Στο φυλάκιο του Αετού στη Σαγιάδα βρέθηκε η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018

Μια ενέργεια με ιδιαίτερο συμβολισμό έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε μια στιγμή, που οι σχέσεις με την Αλβανία είναι ιδιαίτερα τεταμένες. 
Στο φυλάκιο του Αετού στη Σαγιάδα, αλλά και σ' αυτό της Μολυβδοσκεπάστου βρέθηκε, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, που ταξίδεψαν με ελικόπτερο "Χιούι".
Η επίσκεψη ήταν στα πλαίσια περιοδείας σε προκεχωρημένα φυλάκια στην ελληνοαλβανική μεθόριο, με το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ειρηνική συμβίωση με τους γειτονικούς λαούς, αλλά ταυτόχρονα το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεών της είναι υψηλό. Στο φυλάκιο του Αετού στην υφυπουργό επιδόθηκε ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα. 
Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά: 
"Επίσκεψη με τον Αρχηγό Στρατού, Αλκιβιάδη Στεφανή σε προκεχωρημένα φυλάκιά μας στην αλβανική μεθόριο. Ευχαριστούμε στρατευμένα παιδιά μας με τους διοικητές σας! Ευχαριστούμε Εθνοφύλακες για το έργο υποστήριξης που επιτελείτε!. Πρώτο φυλάκιο Αετός 1. Δέος! 2ο φυλάκιο «Μολυβδοσκέπαστο» , δίπλα στο βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκεπάστου. Και εδώ, λίγα μέτρα από την Ελληνική μεθόριο και τη Βορεια Ήπειρο, τα παιδιά μας, στελέχη στρατεύσιμοι και εθνοφύλακες πιστοί στο καθήκον που τους έταξε η Πατρίδα. Ευχαριστούμε!!!". 
Να σημειωθεί ότι στη Μονή Μολυβδοσκεπάστου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας και της προσφέρθηκε ένα αναμνηστικό δώρο από τους μοναχούς. 

Read More »
Στο φυλάκιο του Αετού στη Σαγιάδα βρέθηκε η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής (+ΦΩΤΟ) Στο φυλάκιο του Αετού στη Σαγιάδα βρέθηκε η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Παραμυθιά: Με τα 8μηνα της κοινωφελούς εργασίας, η προσωρινή λειτουργία του πύργου Κούλιας και της Ελέας

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018Προσωρινή λύση στους κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους του πύργου Κούλιας και της Ελέας, βρέθηκε μετά την άτυπη σύμπραξη του δήμου Σουλίου και της εφορείας αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, αφού με την συνδρομή του προσωπικού της κοινωφελούς εργασίας, οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι επισκέψιμοι για το κοινό τις ακόλουθες μέρες και ώρες

Αρχαιολογικός Χώρος Ελέας: Τρίτη, Πέμπτη, Κυριακή 08.00-15.00

Κούλια Παραμυθιάς Σάββατο 08.00-15.00

Το πρόβλημα με τους κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους παραμένει επί διετίας, με την αδυναμία του υπουργείου πολιτισμού να στελεχώσει της κατά τόπους εφορείες αρχαιοτήτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως για το θέμα, έχουν υπάρξει ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους δύο βουλευτές Θεσπρωτίας, χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα να βρεθεί οριστική λύση.


 
Read More »
Παραμυθιά: Με τα 8μηνα της κοινωφελούς εργασίας, η προσωρινή λειτουργία του πύργου Κούλιας και της Ελέας Παραμυθιά: Με τα 8μηνα της κοινωφελούς εργασίας, η προσωρινή λειτουργία του πύργου Κούλιας και της Ελέας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Είχαν στήσει τσόχα σε καφενεία και συνελήφθησαν

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018Συνελήφθησαν, χθες (02-11-2018) αργά το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας και του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, τρία άτομα (δύο αλλοδαποί, ηλικίας 36 και 35 ετών και ένας 43χρονος ημεδαπός), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα παίγνια.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενείο), ιδιοκτησίας του 36χρονου αλλοδαπού, διαπιστώθηκε ότι αυτός είχε επιτρέψει τη διενέργεια και διεξαγωγή του απαγορευμένου τυχερού παιγνίου « poker », στο οποίο συμμετείχε μαζί με τους υπόλοιπους δύο συλληφθέντες.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν στην κατοχή των συλληφθέντων και στους χώρους του καταστήματος, συνολικά το χρηματικό ποσό των (340) ευρώ και μία τράπουλα.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.


