Το γεφύρι της Πλάκας «ξαναγεννιέται»

Κυριακή, Αυγούστου 11, 2019
Το γεφύρι της Πλάκας «ξαναγεννιέται»

 


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναστήλωσης στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, τεσσεράμισι χρόνια μετά την κατάρρευσή του.

Τα έργα εξελίσσονται κυρίως στο δυτικό κι ανατολικό βάθρο ώστε να τοποθετηθεί ο μεταλλότυπος, δηλαδή το καλούπι για την ανάπτυξη του μεγάλου τόξου που αποτελούσε το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του γεφυριού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στόχος είναι οι εργασίες να αποπερατωθούν το φθινόπωρο ωστόσο το καλούπι θα παραμείνει στη θέση του και την χειμερινή περίοδο προκειμένου να καταγραφούν και να μελετηθούν «αντιδράσεις» του έργου.Τον Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται να γίνει η παράδοση. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αναστήλωση στην Ελλάδα τέτοιας κλίμακας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα του τόπου.

Το Σάββατο το εργοτάξιο επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος είδε από κοντά την εξέλιξη των εργασιών.

Read More »
Το γεφύρι της Πλάκας «ξαναγεννιέται» Το γεφύρι της Πλάκας «ξαναγεννιέται» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 11, 2019 Rating: 5

Στο Μοναστήρι της Βροσίνας βρέθηκε η ενορία Κεστρίνης για την παράκληση της Παναγίας

Κυριακή, Αυγούστου 11, 2019
Στο Μοναστήρι της Βροσίνας βρέθηκε η ενορία Κεστρίνης για την παράκληση της Παναγίας 
 

Στο Μοναστήρι της Βροσίνας, την Παναγία την Ραϊδιώτισσα, βρέθηκαν ενορίτες (μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες) από την ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας για την παράκληση της Παναγίας. Μέσα σ' ένα υπέροχο τοπίο, αφού χρειάστηκε μια μικρή πορεία ανάβασης, κατά την παράκληση στο μικρό ναό του Μοναστηριού, οι προσκυνητές συνέδεσαν το δάπεδο της ψυχής τους, που είναι τα βιώματα του παρόντος κόσμου, με την οροφή της ψυχής τους, που είναι η προσδοκία της σωτηρίας με τη μεσολάβηση της Παναγίας. Μιλώντας στους πιστούς ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος επεσήμανε ότι η Παναγία ως άνθρωπος ήταν σαν όλους εμάς. 
Δεν είχε κάτι το ξεχωριστό. Δεν είχε κάτι, που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε εμείς. Πού, όμως είναι η διαφορά της με εμάς; Το ότι είχε σταθερή και απεριόριστη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και ήταν υποταγμένη σ' αυτό. Κάτι, που δεν συμβαίνει με εμάς, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και να συμβεί. Αρκεί να το θελήσουμε και να το επιδιώξουμε και να το μοχθήσουμε με ιδιαίτερη επιμονή και συνεχή αγώνα. 
Ο σεβάσμιος εφημέριος της Βροσίνας π. Ελευθέριος Παππάς, που υποδέχθηκε θερμά τους ενορίτες της Κεστρίνης, αναφέρθηκε στο ανακαινιστικό έργο, που γίνεται στη Μονή. Όπως χαρακτηριστικά είπε "θα μοχθώ μέχρι του θανάτου μου να συνεχιστεί η ανακατασκευή των παλαιών κελιών και όραμά μου είναι η αναγέννησή της". 
Μέχρι στιγμής έχουν αναπαλαιωθεί το καθολικό, ένα κελί και ο χώρος υποδοχής. Οι πιστοί, ένιωσαν σε ατομικό επίπεδο ότι ανέβηκαν μια "κλίμακα" στην προσπάθεια αδειάσματος του μέσα τους κόσμο από κάθε τι αρνητικό, κάτι, που διευκολύνει την πορεία προς το Θεό και τη μετοχή-συμμετοχή στο γίγνεσθαι της Αλήθειας. Να σημειωθεί ότι η μεταφορά των πιστών έγινε με λεωφορείο, που παραχώρησε δωρεάν ο δήμος Φιλιατών.

Read More »
Στο Μοναστήρι της Βροσίνας βρέθηκε η ενορία Κεστρίνης για την παράκληση της Παναγίας Στο Μοναστήρι της Βροσίνας βρέθηκε η ενορία Κεστρίνης για την παράκληση της Παναγίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 11, 2019 Rating: 5

Μοιραίες διακοπές για 64χρονο τουρίστα (ΦΩΤΟ)

Κυριακή, Αυγούστου 11, 2019
Μοιραίες διακοπές για 64χρονο τουρίστα (ΦΩΤΟ)


 


Μοιραίο έμελλε να είναι το ταξίδι στην Ήπειρο για 64χρονο Γερμανό τουρίστα, όταν καθώς κινούνταν με την μοτοσικλέτα του στην παλιά Ε.Ο Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας κοντά στο μνημείο της Αγρότισσας στο Σουλόπουλο , υπό συνθήκες που διερευνώνται , εξετράπη της πορείας του και ανετράπη .

Σημειώνεται ότι ο άτυχος 64χρονος βρισκόταν στην περιοχή με τέσσερις φίλους του για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, επίσης μοτοσικλετιστές.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας ενώ ο 64χρονος διακομίσθηκε στο Κ.Υ Βουτσαρά όπου διαπιστώθηκε δυστυχώς ο θάνατός του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο θάνατός του να οφείλεται σε παθολογικά αίτια,σε κάποια αδιαθεσία που τον έκανε να χάσει τον έλεγχο της μηχανής του και όχι στην πτώση του από αυτή .

Την υπόθεση ερευνά το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων ενώ φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του αναμένεται να ρίξει η διενέργεια νεκροψίας -νεκροτομής.
Read More »
Μοιραίες διακοπές για 64χρονο τουρίστα (ΦΩΤΟ) Μοιραίες διακοπές για 64χρονο τουρίστα (ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 11, 2019 Rating: 5

Σελίδες