Ηγουμενίτσα: Ακούραστος ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018

Ακούραστα συνεχίζει το έργο του, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας, κ. Απόστολος Τζώρτζης.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έπλυνε όλους του κάδους στο κέντρο της πόλης της Ηγουμενίτσας, ενώ εδώ και τρεις ημέρες, συνεργείο του Δήμου, καθαρίζει τις πινακίδες σήμανσης από τα διάφορα αυτοκόλλητα και συνθήματα που τις κάλυπταν.

Ο Τόλης αποδεικνύει στην πράξη, πως όταν υπάρχει διάθεση για δουλειά, από τον επικεφαλή μιας υπηρεσίας, οι υπάλληλοι βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό και την διάθεση για πραγματική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Δυστυχώς "αναγκαζόμαστε" να λέμε μπράβο για τα αυτονόητα.
Και αναγκαζόμαστε, αντιπαραθέτοντας τα όσα κάνει ο σημερινός Αντιδήμαρχος, με τα όσα έκαναν ή καλύτερα δεν έκαναν οι προκάτοχοί του.

Μπράβο και πάλι στον αντιδήμαρχο αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας. Read More »
Ηγουμενίτσα: Ακούραστος ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Ηγουμενίτσα: Ακούραστος ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Η Ηγουμενίτσα η μοναδική πόλη με λιμάνι που δεν έχει Ναό του Αγίου Νικολάου

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018

Σήμερα 06 Δεκεμβρίου όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας όπου τιμάτε ο Άγιος Νικόλαος ο προστάτης των ναυτικών. 
Η πόλη της Ηγουμενίτσας ίσως είναι η μοναδική πόλη σε όλη την Ελλάδα με τόσο μεγάλο λιμάνι όπου οι ναυτικοί μας και τόσο πλήθος πιστών δεν μπορούν να τον τιμήσουν. 
Οι φορείς όπως η Μητρόπολη μας αλλά και η πολιτεία δεν μερίμνησαν όλα αυτά τα χρόνια παρόλο τις τόσες πολλές κατασκευές που έγιναν στην περιοχή μας, τουλάχιστον να γίνει ένας μικρός ναΐσκος όπου θα τιμάτε ο Άγιος Νικόλαος. 
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.


 
Read More »
Η Ηγουμενίτσα η μοναδική πόλη με λιμάνι που δεν έχει Ναό του Αγίου Νικολάου Η Ηγουμενίτσα η μοναδική πόλη με λιμάνι που δεν έχει Ναό του Αγίου Νικολάου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: Η ΕΛΠΕ διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις με θέμα : «Το πρόγραμμα γεωφυσικών καταγραφών στην χερσαία περιοχή παραχώρησης Άρτας – Πρέβεζας»

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018

Η ΕΛΠΕ διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις με θέμα : «Το πρόγραμμα γεωφυσικών καταγραφών στην χερσαία περιοχή παραχώρησης Άρτας – Πρέβεζας»


Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ουσιαστικής πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, στα δημοτικά διαμερίσματα των περιφερειακών ενοτήτων Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας .

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αρμόδια στελέχη της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Α.Ε θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας καθώς και τις επικείμενες ερευνητικές εργασίες στην περιοχή και το πρόγραμμα γεωφυσικών καταγραφών που θα λάβει χώρα στην χερσαία περιοχή παραχώρησης Άρτας – Πρέβεζας.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων σε κάθε συνάντηση, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παριστάμενους φορείς και πολίτες.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ενημερωτικών συναντήσεων: Read More »
Θεσπρωτία: Η ΕΛΠΕ διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις με θέμα : «Το πρόγραμμα γεωφυσικών καταγραφών στην χερσαία περιοχή παραχώρησης Άρτας – Πρέβεζας» Θεσπρωτία: Η ΕΛΠΕ διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις με θέμα : «Το πρόγραμμα γεωφυσικών καταγραφών στην χερσαία περιοχή παραχώρησης Άρτας – Πρέβεζας» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Με συγκίνηση το τρισάγιο για τον αείμνηστο Θεσπρωτό λιμενικό Σωτήριο Τατσάκη