Read More »
Είχαν στήσει τσόχα σε καφενεία και συνελήφθησαν Είχαν στήσει τσόχα σε καφενεία και συνελήφθησαν Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ: Ερωτήματα που δεν ακούγονται, Απαντήσεις που δεν δίνονται - Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018


Α. Για το πρόσφατο και γνωστό πλέον περιστατικό που έγινε στη γειτονική χώρα και στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες και που σαν συνέπεια είχε τον θάνατο ενός ατόμου με το όνομα Κατσίφας Κων/νος, αναφέρομαι στο σημείωμα αυτό, γνωστοποιώντας κάποιες σκέψεις μου.

Β. Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει στο ότι πρέπει – στα πλαίσια ορθής απονομής του Δικαίου και σε αυτά της καλής γειτονίας των δύο χωρών – να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό, μακριά από κάθε προσπάθεια συσκότισης ή συγκάλυψης από οποιαδήποτε πλευρά, αλλά ΚΥΡΙΩΣ χωρίς κανένα επηρεασμό ή σκοπιμότητα από ακραίες εθνικιστικές και ακροδεξιές εκδηλώσεις ή δηλώσεις ,από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτές και στις δύο χώρες!!!!.

Γ. Το παραπάνω λοιπόν περιστατικό μου δημιούργησε αρκετά ερωτήματα τα οποία αμέσως έρχονται στο νου μου και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας είναι:

1ο) Ποια ήταν η αφορμή ή αιτία έναρξης του περιστατικού την ημέρα εκείνη,

που έφερε σε δεδομένη στιγμή αντιμέτωπους, αφ’ενός μεν ένα απόσπασμα της Αλβανικής Αστυνομίας και αφ’ετέρου τον νεκρό πλέον Κατσίφα;

2ο) Ποια πλευρά (και σε ποιο χρονικό σημείο του περιστατικού) ήρχισε «χειρών αδίκων» δηλ. πυροβολισμοί κ.λ.π ;

3ο) Σε κάθε περίπτωση , είχαν εξαντληθεί από πλευράς Αστυνομίας τα περιθώρια σύλληψης αυτού ;

4ο) Σε βίντεο που κατά κόρον προβάλλεται από – ιδιωτικά κυρίως- ελληνικά ΜΜΕ (αυτά που τα προγράμματά τους είναι ένα απέραντο ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟ…),

φαίνεται ο νεκρός πλέον Κατσίφας, να φορά – περίπου- στρατιωτική στολή παραλλαγής, να κρατά προτεταμένο πολεμικό όπλο τύπου ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ, εφοδιασμένο με διόπτρα ακριβείας και να τρέχει καλυπτόμενος πίσω από αυτοκίνητα, και ακούμε ( πάντα στο ίδιο βίντεο) πυροβολισμούς, χωρίς βέβαια να είμεθα σε θέση να αντιληφθούμε ποιος πυροβολεί ποιόν…

Αλήθεια τι ερμηνεία μπορεί να δώσει κάποιος και τι σήμαινε αυτή η σχεδόν πολεμική εικόνα ;

5ο) Αλήθεια πόσο νόμιμο και ευχερές είναι, όλοι μας, οι Έλληνες πολίτες (γιατί Έλληνας πολίτης ήτο και ο νεκρός Κατσίφας Κ. ) να έχουμε και από ένα πολεμικό όπλο ; κι αν το είχαμε και εμείς , αλήθεια σε τι θα μας χρησίμευε ;;

6Ο) Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να ακούσουμε για το περιστατικό αυτό και τις απόψεις ενός ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ανθρώπου μίας μεγάλης ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ προσωπικότητας όπως είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ;;

Αυτές είναι οι σκέψεις μου οι οποίες μου γέννησαν τα παραπάνω ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία αν απαντηθούν με ειλικρίνεια, τότε μόνο ,

κατά τον γράφοντα, μπορεί να αξιολογηθούν , με σοβαρά ποσοστά αξιοπιστίας, χαρακτηρισμοί που απεδόθησαν εις στον νεκρό Κων/νο Κατσίφα από διάφορες πλευρές όπως π.χ. ¨εξτρεμιστής¨, ¨παλικάρι¨, ¨΄ηρωας¨, κ.λ.π.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα εκείνο που σίγουρα πρέπει να του αποδίδεται, είναι ο σεβασμός που πρέπει στον κάθε νεκρό !!!

