Εκτός Θεσπρωτίας τα 3 σημερινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τη Θεσπρωτία

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020

Εκτός Θεσπρωτίας τα 3 σημερινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τη Θεσπρωτία

Σε άτομα που κατάγονται από τη Θεσπρωτία, δηλαδή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους έχει εκδοθεί στη Θεσπρωτία, τα οποία όμως δεν κατοικούν στο νομό, ανήκουν τα 3 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Η συνεχιζόμενη τακτική του ΕΟΔΥ, να καταγράφει δηλαδή τα κρούσματα με βάση τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στο ΑΜΚΑ, ακόμα και εάν αυτά έχουν εντοπιστεί σε άλλη περιοχή της χώρας, δημιουργεί συχνά αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων, αλλά αυξάνει (στα χαρτιά) και το επιδημιολογικό φορτίο του νομού Θεσπρωτίας.

Read More »
Εκτός Θεσπρωτίας τα 3 σημερινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τη Θεσπρωτία Εκτός Θεσπρωτίας τα 3 σημερινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Η συνήθεια που έγινε λατρεία - Χωρίς νερό ξανά η Πέρδικα!

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Η συνήθεια που έγινε λατρεία - Χωρίς νερό ξανά η Πέρδικα!Χωρίς νερό ξανά η Πέρδικα το Σάββατο το βράδυ. 
Το φαινόμενο πλέον έχει γίνει ενοχλητικά συχνό και έντονο ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. 
Αν και με μειωμένη καλοκαιρινή κίνηση οι διακοπές ήταν πολλές, φανταστείτε τι έχει να συμβεί το επόμενο κανονικό καλοκαίρι. 
Έστω και αν το πρόβλημα υπήρχε πριν από την ανάληψη του δικτύου από τη ΔΕΥΑΗ εκείνη οφείλει να προσφέρει άμεσα μια λύση και να αναζητήσει τους υπαίτιους του προβλήματος σε βάθος χρόνου. 
Μπορεί το δίκτυο της Πέρδικας να είναι ένα παλαιό και κακοσυντηρημένο δίκτυο αλλά αυτό δεν συνέβη αυτόματα και κάποιοι έχουν ευθύνες. 
Μήπως είναι καιρός λοιπόν να γίνει μια έρευνα για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, τις πράξεις που έγιναν και τις παραλείψεις αυτών οι οποίοι ήταν βασικοί υπεύθυνοι ύδρευσης τα τελευταία χρόνια; 
Το πρόβλημα συναντάται για πάνω από μια δεκαετία με τους κατοίκους να στερούνται το πλέον βασικό δημόσιο, με υψηλότατη και τακτική χρέωση, αγαθό χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη και να προτείνει λύση. 
Η ύδρευση αποκαταστάθηκε πλήρως τη Δευτέρα το μεσημέρι για τις ευνοημένες υψομετρικά περιοχές, ενώ για εκείνες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο παραμένει η πίεση σταθερά χαμηλή εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Αναγνώστης
Read More »
Η συνήθεια που έγινε λατρεία - Χωρίς νερό ξανά η Πέρδικα! Η συνήθεια που έγινε λατρεία - Χωρίς νερό ξανά η Πέρδικα! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

3 κρούσματα στη Θεσπρωτία - 20 συνολικά στην Ήπειρο

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
3 κρούσματα στη Θεσπρωτία - 20 συνολικά στην Ήπειρο
Σήμερα, 20/10/2020, δηλώθηκαν 667 επιπλέον κρούσματα. Από τα 615 εγχώρια κρούσματα, τα 88 συνδέονται με γνωστές συρροές
Αναλυτικότερα:

- 45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 27 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ ων οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές 
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή 
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 
- 39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Read More »
3 κρούσματα στη Θεσπρωτία - 20 συνολικά στην Ήπειρο 3 κρούσματα στη Θεσπρωτία - 20 συνολικά στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

667 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα - 8 νέοι θάνατοι

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
667 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα - 8 νέοι θάνατοιΣήμερα ανακοινώνουμε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 συμπολίτεςμας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Read More »
667 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα - 8 νέοι θάνατοι 667 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα - 8 νέοι θάνατοι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Η Πανηπειρωτική για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Η Πανηπειρωτική για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα της ΗγουμενίτσαςΗ Πανηπειρωτική Σ.Ε. καλείται το τελευταίο διάστημα να συμμετέχει, με δικαίωμα λόγου, στα περιφερειακά συμβούλια της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι εξέλιξη την οποία χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή. 
Ξεπερνώντας τις αποστάσεις, λάβαμε μέρος με τηλεδιάσκεψη στις συνεδριάσεις της 26/6 και 27/7/2020. 
Στην μεν πρώτη δια του προέδρου κ. Μάκη Χήτου-Κιάμου τοποθετηθήκαμε για τα αιολικά πάρκα, στη δε δεύτερη δια του ταμία κ. Προκόπη Γκογιάννου, για τα διόδια. Θέματα για τα οποία η ΠΣΕ έχει διαμορφώσει υπεύθυνη θέση. 
Στην τελευταία συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για 30 Σεπτεμβρίου αν και κλήθηκε δεν έγινε δυνατό να συνδεθεί («για τεχνικούς λόγους»), στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, για το οποίο, ήδη είχαμε εκδώσει ήδη σχετική ανακοίνωση τον Ιούλιο. 
Αν και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με το θέμα αυτό την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου η ΠΣΕ δεν κλήθηκε καν. 
Γεννάται το ερώτημα: Ποιοι δεν θέλουν να ακουστεί η φωνή της ΠΣΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο; 
Οι απόδημοι ηπειρώτες έχουν φωνή και έχουν γνώμη για ό, τι γίνετε στην γενέτειρα. 

