Ενημερωτική εκδήλωση για τους εμβολιασμούς

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021

Ενημερωτική εκδήλωση για τους εμβολιασμούς  Read More »
Ενημερωτική εκδήλωση για τους εμβολιασμούς Ενημερωτική εκδήλωση για τους εμβολιασμούς  Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

6 νέα κρούσματα σήμερα στην Ήπειρο

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
6 νέα κρούσματα σήμερα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
Π.Ε. Άρτας 2
Π.Ε. Θεσπρωτίας 0
Π.Ε. Ιωαννίνων 2
Π.Ε. Πρέβεζας 2
Read More »
6 νέα κρούσματα σήμερα στην Ήπειρο 6 νέα κρούσματα σήμερα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

509 νέα κρούσματα, 25 νεκροί και 293 διασωληνωμένοι

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
509 νέα κρούσματα, 25 νεκροί και 293 διασωληνωμένοι


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150479, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5813 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46236 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 205 (70.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1050 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3286 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
509 νέα κρούσματα, 25 νεκροί και 293 διασωληνωμένοι 509 νέα κρούσματα, 25 νεκροί και 293 διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Δείτε τώρα ζωντανά το συνεχιζόμενο από εχτές Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021

 Δείτε τώρα ζωντανά το συνεχιζόμενο από εχτές Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας


Read More »
Δείτε τώρα ζωντανά το συνεχιζόμενο από εχτές Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας  Δείτε τώρα ζωντανά το συνεχιζόμενο από εχτές Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Παράρτημα ΑμΕΑ Θεσπρωτίας, στις Μονάδες Ηγουμενίτσας και Φιλιατών

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Παράρτημα ΑμΕΑ Θεσπρωτίας, στις Μονάδες Ηγουμενίτσας και ΦιλιατώνΗ ευαισθησία της Κυβέρνησης και οι συντονισμένες ενέργειες της αρμόδιας Υφυπουργού κ. Δόμνας Μιχαηλίδου και της Διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, οδήγησαν στο να προταχθεί ο εμβολιασμός των πολύ ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που διαβιούν στα Κέντρα μας, καθώς και των εργαζόμενων σε αυτά. 

Είναι αυτονόητο ότι ο εγκλεισμός τους όλο το διάστημα της πανδημίας, ήταν κάτι παραπάνω από επαχθής και η εξέλιξη δημιουργεί αισιοδοξία και μεγάλη ικανοποίηση σε εργαζόμενους και ωφελούμενους. 

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν σήμερα στο Παράρτημα ΑμΕΑ Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα στις Μονάδες Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Θεσπρωτίας. 

Αρωγός μας το Νοσοκομείο Φιλιατών, το οποίο θα παρέχει επιπλέον ιατρική κάλυψη. 

Ευχαριστούμε τον Διοικητή κ. Τσιούρα Χρήστο για την άμεση ανταπόκριση. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός το Παράρτημα ΑμΕΑ Ιωαννίνων «Νεομάρτυς Γεώργιος». 

Η αρχή του τέλους των αυστηρών περιορισμών και της επιστροφής στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, είναι πλέον μπροστά μας. 

Η Πρόεδρος Δ.Σ. 
Μαρία ΤΣολάκη
Read More »
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Παράρτημα ΑμΕΑ Θεσπρωτίας, στις Μονάδες Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Παράρτημα ΑμΕΑ Θεσπρωτίας, στις Μονάδες Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Ο Μ. Κάτσης ζητά την άμεση παραχώρηση του παλαιού κτηρίου του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
Ο Μ. Κάτσης ζητά την άμεση παραχώρηση του παλαιού κτηρίου του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με την παραχώρηση του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο. 

Με τη λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, η οποία ήταν μέρος του γενικότερου σχεδίου αναβάθμισης του τομέα της Δημόσιας Υγείας στη Θεσπρωτία που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρθηκε στη νέα εμβληματική δομή, μεταξύ άλλων και το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας. 

Το κτήριο των 1246 τ.μ. στο οποίο στεγαζόταν έως τη μεταφορά του το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας, έμεινε ελεύθερο προς χρήση ή αξιοποίηση. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο οποίος είχε παραχωρήσει και το οικόπεδο στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να χτιστεί το Κέντρο Υγείας, με αίτημα του προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ζήτησε την παραχώρηση του συνόλου του εν λόγω κτηρίου, προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες και δομές του Δήμου. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννη Καρβέλη, κατά την επίσκεψή του τον Ιούνιο του 2020 στη Θεσπρωτία, το κτήριο θα παραχωρούνταν στο Δήμο Ηγουμενίτσας και σε άλλους φορείς ώστε να στεγαστούν διάφορες υπηρεσίες. Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη και σαφής ενημέρωση από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ή το Υπουργείο Υγείας, ούτε για το εάν έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης, ούτε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή, ούτε και για το εάν θα περιλαμβάνει τη συνολική παραχώρηση του κτηρίου στον Δήμο Ηγουμενίτσας. 

