Αἰνεῖτε Αὐτὸν ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνῳ· αἰνεῖτε Αὐτὸν ἐν κυμβάλοις εὐήχοις…

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Αἰνεῖτε Αὐτὸν ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνῳ· αἰνεῖτε Αὐτὸν ἐν κυμβάλοις εὐήχοις…Η απαγόρευση (εκ της Μητροπόλεως) και η ακολούθως αναπόφευκτη ματαίωση της συναυλίας της Φιλαρμονικής του Δήμου Φιλιατών, που επρόκειτο να γίνει στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου στους Φιλιάτες, τη Μ. Τρίτη, ανέδειξε κάποια ζητήματα θεολογικά αλλά και (τριτο)κοσμικά!

Ο νέος Μητροπολίτης της περιοχής μας, χωρίς επαρκή και ικανοποιητική εξήγηση, εμφανίζεται με την απόφαση αυτή ως αδιάλλακτος και οπισθοδρομικός. Ακόμα χειρότερα εμφανίζεται ως υποκύπτων σε κραυγές και κορώνες, διαφόρων υπερορθόδοξων, παραχριστιανικών κύκλων.

Κύκλων που στην καλύτερη περίπτωση ερμηνεύουν (με τις λιγοστές τους γνώσεις ή την απόλυτη άγνοια) την πίστη ως ένα σύνολο κανόνων που δημιουργούν ad hoc ανάλογα με τις δικές τους… αντιλήψεις!

Γιατί στ’ αλήθεια, πουθενά στη Χριστιανική Θρησκεία δεν αναφέρεται η απαγόρευση της μουσικής και δη της κατανυκτικής!

Αντίθετα στον Ψαλμό του Δαυίδ ρν’ (150) γίνεται σαφές το πού, γιατί, πώς και ποιός, τιμά (αινεί) τον Κύριο:

«ΑΙΝΕΙΤΕ τὸν Θεὸν ἐν τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ, αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν στερεώματι τῆς δυνάμεως αὐτοῦ· 2 αἰνεῖτε αὐτὸν ἐπὶ ταῖς δυναστείαις αὐτοῦ, αἰνεῖτε αὐτὸν κατὰ τὸ πλῆθος τῆς μεγαλωσύνης αὐτοῦ. 3 αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν ἤχῳ σάλπιγγος, αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν ψαλτηρίῳ καὶ κιθάρᾳ· 4 αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν τυμπάνῳ καὶ χορῷ, αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνῳ· 5 αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν κυμβάλοις εὐήχοις, αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν κυμβάλοις ἀλαλαγμοῦ. 6 πᾶσα πνοὴ αἰνεσάτω τὸν Κύριον. ἀλληλούϊα».

Το πρώτο εδάφιο μιλάει για το «πού» της αίνεσης – παντού! «Αινείτε τον Θεό στο αγιαστήριο του· αινείτε τον στο στερέωμα της δύναμής του.»

– Το επόμενο εδάφιο μας διδάσκει το «γιατί» να αινούμε τον Κύριο: «Αινείτε τον για τα μεγαλεία του· αινείτε τον σύμφωνα με το πλήθος της μεγαλοσύνης του.»

– Τα εδάφια 3–5 σημειώνουν το «πώς» να αινούμε τον Κύριο – με ποικιλία οργάνων και χορό, με κάθε εύηχο, διαθέσιμο μέσο… σάλπιγγα, λύρα, κιθάρα, τύμπανα, κύμβαλα… μια φιλαρμονική ολόκληρη περιέγραψε ο Δαυίδ στον Ψαλμό 150, που ακούγεται στις εκκλησίες μας κάθε Κυριακή!

– Το εδάφιο 6 μας λέει το «ποιος» πρέπει να αινεί τον Κύριο: «Κάθε πνοή ας αινεί τον Κύριο. Αλληλούια.» Κάθε ζωντανή ύπαρξη ας αινεί τον Κύριο.

Όσοι λοιπόν κατανοούμε τα όσα αναφέρουν οι ψαλμοί, αδυνατούμε να αντιληφθούμε προς τι, η τόσο αντίθετη με τας Γραφάς, απαγόρευση.

Όπως αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως από το «Ἄφετε τὰ παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με, τῶν γὰρ τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν. [Ματθ. ιθ’ 14.2]», φτάσαμε στο ούτε μέσα, ούτε έξω από το Ναό, τα παιδιά της φιλαρμονικής!

Για μια Φιλαρμονική που – όπως κάθε Φιλαρμονική – δεν είναι «μιαρή» και «βέβηλη» όταν συνοδεύει τη Μ. Παρασκευή τον Επιτάφιο ή κάποια άλλη θρησκευτική τελετή.

Για μια συναυλία στην οποία θα υμνούνταν τα Θεία Πάθη. Κατανυκτικά. Όπως τις ημέρες αυτές αρμόζει…

Και που μπορεί να έφερνε στο Ναό και κανέναν άλλο χριστιανό, πέραν αυτών που διαγωνίζονται σε πίστη και παρουσίες κάθε Κυριακή…

Για μια συναυλία που παρόμοιές της, τις ημέρες αυτές γίνονται σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα…

Όπως ας πούμε στα γειτονικά Ιωάννινα, όπου ο εκεί Μητροπολίτης, μετά το πέρας της πρώτης συναυλίας (έχει κι άλλες προγραμματισμένες) μοίρασε και λαμπάδες στα παιδιά!

Για μια συναυλία που κατά παράδοση γίνεται, χρόνια τώρα, Μ. Τρίτη στους Φιλιάτες και άκουσον, άκουσον, δεν έριξε φωτιά ο Θεός να κάψει τους… αμαρτωλούς μουσικούς!

Β.Δ.Γκ.

Υ.Γ. Κάποιος, να ενημερώσει το νέο μας Μητροπολίτη, ότι τη Δευτέρα του Πάσχα, στο Γηρομέρι εκτυλίσσεται -εδώ και αιώνες- ένα περίεργο… μουσικό δρώμενο… Ο κόσμος πάει με τα κλαρίνα στους τάφους των νεκρών του… Θα το απαγορεύσει και αυτό; Α! μάλλον δεν του πέφτει λόγος… μόνο οι εκκλησίες «του ανήκουν», τα νεκροταφεία είναι δημοτικά…

Read More »
Αἰνεῖτε Αὐτὸν ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνῳ· αἰνεῖτε Αὐτὸν ἐν κυμβάλοις εὐήχοις… Αἰνεῖτε Αὐτὸν ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνῳ· αἰνεῖτε Αὐτὸν ἐν κυμβάλοις εὐήχοις… Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Στα Γιάννινα η σύλληψη αρχηγικού μέλους της εγκληματικής οργάνωσης- Σε εξέλιξη η έρευνα για την αθλητική βία

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Στα Γιάννινα η σύλληψη αρχηγικού μέλους της εγκληματικής οργάνωσης- Σε εξέλιξη η έρευνα για την αθλητική βία


Υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, σε χρόνο και με τρόπο που θυμίζει αστυνομική ταινία, έγινε στα Ιωάννινα η σύλληψη ενός εκ των αρχηγικών μελών συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής θύρας που εμπλέκεται στην εγκληματική οργάνωση που ξηλώνει η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η σύλληψη έγινε το απόγευμα της Κυριακής με την συνδρομή και της Ασφάλειας Ιωαννίνων. Ο συγκεκριμένος που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές αλλά και την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας μεταφέρθηκε άμεσα στην Αθήνα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συλληφθείς βρισκόταν στα Ιωάννινα για ολιγοήμερες διακοπές όμως υπήρχε υπόνοια διαφυγής του προς την Αλβανία.

Έγκυρες πηγές τονίζουν ότι διερευνώνται οι σχέσεις του ιδίου και του στενού πυρήνα της οργάνωσης με άλλα άτομα στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Κάποια από τα περιστατικά στα οποία φέρονται να εμπλέκονται ορισμένοι εκ των συλληφθέντων αφορούν στα επεισόδια που έγιναν στις αρχές Δεκεμβρίου στον αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός, σε αυτά που έλαβαν χώρα κατά την πρόσφατη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Άρη καθώς και σε αυτά που συνέβησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στα Γιάννενα στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την τοπική ομάδα.

Πηγή epiruspost.gr 


Read More »
Στα Γιάννινα η σύλληψη αρχηγικού μέλους της εγκληματικής οργάνωσης- Σε εξέλιξη η έρευνα για την αθλητική βία Στα Γιάννινα η σύλληψη αρχηγικού μέλους της εγκληματικής οργάνωσης- Σε εξέλιξη η έρευνα για την αθλητική βία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται παρτίδα καπνιστής πέστροφας

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται παρτίδα καπνιστής πέστροφας

Την άμεση ανάκληση - απόσυρση καπνιστής πέστροφας από την επιχείρηση που παράγεται ζήτησε ο ΕΦΕΤ, καθώς στο προϊόν διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes.

Πρόκειται για το προϊόν «Καπνιστή Πέστροφα φιλέτο πηγών Λούρου» με ημερομηνία λήξης 14/06/2014, σε πλαστικές συσκευασίες υπό κενό, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση SMOKED FISH – Ε. ΤΣΙΑΛΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. στο 29ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.
Read More »
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται παρτίδα καπνιστής πέστροφας ΕΦΕΤ: Ανακαλείται παρτίδα καπνιστής πέστροφας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: Διακομιδή με θαλάσσιο ταξί για νήπιο

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Θεσπρωτία: Διακομιδή με θαλάσσιο ταξί για νήπιοΈνα αγοράκι 4,5 μόλις ετών διεκομίσθη με θαλάσσιο ταξί από το λιμάνι των Παξών στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθώς οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε άμεσα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Το νήπιο περίμενε στο λιμάνι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο το μετέφερε στο νοσοκομείο στα Ιωάννινα. Οι διακομιδές ασθενών από την Κέρκυρα και τους Παξούς, συνήθως με σκάφη του Λιμενικού, τείνουν να γίνουν συχνό φαινόμενο.

Δυο μόλις μέρες πριν μια 15χρονη μαθήτρια που έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, μεταφέρθηκε από τους Παξούς στο λιμάνι της Πλαταριάς, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, και στη συνέχεια στα Ιωάννινα.
Read More »
Θεσπρωτία: Διακομιδή με θαλάσσιο ταξί για νήπιο Θεσπρωτία: Διακομιδή με θαλάσσιο ταξί για νήπιο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Eθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Eθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας
                                       
Read More »
Eθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας Eθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ  Ν. Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Οδηγίες Αστυνομίας – Τι ισχύει για όσους κινούνται με πατίνι ή ποδήλατο

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Οδηγίες Αστυνομίας – Τι ισχύει για όσους κινούνται με πατίνι ή ποδήλατο


Κινείσαι με ελαφρύ προσωπικό ηλεκτρικό όχημα (πατίνι ή ποδήλατο)…Κινήσου με ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Μερικά από αυτά που πρέπει να θυμάσαι: Φόρεσε προστατευτικό κράνος, μη χρησιμοποιείς κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση .

Χρησιμοποίησε ανακλαστικό ρουχισμό ή άλλο ανακλαστικό εξοπλισμό κατά τις νυχτερινές ώρες, επιτρέπεται η χρήση αποκλειστικά από ένα άτομο (εξαιρούνται ποδήλατα με δύο ζεύγη ποδοστροφάλων), επιτρέπεται -υπό προϋποθέσεις- η οδήγηση από την ηλικία των 12 ετών και μην ξεχνάς να τηρείς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Read More »
Οδηγίες Αστυνομίας – Τι ισχύει για όσους κινούνται με πατίνι ή ποδήλατο Οδηγίες Αστυνομίας – Τι ισχύει για όσους κινούνται με πατίνι ή ποδήλατο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο
ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαδικασίες για το έργο «ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας» καθώς η Περιφερειακή Επιτροπή ανέδειξε μετά την παραίτηση του αρχικά αναδόχου του έργου, ως νέο οριστικό ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση ««ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΑΜΠΙΤΙΑΝΗΣ- ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΚΥΡΙΤΣΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.». Το έργο έχει προϋπολογισμό και καλύπτεται αποκλειστικά από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου.
Read More »
Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Εγκρίθηκε η αποστολή πρόσκλησης υποβολής προσφοράς για το Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Εγκρίθηκε η αποστολή πρόσκλησης υποβολής προσφοράς για το Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας


Η Περιφερειακή Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση κατά πλειοψηφία ενέκρινε την αποστολή πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου, προς την εταιρεία ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ - Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρία, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία ανάθεσης, μετά την λήξη του Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού (που κηρύχθηκε άγονος), με τους όρους που αυτός είχε προκηρυχθεί.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης η Περιφερειακή Αρχή θέλει να εξετάσει και αυτή τη δυνατότητα, υπογραμμίζοντας ότι για να προχωρήσει η διαδικασία, είναι απαράβατοι όροι η ενδιαφερόμενη εταιρεία να προσκομίσει εγγυητική επιστολή από Ευρωπαϊκή Τράπεζα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας 24 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση στη συνέχεια θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως θα εισαχθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Εμάς μας ενδιαφέρει το θέμα, συνεχίζουμε τη διαδικασία σύμφωνα με τη διακήρυξη που υπάρχει», τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι: «Εάν μας φέρουν εγγυητική επιστολή 8 εκ. ευρώ και εάν έχουν πιστοληπτική ικανότητα 24 εκ. ευρώ έχει καλώς, εάν όχι τότε βάζουμε τα 15 εκ. ευρώ και πάμε στο plan B».

Έγκριση αποτελεσμάτων διαγωνισμών

Η Περιφερειακή Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ενέκρινε:

Α) τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και ανέδειξε προσωρινούς αναδόχους για τα έργα:

· «Καθαρισμός και προστασία όχθεων ρεμάτων, άρση προσχώσεων και αποκαταστάσεις αντιπλημμυρικών έργων της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Ανάδοχος Αναστάσιος Τάσιος.

· «Kατασκευή κιβωτοειδούς οχετού διευθέτηση ομβρίων οδικού δικτύου Βαριάδων», προϋπολογισμού 113.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ζιώγος Γεώργιος και ΣΙΑ

Β) Κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τα έργα:

· «Άμεση αποκατάσταση των φθορών οδών πρόσβασης σε παραγωγικές μονάδες εντός λεκανοπέδιου Ιωαννίνων» προϋπολογισμού 365.800€. Ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ.

· Αντιπλημμυρική προστασία εισόδου οικισμού Αμπελοχωρίου Τ.Κ. Πραμάντων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων» προϋπολογισμού 60.000€. Ανάδοχος: «Α. ΚΡΙΚΩΝΗ – Α. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Ε.».

Γ) Ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου: Συνδρομή στην κατασκευή τεχνικών έργων στραγγιστικού- αρδευτικού δικτύου Π.Ε. Άρτας για το έτος 2024, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.
Read More »
Εγκρίθηκε η αποστολή πρόσκλησης υποβολής προσφοράς για το Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Εγκρίθηκε η αποστολή πρόσκλησης υποβολής προσφοράς για το Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη οπλοφορία

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη οπλοφορία


Συνελήφθη χθες (21-04-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε αναδιπλούμενο μαχαίρι μήκους 15 εκατοστών.

Προανάκριση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.

Read More »
Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη οπλοφορία Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη οπλοφορία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Πόσα λεφτά παίρνουν οι ευρωβουλευτές κάθε μήνα και γιατί όλοι θέλουν να πάνε στις Βρυξέλλες;

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Πόσα λεφτά παίρνουν οι ευρωβουλευτές κάθε μήνα και γιατί όλοι θέλουν να πάνε στις Βρυξέλλες;Τα κόμματα έκλεισαν τα ψηφοδέλτιά τους ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ωστόσο, μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο και να οριστικοποιηθεί η λίστα των υποψηφίων, καταγράφηκε για μια ακόμη φορά ένας πολύ έντονος διαγκωνισμός. Εκατοντάδες πρόσωπα επιθυμούσαν διακαώς να κατέλθουν στην αρένα της πολιτικής προκειμένου να δώσουν τη μάχη για μια από τις συνολικά 21 θέσεις που θα έχει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για ποιο λόγο; Για το κύρος και το γόητρο; Προφανώς είναι και αυτό ένα δέλεαρ, ωστόσο η θέση του ευρωβουλευτή προσφέρει και κάτι ακόμη: σημαντικές οικονομικές απολαβές και προνόμια. Ειδικότερα: Ο μισθός ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις μέρες μας, ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10.000 ευρώ το μήνα (10.075,18 ευρώ για την ακρίβεια). Εάν αφαιρέσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές μένουν καθαρά στο χέρι 7.853,89 ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής στη χώρα μας παίρνει 5.135,04 ευρώ τον μήνα.

Μια σημαντική επίσης λεπτομέρεια είναι πως με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στη χώρα μας δεν μπορεί να επιβληθεί επιπλέον φορολόγηση στο ποσό που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές. Κάτι που σημαίνει πως οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος ή εισφορά αλληλεγγύης.

Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν επίσης 4.950 ευρώ τον μήνα ως έξοδα γραφείου. Με αυτά τα χρήματα καλύπτουν τους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, το κόστος αλληλογραφίας καθώς επίσης και την αγορά ή συντήρηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού τους, όπως είναι για παράδειγμα τα tablets, οι σαρωτές, οι εκτυπωτές, οι ηλεκτρικοί υπολογιστές, κ.λπ. Με τα ίδια χρήματα τους δίνεται το δικαίωμα εάν θέλουν να οργανώσουν και ημερίδες ή εκδηλώσεις. Μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: Τα 4.950 ευρώ αφορούν τον εξοπλισμό του πολιτικού γραφείου του ευρωβουλευτή στην Ελλάδα, γιατί σε αυτό των Βρυξελλών (σ.σ. όλοι οι ευρωβουλευτές έχουν γραφείο στο συγκρότημα κτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πρωτεύουσα) ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τα συμπαρομαρτούντα παρέχονται δωρεάν από το Ευρωκοινοβούλιο.

Όσοι εκλεγούν στις κάλπες του Ιουνίου λαμβάνουν ως ημερήσια αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, των Επιτροπών ή οποιουδήποτε άλλου κοινοτικού Οργάνου το ποσό των… 350 ευρώ. Αυτά καλύπτουν τα έξοδα διατροφής και διαμονής όταν π.χ. οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας διεξάγονται στο Στρασβούργο. Αν δε συμμετέχουν σε κάποια αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στο εξωτερικό (σ.σ. «εξωτερικό» θεωρείται οποιαδήποτε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τότε το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 50% (δηλαδή κατά 175 ευρώ), άρα ανεβαίνουμε στα 525 ευρώ την ημέρα.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλύπτει πλήρως κάθε ευρωβουλευτή τα αεροπορικά εισιτήρια. Τους παρέχεται ένα εισιτήριο πήγαιν’ έλα σε εβδομαδιαία βάση (εν προκειμένου για τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ένα εισιτήριο από Αθήνα για Βρυξέλλες μετ’ επιστροφής την εβδομάδα). Αεροπορικά δικαιούνται όμως και κάτι επιπλέον. Αποζημίωση για μέχρι και 24 ταξίδια τον χρόνο μετ’ επιστροφής (ένα ανά 15 ημέρες χονδρικά) που πραγματοποιούν στο εσωτερικό της χώρας τους, δηλαδή για τους δικούς μας εκπροσώπους μπορούν να πάμε με αεροπλάνο από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη, τη Ρόδο ή οπουδήποτε αλλού στην επικράτεια, για ένα συνέδριο ή μια ημερίδα.

Σε κάθε ευρωβουλευτή επίσης βγαίνει ένα κονδύλι ύψους 28.696 ευρώ των μήνα για να πληρώνει τους μισθούς των συνεργατών του. Ο ευρωβουλευτής συμφωνεί με κάθε υπάλληλο του γραφείου του το ύψος του μισθού που θα λαμβάνει και το Ευρωκοινοβούλιο καταθέτει το ποσό απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου υπαλλήλου κάθε μήνα. Εδώ κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορα παράνομα τερτίπια. Συμφωνεί ο ευρωβουλευτής με τον συνεργάτη του ότι θα πληρώνεται π.χ. με 3.000 ευρώ τον μήνα, αλλά στα χαρτιά βάζουν 4.500 ευρώ. Κι αυτό προκειμένου τα 1.500 ευρώ της διαφοράς να τα καρπώνεται ο ευρωβουλευτής. Βάσει νόμου δεν μπορεί ένας ευρωβουλευτής να διορίσει ως συνεργάτη κάποιον συγγενή του. Έχει συμβεί όμως ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, ο ένας να προσλαμβάνει τον συγγενή του άλλου, οπότε να βολεύονται και οι δύο.

Ο ευρωβουλευτής έχει το δικαίωμα να απασχολεί στο γραφείο του στην Αθήνα δύο μετακλητούς υπαλλήλους, τρεις δημοσίους υπαλλήλους με απόσπαση από την υπηρεσία τους. Διαθέτουν επίσης δύο αστυνομικούς ως ασφάλεια.

Όταν λήξει η θητεία τους και δεν επανεκλεγούν ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο, ούτε στο εθνικό Κοινοβούλιο ως βουλευτές της χώρας τους και δεν αναλάβουν κάποιο δημόσιο αξίωμα, δικαιούνται ένα μεταβατικό επίδομα. Για 6 μήνες έως 24 μήνες συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους.
Και κάτι τελευταίο. Όταν συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους, οι πρώην ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη ίση με το 3.5% του μισθού τους για κάθε πλήρες έτος της θητείας τους στο Ευρωκοινοβούλιο (με ανώτατο όριο το 70% συνολικά). Ο ευρωβουλευτής για παράδειγμα που θα θητεύσει από το 2024 έως το 2029 που θα ξαναστηθούν κάλπες, μόλις γίνει 63 ετών θα παίρνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύνταξη της τάξης των 1.532 ευρώ τον μήνα. Ξεχωριστά από την όποια άλλη σύνταξη θα λαμβάνει από τα χρόνια εργασίας του.
Read More »
Πόσα λεφτά παίρνουν οι ευρωβουλευτές κάθε μήνα και γιατί όλοι θέλουν να πάνε στις Βρυξέλλες; Πόσα λεφτά παίρνουν οι ευρωβουλευτές κάθε μήνα και γιατί όλοι θέλουν να πάνε στις Βρυξέλλες; Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Ως την Μ. Τετάρτη εργασίες συντήρησης στην σήραγγα Μαλακασίου

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Ως την Μ. Τετάρτη εργασίες συντήρησης στην σήραγγα Μαλακασίου


Κατόπιν εορτής και αφού είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την παράταση στο κλείσιμο της σήραγγας Μαλακασίου αλλά και οι ανακοινώσεις από τον Υφυπουργό Υποδομών, ήρθε η ανακοίνωση από την Εγνατία ΑΕ.

Η εταιρεία σημειώνει ότι η σήραγγα θα μείνει κλειστή ως την Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαίου, επαναλαμβάνει δηλαδή όσα είναι ήδη γνωστά.

Στην ανακοίνωσή της η Εγνατία ΑΕ αναφέρει πως «από την ολοκλήρωση των εργασιών ελέγχου των εμπειρογνωμώνων δεν διαπιστώθηκε κάτι σημαντικό στη στατικότητα της σήραγγας, ενώ οι αρχικές εργασίες συντήρησης πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία. Τονίζεται ότι θα δρομολογηθεί και ό,τι άλλο απαιτεί η συντήρηση της σήραγγας.

