Αιτήσεις παραχώρηση δικαιώματος χρήσης υπαίθριων χώρων εντός της πρώην χερσαίας ζώνης λιμένος Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Αιτήσεις παραχώρηση δικαιώματος χρήσης υπαίθριων χώρων εντός της πρώην χερσαίας ζώνης λιμένος Ηγουμενίτσας


Με τον Ν. 5048/2023 (ΦΕΚ Α’ 149/8-09-2023) «Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Τροποποίησης και Κωδικοποίησης της Σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗΓ Α.Ε.», επαναπροσδιορίσθηκε η χερσαία ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας, αποχαρακτηρίσθηκαν τμήματα αυτής και παραχωρήθηκαν στον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Η ΟΛΗΓ Α.Ε. με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 7859/19-09-2023 έγγραφό της, μας γνωστοποίησε, ότι οι παραχωρήσεις ιδιαιτέρου δικαιώματος χρήσης χερσαίων υπαίθριων χώρων που συνήφθησαν με τους παραχωρησιούχους εντός της επιφάνειας που αποδίδεται στον Δήμο λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Ως εκ τούτου καλούμε όσους από τους παραχωρησιούχους θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών από 01-10-2023 και εντεύθεν, να προσέλθουν στον Δήμο και ειδικότερα στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων για να υποβάλουν σχετικό αίτημα εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την δημοσίευση του παρόντος.

Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι η εν λόγω ανακοίνωση αφορά στα κάτωθι τμήματα χερσαίας ζώνης:
· Ηγουμενίτσα (από τον κυκλικό κόμβο απέναντι της Περιφέρειας έως και το Μακρυγιάλι)
· Σύβοτα
· Πλαταριά

Το τίμημα παραχώρησης ανά τετραγωνικό μέτρο καθώς και το σύνολο της παραχωρούμενης επιφάνειας θα ισχύουν όπως αυτά είχαν προσδιοριστεί από την ΟΛΗΓ Α.Ε., έως ότου να ενσωματωθούν στον κανονισμό παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Εκ του Δήμου
Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Δονάτος Μαρτίνης
Read More »
Αιτήσεις παραχώρηση δικαιώματος χρήσης υπαίθριων χώρων εντός της πρώην χερσαίας ζώνης λιμένος Ηγουμενίτσας Αιτήσεις παραχώρηση δικαιώματος χρήσης υπαίθριων χώρων εντός της πρώην χερσαίας ζώνης λιμένος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Πρόγραμμα περιοδειών του υπ. Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη(από Παρασκευή ως & Κυριακή 29/9 – 1/10/23)

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Πρόγραμμα περιοδειών του υπ. Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη(από Παρασκευή ως & Κυριακή 29/9 – 1/10/23)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρωί: 10:30 π.μ. Πεστά, Τέροβο, Μουσιωτίτσα, Κρυφοβό, ΜπιζάνιΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ & ΑΡΤΑΣ
Πρωί: 10:00 π.μ. Ελληνικό, Πλαίσια, Καλέντζι, Μονολίθι, Πλατανούσα, Πράμαντα
Απόγευμα: 6:00 μ.μ. Άγναντα, Καταρράκτης, ΒουργαρέλιΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Π.Ε. ΑΡΤΑΣ
Πρωί: 10:30 π.μ. Χαλκιάδες, Αγ. Σπυρίδωνας, Ανέζα, Νεοχώρι, Κολομόδια, ΚομπότιRead More »
Πρόγραμμα περιοδειών του υπ. Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη(από Παρασκευή ως & Κυριακή 29/9 – 1/10/23) Πρόγραμμα περιοδειών του υπ. Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη(από Παρασκευή ως & Κυριακή 29/9 – 1/10/23) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Σαν σήμερα 29.09.1943-Η εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Σαν σήμερα 29.09.1943-Η εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς

Γράφει ο Ιωάννης Παρόλας

Καμιά φορά, από ένα τυχαίο γεγονός μαθαίνει κανείς τι του μέλλεται. Έτσι, οι 52 τούτοι αγέρωχοι άνδρες έμαθαν συμπτωματικά ότι την επόμενη το πρωί θα οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Συνέβη κατά την ώρα που ένας-ένας πήγαιναν υπό φρούρηση για τις σωματικές τους ανάγκες. Τότε, με τη σειρά του πήγε και ο Μανώλης Κοτζαλέρης (διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας). Ο Κοτζαλέρης ήξερε γερμανικά. Κατά τη διαδρομή, ως που να πάει και να γυρίσει, άκουσε τους φρουρούς Γερμανούς που έλεγαν ότι το πρωί θα γίνει η εκτέλεση όλων τούτων που είχαν συλληφθεί. Ήταν σαν κεραυνός. Δεν το περίμενε. Όταν γύρισε στο κρατητήριο, ήταν κατακίτρινος. Οι άλλου που τον είδαν ανησύχησαν. «Τι σου συμβαίνει; Γιατί έχεις χάσει το χρώμα σου;» «Άκουσα ότι θα μας εκτελέσουν το πρωί!» «Τι;» Όλοι κοιτάχτηκαν. Ένα ρίγος πέρασε το κορμί τους. Στιγμή σκληρής τραγικής αποκάλυψης.

Όμως, η πληροφορία τούτη, όσο κι αν ήταν ξαφνική, για πολλούς ήταν αναμενόμενη. Φυσικά, όλοι τους καταλάβαιναν καλά ότι οι Γερμανοί δεν τους συνέλαβαν έτσι απλά και μόνο για να δείξουν την αγριάδα τους. Είχαν καλά μελετημένο σχέδιο και σκοπό. Η πληροφορία που τους μετέδωσε ο Κοτζαλέρης τους έκανε να συνειδητοποιήσουν την τραγικότητα της κατάστασης. Κατάλαβαν πια ότι μέσα σε τούτο το δωμάτιο-φυλακή, ο Χάρος, ντυμένος με γερμανική στρατιωτική στολή, τριγυρνούσε βλοσυρός κι άγριος. Ότι ήταν μελλοθάνατοι με αναστολή λίγων ωρών. Έσφιξαν τα δόντια τους για να πειθαρχήσουν την ταραχή τους. Απέναντι στην ανατριχιαστική λογική τούτου του κατακτητή, ο νους του ανθρώπου αγριεύει. Η ψυχή του βράζει και σκληραίνει. Μαύρο λιθάρι γίνεται. Φουντώνουν μέσα του το μίσος και η οργή. Στο μυαλό στριφογυρίζουν χίλιων ειδών σκέψεις. Μπροστά σε τούτο το αδιέξοδο, ο Σωτήρης Αλιγιάννης βγάζει το πακέτο των τσιγάρων, τραβάει το χαρτί που ήταν μέσα και γράφει αμέσως στη γυναίκα του. «Εκεί έχω βάλει ετούτο, εκεί θα βρεις εκείνο, εκεί θα βρεις το άλλο». Το ίδιο κάνουν ο Γκέλη Νάστος και άλλοι. Τα γράμματά τους αυτά δεν σώθηκαν.

Οι ανώτεροι αξιωματικών των γερμανικών στρατευμάτων που εγκαταστάθηκαν στην Παραμυθιά και στη Μενίνα (Μηνίνα), ο Fantler, ο Stettner, ο Remold, ο Stockert, ο Hindelang και ο Hirschfelder, από το καλοκαίρι του 1943, είχαν αρχίσει να βλέπουν ότι έχαναν τον πόλεμο. Από τον πανικό τους, άρχισαν να σκοτώνουν κόσμο, να καίνε χωριά και να καταστρέφουν περιοχές που συντηρούσαν αντάρτικό, έχοντας την εντύπωση πως με τον τρόπο αυτό θα γλίτωναν από τους αντάρτες και θα είχαν εξασφαλισμένες τις πλάτες τους όταν θα αναγκάζονταν να υποχωρήσουν. Μέσα στα σχέδιά του ήταν και η μεθόδευση της φονικής επιχείρησης της Παραμυθιάς.


Ο Παπαβαγγέλης ζύγωσε στον Κοτζαλέρη. Όλοι έκαναν κύκλο γύρω τους. «Θάρρος, πατριώτες» είπε. «Σ’ εμάς έλαχε τούτη η βαριά θυσία. Από εμάς θα ξεπηδήσει η λευτεριά».

Έτσι, το πήραν απόφαση ότι θα πεθάνουν. Αλλά να πεθάνουν αλύγιστοι. Είχαν δυνατό μέσα τους το συναίσθημα του πατριωτισμού και της αξιοπρέπειας. Και το βράδυ, όταν ο Γερμανός αξιωματικό τους ανακοίνωσε ότι το πρωί θα εκτελεστούν, σε αντίποινα για τους 6 Γερμανούς που σκοτώθηκαν στη Σκάλα, στάθηκαν αντίκρυ του αμίλητοι, σοβαροί. Ήταν μια στιγμή υπέρτατης ψυχικής ανάτασης. Και, όταν οι φρουροί τους πήγαν το φαγητό που είχαν φέρει οι δικοί τους, κανείς τους δεν θέλησε να το δεχθεί από τα χέρια των Γερμανών. Οι Γερμανοί το πήγαν στους Σιαμετιώτες, από τους οποίους, καθώς ήταν αραδιασμένοι πάνω σε ένα σωρό από πέτρες, κρατούμενοι κι αυτοί έξω από το σχολείο, κανείς τους δεν δέχτηκε να φάει από το φαγητό εκείνων, αν και όλοι τους ήταν νηστικοί και πεινασμένοι από μέρες. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε εκείνες τις ώρες να σκεφτεί το φαγητό;

Ψάχνουν οι φονιάδες τούτοι Γερμανοί, οι Lanz, ο Stettner, ο Remold, ο Stockert κ.ά., να βρουν την αιτία για την οποία έχασαν τον πόλεμο. Και λένε για τα περισσότερα τα κανόνια, τα αεροπλάνα, τις βόμβες, τα πολυβόλα. Όχι. Δεν έχασαν τον πόλεμο από αυτά. Το αίμα των χιλιάδων σκοτωμένων τους έπνιξε. Αυτό το αίμα, που έγινε ορμητικό και γιγάντιο ποτάμι. Αυτό ξέπλυνε και ξεκαθάρισε τον κόσμο από το μίασμα τούτο των άθλιων φονιάδων του φασισμού. Τους αναζήτησαν ως εγκληματίες. Αλλά ποιος να τους προδώσει; Ήταν όλοι τους φονιάδες. Οι Γερμανοί δεν ήρθαν σαν κατακτητές. Σαν φονιάδες ήρθαν.


