιορίζουν την εξάπλωσή της πέραν των ατόμων που είναι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές και κακόβουλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Απαιτείται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να ολοκληρώσουν και να θέσουν σε εφαρμογή ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό, που θα τύχει της αποδοχής των πολιτών και θα στηρίζεται στην συνεργασία των κοινωνικών συλλογικοτήτων ώστε να αντιμετωπιστούν, αποτελεσματικά τα φαινόμενα βίας που δεσπόζουν στην επικαιρότητα τρομοκρατώντας και ταλαιπωρώντας αφάνταστα όλους όσους σε καθημερινή βάση την υφίστανται.

Με σεβασμό σε όλους όσους έχουν υποστεί βιαιοπραγία.

Λεωνίδας Ταφέκης
Κοινωνιολόγος
Read More »
ΒΙΑ για τη ΒΙΑ - Του Λεωνίδα Ταφέκη  ΒΙΑ για τη ΒΙΑ - Του Λεωνίδα Ταφέκη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2019

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019


Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας σας προσκαλεί στο Δρέπανο και στον υγρότοπο «Βατάτσα» την Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 9:30πμ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προφορική παρουσίαση από το προσωπικό του φορέα για την χλωρίδα, πανίδα και την οικολογική αξία που προσφέρουν οι υγρότοποι καθώς και παρατήρηση της υφιστάμενης ορνιθοπανίδας της λιμνοθάλασσας Βατάτσας με τα τηλεσκόπια και τα κιάλια του Φορέα Διαχείρισης.
Ο φετινός εορτασμός εστιάζει στη σχέση των υγροτόπων με την κλιματική αλλαγή, προβάλλοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι υγρότοποι μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσική ασπίδα προστασίας.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα τα υγροτοπικά οικοσυστήματα, προκαλώντας ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς των λεκανών απορροής, καθώς και αλλαγές στη θερμοκρασία, τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των νερών.
Ένας υγρότοπος μπορεί να χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας όταν φιλοξενεί σημαντικούς αριθμούς από υδρόβια πουλιά, ή αξιόλογα είδη χλωρίδας και πανίδας. Η Ελλάδα κοσμείται από 10 μεγάλους Υγρότοπους Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο όλες τις εποχές εκατομμύρια υδρόβια πουλιά.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται σε όλο τον πλανήτη για να τιμήσει τους υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Σαν σήμερα πριν 47 χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις όχθες της Κασπίας, η «Σύμβαση Ραμσάρ» για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας. Η Σύμβαση σήμερα έχει υπογραφεί από 169 χώρες και προστατεύει ήδη 2.253 υγρότοπους σε όλο τον πλανήτη, γνωστούς ως «Υγροτόπους Ραμσάρ». Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων αποτελεί αφορμή για ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία των υγροτοπικών περιοχών.
Read More »
Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2019 Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2019 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Δωρεά κλιματιστικού στο γραφείο του τοπικού αστυνόμου Σαγιάδας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019
 

Η  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την εταιρεία ΣΕΛΟΝΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ Α.Ε.Γ.Ε. ΣΑΓΙΑΔΑΣ για τη δωρεά αγοράς και εγκατάστασης κλιματιστικού στο γραφείο του τοπικού αστυνόμου Σαγιάδας.
 
 
 
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σαγιάδας κ. ΛΙΟΥΤΣΗ Διογένη όχι μόνο για την διαμεσολάβησή του στη συγκεκριμένη δωρεά αλλά επειδή διαχρονικά στα οχτώ χρόνια της Προεδρίας του έχει σταθεί με κάθε δυνατό τρόπο στο πλευρό των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στη περιοχή του.
Read More »
Δωρεά κλιματιστικού στο γραφείο του τοπικού αστυνόμου Σαγιάδας Δωρεά κλιματιστικού στο γραφείο του τοπικού αστυνόμου Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Παρουσίαση του τρίγλωσσου βιβλίου του Μητς Μήτση με τίτλο «Η Ροδιά»