Επειδή το κτήριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, και μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στη στέγαση δομών του Δήμου Ηγουμενίτσας και στην ανάπτυξη νέων, που θα εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία, με την Ερώτησή του, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ζητά από τον Υπουργό Υγείας σαφές χρονοδιάγραμμα για την παραχώρηση του κτηρίου οικείο Δήμο. Επίσης ρωτά εάν η παραχώρηση στο Δήμο αφορά το σύνολο του κτηρίου, και αν όχι, ποιοι είναι οι άλλοι φορείς στους οποίους θα παραχωρηθεί μέρος αυτού. 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή: 

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 
Θέμα: «Παραχώρηση του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο» 

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2018 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, το οποίο βρίσκετε στην Ηγουμενίτσα. Στη νέα αυτή δομή, η οποία ήταν μέρος του γενικότερου σχεδίου αναβάθμισης του τομέα της Δημόσιας Υγείας στη Θεσπρωτία που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων και το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας. 

Το κτήριο των 1246 τ.μ. στο οποίο στεγαζόταν έως τη μεταφορά του το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας, έμεινε ελεύθερο προς χρήση ή αξιοποίηση, αφού αποκατασταθεί πλήρως ώστε να γίνει και πάλι λειτουργικό. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο οποίος είχε παραχωρήσει το οικόπεδο των 2.736 τ.μ. στο Υπουργείο Υγείας για να κατασκευαστεί το εν λόγω κτήριο, με αίτημά του προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια τον Αύγουστο του 2018, ζήτησε την παραχώρηση του συνόλου του κτηρίου στο οποίο στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες και δομές του Δήμου. 

Στις 5 Ιουνίου του 2020, κατά την επίσκεψη του στις μονάδες υγείας του νομού, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννης Καρβέλης, δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι το παλαιό κτήριο του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας θα παραχωρηθεί για διάφορες χρήσεις, σε περισσότερους από έναν φορείς και όχι αποκλειστικά στον οικείο Δήμο. 

Στις 19 Νοεμβρίου του 2020 ο τοπικός κυβερνητικός Βουλευτής, με δημόσιο μήνυμα του, ευχαρίστησε τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για το “πράσινο φως” που έδωσε, σχετικά με την παραχώρηση στον Δήμο του κτηρίου στο οποίο λειτουργούσε το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας. 

Έως σήμερα δεν υπάρχει σαφής και επίσημη ενημέρωση από κανέναν αρμόδιο φορέα, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημα του Δήμου Ηγουμενίτσας για την παραχώρηση του ακινήτου προς χρήση, και αν εντέλει υλοποιηθεί. Όπως είναι αυτονόητο, η πάροδος του χρόνου συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωση της κτηριακής υποδομής, που συνεπάγεται επιπλέον κόστος στην αποκατάσταση ώστε να καταστεί ξανά λειτουργικό. 

Επειδή έως σήμερα δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση, ούτε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης, αλλά ούτε και για το εάν η παραχώρηση προς τον Δήμο αφορά το σύνολο του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας ή μέρος αυτού 

Επειδή ο Δήμος Ηγουμενίτσας αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης δομών και υπηρεσιών του, και το εν λόγω ακίνητο θα έδινε εν μέρει λύση καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και έχει μεγάλους χώρους προς αξιοποίηση 

Επειδή δεν έχει γίνει επίσημα γνωστή η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά την αξιοποίηση του πρώην Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η παραχώρηση του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο, και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία; 
Η παραχώρηση στο Δήμο αφορά το σύνολο του κτηρίου, και αν όχι ποιοι είναι οι άλλοι φορείς στους οποίους θα παραχωρηθεί μέρος αυτού; 

O Ερωτών Βουλευτής 
Μάριος Κάτσης
Read More »
Ο Μ. Κάτσης ζητά την άμεση παραχώρηση του παλαιού κτηρίου του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο Ο Μ. Κάτσης ζητά την άμεση παραχώρηση του παλαιού κτηρίου του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Προμήθεια οχήματος μεταφοράς λυματολάσπης από τη ΔΕΥΑΗ - Εξοικονομούνται 100.000€ ετησίως

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
Προμήθεια οχήματος μεταφοράς λυματολάσπης από τη ΔΕΥΑΗ - Εξοικονομούνται 100.000€ ετησίωςΗ Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας παρέλαβε, την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, Όχημα Μεταφοράς Ιλύος της ΕΕΛ (προϋπολογισμού 241.800,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), υποέργο της Πράξης «Αναβάθμιση υφιστάμενης ΕΕΛ της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικού προϋπολογισμού 4.745.171,24€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). 

