ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έγδαραν αγριογούρουνο στην παραλία του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έγδαραν αγριογούρουνο στην παραλία του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)
Απίστευτο και όμως αληθινό...
Η απερισκεψία ορισμένων κυνηγών ξεπερνάει κάθε όρια λογικής και ανοχής.
Όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου κυνηγός, μετέφερε στην παραλία του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα, το αγριογούρουνο που είχε χτυπήσει και το έγδαρε στην παραλία, χρησιμοποιώντας τις ντουζιέρες.
Μάλιστα, όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία του thespro.gr, άφησε πίσω του τόσο τα έντερα του ζώου, όσο και το τομάρι του.
Ο κυνηγετικός σύλλογος Ηγουμενίτσας θα πρέπει να καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως επίσης και η θηροφυλακή να εντείνει τους ελέγχους στην περιοχή.

Φωτογραφία: Θωμάς Τσακίρης
Read More »
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έγδαραν αγριογούρουνο στην παραλία του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έγδαραν αγριογούρουνο στην παραλία του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Ο Βασίλης Γιόγιακας για τη συνταγματική αναθεώρηση (ΗΧΟΣ)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Ο Βασίλης Γιόγιακας για τη συνταγματική αναθεώρηση (ΗΧΟΣ)


Ο Βασίλης Γιόγιακας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και στην εκπομπή "χωρίς τίτλο", μιλάει για τη συνταγματική αναθεώρηση, τις κυρίαρχες αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας, τη σημασία της τόσο για την πολιτική ζωή του τόπου, όσο και τη ζωή του Έλληνα πολίτη.


Read More »
Ο Βασίλης Γιόγιακας για τη συνταγματική αναθεώρηση (ΗΧΟΣ) Ο Βασίλης Γιόγιακας για τη συνταγματική αναθεώρηση (ΗΧΟΣ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Το μυστήριο της εξομολογήσεως και η προετοιμασία του - Της Βασιλικής Παππά

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Ο «δρόμος» για τη θεραπεία της πάσχουσας ψυχής. 
Το μυστήριο της εξομολογήσεως και η προετοιμασία του 
Της Βασιλικής Παππά


Όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας λειτουργούν με απώτερο σκοπό τη σωτηρία του ανθρώπου. Μπορεί ο άνθρωπος με το Βάπτισμα να εισέρχεται στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία και να απαλλάσσεται από το προπατορικό αμάρτημα, όμως η καθημερινή του πορεία είναι γεμάτη από πτώσεις που τον απομακρύνουν από τον Θεό. Έτσι ο φιλάνθρωπος Θεός που προγνώριζε την αδυναμία του ανθρώπου να ξεφύγει από την πλεκτάνη του πονηρού, μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να μετανοήσουμε και να ζητήσουμε συγχώρηση για τις αμαρτίες μας. Έτσι μέσω του μυστηρίου της Μετανοίας και της Εξομολογήσεως, συγχωρούνται και εξαλείφονται οι αμαρτίες μας και αποκαθίστανται οι σχέσεις μας μαζί Του. 

Μετάνοια, σημαίνει αλλαγή νου, φρονήματος, τρόπου ζωής. Επομένως σημαίνει εγκατάλειψη της αμαρτωλής πορείας και των λαθεμένων έργων και ζωή σύμφωνη με το θέλημα του Θεού. Χωρίς μετάνοια δεν οδηγείται κανείς στη εξομολόγηση αλλά και χωρίς την εξομολόγηση, με μόνη τη μετάνοια, δεν θα μπορούσε να σωθεί ο άνθρωπος, αφού «πάντες γὰρ ἥμαρτον καὶ ὑστεροῦνται τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ» (Ρωμ. 3,23). 

Απαραίτητη κρίνεται η ταπεινή ομολογία των αμαρτιών μας μετά λύπης και συντριβής, η οποία αποτελεί πράξη ευάρεστη στον Κύριο. Η αγάπη Του είναι τόσο μεγάλη που χωράει κάθε αμαρτωλό άνθρωπο. Αν ο Αδάμ μετά την παρακοή του παραδεχόταν μετανοημένος το σφάλμα του, θα έβρισκε συγχώρηση από το Θεό. Αλλά, επειδή αρνήθηκε να πει το «ἥμαρτον» δικαίως εκδιώχθηκε, εξορίσθηκε, έζησε και πέθανε. Ακόμα και ο βασιλιάς Δαυίδ μολονότι έπεσε σε δύο θανάσιμα αμαρτήματα, σε φόνο και μοιχεία, συγχωρήθηκε, επειδή μετανόησε ειλικρινά. 

Για να κάνουμε όμως μία σωστή εξομολόγηση, δεν πρέπει να προσερχόμαστε πρόχειρα και απροετοίμαστα. Απαιτείται ανάλογη προετοιμασία και προσέλευση με την πρέπουσα καρδιακή κατάνυξη. Το βάπτισμα είναι από τα μυστήρια που δεν επαναλαμβάνονται, γι’ αυτό υπάρχει η εξομολόγηση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί όσες φορές επιθυμούμε. 

Είναι το μυστήριο της άπειρης αγάπης και της υψίστης φιλανθρωπίας του Θεού για τον καθένα. Ακόμα και ο Χριστός, ο μόνος αναμάρτητος, δέχτηκε βάπτισμα μετάνοιας από τον Ιωάννη θέλοντας να καταδείξει την αναγκαιότητα του μυστηρίου. Κανένα άλλο μυστήριο δεν θεμελιώθηκε την ημέρα του Πάσχα παρά το Μυστήριο της Μετανοίας. Ο Χριστός γνώριζε ότι θα φύγει από τη γη γι’ αυτό χαρίζει στους Αποστόλους την εξουσία της αφέσεως, ώστε εμείς μέσω της Εξομολογήσεως να αναστηθούμε μαζί Του στην αιώνια ζωή. Η δικαιοδοσία αυτή μεταλαμπαδεύεται στη συνέχεια και σε όλους τους διαδόχους του, στους επισκόπους και από αυτούς στους ιερείς της Εκκλησίας. 

Επειδή όλοι οι άνθρωποι καθημερινά αμαρτάνουμε, είτε με τις πράξεις μας είτε με τους λογισμούς μας, αν θέλουμε να καταστούμε απαθείς και να σωθούμε, η αληθινή και διαρκής μετάνοια είναι το μέσον που μπορεί να μας επαναφέρει στην προπτωτική κατάσταση. Η αμετανοησία οδηγεί στην πλήρη σχάση με τον Θεό και συνεπώς στον πνευματικό θάνατο[i]

Ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος διαπιστώνει ότι για προχωρήσουμε στην πνευματική μας πορεία, η μετάνοιά μας πρέπει να είναι γνήσια και να γίνεται ολοψύχως, αλλιώς η σωτηρία μας είναι αδύνατη. Επομένως, η αναγνώριση και η παραδοχή της αμαρτωλότητάς μας απέναντι στο Θεό είναι αναγκαία. Αναγνώριση σημαίνει αυτοεξέταση του εαυτού μας και της συνειδήσεώς μας ώστε να εντοπίσουμε τις αμαρτίες που διαπράξαμε. Μάλιστα, ο Συμεών μακαρίζει αυτούς που φωτιζόμενοι από το θείο φως βλέπουν την ασχήμια της ψυχικής τους ενδυμασίας. Ωστόσο, η παραδοχή της καταστάσεώς μας δεν πρέπει να μας απελπίσει ή να μας καταθλίψει. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σπουδαίο παράδειγμα μετανοίας της Μαρίας της Αιγυπτίας, που συνειδητοποίησε ότι ο αμαρτωλός της βίος ήταν αυτός που δεν την άφησε να εισέλθει στο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου. Όταν όμως απευθύνθηκε στη Μεγαλόχαρη, δίνοντάς την υπόσχεση να εγκαταλείψει την αμαρτία και να πάει όπου Εκείνη θα της όριζε αρκεί να αξιωνόταν να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό, τότε η πόρτα του Ναού άνοιξε διάπλατα και αισθάνθηκε πως ο φιλάνθρωπος Θεός δέχτηκε τη μετάνοιά της. Έτσι μελετώντας τη συνείδησή μας θα δούμε τα καλά και τα άσχημα της ψυχής κι ακόμα «αν αγαπήσαμε τον κόσμο, αν προτιμήσαμε το Θεό από αυτόν ή αν ζητήσαμε τη δόξα των άλλων». Γι ΄αυτό ο άγιος συστήνει την καθημερινή εξέτασή της, σύμφωνα πάντα με τις εντολές του Θεού και όταν τις τηρούμε τότε να δοξάζουμε το Θεό ή αν παραβήκαμε το θέλημά Του, να μετανοούμε. 

Η αληθινή μετάνοια έχει συγκεκριμένα γνωρίσματα. Αυτά επιγραμματικά είναι: η συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας, ο φόβος του Θεού, η μνήμη του θανάτου, η μίμηση του Χριστού, το πένθος και τα δάκρυα και η ελεημοσύνη που ως βάση έχουν την πίστη και την τήρηση των εντολών του Κυρίου για να καταστεί δυνατή η σωτηρία. 

Προϋπόθεση για τη σωτηρία και βασική αρχή της πνευματικής ζωής είναι ο φόβος του Θεού. Ο άγιος Συμεών λέγει ότι «ο φόβος του Θεού είναι ένα ανίκητο, ακαταμάχητο όπλο της πίστεως. Όποιος βαδίζει με αυτό μπορεί και έχει τη δύναμη να κάνει τα πάντα, ακόμα κι αυτά που φαίνονται στους άλλους αδύνατα. Διότι αυτός που τον κατέχει είναι σαν γίγαντας ανάμεσα σε πιθήκους ή σαν βρυχώμενο λιοντάρι ανάμεσα σε σκύλους και αλεπούδες, που στηρίζει την πεποίθησή του στον Κύριο και με το στέρεό του φρόνημα τους χτυπά και τους τρομάζει, κρατώντας σαν σιδερένια ράβδο το θείο λόγο της σοφίας»[ii]

Απαραίτητη ακόμα είναι η πιστότητα στις εντολές του Κυρίου. Ακόμη ο Συμεών μας παρακινεί να μελετάμε την Αγία Γραφή ώστε να μάθουμε οτιδήποτε μπορεί να μας φανεί χρήσιμο και ωφέλιμο για την ώρα του θανάτου και να το πράττουμε με χαρά και διάθεση. 

Ωστόσο ο άνθρωπος δεν πρέπει να φοβάται το βιολογικό θάνατο διότι μόνο πρόσκαιρα χωρίζει την ψυχή από το σώμα και αποσυνθέτει μόνο τη φθαρτή μορφή της ύπαρξης. Ο θάνατος της ψυχής είναι αυτός που πρέπει να τον φοβίζει καθώς του στερεί την αιώνια ζωή. Η μνήμη θανάτου ωφελεί τον πνευματικό αγώνα του ανθρώπου καθώς τον προφυλάσσει από την αμαρτία και τον παρακινεί να εργασθεί τις αρετές. 

Βασικό στοιχείο της μετανοίας αποτελούν το πένθος και τα δάκρυα. Ο Χριστός μακαρίζει αυτούς που πενθούν και τους υπόσχεται ότι θα παρηγορηθούν από το Θεό. Το πένθος δείχνει ότι η μεταμέλεια που συντελείται στην ψυχή είναι πραγματική. Προέρχεται από τη λύπη που νιώθουμε όταν ενθυμούμαστε τις ανομίες που διαπράξαμε και φέρνει δάκρυα μετανοίας. Έτσι ο Συμεών επισημαίνει ότι πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να εισέλθει στη βασιλεία των ουρανών άνευ πένθους και δακρύων και παρομοιάζει την κατάνυξη που δημιουργούν ως ύδωρ που ξεπλένει τις αμαρτίες και ως πυρ που μεταποιεί τις ψυχές σε παραδείσους και κατακαίει τα πάθη. 

Ο άνθρωπος πρέπει συνεχώς να μετανοεί και να κλαίει. Ο άγιος Συμεών λέγει ξεκάθαρα πως «κανένας δεν έγινε άγιος ή έλαβε το Άγιο Πνεύμα ή φώλιασε ο Θεός μέσα του, χωρίς την κατάνυξη και τα δάκρυα»[iii]. Η αρετή της Κατανύξεως μέσω των δακρύων φανερώνει την πραγματική μετάνοια που οδηγεί στην κάθαρση της καρδίας και συνεπώς στο φωτισμό και τη θέα του ακτίστου φωτός. 

Η μετάνοια μόνη δεν αρκεί. Έτσι απαραίτητη κρίνεται η εξομολόγηση και η άφεση των αμαρτιών που δίνεται από τον πνευματικό πατέρα. Η επιλογή ενός έμπειρου πνευματικού πατέρα είναι αυτή που θα μας οδηγήσει να απολαύσουμε τα αιώνια δώρα, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα της Αγίας Γραφής και των συγγραμμάτων των Πατέρων ώστε να μην πλανηθούμε. Οι άγιοι και έμπειροι οδηγοί μπορεί να είναι σπάνιοι, αλλά ο Θεός φανερώνει ακόμα και σήμερα, όπως και παλιότερα τέτοιους, αρκεί να το ζητάμε με ειλικρίνεια και θα μας τον υποδείξει. 

Οι Πατέρες της Εκκλησίας συχνά παραλληλίζουν την εξομολόγηση με την ιατρική. Όπως οι φυσικοί ιατροί ασχολούνται με τη θεραπεία του σώματος, έτσι και οι πνευματικοί μπορούν να ονομάζονται ιατροί της ψυχής αφού μπορούν να αντιμετωπίσουν και να θεραπεύσουν κάθε αρρώστια της ψυχής και όχι μόνο. 

Η ομολογία της αμαρτίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να λάβουμε την άφεση των αμαρτιών. Το βεβαιώνει άλλωστε και ο ευαγγελιστής Ιωάννη όταν λέγει ότι «ο δίκαιος Θεός θα μας δώσει άφεση και θα μας καθαρίσει από κάθε αδικία αρκεί να ομολογήσουμε τις αμαρτίες μας»[iv]. Η απόκρυψη της αλήθειας και η συγκάλυψη των ανομιών από μέρους μας είναι μάταιη καθώς ο Κύριος γνωρίζει τα πάντα[v]και οι πράξεις μας θα αποκαλυφθούν αναπόφευκτα την ημέρα της Κρίσης. Δεν διστάζουμε να απογυμνώνουμε τον εαυτό μας και ομολογούμε την αρρώστια μας. Τον πνευματικό μας τον εμπιστευόμαστε και τον αναγνωρίζουμε οδηγό μας στο δρόμο της σωτηρίας καθώς λειτουργεί ως χορηγός της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Δια του πνευματικού πατέρα λοιπόν, μας μιλάει ο ίδιος ο Θεός. Με την υπακοή που του δείχνουμε ουσιαστικά υπακούμε στο θέλημα του Θεού. 