Ο Παπαβαγγέλης φόρεσε το πετραχήλι. Πήρε τη λαμπάδα στο χέρι κι έκανε το σταυρό του. Όλοι κοντοζύγωσαν γύρω του. Τα δάκρυα, που ετούτοι οι αγέρωχοι άνδρες δεν ήθελαν να τα δουν οι Γερμανοί, πλημμύρισαν τώρα τα μάτια τους. Οι άνδρες που φθάνουν στο ύψος του ήρωα κλαίνε. Ο Παπαβαγγέλης έβγαλε το καλημαύκι. Σήκωσε τα χέρια του στον ουρανό. «Κύριε!» είπε. «Επίβλεψον επ’ εμέ και ελέησόν μας». Έβαλε ύστερα το καλημαύκι. Έκανε το σταυρό του κι άρχισε να ψέλνει: «Σώσον Κύριε τον λαόν του». Κι εκεί, στο σκοτεινό εκείνο δωμάτιο του σχολείου, που πήρες την όψη εκκλησίας, ο Παπαβαγγέλης, σε μια πρωτόγνωρη ιερουργία, έκανε ολόκληρη τη λειτουργία που είχε μάθει να κάνει σε νεκρούς. Δεν έχει ματαγίνει οι ζωντανοί να ψέλνουν τη νεκρώσιμη ακολουθία του εαυτού τους. Νύχτα αγωνίας. Και σε κάθε λεπτό που περνάει η αγωνία να σου σφίγγει το λαιμό. Τούτης της νύχτας το πρωί μην έσωνε ποτέ να ξημερώσει. Οι 52 κρατούμενοι επίλεκτοι πολίτες της Παραμυθιάς, που είχαν συλληφθεί βάσει μίας εκ των προτέρων συναχθείσης κατάστασης, θα οδηγούνταν το πρωί στον τόπο της εκτέλεσης. Και την αυτή της ημέρας αυτής, της 29ης Σεπτεμβρίου του 1943, την ώρα που η ροδοδάχτυλη τούτη κόρη της νύχτας έδιωχνε τα τελευταία της σκοτάδια, μια μεγάλη ομάδα πάνοπλων Γερμανών στρατιωτών έρχεται στην αυλή του σχολείου, κατεβαίνει τη σκάλα και κάνει έναν κλοιό, εκεί έξω από την πόρτα του σχολικού δωματίου όπου ήταν φυλακισμένοι οι 52 τούτοι οι πολίτες της Παραμυθιάς. Είναι μία από τις ομάδες του εκτελεστικού αποσπάσματος, που, με διοικητή της τον Alfred Hindelang, ήρθε να παραλάβει τους 52 κρατούμενους και να τους οδηγήσει στον τόπο της εκτέλεσης.

Ο Alfred Hindelang, προσαχθείς ως κατηγορούμενος ενώπιον των δικαστικών αρχών της Γερμανίας, παραδέχτηκε ότι έπειτα από διαταγή προχώρησε στη συγκρότηση του εκτελεστικού αποσπάσματος και ότι ανακοίνωσε το μέτρο των αντιποίνων με την ημερήσια διαταγή της μονάδας. Οι Γερμανοί στρατιώτες έβγαλαν πρώτα από το κρατητήριο τους 23 κρατούμενους Ζερβοχωρίτες και τους έβαλαν πίσω από ένα σωρό λιθαριών μαζί με τους Σιαμετιώτες και τους άλλους. Ύστερα, εκεί στην αυλή, έξω από την πόρτα του σχολικού δωματίου-κρατητηρίου, έκλεισαν τον κλοιό και έβγαλαν έναν-έναν τους 52 υπό εκτέλεση πολίτες. Ο επικεφαλής του αποσπάσματος, κρατώντας ένα χαρτί, διαβάζει τα ονόματα. Και με το κάθε όνομα, σπρώχνει τον καθένα με αγριάδα, «Ράους», προς την άλλη μεριά. Ο Γερμανός τούτος αξιωματικός είδε τότε ότι μεταξύ των 52 αυτών ατόμων, που είχαν συλληφθεί και θα οδηγούνταν προς εκτέλεση, υπήρχαν και τρεις οι οποίοι ήταν γνωστοί του. Αυτούς τους τρεις τους βγάζει αμέσως από τη σειρά και τους εξαιρεί από την εκτέλεση. Ήταν ο Γρηγόρη Μαραγκός, ο Σταύρο Σακαρέλης και ο 18χρονος φοιτητής της Γεωπονικής Δημήτριος Αθ. Ράφτης. Οι δύο πρώτοι ήταν ξυλουργοί, που τις προηγούμενες μέρες επισκεύαζαν τα έπιπλα του γραφείου του. Ο άλλος, ο Δημ. Ράφτης, ήταν γνωστός του. Οι πληροφορίες λένε ότι στο σπίτι αυτουνού έμενε. Μιλούσε γαλλικά ο Δημ. Ράφτης και πολλές φορές είχε συνομιλήσει με τούτον το Γερμανό αξιωματικό. Και, πριν φύγουν από το σχολείο για τον τόπο της εκτέλεσης, βγάζει αυτούς τους τρεις από τη γραμμή και τους εξαιρεί από την εκτέλεση. «Ράους» τους είπε. Και τους έσπρωξε να φύγουν για τα σπίτια τους. Τους άλλους 49 τους έβαλαν στη γραμμή, ανάμεσα σε δύο σειρές οπλισμένων Γερμανών στρατιωτών και μουσουλμάνων, και τους οδήγησαν με τα πόδια μέχρι έξω από την Παραμυθιά.

Πέρασαν από τη βρύση του Καρκαμισιού, διάβηκαν το λάκκο του Μάνη Σιάνη και πήραν τον κατήφορο προς το ξωκλήσι του Αγιώρη. Εκεί σε μια λακκιά, ανάμεσα στη θέση Πουρνάρι και στο ξωκλήσι αυτό του Αγιώρη, σε ένα μικρό χωραφάκι του Τσαμάτου, 23 χωρικοί από το Ζερβοχώρι είχαν σκάψει τις προηγούμενες μέρες τη γούρα που θα γινόταν ο τάφος των 49 τούτων παιδιών της Παραμυθιάς. Μπροστά τους, για φοβέρα, πήγαινε ένα θωρακισμένο-τανκς, για να στηρίζει τους Γερμανούς και για να καλύπτει με το θόρυβό του τις φωνές τούτης της τραγικής πορείας. Γι’ αυτό κυρίως, αλλά και για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για μετακίνηση στρατιωτικής μονάδας! Πίσω από τούτη τη φάλαγγα, ανάμεσα σε Γερμανούς στρατιώτες, είχαν διαταχθεί και ακολουθούσαν οι 23 φυλακισμένοι Ζερβοχωρίτες και πολλοί άλλοι κρατούμενοι από τα Σιαμέτια και από αλλού. Οι Γερμανοί θα τους χρειάζονταν για μετά την εκτέλεση. Μόλις πέρασαν την κατηφόρα κι έφθασαν έως τη λακκιά του Αγιώρη, εκεί, λίγο πριν από τη μεγάλη συκιά, που υπήρχε κατήδρομα, τους ανέβασαν από ένα μικρό μονοπάτι και τους πέρασαν πάνω από το δημόσιο δρόμο, σε μια μικρή χωραφιά δίπλα στο σκαμμένο εκεί τάφο. Γύρω τους, σε διπλή και τριπλή σειρά, οπλισμένοι Γερμανοί στρατιώτες και μουσουλμάνοι παρατηρούσαν την κάθε τους κίνηση. Τούτοι οι φονιάδες είχαν πείρα. Ποιος ξέρει πόσες παρόμοιες εκτελέσεις είχαν κάνει! Και το θωρακισμένο-τανκς ακολουθούσε με μεγάλο θόρυβο. Τώρα πια έφυγε κάθε αμφιβολία. Το κατάλαβαν καλά όλοι τους πως εδώ θα τους σκοτώσουν.

