Η Μαρία Σαμίου πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Η Μαρία Σαμίου πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας


Η γιατρός Μαρία Σαμίου ανέλαβε τη θέση της Προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, καθώς επελέγη σε ειδική συνεδρίαση του σώματος. 
Η κα Σαμίου, η οποία είχε εκλεγεί πρώτη δημοτική σύμβουλος τον περασμένο Οκτώβριο, προτάθηκε από την παράταξη του Παναγιώτη Νταή.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κα Σαμίου αναλαμβάνει τέτοια θέση, καθώς είχε διατελέσει και στο παρελθόν στην ίδια θέση κατά την περίοδο της Δημαρχίας Γιώργου Κάτσινου.
Στην ίδια συνεδρίαση, εκλέχθηκε και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γιώργος Ντάνης από την παράταξη του Γιάννη Λώλου, ενώ ο Διαμαντής Βένος από την παράταξη του Αντώνη Μπέζα ανέλαβε τα καθήκοντα του γραμματέα.
Read More »
Η Μαρία Σαμίου πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Η Μαρία Σαμίου πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

ΔΩΡΕΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
ΔΩΡΕΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Το κέντρο ειδικών θεραπειών Κιβωτός Εξέλιξης, στο πλαίσιο ενημέρωσης και πρόληψης, παρέχει δωρεάν αξιολόγηση στο τμήμα της εργοθεραπείας για το μήνα Ιανουάριο 2024.
Καλέστε στο 26650-21186 για ραντεβού.

Υπεύθυνες τμήματος εργοθεραπείας Κιβωτού Εξέλιξης:
Νούτσου Γεωργία
Ζολώτα Στεφανία

Μέλη του ΠΣΕ με νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του Εργοθεραπευτή.
Read More »
ΔΩΡΕΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων στη Σαγιάδα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων στη Σαγιάδα


•Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 (Θεοφάνεια)
• Ώρα 07.30π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ'αρτοκλασίας και ο Μέγας αγιασμός.
• Ώρα 11.30π.μ.: Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων - Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον λιμένα Σαγιάδος.
Χρόνια πολλά & ευλογημένα!
Εκ του εκκλησιαστικού συμβουλίου.
Read More »
Πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων στη Σαγιάδα Πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Στα Ιωάννινα την Πέμπτη ο Β. Κικίλιας – Συσκέψεις για τις φυσικές καταστροφές και συνάντηση με Α. Καχριμάνη

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Στα Ιωάννινα την Πέμπτη ο Β. Κικίλιας – Συσκέψεις για τις φυσικές καταστροφές και συνάντηση με Α. Καχριμάνη


Στα Ιωάννινα θα μεταβεί αύριο Πέμπτη 4/1, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ο υπουργός θα πραγματοποιήσει το πρωί ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου με αντικείμενο την επιχειρησιακή διαχείριση επιπτώσεων από ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και τη στρατηγική πρόληψης που αναπτύσσεται για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο συντονιστής Ηπείρου, υποστράτηγος Κοντογιάννης Δημήτριος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ταξίαρχος Βασδέκης Απόστολος, ο διοικητής της ΠΥ του νομού Ιωαννίνων, πύραρχος Οικονόμου Βασίλειος, ο διοικητής της ΠΥ του νομού Θεσπρωτίας, πύραρχος Μπαλάτσος Ευάγγελος, ο διοικητής της ΠΥ του νομού ‘Αρτας, πύραρχος Κίτσιος Κωνσταντίνος, ο διοικητής της ΠΥ του νομού Πρέβεζας, πύραρχος Μικρούλης Αθανάσιος, ο διοικητής της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων, αντιπύραρχος Γκόλιας Αθανάσιος, ο διοικητής της 5ης ΕΜΟΔΕ Ιωαννίνων, επιπυραγός Βλέτσας Γεώργιος, ο διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων, αντιπύραρχος Τσουμάνης Δημήτριος, ο διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων, αντιπύραρχος Δεληγιάννης Φώτιος, και ο διοικητής του 3ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων, αντιπύραρχος Τζάλας Ιωάννης.

Το μεσημέρι, ο κ. Κικίλιας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Read More »
Στα Ιωάννινα την Πέμπτη ο Β. Κικίλιας – Συσκέψεις για τις φυσικές καταστροφές και συνάντηση με Α. Καχριμάνη Στα Ιωάννινα την Πέμπτη ο Β. Κικίλιας – Συσκέψεις για τις φυσικές καταστροφές και συνάντηση με Α. Καχριμάνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Ενημέρωση από την Περιφέρεια για τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Ενημέρωση από την Περιφέρεια για τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ


Σας κάνουμε γνωστό ότι ενόψει της έκδοσης της νέας ΚΥΑ για ΕΚΔΟΣΗ & ΘΕΩΡΗΣΗ Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2024, τα δελτία μετακίνησης των ΑμεΑ έτους 2023 θα γίνονται δεκτά για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται η χορήγηση των δελτίων αυτών για το έτος 2024
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της υπηρεσίας μας (26653 60185) καθώς και με τα ΚΕΠ των Δήμων του Νομού μας.

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Θεσπρωτίας
Read More »
Ενημέρωση από την Περιφέρεια για τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ Ενημέρωση από την Περιφέρεια για τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Πρόστιμο 610 χιλιάδων ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία – Εντείνονται οι έλεγχοι

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Πρόστιμο 610 χιλιάδων ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία – Εντείνονται οι έλεγχοι

Πρόστιμο 610.190 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, μετά από ελέγχους που διενήργησε η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία καταναλωτών που αφορούσε στην αγορά κλιματιστικών συσκευών στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, η ΔΙΜΕΑ διενήργησε επισταμένο έλεγχο σε 117 κωδικούς προϊόντων. Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τις διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας σε 54 κωδικούς. Ως εκ τούτου επεβλήθη το προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία πρόστιμο το οποίο είναι το διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε η εταιρεία από την πώληση των εν λόγω προϊόντων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Οι έλεγχοι για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας συνεχίζονται και το 2024 και μάλιστα εντατικά. Το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» δημιουργήθηκε από την Κυβέρνησή μας για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές με νέες ώστε να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. Κάποιοι, όμως, προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Ελέγχουμε και επιβάλλουμε τον νόμο, ο οποίος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Όποιος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών θα το πληρώνει διπλά, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος».