Όπως ο ασθενής εμπιστεύεται και αγαπά τον ιατρό του έτσι θα πρέπει κι εμείς να εμπιστευόμαστε τον Πνευματικό μας ιατρό. Το Μυστήριο της Εξομολόγησης βοηθά στην αποφυγή της πνευματικής και κατά συνέπεια και της σωματικής ασθένειας αφού ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα. Η γαλήνη και η συγχώρηση των αμαρτιών μέσω του μυστηρίου αποτελεί πολύ ευνοϊκό όρο για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας. 

Όταν με την Χάρη του Θεού βρούμε τον καλό Πνευματικό ας μην τον αλλάζουμε, όσο αυτός βρίσκεται στη ζωή αυτή. Ποτέ δεν ωφελούνται εκείνοι που εναλλάσσουν τον Πνευματικό τους με κάποιον άλλο με σχετική ευκολία είτε το κάνουν από άγνοια, είτε από εγωισμό. Ούτε βέβαια είναι σωστή η πρακτική να έχουμε δύο Πνευματικούς και να λέμε κάποια αμαρτήματα στον ένα και κάποια στον άλλο. Μερικοί θέλουν τον Πνευματικό Πατέρα ως έναν φίλο τους ο οποίος θα έχει απεριόριστο χρόνο να συζητά μαζί τους τα πάντα. Αυτό είναι αδύνατο. Οπωσδήποτε αγαπάει τα Πνευματικά του παιδιά και είναι παραπάνω από φίλος. Είναι Πατέρας που πονάει και προσεύχεται για όλα τα Πνευματικά του παιδιά. Δεν θα πρέπει όμως να του στερούμε τον πολύτιμο χρόνο στον οποίο θα πρέπει και εκείνος να κάνει τα πνευματικά του καθήκοντα, να προσευχηθεί, να επικοινωνήσει με όλα τα πνευματικά του παιδιά εξ ίσου και να επικεντρώσει την προσοχή του σ’ αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο ή τώρα μόλις αρχίζουν την πνευματική τους ζωή. 

Κάποιοι δυσκολεύονται να προσέλθουν στο πανίερο Μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως με τη σκέψη ότι ο Πνευματικός υπάρχει πιθανότητα να κοινοποιήσει την εξομολόγησή τους. Αυτό βέβαια είναι ένα δαιμονικό τέχνασμα που σκοπό έχει να τους κρατήσει μακριά από το Μυστήριο και τη λύτρωση που παρέχει. 

Το Μυστήριο είναι «απόρρητο». Το Μυστήριο και όσα λέγονται ως συμβουλές, κατευθύνσεις, επιτίμια είναι απόρρητα όχι μόνο για τον Πνευματικό αλλά και για τον εξομολογούμενο. Ο εξομολογούμενος δεν πρέπει να ανακοινώνει όσα άκουσε, διότι αυτά ισχύουν μόνο για τη δική του περίπτωση. Ο Πνευματικός σε κάποιον άλλο θα δώσει άλλο φάρμακο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, και την ιδιαιτερότητά του. Κανένας άνθρωπος δεν είναι απόλυτα όμοιος με κάποιον άλλο. 

Μία σωστή εξομολόγηση πρέπει: 
- Να είναι σύντομη και περιεκτική. Εκ των προτέρων πρέπει να γνωρίζουμε τι θα πούμε (ή να τα έχουμε σημειωμένα σε ένα χαρτί). 
- Να γίνεται με συναίσθηση αμαρτωλότητας και ενοχής. Συναίσθηση που αντανακλάται στα λόγια και στην όλη εμφάνιση του χριστιανού. 
- Να είναι ειλικρινής, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς ενοχοποίηση όχι μόνο άλλων ανθρώπων, αλλά ούτε και του διαβόλου. 
- Να είναι άμεση, να γίνεται δηλαδή χωρίς αναβολή γιατί δεν γνωρίζεις ποια στιγμή θα σε επισκεφθεί απροειδοποίητα ο θάνατος. 
- Να παίρνεις την απόφαση να αγωνιστείς ευσυνείδητα, ώστε όχι μόνο να μην επαναλάβεις τα αμαρτήματα που εξομολογήθηκες, αλλά και να επανορθώσεις ό,τι κακό έκανες. 
- Να συνοδεύεται από πρόθυμη αποδοχή του επιτιμίου ή του κανόνα που θα ορίσει ο πνευματικός (νηστεία,ή ελεημοσύνη ή οτιδήποτε άλλο). Αυτό δεν αποτελεί «ποινή» ή «τιμωρία», αλλά ένα θεραπευτικό και παιδαγωγικό μέσο, που αποσκοπεί στην πνευματική υποβοήθηση και θεραπεία. 

Η εξοµολόγηση πρέπει νὰ είναι ειλικρινὴς και να γίνεται µε ευθύτητα καρδίας. Με άλλα λόγια, ο µετανοών πρέπει να αποκαλύψει τα πάντα, συµπεριλαµβανοµένου που έπραξε τις αµαρτίες, πότε, µε ποιον (αλλά χωρίς να αποκαλύψει τα ονόµατά τους), γιατί, πόσες φορές, και κατὰ ποιο τρόπο. Ο µετανοών δεν µπορεί να θεραπευθεί πλήρως και αποτελεσµατικὰ χωρὶς νὰ δείξει όλες τις πληγές του. 

Μία ανειλικρινὴς εξοµολόγηση θα καταλήξει οι αµαρτίες να αναφύονται πάλι εντὸς του αµαρτωλού. Ο άγιος Νικόδηµος ο Αγιορείτης περιγράφει τις αµαρτίες οι οποίες συσσωρεύονται σε ένα άνθρωπο σαν µία φωλιὰ ή σαν ένα αραχναίος ιστό όπου οι δαὶµονες κατοικούν. Εξυπακούεται ότι όσο πιο συχνὰ κάποιος εξοµολογείται τόσο πιο συχνὰ η συνείδησή του ανακουφίζεται. Επιπλέον, λέγει ο άγιος Νικόδηµος, όταν ένα πρόσωπο εξετάζει τη συνείδησή του πριν απὸ κάθε εξοµολόγηση, µετὰ τη συχνὴ εξοµολόγηση, υπάρχουν πάντοτε όλο και λιγότερες αµαρτίες να βρεθούν. 