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018


Η οικογένεια και οι συνάδελφοι του αείμνηστου λιμενικού Σωτήρη Τατσάκη και φέτος τέλεσαν, ανήμερα του αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου 2018) τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του στην είσοδο του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας, δείχνοντας, για μια ακόμη φορά, ότι τον κρατούν νοσταλγικά στην καρδιά τους. 
Ο επικελευστής, σε ηλικία 37 ετών, το 2009, τραυματίστηκε θανάσιμα από φορτηγό όχημα, στο οποίο επρόκειτο να διενεργηθεί έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν παράνομα διακινούμενων αλλοδαπών προς Ιταλία, στην είσοδο του λιμένα Ηγουμενίτσας. 
Όλοι θυμούνται, εννέα ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατό του , πως ήταν άνθρωπος, που λειτουργούσε με βασικό ηθικό άξονα τα προστάγματα της συνείδησής του, γι' αυτό είχε κατορθώσει να κερδίσει την εκτίμηση και το σεβασμό της κοινωνίας. 
Στο μεταξύ το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας εόρτασε με δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας τη μνήμη του αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου. 
Στον εορτασμό συμμετείχαν οι τοπικές πολιτικές, αυτοδιοικητικές, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές. 


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Με συγκίνηση το τρισάγιο για τον αείμνηστο Θεσπρωτό λιμενικό Σωτήριο Τατσάκη Ηγουμενίτσα: Με συγκίνηση το τρισάγιο για τον αείμνηστο Θεσπρωτό λιμενικό Σωτήριο Τατσάκη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου - 1η Συνεδρίαση Τοπικού Συμφώνου

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018


Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ – Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ, στο πλαίσιο των δράσεων για την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, διοργανώνει την 1η Συνεδρίαση του Τοπικού Συμφώνου της Διαδρομής που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, στις 11:00π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Ν. Ζέρβα 28-30, 2ος όροφος, εντός Στοάς Σάρκα).

Στην συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με την Πολιτιστική Διαδρομή και την σύνδεσή με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα μέσω της δικτύωσης των επιχειρήσεων, θα υπογραφεί το Τοπικό Σύμφωνο Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Διαδρομής και θα εκλεγεί η πρώτη 15μελής Επιτροπή Παρακολούθησης και η 5μελής Επιτροπή Δεοντολογίας.

Στην ιδρυτική συνάντηση του Δικτύου έχουν προσκληθεί οι επιχειρήσεις που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Τοπικό Σύμφωνο. Η συνάντηση είναι ανοιχτή και μπορούν να παρευρεθούν και όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να πληροφορηθούν και να ενταχθούν στο Τοπικό Σύμφωνο Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Πολιτιστικής Διαδρομής.


Read More »
Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου - 1η Συνεδρίαση Τοπικού Συμφώνου Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου - 1η Συνεδρίαση Τοπικού Συμφώνου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Ενημέρωση των πολιτών από το Τμήμα Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018


Στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου Ηγουμενίτσας για τους κινδύνους που διατρέχουν από τηλεφωνικές και άλλες απάτες πραγματοποιήθηκαν το μήνα Νοέμβριο συναντήσεις στα ΚΗΦΗ ΠΕΡΔΙΚΑΣ, ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ και στο ΚΑΠΗ της ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.

Ευχαριστούμε θερμά το Τμήμα Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας για την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και τους κους Τσώλα Γεώργιο Αστυνόμο Β΄ και Τσε Στέφανο Αστυνόμο Α΄ για την άψογη συνεργασία τους και την εμπεριστατωμένη παρουσίασή τους σε θέματα προστασίας των πολιτών.


Read More »
Ενημέρωση των πολιτών από το Τμήμα Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας Ενημέρωση των πολιτών από το Τμήμα Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Από τις 10 Δεκεμβρίου Κτηματολόγιο και στην Ήπειρο

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018

Η κτηματογράφηση μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Από τις 10 Δεκεμβρίου ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για τους κατοίκους στους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τις 11 Μαρτίου του 2019. Τους τελευταίους μήνες γίνεται ενημέρωση από επιστήμονες των εταιριών που ανέλαβαν την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Ωστόσο η σύγχυση μεταξύ των πολιτών είναι εμφανής, ειδικά εκεί όπου προηγήθηκε η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών. Πρόκειται όμως για δύο εντελώς διαφορετικά έργα με το παρόν να είναι άκρως απαραίτητο για την διασφάλιση της περιουσίας καθώς αν δηλωθεί μετά από κάποια χρόνια θα περάσει αυτόματα στο κράτος!