Ο Κώστα Τσίλης, ένας γεροδεμένος και ηλιοκαμένος άνδρας, κοίταζε ξερβά-δεξιά. Με λοξές ματιές έψαχνε ανάμεσα στους Γερμανούς και στους μουσουλμάνους να βρει πέρασμα να φύγει. Αν έφθανε ως τη στροφή στο εικόνισμα του Αγιώρη και γύριζε τον κατήφορο προς τα σπίτια των Κατσαίων, θα σκαπέταει από εκεί στα χωράφια, κι άντε να τον βρουν μετά. Άραγε θα τα καταφέρει; Μια φωτιά αγωνίας τον έκαιγε. Και το στήθος του φούσκωνε με δυνατό χτυποκάρδι. Έτριζε τα δόντια του. Έσφιγγε τις γροθιές του Κόχλαζε η ψυχή του. Λιοντάρι γίνεσαι όταν βρίσκεσαι μπροστά στην απόγνωση. Έβραζε μέσα του η ζωή. «Μωρέ, τι λες που θα κάτσω να με σκοτώσουν!» Άμπωξε δίπλα του το δάσκαλο, τον Γιάννη Μπαζάκο. «Τι καθόμαστε, ωρέ. Ρίξου να φύγουμε!» Κι εκείνη την ώρα, που το εκτελεστικό απόσπασμα είχε πάρει τη θέση του, κι ήταν όλα έτοιμα για την εκτέλεση, με ένα άγριο και αποφασιστικό ξετίναγμα ρίχνονται μεμιάς και οι δύο. Ο Γιάννης ο Μπαζάκος, με μια ακράτητη ορμή, περνάει ανάμεσα από τις γραμμές των Γερμανών, στρίβει τον ανήφορο και φθάνει έως τη βρύση, πάνω από τον Αγιώρη. Εκεί τον βρήκαν από πίσω οι σφαίρες. Την ίδια στιγμή ο Κώστα Τσίλης δίνει μια αμπωξιά στο Γερμανό, πηδάει τον όχτο, ρίχνεται στον κατήφορο, κατεβαίνει στο δρόμο και τρέχει να ξεφύγει. Α, και λίγο ακόμα, και θα ‘παιρνε τη στροφή. Ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σε έναν ένοπλο μουσουλμάνο. Κάνει να στρίψει προς το εικόνισμα του Αγιώρη. Δεν πρόλαβε. Χτυπήθηκε. Και εκεί, στην άκρη από το εικόνισμα του Αγιώρη, έπεσε.

Ο επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος Γερμανός αξιωματικός δεν το περίμενε τούτο το άγριο γιουρούσι των δύο μελλοθάνατων. Δεν την φανταζόταν μια τέτοια απόφαση! Φυσικά, είχε κάνει κι άλλες τέτοιες εκτελέσεις. Κι ίσως ποτέ να μην του ‘χε συμβεί παρόμοια περίπτωση. Έδωσε αμέσως αυστηρές διαταγές. Πύκνωσε τη φρούρηση κι επιτάχυνε τις διαδικασίες της εκτέλεσης. Τούτοι οι φονιάδες είχαν πείρα, ποιος ξέρει από πόσες άλλες εκτελέσεις! Στρίμωξαν τώρα τους άλλους 47 σε ένα σημείο εκεί κοντά στο σκάμμα όπου θα τους εκτελούσαν. Εδώ τους έφεραν αντίκρυ στο θάνατο. Από την μια η ζωή κι από την άλλη ο θάνατος. Γύρω τους οι ζωντανοί άνθρωποι, ο λαμπερός ουρανός, ο ορίζοντας, που άρχισε να λούζεται από τις πρώτες ηλιαχτίδες, η καινούργια μέρα, η ζωντανή φύση, η ζωή! Και λίγα βήματα πιο πέρα το εκτελεστικό απόσπασμα. Ο θάνατος, το μαύρο χώμα, το σκοτάδι. Εκεί μπροστά από το σκάμμα, που θα γινόταν ο τάφος τους, τους χώρισαν σε ομάδες. Οι άνθρωποι τούτοι, που είχαν συλληφθεί χωρίς να έχουν άμεση σχέση με το επεισόδιο των 6 Γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Σκάλα, εκτελούνται τώρα εδώ με το αιτιολογικό των αντιποίνων.

Οι φονιάδες του Χίτλες στο φριχτό τους έργο. Ύστερα από λίγο ξεχώρισαν μερικούς, καμιά δεκαριά ανθρώπους, και τους έσπρωξαν προς το σκάμμα, στον ανοιγμένο τάφο, σε ένα σημείο απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα, που ήταν έτοιμο. Η διαταγή έπεσε σαν αστραπή και σαν βροντή αντάμα «Άχτουγκ, Φόυερ». Τους τουφέκισαν μπροστά στα μάτια των άλλων. Ήταν κι αυτό μια φοβερή επινόηση των σαδιστικών, εγκληματικών τους ενστίκτων. Τους ικανοποιούσε να μεγαλώνουν την αγωνία των μελλοθανάτων. Είναι φοβερή τούτη η ώρα. Οι σκηνές των άγριων αυτών στιγμών είναι απερίγραπτες,. Πώς να περιγράψεις τη σκηνή, όταν ο Γερμανός αξιωματικός με μια περίεργη σκληρή γκριμάτσα αρνιόταν στον πατέρα να αφήσουν το παιδί του να ζήσει και όταν η ίδια ώρα αρνιόταν και στο παιδί να αφήσουν τον πατέρα του, για να φροντίσει την άλλη οικογένεια; Και, όπως τους είχαν χωρίσει, έπαιρναν από το σημείο όπου τους είχαν συγκεντρώσει μία-μία τις ομάδες, ανά περίπου 10 άνδρες, και με βάρβαρο τρόπο, «Ράους», τους έσπρωχναν και τους τουφέκιζαν μπροστά στα μάτια των άλλων. Δεν τους έφθανε μόνο το αίμα. Ήθελαν να απολαύσουν και την αγωνία των άλλων που περίμεναν τη σειρά τους. Και, όταν όλοι τους είδαν ότι οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα και ότι δεν υπάρχει πια καμιά ελπίδα, τότε έγινε κάτι το αφάνταστο. Κάτι πρωτοφανέρωτο. Ηρωικό. Γιγαντώθηκε μέσα τους μια πυρκαγιά ηρωικής αφοβίας. Φούντωσε η ψυχή τους. «Μη φοβάστε … Θάρρος. Το αίμα μας θα ποτίσει το δένδρο της λευτεριάς. Ζήτω η Ελλάδα. Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού του τρομερ …».

Όσο κι αν η περιγραφή τούτη φαίνεται υποθετική, δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα. Αποτελεί, όσο γίνεται, πιο παραστατική καταγραφή των πληροφοριών και των αφηγήσεων αυτοπτών μαρτύρων. Αμέσως μετά την εκτέλεση, ένας μεγάλος θρήνος αγκάλιασε την Παραμυθιά. Τούτο το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου του 1943 οι σφαίρες των Γερμανών έσβησαν το χαμόγελο 49 αγέρωχων ανδρών. Η επιλογή είχε γίνει χωρίς έρευνα ή ανάκριση. Είχαν συλληφθεί αδιάκριτα ιερωμένοι, αγρότες, καθηγητές, έμποροι, βιοτέχνες, εργάτες. Εκτελέστηκαν κατά ομάδες κι έπεσαν εδώ από τις σφαίρες των Γερμανών, χυτπημένοι, άλλοι θανάσιμα και άλλοι ελαφρότερα, ο ένας πάνω στον άλλο. Η γη πλημμύρισε από αίμα.

Ο Θύμιος του Κίτσιο Βαγγέλη (Αναστασίου) μου είχε πει: «Όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, ένας Γερμανός αξιωματικός μαζί με δύο στρατιώτες, ήρθε εκεί στην άκρη που ήμασταν εμείς από το Ζερβοχώρι, μας έδωσε φτυάρια και μας είπε να σκεπάσουμε όλους τους σκοτωμένους. Φθάνοντας στο σημείο όπου είχε γίνει η εκτέλεση, αυτό που αντικρίσαμαν ήταν τρομαχτικό. Και, μόλις κάναμαν να αρχινίσουμε να ρίχνουμε χώμα, είδαμαν πολλούς από αυτούς, που ήταν χτυπημένοι και ξαπλωμένοι μέσα στο αίμα, να μας κάνουν νοήματα με τα μάτια ότι ήταν ζωντανοί. Εμείς, για να μην καταλάβουν οι Γερμανοί και οι μουσουλμάνοι, που μας παρακολουθούσαν, ρίχναμαν τις φτυαριές με το χώμα προσεχτικά και σκόρπια». Οι μουσουλμάνοι, που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς, δεν μας άφηναν από τα μάτια τους. Για μια στιγμή βλέπουμε να πετάγεται μέσα στη γούρα ένας μουσουλμάνος από το Καρβουνάρι μαζί με ένα Γερμανό και, πατώντας απάνω τα πτώματα των εκτελεσθέντων, αποτελειώνουν με τα περίστροφά τους όσους έδειχναν ακόμα σημεία ζωής. Και το απαίσιο έγκλημα ολοκληρώθηκε.

Σε γραπτό σημείωμα (που θα καταθέσω στο Ιστορικό Αρχείο Παραμυθιάς), σχετικά με τα γεγονότα εκείνων των ημερών, ο Νάσιο Κίτσιος (Ιωάννου) από το Ζερβοχώρι (για το οποίο έχω αναφερθεί και πιο πάνω) μας περιγράφει την προσωπική του μαρτυρία: «Ο μουσουλμάνος Βεϊσέλ Πρέκας, που πετάλωνε άλογα, μας απειλούσε. Τέλος, σταμάτησαν τα πολυβόλα. Τότες προχώρησαν προς τον τάφο. Στο δρόμο βρήκαμαν τον Νάσιο Ρίγγα σκοτωμένο. Τον αρπάζω με τα χέρια μου και, με άλλον χωριανό, τον πήγαμαν στον τάφο. Τι να έβλεπες! Αίματα και βογκητά. Συνάμα ένας Τούρκος από το Καρβουνάρι, που τον έλεγαν Κιλέλη, πάταε επάνω στα πτώματα. Όσοι βογκούσαν του αποτελείωνε. Εμείς καθόμασταν με τα φτυάρια στο χέρι όσο που τελείωσαν. “Εμπρός” μας είπαν “σκεπάστε τους”».