Κατά την διάρκεια του μυστηρίου ο πνευματικός πατέρας δεν διατηρεί μία παθητική στάση αλλά ακούει με μεγάλη προσοχή και συμμετέχει στον πόνο του πνευματικού του τέκνου. Μετά το πέρας της πλήρους εξομολόγησης του πιστού ακολουθούν εκ μέρους του πνευματικού κάποιες συμβουλές και κάποιες φορές κάποια επιτίμια προς θεραπεία «τῆς πασχούσης ψυχῆς»[vi]

Ο πνευματικός με το χάρισμα της διακρίσεως, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα κάτάλληλα παιδαγωγικά μέσα καθώς γνωρίζει ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και χρήζει ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Επομένως, τα επιτίµια που βάζει ένας πνευματικός πατέρας υπηρετοῦν ὡς αποτρεπτικὰ και προληπτικὰ μέτρα εναντίον περαιτέρω αµαρτιών, ούτως ώστε ο Χριστιανὸς να µη µπορέσει νὰ πέσει πάλι στην αµαρτία και γίνει άρρωστος πνευματικά. Τα επιτίµια στην ορθόδοξη παράδοση έχουν παιδαγωγικό, φιλάνθρωπο, θεραπευτικὸ καὶ εκκλησιολογικὸ χαρακτήρα. Με τα επιτίµια επιδιώκεται όχι η τιµωρία του αµαρτωλού, αλλὰ η θεραπεία του απὸ τη νόσο της αµαρτίας. Ο κανόνας μπορεί να είναι – είτε νηστεία, γονυκλισίες, ξεροφαγία, προσευχή, ελεηµοσύνη, αποχὴ απὸ τη θεία Κοινωνία, ή οτιδήποτε άλλο – υπηρετεί επίσης να εξευµενίσει το Θεό, να ειρηνεύσουµε µε Αυτὸν και να συµφιλιωθούµε µαζί Του. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις οι κανόνες και τα επιτίμια καταπολεμούν και θεραπεύουν την αμαρτία. Μια διαφορετική ερμηνεία προωθεί ένα εκκοσμικευμένο και νομικίστικο τρόπο αντίληψης των κανόνων-επιτιμίων και γενικότερα της σχέσης πνευματικού και εξομολογουμένου που παύει να είναι σχέση ιατρού και ασθενούς και μετατρέπεται σε σχέση δικαστή και κατηγορουμένου. 

Μέσω της εξοµολογήσεως η χάρη του Αγίου Πνεύµατος, που αποµακρύνθηκε [εξαιτίας της] αµαρτίας µας, επαναποκαλύπτεται. Βοηθά στην ένωση του ανθρώπου µὲ τὸ Θεό. Ανακουφίζει τη συνείδηση. Ανανεώνει τον αµαρτωλὸ και τον βοηθά να εργάζεται τις αρετές 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 
  • Μουρατίδου, Α., Η ποιμαντική φροντίδα προς τους ανιάτως νοσούντας (μεταπτυχιακή εργασία, Θεολογική Σχολή, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.), Θεσσαλονίκη 2008. 
  • Ντόκου, Γ., πρεσβυτέρου, Η Μυστηριακή ζωή ως άξονας της πνευματικής ζωής στα κείμενα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου (διδακτορική διατριβή, Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.), Θεσσαλονίκη 2009. 
  • Παλάνη, Δ., Η μετάνοια και η εξομολόγηση κατά τον Συμεών τον Νέο Θεολόγο (μεταπτυχιακή εργασία, Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.), Θεσσαλονίκη 2015. 
  • Πάτσαλου, Ν., Ιεροδιακόνου, Η Μυστηριολογία στο έργο του Συμεών Του Νέου Θεολόγου μέσα από τα χαρακτηριστικά της στοιχεία (μεταπτυχιακή εργασία, Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.), Θεσσαλονίκη χ.χ 
  • Σάββα Αγιορείτου, Αρχιμ. Το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, έκδ. Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Εδέσσης 2017. 

[i] Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Κατήχηση 3, SC 96, 308 
[ii] Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Κεφάλαια πρακτικά και θεολογικά 69, SC 51. 
[iii] Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Κατηχήσεις 4,442-446, SC 96 
[iv] Α. Ιω. 1,9. 
[v] Εβρ. 4,13. 
[vi] Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Κατήχηση 18, SC 104, 308.
Read More »
Το μυστήριο της εξομολογήσεως και η προετοιμασία του - Της Βασιλικής Παππά Το μυστήριο της εξομολογήσεως και η προετοιμασία του - Της Βασιλικής Παππά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Συνελήφθη, αλλοδαπή, που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εξαπάτηση πολιτών

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Συνελήφθη, αλλοδαπή, που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εξαπάτηση πολιτών 


Συνελήφθη, προχθές (23-11-2019) το απόγευμα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, 60χρονη αλλοδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούταν στην συστηματική εξαπάτηση πολιτών, με διάφορα τεχνάσματα. 

Σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και απατών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για απάτες στην πόλη των Ιωαννίνων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της 60χρονης, διακριβώθηκε η εγκληματική της δράση και συνακόλουθα, συνελήφθη κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης. 

Συγκεκριμένα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, τη στιγμή που η 60χρονη παραλάμβανε από εξώπορτα οικίας σακούλα που περιείχε το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ, όπου την είχε εναποθέσει 71χρονη ημεδαπή, την οποία είχαν προσεγγίσει νωρίτερα τηλεφωνικά συνεργοί της με απατηλές προφάσεις. 

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ηλικιωμένους και προσποιούμενοι: 

· είτε τους γιατρούς και με το πρόσχημα ότι ένας στενός συγγενής τους (συνήθως τέκνο τους), εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου, απαιτούσαν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση, 

· είτε τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρήματα προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν τροχαίο ατύχημα. 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η συλληφθείσα, έχοντας αναλάβει το ρόλο του «εισπράκτορα», μετέβαινε σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου παραλάβει τα χρήματα από τα υποψήφια θύματα, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα. 

Με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση και την ψυχολογική φόρτιση που προκαλούσαν στους πολίτες, επεδίωκαν την άμεση είσπραξη των χρημάτων που απαιτούσαν. Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες (συνήθως γυναίκα) προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια. 

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι η 60χρονη εμπλέκεται επιπρόσθετα σε εννέα απάτες που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 08-08-2019 έως και 09-11-2019 και συγκεκριμένα: 

· την 08-08-2019 στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, όπου απέσπασε από 72χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ, 

· την 16-09-2019 στη Λάρισα, όπου απέσπασε από 66χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (15.000) ευρώ και χρυσαφικά, 

· την 28-09-2019 στη Λαμία, όπου απέσπασε από 81χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (1.500) ευρώ, 

· την 29-09-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 79χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (15.000) ευρώ, 

· την 05-10-2019 στην Καλαμάτα, όπου απέσπασε από 81χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (52.000) ευρώ, 

· την 16-10-2019 στη Λαμία, όπου απέσπασε από 76χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (10.000) ευρώ, 

· την 22-10-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 81χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (20.000) ευρώ, 

· την 03-11-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 84χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (7.000) ευρώ, 

· την 08-11-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 77χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (21.000) ευρώ. 

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον άλλους τριάντα (30) πολίτες στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας. 

Στην κατοχή της συλληφθείσας καθώς και σε έρευνα που έγινε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Ιωάννινα όπου διέμενε προσωρινά, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 

· το χρηματικό ποσό των -1.675- ευρώ 

· το χρηματικό ποσό των -127- λεβ, 

· χρυσαφικά, 

· χειρόγραφες σημειώσεις, 

· τέσσερα κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης για την τέλεση των ανωτέρω αδικημάτων. 

Η συλληφθείσα, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων. 

Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων για εμπλοκή της και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών της, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου προτρέπει τους πολίτες: 
να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). 
σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. 
σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους. 
να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). 
να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών. 
Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους. 