Έχουν γνώμη για το λιμάνι Ηγουμενίτσας, όπως αναλυτικά στο κείμενο που ακολουθεί:

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΕΝΟΣ 
ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Ηγουμενίτσας και της περιουσίας του, καθώς και της χερσαίας Ζώνης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Η πολιτική αυτή απόφαση «βαφτίζεται», ως αξιοποίηση, ή ως υποπαραχώρηση, ενώ στην ουσία πρόκειται για ολοκληρωμένη ή τμηματική ιδιωτικοποίηση. Αυτή η πολιτική χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις με πρόσχημα κατά κύριο λόγο την ζημιογόνο λειτουργία για το κράτος των υποδομών αυτών. 
Όμως παρά την απαξίωση της πραγματικής Ανάπτυξης του Λιμένος, τα κέρδη του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ) έχουν φτάσει τα 2 εκ. ευρώ κατ΄ έτος και το αποθεματικό του τα 10 εκατομ. ευρώ, που θα ήταν περισσότερα αν πραγματικά στο κέντρο των επιλογών τους ήταν τα συμφέροντα του λαού. 
Υπόσχονται να γίνει το λιμάνι διεθνής κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων. Ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη του τουρισμού κ.α. Που είναι ο σχεδιασμός για κέντρο εμπορευματοκιβωτίων- logistics η σύνδεση με σιδηρόδρομο, η οδική σύνδεση με την Αλβανία;
Στην προκήρυξη για το διεθνή διαγωνισμό δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο κριτήριο, προδιαγραφή, όρος, για το πώς και τι θα αναπτυχτεί στο λιμάνι!
Το λιμάνι και η πορεία του μας αφορά όλους, αφού συμβάλει στη διαμόρφωση των όρων ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών της περιοχής. Οι εργαζόμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι εναπομείναντες αλιείς, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που κίνητρο έχει το κέρδος, από την παράδοση του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η μετατροπή των αλιευτικών καταφυγίων σε τουριστικά στην πραγματικότητα σημαίνουν επιδείνωση της θέσης των αλιέων.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας προσπαθώντας να “χρυσώσει το χάπι” μίλησε και για θέσεις εργασίας την ίδια ώρα που προετοιμάζονται νέες χαριστικές ρυθμίσεις για τους υποψήφιους επενδυτές – αγοραστές των περιφερειακών λιμανιών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η περαιτέρω υπονόμευση των δικαιωμάτων των λιμενεργατών. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε θετικό να περιμένουν και δεν πρέπει να ξεγελαστούν από διλήμματα, από νέες διαβεβαιώσεις.
Οι χρήστες του λιμανιού, επιβάτες, αλιείς που δραστηριοποιούνται στα καταφύγια της Σαγιάδας και Πλαταριάς και οι αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση, βιώνουν την αφαίμαξη του έτσι και αλλιώς πενιχρού εισοδήματός από τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλει ο ΟΛΗΓ ΑΕ. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι έχουν σμπαραλιαστεί. Το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η εκτεταμένη χρήση εργολαβιών και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους θα είναι κυρίαρχη πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων που θα αναλάβουν το λιμάνι. Τα συμπεράσματα από το λιμάνι του Πειραιά που έχει παραχωρηθεί στην κινεζική COSCO είναι καθοριστικά: εντατικοποίηση, μείωση δικαιωμάτων, καταστολή, αποκλεισμός από πρόσβαση στην παραλία, περιορισμός ελεύθερων χώρων, δημιουργία νέων δεξαμενών καυσίμων, εξοστρακισμός της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος με την λειτουργία από την COSCO αντίστοιχης Ζώνης.
Εκτάσεις του λιμένος που σήμερα αξιοποιούνται ως ελεύθεροι χώροι ή μπορούν να γίνουν, αντί να αναπλαστούν προορίζονται για μαρίνες σκαφών, επιχειρηματική και εμπορική δράση. Η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα θα περιορισθεί, με την ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου. Οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης στην παραλιακή οδό, που ανήκει στον ΟΛΗΓ, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, ελεύθερων χώρων για άθληση και αναψυχή, ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα που πλημμυρίζει συχνά την παραλιακή οδό και την πόλη. 
Τα τελευταία σχέδια για πώληση σχεδόν όλου του παραλιακού μετώπου προφανώς θα επιδεινώσουν συνολικά την κατάσταση. Τι σημαίνει «χερσαία ζώνη λιμένα»; Έχει σχέση η «χερσαία ζώνη» με το Δρέπανο; Η χερσαία ζώνη του Δρεπάνου πιθανότατα βρίσκεται εντός των ορίων μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής (Κ.Α.Ζ.) συνολικής έκτασης 9.450 στρεμμάτων, σύμφωνα με την αριθ. 1330/20-06-2003 απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου (ΦΕΚ 951/Β/10-07-2003) σε συνέχεια της αριθ. 67468/1450/6-4-1988 απόφαση του Υφυπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 256/Β/2-5-1988), με την οποία ιδρύθηκε μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής στην περιοχή Δήμου Ηγουμενίτσας, Νομού Θεσπρωτίας. 
Ο χώρος μπροστά από τα κτίρια του Πανεπιστημίου αποτελεί «βόρειο τμήμα του λιμένα Ηγουμενίτσας»; Τι σχέση έχει με το λιμάνι; Τι σχέση έχουν οι δρόμοι της πόλης με το λιμάνι για να ανήκουν στην ΟΛΗΓ Α.Ε.; Στον Δήμο πρέπει να ανήκουν το παραλιακό μέτωπο, και οι δρόμοι της πόλης που ανήκουν σήμερα στην ΟΛΗΓ Α.Ε. σαν «χερσαία ζώνη». Μια ολόκληρη πόλη που μοιραία θα κληθεί ν’ αλλάξει φυσιογνωμία χωρίς το θαλάσσιο μέτωπο της. 
Οι κίνδυνοι για την υγεία και ασφάλεια του λαού στην περιοχή είναι τεράστιοι από τις διάφορες υποδομές πετρελαιοειδών που αναπτύσσονται. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στο Λιμάνι, δεν υπάρχουν ενώ δεν λειτουργεί σταθμός πρώτων βοηθειών στο χώρο του λιμένος. Η δημιουργία υποδομών υποδοχής για τους αγωγούς ενέργειας στο λιμάνι, του σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ (υγροποιημένο αέριο LNG), μόνο κινδύνους για το λαό προμηνύει ενώ αυξάνονται και οι κίνδυνοι για ατύχημα μεγάλης έκτασης από τέτοιες υποδομές, ειδικά κοντά σε περιοχές όπως το Λαδοχώρι.
Η πολιτική αυτή δεν υπηρετεί κανένα «εθνικό συμφέρον», αλλά αφορά τα συμφέροντα μεγάλων ομίλων και έχει ως στόχο τη στήριξη των κερδών τους. Είναι πολιτική που διαχρονικά εφαρμόσθηκε από όλες τις κυβερνήσεις για τους βασικούς τομείς της οικονομίας της πατρίδας μας (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, λιμάνια, τράπεζες) αλλά και βασικές βιομηχανικές υποδομές (Ναυπηγεία, ορυκτός πλούτος κ.λ.π.).
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπως και τα άλλα λιμάνια, οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας. Η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του λιμανιού και της Ηγουμενίτσας προς όφελος του λαού, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τέτοιες επιλογές που υπηρετούν το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.
Χρειαζόμαστε πολιτική πού θα δώσει ώθηση σε κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής, θα συμβάλλει να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της χώρας. 
Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ
Read More »
Η Πανηπειρωτική για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Ηγουμενίτσας Η Πανηπειρωτική για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Ελλάδα - Αλβανία συμφώνησαν να προσφύγουν στη Χάγη

