Θεσπρωτία: Ξεκινάνε αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου

Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018

Έκκληση προς τους καταστηματάρχες, για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, απηύθυνε μιλώντας την Παρασκευή στα τοπικά ΜΜΕ της θεσπρωτίας, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννης Νικόπουλος.
Να σημειωθεί πως χθες το πρωί στα γραφεία της Διεύθυνσης Υγείας Π.Ε Θεσπρωτίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των εκλεκτικών φορέων, για τα δεδομένα που ισχύουν μετά την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για την αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά και των προστίμων που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ θα γίνει και συντονισμός των ενεργειών των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Ο κ. Νικολόπουλος πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με το προεδρείο του Συλλόγου καταστημάτων εστίασης "ΟΜΟΝΟΙΑ".Read More »
Θεσπρωτία: Ξεκινάνε αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου Θεσπρωτία: Ξεκινάνε αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Τα προβλήματα των Ναυτεργατών στην γραμμή της Αδριατικής

Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018

Με το έγγραφό μας αυτό θέλουμε να σας επισημάνουμε για μια ακόμα φορά τα προβλήματα που είναι στενά συνδεδεμένα τόσο με τις εργασιακές σχέσεις των Ναυτεργατών όσο και με την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τις ειδικές συνθέσεις που έχουν δοθεί σε όλα τα πλοία ελληνικής σημαίας που εκτελούν τακτικά δρομολόγια στην γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Αδριατική που μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις έως και 40% και σε επιμέρους ειδικότητες έως και 80%, έχουν προκαλέσει υπερβάσεις των ωρών εργασίας και δραματικές μειώσεις των ωρών ανάπαυσης γεγονός που είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και με διαρκή κίνδυνο ατυχημάτων.

Ανάλογη και χειρότερη είναι η κατάσταση στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία Ιταλικής σημαίας που είναι δρομολογημένα στην Αδριατική που απασχολούνται και έλληνες Ναυτεργάτες και στα οποία οι οργανικές συνθέσεις είναι τραγικά ανεπαρκείς για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών και παράλληλα υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που συνδέονται με την κοινωνική ασφάλιση των ελλήνων Ναυτεργατών που η υπηρεσία τους υπολογίζεται στο ΝΑΤ εφόσον συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας σε πλήρη αντίθεση με τα ισχύοντα στο ελληνικό κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα των ελλήνων Ναυτικών.Μέσα στο τεράστιο εύρος των καθηκόντων που επίσημα από την νομοθεσία έχουν τα μέλη μας στην συγκεκριμένη κατηγορία πλοίων και η δραματική επιβάρυνση που έχει δημιουργηθεί με τις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων που συνεπάγεται σε καθημερινή βάση εντατικοποίηση της δουλειάς και προκλήσεις εργατικών ατυχημάτων.

Οι Ναυτιλιακές εταιρίες επιχειρούν να μετατρέψουν τον κλάδο μας και άλλες ειδικότητες Ναυτεργατών σε «κυνηγούς» των μεταναστών με σκοπό να αποτρέψουν την είσοδό τους στα πλοία με προορισμό την Ιταλία.

Τα κλειστά σύνορα, η ύψωση φρακτών, η παρεμπόδιση με όλα τα μέσα να αποτραπεί η έξοδος των μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση στο λιμάνι της Πάτρας που θύματά της από την μια είναι οι μετανάστες και από την άλλη οι Ναυτεργάτες τους οποίους οι εμπλεκόμενες ναυτιλιακές εταιρίες προσπαθούν να τους μεταχειριστούν ως αστυνομικά και ενίοτε κατασταλτικά όργανα στην υπηρεσία των συμφερόντων τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΝ, τις κατά τόπους λιμενικές αρχές και τις Ναυτιλιακές εταιρίες να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε συμμετοχή και εμπλοκή των Ναυτεργατών στους ελέγχους για την είσοδο μεταναστών στα πλοία της γραμμής Ελλάδας – Ιταλίας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ 


 
Read More »
Τα προβλήματα των Ναυτεργατών στην γραμμή της Αδριατικής Τα προβλήματα των Ναυτεργατών στην γραμμή της Αδριατικής Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε αποφάσισε τα εξής:


1) Καλούμε σε κινητοποίηση στην Εφορία Ηγουμενίτσας την Τρίτη στις 7 το πρωί ενάντια στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς.