Τονίζεται ότι τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η δήλωση ιδιοκτησίας γίνεται σε δύο βήματα.

Πρώτον, ο πολίτης θα χρειαστεί να καταθέσει, εκτός από το έντυπο της δήλωσης (του ν. 2308/95), απλά φωτοαντίγραφα του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του (π.χ. συμβόλαιο), δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής του καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, εφ’ όσον διατίθεται.

Δεύτερον, απαιτείται και εντοπισμός του ακινήτου στους ψηφιακούς χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Αυτό μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής, όπου ο πολίτης μπορεί να σχεδιάσει τα όρια του οικοπέδου, να μετρήσει διαστάσεις και εμβαδόν, να εκτυπώσει την εικόνα και να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση ή στα γραφεία κτηματογράφησης, με τη βοήθεια του προσωπικού τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιάς χρονολογίας), εφόσον:

το αναφέρει το συμβόλαιο

γίνεται επίκληση χρησικτησίας σε αγροτεμάχιο/ οικόπεδο, σε περίπτωση μη εμφανών ορίων στο υπόβαθρο του κτηματολογίου

έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό)

έχει ήδη συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία)

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών» παρέχεται δωρεάν από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr

Από την εφαρμογή αυτή, επιλέγοντας νομό και ΟΤΑ, μπορεί ο πολίτης να περιηγηθεί στην περιοχή που τον ενδιαφέρει και να βρει το ακίνητό του, να σχεδιάσει στον χάρτη τα όρια, να μετρήσει τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και να εκτυπώσει την εικόνα για να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση.

Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός απλού GPS χειρός, μπορεί ο πολίτης ακόμα και μόνος του να εντοπίσει σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου. Είναι σημαντικό για τη διαδικασία καταγραφής του ακινήτου του, ο δικαιούχος να απευθυνθεί στο ειδικευμένο προσωπικό του Γραφείου Κτηματογράφησης να εντοπίσει τη θέση και τα όριά του.

Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Για τους βοηθητικούς χώρους (όπως αποθήκη, θέση στάθμευσης), οι οποίοι αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, απαιτούνται 20 ευρώ ανά δικαίωμα.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος μόνο για δύο δικαιώματα.

Εφαρμόζεται μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και μόνο για δικαιώματα κυριότητας και δουλειών.
 
Read More »
Από τις 10 Δεκεμβρίου Κτηματολόγιο και στην Ήπειρο Από τις 10 Δεκεμβρίου Κτηματολόγιο και στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Προβολή της ταινίας "Χριστούγεννα και ΣΙΑ"

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018Read More »
Ηγουμενίτσα: Προβολή της ταινίας "Χριστούγεννα και ΣΙΑ" Ηγουμενίτσα: Προβολή της ταινίας "Χριστούγεννα και ΣΙΑ" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οικισμού Εθνικής Αντίστασης

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018Read More »
Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Η ΟΡΘΗ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣH της λέξης ΣΥΒΟΤΑ Θεσπρωτίας ειναι SYVOTA και όχι SIVOTA

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018


Η λέξη Σύβοτα (Θεσπρωτίας) ειναι αρχαία ελληνική λεξη πρωτοαναφερόμενη απο τον αρχαίο Ελληνα Ιστορικο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ 460-395 π.Χ. Πρώτος ο οποίος ασχολήθηκε με την ετυμολογία λης λέξης Σύβοτα ήταν ο εξ Ιωαννίνων Εκκλησιαστικός, Γεωγράφος και μετέπειτα Μητοπολίτης Αθηνων, Μελέτιος (1661-1714) στην περίφημη Γεωγραφία του εκδοθεiσα το πρωτο το 1728 στη Βενετία και δευτεη εκδοση παλι στη Βενετια το 1807 στο εξ Ιωαννινων εκδοτικό Οικο ΓΛΥΚΥΣ.