Εκεί, στον τόπο που εκτελέστηκαν, στο μνημείο που έχει στηθεί, είναι γραμμένα τα ονόματά τους:
1) Τσαμάτος Π. Ευάγγελος, ιερέας, 1879.
2) Αλιγιάννης Φ. Δημήτριος, χαλκουργός, 1876.
3) Αλιγιάννης Δ. Ιωάννης, παντοπώλης, 1918.
4) Αλιγιάννης Φ. Κωνσταντίνος, χαλκουργός, 1878.
5) Αλιγιάννης Κ. Σωτήριος, παντοπώλης, 1907.
6) Αποστολίδης Π. Απόστολος, υποδηματοποιός, 1898.
7) Βαλασκάκης Σ. Ελευθέριος, ιατρός. 1913.
8) Γιαννάκης Ι. Νικόλαος, καθηγητής Γυμναστικής, 1918.
9) Δρίμιζας Δ. Χαράλαμπος, ράφτης, 1894.
10) Ευαγγέλου Ε. Ευθύμιος, καφεπώλης, 1888.
11) Ζιάγκος Γ. Κωνσταντίνος, ιδιωτικός υπάλληλος, 1899.
12) Κακούρης Α. Περικλής, διδάσκαλος, 1906.
13) Κατσούλης Α. Κων/νος, διδάσκαλος.
14) Κλήμης Θ. Δημήτριος, σαγματοποιός, 1909.
15) Κοτζαλέρης Ε. Εμμανουήλ, διευθυντής Αγροτικής Τραπέζης.
16) Κουρσούμης Θ. Κων/νος, καφεπώλης.
17) Κωνσταντίνου Ι. Κων/νος, σιδηρουργός, 1909.
18) Κωνσταντίνου Ι. Παναγιώτης, σιδηρουργός, 1918.
19) Μάνος Π. Νικόλαος, εστιάτορας, 1890.
20) Μαρέτας Ν. Γεώργιος, εστιάτορας, 1900.
21) Μαρέτης Γ. Ανδρέας, ωρολογοποιός, 1895.
22) Μητσιώνης Α. Ιωάννης, συντηρητής ραπτομηχανών, 1890.
23) Μουσελίμης Σ. Γεώργιος, ράφτης, 1897.
24) Μουσελίμης Π. Σταύρος, ιδιωτικός υπάλληλος, 1894.
25) Μπαζάκος Θ. Ιωάννης, διδάσκαλος, 1909.
26) Μπάρμπας Γ. Νικόλαος, υφασματέμπορος, 1900.
27) Μπάρμπας Ν. Σπυρίδων, μαθητής, γιος του Μπάρμπα Γ. Νικολάου, 1927.
28) Νάστος Χ. Ευάγγλεος, παντοπώλης, 1884.
29) Πάκος Γ. Πάκος, αγροκτηματίας, 1906.
30) Παπαθανασίου Χ. Βασίλειος, καφεπώλης, 1895.
31) Πάσχος Π. Γεώργιος, παντοπώλης, 1897.
32) Πάσχος Δ. Λεωνίδας, δερματέμπορας, 1897.
33) Ράπτης Δ. Αθανάσιος, παντοπώλης, 1880.
34) Ρίγγας Γ. Αθανάσιος, παντοπώλης, 1878.
35) Σιαμάς Π. Γεώργιος, ταχυδρομικός υπάλληλος, 1894.
36) Σιωμόπουλος Β. Κωνσταντίνος, γυμνασιάρχης, 1888.
37) Σπυρομήτσιος Π. Σπυρίδων, υποδηματοποιός, 1892.
38) Στρουγγάρης Α. Ανδρέας, παντοπώλης, 1911.
39) Σωτηρίου Χ. Κων/νος, αγωγιάτης, 1887 (γιος και πατέρας από το Γαρδίκι που διέμεναν στην Παραμυθιά στα σπίτια των αδερφών Τσούλα).
41) Τζώης Δ. Κων/νος, βιβλιοπώλης, 1898.
42) Τσαμάτος Ε. Νικόλαος, ράφτης, 1903.
43) Τσίλης Δ. Κωνσταντίνος, αγωγιάτης, 1911.
44) Τσούλας Β. Γεώργιος, ζαχαροπλάστης, 1898.
45) Τσούλας Β. Θεόδωρος, υποδηματοποιός, 1907.
46) Τσούλας Β. Κων/νος, υποδηματοποιός, 1902.
47) Φάτσιος Γ. Θωμάς, μυλωνάς, 1885.
48) Φείδης Θ. Αριστοφάνης, ιδιωτικός υπάλληλος.
49) Χρυσοχόου Κ. Απόστολος, συνταξιούχος σχολάρχης, 1882,

Στο επιτύμβιο του μνημείου, μετά τα ονόματα των εκτελεσθέντων, είναι χαραγμένα και τα ονόματα του Κων/νου Μαραζόπουλου από το Ζερβοχώρι, που τον σκότωσε ο Ντούλη Μεζάνης εκεί που μαζί με άλλους Ζερβοχωρίτες έσκαβε τη γούρα όπου την επόμενη θα εκτελούσαν τους 49 προκρίτους, και του Ιωσήφ (Τατούλ) Κολσουζιάν (του Αρμένου) που είχε σκοτωθεί από μουσουλμάνους αλλού.

Εκείνη τη μέρα των εκτελέσεων και την επόμενη παρατηρήθηκε κάποια μεγάλη συρροή μουσουλμάνων προς την Παραμυθιά, που έρχονταν με πολλά άλογα, με σκοπό να μπουν στα σπίτια να αρπάξουν και να πλιατσικολογήσουν. Ήταν φανερό ότι όλοι τούτοι οι μουσουλμάνοι γνώριζαν για την εκτέλεση και ότι είχαν ετοιμαστεί για τα χειρότερα. Όμως, δεν τόλμησαν να προχωρήσουν. Πιθανόν η στάση των Γερμανών να μην του άφηνε περιθώρια άλλων εγκληματικών ενεργειών.

Ο μητροπολίτης Παραμυθιάς Δωρόθεος (Νάσκαρης) τη μέρα των εκτελέσεων ήταν στα Γιάννενα. Είχε εκλεγεί μητροπολίτης Παραμυθιάς Φιλιατών και Γηρομερίου στις 15 Απριλίου του 1943. Έφυγε από την Αθήνα για την έδρα του στην Παραμυθιά στις 22 Σεπτεμβρίου του 1943. Αφού πέρασε από το χωριό του, το Θεσπρωτικό, ήρθε στα Γιάννενα στις 25 Σεπτεμβρίου. Τη μέρα που γίνονταν οι εκτελέσεις στην Παραμυθιά (29-9-42) ήταν ακόμα εκεί, στα Γιάννενα. Στην Παραμυθιά ήρθε την επομένη (30-9-43), μετά την εκτέλεση των 49 προκρίτων. Το ερώτημα που αιωρείται είναι γιατί ο Δωρόθεος δεν βιάστηκε να έρθει στην έδρα του στην Παραμυθιά, αφού γνώριζε καλά ότι ο χριστιανικός κόσμος εδώ περνούσε φοβερές μέρες και ώρες. Και, παρά τα όσα έχουν γραφτεί, το ερώτημα παραμένει.

Με τη θυσία και το αίμα των 49 αγέρωχων ανδρών, των 49 προκρίτων Παραμυθιάς, όπως καθιερώθηκε να ονομάζονται, γράφτηκε στην ιστορία του τόπου μια ηθική επιταγή υπέρτατης κληρονομιάς. Η λαϊκή μούσα θρηνεί τους 49 πατριώτες με το μοιρολόι:

«Παραμυθιά, Παραμυθιά, γιατί φορείς τα μαύρα. Οι Γερμανοί μού σκότωσαν 49 καμάρια. Εσκότωσαν 49 μαζί με τους παπάδες. Κλαίνε μανάδες και παιδιά γυναίκες κι αδερφάδες.»


Στις φωτογραφίες: 1, Ανακομιδή οστών των 49 Προκρίτων. 2 το σημειωμα του Νικόλα Μάνου προς την γυναικα του απο την φιλακή του σχολειου Βούλγαρη, λιγη ώρα πριν την εκτέλεση. 3, Ο Μικης Θεοδωράκης στο μνημειο των 49. Απο το αρχείο του Δημήτριου Μπρέστα.


Από το βιβλίο του Ιωάννη Παρόλα «Θεσπρωτών Γή».
 Για να το αποκτήσετε, μπορείτε να επικοινωνείτε με το 2666022434

Read More »
Σαν σήμερα 29.09.1943-Η εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς Σαν σήμερα 29.09.1943-Η εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Πρόστιμο 230.000 ευρώ στη BIC – Πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Πρόστιμο 230.000 ευρώ στη BIC – Πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδουςΠρόστιμο 230.150 ευρώ επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στην εταιρεία «BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.», επειδή διέθεσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε ελέγχους που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπίστωσαν ότι η «BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.» διέθεσε 73 κωδικούς προϊόντων (στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους, γόμες και ξύστρες) με υψηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους του επιτρεπόμενου.