Το προσωπικό της Εγνατία Οδός ΑΕ συνεχίζει να εργάζεται με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν πιστά τις σημάνσεις και τον Κ.Ο.Κ».

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Ως την Μ. Τετάρτη εργασίες συντήρησης στην σήραγγα Μαλακασίου Ως την Μ. Τετάρτη εργασίες συντήρησης στην σήραγγα Μαλακασίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Την Τέταρτη το καθιερωμένο Πασχαλινό Bazaar του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Την Τέταρτη το καθιερωμένο Πασχαλινό Bazaar του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς


Read More »
Την Τέταρτη το καθιερωμένο Πασχαλινό Bazaar του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς Την Τέταρτη το καθιερωμένο Πασχαλινό Bazaar του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Κλειστά τα γηπεδάκια στην οδό Γράμμου μέχρι την Τετάρτη

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Κλειστά τα γηπεδάκια στην οδό Γράμμου μέχρι την Τετάρτη


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει τους Δημότες του ότι τα γηπεδάκια της οδού Γράμμου θα παραμείνουν κλειστά από την Δευτέρα 22/04/2024 έως την Τετάρτη 01/05/2024 με σκοπό την τελική αποκατάσταση του φωτισμού σε αυτά. 
Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα γίνει τμηματική απαγόρευση στάθμευσης για τη χρήση γερανοφόρου οχήματος με σκοπό την αντικατάσταση των πυλώνων.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας
και Έργων Αυτεπιστασίας
ΝΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Read More »
Κλειστά τα γηπεδάκια στην οδό Γράμμου μέχρι την Τετάρτη Κλειστά τα γηπεδάκια στην οδό Γράμμου μέχρι την Τετάρτη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες στα Ιωάννινα

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες  στα ΙωάννιναΑμέσως μετά το Πάσχα , θα βρεθεί στα Ιωάννινα ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης , στο πλαίσιο περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στις δομές υγείας , με επίκεντρο τα δύο Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate.gr ο Υπουργός θα δει από κοντά όχι μόνο διοικήσεις αλλά και συλλόγους εργαζομένων, και σε κάθε περίπτωση η λίστα των αιτημάτων που θα τεθούν θα είναι μεγάλη. Η επιλογή των νέων Διοικητών αργεί ακόμη, είναι ωστόσο αναμενόμενο ότι όσα έγιναν ή δεν έγιναν θα προσμετρηθούν στην τελική επιλογή.

Δεν αποκλείεται πάντως να συναντηθεί και με άλλους φορείς στην περιοχή, αυτό ωστόσο θα εξαρτηθεί από το πόσο φορτωμένο θα είναι το πρόγραμμά του κι αν επισκεφτεί και νοσοκομεία των άλλων νομών της Περιφέρειας Ηπείρου.
Read More »
Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες στα Ιωάννινα Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες  στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Τσακλόγλου: Τα επιδόματα για νέα εργαζόμενη μητέρα του ιδιωτικού τομέα μπορεί να ξεπεράσουν τα 11.000 ευρώ

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Τσακλόγλου: Τα επιδόματα για νέα εργαζόμενη μητέρα του ιδιωτικού τομέα μπορεί να ξεπεράσουν τα 11.000 ευρώΣυνολικά τα επιδόματα που λαμβάνει μία νέα εργαζόμενη μητέρα του ιδιωτικού τομέα και είναι συνδεδεμένα με τη γέννηση, μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 11.000 ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στο Ertnews.

Για το επίδομα μητρότητας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, κατά την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση επέκτεινε χρονικά το επίδομα μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα στους εννέα μήνες, και τώρα επεκτείνει την παροχή και στις ελεύθερες επαγγελματίες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες.

Όπως είπε, «η προϋπόθεση είναι να είναι ασφαλιστικά ενήμερες. Αν τυχόν δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερες, η αντίστοιχη πλατφόρμα βγάζει ένα μήνυμα που τους λέει ‘παρακαλώ, είτε πληρώστε, είτε ρυθμίστε το χρέος σας, ώστε να μπορέσετε να λάβετε το επίδομα μητρότητας”.

Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό και όχι προνοιακό επίδομα. Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν μηνιαία εισφορά, ύψους 10 ευρώ, που παλαιότερα κάλυπτε μόνο τον κίνδυνο της ανεργίας. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος, ώστε να καλυφθεί και το επίδομα μητρότητας, το οποίο και κάναμε.

Το επίδομα έχει δύο στόχους. Πρώτον να ενισχύσει την οικογένεια, σε μία περίοδο στην οποία πραγματικά είναι πολύ χρήσιμο η μητέρα ή κάποιος από τους γονείς να μείνει με το παιδί του και, ταυτόχρονα, διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, ενθαρρύνει τις οικογένειες οι οποίες θέλουν αποκτήσουν παιδιά, να το κάνουν, συμφιλιώνοντας τον εργασιακό με τον οικογενειακό βίο».

Σε ερώτηση σχετικά με την εξαήμερη εργασία, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Έχει νομοθετηθεί για ορισμένους ακόμα κλάδους, όπου η παραγωγή είναι ‘συνεχούς ροής’, τους οποίους δεν είχαμε καλύψει προηγουμένως και δίνει δικαίωμα στον εργοδότη να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εργαστεί και έκτη ημέρα με τις μισθολογικές απολαβές που προβλέπει ο νόμος. Το μέτρο καλύπτει σχετικά μικρό αριθμό εργαζομένων και, σίγουρα, δεν πρόκειται για γενίκευση του μέτρου σε όλους τους μισθωτούς»..

Αναφορικά με το πότε μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, για να μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη, πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφαλιστικών εισφορών και να είναι τουλάχιστον 62 ετών. Αν έχει 40 χρόνια εισφορών, η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή. Αν δεν έχει 40 χρόνια εισφορών και θελήσει να βγει στη σύνταξη, μετά τα 62 και πριν τα 67, υφίσταται περικοπή ίση με 1/240 της εθνικής σύνταξης για κάθε μήνα από τη διαφορά από το θεωρητικό μέγιστο των 40 ετών. Στα 67 έτη, κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις της 15ετίας συνταξιοδοτείται, χωρίς περικοπή της εθνικής σύνταξης.

Σε πλήρη σύνταξη νωρίτερα από την ηλικία των 62, ετών μπορούν να βγουν όσοι είναι στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, όπου το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι στα 60 έτη, καθώς και οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τέλος, για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε τα ακόλουθα: «Στη νομοθεσία μας, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι συνδεδεμένο με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια. Η εξέταση του αντιστοίχου ορίου γίνεται κάθε τρία χρόνια. Έγινε πέρυσι και διαπιστώθηκε ότι το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη δεν αυξήθηκε στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας. Η επόμενη επανεξέταση θα γίνει το 2027 και, μέχρι τότε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως».
Read More »
Τσακλόγλου: Τα επιδόματα για νέα εργαζόμενη μητέρα του ιδιωτικού τομέα μπορεί να ξεπεράσουν τα 11.000 ευρώ Τσακλόγλου: Τα επιδόματα για νέα εργαζόμενη μητέρα του ιδιωτικού τομέα μπορεί να ξεπεράσουν τα 11.000 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Το πρόγραμμα ιερών ακολουθιών του Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα για την Μεγάλη Εβδομάδα

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Το πρόγραμμα ιερών ακολουθιών του Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα για την Μεγάλη Εβδομάδα

Το πρόγραμμα του Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα για την Μεγάλη Εβδομάδα:
8/4 Κυριακή τῶν Βαΐων 8 π.μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαδοχωρίου
28/4 Κυριακή τῶν Βαΐων (Ἀκολουθία Νυμφίου) 7 μ.μ. Ἁγίου Γεωργίου Πέρδικας
29/4 Μεγάλη Δευτέρα (Ἀκολουθία Νυμφίου) 7:30 μ.μ. Γενεσίου τοῦ Προδρόμου Ν. Σελευκείας
30/4 Μεγάλη Τρίτη (Ἀκολουθία Νυμφίου) 7:30 μ.μ. Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Ἡγουμενίτσης
1/5 Μεγάλη Τετάρτη (Ἀκολουθία Μυστικοῦ Δείπνου) 7:30 μ.μ. Ἱερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ραγίου
2/5 Μεγάλη Πέμπτη (Ἀκολουθία Ἁγίων Παθῶν) 7 μ.μ. Ἁγίας Τριάδος Φιλιατῶν
3/5 Μεγάλη Παρασκευή (Ἀκολουθία Μεγάλων Ὡρῶν καί Ἑσπερινός Ἀποκαθηλώσεως) 8 π.μ. Ἁγίου Ἀναστασίου Παραμυθίας
3/5 Μεγάλη Παρασκευή (Ἀκολουθία Ἐπιταφίου) 7 μ.μ. Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Ἡγουμενίτσης
4/5 Μέγα Σάββατον (Ἀνάστασις τοῦ Χριστοῦ) 11 μ.μ. Ἁγίου Δονάτου Παραμυθίας
5/5 Ἅγιον Πάσχα (Ἑσπερινός τῆς Ἀγάπης) 10 π.μ. Ἁγίου Δονάτου Παραμυθίας
Read More »
Το πρόγραμμα ιερών ακολουθιών του Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα για την Μεγάλη Εβδομάδα Το πρόγραμμα ιερών ακολουθιών του Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα για την Μεγάλη Εβδομάδα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

To δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ στον ποταμό Αχέροντα Βίντεο

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
To δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ στον ποταμό Αχέροντα + Βίντεο


Στην Γλυκή και τον ποταμό Αχέροντα βρέθηκε το δελτίο ειδήσεων ειδήσεων της Κυριακής του ΣΚΑΙ, με αφορμή την επικείμενη έναρξη της τουριστική σεζόν.

Στην κάμερα του ΣΚΑΙ μιλούν για τον εναλλακτικό τουρισμό, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Αλέξης Κοντός καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Αχέροντα.

Δειτε στο βίντεο που ακολουθεί το απόσπασμα απο το δελτίο ειδήσεων της Κυριακής του ΣΚΑΙ:


Read More »
To δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ στον ποταμό Αχέροντα Βίντεο To δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ στον ποταμό Αχέροντα Βίντεο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Eθελοντική αιμοδοσία στο 1ο ΕΚ Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Eθελοντική αιμοδοσία στο 1ο ΕΚ Ηγουμενίτσας


Με χαρά σας προσκαλούμε στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνουμε στο 1ο ΕΚ Ηγουμενίτσας. Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται την βοήθεια μας.

Με την αιμοδοσία, μπορούμε να δώσουμε ένα δώρο ζωής σε όσους μάχονται για την υγεία τους. Η κάθε σταγόνα αίματος που δίνουμε μπορεί να κάνει την διαφορά στη ζωή κάποιου που το χρειάζεται επειγόντως.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να ενωθείτε μαζί μας και να γίνετε μέρος αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας. Η παρουσία και συμμετοχή σας είναι ανεκτίμητη και μπορεί να σημαίνει την διαφορά για πολλούς συνανθρώπους μας.

Σας περιμένουμε στις 24-04-2024 στο 1ο ΕΚ Ηγουμενίτσας από τις 9.00 π.μ. έως 1.00 μ.μ.

«Μεταγγίζουμε» την αγάπη μας, αναδεικνύουμε και αποτυπώνουμε το αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού που μας διακατέχει.

Με εκτίμηση, 1ο ΕΚ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΠΕΠΑΛ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.
Read More »
Eθελοντική αιμοδοσία στο 1ο ΕΚ Ηγουμενίτσας Eθελοντική αιμοδοσία στο 1ο ΕΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Συνέντευξη Ανδρέα Σπυρόπουλου. Η Παραμυθιά, η οικογένεια, η πολιτική και οι Ευρωεκλογές.