Ο Μελέτιος όμως ορθογραφώντας

εσφαλμένα την λέξη ως Σύβωτα (με ωμέγα )εν αντιθεσει με τον ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ (και ολους τους αλλους αρχαιους Ελληνες Ιστορικους ) ο οποιος ορθογγραφει σωστα τη λεξη ως Συβοτα, δινει την εξης ετυμολογια στο Κεφαλαιο περι Ηπειρου σελιδα 317 της Γωγραφίας του : « Ωνομάσθησαν Σύβωτα με το να έχουσι καλήν τροφήν δια τους χοίρους »

Οπως και να έχουν τα πράγματα ετυμολογικά η λεξη προέρχεται απο το ουσιαστικο «η Σύς » που σημαινει Χοίρος, Γουρούνι και το ρήμα Βόσκω. Πιθανότερο όμως είναι να παράγεται ετυμολογικά η λέξη Σύβοτα, απο την ομηρικη λέξη Συβόσιον. Ο Ποιητής Ομηρος περι το 830 π.Χ. στην Ιλιαδα Λ 679 και στη Οδυσσεια Ξ101 αναφέρει:

« τόσσα συών συβόσια, τόσ αιπόλια πλατέ αιγών

δηλαδη

Τοσα Γουρουνιων κοπάδια, τόσα μεγάλα κοπάδια απο γίδες »

Φαίνεται απολύτως καθαρά ,ότι η λξη Συβόσιον που προέχεται ετυμολογικά απο την λεξη, η Σύς ητοι Γουρούνι και το ρημα Βοσκω, κατα τους ομηρικους χρονους ελαβε την εννοια της λεξης Κοπαδι, ανεξάρτητα απο τι ζώα αποτελείτο, απο χοίρους απο πρόβατα , απο γίδες απο βόδια, καθοτι παρατηρούμε οτι ο Ομηρος αναφερει, συών συβόσια.

Το ρημα Βοσκω εχει ως ρίζα και ως θέμα τη λεξη « βοτο ».

Μεθομηρικά το θέμα –βοτο- έδωσε πολα επίθετα λήγοντα εις –βοτος- οπως, αιγίβοτος η τρέφουσα πολλές γίδες, βούβοτος η τρέφουσα πολλά βόδια, μηλόβοτος η τρέφουσα πρόβατα, εύβοτος η έχουσα πολλά λειβάδια. Ομως ολες αυτές οι λεξεις ειναι θηλυκου γενους και καμία λεξη δεν απαντάαι στον πληθυντικο και σε ουδέτερο γένος οπως η λέξη τα Σύβοτα.

Της ίδιας Γραμματικης τάξης δηλαδη να απαντάται η λέξη στον πληθυντικό αριθμό και σε ουδέτερο γένος ήσαν και οι άλλες αρχαίες Θεσπρωτικές Πολεις οπως, τα Γίτανα, βλεπε Πολύβιος 27,16 Μετελθείν εις Γίτανα της νυκτός, που σημαινει η Πόλη η περιβαλλόμενη από Γιτέες δηλαδή απο Ιτιές καθως και τα Φάνοτα και οχι Φανοτή ως συνηθως αναφέρεται. Βλεπε Πολύβιος ΚΖ,15 Εις τους Φανοτείς παραγενόμενον καταύσαι καθώς και Τίτος Λίβιος 43,XXI corrigere cupiens Phanotam . Η Πολη των Φανότων παραγόμενη απο το ρημα φαίνω και φαίνομαι όπως και η λέξη, ο Φανός, έχει την έννοια της αστραφτερής Πόλης.Να αναφερθεί οτι το ουσιαστικο κλινεται ως εξης: ο Φανοτεύς, γενικη του Φανοτέως, Δοτική τω Φανοτεί αλλα στη Δωρικη Γλωσσα οπως ηταν ολοι οι Ηπειρωτες στη δοτικη πτωση, ειναι τω Φανοτήι, βλεπε Ειδυλλια Θεοκριτου καθως και Σοφοκλης Ηλέκτρα 45 και 679 και στον πληθυνικό αριθμο αιτιατική πτώση τους Φανοτείς .