Στόχος είναι η προσέγγιση των τιμών του βρεφικού γάλακτος στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ήδη σε κάποιες μάρκες η μείωση είναι ορατή, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ σχετικά με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σύμφωνα με την οποία η τιμή του βρεφικού γάλακτος στη χώρα μας είναι από 30 % ως 213% ακριβότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι έλεγχοι και τα μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού εντείνονται, πρόσθεσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να μην φαίνεται στην τσέπη ακόμα αλλά η δέσμη μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση φέρνει σταδιακά αποτελέσματα . Η σταθεροποίηση τιμών μειωμένων κατά 5% έχει κλειδώσει σε 1300 προϊόντα και θα ισχύει για 6 μήνες, είπε ο κ. Σκρέκας. Ενδεικτικά ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο 25% στην Ελλάδα, ενώ σε επίπεδο διετίας στη Βουλγαρία είναι στο 35%, στη Ρουμανία στο 29% και στην Ισπανία στο 27%.

Στους παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των τιμών περιλαμβάνονται η αύξηση του κόστους του χρήματος, του μισθολογικού κόστους οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τους πολέμους καθώς και τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης και οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν σε αγροτικές παραγωγές, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο, στα εσπεριδοειδή, στα πορτοκάλια.

«Ως κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δούμε τις τιμές των προϊόντων να σταθεροποιούνται και αν είναι δυνατόν να αρχίσουν και να μειώνονται κιόλας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το 2019 η Ελλάδα ήταν προτελευταία στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Το 2023 η Ελλάδα ήταν μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στην Ευρωζώνη σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2019 η Ελλάδα ήταν παράδειγμα κακής οικονομικής πολιτικής και το 2023, σύμφωνα με το περιοδικό Economist, ήταν η χώρα της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεταξύ των 35 πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Φυσικά και πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα και φυσικά θα πρέπει για πολλά χρόνια ακόμη να έχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αν θέλουμε να προσεγγίσουμε το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο διαβίωσης ζωής για τα ελληνικά νοικοκυριά».

«Η Ελλάδα, κατέληξε, πρέπει να στηριχθεί στο βασικό πυλώνα ανάπτυξης που είναι ο τουρισμός και να αναπτύξει και άλλους κλάδους, έτσι ώστε να έχουμε μια πολυδιάστατη αναπτυξιακή πολιτική. Η βιομηχανία, η μεταποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και οι κλάδοι που έχουν να κάνουν με τις κρίσιμες πρώτες ύλες αλλά και την έρευνα και την τεχνολογία, είναι τομείς που το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα υποστηριχθούν με νέα αναπτυξιακά εργαλεία».

Read More »
Πρόστιμο 610 χιλιάδων ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία – Εντείνονται οι έλεγχοι Πρόστιμο 610 χιλιάδων ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία – Εντείνονται οι έλεγχοι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Με μαχαίρι και πιστόλι αποπειράθηκαν να ληστέψουν σούπερ μάρκετ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Με μαχαίρι και πιστόλι αποπειράθηκαν να ληστέψουν σούπερ μάρκετ 


Απόπειρα ληστείας σημειώθηκε στις 08:00 το βράδυ της Τρίτης 2 Ιανουαρίου στο Σούπερ Μάρκετ LIDL Κωστακιών στην Άρτα.

Δυο άτομα κρατώντας μαχαίρι και πιστόλι αντίστοιχα προσπάθησαν με την απειλή των όπλων να ληστέψουν το ταμείο.

Η προσπάθεια όμως απεβει άκαρπη καθώς τράπηκαν αμέσως σε φυγή στο άκουσμα συναγερμού και φύγαν με μοτοσικλέτα μικρού κυβισμού .
Read More »
Με μαχαίρι και πιστόλι αποπειράθηκαν να ληστέψουν σούπερ μάρκετ Με μαχαίρι και πιστόλι αποπειράθηκαν να ληστέψουν σούπερ μάρκετ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Επίδομα παιδιού: Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων - Τα νέα ποσά

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Επίδομα παιδιού: Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων - Τα νέα ποσά

Ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού, για την υποβολή αίτησης Επιδόματος Παιδιού έτους 2023, το οποίο αυξάνεται το 2024.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση Α21 για το έτος 2023 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Πώς γίνεται η αίτηση

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στον σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou.

Μετά τις 15/01/2024 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 θα κλείσει οριστικά και δεν θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή για το έτος 2023.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Επίδομα Παιδιού, μπορούν να επισκεφθούν την σχετική σελίδα του ΟΠΕΚΑ στη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσά από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2024

Από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2024 ισχύει η αύξηση στο επίδομα παιδιού.Για ένα παιδί, από τα 50 ευρώ θα ανέλθει στα 70 ευρώ.
Για δύο παιδιά, από τα 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 120 ευρώ
Για τρία παιδιά, θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ από 120 ευρώ
Για 4 παιδιά οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ.

Read More »
Επίδομα παιδιού: Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων - Τα νέα ποσά Επίδομα παιδιού: Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων - Τα νέα ποσά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Πρόσκληση εορτασμού των Θεοφανίων και τελετής Αγιασμού των Υδάτων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Πρόσκληση εορτασμού των Θεοφανίων και τελετής Αγιασμού των Υδάτων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας σας προσκαλούν το Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 10:30 π.μ.* στον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, κ.κ. Σεραπίωνος.

Την ίδια ημέρα στις 11:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί Τελετή Αγιασμού των Υδάτων με κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα του Παλαιού Λιμένα Ηγουμενίτσας.

 Πέρας προσέλευσης των επισήμων, 10:15 π.μ.
 