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Ελλάδα - Αλβανία συμφώνησαν να προσφύγουν στη ΧάγηΣε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα ότι «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

«Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του. Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε τις σχέσεις μας ακόμη πιο μπροστά. Είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα» τόνισε και εκτίμησε ότι «όλα μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας».

Δένδιας:«Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μια άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και επισήμανε: «Συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά».

Πρόσθεσε ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα επ' αυτού, μέχρι ακόμη και την εξέταση αναστολής της τελωνειακής ένωσης ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την παραβατική τουρκική συμπεριφορά. Ανέφερε ακόμη την επιστολή του σε Ευρωπαίους ομολόγους του με την οποία ζητάει να σταματήσει η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Τέλος είπε ότι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ είναι κοινός στόχος, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Αυτό που είναι ο κοινός μας στόχος είναι ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για όλους. Αυτή την κοινή μας προσπάθεια υπηρετεί η παρουσία μας σήμερα στα Τίρανα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η υπογραφή συνυποσχετικού.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Read More »
Ελλάδα - Αλβανία συμφώνησαν να προσφύγουν στη Χάγη Ελλάδα - Αλβανία συμφώνησαν να προσφύγουν στη Χάγη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Επίσκεψη του Προϊστάμενου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Θεσπρωτίας στα γραφεία της ΟΛΗΓ ΑΕ

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Επίσκεψη του Προϊστάμενου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Θεσπρωτίας στα γραφεία της ΟΛΗΓ ΑΕ Ο νέος Προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Θεσπρωτίας κ. Γεώργιος Πασχοδήμος και το μέλος της Κ.Ο.Ε.Σ.Α.Δ. της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Βιρβίλης, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου εθιμοτυπική επίσκεψη στα γραφεία της ΟΛΗΓ ΑΕ, όπου τους υποδέχτηκε η Πρόεδρος κ. Ρεγγίνα Δηλαβέρη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Πρόεδρος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και εκφράστηκε η υποστήριξη της Διοίκησης της ΟΛΗΓ στην οργάνωση και διεξαγωγή της τελικής φάσης των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων στην Θεσπρωτία.
Read More »
Επίσκεψη του Προϊστάμενου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Θεσπρωτίας στα γραφεία της ΟΛΗΓ ΑΕ Επίσκεψη του Προϊστάμενου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Θεσπρωτίας στα γραφεία της ΟΛΗΓ ΑΕ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του προστάτη Αγίου Αρτεμίου

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Ηγουμενίτσα: Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του προστάτη Αγίου Αρτεμίου Η 20η Οκτωβρίου έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση της πολιτείας ως «Ημέρα της Αστυνομίας», ενώ παράλληλα και ως ημέρα που τιμάται ο προστάτης του Σώματος Άγιος Αρτέμιος. 

Για το λόγο αυτό, τελέστηκε σήμερα (20-10-2020) το πρωί, δοξολογία σε Ιερούς Ναούς στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειάς μας, όπου δεδομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κλήθηκαν και παρέστησαν αποκλειστικά εκπρόσωποι αστυνομικών υπηρεσιών, συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων αποστράτων. 

Παράλληλα, αναγνώστηκε η ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη. 