Επίσης, παρακαλούνται οι οικείοι των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.
Read More »
Συνελήφθη, αλλοδαπή, που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εξαπάτηση πολιτών Συνελήφθη, αλλοδαπή, που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εξαπάτηση πολιτών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο
Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου έτους 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15.00 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής: 

1. Επικύρωση πρακτικών –αποφάσεων 14ης/21-10-2019 (τακτικής) και 15ης/7-11-2019 (έκτακτης) συνεδρίασης Π.Σ. 
2. Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Γ΄ τρίμηνο έτους 2019. 
3. Έγκριση 7ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2020 
4. Έγκριση πάγιων χορηγημάτων καθαριότητας Π.Ε. Πρέβεζας, Π.Ε. Άρτας και Π.Ε. Ιωαννίνων, έτους 2019. 
5. Έγκριση 2ης τροποποίησης του προγράμματος τελών αδειών κυκλοφορίας & μεταβίβασης αυτοκινήτων 2019, Π.Ε. Άρτας 
6. Εκπροσώπηση στην Τράπεζα Πειραιώς για τους λογαριασμούς Βελτιωτικών Έργων Δημόσιων Ιχθυοτροφείων, Π.Ε. Άρτας. 
7. Έγκριση σύναψης Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Πάργας για διάθεση κατάλληλου προσωπικού για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου 
8. Συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Read More »
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Λευκίμμης και Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Λευκίμμης και Ηγουμενίτσας

Σε ισχύ είναι από το μεσημέρι της Κυριακής το απαγορευτικό απόπλου στα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκίμμης και της Ηγουμενίτσας, λόγω της κακοκαιρίας που επέφερε η επέλαση του «Γηρυόνη».

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται μόνο με τα πλοία κλειστού τύπου, ενώ στην περιοχή, όπως αναφέρθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, «πνέουν άνεμοι 6 με 7 μποφόρ».

Νέα ενημέρωση αναμένεται από το Λιμεναρχείο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τα καιρικά φαινόμενα είναι σε ύφεση.
Read More »
Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Λευκίμμης και Ηγουμενίτσας Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Λευκίμμης και Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Βλάβη στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης της Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Βλάβη στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης της Ηγουμενίτσας

Ενημέρωση για διακοπή νερού λόγω βλάβης
Ενημερώνουμε ότι λόγω βλάβης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της Ηγουμενίτσας υπάρχει διακοπή νερού σε ορισμένες περιοχές της πόλης.
Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ ήδη καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η υδροδότηση της περιοχής το συντομότερο δυνατό.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Δήμος Ηγουμενίτσας

Read More »
Βλάβη στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης της Ηγουμενίτσας Βλάβη στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Απάντηση Γόγολου σε Θωμά Δημητρίου για το ΤΕΙ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Ηγουμενίτσα: Απάντηση Γόγολου σε Θωμά Δημητρίου για το ΤΕΙ


Με έκπληξη διαβάσαμε σε δημοσιεύματα εφημερίδων και αναρτήσεις σε ιστοσελίδες, ότι ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του συνδυασμού «Αλλαγή Πορείας» κ. Θωμάς Δημητρίου, δήλωσε ότι η απουσία εκπροσώπου της Δημοτικής Παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» από τη συνέλευση τοπικών κοινωνικών φορέων για το θέμα της αναστολής της έναρξης λειτουργίας του πανεπιστημιακού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 – 11 – 2019 στο Δημαρχείο, γεννά «ερωτηματικά» για τη στάση μας απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο συνδυασμός μας έχει λάβει ξεκάθαρη και σαφή θέση, η οποία αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης από την πρώτη ημέρα που το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. 

Ο επικεφαλής της Δημοτικής μας Παράταξης Γιάννης Γόγολος, πήρε επίσης σαφή και ξεκάθαρη θέση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας την11 – 11 – 2019. Και η θέση αυτή είναι, να ζητηθεί από το Υπουργείο και τις πρυτανικές αρχές, να διευθετήσουν όλες τις εκκρεμότητες ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία του Τμήματος, έως την ημερομηνία που προβλέπει ο Νόμος την έναρξή του (ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021), καθώς θεωρούμε ότι χρόνος υπάρχει αρκετός, αρκεί να υπάρξει βούληση.Επίσης, διεκδικούμε να μην τεθεί η έναρξη λειτουργίας στην κρίση άλλου φορέα αλλά να καθορισθεί δεσμευτική για όλους ημερομηνία έναρξης με νομοθετική διάταξη. 

Ο κ. Γόγολος ήταν ο μόνος μάλιστα, που στη συνεδρίαση του Δ.Σ. άσκησε έντονη κριτική προς όλες τις πλευρές που είναι υπεύθυνες για αυτή την αρνητική εξέλιξη. Δηλαδή προς τις Κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις πανεπιστημιακές αρχές για την υποβάθμιση της λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων της πόλης μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Προς την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, για την χωρίς σοβαρή προετοιμασία, ίδρυση δια νόμου του Τμήματος το 2018, την μετάθεση του χρόνου λειτουργίας του στο μέλλον και τη μη διασφάλιση των αναγκαίων για τη λειτουργία του Τμήματος πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων). Φυσικά άσκησε την ίδια έντονη κριτική και προς τη σημερινή Κυβέρνηση και την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έλαβε την απαράδεκτη απόφαση να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος, χωρίς κανένα διάλογο, εκμεταλλευόμενη τα λάθη και τις παραλείψεις (εσκεμμένες άραγε;) της προηγούμενης Κυβέρνησης. 

Όλα αυτά είναι γνωστά και μέσω επίσημων ανακοινώσεων του συνδυασμού μας. Συνεπώς, προκαλεί απορία πως δεν τα γνωρίζει ο κ. Δημητρίου, ο οποίος ήταν παρών στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τόσο ασθενή μνήμη διαθέτει; 

Και σε τελική ανάλυση τι ακριβώς επιδιώκει με τέτοιες ανακρίβειες; Μήπως να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τους κύριους υπευθύνους της εξέλιξης αυτής, που δεν είναι άλλοι από τις Κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της σημερινής της Ν.Δ.; Αν συνεχίσει με την ίδια αλλοπρόσαλλη τακτική, δεν θα μας φανεί παράξενο να μας … «κατηγορήσει» ότι ευθυνόμαστε για τα κακά χάλια του ΤΕΙ και την αναστολή λειτουργίας του νέου Τμήματος. 

Ειλικρινά δεν έχουμε καταλάβει τι σκοπεύει η Δημοτική Παράταξη του συνδυασμού «Αλλαγή Πορείας» και ο επικεφαλής της κ. Δημητρίου. Κάνοντας «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», το μόνο που καταφέρνει είναι να διευκολύνει το έργο των κυβερνώντων είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρει να ασκήσει το ρόλο του αποτελεσματικά. Εκτός και αν στην πραγματικότητα, δεν θέλει να το καταλάβει και αρκείται στο ρόλο του ουσιαστικού υποστηρικτή του κ. Δημάρχου. 

ΤΙ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, ΤΙ ΜΕΝΔΩΝΗ………

Η παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Θωμά Δημητρίου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» στη συνέλευση των Φορέων για το κλείσιμο του τμήματος «ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ» 