2) Αποφασίσαμε απεργία στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών για την ΠΕΜΠΤΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ για να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ, που θα πραγματοποιήσουν απεργία εκείνη την ημέρα, με θέμα την υπογραφή ΣΣΕ, τις αυξήσεις στους μισθούς κ.α.

3) Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη δίωξη των 35 συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ που στις 20 Φλεβάρη ξαναδικάζονται επειδή υπερασπίστηκαν το δίκιο των εργαζομένων.


Read More »
Αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας Αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Παραμένει στη θέση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος ο Θεσπρωτός Σταμάτης Ράπτης

Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018


Παραμένει στη θέση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για ένα χρόνο ακόμα, ο αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, όπως αναφέρεται στο Προεδρικό διάταγμα, που εκδόθηκε στην Αθήνα την 16 Φεβρουαρίου 2018 «μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 12 και 13 παρ. 2 του Π.Δ. 81/2012 (Α ́ 139) και την αριθ. 1 Απόφαση της 4ης Συνεδρίασης της 16-02-2018 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ.)».

Ο κ. Ράπτης ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού στις 16 Φεβρουαρίου 2016 και πλέον συμπεριλαμβάνεται στη μικρή λίστα με τους μακροβιότερους Αρχηγούς του ΛΣ καθώς συνήθως οι προκάτοχοι του αποστρατεύονταν μετά από δυο χρόνια.

Ο κ. Ράπτης είχε διαχειριστεί τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο και το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό, ενώ η παραμονή του στη θέση του αρχηγού ήρθε λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που εξέφρασε τη στήριξη του στα στελέχη του ΛΣ με αφορμή το επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού.


 
Read More »
Παραμένει στη θέση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος ο Θεσπρωτός Σταμάτης Ράπτης Παραμένει στη θέση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος ο Θεσπρωτός Σταμάτης Ράπτης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Με περισσότερους από 600 καρναβαλιστές η αυριανή παρέλαση της Παραμυθιάς

Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018Με την συμμετοχή περισσότερων από 600 Kαρναβαλιστών και με γκρουπ μεταξύ άλλων από της Μαζορέτες, τους τυμπανιστές του ΦΟΠ, τα δημοτικά σχολεία Παραμυθιάς, Ξηρολόφου και Γλυκής, τα ΚΔΑΠ, την σχολή χορού step by step, το ΓΕΛ Παραμυθιάς, το Αρχοντικό Ριγγα και τους πολιτιστικούς συλλόγους Ζερβοχωρίου και Καρυωτίου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 16:00 στην Παραμυθιά, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

H θεματολογία των συμμετοχώντων, προέρχεται από την τρέχουσα πολιτική και οικονομική επικαιρότητα καθώς και την τοπική λαογραφία.

Το ραντεβού λοιπόν στις 16:00 αύριο το μεσημέρι στην Κ. Καραμανλή στην Παραμυθιά.


 
Read More »
Με περισσότερους από 600 καρναβαλιστές η αυριανή παρέλαση της Παραμυθιάς Με περισσότερους από 600 καρναβαλιστές η αυριανή παρέλαση της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στην εφορία Ηγουμενίτσας την Τρίτη, ενάντια στους πλειστηριασμούς

Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 7.00πμ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση την Τρίτη 20 Φλεβάρη 7.00πμ στην Εφορία, ενάντια στην υφαρπαγή του μόχθου του λαού από τις τράπεζες και από την κυβέρνηση.