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Συνέντευξη Ανδρέα Σπυρόπουλου. Η Παραμυθιά, η οικογένεια, η πολιτική και οι Ευρωεκλογές.Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι ίσως το πιο σημαντικό από την νέα φουρνιά στελεχών που ανέδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχει τα στραβά και τα αρνητικά του κλασικού πολιτικού και στην προσωπική επαφή σε κερδίζει με την καλή του διάθεση και το χαμόγελο του.

Βρεθήκαμε σε ένα κεντρικό καφέ για να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη με αφορμή την απόφασή του να διεκδικήσει τον σταυρό στις ευρωεκλογές της 9 Ιουνίου. Αν και πιεσμένος από το φορτωμένο πρόγραμμα των περιοδειών και των επαφών του μου μίλησε για όλα.

Για τα παιδικά του χρόνια στην Παραμυθιά, για την πρώτη του συνάντηση με το Νίκο Ανδρουλάκη στην Αθήνα, για την κοινή τους πορεία και τη βραδιά της μεγάλης νίκης που έφερε τον φίλο του Νίκο Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά και την απόφασή του να κατέβει στις ευρωεκλογές.

Έχεις το συντονισμό όλης της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος, της λειτουργίας των οργανώσεων, τις περιοδείες του Προέδρου, το να μπορέσεις να διατάξεις όλο το ανθρώπινο δυναμικό της παράταξης και φυσικά να μπορέσεις να υπερασπιστείς και στα μέσα ενημέρωσης την πολιτική γραμμή και τις πολιτικές θέσεις του κινήματος.

Δεν είναι ένας εύκολος ρόλος. Δεν είναι και εύκολες οι εκλογές. Σίγουρα ο προσωπικός σταυρός είναι κάτι πολύ διαφορετικός, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται και από τη θέση του γραμματέα. Πρέπει να πάμε παντού και στόχος μου είναι αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου, να μπω κι εγώ στην πρώτη γραμμή της μάχης στις ευρωπαϊκές εκλογές. Έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου να πάω σε όσες περισσότερες περιοχές μπορώ, σε μικρούς δήμους, σε μικρά χωριά, σε καφενεία, να κάνω μικρές ομιλίες. Θεωρώ ότι ο κόσμος περιμένει να πας στον τόπο του, να πας στη γειτονιά του, να πας στα μέρη στα οποία είναι η καθημερινότητά του, να δεις τα προβλήματα του και να μιλήσεις γι αυτά εκεί. Και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω τους δύο επόμενους μήνες.

Γιατί πήρες την απόφαση να γίνεις ευρωβουλευτής, ενώ κατά κοινή ομολογία ήσουν ένας πετυχημένος γραμματέας; Δεν είναι ένα ρίσκο;

Δεν το θεωρώ ρίσκο. Θεωρώ αυτές τις ευρωεκλογές, όχι μόνο μια απλή εκλογική αναμέτρηση για να βγάλουμε τους αντιπροσώπους μας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή να μιλήσουμε μόνο για τα προβλήματα της Ευρώπης. Θεωρώ κομβικές τις εκλογές για την πολιτική ιστορία αυτού του τόπου. Η χώρα πρέπει να αποφασίσει. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει μία ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, κινείται ανεξέλεγκτη, θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να της κάνει κριτική και θέλει να παραμείνει ανεξέλεγκτη και στο μέλλον. Γι αυτό το λόγο το δίλημμα αυτών των εκλογών θα είναι αν θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός να έχει μία αξιόπιστη αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο. Μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα κι εγώ να μπω στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Ας πάμε λίγο πίσω για να γνωρίσουμε τον Ανδρέα Σπυρόπουλο όταν ακόμα το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική δεν ήταν στη ζωή του.

Γεννήθηκα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Ο πατέρας μου ο Βασίλης καθηγητής μαθηματικών στο Λύκειο. Πάρα πολλά χρόνια στο Λύκειο Παραμυθιάς και η μητέρα μου η Γεωργία τραπεζικός υπάλληλος στην Εθνικής και μετέπειτα στην Πειραιώς. Τώρα στη σύνταξη και νομίζω ότι και οι δύο χαίρονται πάρα πολύ γιατί πριν από τέσσερις μήνες ήρθε στη ζωή μας η κόρη μας, οπότε η δουλειά τους τώρα είναι το εγγόνι τους.

Μοναχοπαίδι και στην Παραμυθιά μέχρι πότε έμεινες ;

Μέχρι που τελείωσα το Λύκειο και στη συνέχεια έφυγα για να πάω στην Ξάνθη, στο Πολυτεχνείο για να σπουδάσω.

Για πες μου για εκείνα τα πρώτα παιδικά και ανέμελα χρόνια της Παραμυθιάς.

Οπως το λες. Ανέμελα παιδικά χρόνια σε μια επαρχία χωρίς περιορισμούς, χωρίς φόβους. Να φεύγουμε από το σπίτι ακόμα και σε μικρή ηλικία, να πηγαίνουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, άλλα αθλήματα, να κάνουμε ποδήλατο, να έχουμε τους φίλους μας, να πηγαίνουμε στις γιαγιάδες μας και στους παππούδες μας. Ήταν όλοι στην Παραμυθιά. Είμαι πολύ τυχερός γι αυτό, γιατί μεγάλωσα με τους παππούδες μου και τις γιαγιάδες μου και γι αυτό λέω είμαι πάρα πολύ τυχερός.

Ο πατέρας και η μητέρα δούλευαν αρκετά ε;

Ναι, γιατί είχα συνηθίσει τα Σαββατοκύριακα εναλλάξ να πηγαίνω και να κοιμάμαι στα σπίτια που έμεναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου ώστε οι γονείς να βγαίνουν έξω, να έχουν κι αυτοί τις κοινωνικές τους στιγμές. Οπότε εμένα μου άρεσε πάρα πολύ αυτό. Πολλές φορές αυτό συνδυάζονταν και με τα ξαδέρφια μου. Έχω πολλά ξαδέρφια κι αγαπημένα. Περάσαμε πολύ ωραία στα παιδικά μας χρόνια.

Ζωηρό παιδί;

Απ´οτι μου λένε, αν και εγώ δεν το θυμάμαι. Μου λέει μια ιστορία ο πατέρας μου για την εποχή που ασχολιόταν πολύ με το ΠΑΣΟΚ γιατί ο θείος μου ηταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Με βγάζανε έξω βόλτα και σε κάποιες συγκεντρώσεις και εγω άρχιζα να κλωτσάω όποιον ερχόταν και με χαιρετούσε Οπότε ο πατέρας μου, με δίνει στη μητέρα μου και της λέει, δεν τον ξαναπαίρνω ποτέ μαζί μου. Με έχει κάνει ρεζίλι. (Γελάει)

Παιδί του μπαμπά ή της μαμάς περισσότερο;

Έχω αδυναμία και στους δύο.

Επειδή λες ότι η οικογένεια είχε μια εμπλοκή με την πολιτική, πότε πήγες για πρώτη φορά μικρός σε συγκέντρωση;

Η πρώτη μου νομίζω μεγάλη συγκέντρωση που θυμάμαι ήταν στην Ηγουμενίτσα όταν είχε έρθει ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης να κάνει μια μεγάλη ομιλία. Οπότε τότε εγώ πρώτη φορά κρατούσα μια σημαία του ΠΑΣΟΚ που μου είχε φτιάξει ο πατέρας μου. Μια μεγάλη σημαία με ένα πράσινο ήλιο και μέσα πορτοκαλί σε ξύλινο κοντάρι. Ηταν μια φανταστική σημαία την οποία δυστυχώς την έχω χάσει. Ήταν η πρώτη μου φορά σε μεγάλη συγκέντρωση. Νομίζω ήμουν στην ηλικία των 12 -13 ετών.

Καταλαβαίνεις τότε τι εστί πολιτική, ΠΑΣΟΚ, προεκλογικές συγκεντρώσεις;

Λίγα πράγματα. Αυτό που θυμάμαι λίγο περισσότερο ήταν όταν ήμουν 17 -18 και έδινα πανελλήνιες εξετάσεις. Τότε είχε γίνει η αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από Σημίτη σε Παπανδρέου και ξεκίνησαν τότε οι μεγάλες περιοδείες του Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν τότε που ένιωσα πιο πολύ τον παλμό.

Η μαμά ασχολούταν με την πολιτική ή μόνο ο πατέρας;

Ενεργά όχι, παρακολουθούσε. Στήριζε τον πατέρα μου αλλά του έκανε και κριτική.

ΠΑΣΟΚ φαντάζομαι και εκείνη;

Ναι αλλά είχαμε και ένα παράδοξο στην οικογένεια. Ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου ήταν λάτρης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Από μικρό παιδί μου έλεγε μα εγώ σου κάνω όλα τα χατίρια, σε έχω εδώ πέρα συνέχεια και εσύ είσαι με το ΠΑΣΟΚ; Και του έλεγα παππού, εγώ δεν είμαι δεξιός και πρόσεξε τι μου απαντούσε. Μου έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αγόρι μου δεν είναι δεξιός, είναι κεντρώος. Αυτή ήταν η μεγάλη διαφωνία μου με τον παππού. ( Γελάει)

Καταλάβαινες τότε τι σημαίνει δεξιός ή σου το είχε πει ο πατέρας σου και το έλεγες και συ; Όπως λέμε ο μπαμπάς Παναθηναϊκός κι εγώ Παναθηναϊκός.

Όχι πολύ. Το λέγαμε συνέχεια, τότε ήταν η δεκαετία του ’80 και του ’90. Τότε λέγαμε ή είσαι με το ΠΑΣΟΚ ή είσαι με τη δεξιά. Οπότε, υπήρχε μια τέτοια αίσθηση. Την περαιτέρω ιδεολογική και πολιτική ανάλυση την έκανα μόνος μου στα χρόνια του Πανεπιστημίου και μετά.

Στα σχολικά είχες καθόλου εσύ εμπλοκή με τα πολιτικά;

Ήμουν πρόεδρος στο δεκαπενταμελές και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Τότε δεν υπήρχαν κομματικές ταμπέλες, κυρίως φιλικά ήταν τα πράγματα και ποιος είχε περισσότερο ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τα προβλήματα

Και γιατί σε επέλεξαν για πρόεδρο;

Εγώ ήμουν κοινωνικός από μικρός. Είχα πολλούς φίλους οι οποίοι μάζευαν ψήφους από ότι θυμάμαι τότε. Ήξερα τους περισσότερους στο σχολείο, βρισκόμασταν και τα απογεύματα στους αθλητικούς χώρους. Μάλλον ήμουν αγαπητός.

Πάντως μέχρι και που πήγες στο Πολυτεχνείο δεν είχε μπει στο μυαλό σου η ιδέα της πολιτικής;

Όχι, ήμουν σ ένα περιβάλλον πολιτικό, μου άρεσε να παρακολουθώ το τι γίνεται στην πολιτική αλλά μέχρις εκεί. Θυμάμαι έπαιρνα και τις εφημερίδες που είχε ο πατέρας μου στο σπίτι και διάβαζα όσο μπορούσα ή παρακολουθούσα τις ειδήσεις αλλά όχι να σκεφτώ να ασχοληθώ και εγώ με την πολιτική . Ο πατέρας μου έπαιρνε και τα Νέα και την Ελευθεροτυπία και το Βήμα την Κυριακή. Ο παππούς από την άλλη διάβαζε όλες οι εφημερίδες γιατί ήταν ο εφημεριδοπώλης της Παραμυθιάς και μέχρι και που έφυγα από εκεί και εκείνος είχε γεράσει έπαιρνε τις εφημερίδες, όπως γινόταν στην επαρχία, όλες μαζί του και τις μοίραζε σε όλη την πόλη. Ηταν αυτός που έδινε τον Τύπο σε όλη την Παραμυθιά.