Άλκης Φάτσιος 
Ηγουμενίτσα 30-10-2018


Read More »
ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ: Ερωτήματα που δεν ακούγονται, Απαντήσεις που δεν δίνονται - Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ: Ερωτήματα που δεν ακούγονται, Απαντήσεις που δεν δίνονται - Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Συνελήφθη 71χρονος στη Σαγιάδα με 94 κιλά κάνναβης

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018Συνελήφθη, την Παρασκευή (2-11-2018) το πρωί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 71χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε και επιχείρησε να διακινήσει στη χώρα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της μεταφοράς, διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών και στοιχείων και στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας με τις Αλβανικές Αρχές, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 71χρονος δράστης και μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκαν στο εσωτερικό του (57) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (94) κιλών και (720) γραμμαρίων.

Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο των στοιχείων του 71χρονου, σε βάρος του εκκρεμούσαν οι κάτωθι καταδικαστικές αποφάσεις:
του Δ΄ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ποινής κάθειρξης (6) ετών και χρηματικής ποινής (6.000) ευρώ, για φοροδιαφυγή
του Ε΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης (5) ετών και χρηματικής ποινής (6.000) ευρώ, για φοροδιαφυγή.

Συνολικά, κατασχέθηκαν:
ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (94) κιλών και (720) γραμμαρίων,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων,
κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Συνελήφθη 71χρονος στη Σαγιάδα με 94 κιλά κάνναβης Συνελήφθη 71χρονος στη Σαγιάδα με 94 κιλά κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Ήπειρος: 479 προβληματικά σημεία στο οδικό δίκτυο

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018Χρήμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) διεκδικεί η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την αποκατάσταση 7.000 προβληματικών σημείων του οδικού δικτύου της χώρας. Πρόκειται για σημεία που βρίσκονται στο “κόκκινο” από πλευράς τροχαίων και επικινδυνότητας. Τα έργα θα επεκταθούν σε οδικούς άξονες όλων των περιφερειών της χώρας και προτάθηκαν από μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας που διαχειρίζεται η Εγνατία Οδός ΑΕ και ξεκίνησε το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Έθνος, στην Ήπειρο έχουν καταγραφεί 479 σημεία.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σύγκριση με στοιχεία της προηγούμενης δεκαετίας κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην λειτουργία των δύο αξόνων, της Εγνατίας και της Ιόνιας που αντικατέστησαν τις παλιές εθνικές οδούς.

Το πρόγραμμα των επεμβάσεων στο σύνολο των 7.000 σημείων εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, ενώ αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών με την οποία θα ανατεθεί στην Εγνατία η αρμοδιότητα διοίκησης και εκτέλεσής του και η δυνατότητα να είναι φορέας κατασκευής ή υλοποίησης του έργου.

Το κόστος των βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων υπολογίζεται σε περίπου 470 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 έχουν ήδη δεσμευτεί από την ΕΤΕΠ γι’ αυτό τον σκοπό. Να σημειωθεί ότι οι επαρχιακές οδοί είναι τα τμήματα του οδικού δικτύου στα οποία συμβαίνουν τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο 8% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε αυτοκινητοδρόμους, με το 55% να καταγράφονται στο επαρχιακό δίκτυο και το 37% σε αστικές περιοχές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος μελετήθηκαν, 80 οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 15.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 4.500 στο εθνικό οδικό δίκτυο και τα 10.500 στο επαρχιακό, με στόχο να εντοπιστούν οι θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας.

Το μοντέλο που θα ακολουθήσει θα είναι η υλοποίηση των επεμβάσεων από την ίδια την Εγνατία στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές θα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις με τις κατά τόπους περιφέρειες.


 
Read More »
Ήπειρος: 479 προβληματικά σημεία στο οδικό δίκτυο Ήπειρος: 479 προβληματικά σημεία στο οδικό δίκτυο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Ο Βασίλης Μουσελίμης αστυνομικός διευθυντής Θεσπρωτίας στη θέση του κ. Ντόντη