Κανείς να μην μείνει μόνος του στην επίθεση αυτή. Με οργάνωση και αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη, να βάλουμε φραγμό στα αρπακτικά που θέλουν να μας πετάξουν στο δρόμο, να αρπάξουν τον ιδρώτα, τους κόπους μιας ζωής για να έχουμε ένα κεραμίδι στο κεφάλι μας εμείς και τα παιδιά μας. Δεν έχει καμιά ευθύνη ο εργαζόμενος που έμεινε άνεργος, που του μείωσαν το μισθό, ο συνταξιούχος που του πετσόκοψαν τη σύνταξη, ο αυτοαπασχολούμενος που η μπότα των επιχειρηματικών ομίλων τον ανάγκασε να κλείσει το μαγαζί του, που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις όποιες υποχρεώσεις είχε δημιουργήσει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σφίγγει την θηλιά του χρέους στον λαιμό του λαού. Ένα χρέος το οποίο δεν το δημιούργησε ο ίδιος ο λαός αλλά του το φόρτωσαν με τις πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ανακεφαλαιοποίησαν επανειλημμένως τους τραπεζικούς ομίλους, στήριξαν τα μονοπώλια, συνέτριψαν μισθούς, δικαιώματα των εργαζομένων και εξαπέλυσαν φοροκαταιγίδα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί η λαϊκή οικογένεια να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ούτε καν να καλύψει τις βασικές ανάγκες της.

Μετά τα μέτρα εξασφάλισης της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχωρούν ακόμα παραπέρα με την απόφαση για κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι μία απόφαση που βάζει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, σε μία περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορεία ξεπέρασαν τα 105 δις ευρώ, με το 80% αυτών να είναι ποσά μέχρι τις 3000 ευρώ και τις κατασχέσεις να ξεκινάν από τα 500 ευρώ οφειλής.Όσες κορόνες και να βγάζουν κυβερνητικά στελέχη, ότι ο λαός δεν κινδυνεύει και στόχος τους είναι οι μεγαλοοφειλέτες, είναι κούφια λόγια. Οι μεγαλοοφειλέτες που επικαλούνται, είναι οι «υγιείς» επιχειρηματίες που στηρίζουν την «δίκαιη» ανάπτυξη, είναι αυτοί που κάθε φορά τους χαρίζουν δάνεια και χρέη με προκλητικές πολιτικές παρεμβάσεις. Όλα αυτά τα μέτρα επιβεβαιώνουν ότι και στην ανάπτυξη ο λαός θα συνεχίσει να βιώνει την φτώχεια, την ανασφάλεια και θα αγκομαχά για να τα βγάλει πέρα, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα εκμεταλλεύονται όλα τα προνόμια που τους δίνει το κράτος με ζεστό χρήμα και φορολογική ασυλία.

Μόνη απάντηση και στην ανάπτυξή τους είναι ο οργανωμένος αγώνας, η πάλη για την υπεράσπιση της ζωής, για συλλογικές συμβάσεις, για προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Έχουμε την δύναμη, μπορούμε να περάσουμε σε αντεπίθεση.

Καλούμε τον λαό σε οργάνωση της πάλης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Τα σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων να συντονίσουν την δράση τους να παίξουν τον ρόλο τους ως πυρήνες της κοινωνικής συμμαχίας, εργατών, αυτοαπασχολουμένων, γυναικών φοιτητών, σε κάθε γειτονιά να γίνουν στήριγμα όλων όσων κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πολυκατοικία να δημιουργηθεί κίνημα αλληλεγγύης.

Απαιτούμε:
Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη
Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πάγωμα χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων.
Διαγραφή δανείων, ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς.
Όχι στην φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.


