Δράσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας σε τρεις καταυλισμούς Ρομά

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Δράσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας σε τρεις καταυλισμούς Ρομά 
 

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας στα πλαίσια της προσπάθειας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε σειρά απολυμάνσεων σε δημόσιους χώρους και κτίρια. 

Απολυμάνθηκαν επίσης και οι καταυλισμοί Ρομά στις περιοχές Τσιπουρίκι, Αργυρότοπο και Ν. Σελεύκεια οι κάτοικοι των οποίων ενημερώθηκαν από κλιμάκιο του Βοήθεια στο Σπίτι για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που οφείλουν να λαμβάνουν καθώς και για τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται κατά τις μετακινήσεις τους. 

Για τις ανάγκες των οικογενειών στο Τσιπουρίκι παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Ηγουμενίτσας ένα ψυγείο και μία γεννήτρια ρεύματος, ενώ γίνεται κάθε εβδομάδα διανομή δωρεάν τροφίμων στις δεκατρείς οικογένειες (13) που κατοικούν σε όλους τους καταυλισμούς, ώστε να μην μείνει κανείς αβοήθητος.
Read More »
Δράσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας σε τρεις καταυλισμούς Ρομά Δράσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας σε τρεις καταυλισμούς Ρομά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Επαναπατρισμός για «εγκλωβισμένους» τουρίστες - Επέλεξαν να παραμείνουν στο Δρέπανο 25 άτομα

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Ηγουμενίτσα: Επαναπατρισμός για «εγκλωβισμένους» τουρίστες - Επέλεξαν να παραμείνουν στο Δρέπανο 25 άτομα


Για την Μ. Πέμπτη το βράδυ, είναι προγραμματισμένο το δρομολόγιο του πλοίου «ΖΕΥΣ PALACE» από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με το οποίο 96 Ευρωπαίοι τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, θα επαναπατριστούν. 

Πρόκειται για 33 Γάλλους (μεταξύ αυτών και 13 που έμεναν στο κάμπινγκ του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα), 39 Γερμανοί, 5 Σουηδούς, 2 Βέλγους, 6 Ιταλούς, 6 Ολλανδούς, 4 Ισπανούς και ενός Βρετανού υπηκόου. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο κάμπινγκ του Δρεπάνου θα παραμείνουν, από επιλογή τους, τουλάχιστον 25 αλλοδαποί οι οποίοι και δεν θέλησαν να επαναπατριστούν.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Επαναπατρισμός για «εγκλωβισμένους» τουρίστες - Επέλεξαν να παραμείνουν στο Δρέπανο 25 άτομα Ηγουμενίτσα: Επαναπατρισμός για «εγκλωβισμένους» τουρίστες - Επέλεξαν να παραμείνουν στο Δρέπανο 25 άτομα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Απάντηση Γκόλια σε Γόγολο

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Ηγουμενίτσα: Απάντηση Γκόλια σε Γόγολο


Εκπλησσόμαστε που εν καιρώ πανδημίας η επικοινωνιακή προπαγάνδα κάποιων προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη σκληρή δουλειά του Δήμου Ηγουμενίτσας και μάλιστα κάθε φορά που ο Δήμος μας δείχνει τον καλύτερό του εαυτό στη μάχη της νέας καθημερινότητας. 

Με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και προκειμένου να διαχειριστούμε τον κίνδυνο της μετάδοσης του κορωνοϊού, από την πρώτη στιγμή λάβαμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα μέτρα αντιμετώπισης, με εργαλείο την διαρκή και ορθή ενημέρωση από επίσημες πηγές. 

Σε διαρκή επαγρύπνηση, δουλεύουμε συντονισμένα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την κοινωνική συνοχή, συνεπικουρούμενοι από τον ιατρό και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας, πάντα σε συνεχή διαδικασία αλληλοενημέρωσης με όλους τους Επιστημονικούς και Διοικητικούς Φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης. 

Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τις δράσεις μας με όλους τους διατιθέμενους τρόπους, τόσο από τον επίσημο ιστότοπο του Δήμου μας, όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τον τύπο. https://igoumenitsa.gr/el/?option=com_content&view=article&id=1120

Αυτές τις δύσκολες μέρες δρούμε με σοβαρότητα και ταπεινότητα. Οπλισμένοι με σύνεση, σχέδιο και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μάχη μας χωρίς να πτοούμαστε από κάθε είδους βολή. Μοναδικός μας στόχος είναι να γίνουμε ασπίδα για την τοπική μας κοινωνία και μαζί με τους συμπολίτες μας να βγούμε νικητές από αυτήν την επίπονη διαδικασία. 

Εν όψει των ημερών του Πάσχα ας μείνουμε ταπεινοί κάνοντας το αύριο πιο φωτεινό και αισιόδοξο. 

Καλή Ανάσταση με υγεία, σύνεση κι αλληλεγγύη. 

Ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας
Βασίλειος Γκόλιας
Συντονιστής δράσεων κατά του COVID-19
Read More »
Ηγουμενίτσα: Απάντηση Γκόλια σε Γόγολο Ηγουμενίτσα: Απάντηση Γκόλια σε Γόγολο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου)

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου) 


Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής: 


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό. 
· Πρόκειται για το περιστατικό από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει ομαλή εξέλιξη σταθερά βελτιούμενη . 
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. 
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. 
· Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική εξέλιξη. 
· Το δεύτερο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερά βελτιούμενη. 
· Το τρίτο περιστατικό που αφορά νεαρό άντρα από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός σε πολύ καλή κατάσταση και πρόκειται να λάβει εξιτήριο κατά την σημερινή ημέρα. 
4. Χθες εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πενήντα ένα (51) νέα δείγματα. Τα οκτώ αφορούσαν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τα υπόλοιπα σαράντα τρία όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά. 


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Τα δύο δείγματα που στάλθηκαν χθες ήταν αρνητικά. 
· Σήμερα στάλθηκαν έξι νέα δείγματα για εξέταση. Τα τέσσερα έχουν ήδη διαπιστωθεί αρνητικά και αναμένονται απαντήσεις για τα άλλα δύο. 
· Από το σύνολο των εκατό σαράντα εννέα (149) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δύο ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Τα δέκα δείγματα που εξετάσθηκαν κατά την χθεσινή ημέρα ήταν αρνητικά . 
· Σήμερα στάλθηκαν δέκα τρία νέα δείγματα για εξέταση . 
· Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα ,τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
· Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. 
· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριακόσια ενενήντα οκτώ (398) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα τρία ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Πέντε από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. 
· Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύεται σε απομόνωση ένα πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 και αναμένεται αποτέλεσμα δείγματος. 
· Επιπλέον του ανωτέρω λήφθηκε άλλο ένα νέο δείγμα πιθανού περιστατικού, το οποίο βρίσκεται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένεται αποτέλεσμα. 
· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών , που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
· Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020 και το ένα που έλαβε εξιτήριο στις 12/4/2020. 


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Το ένα δείγμα που στάλθηκε χθες ήταν αρνητικό. 
· Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση. 
· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριάντα έξι (36) δείγματα εκ των οποίων τα τριάντα τέσσερα ήταν αρνητικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δύο ανωτέρω. 
 