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018


Στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας και στη θέση του Διευθυντή, μετακομίζει ο σύμφωνα με πληροφορίες ο Βασίλης Μουσελίμης, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν Διευθυντής στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Ο κ. Μουσελίμης αντικαθιστά τον κ. Ντόνη, ο οποίος αποστρατεύτηκε, και σε δήλωσή του ανέφερε:
"Κλείνει για μένα σήμερα, ένας κύκλος τριάντα επτά (37) αδιάλειπτων ετών υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία. Ένας κύκλος, ένα ταξίδι που όλοι οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι αποτυπώνεται με συναισθήματα χαράς,ικανοποίησης, προσδοκίας, έντασης, κυρίως κούρασης, προβληματισμού και ενίοτε απογοήτευσης, όμως το ζητούμενο είναι να φτάσεις στο τέλος όρθιος και υγιής. Ευχαριστώ τον Θεό για αυτό!  Αποχωρώ σήμερα, δίνοντας τη σκυτάλη στους νεότερους να δείξουν την αξία τους επιχειρώντας στα υψηλότερα επίπεδα. Αποχωρώ σήμερα, με ψηλά το κεφάλι θεωρώντας ότι επετέλεσα όσο οι δυνάμεις και οι ικανότητές μου το επέτρεψαν, το καθήκον, που μου όρισε η Πολιτεία στο ακέραιο. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους, μηδενός εξαιρουμένου, τους συναδέλφους, που μαζί πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, τους πολλούς καλούς φίλους, που είχα την τιμή να γνωρίσω στην πορεία αυτή, τα ΜΜΕ για την καλόπιστη και μάλλον επιεική κριτική, που άσκησαν στο πρόσωπό μου.  Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, που με στήριξε, στερήθηκε και υπέμεινε όλα αυτά που σηματοδοτούν το επάγγελμα του Αστυνομικού "


 
Read More »
Ο Βασίλης Μουσελίμης αστυνομικός διευθυντής Θεσπρωτίας στη θέση του κ. Ντόντη Ο Βασίλης Μουσελίμης αστυνομικός διευθυντής Θεσπρωτίας στη θέση του κ. Ντόντη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Οι νέοι μισθοί των αιρετών της Αυτοδιοίκησης

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018

Με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ καθορίζονται οι αποδοχές δημάρχου, αντιδημάρχου, προέδρου δημοτικού συμβουλίου, γενικού γραμματέα δήμου, περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη. Επίσης Καθορίζονται οι αποδοχές αιρετών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και αυτές των γενικών γραμματέων των δήμων. 
Ειδικότερα: Κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Ν.4354/15 εκδόθηκε η ΚΥΑ 54698/05.10.2018 (ΦΕΚ 4704/22.10.2018 τεύχος Β’), με την οποία καθορίζονται οι αποδοχές αιρετών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και αυτές των γενικών γραμματέων των δήμων. 
Οπως είναι γνωστό “H αντιμισθία των Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) δεύτερου βαθμού, καθώς και των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων και των Γενικών Γραμματέων των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.” Υπογράφηκε λοιπόν από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών η ΚΥΑ 54698/05.10.2018 (ΦΕΚ 4704/22.10.2018 τεύχος Β’) με τίτλο Καθορισμός αποδοχών α) αιρετών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και β) γενικών γραμματέων δήμων που ορίζει τα εξής: Καθορίζουμε τις αποδοχές αιρετών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και αυτές των γενικών γραμματέων των δήμων, ως ακολούθως: 
1. α) Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων είναι ισόποση με το ενενήντα τοις εκατό (90%) των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους είναι ισόποση με το εβδομήντα δύο τοις εκατό (72%) των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων είναι ισόποση με το πενήντα τέσσερα τοις εκατό (54%) των ανωτέρω αποδοχών. 
β) Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το είκοσι ένα τοις εκατό (21%) αυτής. 
γ) Η αντιμισθία που δικαιούνται τα αιρετά όργανα των δήμων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010. 
δ) Οι αποδοχές που δικαιούνται να εισπράττουν οι γενικοί γραμματείς των δήμων, καθορίζονται ως ποσοστό 65% επί της αντιμισθίας του οικείου δημάρχου. 
Οι μηνιαίες αποδοχές των προαναφερόμενων γενικών γραμματέων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες των αντίστοιχων αποδοχών των υπαλλήλων ειδικών θέσεων 1ου βαθμού, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά. 
Πέραν των ανωτέρω αποδοχών, στους εν λόγω γενικούς γραμματείς καταβάλλεται και η οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις. 
2. α) Η αντιμισθία του περιφερειάρχη είναι ισόποση με το ενενήντα τοις εκατό (90%) των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.
β) Στον αντιπεριφερειάρχη καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της αντιμισθίας του περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το είκοσι έξι και τριάντα εκατοστά τοις εκατό (26,3%) της αντιμισθίας του περιφερειάρχη. 
γ) Η αντιμισθία που δικαιούνται τα ανωτέρω αιρετά όργανα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 181 του ν. 3852/2010. 
Οι αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου (που λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού) 
Ο βασικός μισθός Γενικού Γραμματέα Υπουργείου ορίζεται στο ποσό των 3.231 €. 
Αθροιζόμενες με το προβλεπόμενο στο άρθρο 16 επίδομα θέσης ευθύνης (1.400 €) οι αποδοχές του ανέρχονται στο ποσό των 4.631 € μηνιαίως