Ως εκ τούτου επιβάλλεται στην εταιρεία πρόστιμο 230.150 ευρώ, δηλαδή, το διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε από την πώληση αυτών των προϊόντων, κατά παράβαση της νομοθεσίας για το μεικτό περιθώριο κέρδους.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας επισήμανε: «Όταν επεκτείναμε την διάταξη με την οποία “κλειδώνουμε” το μεικτό περιθώριο κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε περισσότερα προϊόντα, εντάσσοντας σ’ αυτά και τα σχολικά είδη, δεσμευτήκαμε για τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Καταστήσαμε σαφές τότε ότι καμία εταιρεία, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν πρόκειται να ξεφύγει από τους ελέγχους μας και βεβαίως τις κυρώσεις σε περίπτωση που εντοπισθεί να παραβιάζει τη νομοθεσία.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στην αποστολή τους και πλέον το συνολικό ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί το 2023 προσεγγίζει τα 5,5 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 15.000 έλεγχοι, ενώ αυτήν την περίοδο ελέγχονται πάνω από 5.000 προϊόντα.

Θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι όποιοι παραβιάζουν το νόμο, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών θα το πληρώσουν πανάκριβα, καθώς τα πρόστιμα υπερβαίνουν κατά πολύ το αθέμιτο επιδιωκόμενο κέρδος. Το υπουργείο Ανάπτυξης με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει και αξιοποιώντας την τεχνολογία θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τους ελέγχους και την επιβολή του νόμου, έτσι ώστε να καταστεί σαφές και να γίνει συνείδηση πως η απληστία κοστίζει και δεν γίνεται ανεκτή. Η τήρηση της νομιμότητας και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού δεν συνιστά χάρη αλλά αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση».
Read More »
Πρόστιμο 230.000 ευρώ στη BIC – Πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους Πρόστιμο 230.000 ευρώ στη BIC – Πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Κλείνουν σήμερα (29/9) οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Τελευταία ευκαιρία για υποβολή

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Κλείνουν σήμερα (29/9) οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Τελευταία ευκαιρία για υποβολή


Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», καθώς λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.

Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και έχουν λάβει οικονομική προέγκριση από την τράπεζά τους, μπορούν, εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία των 60 ημερών, να προσκομίσουν τον μοναδικό αριθμό του ακινήτου που τους ενδιαφέρει και ακολούθως η τράπεζα να υποβάλει στην ΕΑΤ το αίτημά τους.


Ωστόσο, για την πορεία αυτών των αιτήσεων θα τηρηθεί αντίστοιχη σειρά προτεραιότητας και η τελική ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα πραγματοποιείται εφόσον ακυρωθούν προγενέστερες, ήδη ενταγμένες, αιτήσεις και αποδεσμευθούν πόροι.

Από την έναρξη του προγράμματος στις 3 Απριλίου 2023 μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 23.875 έλαβαν προέγκριση και 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης, δηλαδή ξεκίνησε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου, δεσμεύοντας 742 εκ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 750 εκ. ευρώ της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα.

Το 60% των 9.378 εγκεκριμένων δανείων αφορούν νέα ζευγάρια, ενώ το 88% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ. Τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής (39%) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (22%) και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (7%), Θεσσαλίας (6%) και Δυτικής Ελλάδας (6%). Οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει συνολικά 989,5 εκ. ευρώ και ο μέσος όρος δανείου ανέρχεται σε 105.510 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών – που δεν έχουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια – μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» υλοποιείται με την σύμπραξη της ΔΥΠΑ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και 10 συνεργαζόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, τηρώντας από την έναρξη των αιτήσεων απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/spitimou
Read More »
Κλείνουν σήμερα (29/9) οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Τελευταία ευκαιρία για υποβολή Κλείνουν σήμερα (29/9) οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Τελευταία ευκαιρία για υποβολή Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Το παγούρι του Πατέρα - Γράφει ο Αντώνιος Δρίμτζιας με αφορμή την εκτέλεση των 49 Προκρίτων

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Το παγούρι του Πατέρα - Γράφει ο Αντώνιος Δρίμτζιας με αφορμή την εκτέλεση των 49 Προκρίτων

Χρόνια τώρα… πολλά χρόνια… ζουσα με έναν μεγάλο καημό και ένα διακαή πόθο, να βρω το παγούρι του πατέρα…
Ξημεροβραδιαζόμουν με αυτή την έγνοια και μέσα μου έλεγα : « και τι δεν θα έδινα για να το βρω…»


Επηρεάστηκα πολύ από τις συχνές αναφορές της αδελφής μου της Βαρβάρας, 95 χρονών σήμερα, η οποία συχνά μου ανέφερε την ιστορία του παγουριού αυτού . Μια ιστορία που συνοδεύονταν με ένα ωχ… βουβό και ένα δάκρυ. Την άκουγα περίλυπος , την συμπονούσα και ο δικός της πόθος έγινε και δικός μου.

Ο πατέρας μου ήταν ένας από τους εκτελεσθέντες 49 Προκρίτους της Παραμυθιάς στις 29 Σεπτεμβρίου του 1943 από τα στρατεύματα κατοχής και τους μουσουλμάνους Τσάμηδες.

Η σύλληψη έγινε το μεσημέρι της 28ης Σεπτεμβρίου 1943, την παραμονή της εκτέλεσης. Η ομάδα που τον συνέλαβε, αποτελούμενη από δύο μουσουλμάνους Τσάμηδες και έναν Γερμανό, τον πέρασε από το δρόμο κάτω από το σπίτι μας και τότε η μάνα μου και η αδερφή μου η Βαρβάρα βγήκαν για να τον χαιρετίσουν.

Όταν τις είδε, έδωκε το παγούρι του στη Βαρβάρα να το γεμίσει νερό. Το είχε πάντα μαζί του, κρεμασμένο στη μέση του.

Με την επιστράτευση του 1940 , επιστρατεύτηκε και αυτός ως έφεδρος αξιωματικός και το παγούρι τον συνόδευε σε όλη του την πορεία προς το μέτωπο. Ήταν ο πιστός του φίλος και ο πιο χρήσιμος.

Ο συνοδός Μουσουλμάνος με βίαιο τρόπο τον έσπρωξε λέγοντάς του «στο Σχολείο (ο τόπος της κράτησης) θα πιείς νερό».

Έτσι το παγούρι έμεινε στα χέρια της 17χρονης τότε Βαρβάρας.

Η σκηνή αυτή έμεινε βαθιά αποτυπωμένη στο μυαλό της και κάθε τρεις και λίγο την ανέφερε λέγοντας: «ακούς εκεί να μην τον αφήσουν να πιει νερό….»

Ήταν η άκρα ταπείνωση του Ευαγγελίου. Ο Κύριος στο Σταυρό δίψασε και οι σταυρωτές του τού έδωσαν νερό, ενώ στον πατέρα μου δεν έδωσαν οι συνοδοί του.

Από τις πολλές φορές που ανέφερε η Βαρβάρα το γεγονός έγινε και σε εμένα βίωμα και καημός μεγάλος το να βρω το παγούρι του πατέρα.

Η Βαρβάρα το παγούρι το πήγε στο σπίτι μας, το ακούμπησε σε κάποιο μέρος, στα αζήτητα θα έλεγα και όχι σε ασφαλές σημείο , ώστε να αποτελέσει μελλοντικό οικογενειακό κειμήλιο. Παντρεύτηκε , πήγε στο δικό της σπίτι και άφησε το παγούρι πίσω, στο πατρικό. Πήρε όμως μαζί της την εικόνα του αποχωρισμού του από τα χέρια του πατέρα.


Κάθε ελπίδα να βρεθεί το παγούρι είχε χαθεί καθώς πέρασαν πολλά χρόνια.

Στο σπίτι έγιναν οικοδομικές εργασίες, πετάχτηκαν μπάζα και άχρηστα αντικείμενα. Ποιος θα σκεπτόταν να συμμαζέψει ένα παγούρι. Το θεωρούσαμε χαμένο.

Η προσφορά του στον πατέρα μου ήταν μεγάλη και ο τρόπος του αποχωρισμού βαρύς, γεγονός που δεν ξεχνιόταν.

Ένα πρωί εδώ και λίγους μήνες με παίρνει η Βαρβάρα τηλέφωνο και με φωνή τρεμάμενη μου λέει «Έχω το παγούρι του πατέρα….»

Έμεινα άφωνος, παγωμένος. Έχασα τη φωνή μου και όταν την ξαναβρήκα της είπα «Έρχομαι!» Ο καημός μου μεγάλος και ο πόθος μου να το δω δυνατός.

Από το σπίτι μου στα Γιάννενα ούτε κατάλαβα πώς έφτασα στην Παραμυθιά.

Τη βρήκα στο σπίτι της, στο καθιστικό.

Έσμιξαν τα βλέμματά μας. Με κοίταξε αποσβολωμένη, την κοίταξα αμήχανα. Δάκρυσε αυτή, δάκρυσα κι εγώ, έσμιξαν οι μνήμες μας.

Μου έδωσε το παγούρι και με λαχτάρα το έσφιξα στα χέρια μου.

Εκείνη τη στιγμή νόμισα πως αγκαλιάζω τον πατέρα μου, τον οποίο δυστυχώς , αν και ήμουν 6 χρονών όταν τον σκότωσαν, δεν τον θυμάμαι.

Πρωί έφευγε για τη δουλειά και αργά το βράδυ γύριζε. Έπρεπε να ταΐσει 9 στόματα.