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής εθελοντικής αιμοδοσίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, από 19 έως και 21-10-2020, για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Σώματος.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του προστάτη Αγίου Αρτεμίου Ηγουμενίτσα: Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του προστάτη Αγίου Αρτεμίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Συνελήφθη ομογενής στο Ασπροκκλήσι - Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Συνελήφθη ομογενής στο Ασπροκκλήσι - Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών Συνελήφθη, χθες (19-10-2020) το πρωί στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ομογενής, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. 

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας του 1ου Ανακριτικού Τμήματος Ανηλίκων Αθηνών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών. 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Συνελήφθη ομογενής στο Ασπροκκλήσι - Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών Συνελήφθη ομογενής στο Ασπροκκλήσι - Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού - Νέα έκκληση από την Περιφέρεια

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού - Νέα έκκληση από την ΠεριφέρειαΗ εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη τον μήνα Οκτώβριο, έχοντας ενταχθεί σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, εξετάστηκε σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, σε συνέχεια των όσων είχαν συζητηθεί στην επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά το περασμένο Σάββατο στα Ιωάννινα. 

Από την ενημέρωση που έγινε για τα κρούσματα που εντοπίζονται και τις ιχνηλατήσεις που ακολουθούν διαπιστώνεται ότι η διασπορά του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι μεγάλη και ανησυχητική καθώς εντοπίζονται περιπτώσεις όχι μόνο σε καταστήματα εστίασης, αλλά και σε εργασιακούς χώρους με πολυάριθμο προσωπικό. 

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν οδηγίες για εκτεταμένους μοριακούς ελέγχους και λήψη πρόσθετων μέτρων σε επιχείρηση στην οποία εργαζόμενοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκαν επίσης τα ακόλουθα: 
1. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο εστίασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να υποβάλλονται ανά τακτά διαστήματα σε τεστ. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνεται έκκληση στους επαγγελματίες του Μετσόβου να προσέλθουν αύριο στα τεστ που θα διενεργήσει ο ΕΟΔΥ. 
2. Οι ιατροί εργασίας των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, αλλά και να μεριμνούν για την τήρηση των προληπτικών μέτρων, συνδράμοντας και το έργο των ιχνηλατήσεων, προκειμένου να αποτρέπεται η διασπορά του κορωνοϊού εντός των εργασιακών χώρων. 
3. Πρέπει να τηρείται σε απόλυτο βαθμό το καθεστώς καραντίνας από όσους έχουν τεθεί σε αυτό. 
4. H διενέργεια rapid test θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένα εργαστήρια με υπεύθυνους γιατρούς, καθώς όσα τυχόν διενεργούνται σε άλλους χώρους δεν παρέχουν καμία ασφάλεια. 

Τέλος απευθύνεται για μια ακόμη φορά έκκληση, αφενός στους πολίτες για να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τα μέτρα και να χρησιμοποιούν καθολικά τη μάσκα, αφετέρου στους επαγγελματίες ώστε να τηρούν τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση μέτρα, προκειμένου να μην οδηγηθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων στο επίπεδο 4 που θα σημάνει γενικό Lockdown.
Read More »
Σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού - Νέα έκκληση από την Περιφέρεια Σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού - Νέα έκκληση από την Περιφέρεια Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Σύλληψη ημεδαπού οδηγού για μέθη

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020

Σύλληψη ημεδαπού οδηγού για μέθη

Συνελήφθη, χθες (19-10-2020) το απόγευμα στη διασταύρωση Στεφάνης Πρέβεζας, από αστυνομικούς του  Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας, ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Read More »
Σύλληψη ημεδαπού οδηγού για μέθη Σύλληψη ημεδαπού οδηγού για μέθη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Δειγματοληπτικές εξετάσεις από ΕΟΔΥ μέσω rapid test σε ορεινές περιοχές με αφετηρία το Μέτσοβο

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Δειγματοληπτικές εξετάσεις από ΕΟΔΥ μέσω rapid test σε ορεινές περιοχές με αφετηρία το Μέτσοβο H Περιφέρεια Ηπείρου και οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σειρά δειγματοληπτικών εξετάσεων μέσω rapid test σε ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Η αρχή θα γίνει από το Μέτσοβο και θα ακολουθήσουν η Κόνιτσα, τα Δολιανά, το Ζαγόρι κ.α.. 

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η εξυπηρέτηση πολιτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε είναι και ηλικιωμένοι και έχουν δυσκολία στη μετακίνηση. Επίσης βαρύτητα δίνεται και στη διένεργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και για επιδημιολογικούς ελέγχους λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα. 

Η λήψη δειγμάτων στο Μέτσοβο έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 από ώρα 9.30 π.μ. έως 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία. Για έλεγχο μπορούν να προσέλθουν και κάτοικοι των άλλων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Μετσόβου.
Read More »
Δειγματοληπτικές εξετάσεις από ΕΟΔΥ μέσω rapid test σε ορεινές περιοχές με αφετηρία το Μέτσοβο Δειγματοληπτικές εξετάσεις από ΕΟΔΥ μέσω rapid test σε ορεινές περιοχές με αφετηρία το Μέτσοβο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

"Βιομηχανία" αναθέσεων στο δήμο Φιλιατών - 1.000.000€ σε 1 χρόνο

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
"Βιομηχανία" αναθέσεων στο δήμο Φιλιατών - 1.000.000€ σε 1 χρόνοΗ δημοτική αρχή Φιλιατών έχει επιλέξει το δρόμο των απευθείας αναθέσεων σε όλα τα ζητήματα και δεν προβαίνει παρά ελάχιστες φορές σε δημοπρασίες και διαγωνισμούς.

Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα που πραγματοποιήσαμε για τις απευθείας αναθέσεις της νέα δημοτικής θητείας, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Αρχής γενομένης την 6η Σεπτεμβρίου 2019 και με την αριθμό 148/2019 απόφαση του δημάρχου για την προμήθεια αμμοχάλικου, μέχρι και την 14η Οκτωβρίου 2020 και με την αριθμό 231/2020 απόφασή του, έχουν δοθεί συνολικά 260 απευθείας αναθέσεις συνολικού ποσού 927.938.32€ χωρίς ΦΠΑ, 1.150.643,52€ με ΦΠΑ.

Όπως διαπιστώσαμε, πολλές αναθέσεις επαναλαμβάνονται προς συγκεκριμένους προμηθευτές και εργολάβους, ενώ πολλές είναι και οι περιπτώσεις κατάτμησης, ώστε ένα μεγάλο έργο να σπάσει σε μικρά κομμάτια, δίνοντας τη δυνατότητα (;) στο δήμαρχο να το αναθέσει σε 3-4 άτομα της επιλογής του.

Για παράδειγμα συγκεκριμένος εργολάβος (Κ.Π.), που έχει λάβει 9 απευθείας αναθέσεις συνολικού ποσού 48.913.38€. Ή άλλος εργολάβος (Κ.Σ.) που έχει λάβει 5 αναθέσεις συνολικού ποσού 41.512,91€, όπως και η εταιρεία (Τ.Κ.Ε.) που έχει λάβει μέσω 3 αναθέσεων 50.000€.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και είναι αναμφισβήτητα, αφού είναι όλα δημοσιευμένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και δεν μπορούν αντικρουστούν πλέον με τα ψέματα του δημάρχου, τόσο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όσο και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του. 

Με τη μέθοδο που έχει επιλέξει η σημερινή δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Φιλιατών κ. Παππάς, είναι ολοφάνερο πως γίνεται κατασπατάληση των χρημάτων των δημοτών, για εξυπηρέτηση πολιτικών και όχι μόνο συμφερόντων, αφού σε περίπτωση διαγωνισμού το ποσοστό έκπτωσης συνήθως κυμαίνεται από 30% εως και 50%.

Παρά το νόμιμο της υπόθεσης δε σημαίνει ότι μία δημοτική αρχή μπορεί να δίνει διαρκώς έργα με απευθείας ανάθεση, αφού ο νομοθέτης δίνει αυτό το δικαίωμα μόνο για έκτακτες περιπτώσεις.

Read More »
"Βιομηχανία" αναθέσεων στο δήμο Φιλιατών - 1.000.000€ σε 1 χρόνο "Βιομηχανία" αναθέσεων στο δήμο Φιλιατών - 1.000.000€ σε 1 χρόνο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Αλλαγή ώρας την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Αλλαγή ώρας την Κυριακή 25 ΟκτωβρίουΚάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η χειμερινή ώρα.

Έτσι, φέτος, η αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, με τους δείκτες των ρολογιών να γυρίζουν μια ώρα πίσω στις 04.00 τα ξημερώματα.

Αλλαγή ώρας 2020, αλλά για πόσο ακόμη θα αλλάζουμε τους δείκτες των ρολογιών; Αλλάζει σε χειμερινή η ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, με τους δείκτες των ρολογιών να πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω τα ξημερώματα.

To ζήτημα που απασχολεί αρκετά τον τελευταίο καιρό είναι σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η αλλαγή της ώρας διότι για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.
Read More »
Αλλαγή ώρας την Κυριακή 25 Οκτωβρίου Αλλαγή ώρας την Κυριακή 25 Οκτωβρίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Κλειστά τελωνεία, ανοιχτά περάσματα

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Κλειστά τελωνεία, ανοιχτά περάσματαΌλο και περισσότερες είναι οι πληροφορίες που φτάνουν από ακριτικά χωριά για συνεχή περάσματα υπηκόων από την γείτονα που είτε θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο στο Τελωνείο και την επταήμερη καραντίνα, είτε δεν διαθέτουν αρνητικό τεστ, είτε δεν μπορούν να μετακινηθούν νόμιμα λόγω των τελωνείων που παραμένουν κλειστά σε Μαυρομάτι και Μέρτζιανη.

Τα περάσματα άλλωστε είναι πολλά… Σε κάποια σημεία επιτρέπουν την κίνηση και αυτοκινήτων..

Τελωνεία κλειστά ή με μέτρα που αποσκοπούν μόνο στην ταλαιπωρία όπως αυτό της επταήμερης καραντίνας καθώς η διέλευση προϋποθέτει αρνητικό τεστ και περάσματα ανοιχτά για όσους τα ξέρουν που μάλλον δεν είναι και λίγοι..

Read More »
Κλειστά τελωνεία, ανοιχτά περάσματα Κλειστά τελωνεία, ανοιχτά περάσματα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ σε χιλιάδες οικογένειες - Ποιοι τα δικαιούνται

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ σε χιλιάδες οικογένειες - Ποιοι τα δικαιούνταιΤη δυνατότητα σε χιλιάδες οικογένειες να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και μάλιστα, δωρεάν, δίνει ο ΟΑΕΔ. Δικαιούχοι της κοινωνικής παροχής θα είναι πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας. Πρόκειται, δηλαδή, για ανθρώπους που έχουν χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, στους οποίους θα παραχωρηθούν κατοικίες που αγοράστηκαν από τον τέως Ο.Ε.Κ. και εξακολουθούν να παραμένουν κενές και αδιάθετες.

Αναλυτικά, τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων»:

1. Οι κατοικίες που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης κατοικιών σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ. Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) δύναται να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης του Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.