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Παναγιώτης Νταής

Read More »
Πρόσκληση εορτασμού των Θεοφανίων και τελετής Αγιασμού των Υδάτων Πρόσκληση εορτασμού των Θεοφανίων και τελετής Αγιασμού των Υδάτων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Ο Θωμάς Οικονόμου Πρόεδρος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου | Η νέα Δημοτική Επιτροπή

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Ο Θωμάς Οικονόμου Πρόεδρος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου | Η νέα Δημοτική Επιτροπή 


Η εκλογή των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου (Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα) και των μελών της δημοτικής επιτροπής του Δήμου Σουλίου, ήταν το αντικείμενο της σημερινής πρώτης και ειδικής συνεδρίασης του νέου δημοτικού συμβουλίου όπως αυτό προέκυψε στις εκλογές του Οκτωβρίου, που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης.
Ο Θωμάς Οικονόμου ειναι ομόφωνα ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το προεδρείο συμπληρώνουν ο Δημητρης Νάκος ως Αντιπρόεδρος και ο Θεόδωρος Μπρέστας ως Γραμματέας

Η Δημοτική Επιτροπή που αντικαθιστά τις μέχρι τώρα επιτροπές, αποτελείται απο τους Γεώργιο Χειμώνα, Ανδρέα Καγκιούζη, Γιάννη Καραγιάννη και Νικο Αθανάσιου.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης μεταξύ άλλων τόνισε πως η νέα Δημοτική Αρχή θα πορευτεί με γνώμονα το συμφέρων του δημότη τηρώντας με ευλάβεια τις αρχές της διαφάνειας, σημειώνοντας πως θα ειναι Δήμαρχος όλων των δημοτών χωρις διακρίσεις αλλα μόνο με σκληρή εργασία για την εφαρμογή των προγραμματικών θέσεων. Επίσης παρότρυνε τους Δημοτικούς Συμβούλους για ενεργή δράση τονίζοντας πως δεν αρκει να ειναι μονο παρόν στις συνεδριάσεις αλλα θα πρεπει να ενημερώνονται για τα θέματα, να εισηγούνται λύσεις και να βοηθούν με κάθε τροπο την λειτουργεία του συμβουλίου.

Ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θωμάς Οικονόμου μεταξύ άλλων σημείωσε πως θα λειτουργεί με διάθεση ουδετερότητας και πως θεωρεί την θέση αυτη οχι ως ανάληψη εξουσίας αλλα ως ανάληψη εργασίας. Τόνισε πως καταβάλει κάθε προσπάθεια να δημιουργήσει συνθέσεις και συγκλίσεις ενώ ζητησε την συμβολή όλων των παρατάξεων χωρις άγονες αντιπαραθέσεις με ευπρέπεια και ευταξία.
Read More »
Ο Θωμάς Οικονόμου Πρόεδρος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου | Η νέα Δημοτική Επιτροπή Ο Θωμάς Οικονόμου Πρόεδρος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου | Η νέα Δημοτική Επιτροπή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Βράβευση αθλητών από τον Πρωτέα Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Βράβευση αθλητών από τον Πρωτέα Ηγουμενίτσας


Το Δ.Σ του ΠΡΩΤΕΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ σας προσκαλούν στην Ετήσια Εκδήλωση Βράβευσης Αθλητών -τριων, Προπονητών και Χορηγών για το έτος 2023

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11.30 π.μ στην Αίθουσα Τελετών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας .

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα .

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ του Γ.Σ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ-ΣΤΙΒΟΣ
Read More »
Βράβευση αθλητών από τον Πρωτέα Ηγουμενίτσας Βράβευση αθλητών από τον Πρωτέα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Αύξηση εισοδημάτων αλλά και τιμών φέρνει το 2024 - Τα όπλα στη «μάχη» κατά των ανατιμήσεων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Αύξηση εισοδημάτων αλλά και τιμών φέρνει το 2024 - Τα όπλα στη «μάχη» κατά των ανατιμήσεων


Δύσκολο αναμένεται να είναι το «μέτωπο» των ανατιμήσεων στα τρόφιμα το 2024, καθώς σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της εταιρεία Circana, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν περί τα 4,6%, κατά μέσο όρο, το 2024, ακολουθώντας την μεσοσταθμική αύξηση του 7,2% το 2023.

Οι αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ επιβάρυναν σημαντικά τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών την περσινή χρονιά, γεγονός που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος, με πρωταγωνιστές στις ανατιμήσεις στα φρούτα και στα λαχανικά, καθώς σύμφωνα με αναλυτές και εμπόρους, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη εργατικών χεριών περιορίζουν την παγκόσμια παραγωγή, εκτοξεύοντας τις τιμές.

Παράλληλα, οι κατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ δείχνουν νέες αυξήσεις και σε μια σειρά προϊόντων όπως τα προϊόντα κονσέρβας (14%), όσπρια και ρύζι (10%), δημητριακά (8%) και αλλαντικά (8%).

Τα όπλα στη «μάχη» κατά των ανατιμήσεων

Όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου η ακρίβεια δεν είναι αποκλειστικά «ελληνικό» πρόβλημα, καθώς η αύξηση των τιμών παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο.

Μάλιστα, σε χθεσινή του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στα όπλα που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση των εισοδημάτων και τα νέα νομοσχέδια που έρχονται μέσα στο 2024.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει «αυξήσεις στα εισοδήματα» μέσω των αυξήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματα, με τον κ. Μαρινάκη να τονίζει πως αυτός «είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει πως «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εντατικούς ελέγχους με πολύ μεγάλα πρόστιμα, όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας ή φαινόμενα πλασματικών εκπτώσεων ή παραβίασης όλων των διατάξεων», ενώ θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, όπου αυτό κρίνεται εφικτό και απαραίτητο.

Αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση είναι το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και τα πρόστιμα προς τις επιχειρήσουν που ξεπερνούν τα όρια. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της ΔΙΜΕΑ, αξίζει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα, οι τιμές έχουν πέσει από λίγο έως και 25%.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του χρόνου αναμένεται να νομοθετηθεί η παρέμβαση του Κράτους για την «παράνομη κερδοφορία» από τις μη αληθείς προσφορές, όπως έχει προαναγγείλει σχετικά ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σκρέκας.