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται σαράντα ένα (41) άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους .
Read More »
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου) Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

ΜΗΝΥΜΑ ΠΙΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
ΜΗΝΥΜΑ ΠΙΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ 


Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες , 
Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε , εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα . Φέτος θα γιορτάσουμε τις Άγιες αυτές ημέρες με διαφορετικό τρόπο από ότι η παράδοση , τα ήθη και τα έθιμα μας για πάρα πολλές δεκαετίες μας είχαν μπολιάσει ατομικά και συλλογικά και ακλουθούσαμε πιστά όλα τα προηγούμενα χρόνια . 
Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο , λόγω της πανδημίας και των αναγκαστικών μέτρων που έλαβαν όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζοντας τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας με κυριότερη πέραν των μέτρων ατομικής προστασίας, την αποφυγή του συγχρωτισμού , των μαζικών συναθροίσεων και των μετακινήσεων. 
Θέλω να σας ενημερώσω ότι παρά τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την απαγόρευση των μετακινήσεων πέραν του τόπου μονίμου κατοικίας αρκετοί συμπατριώτες μας τις τελευταίες ήμερες έχουν έλθει στη Θεσπρωτία ιδιαίτερα δε στα χωριά των Φιλιατών. 
Εφιστώ την προσοχή τόσο στους ιδίους όσο και σε όλους εμάς τους μόνιμους κατοίκους Θεσπρωτίας ότι θα είναι κρίμα και άδικο ότι, με τόσες θυσίες , τόση υπομονή και τόσο κόστος καταφέραμε και επιτύχαμε μέχρι τώρα στη συγκράτηση της διασποράς του κορωνοιού, να το καταστρέψουμε αδιαφορώντας για την ατομική και κοινωνική μας ευθύνη . Θα είναι σε βάρος όλων μας αυτή μας η συμπεριφορά να είναι η αίτια για διασπορά του ιού , για περαιτέρω παράταση των μέτρων , και η υπαρκτή αχτίδα φωτός για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να χαθεί επ΄ αόριστον. 
Η Πολιτεία , οι επιστήμονες , οι πάντες προειδοποιούν ότι το επόμενο δεκαήμερο είναι το πιο κρίσιμο για να ελέγξουμε τη διασπορά , για μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων , για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα για να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα , για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι την επόμενη δύσκολη μέρα. 
Σας καλώ όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να κρατήσουμε τη Θεσπρωτία ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ και μετά το Πάσχα , όπως με την προσπάθεια και την υπευθυνότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Θεσπρωτία έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. 
Σας εύχομαι και πάλι καλή Ανάσταση υπακούοντας στις εκκλήσεις των ειδικών , για να μπορέσουμε του χρόνου να έχουμε γύρω από το Πασχαλιάτικο Τραπέζι όλους τους συγγενείς και όλους τους φίλους μας . Να γιορτάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το Ελληνικό και Θεσπρωτικό Πάσχα στις εκκλησίες μας , στα χωριά και τις πόλεις μας ενθυμούμενοι την υπεύθυνη στάση που κρατήσαμε όλοι μας το 2020 , τη χρόνια της Πανδημίας . Και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. 
Read More »
ΜΗΝΥΜΑ ΠΙΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΙΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Ευχές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Ευχές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας


Στις δύσκολες εποχές που βιώνει η χώρα μας και ο λαός της ,το μήνυμα τις ανάστασης ας να γίνει και μήνυμα για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, χωρίς φτώχεια, ανεργία, πολέμους,. Ας ανταποκριθούμε στο ολοένα και ποιο επιτακτικό κάλεσμα για αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Ευχόμαστε σε όλους
Καλή ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας


Read More »
Ευχές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας Ευχές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Έλεγχοι στα ΚΤΕΛ: Πρόστιμα σε Αλβανούς εργάτες από τη Μύκονο, με προορισμό την Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Έλεγχοι στα ΚΤΕΛ: Πρόστιμα σε Αλβανούς εργάτες από τη Μύκονο, με προορισμό την Ηγουμενίτσα


Εντατικούς ελέγχους στους σταθμούς των ΚΤΕΛ πραγματοποιούν από το πρωί αστυνομικοί μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν την Μεγάλη Τρίτη με κοσμοσυρροή για ένα αρνί από το χωριό.

Οι αστυνομικοί, μάλιστα, εντόπισαν Αλβανούς εργάτες που εργάζονταν ως οικοδόμοι σε βίλες στη Μύκονο να προσπαθούν να φτάσουν στην Ηγουμενίτσα προκειμένου από εκεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους δεδομένης της απαγόρευσης για τις οικοδομές στο «νησί των Ανέμων».

Το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε ήταν 300 ευρώ επειδή προσπάθησαν να μετακινηθούν σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

Read More »
Έλεγχοι στα ΚΤΕΛ: Πρόστιμα σε Αλβανούς εργάτες από τη Μύκονο, με προορισμό την Ηγουμενίτσα Έλεγχοι στα ΚΤΕΛ: Πρόστιμα σε Αλβανούς εργάτες από τη Μύκονο, με προορισμό την Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Πως αποφάσισε να αντιδράσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα καταστήματα του Δρεπάνου

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Πως αποφάσισε να αντιδράσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα καταστήματα του Δρεπάνου


Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του κ. Δημάρχου και τις απόψεις και τοποθετήσεις των μελών του, κατά πλειοψηφία αποφασίζει:
1. Απαιτεί την εντός πέντε (5) ημερών, ανάκληση των με αρίθμ. 47/2020 (ΑΔΑ Ω3ΔΩ469ΗΞ2-ΣΙΡ) & 48/2020 (ΑΔΑ Ω9Μ6469ΗΞ2-ΛΧΤ) αποφάσεων της διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε., για τη δημοπράτηση από την ΟΛΗΓ Α.Ε. των δύο αναψυκτηρίων (πρώην SOHO & πρώην OSTRIA), που βρίσκονται στην περιοχή της παραλίας Δρεπάνου. 
2. Εντείνει την πίεση προς πάσα κατεύθυνση για την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης, που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες στον Δήμο Ηγουμενίτσας. 
3. Την αποστολή διαβήματος διαμαρτυρίας στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη. 

Μειοψήφησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θεόδωρος Δήμας, ο οποίος δήλωσε ότι εμμένει στις προτάσεις που ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή του και γενικά αφορούσαν τα εξής σημεία: 
Ακύρωση της συμφωνίας με την ΟΛΗΓ Α.Ε. για την παραχώρηση της "χερσαίας ζώνης". 
Διεκδίκηση όλου του παραλιακού μετώπου από τον Δήμο, με την επισήμανση ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι γραφειοκρατικό.  Ανάκληση της απόφασης για συμφωνία με τη ΜΠΕ που αφορά την μαρίνα Ηγ/τσας και πάρθηκε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς. 
Απόφαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. 
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια να αποφασίσουμε και κατά της δημοπράτησης των αναψυκτηρίων στο Δρέπανο από την ΟΛΗΓ Α.Ε. 
Ενημέρωση των κατοίκων και κάλεσμα σε αγώνα για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο, που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Όποιο από τα ανωτέρω σημεία λείπει από μία απόφαση ή ένα ψήφισμα, καθιστά την πρόταση ελλειπή άρα και αναποτελεσματική. 
Read More »
Πως αποφάσισε να αντιδράσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα καταστήματα του Δρεπάνου Πως αποφάσισε να αντιδράσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα καταστήματα του Δρεπάνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Το ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας για τα καταστήματα του Δρεπάνου και τον ΟΛΗΓ

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Το ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας για τα καταστήματα του Δρεπάνου και τον ΟΛΗΓ


«ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΑΠΛΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ» 

Σε μείζον θέμα εξελίχθηκε τελικά η απόφαση του ΟΛΗΓ ΑΕ, να προκηρύξει διαγωνισμούς για την εκμίσθωση δύο αναψυκτηρίων στην παραλία Δρεπάνου. Η υπόθεση αυτή έχει δύο διαστάσεις. 

