Τριήμερο Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων στο Ξηρόλοφο Παραμυθιάς

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023

 Τριήμερο Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων στο Ξηρόλοφο Παραμυθιάς


Read More »
Τριήμερο Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων στο Ξηρόλοφο Παραμυθιάς  Τριήμερο Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων στο Ξηρόλοφο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου παρουσίασε τα Σπάργανα του Χριστού

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
 Ο πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου παρουσίασε τα Σπάργανα του Χριστού


Ένα από τα πιο σημαντικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα αναβίωσε και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού μας την Κυριακή 17/12/2023!

Σε πυρωμένες πλάκες, όπως τα αλλοτινά χρόνια, ψήθηκαν τα λεγόμενα “Σπάργανα του Χριστού”, που δεν είναι άλλο από τηγανίτες ψημένες παραδοσιακά σε πυρωμένες πλάκες, μελωμένες και πασπαλισμένες με τριμμένα καρύδια, οι οποίες συνοδεύονταν από ζεστό βουνίσιο τσάι από τη Λαμπανίτσα!

Ο Αϊ Βασίλης κατέφτασε νωρίς και απλόχερα μοίρασε δώρα στους μικρούς μας φίλους, ενώ ζωγραφική προσώπου και χριστουγεννιάτικες δημιουργίες, καθώς και χειροποίητα γλυκίσματα, σουβλάκια, ποτά και αναψυκτικά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι!

Όμορφες γιορτινές μελωδίες καθώς και παραδοσιακοί χοροί που παρουσίασαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου μας, διασκέδασαν τον κόσμο που από νωρίς έφτασε στην πλατεία μας!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Ηγουμενίτσας, το ΠΑΚΠΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και την Κοινότητα Παραποτάμου για την προσφορά τους, καθώς και τη φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας και τον Dj Σπύρο Τσομπόκη που με τις μελωδίες τους και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια τους μας ταξίδεψαν στο πνεύμα των Χριστουγέννων!

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον χοροδιδάσκαλό μας Αλέξανδρο Γιαννακό για την επιμέλεια των χορών, τον Αϊ Βασίλη Νίκο Μιχαλόπουλο, το κατάστημα Soundstore, τους φούρνους “της Ιωάννας”, Πανταζή και Στόλη, όπως και τον Γιάννη Αθανασίου για την ευγενική τους χορηγία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ ωστόσο οφείλουμε να πούμε σε όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και ειδικότερα στην νεολαία του χωριού μας, όπως και σε όλους αυτούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους!
Καλές γιορτές σε όλους με υγεία!

Read More »
Ο πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου παρουσίασε τα Σπάργανα του Χριστού  Ο πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου παρουσίασε τα Σπάργανα του Χριστού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς ο Άγιος Βασίλης του Εμπορικού Συλλόγου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς ο Άγιος Βασίλης του Εμπορικού Συλλόγου


Στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς, που σήμερα πραγματοποίησαν το καθαιρεμένο εορταστικό παζάρι, βρέθηκε ο Άγιος Βασίλης του Εμπορικού Συλλόγου, μοιράζοντας δώρα και ευχές στους μικρούς μας φίλους.

“Τα χαμόγελα τους μας δίνουν δύναμη καλές γιορτές σε όλους” αναφέρει σε σχετικό σχόλιο, ο Εμπορικός Σύλλογος Παραμυθιάς, ο οποιος ευχαριστεί τους χορηγούς των δωρων: Βιβλιοπωλείο Εργολάβος Αθανάσιος, εργαστήριο ραπτικής Άννα Λιόντου, Ζαχαροπλαστείο Melissa και Καφεκοπτείο Τσαματος
Read More »
Στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς ο Άγιος Βασίλης του Εμπορικού Συλλόγου Στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς ο Άγιος Βασίλης του Εμπορικού Συλλόγου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου


Την Πέμπτη 21-12-2023 ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 24-08-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση λυμάτων Αρίστης Δήμου Ζαγορίου», προϋπολογισμού € 1.880.000,00 χωρίς ΦΠΑ.

2. Έγκριση των Πρακτικών 1ο/12-12-2023 (αποσφράγιση προσφορών και αξιολόγηση δικαιολογητικών συμμετοχής και τεχνικών προσφορών) και 2ο/12-12-2023 (αξιολόγηση οικονομικών προσφορών) της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 12-12-2023 ανοιχτής διαδικασίας άνω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του Υποέργου 2: «Συντήρηση δομικών υλικών και διακόσμου του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας», προϋπολογισμού 320.000,00 € με ΦΠΑ, του έργου «SUB.1.40 Βελτίωση και Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας», ενταγμένου με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5200182 στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

3. Έγκριση του από 19-12-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Μελέτη αλλαγής χρήσης κτιρίου ΠΕ Θεσπρωτίας από κέντρο σπουδαστικής εστίας σε κτίριο αστυνομίας, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, τροποποίηση όψεων, διαμορφώσεις περιβάλλοντα χώρου και αποπεράτωση», προϋπολογισμού € 55.800,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

4. Έγκριση του 4ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση πρόσβασης – σήμανσης στα Ιαματικά Λουτρά Χανόπουλου Άρτας», αναδόχου «ΜΕΓΚΛΗΣ ΚΟΝΣΤΡΑΞΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ με δ.τ. “ΜΕ.ΚΟΝ. Α.Ε.”».

5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση οδού Περάνθη - Κομπότι», αναδόχου «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», μέχρι την 30-06-2024.

6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συμπληρωματικές εργασίες οδοποιίας στην ευρύτερη περιοχή Φιλιππιάδας», αναδόχου «ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.», μέχρι την 28-02-2024.

7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή Α’ και Β’ παιδικού σταθμού Δήμου Κόνιτσας», αναδόχου ΝΤΑΦΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, μέχρι την 30-03-2024.

8. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Ιεράς Μονής Διχουνίου», αναδόχου «ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΠΑΠΠΑ», μέχρι την 31-01-2024.

9. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή Νέας Γέφυρας στη θέση Μεσογέφυρα στον Αώο Ποταμό, σύνδεση Μέρτζιανης με Μολυβδοσκέπαστη», αναδόχου Ντάφλη Γεωργίου, μέχρι την 30-12-2024.

10. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή γέφυρας στο Καβαλάρι μετά την κατάρρευση της γέφυρας στο σημείο αυτό λόγω καιρικών συνθηκών», αναδόχου «Σ. ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.», μέχρι την 30-10-2024.

11. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τ.Κ. Κωστητσίου», αναδόχου Παναγιώτας Νάστου, μέχρι την 16-06-2024.

12. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση των έργων που αφορούν στη δράση 4.3.1. “Υποδομές εγγείων βελτιώσεων” του Π.Α.Α. 2014-2020».

13. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών υποβοήθησης της Δ.Τ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου στη συλλογή στοιχείων για την τροποποίηση της χάραξης του καταθλιπτικού αγωγού λυμάτων οικισμού Καμπής Άρτας».

14. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός τάφρου επί της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων στο χωριό Μαυρούδι και τάφρου που καταλήγει στην εθνική οδό» (παροχή υπηρεσιών)».

15. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός ερεισμάτων σε αγροτικό δρόμο προς κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Νουνεσάτ οικισμού Ψάκας (παροχή υπηρεσιών)».

16. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός των δύο γεφυρών στην περιοχή Γιτάνων Θεσπρωτίας από κορμούς ξερών δέντρων πλατάνων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (παροχή υπηρεσιών)».

17. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός ποταμού Κωκυτού με την ένωση ποταμού Βουβού, καθώς και καθαρισμός Ξηρόλακου στην περιοχή Θέμελο Πρέβεζας (παροχή υπηρεσιών)»

18. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός ρέματος από φερτά υλικά στην περιοχή Καστροσυκιάς στα όρια του Δ.Δ. Ζαλόγγου (παροχή υπηρεσιών)».

19. Έγκριση του από 14-12-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση και διασφάλιση ασφαλούς κίνησης πεζών από το επαρχιακό δίκτυο προς Καστρίτσα», προϋπολογισμού 150.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

20. Έγκριση του από 14-12-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση ολοκλήρωση εργασιών κατασκευής προσβάσεων και έργων υποδομής στην γέφυρα Λοφίσκου», προϋπολογισμού 62.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

21. Έγκριση του από 15-12-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αποκατάσταση τοίχων και κατασκευή τεχνικών κατά μήκος του οδικού δικτύου Πετροβουνίου», προϋπολογισμού 49.600,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

22. Έγκριση του από 18-12-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεσες εργασίες ασφαλτόστρωσης στα όρια της Τ.Κ. Ανατολικής», προϋπολογισμού 81.500,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

23. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αποκατάσταση βοηθητικών οδών σύνδεσης με επαρχιακό δίκτυο από Βαθύπεδο έως Παλαιοχώρι Συρράκου», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

24. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αποκατάσταση βατότητας από κατολισθητικά φαινόμενα της 46ης επαρχιακής οδού στα όρια της Μηλέας Μετσόβου», προϋπολογισμού 65.690,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

25. Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκαταστάσεις οδοστρώματος επαρχιακού οδικού δικτύου και σύνδεση με όρια Νομού προς Θεσπρωτία», αναδόχου «TSAGOIL O.E.».