Read More »
Αύξηση εισοδημάτων αλλά και τιμών φέρνει το 2024 - Τα όπλα στη «μάχη» κατά των ανατιμήσεων Αύξηση εισοδημάτων αλλά και τιμών φέρνει το 2024 - Τα όπλα στη «μάχη» κατά των ανατιμήσεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους και οι ευθύνες όλων μας | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους και οι ευθύνες όλων μας | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου


Ο αυξανόμενος αριθμός ανηλίκων που καταναλώνουν αλκοόλ αναδεικνύει μια σημαντική κοινωνική πρόκληση. Η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις τόσο στην υγεία και την ευημερία των νέων όσο και στην κοινωνία μας γενικότερα. Αναδεικνύει επίσης το πρόβλημα της επιβολής της νομοθεσίας που απαγορεύει την παροχή αλκοόλ σε ανηλίκους, ενώ αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές πτυχές αυτού του θέματος. Παρά την ύπαρξη νομοθεσίας που απαγορεύει αυστηρά την πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους, εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες μπαρ ή εστιατορίων παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες.

Οι βλάβες που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι ευθύνονται για πάνω από το 7% των προβλημάτων υγείας και των πρόωρων θανάτων. Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων, ασθενειών του ήπατος και καρκίνων, ενώ η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. Χωρίς αμφιβολία, η χρήση του αλκοόλ είναι ο κύριος συντελεστής για τις κύριες αιτίες θανάτου των εφήβων (π.χ., τροχαία ατυχήματα, βίαιη συμπεριφορά και εγκληματικές ενέργειες, ακόμα και αυτοκτονίες), αλλά και επιπτώσεις σε σοβαρές διαταραχές της υγείας. Βεβαίως, το ότι μπορεί οι έφηβοι να πίνουν περιπτωσιακά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνουν αλκοολικοί, αυξάνουν όμως τις πιθανότητες επικινδυνότητας μιας άμετρης χρήσης ή και κατάχρησης του αλκοόλ, όπου το ενδεχόμενο αλκοολισμού είναι ορατό.

Οι ιδιοκτήτες μπαρ και καταστημάτων που σερβίρουν αλκοόλ έχουν σημαντική ευθύνη στην πρόληψη της παροχής αλκοόλ σε ανηλίκους. Παρά τις νομικές απαιτήσεις που απαγορεύουν την πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους, πολλοί από αυτούς αγνοούν τους κανόνες ή ακόμα παραβιάζουν εκουσίως τους νόμους προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η ανεύθυνη συμπεριφορά αυτών των επιχειρηματιών οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες για τους ανηλίκους και την κοινότητα, όπως υγειονομικά προβλήματα, κοινωνικές διαταραχές, ακόμα και ατυχήματα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες μπαρ που φέρουν ευθύνη στην προστασία των ανηλίκων από την κατάχρηση αλκοόλ. Η οικογένεια έχει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των παιδιών της σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ σε νεαρή ηλικία. Η επικοινωνία, η παροχή πληροφοριών και η δημιουργία μιας διαλογική σχέσης ανοχής μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε νεαρή ηλικία. Οι γονείς πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικών όταν παρατηρήσουν σημαντικές αλλαγές στις δραστηριότητές του παιδιού τους, όπως έλλειψη ενδιαφέροντος στις σχολικές υποχρεώσεις, στα παιχνίδια ή τις αθλητικές ενασχολήσεις, σχολική αποτυχία, αδιαφορία για το σπίτι και τις υποχρεώσεις του νέου σε αυτό, αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου και του φαγητού, συμπεριφορές μη συμβατές με τον χαρακτήρα του όπως εναντιωματική και αντιδραστική συμπεριφορά και επιθετικότητα απέναντι σε γονείς, φίλους ή άλλα προσφιλή του πρόσωπα, ριψοκίνδυνες συμπεριφορές όπως έλλειψη αυτοελέγχου, υπεκφυγές, ψέματα, συχνούς καβγάδες και ατυχήματα, εμπλοκή με το νόμο, παραβατικότητα, ροπή προς τη χρήση και άλλων τοξικών ουσιών όπως τσιγάρα και ναρκωτικά, απόσυρση, εσωστρέφεια και γενικά έντονα σημάδια καταθλιπτικής συμπεριφοράς.

Η επικινδυνότητα της κατάχρησης οινοπνευματωδών ουσιών δύναται να αυξηθεί λόγω της άγνοιας, της απειρίας και του νεαρού της ηλικίας, ειδικότερα όταν η κατανάλωση αφορά σε νοθευμένα ποτά που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση. Ο Σαίξπηρ έγραφε «…το αλκοόλ σου ξυπνά την επιθυμία αλλά σου στερεί την ικανότητα να την πραγματοποιήσεις». Ενώ, σ’ ένα παλιό γιαπωνέζικο ρητό διακρίνεται ο κίνδυνος της απώλειας του μέτρου στο ποτό: «πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό, και στο τέλος το ποτό παίρνει το άτομο».

Επιπλέον, οι καθηγητές που συνοδεύουν τους μαθητές σε σχολικές εκδρομές ή πάρτι έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της κατάχρησης αλκοόλ. Η παρακολούθηση των μαθητών, η επίγνωση των δραστηριοτήτων τους και η εφαρμογή αυστηρών κανόνων ασφαλείας και συμπεριφοράς είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους και η αποτροπή της παράνομης κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι εκπαιδευτικές και πληροφοριακές εκστρατείες που απευθύνονται τόσο στους νέους όσο και στους ενήλικες για τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ σε νεαρή ηλικία. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε σχολικό και κοινωνικό επίπεδο μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ζήτησης αλκοόλ σε νεαρές ηλικίες και να ενισχύσουν τη συνειδητοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν τη συμπεριφορά.