Η πρώτη διάσταση αφορά στην διαδικασία απόδοσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας (στην οποία ανήκει και η παραλία Δρεπάνου) στο Δήμο, κάτι που αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας και του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή βρίσκεται στην τελική φάση. Αν λοιπόν είναι έτσι, γιατί ο ΟΛΗΓ ΑΕ – που υπάγεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας – βιάζεται να παραχωρήσει τη χρήση των αναψυκτηρίων σε ιδιώτες; 

Μήπως όμως δεν είναι έτσι η κατάσταση και η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο αργεί ή ακόμη χειρότερα δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ; Ή πίσω από τη ενέργεια του ΟΛΗΓ κρύβεται κάτι άλλο; 

Σε κάθε περίπτωση η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί την ενέργεια του ΟΛΗΓ άκομψη και άστοχη και ζητά την άμεση ανάκλησή της. Ζητά επίσης, την επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα στο Δήμο. 

Η δεύτερη διάσταση αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων της περιοχής (Περιφέρεια Ηπείρου και Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Δήμος Ηγουμενίτσας, ΟΛΗΓ, κυβερνητικός βουλευτής) τα οποία ελέγχονται όλα από τη ΝΔ. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός δράσεων, καμία ουσιαστική συνεργασία, καμία πραγματική επικοινωνία και επαφή. 

Επικρατούν μόνο προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, οι οποίες δεν αφορούν την τοπική κοινωνία, αλλά λίγους κομματικούς παράγοντες της Ν.Δ. Δίκαια αναρωτιούνται οι πολίτες του τόπου: αυτοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν για το απλό θέμα της αξιοποίησης δύο αναψυκτηρίων, θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πιο σοβαρά και σημαντικά προβλήματα της περιοχής; 

Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Read More »
Το ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας για τα καταστήματα του Δρεπάνου και τον ΟΛΗΓ Το ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας για τα καταστήματα του Δρεπάνου και τον ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Το καλντερίμι της Οσδίνας

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020

Το καλντερίμι της ΟσδίναςΉταν πέρυσι το Πάσχα και σ’ ένα περίπατό μου πέρασα από την Πλακωτή. Καθισμένος στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Παναγιάς απολάμβανα την εκπληκτική θέα και γυρίζοντας το κεφάλι σιγά σιγά η ματιά μου καρφώθηκε σε μια μικρή κουκίδα, πίσω από τον Ροιδόλακκο, στην άκρη αυτού που φαινόταν απότομος γκρεμός πάνω από το χωριό της Οσδίνας. Εστιάζοντας τον φωτογραφικό φακό ανακάλυψα την ύπαρξη ενός εικονίσματος.
Το εικόνισμα από την Πλακωτή
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι στις λιγοστές περιπλανήσεις μου στα χωριά της περιοχής αλλά το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει και για πολλά χωριά της Ηπείρου, οι είσοδοι και οι έξοδοι των χωριών οριοθετούνται από εικονίσματα αφιερωμένα συνήθως στον πολιούχο του χωριού. Σήμερα τα περισσότερα είναι εμφανή δίπλα από τους αυτοκινητόδρομους που προσφέρουν πρόσβαση στο χωριό. Μερικά όμως βρίσκονται κρυμμένα και δυσδιάκριτα αφού σηματοδοτούσαν την είσοδο/έξοδο από τους οικισμούς μέσω μονοπατιών που είτε ακόμα διατηρούνται είτε έχουν «ξεθωριάσει» στο πέρασμα το χρόνου.
Έχοντας σαν βάση τις προηγούμενες διαπιστώσεις άρχισα να αναλύω σιγά σιγά τις φωτογραφίες του εικονίσματος και παράλληλα εστίασα στις εικόνες μέσω Google Earth.(τα «μηχανήματα διαβόλου») Έτσι στην οθόνη του υπολογιστή αποκαλύφθηκαν τα ίχνη μονοπατιού που ελισσόμενο στην πλαγιά κατεβαίνει στο χωριό. Ακόμα από τη αντίθετη διεύθυνση η αρχή του μονοπατιού (ή μάλλον η διακοπή του) τοποθετείτε κοντά στην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων στο σημείο που τελειώνουν οι στροφές τις Πλακωτής. Η μόνη σχετική προφορική αναφορά που είχα ήταν από έναν «Λαμπανιτσιώτη» (τον πατέρα μου) λέγοντάς ότι το μονοπάτι αυτό πρέπει να ήταν κομμάτι της «σύνδεσης» Λαμπανίτσας – Οσδίνας.
Το πόσο είναι βατό αυτό το μονοπάτι ήθελα να το διαπιστώσω, έτσι άρχισα να σχεδιάζω μια μελλοντική επίσκεψη. Συνδύασα λοιπόν την επίσκεψη μου στη Μίχλα http://atraposroute.blogspot.com/2011/11/blog-post_18.html και επιστρέφοντας το διασταύρωσα μερικές δεκάδες μέτρα από το εικόνισμα.
Ακολουθώντας το προς την Οσδίνα λίγο πιο κάτω βρέθηκα δίπλα στο εικόνισμα….η ομορφιά του τοπίου σου κόβει την ανάσα αλλά κάτι άλλο κάνει την καρδιά μου να σκιρτήσει…. «ταξιδεύοντας» πίσω στο χρόνο προσπαθώ να γευτώ τον καταιγισμό συναισθημάτων του ξενιτεμένου παλικαριού που επιστέφοντας κοντοστέκετε στο σημείο αυτό αγναντεύει κάτω το χωριό και με μάτια βουρκωμένα αντικρίζει μετά από πολύ καιρό το σπίτι του….