Τι όνειρα είχαν οι γονείς σου για σένα;

Η μητέρα μου δεν ήθελε να έχω ενεργή ενασχόληση με την πολιτική. Ήθελε να τα παρακολουθώ, αλλά ήθελε πάνω απ όλα να σπουδάσω. Είχε μεγάλη αγωνία να μπω σε μια καλή σχολή και στη συνέχεια να τελειώσω και να βρω μια καλή δουλειά. Αυτή ήταν η μεγάλη της αγωνία. Του πατέρα μου νομίζω του άρεσε και του αρέσει και σήμερα. Εντάξει νομίζω ότι και οι δυο είναι ικανοποιημένοι γιατί και το χατίρι της μαμάς έγινε, δηλαδή έχω μια εταιρία δικιά μου, σπούδασα και είμαι καλά επαγγελματικά και με την πολιτική ασχολούμαι.

Καλός μαθητής;

Ναι, καλός μαθητής και πήγαινα με καλές προϋποθέσεις για να γράψω και καλά.

Ήσυχος ή λόγω δεκαπενταμελούς έκανες και καμιά κοπάνα, είχες οργανώσει και καμιά αποχή;


Τα κάναμε όλα. Και καταλήψεις είχαμε κάνει και κοπάνες κάναμε και φασαρίες και μικρές αποβολές ωριαίες είχαμε. Και επειδή ο πατέρας μου ήταν καθηγητής στο λύκειο, μπορεί να μην τον είχα καθηγητή εγώ, αλλά τα μάθαινα κατευθείαν.

Και όταν είχες οργανώσει κατάληψη τι είπε ο μπαμπάς;

Τίποτα, το είχε συνηθίσει.

Και ποιο ήταν το αίτημα της κατάληψης;

Ήταν νομίζω στο κλίμα των πολλών καταλήψεων που γίνονταν την περίοδο 2000- 2003 για τα αιτήματα για την παιδεία. Οπότε ξέρεις, λόγω της γενικής αίσθησης υπήρχε η ανάγκη να γίνει κατάληψη. Και μη φανταστείς δεν έγινε για πολλές μέρες, λίγες έγινε. Θα σου πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με τον πατέρα μου. Όταν ήμουνα πρόεδρος του δεκαπενταμελούς οργανώναμε τις πενθήμερες εκδρομές της τρίτης λυκείου. Τότε λοιπόν η παράδοση έλεγε να πηγαίνουμε εκδρομή στη Ρόδο. Είχαμε μαζέψει αρκετά λεφτά από διάφορες εκδηλώσεις που κάναμε αλλά το πρόβλημά μας είναι ότι έπρεπε να βρούμε συνοδούς, καθηγητές για την εκδρομή. Ε λοιπόν είχαμε τεράστιο πρόβλημα, γιατί δεν βρίσκαμε και εγώ δεν ήθελα με τίποτα να έρθει ο πατέρας μου. Όλοι οι άλλοι συμμαθητές μου, θέλανε πάρα πολύ τον πατέρα μου, πήγαινε συνέχεια εκδρομές και γενικά είχε πολύ καλή σχέση με όλους. Στο τέλος στριμώχτηκα τόσο πολύ γιατί δεν έβρισκα άλλους καθηγητές και αναγκάστηκα και τον πήραμε μαζί μας.

Και πέρασες καλά στην πενταήμερη;

Μπα τσακωθήκαμε, γιατί εγώ ήθελα να πάμε σε ένα κλαμπ που υπήρχε εκεί πέρα και αυτός μανιωδώς επειδή του άρεσαν πάρα πολύ τα μπουζούκια, ήθελε να πάμε στα μπουζούκια. Τελικά έγινε το χατίρι του και πήγαμε στα μπουζούκια.

Αυστηρός μαζί σου εκείνα τα χρόνια;

Όχι, μπορώ να πω ότι πιο αυστηρή ήταν η μητέρα μου. Κυρίως με τα μαθήματα ήθελε να διαβάζω, να είμαι επιμελής και να είμαι προσεκτικός. Γενικότερα με τους γονείς μου δεν είχα καμία ιδιαίτερη πίεση, ούτε ιδιαίτερες εντάσεις. Μεγάλωσα σε ένα πολύ καλό περιβάλλον.

Τα καλοκαίρια πως τα περνούσες;

Πηγαίναμε πολύ για μπάνιο. Ο πατέρας μου επειδή ήταν καθηγητής, είχε όλο το καλοκαίρι ελεύθερο. Η μητέρα μου πιεζόταν λίγο γιατί τελείωνε τη δουλειά από την τράπεζα τρεισήμισι οπότε κατευθείαν πολλές φορές φεύγαμε για να πάμε στην παραλία. Πηγαίναμε πολύ στη θάλασσα και φυσικά πηγαίναμε και διακοπές σαν οικογένεια σε νησιά είχαμε πάει πολύ και Ιόνιο και Αιγαίο. Πηγαίναμε κάθε καλοκαίρι σε διαφορετικό νησί, είχαμε πάει σε όλα τα Ιόνια είχαμε πάει σε πάρα πολλά νησιά στο Αιγαίο, γιατί η μητέρα μου δεν ήθελε να πηγαίνουμε συνέχεια στο ίδιο μέρος. Τα τελευταία χρόνια έχω συνηθίσει να πηγαίνω με τη Σοφία σε ένα νησί περισσότερο από ένα καλοκαίρι.

Τελειώνεις το Λύκειο, περνάς στο Πολυτεχνείο και πας που; Στην Ξάνθη.

Θυμάμαι το πρώτο μου ταξίδι με τη μητέρα μου. Πήγαμε στην Ξάνθη οι δύο την πρώτη φορά γιατί ο πατέρας μου είχε σχολείο σχολείο. Κάναμε Δημήτρη 8 ώρες, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η Εγνατία Οδός φαντάσου και η μάνα μου έλεγε γελώντας που σε πάω αγόρι μου; Για να δούμε όμως και την χρησιμότητα των μεγάλων έργων όταν τελείωσα το πολυτεχνείο η αντίστοιχη διαδρομή διαρκούσε λιγότερο από τέσσερις ώρες.

Ξάνθη λοιπόν. Πως ήταν εκεί η ζωή;

Αλλο περιβάλλον. Πρώτη φορά επαφή με την μειονότητα. Οπότε κατευθείαν σου δημιουργείται η εντύπωση πώς συνυπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Πώς είναι η ζωή εκεί, ιδιαίτερα στα χωριά.

Το Πολυτεχνείο ήταν η πρώτη σου επιλογή;

Γενικά το Πολυτεχνείο. Νομίζω ότι πρώτα ήθελα να γίνω πολιτικός μηχανικός και μετά μηχανολόγος. Μου έκατσε το δεύτερο. Δεν το μετάνιωσα καθόλου. Έτσι κι αλλιώς θεωρώ ότι οι περισσότερες σχολές του Πολυτεχνείου μοιάζουν πάρα πολύ, μπορεί να κάνεις τα πάντα.

Και η πρώτη γνωριμία με το Νίκο Ανδρουλάκη πως γίνεται;

Άκου να δεις. Μετά από λίγους μήνες είχε συνέδριο η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Οπότε εγώ δραστήριος όπως ήμουν, αποφασίζω να θέσω υποψηφιότητα για σύνεδρος στη νεολαία ΠΑΣΟΚ στην Παραμυθιά. Εκλέγομαι και κατεβαίνω στο συνέδριο μαζί με παιδιά από την ΠΑΣΠ Ξάνθης που ήταν φίλοι του Νίκου Ανδρουλάκη, γιατί ο Νίκος είχε τελειώσει εκεί.

Αρχισε λοιπόν να μπαίνει το ΠΑΣΟΚ στη ζωή μου πιο έντονα και η νεολαία ΠΑΣΟΚ και οι αντιπαραθέσεις που υπήρχαν τότε, όπως σε κάθε νεολαία. Εκεί λοιπόν στην Αθήνα το 2004 γνωρίζω τον Ανδρουλάκη και πραγματικά πίστεψα σε αυτόν.

Άκου να δεις πως είναι οι συγκυρίες…

Στο συνέδριο της νεολαίας έγινε διάσπαση. Υπήρχε ένα κομμάτι των παλιών εκσυγχρονιστών που είχαν αποχωρήσει και ένα των παλιών προεδρικών, οι οποίοι έμειναν στο συνέδριο. Ο Ανδρουλάκης και οι υπόλοιποι είχαν αποχωρήσει από το συνέδριο .

Εγώ όμως είχα ένα φίλο μου από τη Σκωτία που ήταν σύνεδρος και ήθελα να τον ψηφίσω. Οπότε πηγαίνω στο συνέδριο και στο δρόμο για το στάδιο, συναντώ τον Νίκο και του λέω ξέρεις, αισθάνομαι μια υποχρέωση να βοηθήσω ένα φίλο και θα πάω. Ποια είναι η άποψή σου;

Μέχρι τότε δεν τον ήξερες;

Είχα ακούσει κάποια πράγματα γι αυτόν, αλλά δεν τον ήξερα. Ήτανε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας, από τα ανερχόμενα στελέχη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Και μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν μου είπε ότι πρέπει να πας και να τιμάς τους ανθρώπους που έχουν βοηθήσει και την οικογένεια σου και εσένα. Αυτήν ήταν η πρώτη μας πολύ καλή επαφή και στη συνέχεια αρχίσαμε να έχουμε μια πιο τακτική επικοινωνία, τηλεφωνική τότε, γιατί εγώ ήμουν στην Ξάνθη και ο Νίκος είχε κατέβει στην Αθήνα. Οταν ερχόταν στην Ξάνθη βρισκόμασταν πάντα και στην Αθήνα όταν κατέβαινα εγώ. Μου μιλούσε για τα φοιτητικά, μου μιλούσε για την ΠΑΣΠ στην Ξάνθη.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να γίνετε κολλητοί φίλοι; Γιατί έχετε μια σχέση πολύ στενή πέρα από την πολιτική και ανθρώπινη και προσωπική;

Τον θεωρώ αυθεντικό, ειλικρινή και πραγματικό. Εκτιμάει και αγαπάει πολύ τους φίλους του. Είναι χαρακτηριστικά τα οποία εμένα μου αρέσουν και στον Νίκο αλλά και γενικότερα.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δώσει πολλούς αγώνες μαζί και την πρώτη φορά που αποφάσισε να κατέβει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής και την πρώτη φορά που κατέβηκε ως υποψήφιος πρόεδρος. Ήμασταν σε αυτούς τους αγώνες πάντα μαζί. Στήριξα την προσπάθειά του, όπως στήριξε εκείνος και εμένα στο να αναλάβω τη θέση του γραμματέα. Αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο και με την οικογένειά του και με του γονείς του και με τον γιο του τον Μαρίνο και με την πρώην γυναίκα του, την Ελένη έχουμε αυτό το ανθρώπινο και αυτή την καθημερινή επαφή. Και οι οικογένειές μας πλέον μετά από τόσα χρόνια.

Θέλω να μου πεις μια προσωπική ανθρώπινη στιγμή με τον Νίκο που θα τη θυμάσαι πάντα.

Νομίζω στη γέννηση των παιδιών μας. Του μικρού Μαρίνου του Νίκου, πριν από σχεδόν δέκα χρόνια. Στο μαιευτήριο τότε θυμάμαι ποσό μεγάλη ήταν η χαρά, γιατί πάντα ήθελε να κάνει ένα παιδί και τον θυμάμαι και στη γέννηση της κόρης μου. Νομίζω ότι αυτές είναι οι στιγμές που θα θυμάμαι πάντα γιατί μαζί μοιραστήκαμε ο ένας την χαρά του άλλου.