Από τη Βαρβάρα ακούω να μου λέει συχνά για τις αρετές του, για τις ορμήνιες που τις έδινε και με τις οποίες μεγάλωσε την οικογένειά της.

Νόμισα ότι βρήκα την Ιθάκη των ονείρων μου, τη χαρά και τον αέρα της ζωής μου. Ένιωσα , όταν το πήρα στα χέρια μου, ως ο Γέρων Συμεών όταν πήρε στα χέρια του το Θείο Βρέφος, προσφορά της Παρθένου και το οδήγησε στα Άγια των Αγίων του Ναού, αναφωνώντας το «νυν απολύεις τον δούλον σου…»

Το γεγονός της εύρεσης το θεώρησα ως ένα ακατανόητο «θαύμα», ύστερα από 78 χρόνια.

Αφού καταλάγιασε ο πόθος μου από τα καυτά δάκρυα και τα πικρά λόγια των δυο μας, τη ρώτησα πού το βρήκε και μου είπε ότι η κόρη της το είχε στο πατάρι του σπιτιού της και της το έδωσε. Ήξερε βέβαια την αγωνία της μάνας της να το βρει.

Την πορεία του μέσα στο χρόνο μόνο αυτό την ξέρει.

΄Όταν το είδα αναρωτήθηκα αν είναι όνειρο. Μέσα μου χόχλασε ο πόνος και μια αχλή έπνιξε την καρδιά μου.

Τώρα το έχω στο σπίτι μου , τοποθετημένο σε περίοπτη θέση και είναι το προσκυνητάρι του σπιτιού, το βιός μου όλο…

Προσπαθώ να του εμφυσήσω πνοή, να του δώσω φωνή από τη φωνή μου, να μου μιλήσει για εκείνον, να μου πει λίγες κουβέντες … πώς πέρασε μαζί του στις δύσκολες ημέρες του πολέμου, πώς έγιναν τα τόσα τραύματα στο σώμα του, οι χαραγές , τα βαθουλώματα, τα χτυπήματα.


Φανταστικά αναπτύσσεται ένας διάλογος μαζί του και με γλυκόλογα προσπαθώ να το καλοπιάσω λέγοντας:

«Πώς είναι τάχα δυνατό , παγούρι μου, να σε βλέπω και να μη μπορείς να μου πεις τα βάσανα που πέρασες μαζί του και αντάμα οι δυο να κλάψουμε τις μαύρες στιγμές της ζωής σας; Τη δροσερή γουλιά που έπινε από το κρυστάλλινο νερό σου, που του την έδινες με περισσή αγάπη. Του έδινες δύναμη να πολεμήσει τους εχθρούς της πατρίδας και εσύ καμάρωνες μαζί του. Πώς ροβολούσατε στις πλαγιές;»

Δεν μου μιλάει… Το καλοπιάνω λέγοντας και πάλι:


«Έλα παγουράκι μου, πες μου παλικαράκι μου κάτι για τον πατέρα μου. Εσύ ήσουν ο αχώριστος σύντροφός του για πολλά χρόνια. Πες μου πού ήσουν τόσα χρόνια; Τον τόπο που έμενες πώς τον λένε; Μήπως ξενιτεύτηκες κι εγώ με τη Βαρβάρα σε καρτερούσαμε άδικα και σε κλαίγαμε; Και τώρα πώς είναι τάχα δυνατό να σε βλέπω μπροστά μου και ο δυστυχής να μη μπορώ να μάθω για τον πατέρα μου , παρά μόνο από τους άλλους να ακούω να λένε για τις αρετές του…..»

Δυστυχώς δεν μου μίλησε και από το φαρμάκι του χαμού του και τον πόνο του χωρισμού δεν βρίσκονται λόγια να με παρηγορήσει.

Ο αχός και ο βόγγος του πολέμου δεν ακούγεται…..

Εδώ τελειώνει μια πονεμένη ιστορία για ένα απατηλό όνειρο…

Μπαίνει ο Σεπτέμβρης , ο μαύρος μήνας , όπως τον λέμε εμείς οι συγγενείς των εκτελεσθέντων και ο νους μου πηγαίνει στη μέρα του μνημόσυνου που θα συνοδεύσω τον γέρο Σπύρο , παιδί εκτελεσθέντος για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, όπως γίνεται κάθε χρόνο για πολλά χρόνια…

Με βήματα βαριά και αργά αργά να πούμε το ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

* O Αντώνιος Δρίμτζιας είναι γιος εκτελεσμένου με τους 49 Μάρτυρες της Παραμυθιάς
Read More »
Το παγούρι του Πατέρα - Γράφει ο Αντώνιος Δρίμτζιας με αφορμή την εκτέλεση των 49 Προκρίτων Το παγούρι του Πατέρα - Γράφει ο Αντώνιος Δρίμτζιας με αφορμή την εκτέλεση των 49 Προκρίτων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Market pass: Πληρώθηκαν σήμερα οι δικαιούχοι για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Market pass: Πληρώθηκαν σήμερα οι δικαιούχοι για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, ΟκτώβριοΣήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου η πληρωμή του market pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Αφορά τους παλαιούς δικαιούχους και όσους υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης (μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας) έως και την 25η Σεπτεμβρίου.

Τα χρήματα έχουν ήδη μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων από την Πέμπτη το απόγευμα.


Διευκρινίζεται ότι για όσους υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μετά την 25η Σεπτεμβρίου ή θα υποβάλλουν έως την 31η Οκτωβρίου, η ενίσχυση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου αποστέλλεται στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 5η Νοεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:Για τους νέους δικαιούχους εκδίδεται νέα ψηφιακή κάρτα για την πραγματοποίηση αγορών αποκλειστικά σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, λαϊκές αγορές, διάφορα καταστήματα τροφίμων.
Η νέα κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Για όσους είχαν λάβει την ενίσχυση δεν θα εκδοθεί νέα κάρτα καθώς η ισχύς της κάρτας τους παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Όσοι είχαν επιλέξει ή θα επιλέξουν την καταβολή του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης που δικαιούνται. Δηλαδή 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση χρησιμοποιείται από τους δικαιούχους χωρίς περιορισμούς.
Το Market Pass κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα εφόσον η καταβολή του επιδόματος γίνει σε άυλη ψηφιακή κάρτα. Για το τρίμηνο τα ποσά ανέρχονται σε 66 – 300 ευρώ.

Η ενίσχυση καταβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν οριστεί.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης. Την ενίσχυση θα λάβουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 εφόσον έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για άγαμους, υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τα 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα γίνουν:
Έως 29 Σεπτεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 και για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
Έως 5 Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και έως 31 Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.
Read More »
Market pass: Πληρώθηκαν σήμερα οι δικαιούχοι για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο Market pass: Πληρώθηκαν σήμερα οι δικαιούχοι για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Στη Νέα Σελεύκεια σήμερα το απόγευμα ο συνδυασμός Νταή

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Στη Νέα Σελεύκεια σήμερα το απόγευμα ο συνδυασμός ΝταήRead More »
Στη Νέα Σελεύκεια σήμερα το απόγευμα ο συνδυασμός Νταή Στη Νέα Σελεύκεια σήμερα το απόγευμα ο συνδυασμός Νταή Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Έξι συλλήψεις στην Ήπειρο για ναρκωτικά

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Έξι συλλήψεις στην Ήπειρο για ναρκωτικάΈξι συνολικά άτομα συνελήφθησαν σε ισάριθμες περιπτώσεις από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου κατά την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο καθημερινών και στοχευμένων ελέγχων, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι κατείχαν ναρκωτικές ουσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για:

• (2) ημεδαπούς και (2) αλλοδαπούς, που συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, οι οποίοι κατείχαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης,

• ημεδαπό, που συνελήφθη από το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, για κατοχή ναρκωτικών χαπιών και

• ημεδαπό, που συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για κατοχή κάνναβης.


Σημειώνεται ότι στόχος των καθημερινών αυτών δράσεων είναι η αποτροπή της διάδοσης των ναρκωτικών και η συνακόλουθη προστασία του κοινού, ιδιαίτερα δε της νεολαίας, από τις βλαβερές συνέπειες από τη χρήση τους.Read More »
Έξι συλλήψεις στην Ήπειρο για ναρκωτικά Έξι συλλήψεις στην Ήπειρο για ναρκωτικά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Mε λαμπρότητα η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγ. Δονάτου του Θαυματουργού +ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Mε λαμπρότητα η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγ. Δονάτου του Θαυματουργού +ΒΙΝΤΕΟ

Την πρώτη μεγάλη γιορτή στην μετά Τίτου εποχή, την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού, γιόρτασε το βράδυ της Πέμπτης η Παραμυθιά.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του πρωτοσύγκελου της Ιερας Μητροπόλεως Κονιτσης, ως εκπρόσωπος του τοποτηρητή Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ Ανδρέα καθώς και στην λιτάνευση του ιερού Λειψάνου που ακoλούθησε, το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, ο Προεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Αθανασίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς Αστυνόμος Β’ Μαρκουτσάκης Μάρκος, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Παραμυθιάς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος Δημαρχος Αθανάσιος Ντάνης, πλήθος υποψήφιων Δημοτικών και περιφερειακών συμβουλων απο ολες τις παρατάξεις, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος πιστών.

Δειτε στο βιντεο που ακολουθεί, χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Δονάτου

Read More »
Mε λαμπρότητα η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγ. Δονάτου του Θαυματουργού +ΒΙΝΤΕΟ Mε λαμπρότητα η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγ. Δονάτου του Θαυματουργού +ΒΙΝΤΕΟ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Γιορτή των Πουλιών 2023: H φθινοπωρινή μετανάστευση!