Read More »
Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στην εφορία Ηγουμενίτσας την Τρίτη, ενάντια στους πλειστηριασμούς Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στην εφορία Ηγουμενίτσας την Τρίτη, ενάντια στους πλειστηριασμούς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Το ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018Από αφορμή την συζήτηση που διεξήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με θέμα το ΤΕΙ και την προοπτική του, θέλουμε να επισημάνουμε ότι το πόρισμα της επιτροπής για συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σηματοδοτεί την αποκαλούμενη "νέα χωροταξία" της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα συνοδευτεί με σειρά συγχωνεύσεων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) σε όλη τη χώρα. Με στόχους αφενός να μειωθεί ο αριθμός τους, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και αφετέρου να αλλάξει δραστικά η δομή και το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προσαρμοζόμενο στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής πως στο ίδιο πόρισμα προβλέπεται επίσης και η λειτουργία των λεγόμενων "Διετών Δομών Επαγγελματικής Κατεύθυνσης" που απευθύνονται σε απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Οι διετείς κύκλοι επαγγελματικών σπουδών αποτελούν εφαρμογή του νόμου 4009/2011.Στον τόπο μας θα λειτουργούν, υπό την ομπρέλα των ΑΕΙ, οι επαγγελματικές κατευθύνσεις Ιχθυοκαλλιεργειών και LOGISTICS που θα έχουν ως βασικό γνώρισμα την εκτεταμένη μαθητεία των σπουδαστών, δηλαδή την "τροφοδοσία" της αγοράς εργασίας με εκατοντάδες νέους εργαζόμενους με περιορισμένα ή χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Η δημιουργία των νέων Πανεπιστημίων που εξυφαίνουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΣΕΒ δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική επιστημονική και τεχνική αναβάθμιση τους. Είναι στην πραγματικότητα συνέχεια του λεγόμενου σχεδίου "Αθηνά", που είχε φέρει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επί θητείας Αρβανιτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας. Συγχωνεύσεις που δεν οδηγούν σε καμία αναβάθμιση σπουδών αλλά γίνονται με κριτήριο την "εξοικονόμηση" πόρων και την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της περιφερειακής και κλαδικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, από την οποία κανένα καλό δεν πρόκειται να δουν οι εργαζόμενοι, οι σημερινοί φοιτητές και σπουδαστές.

Η σταδιακή κατάργηση του θεσμού των ΤΕΙ που επιχειρείται, αποτελεί την επιλογή της κυβέρνησης και της αστικής τάξης της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας" στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελεί σημαντικό κρίκο στην εναρμόνιση της χώρας με τις επιταγές του αποκαλούμενου "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης" (ΕΧΑΕ), που είναι ο άξονας της Συνθήκης της Μπολόνια (1999). Ο στόχος είναι διττός: Από τη μια μεριά καθαρά δημοσιονομικός, δηλαδή περικοπές σε χρηματοδότηση και σε προσωπικό, από την άλλη η διευκόλυνση - ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ιδρυμάτων με όρους αγοράς, η εμβάθυνση της προσαρμογής τους στις επιχειρηματικές απαιτήσεις, η πλήρης αποδέσμευση του πτυχίου από το επάγγελμα, και η γενίκευση των διδάκτρων ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο. Για αυτό βασικό κριτήριο για την λειτουργία μπαίνει η βιωσιμότητα τους. Προφανώς σε μια τέτοια κατεύθυνση το πόρισμα προτείνει το κλείσιμο του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσας. Για αυτό συνολικά πρέπει να δούμε το ζήτημα και όχι τοπικιστικά. Σε ένα τέτοιο σχεδιασμό δεν μπορεί να υπάρξει ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα. Η δε κοκορομαχία μεταξύ των βουλευτών του νομού μας έχει σχέση με τα «ψηφουλάκια», αφού τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν με συνέπεια αυτή την πολιτική της Ε.Ε.. Για αυτό και ο κ. Γιόγιακας δεν λέει και τι θα κάνει η Ν.Δ. αν έλθει στην κυβέρνηση.(Yυπάρχει και η εμπειρία από παλιότερα ταξίματα π.χ. τμήμα οπτικής)

Εκτιμούμε επίσης ότι και η ανακοίνωση του κ. Γαβρόγλου περί συνέχισης της λειτουργίας του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα (για πόσο χρόνο άραγε;) τους ίδιους λόγους υπηρετεί, αφού είναι σαφής η συμφωνία του με το πόρισμα και φυσικά με την πολιτική της Ε.Ε. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφέστατη ως προς την υπεράσπιση αλλά και διαφήμιση του ΕΧΑΕ.