2. Ως έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες ορίζονται ενδεικτικά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, το χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, και κάθε άλλη εξαιρετική και επιτακτική ανάγκη που προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ..

3. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις κατοικιών που αγοράστηκαν από τον τ. Ο.Ε.Κ. με τα Προγράμματα Αγοράς Κατοικιών και Διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.) και εξακολουθούν να παραμένουν κενές και αδιάθετες.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ., δυνάμει του άρθρου 8 του β.δ. 803/1970 (Α΄271), συστήνει και ορίζει έκτακτες επιτροπές για την προετοιμασία της διαδικασίας διάθεσης των κατοικιών κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 και για την υποβολή σχετικής γνωμοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ..

5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση της παρ. 1 και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Read More »
Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ σε χιλιάδες οικογένειες - Ποιοι τα δικαιούνται Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ σε χιλιάδες οικογένειες - Ποιοι τα δικαιούνται Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Ειδ. Γραμματέας στην «ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ» ο Θεσπρωτός Γιάννης Βέλλης

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Ειδ. Γραμματέας στην «ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ» ο Θεσπρωτός Γιάννης ΒέλληςΤο νέο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ», που προέκυψε μετά τις αρχαιρεσίες, την 11/10/2020, είναι: 
Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Καρούσος 
Αντιπρόεδρος: Παύλος Ναθαναήλ 
Γεν. Γραμματέας: Γιώργος Μαρινάκης 
Γεν. Έφορος: Δημήτρης Λαμπρόπουλος 
Ειδ. Γραμματέας: Γιάννης Βέλλης 
Ταμίας: Ελένη Κοντόζογλου – Συκά 
Μέλη: Αυγερινός Ανδρέου, Βίβιαν Γιαννούδη, Γιώργος Σταυράκης 

Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών ιδρύθηκε το 1934 με έδρα την Αθήνα και εκπροσωπεί επαγγελματίες συγγραφείς. Σκοπός και το έργο της Ε.Ε.Λ είναι η παραγωγή πνευματικού και πολιτιστικού έργου ενώ αγωνίζεται και για τα δικαιώματα των Ελλήνων λογοτεχνών! Μέλη της υπήρξαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των Ελληνικών Γραμμάτων. 

Πρόεδροι της εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών διετέλεσαν ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο Νίκος Βέης και άλλοι. Ιδρυτικά μέλη της, οι: 

Κωστής Παλαμάς, Ν. Καζαντζάκης, Αν. Τραυλαντώνης, Γαλ. Καζαντζάκη, Άγ. Σημηριώτης, Κώστας Ουρανής, Στρ. Μυριβήλης, Αρ. Καμπάνης, Π. Νιρβάνας, Κ. Βάρναλης, Ρήγας Γκόλφης, Λαύρας Πετιμεζάς, Θρ. Καστανάκης, Σωτ. Σκίπης, Καρθαίος, Όμηρος Μπεκές, Β. Δασκαλάκης, Φ. Κόντογλου, Αντ. Γιαλούρης, Άλκης Θρύλος, Ειρήνη Δημητρακοπούλου, Μυρτιώτισσα, Αθηνά Ταρσούλη, Δημ. Βουτυράς, Ν. Ποριώτης, Ηλ. Βουτιερίδης, Γ. Βλαχογιάννης, Ζαχ. Παπαντωνίου, Σπ. Μελάς, Φώτος Πολίτης, Γ. Δροσίνης, Απ. Μαμμέλης, Αγγ. Σικελιανός, Γ. Δελης, Γ. Αθανασιάδης Νόβας, Τ. Μωραϊτίνης, Π. Χορν, Μ. Σιγούρος, Αλ. Πάλλης, Πετρ. Βλαστός, Άγγ. Τερζάκης, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Κ. Μπαστιάς, Στ. Δάφνης, Αιμ. Δάφνη, Κ. Εμμανουήλ, Κ. Παράσχος, Μ. Αυγέρης, Έλλη Δασκαλάκη, Αν. Δρίβας, Μελής Νικολαΐδης, Γ. Κ Σταμπολής, Αθ. Σαραντίδη, Ν. Μπουφίδης, Γιώργος Ροντάκης, Στρατής Δούκας, Χρ. Λεβάντας, Πέτρος Χάρης, Λιλ. Νάκου, Ηλίας Βενέζης, Κώστας Αθανασιάδης, Τάκης Μπαρλάς, Γ. Οικονομίδης, Τέλλος Άγρας. Β. Φρέρης, Θρ. Σταύρου, Γ. Θεοτοκάς, Τάκης Παπατσώνης, Λ. Καρζής, Στ. Σπεράντζας, Μ. Στασινόπουλος, Ιουλία Περσάκη, Μ. Κουντουράς, Λιλή Ίακωβίδη, Λ. Κουκούλας. 

Γενναδίου 8 και Ακαδημίας (7ος όροφος), 106 78 Αθήνα, τηλ. 210-3834559 Fax: 210-3820062, e-mail: eel@otenet.gr – website: www.eel.org.gr
Read More »
Ειδ. Γραμματέας στην «ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ» ο Θεσπρωτός Γιάννης Βέλλης Ειδ. Γραμματέας στην «ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ» ο Θεσπρωτός Γιάννης Βέλλης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο ΗπείρουΤο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου θα συνεδριάσει -μέσω τηλεδιάσκεψης- την Πέμπτη είκοσι δύο (22) Οκτωβρίου 2020, και ώρα 14.00, με θέματα Ημερήσιας Διάταξης: 

1. Έγκριση 5ης τροποποίησης του Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2020. 
(εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού) 

2. Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου, για το Γ΄ τρίμηνο του 2020. 
(εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού) 