Παράλληλα ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ μας αναφερει οτι η περιοχή των Συβότων ήταν « ερήμος » δηλαδη ακατοίκητη. Κατα συνεπεια τα Συβοτα δεν μπορει να ειναι ετυμολογικα τα νησια οπου ετρέφοντο οι Χοίροι. Χώρια που τίθεται το ερώτημα αν οι Χοίροι ξέρουν να κολυμπούν για να πηγαίνουν στα νησάκια των Συβότων, γιατι κυρίως τα νησάκια ελέγοντο Σύβοτα.

Επειδη ομως η λεξη Συβόσιον οπως αναφέραμε ανωτερω ειχε την εννοια του Κοπαδιού, δυνάμεθα να εκφέρουμε την εικασία χωρις πιστεύοθμε να κάνουμε λάθος, οτι Σύβοτα ετυμολογικα παραγόμενη απο την λεξη Συβόσιον, σημαινει η Πολύννησος Περιοχη με διαφορετικά λογια η περιοχή που αποτελειται απο Κοπαδι απο τα πεντε τον αριθμο ( Αγιος Νικόλαος, Μαύρο Ορος, Μπέλλα Βράκα, Μουρτεμένο και Μικρονήσι) μικρά νησακια που τα περικλειουν, Ετσι η ετυμολογικη έννοια του Συβοσίου ,μεταβλήθηκε σε γωγραφικη περιοχή ως Σύβοτα με την εννοια του Κοπαδιού απο Νησάκια.

Ο Ιστορικός ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ περιγράφοντας αναλυτικά την Ναυμαχία των Συβότων που ελαβε χώρα το έτος 433 π.Χ. και η οποία ηταν η μεγαλύτερη Ναυμαχία μεταξυ Ελληνων, των Κορινθίων εναντίον των Κερκυραίων, αναφερει επτά φορές το λήμμα Σύβοτα.

Στη συνέχεια το Βιβλιο των Ιστοριών του αρχαίου μας Ιστορικού ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, οπως ηταν φυσικό μεταφράστηκεκαι εκδοθηκε απο το 1550 και συνέχεια στα Λατινικά,Αγγλικά Γαλλικά Γερμανικά κλπ και η λεξη ΣΥΒΟΤΑ με τους κανόνες μεταγλώττισης οι οποιες ίσχυαν τοτε στις Ακαδημίες αυτων των προαναφερομενων ξένων Χωρών, ορθώς μεταγλωττίστηκε η αρχαια λεξη ΣΥΒΟΤΑ σε SYVOTA και οχι σε SIVOTA.

Με διαφορετικά λόγια κατα την μεταγλώττιση της λεξης Σύβοτα σε άλλες ξενες Γλωσσες των κειμένων του ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ , ακολουθήθηκαν απο τις Ακδημιες των εν λογω Χωρων οι Γραμματικοί κανονες της μεταγλώττισης του ελληνικου φωνήεντος ύψιλον που απανταται στο λημμα Συβοτα, παλι σε Y( αποκαλουμενο μαλιστα και Υψιλον Ελληνικον σε ολες αυτες τις ξενες Γλώσσες).

Ετσι όλες οι αρχαίες ελληνικές λέξεις οι οποιες περιείχαν το φωνήεν Υψιλον το διατήρησαν ολες απαρέγκλιτα κατα την μεταγλώττιση . 
 
Για παράδειγμα:
Ολυμπος σε Olympus
Ολυμπιακοί Αγωνες σε Olympic Games
Μυκήνες σε Mycenes
Μυθολογία σε Mythology
Φυσική σε Physic κλπ κλπ

Και για να μη ξεφύγουμε απο τον κανονα και το αρχαιο τοπωνύμιο Σύβοτα μεταγλωττίστηκε σε Syvota

Ομως διάφορα Πρακτορεια και Καταστηματα στην Κοινοτητα των Συβοτων αυτοσχεδιάζοντας ,αλλά και Δημοσιες Υπηρεσίες καθώς και στις ενδεικτικές Πινακίδες επι της Εγνατίας οδού , παρ ολο που ειχαμε εκδοσει απο το 1995 πεντάγλωσσο, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά Γερμανικά ,Ιταλικά Ιστορικο Βιβλιο για την Κοινοτητα των Συβοτων με τον τίτλο ΣΥΒΟΤΑ- SYVOTA, συνεχιζουν να μεταγλωττιζουν και σημερα τη αρχαια λεξη ΣΥΒΟΤΑ ως SIVOTA με αποτέλεσμα, ω του θαύματος !!!να γραφεται ενίοτε και στα ελληνικα σημερα η λεξη ως ΣΙΒΟΤΑ (επηρεασμένη φυσικά απο το SIVOTA).