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Γιορτή των Πουλιών 2023: H φθινοπωρινή μετανάστευση!


Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία προσκαλεί και φέτος φίλους και φίλες της φύσης και των πουλιών κάθε ηλικίας να γιορτάσουμε μαζί τη φθινοπωρινή μετανάστευση εκατομμυρίων πουλιών που ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα, συμμετέχοντας στις κατά τόπους εκδηλώσεις της «Γιορτής των Πουλιών»!

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και αποτελεί την ιστορικότερη δράση παγκόσμιας εμβέλειας της BirdLife International. Στην Ελλάδα, η πρώτη “Γιορτή των Πουλιών” διοργανώθηκε από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ το 1987, ενώ από το 1993 η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διοργάνωσης. Φέτος, η “Γιορτή των Πουλιών” συμπληρώνει 35 χρόνια συνεχούς δράσης!

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης με κεντρική ημερομηνία το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη

Όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εθνικό εταίρο της BirdLife, σε συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, κ.ά.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Δρέπανο – Μακρυγιάλι Ηγουμενίτσας
2 & 5 Οκτωβρίου
10.00

Παρατήρηση πουλιών
Περιβαλλοντικά παιχνίδια
Ζωγραφική – χειροτεχνίες και άλλες δραστηριότητες για παιδιά
Read More »
Γιορτή των Πουλιών 2023: H φθινοπωρινή μετανάστευση! Γιορτή των Πουλιών 2023: H φθινοπωρινή μετανάστευση! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Μουσική σχολή από τον Φ.Ο. Παραμυθιάς

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Μουσική σχολή από τον Φ.Ο. Παραμυθιάς


Η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει! Η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία ήταν και είναι βασικό ζητούμενο στις ζωές των ανθρώπων. Γι’ αυτό και η μουσική σχολή Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να έρθουν και να ανακαλύψουμε μαζί το μαγικό κόσμο της μουσικής, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων:
- Μουσική προπαιδεία (3-6 χρονών)
- Βιολί
- Κιθάρα
- Πιάνο
- Υποχρεωτικά θεωρητικά ( θεωρία, αρμονία, σολφέζ...)
- Ανώτερα θεωρητικά ( πτυχία αρμονίας, ανάπτυξης, φυγής)
- Προετοιμασία για τις μουσικολογίες κ.α.
-Φωνητική.

Τι είναι η μουσική προπαιδεία;
Η μουσική προπαιδεία αποτελεί έναν τρόπο εξοικείωσης με τη μουσική, γνωριμίας με τους ήχους και τις νότες και ταυτόχρονα έναν τρόπο ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Είναι ένας τομέας που συνδέεται με τη διδασκαλία και την εκμάθηση μουσικής. Όμως, πλέον αυτό δε γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά μέσα από το παιχνίδι και με τη βιωματική μάθηση. Έτσι, με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη μουσική.

Η μουσική παιδεία αγγίζει πραγματικά όλους τους τομείς της μάθησης:
· τον ψυχοκινητικό, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη μουσική
· το γνωστικό, που επικεντρώνεται στην απόκτηση γνώσεων για τη μουσική
· τον συναισθηματικό, που περιλαμβάνει την εκτίμηση και την ευαισθησία στη μουσική.

Τα μαθήματα ξεκινάνε αρχές Οκτωβρίου. 
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε μαζί μας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6944457104 (Παπαδοπούλου Μαρία)

Read More »
Μουσική σχολή από τον Φ.Ο. Παραμυθιάς Μουσική σχολή από τον Φ.Ο. Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Εκδήλωση για τις εξορύξεις στην Ηγουμενίτσα, από την Αριστερή παρέμβαση στην Ήπειρο - Aγωνιστικό Mέτωπο

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Εκδήλωση για τις εξορύξεις στην Ηγουμενίτσα, από την Αριστερή παρέμβαση στην Ήπειρο - Aγωνιστικό MέτωποΤην Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου ώρα 20:00 στον πεζόδρομο Ηγουμενίτσας, σας περιμένουμε να συζητήσουμε για μια Ήπειρο που θα έχει τις ανάγκες πάνω από τα κέρδη του Κεφαλαίου.
Χωρίς εξορύξεις, λεηλασία του Περιβάλλοντος, εκμετάλλευση εργασίας, ρατσισμό, εθνικισμό. Για μια Ήπειρο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας.
Read More »
Εκδήλωση για τις εξορύξεις στην Ηγουμενίτσα, από την Αριστερή παρέμβαση στην Ήπειρο - Aγωνιστικό Mέτωπο Εκδήλωση για τις εξορύξεις στην Ηγουμενίτσα, από την Αριστερή παρέμβαση στην Ήπειρο - Aγωνιστικό Mέτωπο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Γιώργος Μακρής | Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον Γ. Λώλο

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Γιώργος Μακρής | Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον Γ. Λώλο


Αγαπητοί συντοπίτες,
Νομίζω ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε το «ποιόν» μου. Παρόλα αυτά: Ονομάζομαι Γιώργος Μακρής, αλλά είμαι περισσότερο γνωστός ως «Πετσάκιας». Είμαι «γέννημα-θρέμμα» Περδικιώτης και τα τελευταία 25 χρόνια δραστηριοποιούμαι στο χώρο της εστίασης. Με την ιδιότητα λοιπόν του επαγγελματία, του πατέρα 3 παιδιών που μεγαλώνουν στον τόπο αυτό και του απλού, ενεργού πολίτη, συμμετέχω στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό του κ. Ιωάννη Λώλου «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ», φιλοδοξώντας να μετατραπεί το χωριό μας σε έναν βιώσιμο τόπο για μας και για τα παιδιά μας, σε έναν εναλλακτικό τουριστικό πόλο έλξης και με περιοχή σημαντικής αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγής.
Το όραμά μου για την Πέρδικα δεν είναι μεγαλεπήβολο και ουτοπικό και βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους. Δεν θα σας «τάξω λαγούς με πετραχείλια», αλλά θα αρκεστώ αρχικά σε ζητήματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του χωριού μας, των παιδιών μας, αλλά και θα αναδείξουν το χωριό μας σε έναν ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό και σε ένα τόπο δυναμικής αγροτικής ανάπτυξης με ανταποδοτικά οφέλη στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Προτίθεμαι λοιπόν προς το σκοπό αυτό να εργαστώ και να συνεργαστώ με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Δήμο, Κοινότητα κα), αλλά και τους τοπικούς (Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Αθλητικούς Συλλόγους, Αγροτικό Συνεταιρισμό κα) για την επίτευξη των παρακάτω στόχων:
●Ολοκλήρωση και παράδοση των 2 μεγάλων έργων υποδομής επί θητείας κ. Λώλου, αυτό της ύδρευσης και της αποχέτευσης,
●Ασφαλτοστρώσεις και αποκατάσταση αστικής οδοποιίας,
●Βελτιώσεις-ασφαλτοστρώσεις δρόμων με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον αλλά και έμφαση στην αγροτική οδοποιία,
●Επέκταση δικτύου ηλεκτροδότησης ιδιαίτερα σε περιοχές που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας (πχ οικισμός Αρίλλα, Καραβοστάσι κα), αλλά και εντός του χωριού,
●Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων (πχ παιδική χαρά, παρατηρητήριο κα),
●Αξιοποίηση δημοσίων χώρων για τη δημιουργία θέσεων parking,
●Συστηματική συγκομιδή απορριμμάτων και αντικατάσταση των υπαρχόντων κάδων,
● Προώθηση της ανακύκλωσης μέσα από ειδικά διαμορφωμένες γωνιές,
●Ανάδειξη Δημόκαστρου ως σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος,
●Επαναλειτουργία Πάρκου Αναψυχής και αξιοποίησή του (και) για τη διοργάνωση πολυήμερων πολιτισμικών festivals,
● Λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου του χωριού και αναβάθμισης της κτιριακής υποδομής του,
●Επαναλειτουργία του Τουριστικού Περιπτέρου κατά τους θερινούς μήνες,
● Βελτίωση των αθλητικών υποδομών (κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο) προς αξιοποίησή τους από τους τοπικούς συλλόγους,
● Δημιουργία ΚΔΑΠ (Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) δημοσίου χαρακτήρα και λειτουργία του σε περιόδους υψηλής απασχολησιμότητας των γονέων,
● Βελτίωση των κτιριακών υποδομών των τοπικών δομών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης και ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού τους,
●Δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας, αλλά και πρόληψη των επιπτώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα (πχ πλημμύρες),
● Προαγωγή και ανάδειξη του Συνεδριακού Κέντρου του χωριού μας για την διοργάνωση και υλοποίηση συνεδρίων/ημερίδων/πολιτιστικών δρώμενων με σκοπό τη σύνδεσή μας με την ευρύτερη επιστημονική και πολιτισμική κοινότητα,
●Ενδυνάμωση της στελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πέρδικας,
●Ανάδειξη εθιμοτυπικού εορτασμού του «ΟΧΙ» (άναμμα στη Γρανίτσα) και σύνδεσή του με την ιστορική και πολιτισμική μας παράδοση,
●Ανάδειξη και αναβάθμιση καρναβαλικών εκδηλώσεων,
●Εμπλουτισμός και αναβάθμιση των καθιερωμένων καλοκαιρινών εκδηλώσεων (Γιορτή Λαδιού, Αντάμωμα),
●Επαναλειτουργία δημοτικής βιβλιοθήκης.
Ξεκινάμε με αυτά και βλέπουμε…..Εξάλλου «ένα καλό σχέδιο που εκτελείται άμεσα είναι καλύτερο από ένα τέλειο σχέδιο που θα εκτελεστεί την επόμενη εβδομάδα!»
Την 8η Οκτωβρίου λοιπόν ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης σας, προκειμένου να μου δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ μαζί με την ανανεωμένη τοπική ομάδα του συνδυασμού για την υλοποίηση των ανωτέρων και για να δούμε μια μέρα το χωριό μας όπως όλοι θα θέλαμε να δούμε και όπως πραγματικά του αξίζει……
Με εκτίμηση
Γιώργος Μακρής (Πετσάκιας)
Read More »
Γιώργος Μακρής | Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον Γ. Λώλο Γιώργος Μακρής | Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον Γ. Λώλο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Νεκρός ο 23χρονος οδηγός της μηχανής