26. Έγκριση του 3ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση προστασία βάθρων γεφυρών Ασπροχωρίου και Καταμάχης Δήμου Δωδώνης», αναδόχου «TSAGOIL O.E.».

27. Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (τακτοποιητικός σε ισοζύγιο με τον 1ο Α.Π.Ε. – μειωτικός σε σχέση με το συνολικό συμβατικό αντικείμενο) του έργου της της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση βατότητας οδού σύνδεσης Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης με Λαγκάδα Κόνιτσας», αναδόχου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.».

28. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή-αποκατάσταση γέφυρας στο Λούρο ποταμό στην περιοχή Τερόβου», αναδόχου «Ζιώγος Γεώργιος και ΣΙΑ ΟΕ», μέχρι την 28-02-2024.

29. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου Ζαγορίου», αναδόχου «Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.», μέχρι την 30-06-2024.

30. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού Λάλιζα - Δομολεσσά», αναδόχου «Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.», μέχρι την 31-08-2024.

31. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού από Κάτω Λαψίστα έως Νεοχώρι», αναδόχου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.», μέχρι την 30-06-2024.

32. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση κατασκευή τοίχου αντιστήριξης για την προστασία του επαρχιακού δικτύου στους Πάδες Κόνιτσας», αναδόχου «ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», μέχρι την 31-12-2024.

33. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποπεράτωση γέφυρας σύνδεσης της 13ης επαρχιακής οδού με την ΤΚ Λοφίσκου», αναδόχου «ΖΙΩΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.», μέχρι την 31-03-2024.

34. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αποκατάσταση καθίζησης στην 41η επαρχιακή οδό», αναδόχου «ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΝΤΡΑΣ ΕΔΕ», μέχρι την 30-06-2024.

35. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση βατότητας και σύνδεση με παλαιά εθνική οδό στα όρια του Κρυφοβού», αναδόχου Κωνσταντίνου Β. Γκεσούλη, μέχρι την 31-03-2024.

36. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για την αποκατάσταση επαρχιακού οδικού δικτύου προς Μπάφρα (προμήθεια υλικών)».

37. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός στραγγιστικών τάφρων στα όρια των Μπιζανίου - Επισκοπικού και Αμπελιάς (παροχή υπηρεσιών)».

38. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άρση καταπτώσεων για την αποκατάσταση κατολίσθησης τμήματος του επαρχιακού δικτύου από Άγιο Ανδρέα έως Σμυρτιά (παροχή υπηρεσιών)».

39. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση και σύνδεση επαρχιακού δίκτυο με οικισμό Ανθοχωρίου (παροχή υπηρεσιών)».

40. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση και διαπλάτυνση οδικού δικτύου σύνδεσης επαρχιακού με χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου (παροχή υπηρεσιών)».

41. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για την επούλωση φθορών επαρχιακού δικτύου εντός του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (προμήθεια υλικών)».

42. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεσες ενέργειες και εργασίες αποκατάστασης καθιζήσεων μετά από πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος επαρχιακού δικτύου στα όρια των Τζουμέρκων (παροχή υπηρεσιών)».

43. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος και απομάκρυνση κατολισθήσεων επαρχιακού δικτύου στα όρια του πρώην Δήμου Μαστοροχωρίων (παροχή υπηρεσιών)».

44. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Διαμόρφωση και καθαρισμός ομβροδεξαμενών και αποκατάσταση βατότητας παραγωγικών μονάδων στα όρια της λίμνης Ζαραβίνας (παροχή υπηρεσιών)».

45. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συντήρηση και βελτίωση φθορών ομβροδεξαμενών στην περιοχή Βασιλικού και Κεφαλόβρυσου (παροχή υπηρεσιών)».

46. Έγκριση ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Υπηρεσίες έρευνας, καταγραφής και οργάνωσης των στοιχείων και διαδικασιών για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου σχεδίου Κορωνησίας».

47. Έγκριση κίνησης υπηρεσιακών οχημάτων της Π.Ε. Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου, εκτός των ορίων της, για το έτος 2024.

48. Έγκριση κατ’ εξαίρεση οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων της Π.Ε. Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου.

49. Έγκριση τροποποίησης της δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δράσεις για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου 2023-2025».

50. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την δημοσίευση της γνωστοποίησης της πλήρωσης της θέσεως του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας για την υποβοήθηση του Περιφερειάρχη στην Περιφέρεια Ηπείρου.

51. Έγκριση δαπάνης και δέσμευση πίστωσης για τη χορήγηση παγίου κατ’ αποκοπή χορηγήματος της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, για το έτος 2024.

52. Έγκριση παράτασης της σύμβασης μίσθωσης ακινήτου το οποίο χρησιμοποιείται για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου.

53. Έγκριση του Πρακτικού 10/18-12-2023 (αποσφράγιση και αξιολόγηση δικαιολογητικών συμμετοχής Α’ σταδίου) της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού μέσω του Δυναμικού Συστήματος Αγορών (Δ.Σ.Α.) του άρθρου 33 του Ν.4412/2016, τετραετούς διάρκειας, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων για τα σχολικά έτη 2022-2023, 2023-2024, 2024-2025 & 2025-2026 συνολικού προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 16.740.057,33 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

54. Έγκριση των όρων της Τέταρτης Πρόσκλησης Υποβολής Οικονομικών Προσφορών της Περιφέρειας Ηπείρου – Π.Ε. Ιωαννίνων, για το σχολικό έτος 2023-2024, στο πλαίσιο εφαρμογής του Δυναμικού Συστήματος Αγορών (Δ.Σ.Α.) του άρθρου 33 του Ν.4412/2016, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 61.393,48 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

55. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την πληρωμή δαπάνης διοικητικού προστίμου, βάσει της αριθμ. 637994/14-11-2023 πράξης του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

56. Έγκριση συμπληρωματικών ονομαστικών καταστάσεων δικαιούχων μετακίνησης μαθητών με Ε.Μ.Δ., χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων, του άρθρου 2 Κεφάλαιο Α της υπ΄ αριθ. 50025/26-09-2018 ΚΥΑ.

57. Έγκριση συμπληρωματικών ονομαστικών καταστάσεων δικαιούχων μετακίνησης μαθητών με τους γονείς τους ή τους κατά νόμο επιτρόπους μαθητών και των ενηλίκων μαθητών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων με επιδόματα άρθρου 3 (παρ 1α – 1β) της υπ΄ αριθ. 50025/26-09-2018 ΚΥΑ.

58. Έγκριση πινάκων δρομολογίων με χρήση ιδιωτών για την μεταφορά μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων.

59. Έγκριση τροποποίησης του προϋπολογισμού στις κατηγορίες Δαπανών “Προσωπικό,” και “Εξωτερική Εμπειρογνωμοσύνη” για το έργο «AETHER - Alliance for the Effective Transnational Handling of Environmental Resources» (MIS 5070064) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

60. Έγκριση τροποποίησης του προϋπολογισμού στην κατηγορία Δαπανών “Έργα και Υποδομές ” για το έργο “The Rout­_Net – Thematic routes and networks” του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Cooperation Interreg V-A Greece – Italy 2014-2020».

61. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών «BIOFACH 2024», που διοργανώνεται στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, το διάστημα 13-16/02/2024.

62. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση FRUIT LOGISTICA 2024, που διοργανώνεται στο Βερολίνο της Γερμανίας, το διάστημα 7-9/02/2024.

63. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση «PROWEIN 2024», που διοργανώνεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το διάστημα 10-12/03/2024.

64. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο Βερολίνο.

65. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την διοργάνωση Β2Β συναντήσεων στις εκθέσεις GULFOOD και PROWEIN 2024.

66. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την επανέκδοση εντύπων έτους 2024 της Περιφέρειας Ηπείρου.

67. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ - GREEK JEWELRY & ART SHOW 2024», που διοργανώνεται στην Αθήνα, το διάστημα 12-15/01/2024.

68. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου «Μελέτη σχεδιασμού αστικών και υπεραστικών οδικών επιβατικών γραμμών Περιφέρειας Ηπείρου».

69. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων των έργων: «Βελτίωση οδού Τύρια - Σιστρούνι» και «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας οδού με την 2η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων - Γέφυρα Πλάκας» (παροχή υπηρεσιών)».

70. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την σύνταξη μελέτης οδοποιίας και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την βελτίωση της συνδετήριας οδού των Πηγών Κλίφκης με το επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλεντζίου (παροχή υπηρεσιών)».

71. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προστασία αρδευτικού δικτύου και διαμόρφωση προσβάσεων στα όρια των Σερζιανών (παροχή υπηρεσιών)».

72. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεσες εργασίες συμπλήρωσης οδοστρώματος και απομάκρυνση κατολισθήσεων από το οδικό δίκτυο στο ευρύτερο δίκτυο της Λάβδανης (παροχή υπηρεσιών)».

73. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Παροχή υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας για την συλλογή στοιχείων σε κατολισθαίνουσες περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου (παροχή υπηρεσιών)».

74. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση τοίχων αντιστήριξης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου (παροχή υπηρεσιών)».

75. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός γεφυρών Μαζαρακίου - Αρετή και Ρεπετίστης από κορμούς ξερών δέντρων πλατάνων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (παροχή υπηρεσιών)».

76. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Εργασίες επούλωσης οπών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων (παροχή υπηρεσιών)».

77. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κοπή δέντρων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο εκατέρωθεν του φυτωρίου στην Λαψίστα» (παροχή υπηρεσιών)».

78. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια υλικών για το επαρχιακό οδικό δίκτυο Μηλιάς - Μετσόβου - Ανηλίου)».

79. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Εργασίες διαμόρφωσης προσβάσεων παραγωγικών μονάδων Ν. Ιωαννίνων (παροχή υπηρεσιών)».

80. Έγκριση του από 14-12-2023 Πρακτικού και του από 18-12-2023 Παραρτήματος αυτού, της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 14-12-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Άρτας «Έργα εξοικονόμησης νερού Γραμμενίτσας - Βλαχέρνας», προϋπολογισμού € 1.090.000,00 με ΦΠΑ της ομώνυμης Πράξης με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036171910 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

81. Έγκριση του από 12-12-2023 Πρακτικού και του από 18-12-2023 Παραρτήματος αυτού, της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 12-12-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Άρτας «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του αρδευτικού δικτύου Περάνθης – Λουτρότοπου», προϋπολογισμού € 2.198.000,01 με ΦΠΑ, της ομώνυμης Πράξης με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036171934 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

82. Έγκριση του από 13-12-2023 Πρακτικού απόρριψης προσφοράς της Επιτροπής Διαγωνισμού της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Άρτας «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του δικτύου του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου», προϋπολογισμού € 2.000.000,00 με ΦΠΑ, της ομώνυμης Πράξης με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036171927 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

83. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Άμεση αποκατάσταση της 18ης επαρχιακής οδού (Δίστρατο – Κρυονέρι) στη θέση Βαθύκαμπος ΠΕ Άρτας», αναδόχου οικονομικού φορέα «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΡΜΠΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», μέχρι την 31-03-2024.

84. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Άρτας «Μίσθωση μηχανημάτων έργου για την αποκατάσταση ροής ρέματος στην Τ.Κ. Σκούπας».

85. Έγκριση κατ’ εξαίρεση οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων της Π.Ε. Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου.

86. Έγκριση κίνησης υπηρεσιακών οχημάτων της Π.Ε. Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου, εκτός των ορίων της, για το έτος 2024.

87. Έγκριση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 197471/9510/Φ.300.09 ΜΙΜΟ/06-12-2023 απόφασης του Περιφερειάρχη Ηπείρου με θέμα: «Μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων για την αποκατάσταση βατότητας μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, χιονοπτώσεις στο Οδικό Δίκτυο της Π.Ε Άρτας που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές, ζημιές (κατολισθήσεις καθιζήσεις, πτώσεις λίθων, καθαρισμός τάφρων – χαντακιών από φερτά υλικά κ.λ.π) προς αποφυγή ατυχημάτων για αποκατάσταση και διευκόλυνση της συγκοινωνίας».

88. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης πολυετούς υποχρέωσης για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου-Π.Ε. Άρτας στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων «GULFOOD 2024» που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι, το διάστημα 19-23 Φεβρουαρίου 2024 και έγκριση προσφυγής στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2α του Ν. 4412/2016.

89. Έγκριση διενέργειας επαναληπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού, για τη μίσθωση ακινήτου για την στέγαση των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

90. Έγκριση απευθείας ανάθεση προμήθειας αγαθών και παροχής υπηρεσιών για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Π.Ε. Άρτας.

91. Έγκριση του από 14-12-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Έργα εξοικονόμησης νερού ΤΟΕΒ Ραγίου Κεστρίνης», προϋπολογισμού € 1.625.000,00 με ΦΠΑ, της ομώνυμης Πράξης με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036171873 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

92. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του υποέργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Βελτίωση - εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας (περ. Λιάτσιλια)», αναδόχου «Αναγνώστου Ιωάννη του Αθανασίου», μέχρι την 14-06-2024.

93. Έγκριση του Πρακτικού 2/01-12-2023 (αποσφράγιση και αξιολόγηση δικαιολογητικών κατακύρωσης) της Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης της 3ης Πρόσκλησης Υποβολής Οικονομικών Προσφορών της Περιφέρειας Ηπείρου – Π.Ε. Θεσπρωτίας, για το σχολικό έτος 2023-2024 με δικαίωμα παράτασης έως 31-12-2024, στο πλαίσιο εφαρμογής του Δυναμικού Συστήματος Αγορών (Δ.Σ.Α.) του άρθρου 33 του Ν.4412/2016, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Θεσπρωτίας, συνολικού προϋπολογισμού 87.592,71 € με Φ.Π.Α. και κατακύρωση των αποτελεσμάτων.

94. Έγκριση του Πρακτικού 1/07-12-2023 (Αποσφράγιση και Αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής, Οικονομικών Προσφορών και Τεχνικής Προσφοράς) της Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης της 4ης Πρόσκλησης Υποβολής Οικονομικών Προσφορών της Περιφέρειας Ηπείρου – Π.Ε. Θεσπρωτίας, για το σχολικό έτος 2023-2024 με δικαίωμα παράτασης έως 31-12-2024, στο πλαίσιο εφαρμογής του Δυναμικού Συστήματος Αγορών (Δ.Σ.Α.) του άρθρου 33 του Ν.4412/2016, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Δημοσίων Σχολείων Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Θεσπρωτίας, συνολικού προϋπολογισμού 38.236,08 € με Φ.Π.Α.

95. Έγκριση των όρων της 5ης Πρόσκλησης Υποβολής Οικονομικών Προσφορών της Περιφέρειας Ηπείρου – Π.Ε. Θεσπρωτίας, για το σχολικό έτος 2023-2024 με δικαίωμα παράτασης έως 31-12-2024, στο πλαίσιο εφαρμογής του Δυναμικού Συστήματος Αγορών (Δ.Σ.Α.) του άρθρου 33 του Ν.4412/2016, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Δημοσίων Σχολείων Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Θεσπρωτίας, συνολικού προϋπολογισμού 3.000,15 € με Φ.Π.Α.

96. Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, στην Αθήνα, από 10 έως 12-12-2023, προκειμένου να παραβρεθεί σε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Υπουργό κ. Σκρέκα Κωνσταντίνο και υπηρεσιακούς παράγοντες, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης και έγκριση των σχετικών δαπανών.

97. Έγκριση δαπάνης και δέσμευση πολυετούς υποχρέωσης για παροχή υπηρεσιών διαχείρισης, επισκευής και συντήρησης κοινοχρήστων ποδηλάτων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

98. Έγκριση του 3ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα Δ. Πρέβεζας», αναδόχου «SICAP ΑΤΕ».

99. Έγκριση του 4ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Προσθήκη νέου διώροφου κτιρίου στο υπάρχον δημοτικό σχολείο Καναλίου», αναδόχου «ΒΕΡΜΙΟΝ ΑΤΕΕ».

100. Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Εργασίες συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμός ρεμάτων στην Π.Ε. Πρέβεζας», αναδόχου Αναστασίου Τάσιου Ε.Δ.Ε.

101. Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Διευθετήσεις ομβρίων υδάτων στο Δ.Δ. Ν. Σινώπης», αναδόχου Στεφάνου Φώτιου Ε.Δ.Ε.

102. Έγκριση του Πρακτικού 6/07-12-2023 (αποσφράγιση και αξιολόγηση δικαιολογητικών συμμετοχής Α’ σταδίου) της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού μέσω του Δυναμικού Συστήματος Αγορών (Δ.Σ.Α.) του άρθρου 33 του Ν.4412/2016, τετραετούς διάρκειας, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για τα σχολικά έτη 2022-2023, 2023-2024, 2024-2025 & 2025-2026, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 7.333.238,42 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

103. Έγκριση της αριθμ. πρωτ. 198557/7355//11-12-2023 απόφασης του Περιφερειάρχη Ηπείρου με θέμα: «Μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών για τον ανοικτό διαγωνισμό, που αφορά τη μίσθωση ακινήτου για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Πρέβεζας, της διακήρυξης με αριθμό πρωτ. 176174/6484/23-11-2023 (ΑΔΑ : 6ΒΔΩ7Λ9-ΜΚ6)».

104. Έγκριση διενέργειας και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με τίτλο «Προμήθεια αναλώσιμων εκτυπωτών – πολυμηχανημάτων – φωτοαντιγραφικών, γραφικής ύλης και φωτοαντιγραφικού χαρτιού για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, των Δ/νσεων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης και του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ν. Πρέβεζας, για το έτος 2024», συνολικού προϋπολογισμού 70.000,00 € με ΦΠΑ, συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού και έγκριση δαπάνης για την κάλυψη δαπανών δημοσίευσης της διακήρυξης.

105. Έγκριση πραγματοποίησης δαπανών και διάθεσης πιστώσεων του προϋπολογισμού της Π.Ε. Πρέβεζας οικ. έτους 2023 (επιστροφή παραβόλου).

106. Έγκριση δωρεάν παραχώρησης χρήσης τμήματος του πρώην ΚΤΕΟ Πρέβεζας για στέγαση του ΕΚΑΒ τομέας Πρέβεζας.

107. Έγκριση διοργάνωσης εκδήλωσης της Περιφέρειας Ηπείρου για την Πρωτοχρονιά και έγκριση των σχετικών δαπανών.