Αναντίρρητα, η κοινωνία ως σύνολο πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση της εποπτείας και της εφαρμογής των νόμων που απαγορεύουν την παροχή αλκοόλ σε ανηλίκους. Η συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, των εκπαιδευτικών και των γονέων μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τους νέους. Η συνεργασία μεταξύ όλων των ενεχόμενων μερών είναι αναγκαία για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την υγεία και την ευημερία των νέων. Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η στήριξη των νέων αποτελούν το θεμέλιο για την αντιμετώπιση της κατάχρησης αλκοόλ και τη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας.
Read More »
Η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους και οι ευθύνες όλων μας | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους και οι ευθύνες όλων μας | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο: Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο: Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής


Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο, συγκεντρωτικά για το σύνολο των προμηθευτών για οικιακή και επαγγελματική χρήση.Τιμολόγια ρεύματος: Οι χρεώσεις του Ιανουαρίου όλων των παρόχων – Πώς διαμορφώνονται τα «πράσινα»

Τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση https://invoices.rae.gr και περιλαμβάνουν τις χρεώσεις για τα «πράσινα» τιμολόγια, που είναι υποχρεωτικά για όλους τους προμηθευτές, με κοινή φόρμουλα υπολογισμού τα «μπλε» που είναι σταθερά και τα κίτρινα (κυμαινόμενα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι χρεώσεις για τα πράσινα τιμολόγια κυμαίνονται από 13,635 έως 19,8 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ τα μπλε (σταθερά) κλιμακώνονται από 14,9 έως 36 σεντς και τα κίτρινα (όσα έχουν ανακοινωθεί) από 12,653 έως 16,69 σεντς.

Ο πίνακας περιλαμβάνει την πάγια χρέωση και την τελική τιμή προμήθειας του σχετικού μήνα, κατόπιν υπολογισμού τυχόν εκπτώσεων. Για τη διαφανή ενημέρωση των καταναλωτών, αναγράφεται η προϋπόθεση βάσει της οποίας χορηγείται η εκάστοτε έκπτωση.

Όπως επισημαίνει η Αρχή:

Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στη σύγκριση των τιμών των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η Αρχή θα διατηρεί στην ιστοσελίδα της δυναμικό «Πίνακα Δημοσίευσης των Τιμών Ρεύματος», ο οποίος θα περιλαμβάνει τις τιμές των ειδικών (πράσινων) τιμολογίων, καθώς και τις τιμές των σταθερών «μπλε» τιμολογίων, δηλαδή των τιμολογίων που η τιμή τους παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, χρονικής έκτασης τουλάχιστον ενός (1) έτους, και των κυμαινόμενων «κίτρινων» τιμολογίων.

Κατά τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να συγκρίνουν τις τιμές όλων των προϊόντων όλων των προμηθευτών.

Ο καταναλωτής δύναται να επιλέξει κατηγορία τιμολογίου (οικιακό, επαγγελματικό), καθώς και τον μήνα κατανάλωσης. Ως προεπιλογή εμφανίζονται τα ειδικά τιμολόγια του τρέχοντος μήνα.

Οι τιμές του εκάστοτε μήνα θα αναρτώνται στον πίνακα δημοσίευσης των τιμών ρεύματος ως εξής:

1) Οι τιμές των ειδικών «πράσινων» τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα έως την 5η ημέρα κάθε μήνα.

2) Οι τιμές των σταθερών «μπλε» τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα την 1η ημέρα κάθε μήνα. Σε περίπτωση νέου προϊόντος, αυτό θα προστίθεται εντός δύο ημερών από την διάθεσή του από τον προμηθευτή.

3) Οι τιμές των κυμαινόμενων «κίτρινων» τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Αναλυτικότερα, οι τιμές των «κίτρινων ex-ante» τιμολογίων (αυτά, των οποίων όλοι οι όροι τιμολόγησης ανακοινώνονται πριν τον μήνα κατανάλωσης, ή το αργότερο την 1η μέρα του μήνα κατανάλωσης) θα αποτυπώνονται στον πίνακα την 1η ημέρα κάθε μήνα, ενώ οι τιμές των «κίτρινων ex-post» τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους (για παράδειγμα, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων).

Read More »
Τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο: Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο: Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

ΙΔΡΥΕΤΑΙ «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ» ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
ΙΔΡΥΕΤΑΙ «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ» ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι, δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο στόχο που έχει θέσει για στήριξη των αγροτών, όποια δυσκολία ή εμπόδιο υπάρξει, γιατί αυτό λέει η συνείδησή του και αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στο «Thessalia tv», στον Γιάννη Κολλάτο.

Ο ΥπΑΑΤ ανέπτυξε μια σειρά αποφάσεων που σκοπό έχουν, όχι μόνο να διευκολύνουν τους αγρότες να παραμείνουν στη γη τους, αλλά και να προσελκύσουν νέους στον πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ αυτών ανέφερε:την κατάργηση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ,
την επαναφορά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο , που για εφέτος η κυβέρνηση επέστρεψε 76 εκατ.
Τα προγράμματα Νέων Αγροτών, που είναι τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται στη χώρα, ύψους 605 εκατ. το τρέχον, ενώ αντίστοιχα υψηλό θα είναι και το επόμενο που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο.
Την ένταξη, με επί πλέον 81 εκατ. ευρώ, των 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών
Τη μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 11%
Τη δημιουργία από το νέο έτος Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια για ενίσχυση των κατ’ επάγγελμα αγροτών

Αναφερόμενος στις τρεις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, δηλαδή τη Διαχείριση των Υδάτων, την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός είπε:

Για τη Διαχείριση των Υδάτων: Τόνισε ότι , ήδη σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών στη Θεσσαλία, στην οποία λόγω των πλημμυρών έχει δοθεί προτεραιότητα, εκπονείται το master plan, ενώ θα ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου. Σε κάθε Περιφέρεια προβλέπεται ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που λειτουργούν με Βασιλικά Διατάγματα του 1958. Τα master plans θα επικεντρώνονται σε τρία επίπεδα: Της διαχείρισης του νερού, των εγγειοβελτιωτικών έργων και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Για τον ΕΛΓΑ: Είπε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Θύμισε ότι υπάρχουν παραγωγικοί τομείς, όπως οι πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών κ.α. για τους οποίους δεν προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλισή τους, γεγονός που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στην πλημμύρα της Θεσσαλίας, με την εξεύρεση επί πλέον πόρων ύψους 16,5 εκατ. προκειμένου να αποζημιωθούν. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους παραγωγούς, ενώ θα υπάρξουν και δύο προαιρετικά επίπεδα ανάλογα με τους κινδύνους που επιλέγει ο κάθε παραγωγός. Όπως διευκρίνισε ο ΥπΑΑΤ «Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος φορέας με στόχο να προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία στους παραγωγούς».