 
Read More »
Οι νέοι μισθοί των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Οι νέοι μισθοί των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 30χρονη σκηνοθέτησε ληστεία σε βάρος της

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018


Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, υπόθεση απόπειρας απάτης και ψευδούς ανακοίνωσης περί τέλεσης εγκλήματος και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 30χρονης ημεδαπής.

Ειδικότερα, η 30χρονη, κατήγγειλε στις Αστυνομικές Αρχές ότι την 22-04-2018 στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, άγνωστος δράστης με τη χρήση σωματικής βίας, της αφαίρεσε την τσάντα, που περιείχε μικρό χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο.

Από την αστυνομική έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι η 30χρονη, κατήγγειλε ψευδώς στις Αστυνομικές Αρχές το παραπάνω περιστατικό ληστείας, με σκοπό να εισπράξει από την ασφαλιστική της εταιρεία, αποζημίωση για το κινητό της τηλέφωνο.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.


Read More »
Ηγουμενίτσα: 30χρονη σκηνοθέτησε ληστεία σε βάρος της Ηγουμενίτσα: 30χρονη σκηνοθέτησε ληστεία σε βάρος της Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: Στηρίζουμε έμπρακτα το Νοσοκομείο Φιλιατών - Τρία άτομα επιπλέον επικουρικό προσωπικό ανέλαβαν υπηρεσία

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018Επιπλέον 3 άτομα επικουρικού προσωπικού εντάχθηκαν στο δυναμικό του Νοσοκομείου Φιλιατών και ανέλαβαν υπηρεσία από 1η Νοεμβρίου 2018.

Πρόκειται για 2 διοικητικούς υπαλλήλους (ΤΕ Πληροφορικής, ΔΕ Διοικητικού -Λογιστικού) και 1 γιατρό (Γενικός Χειρουργός) σε κομβικές θέσεις που θα βοηθήσουν την κάλυψη των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά:
«Ύστερα από νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας κατέστη δυνατό να προσλάβουμε, για πρώτη φορά, λοιπό επικουρικό προσωπικό
όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί σχετικά και ο Παύλος Πολάκης κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Φιλιατών το περασμένο καλοκαίρι στα εγκαίνια του ΤΕΠ». Στη συνέχεια εξήγησε πως κατέστη αυτό εφικτό λέγοντας « Τα νοσοκομεία πλέον είναι πλεονασματικά λόγω χρηστής διοίκησης και συγκεκριμένων πολιτικών του Υπουργείου και μπορούν να διαθέτουν χρήματα για να προσλάβουν με διαφάνεια έξτρα επικουρικό προσωπικό εξυπηρετώντας τις πραγματικές ανάγκες».
Τέλος ο βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε πως έρχεται προσεχώς και περαιτέρω στήριξη των δομών Υγείας του νομού σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό λέγοντας :
«Αναλόγως θα υπάρξει οι δυνατότητα να προσληφθεί κόσμος και στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δομές. Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και στο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για το οποίο έχει γίνει πολύ δουλεία, με σχέδιο, ώστε να αναβαθμιστεί. Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα πράματα».

Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις λοιπού επικουρικού προσωπικού έγιναν μέσω ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης στην ειδική πλατφόρμα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με μοριοδότηση και έλεγχο ΑΣΕΠ ανά θέση προτίμησης, είναι για 2 χρόνια και πληρώνονται από το αποθεματικό του οικείου Νοσοκομείου, όπως ακριβώς και το ιατρικό επικουρικό προσωπικό.