3. Λήψη απόφασης για την υποβολή της πράξης με τίτλο: «Δικτύωση και προβολή της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» Άξονα Προτεραιότητας: 2 «Προστασία Του Περιβάλλοντος Και Αειφόρος Ανάπτυξη» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου με κωδ. πρόσκλησης στο ΟΠΣΑΑ: 3301./ΕΥΔΠ_92 
(εισήγηση: η Δ/νση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου)
Read More »
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Επίσκεψη της Προέδρου του ΠΑΚΠΠΟ στα γραφεία του ΟΛΗΓ

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Επίσκεψη της Προέδρου του ΠΑΚΠΠΟ στα γραφεία του ΟΛΗΓ Τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου η Πρόεδρος ΠΑΚΠΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας κα Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου, στο πλαίσιο επαφών με τοπικούς φορείς, ενημερώνοντας τη Διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ για τις δράσεις και τις προοπτικές σε θέματα αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωνικής προστασίας. Από την πλευρά της η Διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει διαρκής συνεργασία των δύο πλευρών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας στο σημαντικό έργο που επιτελείται από το ΠΑΚΠΠΟ.
Read More »
Επίσκεψη της Προέδρου του ΠΑΚΠΠΟ στα γραφεία του ΟΛΗΓ Επίσκεψη της Προέδρου του ΠΑΚΠΠΟ στα γραφεία του ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)

http://4.bp.blogspot.com/-sEWxJo-h6wE/UILpz765LrI/AAAAAAAAbeA/whzniqAoCmA/s1600/892FM_PA200119.JPG


Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται μέσα στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί. 
Με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Κρήτη.

Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά "κατ' οίκον", δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Από παλιά, ένα άχρωμο αλκοολούχο ποτό παράγεται και πίνεται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι γνωστό με διάφορα ονόματα: τσίπουρο, αράκ, γκράππα. Αποστάζεται από τα παραπροϊόντα του κρασιού, σαν ο άνθρωπος να θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αμπέλι.

Τσίπουρο ονομάζεται στην Ελλάδα το απόσταγμα από στέμφυλα. Παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχουν η Μακεδονία, η Κρήτη, η Θεσσαλία, και η Ήπειρος.

Πρώτη ύλη για την παραγωγή αποστάγματος είναι τα στέμφυλα, δηλαδή η μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Αυτή η μάζα αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών, τα γίγαρτα (κουκούτσια) ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό αζύμωτου γλεύκους (μούστου), γλεύκους σε ζύμωση ή και πλήρους ζυμωμένου γλεύκους (κρασιού). Γενικά, τα γίγαρτα αποτελούν το 3-6%, η φλούδα το 6-9% και η σάρκα το 75-85% αυτής της μάζας. Η σάρκα του σταφυλιού αποτελείται κατά 0,5% από στερεά συστατικά. Τα στέμφυλα, για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση, ώστε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη. Το τσίπουρο μπορεί να παραχθεί από στέμφυλα που είναι ζυμωμένα και προέρχονται από ερυθρή οινοποίηση με μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στέμφυλα που ζυμώνονται ξεχωριστά, από τον κύριο όγκο του γλεύκους, τα οποία προέρχονται από λευκά σταφύλια, αλλά και από ερυθρά σταφύλια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ροζέ ή λευκού κρασιού με απευθείας συμπίεση.

Πρώτη ενέργεια για την παραγωγή αποστάγματος από λευκά αζύμωτα στέμφυλα είναι η ζύμωσή τους. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 30 ημέρες, όταν τα στέμφυλα ζυμώνονται μόνα τους, και πολύ λιγότερο όταν ζυμώνονται μαζί με το μούστο. Κατά την πρώτη απόσταξη παίρνουμε ένα απόσταγμα (σούμα) που αποτελεί το 15 με 20% του αρχικού όγκου. Μετά το τέλος της απόσταξης, το υπόλειμμα απορρίπτεται. Στη δεύτερη απόσταξη γεμίζουμε τον άμβυκα (καζάνι) κατά 80-90% με σούμα. Πολλές φορές, το προϊόν που λαμβάνεται από την πρώτη απόσταξη καταναλώνεται χωρίς να υποστεί δεύτερη απόσταξη. Το διπλοαποσταγμένο τσίπουρο, όμως, είναι καθαρότερο και λεπτότερο σε άρωμα και γεύση.

Στη δεύτερη απόσταξη είναι δυνατόν να προσθέσουμε αρωματικές πρώτες ύλες όπως γλυκάνισο, μάραθο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Μετά τη δεύτερη απόσταξη αφαιρούμε το πρώτο 0,5 με 1 λίτρο. Έχει μεγάλο αλκοολικό βαθμό και αποτελεί την «κεφαλή». Κατόπιν συλλέγουμε την «καρδιά» η οποία αντιπροσωπεύει το 50% του αρχικού όγκου. Είναι το κλάσμα που περιέχει τα επιθυμητά συστατικά και το οποίο, αφού αραιωθεί για να επιτύχουμε τους επιθυμητούς αλκοολικούς βαθμούς, θα δοθεί στην κατανάλωση ως τσίπουρο. Το υπόλοιπο, την «ουρά», το συλλέγουμε και το τοποθετούμε στα στέμφυλα ή στη σούμα για να γίνει νέα απόσταξη. Καλός αλκοολικός βαθμός θεωρείται αυτός των 38-45% κατ' όγκο.