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019


Σε μια έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα το βράδυ της Τετάρτης (06/02/2019), πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τρίγλωσσου βιβλίου του Μητς Μήτση με τίτλο «Η Ροδιά», στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα Ιωάννινα.
Το βιβλίο «Η Ροδιά», του Μητς Μήτση είναι γραμμένο για το χαμό της πολυαγαπημένης του συζύγου Βίκυς, πριν από 21 χρόνια και αποτελεί «κατάθεση ψυχής» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το παράρτημα Ιωαννίνων της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για την ενίσχυση του Γηροκομείου Ιωαννίνων.
«Αν ένα βιβλίο αποτελεί για όλους ένα παράθυρο για να δούμε τον κόσμο, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα παράθυρο για να δούμε τον ψυχικό κόσμο του Μητς Μήτση», ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος εκφράζοντας την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του συγγραφέα λέγοντας: «Αισθάνομαι τυχερός που οι διαδρομές μας συναντήθηκαν και βέβαια πρέπει να σας πω, πως το μονοπάτι που ανοίξαμε θα το διευρύνουμε με τη λειτουργία του μεγαλύτερου ίσως λαογραφικού μουσείου στην Ήπειρο που ετοιμάζουμε και στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό σχολείο στην Τ.Κ. Καρίτσας, όπου θα παρουσιάζονται τα 3.500 αντικείμενα της συλλογής του Μητς Μήτση που δώρισε στο Δήμο μας».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν επίσης, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων Αρχιμανδρίτης Θωμάς Ανδρέου, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, η Περιφερειακή σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα, η πρόεδρος του παραρτήματος της Ε.Γ.Ε. Άννα Μπακάλη και ο εκδότης Χάρις Πάτσης Τζο.
 
Το πλούσιο βιογραφικό και την πολυσχιδή δράση του Μήτς Μήτση παρουσίασε ο Πολιτικός μηχανικός μέλος του Ομίλου Φίλων του Μουσείου «Θ. Παπαγιάννης» Βασ. Παπαϊωάννου.
Παίρνοντας το λόγο ο Διον. Παπαχρήστου Διδάκτωρ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, στάθηκε στη γνωριμία του με το συγγραφέα και πως βίωσε το χαμό της πολυαγαπημένης του συντρόφου Βίκυς, που στάθηκε και η αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου.
Για το βιβλίο και τα συναισθήματα που γεννά στον αναγνώστη αναφέρθηκε με τη σειρά της η ποιήτρια και μεταφράστρια Εύχαρις που έχει επιμεληθεί και τη μετάφραση των ποιημάτων του Μητς Μήτση στα Ιταλικά.
Η αντιδήμαρχος Ζίτσας Γιαννούλα Γεωργούλη με τη σειρά της αναφέρθηκε στο ύφος της γραφής του συγγραφέα και τα μηνύματα που μεταφέρει με την ποίησή του.
Τα προσωπικά τους βιώματα από τη γνωριμία τους με το Μητς Μήτση και την πολυαγαπημένη του σύζυγο κατέθεσαν στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πατήρ Ηλίας Μάκος και ο υπεύθυνος του περιοδικού «Ήπειρος Άπειρος Χώρα» Γιώργος Βασιλείου.
Εμφανώς συγκινημένος ο συγγραφέας ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές της εκδήλωσης όσο και τους συμμετέχοντες σε αυτή και προανήγγειλε και εκείνος με τη σειρά του, την έναρξη λειτουργίας του λαογραφικού Μουσείου στην Τ.Κ. Καρίτσας στις αρχές Απριλίου. «Ζω για να προσφέρω, ή ζω γιατί πρέπει να προσφέρω, δεν ξέρω πιο είναι πιο σημαντικό εσείς να το κρίνετε» είπε και πρόσθεσε: «γι’ αυτό και τα βιβλία μου δεν τα πουλάω τα προσφέρω. Έτσι, τα έσοδα από τη «Ροδιά» θα διατεθούν για την ενίσχυση του Γηροκομείου Ιωαννίνων».
Η εκδήλωση που συντόνιζε ο παραγωγός της ΕΡΤ Παναγιώτης Τζόκας έκλεισε με την προσφορά από το Δήμαρχο Ζίτσας αναμνηστικού δώρου στο συγγραφέα.
Read More »
Παρουσίαση του τρίγλωσσου βιβλίου του Μητς Μήτση με τίτλο «Η Ροδιά» Παρουσίαση του τρίγλωσσου βιβλίου του Μητς Μήτση με τίτλο «Η Ροδιά» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Εγκαίνια για το νέο κατάστημα βιολογικών προϊόντων στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019
  Φύσει Βιολογικά Προϊόντα – Ηγουμενίτσα