Read More »
Μάριος Κάτσης: Στηρίζουμε έμπρακτα το Νοσοκομείο Φιλιατών - Τρία άτομα επιπλέον επικουρικό προσωπικό ανέλαβαν υπηρεσία Μάριος Κάτσης: Στηρίζουμε έμπρακτα το Νοσοκομείο Φιλιατών - Τρία άτομα επιπλέον επικουρικό προσωπικό ανέλαβαν υπηρεσία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό, 39χρονος, με 112,5 κιλά κάνναβης

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018


Συνελήφθη, εχτές (02-11-2018) το μεσημέρι στην Εγνατία Οδό (διασταύρωση Τύριας), μετά από συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Μικτής Ομάδας Συνοριακής Δράσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, 39χρονος ημεδαπός, για διακίνηση και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην Ήπειρο και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, ακινητοποιήθηκε Ι.Χ.Ε. όχημα με οδηγό τον 39χρονο, όπου κατά τη διάρκεια του ελέγχου, βρέθηκαν στον χώρο των αποσκευών, (95) συσκευασίες, που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους εκατόν δώδεκα (112) κιλών και τετρακοσίων πενήντα (450) γραμμαρίων.

Συνολικά, κατασχέθηκαν:
-112- κιλά και -450- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων,
-1- κινητό τηλέφωνο.

Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.


Read More »
Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό, 39χρονος, με 112,5 κιλά κάνναβης Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό, 39χρονος, με 112,5 κιλά κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 21χρονου εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018


Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού ηλικίας 21 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 21χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό. 

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Σύλληψη 21χρονου εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 21χρονου εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Συνάντηση ακαδημιών Πρωτέας 2018, σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018


Read More »
Συνάντηση ακαδημιών Πρωτέας 2018, σήμερα στην Ηγουμενίτσα Συνάντηση ακαδημιών Πρωτέας 2018, σήμερα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Ένας σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων, ο Μιλτιάδης Παππάς, έφυγε από τη μάταιη ζωή

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018

Ήταν πραγματικά πνευματοφόρος. Ένας σύγχρονος φιλόσοφος, όχι, μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και στον τρόπο, που αντιμετώπιζε τη ζωή. 
Πρόκειται για το Μιλτιάδη Παππά, που σπούδασε αρχικά δάσκαλος στη Βελλά και στη συνέχεια φιλολογία και μεταξύ άλλων διετέλεσε για πολλά χρόνια Λυκειάρχης στο Λύκειο Φιλιατών. 
Επί πλέον αρθρογραφούσε για διάφορα θέματα στον τοπικό τύπο και συστηματικά στην εφημερίδα "ΤΙΤΑΝΗ". 
Ως προσωπικότητα είχε άπειρες δυνατότητες, που αποκάλυπταν τις αυθύπαρκτες, συνθετικές και πολυσήμαντες πτυχές του. 
Σκόπευε πάντοτε ευθύβολα προς την τελική ιδέα-αλήθεια. 
Κάναμε αρκετή παρέα, ιδίως τις Πέμπτες, στο παζάρι Φιλιατών. 
Γύρω από ένα τραπέζι, διαπιστώναμε και οι δύο, ότι αποδίδαμε στους όρους μια ακριβόλογη σημασία και δεν χρησιμοποιούσαμε τυχαία αφηρημένες λέξεις, μιλούσαμε δηλαδή, την ίδια γλώσσα. 
Άνθρωπος με ιδέες, με πίστη, με μια ανεπτυγμένη διαλεκτική, αντιστεκόταν καθημερινά στους βαρύγδουπους υποστηρικτές του τίποτα. 
Προχωρημένος νοητικά, δεν παρασυρόταν και δεν αφηνόταν σε υποβάθμιση και διαταραχή της πνευματικής του ισορροπίας.
Η. Μ.


 
Read More »
Ένας σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων, ο Μιλτιάδης Παππάς, έφυγε από τη μάταιη ζωή  Ένας σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων, ο Μιλτιάδης Παππάς, έφυγε από τη μάταιη ζωή Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Έκρυβε στο αυτοκίνητό του 3 παράνομους μετανάστες

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018


Στη σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών ηλικίας 41, 30, 24, και 21 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε τύπου VAN με οδηγό τον 41χρονο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ειδικά διαμορφωμένου χώρου-κρύπτη στο πίσω μέρος του, όπου βρισκόταν επιμελώς κρυμμένοι ο 21χρονος, ο 30χρονος και ο 24χρονος, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό. 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα. 