108. Έγκριση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 205106/9870/18-12-2023 απόφασης του Περιφερειάρχη Ηπείρου με θέμα: «Μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων για την αποκατάσταση βατότητας μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα ισχυρές βροχές-καταιγίδες, χιονοπτώσεις στο Οδικό Δίκτυο της Π.Ε. Ιωαννίνων που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές, ζημιές (καταπτώσεις-κατολισθήσεις-καθιζήσεις κλπ.), προς αποφυγή ατυχημάτων για αποκατάσταση και διευκόλυνση της συγκοινωνίας».

109. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, για την προμήθεια ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης – επισκευής Μηχανημάτων και Οχημάτων και ειδών συνεργείου (ανταλλακτικά – αναλώσιμα κλπ) της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

110. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμοί τάφρων, απομάκρυνση καταπτώσεων, διαμόρφωση προσβάσεων και ανακατασκευή καθιζήσεων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μαστοροχωρίων (παροχή υπηρεσιών)».

111. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Φύτευση θάμνων και δέντρων περιμετρικά υδατορέματος στην περιοχή της Τύριας Δήμου Δωδώνης (παροχή υπηρεσιών)».

112. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός φράγματος Ράγιου Σαγιάδας από κορμούς ξερών δέντρων πλατάνων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (παροχή υπηρεσιών)».Read More »
Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Ευχές Χριστουγέννων από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Ευχές Χριστουγέννων από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας


Read More »
Ευχές Χριστουγέννων από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Ευχές Χριστουγέννων από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Ενημέρωση και συστάσεις λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Ενημέρωση και συστάσεις λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων


Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Ιωαννίνων, γίνονται γνωστά τα εξής:

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης των Ιωαννίνων οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν τις ημέρες 18 και 19/12, σε μέση ημερήσια τιμή, τα 60 και 70 μg/m3 αντίστοιχα, με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Έχοντας υπόψη την Κ.Υ.Α «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» και δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα καθώς και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης των κατοικιών λόγω των αργιών ισχύουν ως την Τετάρτη 27/12/2023 και ώρα 11:00 π.μ στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών οι παρακάτω συστάσεις:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:
 
Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.
Συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.
Απαγορεύεται οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Read More »
Ενημέρωση και συστάσεις λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων Ενημέρωση και συστάσεις λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Θεατρική παράσταση «Τα μαγικά Χριστούγεννα του Καρυοθραύστη» στη Νέα Σελεύκεια Παρασκευή 22 Δεκέμβριου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Θεατρική παράσταση «Τα μαγικά Χριστούγεννα του Καρυοθραύστη» στη Νέα Σελεύκεια Παρασκευή 22 Δεκέμβριου

Ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σελεύκειας, με τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ν. Σελεύκειας, σε συνεργασία με την Παιδική Σκηνή του Φώτη Σπύρου, παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση «Τα Χριστούγεννα του Καρυοθραύστη», την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 στις 7:00 το απόγευμα στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σελεύκειας.
Θα παρουσιαστεί στη μαγική θεατρική εκδοχή του ,ο «Καρυοθραύστης», το απόλυτο οικογενειακό έργο των γιορτών που κατέχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην καρδιά παιδιών και μεγάλων. Το έργο εκτυλίσσεται την παραμονή των Χριστουγέννων και διαδραματίζεται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, “ντυμένο” με την υπέροχη μουσική του Π.Ι. Τσαικόφκσι.
Read More »
Θεατρική παράσταση «Τα μαγικά Χριστούγεννα του Καρυοθραύστη» στη Νέα Σελεύκεια Παρασκευή 22 Δεκέμβριου Θεατρική παράσταση «Τα μαγικά Χριστούγεννα του Καρυοθραύστη» στη Νέα Σελεύκεια Παρασκευή 22 Δεκέμβριου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Όλο το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Όλο το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια


Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, όπου έδωσε τις πρώτες λεπτομέρειες για το κυβερνητικό σχέδιο.

Τι αναφέρει το non paper από το υπουργείο παιδείας:

Eρώτηση: Τι σηματοδοτεί το «Eλεύθερο Πανεπιστήμιο» όπως τιτλοφορείται το σχέδιο νόμου;

Με τον όρο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» περιγράφεται η διπλή «απελευθέρωση» που επιδιώκουμε για το ελληνικό πανεπιστήμιο: Αφενός, η ενίσχυση και πρόσθετη αυτονομία των δημόσιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και αφετέρου η αποδέσμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ένα αναχρονιστικό κρατικό μονοπώλιο.

Eρώτηση: Τι αλλάζει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο;

Αλλάζουν πάρα πολλά: Από τη διευκόλυνση ενός πανεπιστημίου να ιδρύει νέα τμήματα έως την δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών. Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση απαλλάσσεται από τη γραφειοκρατία που λειτουργεί ως τροχοπέδη για εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

Eρώτηση: Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν για τη μείωση της γραφειοκρατίας;

Απλουστεύονται όλες οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων. Για παράδειγμα, καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ακόμη και σε μικρής κλίμακας αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών. Επίσης απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Καινοτομίας και Έρευνας.

Eρώτηση: Προβλέπονται ψηφιακές δράσεις στα πανεπιστήμια;

Ο στόχος είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα Πανεπιστήμιά να είναι πλήρως ψηφιακά σε ό,τι αφορά στη διοικητική τους λειτουργία. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, προβλέπεται ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών και πλήρης ψηφιοποίηση των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ . Επίσης η οργάνωση ψηφιακού συστήματος για την διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων των ΕΛΚΕ με τις ψηφιακές πλατφόρμες αναφορών και πιστοποίησης των δαπανών των διαχειριστικών αρχών ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ και Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι η απόλυτη διαφάνεια στις δαπάνες.

Eρώτηση: Θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εκλογής των διοικήσεων;

Εισάγονται πρόνοιες ώστε να αποφεύγεται η προσφυγή σε δεύτερη εκλογική διαδικασία. Μία εξ αυτών είναι πως σε περίπτωση αδυναμίας , λόγω ισοψηφίας, των έξι εσωτερικών μελών να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά , η ψήφος του πρώτου σε σειρά εκλογής θα μετράει διπλή.

Eρώτηση: Τι αλλάζει ως προς τη δυνατότητα και τη διαδικασία ίδρυσης νέων τμημάτων;

Τα Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΘΑΑΕ. Τα ΑΕΙ θα εισηγούνται στην ΕΘΑΑΕ, παρουσιάζοντας πλήρη ακαδημαϊκό και επιχειρησιακό φάκελο. Η ΕΘΑΑΕ θα αξιολογεί την πρόταση με κριτήρια ποιότητας και βιωσιμότητας. Το Υπουργείο Παιδείας διατηρεί τον εποπτικό του ρόλο, ωστόσο τα πανεπιστήμια κερδίζουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας.

Eρώτηση: Πώς ενισχύεται η διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων;

Περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων. Στην κατεύθυνση αυτή θεσμοθετούνται :

-Η δυνατότητα των δημοσίων πανεπιστημίων να συνάπτουν συμφωνίες δικαιόχρησης (franchise), επικύρωσης (validation) και πιστοποίησης (accreditation) με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

-Η δημιουργία και χρηματοδότηση κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες φοιτητές που μπορούν να εγγραφούν στα αγγλόφωνα ή ελληνόγλωσσα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα. Για την προσέλκυσή τους απλουστεύεται το σύστημα χορήγησης άδειας εισόδου και διαμονής.

Η σύμπλευση των ελληνικών ΑΕΙ με καταξιωμένα διεθνή πανεπιστήμια θα αναβαθμίσει το ακαδημαϊκό τους έργο και θα ανοίξει νέους ορίζοντες .

Eρώτηση: Ποιους αφορά η δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ ;

Αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές. Το κονδύλι που έχει προβλεφθεί αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι ανήκουν σε δύο κατηγορίες:
α) Η 1η αφορά φοιτητικές ομάδες, κατά προτίμηση διατμηματικές ή διαπανεπιστημιακές, που έχουν αναπτύξει μία καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα (business concept), και έχουν κάνει τα πρώτα βήματα ελέγχου και έρευνας αγοράς (business validation).

β) Η 2η αφορά μεμονωμένους ερευνητές ή ερευνητικές ομάδες που έρχονται με μία ιδέα για την επιχειρηματική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων (research commercialization concept).

Eρώτηση: Σε τι ωφελούνται οι φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων από τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ;

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Πρώτα από όλα οι ακαδημαϊκοί αποδεσμεύονται από τη γραφειοκρατία και μπορούν να αφιερώσουν πλέον το χρόνο τους στη βασική τους προτεραιότητα που είναι η διδασκαλία και η πρόοδος των φοιτητών. Τα κονδύλια για έρευνα και λειτουργία του πανεπιστημίου θα εκταμιεύονται πολύ πιο γρήγορα προς όφελος των φοιτητών. Η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων και η όσμωση τους με τα ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα ενισχύσει τη θέση τους στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη.