Το νέο κατάστημα διάθεσης βιολογικών προϊόντων στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, Κύπρου 4, υποδέχεται και επίσημα τους φίλους των ποιοτικών βιολογικών προϊόντων. Στο κατάστημα οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και άλευρα, γαλακτοκομικά και κρέατα, βότανα και ξηρούς καρπούς, οίνους και αποστάγματα, αρτοσκευάσματα, λειτουργικά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, παραδοσιακά αναγνωρισμένης αξίας και άλλα πολλά. Θα μπορούν παράλληλα να έχουν έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση για τη διατροφική αξία κάθε ενός προϊόντος, τους τρόπους χρήσης τους αλλά και παρουσίαση συνταγών από αυτά. Τη γκάμα των αγαθών συμπληρώνουν δοκιμασμένα προϊόντα ομορφιάς χωρίς αλλεργιογόνα και χημικά.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον καταναλωτή είναι τα πολλαπλά επίπεδα διασφάλισης της ποιότητας και αξιοπιστίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πιστοποίησης του καταστήματος από το φορέα ελέγχου και πιστοποίησης ΔΗΩ, της πολυετούς εμπειρίας στο χώρο της παραγωγής βιολογικών προϊόντων από διάφορες θέσεις αλλά και της δικής σας συνεχούς συμμετοχής και ανατροφοδότησης παρατηρήσεων ή παραινέσεων. Αυτή τη στιγμή αποτελεί το μοναδικό πιστοποιημένο κατάστημα πώλησης αυτού του είδους στη Θεσπρωτία και στους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου. Ταυτόχρονα γίνεται διαρκής αναζήτηση μικρών παραγωγών – πέραν των υπαρχόντων – που έχουν αποδείξει τη συνέπειά τους στις οικολογικές αρχές και διαθέτουν πιστοποιητικά σε ισχύ. Τα παραπάνω συστατικά δίνουν τη δυνατότητα ο τελικός καταναλωτής να συναντά καλύτερες τιμές, να μειώνεται το οικολογικό αποτύπωμα πολλών προϊόντων, κυρίως μέσω της μείωσης των υλικών συσκευασίας (που είναι το πλαστικό τις περισσότερες φορές), να στηρίζονται οι ντόπιοι παραγωγοί, οι ίδιοι να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές από τα συνήθη κανάλια εμπορίας, και κυρίως τα τελικά προϊόντα να υπερτερούν σε θρεπτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα).
 Φύσει Βιολογικά Προϊόντα – Ηγουμενίτσα

Θα θέλαμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για την εγκάρδια στήριξή σας που εκφράστηκε τόσο έντονα τη βραδιά των εγκαινίων, να σας ενημερώσουμε ότι οι συνταγές παρασκευής των εκλεκτών εδεσμάτων που δοκιμάσαμε είναι διαθέσιμες στο κατάστημα, όπως φυσικά και τα υλικά παρασκευής τους, να ευχαριστήσουμε για την ευγενική προσφορά τους προμηθευτές και παραγωγούς μας καθώς και το δίδυμο της γαστρονομικής δημιουργίας.

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση πέραν του καταστήματος, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@fysei.gr , στη σελίδα μας στο facebook @fysei.bioproducts είτε στο τηλέφωνο 2665409060.
Read More »
Εγκαίνια για το νέο κατάστημα βιολογικών προϊόντων στην Ηγουμενίτσα Εγκαίνια για το νέο κατάστημα βιολογικών προϊόντων στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Προσκύνημα-ύμνος στα ύψη του Σουλίου - Του π. Ηλία Μάκου (Α΄ Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών)

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019


Με την καρδιά πλημμυρισμένη από συναισθήματα, που συγκλονισμένη στέλνει δάκρυα ευγνωμοσύνης, θυμίαμα θυσίας, αντικρύζουμε το Σούλι. Τι να πρωτοτραγουδήσει ένας ταπεινός προσκυνητής της Σουλιώτικης γης; Τη λεβεντογέννα ανθρώπινη γενιά, που μεγαλούργησε, ή τα αγέρωχα βουνά με την αυστηρή τους έκφραση και το άγριο μεγαλείο ή τις ανήλιαγες λαγκαδορεματιές με τις ποικίλες αποχρώσεις;