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Έκρυβε στο αυτοκίνητό του 3 παράνομους μετανάστες Ηγουμενίτσα: Έκρυβε στο αυτοκίνητό του 3 παράνομους μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Κλιματική αλλαγή: Παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια ανταπόκριση

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018


Dr. Lee Ying-yuan
Υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας
Executive Yuan, Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν)
Αύγουστος 2018

Η συνεχής αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο προκάλεσε μη φυσιολογικά και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, ξηρασίες και καταστροφικές βροχοπτώσεις. Αυτά τα γεγονότα δεν αποτελούν πλέον μόνο αφηρημένα μελλοντικά σενάρια αλλά συμβαίνουν σήμερα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Οι μέσες θερμοκρασίες στην Ταϊβάν τα τελευταία δύο χρόνια ήταν οι υψηλότερες στα τελευταία 100 χρόνια. Από το 2017, οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν σημαντικά, επηρεάζοντας την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊβάν. Πράγματι, αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο και αποτελούν σοβαρή απειλή.

Παρόμοιες τάσεις έχουν διαπιστωθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου. Κατά τη θερινή περίοδο του 2018, πολλές χώρες στο Βόρειο Ημισφαίριο της Ευρώπης, Ασίας, Βόρειας Αμερικής και Βόρειας Αφρικής έχουν βιώσει καύσωνες ρεκόρ και θανατηφόρες πυρκαγιές που θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, τον τομέα της γεωργίας, τα φυσικά οικοσυστήματα και τις υποδομές.

Για την περαιτέρω εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και την επίτευξη των στόχων που περιγράφονται σε αυτήν, η Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, εκτός από την πιστή διεξαγωγή σημαντικών έργων, διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, κάλεσε επίσης τα μέρη από διάφορους τομείς να συμμετάσχουν στον Διάλογο Talanoa, έτσι ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τη συλλογική σοφία της ανθρωπότητας στη διαμόρφωση εφαρμόσιμων λύσεων για την κλιματική αλλαγή.

Ως μέλος του παγκόσμιου χωριού, και σε ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού, η Ταϊβάν έχει ενθαρρύνει ενεργά όλους τους ενδιαφερόμενους να αναλάβουν το ρόλο τους και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η Ταϊβάν έχει εγκρίνει το Νόμο Περί Μείωσης και Διαχείρισης των Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον οποίο διατυπώνονται πενταετείς στόχοι μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Η Ταϊβάν έχει δημιουργήσει επίσης τις Εθνικές Κατευθυντήριες Γραμμές Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή και έχει εφαρμόσει το Σχέδιο Δράσης για τη Μείωση των Αερίων Θερμοκηπίου, το οποίο στοχεύει σε έξι σημαντικούς τομείς: της ενέργειας, της μεταποιητικής βιομηχανίας, των μεταφορών, της οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης, της γεωργίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Με τον καθορισμό ανώτατων ορίων εκπομπών, την προώθηση πράσινων χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών, την καλλιέργεια και εκπαίδευση τοπικών δεξαμενών ταλέντων, την ενθάρρυνση συνεργασιών σε όλες τις κεντρικές και τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες και σε όλους τους κλάδους, και με τη συμμετοχή των πολιτών, η Ταϊβάν επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 κατά λιγότερο από 50% των επιπέδων του 2005.

Σχεδόν το 90% των ετήσιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ταϊβάν προέρχεται από την καύση καυσίμων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στη συνολική παραγωγή ενέργειας στο 20% έως το 2025, και να αυξήσει το μερίδιο της ενέργειας που παράγεται από φυσικό αέριο έως και 50%. Ταυτόχρονα, η Ταϊβάν μειώνει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, κλείνει παλαιότερες εγκαταστάσεις άνθρακα και εξοπλίζει τις υπόλοιπες με εξαιρετικά υπερκρίσιμες μονάδες υψηλής απόδοσης που προκαλούν λιγότερη ρύπανση. Η κυβέρνηση επενδύει επίσης σε άλλο εξοπλισμό και τεχνολογία που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης, προσφέροντας επιδοτήσεις για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα οχήματα καθώς και να προωθήσει τα ηλεκτρικά οχήματα. Νωρίτερα το 2018, τροποποιήθηκε ο Νόμος Περί Καταπολέμησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Ταϊβάν, με αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Ταϊβάν.