Υπαρχει και ενας άλλος πρόσθετος λόγος να μεταγλωττίζεται ορθά στις ξενες Γλωσσες η λεξη ΣΥΒΟΤΑ Θεσπρωτιας σε SYVOTA ήτοι: Στο διπλανό νησί Λευκάδα υπάρχει και εδω Κοινότητα με την ονομασία ΣΥΒΟΤΑ η οποία μεταγλωττίστηκε και αυτή ως SIVOTA. Κατα συνέπεια για τους ξένους ή και για τους ημεδαπούς ακόμη, οι οποιοι συμβουλεύονται το Διαδύκτιο (ΙΝΤΕΡΝΕΤ) δημιουργείται μεγάλη συγχυση που βρίσκονται τα ΣΥΒΟΤΑ Θεσπρωτιας, αφού και τα δυό αναφέρονται ως SIVOTA.

Υπήρξε περίπτωση κατά το παρελθόν, να αναζητείται κάτοικος ο οποίος, ενω βρίσκονταν στα Συβοτα Θεσπρωτιας να αναζητείται στα Σύβοτα Λευκάδας !!!

Μετά τιμής
Γρηγόρης ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ

Read More »
Η ΟΡΘΗ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣH της λέξης ΣΥΒΟΤΑ Θεσπρωτίας ειναι SYVOTA και όχι SIVOTA Η ΟΡΘΗ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣH της λέξης ΣΥΒΟΤΑ Θεσπρωτίας ειναι SYVOTA και όχι SIVOTA Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις κλοπών σε σπίτια, που διαπράχθηκαν στο Μαυρούδι και στη Φιλοθέη Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις κλοπών σε σπίτια, που διαπράχθηκαν στο Μαυρούδι και τη Φιλοθέη Θεσπρωτίας.

Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 43χρονου αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων καθώς και από τον τρόπο δράσης (modus operandi ), ο 43χρονος διέπραξε τις παρακάτω κλοπές:

· Απογευματινές ώρες της 20-10-2018 εισήλθε σε σπίτι στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαίρεσε κοσμήματα και αντικείμενα.

· Βραδινές ώρες της 20/21-10-2018 διέρρηξε σπίτι στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαίρεσε ασημένια κοσμήματα.

· Βραδινές ώρες της 21/22-10-2018 εισήλθε σε σπίτι στη Φιλοθέη Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαίρεσε έναν φορητό υπολογιστή και τρεις τσάντες που περιείχαν χρηματικό ποσό, βιβλιάρια καταθέσεων, προσωπικά και επαγγελματικά έγγραφα, διάφορα κλειδιά.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί αρμοδίως ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις κλοπών σε σπίτια, που διαπράχθηκαν στο Μαυρούδι και στη Φιλοθέη Θεσπρωτίας Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις κλοπών σε σπίτια, που διαπράχθηκαν στο Μαυρούδι και στη Φιλοθέη Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Έχασε την ζωή του κόβοντας το δέντρο

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018Μοιραία στάθηκε η προσπάθεια ενός άνδρα, ηλικίας πενήντα ετών περίπου, να κόψει δέντρο κοντά στον οικισμό που έμενε.

Το τραγικό ατύχημα σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, στην Άνω Καλεντίνη Άρτας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άνδρας βρίσκονταν πάνω στο δέντρο κόβοντας τα κλαδιά του. Ένα κλαδί έπεσε και τον χτύπησε με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. 


 
Read More »
Έχασε την ζωή του κόβοντας το δέντρο Έχασε την ζωή του κόβοντας το δέντρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Σελίδες