…Πίσω στο παρόν και ο οδοιπόρος που στέκετε απολαμβάνει το τοπίο και αφήνει την ψυχή να ταξιδεύσει με τα μάτια. Το βλέμμα κατηφορίζει προς το όμορφο χωρίο στην πλαγιά, πιο κάτω ανακατεύεται με τα ελαιόδεντρα και «αγκιστρώνεται» στο βράχο που πάνω του οι ναοί αντιστέκονται στις βουλές του χρόνου. Ασυναίσθητα η ροή του Καλαμά θα το παρασύρουν μέχρι την γέφυρα της Μενίνας ,αποχωριζόμενος τον ποταμό θα αρχίσει να σκαρφαλώνει προς την Τσουρίλα (Καλλιθέα), και την Μονή των Παγανιών κάτω από τις επιβλητικές γρανιτένιες κορυφές που πιο κοντά έδωσαν τα χαρακτηριστικά στα ονόματα των δυο χωριών Πετροβίτσα και Πλακωτή.
Ο οδοιπόρος πια θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κατάβαση του καλντεριμιού που ελίσσεται στην απότομη πετρώδη πλαγιά παρουσιάζοντας έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης Σε κάποιες στροφές ξεκλέβοντας λίγο χρόνο για ξεκούραση θα να κάνει το ίδιο «νοερό ταξίδι» στο τοπίο από κάτω του.
Φτάνοντας προς το τέλος της κατάβασης (ελάχιστα μέτρα από το δημόσιο δρόμο) το καλντερίμι γίνεται όλο πιο δυσδιάκριτο όπου στη βάση της απότομης πλαγιάς «σβήνει» δίπλα σε μία σάρα (που πιθανόν να είναι η αιτία..).
Μετά από λίγο έχοντας σταθεί στη δημοσιά ακριβώς στην είσοδο του χωριού η ματιά ακολουθεί αντίθετα την διαδρομή και ανταμώνει εκεί πάνω με το εικόνισμα. Δυστυχώς τα σημάδια το καλντεριμιού από το σημείο εδώ είναι εξαφανισμένα από τον χρόνο και τίποτε δεν μαρτυράει την ωραία αυτή διαδρομή
Λοιπόν κατεβαίνω πια να συναντήσω τον Καλαμά και σκέφτομαι το πόσο ωραίο θα ήταν να γίνει κάποια προσπάθεια αξιοποίησης αυτό του μονοπατιού …από τους τοπικούς φορείς;…όχι απαραίτητα. Ας αναλογιστούμε πόσες Κυριακές καθόμαστε απέναντι από την τηλεόραση ή σε μια καφετέρια συζητώντας για το πώς εμείς θα βγάζαμε τον τόπο από την κρίση. Μπορούμε μία μέρα να ανέβουμε σε αυτούς τους πανέμορφους ξεχασμένους τόπους και βάζοντας ο καθένας ένα λιθαράκι να αναστηλώσουμε αυτά τα μονοπάτια που σαν φλέβες έρεαν προς τη «καρδιά» των απόκρημνων χωριών μας.
…..Αλλά όλα αυτά είναι μάλλον είναι οι σκέψεις ενός μοναχικού, ονειροπόλου Δον Κιχώτη που όταν του δίνετε η ευκαιρία περιδιαβαίνει αυτόν τον τόπο……


Χάρτες Μονοπατιού


....ο Οδοιπόρος...

Η Εκκλησία στη είσοδο του Χωριού
Η Οσδίνα


..Κατεβαίνοντας προς το Χωριό


..στροφή.. λίγος χρόνος για ξεκούραση
Άγρια ροδιά δίπλα στο μονοπάτι


το μονοπάτι «σβήνει» δίπλα σε μία σάραΗ είσοδος του χωριού


Read More »
Το καλντερίμι της Οσδίνας Το καλντερίμι της Οσδίνας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

ΗΠΑ: Πάνω από 2.200 νεκροί σε μία ημέρα

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
ΗΠΑ: Πάνω από 2.200 νεκροί σε μία ημέρα


Έπειτα από δύο ημέρες κατά τις οποίες σημειωνόταν πτωτική τάση, οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Τρίτη (14/3) νέο θλιβερό ρεκόρ με πάνω από 2.200 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες.

Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 είχε υποχωρήσει περί τους 1.500 τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, χθες Τρίτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκαν 2.228 νέοι θάνατοι ως τις 20:30, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Αυτό αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε 25.757 μέχρι τώρα.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο (2.108) είχε καταγραφεί την Παρασκευή στις ΗΠΑ.

Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ έγιναν η χώρα του κόσμου που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον απολογισμό να γίνεται βαρύτερος από αυτούς στην Ιταλία (πάνω από 21.000 νεκροί), στην Ισπανία (πάνω από 18.000) και στη Γαλλία (πάνω από 17.500), κράτη πάντως με πολύ μικρότερους πληθυσμούς.

Από τα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ είναι επίσης η χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τη Δευτέρα ξεπεράστηκε το όριο των 600.000 διαγνωσμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Έχουν γίνει περίπου 3 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις στη χώρα.

Επίκεντρο της επιδημίας στην αμερικανική επικράτεια συνεχίζει να είναι η Νέα Υόρκη, όπου πάντως μοιάζουν να επαληθεύονται οι εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης της εξάπλωσης: οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σημειώνουν πτώση.

Για «αχτίδες φωτός» μίλησε χθες στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που σύστησε για την αντιμετώπιση της κρίσης ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόβλεψη για τον αριθμό των νεκρών στις ΗΠΑ, κατά το μοντέλο στο οποίο γίνονται αναφορές συχνότερα (του Institute for Health Metrics and Evaluation, ή IHME) και το οποίο λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η κατάσταση στην Κίνα και στην Ευρώπη, είναι πως θα ανέλθουν γύρω στους 70.000 σε αυτό το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Read More »
ΗΠΑ: Πάνω από 2.200 νεκροί σε μία ημέρα ΗΠΑ: Πάνω από 2.200 νεκροί σε μία ημέρα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ - Του Χρήστου Ευαγγέλου

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ - Του Χρήστου ΕυαγγέλουΠήγαινα να πάρω ψωμί . 
Περασμένες δέκα. 
Ξυπνώ αργά , αφού έχω διαβάσματα και γραψίματα ! 
Αυτές οι δουλειές γίνονται νύχτα. Αργά τη νύχτα. 
Αλλά …ξέφυγα. 
Το αγροτικό ιατρείο στεγάζεται στο κτίριο του δημαρχείου Πλαταριάς, που είναι κοντά στο σπίτι μου. 
Προχωρούσα ,λοιπόν, και έβλεπα πως από …όλες τις πλευρές ερχόταν ..συνάδελφοι του ΚΑΠΗ με κατεύθυνση το κτίριο του Δημαρχείο. 
Ξαφνιάστηκα για λίγο και μετά από μερικά βήματα θυμήθηκα ότι είχε …αγροτικό γιατρό σήμερα. 
Πήγαιναν για μέτρημα της πίεσης , του ζαχάρου , να γράψουν φάρμακα. 
Τους απομένει η συντήρηση ! 
Με αυτές τις σκέψεις συνέχισα το βηματισμό μου για το φούρνο. 
Πήρα το ψωμί και γυρίζοντας μου «μπήκε η ιδέα» να γράψω για τα γιατροσόφια που χρησιμοποιούσαμε στα παιδικά μου χρόνια. 
Εκεί μέχρι το 1960 μέχρι που ήλθε για πρώτη φορά … ο πρώτος γιατρός Κωνσταντίνος Τζουβαλόπουλος . 
Φθάνοντας σπίτι αυτό έκανα. 
Έγραψα για τα γιατροσόφια !

1. Μώλωπες του σώματος : 
Χρησιμοποιούσαμε ωμά στουμπιστά κρεμμύδια, τα οποία τοποθετούσαν και έδεναν στο χτυπημένο μέρος. Σε άλλα μέρη βάζουν και κομμάτια καρπού βρώσιμης ελιάς . Οι παλαιότεροι μου έλεγαν ,ότι μερικές φορές έκαναν και αφαίμαξη με βδέλλες , για να πάρουν το « παλιό , το σκοτωμένο αίμα» , όπως λέγαμε τον μώλωπα.

2. Αποστήματα : 
Για να σπάσει και να βγει το πύον χρησιμοποιούσαμε ψημένο κρεμμύδι και λίγη ζάχαρη [;] και λάδι, τα οποία έδεναν πάνω στο απόστημα . Άλλος τρόπος ήταν η τοποθέτηση βρασμένων φύλλων μολόχας.