«Τα γενόμενα στο Σούλι είναι θαύμα Θεού». Η επιγραμματική αυτή φράση, το νόημα της οποίας νιώθει κανείς ως μυρωμένη πνοή του χθες στο σήμερα, έστω και αν βρεθεί λίγες στιγμές στον ιστορικό τόπο, δεν ανήκει σε Έλληνα επαινέτη και θαυμαστή της δόξας των Σουλιωτών, αλλά στο Γενικό Προβλεπτή των Ενετών στα Επτάνησα, που την έγραψε, το 1772, είκοσι σχεδόν χρόνια πριν ο Αλής επιτεθεί στο Σούλι. Τότε 600 άνδρες του Σουλίου αντιπαρατάχθηκαν απέναντι σε 12.000 Αλβανούς και τους γονάτισαν, τους ταπείνωσαν, τους εξολόθρευσαν και τους μαυροφόρεσαν.

Ακριβοπληρωμένος ο αέρας του ηρωισμού πάνω στα μέρη του Σουλιού, όπου στηλίτες ασκητές της λευτεριάς, άξιοι για αιώνιο έπαινο, σε αντίθεση με εμάς τους σύγχρονους, που δε λογαριάζουμε ολότελα τιμή και αξιοπρέπεια, μες της ανήκουστης σκλαβιάς το χειροπιαστό σκοτάδι, έκαναν να καίει ζωηρή η φλόγα σ’ αυτό το βουνίσιο βωμό, όπου το αδούλωτο φρόνημα και ανίκητο ήταν και άπαρτο και σεβαστό και ιερό. Έδρασαν αποφασιστικά στην ξερή και άγονη και τραγικά μεγαλοπρεπή αυτή γωνιά της ελληνικής γης, όπου εμπνεύστηκαν, μετουσίωσαν και ενσάρκωσαν τον φωτερότερο απ’ όλους τους σκοπούς τους, αυτόν της λευτεριάς. Και από των πυρωμένων βράχων τη λαμπράδα μίλησαν εύγλωττα, με τη γλώσσα των όπλων, ποιοι και από ποιους ήταν και σε τι απέβλεπαν.

Ο χρόνος άφησε την πατημασιά του πάνω στον κακοτράχαλο τούτο βράχο, που η γραμμή του ακουμπάει δυνατά στον ουρανό, φορτωμένη ερειπωμένα αρχοντικά, μισογκρεμισμένα, αλλά και ορθά, σαν τους λαβωμένους Σουλιώτες πολεμιστές, που δεν άφηναν παρά νεκροί τον αγώνα. Τυλιγμένα στην αχλύ του θρύλου και της σιωπής, έχουν αποθέσει στους αιώνες τα μυστικά τους. Λιθάρια μαυρισμένα από τις μπόρες και τη φωτιά, θυμίζουν στον επισκέπτη, πως εδώ κάποτε κατοικούσαν γίγαντες, πως η ιστορία του Σουλιού, υπήρξε και θα υπάρχει. Ανήκει στη σφαίρα του τραγουδιού, ως ύμνος ανδρείας, ως συνώνυμο της λεβεντιάς, της ευψυχίας, της ευτολμίας, της αυταπάρνησης μέχρι θανάτου για τη θεϊκιά κι όλο αίματα πατρίδα.

Ένα μικρό Σουλιωτόπουλο τριγυρίζει δίπλα μας, την ώρα, που το πνεύμα συναντά τις σκιές των σεπτών Σουλιωτών προμάχων να σχηματίζουν την τρομερή πομπή και λαμπαδηφορία της αυτοθυσίας. Ζει με τους γονείς του και τ’ αδερφάκια του στο Σούλι. Μετρημένες οι οικογένειες, που φρουρούν τον ματωμένο αυτό τόπο, ασχολούμενες με τα ζωντανά τους. Το παιδάκι μάς ακολουθεί στην περιήγησή μας στα πηγάδια. Τετρακόσια υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα σώζονται περίπου σαράντα πέντε, κι απ’ αυτά, τα περισσότερα ξεραμένα. Κάθε σουλιώτικο σπίτι είχε το δικό του πηγάδι και ποτέ η Σουλιώτισσα δεν περίμενε στη σειρά για να πάρει δεύτερη νερό.

Το μάτι μας ψάχνει, σε αμφιθεατρικό χώρο κοντά στα πηγάδια, το Βουλευτήριο των Σουλιωτών. Εκεί συνάζονταν οι αρχηγοί των φαρών, και μαζί τους, μοναδική γυναίκα, η Μόσχω Λ. Τζαβέλα, ισότιμη και με δικαίωμα ψήφου, για να πάρουν τις αποφάσεις τους για τη σωτηρία του Σουλιού , με μοναδική σκέψη ότι έπρεπε να μείνει απάτητο.