Χαρακτηριστικά οχήματος: Τετραξονικό αυτοκίνητο πλαίσιο, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ονομαστικής ισχύος 420 ίππων και υπερκατασκευή με ανυψωτικό μηχανισμό, τύπου γάντζου (hook lift) για την αποκομιδή container, χωρητικότητας 30m³, με συνολικό μικτό φορτίο οχήματος 33 τόνων. 

Το νέο όχημα προορίζεται για τη μεταφορά της παραγόμενης από την ΕΕΛ λάσπης, σε εγκεκριμένους χώρους εναπόθεσης ιλύος. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήριος Γ. Μήτσης δήλωσε σχετικά: 
«Η παραλαβή του νέου οχήματος αποτελεί μετρήσιμο αποτέλεσμα και χειροπιαστό παράδειγμα του έργου που συντονισμένα εκτελεί η ΔΕΥΑΗ για ένταξή της σε χρηματοδοτικά προγράμματα, που βαθμιαία θα μετατραπούν σε υποδομές προστασίας του περιβαλλοντικού τοπίου της περιοχής μας. Η συμμετοχή μας σε κάθε Πρόγραμμα που ανακοινώνεται από την Πολιτεία, ευθυγραμμίζεται με τον γενικότερο αναπτυξιακό στόχο που έχουμε θέσει ως Δημοτική Επιχείρηση και που δεν είναι άλλος από την προσφορά υπηρεσιών ποιότητας στους πολίτες». 

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΗ κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, αναφερόμενος στην προμήθεια του νέου οχήματος δήλωσε: 
«Η προμήθεια του νέου οχήματος μεταφοράς ιλύος είναι αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΗ, που για μία ακόμη φορά έδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό Πρόγραμμα, όπως είναι αυτό του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, προσφέροντας έτσι στη ΔΕΥΑΗ ένα ευρύτερο πεδίο ενεργειών ως προς τη βελτίωση της επεξεργασίας και διαχείρισης αστικών λυμάτων και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».
Read More »
Προμήθεια οχήματος μεταφοράς λυματολάσπης από τη ΔΕΥΑΗ - Εξοικονομούνται 100.000€ ετησίως Προμήθεια οχήματος μεταφοράς λυματολάσπης από τη ΔΕΥΑΗ - Εξοικονομούνται 100.000€ ετησίως Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ηλικιωμένου

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ηλικιωμένουΕξιχνιάστηκε από Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ηλικιωμένου στην Ιτέα Ιωαννίνων. 

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οι δύο κατηγορούμενοι, την 20-08-2020 το πρωί μετέβησαν με Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στην Ιτέα Ιωαννίνων, όπου πλησίασαν ηλικιωμένο ημεδαπό στην αυλή του σπιτιού του και ενώ η κατηγορούμενη τον απασχολούσε με το πρόσχημα πώλησης λευκών ειδών, ο συνεργός της εισήλθε στο σπίτι του και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των -300- ευρώ. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ηλικιωμένου Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ηλικιωμένου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

395.000 € για προστασία και αποκατάσταση της επαρχιακής οδού από Αγία Κυριακή προς Σούλι

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
395.000 € για προστασία και αποκατάσταση της επαρχιακής οδού από Αγία Κυριακή προς ΣούλιΣτη συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, έλαβε αποφάσεις για έργα περιβάλλοντος, οδικών υποδομών και πολιτισμού. 

Συγκεκριμένα: 
Κατακύρωσε τους διαγωνισμούς και ανέδειξε τους οριστικούς αναδόχους των έργων: 
· «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου Δήμου Πωγωνίου προϋπολογισμού 700.000 € χωρίς ΦΠΑ. Ανάδοχος: ΣΥΡΜΕΤ Α.Ε. 
· «Άμεση αποκατάσταση κατολίσθησης και προστασία ιδιοκτησιών στα όρια της Ηλιόκαλης», προϋπολογισμού € 75.406. Ανάδοχος Αθανάσιος Μηλιώνης. 
· «Αποκατάσταση Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Ρωμανού», προϋπολογισμού 130.000. €. Ανάδοχος: "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΓΚΟΥΝΑΣ ΕΔΕ". 

Ενέκρινε τη διαδικασία υλοποίησης των έργων: 
· «Προστασία και αποκατάσταση της επαρχιακής οδού από Αγία Κυριακή προς Σούλι από πτώσεις βράχων και λίθων μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά το διάστημα 8-12/01/2021» προϋπολογισμού 395.000 €. 
· «Άμεση συλλογή στοιχείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών περιοχής από κόμβο Δολιανών έως Κακαβιά (παροχή υπηρεσιών)», προϋπολογισμού 74.400 €. Η συλλογή στοιχείων είναι απαραίτητη και επείγουσα – όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης- στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δημοπράτηση του έργου, εφόσον δοθεί η τελική έγκριση από την Ε.Ε.. 