3. Κοψίματα : 
Τοποθετούσαμε πάνω στην πληγή ξερή κοπριά από χοντρά ζώα [ άλογο ή βόδια] ή ξερό καπνό τσιγάρου ή το κατουρούσαμε . Σε άλλα μέρη έβαζαν ξύσματα από πέτσινη ζώνη.

4. Κρυολογήματα χωρίς βήχα συνοδευόμενα από πόνους : 
Όταν πονούσαν σε κάποιο σημείο του σώματος, πλάτη, κοιλιά και νόμιζαν ότι είναι απλό κρύωμα ,τοποθετούσαν ζεστά επιθέματα από πίτουρα ή κεραμίδι .

4.1. Συγκεκριμένα ζέσταιναν αρκετά τα πίτουρα στη φωτιά μέσα σε δοχεία . Τα έριχναν σε σακούλα από χοντρό ύφασμα ,που έραβαν πρόχειρα, και την τοποθετούσαν στο σημείο που πονούσε ο άρρωστος.

4.2.Το κεραμίδι το έβραζαν μέχρι να κοχλάσει το νερό ή το έκαιγαν στη φωτιά και μετά το τύλιγαν σε ένα ύφασμα και το τοποθετούσαν στο σημείο του πόνου.

4.3 Σε άλλα μέρη χρησιμοποιούσαν στάχτη με απομεινάρια κάρβουνων. Τα κάρβουνα ήταν μαζεμένα στο κάτω μέρος και τα σκέπαζαν με τη στάχτη. Αρχικά τοποθετούσαν σε ένα δοχείο και την έσβηναν με νερό. Το περιεχόμενο αμέσως το τύλιγαν με ένα χοντρό ύφασμα και το τοποθετούσαν με το μέρος που ήταν τα κάρβουνα , πάνω στο κορμί του ανθρώπου ή στο μέρος που πονούσε.

Με αυτά τα επιθέματα υπήρχε κίνδυνος να μην είναι κρυολόγημα αλλά φλεγμονή σκωληκοειδίτιδας και στην περίπτωση αυτή τα ζεστά επιθέματα δημιουργούσαν περιτονίτιδα και οι άνθρωποι μέσα σε 2-3 μέρες έχαναν τη ζωή τους.

5. Κρυολογήματα συνοδευόμενα από βήχα , βαριά κρυολογήματα .

Στις περιπτώσεις αυτές ρίχναμε κούπες [ποτήρια] , «βεντούζες» όπως τις λέγαμε . Ανάλογα με το …βαθμό του κρυώματος ρίχναμε μόνο βεντούζες [ αλλού τις λένε « κούφιες»] ή σε γερό …« πούντιασμα» ρίχναμε «κοφτές» , όπου χρησιμοποιούσαμε και …ξυραφάκι.

5.1. Βεντούζες χωρίς χρήση ξυραφιού.

Τις έριχναν στην πλάτη του αρρώστου , από το σβέρκο μέχρι τη μέση και κάποτε μπροστά στο στήθος. Για να «πιάσουν» δηλαδή να κολλήσουν στο σώμα οι κούπες κάναμε το εξής : Τυλίγαμε ένα κέρμα με ύφασμα , το δέναμε και κόβαμε το πανί που περίσσευε. Το λαδώναμε και το ανάβαμε. Ήταν ένα πρόχειρο και απλό φυτίλι. Έτσι αναμμένο το τοποθετούμε στο σημείο που θέλαμε να « ρίξουμε» την κούπα. Στριφογυρίζαμε από πάνω την κούπα κοντά στο αναμμένο πανί ,ώστε να ζεσταθεί ο αέρας που είχε μέσα και κατόπιν πατούσαμε το ποτήρι με ελαφρό στρίψιμο για να μείνει στο κορμί και να αρχίζει να ανεβαίνει η σάρκα. Το αφήναμε μέχρι να κοκκινίσει το δέρμα και το αφαιρούσαμε.

5.2. Βεντούζες με χρήση ξυραφιού.

Στις περιπτώσεις που το κρύωμα ήταν δυνατό, « μεγάλο κρυολόγημα», κάναμε «κοφτές βεντούζες ». Και στην περίπτωση αυτή έκαναν πρώτα μερικές απλές [κούφιες] για να « ανάψει » το σώμα και ύστερα ακολουθούσαν οι κοφτές. Γινόταν με τον ίδιο τρόπο , όπως οι απλές [ κούφιες] , με τη διαφορά ότι πριν τοποθετήσουν το φυτίλι στο σώμα , έκαναν με το ξυραφάκι 5-6 κοψιές στο μέρος αυτό και μετά έβαζαν την κούπα [ βεντούζα ] . Σε λίγο μέσα στο κενό της κούπας , άρχιζε να ανεβαίνει το αίμα από τις κοψιές του ξυραφιού. Όταν το αίμα μέσα στις κούπες ανέβαινε 2-4 πόντους , τότε τις έβγαζαν διαδοχικά , αρχίζοντας από την πρώτη . Χρησιμοποιώντας για σφουγγάρι διάφορα πανιά , μάζευαν το αίμα . Σκούπιζαν το έπειτα το σώμα και έκαναν εντριβή με το λάδι.

5.3. Χρήση μείγματος λιναρόσπορου - ασπράδια αυγού και λαδιού

Δεν ξέρω αν τον τρόπο αυτό το χρησιμοποιούσαν στην περιοχή μας. Ωστόσο τον γράφω : Το μίγμα τα ανακατεύουν, τα « δουλεύουν» καλά και δημιουργείται ένας πολτός . Τον απλώνουν σε ένα πανάκι. Το ζεσταίνουν λίγο πάνω από τη φωτιά και μετά το κολλούσαν στο κρυολογημένο μέρος του σώματος [ κορμί, στήθος, μέση] Στην αρχή καίει και ο άρρωστος με δυσκολία το άντεχε στις πρώτες 3-4 ώρες. Μετά ένιωθε ανακούφιση. Το ξεκολλούσαν μετά από 2-3 μέρες.

Σημείωση : Στους ηλικιωμένους, άτομα τρίτης ηλικίας ή « νέους περασμένης ηλικίας», όπως συνηθίζω να λέω, αλλά και σε άτομα που είχαν άλλες ασθένειες και …« κρύωναν» τους έκαναν απλά εντριβές με « σπίρτο» [ οινόπνευμα] , αλλά που να βρεθεί …τότε ! Αν δεν είχαν χρησιμοποιούσαν …πετρέλαιο …αν είχαμε και από αυτό και σίγουρα με λάδι που είχαμε άφθονο !

6. Λειχήνες

Χρησιμοποιούσαμε το λειχηνόχορτο. Μοιάζει με άγριο ραδίκι . Μου το είχε δείξει ο αδελφός του πατέρα μου, ο Μπάρμπα Θανάσης , όταν πήγαινα μαζί του στα γελάδια που βοσκούσε. Στις διακοπές του Πάσχα ήμουν κοντά του. Έλεγε ιστορίες από την Μ. Ασία όπου είχε πιαστεί αιχμάλωτος . Η ρίζα του έχει την απόχρωση της ρίζας του καρότου… του οποίου τότε δεν ξέραμε την ύπαρξη ή πιο σωστά στον κάμπο είχε άγριο καρότο και δεν τρώγαμε τις ρίζες τους ! Κόβαμε λίγο από τη ρίζα και τρίβαμε το σημείο που είχαμε τη λειχήνα μέχρι να βγει το υγρό. Η λειχήνα ήταν σαν ένα μικρό έκζεμα !