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρξαν στις πληρωμές χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστη και αναποτελεσματική την προεδρία του κ. Σημανδράκου, για τον οποίο είπε ότι έχει ταμπουρωθεί πίσω από τον διορισμό του από τον ΑΣΕΠ. Τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» και να λειτουργήσει ο Οργανισμός με διαφάνεια, τηρώντας τις υποχρεώσεις του προς την ΕΕ και κυρίως προς του Έλληνες αγρότες. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την χθεσινή απόφαση για αλλαγή διευθυντών, για την ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να λειτουργήσει με διαφάνεια, αποκλειστικά προς όφελος των αγροτών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κατανομή των ενιαίων ενισχύσεων, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από τη διαπραγμάτευση Λιβανού, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος είναι εμφανές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Αυτό το καταλαβαίνει και η ΕΕ. Θέλουμε να βοηθήσουμε και αυτό κάνουμε.

Σε ερώτηση για τους παγετόπληκτους της άνοιξης του 2023 και της καταστροφής της ηρτημένης παραγωγής σε ροδάκινα και σταφύλια από τον Daniel στη Θεσσαλία, ο Υπουργός είπε ότι «πρόκειται για ουρές» και λάθη που θα διορθωθούν σύντομα. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 150 ευρώ το στρέμμα στους παραγωγούς αμυγδάλων σε όλη τη Θεσσαλία για αίτιο, δηλαδή είτε παγετό, είτε Daniel. Υπενθύμισε δε, ότι σε χρόνο ρεκόρ, έχουν δοθεί συνολικά 150 εκατ. ως προκαταβολές αποζημιώσεων σε 33.000 γεωργούς και 2.400 κτηνοτρόφους, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 260 εκατ. για αποζημιώσεις σε ζωική και φυτική παραγωγή, τα οποία αν χρειαστεί θα αυξηθούν. Τόνισε δε ότι «Θα καλύψουμε κάθε λάθος και κάθε κενό» που δημιουργήθηκε από την ταχύτητα πληρωμής των προκαταβολών. Είπε δε ότι τα τελικά πορίσματα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα ,αν και η Περιφέρεια προχωρήσει στις προσλήψεις Γεωπόνων που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ερωτηθείς για κινητοποιήσεις αγροτών με περίπου 120 τρακτέρ στον Πλατύκαμπο, ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για αστειότητες και γραφικότητες, τονίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο και ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα βρίσκεται στη Θεσσαλία. «Δεν θα ασχοληθούμε με κάποιους που ως στόχο έχουν να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την περίπτωση αποστράγγισης των παρακάρλιων περιοχών, θύμισε ότι ο πρωθυπουργός απάντησε επαρκέστατα στη Λάρισα και εξέφρασε την έκπληξή του πώς δήμαρχοι , που ενώπιον του πρωθυπουργού τον ευχαριστούσαν για τη συνέπεια της κυβέρνησης, ενώπιον αγροτών έλεγαν τα αντίθετα.

Αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των παραγωγών και σημείωσε ότι:Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες για την απορρόφηση των 20 επί πλέον εκατ. ευρώ, μετά την ένταξη 601 επιλαχόντων, στο πρόγραμμα για τα Σχέδια Βελτίωσης
Επαναπροκήρυξη της πρόσκλησης 100 εκατ. ευρώ για τη νιτρορύπανση για Θεσσαλία και Έβρο
Για τη δεύτερη πρόσκληση η οποία λήγει Φεβρουάριο, ύψους 50 εκατ. θα γίνει παράταση της υφιστάμενης

Υπεγράφη η απόφαση για απαλλαγή της εισφοράς στον ΕΛΓΟ για τους πληγέντες σε Θεσσαλία και Έβρο

«Το στοίχημα στη Θεσσαλία είναι μεγάλο και πρέπει να το κερδίσουμε μαζί. Αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Με όσα κάνουμε δίνουμε ανάσα στους πληγέντες αλλά πρέπει να κάνουμε κι άλλα», είπε χαρακτηριστικά.

Read More »
ΙΔΡΥΕΤΑΙ «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ» ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ» ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου


Σε λειτουργία έχει τεθεί εδώ και δύο ημέρες (από την 1η Ιανουαρίου), ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, ο οποίος στοχεύει να μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

«Οι πράξεις θα μεταγράφονται μέσα σε 1 εργάσιμη ημέρα – Τέλος οι πολύμηνες καθυστερήσεις» αναφέρει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Κυρανάκης σε διαδικτυακή του ανάρτηση τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση που θα διευκολύνει τους πολίτες και θα αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία.

Με αφορμή την λειτουργίας του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου στο www.akinita.gov.gr ο υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, κάλεσε τους συμβολαιογράφους να μπουν στην πλατφόρμα επισημαίνοντας ότι οι πράξεις τους θα μεταγράφονται μέσα σε 1 εργάσιμη ημέρα.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Όπως είχαμε δεσμευθεί, από χθες 1/1/2024 λειτουργεί ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου στο http://akinita.gov.gr

Καλούμε τους συμβολαιογράφους της χώρας να μπουν στην πλατφόρμα και δεσμευόμαστε ότι οι πράξεις που θα υποβάλλονται ψηφιακά, θα μεταγράφονται μέσα σε 1 εργάσιμη ημέρα αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που βιώνουν οι πολίτες.