Οι ενεργειακές πολιτικές της Ταϊβάν προωθούνται λαμβάνοντας υπόψη τέσσερις βασικές πτυχές: ενεργειακή ασφάλεια, πράσινη οικονομία, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπλέον, η Ταϊβάν εργάζεται για μία Λευκή Βίβλο για την εξέλιξη της ενέργειας και ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κοινού και τη συμβολή του κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Επίσης, υλοποιεί βασικά σχέδια δράσης στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων Γραμμών για την Ανάπτυξη της Ενέργειας έτσι ώστε να πραγματοποιήσει σε μία αποφασιστική μετακίνηση προς την αειφόρο ενεργειακή ανάπτυξη.

Η επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης συμβαίνει συχνά εις βάρος της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της εξάντλησης των φυσικών πόρων. Σύμφωνα με έρευνα του Global Footprint Network, η ανθρώπινη κατανάλωση φυσικών πόρων ξεπερνά την ικανότητα των οικοσυστημάτων του πλανήτη να αναγεννήσουν τους πόρους με συντελεστή 1.7. Στην πραγματικότητα, το 2018, η Ημέρα Υπέρβασης της Γης ήταν η 1η Αυγούστου, η πιο πρόωρη ημερομηνία που έχει ποτέ καταγραφεί.

Για να βρεθεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, η Ταϊβάν προωθεί την κυκλική οικονομία ως μέρος του προγράμματος Πέντε-Συν-Δύο Καινοτόμες Βιομηχανίες (Five plus Two Innovative Industries). Υπάρχει μία ευρεία διεθνής συναίνεση ότι η κυκλική οικονομία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Ταϊβάν έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των πόρων. Στην πραγματικότητα, το 2017, το ποσοστό ανάκτησης πόρων της Ταϊβάν ήταν 52.5%, ένα ποσοστό που ξεπεράσθηκε μόνο από τη Γερμανία και την Αυστρία. Ο ρυθμός ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών στην Ταϊβάν το 2017 ήταν 95%. Και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA το 2018, περίπου οι μισές από τις 32 ομάδες του τουρνουά φορούσαν φανέλες που παράγονται από ανακυκλωμένα μπουκάλια προερχόμενα από την Ταϊβάν.

Αναφορικά με το μέλλον, η Ταϊβάν θα συνεχίσει να ενισχύει την τεχνολογική Έρευνα και Ανάπτυξη και την καινοτομία, ώστε να ενισχύσει την ανακύκλωση οικοδομώντας παράλληλα ολοκληρωμένες βιομηχανικές αλυσίδες αξίας. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια κατάσταση στην οποία υπάρχουν μηδενικά απόβλητα και ό, τι μπορεί να ανακυκλωθεί ανακυκλώνεται. Η Ταϊβάν είναι περισσότερο από πρόθυμη να μοιραστεί την τεχνολογία και την εμπειρία της με τη διεθνή κοινότητα.

Με την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης μας θα παραμείνει τόσο μοναδικά όμορφος και κατοικήσιμος όσο ήταν για εκατομμύρια χρόνια. Όλες οι χώρες και τα κόμματα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Έχοντας επωφεληθεί εξαιρετικά από την εκβιομηχάνιση, η Ταϊβάν έχει πλέον δεσμευτεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διάσωση του πλανήτη και των πολύτιμων οικοσυστημάτων του. Η Ταϊβάν είναι έτοιμη και διατεθειμένη να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία της στην περιβαλλοντική διαχείριση, στα συστήματα πρόληψης και προειδοποίησης καταστροφών, στην τεχνολογία βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών.

Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα επιβίωσης του πλανήτη μας και δεν πρέπει να περιοριστεί σε ένα πολιτικό ζήτημα. Η Ταϊβάν έχει από καιρό άδικα αγνοηθεί και απομονωθεί από το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν μας έχει αποθαρρύνει. Αντιθέτως, έχουμε διπλασιάσει τις προσπάθειές μας με βάση την πίστη μας στο γνωμικό του Κομφούκιου που λέει ότι «ένας άνθρωπος της ηθικής δεν θα ζήσει ποτέ στη μοναξιά. θα προσελκύει πάντα συντρόφους». Με επαγγελματικό, ρεαλιστικό και εποικοδομητικό τρόπο, η Ταϊβάν θα επιδιώξει την ουσιαστική συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και εκδηλώσεις και θα εκπληρώσει τις ευθύνες της ως μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αφήστε την Ταϊβάν να ενταχθεί στον κόσμο και αφήστε τον κόσμο να αγκαλιάσει την Ταϊβάν.

Read More »
Κλιματική αλλαγή: Παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια ανταπόκριση Κλιματική αλλαγή: Παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια ανταπόκριση Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018 Rating: 5

Σελίδες