Προγραμματικές συμβάσεις 

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την υπογραφή και των εξής προγραμματικών συμβάσεων: 
· Μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Δήμου Πωγωνίου, για την υλοποίηση της Πράξης «Συντήρηση - Αποκατάσταση υφισταμένων κτιρίων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Παναγίας Βελλάς Ιωαννίνων», συνολικού προϋπολογισμού € 2.800.000. Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ΠΔΕ στην Ιερά Μητρόπολη. 
· Μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής & Κονίτσης για την υλοποίηση του έργου «Επείγουσα αντιστήριξη σε μνημεία Λάκκα Αώου και Ηλιοχώρι», προϋπολογισμού € 55.800. 
· Μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, για την υλοποίηση των έργων «Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Σιστρουνίου» προϋπολογισμού € 150.000 και «Κατασκευή υπογείου συστήματος περιμετρικής αποστράγγισης στο καθολικό της Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Σιστρουνίου», προϋπολογισμού € 5.900. 
· Μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο κωδωνοστάσιο του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Ελάτης», προϋπολογισμού € 68.200.
Read More »
395.000 € για προστασία και αποκατάσταση της επαρχιακής οδού από Αγία Κυριακή προς Σούλι 395.000 € για προστασία και αποκατάσταση της επαρχιακής οδού από Αγία Κυριακή προς Σούλι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Επίσκεψη Μάριου Κάτση στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
Επίσκεψη Μάριου Κάτση στο Νοσοκομείο Φιλιατών Επίσκεψη στο νοσοκομείο Φιλιατών πραγματοποίησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία των εμβολιασμών, οι οποίοι προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς στη χώρα μας, αλλά και για τη συνολικότερη λειτουργία του νοσοκομείου. 

Κατά την επίσκεψή του ο Μάριος Κάτσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει αναλυτικά με το νέο διοικητή κ. Τσουρά, αλλά και με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι δίνουν τη μάχη, σε αντίξοες συνθήκες, για να κρατήσουν όρθια τη δημόσια υγεία στο νομό. Αυτή τη μάχη δυστυχώς τη δίνουν μόνοι τους. Παρά τα χειροκροτήματα και τους θεατρινισμούς, η κυβέρνηση όχι μόνο δε στάθηκε στο πλευρό των υγειονομικών ως όφειλε, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμα ούτε καν τις εφημερίες τους. 

Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, και παρά την ευελιξία που παρείχε η ΕΕ για τις δαπάνες που αφορούν την υγεία, η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενισχύσει το νοσοκομείο Φιλιατών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ειδικά γιατρών και νοσηλευτών. Οι όποιες προσλήψεις έγιναν, αφορούσαν μόνο επικουρικό και κυρίως λοιπό επικουρικό προσωπικό, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υλοποιήθηκαν δε, χωρίς σχέδιο, και χωρίς γνώμονα τις υπαρκτές ανάγκες που υπάρχουν, αλλά όπως αποδείχθηκε σε κάποιες από τις ειδικότητες και τον αριθμό, έγιναν με παλαιοκομματικά και πελατειακά κριτήρια. 


Ο Μάριος Κάτσης ενημερώθηκε για την πορεία των μόνιμων προσλήψεων που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για αυτές που απαιτούνται και ήδη έχουν καθυστερήσει σημαντικά να προκηρυχτούν. Ο βουλευτής τόνισε πως χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις για να στηριχθούν οι κλινικές του νοσοκομείου (ακτινολογική, χειρουργική, ορθοπεδική, οφθαλμολογική είτε υπολειτουργούν είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους) αλλά και για να στελεχωθεί επαρκώς η νέα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ αναφέρθηκε και στην απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να καταργήσει, την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής οξυγόνου στο νοσοκομείο Φιλιατών, όπως αυτή είχε δρομολογηθεί από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί εμπράκτως δίπλα στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλουν οι υγειονομικοί, να καταβάλει άμεσα τις εφημερίες, να δώσει μισθολογικά κίνητρα ώστε να προσελκύσει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, να σκύψει πάνω στις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να αναβαθμίσει τα δημόσιες δομές όπως αυτή του νοσοκομείου Φιλιατών.
Read More »
Επίσκεψη Μάριου Κάτση στο Νοσοκομείο Φιλιατών Επίσκεψη Μάριου Κάτση στο Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

200 χρόνια από την επανάσταση. Η Ιδεολογική προετοιμασία για τον ξεσηκωμό - Γράφει : Ο Γιώργος Γκορέζης*