Τα κριτήρια για το ΚΚΕ είναι διαφορετικά από τα κριτήρια των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Για εμάς κριτήριο είναι οι πραγματικές ανάγκες του λαού.

Η Κ.Ο. Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ δηλώνει την αντίθεσή της στη δημιουργία Ιδρυμάτων όπως το προτεινόμενο από το πόρισμα , με τον συγκεκριμένο στόχο και προσανατολισμό.

Το λαϊκό κίνημα που πρέπει αναπτυχθεί όπως και κίνημα του συνόλου των εργαζομένων και των φοιτητών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, θα πρέπει να εναντιωθεί στις προτεινόμενες ρυθμίσεις ξεπερνώντας διαμάχες και αντιπαραθέσεις στη βάση του τοπικισμού , και της ονοματολογίας των Ιδρυμάτων. Να εστιάσει στο κύριο, και να αντισταθεί στις κατευθύνσεις της ΕΕ για γενικευμένη κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση, για σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους εκμεταλλευτικούς στόχους του κεφαλαίου.

Να θέσει ως άμεσους στόχους διεκδίκησης:
Καμιά αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όχι στα διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις και στους εφοπλιστές, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας!
Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα και αδιευκρίνιστα πεδία επαγγελματικής εφαρμογής.
Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες όλων των Ιδρυμάτων.
Άμεσες προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ που απαιτούνται για την ποιοτική διδασκαλία και έρευνα.
Να εξασφαλιστούν τα εργασιακά και ακαδημαϊκά δικαιώματα του συνόλου του προσωπικού σε όλα τα υπό συγχώνευση Ιδρύματα.
Πλήρη ανάπτυξη και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, κ.λπ.), ώστε να έχουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης ολοκλήρωσης των σπουδών τους όλοι οι φοιτητές.
Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές!

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε Ανώτατη Εκπαίδευση προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.


Read More »
Το ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας Το ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σήμερα η Καρναβαλική παρέλαση

Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018
Read More »
Ηγουμενίτσα: Σήμερα η Καρναβαλική παρέλαση Ηγουμενίτσα: Σήμερα η Καρναβαλική παρέλαση Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Τα έθιμα των αποκριών στη Θεσπρωτία περιγράφει εργασία μαθητών Γυμνασίου!

Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018


Τα έθιμα της αποκριών στη Θεσπρωτία περιγράφει εργασία μαθητών Γυμνασίου! Ειδικότερα τη σχολική περίοδο 2014-2015 οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Γαρδικίου εκπόνησαν, με τη βοήθεια των καθηγητριών Αικατερίνης Τόλκα και Βασιλικής-Μικαέλας Νικολίτση με γενικό τίτλο: "Απόκριες στη Θεσπρωτία". 
Μεταξύ άλλων αναφέρουν: 
"Κατά τη διάρκεια της Αποκριάς οι κάτοικοι συγκεντρώνονταν σε ένα σπίτι και γλεντούσαν όλοι μαζί μέχρι το πρωί. 
Στο σπίτι όπου γινόταν το γλέντι πήγαιναν αφού είχαν φάει.
Στο σπίτι αυτό πήγαιναν για χορό και τραγούδι. 
Φτιάχνανε μάσκες αποκριάτικες από τομάρι ζώου και κρεμούσαν κουδούνια και κύπρους.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς πήγαιναν σε ένα σπίτι της γειτονιάς κρατώντας μία σακούλα στάχτη και φώναζαν τον νοικοκύρη του σπιτιού να βγει έξω λέγοντάς του <<Όρσε καρτέρα τους ψύλλους>>.Επειδή όμως ήξεραν το έθιμο δύσκολα απαντούσαν. 
Στην Παραμυθιά μια ομάδα από ανθρώπους ντυμένοι με αποκριάτικες στολές μαζεύονται στο κέντρο της πλατείας και επιλέγουν έναν αρχηγό ο οποίος θα διευθύνει τη παρέλαση όπου θα ακολουθήσει. 
Έπειτα, αφού κάνουν τον κύκλο της πόλης σταματάνε στην αυλή του τοπικού δημοτικού σχολείου και λένε διάφορες ιστορίες και σατιρίζουν μεταξύ τους. 
Το γλέντι φτάνει στην κορυφή όταν πάνε στο τοπικό κέντρο διασκέδασης".
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ
Εξάλλου καταγράφουν στοιχεία για την προέλευση των Αποκριών αναφέρουν: "Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. 
Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής. 
Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. 
Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. 
Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. 
Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω -και συνεκδοχικά ολόκληρη η περίοδος από την είσοδο του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα- ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από το κρέας». 
Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει)". 
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ
Δεν παραλείπουν να επισημάνουν τη σχέση της Εκκλησίας με τις Απόκριες. "Μέσα στο πάντρεμα των δυο κολοσσιαίων δυνάμεων του ελληνισμού και του χριστιανισμού, ήθη και έθιμα άξια μετάδοσης και μη, πέρασαν ανάμεσα στις γενεές και έφτασαν ως τις μέρες μας, χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουμε τι έθιμα είναι αυτά, από πού προέρχονται και τι σημαίνουν. Ένα τέτοιο έθιμο είναι και η Αποκριά! Η Αποκριά έχει ειδωλολατρική προέλευση. 
Στα γλέντια αυτά και στα ξεφαντώματα, βρίσκονται τα υπολείμματα θρησκευτικών τελετών, που τα πανάρχαια χρόνια οι λαοί διεξήγαγαν, γιορτάζοντας την έναρξη κάθε καινούργιου χρόνου, ή την αρχή μιας νέας εποχής, της άνοιξης, προσδίδοντας ένα μαγικό χαρακτήρα για ευωχία και καλή σοδιά ξεγελώντας τα κακά πνεύματα της φύσης. 
Η λέξη "ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ" προέρχεται από την λατινική λέξη "CARNEVALE" που σημαίνει "ΑΝΤΙΟ ΚΡΕΑΣ". Εξ ου και το δικό μας "ΑΠΟΚΡΕΩ", με το οποίο ονόμαζαν οι Βυζαντινοί την τελευταία ημέρα της ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑΣ, χαρακτηρίζοντας έτσι μια περίοδο του εκκλησιαστικού εορτολογίου. 
Στις εορταστικές αυτές τελετές κάθε έννοια ηθικής καταργούνταν. 
Η εκκλησία έχοντας επίγνωση του μαγικού-θρησκευτικού πυρήνα πίσω από τον οποίο κρύβονταν οι αρχέγονες δοξασίες και δεισιδαιμονίες είχε τρεις επιλογές.
Η πρώτη ήταν να τις απορρίψει, καταδικάζοντάς τες, ως ειδωλολατρικές.
Η δεύτερη, να τις υιοθετήσει συλλήβδην και να τις ενσωματώσει μέσα στη νέα πίστη.
 Και η τρίτη, να τις αγνοήσει, κρατώντας απέναντι τους μια στάση ουδετερότητας αλλά χωρίς να παύει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει την παγανιστική τους προέλευση. 
Η τρίτη επιλογή κρίθηκε ατύπως προτιμότερη, για τον απλούστατο λόγο ότι ο λαός κουβαλώντας μια τέτοια προγονική παράδοση αιώνων, δεν θα ακολουθούσε εύκολα και αγογγυστί, διότι μέσα στα κύτταρά του κουβαλούσε ιστορικές καταβολές, που μόνο με παιδεία, κατανόηση και αγάπη εκ μέρους της Εκκλησίας, θα μπορούσε κάποτε, ίσως, να αποποιηθεί και να συνειδητοποιήσει αν όχι το βλαβερό, σίγουρα όμως το ανούσιο και αποπροσανατολιστικό των μαγικο-παγανιστικών αυτών τελετών". 


 
Read More »
Τα έθιμα των αποκριών στη Θεσπρωτία περιγράφει εργασία μαθητών Γυμνασίου! Τα έθιμα των αποκριών στη Θεσπρωτία περιγράφει εργασία μαθητών Γυμνασίου! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Σελίδες