Επειδή τον ξέρεις και σε προσωπικές και ανθρώπινες στιγμές ακούω μια κριτική που του γίνεται ότι ο Ανδρουλάκης ρε παιδί μου εμφανίζεται πάντα σαν θυμωμένος. Πως είναι ο Ανδρουλάκης ως άνθρωπος, χαμογελάει, είναι χαλαρός, αυθόρμητος, cool;

Όσοι τον ξέρουν πραγματικά ξέρουν ότι αυτό το οποίο λες δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και με τον ίδιο στην προσωπική του επαφή με τους ανθρώπους. Γι αυτό και όλοι οι φίλοι του και αυτοί που τον ξέρουν πολύ καλά, του λένε “μα βγάλε αυτό το οποίο έχεις στην καθημερινότητά σου, να το γνωρίσουν και οι υπόλοιποι”. Γιατί ξέρουν ότι είναι πολύ διαφορετικός και χαμογελαστός και ευδιάθετος και με την πλάκα του και με αυτή την ανθρώπινη επαφή.

Γιατί δεν το βγάζει πιστεύεις;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δική τους προσωπική επαφή, είτε με το κοινό είτε με τους υπόλοιπους που θα γνωρίσουν πρώτη φορά. Ας πούμε, εγώ γενικά είμαι ένας ανοιχτός άνθρωπος. Όταν γνωρίζω πρώτη φορά κάποιον, δεν είμαι πολύ ανοιχτός μέχρι σιγά σιγά να τον γνωρίσω λίγο καλύτερα, να αποκτήσω μια μεγαλύτερη άνεση και μετά να απελευθερωθώ. Ε, σίγουρα και ο Νίκος έχει αυτή τη δική του προσέγγιση όσο αφορά και στη γενικότερη επαφή του. Θεωρώ όμως ότι έχει βελτιωθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα.

Του έχεις πει Νίκο γίνε και δημοσίως όπως είσαι στην ιδιωτική σου ζωή;

Πολλές φορές ναι, πολλές φορές και όταν γίνεται πραγματικά, κερδίζει τους πάντες.

Πότε αρχίσατε να κάνετε σχέδια μαζί πολιτικά πια ότι κάποια στιγμή μπορεί να είστε μαζί όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ;

Κατ αρχήν δεν νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ούτε εγώ που τον πιστεύω πολύ θεωρούσα ότι θα φτάσει στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν είναι από κάποιο τζάκι, δεν είναι από κάποια πολιτική οικογένεια. Δεν είναι ένας άνθρωπος του λεγόμενου συστήματος. Είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το Ηράκλειο της Κρήτης με γονείς οι οποίοι είναι η μέση ελληνική οικογένεια, οπότε αυτό δεν ήταν πολύ εύκολο να το φανταστείς και ειδικά όταν ήμασταν στα φοιτητικά μας χρόνια ή στα χρόνια τα προηγούμενα της νεότητας. Όσο περνούσαν τα χρόνια και ιδιαίτερα όταν εκλέχτηκε ευρωβουλευτής πραγματικά είδα άλματα στην πολιτική του τοποθέτηση.

Λένε πολλοί ότι ο Ανδρουλάκης προ Ευρωβουλής και μετά την Ευρωβουλή είναι ένας άλλος άνθρωπος.

Ναι, το πιστεύω κι εγώ. Θεωρώ ότι του έκανε πάρα πολύ καλό η παρουσία του στην Ευρωβουλή, η γνώση των θεμάτων που απέκτησε, οι εμπειρίες των Βρυξελλών. Του αρέσει να κάνει ταξίδια. Είδε άλλους λαούς, άλλους πολιτισμούς κι άλλα πολιτικά συστήματα. Τον βοήθησαν πολύ όλα αυτά να αντιληφθεί και αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη χώρα μας. Άρα λοιπόν ναι θεωρώ ότι είναι ένας άλλος Νίκος Ανδρουλάκης πριν την Ευρωβουλή και μετά.

Τους γονείς του ποτέ τους γνώρισες για πρώτη φορά;

Τους γνώρισα όταν ήμουν φοιτητής. Τον Μαρίνο και την κυρία Πόπη, τους αγαπώ, τους λατρεύω. Είναι άνθρωποι αυθεντικοί. Είναι πάρα πολύ καλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα αγαπητοί στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου. Την κ. Πόπη την είδαμε πρόσφατα και σε ένα Tik Tok να μαγειρεύει σαλιγκάρια. Μου άρεσε πάρα πολύ. Επιτέλους να περάσει και αυτό το ανθρώπινο, το καθημερινό που έχει Νίκος και έχει και η οικογένεια του.

Μια και είσαι και γραμματέας θα δούμε στον προεκλογικό αγώνα την ενεργοποίηση και από το ΠΑΣΟΚ αυτών των κοινωνικών δικτύων που την έχουμε δει πολύ και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον Στέφανο Κασσελάκη;

Η οικογένεια, οι φίλοι και τα παιδιά είναι μια καθημερινότητα του κάθε πολιτικού. Οσοι είμαστε στην πολιτική είμαστε και άνθρωποι και έχουμε και οικογένειες. Εγώ δεν είμαι υπέρ του να χρησιμοποιούμε την οικογένεια και τα παιδιά για να κάνουμε πολιτική. Το να γνωρίζει ο κόσμος την προσωπική μας ζωή είναι κάτι που ναι, το καταλαβαίνω, είναι σωστό και μπορεί να το ξέρει ο οποιοσδήποτε. Αλλά η πολιτική είναι γι αυτούς που την ασκούν και για τους πολίτες οι οποίοι κρίνουν εμάς τους πολιτικούς. Δεν θέλω να χρησιμοποιούμε ούτε τα παιδιά μας, ούτε τις οικογένειές μας για να κερδίσουμε.

Μου είπες πριν ότι δεν πίστευες πως θα γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ήταν από τζάκι. Πότε άρχισε να μπαίνει στο μυαλό και το δικό σου και το δικό του ότι μπορεί και να τα καταφέρετε;

Όταν ξεκινήσαμε την προεκλογική εκστρατεία του 2017. Μπορεί να μην ήμουν βέβαιος ότι θα το πετύχαινε το 2017 στην πρώτη του απόπειρα, αλλά μέσα σε εκείνες τις εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας και μέσα και από αυτό που ο ίδιος παρουσίασε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ τότε, το είδα πραγματικά ότι η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Δηλαδή το είχε. Μπορούσε να το υποστηρίξει, Μπορούσε να το κάνει. Το πίστευε και ο ίδιος και είχε αποκτήσει πλέον και τις γνώσεις για να σταθεί ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Γιατί να ξέρει ότι πολλοί του λέγανε να κατέβει υποψήφιος το 2015, όταν είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής και ήταν γραμματέας του κόμματος. Όταν έφυγε ο Βαγγέλης Βενιζέλος από πρόεδρος και ανέλαβε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Τότε και εγώ του είχα πει να μην το κάνει, γιατί θεωρούσα ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμος για να υποστηρίξει αυτό που πραγματικά ήθελε και νομίζω σωστά έπραξε.

Τι θυμάσαι από την βραδιά της νίκης όταν έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τι θυμάσαι από εκείνη την μεταξύ σας συνομιλία;

Αλήθεια, δεν είπαμε πολλά πράγματα γιατί δεν ήταν τόσο ο κόσμος και οι φίλοι που ήταν εκεί στο γραφείο και μετέπειτα στο ΠΑΣΟΚ που να σου πω την αλήθεια ήταν μεγαλύτερη η συγκίνηση που ένιωθαν οι φίλοι μας, οι κολλητοί μας, οι συγγενείς μας που έβλεπαν όλο αυτόν τον αγώνα να δικαιώνεται, που με τον Ανδρουλάκη δεν πρόλαβα να πω τίποτα, αλλά πραγματικά ήταν συγκινητικό.

Σου είχε προτείνει πριν βγει ότι αν βγει θα πάρεις τη θέση του γραμματέα;

Όχι, δεν το είχαμε συζητήσει ποτέ. Εγώ ένιωθα ότι μπορεί να μου το ζητούσε γιατί το ήξερα το ΠΑΣΟΚ. Να σου πω την αλήθεια, δεν ήταν αυτοσκοπός μου να γίνω γραμματέας. Να σου πω την αλήθεια, αν πρότεινε κάτι άλλο, θα δεχόμουν με την ίδια ζέση. Μου το είπε λίγες μέρες μετά που εκλέχτηκε πρόεδρος. Το συζητήσαμε αρκετά. Καταλήξαμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον και του κόμματος να το κάνω να αναλάβω αυτή τη θέση. Πάντως η αλήθεια είναι πως ό, τι και να μου ζητούσε θα το έκανα. Γιατί δεν είναι μόνο η σχέση που είχαμε διαχρονικά. Ήταν ένας πρόεδρος ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί και θεωρώ χρέος μου και το θεωρώ πάντα χρέος μου ότι όταν ένας πρόεδρος σου ζητάει να αναλάβεις κάτι για την παράταξη, οφείλεις να το αποδέχεσαι.

Είσαι αυτό που λέμε ο κολλητός του Ανδρουλάκη πολιτικά;

Όχι, όχι. Και ξέρεις oταν όταν μπαίνει ο ένας στη θέση του προέδρου και ο άλλος στη θέση του γραμματέα, αυτά τα πράγματα σταματάνε να υπάρχουν. Υπάρχει μια πολιτική ειλικρίνεια πάντα.

Άρα έχετε συγκρουστεί και για θέματα που πιστεύει ο ένας το Α και ο άλλος το Β;

Ναι, σε πολλά υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Πάντα όμως το κάνω όταν είμαστε οι δυο μας. Γιατί θεωρώ ότι πάντα ο γραμματέας με τον πρόεδρο του κόμματος πρέπει να διατυπώνουν αυτές τις προσεγγίσεις για το μέλλον του κόμματος όταν είναι οι δυο τους. Και αυτό το τηρώ και μέχρι σήμερα.

Έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης σου αν εκλεγείς;

Κάτσε να δούμε αν θα εκλεγώ πρώτα.

Γι’ αυτό είπα αν εκλεγείς.

Όχι, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γι αυτό. Είμαστε όλοι προσηλωμένοι αυτή τη στιγμή στη μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών.

Υπάρχει ένα μεγάλο αφήγημα και ένα διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές αν θα είναι ή όχι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα.

Οι δημοσκοπήσεις ενώ σας έδειχναν δεύτερους, σας αναδεικνύουν τρίτους. Η δική σου αίσθηση είναι ότι θα καταφέρετε να γυρίσετε το παιχνίδι;

Εγώ πιστεύω ότι θα είμαστε δεύτεροι. Και το βλέπω παντού όπου πηγαίνω σε ολόκληρη τη χώρα. Θα μου πεις είναι μια εύκολη αναμέτρηση; Όχι, και το ίδιο έλεγα και όταν οι δημοσκοπήσεις μας έδειχναν δεύτερους. Είναι μια αναμέτρηση ανοιχτή. Πρώτα απ όλα γιατί είναι πολύ ρευστό το πολιτικό σκηνικό. Νομίζω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει αποφασίσει σήμερα τι θα κάνει την 9η Ιουνίου. Όλα είναι ανοιχτά για όλα τα κόμματα. Εμείς πρέπει και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο για το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μπήκα κι εγώ μπροστά σε αυτή τη μάχη για να είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Και θέλω πραγματικά να πιστεύω ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου ο ελληνικός λαός θα έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα πλέον θα έχει μια ισχυρή αντιπολίτευση.