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
200 χρόνια από την επανάσταση. Η Ιδεολογική προετοιμασία για τον ξεσηκωμό - Γράφει : Ο Γιώργος Γκορέζης*Ο νεοελληνικός διαφωτισμός που κερδήθηκε μετά από σκληρή μάχη με τον τουρκικό σκοταδισμό, προετοίμασε ιδεολογικά το έθνος για το ξεσηκωμό. Έχει σαν μεγάλα κέντρα της ακμής του τα Γιάννενα, αλλά και τα άλλα κέντρα του τριγώνου Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία, και στο εξωτερικό το Γιάσι ( Ιάσιο ), το Βουκουρέστι, το Παρίσι, τη Βιέννη και τα άλλα κέντρα του ελληνικού παροικισμού. Στηρίζεται στο σύστημα της γερής οργάνωσης μέσα στις γραμμές των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων, όπως ήταν η « Εταιρία » του Ρήγα, η « Εταιρία των Φιλόμουσων », το « Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο », η « Φιλική ».
Την ίδια χρονιά που ο Ρήγας ανέπτυσσε τη θαυμαστή οργανωτική δράση του στη Βιέννη, στη Βενετία παρακολουθούνταν άγρυπνα από την Αυστριακή αστυνομία οι Επτανήσιοι και Ηπειρώτες λόγιοι που σπούδαζαν εκεί, όπως ο Βηλαράς, ο Κρασάς, ο Θεοτόκης, ο Μεσαλάς, ο Μακρής, ο Βενδότης και άλλοι πνευματικοί άνθρωποι. Ο εταιρισμός, η ίδρυση δηλαδή μυστικών οργανώσεων των ελλήνων με στόχο την εθνική απελευθέρωση, φουντώνειι στις ελληνικές παροικίες, με κύριο εκπρόσωπο το Ρήγα και την ομάδα του. Η παράνομη δράση του Ρήγα αρχίζει στη Βλαχιά ( 1790-1796 ) για να μεταφερθεί στην επόμενη διετία ( 1796-1798 ) στη καρδιά της Αυστροουγγαρίας, τη Βιέννη
Σ΄ αυτή ακριβώς τη φάση ο εταιρισμός προδόθηκε και κτυπήθηκε, αλλά μεγάλα τμήματα του επέζησαν και λειτούργησαν για πολλά χρόνια αργότερα, αν κρίνει κανείς από τη δράση του Περραιβού στο Σούλι και από τα ευρήματα της πολιτικής επαναστατικής φιλολογίας που στηρίζονται στο κήρυγμα του Ρήγα, όπως είναι η « Αδελφική Διδασκαλία » του Κοραή στα 1798 στο Παρίσι, η « Ελληνική Νομαρχία » το 1806, ο « Ρωσαγγλογάλλος», το έργο του Ν. Γουζέλη και άλλων μυημένων στη κίνηση εκείνη. Η παρουσία του Κοραή στο τέρμα μιας επικής για το νεοελληνικό διαφωτισμό πορείας είναι ένα αξιοσημείωτο ορόσημο. Με τη ρομφαία του λόγου του κτύπησε τον δεσποτισμό και τη τυραννία, και το τελευταίο του πνευματικό δημιούργημα είναι ένας μισοτελειωμένος λόγος για την ελληνική δημοκρατία.
Η υποχώρηση του πνεύματος της Γαλλικής επανάστασης στον ευρωπαϊκό χώρο κορυφώνεται με τη προβολή του πνεύματος της βίας και της καταπίεσης της Ιερής Συμμαχίας ( 1815 ). Έτσι, όταν το 1809 σημειώνεται στο Παρίσι η κίνηση του « Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου » ανάμεσα στους Έλληνες παροίκους δεν υπάρχει ο παλιός ριζοσπαστικός χαρακτήρας στην οργάνωση.
Μετά την ήττα του Ναπολέοντα στη Ρωσία ( 1812 ) η Αγγλία εμφανίζεται πιο δραστήρια και το 1813 ιδρύει στην Αθήνα με τρεις δικούς της ανθρώπους ( Χωματιανό, Μαρμαροτούρη, Ρεβελάκη ) τη « Φιλόμουση Εταιρία », για να προωθήσει τις θέσεις της στην Ελλάδα. Με επιδέξιους χειρισμούς του Ιωάννη Καποδίστρια και του Α. Γαζή η « Φιλόμουση Εταιρία » περιήλθε στη Ρωσική επιρροή. Ορίστηκε σαν έδρα του « Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου» το 1813 η Μόσχα και ιδρύθηκε στην Οδησσό το 1814 η « Φιλική Εταιρία ».
Εμπνευστές και εμψυχωτές της ήταν δύο έμποροι, ο Νικόλαος Σκουφάς από το Κομπότι της Άρτας και ο Εμ. Ξάνθος από την Πάτμο, και τρίτος ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Γιάννενα, γιος του Γουναρά Νικηφόρου και διανοούμενος που είχε αναμιχθεί στο Παρίσι στην κίνηση του « Ελληνόφωνου Ξενοδοχείου ». Το Ρωσικό έδαφος είχε καταστεί μετά το 1812 το φυτώριο των ελληνικών παροικιακών κινήσεων.