7. Πονόματο

Σε ένα τηγάνι ρίχνανε λίγο νερό και το βάζανε στη φωτιά. Μετά σπάζανε ένα αυγό και ρίχνανε μόνο το ασπράδι μέσα στο τηγάνι. Άμα αυτό ψένονταν το αφήνανε να κρυώσει . Μετά το τυλίγανε σε ένα καθαρό πανί και το τοποθετούσανε στο πονεμένο μάτι για να πάρει τον πόνο. [Σημείωση : Τη συνταγή τούτου του… φάρμακου για τον πονόματο μου την έδωσε ο συνταξιούχος δάσκαλος Γρηγόριος Αντωνίου Δήμας].

8. Σπασίματα-κατάγματα

8.1 Για τα σπασίματα υπήρχε ο πρακτικός …ορθοπεδικός γιατρός για τα ζώα και τους ανθρώπους. Ναι καλά διαβάσατε. Όταν ένα ζώο έσπαγε το πόδι το πήγαιναν στον… γιατρό ο οποίος τραβώντας το επανέφερε στην αρχική του θέση και ακινητοποιούσε με δύο σανίδια το ένα απέναντι του άλλου και το έδενε με σπάγκο από … μαλλί που είχαν ! Το ίδιο προσπαθούσαν να κάνουν και στον άνθρωπο. Αν βέβαια είχε σπάσιμο και το κόκαλο είχε θρυμματιστεί τι θα μπορούσε να κάνει ; Αλίμονο σε όποιον του συνέβαινε.

8.2. Για τα κατάγματα, στραμπουλίσματα τα πράγματα ήταν πιο απλά. Στην περίπτωση αυτή προσπαθούσε να βρει το σημείο του κατάγματος και το μέγεθός του. Αν ήταν βαρύ κάταγμα το ακινητοποιούσε με τον ίδιο τρόπο. Αν ήταν μικρό τότε χρησιμοποιούσαμε ένα μίγμα από αλεύρι σταρένιο και ασπράδι αυγού . Το μείγμα το απλώναμε σε ένα πανί και το τοποθετούσαμε στην περιοχή του κατάγματος καλύπτοντας μεγαλύτερη επιφάνεια περιμετρικά.

Αντί για το ασπράδι του αυγού χρησιμοποιούσαμε ένα χόρτο το οποίο γνωρίζω αλλά δεν ξέρω το όνομά του ! Φθάνει σε ύψος πάνω από μισό μέτρο. Ο καρπός του είναι μικροί σφαιρικοί κόκκοι χρώματος σκούρου μωβ. Χρησιμοποιούσαμε τα φύλλα του τα οποία κοπανούσαμε . Το ζουμί τους το ανακατεύαμε με το σταρένιο αλεύρι και είχαμε τον πολτό τον οποίο χρησιμοποιούσαμε όπως το μίγμα αλευριού-ασπραδιού αυγού. Θυμάμαι είχα στραμπουλίσει το πόδι μου στο ποδόσφαιρό με μπάλα …πάνινο τόπι και η μάνα μου είχε βάλει αυτό το μείγμα …για γύψο !

9. Για συγκάματα

Το πρόβλημα του συγκάματος το είχαν κυρίως τα μωρά . Γιατί ; Γιατί τα δένανε στην κούνια και έμεναν ώρες ολόκληρες φασκιωμένα ! Έτσι από τα ούρα και τις περιττώματα λογικό ήταν να συγκαίονται. Που να βρεθεί η πούντρα ; Τα πλένανε οι μανάδες μόλις το ξεφάσκιωναν , αλλά αυτό δεν αρκούσε. Τι έκαναν ; Χρησιμοποιούσαν ξερά φύλλα σμέρτου τα οποία κοπανούσαν, τα τρίβανε με τα χέρια, τα πατούσαν μπουκάλι πέρα-δώθε , ώστε να γίνει σκόνη. Με αυτήν πασπάλιζαν το μέρος που είχε συγκαεί το μωρό. Την ίδια σκόνη , βέβαια, χρησιμοποιούσαν και οι μεγάλοι .

Σημείωση 1η : Επιθυμία μου είναι να καταγράψω όλα τα γιατροσόφια της περιοχής μας. Αν είναι δυνατόν όλης της Θεσπρωτίας ! Θα χαρώ πολύ , αν ξέρετε άλλα γιατροσόφια, να επικοινωνήσετε μαζί μου και να μου τα… μολογήστε !

Σημείωση 2η : Διάβασα ότι σε άλλα μέρη για τους ρευματισμούς το καλύτερο φάρμακο είναι το κρέας του σκαντζόχοιρου ! Για το κρέας του σκαντζόχοιρου …τρελαίνονται οι τσιγγάνοι ! Γιατί ; Δεν το ξέρω. Θα το ψάξω !

Χρήστος Σεφ. Ευαγγέλου
Read More »
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ - Του Χρήστου Ευαγγέλου ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ - Του Χρήστου Ευαγγέλου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Γ. Γόγολος: Προτεινόμενες δράσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Γ. Γόγολος: Προτεινόμενες δράσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊούΠριν από τις προτάσεις που καταθέτουμε, οι οποίες μπορούν να βελτιωθούν βεβαίως από την προσθήκη και άλλων, σε ότι αφορά την «πανδημία» πιστεύουμε ότι: 
- Οι ενημερωμένοι πολίτες, μπορούν να αντιμετωπίσουν καλλίτερα την πανδημία, από τους φοβισμένους πολίτες. 
- Πριν επικαλεστούμε την ατομική εύθυνη, εν προκειμένω οφείλουμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που αφορούν τη συλλογική μας ευθύνη ως Δήμοτική Αρχή, από όποια θέση βεβαίως μας έχουν κατατάξει οι πολίτες σε αυτήν. 
- Το σύνθημα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» για όλους τους πολίτες, δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για τις τοπικές αρχές για να μην αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. 

Ως πρώτη προτεραιότητα βεβαίως, θεωρούμε την υιοθέτηση και τον σεβασμό των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Προτείνουμε όπως οφείλουμε ως Δημοτική παράταξη προς τη Δημοτική Αρχή, τις παρακάτω επί μέρους δράσεις θέτοντας τα μέλη της ομάδος μας, στη διάθεση του Δήμου για την υλοποίηση όποιων πρωτοβουλιών αποφασίσει. 

Προτείνουμε 

1. Τη δημιουργία συλλογικού οργάνου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο Δήμο, με τη συμμετοχή των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων με την ιδιότητα του ιατρού από όλες τις παρατάξεις, του ιατρικού συλλόγου, του φαρμακευτικού συλλόγου, του Ερυθρού Σταυρού κ.α. Η ανάθεση αρμοδιότητας σε έναν Αντιδήμαρχο με ήδη αυξημένα καθήκοντα, δεν έχει αποτελέσει τη δέουσα λύση. 

2. Την περαιτέρω ενίσχυση με προσωπικό και την αξιοποίηση των δομών του Δήμου, δημιουργώντας μια αποτελεσματική αμφίδρομη σχέση με τις ευπαθείς ομάδες πολιτών. Μπορούμε να πάμε εμείς σε αυτούς και να μη περιμένουμε μόνο όσους πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες. Σε μικρό τόπο ζούμε. Όλοι γνωριζόμαστε. Με λύπη διαβάσαμε στον Τύπο την αντιμετώπιση από τις υπάρχουσες δομές του Δήμου, μιας τέτοιας περίπτωσης συμπολίτη μας. 