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Ηγουμενίτσα: Νεκρός ο 23χρονος οδηγός της μηχανής


Νεκρός είναι τελικά ο οδηγός της μηχανής, που εχτές το απόγευμα συγκρούστηκε με ΙΧ, κοντά στο Μαργαρίτι Ηγουμενίτσας. 
Ο 23χρονος οδηγός έφερε πολλαπλά τραύματα και κατέστη αδύνατο να κρατηθεί στη ζωή.

Δείτε την ανακοίνωση της αστυνομίας:
Χθες (28-09-2023) το απόγευμα στο 61,5 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 69χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε 23χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 23χρονου και τον τραυματισμό του 69χρονου.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Νεκρός ο 23χρονος οδηγός της μηχανής Ηγουμενίτσα: Νεκρός ο 23χρονος οδηγός της μηχανής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Εγγραφές στις ακαδημίες της ΚΑΕ Πρωτέας Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Εγγραφές στις ακαδημίες της ΚΑΕ Πρωτέας ΗγουμενίτσαςRead More »
Εγγραφές στις ακαδημίες της ΚΑΕ Πρωτέας Ηγουμενίτσας Εγγραφές στις ακαδημίες της ΚΑΕ Πρωτέας Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Υποψήφιος σύμβουλος κοινότητας Ηγουμενίτσας ο Βασίλης Ρουσάνογλου

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Υποψήφιος σύμβουλος κοινότητας Ηγουμενίτσας ο Βασίλης Ρουσάνογλου


Read More »
Υποψήφιος σύμβουλος κοινότητας Ηγουμενίτσας ο Βασίλης Ρουσάνογλου Υποψήφιος σύμβουλος κοινότητας Ηγουμενίτσας ο Βασίλης Ρουσάνογλου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

2.166.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
2.166.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας


Στην έγκριση των σχεδίων σύμβασης δύο έργων με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηγουμενίτσας προχώρησε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Ήπειρος». Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα:
Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 2.166.000 ευρώ
«Προμήθεια εξοπλισμού για την κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Ηγουμενίτσας, YE/10: "Τμήμα VI: Φορητός τεμαχιστής πρασίνων"», προϋπολογισμού 73.160 ευρώ (το έργο εντάσσεται στην πράξη «Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Ηγουμενίτσας».
Read More »
2.166.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας 2.166.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Ο Παρασκευάς Βλάχος (Τσεβάς) για την υποψηφιότητα του με τον Βασίλειο Τζίγκο

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Ο Παρασκευάς Βλάχος (Τσεβάς) για την υποψηφιότητα του με τον Βασίλειο Τζίγκο


Πήρα την απόφασή να είμαι παρών στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου στο Δήμο Φιλιατών με υποψήφιο Δήμαρχο τον Βασίλη Τζίγκο.
️Γιατί είναι ο μοναδικός που πιστεύει στους νέους, θα τους δώσει την ευκαιρία να προσφέρουν, την ελευθερία να παλέψουν και να κάνουν πράξη τα οράματά τους και εν τέλει να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον το δικό τους μέσα από μία νέα νοοτροπία.
️Γιατί είναι η επιλογή που έχει σχέδιο για το αύριο. Ξέρει και θέλει να αλλάξει αυτό το Δήμο.
️Γιατί αποφάσισα να δώσω τη μάχη για τον τόπο μου μαζί με τη γενιά μου και μαζί με πολλούς άξιους, ικανούς και δημιουργικούς ανθρώπους.
Στο Δήμο Φιλιατών χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Το έχει ανάγκη όσο καμία άλλη φορά. Αυτό το νέο ξεκίνημα θα γίνει με νέους ανθρώπους που έχουν πρωτοποριακές και ριζοσπαστικές ιδέες, πάθος και διάθεση για δημιουργία. Θα γίνει με Δήμαρχο τον Βασίλη Τζιγκο , έναν άνθρωπο που τον χαρακτηρίζει η εντιμότητα, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα. Ένα Δήμαρχο των πράξεων και όχι της θεωρίας. Ένα Δήμαρχο των έργων.
️Με αυτές τις σκέψεις, θα συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια με μοναδικά όπλα τον ενθουσιασμό ενός νέου ανθρώπου και μια ατζέντα τεκμηριωμένων και στοχευμένων προτάσεων για τον Δήμο Φιλιατών.
Ο Βλάχος Παρασκευάς (Τσεβάς) τα τελευταία 30 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα των επιχειρήσεων, στον δήμο Φιλιατών. Έχει διατελέσει πρόεδρος στον Άρη Φιλιατών και τεχνικός διευθυντής στην ΠΑΕ Θεσπρώτός.
Read More »
Ο Παρασκευάς Βλάχος (Τσεβάς) για την υποψηφιότητα του με τον Βασίλειο Τζίγκο Ο Παρασκευάς Βλάχος (Τσεβάς) για την υποψηφιότητα του με τον Βασίλειο Τζίγκο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Με άρωμα Θεσπρωτίας η πρώτη ΕλληνοΚυπριακή επιστημονική ομάδα για την προωρότητα

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Με άρωμα Θεσπρωτίας η πρώτη ΕλληνοΚυπριακή επιστημονική ομάδα για την προωρότητα


Ένα ιδιαίτερο γεγονός για γονείς πρόωρων νεογνών, ξεκινά φέτος, με την 1η Ελληνοκυπριακή συνεργασία ειδικών, με πρώτη συνάντηση στην Λευκωσία στις 25 Νοεμβρίου. 
Σκοπός του εγχειρήματος είναι η ενδυνάμωση/εκπαίδευση των γονέων πρόωρων νεογνών για την ομαλή μετάβαση από την εντατική στο σπίτι και η επιμόρφωση τους, για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των πρόωρων παιδιών με έμφαση στα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας του EFCNI.

Στην επιστημονική επιτροπή ανήκει και ο συντοπίτης μας Λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας.

Το εγχείρημα που είναι μοναδικό στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποσκοπεί στην ενημέρωση, τη φροντίδα υγείας, όπως και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών καθημερινότητας αυτών των παιδιών και του γονιών τους.
Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα πρόωρα νεογνά είναι περίπου το 15% των νέων γεννήσεων και τα τελευταία χρόνια απασχολεί έντονα τους ειδικούς ως προς την φροντίδα τους.
Η πρώτη ενημερωτική συζήτηση/εκπαίδευση ξεκινά με την αιγίδα του EFCNI, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αλλά και την θερμοκοιτίδα αγάπης.
Read More »
Με άρωμα Θεσπρωτίας η πρώτη ΕλληνοΚυπριακή επιστημονική ομάδα για την προωρότητα Με άρωμα Θεσπρωτίας η πρώτη ΕλληνοΚυπριακή επιστημονική ομάδα για την προωρότητα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Ευχαριστήριο μήνυμα από πολίτη προς την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Ευχαριστήριο μήνυμα από πολίτη προς την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας


21 Ιουλίου στην Ηγουμενίτσα ζητώ βοήθεια στο Αστυνομικό Τμήμα (Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας), δηλώνοντας αδυναμία να εντοπίσω το αμάξι μου και ανησυχία για πιθανή κλοπή. 
Οι αστυνομικοί σε λίγα λεπτά το είχαν εντοπίσει. 
Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να τους ευχαριστήσω για την ανακούφιση που μου χάρισαν. 
Είχα όμως και εγώ σε αυτά τα λίγα λεπτά την ευκαιρία να εντοπίσω και οφείλω να υπογραμμίσω την προθυμία των αστυνομικών χωρίς ίχνος διεκπεραιωτικής βιασύνης, τον υποδειγματικό επαγγελματισμό τους, αλλά κυρίως την ήμερη και συγκροτημένη συμπεριφορά τους στον τρόπο που προσέγγισαν έναν πολίτη και το πρόβλημά του. 
Ιδιαίτερα οφείλω να αναφερθώ στην ευγένεια του Αρχιφύλακα κ. ..., που σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του εντόπισε στον παραλιακό άξονα της πόλης το αμάξι μου και με οδήγησε σε αυτό. 
Προφανώς δεν είναι ένα συμπτωματικό περιστατικό. 
Πρόκειται ασφαλώς για πάγια και συνολικά υποδειγματική νοοτροπία και λειτουργία των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος άξια μνείας και επαίνου. 
Τυχερή Ηγουμενίτσα!
Read More »
Ευχαριστήριο μήνυμα από πολίτη προς την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας Ευχαριστήριο μήνυμα από πολίτη προς την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Σελίδες