Για το πρόβλημα της αρχηγίας απευθύνθηκαν αρχικά στον Καποδίστρια, ο οποίος όμως αρνήθηκε λέγοντας « ότι ως υπουργός του Τσάρου δεν ηδύνατο ». Αλλά με το οργανωτικό άπλωμα στα μεσαία στρώματα το πρόβλημα της αρχηγίας παρακάμπτεται με την καθιέρωση της συλλογικής ηγεσίας στη Φιλική. Η μεταφορά της έδρας στη Πόλη ( άνοιξη του 1818 ) και η οργανωτική της πλέον επαφή με τις υπόδουλες μάζες δίνει φτερά στην Εταιρία. Οι « απόστολοι » οργώνουν την Ελλάδα. Ορισμένοι απ’ αυτούς, οργανωτές με ικανότητες όπως ο Αναγνωστόπουλος, ο Παπαφλέσας, ο Αναγνωσταράς, φέρουν το πνεύμα της Φιλικής σε στενή επαφή με το λαό. Ιδιαίτερα ο Αναγνωσταράς, παλιός καπετάνιος στην υπηρεσία των Ρώσων, κατόρθωσε να στρατολογήσει πλατύτατα λαϊκά στρώματα, δίνοντας στη Φιλική Εταιρία καινούργιο αίμα.
Ο θάνατος του Σκουφά το 1818 κλόνισε προς στιγμή την Εταιρία. Με την ανάθεση της αρχηγίας στον Αλέξανδρο Υψηλάντη η Εταιρία βαδίζει προς την επανάσταση έχουσα τώρα στις τάξεις της όλες τις τάσεις και τα ρεύματα της εποχής. Τις λαϊκές μάζες και την μερίδα της αστικής τάξης ( αγρότες, μικροί και μεσαίοι έμποροι, λόγιοι, υπάλληλοι, γραμματικοί ), που εκπροσωπούν μετά τον θάνατο του Σκουφά οι Αναγνωστόπουλος, Παπαφλέσας, Νικηταράς, Αναγνωσταράς, Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος, Τζαβέλας, Πάνου και άλλοι. Τη συντηρητική μερίδα των αστών που αρκετές φορές πρόσκεινται προς τους κοτζαμπάσηδες, και εκπροσωπούν οι Μαυροκορδάτος, Ιγνάτιος, Νέγρης, Καρατζάς, Κουντουριωταίοι, Ορλάνδος, Βουδούρης και άλλοι. Όπως και αυτούς που η νομοτέλεια των γεγονότων τους έσυρε στη Φιλική και αργότερα στην επανάσταση, με εκπροσώπους τους μεγαλοκοτσαμπάσηδες του Μορηά Ζαΐμη, Λόντο, Χαραλάμπη, Νοταρά, Π. Πατρών Γερμανό, Χρύσανθο Μονεμβασίας και άλλοι.
Σημαντικός παράγοντας είναι και ο φιλελληνισμός της εποχής, που έχει πολλές όψεις. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει το φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη και την Αμερική, που βασίζεται σε μια συμπάθεια προς ένα καταπιεζόμενο λαό. Μια άλλη κατηγορία προήλθε από ιδεολογική συμπάθεια προς τις εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις. Μια τρίτη κατηγορία έχει μαχητικό χαρακτήρα και επιδιώκει να συμμετάσχει στη μάχη για την ελευθερία, για παράδειγμα οι ισπανοί βουλευτές Μοράλης, Πάλμας, Βόρινς, όπως υπογράφονται στην από 18 Δεκεμβρίου 1821 επιστολή τους στην προσωρινή ελληνική κυβέρνηση. Οι πολεμιστές εκείνοι, τριακόσιοι περίπου τον αριθμό, δεν μπόρεσαν να φθάσουν και να πολεμήσουν στην Ελλάδα. Από την Πολωνία ήλθε ο Μιρζέφσκυ και έπεσε το 1822 στη μάχη του Πέτα και ο Γκραμπόφσκι, ενώ από τη Ρωσία ήλθαν κάπου 180 συντεταγμένοι εθελοντές. Από το Πεδεμόντιο ήλθαν ο στρατηγός Ροζαρόλ, ο συνταγματάρχης Πέτρο Ταρέλλα, ο Γκαλλίνα, συντάκτης του πρώτου ελληνικού Συντάγματος του 1822, ο Πεκκορίρα, ο Γολφάρε, οι Αμίνο, Αζολάνι, Φορτζάνι, όλοι βετεράνοι του αγώνα εναντίον του Αυστριακού κατακτητή, και ακόμα ο ιταλός κόμης Σαντόρε Σανταρόζα, διδάκτορας από το Πεδεμόντιο και εχθρός της Ιεράς Συμμαχίας, που καταδιωκόμενος από το δεσποτισμό κατέφυγε στην Ελλάδα και έπεσε ένδοξα στη Σφακτηρία στο πλευρό του Αναγνωσταρά. Από τη Βουλγαρία ήλθαν οι εθελοντές που απετέλεσαν το περίφημο ιππικό της επανάστασης υπό τον στρατηγό Χατζηχρήστο, όπως επίσης ήλθαν Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και πολλοί άλλοι εχθροί του δεσποτισμού της εποχής. Από την Αγγλία ήλθε ο Μπάιρον και η ομάδα του, υποκινούμενοι από ένα ρωμαντικό φιλελληνικό ρεύμα, όπως και οι Άστιγξ και ο Ναύαρχος Κόχραν, από την Ελβετία ο Μάγερ, ο εκδότης των « Ελληνικών Χρονικών » του Μεσολογγίου. Όπως και άλλοι πολλοί.
Ο ελληνικός λαός τιμά όλους αυτούς τους αγωνιστές της ελευθερίας και δεν ξεχνά τις θυσίες τους.-