3. Την απολύμανση των κάδων απορριμμάτων και την ενημέρωση των πολιτών για τη χρήση τους, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν από τον τρόπο ρίψης απορριμμάτων, όπως αυτός γίνεται σήμερα. 

4. Την απολύμανση μετά τις 21.00’ των χώρων, όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει κίνηση ή αναμονή πολιτών π.χ. Έξω από τράπεζες, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ υπηρεσίες κλπ 

5. Την καθημερινή απολύμανση εξωτερικών σημείων που επί το πλείστον οι πολίτες χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους π.χ. παγκάκια, πεζούλια, κάγκελα, δημόσιες τουαλέτες κλπ ( οι παραπάνω ενέργειες εφαρμόζονται σε όλους τους Δήμους ) 

6. Να δοθεί η χρήση όλων των ποδηλατοδρόμων της πόλης αποκλειστικά στους πεζούς, ώστε να μπορούν να κινηθούν άφοβα και με τις σωστές αποστάσεις οι πολίτες που έχουν ανάγκη την ολιγόλεπτη έξοδο από το σπίτι για άσκηση. Οι ποδηλάτες μπορούν για λίγο διάστημα να κινηθούν με σχετική ασφάλεια στους οδικούς άξονες, οι οποίοι δεν έχουν αυτό το διάστημα κίνηση. Στο τέλος της κρίσης πρέπει να είμαστε σωματικά αλλά και ψυχικά υγιείς. 

7. Σε όλα τα παραπάνω σημεία να τοποθετηθούν ταμπλό ενημέρωσης των πολιτών, με τις οδηγίες των υγιειονομικών αρχών και τους κανόνες που οφείλουν να εφαρμόζουν. 

8. Να γίνει δωρεάν διάθεση προστατευτικού υγειονομικού υλικού στους πολίτες, καθώς και τσαντών αγοράς τροφίμων με τυπωμένες χρηστικές οδηγίες για τους τρόπους προφύλαξης και μη εξάπλωσης του κορονοϊού. 

9. Να ενταθούν με τη συνεργασία των αρμοδίων αρχών, οι έλεγχοι κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών. Όσο μακραίνουν χρονικά τα μέτρα, τόσο οι αντοχές των πολιτών θα μειώνονται. Αυθαίρετες απαγορεύσεις κίνησης πολιτών, όπως αυτή του ποδηλατόδρομου χωρίς απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, δημιουργούν θέματα εμπιστοσύνης στους πολίτες και για τα ορθά μέτρα που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας. Θεωρούμε απαράδεκτο ο Δήμος να υιοθετεί τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες. Χωρίς τη δική μας παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, «η παράνομη απαγόρευση» θα ήταν ένα ακόμη ιδεολογικό έπαθλο στην πολιτική καριέρα του Δημάρχου. Το «δεν ήξερα» «δεν κατάλαβα» δεν είναι πολιτική απάντηση. 

10. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες, να μην επαναπαυτούν στο ότι δεν έχει καταγράφει ακόμη κρούσμα κοροναϊού στο Δήμο μας. Όλα μπορούν να ανατραπούν από προσωπικές ή συλλογικές παραλήψεις. 

Η Δημοτική Παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, θα ανακοινώσει τις προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται για την επικείμενη οικονομική κρίση μετά την πανδημία, η οποία δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους. Με τις σημερινές προτάσεις αναφερόμαστε στα θέματα της υγείας των συμπολιτών. 

Μένουμε σπίτι 
Να χαρούμε με την οικογένειά μας το φετινό «διαφορετικό» Πάσχα. 
Ευχόμαστε το τέλος και αυτής της κρίσης, να μας βρει όλους καλά. 
Καλές γιορτές και καλή Ανάσταση!
Read More »
Γ. Γόγολος: Προτεινόμενες δράσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Γ. Γόγολος: Προτεινόμενες δράσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Νοσταλγικές ενθυμήσεις από τον εορτασμό του Πάσχα τα παλαιά χρόνια στη Θεσπρωτία

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
 Νοσταλγικές ενθυμήσεις από τον εορτασμό του Πάσχα τα παλαιά χρόνια στη Θεσπρωτία


Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα ξεκινούσαν στη Θεσπρωτία πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τον καθαρισμό του σπιτιού και το ασβέστωμα της αυλής. 
Το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά, αλλά έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις μεγάλων, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου, κρατώντας ένα καλάθι, που ήταν στολισμένο με λουλούδια και κουδούνια και ο σπιτονοικοκύρης τους φίλευε με αυγά. 
Τη Μεγάλη Πέμπτη, από το πρωί οι γυναίκες ζύμωναν τσουρέκια και έβαφαν τα αυγά. 
Το πρώτο βαμμένο αυγό που έβγαζαν από την κατσαρόλα το τοποθετούσαν στο εικονοστάσι και το φύλαγαν εκεί μέχρι το επόμενο Πάσχα. 
Το αυγό αυτό ήταν κάτι σαν φυλαχτό για το σπίτι τα χωράφια και τα ζώα. 
Το αυγό της προηγούμενης χρονιάς θάβονταν στα χωράφια ή στα μαντριά, πιστεύοντας ότι έτσι τα «γεννήματα» της γης ή των ζώων θα είναι πολλά. 
Το βράδυ της Ανάστασης οι νοικοκυραίοι γυρνώντας από την εκκλησία και πριν μπουν στο σπίτι, σταύρωναν την εξώπορτα με το Άγιο Φως και μετά άναβαν το καντήλι, έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το Άγιο Φως όλο το χρόνο στο σπίτι. 
Πατροπαράδοτο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα ήταν το σουβλιστό αρνί. 
Όμως παραδοσιακή θεωρούταν η γάστρα στην οποία έψηναν το πασχαλινό κρέας. 
Συνήθιζαν επίσης να φτιάχνουν πολλών ειδών πίτες. Ακόμα ένα παραδοσιακό φαγητό, ήταν η συκωταριά με σπανάκι στη γάστρα το οποίο το έτρωγαν αντί για μαγειρίτσα. 
Σε πολλά χωριά μαζεύονταν οι χωριανοί στις πλατείες ή στις αλάνες έψηναν, έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν όλοι μαζί. 
Οι πασχαλινές εθιμικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονταν την Κυριακή του Πάσχα με τον Εσπερινό της Αγάπης. 
Στα χωριά συνήθισαν επίσης, να κάνουν γλέντια τα οποία διαρκούσαν μέχρι την Τρίτη μέρα του Πάσχα. 
Read More »
Νοσταλγικές ενθυμήσεις από τον εορτασμό του Πάσχα τα παλαιά χρόνια στη Θεσπρωτία  Νοσταλγικές ενθυμήσεις από τον εορτασμό του Πάσχα τα παλαιά χρόνια στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Συνεδριάζει την Μ. Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Συνεδριάζει την Μ. Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών


Σας καλούμε σε «δια περιφοράς» (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικά, τακτική συνεδρίαση του Σώματος στις 16/04/2020 ημέρα Μ. Πέμπτη και ώρα 12:00 έως 14:00 μ.μ για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας , σύμφωνα : α) με την παρ. 5 του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/07.06.2010) όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ 133/τ.Α΄/19.07.2018) και συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 184 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167/τ. Α’/30.10.2019), β) με την από 11.03.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοιού Covid-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του (ΦΕΚ 55/Α΄/11-3-2020), γ) με την με αρ.πρωτ. 18318/13.03.2020 (ΑΓΑ: 9ΛΠΥ46ΜΣΛ6-1ΑΔ) Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και δ) με την από 30/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 75/τ.Α΄/30-03-2020), για λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων: 