Πιστεύεις πως υπάρχουν κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ που περιμένουν στη γωνία τον Νίκο Ανδρουλάκη εκείνο το βράδυ;

Εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε σφυρηλατήσει μια νέα ενότητα στο ΠΑΣΟΚ. Περάσαμε πάρα πολλά, φτάσαμε κάποια στιγμή να συζητάμε αν θα μπει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ή όχι. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών, των φίλων και των μελών της παράταξης έχουν αντιληφθεί ότι αυτή είναι μια ιστορική αναμέτρηση που θα επαναφέρει ξανά το ΠΑΣΟΚ ως μια δύναμη που μπορεί να κυβερνήσει ξανά τον τόπο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κριθεί στις εθνικές εκλογές;

Ο πρόεδρος του κόμματος κρίνεται καθημερινά και σίγουρα έχει κάνει πάρα πολλά στα τρία χρόνια της θητείας του. Θέλω να κάνω μια δίκαιη αποτίμηση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα που ήταν με μονοψήφιο ποσοστό, με πολλά λειτουργικά προβλήματα και σίγουρα η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη έδωσε μια νέα ώθηση σε αυτή την πορεία. Κερδίσαμε το πρώτο στοίχημα των διπλών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου. Κερδίσαμε το δεύτερο στοίχημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μεγάλους δήμους, κέρδισε δύο περιφέρειες, είχε μια σημαντική παρουσία στην αυτοδιοίκηση και είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τη δεύτερη θέση που πολλοί δεν πίστευαν πριν από ορισμένα χρόνια ότι μπορούμε να το κάνουμε. Άρα μέχρι τώρα είναι πολύ επιτυχημένη η θητεία. Το ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μετά από πολλά χρόνια νομίζω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μας ακούει ξανά. Μπορεί να μη μας ψηφίζουν ακόμα, αλλά είναι σημαντικό ότι μας ακούνε ξανά.

Θέλω να μου πεις ανθρώπινα, γιατί δεν έχει χημεία με τον Κασσελάκη;

Του Ανδρουλάκη δεν του αρέσει το ύφος στην πολιτική. Αυτή είναι η πρώτη και μια από τις βασικές διαφωνίες που θεωρώ ότι έχει με τον κ. Κασσελάκη. Επίσης του αρέσει να μη λέει ψέματα, να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, να αποτυπώνει σε πολιτικό πρόγραμμα αυτό το οποίο θέλει να κάνει για τη χώρα και φυσικά το ΠΑΣΟΚ να έχει μια ιδεολογική ταυτότητα. Αυτά δεν νομίζω ότι συμπλέουν με τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουμε σήμερα, που δεν έχει ούτε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, ούτε ξέρει πού θέλει να πάει την Ελλάδα. Και ο τρόπος ο οποίος ασκεί αντιπολίτευση πιστεύω ότι είναι ο πιο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη. Του δίνει συνεχώς δώρα και τον βγάζει από τη δύσκολη θέση. Και δεν θεωρώ ότι ο κ.Κασσελάκης είναι ένας αριστερός, κεντροαριστερός πολιτικός. Δεν έχει καμία ιδεολογική συγγένεια ούτε με τον Νίκο Ανδρουλάκη ούτε με το ΠΑΣΟΚ.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που πέρασες ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πότε φοβήθηκες;

Να σου πω, φοβήθηκα όταν βγήκε στο φως η υπόθεση του σκανδάλου με την Εύα Καϊλή. Γιατί δεν ήθελα σε αυτήν την νέα προσπάθεια το ΠΑΣΟΚ να έχει καμία ταύτιση με το παρελθόν και ό, τι το κρατούσε πίσω. Και θα ήταν μια τεράστια αδικία και για τον Ανδρουλάκη ως νέο εκλεγμένο πρόεδρο και για τη νέα γενιά των στελεχών.

Και φοβήθηκες ότι μπορεί να σας πάρει από κάτω;

Φοβήθηκα ότι μπορεί να γίνει και έτσι. Αλλά ο κόσμος είδε ότι κάτι διαφορετικό ξεκινάει και ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με αυτή την υπόθεση, ούτε με άλλες υποθέσεις που πλήγωσαν στο παρελθόν. Και αυτό μας έκανε ακόμα πιο δυνατούς.

Αν δεν είχες ασχοληθεί καθόλου με την πολιτική θα ήθελες να ήσουν ένας καλός μηχανικός;

Μηχανικός είμαι και τώρα δεν απεμπολώ το επάγγελμά μου. Ούτε την εταιρεία μου, είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έχω τη δική μου επιχείρηση, η οποία πάει πάρα πολύ καλά. Είμαι πολύ τυχερός γιατί έχω έναν πολύ καλό συνέταιρο που τώρα έχει πάρει το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσπάθειας και ξέρω ότι δεν είμαι εξαρτώμενος με την πολιτική και αυτό είναι πολύ σημαντικό στο να παίρνει τις αποφάσεις.

Άρα δεν θα ήθελες ποτέ να είσαι αυτό που λέμε επαγγελματίας πολιτικός;

Ποτέ, αισθάνομαι πολύ ωραία και πολύ άνετα ότι κάποια στιγμή θα κλείσει αυτός ο κύκλος. Θα γυρίσω στο γραφείο μου και θα έχω άλλα άγχη όσον αφορά το επάγγελμα μου . Οι περισσότεροι πολιτικοί συνήθως κλείνουν τον κύκλο τους στην πολιτική, όταν η ηλικία τους είναι αρκετά περασμένη. Πιστεύω ότι αυτές οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι κύκλοι στην πολιτική θα κλείνουν πιο γρήγορα. Αυτή η δημόσια, αν θέλετε προβολή, η προβολή από τα social media με μεγαλύτερη ένταση από το παρελθόν φθείρει. Και νομίζω ότι οι κύκλοι και των πολιτικών θα κλείνουν πολύ πιο γρήγορα. Και μπορεί να είναι και πιο σωστό έτσι.

Για να δούμε κι αυτή την εκδοχή, πως είναι ο Αντρέας Σπυρόπουλος ως άνθρωπος; Είσαι μαζί με τη Σοφία Mπερετάνου, καλή φίλη και συνάδελφος. Πόσο σε έχει βοηθήσει; Πώς γνωριστήκατε;

Ένα βράδυ του 2018, αρχές Απριλίου, σε μια κοινή παρέα που ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, μας έκανε τη σύσταση ο ίδιος. Εκεί ήταν η πρώτη μας γνωριμία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης την ήξερε πριν από σένα δηλαδή;

Ναι. Και μάλιστα τον είχε βοηθήσει σημαντικά και στα πρώτα του βήματα. Και ως γραμματέα και ως υποψήφιο ευρωβουλευτή. Γιατί τότε η Σοφία ήταν στον Alpha ως ρεπόρτερ και παρακολουθούσε το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ.

Σου έκανε κλικ με την πρώτη ή είπες εντάξει, απλά μια γνωριμία;

Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή. Αλλά η γνωριμία μας εξελίχθηκε σιγά-σιγά . Δεθήκαμε τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια ακόμα πιο πολύ από εκείνη την πρώτη συνάντηση. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε πάρα πολλά πράγματα. Και στην πολιτική.

Τι έχει η Σοφία που δεν έχεις εσύ;

Παίρνει αποφάσεις πιο γρήγορα και δρα πιο γρήγορα στην καθημερινότητα απ ότι εγώ; Μου λέει πολλές φορές, τα σκέφτεσαι, τα σκέφτεσαι, τα ξανασκέφτεσαι. Να σου πω την αλήθεια όπως συνέβη με τη γέννηση της μικρής μας κόρης. Η Σοφία μου έλεγε να κάνουμε ένα παιδί χρόνια πριν. Και η αλήθεια είναι ότι εγώ ήμουν αυτός ο οποίος το καθυστερούσα. Ξέρεις, ήταν κάτι μπροστά μας και έλεγα πάμε λίγο πιο πίσω. Κακώς το αφήσαμε. Μου αρέσει πάρα πολύ επίσης ότι είναι και με την οικογένειά της και με την οικογένειά μου πολύ κοντά, να τους θέλει και στο σπίτι μας και να περνάμε καλά τις γιορτές.

Σε έχει αλλάξει σε κάτι η σχέση μαζί της;

Είμαι πιο χαλαρός στην καθημερινότητα μου. Όσο αφορά στα πράγματα τα οποία κάνουμε για να διασκεδάσουμε οι δυο μας έχω προσαρμοστεί περισσότερο σε αυτά τα οποία και οι δύο μαζί θέλουμε να κάνουμε και μεταξύ μας και με τους κοινούς μας φίλους. Ηταν η μετάβαση να στο πω έτσι από μία πιο άναρχη ζωή όταν ήμουν μόνος σε μια πιο συντροφική ζωή.

Όταν σκέφτηκες να κατέβεις στην Ευρωβουλή με ποιους το συζήτησες;

Το συζήτησα με τη Σοφία και μου είπε “κατέβα”. Ήταν πολύ θετική. Βεβαίως συζητήσαμε και το ενδεχόμενο αν εκλεγώ, το τι θα γίνει μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας. Αυτό είναι κάτι δύσκολο με την οικογένεια. Και σίγουρα το συζήτησα και με τους γονείς μου.

Οι γονείς σου τι σου είπαν;

Οι γονείς μου είναι πάντα υποστηρικτικοί σε αυτό το οποίο θέλω να κάνω.

Σου πέρασε από το μυαλό να μην διεκδικήσεις θέση στην Ευρωβουλή αλλά να διεκδικήσεις μια θέση στην ελληνική Βουλή;

Μου πέρασε. Το σκεφτικά σοβαρά να παραμείνω στη θέση του γραμματέα και να διεκδικήσω αύριο μεθαύριο μια βουλευτική έδρα μέσα από εκλογές. Αυτό που σίγουρα μπορώ να σου πω είναι ότι δεν ήθελα να είμαι σε κάποια θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Λένε πολλοί και το έχω ακούσει εντάξει μωρέ ο Σπυρόπουλος είναι βέβαιο ότι θα βγει ευρωβουλευτής, μην ανησυχείτε. Ισχύει αυτό ή είναι μια παγίδα που μπορεί να σε οδηγήσει και εκτός;

Είναι η συνταγή της αποτυχίας για οποιονδήποτε θέλει να κατέβει και να διεκδικήσει το σταυρό. Η βεβαιότητα στην εκλογή είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Το πιστεύω βαθιά. Δεν θεωρώ ότι ο οποιοσδήποτε είναι βέβαιος για οτιδήποτε, πόσο μάλλον εγώ που κατεβαίνω πρώτη φορά ως υποψήφιος σε μια πανελλαδική κάλπη. Θεωρώ ότι πρέπει να διανύσω πολλά χιλιόμετρα ακόμα και να με γνωρίσει η βάση της παράταξης, οι απλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να τους κερδίσω την εμπιστοσύνη. Πιστεύω βαθιά ότι και εγώ ο ίδιος πρέπει να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο και να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου αυτούς τους δύο μήνες να φτάσω παντού και να συνομιλήσω με τους περισσότερους με κάθε τρόπο και να διεκδικήσω μέχρι την τελευταία μέρα την στήριξη του οποιουδήποτε.