Η παρακολούθηση της απόσταξης θέλει μεγάλη προσοχή. Η θέρμανση του άμβυκα μπορεί να γίνει με ξύλα, κάρβουνο ή υγραέριο. Στην περίπτωση ξύλων ή κάρβουνου, η θέρμανση ρυθμίζεται ανάλογα με την τροφοδοσία και με την παροχή αέρα, ανοίγοντας ή κλείνοντας την πόρτα που βρίσκεται κάτω από την εστία. Οι ατμοί νερού, αλκοόλης και άλλων πτητικών συστατικών θα κατευθυνθούν προς τον ψυκτήρα και θα παραληφθούν ως απόσταγμα.

Ο σύγχρονος τρόπος παρασκευής τσίπουρου από βιομηχανικές μονάδες γίνεται με τη μέθοδο της κλασματικής απόσταξης -ασυνεχούς απόσταξης κυρίως-, όπου χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας κατασκευής ατμοκάζάνα, πλήρως ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα και ελεγχόμενα. Αυτό επιτρέπει την παρασκευή ενός πολλαπλά αποσταγμένου προϊόντος υψηλής ποιότητας, μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ουσίες της απόσταξης στο ελάχιστο και επιτρέποντας στον παραγωγό να κάνει την επιθυμητή ανάμειξη μεταξύ κεφαλών,καρδιάς και ουρών.

Από 1η Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα θα «βράζει» ο τόπος. 
Παραδοσιακά καζάνια ετοιμάζουν το «αγιονέρι», με αποκορύφωμα τις διάφορες γιορτές τσίπουρου σε πολλές περιοχές (Μακεδονία, Ήπειρο), οι οποίες συνοδεύονται με παραδοσιακά γλέντια. 
H πώληση αποσταγμάτων για απ' ευθείας κατανάλωση ήταν απαγορευμένη μέχρι το 1988. 
Μόνο οι αμπελουργοί σε ορισμένες περιοχές είχαν το δικαίωμα να αποστάζουν και να εμπορεύονται, σε τοπικό επίπεδο, τα στέμφυλα, ενώ επιτρεπόταν και η πώληση του αποστάγματος σε εταιρείες παραγωγής οινοπνεύματος. 
Σήμερα, με την ψήφιση νόμου από το 1988 για την παραγωγή αποστάγματος στέμφυλων, επιτρέπεται η παραγωγή και διάθεση τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα μόνο με ειδική άδεια. 
Το τσίπουρο αυτό φορολογείται, ενώ η διάθεση του μη εμφιαλωμένου (χύμα) αποστάγματος απαγορεύεται.

Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων (ή στράφυλα ή τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη (υπολείμματα) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Επίσης είναι δυνατή η απόσταξη ολόκληρων των σταφυλιών, οπότε σε αυτήν την περίπτωση η απόδοση είναι μεγαλύτερη, ή και έτοιμου κρασιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο λευκά όσο και κόκκινα σταφύλια.
Κατά την απόσταξη προστίθενται κάποιες φορές στον αποστακτήρα, εκτός από τα στέμφυλα, διάφορες αρωματικές ουσίες, όπως γλυκάνισος, μάραθος κ.ά. ή στην Κρήτη φύλλα καρυδιάς. Ο γλυκάνισος είναι η αιτία του "ασπρίσματος" του τσίπουρου όταν προστίθεται νερό ή πάγος.
Συχνά το τσίπουρο αποστάζεται και δεύτερη φορά, αφού έτσι βελτιώνεται η ποιότητά του.


Το τσίπουρο σερβίρεται σε μικρά ποτήρια και καταναλώνεται κάποιες φορές σκέτο, αλλά συνήθως σε συνοδεία με μεζέδες. Εκλεκτοί μεζέδες για τσίπουρο θεωρούνται ο παστουρμάς, τα παστά και οι ελιές. Πολλές φορές προστίθεται στο ποτό νερό ή πάγος. Σε κάποια δε μοναστήρια του Αγίου Όρους οι μοναχοί υποδέχονται τους επισκέπτες με τσίπουρο και ένα λουκούμι, ο συνδυασμός των οποίων χαλαρώνει τους μύες και προσφέρει ενέργεια.

Αν και το τσίπουρο υπήρξε ανέκαθεν «οικιακό» ποτό, τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί είδος ευρείας κατανάλωσης σε ταβέρνες και άλλα σχετικά καταστήματα· εξάλλου, περίφημα είναι τα γνωστά τσιπουράδικα σε πολλές -κυρίως παραθαλάσσιες- περιοχές της Ελλάδας, τα οποία προσφέρουν τσίπουρο συνοδεία μιας μεγάλης ποικιλίας τσιπουρομεζέδων.

Στα περισσότερα τέτοια τσιπουράδικα (αντίστοιχα για το ούζο είναι τα ουζερί) το τσίπουρο σερβίρεται σε καραφάκια των 250 ml, ή σε φιαλίδια των 25 ml, τα λεγόμενα εικοσπεντάρια. 
Ανάλογοι της παραγγελίας (αριθμός ατόμων, ποσότητα παραγγελίας) είναι και οι μεζέδες, οι οποίοι εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της οινοποσίας με «γαστρονομική πρόοδο»· αρχικά κάτι λιτό, όπως λίγο τυρί και ελιές, και σταδιακά όλο και πιο περίπλοκες γεύσεις.

Η όλη διαδικασία αποτελεί μια τελετουργία, ο σκοπός της οποίας για τον συνδαιτημόνα δεν είναι ούτε να μεθύσει, ούτε να χορτάσει, αλλά να παρατείνει την κοινωνική συναναστροφή και την ευχάριστη διάθεση στο μέγιστο δυνατό.

Read More »
Παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ) Παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020 Rating: 5

Σελίδες