Eρώτηση: Θα αυξηθούν οι τακτικές δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί αθροιστικά με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό , το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα ύψους περίπου 700 εκ. ευρώ για κατασκευή και συντήρηση φοιτητικών εστιών. Ακολουθεί πλήρης ανάλυση των ποσών :

-Η τακτική χρηματοδότηση για το 2024 θα είναι αυξημένη κατά 11 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος, δηλαδή από τα 116 εκατομμύρια το 2023 θα πάμε στα 127 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται, επιπλέον, ένα εκατομμύριο ευρώ για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

–Ο σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘΑ προβλέπει μια σειρά από επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία για τα Πανεπιστήμια. Ειδικότερα:Έκτακτη χρηματοδότηση για το 2023: 16.100.000 ευρώ, αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο κονδύλι του 2022, που (αφαιρουμένου του ενεργειακού σκέλους) ανερχόταν στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματοδότηση για το 2023 αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο του ταμειακού αποθέματος του ΥΠΑΙΘΑ.
Έργο «Πανεπιστήμια Αριστείας»: χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Τα 132 εκατομμύρια ευρώ του έργου θα κατανεμηθούν σε όλα τα πανεπιστήμια με κριτήρια που θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με την ΕΘΑΑΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «δεύτερο προϋπολογισμό», που θα μπορεί να κατευθυνθεί κυρίως σε ερευνητικό εξοπλισμό, αλλά και σε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα δράσεων και έργων.
Πρόγραμμα «Εμπιστοσύνη στα αστέρια»: έχει εκδοθεί η προδημοσίευση του έργου, που ανέρχεται σε 93 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέους ερευνητές και συμπράξεις ερευνητών από διαφορετικά ΑΕΙ.

Πρόγραμμα «Συμπράξεις ερευνητικής αριστείας»: από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν 90.700.000 ευρώ για 70 συνεργατικές δράσεις.
«Ερευνώ – Καινοτομώ»: για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας θα κατευθυνθούν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας 182 εκατομμύρια ευρώ + επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΛΙΔΕΚ (ακόμα υπό διαπραγμάτευση).
Νέο ερευνητικό πρόγραμμα: συνεργασία με Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας για ένα επιπλέον ερευνητικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Clusters για Competence Centers (Κέντρα Ικανοτήτων)

Τακτικός προϋπολογισμός 2024: 127.030.000,00 € αυξημένος κατά 10.910.000 €

Έκτακτη Χρηματοδότηση 2023: 16.100.000,00 € αυξημένη κατά 8.600.000,00€

Εργα ΤΑΑ (475εκ):Πανεπιστήμια Αριστείας: 132 εκ για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας
Διεθνοποίηση ΑΕΙ: 60εκ για joint Μεταπτυχιακά με ξένα πανεπιστήμια
Εμπιστοσύνη στα αστέρια: 97εκ (Ερευνητικά έργα σε Μεταδιδακτορικούς φοιτητές και ερευνητές)
Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας: 90,7 εκ (Συμπράξεις ΑΕΙ με επιχειρήσεις για εκπόνηση Ερευνητικών Έργων)
Βιομηχανικά Διδακτορικά: 21,5 εκ
Επισκέπτες καθηγητές: 59,7 εκ
e-University – Ψηφιακές υπηρεσίες Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων: 13,5€

Εργα ΕΣΠΑ:

Ενταγμένα (193 εκ):Μονάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Κέντρα Υποστήριξης της Διδασκαλίας και Μάθησης στα ΑΕΙ – 7 εκατ. €
Δράσεις Διεθνοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης – Υποστήριξη δράσεων Διεθνοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης – 11,36 εκατ. €
Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού – 25 εκατ. €
Πρακτική άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – 150 εκατ. €

Υπο-εξειδίκευση (45,9εκ):Αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ, για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους – Υποστήριξη των ΜΟΔΙΠ – 13,5 εκατ. €
Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης – 15 εκατ. €
Υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης – Εφαρμογή του Συστήματος Διασφάλισης της Ποιότητας στα ΑΕΙ – 10,9 εκατ. €
Στέγαση των φοιτητών των ΑΕΙ ΠΑΔΑ, ΕΚΠΑ και Δυτικής Μακεδονίας — 6,5 εκατ. €

Υπό εξειδίκευση στα Περιφερειακά Προγράμματα ΠΕΠ (34,5εκ)Υποστήριξη παρεμβάσεων ισότιμης πρόσβασης ΑμεΑ και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην ανώτατη εκπαίδευση — 34,5 εκατ.

Υπό εξειδίκευση στο Πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός (5,9εκ) –Ενιαίος Κόμβος Παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας– 5,9 εκατ. €

ΣΔΙΤ Εστιών:

Πανεπιστήμιο Κρήτης – 255 εκ

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο – 105,4 εκ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – 116 εκ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – 87,7 εκ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – 64,2 εκ

Μετσόβιο Πανεπιστήμιο – 40εκ

Επιπλέον αιτήματα για συντήρηση και κατασκευή/ αγορά Εστιών από Ιούλιο του 2023 έως σήμερα από Εθνικούς πόρους:

Πολυτεχνείο Κρήτης: 7,5 εκ

Πανεπιστήμιο Πατρών: 4 εκ

Πάντειο Πανεπιστήμιο: 12 εκ

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: 2,5 εκ

Αιτήματα για κτηριακά θέματα από Ιούλιο 2023 έως σήμερα από Εθνικούς πόρους:

ΔΙΠΑΕ: 7 εκ

ΠΑΔΑ: 7,2 εκ

Παν.Θεσσαλίας: 1,9 εκ

Δημοκρίτειο: 50.000€

ΑΠΘ βιβλιοθήκη: 140.000€

ΕΑΠ μετεγκατάσταση εργαστηρίων: 240.000€

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Σχετικά με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Ερώτηση: Ποια είναι η νομική λογική της προτεινόμενης ρύθμισης ενόψει των δεδομένων συνταγματικών απαγορεύσεων των παρ. 5 και 8 του άρθρου 16 του Συντάγματος;

Απάντηση: Η Σύγχρονη Συνταγματική Προσέγγιση υποδεικνύει ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο. Άλλωστε, η τελολογική ερμηνεία του Συντάγματος προκύπτει από σειρά αποφάσεων των Δικαστηρίων μας (όπως λ.χ. η υπ΄αριθ. 2411/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε ως σύμφωνη με το Σύνταγμα την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων παρά την πρόβλεψη της παρ. 4 του άρθρου 16 για δωρεάν εκπαίδευση από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων ή η υπ΄αριθ. 705/2010 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών, η οποία έκρινε ως σύμφωνη με το Σύνταγμα την επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Με βάση τα παραπάνω μια σύγχρονη και επίκαιρη ανάγνωση του άρθρου 16 του Συντάγματος, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με την εγγύηση και εποπτεία του κράτους. Η ορθότητα δε της προτεινόμενης προσέγγισης προκύπτει από γνωμοδοτήσεις έγκριτων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου (ενδ. Σκουρής/Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Σπυρόπουλος κ.α.).

Ερώτηση: Γιατί μπορούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων;

Απάντηση: Οι απαγορευτικές εκ πρώτης όψεως διατάξεις του Συντάγματος εισάγουν ρητή εξαίρεση από τον γενικό κανόνα της διάταξης του άρθρου 16 παρ.1 Σ., που καθιερώνει «την ελευθερία της τέχνης, της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας». Και ως εξαιρετικές επιβάλλεται να ερμηνεύονται τελολογικά. Οι διατάξεις αυτές που καθιερώνουν το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελούν παγκόσμιο νομικό κατάλοιπο καθώς σε καμία απολύτως προηγμένη χώρα δεν απαγορεύεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η σωστή ερμηνευτική προσέγγιση των επίμαχων συνταγματικών διατάξεων επιβάλλεται να είναι, κατά πρώτον, εναρμονισμένη με το ενωσιακό δίκαιο και, κατά δεύτερον, τελολογική, να οδηγεί δηλαδή στην παραδοχή ότι η απαγόρευση που προβλέπεται από αυτές αφορά μόνο «τη σύσταση» σχολών από ιδιώτες και όχι την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων άλλης χώρας. Ομοίως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πρέπει να είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα όσα πανεπιστήμια ιδρύονται αυτοτελώς στην Ελλάδα.

Μια διαφορετική ερμηνεία που θα επεξέτεινε το εύρος της απαγόρευσης και στην εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ευρωπαϊκής ένωσης, την ελεύθερη εγκατάσταση και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, τις διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (ιδίως του άρθρου 14 «ελευθερία ίδρυσης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων») αλλά και διατάξεις διεθνών συμβάσεων, τις οποίες έχει επικυρώσει η Ελλάδα, όπως της Γενικής Συμφωνίας για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα 1 B της Συμφωνίας για την ίδρυση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (General Agreement on Trade in Services – εφεξής «GATS»).

Το Σύνταγμα δεν είναι λοιπόν ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων, η ερμηνεία των οποίων γίνεται με μια στατική προσέγγιση που ίσχυε πριν από 50 σχεδόν χρόνια, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία η ΕΕ προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την οικοδόμηση ενός ενιαίου ακαδημαϊκού χάρτη.