Στις 7/11/19 η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι με ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή, αναστέλλει την έναρξη λειτουργίας των 37 νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Ηγουμενίτσα. Αφήνονται έτσι η Ηγουμενίτσα και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, μόνες απ’ όλη την Ήπειρο, εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η νέα εξαγγελία της κ. Υπουργού ακολουθεί εκείνη της αναστολής έναρξης λειτουργίας των διετών Προγραμμάτων Σπουδών των 11 Πανεπιστημίων της χώρας, στα οποία ήταν και το Τμήμα «Ιχθυοκαλλιεργειών-Ιχθυοκομίας» της Ηγουμενίτσας. Το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» της Ηγουμενίτσας καλύπτει τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος 4559/2018 για την λειτουργία του, η ίδρυσή του ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράστηκε στο παρελθόν από τους τοπικούς φορείς και διατυπώθηκε στα ψηφίσματα που εξέδωσαν οι φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας. Η απόφαση της ίδρυσής του με το νόμο 4559/2018 ήταν αναγκαία για την Ηγουμενίτσα και την ακριτική Θεσπρωτία και προήλθε μετά από διαβούλευση των φορέων της Ηγουμενίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, του ΤΕ.Ι. Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η βούληση του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση και τη λειτουργία του εν λόγω τμήματος, καταγράφηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων που έγινε στις 30/7/18 και συμμετείχαν οι πρυτάνεις του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.κ. Τσίνας και Καψάλης αντίστοιχα και ο νεοεκλεγείς τότε και νυν πρύτανης του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Βουλής. (Οι σχετικές παρεμβάσεις τους είναι καταγραμμένες στα πρακτικά της επιτροπής και στο βιντεογραφημένο πρακτικό της Βουλής, στους παρακάτω χρόνους: α)Του κ. Τσίνα από το 25’ 26’’ β) του κ. Καψάλη από την 3η ώρα 26’ 24’’ και γ) του κ. Αλμπάν από την 3η ώρα 46’ 30’’) Τι έμενε για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του νέου τμήματος μέχρι τη λειτουργία του; α) Να ορισθούν τα οχτώ μέλη ΔΕΠ. (Τέσσερις υπάρχουν ήδη και τους άλλους τέσσερις, είναι έργο της πρυτανείας να τους ορίσει) β) Να οργανωθεί το Πρόγραμμα Σπουδών που θα περιέχει και τις γλώσσες που θα διδάσκονται οι φοιτητές και γ) να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του νέου παν/κού τμήματος. 

Οι παραπάνω προϋποθέσεις είναι έργο της Πρυτανείας και του Υπουργείου, που οφείλουν να τις πράξουν σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4559/18. Όπως γίνεται αντιληπτό και από τα πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, το νέο τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για τη λειτουργία του. 

Η αναστολή έναρξης λειτουργίας των 37 τμημάτων, που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι πολιτική απόφαση που στρέφεται κατά της Δημόσιας Εκπαίδευσης και γίνεται για να ενισχυθεί ι ιδιωτική εκπαίδευση και συγκεκριμένα να κατευθυνθούν χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείων στα Ιδιωτικά Κολλέγια. 

Για τους παραπάνω λόγους η συνέλευση των Φορέων πρέπει να απορρίψει τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων για την αναστολή της έναρξης λειτουργίας των 37 νέων Παν/κών τμημάτων και να ζητήσουμε να ξεκινήσει η λειτουργία όλων, την χρονική στιγμή που προβλέπει ο νόμος 4559/2018. 

ΠΡΟΤΑΣΗ 

Η Δημοτική Παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» προτείνει στη Συνέλευση των Φορέων: 1) Την έκδοση ψηφίσματος καταγγελίας και απόρριψης της απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για αναστολή της έναρξης λειτουργίας (κλείσιμο) των 37 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων. 2)Τον ορισμό Συντονιστικού Οργάνου εξ’ όλων των Φορέων που θα πραγματοποιήσει Παράσταση διαμαρτυρίας στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα οργανώσει συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. της Ηπείρου. 3) Την προετοιμασία νέας Συνέλευσης των Φορέων για κλιμάκωση της διαμαρτυρίας και του αγώνα μας. 
Ηγουμενίτσα 19 11 2019 

Στη συνέλευση από κάποιους εκπροσώπους φορέων, που εκμεταλλεύτηκαν για λόγους εντυπώσεων τη μαζική παρουσία των Σπουδαστών του ΤΕΙ, έγινε προσπάθεια να εστιάσει η συνέλευση στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως οι νυν σπουδαστές από την συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είτε ηθελημένα είτε αθέλητα η Συνέλευση κινδύνευσε να παρακάμψει το θέμα της ημερήσιας διάταξης για το οποίο είχαμε συγκεντρωθεί και να ασχοληθούμε μόνο με τα προβλήματα των Σπουδαστών. Όμως η Συνέλευση δεν εκτροχιάστηκε και πήρε την απόφαση στις συναντήσεις με την Πρυτανεία και την Υπουργό να τεθούν προς λύση και τα προβλήματα των Σπουδαστών. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νέο τμήμα «δεν πρόκειται να λειτουργήσει» και το απέδωσε στο ότι «δεν το θέλουν ο Πρύτανης και οι πρυτανικές Αρχές όπως σε ιδιωτικές τους συζητήσεις το λένε» Επισήμως όμως όπως συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας ή ακούγοντας τα πρακτικά της επιτροπής της Βουλής, έχουν διαφορετική άποψη και οι αποφάσεις φυσικά για τέτοια θέματα παίρνονται δημοσίως και στις συνεδριάσεις του οργάνου διοίκησης, που είναι η Πρυτανεία. Από τη συνέλευση απουσίαζαν ο Γιάννης Γόγολος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του και το γεγονός αυτό γεννά το ερώτημα, αν ο ίδιος και η παράταξή του είναι υπέρ της λειτουργίας του τμήματος «Μετάφρασης και Διερμηνείας» στην Ηγουμενίτσα ή όχι. 

Επίσης απουσίαζε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιόγιακας. 

Στο τέλος, - η Συνέλευση των Φορέων επικύρωσε το ψήφισμα που εκδόθηκε από την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε για το ίδιο θέμα τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019. - Όρισε Συντονιστικό όργανο εκπροσώπων των φορέων που θα επισκεφθεί το Υπουργείο και την Πρυτανεία.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Απάντηση Γόγολου σε Θωμά Δημητρίου για το ΤΕΙ Ηγουμενίτσα: Απάντηση Γόγολου σε Θωμά Δημητρίου για το ΤΕΙ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Αντιδρούν στο νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Αντιδρούν στο νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι της ΘεσπρωτίαςΣυνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEΕ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ΠΟΣΕ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ μπροστά στην νέα επέλαση για την κατάργηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί κοινό αγώνα με την οργάνωση Συλλαλητηρίων σε όλες τις πόλεις της χώρας μας για το Σάββατο 30.11.19.

Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους γιατί δεν είναι μόνο το δικαίωμα στην σύνταξη. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την υγεία-πρόνοια . Αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους Επαγγελματίες ΕΒΕ, όλο τον εργαζόμενο λαό.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις του Νομού Θεσπρωτίας καλούμε ΟΛΟΥΣ συνταξιούχους και εργαζόμενους το Σάββατο 30/11/2019 και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Υ.


Read More »
Αντιδρούν στο νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι της Θεσπρωτίας Αντιδρούν στο νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

110€ το επίδομα θέρμανσης στην Θεσπρωτία - Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
110€ το επίδομα θέρμανσης στην Θεσπρωτία - Οι δικαιούχοι και η διαδικασία


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση (Α.1404/2019) για την χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2019/2020, με την οποία καθορίζονται, το ποσό του επιδόματος, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης του.

Ο Νομός Θεσπρωτίας, περιλαμβάνεται στην Γ’ Ζώνη, και για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα 110€. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

Χορηγείται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας.
Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.
δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.
ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Ειδικά, για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω (β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2019, ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2018 και άλλες πηγές.

Κριτήρια χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

Τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας δικαιούνται επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ΄ της περ. στ΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2018. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.
Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ΄ της περ. στ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τους εγγάμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013.

β. Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2019, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε., τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Καθορισμός του ύψους του επιδόματος

Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 € αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Ζώνη Α, 180 € αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 € στη ζώνη Γ και 80 € στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό με δύο τέκνα στην ζώνη Α το επίδομα ανέρχεται σε 300 €.