Σήμερα παρουσιάσαμε την εφαρμογή στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών και αύριο θα βρισκόμαστε για τον ίδιο σκοπό στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες και να μειώσει τη γραφειοκρατία».
Read More »
Σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου Σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Αλλάζουν οι χρεώσεις τραπεζών στα ΑΤΜ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Αλλάζουν οι χρεώσεις τραπεζών στα ΑΤΜ


Μειώνονται έως και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οι χρεώσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση του διατραπεζικού δικτύου ΑΤΜ για αναλήψεις / καταθέσεις μετρητών αλλά και για λοιπές συναλλαγές, όπως για ενημέρωση υπολοίπου.

Όπως ανέφερε η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις χρεώσεις DAF από την Πρωτοχρονιά, 1η Ιανουαρίου του 2024. Αυτό αφορά στη χρέωση για κάθε συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα.

Συνεπώς οι νέες χρεώσεις θα είναι εξής:
Τράπεζα Πειραιώς: Το κόστος θα είναι 2 ευρώ από 3 ευρώ
Εθνική Τράπεζα: Το κόστος θα ανέρχεται στα 1,90 ευρώ από 2,60 ευρώ.
Alpha Bank: Το κόστος θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
Eurobank: Το κόστος θα ανέρχεται στο 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
Attica Bank: Το κόστος θα είναι 1,50 ευρώ από 2 ευρώ

Οι χρεώσεις αυτές θα πρέπει να είναι σταθερές για διάστημα 3 ετών, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα βάζει και ρήτρα επανεξέτασης για 2 επιπλέον έτη. Μάλιστα όσοι υπόχρεοι δεν συμμορφώνονται θα καλούνται να πληρώνουν νέο πρόστιμο, όπως αναφέρει η ίδια απόφαση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από σήμερα οι πολίτες που χρησιμοποιούν ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτήν που τηρούν λογαριασμό θα δουν τις χρεώσεις αυτές να μειώνονται κατά 25% με 30% κάτι που μέχρι στιγμής χρεωνόταν ακόμη και 3 ευρώ ανά συναλλαγή. Σύμφωνα με τη νέα τιμολόγηση, η συναλλαγή αυτή θα χρεώνεται από 1,50 ευρώ μέχρι και 2 ευρώ και στο ποσό αυτό ενσωματώνεται το κόστος χρήσης δικτύου διαφορετικού προς την τράπεζα του συναλλασσόμενου.

Read More »
Αλλάζουν οι χρεώσεις τραπεζών στα ΑΤΜ Αλλάζουν οι χρεώσεις τραπεζών στα ΑΤΜ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Η εορτή του Οσίου Νείλου στο Γηρομέρι

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Η εορτή του Οσίου Νείλου στο Γηρομέρι


Με την παρουσία του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ.Σεραπίωνος τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία σήμερα 2 Γενάρη. Πλήθος πιστών έδωσε το παρών στο Μοναστήρι που γιορτάζει κάθε χρόνο την μνήμη του ιδρυτή της Μονής. 
Ο νεοκλεγής Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε πρώτη φορά το μοναστήρι και την αδελφότητα, όπου με θέρμη τον υποδέχτηκαν.
Read More »
Η εορτή του Οσίου Νείλου στο Γηρομέρι Η εορτή του Οσίου Νείλου στο Γηρομέρι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Από την παράδοση – παραλαβή του τοπικού της Παραμυθιάς

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Από την παράδοση – παραλαβή του τοπικού της Παραμυθιάς


Στο Δημαρχείο του Σουλίου βρέθηκαν σήμερα ο απερχόμενος και νέος Πρόεδρος της κοινότητας Παραμυθιάς, καθώς και τοπικοί σύμβουλοι για τη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής, μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και αισιοδοξίας για την περίοδο που ξεκινά.

Ενημερώθηκαν σχετικά για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα καθώς και ποια έργα είναι σε εξέλιξη.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή και δημιουργική θητεία!

Read More »
Από την παράδοση – παραλαβή του τοπικού της Παραμυθιάς Από την παράδοση – παραλαβή του τοπικού της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ελληνική ελιά. 
Ιερό δέντρο κατά την αρχαιότητα με έντονες κοινωνικές επιδράσεις και ευεργετικές ιδιότητες, αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε ελληνικής οικογένειας. 
Από την φύτευση μέχρι τους πρώτους ανθούς, την καρποφορία και την συγκομιδή ο δρόμος είναι μακρύς και περιέχει πολλά στάδια που θα καθορίσουν την υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου που όλοι θέλουμε να πετύχουμε. 
Στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις "Γούλα", στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας γνωρίζουμε ότι το τελικό στάδιο παραγωγής είναι το και το πιο καθοριστικό για την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. 

Γι΄αυτό έχουμε φροντίσει ώστε: 
1) Κατά την αναμονή στο ελαιοτριβείο, ο καρπός να αποθηκεύεται αεριζόμενος σε μεγάλους δικτυωτούς σάκους για την αποφυγή ανάπτυξης οξέων. 
2) Το σχολαστικό πλύσιμο της ελιάς και η απομάκρυνση των φύλλων με την χρήση πεπιεσμένου αέρα στο νερό, εξασφαλίζει τον πλήρη διαχωρισμό της ελιάς από άλλα περιττά υλικά. 
3) Η σύνθλιψη του καρπού να γίνεται σε νέους ανοξείδωτους μαλακτήρες με «κρύα επεξεργασία». Με ειδικούς θερμομετρητές φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 22 C. 
4) Να υπάρχει διαρκής εξαερισμός των υδρατμών κατά την διάρκεια της παραγωγής ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «πικρίλας» και να αυξηθεί η ποιότητα. 
5) Παρέχουμε διαχωρισμένο χώρο αναμονής των πελατών για την παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής με παράδοση του ελαιόλαδου αν όχι την ίδια μέρα, το αργότερο μέχρι την επόμενη. 

Και όλα αυτά, γιατί αποτελεί στοίχημα για εμάς η υψηλή ποιότητα που θέλετε να πετύχετε... 
Σας περιμένουμε καθημερινά στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας.