Οι συνταγματικές διατάξεις, όπως αυτές που μας απασχολούν, πρέπει να ερμηνεύονται με το νόημα που αποκτούν κατά τη συνδυαστική εφαρμογή τους με το ενωσιακό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει επικυρώσει η χώρα μας. Επομένως, καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τις εθνικές διατάξεις υπό το πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, επιδιώκοντας την εναρμονισμένη με το ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών κανόνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη, ότι η χώρα μας έχει στον πρόσφατο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση (ν.4957/2022) προβλέψει στο άρθρο 6 τη δυνατότητα ίδρυσης στην αλλοδαπή παραρτήματος ελληνικού πανεπιστημίου. Εάν η Ελλάδα επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων των πανεπιστημίων της στην αλλοδαπή πώς μπορεί να αρνείται κατά παράβαση της αρχής της αμοιβαιότητας την εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων;

Ερώτηση: Γιατί επιλέγετε το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των παραρτημάτων;

Απάντηση: Οι διαδοχικές προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16 της Νέας Δημοκρατίας προέβλεπαν την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση με την ίδρυση μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων. Θεωρούμε ότι αυτό το θεμελιώδες βήμα συνιστά μια ασφαλή ερμηνεία του άρθρου 16 υπό το φως του ενωσιακού δικαίου.

Ερώτηση: Ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να επιτραπεί η εγκατάσταση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων;

Απάντηση: Θα προχωρήσουμε στην ψήφιση νόμου, με τον οποίο θα ρυθμίζεται η εγκατάσταση και λειτουργία αναγνωρισμένων αλλοδαπών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων . Ο νόμος θα προβλέπει ακόμη, ότι η εγκατάσταση στην επικράτεια της Ελλάδας παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας θα υπόκειται σε ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και σε πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση των παραρτημάτων των αλλοδαπών πανεπιστημίων θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια εναρμονισμένα με τις Αρχές και τις κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕSG 2015).

Eρώτηση: Θα υπάρχουν προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα γίνεται η εγκατάσταση των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα;

Απάντηση: Μια σειρά προϋποθέσεων θα ρυθμίζει την αδειοδότηση των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η βέλτιστη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών οικονομικών και κοινωνικών αναγκών της χώρας. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο των προϋποθέσεων εγκατάστασης και αδειοδότησης των ξένων παραρτημάτων, για την αξιολόγηση αυτών και την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους.

Για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές. Επιπροσθέτως το παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει μεταξύ άλλων:

– να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται, πιστοποιημένο από την αντίστοιχη της ΕΘ.Α.Α.Ε. διαπιστευμένη Αρχή για την παροχή προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και τη χορήγηση τίτλων σπουδών,

– τα επιμέρους προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην απονομή τίτλων σπουδών θα πρέπει επίσης να έχουν πιστοποιηθεί από τη διαπιστευμένη Αρχή του κράτους προέλευσης,

– οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα είναι οι ίδιοι με τους τίτλους σπουδών που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση των φοιτητών είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος προέλευσης του πανεπιστημίου,

– οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης,

– τα μέλη του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού του να έχουν διδακτορικό τίτλο ενώ το ειδικό διδακτικό προσωπικό του δεν μπορεί να ξεπερνά σε ποσοστό το 20% του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του,

– σε περίπτωση ανάκλησης για οποιοδήποτε λόγο της άδειας του παραρτήματος το μητρικό ίδρυμα θα είναι από κοινού υπεύθυνο με το παράρτημά του για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του τελευταίου και την απονομή σε αυτών τίτλων σπουδών,

– να διαθέτει άδεια εκπαιδευτηρίου σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό που ισχύει σήμερα, οι δε κτιριακές υποδομές του θα πρέπει να είναι αυτοτελείς, να διαθέτει βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων, αίθουσες πολυμέσων, επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό κοκ.,

– να διαθέτει οικονομική αξιοπιστία και ευρωστία, η οποία θα προκύπτει και από πενταετή οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, την οποία θα βεβαιώνει αξιόπιστη ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρεία,

– να προσκομίζει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης αξιόχρεης τράπεζας ύψους 500.000 ευρώ για κάθε σχολή και να πληρώνει παράβολο ύψους 500.000 ευρώ για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης.

Ερώτηση: Και τι θα κερδίσει επιτέλους η Ελλάδα από την εγκατάσταση των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στο έδαφός της;

Απάντηση: Πρώτον, θα προσελκύσει ένα μέρος της υπερχειλίζουσας παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές σε άλλη χώρα από αυτή που κατοικεί ο ενδιαφερόμενος. Προηγμένες χώρες όπως, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία κ.λπ. προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών φοιτητών στα πανεπιστήμιά τους. Πρόκειται για εξαγωγικές χώρες εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Τέτοιες στην Ευρώπη είναι ακόμη η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λετονία και η Κύπρος. Σε όλες αυτές τις χώρες κατευθύνεται η παγκόσμια ζήτηση και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για την προσέλκυση φοιτητών είναι πολύ έντονος. Στον έντονο αυτό ανταγωνιστικό αγώνα έχουν μπει με αξιώσεις η Κίνα και η Ινδία. Στα πανεπιστήμια της Κύπρου φοιτούν 40.000 περίπου ξένοι φοιτητές ενώ ακόμη και στη γειτονική μας Βουλγαρία 15.000 περίπου ξένοι φοιτητές φοιτούν στα πανεπιστήμιά της.

Δεύτερον, θα καλυψει και την μεγάλη διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές. Το έλλειμμα στην αγορά ανώτατης εκπαίδευσης καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού ή τα κολέγια. Στην περίπτωση των πανεπιστημίων του εξωτερικού οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, το δημογραφικό ζήτημα κ.λπ. είναι προφανείς. Ειδικότερα, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία φοιτούν περίπου 40.000 Έλληνες. Το κόστος για το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας ανερχόταν περίπου σε 1 δισ. €. Η Ελλάδα των 10 εκ. κατοίκων έχει περισσότερους σε απόλυτο νούμερο και ως ποσοστό του πληθυσμού φοιτητές στο εξωτερικό από την Ισπανία (35.348) των 46 εκ κατοίκων, το Ηνωμένο Βασίλειο (33.109) των 66 εκ. κατοίκων, την Αυστρία (17.501) των 9 εκ. κατοίκων ή την Πορτογαλία (12.951) των 10 εκ. κατοίκων.

Εκτός από τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στον προϋπολογισμό των οικογενειών των φοιτητών, η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά και την καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Στο μέτρο δηλαδή που οι απόφοιτοι των ξένων πανεπιστημίων παραμείνουν στο εξωτερικό η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, καινούργιες γνώσεις, ιδέες, τεχνολογίες θα παραμείνουν στις χώρες υποδοχής και δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Άλλες θετικές επιπτώσεις για τη χώρα θα υπάρξουν;

Απάντηση: Είναι σίγουρο. Οι χώρες που μέχρι σήμερα έχουν αντιληφθεί τη σημασία της διεύρυνσης των διεθνών αγορών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, της εξαγωγής υπηρεσιών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και την ενισχύουν, βελτιώνουν συνεχώς τους δείκτες της οικονομικής τους ανάπτυξης.

Τα άμεσα και ορατά όφελη για την οικονομία των χωρών αυτών προέρχεται κυρίως:

α) από τις δαπάνες διαβίωσης των ξένων φοιτητών στη χώρα υποδοχής

β) από τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και πολλών ακόμη συναφών επιστημονικού-ερευνητικού χαρακτήρα επαγγελμάτων

γ) από την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και συνακόλουθα της κατασκευαστικής αγοράς

δ) από τον εκπαιδευτικό τουρισμό των ίδιων των φοιτητών, καθώς και συγγενών και φίλων τους, που συνοδεύει σχεδόν πάντοτε την εξαγωγή υπηρεσιών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

ε) από τους φόρους που επιβάλλουν τα κράτη αυτά στο παραγόμενο εισόδημα και στις πάσης φύσεως συναφείς συναλλαγές

στ.) από την ανάσχεση σε μεγάλο βαθμό της τάσης εκπατρισμού των δικών τους νέων για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με άμεσες επιπτώσεις στο ισοζύγιο πληρωμών τους

ζ) από τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και στην έρευνα, οι οποίες σε πολλές χώρες συναγωνίζονται ή και ξεπερνούν τις επενδύσεις στη βιομηχανία, στις νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, στον τουρισμό κ.λπ.

η) από τον επαναπατρισμό Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων που θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε αξιοπρεπές πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα τους.

Ερώτηση: Μήπως όμως τα ξένα πανεπιστήμια οδηγήσουν σε υποβάθμιση τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας;

Απάντηση: Αντιθέτως, τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας μόνο να κερδίσουν μπορούν. Το «επιχείρημα», ότι η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μπορεί μεν να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, σε σημαντική ανάσχεση του ρεύματος εξόδου Ελλήνων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και να καταστήσει την Ελλάδα διεθνή εκπαιδευτικό προορισμό αλλά θα υποβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας δεν ευσταθεί και δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου. Παντού η συνύπαρξη δημόσιων και μη κρατικών πανεπιστημίων ωφελεί και τα δημόσια και αμβλύνει σημαντικά τις ανισότητες και ενισχύει τον ανταγωνισμό. Σε πολλές χώρες άλλωστε η ίδρυση ή η περαιτέρω ανάπτυξη μη κρατικών πανεπιστημίων συνετέλεσε σημαντικά στην αύξηση τόσο της πρόσβασης των παιδιών των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών στην ανώτατη εκπαίδευση όσο και της κοινωνικής κινητικότητας.