Τιτανικοί, αλύγιστοι οι σαρανταεφτά σύνεδροι-αρχηγοί από τις φάρες. Με αγνοημένο το συναίσθημα και ζωντανεμένο πάντα το καθήκον. Κρατώντας τα «Άγια των Αγίων των πατέρων τους», αποφάσιζαν με μια λέξη: Φωτιά! Το ντουφεκίδι άναβε. Αναθαρρούσαν, η συνείδησή τους ενισχύονταν και βίωναν πως ο άνθρωπος είναι άνθρωπος, μόνον όταν είναι λεύτερος.

Αργοδιαβαίνουμε, ενώ κάπου κάπου διαπεραστικές κραυγές ακούγονται από το πέταγμα πουλιών, που φωλιάζουν μέσα στις πέτρες. Για να μας ηχολογήσουν ότι σ΄ αυτά τα βουνά γεννήθηκε και φτερούγισε η λευτεριά, που διακόσμησε από τότε αυτό το μέρος με σπαθιά, καριοφύλια, αγριολούλουδα και δάφνες. Αθέλητα ο νους εστιάζει σ’ εκείνη την ηρωική κοινοπολιτεία. Στην αρχή στέριωσαν εδώ λίγοι, από την ανάγκη, που δημιουργούσε η μόνιμη εγκατάσταση της πατριάς. Ύστερα ήρθαν πολλοί από τον πόθο της λευτεριάς. Κι ύστερα προστέθηκαν και άλλοι. Ο τόπος γιόμισε από έναν κόσμο, που ζούσε με δωρική εμμονή στο πεπρωμένο, πρόθυμο να βαδίσει στον αφανισμό του.

Η αναζήτηση του βλέμματος συνεχίζεται. Σε μια απότομη και κακοτράχαλη βουνοπλαγιά πάνω από το Σούλι, έκαναν αγώνες δρόμου τα Σουλιωτόπουλα. Σκαρφάλωναν τρέχοντας, φορτωμένα τ’ άρματα, για να αποχτούν αντοχή και να μπορούν έτσι να καταδιώκουν, να κυνηγούν τους οχτρούς. Γυμνάζονταν σωματικά και πνευματικά στην καρτερία, στην εμπιστοσύνη του καθενός στον εαυτό του, στο σεβασμό της προγονικής κληρονομιάς και στην ευγενική φιλοδοξία της συνέχειας και της συνέπειας. Στο Σούλι, γίνονταν τόσα και τόσα άλλα, που μας χαϊδεύουν τη φαντασία, η οποία φιλοτεχνεί πολύτιμους πίνακες.

Οι Σουλιώτες απέδειξαν ότι η ωμή και κυνική και ανενδοίαστη βία συντρίβεται στης ψυχής τ’ άπαρτο κάστρο, θραύεται στης ψυχής το γρανίτινο βράχο. Και τότε γίνεται το θαύμα. Όπως έγινε και στους αγώνες του 1789-1792 εναντίον του Αλή. Και επαναλήφθηκε στους πολέμους του 1800-1803, καθώς στ’ ατσάλινα στήθη τους και στη λιονταρίσια ορμή τους συντρίφτηκαν οι Τουρκαλβανοί.

Απαντώντας στον Αλή «η πατρίδα μας είναι απείρως γλυκύτερη από τα άσπρα και όλους τους ευτυχείς τόπους, όπου υπόσχεσαι να μας δώσεις», δεν ομιλούν αγράμματοι, ορεσίβιοι και τραχείς πολεμιστές, αλλά αγωνιστές, που, αφού έτσι σκέφτονταν και έτσι ενεργούσαν, ήταν όχι απλά Έλληνες, αλλά πρωτοέλληνες, πρωτοήρωες και προβάλλουν σαν ημίθεοι της φυλής στην κορυφογραμμή της ιστορίας μας. Τα ελληνικά από χιλιετηρίδες εδάφη, που κατοίκησαν οι Σουλιώτες, στάθηκαν η αφετηρία στη μεγαλειώδη, μα και δύστηνη πορεία του Ελληνισμού, αφού κάπου κοντά έζησαν οι Σελλοί ή Ελλοί, από τους οποίους πιστεύεται ότι κατάγονται και γλωσσολογικά αποδεικνύεται ότι πήραν το όνομά τους οι Έλληνες.