* Ο Γιώργος Γκορέζης είναι υποστράτηγος ε.α., αρθρογράφος, συγγραφέας.
Read More »
200 χρόνια από την επανάσταση. Η Ιδεολογική προετοιμασία για τον ξεσηκωμό - Γράφει : Ο Γιώργος Γκορέζης* 200 χρόνια από την επανάσταση. Η Ιδεολογική προετοιμασία για τον ξεσηκωμό - Γράφει : Ο Γιώργος Γκορέζης* Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ


Σε ρυθμούς ΕΣΠΑ 2021-2027 μπήκε η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου με την έναρξη σε επίπεδο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, του δημόσιου διαλόγου για την επόμενη προγραμματική περίοδο. 

Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση στην οποία ασμένως ανταποκρίθηκε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, τα δύο στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) ΕΠ Ηπείρου, Ευγενία Πανανικολάου και Νίκος Μπαλτογιάννης ενημέρωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, βάσει των δύο Εγκυκλίων του Υπουργείου Ανάπτυξης και των προτάσεων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) ΕΠ Ηπείρου Ευγενία Παπανικολάου αναφέρθηκε στα ως τώρα βήματα της χώρας μας που καταλήγουν στο πρώτο σχέδιο του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάσει του σχεδίου αυτού, για την Ήπειρο προβλέπονται 299,036 εκατ. ευρώ για έργα του ΕΤΠΑ και 104,257 εκατ. ευρώ για δράσεις του ΕΚΤ. 

Ο Νίκος Μπαλτογιάννης στη συνέχεια, ανέλυσε τους πέντε Στόχους Πολιτικής του νέου ΕΣΠΑ καταλήγοντας στις κατανομές πόρων ανά Στόχο Πολιτικής για το ΠΕΠ Ηπείρου. 


Συνοπτικά ισχύουν τα εξής: 

Στόχος Πολιτικής 1: Μία εξυπνότερη Ευρώπη. Αφορά έργα νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, παραγωγικές επενδύσεις με προσανατολισμό τις νέες τεχνολογίες, τουρισμό και παρακίνηση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, άρση εμποδίων σε βάρος Ατόμων με Αναπηρίες. 

Στα ΠΕΠ θα χρηματοδηθούν μικρά επενδυτικά σχέδια δημόσιας δαπάνης έως 200.000 ευρώ και δημόσιες επενδύσεις προϋπολογισμού έως 1 εκατ. ευρώ. 

Στόχος Πολιτικής 2: Μια πιο πράσινη Ευρώπη. Αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, διανομή ενέργειας, Κυκλική οικονομία και επιχειρηματικότητα, τη βιοοικονομία και τη διαχείριση απορριμμάτων σε ένα ειδικό μέρος, καθώς και τους υδάτινους πόρους. 

Στα ΠΕΠ επιτρέπονται δράσεις επεξεργασίας και διαχείρισης λυμάτων, έργα ύδρευσης, μικρές υποδομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μικρά αντιπλημμυρικά έργα και έργα ενεργειακής εξοικονόμησης. 

Στόχος Πολιτικής 3: Μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη. Αφορά την κινητικότητα, Τεχνολογίες Πληροφορικής και τη ψηφιακή συνδεσιμότητα μεταξύ των πολιτών, την ανάπτυξη δικτύων πληροφορικής, σιδηροδρομικών μεταφορών και θαλάσσιων μεταφορών και έργα συνδέσεων σε λιμένες, αστικές μεταφορές σε πόλεις και ηπειρωτικές περιοχές, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον και μέσα σταθερής τροχιάς, την ηλεκτροκίνηση, κτλ. 

Στα ΠΕΠ θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα εθνικής, περιφερειακής και τοπικής οδοποιίας. 

Στόχος Πολιτικής 4: Μια πιο Κοινωνική Ευρώπη. Περιγράφει υποδομές και δομές για την απασχόληση με προτεραιότητα τις ηλικίες 18-29 ετών, μακροχρόνια ανέργους, ΑμεΑ και πρόσφυγες, την Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επενδύσεις σε υποδομές και δομές δημόσιας υγείας. 

Στόχος Πολιτικής 5: Μια Ευρώπη πιιο κοντά στους πολίτες. Το κεντρικό σημείο εδώ είναι οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) σε αστικές και άλλες περιοχές. 