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ.

Το ανωτέρω επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Ως ορεινοί ορίζονται οι δήμοι σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου 1 και του άρθρου 2Β του ν.3852/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 3 του ν.4555/2018 (ΦΕΚ Α΄/133/19.7.2018). Δεν ισχύει η εν λόγω μείωση για τις ορεινές κοινότητες των μη ορεινών δήμων, όπως αυτές ορίζονται από την οδηγία 85/148/ΕΟΚ της 29/01/1985. Οι πληροφορίες αυτές, δύναται να αντληθούν και από τρίτους φορείς ή υπηρεσίες.

Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας, μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο.

Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους

Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας, για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου 2019 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2019 μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου, μέχρι και 20 Δεκεμβρίου 2019.

α) Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο TAXISnet, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

– ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
– το ονοματεπώνυμό του,
– ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
– ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
– ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
– η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
– αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
– τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
– η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
– τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

β) Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

– τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
– τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
– τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
– τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
– το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προ- βαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.
Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2019.

γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

δ) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών, υποβάλλει νέα αίτηση.

ε) Αρχικές ή τροποποιητικές αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, απορρίπτονται αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με σχετική αιτιολογία. Περιπτώσεις απόρριψης οφειλόμενες στο λόγο εξαίρεσης της παραγράφου 3.γ) του άρθρου 1, οι οποίες προκύπτουν εξ αιτίας μη ύπαρξης σχετικής αναφοράς στο αρχείο οχημάτων που τηρείται στην Α.Α.Δ.Ε. θεραπεύονται με τη διαδικασία του άρθρου 7 της παρούσας.

στ) Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος.
Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια χρονική στιγμή.

ζ) Τα μέλη του μητρώου διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην παρ. 2 άρθρ. 73 του ν.2960/2001 και στις διατάξεις της αριθμ. 1019446/113/0015/ΠΟΛ 1034/14.2.2008 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 307/Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

η) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών.

θ) Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση.

Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εάν αυτός υφίσταται, είτε στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στο κωδικούς TaxisNet με τους οποίους δημιουργήθηκε το προφίλ της πολυκατοικίας.
Read More »
110€ το επίδομα θέρμανσης στην Θεσπρωτία - Οι δικαιούχοι και η διαδικασία 110€ το επίδομα θέρμανσης στην Θεσπρωτία - Οι δικαιούχοι και η διαδικασία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την εταιρεία FREZYDERM για την μεγάλη προσφορά της σε βιολογικό γάλα Frezylac Gold 3 στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας. 

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του (παλιά μαθητική εστία). 

Στοιχεία επικοινωνίας: 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00 
Κτήριο ΕΙΝ – 28ης Οκτωβρίου 7, 
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα 
Τηλ.: 2665021438 
Read More »
Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Επάγγελμα, Συνοδός Βουνού - Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Επάγγελμα, Συνοδός Βουνού - Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος


Ένα σημαντικό βήμα που γίνετε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι η δημιουργία νέων ειδικοτήτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, οι οποίες ειδικότητες δεν σε μαθαίνουν απλά κάτι διαφορετικό, αλλά σου δίνουν εκτός από τις επίσημες αναγνωρισμένες βεβαιώσεις σπουδών και πιστοποιήσεων,,, την δυνατότητα να εργαστείς άμεσα σε πολλούς τομείς του Τουρισμού (και όχι μόνο) αλλά ακόμα να γίνεις και ελεύθερος επαγγελματίας ασκώντας αυτό που σπούδασες… 

Οι ειδικότητες στα ΙΕΚ είναι πάνω από 100, και σίγουρα μπορεί κανείς να βρει αυτό που πραγματικά του αρέσει και όχι αυτό που κάνει κατ’ ανάγκη για βιοποριστικούς λόγους… 

Εξάλλου ας παραδειγματιζόμαστε ΠΑΝΤΑ από τους Έλληνες Σοφούς,, που είχε πει ο Σωκράτης: 

“Διάλεξε μια δουλειά που σου αρέσει και δεν θα χρειαστείς να δουλέψεις ούτε μια μέρα στην ζωή σου…” 

Είχε απόλυτο δίκιο…. 

Η ειδικότητα Συνοδός Βουνού, είναι μια ειδικότητα για λίγους, και εννοώ για λίγους και μένω σε αυτό, γιατί η εικόνα της Ελλάδας στον τομέα του Εναλλακτικού Τουρισμού (σχετικό άρθρο θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες) και των δραστηριοτήτων στην φύση,,, είναι πολύ πίσω… 

Βέβαια το πολύ πίσω,, δεν περιορίζεται η ευθύνη αποκλειστικά στον κρατικό – πολιτικό μηχανισμό,,, αλλά και στον ίδιους τους πολίτες,, διότι αν δεν υπάρχει ζήτηση δεν υπάρχει και προσφορά,, συνεπώς η ευθύνη μοιράζεται 50-50… 


Η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει πολύ λίγους οπαδούς στην Ελλάδα, αλλά όμως οι προοπτικές για επαγγελματική καριέρα είναι αντιστρόφως ανάλογες… 

Ο Εναλλακτικός Τουρισμός στην Ελλάδα έχει αρχίσει να έχει ζήτηση και αυτό ωθεί κάποιους ανθρώπους να δημιουργούν τις υποδομές για να καλύψουν αυτήν την ζήτηση,, εδώ τα ΙΕΚ είναι αυτός ο συνδετικός κρίκος που θα σε πιστοποιήσει για να κάνεις υπεύθυνα και νόμιμα αυτές τις εξορμήσεις στην φύση και να οδηγήσεις μια ομάδα ατόμων με ασφάλεια εκεί που επέλεξαν να πάνε. 

Για να γίνει κάποιος Συνοδός Βουνού,,, το τελευταίο πράμα που πρέπει να έχει είναι η θέληση,,,,,, και το πρώτο στην λίστα είναι η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ…. 

Αν δεν αγαπάς την φύση, αν δεν την νιώθεις, αν δεν περνάς αρκετό χρόνο σε αυτήν,, τότε δεν υπάρχει λόγος να πας ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ,, γιατί θα κάνεις κάτι από ανάγκη για βιοποριστικούς λόγους και όχι επειδή το αγαπάς,,,, και όταν αγαπάς κάτι,,,, οι πιθανότητες για να ξεπεράσεις τον ανταγωνισμό είναι πολύ μεγάλες, γιατί η απόδοση σου θα είναι δεδομένη και αυθόρμητη, διότι είναι συνέπεια αγάπης και όχι συνέπεια ΠΡΕΠΕΙ…. 

Εφόσον λοιπόν σου αρέσει η Φύση, σου αρέσει να περπατάς μέσα στα Δάση, σε λιβάδια, σε υψόμετρα και να συναντάς αλπικές λίμνες, να φτάνεις στις κορυφές του βουνού, να ανακαλύπτεις τοπία που λίγοι μπορούν να απολαύσουν, σου αρέσει να αθλείσαι στην Φύση και να δημιουργείς υποδομές για δραστηριότητες, και τέλος σου αρέσει η επικοινωνία με τον κόσμο (εγχώριος και εισερχόμενος τουρισμός),, ε τότε ΑΞΙΖΕΙ να αφιερώσεις μόνο 2 χρόνια σπουδών για να κάνεις επάγγελμα αυτό που αγαπάς, που πριν ίσως να το είχες χόμπι…. 