Ανηφορίζουμε για το Κούγκι, όπου μετεωρίζεται ο σπινθήρας από το άσβεστο πυρ ενός δαυλού και λίγης μπαρούτης, που την πρωτοάναψε η ανάγκη στο φως να αποκριθεί το φως, διώχνοντας τη μαυρίλα της τυραννίας. Ο καλόγερος Σαμουήλ, τελευταίος θεματοφύλακας αυτού του κάστρου, έκανε το δάκρυ μετάληψη και με το δαυλό του έβαλε φωτιά, σωριάζοντας το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που έγινε ο τάφος του. Και είδαν οι λαοί την ακτινοβολία του Σουλίου, την είδε και η δόξα. Όλα τα διαπέρασε η υπερκόσμια λάμψη του Κουγκιού, που σα Βόρειο σέλας άστραψε και φώτισε την ανθρωπότητα.

Με ευλάβεια στεκόμαστε στον καινούργιο ναό της Αγίας Παρασκευής, που ύψωσε η αγάπη ευεργέτη πάνω στα παλιά καπνισμένα θεμέλια. Η προσευχή μας σμίγει με τον καπνό, που τύλιξε τον Σαμουήλ και τον έφερε στα μονοπάτια της αθανασίας. Και απλώνει, σαν αέρινο πέπλο, για να κρατήσει το δάφνινο στεφάνι, που χρόνια αιωρούνταν στους λιθοσωρούς…

Η Σουλιώτικη ιστορία δεν τελειώνει τον ψυχρό εκείνο Δεκέμβρη του 1803 με τα αποκαΐδια του Κουγκιού, το χορό του Ζαλόγγου, την ηρωική αντίσταση στο μοναστήρι του Σέλτσου, την εξορία στη γειτονική Κέρκυρα, που φιλόξενα άνοιξε τις αγκαλιές της και τους δέχτηκε στο έδαφός της, αλλά δεν τους κατέκτησε, γιατί το είναι τους ήταν δοσμένο στο Σούλι, πλασμένο για το Σούλι και ήταν αδύνατο μακριά να αναπνεύσει. Τα μετέπειτα κατορθώματα, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα προγενέστερα.

Του θείου η πρόνοια μερίμνησε, ώστε να ξαναγυρίσουν οι Σουλιώτες στην πατρίδα τους ελεύθεροι και τιμημένοι. Μια παγερή μέρα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1820 ξαναφίλησαν τη γη του αγαπημένου τους Σουλιού. Και αντιλάλησαν τα βουνά και τα ρουμάνια και έστησαν χορό και έκαναν πανηγύρι, γιατί οι λατρεμένοι τους ήταν και πάλι μαζί τους, να τα ποτίσουν με αίμα και ιδρώτα και δάκρυα.

Και ξανάρχισαν επικοί, τιτανικοί, απελπισμένοι, αλλά και δοξασμένοι νικηφόροι αγώνες. Όταν εγκαταλελειμμένος και προδομένος από το συνάφι του, κατατρεγμένος και εξουθενωμένος ο Αλής, εξοντώθηκε στο Νησί των Ιωαννίνων από απεσταλμένους του Χουρσίτ πασά, οι μόνοι, που έμειναν απροσκύνητοι σ’ αυτή την περιοχή, ήταν οι Σουλιώτες. Σκληροί σαν τα βράχια, αποσύρθηκαν σ΄ αυτά και καθήλωσαν για όλο σχεδόν το 1822 στην Ήπειρο τις δυνάμεις του Χουρσίτ και τις έφθειραν ανεπανόρθωτα. Αφού έλαμψαν στην τελευταία μάχη σε Σουλιώτικο χώμα, έφυγαν με συμφωνία δύο μήνες αργότερα, για να συνεχίσουν αλλού…

Ο πόλεμος των Σουλιωτών κατά των σουλτανικών στρατευμάτων, τους εντάσσει αυτόματα στα οράματα του επαναστατημένου γένους. Και τους ενσωματώνει σ’ αυτό, απορροφώντας και κάνοντας δική του σάρκα και δικά του οστά το ασύγκριτο σε μαχητική επίδοση Σουλιώτικο στοιχείο. Πέρα και πάνω από τις τοπικολογίες, τις λεπτολογίες και τις έριδες, είναι γεγονός ότι πρώτα το πυρ εξερράγη στο Σούλι και αποτελεί αλήθεια ότι, ψυχολογικά και ουσιαστικά, προετοιμάστηκε, ξεκίνησε, εδραιώθηκε και πέτυχε η Επανάσταση με πρωταγωνιστική συμμετοχή και των Σουλιωτών.