Τηλέφωνα επικοινωνία:
2665025450 - 6944607459


Read More »
Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Meteo: Τα ρεκόρ του 2023- Οι περιοχές με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024
Meteo: Τα ρεκόρ του 2023- Οι περιοχές με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες


Στο Γύθειο καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία για το 2023, ενώ αντίστοιχα, η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Βωβούσα Ιωαννίνων, σύμφωνα με το meteo.

Ανάμεσα στις περιοχές που καταγράφηκε ρεκόρ τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι η Άμφισσα, η Αυλίδα και η Στυλίδα αλλά και τα Τρίκαλα, το Νευροκόπι και τα Γρεβενά.

Αναφορικά με τα επίπεδα βροχόπτωσης, στα Θεοδωριανά Άρτας καταγράφηκαν 3.210 χιλιοστά για το 2023. Επίσης, 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έπεσαν στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των τριών περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας, και Τρικάλων) κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel. Πρόκειται για όγκο νερού, που καταναλώνει το σύνολο της Αττικής σε 14 χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με το meteo, καταγράφηκαν 1.740.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο του 2023, η δεύτερη υψηλότερη έκταση από το 2000 (οι καμένες εκτάσεις το 2007 ήταν 2.710.000 στρέμματα). Μέσα στη χρονιά που πέρασε, σημειώθηκαν και 25 θάνατοι που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες, αριθμός μεγαλύτερος του μέσου όρου της περιόδου 2000-2023.

Οι περιοχές με τις 10 υψηλότερες και τις 10 χαμηλότερες θερμοκρασίες μέσα στο 2023

Σύμφωνα με το meteo οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι 10 υψηλότερες θερμοκρασίες το 2023:
Γύθειο: 46,4 °C (23/7)
Αγία Τριάδα Φθιώτιδας: 46,1 °C (26/7)
Άμφισσα: 45,9 °C (23/7)
Κρανίδι: 45,9 °C (23/7)
Τραγάνα Φθιώτιδας: 45,6 °C (26/7)
Αυλίδα: 45,5 °C (26/7)
Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας: 45,4 °C (23/7)
Κροκεές Λακωνίας: 45,4 °C (23/7)
Στυλίδα Φθιώτιδας: 45,3 °C (23/7)
Λαμία: 45,3 °C (23/7)

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι 10 χαμηλότερες θερμοκρασίες την περασμένη χρονιά:
Βωβούσα Ιωαννίνων: -14,8 °C (8/2)
Περτούλι Τρικάλων: -13,4 °C (8/2)
Οχυρό Νευροκοπίου: -13,2°C (8/2)
Νευροκόπι: -12,7 °C (8/2)
Μαυρολιθάρι Φωκίδας: -12,7 °C (8/2)
Μεσόβουνο Κοζάνης: -12,4 °C (8/2)
Βαρικό Φλώρινας: -12,1°C (8/2)
Γρεβενά: -11,8 °C (8/2)
Κοιλάδα Κοζάνης: -11,8 °C (8/2)
Κίτρινη λίμνη Κοζάνης: -11,8 °C (8/2)

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες μέγιστες και οι 10 μικρότερες ελάχιστες θερμοκρασίες για το 2023.

Αναλυτικά οι περιοχές με τα 10 μεγαλύτερα και τα 10 μικρότερα ύψη βροχής του 2023

Σύμφωνα με το meteo οι περιοχές με τα 10 μεγαλύτερα ύψη βροχής του 2023 είναι οι εξής:
Θεοδωριανά Άρτας: 3.210 mm
Ζαγορά Πηλίου: 2.452 mm
Λεπιανά Άρτας: 2.254 mm
Ανήλιο Μετσόβου: 2.210 mm
Ζωτικό Ιωαννίνων:2.180 mm
Μακρινίτσα: 2.160 mm
Καταρράκτης Άρτας: 2.145 mm
Μέτσοβο: 2.030 mm
Δερβιζιάνα Ιωαννίνων: 1.858 mm
Τύρια Ιωαννίνων: 1.809 mm

Πού καταγράφηκαν τα 10 μικρότερα ύψη βροχής:
Κάσος: 187 mm
Πετροκεφάλι Μοιρών: 192 mm
Μύκονος: 194 mm
Ίος: 195 mm
Πλάκα Λασιθίου: 214 mm
Ανάφη: 225 mm
Σαντορίνη: 234 mm
Σίβα Ηρακλείου: 238 mm
Νίσυρος: 244 mm
Κέα λιμάνι: 247 mm

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 10 μεγαλύτερα και τα 10 μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης για το 2023.
Καιρός: Η ανασκόπηση του Meteo για το 2023

Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Το κύριο καιρικό χαρακτηριστικό του Φεβρουαρίου ήταν η κακοκαιρία Barbara με ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές.

Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές.

Ο Μάιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές, με πολλές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές, με πολλές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Ιούλιος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Από τις 12 ως τις 27 Ιουλίου ο καύσωνας Κλέων επηρέασε όλη τη χώρα, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει σημειωθεί πότε στην Ελλάδα. Μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη Ρόδο και την Αττική.

Ο Αύγουστος ήταν ένα μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες των κανονικών τιμών, ενώ ο αριθμός των ημερών με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο ήταν πολύ κοντά στις κανονικές τιμές. Πολύ μεγάλης διάρκειας δασική πυρκαγιά σημειώθηκε στη Ροδόπη και στον Έβρο, καίγοντας συνολικά πάνω από 900.000 στρέμματα.

Οι δύο κακοκαιρίες Daniel και Elias ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του Σεπτεμβρίου. Ειδικά στην κακοκαιρία Daniel, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερήσιας βροχής και συνόλου κακοκαιρίας, με ύψη που ποτέ δεν είχαν σημειωθεί στη χώρα μας.

Ο Οκτώβριος ήταν ένας επίσης πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Ήταν επίσης πολύ ξηρός.

Ο Νοέμβριος ήταν ένας θερμός μήνας με σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές, με αρκετές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας.


Read More »
Meteo: Τα ρεκόρ του 2023- Οι περιοχές με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες Meteo: Τα ρεκόρ του 2023- Οι περιοχές με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Σελίδες