Και κάτι τελευταίο. Επειδή προφανώς η Σοφία σε ξέρει πολύ καλά, τι σου είπε να κάνεις και τι σου είπε να μην κάνεις σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία;

Μου είπε να είμαι περισσότερο ο εαυτός μου, να δείξω το πιο ανθρώπινο μέρος της προσωπικότητάς μου, να μην είμαι απρόσωπος και χωρίς συναίσθημα και στην τηλεόραση αλλά και στην προσωπική επαφή. Και να προσπαθήσω να μην είμαι ξύλινος και να μη λέω τα τετριμμένα. Με βοήθησε και με βοηθάει πολύ στο κομμάτι της επικοινωνίας. Το ξέρει καλά, το έχει σπουδάσει και θεωρώ ότι και εγώ κάνω ότι μπορώ. Τουλάχιστον λέει ότι ακούω.
Read More »
Συνέντευξη Ανδρέα Σπυρόπουλου. Η Παραμυθιά, η οικογένεια, η πολιτική και οι Ευρωεκλογές. Συνέντευξη Ανδρέα Σπυρόπουλου. Η Παραμυθιά, η οικογένεια, η πολιτική και οι Ευρωεκλογές. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Ανοιχτή συνάντηση της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας, σήμερα στο Μαυρούδι

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Ανοιχτή συνάντηση της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας, σήμερα στο Μαυρούδι


ΠΡΟΣ:
1) κ.Π.Νταή Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
2) κ. Συμβούλους Κοιν. Μαυρουδίου
3) Κ.Α. Ζαφείρη Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος
4) κ.Χ.Κάτσιο Αντιδήμαρχο Τεχν.Έργων
5) κ.Γ. Καλφόγλου Πρόεδρο ΔΕΥΑ Ηγ/τσας
6) κ.Π. Τακλάκογλου Εντεταλμένο Σύμβουλο 
7) τους κατοίκους κοινότητας Μαυρουδίου 8) κάθε ενδιαφερόμενο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 85 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α87), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 87 του ν. 4555/18 (ΦΕΚ Α133) καλείστε σε ανοικτή συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Μαυρούδι και στο κέντρο «ΠΡΑΣΙΑ» την 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30

Ο Πρόεδρος Κοινότητας Μαυρουδίου
Γεώργιος Γεωργιάδης
Read More »
Ανοιχτή συνάντηση της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας, σήμερα στο Μαυρούδι Ανοιχτή συνάντηση της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας, σήμερα στο Μαυρούδι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

1η εθελοντική αιμοδοσία από τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος «Αγία Τριάδα» Δήμου Φιλιατών

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
1η εθελοντική αιμοδοσία από τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος «Αγία Τριάδα» Δήμου ΦιλιατώνRead More »
1η εθελοντική αιμοδοσία από τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος «Αγία Τριάδα» Δήμου Φιλιατών 1η εθελοντική αιμοδοσία από τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος «Αγία Τριάδα» Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Αήττητα συνεχίζουν τα κορίτσια (Κ16) του ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Αήττητα συνεχίζουν τα κορίτσια (Κ16) του ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας


6η αγωνιστική για το πρωτάθλημα Κ16 Γυναικών και η ομάδα μας φιλοξένησε εχτές (21/4) στο κλειστό γυμναστήριο Ηγουμενίτσας την ομάδα της Κέρκυρας ΑΣ ΒΟΛΙΣ.
Στο αγωνιστικό κομμάτι τα κορίτσια μας έκαναν ένα καλό παιχνίδι.
Ο προπονητής μας για ακόμη έναν αγώνα χρησιμοποίησε αρκετές νέες αθλήτριες από τις ακαδημίες που πήραν την ευκαιρία τους να δείξουν ότι μπορούν να σταθούν επάξια στην αγωνιστική ομάδα.
Επόμενος αγώνας (εκτός έδρας) το Σάββατο 27/4, ώρα 15:00, με την ομάδα ΑΓΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ.

ΕΡΜΗΣ-ΑΣ ΒΟΛΙΣ 3-0
Διακύμανση:
1ο σετ: 25-12
2ο σετ: 25-12
3ο σετ: 25-13
Διαιτητές: Μπουραντά Μ.

ΑΣΠΕ ΕΡΜΗΣ: Γιάννης Βαμβέσος
ΝΤΟΥΓΙΑ Β., ΠΑΝΤΑΖΗ Κ., ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Χ., ΜΑΝΟΥ Σ., ΧΑΡΙΣΗ Ε., ΘΩΜΑΖΟΥ Μ., ΛΟΛΑ Α., ΕΥΘΥΜΙΟΥ Α.,ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.,ΤΣΟΥΜΕΤΗ Π.,ΤΣΑΤΣΟΥ Α.(Α),ΤΣΑΤΣΟΥ Σ.,ΤΑΧΙΑ Α.,ΤΣΩΝΗ Α.

Α.Σ. ΒΟΛΙΣ :
ΑΝΑΛΥΤΗ,ΤΡΟΥΛΛΟΥ,ΠΑΧΗ,ΡΟΥΣΣΙΝΟΥ,ΜΗΤΣΟΥ,ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ,ΝΤΟΥΣΙΚΟΥ
Read More »
Αήττητα συνεχίζουν τα κορίτσια (Κ16) του ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας Αήττητα συνεχίζουν τα κορίτσια (Κ16) του ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Nέο κύμα αφρικανικής σκόνης, ζέστη και λασποβροχή σήμερα

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Nέο κύμα αφρικανικής σκόνης, ζέστη και λασποβροχή σήμεραΜε νέο κύμα αφρικανικής σκόνης και λασποβροχή μπαίνει η νέα εβδομάδα ενώ παράλληλα οι υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο ακόμα και για 35 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Δευτέρα (22/4), οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία στα νότια θα παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα. Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με τοπικές βροχές.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Βαθμιαία επικράτηση ανατολικών νοτιοανατολικών ανέμων με ενισχυμένες εντάσεις στη νότια χώρα τοπικά στα 6 με 7 και στα θαλάσσια έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 23 με 25 και στην Κρήτη τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Από αργά το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, τις πρωινές ώρες τοπικά βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι-απόγευμα νοτιοανατολικοί.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 και στην κεντρική Μακεδονία έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αρχικά στα νότια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά στα νότια 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 και στα νότια έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αρχικά στα νότια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες ανατολικών διευθύνσεων 4 με 5, τοπικά στα νοτιότερα 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 και στα νότια έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες έως το μεσημέρι.

Άνεμοι: Έως και τις πρωινές ώρες στην Κρήτη ανατολικοί νοτιοιανατολικοί 4 με 6 και στις Κυκλάδες νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στη συνέχεια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7, βαθμιαία τοπικά έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 και στην Κρήτη έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με λίγες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί στα νότια 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και στα νότια έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με λίγες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις προμεσημβρινές ώρες ανατολικών διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Λίγες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις πρωινές ώρες ανατολικοί νοτιοανατολικοί, βαθμιαία έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4, τις πρωινές ώρες έως 5 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Read More »
Nέο κύμα αφρικανικής σκόνης, ζέστη και λασποβροχή σήμερα Nέο κύμα αφρικανικής σκόνης, ζέστη και λασποβροχή σήμερα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: 1,2 δισεκ. ευρώ σε 2,8 εκατ. δικαιούχους έως τις 26 Απριλίου

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: 1,2 δισεκ. ευρώ σε 2,8 εκατ. δικαιούχους έως τις 26 Απριλίου

Συνολικά 1.254.432.604 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.805.659 δικαιούχους, από σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου και έως την Παρασκευή 26 Απριλίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ, από τις 22 έως τις 26 Απριλίου θα καταβληθούν 21.300.000 ευρώ σε 1.100 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Επίσης, από τον e-ΕΦΚΑ, στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1.136.132.604 ευρώ σε 2.388.469 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Μαΐου.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

50 εκατ. ευρώ σε 380.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα (Δώρα ανεργίας Πάσχα 43 εκατ. ευρώ σε 290.000 δικαιούχους).

21 εκατ. ευρώ σε 22.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

500.000 ευρώ σε 1000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

7 εκατ. ευρώ σε 90 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

18 εκατ. ευρώ σε 13.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας (δώρο 8 εκατ. ευρώ σε 11.500 δικαιούχους).
Read More »
Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: 1,2 δισεκ. ευρώ σε 2,8 εκατ. δικαιούχους έως τις 26 Απριλίου Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: 1,2 δισεκ. ευρώ σε 2,8 εκατ. δικαιούχους έως τις 26 Απριλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Ιωάννινα: Eντοπίστηκαν 12 Γερμανοί ορειβάτες που αγνοούνταν

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Ιωάννινα: Eντοπίστηκαν 12 Γερμανοί ορειβάτες που αγνοούντανΕντοπίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους οι 12 Γερμανοί ορειβάτες που είχαν πάει για πεζοπορία από την τεχνητή λίμνη του Αώου προς τη Βωβούσα, στα Ιωάννινα, και δεν έφτασαν στο προκαθορισμένο σημείο, όπου τους ανέμενε οδηγός για να επιστρέψουν στο κατάλυμά τους με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.

Στο σημείο μετέβησαν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής με 9 πυροσβέστες καθώς και ένα όχημα της 5ης ΕΜΑΚ με 3 άτομα.
Read More »
Ιωάννινα: Eντοπίστηκαν 12 Γερμανοί ορειβάτες που αγνοούνταν Ιωάννινα: Eντοπίστηκαν 12 Γερμανοί ορειβάτες που αγνοούνταν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Από σήμερα το «καλάθι των νονών» – Την Τετάρτη έρχεται και το «καλάθι του Πάσχα»

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024
Από σήμερα το «καλάθι των νονών» – Την Τετάρτη έρχεται και το «καλάθι του Πάσχα»


Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου το «Καλάθι των νονών» με παιχνίδια για τα παιδιά, ενώ την Τετάρτη 24 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» με αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και πασχαλινά σοκολατένια αυγά.

Από την Πέμπτη 25 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο.

Στο «καλάθι των νονών» θα περιλαμβάνονται λαμπάδες με παιχνίδια και σοκολατένια αυγά, καθώς και όλες οι κατηγορίες παιχνιδιών που περιείχε και το καλάθι του Άη Βασίλη, όπως: επιτραπέζια και παζλ, κούκλες και παιχνίδια μίμησης, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών, αυτοκινητάκια και τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά και αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια.

Το «καλάθι του Πάσχα» θα είναι διαθέσιμο στα σούπερ μάρκετ από τις 24 Απριλίου έως και το Μεγάλο Σάββατο και θα περιέχει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.

Στόχος η τιμή του οβελία να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, στα 10 ευρώ το κιλό, εμφανίζοντας ωστόσο μεγάλη απόκλιση από τα συνοικιακά καταστήματα.

«Στα περιφερειακά κρεοπωλεία, αν λάβω τα περυσινά στοιχεία που πουλιόταν 14 και 15, φέτος θα πάει 16 και 17. Είναι άδικο ο κτηνοτρόφος να πουλάει 6 και στο κρεοπωλείο να πηγαίνει 16» λέει σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Στο μεταξύ, έρευνα αγοράς πραγματοποιούν οι καταναλωτές ενόψει της πασχαλινής περιόδου, καθώς ο πληθωρισμός ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Εκπρόσωποι του λιανεμπορίου επισημαίνουν ότι οι τιμές κινούνται στα περυσινά επίπεδα κι ευελπιστούν ότι ο τζίρος τους θα αγγίξει το 1,5 δισεκ. ευρώ.

«Ευελπιστούμε ότι το δώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι συντάξεις που θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, όλα αυτά θα τονώσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ούτως ώστε να εισπράξει και η αγορά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νικόλαος Κουγιουμτζής.

Το εορταστικό ωράριο ξεκινά από την Πέμπτη 25 Απριλίου και τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή που θα είναι ανοιχτά από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.

Την Κυριακή 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα ανοίξουν 11 με 4.

Από την Πέμπτη το εορταστικό ωράριο

Το εορταστικό ωράριο ξεκινάει από την Πέμπτη 25 Απριλίου με τα καταστήματα να λειτουργούν από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00. Την Κυριακή 28 Απριλίου τα εμπορικά καταστήματα του συλλόγου προτείνεται να λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα από Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και Μεγάλη Πέμπτη το ωραίο που προτείνεται είναι συνεχές 9:00 το πρωί με 9:00 το βράδυ, την Μεγάλη Παρασκευή από τη 1:00 το μεσημέρι μέχρι τις 7:00 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι.

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Την Τρίτη θα είναι κλειστά λόγω μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.
Read More »
Από σήμερα το «καλάθι των νονών» – Την Τετάρτη έρχεται και το «καλάθι του Πάσχα» Από σήμερα το «καλάθι των νονών» – Την Τετάρτη έρχεται και το «καλάθι του Πάσχα» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 Rating: 5

Σελίδες