Ερώτηση: Τα κολέγια που λειτουργούν σήμερα στην χώρα θίγονται από την εξέλιξη αυτή;

Απάντηση: Τα κολέγια, είναι εκπαιδευτικοί φορείς μη τυπικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λειτουργούν στην Ελλάδα βάσει συμφωνιών πιστοποίησης, επικύρωσης ή δικαιόχρησης που έχουν συνάψει με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι τίτλοι σπουδών των συνεργαζόμενων ξένων πανεπιστημίων που χορηγούν τα κολέγια οδηγούν στην αναγνώριση μόνο επαγγελματικής ισοδυναμίας με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων.

Στα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια και παρέχουν πτυχία που αναγνωρίζονται από το νόμο και οδηγούν σε επαγγελματική αναγνώριση έχει διοχετευτεί όλα αυτά τα χρόνια ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης για σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης. Σ΄αυτά φοιτούν σήμερα χιλιάδες Έλληνες σπουδαστές, οι οποίοι επιλέγουν ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ειδικοτήτων.

Το καθεστώς λειτουργίας των κολεγίων δεν μεταβάλλεται από την εισαγωγή του νέου θεσμικού πλαισίου, ούτε αποκλείεται κανένας υπό την προϋπόθεση ότι θα πληροί τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν για τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων.

Read More »
Όλο το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια Όλο το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Απάντηση Λίνας Μενδώνη στον Κυριάκο Βελόπουλο για τις νομοθετικές ενέργειες για το Σούλι

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Απάντηση Λίνας Μενδώνη στον Κυριάκο Βελόπουλο για τις νομοθετικές ενέργειες για το Σούλι

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 2217/11.12.2023 ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Υπουργείο Πολιτισμού επιδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του Σουλίου, καθώς αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τόπου ιστορικής μνήμης.

Ειδικότερα, κατά τα προηγούμενα έτη, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ προχώρησαν στη σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης συνολικής ανάδειξης του Τετραχωρίου Σουλίου και του κάστρου Κιάφας, σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (24/25-5-2010), η οποία σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο επικαιροποίησης. Σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη, ορίστηκε Ζώνη Προστασίας Α’, η οποία περιλαμβάνει το Κάστρο Κιάφας, το Κούγκι, τον Άγιο Δονάτο και τη Γέφυρα Ντάλα, ενώ στη Ζώνη Προστασίας Β’ συμπεριλαμβάνονται ο οικιστικός ιστός του Σουλίου, της Κιάφας, του Αβαρίκου, συμπεριλαμβανομένου και του οικισμού Μπενούκα.

Τον Φεβρουάριο του έτους 2018, μεταξύ του ΥΠΠΟ, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Σουλίου, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο “Αναστήλωση – επισκευή οικίας Μπούση και πηγαδιών στον Ιερό χώρο του Σουλίου”. Στο πλαίσιο της εν λόγω Σύμβασης υλοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης και επισκευής της Οικίας Μπούση, οι οποίες ολοκληρώθηκαν εντός του α’ τριμήνου του 2021, ενώ, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων ύδρευσης, η Οικία πρόκειται να αξιοποιηθεί ως φυλάκιο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και ως εκθεσιακός χώρος.

Ακολούθως, το έτος 2020, το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την εκπόνηση ερευνητικού έργου με τίτλο «Διερεύνηση του ευρύτερου ιστορικού χώρου του Σουλίου. Ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού του τοπίου». Το αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος ήταν η συστηματική έρευνα και αξιολόγηση του σύνθετου ‘πολιτισμικού τοπίου’, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής – πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, στο πλαίσιο της ανάδειξης και βιώσιμης ανάπτυξης του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου, του φυσικού και ιστορικού χώρου του Σουλίου. Το εγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα για τον ιστορικό χώρο Σουλίου θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση μελετών αναστήλωσης και επανάχρησης ιστορικών οικιών και επιλεγμένων σουλιώτικων οικιών.

Επιπροσθέτως, δυνάμει της υπ’ αρ. πρωτ. 77612/22.02.2022 (ΑΔΑ:98ΨΗ4653Π4- ΘΨΕ) Απόφασης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΠΟ, εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος με θέμα «Διερεύνηση του ευρύτερου ιστορικού χώρου Σουλίου : «Ανάδειξη προστασία του πολιτισμικού και πολιτιστικού του τοπίου». Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που συγκροτήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος, για τη διευθέτηση και οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε ορεινές περιοχές, όπως το Σούλι, απαιτείται η κύρωση των δασικών χαρτών, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και η οριστική ρύθμιση των χρήσεων γης μέσω της εφαρμογής τοπικού πολεοδομικού σχεδίου.

Επισημαίνεται ότι το ΥΠΠΟ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιεί συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς με στόχο να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να προχωρήσει απρόσκοπτα η αποκατάσταση και επανάχρηση των κτηρίων στην περιοχή του Σουλίου, και να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.


Read More »
Απάντηση Λίνας Μενδώνη στον Κυριάκο Βελόπουλο για τις νομοθετικές ενέργειες για το Σούλι Απάντηση Λίνας Μενδώνη στον Κυριάκο Βελόπουλο για τις νομοθετικές ενέργειες για το Σούλι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τη ΔΔΕ Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023

 Χριστουγεννιάτικες ευχές από τη ΔΔΕ Θεσπρωτίας


Read More »
Χριστουγεννιάτικες ευχές από τη ΔΔΕ Θεσπρωτίας  Χριστουγεννιάτικες ευχές από τη  ΔΔΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός, που κατείχε σιδηρογροθιά

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός, που κατείχε σιδηρογροθιάΣυνελήφθη σήμερα το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε σιδηρογροθιά.

Προανάκριση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός, που κατείχε σιδηρογροθιά Συνελήφθη ημεδαπός, που κατείχε σιδηρογροθιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικες ευχές από το Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023

Χριστουγεννιάτικες ευχές από το Κέντρο Πρόληψης ΑριάδνηRead More »
Χριστουγεννιάτικες ευχές από το Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη Χριστουγεννιάτικες  ευχές από το Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Θεσπρωτίας για το αποτέλεσμα των εκλογών του Συλλόγου Εργαζομένων

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Η ΔΑΣ ΟΤΑ Θεσπρωτίας για το αποτέλεσμα των εκλογών του Συλλόγου Εργαζομένων

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζομένους των Δήμων του νομού Θεσπρωτίας που με την ψήφο τους στις εκλογές στις 19/12/2023 έδωσαν στην ΔΑΣ την καθαρή πλειοψηφία.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που δεν έσκυψαν το κεφάλι στις πιέσεις που δεχτήκαν , που δε φοβήθηκαν, που ύψωσαν το ανάστημα τους και κράτησαν στα χέρια τους το σωματείο για άλλη μια φορά ζωντανό, που αντέδρασαν και αντιδρούν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ που μπήκαν σε αυτή τη μάχη, είχαν ειλικρινή στάση απέναντι στους συναδέλφους κρατώντας τους ενήμερους. Ανέδειξαν με τη συνεπή στάση που πρέπει να κρατάει ένας συνδικαλιστής στην κατεύθυνση της ανάδειξης και δημοσιοποίησης των αντιδραστικών αποφάσεων, και γενικότερα της πολιτικής που χαράσσουν κάθε φορά το κράτος και οι κυβερνήσεις σε μια κατεύθυνση αντιδραστική, που δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δηλώνουμε σε όλους τους συναδέλφους ότι θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, μέσα και έξω από το ΔΣ, την προσπάθεια για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων τους, ότι θα δώσουμε τη μάχη ανυποχώρητα, αδιάλλακτα για τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, σε σύγκρουση με όλους εκείνους που θέλησαν και θέλουν να οδηγήσουν το Σωματείο μας στην αδράνεια.

Συνάδελφοι, σας ευχαριστούμε πολύ για την ψήφο εμπιστοσύνης που μας δώσατε και σας υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με το ίδιο πάθος για τα δικαιώματά μας.
Read More »
Η ΔΑΣ ΟΤΑ Θεσπρωτίας για το αποτέλεσμα των εκλογών του Συλλόγου Εργαζομένων Η ΔΑΣ ΟΤΑ Θεσπρωτίας για το αποτέλεσμα των εκλογών του Συλλόγου Εργαζομένων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τη ΔΩΔΩΝΗ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023

 Χριστουγεννιάτικες ευχές από τη ΔΩΔΩΝΗRead More »
Χριστουγεννιάτικες ευχές από τη ΔΩΔΩΝΗ  Χριστουγεννιάτικες ευχές από τη ΔΩΔΩΝΗ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Η ΔΑΣ πρώτη δύναμη στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Η ΔΑΣ πρώτη δύναμη στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ :

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ : 535
ΨΗΦΙΣΑΝ. : 496 ποσοστό: 92,7%
ΑΚΥΡΑ. : 1
ΛΕΥΚΑ. : 4

ΕΛΑΒΑΝ : 
ΔΑΣ : 249 ποσοστό 50,7 %
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ : 242 ποσοστό 49,8 %
Read More »
Η ΔΑΣ πρώτη δύναμη στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας Η ΔΑΣ πρώτη δύναμη στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην πλατεία Ηγουμενίτσας 21 Δεκεμβρίου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην πλατεία Ηγουμενίτσας 21 ΔεκεμβρίουRead More »
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην πλατεία Ηγουμενίτσας 21 Δεκεμβρίου Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην πλατεία Ηγουμενίτσας 21 Δεκεμβρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Στο Δημαρχείο το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς ως σχολείο «πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Στο Δημαρχείο το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς ως σχολείο «πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης»


Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Σουλίου στην Παραμυθιά, συνάντηση αντιπροσωπείας μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς με το Δήμαρχο Σουλίου και προσωπικό της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου.

Οι μαθητές, εκπροσωπώντας το μοναδικό σχολείο «πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στη Θεσπρωτία, απηύθυναν ερωτήσεις στο Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Δήμου, σε σχέση με σειρά θεμάτων. Ενδεικτικά, ενημερώθηκαν για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ένωσης που υλοποιούνται από το Δήμο, για τις διαδικασίες εξασφάλισης χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους, τις απορροφήσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο, περιβαλλοντικά ζητήματα και ζητήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, θέματα πολιτικής προστασίας και θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές/Junior Ambassadors: Ντούκας Ζώης, Δήμας Νικόλαος, Αναστασίου Ιωάννης, Μπουντζουκλής Δημήτριος, Μουσελίμης Γεώργιος, Μπέλλου Μαρία, Λούτσα Λάουρα, Παγούνη Ελένη, Μαραζοπούλου Ιφιγένεια και καθοδηγούν και εμψυχώνουν οι εκπαιδευτικοί/Senior Ambassadors: Δήμητρα Γκανιάτσα, Ελένη Δημητρίου, Σοφία Ζήκου, Παναγιώτα Κοσμά και Ιωάννης Σπυρίδων.

Η συζήτηση και ενημέρωση χαρακτηρίστηκε ως απολύτως εποικοδομητική από όλους τους εμπλεκόμενους και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη εικόνα της λειτουργίας ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, καθώς και των διαδικασιών που ακολουθούνται για την εξασφάλιση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την υλοποίηση σημαντικών έργων σε τοπικό επίπεδο.

Ο Δήμος Σουλίου συγχαίρει τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία, ευχαριστεί τους μαθητές για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση και παραμένει στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας για αντίστοιχες εκδηλώσεις που συνδέουν τους αυριανούς ενεργούς πολίτες με το σήμερα.

Read More »
Στο Δημαρχείο το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς ως σχολείο «πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Στο Δημαρχείο το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς ως σχολείο «πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Δώρο Χριστουγέννων: Καταβάλλεται έως την Πέμπτη στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα – Υπολογίστε online

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Δώρο Χριστουγέννων: Καταβάλλεται έως την Πέμπτη στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα – Υπολογίστε online


Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, που πρέπει να καταβληθεί έως την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Βάση για τον υπολογισμό του Δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται στο παρακάτω σύνδεσμο http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php


Read More »
Δώρο Χριστουγέννων: Καταβάλλεται έως την Πέμπτη στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα – Υπολογίστε online Δώρο Χριστουγέννων: Καταβάλλεται έως την Πέμπτη στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα – Υπολογίστε online Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Ευχές από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου Παράρτημα Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Ευχές από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου Παράρτημα Ηγουμενίτσας

Read More »
Ευχές από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου Παράρτημα Ηγουμενίτσας Ευχές από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου Παράρτημα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικες ευχές από σύλλογο στήριξης ατόμων με ΣΚΠ Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
Χριστουγεννιάτικες ευχές από σύλλογο στήριξης ατόμων με ΣΚΠ Θεσπρωτίας
Read More »
Χριστουγεννιάτικες ευχές από σύλλογο στήριξης ατόμων με ΣΚΠ Θεσπρωτίας Χριστουγεννιάτικες ευχές από σύλλογο στήριξης ατόμων με ΣΚΠ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

pet.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023
pet.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς


Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα www.pet.gov.gr με στόχο τη φιλικότερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, ιδιοκτητών και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και σε εφαρμογή του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις», στόχος του οποίου είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων ζώων, με τη συνέργεια των αρμόδιων κρατικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κτηνιάτρων, φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, καθώς και καταφυγίων.

Την υλοποίηση και τον συντονισμό του έργου έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συνδρομή της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, υπό την εποπτεία των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου και Μαριάνθης Δημοπούλου αντιστοίχως.

Οι καινοτομίες του pet.gov.gr
Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Για πρώτη φορά δημιουργείται μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης των όρων ευζωίας και υγείας των ζώων συντροφιάς που είναι ανοιχτή και υποστηρίζει τους κτηνιάτρους, τους ιδιοκτήτες, τους αναδόχους, τους φιλόζωους και τη Δημόσια Διοίκηση.

Διάθεση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας:
Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας και οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους, αποκτούν ψηφιακή πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Ψηφιακή διαχείριση για το Πρόγραμμα «Άργος» – πόροι και υποχρεώσεις Δήμων:

Δημιουργείται ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η διαφάνεια των διαδικασιών για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Σύσταση των απαραίτητων Ψηφιακών Μητρώων Ζώων Συντροφιάς φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, καταφυγίων και εκτροφέων.

Θεμελίωση συνεκτικού ψηφιακού πλαισίου εποπτείας με αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια, για τον έλεγχο της υγείας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα

Πρόσβαση στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα έχουν οι κτηνίατροι, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της αρχικής εγγραφής κάθε ζώου συντροφιάς, καθώς και οι πολίτες μέσω των κωδικών Taxisnet, ενώ οι υπάλληλοι των Δήμων, των Περιφερειών και των Κρατικών Φορέων, εισέρχονται με τους κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

Οι πρώτες 7 υπηρεσίες του pet.gov.gr

Οι πρώτες επτά υπηρεσίες που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες είτε απευθείας μέσω του pet.gov.gr είτε μέσω του gov.gr στην κατηγορία «Πολίτης και καθημερινότητα» και το νέο γεγονός ζωής «Ζώα συντροφιάς» είναι οι ακόλουθες:Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθηση ζώων συντροφιάς (περιβάλλον κτηνιάτρου)
Βιβλιάριο Υγείας ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες – διαχειριστές – Αναδόχους)
Μητρώο Φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων ζώων συντροφιάς (για εγγραφή φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων σε Μητρώο και διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση)
Μητρώο καταφυγίων ζώων συντροφιάς (για εγγραφή των καταφύγιων και διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση)
Δήλωση απώλειας ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες)
Δήλωση εύρεσης ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες)
Δήλωση μεταβίβασης ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες)

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν κωδικό QR για το ζώο συντροφιάς τους, ώστε σε περίπτωση απώλειας να διευκολύνεται η ταυτοποίησή του.

Παράλληλα, είναι σε πιλοτική λειτουργία για την Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση το Σύστημα Διαχείρισης Δράσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο της 2ης φάσης του έργου που θα ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο, όπως και της 3ης φάσης που θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία τον Ιούλιο, θα διατεθούν νέες ψηφιακές λειτουργίες στους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς, μέσω εφαρμογής κινητών συσκευών (mobile application), θα ενεργοποιηθούν ψηφιακές υπηρεσίες για τους εκτροφείς, θα τεθεί σε λειτουργία η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, θα εμπλουτισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους Δήμους, τις φιλοζωικές οργανώσεις, τα φιλοζωικά σωματεία και τα καταφύγια.

Επισημαίνεται ότι όσα δεδομένα ήταν καταχωρισμένα στο σύστημα «Ζώα Συντροφιάς» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταφέρθηκαν στο νέο Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.

Για την ενημερωμένη αποτύπωση των στοιχείων αυτών, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μεριμνήσουν, μέσω του κτηνιάτρου τους, για την επικαιροποίησή τους, καθώς στο προηγούμενο σύστημα ορισμένες πληροφορίες δεν ήταν υποχρεωτικό να καταγράφονται ηλεκτρονικά ή δεν είχαν καταγραφεί για οποιοδήποτε λόγο, συνεπώς δεν έχουν μεταφερθεί στο ΕΜΖΣ.

Πρόκειται για δεδομένα, τα οποία είτε είναι υποχρεωτικά βάση του ν. 4830/2021, να αναφέρονται στο ΕΜΖΣ, όπως η στείρωση εφόσον ένα ζώο είναι στειρωμένο, είτε ήταν υποχρεωτικά και στο παρελθόν, όπως ενδεικτικά ο εμβολιασμός, αλλά παρόλα αυτά δεν είχαν καταχωριστεί έως τώρα.Οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών, οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν προχωρήσει σε σήμανση και καταχώριση του ζώου τους, καλούνται να επισκεφθούν άμεσα τον κτηνίατρό τους για να προχωρήσουν στην καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι για τα Φιλοζωικά Σωματεία και τις Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για λογαριασμό των οποίων ήταν καταχωρισμένα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ως δεσποζόμενα στο σύστημα «Ζώα Συντροφιάς» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει προβλεφθεί στο ΕΜΖΣ και θα εκκινήσει ειδική ψηφιακή λειτουργία με συγκεκριμένη διαδικασία, περιορισμένης χρονικής κάλυψης, με σκοπό την αλλαγή της κατάστασης των ζώων αυτών, εφόσον δεν έχουν υιοθετηθεί και παραμένουν στη διαχείριση του φιλοζωικού σωματείου ή οργάνωσης ως αδέσποτα.
Read More »
pet.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς pet.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Σελίδες