Ενδεικτική κατανομή ανά Στόχο Πολιτικής: 
ΣΠ 1: 51,2 εκατ. ευρώ 
ΣΠ 2: 81,5 εκατ. ευρώ 
ΣΠ 3: 29,6 εκατ. ευρώ 
ΣΠ 4: 161,3 εκατ. ευρώ 
ΣΠ 5: 72,2 εκατ. ευρώ 

Η εισήγηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου 

Στην εισήγησή του προς το ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, ο πρόεδρος κ. Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε πως δε νοείται στο πλαίσιο της διαβουλευσης η απαρίθμηση έργων και τεχνικών δελτίων. «Δεν είναι αυτό που θέλουμε αλλά διεκδικούμε να συνδιαμορφώσουμε το νέο ΕΣΠΑ με τη Διαχειριστική Αρχή και το Υπουργείο. Διεκδικούμε να συμμετέχει η ΠΕΔ Ηπείρου στην Ομάδα Σχεδιασμού Προγράμματος και στις επιμέρους Ομάδες Σχεδιασμού των Στόχων Πολιτικής» τόνισε. 

Πρόταση της ΚΕΔΕ επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ντακαλέτση, είναι η δημιουργία και θεσμοθέτηση σε επίπεδο Περιφέρειας, κοινού οργάνου της Περιφέρειας και της Π.Ε.Δ., με τη συμμετοχή και αναπτυξιακών φορέων που υλοποιούν προγράμματα LEADER, ως κοινού οργάνου που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική συνεργασία. 

Παράλληλα, πρόταση του κ. Ντακαλέτση ήταν να υποστηριχθεί το μοντέλο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Η ανάπτυξη μιας ευρύτερης περιοχής θα επιτυγχάνεται μέσω των ΟΧΕ, δια της συνεργασίας περισσότερων του ενός Δήμων. «Αυτό όμως, δε μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της υποβολής κάποιων τίτλων έργων. Είναι σκόπιμο να υπάρξει μια ομάδα εργασίας για να πάμε στη συνέχεια με ολοκληρωμένες προτάσεις. Όχι σε τίτλους έργων όπως γινόταν από τη δεκαετία του ’80. Ολιστικά πρέπει να δούμε την ανάπτυξη της Ηπείρου» σημείωσε ο κ. Ντακαλέτσης. 

Η απόφαση του ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ήταν να ακολουθήσει διαβούλευση στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων της Ηπείρου και πολύ πιθανά, να επανέλθει το ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές προτάσεις προς την Διαχειριστική Αρχή, ως τις 15 Φεβρουαρίου που λήγει η διαβούλευση για τους φορείς.
Read More »
Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021
Επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών του, σε συνεργασία με την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 20/01/2021 και ώρα 12:00 ενημερωτική εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης για το πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ: «Επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου». 


Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Αλέξανδρος Πάσχος, αφού χαρακτήρισε πολύ θετική την προκήρυξη της δράσης και συνεχάρη την Διαχειριστική για την εμπλοκή της στην όλη διαδικασία, ανέφερε προβληματισμούς που προκαλεί η προκήρυξη της δράσης, όπως απόδειξη νόμιμης κατοχής χώρου, προπληρωμή δαπάνης κ.α., δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποχρέωση απόκτησης μεγάλου αριθμού θερμαντικών σωμάτων, αντί της παροχής δυνατότητας προμήθειας ισχυρότερου εξοπλισμού σε μικρότερο αριθμό συσκευών. 

Η παρουσίαση της ανωτέρω δράσης έγινε από το στέλεχος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και υπεύθυνο της δράσης, κο Γεωργουλόπουλο Ηλία. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες των παρισταμένων, με παροχή χρήσιμων οδηγιών για την ορθή υποβολή των προτάσεων, και διευκρινίσεων για την υλοποίηση των έργων με κύριο στόχο την ομαλή και χωρίς απώλειες εκταμίευση της δημόσιας χρηματοδότησης. 

Παράλληλα ο ομιλητής προέτρεψε τους υποψηφίους επενδυτές να υποβάλλουν τυχόν ερωτήματά τους στο Περιφερειακό Γραφείο Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, αρμόδιος υπάλληλος κος Στέφανος Ιωάννου. Τα ερωτήματα θα προωθηθούν στο αρμόδιο Υπουργείο για την άμεση απάντησή τους, προς διευκόλυνση τόσο της διαδικασίας άρτιων υποβολών, υποβοηθώντας την εξέλιξη της πορείας της δράσης γενικότερα, όσο και για την πληρέστερη ενημέρωση και άλλων εν δυνάμει επενδυτών. 

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το ανωτέρω πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε με το Περιφερειακό Γραφείο Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, αρμόδιος κος Στέφανος Ιωάννου, τηλ.: 2665029484, email: thesprotia@diaxeiristiki.gr
Read More »
Επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου Επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021

 Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Read More »
Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας  Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Σελίδες