Όταν άναψε η Επανάσταση στην άλλη Ελλάδα, οι Σουλιώτες ήταν καθημαγμένοι, ωστόσο όρθιοι, με τα όπλα θερμά. Οι Σουλιώτικες, παρασουλιώτικες και κλεφταρματολικές δυνάμεις της Ηπείρου, αξιόλογες σε αριθμό, πολέμησαν, ασυναγώνιστες σε τόλμη και πολεμική εμπειρία, στο Μεσσολόγγι, στην Κλείσοβα, στο Καρπενήσι, στην Αράχοβα, στην Ακρόπολη, στο μακρινό Κρεμμύδι της Καλαμάτας, στην άγρια καταδίωξη του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και ακόμα στην αποτυχημένη επιχείρηση του Φαλήρου, όπου χάθηκαν γενναίοι αρχηγοί και ανδρείοι στρατιώτες. Αλλά και σε κάθε γωνιά της επαναστατημένης γης μας μέχρι και στη Βοιωτία, όπου βρόντηξαν, για τελευταία φορά τα αθάνατα καριοφίλια του 1821.

Μαζί με τους άνδρες και οι θρυλικές Σουλιώτισσες, οι επώνυμες και οι ανώνυμες, οι νεότερες και οι γεροντότερες. Η χορεία των ηρωίδων Σουλιωτισσών κλείνει με τις 26 γυναίκες, ανώνυμες πέρασαν στην αιωνιότητα, που στο κύκνειο άσμα του Σουλιοῦ, στις 19 Ιουλίου του 1822, με τα μαχαίρι στα χέρια και κυνηγώντας τους Τουρκαλβανούς γκρεμίστηκαν μαζί τους στα άγρια φαράγγια του Αχέροντα.

Μέσα στα απομεινάρια του Σουλιού, συλλογιζόμαστε ότι διάβηκαν περισσότεροι από δύο αιώνες από τα μεγάλα εκείνα χρόνια και οι περιπέτειες, τα κατορθώματα, οι ανδραγαθίες και οι ατυχίες των Σουλιωτών, συγκινούν, συνεπαίρνουν, καθοδηγούν, διδάσκουν και δεν μοιάζουν με παλαιούς ηρωικούς μύθους.

Παίρνουμε το δρόμο του γυρισμού και κοιτάζοντας πίσω με έκσταση και έξαρση, καθώς ο ήλιος έγερνε κι έβαφε ροδοκόκκινα τ’ ακροβούνια, μας φάνηκε πως ζωντανεύουν οι ήρωες και οι ηρωίδες, παραμένοντας αιώνιοι και ακοίμητοι φρουροί των πεπρωμένων της φυλής μας.

Αποχαιρετώντας το Σούλι, του αφήνουμε την ανάσα μας, συνάμα και την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρίσουμε, μια δυο και πολλές φορές. Από πίστη και ελπίδα, ότι εκεί θα βρίσκουμε τον πραγματικό εαυτό μας, με τη μέθεξη, που οδηγεί στη μεταλαβιά των άχραντων μυστηρίων του Ελληνισμού, με τη δύναμη, που οδηγεί το άτομο πέρα από τη γήινη υπόστασή του.

Σε εποχές ηθικών κατεδαφίσεων και δεινής καταλυτικής κατάπτωσης, κάθε προσκύνημα στο Σούλι, εδώ, όπου το όνειρο συναντήθηκε με το θαύμα, εδώ, όπου οξύνεται το πνεύμα και λεπτύνεται η ψυχή με αμόνι την εθελοθυσία και τον πόνο, καταυγάζει και ενθαρρύνει τις πράξεις μας και μας τειχίζει με σθένος στις επάλξεις του χρέους.
Read More »
Προσκύνημα-ύμνος στα ύψη του Σουλίου - Του π. Ηλία Μάκου (Α΄ Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών) Προσκύνημα-ύμνος στα ύψη του Σουλίου - Του π. Ηλία Μάκου (Α΄ Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες