https://picasion.com/
https://picasion.com/

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Read More »
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015 Rating: 5

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 2015

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 2015

 


Διοργάνωση:    
Ημερομηνία: 17/02/2015 & 19/02/2015
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα
Συμμετοχή: 5€ ανά άτομο
Χρηματικό Έπαθλο: 1η θέση - 600€ / 2η θέση - 300€ / 3η θέση - 100€
Επικοινωνία: donatosdinis@gmail.com

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθούν οι απαραίτητες συμμετοχές.
Η συμμετοχή στο παιχνίδι απαιτεί 3-5 άτομα ανά ομάδα.
Οι λεπτομέρειες του παιχνιδιού θα σας αποσταλούν με email ή SMS.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ
ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ EMAIL ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία της ομάδας σας ΕΔΩ
Read More »
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 2015 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 2015 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015 Rating: 5

Χωρίς ασθενοφόρο το Νοσοκομείο Φιλιατών;

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015
Χωρίς ασθενοφόρο το Νοσοκομείο Φιλιατών;


Κι όμως, το Νοσοκομείο Φιλιατών δεν διαθέτει ασθενοφόρο.
 
Έχουν πάει όλα στο ΕΚΑΒ λεει στην Ηγουμενίτσα. 
 
Δεν ξέρω αν είναι πλάκα αλλά αν είναι αλήθεια πρέπει να είναι… Γαλαξιακή πρωτοτυπία….
 
Μας παρακάλεσε να το αναρτήσουμε η 90χρονη ανάπηρη κυρά Αγγελική Μ. η οποία αφού τελείωσε τη νοσηλεία της έπρεπε να βγεί απο το Νοσοκομείο για να πάει στο σπίτι της και… περίμενε μέχρι τις 4 το απόγευμα!!!
 
Read More »
Χωρίς ασθενοφόρο το Νοσοκομείο Φιλιατών; Χωρίς ασθενοφόρο το Νοσοκομείο Φιλιατών; Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015 Rating: 5

Έπιπλα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το φυλλάδιο με τις νέες προσφορές

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015
Έπιπλα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το φυλλάδιο με τις νέες προσφορές
Read More »
Έπιπλα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το φυλλάδιο με τις νέες προσφορές Έπιπλα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το φυλλάδιο με τις νέες προσφορές Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015 Rating: 5

Για 2η συνεχή χρονιά τα "ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ" σε σχολεία της Θεσπρωτίας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015
Για 2η συνεχή χρονιά τα "ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ" σε σχολεία της Θεσπρωτίας
 

Τα "ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ" φιλοξενούνται για 2η συνεχή χρονιά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.
 
Σε λίγο, ένας σάκος γεμάτος βιβλία, φαντασία και μύθο θα βρίσκεται στην Γ' τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς. 
 
Ευχαριστούμε την ΠΥΡΝΑ για την προσφορά της, καθώς και το Διευθυντή και τις δασκάλες της Γ΄ Τάξης για τη συνεργασία τους. 
 
Στους δε μαθητές ευχόμαστε καλό ταξίδι στα μονοπάτια της γνώσης!
 
Αντιγόνη Φίλη
Π.Σ. Ηπείρου
Read More »
Για 2η συνεχή χρονιά τα "ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ" σε σχολεία της Θεσπρωτίας Για 2η συνεχή χρονιά τα "ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ" σε σχολεία της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015 Rating: 5

Έξι χρόνια χωρίς καμιά τιμωρία… Ανεύθυνοι κι υπεύθυνοι… Αποκαλυπτικά έγγραφα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015
Έξι χρόνια χωρίς καμιά τιμωρία… 
Ανεύθυνοι κι υπεύθυνοι… 
Αποκαλυπτικά έγγραφα

 
Η υπόθεση είχε σκάσει σαν βόμβα. Ένα έλλειμμα εκατομμυρίων σε έναν μικρό δήμο. Ο λόγος για τον Καποδιστριακό δήμο Φιλιατών, όπου αποκαλύφθηκε έλλειμμα 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ύστερα από σε βάθος έρευνα που είχε γίνει, αποτέλεσμα καταγγελιών.

Η αποκάλυψη είχε γίνει πριν έξι χρόνια.... Κι ενώ όλοι θα περίμεναν ότι ο χρόνος αυτός θα ήταν αρκετός στα συντεταγμένα όργανα του κράτους ώστε να φτάσουν στην πλήρη διαλεύκανση, αποκαλύπτεται ότι όλα είναι ουσιαστικά στο σημείο μηδέν .

Μάλιστα μέσα από επίσημα έγγραφα, που παρουσιάζει σήμερα το Epiruspost.gr, προκύπτει πως όχι μόνο δεν έχει περαιωθεί τίποτα, αλλά ακόμη και τώρα δύο υπουργεία, δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιο έχει την αρμοδιότητα των πειθαρχικών κυρώσεων στον τότε δήμαρχο.

Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατών κατηγορείται για τα βαρύτατα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας στην υπηρεσία.

Και μπορεί η δημαρχιακή του θητεία να ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2010, όμως ο ίδιος είναι δημόσιος λειτουργός (γιατρός) και εξακολουθεί να κατέχει διευθυντική θέση.

Στον πρώην δήμαρχο Φιλιατών ασκήθηκε ποινική δίωξη και είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Όμως τα Υπουργεία Υγείας κι Εσωτερικών, δεν γνωρίζουν ποιο έχει την αρμοδιότητα να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία.

Σημειωτέον ότι δικάσιμος δεν έχει οριστεί ακόμη,, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι δικαστικοί της Κέρκυρας που παρέλαβαν πρόσφατα τη δικογραφία, εξετάζουν πολύ σοβαρά την πιθανότητα να την επιστρέψουν και πάλι στην Ηγουμενίτσα, καθώς βρίσκουν πολλά κενά.

Η υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης ανακινήθηκε με αφορμή έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος είχε διενεργήσει την έρευνα για το οικονομικό έλλειμμα προ τετραετίας. Έτσι απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Θεσπρωτίας και η απάντηση που δόθηκε αποτελεί πραγματική αποκάλυψη!

Δύο και πλέον χρόνια μετά, η εισαγγελία τον Ιούλιο του 2014, αναφέρει ότι η κύρια ανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά γνωστοποιεί, καθυστερημένα όπως ομολογεί, ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη!!!«Η κύρια ανάκριση δεν έχει ακόμα περαιωθεί και σας γνωστοποιούμε, έστω και καθυστερημένα, την Ποινική Δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του ανωτέρω, για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες, καθώς ο συγκεκριμένος συνεχίζει να εργάζεται ως ιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών και μάλιστα σε Διευθυντική θέση».

Με βάση το έγγραφο από την Εισαγγελία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απευθύνεται στις 26 Αυγούστου 2014 στο Νοσοκομείο Φιλιατών και ζητά να πληροφορηθεί αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζει πως «δεδομένου ότι τα πραγματικά περιστατικά, όπως προκύπτουν από το κατηγορητήριο, το οποίο πρέπει να αναζητηθεί από την αρμόδια δικαστική αρχή, επαρκούν για τη στοιχειοθέτηση πειθαρχικού παραπτώματος, θεωρούμε ότι παρέλκει η διενέργεια ΕΔΕ».

Κι έπεται συνέχεια...Ένα μήνα μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών απευθύνεται εγγράφως στην εισαγγελία και ζητά να του γνωστοποιηθεί το κατηγορητήριο ώστε «να προχωρήσει στις περαιτέρω κατά το νόμο ενέργειες».

Η εισαγγελία απάντησε μετά από δύο μήνες περίπου. Στις 17 Νοεμβρίου 2014. Γνωστοποιεί το κατηγορητήριο και σημειώνει ότι από τον ανακριτή έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.Στις 26 Νοεμβρίου, η διοίκηση του Νοσοκομείου Φιλιατών απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί καθώς τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο γιατρός τελέστηκαν εκτός της υπηρεσίας.Το Υπουργείο Υγείας που έλαβε το έγγραφο έκανε την υπόθεση μπαλάκι στο Υπουργείο Εσωτερικών!!! Στις 24 Δεκεμβρίου λοιπόν απευθύνει έγγραφο στο άλλο Υπουργείο, θεωρώντας ότι το πειθαρχικό παράπτωμα σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων του διωκόμενου ως δημάρχου και ως εκ τούτου οι όποιες πειθαρχικές κυρώσεις πρέπει να κινηθούν από το αρμόδιο υπουργείο....Και το καλύτερο!!!

Το Υπουργείο Εσωτερικών απευθύνεται εγγράφως στο Εφετείο Κέρκυρας με επείγον μάλιστα έγγραφο, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία της ποινικής υπόθεσης και για το ενδεχόμενο της παραπομπής του γιατρού ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου «προκειμένου να εξετάσει τη συνδρομή των προυποθέσεων λήψης διοικητικών μέτρων σε βάρος αυτού...».Έξι χρόνια λοιπόν χωρίς καμία τιμωρία... Με τον πρώην δήμαρχο αντιμέτωπο με βαρύτατες κατηγορίες, αλλά να απολαμβάνει τη θέση του στο δημόσιο και όσα προνόμια απορρέουν από τη θέση του Διευθυντή Κλινικής στο Νοσοκομείο.
Read More »
Έξι χρόνια χωρίς καμιά τιμωρία… Ανεύθυνοι κι υπεύθυνοι… Αποκαλυπτικά έγγραφα  Έξι χρόνια χωρίς καμιά τιμωρία… Ανεύθυνοι κι υπεύθυνοι… Αποκαλυπτικά έγγραφα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015 Rating: 5

Δύο συλλήψεις το πρωί στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015
Δύο συλλήψεις το πρωί στην Ηγουμενίτσα


Ένας (01) παράνομα εισελθών αλλοδαπός συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του επιβατηγού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Συγκεκριμένα, σε διενεργηθέντα έλεγχο, 22χρονος αλλοδαπός κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Επίσης, ένας (01) παράνομα εισελθών αλλοδαπός συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του επιβατηγού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Συγκεκριμένα, σε διενεργηθέντα έλεγχο, 26χρονος αλλοδαπός κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο χωρίς σφραγίδα εισόδου σε χώρα schengen , με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Δύο συλλήψεις το πρωί στην Ηγουμενίτσα Δύο συλλήψεις το πρωί στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015 Rating: 5

Η αξία της ζωής σε Αδριατική και Αιγαίο

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015
Η αξία της ζωής σε Αδριατική και Αιγαίο


Πρόσφατο (28-12-2014) το ναυτικό ατύχημα στην Αδριατική, στο ναυλωμένο από την ελληνική ΑΝΕΚ, με Ιταλική σημαία Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic» που είχε αποπλεύσει από Ηγουμενίτσα για Ιταλία. Η φωτιά που ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου, ενώ έπνεαν άνεμοι έντασης τουλάχιστον 10 μποφόρ, είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών, και να εξελιχθεί σε τραγωδία… Μια σορός βρέθηκε απανθρακωμένη μέσα σε καμένο φορτηγό αυτοκίνητο, εννέα σοροί στη θάλασσα, εννέα Έλληνες ακόμα αγνοούμενοι, δύο ναυτικοί του Αλβανικού ρυμουλκού «Ιλλυρία» νεκροί, όταν ο κάβος που επεχείρησαν να προσδέσουν στο φλεγόμενο πλοίο έσπασε…Μια ανείπωτη τραγωδία…
Μια τραγωδία δίχως τελειωμό, αφού πριν τέσσερες μέρες σε παραλία της Κέρκυρας εκβράστηκε το πτώμα αγνοουμένου ατόμου ενώ σήμερα (11-2-2015) Έλληνες αυτοκινητιστές, επιβάτες-διασωθέντες, αλλά και συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή ακόμη αγνοούνται συναντώνται στη Θεσσαλονίκη, για να συντονίσουν τις επόμενες ενέργειές τους, μπροστά στην μάλλον αδιάφορη Πολιτεία.

Και δεν ήταν μόνο το ναυτικό ατύχημα στο «Norman Atlantic». Ένα μήνα μετά (30 και 31-1-2015), νέα ατυχήματα συνέβησαν στα γκαράζ δυο επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούσαν, εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής – ίσως και πάνω από 10 μποφόρ – το ίδιο δρομολόγιο. Πολλά φορτηγά μετακινηθήκαν, με αποτέλεσμα – ευτυχώς – να σημειωθούν μόνο υλικές ζημιές.

Μετά από όλα αυτά, τίθεται εύλογα το ερώτημα : Είναι δυνατόν ένα πλοίο, και μάλιστα επιβατηγό, να επιτρέπεται να αποπλέει από ελληνικό λιμάνι με τόσο άσχημες καιρικές συνθήκες ;

***
Η ιστορία λέει ότι τα μεγάλα ναυτικά ατυχήματα, οδηγούν τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς στην υιοθέτηση, αυστηρότερων κανονισμών, οδηγιών και συμβάσεων ώστε, αν όχι να εξαλειφθούν, τουλάχιστο να μειωθούν. Τρεις τέτοιες περιπτώσεις, με διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό ενδιαφέρον, είναι ενδεικτικές :

(α) Η βύθιση του ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ το 1912, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.503 άτομα από τους 2.208 επιβαίνοντες, ήταν ο κύριος λόγος που δυο χρόνια μετά, το 1914, έγινε η πρώτη »Διεθνής Σύμβαση Περί Ασφαλείας Ανθρώπινης Ζωής εν Θαλάσση», γνωστή ως ΠΑΖΕΘ – SOLAS.

(β) Τα ναυτικά ατυχήματα των Δ/Ξ ERIKA (Δεκέμβριος 1999) και PRESTIGE (Νοέμβριος 2002) στις Γαλλικές και Ισπανικές ακτές αντίστοιχα, τα οποία μέσα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κόπηκαν στα δυο και προκάλεσαν οικολογική καταστροφή, έκαναν την Ευρώπη να πάρει νέα μέτρα. Εκδόθηκε η Κοινοτική Οδηγία 2002/59 (ΦΕΚ 850 Β/27-6-2003) στην οποία εκτός άλλων προβλέπεται και ο (προ) καθορισμός περιοχών (λιμανιών-όρμων) καταφυγής για την αντιμετώπιση περιστατικών πλοίων που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης ή κίνδυνου.

(γ) Στις 8-12-1966 συνέβη στην Ελλάδα το τραγικό ναυάγιο του Ε/Γ-Ο/Γ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ». Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Χανιά για Πειραιά. Κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα η σφοδρή θαλασσοταραχή με τα 9 BF προμήνυε την καταστροφή. Παρέσυρε στον υγρό τάφο του, μέσα σε λίγα λεπτά, 247 άτομα. Μόλις 47 σώθηκαν. Το ναυάγιο αυτό, αφύπνισε το Ελληνικό κράτος και έγινε αφορμή για πολλές εξελίξεις. Θεσμοθετήθηκε το απαγορευτικό απόπλου λόγω καιρού, οργανώθηκε ο »Θάλαμος Επιχειρήσεων» για την έρευνα και διάσωση, μπήκαν οι πρώτες ιδέες για την δημιουργία των Ναυτιλιακών Εταιρειών Λαϊκής Βάσης κ.ο.κ.

Ειδικά για την απαγόρευση του απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, εξέδωσε, σε πρώτη φάση, την αριθ. 106771/8-12-1967 Εγκύκλιο με οδηγίες για την ομοιόμορφη εφαρμογή του απαγορευτικού από όλες τις Λιμενικές Αρχές και όχι κατά το δοκούν κάθε Λιμενικής Αρχής. Στη συνέχεια, μερίμνησε για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Με το άρθρο 42 του Ν.Δ 187/1973 «Περί Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου» προβλέφτηκε η έκδοση Π.Δ και εκδόθηκε το Π.Δ 852/1976 «Περί απαγορεύσεως απόπλου εν περιπτώσει δυσμενών καιρικών συνθηκών» ΦΕΚ 312Α/23-11-1976, το οποίο ισχύει και σήμερα. Έκτοτε, όλες οι προϋποθέσεις και λεπτομέρειες, για την εφαρμογή της απαγόρευσης, αποτυπώνονται στο Εγχειρίδιο Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (Ε.Α.Ν 9) το οποίο έχει συνταχθεί με τη συνεργασία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ).

Από τις διατάξεις του Π.Δ 852/1976, του Ν. 2932/2001 «Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές» και του Ε.Α.Ν 09, προβλέπεται απαγόρευση απόπλου για πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία όταν αυτά εκτελούν δρομολόγια στην Ελλάδα, ενώ δεν προβλέπεται αντίστοιχη απαγόρευση όταν εκτελούν δρομολόγια που χαρακτηρίζονται “διεθνείς πλόες”.
Όμως ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει για τους επιβάτες ενός πλοίου (του ιδίου είδους και τύπου) αν τα 9 και 10 μποφόρ τα συναντήσει, είτε στο Αιγαίο είτε στην Αδριατική.
Είναι δυνατόν σε μια Ενωμένη Ευρώπη η ανθρώπινη ζωή να έχει διαφορετική αντιμετώπιση (αξία) όταν ταξιδεύει από τον Πειραιά για Κρήτη και διαφορετική όταν ταξιδεύει από Ηγουμενίτσα για Ιταλία ;

***
Το τραγικό ναυτικό ατύχημα του Ιταλικού Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic» στην Αδριατική, πρέπει να μας αφυπνίσει όλους και η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί στην τροποποίηση-συμπλήρωση της οδηγίας 2002/59/ΕΚ “Για τη δημιουργία κοινοτικού συστήματος παρακολούθησης της κυκλοφορίας των πλοίων και ενημέρωσης”, ώστε όλες οι Ευρωπαϊκές Λιμενικές Αρχές, να εφαρμόζουν την απαγόρευση απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών με κοινά κριτήρια και στα μεταξύ δυο χωρών δρομολογημένα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία.
Αλεξανδρούπολη Φεβρουάριος 2015

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

peiratikoreportaz.blogspot.gr
Read More »
Η αξία της ζωής σε Αδριατική και Αιγαίο Η αξία της ζωής σε Αδριατική και Αιγαίο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015 Rating: 5