Ο ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ είναι μια ειδικότητα που σε μαθαίνει πολλά, πάρα πολλά και δεν κάνει να λείψεις από κανένα μάθημα, όχι γιατί δεν κάνει να λείψεις και να πάρεις απουσία,, αλλά γιατί δεν θα θες να χάσεις δευτερόλεπτο από όσα λέγονται στην τάξη σε όλα τα μαθήματα, που είναι μοναδικά, και πραγματικά στοχευμένα σε αυτό που θες να μάθεις… 

Αρχές Διδακτικής και Ηγεσίας Ομάδας, Βασικές Αρχές Αναρρίχησης, Βασικές Αρχές Ορεινής Πεζοπορίας, Κατάβαση φαραγγιών (Canyoning), Κατασκήνωση και Υπαίθρια Διανυκτέρευση στο Βουνό, Προσανατολισμός – Μετεωρολογία – Τηλεπικοινωνίες, Τουριστική Νομοθεσία, Παραδοσιακοί Ορεινοί Οικισμοί, Πρώτες Βοήθειες, είναι μερικά από τα μαθήματα της ειδικότητας,,, που σε προκαλούν όχι μόνο να είσαι σε όλα τα μαθήματα και τις ώρες διδασκαλίας, αλλά συνεχώς να ρωτάς τους εκπαιδευτές για να μάθεις και κάτι ακόμα που δεν ειπώθηκε στην τάξη… 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο θα τελειώσεις επιτυχώς τις σπουδές σου, αλλά θα έχεις κάνει ένα σπάνιο βήμα στην ζωή σου, για να εργαστείς σε αυτό που αγαπάς και να κάνεις πράξη ότι είπε ο Σωκράτης… 

Τα φτερά σου ανοίγουν διάπλατα, καθώς οι ανάγκες για να καλύψουν οι επιχειρήσεις των εξορμήσεων – δραστηριοτήτων στην φύση, είναι πολύ μεγάλες και αναζητούν μόνο εξειδικευμένους ανθρώπους για να τους εμπιστευτούν τους ανθρώπους τους – πελάτες τους. 

Ταξιδιωτικά Γραφεία, Ξενοδοχεία, Γραφεία Εναλλακτικού Τουρισμού,,, είναι οι πόρτες που σε περιμένουν να σου δώσουν δουλειά αμέσως, σε όλη την Ελλάδα, όπου και αν είσαι.. Και το κυριότερο είναι και το καλύτερο… 

Δεν χρειάζεσαι στον χώρο εργασίας σου πολύ κόσμο,,, δεν χρειάζεσαι κίνηση, δεν χρειάζεσαι αναγνώριση από τους πολλούς στο σύνολο του πληθυσμού,,, χρειάζεσαι αυτό το μακρινό, το ήσυχο, το άγνωστο στους πολλούς,,, για να προσφέρεις μοναδικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών αναψυχής και ασφάλειας, που αυτά θα σε κάνουν να εξελιχθείς στο επόμενο βήμα για να κάνεις την δική σου επιτυχημένη επιχείρηση εναλλακτικού τουρισμού. 


ΥΓ: Μην μπερδέψει κανείς την ειδικότητα ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ με τον ΟΔΗΓΟ ΒΟΥΝΟΥ.. 

Ο Οδηγός Βουνού δυστυχώς στην χώρα μας δεν έχει κρατική πιστοποίηση και βεβαίωση σπουδών, αλλά είναι μια ειδικότητα που βεβαίωση παίρνεις από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, και το γκρουπ είναι τόσο κλειστό,,, που για να γίνεις Οδηγός Βουνού θες πολλά χρόνια εκπαίδευσης,, χωρίς καθόλου θεωρία….!!!!!! Ναι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα… Όπως και πολλά άλλα επαγγέλματα που θέλουν την πίτα για λίγους, έτσι και εδώ,, ανεξάρτητα από τις ικανότητες που έχεις, θες τουλάχιστον 6,7,8 χρόνια για να τελειώσεις όσα απαιτούνται… 


Η διαφορά του Συνοδού Βουνού από τον Οδηγό Βουνού είναι ότι στο πρώτο,,,, ο Συνοδός μπορεί να οδηγήσει μια ομάδα ατόμων στο βουνό μέχρι το σημείο που δεν χρειάζεται εξοπλισμό και τεχνικά μέσα για την ασφαλή προώθηση της ομάδας, όπως πχ χιονοπέδιλα (χιονορακέτες), σχοινιά, ορειβατικές αξίνες (πιολέ), κλπ. Ο Συνοδός Βουνού μπορεί να πεζοπορεί σε όλα τα υψόμετρα, ακόμα και στο χιόνι, αλλά μόνο με την χρήση των ορειβατικών μπατόν,, που σημαίνει ότι το χιόνι δεν μπορεί να έχει βάθος αλλά να είναι μόνο πούδρα, διότι μετά χρειάζεσαι εξοπλισμό και τεχνικά μέσα για την προώθηση σου… 

Σημαντικό είναι να σημειώσω, πως στην Ελλάδα είναι λίγοι οι Οδηγοί Βουνού, και αρκετοί από αυτούς δεν γνωρίζουν καν Ορειβατικό Σκι,,, ενώ πλέον είναι απαραίτητη η γνώση του για την πιστοποίηση από την Ομοσπονδία ως Οδηγός Βουνού… 

Οδηγός Βουνού χωρίς γνώση στα σχετικά μαθήματα θεωρίας που κάνει ο Συνοδός Βουνού δεν μπορώ να το καταλάβω πως γίνετε,, αλλά εδώ στην Ελλάδα γίνετε… 

Δεν σημαίνει όμως πως όσοι είναι Οδηγοί Βουνού δεν έχουν τις εμπειρικές ικανότητες και γνώσεις,,, αλλά οι ελλείψεις είναι δεδομένες για μια πλήρη γνώση σε όλα τα επίπεδα για την άσκηση του επαγγέλματος. 

Μην σας απασχολεί όμως,,, περισσότερα οφέλη θα αποκομίσετε ως Συνοδοί Βουνού, περισσότερες γνώσεις, και σαφώς η τοποθέτηση σας σε κάποια επιχείρηση για να ασχοληθείτε με τον Εναλλακτικό Τουρισμό θα έχει περισσότερη επιτυχία,,, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ρισκάρουμε τις ζωές των ανθρώπων που οδηγούμε στο Βουνό…. Και το κυριότερο,,,, ο κόσμος που κάνει στροφή στην φύση και θέλει να κάνει κάποιες δραστηριότητες σε αυτήν,,, δεν θα πάει στα δύσκολα, στις παγωμένες κορυφές για να κατέβει με σκι,,, αλλά θα ξεκινήσει από την βάση,,, και αυτός ο συνδετικός κρίκος θα είστε εσείς… 

για αυτό λοιπόν αναζητείστε τα ΙΕΚ της περιοχής σας και ρωτήστε τους για αυτήν την ειδικότητα,, αν δεν υπάρχει ζήτηση δεν το αναφέρουν πουθενά,,, αν όμως υπάρχει ζήτηση στην περιοχή, τότε τα ΙΕΚ δημιουργούν το τμήμα… 

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια παραμένω στην διάθεση όλων… 

Με εκτίμηση 

Βαφειάδης Αναστάσιος vafkanast@gmail.com

Εκπαιδευόμενος Συνοδός Βουνού Γ’εξάμηνο…
Read More »
Επάγγελμα, Συνοδός Βουνού - Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος Επάγγελμα, Συνοδός Βουνού - Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Σελίδες