1. Αποδοχή Επιχορηγήσεων - Αναμόρφωση τεχνικού προγράμματος και Προϋπολογισμού οικ. έτους 2020. 
Εισηγητές: Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κατσάρης Πέτρος & Παππά – Μάλλιου Ουρανία

2. Έγκριση σύναψης σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Φιλιατών και του Δήμου Ηγουμενίτσας για την υλοποίηση της πράξης «Αγροτική οδοποιία κάμπου Φοινικίου Δήμου Φιλιατών» που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 προσέγγιση CLLD/LEADER» ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER / ΥΠΟΔΡΑΣΗ ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.5.1 «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

3. Έγκριση σύναψης σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Φιλιατών και του Δήμου Ηγουμενίτσας για την υλοποίηση της πράξης «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Λιά» που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 προσέγγιση CLLD/LEADER» ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER / ΥΠΟΔΡΑΣΗ ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.1 «Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (ενδεικτικά: ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού)».
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

4. Έγκριση πρακτικού επιτροπής για την οριστική παύση και άρση κυκλοφορίας οχημάτων/μηχανήματος έργου του Δήμου Φιλιατών.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: - Αντιδήμαρχος, κ. Πέτρος Κατσάρης

5. Εκμίσθωση, μέσω δημοπρασίας του Δημοτικού κτιρίου.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Πανταζάκος Μιχαήλ

6. Ενταξη Τοπικών κοινοτήτων Δήμου Φιλιατών στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2020.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Πανταζάκος Μιχαήλ

7. Παροχή γνωμοδότησης για την εκμίσθωση εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου έκτασης 4,00 στρ. του Αγροκτήματος Αετού στον κτηνοτρόφο Σοροβάκο Δημήτριο του Σωτηρίου για την δημιουργία πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Πανταζάκος Μιχαήλ

8. Παροχή γνωμοδότησης για την εκμίσθωση εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου έκτασης 4,10 στρ. του Αγροκτήματος Αετού στον κτηνοτρόφο Αλέξανδρο Νούσια του Αποστόλου για την δημιουργία πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Πανταζάκος Μιχαήλ

9. Παροχή γνωμοδότησης για την εκμίσθωση εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου έκτασης 5,751 στρ. του Αγροκτήματος « Λιβάδια Λωρίδας Σαγιάδας» στον κτηνοτρόφο Βασίλειο Γραμμόζη για την δημιουργία πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Πανταζάκος Μιχαήλ

10. Έκθεση Α΄ τριμήνου του έτους 2020 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: - Αντιδήμαρχος, κα Ουρανία Παππά

11. Απαλλαγή των επιχειρήσεων που διέκοψαν ή περιόρισαν σημαντικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού, από τα αναλογούντα τέλη για τη χρήση παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 ΒΔ , για το έτος 2020.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: - Αντιδήμαρχος, κα Ουρανία Παππά

12. Απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.25/1975 (Α’74) στις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: - Αντιδήμαρχος, κα Ουρανία Παππά

13. Αναστολή για δύο μήνες από την υποχρέωση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο. 
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: - Αντιδήμαρχος, κα Ουρανία Παππά

14. Απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: - Αντιδήμαρχος, κα Ουρανία Παππά

15. Μείωση κατά 30% των τελών σφαγείων. 
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: - Αντιδήμαρχος, κα Ουρανία Παππά

16. Αναστολή καταβολής τελών αποχέτευσης 1ου τετραμήνου 2020. 
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: - Αντιδήμαρχος, κα Ουρανία Παππά

17. Καθορισμός αμοιβής Δικηγόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 281 παρ. 3 του Ν. 3463/2006 για εκδίκαση υπόθεσης (εκ παραδρομής)
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δήμαρχος κ.Παππάς Σπυρίδων 
Read More »
Συνεδριάζει την Μ. Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Συνεδριάζει την Μ. Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Σπάμε τη σιωπή στο δρόμο,στη Θεσπρωτία #μενουμεΕνεργοι !!

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020
Σπάμε τη σιωπή στο δρόμο,στη Θεσπρωτία #μενουμεΕνεργοι !!


Μέρα πανελλαδικής πανεργατικής κινητοποιήσεις η 13 του Απρίλη όπου μέλη της «ΛΑΝΤΖΑ» Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον επισιτισμό- τουρισμό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας καθώς και η ΑΡΠΗ έκαναν παρέμβαση στον τοπικό ΟΑΕΔ και στις τράπεζες της πόλης,

Αφίσες κολλήθηκαν σε όλες τις τράπεζες (φωτό) μοιράστηκε στις ουρές των τραπεζών και κατατέθηκε στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ το παρακάτω κείμενο. Τοποθετηση ακολούθησε από το μέλος της «ΛΑΝΤΖΑ» Ευα Λιαμποτη (βίντεο).

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑ, ΘΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ

Παλεύουμε για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα !

Οι εποχικοί εργαζόμενοι στον Επισιτισμό Τουρισμό καταδικάζονται στην φτώχια και την εξαθλίωση για να μη ζημιωθεί το μεγάλο Τουριστικό κεφάλαιο .

Κατά την τελευταία δεκαετία ο Τουρισμός αποτέλεσε αιχμή της καπιταλιστικής ανάπτυξης καθώς ο κύκλος εργασιών του διογκώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς με ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες . Οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι συσσώρευσαν όλα αυτά τα χρόνια τεράστια κέρδη τα οποία προέκυψαν από την σκληρή δουλειά και την ακραία εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζόμενων , ιδίως εποχικών , οι οποίοι βιώνουν την υπερεντατικοποίηση, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για ένα πενιχρό μεροκάματο .

Οι εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου καλούνται να επιβιώσουν όλο το χρόνο με αυτούς τους μισθούς πείνας ενώ η κατάσταση έχει δυσκολεύσει εξαιρετικά από την στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν πετσόκομμα στα επιδόματα εποχικών και ανεργίας αλλά και δραστικούς περιορισμούς στα κριτήρια και την διάρκεια τους.

Στην περίοδο που διανύουμε ,εν μέσω της πανδημίας , η τωρινή κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα διευκολύνσεις και δημόσιο χρήμα στο κεφάλαιο αφήνοντας λίγα ψίχουλα στους εποχικούς εργαζόμενους , σε αυτούς δηλαδή που δημιουργούν το πλούτο για το κεφάλαιο και συμβάλουν κυρίαρχα στο αποκαλούμενο «θαύμα» του Τουρισμού

Δεν θα περιμένουμε να λογαριαστούμε Μετά , θα λογαριαστούμε Τώρα !

Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.

Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Να μην εφαρμοστεί καμίας μορφής εκ περιτροπής εργασία

Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές.

Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, το οποίοι θα επεκταθεί χρονικά μέχρι και την επόμενη τουριστική σεζόν για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν

Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι

κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.Read More »
Σπάμε τη σιωπή στο δρόμο,στη Θεσπρωτία #μενουμεΕνεργοι !! Σπάμε τη σιωπή στο δρόμο,στη Θεσπρωτία #μενουμεΕνεργοι !! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Σελίδες